петък, 18 септември 2009 г.

ДАЛИ СВЕТЪТ ВЕЧЕ НЕ Е КРЕЙЗИ??? Остава да се установи!

По Български фактор

Откраднаха картата за гласуване на Павел Шопов
Депутатът от „Атака" Павел Шопов съобщи, че му е открадната картата за гласуване.От парламентарната трибуна Шопов каза, че това е „постановка". Вчера той е участвал в разкриването на гласуване с картите на Касим Дал и Румен Петков. Шопов смята, че това е ответен удар от страна на Коалиция за България, така че самият той да бъде злепоставен. За това, че картата му е открадната умишлено, Шопов посочи и факта, че от телевизионен канал са му задали въпрос, свързан с гласуването с чужди карти, след което са го попитали дали неговата е у него. Тогава Шопов установил, че тя липсва. По думите на Шопов председателят на Народното събрание да има воля за справяне с проблема за гласуване с чужди карти. Точно тогава малцинството е отговорило с „евтини, мръсни номера".
в. 24 часа

Архитектът на Поморие бил и в лихварския бизнес
Архитектът на община Поморие Светозар Рашков, който бе арестуван вчера с обвинения за злоупотреби, бил свързан с лихварския бизнес. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас Милен Димитров пред журналисти. Рашков е бил замесен с лихварската група на бизнесмена и президент на Българската Федерацията по Свободни бойни изкуства Любен Дужубрилов. Джубрилов бе обявен за издирване от полицията през месец февруари, когато бе разбита лихварската група. Според полицейското разследване архитектът на Поморие е бил основен потребител на парите, събирани от лихварство и ги е харчил за хазарт в игрални зали и казина. Рашков имал и съвместен бизнес с фирмата на сестра си Мариана Кехайова, която притежавала архитектурно бюро. Също така е участвал в обща фирма със служител на Община Поморие, който пък е отговарял за еврофондовете и европроектите. Архитект Светозар Рашков одобрявал тези проекти и ги е подпечатвал с печат на кмета Петър Златанов. По време на акцията вчера Златанов е представил на полицията своя печат. Според служителите на реда намерения втори печат в кабинета на Рашков най-вероятно е подправен. Това обаче трябва да бъде доказано с експертиза. Днес следобед изтича 24-часовият полицейски арест. Прокуратурата обаче може да поиска задържане за 72 часа

БОК избира нов председател
На общото събрание на Българския олимпийски комитет бяха освободени от длъжност и отговорност членовете на Изпълнителното бюро, Контролният съвет и председателят на БОК Стефка Костадинова, предаде репортер на БГНЕС. Преди избора на нов председател двете кандидатки за поста председател на БОК Костадинова и Светла Оцетова направиха кратки изказвания пред делегатите на Общото събрание. Заемащата поста председател на БФ Гребане Светла Оцетова заяви: "Българският олимпийски комитет има уникална история, с която може да се гордее. Сега не искам да се връщам много години назад, но не мога да не спомена името на генерал Васил Стойчев, който когато се изказваше от трибуните на конгресите на МОК, хората ставаха на крака и му ръкопляскаха. Да не забравяме и Иван Славков, който докара кандидатурата на София за Зимни олимпийски игри до финален балотаж, където загубихме само с два гласа. Моето желание е да си възвърнем тези славни позиции, да бъдем достоен партньор в респективната организация на МОК. Моето виждане е, че БОК трябва да излезе от пасивната си роля. Признавам, че за да се постигне всичко това, се изисква много труд, много желание и много добра екипна работа. Предлагам опита си, който съм натрупала като председател на БФ Гребане за три мандата и близо 20-годишния си опит в организирането на големи международни спортни събития", заяви Оцетова. Досегашният председател на БОК Стефка Костадинова каза: "Връщам се в далечната 2005 г., която бе много тежка за българския спорт. Искам да ви благодаря че тогава избрахте мен и поведох българската делегация на първите си Зимни олимпийски игри. Смятам, че успях да върна авторитета на българския спорт в Международния Олимпийски комитет. За тези четири години направихме доста спортни прояви и младежки надпревари. Искам да благодаря на спонсорите, без които БОК не може. Исках да построя стадион, плувен басейн, многофункционална зала, но няма как това да стане. Едно е да искаш, друго да можеш, трето да го свършиш. БОК не е на държавна издръжка и мога да кажа с гордост, че сме отпуснали 1,760 млн. долара на федерациите, със средства от МОК, спонсори и собствена издръжка", заключи Костадинова. /БГНЕС

Колко струва американското разузнаване годишно... Дръжте се да не паднете!
САЩ харчат за разузнавателна дейност $ 75 млрд. годишно (!), в 16-те им разузнавателни служби работят 200 000 души
Разузнавателната дейност на САЩ в момента поглъща $ 75 млрд. годишно. Разходите за разузнаване, които обикновено се пазят в дълбока тайна от американското ръководство, бяха разкрити от самия директор на Националното разузнаване на САЩ Денис Блеър (Dennis Blair) при представянето на Националната разузнавателна стратегия на САЩ за 2009 г. (2009 National Intelligence Strategy), която очертава приоритетите на американското разузнаване за следващите 4 години, посочва France Presse.
В колосалната сума са включени и средствата на финансиране дейността на Военното разузнаване на САЩ. За сравнение, $ 75 млрд. са повече от 11,5% от ежегодния военен бюджет на САЩ от $ 650 млрд.
Блеър допълни, че в системата на Националното разунаване на САЩ, в която са включени 16 спецслужби и агенции, в момента работят около 200 000 души.
Разкритите от Блеър данни са превишават значително частичните данни за стойността на разузнавателните дейности, обнародвани досега от властите в САЩ.
През 2007 г. Вашингтон обяви, че непълният бюджет на американското разузнаване се равнява на $ 43,5 млрд., а през 2008 г. – на $ 47,5 млрд.
В миналото САЩ само два пъти са обявявали официално сведения за обема на средствата, заделяни за разузнаване – през 1997 и 1998 г. Тогава разузнавателният бюджет е възлизал на “скромните” $ 26,6 млрд. и $ 26,7 млрд.

Китай вложи $ 16 млрд. в нефтена “златна мина” във Венецуела
По-рано в нефтения пояс на Ориноко $ 20 млрд. вложи и руски консорциум с участието на “Роснефт”, “Лукойл” и “Газпром”
Китай и Венецуела сключиха договор за разработването на нефтените залежи и добив на петрол от находищата в нефтения пояс на река Ориноко, предава France Presse, цитирайки информация на самия президент на Венецуела Уго Чавес, който уточни, че споразумението е подписано във вторник местно време в Пекин.
Съгласно договора, китайски компании ще инвестират във венецуелската нефтена промишленост $ 16 млрд. през следващите 3 години.
Чавес посочи, че те ще създадат съвместно предприятие с националния нефтодобивен концерн Petroleos de Venezuela (PDVSA), което ще добива 450 000 барела свръхтежък петрол дневно.
По-рано Венецуела сключи подобен договор и с консорциума на руските нефто- и газодобивни гиганти “Роснефт”, “Лукойл”, “Газпром”, ТНК-BP и “Сургутнефтегаз”, които ще се занимават с разработката и добива в 6-ти блок на нефтеното находище Хунин (Junin 6) в пояса на Ориноко. Руснаците ще инвестират в съвместния проект с PDVSA, в който те ще имат 40% участие, над $ 20 млрд. за срок от 3 години.
Руско-венецуелското предприятие също ще добива по 450 000 нефт петрол дневно, като експлоатацията на находището ще започне през 2012 г. Запасите в “Хунин 6” се оценяват на 53 млрд. барела тежък суров петрол, които го превръщат в едно от големите и перспективни находища в света.
Рамковото споразумение за създаването на съвместен нефтогазов консорциум между Русия и Венецуела бе подписано още в края на септември 2008 г. Тогава президентът на “Газпром” Алексей Миллер оцени инвестициите в проекта на стотици милиони или милиарди долари, а Министерството на енергетиката на РФ посочи само, че става въпрос за вложения в размер на десетки милиарди долари.
Доказаните разерви от петрол на богатата на “черно злато” Венецуела възлизат на около 142,3 млрд. барела, но според венецуелски експерти в нефтения пояс в басейна на Ориноко лежат още 235 млрд. барела нефт.

Не мога да си плащам кредита, какво ще предприеме кредиторът срещу мен
В езика ни влязоха понятия като предсрочно изискуем кредит, изпълнителен лист, опис на движими вещи...
През изминалите години, с оглед на сравнително стабилните си и до някъде растящи доходи, мнозина се възползваха от предоставените възможности за кредит. Допълнително спомогнаха и предложенията на множество финансови институции за кредитиране на хора с неофициални доходи. Улеснените процедури по отпускане на заеми и скъсените срокове за взимане на решение - в рамките на минути, до час или един работен ден дадоха шанс на много българи да извлекат полза от предоставените предложения..
В края на миналата година, обаче, финансовата криза обхванала света започна да се усеща все по-силно и в България. В резултат на това, мнозина загубиха работните си места, а при други месечните доходи намаляха драстично. Всичко това доведе до ситуация, в която много от кредитополучателите започнаха да изпитват трудности и дори невъзможност да погасяват кредитите си. Все по-често започнахме да чуваме понятията предсрочно изискуем кредит, съдия изпълнител, изпълнителен лист, опис на движими вещи, публична продан и прочие термини, за които до скоро много от нас дори и не бяха чували.
Прилагането на мерките на кредиторите срещу неизрядните платци започва, след като заемът бъде обявен за предсрочно изискуем.
Предсрочно изискуем кредит
Съгласно Законът за кредитните институции и по-конкретно чл. 60 (2) банката - кредитор, може да обяви един кредит за предсрочно изискуем при непогасяване в срок дори на една единствена вноска.
„Чл. 60 (2) (Изм. – ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 1 март 2008 г.) Когато кредитът или отделни вноски от него не бъдат издължени на договорените дати за плащане, както и в случаите, когато кредитът бъде обявен за предсрочно изискуем поради неплащане в срок на една или повече вноски по кредита, банката може да поиска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на чл. 418 от Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните си книги.”
Това условие обичайно е залегнало и в договора за кредит. Редки са, обаче, случаите, в които финансовата институция пристъпва към издаване на изпълнителен лист при просрочие само на една вноска.
Кредиторите обичайно търсят връзка с длъжника и се опитват да намерят изгоден и за двете страни начин за справяне с положението. Ето защо в една подобна ситуация би било добре да се поддържа връзка с финансовата институция, отпуснала заема. Единствено по този начин, длъжникът би могъл да намери благоприятно разрешаване на затруднението, в която се намира. При положение, обаче, че длъжникът е прекъснал комуникацията с банката или е изпаднал в тотална невъзможност да погасява задълженията си, то неминуемо се стига до момента, в който институцията предприема мерки за събиране на просрочения заем по съдебен път.
Незабавно изпълнение
Съгласно разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс кредитора подава молба за незабавно изпълнение в районния съд по постоянен адрес на длъжника. В резултат от тези действия съда постановява незабавно изпълнение и издава изпълнителен лист (чл. 418 от ГПК). Събирането на вземането се възлага на съдебен изпълнител. Дали ще е частен или държавен, изборът се прави от кредитора на основание разпоредбите на ГПК (чл. 427). От този момент нататък длъжника би следвало да контактува основно с него. В тази ситуация съдебният изпълнител е лицето, с което първо трябва да се свържете и преговорите, как ще се погасява задължението, може да започнете с него.
Мерките срещу неизрядните платци
С издаването на изпълнителен лист, първата стъпка, която следва да бъде направена е изпращане на покана за доброволно изпълнение. Чрез нея на длъжника се дава възможност в 14-дневен срок от получаването й или да погаси задължението си или да предложи план за погасяването му. Обичайно, длъжникът следва да погаси 30% от търсената сума и да договори погасителен план за остатъка (например на равни месечни вноски в размер на 10% от задължението).
Покана за доброволно изпълнение
«Чл. 428. от ГПК (1) Съдебният изпълнител е длъжен да покани длъжника да изпълни доброволно задължението си в двуседмичен срок. Когато пристъпва към изпълнение въз основа на заповед за изпълнение, съдебният изпълнител кани длъжника с връчването й, а когато заповедта е била връчена на длъжника, нов срок за доброволното й изпълнение не се дава.
(2) Поканата съдържа името и адреса на взискателя и предупреждение към длъжника, че ако в дадения му срок не изпълни задължението си, ще се пристъпи към принудително изпълнение. В поканата се съобщават наложените запори и възбрани. Към поканата за доброволно изпълнение се прилага копие от подлежащия на изпълнение акт. (...).»
Важно е да се знае, че взискателя (кредитора) определя върху каква собственост (движимо, недвижимо имущество, вземания, спестявания и пр.) на длъжника да бъде насочено изпълнението (чл. 442 от ГПК). Няма определена поредност или последователност в налагането на запор/и и/или възбрана/и.

В тази ситуация при насочването на принудително изпълнение върху определена собственост на длъжника, последния би могъл да предложи на съдебния изпълнител замяна с друга негова собственост. Ако съдебният изпълнител прецени, че предложения от длъжника начин на изпълнение е в състояние да удовлетвори взискателя, той насочва изпълнението върху посочената от длъжника вещ или вземане (чл. 443 от ГПК).
На кратно това би означавало следното. Ако длъжникът е изтеглил и просрочил вноските по потребителски кредит за 2000 лева, то с издаването на изпълнителния лист, съдебният изпълнител по искане на кредитора може да впише възбрана върху имот (примерно), собственост на длъжника. Но длъжника притежава МПС, на което не е наложен запор. При това положение, той би могъл да предложи вещите да бъдат заменени – т.е. да бъде запорирано (и продадено) МПС-то, а не имота.
Друго вземане на длъжник, върху което би могло да бъде насочено принудително изпълнение, е работна заплата.
Запор на заплата
Когато длъжникът работи и получава доход, то съгласно ГПК, може да му бъде наложен запор на получаваните доходи, в следния размер:
Несеквестируем доход«Чл. 446. от ГПК (1) (Изм., ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа; 2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа; 3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа; 4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа. (2) (Нова, ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Месечното трудово възнаграждение по ал. 1 се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.»
Тук е важно да се спомене, че върху обезщетенията изплащани от НОИ (болнични, майчинство и пр.), запори не биха могли да бъдат налагани. Това се дължи на факта, че реално тези вземания нямат характер на трудови възнаграждения или на възнаграждения, произтичащи от труд. Те са обезщетения от фондовете на Държавното обществено осигуряване и същите се изплащат за обстоятелството, че за лицето е възникнал даден осигурителен риск съгласно Кодекса за социално осигуряване. Единствено изключение се прави за пенсия, в случай че тя е в размер над минималната работна заплата.
Опис на имущество
Друг метод за принудително изпълнение на просрочени кредити е опис на движимо и недвижимо имущество, собственост на длъжника.

Едновременни действия с поканата за доброволно изпълнение
„Чл. 449. От ГПК (1) Когато изпълнението се насочва върху движима или недвижима вещ, в поканата за доброволно изпълнение се посочва и денят, в който ще се извърши описът. Той може да се извърши и в срока за доброволно изпълнение.
(2) Когато изпълнението се насочва върху имот едновременно с изпращането на поканата за доброволно изпълнение, в която се посочва имотът, съдебният изпълнител изпраща писмо до службата по вписванията за вписване на възбрана върху този имот.”
Това на кратко означава, че когато кредиторът е насочил изпълнението върху движими вещи или недвижим имот на длъжника, то последния получава известие за този акт и следва да осигури достъп при посещението на съдебния изпълнител. Когато описът е на движими вещи в ГПК са посочени вещите от първа необходимост, които не подлежат на принудително отнемане – т.нар. несеквестируеми вещи. Такива например са вещите за лична употреба, домакински прибори и съдове, пералня, хладилник и пр. Неприятен факт при този начин за събиране на задължения е, че обичайно описът на движими вещи се извършва в жилището, посочено като постоянен адрес на длъжника.
Ако длъжникът не живее на този адрес и/или съответно не притежава нищо от нещата в жилището, длъжностното лице ще описва всичко намиращо се там. За да не се случи това собствениците трябва да представят документи за собственост за движимите вещи в жилището, от които да е видно, че вещите са техни, а не на длъжника. Такива са квитанции, фактури, гаранционни карти и пр.
Когато изпълнението е насочено върху недвижим имот, важно е да се знаят няколко особености.При положение, че просрочения кредит е потребителски и имота не е предоставен като гаранция, то съдебния изпълнител ще се съобрази с разпоредбата на Министерски съвет за жилищните нужди на длъжника и членовете на неговото семейство. Ако това е единственото жилище собственост на длъжника, в което той живее със семейството си, то от имота, евентуално, биха могли да бъдат описани и обявени на публична продан само части от него (надвишаващи определените норми).

Не така стоят нещата, когато кредитът е обезпечен с ипотека на имота.При тази ситуация, според чл. 445 от ГПК, ако взискател по изпълнителното дело е банката, отпуснала ипотечния кредит (т.нар. ипотекарен кредитор) несеквестируемостта на имота отпада.В тази ситуация съдебният изпълнител ще опише имота в цялост, ще направи оценка и ще бъде обявен на търг.
Нормативната уредба в България дава доста широко и мащабно поле за действие срещу некоректните кредитополучатели. Трудно ще се „измъкне” длъжникът, без да изплати задълженията си. Намерението да се живее цял живот без официални доходи и/или без собственост не е решение. Добре преценете финансовите си възможности, преди да се отправите към банката. Когато все пак сте предприели тази стъпка – запознайте се подробно с условията на договора, преди да го подпишете.
И не на последно място, ако изпаднете е положение, в което се затруднявате да погасявате вноските по кредита си – не прекъсвайте комуникацията с кредитора си. Избягването на разговорите с банката или играта на криеница със съдебния изпълнител няма да доведат до разрешение на проблема. Единственият резултат, който ще бъде постигнат е увеличаване размера на задължението. Разберете ли, че срещу Вас е образувано изпълнително дело – не протакайте, а възможно най-бързо се свържете със съдебния изпълнител, за да намерите изход и разрешение на проблема, без допълнителни усложнения.
* Материалът е подготвен със съдействието на ЧСИ Катилин Попов
Кристиана НиколоваАнализатор потребителски финанси„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводителwww.moitepari.bg

Руснаците идват за дял в АЕЦ “Белене
Москва готова да инвестира в централата срещу част от (или целия) български дял от 51%, преговорите са утре
АЕЦ “Белене” може да стане първата чуждестранна атомна електроцентрала, финансирана от Руската Федерация, след като Москва прие да разгледа предложението на София да промени статута си в проекта от генерален изпълнител в съсобственик, съобщава днес руският ежедневник “Комерсант”.
Вчера министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко обяви пред местните журналисти, че РФ е заинтересована от предложението на България за участие като инвеститор в строителството на АЕЦ “Белене”, ако българското правителство се съгласи да продаде своя дял (51%) в електроцентралата или част от него.
“Научихме за позицията на правителството на България, коетно може да продаде своя дял в АЕЦ. Заинтересовани сме от подобно предложение, понеже като инвеститори сме заинтересовани от контрола върху разходите”, цитира Шматко специализираното издание MA Online. Министърът не уточни какъв процент акции и посредством кои държавни компании може да бъде закупен.
Оценявайки стойността на проекта, Шматко не потвърди очакванията на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че разходите могат да достигнат до 10 млрд. евро. “Ние имаме други разчети”, посочи Шматко, уточнявайки, че заради дългосрочния му характер, окончателната стойност на проекта “Белене” ще бъде уточнена след определянето на лихвата по дългосрочните кредити, осигурени за строителството.
Преговорите между руската делегация, в която освен Шматко влиза и генералният директор на държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко, и премиера Бойко Борисов и Трайчо Трайков по трите съвместни енергийни проекта ще се проведат на 18 септември. Руската делегация пристига в България днес.
Към момента Русия е само генерален изпълнител на проекта – двата реактора ВВЭР-1000/В-466 по проект АЭС-92 трябва да бъдат построени от влизащата в състава на “Росатом” ЗАО “Атомстройэкспорт” (АСЭ). Тя ще реализира проекта съвместно с френската компания Areva NP и концерна Siemens, съгласно подписаното през ноември 2008 г. договорно споразумение за сътрудничество при изграждането на “Белене” с европейския консорциум CARSIB, в който влизат двете компании. Началото на експлоатацията на двата блока на “Белене” е запланувано съответно през 2014 г. и 2015 г.
51% от “Белене” принадлежат на българското правителство в лицето на “НЕК България”, а останалите 49% на немския енергиен гигант RWE, който ще съфинансира правителството.
Единствената друга АЕЦ в чужбина, в която Русия се очаква да получи дял, е бъдещата атомна електроцентрала в град Акую (Akkuyu) в Южна Турция. Според предварителните условия, 51% от акциите ще са за руската компания “Интер РАО ЕЭС”, 1% - “Атомстройэкспорт”, 48% - за турската компания Park Teknik. Турското правителство обаче настоява да получи 25% от акциите и преговорите по въпроса предстоят.

По БГНЕС

Комисията „Станишев“ще прави изслушвания и на разследващи журналисти
Временната парламентарна комисия за проверка на назначенията, сделките и разходите в последната година от управлението на кабинета на Станишев, ще получава сигнали не само от граждани и неправителствени организации, но ще прави срещи и изслушвания и с разследващи журналисти, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Това стана ясно от второто заседание на нейните членове днес, на което за разлика от първото, присъстваха депутатите от Коалиция за България- Румен Овчаров и Пламен Орешарски. От дискусиите стана ясно че комисията е изпратила писма до всички институции които имат отношение към работата на комисията за предоставяне на конкретна информация, за която те имат срок отговор. Овчаров изрази мнение, че ще бъде трудно на комисията в този състав, да свърши набелязания огромен обем от работата. На провокативния въпрос към негов колега от дясното пространство дали знае каква сума е похарчило българското правителство в края на 2000 година, Иван Иванов от ПГ на Синята коалиция му отговори: „Не питайте него, питайте колегата до вас Пламен Орешарски, той беше тогава зам. финансов министър“. Председателят на комисията „Станишев“ Стоян Мавродиев от ГЕРБ предположи, че бюджета на комисията ще е символичен, което означава, че и хонорарите за експертите, които ще ползват, ще бъдат незначителни./БГНЕС

Първанов: Промяната на данъците сега е ненавременна
В условията на българската криза задачата на деня трябва да бъде насочена към подобряване събираемостта на данъците, а не към тяхната промяна. Промяната сега е ненавеременна и заради проблеми в администратирането и заради сигналите към бизнеса, заяви президентът Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС."Нека да припомня, че при въвеждането на плоския данък не се запази съществуващия до този момент необлагаем минимум. По този начин се засягат най-бедните и хората с минимални доходи, които трябва да платят най-тежката цена на кризата. Казвам това, защото на фона на изразената позиция на за непромяна, искам да подкрепя търсенето на нови решения. Защото е социално мотивирано и защото това е практиката на нашите водещи партньори", уточни той. "Като твърдя, че въпросът за плоския данък не трябва да бъде решаван сега по време на кризата . Това мое убеждение се формира от изразените мнения на учени, синдикати. Но това е основание г-н вицепремиер /Симеон Дянков – бел.ред./ да отхвърля вашата агресивна позиция и да ви кажа, като човек, който 20 години е в политиката, без да звуча назидателно, това е лично впечатление, че в управлението ще има много хора, които ще мислят различно от вас. Да се осъзнае, че високомерието е лош съветник. Има много хора, които са имали различно мнение от моето, които са го изразили в публичното пространство и са го защитили. Но през ум не ми е минавало да заклеймявам когото и да е или да му давам някаква оценка. Може ако си някъде там в научните институции. Ако си в държавните институции и си натоварен с доверието и очакванията на гражданите, това е недопустимо", добави президентът Първанов. "Това, което ще предложа на вашето внимание няма да са толкова конкретни мерки, колкото политики, защото смятам, че не е работа на президента да борави с числа и проценти, но ангажимент, задължение на институцията е да види конкретиката, стратегията", заяви президентът Първанов. "Първото, което искам да каже е, че има висок консенсус за валутния борд. Идеята за запазването на валутния борд се откриват във всички антикризисни разработки на работодатели, синдикати, в правителствения план. Друга идея с голяма подкрепа е поддържането на висок, устойчив финансов резерв,като гаранция за рисковете от кризата", заяви президентът. "Трето, постигането на балансиран бюджет. Отново подчертавам, че заставам зад тази позиция. Но трябва отговорно да обсъдим съмненията в постижимостта на тази цел, и второ дали наистина това е главната мярка. В доклада има едно допълнително предложение. Там един от авторите, обяснява, че това е лична инициатива, а не на колектива, предлага през следващите една-две години да се приеме минимален структурен дефицит. И аз го разбирам като някакъв буфер, като някакъв лост – единствено за приключване на най-тежките реформи в публичния сектор като здравеопазване", продължи той. Първанов повтори, че ще подпише какъвто и да било закон за бюджета, особено три месеца след като това правителство е получило такава подкрепа. /БГНЕС

Г. Първанов: Дали ще бъде реализиран докладът, решавам аз - президентът
Идеята за този доклад се роди преди 10 месеца при едно мое посещение в Българската академия за науките. С неговото изготвяне се опитахме да преодолеем слабостите към българската наука, които ни съпътстваха по време на прехода, заяви президентът Георги Първанов във встъпителното си слово при представянето на доклада:„Световната финансово-икономическа криза и България” - икономически доклад за президента, предаде репортер на БГНЕС.Той посочи, че институциите имат нужда от повече от един труд за причините и генезиса на кризата. Първанов смята, че България не е реагирала на време на задаващата се икономическа криза, но добави, че същото може да се каже за нашите западни партньори. Държавният глава подчерта, че подготовката на един доклад не означава, че той трябва непременно да отразява възгледите на неговия поръчител. А дали ще бъде реализиран този доклад, решавам аз – президентът, заяви Първанов. Той подчерта, че целта на доклада е да предизвика дискусия , която да очертае различията и едновременно с това да помогне за консолидацията на българската позиция относно кризата. Очаквайте подробности. /БГНЕС

С. Дянков: Предложенията в доклада на президента са "Жан Виденов 2"
Нашата антикризисна програма беше обявена на 1 юни, и ние я изпълняваме. Сега въвеждаме малки антикризисни мерки. От началото на мандата сме въвели вече 15 такива, заяви Симеон Дянков, вицепремиер и министърът на финансите пред БНТ.Даваме си 9 месечен срок, в който тези мерки ще дадат резултат. Оценяваме проект по проект, за да направим оценка на ситуацията. Има приемственост в социалната политика, но предишното правителство не си призна, че сме в криза, заяви той. 5 % намаление на осигурителната тежест е заложено във средносрочната фискална рамка. От януари те ще бъдат намалени с 2%. Може да се мисли и за повече, но ние наследихме голяма дупка в бюджета, което предишното правителство криеше, поясни той. Основната цел на намаляването на осигуровките, е да спечелят хората, на които предстои уволнение, така че да си запазят работните места. Статистиката показва, че работодателите искат да запазят персонала си, заяви Дянков. Планът на президента може да се нарече "Планът Жан Виденов 2", защото само с мярката за необлагаемият минимум от 1000 лв. бюджетът ще бъде натоварен с 2 млрд. лв , заяви министърът на финансите.. Въвеждането на еврото ще ни даде повече сигурност и няма да има съмнения на къде отива България, но за да стане това ние трябва да имаме балансиран бюджет. Цените в България няма да се вдигнат заради въвеждането на еврото, тъй като то е фиксирано. Тази година нашата инфлация ще е 1.5 %, което е най-ниското ниво, каза той. ЕК и много от страните в еврозоната са скептични, затова ние трябва да въведем успешни икономически мерки, защото предишното правителство е лъгало, каза Дянков. Ако правителството представи успешни икономически мерки, то може да разчита на подкрепата на Брюксел за еврото, коментира финансистът.Изравняването на възрастта за пенсиониране дава равна възможност за развитие между жените и мъжете, заяви той по повод 63 г. определени за пенсионна възраст. С данъчната част от мерките в доклада на президента отиваме към срив в бюджета, и продължаване на кризата за 2 години, поясни той. Във фискалната глава има добри идеи за бюджета. Това обаче, което е малоумно са промени в данъчната система, което ще предизвика срив на приходите. Това не са антикризисни, а прокризисни мерки, заяви той. Според мен нямаме нужда от АЕЦ "Белене". Това че руснаците идват показва, че Русия има интерес. Ако това е частен проект, може да има смисъл, но не държавата да го финансира напълно. Трябва да имаме някакво участие, но финансирането трябва да дойде отвън, заяви Дянков. До тук сме загубили 1 млрд. евро за АЕЦ "Белене". Едната възможност е да го замразим и да го финансираме след като отмине кризата. Другият е да продадем дяла си на чужди инвеститори. Добре е да запазим между 20-30 % от АЕЦ Белене. В "Южен поток" няма тайни договорености, за АЕЦ "Белене" обаче няма рамков договор и проверяваме анекс по анекс. До 1 май ще е се видят резултатите от тези 82 антикризисни мерки, обяви срока за антикризисната програма Дянков. /БГНЕС

Лозанов: Борисов да си наложи 100 дни мълчание
Бойко Борисов трябва да си наложи 100 дни мълчание, да спре да е централен говорител на всичко в държавата, за да се чуят експертните гласове около него. Това заяви Георги Лозанов от фондация "Медийна демокрация" при представянето на докладите от наблюдението на медиите при последните политически месеци, предаде репортер на БГНЕС.Борисов продължава да прави политиката като спектакъл, оставайки неоспорим лидер по присъствие в медиите. Говоренето на ти с медиите обаче, идентифицира проблем, според експертите. Хората са свикнали премиера да е непрекъснато пред очите им, и когато изчезне за миг това предизвиква страдание анализира, доц. Орлин Спасов – ръководител на проекта. Според него Борисов е осъзнал властовия потенциал на медиите и се стреми да ги запълни. Получава се ситуация, като че ли властта се упражнява директно от екрана на медиите. След изборите обаче, се забелязва рязък спад на анализите и коментарите в медиите, отчитат от фондацията. Ако през юли са били 247, то през август те са 118, с тенденция да продължат, да намаляват. Изчезва и алтернативното говорене в медиите, отбелязват експертите. Трите ключови думи през август във всекидневниците са: “Бойко Борисов” , “Сергей Станишев” и “Мадона”, отчитат още експертите. “Няма по-отблъскваща картина от това, медии, които се ласкаят от това, че са фамилиарни със властта”, коментира Орлин Спасов. В медиите се получава “магическо проглеждане” след изборите и медиите си позволяват, да стигнат до обобщена оценка за миналото управление, посочи от своя страна медийният юрист доц. Нели Огнянова. Темата за Европа е придобила по-голяма популярност след изборите, но е била сведена до “парите на Европа”, а между медиите и властта в момента няма дистанция, допълни тя. Доцент Бойко Борисов действа като пожарна – идентифицира проблем и го решава, припомни Огнянова думи на социолога, и сега началник на кабинета на премиера Румяна Бъчварова отпреди години. Огнянова отбелязва, че за сметка на магическото провеждане след изборите, в медиите са се появили нови зони на мълчание – групировката “ТИМ”, и законопроектите за нотариалната дейност, и за културното наследство. Успехът на Бойко Борисов се дължи на неговите дълбочинно, български характеристики, коментира и социалният антрополог Харалан Александров. Премиерът е олицетворение на копнежа по лесното справяне с тежките цивилизационни проблеми. Той печели дивиденти и от личната си история, и умението да я разкаже, отчита антропологът. Това отчасти е свързано и с непрестижността на разказването на личната история във времето на социализма. Личността на Борисов, обаче не е единствения фактор за неговата популярност. Дълбокият стремеж на медиите още от миналото за фамилиарност със властта допълва картината. Как да бъдеш критичен като те канят у дома, като васали, от които можеш да получиш мъдрост фамилиарност и парчета прасе, реторичен бе Александров. Анализите и докладите на фондация Медийна демокрация са достъпни на интернет адреса й./БГНЕС

Т.Младенов: Сега няма да правим реформи за увеличаване на пенсионната възраст
В състояние на криза няма да се правят никакви реформи по отношение на увеличаването на пенсионната възраст, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов предаде репортер на БГНЕС.Младенов смята, че трябва да се мисли в дългосрочен план и дискусията за увеличаването на възрастта след 20 г. да започне още от сега. По повод проблемите за финансирането на пенсионната система се създава консултативен съвет към министъра на труда и социалната политика, чиято цел ще е да анализира проблемите на пенсионната система. Младенов припомни че 50 % от приходите в НОИ са от държавата, което е огромен проблем. Въпреки това в условие на криза държавата ще финансира недостига на пари в държавното обществено осигуряване като средства ще се вземат от данъци. "В момента правим всичко възможно да запушим пробойните в държавния бюджет", подчерта Младенов. Социалното министерство кандидатства за средства в размер на 5 млн.лв. за работниците от Кремиковци и пристанище Лом от глобализационния фонд. Все още се уточнява сумата, по която ще се търсят средства за БДЖ. При откриването на форум на Икономическия и социален съвет тази сутрин Тотю Младенов подчерта, че единният пазар на ЕС е едно от най-ценните постижения, пред които обаче, има две предизвикателства- глобалната криза и бариерите пред свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. Страните членки от ЕС прилагат мерки за да насърчат своя икономически растеж, като често ограничават единния пазар. За да осъществят свободното движение на трудова сила, МТСП вече откри няколко специализирани служби към посолствата ни в Мадрид, Атина, Лондон, Дъблин и др. България успешно реализира свободното движение на хора, смята социалният министър. В същото време 10 от останалите 20 страни- членки все още не са отворили своите пазари за българските работници, и е малко вероятно това да се промени предвид кризата.Младенов подчерта, че ведомството му взема мерки за ограничаване на сивия сектор и нерегламентирана дейност. Вече месец текат проверките на Инспекцията по труда НОИ и Агенцията по приходите и те дават резултати. През следващата седмица ще заседава новият консултативен съвет, който ще направи анализ на нивото на квалификацията у нас, а в следващите месеци социалното министерство ще реализира редица инициативи за запазване на работните места./БГНЕС

РЗС наема за експерти двамата агенти, подали оставки в ДАНС
Политическият съвет на „Ред, законност и справедливост” реши от днес да покани като експерти към парламентарната група на РЗС подалите оставки в ДАНС агенти Рашко Заяков и Велин Хаджолов, съобщават от пресцентъра на РЗС.Политическият съвет на РЗС изразява недоумение и възмущение от отношението, проявено вчера към Рашко Заяков, поддал оставка от длъжност директор на Главна дирекция „Контраразузнаване” на ДАНС и Велин Хаджолов, поддал оставка като ръководител на Отдела за специални акции ОСА от председателя на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Те според РЗС са били скрити от медиите и принудени да използват тайни входове, въпреки че поднесената от тях информация е респектираща, солидна и базирана на фактология. За сметка на това в публичното пространство се тиражира нашироко всякаква информация, разпространявана от доносници и техните политико-икономически адепти. РЗС припомня, че Комисията за контрол на ДАНС е създадена с идеята да осъществява граждански контрол, а не да се превръща в конспиративна щаб-квартира, в която с приоритет се удовлетворяват интригантски страсти.Мотивите за поканата им за съвтници на РЗС са високият професионализъм, чувство за национална отговорност и чест, която проявиха господата Хаджолов и Заяков при изслушванията от Председателя на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и от Комисията за контрол на ДАНС. Българската политика се нуждае от хора с такава висока почтеност, морал и експертен капацитет, защото те реално могат да допринесат за формирането на нов тип държавност в България, се казва в съобщението на партията до медиите. Рашко Заяков е приел да бъде ръководител на експертно направление „Национална сигурност” към ПГ на РЗС, а Велин Хаджолов ще поеме длъжността „Главен експерт” на Председателя на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. / БГНЕС

Сръбските хомосексуалисти още се борят за интеграция
Сръбските хомосексуалисти се оглеждат за покани за специализирани мероприятия: текст или съобщения по Фейсбук, както и имейли с кодирани послания за това къде и кога ще се събират, предаде АФП. Но получателите обикновено се познават и местата са изолирани нощни клубове, частни апартаменти или барове - безопасни места за сръбската гей общност. "Сърбия е далеч от приемането на гейовете", заяви успешен 38-годишен финансов консултант, анкетиран в един от най-популярните клубове в Белград "Токсик". Като голяма част от танцуващите на последните техно хитове там, той не иска да разкрие името си. Частни охранители на входа на клуба проверяват новодошлите, за да се предпазят от неприятности, което не е рядко срещан случай. Миналия месец група младежи се опита да хвърли бомба със сълзотворен газ през отворените прозорци, но пазачите успяха да ги изблъскат настрана. Хомосексуалистите в Сърбия нямат право на "достойно човешко съществуване", посочва гей активистът Предраг Аздейкович. "Те ни заливат със съобщения, че сме болни, по-малко ценни, изроди, чудовища", коментира още той. "Ако всеки ден се налага да прикриваш истинската си същност, страхувайки се от отхвърляне или насилие, за да цензурираш емоциите към партньора си, защото се намираш извън жилището си, то тогава животът ти губи смисъл", смята активистът. Но воденето на двоен живот е често срещана стратегията за хомосексуалните мъже и жени в консервативна Сърбия. Въпреки че парламентът прокара законопроект през март, забраняващ дискриминацията срещу хомосексуалистите при силна опозиция от страна на националистите и религиозните лидери, гейовете все още не може да сключват брак, да осиновяват деца и други права, на които се радват хетеросексуалните. В неделя в сръбската столица Белград ще се проведе гей парад, който се възприема като възможност да се хвърли светлина върху проблемите на общността, но министърът на вътрешните работи на страната Ивица Дачич предупреди вчера, че нито едно подобно масово мероприятие в Сърбия не е изложено на толкова голям риск. /БГНЕС Белград / Сърбия

Гейовете в САЩ по-дискриминирани от мюсюлманите
Мюсюлманите се възприемат от американците като една от най-дискриминираните групи в САЩ, като само хомосексуалистите се сблъскват с по-голяма дискриминация от тях, според проучване на общественото мнение, предаде АФП.Почти 6 от всеки 10 американци заявяват пред анкетиращите от Pew Forum on Religion and Public Life, че смятат, че мюсюлманите е много по-малко вероятно да се изправят пред дискриминация отколкото членове на други основни религии. Равен процент анкетирани споделят, че няма много дискриминация срещу евреите, атеистите, мормоните и евангелистите в САЩ. В действителност единствената група, която американците възприемат като обект на повече дискриминация от мюсюлманите са гейовете. Близо две трети - 64 % от над 4 000 пълнолетни участници в изследването са убедени, че хомосексуалните се сблъскват с повече дискриминация, в сравнение с 58 %, които смятат това по отношение на мюсюлманите. Малко над 50 % - заявяват, че испаноговорящите са дискриминирани, 49 % смятат същото за тъмнокожите, докато 37 % мислят, че има много дискриминация срещу жените в САЩ. Близо половината американци - 45 % - споделят възгледа, че мюсюлманите в не по-голяма степен от другите вероизповедания могат да подкрепят насилието, но този процент нараства сред по-консервативно настроените анкетирани. 55 % от консервативните американци са убедени, че ислямът в по-голяма степен от останалите религии може да подкрепя насилието. Около 50 % от американците посочват, че познават мюсюлманин, непроменена от 2007 г. насам цифра в сравнение с 38 % в края на 2001, месеци след атаките от 11 септември срещу Съединените щати. 66 % от завършилите университет познават представител на тази религия, докато при непосещавалите колеж тя спад на 29 %. /БГНЕС
Вашингтон / САЩ

Танцово ТВ шоу в САЩ се помирява с гей общността
Популярното риалити телевизионно шоу "Значи си мислиш, че можеш да танцуваш?" се помири с американската гей общност с включването на двойка от еднакъв пол в латинските танци в новия кръг от състезанието и определяйки открит гей за съдия на състезанието, предаде Ройтерс.Продуцентът и съдия Найджъл Литгоу предизвика фурор през май, когато заяви на друга гей-двойка, че според него тяхната класическа самба вероятно ще отблъсне много от петте милиона зрители на шоуто. Впоследствие Литгоу написа съобщение в Twitter, заявявайки, че не бил фен на "Бална зала Броукбек", правейки алюзия с гей филма от 2007 "Планината Броукбек". Съобщението му предизвика призив за действия от страна на Алиансът на гейовете и лесбийките срещу клевети (GLAAD), среща с Литгоу и ръководители на мрежата Fox, също както и поднасяне на извинение. Програмата-носител на награда "Еми" в момента излъчва 6-ия си сезон по ТВ "Fox", използва формат, пободен на песенното състезание "Америкън айдъл" за избор на любим танцьор на Америка чрез микс от решения на съдиите и гласуване на публиката. /БГНЕС
Вашингтон / САЩ

Хотел предложи необичайна промоция
Необичайни мерки за привличане на нови клиенти предприе ръководството на луксозен хотел на Антилските острови, като предложи отстъпка на туристи, които заченат дете по време на престоя си.Според новата оферта, съпружеските двойки ще получат 300 долара, които получат удостоверение от лекар, че зачеването е станало по време на престоя на остров Аруба. Предложението е в сила до 18 декември и вероятно ще съблазни влюбените, желаещи да станат родители. Впрочем, това едва ли ще им осигури повече от един допълнителен ден в луксозния курорт, струващ около 200 долара на денонощие. /БГНЕС
Амстердам / Холандия

"Крейзи хорс" с нов артистичен директор и нов спектакъл с нова визия
Престижното кабаре "Крейзи хорс", в което преди няколко месеца бе назначен за артистичен директор отличният хореограф Филип Декуфле, представя нов спектакъл. Той е създаден от Декуфле в сътрудничество с Али Махдави. Новото, много горещо шоу е наречено "Желания". След Ален Бернарден, който бе създател на шоуто, досега само жени заемаха поста главен хореограф. Така Декуфле е първият мъж, който дава своята гледна точка върху голотата и женската еротика в най-прочутото френско кабаре. Той направи цялостни промени във артистичната визия на "Крейзи". Напълно новият спектакъл ще бъде представен на премиера на 21 септември. Генералната директорка на "Крейзи хорс" Андре Десенбер изрази задоволството си от това, че кабарето разполага с таланта и уменията на Филип Декуфле, за да изживее нов творчески подем. Новата визия е родена от артистичното, оригиналното, колоритното виждане на един от най-големите хореографи на нашето време, подчерта тя. Според нея резултатът може да е само прекрасен, което скоро ше се види. /АФП
Париж / Франция

Нова среща Нетаняху-Мичъл
В Израел тази сутрин започна нова, вече трета, среща между премиера Бенямин Нетаняху и специалния американски пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл, които разискват въпроса за замразяване на строителството на жилища на Западния бряг, предаде АФП.Във вторник и сряда двамата разискваха тази тема, но не стигнаха до никакво споразумение. След тези разговори Мичъл ще замине за Рамала, на Западния бряг, за да продължи консултациите с палестинския президент Махмуд Абас. Дипломатическата совалка на американския емисар започна в неделя. Вчера той призова в Кайро Израел и палестинците "да поемат своите отговорности" за съживяване на мирния процес. /БГНЕС
Ерусалим / Израел

По ФОКУС

Бойко Борисов: Парите от европейските фондове ще дойдат
София. Парите от европейските фондове ще дойдат, бе категоричен премиерът Бойко Борисов на форума „Български дебати”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Премиерът посочи, че докато кабинетът се чуди за 5-6 млн. лева как да даде за нещо, стотици милиони стоят неусвоени поради една или друга причина. Тя е една за мен – борбата за комисионни, каза Борисов. По думите му - в Брюксел имаме много голяма подкрепа, и България се вижда като територия, в която може да се прави бизнес. София е дадена за пример за метрото, каза още той. Премиерът заяви, че лошо впечатление правят държавите с конфликт на институциите и към тях се гледа с недоверие.

Бойко Борисов: В общи линии се търси и намира консенсус по важни за обществото теми
София. Разбирам, че в общи линии се търси и намира консенсус по важни за обществото теми. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на форума „Български дебати”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов благодари на президента за създадения дебат и посочи, че президентската институция може да събира противоположни мнения и от тях да се раждат тези с широка подкрепаБорисов каза, че на Европейския съвет е изразено становището на всички, които са присъствали, че се намираме в същината на кризата и нямаме основание да се отпускаме, че тя намалява. По думите му – успешни мерки за излизане от кризата никой не е намерил и за това дискусията днес цели да намери възможно най-приложимата мярка, която максимално малко да засегне отделния човек.Според Борисов с преизбирането на Иван Искров за управител на БНБ правителството е допринесло за приемственост. Модераторът на форума проф. Борислав Борисов информира премиера, че по голяма част от въпросите е постигнато единомислие – стабилността на Паричния съвет, стимулиране на потреблението, запазване и разкриване на нови работни места, да не се бърза с подписване на споразумение с МВФ, за преобладаващото мнение за необходимостта от поддържане на балансиран бюджет.

Стоян Александров: Частта за банковата система в доклада за президента е четена както „дяволът чете евангелието”
София. Частта за банковата система в доклада за президента е четена както „дяволът чете евангелието”. Така авторът й - финансистът Стоян Александров, коментира отправените критика от управителя на БНБ Иван Искров в рамките на форума „Български дебати”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Александров заяви, че докладът е публичен и в него може да се види, че по-голямата част от цифрите, с които Искров е защитил водената политика на Централната банка са посочени и там. Стоян Александров изрази тезата, че в следващите няколко месеца рискове за стабилността на финансовата система няма, но такива съществуват, ако кризата продължи по-дълго. Доц. Ганчо Ганчев от икономическия екип каза, че лично той не споделя виждането, че в условия на криза не бива да се пипа данъчната система, което е изтъкнал и в доклада за президента. Ганчев каза, че е скептичен към правителството, че ще бъдат разкрити 150 000 нови работни места и че постигането на балансиран бюджет ще привлече чуждестранни инвеститори.

Георги Първанов: Задачата на деня трябва да е насочена към подобряване на събираемостта на данъците, а не към тяхната промяна
София. Задачата на деня трябва да е насочена към подобряване на събираемостта на данъците, а не към тяхната промяна. Това каза президентът Георги Първанов по време на форума „Български дебат”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Първанов посочи, че сега не е моментът за данъчни реформи и бе категоричен, че сега не трябва да се решава въпроса за или против плоския данък. Държавният глава отхвърли „агресивна позиция” на финансовия министър Симеон Дянков по темата, във връзка с изказването му преди дни, че „идеята е малоумна”. „Високомерието е лош съветник. Има много хора в тази зала, които са имали мнение различно от мен. През ум не ми е минавало да заклеймявам когото и да е и да му давам лоша оценка. Ако си натоварен с обществени очаквания, това е недопустимо”, каза Първанов.Той посочи, че няма различие по въпроса за ускорено връщане на ДДС с правителството и приветства постигнатите резултати, въпросът е тези средства как ще бъдат използвани. Първанов попита финансовия министър каква е гаранцията, че те ще бъдат използвани за запазване на работни места.

Дебат за кризата
“Световната финансово-икономическа криза и България” е темата на четвъртия икономически доклад, който президентът Георги Първанов представя днес. Държавният глава възложи неговото изготвяне на екип от учени и експерти от академичната общност. Сред предложенията на отделните автори са нулева ставка върху месечните доходи до 1000 лв., 10 процента върху тези до 3000 лв. и 20 процента - за по-високите суми. Премахване на максималния осигурителен праг от 2000 лв. при запазване на нивата за пенсионно и здравно осигуряване. Да се намали ДДС върху продуктите от първа необходимост и да се премахне напълно ДДС върху лекарствата са други от предложенията.
Още - въвеждането на непрекъснат мониторинг върху банките с високи лихвени равнища и върху тези, чиито майки имат проблеми, създаване на програма за финансова подкрепа на граждани, затруднени с погасяване на ипотечните кредит, облагане на наследствата над 1 млн. лв. с 25% данък, засилване ролята на държавата в преразпределението на БВП. Икономистите препоръчват засилване на административния капацитет и премахване на политическите „чадъри”.Преди официалното представяне и дискусията по доклада на президента премиерът Бойко Борисов взе участие в среща на върха на Европейския съюз. Там той заяви, българското правителство полага максимум усилия за справяне с негативните последици от кризата.

Симеон Дянков: Приоритет на фискалната политика трябва да бъде постигането на балансиран бюджет
Приоритет на фискалната политика трябва да бъде постигането на балансиран бюджет. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на форума „Български дебати” предаде репортер на Агенция „Фокус”. Дянков оцени положително това предложение в четвъртия доклад за президента. Главната причина е запазване силата на българския лев, защото за разлика от други държави, които могат да си позволят за няколко години да влязат в бюджетни дефицити, ние не можем в условията на валутен борд, посочи той.Излизането от кризата зависи от макроикономическите и фискални политики на нашето и на останалите правителства, каза министърът. По думите му - докладът за президента е положителен не само с мерките, които представя за излизане от кризата, но и след нея.Финансовият министър се съгласи и с друг приоритет – запазване на работни места и създаване на нови.

Георги Първанов: Не ни достигат анализи как кризата се развива у нас
Подкрепям и ще подкрепям непопулярните мерки на всяко правителство, стига тези мерки да са оправдани и да е ясно – какво, защо и как. Докладът и дискусиите днес не са стремеж към алтернатива, а към изграждане на консолидирана позиция. Не ни достигат анализи как кризата се развива у нас, по отделни сектори и в отделни райони, според президента Георги Първанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.На откриването на форум” Български дебати” държавният глава посочи, че тя е привнесена отвън, но не е ясна ролята на държавата, доколко може да има антикризисна стратегия при положение, че няма икономическа стратегия изобщо, изработена от правителствата досега. Президентът посочи, че вероятно обявеното обсъждане днес е ускорило изработването и обявяването на правителствения план за действие, но не това е най-важното, а да се дебатира по същество.Георги Първанов отхвърли критиките, че президентската институция се занимава с несвойнствени й неща.Той заяви, че участва и предизвиква този дебат, защото смята, че има нужда и че това е същностният дебат, необходим на българското общество – за политиката, за управлението. Когато даваме подкрепата си на идеята си за балансиран бюджет, искам да чуя мнения доколко това е антикризисна мярка. Президентът няма право на различна позиция от правителството по отношение на бюджета, но тук сме на дискусия и за да сложа убедено своя подпис, искам да чуя аргументите за и против, каква ще бъде социалната цена за образованието, за здравеопазването, посочи Първанов.

Георги Първанов: Институциите имат нужда не от един, а от много повече трудове за кризата и начините за излизане от нея
Институциите имат нужда не от един, а от много повече трудове за кризата и начините за излизане от нея. Това каза президентът Георги Първанов на откриването на форума “Български дебати”, на който ще бъде представен четвъртия икономически доклад за държавния глава “Световната финансово-икономическа криза и България”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на президента - и науката, и институциите не са реагирали достатъчно бързо на кризата.Първанов посочи, че идеята за доклада е дошла преди десетина месеца на среща с представители на БАН. Тогава президентът е предложил да се даде гласност на търсенията на академичните среди. По думите му – така преодоляваме слабостите в отношението към науката към целия период на прехода.Първанов заяви, че докладът е за, а не на президента и институциите ще решат дали да възприемат идеите му. Целта обаче е постигната – дебат по различните гледни точки, който да подпомогне консолидацията във връзка с необходимите икономически мерки за справяне с кризата.

РЗС излезе с позиция по антикризисния доклад дo президента
РЗС излезе с позиция по антикризисния доклад дo президента, съобщиха от партията. В позицията се казва, че идеята за необлагаеми до 1000 лева и 20 процента върху месечните доходи над 3000 е силно популистка и провокативна. „По тази причина РЗС възнамерява да участва активно в дебата по данъчното облагане, вместо да отхвърля с лека ръка предложенията в тази посока. Предстои дискусия по темата, и се надяваме на широк и задълбочен обществен отзвук. Някои ще се опитат да внушат, че премахването на плоската ставка ще прогони чуждите инвеститори. Авторите на доклада ще отговорят, че става дума за облагане на физически лица, а не за корпоративно облагане - условията за печалба на чуждите компании не се променят. Но това не бива да се превръща в основен жалон, около който трябва да протече дебатът. Защото цифрите са категорични – притокът на преки чуждестранни инвестиции в България през 2007 г. е бил 8487.9 млн. евро, през 2008 г. е спаднал на 6163.2 млн. евро, а през 2009 г. се очаква да намалее двойно в сравнение с предходната година”, се казва още в позицията.„Фактът, че няма необлагаем минимум доказва, че правителството, въвело плоската ставка, разчита на постъпленията от широкия слой бедни хора у нас, за сметка на замогналите се (в повечето случаи с незаконно придобити средства) нови богаташи. Така разтварянето на ножицата неминуемо отдалечава България от създаването на средна класа”, се посочва още в позицията.
РЗС настоява: Необлагаемия минимум да се въведе час по-скоро, ако искаме да прилагаме цивилизован подход в подоходното облагане на физическите лица; Да се изясни какъв ще бъде таванът - 200, 500 или 1000 лева, защото това не е въпрос свързан единствено с пълнене на бюджета; Да стане ясно до каква степен държавата и фискът ще инвестират в отделния човек, за да го придвижат нагоре по обществената стълба към средната класа. Повече свободни средства у отделния човек го правят по инициативен в бизнеса и по-добър консуматор.
За РЗС това е въпрос на визия за обществото, което искаме да изградим.; Въвеждането на умерен необлагаем минимум не дискредитира, а напротив, утвърждава ефектите от общата подоходна плоска ставка; Без да се подлагат на съмнение основните положения на плоската ставка, може да се въведе система от диференцирани данъци както върху доходите, така и върху недвижимото имущество, касаещи имотните състояния на определени групи хора, както и свръхголемите лични доходи - примерно от 1 млн. лева нагоре за година. В държавите, които въведоха плоския данък, все повече се говори за т.н. "данък разкош".

Проф. Борислав Борисов: Може да се окаже, че сме единомислещи по редица икономически въпроси
До каква степен в обществото ни има единомислие по някои ключови въпроси на икономическото развитие ще покаже дискусията при президента Георги Първанов утре, смята ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов, който ще участва във форума.Пред Агенция „Фокус” Борисов заяви, че например може да се окаже, че всички сме единомислещи за това, че не трябва да се пипа Паричният съвет.Икономистът каза, още че плоският данък, за който имаше дискусия дни преди официалното представяне на доклада, по принцип е спорен данък, освен това предложението за премахването му е един вариант.Една дискусия по плоския данък, по въвеждане на необлагаем минимум винаги е полезна. В нея трябва да се види какво си фискалните параметри след въвеждането на данъка, посочи Борисов. Според него сега по време на криза действително не е моментът за премахването му.Това, че няма пълно съвпадение между авторите на доклада и тези, които правят реално антикризисните мерки няма нищо страшно, затова се търси дискусия, каза още той.“Световната финансово-икономическа криза и България” е темата на четвъртия икономически доклад за Президента на Републиката, който ще бъде представен утре в Националния дворец на културата в рамките на форума “Български дебати”.

“Световната финансово-икономическа криза и България” е темата на четвъртия икономически доклад за президента Георги Първанов“
Световната финансово-икономическа криза и България” е темата на четвъртия икономически доклад за Президента на Републиката, който ще бъде представен днес НДК в рамките на форума “Български дебати”. Президентът Георги Първанов възложи неговото изготвяне на екип от учени и експерти от академичната общност. Докладът предизвика емоционални реакции още преди да бъде представен. Най-коментирана бе данъчната реформа и отпадането на плоския данък. Финансовият министър Симеон Дянков нарече предложението „малоумна идея”, а от екипа с ръководител ст.н.с. д-р Митко Димитров, директор на Икономическия институт при БАН, уточниха, че то не се споделя от всички.Сред предложенията на отделните автори са нулева ставка върху месечните доходи до 1000 лв., 10 процента върху тези до 3000 лв. и 20 процента - за по-високите суми. Премахване на максималния осигурителен праг от 2000 лв. при запазване на нивата за пенсионно и здравно осигуряване. Да се намали ДДС върху продуктите от първа необходимост и да се премахне напълно ДДС върху лекарствата са други от предложенията.Още - въвеждането на непрекъснат мониторинг върху банките с високи лихвени равнища и върху тези, чиито майки имат проблеми, създаване на програма за финансова подкрепа на граждани, затруднени с погасяване на ипотечните кредит, облагане на наследствата над 1 млн. лв. с 25% данък, засилване ролята на държавата в преразпределението на БВП. Икономистите препоръчват засилване на административния капацитет и премахване на политическите „чадъри” .

Бойко Борисов: Българското правителство полага максимум усилия за справяне с негативните последици от кризата
Българският премиер Бойко Борисов взе участие в среща на върха на Европейския съюз, която се проведе късно снощи в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. Целта на неформалното заседание беше формиране на обща позиция от лидерите на 27-те държави за предстоящата среща на Г-20, където ще се обсъжда икономическата криза. Ето някои акценти от позицията, която българският министър-председател представи пред Съвета:Премиерът информира, че България полага максимум усилия за справяне с негативните последици от кризата в реалната икономика и в социалната сфера. Като пример той посочи строгите мерки, които правителството въвежда за съществено свиване на бюджетните разходи, в резултат на което фискалните параметри на България са в рамките на допустимото по Пакта за стабилност и растеж. Страната ни подкрепя пристъпването към бюджетна консолидация и координирано връщане към критериите на Пакта за стабилност и растеж след приключване на кризата. За България този процес има голямо значение заради високата степен на интегрираност на българската икономика в рамките на ЕС и подготовката ни за членство в Еврозоната. България приветства положителните сигнали за първи признаци на икономическо възстановяване като резултат от усилията на партньорите й. Правителство подкрепя продължаването на работата по международната регулаторна рамка на финансовия сектор, поставянето на тази дейност в услуга на реалната икономика и продължаване на усилията по предотвратяване на кризата, тъй като тя още не е приключила и предстоят трудности на пазара на труда. Страната ни подкрепя позицията, че интересите на всички държави-членки на ЕС при преговорите на Конференцията в Копенхаген през декември трябва да бъдат защитени. За България участието в общото усилие за финансиране на борбата с климатичните промени се основава на комбинацията от двата принципа - „способност за плащане” и „отговорност за емисиите”.Премиерът постави за разглеждане и въпроса: продължаване на европейското финансиране по извеждането от експлоатация на блокове 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй”. Финансирането изтича в края на тази година, а реалните нужди за цялостното изпълнение на програмата за извеждане от експлоатация на реакторите са значителни. Темата за компенсациите за АЕЦ „Козлодуй” е обсъждана и по време на двустранните разговори на министър-председателя Бойко Борисов непосредствено преди заседанието с премиерите на Италия, Полша и на Люксембург - Силвио Берлускони, Йежи Бусек, Жан Клод Юнкер, както и с германския канцлер Ангела Меркел. Обсъдена е и темата за членството на България в Еврозоната като по всички въпроси премиерът Бойко Борисов е срещнал подкрепа и разбиране. Италианският премиер Силвио Берлускони отново е потвърдил за предстоящата му визита в страната ни на 15 октомври.Министър-председателят Бойко Борисов заяви още, че вече е обсъдил с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу името на следващия еврокомисар от България, но е рано да го обявява публично. Още не е ясен и ресорът, за който ще отговаря той, защото преговорите предстоят.

Спазваме стриктно финансовата дисциплина и се надявам догодина това да бъде толерирано от ЕС, каза Бойко Борисов
Подкрепихме британския премиер Гордън Браун преди срещата на Г-20, но мнозина от колегите и аз самият заявихме, че има много теми, по които да се говори, защото самата ситуация в Европа сега е много тежка. Мисля, че на следващия съвет тези теми ще се разискват много повече. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата на Европейски съвет, предаде БНР.Това, което чух бе, че ние сме с един от най-малките дефицит, че спазваме стриктно финансовата дисциплина и се надявам догодина това да бъде толерирано от ЕС, добави Борисов. Той е поставил въпроса за допълнителни компенсации за АЕЦ „Козлодуй”.

Бойко Борисов е дал на Жозе Барозу името на следващия еврокомисар от БългарияМинистър-председателят Бойко Борисов заяви, че е дал на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу името на следващия еврокомисар от България, съобщи БНР. Борисов отказа обаче да го обяви, защото, по думите му, в партията има демократична процедура по номинирането, която трябва да се извърви до край. Според него е важно „да имаме такова представителство в Европейската комисия, че нашият еврокомисар да може да работи и за България - да е ангажиран с партия, с подкрепа, с хора, които да дават мощност на поста”.Запитан дали има планове да използва опита и възможностите на настоящия еврокомисар Меглена Кунева в интерес на България, премиерът каза, че има такива планове и че ще й предложи варианти. Лидерите на ЕС съгласуваха координирана позиция за срещата на Г20Лидерите на 27-те страни по време на неформалната среща в четвъртък в Брюксел съгласуваха обща позиция за срещата на Г20, която ще се проведе на 24 и 25 септември в американския град Питсбърг, съобщи премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд, цитиран от РИА Новости.„27-те страни-членки имат координирана позиция”, подчерта той след края на срещата.

Ключов участник в голямата игра/ „Уолстрийт джърнъл”
Настоящото местоположение на „великата игра” отново се върна в Централна Азия, която бе ябълката на раздора между Великобритания и Русия преди повече от век. Този път обаче България ще играе ключовата роля. Дали балканската държава ще застане зад Русия или зад ЕС? Част от отговора на този въпрос ще имаме, когато руският енергиен министър Сергей Шматко посети България, за да се срещне с българския си колега Трайчо Трайков. Разбира се „великата игра” може да бъде доста подвеждаща и рязко да смени посоката на събитията. В основата на преговорите в София ще бъде съдбата на българските планове за ядрена електроцентрала в Белене. Проектът получи пламенната подкрепа на предходното правителство на социалистите в страната, които дори подписаха споразумение с руската компания „Атомстройекспорт” за изграждане на съоръжението. Сега обаче, новият министър прави крачка назад с твърдението, че България не може да си позволи да финансира 51-процентовия си дял в съоръжението, чиято цена рязко се е повишила до около 10 милиарда евро.Местните медии отбелязват възможността Шматко да предложи Русия да поеме част от тези разходи. От друга страна, България не се нуждае от допълнителна енергия за вътрешно потребление, така че новото правителство на страната настоява този проект да се разглежда от чисто икономическата му страна и това доколко е рентабилен. Пет милиарда евро могат да бъдат използвани в построяването на магистрали и промишлена инфраструктура, припомни Трайков. Въпреки слабите алтернативи за голяма печалба, Русия има други интереси в София – на първо място, тя трябва да убеди властите да продължат сътрудничеството си с Москва, в рамките на енергийния проект „Южен поток”, който е конкуренция на подкрепяния от ЕС „Набуко”. „Южен поток” изглежда набира сили – тази седмица се появиха съобщения, че Франция също иска да участва в проекта, Италия вече официално е участник, а Русия и Германия се сближават все по-интензивно, особено след сделката с автомобилния гигант „Опел”. Странното е, че германците не са особено ентусиазирани около „Белене”, въпреки германското участие в проекта. Може би Берлин не иска да прави видна активността си около българската АЕЦ, за да запази новосъздаденото си близко партньорство с Русия. Освен Германия, Франция също ще има интерес от построяването на ядрената централа. И така, да се върнем към България. Страната бе лишена от еврофондове и напоследък предприе едни от най-строгите ограничителни мерки в икономиката си, може би в целия Европейски съюз. Целта им бе да намалят негативните последици от рецесията, в която страната влезе за първи път от едно десетилетие. Малко след парламентарните избори през юли новият премиер Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков заявиха, че има 80 % вероятност да се откажат от изпълнението на проекта АЕЦ „Белене”. Миналата седмица Борисов се опита да убеди европейските си партньори, че иска да води енергийна политика, която е в синхрон с перспективите и енергийната стратегия на Брюксел. Скорошното решение на „Електрисите дьо Франс” (бел.ред. - за присъединяване към „Южен поток”) обаче показва, че няма яснота около тази стратегия.

Ще има конкурс за нов главен архитект на Поморие, ако Светозар Рашков остане в ареста
Кметът на Поморие Петър Златанов е присъствал по време на проверката от Областна дирекция на МВР – Бургас в кабинета на главния архитект Светозар Рашков. Днес главният архитект на Поморие беше арестуван за престъпления по служба.За Агенция „Фокус” Златанов каза, че документите, които са изискани от проверяващите, са били в процес на подготовка. Днес те са били довършени и предадени. Златанов подчерта, че няма нито един запечатан кабинет на общината, а сътрудничката на архитект Рашков ще продължи да работи. Общината продължава нормалната си работа, изпълнява договорите. От полицията са обяснили, че проверката се прави по подаден сигнал за разследване. Главният архитект Светозар Рашков е тръгнал заедно с проверяващите, след като е приключила проверката и са били иззети необходимия набор от документи. По думите му документите са били предадени с предавателно писмо и надлежен опис, разписан от него. Утре ще има яснота по случая за колко време е задържан архитектът, каза Златанов. Ако се окаже, че Рашков трябва да остане в ареста, кметът ще започне процедура по обявяване на конкурс за назначаване на нов главен архитект. Това може да доведе до забавяне изпълнението на проектите и влагането на инвестиции в района, тъй като само главният архитект може да подписва разрешенията за строителство и въвеждане в експлоатация на определен тип сгради. Докато не се изясни за колко време е задържан Рашков, кметът на Поморие няма да предприема никакви мерки.

Комисията „Станишев” ще изслушва разследващи журналисти
София. С информация от медийни публикации ще работи парламентарната комисия за разследване на кабинета „Станишев”. Това каза председателят на комисията Стоян Мавродиев по време на днешното заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Мавродиев той ще има срещи и с разследващи журналисти, от които би могло да се получи сигнал за нарушение. Също така ще се гледат и публикации в медиите, както и ще се правят изслушвания на журналисти по време на заседание на комисията. Сигнали в комисията могат да подават и неправителствени организации, както и граждани. От комисията са изпратени писма до институции, които имат отношение към работата й – министерства, дирекции, агенции, общини и други. Алиосман Имамов от ДПС каза по време на заседанието, че комисията продължава да се занимава с процедурни въпроси и уточняване на методите си на работа. Той предложи да се изготви списък по три направления – сделки, назначение и разходи от бюджетния излишък за изминалата една година от управлението на стария кабинет, които да бъдат обект на разследване.

Сигналите, които постъпят в комисията „Станишев”, ще бъдат предавани в прокуратурата
София. Ако в комисията „Станишев” постъпват сигнали за нарушения, те ще бъдат подавани на прокуратурата. Това каза пред журналисти председателят на временната анкетна комисия в парламента за разследване на сделките и назначенията през последната една година от управлението на кабинета на Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Комисията няма да има закрити заседания. До този момент до членовете й не са стигали конкретни сигнали. Към всяко едно министерство, агенции и областни управители ще бъдат оправени писма в обхвата на компетенциите на работа на комисията. Постъпилата информация ще бъде раздадена на членовете на комисията. Ако се налага бившият премиер ще бъде изслушван, ако комисията работи по решения, подписвани от него. Мавродиев смята, че комисията, която оглавява, няма дублиращи функции с комисията за борба с корупцията. Нашата комисия има ясен предмет на работа – това са сделки и назначения за последната една година от управлението на стария кабинет, коментира той. Бюджетът на комисията ще бъде символичен, а също така ще бъдат символични и възнагражденията на хората, които ще бъдат изслушвани в нея. Вече експерти от ГЕРБ са подготвени, за да работят за комисията без да има се заплаща за това. Ако се намерят врати в законодателството за харчене на пари, които потъват без да има ефект от тях, това ще бъде повод за законодателни промени.

България кандидатства пред Европейския глобализационен фонд за средства за “Кремиковци” и Пристанище Лом
София. България кандидатства пред Европейския глобализационен фонд за средства за “Кремиковци” и Пристанище Лом. Това обяви социалният министър Тотю Младенов по време на откриването на форума “България в единния пазар на ЕС – констатации на гражданското общество”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пет милиона лева се очакват за двете предприятия. Разработва се и фиш и за БДЖ, като по този начин ще се запазят работни места. Стойността за железниците все още не е уточнена, посочи министър Младенов.

Новият закон за потребителския кредит ще транспонира новата европейска директива в тази област
София. Изготвянето на новия закон за потребителския кредит се налага, заради въвеждането на новата европейска директива в тази област. Това обясни пред журналисти Емил Алексиев, директор на Дирекция „Защита на потребителите” към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на форума „ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Европейска директива за потребителския кредит, която важи за кредити от 200 до 75 000 евро, дава право на потребителите да се откажат от договора за кредит в срок от четиринадесет календарни дни. Новият закон ще задължи и кредиторът ще да правят оценка на кредитоспособността на потребителя въз основа на достатъчно информация от потребителя и на справка в съответната база данни.Законопроектът вече е подготвен, каза Емил Алексиев. Форумът „ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция” се организира от създателите на онлайн центъра за оплаквания Izlugan.com и Превент Холдинг и с изключителната подкрепа на еврокомисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева.

За влизане в Еврозоната ни трябва балансиран бюджет, заяви Симеон Дянков
София. Изпълняваме си антикризисната програма от преди изборите. От предложените 82 мерки вече сме изпълнили над 15. Новостите са подробно описание на мерки в инфраструктурните проекти и в екологията. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в предаването на БНТ „Денят започва”. Той обясни, че от 1 януари има намаление на осигурителната тежест с 2%, а от 15 юни – с 3%. Кризата, обаче, не позволява това да се случи веднага. От намаляването на осигуровките ще спечелят хората, за които има опасност да си изгубят работните места, каза той и добави, че целта на тази мярка е запазване на работните места и увеличаване на работната сила. Според него опасенията на синдикатите са неоснователни. 16 страни от ЕС вече са предприели такава мярка. Дянков смята, че диференциацията на осигуровките по професии е добра идея, но има опасност по време на криза това да предизвика шок в данъчната система. Той коментира идеята за необлагаем минимум от плана на президента така: „Там само тази мярка, от шестте или седемте данъчни мерки, които имат, ще удари бюджета с над 2 млрд. лв.” и постави въпроса откъде да се намерят тези средства. Той смята, че този план трябва да се казва „Жан Виденов 2”, защото ще ни вкара в същата криза както преди 10 години. Министърът каза, че влизането на България в Еврозоната ще даде много по-голяма икономическа и финансова сигурност. „Но за да стигнем до там, на нас ни трябва балансиран бюджет”, заяви той. В последните месеца има лека дефлация. Ако България влезе в Еврозоната на същия курс, цените би трябвало да останат същите.

Гласуването с чужди карти е въпрос на манталитет, според някои депутати
Темата за гласуване с чужди депутатски карти излиза на дневен ред заради липсата на съществена работа на правителството по въпроса с излизането на България от икономическата и финансова криза. Така депутатът от „Коалиция за България” Георги Божинов коментира в анкета за сутрешния блок "Добро утро, България" на радио „Фокус” сред народните представители предложението на колегата си от ДСБ Иван Костов -депутат, позволил да се гласува с неговата карта, да бъде глобяван с 200 лева. Божинов обясни, че е ходил в гръцкия парламент, където наблюдавал подобно поведение на депутатите. Там- трима души представяли становището на парламентарната си група. Четин Казак от ДПС коментира, че причините да бъде гласувано с чужда карта може да са различни, но отговорност за това нарушение трябва да носи не притежателят на картата, а този, който е гласувал с нея. Казак е категоричен, че за да се откажат народните представители от този порок, трябва да бъде инсталирана специална техника, която да осуетява подобни опити. Депутатът не се ангажира с мнение за подходяща парична стойност на глобата, като обясни, че идеята за суми може да бъде разглеждана по различен начин, в зависимост от финансовия статус на нарушителя. Той допълни, че това не означава все пак диференцирани стойности на санкцията. Четин Казак смята, че ако санкциите, които са предвидени в правилника за работата на Народното събрание, се прилагат, това е достатъчно. Да се установи обаче гласуване с чужда карта, е трудно доказуемо, каза още депутатът. Народният представител от РЗС Димитър Чукарски изрази положително отношение към идеята за сурови наказания на тези от колегите му, които отстъпват картите си за гласуване на колеги. Той се аргументира, че няма как да се гласува с чужда карта, ако притежателят й не я отстъпи. Санкцията трябва да бъде забележима за санкционирания и в никакъв случай символична. Чукарски все пак е оптимист, че колегите му ще проявят съвест, а и ще бъдат провокирани от общественото мнение да не правят нарушения.Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев е на мнение, че трябва да се въведе ред в работата на Народното събрание. Още повече, че се оказва, че предупрежденията не помагат- нито общи, нито персонални. Въпреки това Тошев смята, че и глоба от 200 лева няма да спре депутатите да нарушават правилата, не толкова заради стойността и, а заради манталитета на народните избраници.

Макфакс: Нова демокрация иска мултиетнически герб
Скопие. Партия Нова демокрация на Имер Селмани днес съобщи позицията си относно промяната на държавния герб на Македония, съобщава македонската агенция Макфакс. Според Нова демокрация Македония не се нуждае от козметични промени на държавния символ, а от герб, който ще отразява мултиетническия характер на страната. „Нова демокрация би предложила промяна на герба, но само в случай че той отразява мултиетническия характер на страната”, е заявил депутатът от Нова демокрация Сулейман Рушити. „Не сме за козметични промени, тъй като смятаме, че държава като Македония, която е съставена от различни култури и ценности, трябва да има унифицирани кодове, които ще отразяват мултиетническия характер на страната”, е подчертал Рушити.

„Нова Македония”: Размяната на територии е решение за Балканите
Скопие. Чрез размяна на територии биха могли да се избегнат нови конфликти на Балканите. Това е заявил в интервю за шоуто „Животът в Косово” на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) словенският философ, психоаналитик и социолог Славой Жижек, пише днес македонският вестник ”Нова Македония”.„В момента е наложен някакъв мир и това е ясно. Един поглед върху картата и ще стане ясно, че в момента сте строго контролирани и ви е дадена малка свобода на движение. Това геополитическо разположение не е добра основа за дългосрочна стабилност. Има много безсмислици. Имаме неясен статут на Македония, след това проблем между вас и Албания. Малко е глупаво да съществуват две държави, а една етническа група и една и съща нация”, заявява Жижек. По думите му не става дума за утопична идея за обединяване на нацията, а за изчистване на ситуацията.„Не за прочистване като етническа чистка, а за изчистване от гледна точка на въвеждане на по-голям логически ред. Ще бъда открит и ще ви кажа какво няма да ви хареса. Може би отново е необходима чуждестранна помощ, за да се осуети експлозията. Защо не дадете на Сърбия част от Митровица, а те да ви дадат част от Югозападна Сърбия, където сте там в Македония, Албания? Това не е ли по-логично пространство? Смятам, че това не е нерешимо”, изтъква словенският философ.

“Нова Македония”: Кой е разрешил надстрояването на кораба “Илинден”?
Скопие. Разследването на причините за потъването на кораба “Илинден”, което е в ход, се очаква да установи и дали надстрояването на кораба е било една от причините, довели до неговото потъване, пише днес македонският вестник “Нова Македония”. На първите срещи на комисията по разследването на причините, съставена от български, хърватски и македонски експерти, било изразено съмнение, че и надстройката, довела до нарушаването на стабилността на плавателния съд, е една от причините за трагедията. Комисията не посочва детайли, което било в интерес на разследването. Не се съобщава и дали е поискана информация от компетентната компания за технически преглед на корабите „Лойд” около направената проверка на кораба „Илинден”, която била извършена през май 2009 г. Остава открит въпросът и кога и дали е издадено разрешителни за надстрояване на палубата. Изданието отбелязва, че корабът е минал технически преглед през май тази година, за което е получил документи и регистрация, която трябвало да важи до май следващата година. Бившият началник на охридската брегова охрана Злате Клечкаровски посочи за „Нова Македония”, че не става дума за голямо надстрояване на кораба „Илинден”, а за пейка, предназначена за малък брой допълнителни пътници на горната част на кораба.Архитектът Димитър Зарчев, бивш директор на „Трудбеник”, който в края на 1980-те години отговарял за „Илинден ”, твърди, че надстройката била видима.По думите му преустройството се виждало, не било малко, имало стряха и пейки, но не знаел кой го е извършил. Нямам информация кой го е надстроил, но можем със сигурност да потвърдим, че докато „Трудбеник” го е реконструирал, не е сменяно нищо. Според него случилото се е сериозно и отговорността трябва да я приемат онези, които са направили надстрояването, онези които са го одобрили.

По Обективно
Борисов: Следващият еврокомисар ще бъде жена от ГЕРБ
Меглена Кунева няма да бъде номинирана за комисар в следващата Европейска комисия, обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел в петък. Той посочи, че ще предложи за поста кандидат от ГЕРБ, който ще е жена, но отказа да съобщи името й преди 2 октомври, когато в Ирландия ще има референдум по Договора от Лисабон. По всяка вероятност българската номинация ще е външният министър Румяна Желева, която има подкрепата за комисарския пост от Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ.Борисов мотивира решението си да не номинира Кунева с упрек, че тя е мълчала за проблемите в България, предизвикани от предишното правителство."Как би изглеждала България, ако преди година Кунева беше излязла и беше казала, че онова управление създава икономически проблеми и негативно отношение към България в Брюксел?" попита премиерът. Той посочи, че очаква от следващия комисар да не мълчи ако вижда, че ГЕРБ прави "подобни безобразия".Борисов обясни още, че Кунева е подвела обществото като се е явила на изборите за евродепутати, а впоследствие е останала на поста си в Европейската комисия. С решението на Кунева мястото й в Европарламента бе заето от Антония Първанова (следващата в листата на НДСВ за евровота), която според Борисов е била най-острия и негативен критик срещу него преди кметските избори в София, когато двамата се бориха за поста.Премиерът посочи, че Кунева има добри качества и ще й предложи други възможности да е полезна за държавата. Той отрече да е бил обект на европейски натиск да я остави на поста.Тепърва ще се водят преговорите по ресора, с който ще се заеме следващият български комисар. Според Борисов, реалистично е той да поеме европейската политика в науката, техниката и иновациите. Този ресор е подходящ за нас, защото винаги сме били "нация техническа," каза премиерът. Той обясни, че ще лобира и за ресора "Разширяване", който е политически престижен; Борисов обаче посочи, че комисарят в тази област няма да има много работа, защото в следващите години ЕС може да приеме само Хърватия и Исландия.Премиерът заяви амбиции и за "Регионално развитие", но призна, че шансовете са малки, защото това портфолио е желано от най-големите европейски страни.

Фандъкова прие номинацията за кандидат-кмет
Йорданка Фандъкова приема номинацията на Софийската организация на ГЕРБ тя да бъде кандидатурата за кмет на столицата. Окончателното решение ще бъде взето от централното ръководство, уточни министърът на образованието. Това разбира се е огромна отговорност, заяви тя. Вчера Софийската структура на ГЕРБ определи Йорданка Фандъкова като кандидат на партията за кмет на Столичната община. На събранието на софийските организации Фандъкова е одобрена като единствен кандидат на партията за поста. И трите структури, организирани според избирателните райони, са предложили единодушно тази номинация. „Кмет на София е повече от министър и аз съм доказателство за това", коментира преди няколко дни премиерът и бивш кмет Бойко Борисов. Предстои номинацията ми да бъде разгледана от Изпълнителната комисия на партията и да бъде обявена от лидера ни Бойко Борисов,каза Фандъкова.

Лисабонският договор преодоля последната пречка в Германия
Горната камара на германския парламент одобри днес новите законодателни текстове, които ще позволят на страната да ратифицира Лисабонския договор. Информацията съобщи информационната агенция ДПА, цитирана от БТА.Вотът в Бундесрата, съставен от представители на федералните провинции, разчисти пътя за президента Хорст Кьолер да подпише ратификационните документи - финалната стъпка за германското одобряване на онвия Европейски договор.Депутатите от долната камара - Бундестага, одобриха текстовете на поправките на 8 септември. Гласуването им се наложи, след като Конституционният съд на Германия постанови, че националният закон, упълномощаващ ратификацията на договора, трябва да бъде поправен, за да даде на парламента повече правомощия при взимането на решенията в Брюксел. Двете камари на парламента вече бяха одобрили договора, когато ратифицирането бе спряно на 30 юни от Конституционния съд след жалба от над 50 федерални депутати.

Европейският омбудсман иска разследване на финансирането на сгради на ЕП
Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос издаде вчера две препоръки към Европейския парламент (ЕП) и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за проверка на финансирането на сградите на ЕП, съобщи Рапид. Препоръките са резултат от запитвания на журналист. И двата случая са за това дали външното финансиране на сградите на парламанета в Брюксел - "Вили Бранд", "Жозеф Антал" и "Алтиеро Спинели", не е трябвало да бъдат обект на процедура по възлагане на обществена поръчка.Омбудсманът настоява ЕП да предостави на журналиста достъп до документи, свързани с финансирането на сградите. Диамандурос иска ОЛАФ и ЕП да са готови с подробни позиции по препоръките до 31 октомври 2009г.През ноември 2006г. журналистът, чието име не се съобщава, е поискал достъп до документи, свързани с финансирането на сградите "Вили Бранд" и "Йозеф Антал". ЕП обаче заявил, че не би могъл да предостави достъп, защото някои от поисканите документи са в частния строител на сградите. Други документи, като доклад от консултантска компания, пък не можели да бъдат разкрити, защото съдържали конфиденциална търговска информация.В своята препоръка омбудсманът настоява ЕП първо да изясни твърденията си за правната рамка за финансирането на двете сгради. Освен това Диамандурос иска парламентът да предостави достъп достъп до доклада на консултантската компания, поканата за поръчка и списъка с банки, с които е контактувал строителя. Ако ЕП не направи това, трябва да даде обяснения защо това не може да се случи.През 2002г. журналистът информирал Еврокомисията за предполагаеми нередности, свързани с финансирането на сградата на ЕП "Алтиеро Спинели". В случая парламентът се е съгласил за плати на компания за услуги относно финансирането на придобиването на сградата, без да публикува покана за обществена поръчка за тези услуги. ОЛАФ стартира разследване по въпроса, но го прекратява през 2006г.

НАСА получи информация за взривовете на Слънцето
Учените от НАСА се сдобиха с уникална информация за случващите се на Слънцето взривове, благодарение на два космически апарата, изстреляни в рамките на космическия експеримент СТЕРЕО. От сателитите е била получена информация за скоростта, траекторията и първите триизмерни изображения на отделяне на вещества от слънчевата корона, която ще помогне да се изучи природата и последиците от подобни коронални отпадъци. Тези чудовищни изригвания, достигайки до Земята, оказват влияние върху нейната магнитосфера. В резултат това води до наблюдаването на полярно сияние и по-разрушителни последици – магнитни бури, нарушаване на работата на електрооборудването и радиовръзката, затруднена радионавигация, прекъсване на енергоснабдяването и повреди на космическите апарати. Използвайки получените триизмерни изображения, астрофизиците ще могат да изследват строежа на слънчевата корона и протичащите в нея процеси. По думите на астрофизика от Военно-морската изследователска лаборатория във Вашингтон Анджелос Вурлидас, "по-рано, за да се проведат измервания, се е налагало да се чака, докато короналните отпадъци достигнат Земята". Получените данни позволяват да се определи, кога отпадъците ще се доближат и предварително да се определи, какво количество слънчева енергия ще достигне магнитосферата на Земята, която и служи като предпазващ щит. Експериментът е започнал през 2006 г. Неговата цена е около 550 милиона долара. /ИТАР-ТАСС

Ахмадинеджад: Холокостът е лъжа и Израел няма да го бъде дълго
Холокостът е само лъжа и предстекст за създаването на еврейската държава, заяви днес иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който е пословичен с честите си заяждания и нападки по адрес на Израл."Претекстът за създаване на ционисткият режим не е истински. Той е лъжа, базирана на недоказуеми митични твърдения," бяха точните думи на Ахмадинеджад, изречени пред вярващи от университета в Техеран, като част от антиизраелския празник Код. "Конфронтирането на ционисткия режим е национален и религиозен дълг," напомни той на събралата се тълпа.От 2005 г. насам, когато започна първият му президентски мандат, Ахмадинеджад многократно успя да си навлече укора на международната общност, включително множество арабски страни, за това, че отричането на холкоста и призивите си за изтриване на Израел от световната карта, определяйки го като "туморът на Близкия изток", припомня Ройтерс.През 2006 г. иранското правителство дори бе домакин на конференция, поставяща под въпрос състоятелността на това, че по време на Втората световна война нацистите са използвали газови камери за физическото ликвидиране на 6 млн. евреи.Ахмадинеджад, който е на нож със Запада и заради ядрената програма на страната му, предупреди международната общност да внимава в отношенията си с Израел. "Режимът няма да издържи дълго. Не обвързвайте съдбата си с него, той няма бъдеще. Животът му е към края си," предвеща държавният глава, чиято реч можеше да бъде чута и по иранското национално радио.По същото време в центъра на Техеран, независимо от предупрежденията на аятолах Хаменей антиизраелският празник да не се обръща на опозиционен протест, се проведе митинг, в който участие взеха и загубилите изборите кандидати за президент Мирхоейн Мусави и Мехди Каруби. Срещу шестващите се изправиха иранските сили за борба с безредици. По първоначални информации по време на демонстрацията са били арестувани поне десет души.

Ахмадинеджад: Иран никога няма да се откаже от ядрената си програма
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че страната му няма нужда от ядрени оръжия, но беше категоричен, че Техеран ще продължи с разработването на ядрени технологии. В интервю за американската телевизия NBC иранският държавен глава посочи, че подобен тип оръжия не представляват част от програмата и плановете на страната. Ахмадинеждад обаче подчерта, че Иран няма да се поддаде на натиска на Запада относно спорната си ядрена програма. Ако говорите за обогатяването на уран за мирни цели, това е нещо, което никога няма да спре тук в Иран, заяви Ахмадинеджад. По думите му обаче тези проучвания няма да бъдат използвани за създаване на ядрени оръжия. И без подобен тип оръжия ние сме способни да се защитаваме сами, отбеляза Ахмадинеджад. Държавният глава на Иран коментира и президентските избори в страната, последвани от масови протести и арести на стотици хора. Според него „изборните закони в Иран са основани на изключителни принципи". Ахмадинеджад беше категоричен, че „законът е възтържествувал" по време на изборите и добави, че не вижда никакви проблеми около провеждането на вота.

И Русия се отказа да разполага ракети
След отказа на САЩ от проекта за антиракетен щит в Източна Европа Русия се отказва от плановете да разположи ракети "Искандер" в Калининград. Това заяви днес източник от военните и дипломатическите кръгове, предаде Франс прес. "Мерките, взети в отговор на американския проект за антиракетен щит, ще бъдат замразени и може би отменени изцяло", заявил източникът във връзка с руския проект за разполагане на ракети "Искандер" в Калининградска област. Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че Вашингтон се отказва от системата за противоракетна отбрана на територията на Полша и Чехия. Русия взе под внимание изявлението на президента Барак Обама за корекция в подхода на САЩ към проблема с противоракетната отбрана и смятат, че двете страни разполагат с добри възможности за съвместна работа по този въпрос, каза от своя страна руският президент Дмитрий Медведев.

Липсва дистанция между медиите и властта, според проф. Нели Огнянова
Липсва дистанция между медиите и властта, наблюдава се проява на фамилиарност. Това каза на пресконференция проф. Нели Огнянова - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". По думите на Огнянова от отделни факти медиите в условията на ново правителство си позволяват да преминат в обобщена оценка. „Проблемът не е просто престъпност или стандарт на живот, а дефицит на справедливост в прилагането на законите”, обясни тя. Според нея едва сега медиите виждат, че това което се е случвало при предишното управление, не се затваря само в рамките на мандата на Тройната коалиция. Приетите от нея закони сега продължават да обслужват обръчите, посочи Огнянова. Според нея приоритет на правителството е не връщането на парите по еврофондовете, а възстановяването на доверието между България и ЕС.Доц. Харалан Александров - социален антрополог, посочи, че медиите не се съпротивляват, а се отдават на властовите жестове. В публичното пространство се разгръща привидната власт на новите управляващи, а медиите имат умилително отношение към властта. Бойко Борисов играе ролята на мъдрия бащица,който се произнася, а всички останали го повтарят. „Голямата надежда, с която са натоварени българските управници , е да доведат Европа вкъщи и да заведат нас там, без да се налага да се променяме”, допълни Александров.Публицистът д-р Георги Господинов допълни, че трите ключови имена в медиите през август са били Бойко Борисов, Сергей Станишев и Мадона. Той подчерта, че постизборното оттегляне на медиите показва, че „имаме кампаниино гражданско общество без памет, което се събира само за определена кауза.”

Данъците и таксите в София няма да се увеличават
Столичната община няма да повишава местните данъци и такси през 2010 г. Това каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков. По думите му увеличение няма да се наложи, тъй като капиталовата програма на бюджета за следващата година ще бъде изградена върху средства от оперативни програми, които се очакват в общината и върху кредитите, които ще се вземат за инфраструктурни проекти. Герджиков заяви, че очаква бюджетът да бъде над един милиард лева. През тази година той е около милиард и сто милиона лева. На 8 октомври в София представители на Европейската инвестиционна банка ще завършат преговорите със Столичната община за съфинансиране на изграждането на инсталациите за битови отпадъци край с. Горни Богров и за строителството на станциите на метрото, за които се осигуряват пари от банката. Столичната община има да изпълнява решения на Общинския съвет за продажба на терени и за прекратяване на съсобственост за общо 46 милиона лева през тази година. Това става бавно поради финансовата криза в България, обясни Герджиков. Има забавени плащания на задължения на общината в размер на 15 милиона лева и те са главно към фирмите, които извършват преасфалтирането, и към фирмите, занимаващи се с почистването.

Наглост на пл. Народно събрание
Помните ли този виц, в който обвинен за убийство се оправдава, че е невинен, тъй като било нещастен инцидент - жертвата се подхлъзнала и падайки се наръгала с нож.... и така 8 пъти.Далеч по-невинно, но също толкова безумно и нагло е обяснението на някои депутати как били гласували с картите на свои колеги, отсъстващи от пленарната зала, сиреч с чужди карти.Едва тази седмица се изясни мистерията на този тип гласуване - без да иска и погрешка, въпросният депутат - навеждайки се към съседа си по място, натиснал копчето за гласуване, където случайно била картата на отсъстващия му колега.И така с 4-5 чужди карти.В случая не най-лошото е нарушаването на правилника, дори не и очевидната и нагла лъжа.Ясно и много болезнено се набива в съзнанието ни, че тия от площад „Народно събрание" ни взимат за марули.Явно летежът им в облаците продължава, чувството за безнаказаност - също, което дава криле на подобни нагли и безочливи изхвърляния.Става ясно и друго - че с призиви за съзнателност, морал и професионализъм това порочно гласуване няма да бъде спряно.Може би и защото народното представителство не разбира кое му е нередното, което ни навежда на въпроса, знаят ли в същност депутатите защо са там...Лошото е и че каквито и да е технически средства няма да могат да преустановят гласуването с чужди карти.Само пари ще се хвърлят на вятъра, тъй като родният депутат е изобретателен - все пак е успял да се вмъкне в листите и то на избираемо място.Не ми се иска да утежнявам този текст с цитати от великия Данте, но „Надежда всяка тука...", сещате се.Може би пък единственият шанс все пак е пълното отрицание на техниката и модерните технологии.Гласуването - поименно, със ставане от място и изричане „да", „не" и т.н.И колкото повече гласувания дневно, толкова по-добре - това ще се отрази благотворно на физическия тонус на депутатството.А здравият дух в здравото им тяло ще е от полза за всички ни.

В българския парламент не сядай до соцдепутат,може нещо да ти изчезне
Депутатът от „Атака" Павел Шопов обвини опозицията, че му е откраднала магнитната карта за гласуване. От трибуната на парламента той обяви, че това било отговор на вчерашните му разкрития за гласуване на БСП и ДПС-депутати с чужди карти. Още в началото смятах, че е опасно да се седи до вас, обърна се Шопов към опозицията. (Депутатите от Атака са съседи по депутатски банки до БСП и ДПС, б.р.). Според Павел Шопов срещу него има заговор, тъй като минути преди да открие, че му липсва картата, журналист от една от телевизиите му задал въпрос в кулоарите дали си носи депутатската карта.

Заловиха рекордно количество хероин на летище „Хийтроу
Британските и южноафриканските власти реализираха залавяне на рекордно количество на летище „Хийтроу” след съвместна акция и паралелни разследвания и обиски в двете държави, предаде АФП.Митнически служители открили наркотиците укрити в сувенири от ЮАР. Общото количество на заловения на летището висококачествен хероин е 360 килограма, а стойността му около 27 млн. евро.Във връзка със случая са задържани седем души.

Привърженици на ВМРО, Атака и граждани протестираха срещу Свидетелите на Йехова
Близо стотина привърженици на ВМРО, Атака и граждани излязоха на протест в четвъртък срещу присъствието на „Свидетелите на Йехова” във варненския квартал "Възраждане”. Протестиращите носеха плакати с надписи като „Сектите вън!” и „Да изгоним крадците на души от града ни!”.Националистите са против строеж на храм на „Свидетелите на Йехова”.Представител на религиозната общност заяви , че всеки има право на мнение, както и сам да избира между 60 вероизповедания в България.По думите му в Австрия живеят над 20 000 души, които са последователи на "Свидетелите на Йехова” и това не пречи на никого.Част от протестиращите твърдят, че представители на религиозната общност са обикаляли домовете на хората в квартала и са ги питали дали са се подписвали срещу тях.

Няма коментари: