неделя, 20 септември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 20 СЕПТЕМВРИ

По Обективно

Цецка Цачева: 41 НС заработи на пълни обороти
Приоритетите на 41 Народно събрание без съмнение ще съвпаднат с тези на Министерски съвет, като приоритет номер 1 ще е бюджет 2010, коментира пред БНР председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Успоредно с това вече са постъпили редица важни законопроекти за изменение и допълнение на закони като Закона за въоръжените сили, Закона за електронното управление, Закона за вътрешния одит в публичния сектор и др. „41 НС заработи на пълни обороти”, заяви тя. Цачева съобщи и че по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента в началото на седмицата, всички членове са били категорични за нуждата от нов Наказателен кодекс и промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Това обаче няма да стане на първо четено до края на тази сесия. Цачева определя като възможна бъдеща промяна на Конституцията, за която има политическа воля. Възможно е, но посочи тя, че това не е приоритет за ГЕРБ и подкрепящите ги парламентарни групи. Тяхна краткосрочна цел е изработването на нов изборен кодекс. Той обаче няма да е готов поне до Великденската сесия на Парламента. Председателят на НС припомни, че в петък беше одобрена сумата от 183 хил.лв, предложена от фирмата, подала оферта в специалната обществена поръчка на миналия парламент, за изграждането на система за гласуване с биометрични данни. Фирмата е направила дарение с труда на своите специалисти, но Цачева обещава, че няма да се прави компромис с качеството. След включването и функционирането й гласуването с чужди карти ще бъде невъзможно, твърди тя. Системата ще позволи да се знае във всеки един момент как е гласувал народен представител и колко пъти е гласувал за времето, когато е бил в НС.

Орешарски: Мерките на правителството са в насипно състояние
Не откриваме различни подходи в мерките на правителството. Те не притесняват с екзотика, което контрастира на шумните критики, които управляващите отправяха - мерките са лоши, когато ги прилага друг. Това заяви пред БНР бившият финансов министър и настоящ депутат от „Коалиция за България” Пламен Орешарски. Той смята, че 82-те краткосрочни антикризисни мерки на правителството не са подредени в програма, нито в план, а такъв трябва да се конструира. „На този етап мерките са в насипно състояние, набързо са изискани мерки от ведомствата, събрали са ги и са го представили на публиката”, коментира той. Пикът на кризата, според Орешарски, е в този период, а не след декември, както каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Орешарски отчете, че периодът ще е много труден до края на тази година, но не очаква влошаване. По отношение на създаването на т.нар. комисия „Анти-Станишев”, той препоръча преди да обявяват една сделка или разход за неправилен да го проверят. Орешарски поиска проверка на разходите да се направи за целия мандат на кабинета Станишев.

СДС и ГЕРБ разговорят за кметските избори
Мартин Димитров потвърди, че се водят разговори с ГЕРБ за предстоящите избори за кмет на София. В това отношение лидерът на СДС коментира: „Ако се появим заедно ДСБ, СДС, ГЕРБ, победа на първи тур е ясна", посочи Димитров. Той уточни обаче, че решението за евентуална обща кандидатура или подкрепа ще бъде взето от столичните организации, които реално водят преговорите. На въпрос дали СДС ще искат заместник-кметско място срещу подкрепа за Йорданка Фандъкова, Мартин Димитров обясни, че е логично мандатът да бъде довършен от ГЕРБ, дори и само заради това, че той е спечелен от ГЕРБ преди две години, но така или иначе СДС участват в управлението на столицата. Мартин Димитров коментира и антикризисните мерки, които предлага ГЕРБ, като определи „посоката като правилна" - „Това, което се случи като намаляване на бюджетните разходи, беше задължително". Той обаче посочи, че мерките, които да помогнат фирмите да не фалират и да запазят работните места, много закъсняват."Правителството закъснява в конкретиката", каза Димитров. Според него пикът на кризата се очертава да бъде тази зима и заради това са от изключителна важност бързите мерки.

Отново стрелба - в Бургас
Днес около 13.15 часа при възникнал скандал между младежи близо до блок 410 в жк "Меден Рудник" в Бургас, е застрелян 24 годишния Калоян Стоянчов, по-известен с прякора "Рижия". По данни на полицията, скандалът е възникнал между 4-ма криминалнопроявени младежи, пътували с лек автомобил Ауди с бургаска регисрация и моторист. Младежите слезли от автомобила и започнали да обиждат моториста, който извадил законно притежавания от него пистолет и застрелял от упор стоящия най-близкия до него Калоян Стоянчов. Полицаи от ОДП-Бургас правят оглед на местопроизшествието.

Претоварване - основна версия за потъването на Илинден
Претоварване на кораба "Илинден" - това е основната версия, която се налага за трагедията от 5 септември, заяви македонският съдия-следовател Весна Кичеец. 23-годишният капитан Сотир Филевски е допуснал на борда на кораба да се качат 56 души, при капацитет на плавателния съд от 43. Ако бъде доказана вината на други лица, те също ще бъдат подведени под наказателна отговорност, допълни още следователят. За днес е предвиден повторен оглед на извадения вчера от дъното на Охридското езеро кораб „Илинден", при чието потъване преди 2 седмици загинаха 15 българи, съобщи БНР. Българският следовател от Националната следствена служба Георги Илиев заяви, че версиите за потъването на плавателния съд са шест. Той допълни, че всички българи, които са свидетели на инцидента ще бъдат разпитани отново, за да се съберат допълнително доказателства и информация. Илиев заяви още, че съвместната работа с македонските му колеги върви много добре. Очаква се първите данни от огледа на потъналия кораб „Илинден" да бъдат оповестени днес следобед.Следователи от Македония и България, експерти по вътрешно плаване на Македония, България и Хърватия и представители на българското транспортно министерство ще направят повторен оглед на кораба „Илинден". Директорът на Бюрото за обществена безопасност в Македония Люпчо Тодоровски каза, че е доволен от операцията по изваждането на „Илинден", тъй като не са били допуснати никакви поражения, което е изключително важно за работата на разследващите.

Ако искаш да купиш имот, трябва да си платил здравните си вноски,предлага здравният министър
Български гражданин, който не е платил здравните си вноски за шест месеца назад, да не може да напуска пределите на страната, искат от министерството на здравеопазването. Всяка година здравната система губи около 1 млрд. лева от неплатени здравни осигуровки, обяви здравният министър д-р Божидар Нанев. От ведомството ще предложат още, при сключване на сделка за недвижим имот да е задължително да се представя и декларация за платени здравни вноски.В момента в страната здравно неосигурените лица са около 1,2 млн. души, допълни министърът на здравеопазването.

Георги Стоев: Надценява се ролята на еврофондовете за икономиката ни
Надценява се ролята на еврофондовете за икономиката ни, според икономиста от “Индъстри Уоч” Георги Стоев.Пред Агенция “Фокус” той каза, че дори при пълна усвояемост през следващите години те биха могли да са малка част от това, от което имаме нужда. Истинската причина за икономически растеж идва от частните инвеститори. Парите от Европейския съюз са основно социални пари, които не финансират създаване на работни места и производителност. Парите от Европа могат да стигнат до определени места, но това ще стане еднократно, посочи Стоев.В известен смисъл антикризисният пакет от мерки закъсня, тъй като ГЕРБ можеше да влезе във власт с готова програма за управление, смята той. Това, което видяхме е, че ГЕРБ се изненада от изборната си победа. Когато една партия спечели изборите доминиращо, тя трябва да започне да управлява веднага. Конкретно мерките не са антикризисни, а са по-скоро пожелателни и в отговор на нарасналия обществен интерес, включително медиен. Кризата дойде отвън със свиването на ликвидността в САЩ и Западна Европа. Инвеститорите ограничиха ресурса, който бяха заделили за възникващите пазари като България и свиха драматично инвестициите у нас. Тази криза ще си отиде в момента, в който се върнат чуждите инвеститори. В този смисъл винаги има място за подобряване на бизнес средата по начин, по който да бъдат привлечени обратно инвеститорите, каза икономистът.Според него въпреки някои положителни реформи, които се приеха, включително в областта на данъчното облагане през последните четири години от правителството на Сергей Станишев, България е загубила част от своята конкурентоспособност като място за привличане на инвестиции. Хубаво е да сравняваме България не само с това, което тя беше преди четири или осем години, а с това как се развиват други страни с приблизително близки нива на стандарт, посочи Георги Стоев.

Сметната палата проверява ДФ Земеделие
Парламентарната бюджетна комисия е възложила на Сметната палата да извърши проверка на Държавен фонд "Земеделие" и на Предприятието за предоставяне и отчитане на средства за реализация на екологични проекти.Това съобщи председателят на палатата Валери Димитров, цитиран от БНР.Той поясни, че така нареченото предприятие ПУДОС е много рисков обект, тъй като от дълги години никой не е проверявал какво се случва там.Валери Димитров заяви, че Сметната палата е започнала обстойна проверка, възложена от парламента, за управлението на имуществото и изпълнението на бюджета на министерския съвет в последната година на кабинета "Станишев".На въпрос дали може да бъде проверен и проектът "Белене" професор Димитров каза, че тази проверка би могла да се извърши с решение на парламента.Той посочи обаче, че законодателството е такова, че Сметната палата не може да провериредица големи обекти, като "Марица Изток", БЕХ, НЕК, които са със значително държавно участие.За следващите година Сметната палата ще проверява изпълнението на шест оперативни програми и изпълнението на големи инфраструктурни проекти, коментира Валери Димитров.

В сряда започва делото срещу братя Галеви
За 23 септември е насрочено делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов, както и задържаните с тях Владимир Ангелов, Апостол Чакалов, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски. Това съобщи председателят на окръжния съд в Кюстендил Мирослав Начев, който е и съдия докладчик по делото. По отношение на обвиняемите са взети мерки за неотклонение "задържане под стража", "подписка" и "парична гаранция". 131 свидетели и 26 вещи лица са посочени в списъка за призоваване по делото.Припомняме, че от 00.00 часа на 14 юни Пламен Галев и Ангел Христов са с имунитет като кандидат-депутати, след като бяха регистрирани от РИК, Кюстендил. Прокуратурата обаче отказа да ги освободи от ареста същия ден, тъй като делото срещу тях бе в съда. От петък, 12 юни, папките с материалите срещу групата на Галеви пътуваха за съда в Кюстендил, който в крайна сметка е компетентен да гледа делото. Такъв е законът. Градска прокуратура няма да освободи братя Галеви, заяви на 14 юни градският прокурор Николай Кокинов на въпрос дали ще бъдат освободени братята, след като имат имунитет като кандидат-депутати, регистрирани от РИК-Кюстендил.Николай Кокинов каза още, че Софийският градски съд е изпратил делото в Окръжния съд на Кюстендил и "там, каквото искат вече да правят, но градският съд няма да пусне на свобода братя Галеви". "Градска прокуратура вече е внесла обвинителен акт срещу двамата", каза още Николай Кокинов. Софийска градска прокуратура внесе на 10 юни в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Пламен Галев, за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група с Ангел Христов (ръководител на групата след задържането на Пламен Галев), Апостол В. Чакалов и Владимир А. Ангелов. Срещу Пламен Галев са повдигнати обвинения за ръководене на въоръжена организирана престъпна група, изнудване, нанасяне на телесни повреда и др. Обвиненията срещу Ангел Христов са за участие в ръководството на група, която чрез внушаване на страх извлича облаги, изнудване, участие във въоръжена организирана престъпна група. Подобни са обвиненията и срещу Апостол В. Чакалов, Владимир А. Ангелов, Красимир В. Оков, Георги К. Градевски, Георги В. Блатски. Пламен Христов и Ангел Галев, известни като братя Галеви без да имат роднински връзки, са бивши служители на МВР.

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам
Мюсюлманите в цял свят празнуват Рамазан байрам.В България Рамазан байрамът започва с празничен намаз - молитва, придружена с определени действия, във всички 1100 джамии. С празнична проповед мюсюлманите биват призовани да спазват традициите, да почитат повелите на пророка Мохамед за мир, разбирателство, милосърдие, единство и добруване. Чрез молитва те приветстват пророка, изразяват своята признателност към Всевишния и искат прошка.Рамазан байрамът е празник, с който се отбелязва краят на едномесечните пости /оруч/ по време на свещения месец Рамазан.По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка, а скараните трябва да се помирят. На децата се раздават дребни пари и лакомства.Рамазан байрамът е известен още и като шекер байрам, тъй като на празника се раздават бонбони и сладкиши.

Кокинов се похвали с 15 заведени дела за злоупотреби
Около 30 сигнали са получени от новите управляващи за злоупотреби в институциите, като до момента по около половината от тях има заведени дела. Това заяви градският прокурор Николай Кокинов, цитиран от БНР. До няколко седмици ще приключат разследванията по случаите със заменките, които бяха започнати след операцията на прокуратурата и ДАНС в Министерство на земеделието от март месец. Кокинов обясни, че по тях вече има обвинения срещу служители от високите етажи на властта и посочи имената на бившия министър на земеделието Цветанов и бившия директор на Агенцията по горитe Юруков. В този смисъл, коментира Николай Кокинов, прокуратурата работи.По другата тема от седмицата - поредното зацикляне на делото „Маргините" - заради представяне на болничен лист, прокурорът коментира, че е необходимо самите лекари да проявят самоконтрол при издаването на такива документи. Следва контрол от здравната каса и съдебния контрол, допълни Кокинов. Друга превантивна мярка е контраекcпертизата и изменение на закона, разбира се, смята още той и допълни: "Три години това дело да стои на първа инстанция, това е странно за българското законодателство и е достатъчно основание за промени в закона".

Барак Обама се опитва да успокои Г20 за финансовите реформи
Американският президент Барак Обама обеща да работи с лидерите от Г20 за премахването на пропуските във финансовите правила и настоя, че неразумните схеми създали „дебелите бонуси за ръководителите” не може повече да бъдат толерирани, пише вестник “Ванкувър сън”. Пет дни, преди да бъде домакин на срещата на Г20 в Питсбърг, Обама каза, че предприетите действия след последната им среща през април в Лондон да довели до „реален прогрес” за разрушаването на гръбнака на световната икономическа криза. Но Обама, в седмичното си радио и интернет обръщение, настоя, че „спирането на кървенето няма да е достатъчно”. „Ние знаем, че все още имаме много за вършене, заедно с нациите от цял свят, да заздравим правилата ръководещи финансовите пазари и да гарантираме, че никога повече няма да изпаднем в несигурната ситуация, в която бяхме преди година”, каза той.

Сънди Таймс: В помилването на Майкъл Шийлдс има пропуски
Решението на Джак Стро да освободи фен на „Ливърпул”, обвинен в опит за убийство в България, беше подложено на съмнение от данните за сериозни пропуски в „признанието” на друг човек за престъплението, съобщава в-к „Сънди Таймс”.Майкъл Шийлдс беше освободен този месец след като министърът на правосъдието му даде кралска амнистия с довода, че устните и писмени показания на друг фен, Греъм Санки, са го убедили, че Шийлдс е „морално и технически невинен”.Сега, обаче, става ясно, че Санки е коментирал пред адвокатите си по време на признанието, че признава за престъплението, защото се страхува за живота си, след като е получил заплахи от поддръжници на Шийлдс.Решението за освобождаването на Шийлдс беше посрещнато с радост на „Мърсисайд”.Новите доказателства обаче сочат, че признанието на Санки, че е атакувал българския барман Мартин Георгиев преди четири години, няма никаква стойност.Санки е казал на правния си съветник Дейвид Кируън, че се страхува за живота си заради заплахите за насилие от поддръжници на Шийлдс, ако не признае публично, че е нападнал Георгиев. Семейството на Санки също е било заплашвано.

Москва започва дело за клевета, заведено от внука на Сталин
Москва започна делото, заведено от внука на Сталин - Евгений Джугашвили, срещу руския вестник "Новая газета" за клевета срещу дядо му. Подобна жалба беше подала и група комунисти преди 20 години, пише Зюддойче цайтунг. Тогава жалбата им била просто отхвърлена. Днес явно върхушката гледа по-благосклонно на нещата, коментира авторът на статията.Внукът на Сталин Евгений Джугашвили подаде в Московски съд жалба срещу либералния вестник "Новая газета" за клевета. Според Джугашвили руското издание било публикувало през април тази година статия, която "петняла репутацията" на дядо му. Сега внукът на Сталин настоява за публично извинение и обезщетение в размер на близо 300 хиляди долара. Евгений Джугашвили обаче не присъства на първото заседение по делото, чието начало бе отложено за октомври, тъй като адвокатът на защитата Генри Ресник е помолил за повече време за преглед на документацията. Според Ресник процесът е доста необичаен. Той напомня, че подобна жалба е била подадена преди 20 години от група комунисти, но веднага отхвърлена от съда. Опозицията, правозащитници и близки на жертвите на режима на Сталин разкритикуваха допускането на подобно дело. Според автора на статията в "Новая газета" Анатолий Яблоков отношението на руското общество към Сталин се е променило. Сега все повече се говорило за това какъв ефективен мениджър е бил Сталин и все по-малко за репресиите му.Самият Яблоков е адвокат и бивш следовател на руската военна прокуратура. В притурка към "Новая газета" под заглавие "Истината за Гулаг" през април той пише, че Сталин и други членове на Политбюро лично са подписвали заповедите за разстрела на полските офицери в Катин през 1940 година. "Сталин и чекистите са изцапани с кръв от най-тежки престъпления, преди всичко срещу собственото население", пише още Яблоков. Изречение, което никак не се харесва на Джугашвили. Все повече руснаци обаче подкрепят внука на диктатора. Преди няколко седмици беше ремонтирана спирка на метрото в Москва в стил 50-те години на миналия век. При ремонта на спирката е обновен дори стар надпис в почит на Сталин. Подобно нещо едва ли би могло да се случи без съгласието на руските власти. Депутатът Сергей Обухов от комунистическата партия смята, че ремонтът има някъква връзка с предстоящите избори за парламент на Москва. Така партията Единна Русия, която по принцип има по-лоши резултати в столицата отколкото в провинцията, се опитва да спечели симпатиите на по-възрастните избиратели, които все още са положително настроени към Сталин, пише Обухов в статия за Москау таймс. Но има и руснаци, които не са съгласни с опита за омаловажаване на престъпленията на съветския диктатор. В открито писмо до московските власти правозащитници настояват за премахването на надписа в метрото, който според тях е открит и безсрамен сигнал за цялостната реабилитация на Сталин". /ДВ /

Лос Анджелис таймс: ЦРУ засилва присъствието си в Афганистан
Централното разузнавателно управление на САЩ изпраща екипи от агенти, аналитици и оперативни служители в Афганистан, което ще направи присъствието му в тази страна най-голямото в историята на управлението, съобщава вестник "Лос Анджелис таймс", цитиран от БТА.Когато разполагането приключи, присъствието на ЦРУ в Афганистан ще се равнява на масираното присъствие на негови служители в Ирак и Виетнам в разгара на войните. Точните бройки са секретна информация, но според анонимен служител ЦРУ вече има 700 свои представители в Афганистан.Проникването на ЦРУ може да съперничи на военната експанзия на САЩ и става в момент, когато националните разузнавателни служби са под натиск от командващия на коалиционните сили генерал Маккристъл да се подобри събирането на разузнавателна информация за талибаните и да се намерят начини за преобръщане на поредица от тревожни тенденции, посочва вестникът. Сред тях са двукратното увеличаване на броя на взривовете на крайпътни бомби и все по-успешните атаки срещу коалиционните сили, при които въоръжени бойци извършват координирани нападения, преди атентатори-самоубийци да детонират бомби.Пристигащите агенти са натоварени с най-различни задачи - да участват в групите на специалните сили, да преследват важни мишени, да анализират обществените настроения в провинциите, които подкрепят талибаните, и да събират сведения за корупция в афганистанското правителство."Нашествието" на ЦРУ в Афганистан става в момент, когато администрацията на Барак Обама е под натиск да покаже напредък, осъзнавайки, че разполага с време до лятото догодина, преди обществената подкрепа за войната да се срине, смята "Лос Анджелис таймс". Разполагането на допълнителни агенти съвпада също с предупрежденията, че талибаните продължават да печелят територия и да набират сила. "

Slate.fr: Доминик дьо Вилпен и неговият български чадър
Материал в електронното издание Slate.fr, основано от бившия директор на френския всекидневник „Монд” Жан-Мари Коломбани, анализира събития, свързващи България с един от основните обвиняеми в скандалния случай „Клиърстрийм” във Франция, Доминик дьо Вилпен.Скандалът бе предизвикан от фалшиви списъци на известни политици и бизнесмени, обвинени във вземането на подкупи при сключването на договор за продажба на френски фрегати на Тайван през 1991 г. Сред имената в списъците бе и това на тогавашния кандидат-президент на десницата Никола Саркози.Материалът е публикуван по повод началото на дело за клевета срещу Доминик дьо Вилпен, който, заедно с тогавашния френски президент Жак Ширак, са наредили разследване за корупция срещу Саркози, въпреки, че са знаели, че списъците са фалшиви.В светлината на делото срещу бившия френски премиер Дьо Вилпен и поставената му под съмнение репутация електронното издание изследва скорошни събития в Европа и България. Година след като избухва скандала във Франция, през ноември 2008 година, Дьо Виплен бе назначен за съветник към българското правителство с премиер Сергей Станишев, пише изданието. Той бе поставен начело на съставена по искане на България група от „европейски експерти”, чиято цел бе подобряване на отношенията между София и Брюксел. Групата бе сформирана в контекста на напрегнатата атмосфера след спирането на европейски фондове за България заради корупция и трябваше да помогне на страната именно в борбата срещу корупцията. Тогава не убягна от общественото внимание, че двама от 6-членната група са имали неприятности с правосъдието именно заради корупционни практики. По това време се появиха съмнения относно целта на експертите, които бяха заподозрени, че играят на страната на българското правителство в опитите му да изчисти името си пред европейските институции. Още повече, че 6-месечният период на инициативата съвпадаше с провеждането на изборите за ЕП и за национален парламент в България. Докладът, представен от Доминик дьо Вилпен, дойде като изненада с особено свободния си тон и острите критики срещу страната. В него се говореше за прецедент, та дори и за „български случай”.По-късно, в статия за френски вестник Дьо Вилпен се опита да изгради теория за „българския случай”, но без особен успех. Българското му приключение завърши с идването на новата власт в България. Сега обаче започва аферата „Клиърстрийм”, завършва изданието.

Нигерийското правителство изрази недоволство от имиджа на страната в научно-фантастичен филм
Правителството на Нигерия призова кината да спрат прожекциите на научно-фантастичния филм „Сектор 9” с аргумента, че лентата вреди на имиджа на страната, съобщава Би Би Си.Министърът на информацията на Нигерия Дора Акунийли съобщи, че е поискала от създателите на филма от „Сони” да публикуват извинение, тъй като продукцията представя жителите на страната като канибали, престъпници и проститутки.Според един от актьорите във филма не само жителите на Нигерия са представени в негативна светлина.


По ДНЕС+

В търсене на успешиня формат: Г8, Г14, Г20 ...
За 10 месеца и с три срещи на върха Г20 – групата на най-индустриализираните държави и на бързо развиващите се икономики – успя да намери място сред Г8, Г7 и други Г14, докато международната общност търси подходящия формат за преговори по основните икономически, дипломатически и екологични проблеми. Едно е сигурно: Групата на осемте най-индустриализирани страни (Г8) – Германия, Канада, САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Русия – вече не е крайъгълният камък на икономическата и финансова постройка. Очаква се в бъдеще срещите с изменяема геометрия да се превърнат в правило, отбелязва АФП. Активната инстанция за световното управление де факто стана Г14 - т.е. държавите членки на Г8, към които се присъединиха бързо развиващите се - Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия, Мексико – и Египет. През последните години Г8 често се разширяваше с бързо развиващи се икономики и все по-често се поставя въпросът за институционализиране на Г14. Това означава ли, че Г8 е осъдена да изчезне? Да – като че ли казва френският президент Никола Саркзи, обявявайки, че през 2011 г. под френско председателство трансформацията в Г14 ще е завършена. Не – отговарят други страни и ръководители, според които съвещанията на Г8 – извън формата Г14 – и в бъдеще ще са необходими, за да се обсъждат финансовите проблеми. По-специално за Япония, която се страхува от растящото влияние на Китай, форматът в 8 продължава да е полезен. Не е ясно дали новият японски премиер и занапред ще отстоява тази стара позиция на Токио. Ако институционализирането на Г14 се потвърди, какво да се прави с Г20? Трябва да се следват и прилагат решенията, взети от Г14, отговарят в някои западни столици. При формат 14 доста икономически сили от Африка, Латинска Америка и в арабския свят са оставени встрани. Следователно, около масата за преговори трябва да седнат Аржентина, Австралия, Саудитска Арабия, Южна Корея и Турция. За 10 месеца ще има три срещи на върха заедно с тази в Питсбърг на 24 и 25 септември, свикани за да се намери отговор на световната икономическа криза. Ще е трудно да се каже на страните, които не са членки на Г14, че в бъдеще не са добре дошли. /БГНЕС

Медведев поздрави мюсюлманите по случай Рамазан Байрам
Мюсюлманите по цял свят отбелязват днес един от главните празници на исляма Рамазан Байрам. С този празник завършва Рамазана (Рамадан), през който мюсюлманите не поемат храна и течности от изгрев до залез слънце. По този повод президентът Дмитрий Медведев изпрати приветствие до руските мюсюлмани, съобщават руските агенции, цитирайки пресслужбата на Кремъл. Празникът на разговяването е отражение на многовековните традиции на исляма, на неговия съзидателен смисъл и високи нравствени идеали – духовно очистване, миролюбие, милосърдие, вършене на добри дела. Тези ценности са близки и понятни на хората от всички вероизповедания и служат за основа на мира и съгласието в нашата страна, се посочва в посланието на Медведев. /БГНЕС

Тристранна среща Обама-Нетаняху-Абас в Ню Йорк
Американският президент Барак Обама ще проведе тристранна среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас във вторник, се казва в съобщение на Белия дом, предадоха агенциите. Срещата ще бъде непосредствено предшествана от двустранни разговори между Обама и двамата ръководители по време на сесията на Общото събрание на ООН. Срещата, която бе поставена под въпрос след като специалният пратеник за Близкия Изток Джордж Мичъл се завърна с празни ръце от мисия в региона, ще се опита "да положи основата за рестартиране на мирните преговори и да създаде позитивен контекст за тези преговори, така че те да успеят", се отбелязва в съобщението. Срещите са знак за "дълбокия ангажимент за всеобхватен мир" в Близкия Изток "като ние продължаваме усилията си за окуражаване на всички страни да поемат своята отговорност за мир и да създадат положителен контекст за подновяване на преговорите", изтъкна Джордж Мичъл. Той завърши мисия в Близкия Изток в петък като не успя да осигури замразяване от израелска страна на разширяването на строителството на селища, което би проправило пътя за подновяване на мирните преговори между израелци и палестинци, замразени след унищожителната офанзива на Тел Авив срещу Ивицата Газа през декември. Двете страни се обвиняват взаимно за липсата на напредък по време на посещението на американския емисар. Близкоизточният квартет - САЩ, Русия и ЕС, заедно със САЩ - също планира да проведе разговори в рамките на сесията на Общото събрание на ООН идната седмица. /БГНЕС

Ху Цзинтао: Нови трудности в развитието на Китай
Китайският президент Ху Цзинтао заяви, че в своето бързо развитие Китай се сблъсква със серия нови проблеми и преди всичко запазването на социалната стабилност. В реч десет дни преди честването на 60-годишнината от обявяването на КНР Ху изтъква, че демокрацията от западен тип не е избор за азиатския гигант. Комунистическата партия е изправена пред трудната задача да запази и подобри жизненото равнище на населението и да поддържа социалната стабилност, се посочва в речта, качена на официалния сайт china.com.cn. Китайският ръководител отбелязва, че запазването на бърз и стабилен растеж се затруднява поради въздействието на международната финансова криза. В тази връзка той призовава членовете на Централния комитет на компартията да работят за националното единство. Трябва да помогнете на партията и на китайското правителство да изпълнят задачата си в етническата и религиозната област, да постигнат национално единство, религиозна хармония и социална стабилност, изтъква той и добавя, че Китай в никакъв случай не трябва да имитира западната политическа система. /БГНЕС

Земетресение в Италия
Трус с магнитуд 4,6 по Рихтер разлюля централна Италия, но не причини жертви и съществени материални щети, предава АФП. Земетресението е усетено по адриатическото крайбрежие и преди всичко в град Анкона. Епицентърът му е локализиран на дълбочина 37,7 км в провинция Масерата. Преди шест дни трус с магнитуд 4,2 по Рихтер бе регистриран в северна Тоскана, но не причини щети. През април имаше силно земетресение в района на Абрузите, загинаха 300 души и десетки хиляди останаха без покрив. Най-силно пострада град Акуила. /БГНЕС

Военният комитет на НАТО изработва нова стратегическа концепция на алианса
През втория ден от заседанието на Военния комитет на НАТО в португалския град Синтра участниците изслушаха отчета на командващия на коалиционните сили в Афганистан, американския генерал Стивън Маккристъл, и започнаха работа по новата стратегическа концепция на алианса, предаде ИТАР-ТАСС. Председателят на висшия военен орган на НАТО, италианският адмирал Джанпаоло ди Паола, съобщи, че Военният комитет се е обявил за по-голяма роля на афганистанската армия в операциите на НАТО в Афганистан. Той отказа да посочи подробности от представената от генерал Маккристъл нова тактика за водене на операции срещу бунтовниците, разработена с цел съкращаване на загубите сред мирното население. Адмиралът само каза, че докладът на Маккристъл предстои да бъде анализиран. "Афганистан в момента е ключовият въпрос за НАТО", призна Паола, цитиран от АФП. По думите му алиансът преживява едва ли не най-трудния период в 60-годишното си съществуване. "Предизвикателствата пред нас са огромни - може би по-големи, отколкото в епохата на Студената война", допълни той, цитиран от БТА. Във връзка с новата стратегическа концепция на алианса италианският адмирал съобщи, че в Синтра Военният комитет е започнал да обсъжда какви елементи от военна гледна точка трябва да съдържа тя, предаде ИТАР-ТАСС. Той изрази надежда, че концепцията, обявена на срещата на върха на алианса в Страсбург/Кел през пролетта, ще бъде готова до следващата среща на върха на НАТО, насрочена за есента на 2010 година в Лисабон. Освен Афганистан началниците на генералните щабове на 28-те страни членки обсъдиха също ключови въпроси за Косово, морските операции срещу пиратите и мисиите за обучаване на иракските сили за сигурност. Председателят на Военния комитет на НАТО каза, че не е било обсъждано решението на САЩ за отказ от плана за противоракетен щит в Централна Европа. /Дарик радио


По БНР

Тотю Младенов: Налагат се промени в осигурителния модел, прилаган досега
Само за последния месец активна дейност на Инспекцията по труда и НАП са възстановени около милиона и 750 хиляди лева забавени плащания на работни заплати и близо два милиона и половина от осигуровки. Това съобщи в предаването „Неделя 150” министърът на труда и социалното политика Тотю Младенов. По думите му, целта е да се затегне максимално контролът по плащанията на заплати и осигуровки, защото това се отразява както на приходите в осигурителния институт, така и на хората, които работят без трудови договори.
Социалният министър Тотю Младенов е на мнение, че трябва да има промени в осигурителния модел, прилаган досега.
Тотю Младенов: Когато се правеше реформата 2000-та година, се правеше сметка как след години човекът, който ще се пенсионира, ще получи около 70-80 % от парите, които е получавал като работна заплата. Около 40-50 % е от осигурителния институт и останалите 30 % от частните пенсионни фондове, в които се е осигурявало самото лице. Но аз мисля, че тук трябва да има леки корекции, тъй като през тези девет години имаше някои отклонения от системата, имам предвид и дефицита в осигурителния институт, който е в момента.
Тотю Младенов прогнозира, че безработицата в страната до края на годината няма да надвиши 10 на сто. Тотю Младенов: ... че само през миналия месец чрез активните действия на трудовите посредници 8200 човека безработни са намерили работа.
Министърът заяви, че сред темите на консултативния съвет към министерството на труда и социалната политика, който ще се проведе в четвъртък, ще са демографската политика и осигурителният модел, прилаган досега, и беше категоричен, че поне две години напред въпросът с възрастта за пенсиониране няма да бъде обсъждан.

Забраняват пътуването в чужбина при неплатени здравни вноски
При неплащане на здравни вноски за период от 6 месеца българите да не могат да напускат страната. Става дума за работодателите на неосигурените или на самите неосигурени, ако сами изплащат здравните си вноски. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев. За връщане в здравната система се обмислят два варианта за заплащане на сумата за периода, в който лицето не се е осигурявало, и глоба или покриване на здравна вноска за 36 месеца.
РЗОК да не са длъжни да сключват договор с всеки изпълнител на медицинска помощ, ако не отговаря на определени критерии, е друго предложение на здравното министерство. Според Божидар Нанев 20% от средствата в системата ще се пренасочват към качествените лечебни заведения. Отказът от договор на РЗОК ще може да се обжалва в съда, който трябва да се произнесе до два месеца.
Друга промяна в Закона за здравното осигуряване предвижда създаването на Агенция за акредитация и медицински одит, която да поеме контрола и санкциите в системата. Да се промени управлението на Здравната каса, членовете на Общото събрание от 36 да станат 25 и да се създаде Надзорен съвет, който да обедини функциите на Управителния и Контролния съвет. Към доброволните здравни фондове да се саздаде пакет от услуги, които не се поемат от НЗОК, като някои лекарства, изборът на медицински екип и допълнителни клинични пътеки.

НДСВ: Авторитетът на Меглена Кунева не е партиен, а национален капитал
Авторитетът на Меглена Кунева не е партиен, а национален капитал. Това се посочва в позиция на ръководството на НДСВ. Движението разбира и приема безусловно правото на правителството да номинира свой представител в новата ЕК, се посочва още в изявлението. От партията изразяват надежда, че новата кандидатура ще бъде политически силна, но политически независима, както е успял да бъде първият български еврокомисар Меглена Кунева.
НДСВ обаче са изненадани от начина, по който в Брюксел пред журналисти от цяла Европа е поднесен анонсът за новата кандидатура за еврокомисар за България. Политическата кариера и авторитет на Меглена Кунева не е партиен, а е национален капитал и е безотговорно да се спекулира с него и да се свързва името на НДСВ и на еврокомисаря с купуването на гласове, е записано още в позицията на партията.

Основният приоритет на НС до края на тази сесия ще бъде приемането на бюджета за следващата година
Приемането на бюджета за следващата година ще бъде основният приоритет на НС до края на тази сесия. Това заяви за „Хоризонт” председателят на парламента Цецка Цачева. Промените в НК и НПК ще бъдат внесени на първо четене през декември. На този етап промени в Конституцията не са приоритет, увери Цачева.
Цецка Цачева : На този етап обаче в краткосрочен план това не е приоритет за ГЕРБ и подкрепящите ни парламентарни групи, тъй като на дневен ред с оглед на икономическата криза обществото очаква спешни законодателни промени в други актове, които имат отношение към по-злободневни нужди на всеки българин. Така че, както неведнъж съм заявявала, приоритетите на законодателния орган трябва да бъдат в унисон с приоритети на нашите съграждани.
183 000 лева ще струва новата система за гласуване. След като влезе в сила, още през тази сесия гласуването с чужди карти ще бъде невъзможно, коментира Цачева.

Т. Младенов: Увеличение на възрастта за пенсиониране няма да бъде обсъждано
Водещ: Добър ден на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Тотю Младенов: Добър ден.
Водещ: Благодаря ви, г-н Младенов, отзовахте се на нашата покана. Струва ми се, че биете отбой за увеличението на възрастта за пенсиониране. Поради кризата може би, обяснимо. Така ли е?
Тотю Младенов: Аз искам да обясня нещо съвсем накратко. Никога Министерството на труда и социалната политика не е имало такива намерения. Имаше една дискусия в Икономическия и социален съвет преди няколко дни, където участваха синдикатите, работодателите и експерти от отделните ведомства и там журналисти са попитали какви са практиките в Европейския съюз.
Водещ: Имам ги пред себе си.
Тотю Младенов: И затова аз искам да кажа, че нито тази година, нито следващата ще бъде обсъждан въобще такъв въпрос. И просто съжалявам за напрежението, което се е получило в тази посока.
Водещ: Защо няма да бъде обсъждан, министър Младенов, след като има директива от ЕС?
Тотю Младенов: Защото в състояние на криза ние трябва да предприемем всички възможни антикризисни мерки, това не е антикризисна мярка. Всичко трябва да бъде съсредоточено върху пазара на труда и върху най-уязвимите група от българското общество. Друг е въпросът, че ние заварихме една осигурителна система, която е в изключително тежко състояние, с 550 млн. дефицит.
Водещ: Дефицитът на НОИ, така ли?
Тотю Младенов: Абсолютно. Освен това вече финансирането от държавата на осигурителния институт е близо 50 %. Така че именно от тази гледна точка аз свиквам един широк консултативен съвет през следващата седмица.
Водещ: Сряда, четвъртък консултативният съвет към вашето министерство. Тотю Младенов: В сряда и четвъртък от 14 часа ние сме поканили експерти, социални партньори, пенсионерски организации и частните пенсионни фондове, НОИ. Защото в крайна сметка трябва да почне дебатът за дългосрочните 20 години, които стоят пред нас. Аз искам да кажа, че демографската криза е изключително тежка, включително и в България. Оттук нататък ние трябва да мислим за всички поколения, за сегашните младите поколения, за тези, които са в предпенсионна възраст, за тези, които са на пенсионна възраст. Това са изключително тежки въпроси, които касаят здравеопазването на хората, условията на труд, в които се трудят нашите работници и служители, доходите, които получават, доходите от пенсии, които ще получават. Това са сложни въпроси и ние ги свързваме с демографската картина. Защото аз искам да кажа, че оттук нататък е изключително важно, това, което каза д-р Адемов, консенсусът, ние точно този консенсус търсим и ще търсим оттук нататък. Но пак искам да повторя, дългосрочни мерки за следващите 20 години за пенсионната реформа ще обсъждаме, да, но за тази и за следващата година просто никога не е стоял и няма да стои въпросът с пенсионната възраст.
Водещ:Добре. Да кажа аз така: че след излизането ни от кризата, тогава вече сериозно ще се мисли за увеличаване на пенсионната възраст, прав ли съм?
Тотю Младенов: След излизането от кризата ще започнат да се търсят мерки още от тогава в следващите 20 години как евентуално може да се излезе от тази ситуация, имайки предвид демографския срив, раждаемостта и т.н. Тоест нищо няма да става изведнъж и веднага. Всичко ще става обмислено, ще се консултира с отделните обществени групи от нашето общество и чак тогава ще се взимат някакви решения. Всичко това, което се създаде през последните два-три дни, мисля, че измества посоката, която ние сме си наложили...
Водещ: Не знам доколко измества посоката, но аз например, може слушателите да не са съгласни с мен, но какво лошо има в това съпрузи да се пенсионират по едно и също време? Така е в Европа също.
Тотю Младенов: Вижте, тук експертите цитират Лисабонската стратегия по отношение на дискриминацията, която се получава по отношение на пенсионирането за мъжете и жените. Аз мисля, че този въпрос ще бъде подложен на обсъждане от този консултативен съвет, но пак казвам нито сега, нито догодина е мястото и времето да се правят и да се взема тези решения.
Водещ: Ако погледнем по-надалеч в бъдещето, възможно ли е възрастта за пенсиониране да стане не 65, а 70 години?
Тотю Младенов: Това са пълни манипулации, аз не знам кой е казал за такива числа. Вижте, това са много чувствителни теми. Това не е възможно да стане, никой не го е казал от нас това.
Водещ: Не съм казал, че вие сте говорили за подобно увеличение на пенсионната възраст.
Тотю Младенов: Вижте, аз, като казвам, че трябва да се мисли в дългосрочен план през следващите 20 години, това, което ние имаме като анализи за демографията през 2035 г., е, че ще има 1 млн. българи по-малко в нашата страна. Ако се запазят тези тенденции. На сто лица, които се осигуряват, ще има 110 пенсионери. Аз затова казвам, че ние не трябва да чакаме след 20 години да решаваме този въпрос. Ние трябва да започнем да го решаваме още отсега постепенно и плавно, без това да се отрази на хората. Това е нашето становище.
Водещ: Добре. Мисля, че е важен този консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика.
Тотю Младенов: Изключително важен е и той беше важен и 2000 година, когато се взимаха тези решения. И аз мисля, че оттук нататък трябва да се види как е протекла тази реформа през тези девет години.
Водещ: Ще направите анализ.
Тотю Младенов: Да. Кои са минусите, какво е сегашното състояние, какво ни очаква след 20 години. И да започнат да се вземат тези консенсусни решения, които ще са от полза както на работещите, така и на пенсионерите, за да може в крайна сметка да вървим още отсега да решаваме демографския проблем. Иначе няма да е честно и не знам защо някои веднага пускат този проблем и едва ли не казва вие трябва да го решите сега. Не, този проблем е измислен, той е извън контекста на спешните мерки, които се предприемат в момента по отношение на кризата.
Водещ: Заради кризата, да. Добре, но вие споменахте дефицита в пенсионната система, казахте 550 млн. лева. Как ще се оправим с него?
Тотю Младенов: Аз мисля, че има резерви по отношение на контрола, който се осъществява в момента между Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите. Намаляха приходите в Осигурителния институт от осигурените лица. Искам да кажа, че само за последния месец с активната дейността на инспекцията по труда и на НАП са възстановени около 3,750 млн. забавени плащания на работни заплати и около 2,450 млн. забавени плащания от социални осигуровки. Т.е. затягаме максимално режима за плащането на заплати и на осигуровки, защото това се отразява на осигурителния институт, както и на хората, които работят все още без трудови договори.
Водещ: И един анализ докъде е стигнала пенсионната реформа, на какъв етап е, как ще се развива, нали така?
Тотю Младенов: Точно така е и аз много се надявам, че през следващата седмица ще сложим действително началото на един много сериозен и отговорен дебат. Какво трябва да се промени в досегашната пенсионна система, за да не бъдат ощетявани хората на пенсионна възраст, за да може да се мисли за младите поколения още от сега, как ще се доразвие тристълбовият модел и на частните пенсионни фондове, защото в момента още не са започнали да се плащат пенсии от втория стълб на универсалните пенсионни фондове.
Водещ: А кога ще почнат?
Тотю Младенов: Има 15 години на натрупване, които още не са изтекли, от третия стълб обаче, от доброволните пенсионни фондове започнаха да се изплащат вече пенсии. Така че много е важно и становището на частните пенсионни фондове, те имат много интересни виждания по въпроса, ние имахме специална среща с тях. Те настояват да се включва в инвестирането на големи инфраструктурни обекти. Мисля, че има логика в това, защото по този начин те ще имат възможност да има по-голяма ликвидност в техните фондове. Това са парите на осигурените лица. Когато се правеше реформата 2000-та година, се правеше сметка как след години, човекът, който ще се пенсионира, ще получи 70-80 %, които е получавал като работна заплата, след като се пенсионира. Около 40-50 % е от осигурителния институт, т.е. от държавното обществено осигуряване, и останалите 30 % от частните пенсионни фондове, при които се е осигурявало самото лице. Но аз мисля, че тук трябва да има леки корекции, тъй като през тези девет години имаше
Водещ:Добре, последно за пенсиите. Пада ли таванът на пенсиите?
Тотю Младенов: За новоотпуснатите пенсии след 1 януари 2010 г., да, защото това единственият стимул, с който могат да се стимулират младите хора и хората, които плащат осигуровки, да го правят върху реалния размер на работната си заплата. За останалите пенсии не. След първи юли 2010 г. заедно със социалните партньори ще направим новата политика по доходите. И аз се надявам, че дотогава ще бъдат запушени всички дупки, които позволяват изтичането на неправомерни средства от държавния бюджет, и чрез контрола ще можем да направим събираемостта по-голяма, за да може да има и повече средства за минималните работни заплати и за минималните пенсии.
Водещ: Гледам сега, че сте казали тази седмица на този форум, организиран от Европейския икономически и социален комитет, че шест пъти повече работещи у нас европейци. Ще ограничаваме ли чуждите работници, не говоря за европейци, за членовете на ЕС, но ще ограничаваме ли изобщо чуждите работници у нас като антикризисна мярка?
Тотю Младенов: Абсолютно. Докато преди години имаше недостиг наистина на квалифицирана работна ръка в България, в момент това не е така. И затова ние правим максимални ограничения за наемането на работници от трети страни. Тук не визирам страните от ЕС, тук визирам страните, които не са членки на ЕС. Максимално ще ограничим режима за влизане на нашия пазар на такива работници, защото все повече наши съграждани се завръщат от чужбина.
Водещ: Следите този процес, връщането на нашите работници от Испания и от други страни?
Тотю Младенов:Следим го да, и аз искам да ги помоля те да се обаждат в бюрата по труда, за да може да ги насочваме в съответните компании, където търсят квалифицирана работна ръка.
Водещ: Докъде ще стигне безработицата, министър Младенов, под 10 % или?
Тотю Младенов: В момента изпитват изключителни затруднения нашите компании. Аз мисля, че до края на годината няма да надвиши 10 %, ние ежеседмично следим състоянието на пазара на труда в България. Трудовите посредници започнаха да работят по активно в бюрата по труда. Искам да кажа, че само през миналия месец чрез активните действия на трудовите посредници 8200 човека безработни са намерили работа в реалната икономика. Аз мисля, че това е един добър показател, ще продължават в тази посока. Антикризисните мерки, които предприемаме, се надявам също чрез оперативна програма Човешки ресурси, чрез активните мерки на пазара на труда, тези, които са ефективни, също да подпомогнат състоянието на пазара на труда и квалификацията. Вижте, за нас квалификацията е един много важен въпрос оттук нататък също. Защото в крайна сметка динамиката на икономиката е много голяма и непрекъснато българските работници и служители трябва да се квалифицират, да се обучават. Това е разковничето на успеха и за по-високи доходи за тях. Именно от тази гледна точка ние смятаме, че през последните четири години и половина не е направено достатъчно по отношение на квалификацията. Искам да ви кажа, че за 4,5 с държавни средства, над 65 млн. лева, обучени 137 хиляди лица безработни, заети, квалификация. Ефектът е много малък. Оттук нататък ние искаме, когато се дават държавни пари или европейски пари за квалификация и за обучение, реално да подпомогнем фирмите и реално да подпомогнем хората чрез тази квалификация. И аз се надявам, че до 30 септември е срокът, в който Икономическият и социален съвет трябва да ни предоставят пълните анализ за ефективността и ефикасността от използването досега на средствата за квалификация, за активни мерки на пазара на труда, за да можем ние действително да отхвърлим това, което не е ефективно и да се насочим към по-ефективните мерки.
Водещ: Може би последно. Разгоря се дискусия за тези почивни дни и отработването в събота. В някои бизнес среди казаха, че изобщо това е ненужно в събота да се отработва, може да има увеличено работа време през дните. Вашето мнение?
Тотю Младенов: Моето мнение е, че много дългите почивки също не оказват много добро влияние. Но аз мисля, че трябва да се помисли сериозно по този въпрос оттук нататък, решението за тези четири дни беше взето от предното правителство. Така че хубаво е да се почива, но в същото време не трябва да е чак толкова дълга тази почивка. Мисля, че четири дни е нормално, повече от четири дни не е нормално да се събират празници.
Водещ: Искам да ви благодаря и нека слушателите чуят, че ще продължите да бъдете отворен към програма „Хоризонт”.
Тотю Младенов: Абсолютно.
Водещ: Благодаря ви, приятен ден. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Няма коментари: