петък, 4 септември 2009 г.

КОРИТАРОВ НА БЯЛ КОН - ПАК В ТЕЛЕВИЗИЯ


“КОРИТАРОВ-ОНЛАЙН ЩЕ ИМА И ТЕЛЕВИЗИОНЕН ВАРИАНТ”

Интервю на Мария Друмева, специално за в. ”Марица”
Георги Коритаров стартира ново авторско предаване по Пловдивска обществена телевизия “Тракия”. Верен на стила си, ексводещият от Нова тв и бТВ, ще прави нов телевизионен формат без цензура на гости и теми. В Пловдив Коритаров е подписал договор, според който му се дава пълна свобода на действие. Директорът на телевизията Евгени Тодоров каза, че в “Коритаров онлайн” ще се анализират както горещи национални теми, така и парливи регионални (в случая пловдивски) теми и проблеми. Публикуваме първата част на нашия разговор.

Г-н Коритаров, в предварителния ни разговор казахте, че за Вас е удоволствие да правите предаване в Пловдивска обществена телевизия?
Да, така е. С Евгени Тодоров се познаваме отдавна. Сътрудничеството ми с него е ценно и като приятелство. Смятам, че този проект ще ми помогне да развия това, което съм събрал като ресурс през годините и сега правя в интернет. Желанието ми е да се кача едно стъпало по-високо. Телевизионите предавания (разговорите в студиото) ще се качват на сайта. Предаването ще е седмично – ще се излъчва всеки петък. Паралелно с това работя с моя колега от радио “Свободна Европа” Румен Лозанов, който е милионократно по-грамотен технически от мен, затова и той ще качва тв-формата в сайта.
За мен този проект е професионално предизвикателство, защото в предаването “Коритаров онлайн” виждам нов експеримент. Както знаете, “Коритаров онлайн” е и името на моя сайт, с който се занимавам отскоро. Амбицията ми е проектът да се превърне в пространство за сериозна аналитична журналистика такава, каквата съм правил още от годините, когато бях в радио “Свободна Европа”, а после се опитах да наложа и в двете национални телевизии, в които съм работил. Личният ми опит показа, че единствената трибуна, която е независима и може да бъде гарант за професионализъм и свободна журналистика е точно личното информационно простраство – в случая интернет. Защо?! Защото в този случай има възможност да се предлагат остри, провокативни анализи, които са в разрез с конюнктурата на политическия ден, със статуквото, които се противопоставят на популизма и водят до различни от налагащите се в медийното пространство изводи и възгледи.
В националните телевизии от доста време е невъзможно да се предлагат сериозни провокативни, обществено болезнени теми. Аз го изпитах на гърба си. Предстои да го изпитат в различна степен и други колеги. За съжаление българското общество е заложник на преплитането на олигархични с политически интереси. Това състояние при сегашното управление не само че няма да бъде разсечено, напротив – според мен то ще се задълбочи, ще се деформира в посока на нови приятелски кръгове. Това е моят извод.

Бойко Борисов заяви, че шефът на “Лукойл” Валентин Златев му е приятел от 20 години и затова спи в хотелите му. Спрягат Златев за личния олигарх на премиера? Този ли нов приятелски кръг визирате?
Нещата се виждат и с просто око, не е необходимо да се навлиза чак толкова в директна персонификация, защото обстоятелствата на терена са ясни. Според мен много по-голям смисъл има вниманието да бъде насочено към изграждането на граждански структури за противодействие, чиято цел в крайна сметка е да се консолидират екипи за гражданско мислене.

Защо точно Мария Капон сте поканили в първото си предаване за Ваш гост?
А защо не?!

Тя вече не е депутат…
Нищо, че не е депутат! Мария е човек със страшно много идеи. Много по-ценни са хората с идеи, отколкото институционалните величини. Има депутати, които са без идеи. Те стоят четири години в парламента и само мълчат. Няма да конкретизираме имена, защото тези примери са много. Тяхното присъствие в НС обезсмисля парламентаризма. Ценността на България като република девалвира с подобно парламентарно управление. И може би това не се прави никак случайно. По този начин вероятно се цели да се отвратят българите от парламентаризма и да се тръгне към вариант, който е политически удобен на някакъв друг проект. Затова хората с идеи са необходими.
Те могат да покажат, че независимо дали си член на парламента или не – имаш възможността да мислиш за обществото, да мислиш с политически категории. Политическото мислене се нуждае от много спешна реабилитация. Това е единствената гаранция, че няма да станем свидетели на реализация на проекти от рода на президентска република или някакви други отклонения в различни авторитарни посоки. Защото няма нищо по-срашно от съчетанието на авторитарно отклонение и липса на култура.

Президентска република беше идея и на Желю Желев.
Това е стара идея на Желю Желев. За Желю Желев мога да кажа, че той формулира тази своя идея в рамките на конституционния й регламент. Той се опитваше да види докъде може да се уплътни като политическо влияние и роля президенската институция и от кой момент конституцията започва да пречи. Но едно е да говориш за президентска република от позициите на демократ, който знае смисъла и стойността на институциите и знае експертния потенциал на всяка една от тях, който знае какво означава воля на избиратели… И съвсем друго е да се мечтае за президентска република през критерия, че е по-лесно да си премиер, отколкото кмет, от което следва, че е много по-лесно да си президент, отколкото премиер. Това са много различни неща.

Бойко Борисов беше ли унижен след като Путин го посрещна последен в Полша?
Тази подробност се коментира твърде много, но аз не бих се вторачвал в нея. Това, че се коментира обаче е илюстрация за повърхностния подход, който се прилага към анализа на такива събития. Проблемът не е в това дали Бойко Борисов е бил пръв или последен в разговорите с Путин. А в това има ли българската държава наистина публична, открита, гарантирана откъм обществен интерес визия за отношенията си с Русия. Има ли такава при управлението на ГЕРБ? Развитието на конкретните българо-руски енергийни проекти зависи от наличето на такава визия. От визията зависи и развитието на едно понятие, което е важно, но по някакви причини не се използва особено често. И това е – доколко ще бъде предсказуема българската външна политика, доколко България ще бъде автентичен член на НАТО и ЕС, а не податлива на най-изненадващи отклонения. Защото, когато всички анализи са насочени само към външни атрибути – дали Бойко е приет пръв или последен, кой как се е усмихнал, кой какъв колан има по карате или по джудо, може да се пропусне същественото. А то е, че зад фасадата на привидни конфликти, привидно напрежение и ултиматуми просто се сменят персоналните и групови носители на българската зависимост от Русия. При това този процес се извършва непрозрачно. Това е моят анализ. А всичко това, което наблюдаваме в момента, е създаване на димна завеса.

Значи любимецът на Москва Сашо Дончев от “Овъргаз” /партньор на застреляния Илия Павлов/ излиза от голямата игра, за да може да стане монополист Валентин Златев от “Лукойл”, който е горещ приятел на Бойко Борисов?!
Върху този въпрос може да разсъждава всеки. Това са важни неща за хората, които тепърва трябва да формират собствено политическо познание и собствен обществен ангажимент. Трябва да се разсъждава върху това, за да може да се консолидират усилията за по-серизна обществена дискусия, която ще стане само с помощта на независими медии.


... малко спомени по случилото му се.
на 22 ноември 2008 коментирали:

в центъра
Нека погледнем трезво фактите. В четвъртък по обед вестник “Уиекенд” поднесе с огромни букви новината, че Коритаров рекетирал Валентин Златев за 3 милиона. В репортажа на вестника се казва, че Лукойл разполага със снимки как Коритаров влиза в централата на компанията и записи от разговори на Г. Коритаров със Златев, където става дума за сделката, с която иска да спечели. В “Уикенд” има и едно интервю с Жоро Коритаров, в което той с недомлъвки говори, че много пъти се е срещал със Златев, но отношенията му с бизнесмена не са такъв смисъл, който влага в тях вестника. След това затваря телефона. Дотук добре! Сега е моментът Лукойл да извади записите от разговорите, с които Коритаров ги рекетира. Така ще стане ясно кой е крив и кой прав! От това имат полза както Лукойл, така и Нова ТВ. Георги Коритаров е много комерсиален, по-точно меркантилен, тип - и това се знае от журналистическата колегия в цяла България. От години той е отворил устата си за пари и си ги иска - от политици, от бизнесмени и главни редактори! И понякога ги иска не за свършена работа в журналистиката, а за компрометиращи факти. И това го знаят доста хора, които са се опарили от него. Нека принц /пардон - агент!/ Алберт този път по-добре да си замълчи.

Изненадан
И аз се чудя защо чак сега е изгонено това говедо което задава 100 пъти един и същ въпрос на събеседника си, като гестаповец, че го кара и да му се разписва, все едно му е снел показания. Свободата на словото освен свободата да говориш е и правото ти да не отговаряш. Това тъпо копеле никога няма да го разбере. Телевизиите не бива да назначават на работа такива садисти. Зрителите са умни хора и от един път разбират за какво става дума. Ако човекът не отговаря, очевидно има причина. Това трябва да се разбере, защото и други журналисти вече ползват този садистичен похват. Позата “тъп, но упорит” няма да им донесе признанието на публиката. Ако не беше дошъл 10 ноември Алберт със сигурност щеше да е на щат в ДС и щеше да отговаря за китайското направление или за доносите и други мръсотии сред журналистическата гилдия.

Коритаров лай
Прекалено много мръсотия има в Коритаров. И прекалено много себичност. Той е като насъскан булдог - последователен и ослепял в устрема си да задоволи господарите.Един дълбоко неморален човек и мръсник в душата си няма как след едно извинение да се превърне в морален коректив на нацията. Колкото и да е интелигентен и начетен, тези качества не са достатъчни за честна и непредубедена журналистика.

Един
Ерудит , с нисък морал ! Нямаше силата да си отиде сам заради агентурното си минало. Не може в условия едновременно и на демокрация и олигархия , да си удобен на всички!


Гневно
Поредният мач в голямата ченгеджийница България завърши.Победа с 1:0 регистрира отбора на КГБ в лицето на професионалния си играч В.Златев срещу състезателя на ДС, Г.Коритаров.Мач с очакван край.Предизвестена смърт.Високошколуван агент,обучаван да пребори 007,се изправя в битка с долнопробния доносник на ДС "Алберт".И на всичко отгоре мачът е предизвикан от опит за рекет от страна на доносничето.Абе др.Коритаров,абе др."Алберт",къде ти беше акъла.Ти май наистина повярва на пенсионерките,които ти се обаждат сутрин,че си велик.Много на сериозно се взе др."Алберт".Е,не си нито гений,нито голям журналист.Остана си на нивото,което ти беше отредила ДС,някаде в дъното на таблицата.Още се червя от срам заради агресията,наглостта и простащината, която прояви в разговора си с Ю.Рот.Сега молиш извинение от него.Отново загуба за теб,Жоре и победа зае германеца.Ами днешната ти позиция за мюсулманския център и стрежа на нова джамия?Не правиш разлика между,вяра и... Прочитане на целия коментар самоопределение и политически игри,инвазия на войнстващия ислям и американски интереси на Балканите.Виж Косово,преди това Босна...Ами Макдония?Дано не сам прав,но предричам отново загуба за тб.Не сам ти враг и не ти желая зло.Само искам малко да се смириш и да разбеереш,че много прочетени книги,знаене на китайски и сръбски език не правят големия играч.Както се казваше в една банкова реклама :"Трябва и малко акъл".Ех,колко мъка има по тая земя, Жоре!Бъди здрав.

Добиче
Е сега вместо Коритаров могат да пуснат конгреса на БСП. А този Златев и мене ме изнудва с цената на горивата, ама никои не го уволнява.


Будала
Е,той бе уволнен преди това и от бТ.В. Защо ли Просто и той чиляккът иска да забогате,ако може и на наш гръб. Но е забравил приказката за стълбата и дрр.


Айсайдер
Коритаров-ти си български офицер!Не се предавай!Органите имат нужда от такива като тебе! Хладен ум,горещо сърце и чисти ръце!
И Инджев е български офицер!Хвала на такива офицери,хвала на такива органи,хвала на такава демокрация!Българският офицер винаги побеждава! Не се предавайте момчета,органите отново ще ви повикат!

От Фед
Пишейки Ви от Германия си позволява да предложи следната статия листвана на няколко места напр. на адрес: http://www.heise.de/tp/r4/artikel/29/29212/1.html Lukoil-Oligarch und ein Fernsehmoderator Jürgen Roth ist längst wieder in Frankfurt, doch sein Buch schlägt in Sofia weiter Wellen. Am vergangenen Freitag wurde der Frühstücksmoderator Georgi Koritarov von Nova TV unter dem Vorwurf des "Mangels an journalistischem Pluralismus und Missbrauch seines Sendeplatzes zur Verfolgung persönlicher Ziele" fristlos entlassen. Anlass für den Rausschmiss war ein Interview Koritarovs mit der Geschäftsführerin des Fernwärmeunternehmens der Stadt Pravets, Svetla Vassileva. Diese bekannte sich als Informantin von Jürgen Roth und bekräftigte Passagen in dessen Buch, wonach Pravets "die erste private Stadt" des Chefs des Mineralölunternehmens Lukoil... Прочитане на целия коментар Bulgaria, Valentin Slatev, sei. Slatev baut in Pravets derzeit einen Golfplatz und wird in Bulgarien aufgrund seines Vermögens zur Kaste der Oligarchen gezählt. Nach Ausstrahlung der Sendung schrieb Slatev in einem Brief an die Geschäftsführung von Nova TV, Koritarov habe in den letzten Wochen vergebens versucht, ihn zu einem gemeinsamen Immobiliengeschäft überreden wollen. So sei das ausgestrahlte Interview mit Svetla Vassileva als Retourkutsche zu verstehen. Kann es tatsächlich sein, dass Koritarov seinen Sendeplatz für persönliche Zwecke missbrauchte oder aber ist Slatevs Brief ein Paradebeispiel der Einflussnahme eines Oligarchen zur Beseitigung eines kritischen Journalisten? Darüber wird in Sofia nun gestritten. Zumindest in Koritarovs Augen hat Jürgen Roth inzwischen eine Rehabilitierung erfahren. "Ich muss mich bei Jürgen Roth entschuldigen. Mein professionelles Schicksal zeigt, dass er mit seinem Buch recht hat", sagte Koritarov nach seiner Kündigung. Die kontroverse Aufnahme seines Buchs in Bulgarien begrüßt Jürgen Roth: "Es kommt selten vor, dass ein Buch eine heftige Diskussion auslöst, dieses hat es gemacht und das ist das Wichtigste", sagt er und versichert, eine deutsche Ausgabe des Buchs werde erscheinen.

Използва ли Коритаров ефира на НОВА за лични цели, или постъпката на Златев е парадиращ пример за влиянието на един ОЛИГАРХ в отстраняването на критичен журвалист.


Превод на горната статия от интернет адрес http://www.heise.de/tp/r4/artikel/29/29212/1.html " В БЪЛГАРСКАТА ПЛЕТЕНИЦА ОТ ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ ЛУКОЙЛ-ОЛИГАРХА И ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ВОДЕЩ Юрген Рот отдавна е във Франкфурт, но книгата му продължава да предизвиква вълнения. Миналия петък телевизионния водещ Георги Коритаров бе отстранен от Нова ТВ за “нарушаване на журналистическия плурализъм и за използване на ефира в преследване на лични цели”. Поводът за уволнението е едно интервю на Коритаров с ръководителката на топлофикацията в гр. Правец Светла Василева. Известна като информатор на Юрген Рот, тя потвърди пасажи от книгата му, в които Правец е назован като “първи частен град” на шефа на нефтената компания Лукойл България, Валентин Златев. Златев строи в Правец голф игрище и се числи въз основа на имо... Прочитане на целия коментар тното си състояние към кастата на олигарсите в България. След излъчване на предаването, Златев пише в писмо до ръководството на Нова ТВ, че Коритаров през последните седмици правил неуспешни опити за среща с него, за да го уговаря за съвместен бизнес с недвижими имоти. По този начин излъченото със Светла Василева интервю, било тълкувано като отмъщение. Означава ли това, че Коритаров използва своето предаване за преследване на лични цели или писмото на Златев е парадиращ пример за влиянието на един олигарх в отстраняването на критичен журналист? Това е нещо, за което в София само ще се гадае. Най-малкото в очите на Коритаров, Юрген Рот бе реабилитиран. “Аз искам да се извиня на господин Рот. Моята професионална съдба показа, че той с книгата си има право”, каза Коритаров след като бе уволнен. Юрген Рот приветства спорното приемане на книгата му в България. “Рядко се среща, една книга да предизвика бурна дискусия, тази го направи и това е най-важното”, каза той и увери, че книгата ще излезе и на немски език. " Лично очаквам продължение на случая, вероятно отношение ще вземат репортери без граница, евродепутати и други политически активни фактори. И другия въпрос, какво не бе доизказано от информатора на г-н Рот, което толкова притесни един олигарх?


Отантиолигархист
Правешките олигарси посегнаха и на университетска собственост Че Правец е частният град на фамилия Златеви, се знае отдавна. Бившата общинска собственост в града е "апортирана" на съмнителна стойност по време на кметуването на Цанко Маринов, сега зам. областен на София област в съвместни фирми със Златеви. Дори част от градския площад е собственост на фамилията. Язовирът на града, държавна собственост - също. Нещо повече, след сваляне на нивото му новоосвободените от водата терени "тихичко" са актувани като общински и продадени на "Тера тур сервиз", чийто собственик е Златев-баща. Над 15 000 дка частни гори са заградени от фамилията заедно с горски и общински пътища. Собствениците им, граждани на Правец, нямат достъп до имотите си, тъй като при огражденията има КПП, бариери и охрана. Златев-баща е въвел система за издаване на пропуски. Кметът на града се вози в джип "Шевролет", подарък от... Прочитане на целия коментар "Лукойл". Началникът на полицията в Правец пък е уважен от фирмата с лек автомобил "Тойота". За правчани не е тайна, че кметът Красимир Живков два мандата е на поста си благодарение на Златев-баща. Последната придобивка на олигарха Златев е гребната база на Техническия университет. Същата има "нещастието" да попада в терена на голф игрището като част от имот № 968. Кметът на Правец отписва терена от държавни имоти и го актува като общински. От разпечатката от Агеннция по вписванията е видно, че на 13.03.2007 г. имот № 968 е продаден от община Правец на "Тера тур сервиз" ЕООД, собственост на Златев - баща. Т.е. община Правец за пореден път се е разпоредила неправомерно с държавно имущество. Не е ли време най-после прокуратурата да се самосезира за безобразията на общинската администрация и на кмета Живков? Как е "овъзмезден" и подписът на зам. областния Цанко Маринов? Защо ректорът на ТУ проф. Кирил Веселинов не предприема нищо, за да защити имуществото на учебното заведение. След всичко това как да не признаем очевадното: Правец е нещо повече от "частния" град на фамилия Златеви. Но всъщност те не го и отричат http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=56756&format=html

Последното предаване на Коритаров на: http://vbox7.com/play:534335ee

Понагледайте и тук:
http://news.ibox.bg/news/id_1981999213
А това дето е в "Най-четени" на второ място?http://news.ibox.bg/news/id_1095761769

И тук: http://www.blitz.bg/article/9164

Няма коментари: