понеделник, 28 септември 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 28 СЕПТЕМВРИ

ПО ОБЕКТИВНО

Борисов: Под достойнството ми е да коментирам Станишев
Ще говоря с енергийния министър Трайчо Трайков, с министъра на образованието Йорданка Фандъкова да намерим работа на част от завършващите Университета за национално и световно стопанство(УНСС), в енергийните дружества и техните бордове за да сме сигурни, че започваме начисто. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на 90-тата академична година в УНСС. Борисов обясни пред студентите, че рано тази сутрин е преговорил проекта Белене, заедно с генералния директор на RWV Юрген Гросман, който е на посещение у нас. Борисов обеща на студентите, че ако го поканят, може да изнесе лекция пред тях за втората българска атомна централа, за да им покаже как не трябва да се договаря един проект- без пазар, без осигурено финансиране, без да се знае крайната му цена и стойността на електроенергията, която се произвежда. От тази ситуация може би само някой нестандартен млад ум може да ни изведе, заяви още той и пожела на студентите да завършат с успех 5,50, тъй като тогава могат да станат министри на икономиката, енергетиката и туризма като Трайчо Трайков. Показател за техните отлични резултати в университета е това дали родителите на студентите им дават средства за да се издържат, като според Борисов, щом родителите спрат парите, то значи студентът е двойкар. В контекста на това, Борисов се похвали на студентите за отпуснатите вчера 185 млн.евро от Брюксел за изграждане на втория лъч от метрото. Учете много, знанията ще ви трябват, обърна се той към студентите.Борисов отказа да коментира вчерашните изказвания на лидера на БСП Сергей Станишев, че от ГЕРБ се опитват да разрушат образа на левицата, за да имат слаба опозиция. Под достойнството ми е да коментирам човек, на когото кандидатът му за кмет се срамува и не иска подкрепата му, заяви Борисов. При откриването на академичната година в УНСС присъстваха министърът на образованието Йорданка Фандъкова, нейният заместник Сергей Игнатов, енергийният министър Трайчо Трайков и членове на управителния съвет на съвета на ректорите.БГНЕС припомня, че RWE беше избрана от Националната електрическа компания за стратегически партньор в проектната компания за 2000 мВт нова ядрена мощност. Тя ще държи 49% от акциите в нея. Преговорите по създаването на проектната компания продължават около година и германската RWE отказва да се ангажира с финансиране на строителството, докато окончателно не стават ясни банките, които ще участват в него.

Румен Петков се жалва от изявления на Симеон Дянков
Бившият вътрешен министър Румен Петков е подал в Районната прокуратура в София на 26 септември т.г. жалба за набеждаване срещу финансовия министър Симеон Дянков. Според Петков Дянков изказал клеветнически и дълбоко неверни твърдения по няколко теми: Първата е, че е купил 4 туристически хеликоптери за 30 млн. евро. Те според Петков били важна част от ангажиментите ни по присъединяването към Шенген и не били договаряни по времето, когато той е бил вътрешен министър. Според Румен Петков с това Дянков е злепоставил българската държава пред партньорите ни от ЕС. Втората тема, по която Петков се почувствал засегнат е твърдение на Дянков, че заради него не са обвързани информационните системи на митниците и НАП. Там той като вътрешен министър нямал правомощия да се намесва. Румен Петков е призовал за свидетели колегата си Пламен Орешарски, бившите му заместници Кирил Желев и Кирил Ананиев, Михаил Миков и бившия му заместник Горан Йонов, ексдиректора на НС „Гранична полиция” ген. Красимир Петров и директорката на Дирекция „Централно звено за финансиране и договаряне” в Министерството на финансите Иванина Белева. Неверните според Петков твърдения били отправени от Симеон Дянков в две интервюта за сутрешния блок на БНТ и едно във в. „Труд”. Бившият вътрешен министър се надява, че в България всеки лъжец и клеветник ще бъде осъден.

Томов: Мафията във футбола е политическа, а не данъчна
"ЦСКА и Кремиковци нямат източване, направено от мен. Когато ръководех и двете дружества те бяха добре", заяви Александър Томов в bTV. "По мое време от 70 мача тимът имаше само три загуби. Беше период, в който ЦСКА беше във възходяща фаза. В момента нямам забележки към данъчните, но и те се поддават на политически влияния. Мафията е политическа, а не данъчна. Когато взеха лиценза на ЦСКА, клубът нямаше никакви задължения. Вероятно има някакви задължения от тази година, но по мое време всичко беше изчистено. Всички заплати в отбора са обявявани, но пак започнаха да ме атакуват, че нарушавам баланса в българския футбол. Имаше футболисти, които взимаха заплати и по 13-14 хиляди евро, но това е нормално те са чужденци трябва да ги привлечеш по някакъв начин. Няма нито една неплатена осигуровка в ЦСКА. Клубът поема всички осигуровки и данъци. Искахме всичко да е светло и бяло", коментира Томов. Относно обвиненията, че е "източвал" големи суми от клуба, най-вече от трансфери лидерът на социалдемократите коментира: "Никога от клуба не са се вадили пари навън. Не съм прибирал пари от трансфери, тези обвинения са част от несериозността на българския футбол. Миналата година ЦСКА беше на печалба. Не съм чувал за случаи с комисионни под масата, ако е ставало нещо такова аз поне не знам. Забраних да се правят такива неща около трансферите. Не знам в какво ме обвиняват Титан, но аз пари от трансфери не съм взимал, тъй като никога не съм се занимавал с това и моят подпис го няма никъде. Всички трансфери се подписваха от изпълнителни директори. Титан все още имат да плащат много пари, на дружеството, с което подписаха договора, на данъчните. Досега не сме ги натискали рязко, тъй като искахме клубът да има време да тръгне напред", допълни още Томов. По повод мафията в българския футбол бившия шеф на "армейците" заяви, че тя съществува и се подкрепя от политически лица и управници. "Мафия в българския футбол има. Лицензът на ЦСКА бе отнет от Станишев и групата около него. Лошото е, че във футбола влязоха чиновници. Навремето управляващите се опитаха да овладеят и двете системи - ЦСКА и Кремиковци. Кремиковци бе вкаран в изкуствена несъстоятелност, за ЦСКА беше същото, но го направиха по незаконен начин. Премиерът се ангажира лично с ЦСКА. Навремето публично обявих, че в ЦСКА от 2006 година всички заплати се декларират като максимални. Ние плащахме 4 пъти повече данък от Левски и 7-8 пъти повече от другите клубове. Трябва да има финансов контрол във футбола и надеждата ми сега е в новото правителство", допълни още Томов.

Документалният сборник "КГБ и ДС – връзки и зависимости" ще бъде представен днес
Документалният сборник "КГБ и ДС – връзки и зависимости" ще бъде представен днес от комисията по досиета. Сборникът включва архивни документи на Държавна сигурност и на Комитет за Държава сигурност (Комитет государственной безопасности, КГБ) на бившия СССР в периода 1950 - 1991 г. Това е първата подобна инициатива за комисията по досиетата с председател Евтим Костадинов, тъй като законът от 2006 г. позволява на независимия орган да издава и да публикува архивни документи на репресивния апарат по време на управлението на БКП."Идеята е да се даде по-цялостна представа не само за сътрудничеството между ДС и КГБ, но и за водената по това време политика", заяви пред "Дневник" Татяна Кирякова, член на комисията и организатор на изданието.В сборника, възлизащ на 475 страници, са използвани архивни материали не само от фондовете на МВР, но също така и от архива на Националната разузнавателна служба, правоприемник на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване при комунизма).Комисията подготвя разпространението на сборника и на DVD, а се предвижда и публикуването на архивните документи и по интернет.Премиерата на сборника ще се състои днес, 28 септември, от 17 ч. в СУ "Св. Климент Охридски" (ет. 2, юридическо крило, Нова конферентна зала).

Ден на диалога между законодателната и местната власт ще се проведе в столицата
Столична община, Националното сдружение на общините със съдействието на ръководството на Народното събрание организират днес Ден на диалога между централната законодателна власт и местната власт, съобщиха от общината. Във фокуса на разговора ще бъде развитието на финансовата децентрализация на общините. Разговорите ще се проведат в Столична община в 11.00 ч.

Продължават безплатните кардиологични прегледи в Св. Екатерина
Над 250 столичани са преминали през УНСБАЛ "Св. Екатерина" по случай международния ден на сърцето, който беше отбелязан с безплатни медицински прегледи и изследвания. В изнесения мобилен кабинет с лабораторни изследвания и прегледи специализиран медицински екип е направил оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания при възползвалите се от инициативата. Във връзка с проявения голям интерес от страна на гражданите, УНСБАЛ "Св. Екатерина" ще продължи прегледите и през тази седмица, допълват от здравното заведение.

СГС даде ход на делото срещу австралиеца Джок Полфрийман
Състав на Софийски градски съд даде тази сутри ход на делото срещу Джок Полфрийман, предаде предаде агенция "Фокус". Делото срещу австралийския гражданин е за убийството на Андрей Монов на столичния площад "Света Неделя" на 28 декември 2007 г.В Съдебна зала се явиха 7 вещи лица. По искане на защитата на Полфрийман на днешното заседание ще бъдат приети само индивидуалните експертизи. Комплексните експертизи ще бъдат приети на следващо съдебно заседание, когато в съдебна зала присъстват всички вещи лица, изготвили комплексните експертизи.Съдът даде почивка, за да има възможност подсъдимия да се види с баба си и леля си, които са в България.

Искат още 6 месеца разследване на случая Белнейски
Окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева е поискала ново удължаване на срока за разследването по случая "Белнейски". Искането е отправено до главния прокурор, като в него е посочено ново удължаване на разследването с шест месеца, съобщи Радио Пловдив.Срокът на поредното удължаване на разследването по случая "Белнейски" изтича на 1 октомври. Според Димитрия Ганчева трябва да се извършат още следствени действия и срокът, който изтича след броени дни, не е достатъчен, за да бъде извършено всичко.Поискала съм ново шестмесечно удължаване, но от главния прокурор зависи колко ще бъде дадено, допълни Ганчева.Сестрите Росица и Христина Белнейски бяха открити убити в началото на 2006 година в местността Грамадите между Пещера и Брацигово. По телата на двете момичета бяха открити следи от физическо и сексуално насилие.До момента за смъртта им има само един заподозрян - Лазар Колев, който изтърпява ефективна присъда в пазарджишкия затвор.

ЕС и Русия имат взаимна нужда един от друг,смята председателят на ЕП Йежи Бузек
Членовете на Европейския парламент (ЕП) от Централна и Източна Европа идват в Брюксел с различна гледна точка за Русия и енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС). Това заяви председателят на ЕП Йежи Бузек в интервю за електронното издание EUobserver."Ние сме силно заинтересовани и понякога разтревожени за връзката на ЕС с Русия", каза той."Това е много чувствителен въпрос за някои страни, особено за балтийските държави, които бяха част от Съветския съюз. Ние имаме нужда от Русия, разбира се, но мисля, че Русия също има нужда от нас и би трябвало да основем нашето сътрудничество върху споделени правила и ценности", подчерта председателят на ЕП.Йежи Бузек е бивш министър-председател на Полша и активист на движението "Солидарност". Той е първият председател на Европарламента, който произхожда от бивша комунистическа държава.Според него въпросите за демокрацията и човешките права "не трябва никога да бъдат пропускани в разговорите с Москва", както и с други световни сили като Китай.По отношение на "енергийната сигурност" Бузек предупреждава, че двустранното сключване на договори с руски компании вреди на интересите на Евросъюза."Ние губим, защото не вземаме общо решение по проблема с преговорите с доставчици".Бузек изрази "силна вяра" в газопровода "Набуко", проект, който има за цел да намали енергийната зависимост от Русия. По думите на европейския политик, конкурентният проект на Русия "Южен поток", подкрепен от Италия и Франция, "отслабва нашия проект на ЕС".Полякът обаче остава оптимист за енергийната политика на ЕС, отбелязва EUobserver. "На нашия общ пазар на капитали, стоки и услуги му трябваха няколко години, за да бъде изграден и да функционира правилно. Ние току-що започнахме обща енргийна политика и вече взехме някои важни решения, като например за трансграничните връзки, как да се справим с проблеми с газа и електричеството вътре в ЕС и да си помагаме при спешни случаи".Йежи Бузек се надява през неговия мандат, който приключва декември 2011г., да има намаляване на разликите между "старите" и "новите" страни-членки.Европейската кохезионна политика е важна за новите държави в Съюза и евродепутатите имат "особена чувствителност" по въпроса, обясни председателят. Това е политиката, която осигурява финансова помощ за инфраструктура, канализационни системи и енергийни връзки в най-бедните региони на ЕС.Според него е "естествено" националните правителства да реагират с протекционистки мерки в период на криза, когато "хорат започнат да бъдат малко егоисти". "Но ние трябва да обясним, че всъщност благодарение на интеграцията на държавите-членки ЕС е по-силен, отколкото би бил без нея", подчерта Йежи Бузек.

Индия се превръща в сериозна ядрена сила
Индия вече е в състояние да произвежда ядрени оръжия със същата разрушителна сила, с каквато разполагат и петте признати световни ядрени сили, писа в. "Файненшъл таймс", като се позова на високопоставени ядрени фактори в Делхи. По думите им страната вече е направила бомби с мощност от 200 килотона, които са считани от международната общност за "подходящи за ядрено възпиране". Всяка бомба с мощност над 50 килотона е считана за мощна, посочва още изданието. С новите си възможности Индия придобива значително предимство пред ядрения си архивраг Пакистан, коментира вестникът.Съобщението на Делхи идва в момент, когато друга сила от региона с ядрени амбиции – Иран, обяви, че има и втори завод за обогатяване на уран, а и проведе серия изпитания с ракети с малък и среден обсег, способни да достигат до съседите й. Според Запада това са поредните доказателства, че ислямската република не спазва поетите задължения към международната общност.Ходът на Делхи идва след ожесточен вътрешнополитически дебат дали изобщо последният й ядрен тест от 1998 г. е бил успешен. К. Сантханарам, старши специалист от Центъра за изследване и развитие към министерството на отбраната, оспорва ядрения тест на площадката Покхран в Раджастан и твърди, че той е бил по-слаб, отколкото се твърди. Държавни представители обаче отстояват тезата, че тестът е бил напълно успешен от научна гледна точка.Дебатът породи спекулации, че Индия се готви за нов ядрен тест, което би нагнетила напрежение не само в отношенията с Пакистан, но и с международната общност. Делхи отказа да подпише Договора за неразпространение на ядрено оръжие и разработва ядрен арсенал от 1974 г. Смята се, че страната разполага с плутоний за поне 100 бойни глави.

Иран изстреля ракета с голям обсег
Иран е изстрелял ракета с голям обсег. Прес ТиВи съобщава, че ракетата "Шахаб-3" е тествана успешно. Обсегът й е 2000 км. и е способна да достигне Израел и американските бази в Близкия изток, както и части на Европа. Това е най-мощната иранска балистична ракета, която подобно на "Шахаб-1" и "Шахаб-2", и на иранските ракети с малък обсег на действие от типа "Фаджр", има разделящи се бойни глави, но обхваща голям радиус на действие. Припомняме, късно тази нощ Иран проведе изпитание на две ракети със среден обсег на действие "Шахаб-1" и "Шахаб-2" в рамките на маневри на ракетните войски от Корпуса на стражите на ислямската революция. През първия етап от започналите в неделя учения под кодовото название "Великият пророк 4" бяха извършени пускове на ракети с малък обсег на действие клас "земя-земя" - "Тондар", "Фатех-110" и "Залзал". С успешното изстрелване на „Шахаб-4" приклюва учението „Великият пророк 4".

Иран изпробва ракети със среден обхват
Късно снощи Иран извърши изпитания на два типа ракети "Шахаб" със среден обсег между 300 и 700 км, съобщи БТА, като цитира ДПА.Изпитанията са част от военни маневри, които ще продължат днес с тестове на ракети "Шахаб"-3 с голям обсег.Иранските ракетни изпитания се извършват след неотдавнашното решение на американския президент Барак Обама САЩ да се откажат от проекта на предишния президент Джордж Буш за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Полша и Чехия. Целта на Противоракетния щит в Централна Европа бе да отблъсква евентуални ракетни нападения от страни като Иран и Северна Корея. Ракетите "Шахаб"-3 с обсег 2000 км, чиито тестове са обявени за днес, могат да поразят мишени в Израел.Агенция ДПА напомня, че новите пробни изстрелвания на ирански ракети са на фона на несъгласието на Запада срещу втория завод за обогатяване на уран, разположен на стотина километра южно от Техеран.

Фатмир Сейдиу: Протестната нота на Сърбия е ирационал
Президентът на Косово Фатмир Сейдиу оцени снощи след завръщането си от Ню Йорк като „ирационална” протестната нота на Белград заради участието на косовската делегация в сесията на Общото събрание на ООН, предаде Международно радио Сърбия. Сейдиу посочи, че косовската делегация е отговорила на протеста на Сърбия „с голям брой срещи, които проведе в централата на ООН” и че „ще продължи работа, независимо от позициите на Белград”. Сейдиу добави, че много скоро могат да се очакват нови актове на признаване на независимостта на Косово.

Светът през 2025 г.: пренаселен, сух и беден
Предсказването на бъдещето отдавна не е прерогатив само на врачки и ясновидци, днес с това се занимават сериозни учени и анализатори. Екип от експерти от дирекцията по изследвания в Европейската комисия е изготвил доклад, озаглавен "Светът през 2025", разглеждащ как сега заложените социални тенденции ще се развитият до края на първата четвърт на XXI век. Уви, бъдещето не изглежда никак розово - след 15 години светът ще е пренаселен, по-беден от сега, а милиони хора ще се сблъскват ежедневно с глад, жажда и несигурност. НаселениетоПрез следващите две десетилетия населението на Земята ще продължи да се увеличава, прогнозират европейските учени, за да достигне смущаващите 8 млрд. души срещу 6.5 млрд. сега. Най-големият ръст ще бъде в Азия, където се очаква около 2025 г. да живеят близо две трети от населението на цялата Земя. Докато най-населената страна сега - Китай - ще успее да сложи спирачки на ръста си в това отношение, останалите държави в региона едва ли ще се справят. Броят на жителите на Индия най-вероятно ще достигне или дори задмине този в Китай. В Азия ще се намират и 11 от 20-те мегаградове с население над 10 млн. човека.За сметка на тях гражданите на ЕС ще са едва 6.5 процента от населението на цялата Земя и огромна част от тях ще са възрастни. Ако сега в общността на четири души в трудоспособна възраст се пада един пенсионер, то след 20 години за издръжката на един пенсионер ще се грижат едва двама работещи, като 30 на сто от населението ще е над 65 години. Ако не са имигрантите, смятат анализаторите, европейското население би почнало да намалява още от 2012 г. Заради чужденците обаче тази тенденция ще започне едва след 2035 г.Докато доскоро бедността се свързваше предимно със селските региони, то през 2025 г. бедността вече трайно ще се е настанила в градовете, където ще живеят и половината от хората на Земята. 1.5 млрд. от тях обаче ще се тъпчат в бедняшки коптори без хигиенни условия и работа. Сега броят на хората в гетата е наполовина.В същото време обаче ще се роди и т.нар глобална средна класа, които ще бъдат почти толкова, колкото хората в бидонвилите. Голяма част от тях ще живеят именно в Азия, където ще се засили и социалното напрежение между тях и крайно бедните. В Африка пък 38 на сто от хората ще живеят под прага на абсолютната бедност и системно ще страдат от недохранване. ЕС ще спре да е първи износител в света. Като цяло сегашната икономическа доминация на САЩ - ЕС - Япония ще започне да привършва, а центърът на световното производство ще се премества към Азия, като новата триада на икономическа мощ се очертава да бъде Китай - Индия - Корея. Световното богатство, смятат европейските анализатори, ще се разпредели по-равномерно. До 2025 г. Китай ще бъде втора икономическа сила в света, а Индия - шеста след Франция и преди Италия. ИмиграциятаИмигрантски вълни ще продължат да заливат развитите страни. През 2025 г. се очаква да има над 250 млн. имигранти, които обаче ще живеят във все по-лоши условия в предградията и ще създават социално напрежение. Освен заради икономически причини или заради войни скоро ще започнат да се появяват и първите екологични бежанци. Според европейските анализатори обаче ще има и една положителна тенденция - ако досега се говореше за "изтичане на мозъци" от развиващите се страни към САЩ и Европа, то след 15 години вече ще се говори за "циркулация на мозъци". Младите учени ще обикалят различни региони в света. Поводът за този оптимизъм са прогнозите, че 645 хил. китайци и около 300 хил. индийци ще учат в чужбина през 2025 г., но голяма част от тях ще се върнат в страните си, което пък ще доведе до "уеднаквяване на знанието" по цялата планета. Също така все повече европейци ще отиват да учат или да работят в Китай. ПроблемитеДокато прогнозите за глобалното затопляне и произтичащите от това бедствия са вече ежедневие, то европейските анализатори извеждат в доклада си съвсем нови тенденции, които ще бъдат повод за безпокойство през следващите десетилетия. Една от тях са различията в морала по отношение на науката. Някой аспекти на когнитивните науки, нанотехнологиите, синтетичната биология, биометрия и технологиите за следене още от сега предизвикват сериозни опасения за човешките права. Авторите на доклада смятат, че поради липсата на единна международна рамка за контрол в науката скоро ще се появяват "етични райски места", където ще се провеждат неконтролируеми експерименти, а това може да доведе и до конфликти. Голям проблем ще бъде и достъпът до питейна вода. Изследванията сочат, че през 2025 г. 3 млрд., или повече от една трета от населението на планета, ще има трудности с намирането й. В гетата, където недостигът ще бъде особен чувствителен, са възможни и епидемии заради липсата на канализация. Авторите на доклада отбелязват, че една от надеждите е технологията за обезсоляване на морската вода, която в момента се развива в Близкия изток да се разпространи в Азия, Средиземноморието, Австралия и Калифорния, като с времето се появи и ново поколение машини, които не изхвърлят толкова СО2 в атмосферата.Липсата на обработваема земя също ще е един от проблемите на бъдещето. Европейските анализатори посочват, че в момента Китай, страните от Залива и Индия купуват и наемат земеделска земя в други държави, за да може в бъдеще да изхранват гражданите си. Тази тенденция, въпреки че представлява преки инвестиции в бедните държави, в същото време поставя в риск местните жители, чийто достъп до земята бива ограничен. Очертава се също така задълбочаване на битката между площите за отглеждане на земеделска продукция за храна и продукцията за биогорива. Освен ако няма ново поколение технология за биогорива, положението може да стане критично. ЗдраветоПарадоксът на следващото поколение ще бъде съжителството на недохранени с хора с наднормено тегло. През 2020 г. една пета от европейците ще бъдат затормозяващо дебели, ако още от сега не бъдат предприети мерки. В САЩ почти половината население ще има проблеми с теглото си. Заради възприемането на западната култура, включително и кулинарията, все повече хора от развиващите се страни ще затлъстяват. В Мексико и Китай се очаква да има голям натиск върху здравните системи, тъй като те ще трябва да се справят както с последиците от недохранването на милиони бедни, така и от затлъстяването.Едно от преките следствия на промените в хранителните режими и начина на живот ще бъде увеличението на диабетно болните. През 2030 г. ще има над 350 млн. диабетици по света. През 1985 г. те са били над десет пъти по-малко - само 30 млн.Инфекциозните болести ще продължат да покосяват предимно хората от развиващите се страни, но и там заради западните навици - тютюнопушене, консумация на алкохол, бърза храна все повече ще се увеличава броят на страдащите от болести като рака например. Болните от СПИН ще продължат да се увеличават - през 2025 г. те ще са 50 млн. души, като сега са 33 млн. ЕнергиятаВъпреки апокалиптичните прогнози за бъдещето на планетата и доказателства за вредата от въглищата, газа и петрола тези три източника на енергия няма да изчезнат или дори намалеят за сметка на по-екологични решение, прогнозират европейските анализатори. Консумацията на въглища в тецовете в Индия и Китай ще се увеличи двойно, а потреблението на нефт ще бъде 15 млрд. тона. И през 2025 г. нефтът ще остане основният енергиен източник. Русия и Казахстан заради газа и Китай заради въглищата си ще увеличат влиянието си за сметка на страните от Близкия изток. Във втората четвърт на XXI в. Иран ще бъде новата газова суперсила.

Уилям и Хари посещават тайно ранени британски войници в Афганистан
Британските престолонаследници Уилям и Хари посещават тайно ранените британски войници, настанени в болници в Афганистан, посочва британският таблоид "Дейли Мирър". Принцовете са превърнали тези свои посещения в приоритет, след като броят на ранените в Афганистан значително се увеличи. Уилям и Хари са разговаряли лично с ранените и са им занесли подаръци. Последното посещение на братята е било преди една седмица в болницата Selly Oak в Бирмингам. Двамата следват примера на майка си Даяна, която многократно посещаваше детски центрове, сиропиталища и болници. Според военен източник Уилям и Хари смятат, че това е единственото нещо, което може да направят за пострадалите. "Посещенията се правят тайно и двамата не искат похвала за действията си", посочва още източникът.

Китаец отглежда круши, даващи безсмъртие
Искате ли парченце безсмъртие? Китайски фермер продава круши във форма на деца, които дават безсмъртие според китайската класика.Хао Сянцзан се е вдъхновил от класическия китайски роман "Пътешествие на Запад", в който магически плод с очертанията на дете дава безсмъртие на всеки, който го опита. Хао смята да реализира идеите на класиците, като поставя върху незрелите плодове специални форми от стъклено влакно и пластмаса в продължение на шест месеца. "Хората ме мислят за откачен. Наричат ме ексцентрик и казват, че не е възможно да се отгледат "деца-круши". Съветват ме да спра да си губя времето и парите", казва Хао, който вече е продал 18 000 круши по 7 долара парчето. Идеята му е дошла, когато видял в супермаркет желета в разнообразни форми. Новините за сензационните успехи привлякоха купувачи в плодовата му градина в провинция Хъбей. За следващата година той вече има поръчка за 70-80 хиляди вълшебни плода и смята да започне да ги изнася. За западните клиенти, които може да не са чували за "Пътешествие на запад", той смята да създаде круши във формата на библейски персонажи и Чарли Чаплин.

Отговорен служител от Дагестан убит в Москва
Снощи в Москва беше разстрелян ръководителят на администрацията на Хасавюртския район в Дагестан Алимсултан Алхаматов, предаде Интерфакс. Срещу Алхаматов вече са извършвани три покушения, припомня агенцията. Нападателите стреляли с автоматично оръжие и ранили тежко служителя и шофьора му. Алхаматов починал в линейката на път за болницата, а шофьорът е приет в реанимацията. Малко след инцидента милицията задържала автомобил Мерцедес със собственик 32-годишен московчанин и шофьор Хабир Будайханов, 32-годишен дагестанец. По предварителни данни Будайханов е закарал убийците до местопрестъплението и може би е трябвало да ги прибере от там. Край колата била намерена раница с оръжие.

Меркел иска бърза коалиционна сделка с либералите
Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел обещаха днес да работят за максимално бързо постигане на коалиционна сделка с либералите на Гидо Вестервеле, предаде Ройтерс. Според източници от партията това може да стане факт до месец.Агенцията коментира, че двете партии има необходимото мнозинство, за да съставят кабинет, но трябва да постигнат редица взаимни компромиси по отношение на данъчната политика, политиката в сферата на трудовия пазар и вътрешната сигурност. "Коалиционните преговори трябва да започнато колкото се може по-скоро, а целта ни е да постигнем разбирателство до месец", казва Роналд Пофала, генерален секретар на ХДС.Предизвикателствата пред новото правителство са сериозни. То ще трябва да са справи с растящия бюджетен дефицит и увеличаващата се безработица, както и да реши проблемите с кредитирането. Пофала посочи още, че партията ще се придържа към предизборните си обещания за намаляване на данъците. Според него за целта са подготвени две стъпки в рамктите на четиригодишния мандат, а резултатът ще бъде данъчно облекчение от около 15 млрд. евро.Свободните демократи обаче ще настояват за още по-амбициозна програма. Те пледират за данъчни облекчения, достигащи до 35 млрд. евро, и опростяване на данъчната система. "Като се има предвид добрите позиции на либералите след изборите, те със сигурност ще настояват на своите идеи", посочва Найно Руланд от "Руланд ризърч".

Вечер: Не може и дума да става за изтегляне на Македонската енциклопедия, заяви Блаже Ристовски
Не може и дума да става за изтегляне на Македонската енциклопедия, заявява академик Блаже Ристовски, главен редактор на енциклопедията, издадена от Македонската академия на науките и изкуствата /МАНУ/ в интервю за белградското издание "Политика", цитирано днес от македонския вестник „Вечер”. В интервюто Ристовски коментира реакциите на някои албански политици в Македония по повод енциклопедията. Според него редакционната колегия не трябва да се впуска в разговор с политическите течения, а още по-малко да обсъжда условията, които те поставят. Ристовски посочва, че в МАНУ не могат да игнорират натиска от влиятелните сили, които все още се опират на силата на албанските партии. Той казва, че редакционната колегия на енциклопедията е решила, че трябва да вземат предвид забележките, които се отнасят до формулировката на някои изрази в някои раздели в енциклопедията. Ристовски обяснява неучастието на албански учени в изготвянето на енциклопедията с правилника, според който в изготвянето на енциклопедията могат да участват само членове на МАНУ. В момента, в който е формирана редакционната колегия, в МАНУ не е имало нито един член албанец. Все пак в МАНУ решили да включат и учени от другите етнически общности, но поканените учени им отказали. По думите на Ристовски в изготвянето на енциклопедията като редактори са участвали и албански учени, сред които и проф. д-р Шукри Рахими, който сега под натиск се е разграничил от енциклопедията. Запитан дали в корекцията на енциклопедията ще бъдат поканени да участват историци албанци, Ристовски заявява, че ако се съгласят, ще участват в проекта, но без предварително поставяне на условия. „Ние ще приемем всякакво допълване, нови текстове, ако те се опират на научни, релевантни факти и ако не са плод на политически нужди”, посочва Ристовски.

От днес стартира предизборната кампания за частичните кметски избори
Днес официално стартира предизборната кампания за частичните избори, които ще се проведат на 24 октомври. Тогава ще бъде избора на нов кмет на София. Местни избори ще има и за районен кмет на „Илинден” и кмет на село Балша. Според решенията на Централната избирателна комисия за местни избори до днес общинските избирателни комисии по населени места трябва да назначат секционни избирателни комисии за участие в частичните избори. Изтича и крайният срок за регистрация за партиите в Общинските избирателни комисии по населени места за участие в изборите, както и срокът, в който кметовете на общините трябва да образуват избирателни секции. Чрез жребий трябва де се определи поредният номер на партиите и коалициите, които ще участват във вота. След парламентарните избори ГЕРБ се раздели с трима свои представители в местната власт - кметът на София Бойко Борисов пое премиерския пост. В Народното събрание пък отидоха кметът на Разлог Любен Татарски и този на район Източен в Пловдив Иван Тотев. Безспорно най-интересна ще е битката за София. Бойко Борисов вече обяви кандидатурата на ГЕРБ за кметския пост - тази на образователния министър Йорданка Фандъкова. От БСП пък издигнаха кандидатурата на Георги Кадиев. Тази есен се очертават частични избори в шест града - София, Пловдив, Разлог, Руен, Дулово и Стамболово. Техните кметове са избрани за народни представители в 41-ото НС. Информацията е на БНТ.

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Нашата гордост“ -агиттаблото ни на входа на ЮНЕСКО
Реплика на Едвин Сугарев по повод „гордостта” ни от избирането на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО ме връща към темата, по която писах в рамките на един час след новината за това събитие. Замислих се отново за нашата гордост. Защото един народ е това, което вижда в огледалото на своята гордост.
Хората, които са живели при комунизма, вероятно помнят т.н. агиттабла с надпис „нашата гордост”, които висяха навсякъде в предприятия и учреждения. В рамките на благородното (задължително се подчертаваше, че е такова, за да не се бърка с термина „конкуренция” от речника на вълчия по своя нрав капитализъм) социалистическо състезание трудовите колективи излъчваха свои първенци – реални примерни бачкатори, или измислени „герои на труда”.
Фалшивият вкус към „нашата гордост” избиваше навсякъде. Формираше се целенасочено и методично. Безмилостно дори. Беше забранено да не се гордеем с дружбата със СССР. Тя беше налагана като най-висшата ценност в държавата ни, чиито химн започва с „Горда Стара планина”.. За най-голямо престъпление срещу НРБ се смяташе антисъветизмът – истински, или такъв, който могат да ти вменят.
Ако и тази картина не ви стига като илюстрация за уродливостта на отгледаното в онези години понятие „гордост”, вижте с очите си нейното агонизиращо въплъщение: „нашата гордост” металургичния комбинат „Кремиковци”( известен също с името „Леонид Брежнев”).
Вместо покаяние, от виновниците за комунистическото управление България получи уверения, че БСП се гордее с това наследство. Многократно ни го съобщи, за да не си правим илюзии.
Логично последва гордостта на разобличените като служители или сътрудници на ДС. Почти всички, като на парад, на който поздравяват в хор главнокомандващия, издекламираха: „гордеем се със своето минало”.
Да се чудим ли, че при тази обработка на общественото мнение дойде денят, когато цялата държава с новата й власт ( чак на сесията на Общото събрание на ООН външният министър Румяна Желева занесе и сподели тази общодържавна солидарност), обяви за гордост избирането на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО, лансирана от Г.Първанов?
Щеше да бъде чудно да предложат „чуждо тяло”, роднина на Георги Марков, Никола Петков или Илия Минев. Но такива чудеса тук не стават. Ирина Бокова е напълно представителна за целта.
Ето няколко думи в мерена реч, подходящи като обобщение за случая:
Народ такъв, за друго недостоеносвен за мъки, нужди и тегла,неучен род, безсмислен раб, спящ воин,що чака той за тези си дела?
П.Р. Славейков е написал това през 19 век. Ако смените заглавието на елегията му „Жестокостта ми се сломи” с „ Гордостта ни…”, ще се получи, сякаш е писано вчера.
Какво ли ни чака утре?

Стар фал предопредели фал старт на Бокова
Мисля, че този път АФП дипломатично се изгаври с недипломатичността на Ирина Бокова, съобщавайки, че тя е взела категорично отношение по казус, който си признава, че не познава. Така звучи съобщението на агенцията, която цитира номинираната за най-високия пост в ЮНЕСКО Бокова да призозава за освобождаването на режисьора Роман Полански, арестуван в Швейцария., макар да не знаела подробности по случая.
Искам да направя категорична уговорка: и аз като Ирина Бокова си признавам, че не знам подробности по случая. Точно по тази причина не взимам страна дали арестуването е основателно, или не.
Става дума за друго. Или за поне три други неща. Защото Бокова е сгафила и с още нещо: обяснила е, че Полански е голям интелектуалец и затова трябвало да бъде освободен. Значи веднъж се изказва неподготвена за нещо, което не знае, а втори път се произнася твърде „подготвена” – като един партиен секретар, който дели хората на важни и други пред правосъдието.
А средно голям интелектуалец дали е позволено да бъде арестуван, според нея ( за малките не питам, тях да си ги арестуват накуп и да не питат Бокова за разрешение)?
Като добавим и фактът, че не е нейна работа да говори по темата, защото все пак е посланик на България в Париж и няма как да приказва от името на международната организация ( която също не е арбитър по никакви правни въпроси), издънката направо поставя под въпрос прословутата й компетентност като дипломат и високообразован човек.
Интересно, ще й направи ли забележка нейният пряк началник, министърът на външните работи Румяна Желева? А началникът на нейния началник? Тя дали е искала разрешение от София да ангажира българската държава като посланик във Франция с демарш срещу Швейцария? Франция има официална позиция по въпроса. А България? Това ли е позицията ни?
Това е фал старт по средата на един полет на високо. Впрочем фалът е стар, но май е късно да бъде поправен – президентът Първанов избра, рекламира и накрая ( за собствена почуда, май) успя да я пробута на „международната общност”. Трябваше да бъде спрян в зародиш, но сега „международната общност” ще си я търпи. За нас остават колективната гордост от големия ни успех да излъчим такава представителна кандидатура, защото единици са хората по света, които ще знаят нещичко от подробностите около нея, но всички ще продължават да говорят за българката, начело на ЮНЕСКО.

„Монументален паметник“ на „вътрешния интериор“ в уж свободните ни медии
„Няма такава държава, която да купи подобен самолет за правителство, президентство или Народно събрание! За такива цели има друг тип самолети – по-евтини, по-малки, по-икономични, с подходящ вътрешен интериор, за да може по време на пътуване да се води разговор, мини-съвещание. Нали идеята е да се пести време и пътуването, да се използва за съвещание!?“
С тези думи премиерът Бойко Борисов убеждава министрите си в необходимостта да се прекрати договора за двата самолета „Еърбъс 319″, взети на лизинг от предишния кабинет за делегации.
Цитатът е от стенограма на правителствено заседание, публикувана от в. „24 часа”. На пръв поглед в този факт няма нищо особено. Осигурило е правителството прозрачност за своята работа, като допуска до стенограмите си медиите, нормално е медиите да се възползват. Но какъв е подтекстът?
Той е в една малка „подробност” в думите на Борисов, предадени уж безпристрастно: „вътрешен интериор”, което е тавтология. Има само един равностоен като езиково недоразумение еквивалент – този за „монументалния паметник”, който може да се бори за първото място при подобен род лапсуси.
Мислите ли, че в редакцията не са забелязали това? Забелязали са и още как. Но не им стиска да се подиграят, както правят това с „безопасни” за подигравки обекти. Цакат го с цитат, със собствените му думи. Нищо лошо, нали?
Само че къде им е куражът да се изправят и да му го кажат в очите?
Ей така ще го пускат на пързалката. Малодушно, с презастраховане, йезуитски. А обърне ли се пак „палачинката”, ще бъдат смели и безмилостни срещу него, каквито станаха изведнъж в подритването на бившите управляващи, пред които пълзяха буквално до нощта на изборите.
Този род хитруване „хем да сме критични, хем да сме неуязвими за гнева на началника” е оксиморон също. Особено в печатните медии. Написаното остава – в случая, като един „монументален паметник” на уж свободните ни средства за уж информация.

Ае)цка Цачева
от Иво Инджев
Цецка Цачева съобщи от екрана на БНТ в „късните новини” ( на 26 септември, в 22.30 ч.), че съдбата на АЕЦ Белене ще се решава в НС, на което тя е председател. Тя дори назова 29 септември като конкретна дата.
За някой това може да е „късна новина”, но за мен е изпреварваща. Истинска. Дори и да е сбъркала септември с ноември- самият факт, че под нейно председателство щял да се решава въпросът, по който тя се произнася ( интересно с какъв мандат?) е новина .
Министър-председателят Бойко Борисов беше цитиран многократно да казва, че е обещал властта в България да реши какво да прави по отношение на гигантския проект до ноември.
„С руския премиер Владимир Путин се разбрахме до ноември да бъдем готови с финансовите разчети за АЕЦ Белене. До ноември ще направим разчет и ще излезем и ще кажем на народа дали това е изгодно или не. Това каза българският министър-председател Бойко Борисов пред БНТ” ( на 2 септември 2009 г.).
Този цитат за разговорите между Борисов и Путин в Полша на 1 септември обиколи многократно българското медийно пространство като един спутник в орбита около земята (ни). И се запомни.
Но ето, че г-жа Цачева е посетила Плевен, открила е приемна, срещнала се е с местни тъжители и буквално е обещала да се осъществи колосалният за българските мащаби руски проект ( какво тук значат някакви си липсващи милиарди). Заяви го без колебание и притеснение, че на въпросните обсъждания в НС може и да се стигне до друго решение.
В репортажа от мястото на събитието БНТ ни показа пледоария на Цачева в защита на строежа. Аргументите й се свеждаха до откриването на работни места и подобни ползи. Не пролича да има съмнения за вреди от дългосрочен, стратегически характер.Прозвуча като обещание. Интересно, от чие име?
Само часове преди това в друго телевизионно интервю един от водещите икономически експерти на ГЕРБ Стоян Мавродиев за пореден път потвърди, че решението за АЕЦ Белене ще бъде взето така, както е обещал Борисов на Путин. Не по-рано от ноември…и не от парламента… и не от Цецка Цачева.
Предполага се, че Цецка Цачева е една от десните ръце на Борисов във властта, след като беше избрана от него да бъде избрана на високия пост. Дали тази дясна ръка знае обаче какво прави, когато на практика опровергава ( включително с леви аргументи) своя благодетел?

ПО КОРИТАРОВ

СЛАВЧО АТАНАСОВ: СОФИЯНЦИ НЕ СА ПОСТАВЯЛИ ВЪПРОСА, ЧЕ ИМ СЕ ВИЖДА МНОГО ЦЕНАТА ОТ 25 ЛВ. ЗА ТОН ОТПАДЪЦИ
„На мен софиянци не са ми поставяли въпроса, че им се вижда много цената от 25 лева за тон отпадъци“. Това каза пред журналисти кметът Славчо Атанасов, предаде Агенция „Фокус“. Най-невероятното е, че това прави пловдивски общински съветник и то с голям хъс и настървение, добави Атанасов по повод изявленията на Дани Канзирева от ГЕРБ.
Едва ли има някой, който беше в залата, да не е останал с подобно впечатление, каза кметът. На практика Каназирева най-ревностно и най-активно защитава интереса на София, а не на Пловдив, смята Атанасов. По думите му, това е поредната манипулация при положение, че еколозите нямат нищо против да предоставят такава калкулация. На въпрос на журналисти защо това не бе направено за днешното заседание на комисията, еколожката Тасева отговори, че не е било поискано.
Калкулацията вече е предоставена в София, каза Таскова. „Оттам няма становище. Но когато бяхме в столична община ни казаха, че те не спорят с нито една община по цените за боклука“, поясни Тасева. Не мога да коментирам дали поведението на Каназирева е партийна поръчка, каза Атанасов, като пожела нещата да не се политизират.
Аз като кмет ще защитавам интересите на Пловдив, каза той. Атанасов отново изтъкна, че това, което прави в момента е изключително непопулярна мярка и че му трупа само негативи, тъй като половината пловдивчани не са съгласни да приемат още от отпадъците на София. На мен като кмет ми е най-лесно да се плъзна по основата на популизма и да кажа, че не ми трябват тези боклуци, но тези 25 милиона са важни за инфраструктурата на града, каза кметът. Той още веднъж повтори и това, че Пловдив е готов, но не на всяка цена, да приеме отпадъците на София.
Източник : Агенция Фокус

Интервюто с общинския съветник от Пловдив Дани Каназирева можете да видите тук на сайта .

Няма коментари: