понеделник, 14 септември 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО РАННИ ИЗВЕСТИЯ НА 15.09.09

По dw-world.de

За кого бие школският звънец?
Днес започва новата учебна година. Извън емоциите на този важен за младите хора и техните родители ден, са сериозните проблеми в българското училище, образователната система и финансирането й. Георги Папакочев коментира.
Както обикновено на 15 септември школският звънец ще възвести началото на новата учебна година за учениците, но този път той няма да прозвучи в 300 български училища, които според просветното министерство ще бъдат затворени поради тежката демографска криза в страната. Някои от сградите, в които до юни кънтяха детски и учителски гласове, пак според образователното ведомство, предстои да бъдат превърнати в старчески домове, където остатъкът от чезнещата българска нация ще прекарва последните си дни.
Също през юни Европейската комисия огласи доклад, според който на фона на увеличаващата се неграмотност на европейските тийнейджъри като цяло,
Отчайващи резултати по отношение на четенето и разбирането на написан текст
румънските и българските 15-годишни ученици са се представили най-слабо
при четене и разбиране на написан текст. По този повод комисарят по образованието Ян Фигел каза, че това е реален проблем и настоя националните правителства да предприемат бързи мерки за подобряване на резултатите.
Засега мерките на българското правителство в тази област се фокусират върху овладяване на високото напрежение сред учителите в страната, които заплашват със стачки, подобни на вълненията през миналата година. Обещано е увеличение на издръжката на един ученик, както и децентрализирано определяне на възнагражденията на преподавателите. Предвидени са също средства за безплатни учебници на учениците от първи до седми клас, както и намаляване на жалкото съотношение ученик-училищен компютър, което е 11 към 1. Естествено на този етап никой не обелва и дума за констатациите на Международната организация на труда, която в края на тазгодишната учебна година обяви, че всяка година близо
Образованието на ромските деца в България остава сериозен проблем
15 хиляди български деца напускат училище, за да започнат работа
Висящ остава и хроничният проблем с образованието на ромските деца, които съставляват основния контингент от неграмотни хора в страната. Причини – много. Родителите роми не желаят да пускат децата си в школото, родителите българи са против децата им да учат с циганчета, деца от смесени паралелки бягат от тях в други училища, като формират т.нар. първична и вторична сегрегация на учениците по етнически признак. Много от децата роми тръгват в първи клас без да знаят думичка български език.
И това са само малка, много малка част от проблемите пред българското основно и средно образование, за които вече дори и не се говори. Но – първият учебен ден винаги е бил повод за оптимизъм. Поне за самотните възрастни българи, намерили подслон в затворените детски училища.
Георги Папакочев

Не дуел, а дует
Милиони германци проследиха единствения предизборен телевизионен дуел между Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер. Докато според политолозите дебатът не е излъчил категоричен победител, зрителите фаворизират Щайнмайер.
И двамата участници в телевизионния дуел имаха на разположение по минута и половина за отделните отговори на въпросите на четирима журналисти. Те наблегнаха, естествено, на една основна тема - икономическата криза. Меркел се изказа в полза на намаляването на данъците с цел да се стимулира потреблението. Щайнмайер застъпи позицията, че тази мярка едва ли ще допринесе за намаляване на бюджетния дефицит.
Щайнмайер със съпругата си
Щайнмайер - по-убедителният
Като цяло телевизионният дуел премина вяло, без размяна на удари. Напрежението нарастваше единствено в моментите, когато имаше мащабни различия в мненията на Меркел и Щайнмайер. Например по отношение на атомната енергия. Ангела Меркел е за по-нататъшно използване на атомните електроцентрали, Щайнмайер - против.
Меркел отново подчерта, че се стреми към коалиция с партията на свободните демократи, тъй като сходствата между консервативния блок и свободните демократи са по-близки от тези със социалдемократите. "Стремя се към една друга коалиция, а именно към коалиция със свободните демократи. В сърцевината на следващия законодателен период ще са цели като създаване на работни места, търсене на бърз изход от кризата и генериране на стабилен стопански ръст. Тези цели се постижими в коалиция със свободните демократи. Сходствата помежду ни са по-големи, отколкото със социалдемократите", заяви Меркел.
Франк-Валтер Щайнмайер се изказа против бъдеща коалиция между ХДС/ХСС и свободните демократи и изключи възможността за коалиция между СДП и Лявата партия. Той окачестви плановете на ХДС/ХСС за намаляване на данъчното бреме като нереалистични, тъй като те предвиждат стопански ръст в рамките на девет процента годишно. Ангела Меркел заяви от своя страна, че планираните 15 милиарда евро спестявания са постижима цел.
"Много шум за нищо"
Според мнозина анализатори дебатът е завършил с равен резултат
В крайна сметка всеки един от двамата успя да спечели точки, всеки по своему. Ангела Меркел - със самочувствието на правителствен ръководител - не позволи на журналистите да й скроят клопки, което обаче им се удаде на два-три пъти при Франк-Валтер Щайнмайер. Според мнението на телевизионните зрители дуелът не е излъчил категоричен победител. И все пак мнозинството от анкетираните са на мнение, че по-добре се е представил кандидатът на СДП.
Всяка една от партиите оцени своя кандидат като победител и в това няма нищо чудно. Само опозицията в лицето на Зелените и новата Лява партия остана като че ли обидена, тъй като от една страна нейните кандидати нямаха право да участват в дебата, а от друга - защото някои основни теми като образователната политика, семейната политика и политиката за опазване на климата не бяха засегнати. Представителката на Зелените Щефи Лемке даде следната лаконична оценка: "Много шум за нищо".
Автор: Н. Веркхойзер, К. Цанев/Редактор: Д. Попова-Витцел

Американските жени - оръжие срещу кризата?
Днес все повече жени в Съединените щати изкарват прехраната на семейството. Цифрите подкрепят това твърдение: при последната вълна от уволнения 82% от тези, които останаха без работа, са мъже.

Четвъртък вечер в Бруклийн. Около двайсетине души седят в кръг и обсъждат книгата на Джеръми Смит "Татко поема нещата в свои ръце": "Ролите във възпитанието на децата се размениха", казва 40-годишната Одри. Жените изкарват хляба на семейството и причината се крие в това, че рецесията удари най-силно онези браншове като строителството например, където работят предимно мъже. Хана Фокс издържа сама семейството си. Мъжът й се грижи за децата:
"Майка ми никога не е можела да работи така, както аз. Много неща се обаче промениха. 50% от студентите по право днес са жени и понеже аз също имах възможността да следвам право, можех да кажа на съпруга ми: "Аз ще печеля пари, а ти ще се грижиш за децата. Така ще се справим!"
Женската сила - застраховка срещу нова икономическа криза?
Новата ситуация има и отрицателни черти
Жените получават по принцип по-ниски заплати от мъжете. Освен това, тъй като американките обикновено работят на половин ден, заплатата им намалява още повече. С това намаляват и шансовете им да получат здравна застраховка. От друга страна обаче жените, които имат възможност за кариера, показват, че печелят не само за себе си, но и за фирмата, при това в по-голяма степен, отколкото колегите им мъже. Това сочи проучване на университета в Бъркли.
Дали тогава женската сила се оказва застраховка срещу нова икономическа криза? Джозефина Кутура, която участва в съставянето на студии за различната роля на половете, казва: "Жените едва ли ще успеят да предотвратят появята на втора криза, но едно е сигурно: различните мнения водят до по-добри резултати. Ако си позволим лукса да изключваме голяма част от населението, тогава ни липсва още една перспектива, от която имаме нужда", казва Джозефина Кутура.
Тя обаче предупреждава: от жените зависи дали те ще запазят сегашната си роля или ще бъдат принудени да се върнат към кухнята в момента, в който икономиката дръпне напред.
Автор: П. Йекат, М. Липчева/Редактор: Й. Йорданова

Харвард и Йейл в капана на кризата
Елитните университети в САЩ отчитат загуби от порядъка на милиарди. Поради рисковани финансови операции авоарите на съответните университетски фондации намаляват значително. Харвард и Йейл са особено засегнати.
Двата реномирани американски университета Харвард и Йейл понесоха значителни финансови загуби поради кризата. Двете частни висши учебни заведения съобщиха, че средствата в техните фондации, които са вложени до голяма степен в ценни книжа, са се стопили през миналата бюджетна година с цели 30 процента. Общо Харвард и Йейл са изгубили 17 милиарда и 800 милиона долара.
Съществени загуби понесе и университетът в Принстън
Рискованата инвесторска стратегия си отмъщава
Авоарите на Харвард, който е най-старият американски университет, са спаднали от почти 37 на 26 милиарда долара. В тези загуби са включени също и загубите от дарения. Авоарите на Йейлския университет са паднали от 23 на 16 милиарда долара. След години на блестящи финансови печалби сега рискованата инвесторска стратегия на университетите си отмъщава.
Много от средствата бяха вложени в дялови и в хедж фондове, откъдето парите не можеха да се изтеглят в кратък срок. Акциите в пазари на суровини също се оказаха през миналата година нерентабилни. Още преди месеци Йейлският и Харвардският университет реагираха на финансовите загуби с мащабни мерки за икономии. Харвард не само че спря строителен проект за своето разширяване, но даде и ход на програма за ранно пенсиониране на университетски служители. Освен това бяха въведени и ограничения при топлата закуска за студенти, живеещи в общежитията към университета.
И други заможни обедняват
Фондациите на други заможни университети като калифорнийския Станфорд, Принстън в щата Ню Джърси и Кеймбридж в щата Масачузетс понесоха съществени загуби при инвестирането на университетски пари. Всички тези фондации преследваха инвесторска стратегия, която се ориентираше към рисковани финансови операции, вместо към традиционни методи.
ФАЦ/БЕ/ЙЙ

В търсене на стратегия за възстановяване
Държавното стимулиране на икономиките ще трябва да продължи до пълно икономическо възстановяване и докато броят на безработните започне да намалява, предупреждава МВФ. Подробности от Соня Каникова.
Надеждите за икономическо възстановяване няма да се сбъднат, ако правителствата преустановят държавната помощ твърде рано, заяви МВФ вчера. Директорът на институцията Доминик Строс-Кан предупреди за пореден път: „Нека да не мислим, че кризата е зад гърба ни. Ние излязохме от финансовата криза, но все още сме по средата на икономическата”.
Възстановяването зависи от продължаването на държавните помощи
Безработица - и през 2010
Една от главните тревоги на институцията е растящата безработица. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър също е обезпокоен от проблема. Безработицата ще продължи да расте и през следващата година, смята МВФ. Доминик Строс-Кан изтъква, че между възстановяването на икономическия растеж и първите му положителни ефекти ще има период от поне 12 месеца, в които безработицата и последиците от двойната криза ще се почувстват особено тежко. „Трудовата незаетост остава като риск - икономически, социален и политически”, каза още директорът на МВФ.
През този месец и в началото на октомври световните финансови и политически лидери ще участват в серия от събития на високо ниво. Те включват срещата на върха на държавите от Г-20 в Питсбърг и годишните срещи на МВФ и Световната банка, които тази година ще се състоят в Истанбул. Надеждите са по време на тези срещи да бъде изработена стратегия за възстановяването, което според главния икономист на МВФ Оливие Бланшар няма да е никак просто, а кризата „ще остави дълбоки белези”.
Все още по средата на икономическата криза
Държавното стимулиране трябва да продължи
Все още няма световна и координирана стратегия как да се подкрепи започналото колебливо възстановяване. Една от мерките, за които МВФ настоява, е правителствата да продължат помощта си за стимулиране на икономиката. Възстановяването сега зависи от продължаването на тези мерки, смята заместник-дирекорът на МВФ Джон Липски.
Световната финансова система също далеч не се е върнала към нормалното положение. Според МВФ това също ще допринесе за забавено и трудно икономическо възстановяване. Прогнозите са, че потребителското търсене ще остане ниско дълго време след кризата поради потиснатите кредитни потоци и безработицата. МВФ подчертава, че държавните стимули ще могат да се прекратят едва когато икономическото възстановяване се стабилизира напълно и безработицата започне да намалява.
Автор: Соня Каникова/Редактор: Мария Илчева

По Инджев

Кон(сенсус), но не троянски
В името на консенсуса, който ни съобщиха за постигнат при президента Първанов на Консултативния съвет по националната сигурност, би трябвало да се направя, че нещо не съм разбрал. Но не мога. Като чуя за енергетика, руски проекти в България, Г.Първанов и кон…се сещам за троянски.
Затова ще кажа истината, пък каквото ще да става.
Една реплика на Бойко Борисов разбуди поредица от събития и хиперактивни изригвания на обикновено доста заспалия ни президент, в който дреме вулкан от напращяло честолюбие. Подразнен от прозрачния ход ( най-после прозрачност и при президента!), с който Г. Първанов се опита да спечели евтини точки с цената на най-скъпото, заиграването с паметта на загиналите в Охридското езеро българи, премиерът определи като „дебилни” отправените към него в тази обстановка препоръки на държавния глава за създаване на специално звено за борба с извънредните ситуации.
И си казах с (поне) едно наум към Г.Първанов : щом дразниш Борисов,това е само началото. Свиквай!
А Първанов взе, че ме послуша. И свика споменатия консултативен съвет.
Но не за да свърши това, което било свършило с консенсус, а за да се измъкне от спиралата на сблъсъка, в която се остави да бъде въвлечен в ролята на отбраняващ се състезател, подмамен да се боксира срещу противник с обратен (боди) гард.
Тъкмо да си отдъхна от тази сцена на насилие между неравностойни боксьори и на терена скочи още един претендент да нокаутира отстъпващия президент. Вицепремиерът и министър на финансите, международно признатата българска звезда от тежка категория в областта на финансите Симеон Дянков, дублира удара на Борисов. Той буквално повтори казаното от своя премиер, но вместо думата „дебилни”, употреби синонима „малоумни” за мерки, които близки до президента Първанов предлагат в икономиката в доклад, специално поръчан от държавния глава.
Не е чудно, че при този публичен побой свикналият да стреля от засада Г.Първанов и неговият екип хвърлиха бялата кърпа на тепиха. На лицевата й страна пише „консенсус”, но от обратната прозира признанието за пълната капитулация на Г.Първанов.
С покровителствен тон това беше обяснено пред микрофоните и камерите от победителя Бойко Борисов. Той недвусмислено съобщи, че е „помолил” всички да се обединят около неговата политика ( на терена на президента!). И всички се съгласили.
Сега разбрахте ли кой всъщност е свикал Консултативния съвет?
Свиквай!

На източения фронт- нещо ново
На източния фронт има нещо ново – лидерът на парламентарно представените националисти Волен Сидеров поиска отстраняване на президента Първанов не за друго, а заради подозренията, че защитава руските енергийни проекти в България ( макар президентът да ги рекламира не по принципни, проруски позиции, а заради евентуален личен интерес, според Сидеров).
Отличителен белег, да не кажа родилно петно, на българския национализъм е любовта му към един друг национализъм, руския. За първи път, по мои наблюдения, лидерът на „Атака” се изказва срещу руските интереси в България. Макар да го прави през призмата на своята вражда с Първанов, това негово изявление пред БНР е интересен нов нюанс в българската политика.
Впечатлението се подсилва от акцента, който Сидеров постави върху правилното решение на премиера Борисов да съгласува руските проекти с ЕС. Казва го не друг, а лидерът на „Атака”, който до неотдавна се изказваше остро срещу проевропейската линия като едва ли не предателска. А на въпроси, свързани с Русия, отговаряше по стандартния калъп ( за дружбата, любовта, освобождението, благодарността), характерен за политическото говорене на политиците, близки до Русия, независимо дали е Руска империя, Съветска такава или авторитарна държава, начело с автократа Путин.
Същевременно край язовира „Копринка” се състоял събор на носталгично настроени по спомената по-горе дружба български и руски другари. Самите организатори от българска страна се определиха като „русофили” – защо наричат инициативата си с българската дума събор, а не със съветската „мероприятие”, за мен си остава загадка…
На мероприятието-събор реч е държал лидерът на БСП Сергей Станишев. И познайте на кой елемент от дружбата е наблегнал? На „Шипка”, на опълченците и генерал Столетов?
Не, на „ Белене”. Ядрената централа, най-важния гвоздей на Путин в програмата му за енергийна експанзия в Европа чрез дървения му кон на Балканите, явно е пътеводната петолъчка за рекламни агенти на руското проникване, като Първанов и Станишев.
Да обобщя: Сидеров се оказва променлива величина с тенденция да се приближава към приемлива за европейска България позиция ( и конкретно към Гражданите за европейска България – ГЕРБ). А тандемът Първанов – Станишев се бетонира в миналото на „вечната дружба”.
Не е идеологията, която определя тези процеси. Гръцките социалисти буквално взривиха балканските измерения на кремълските претенции. Чрез техния лидер Георгиос Папандреу те се обявиха на практика за преразглеждане на проекта Бургас-Александруполис като изгоден единствено за Русия, но не и за Гърция. А колко удобно беше до онзи ден за едни български другари позоваването на Гърция като на европейска държава, която също много иска да си общува с Путин за благото на европейската им родина!
Истинският символ, който обяснява за какво става дума, е приемствеността, която с горещи жестове са показали пред публиката на мероприятието- събор край „Копринка” Станишев младши и Виктор Шарапов, старшият надзирател на вътрешнопартийния преврат , организиран от Москва на 10 ноември 1989 г.
Генералът от КГБ Шарапов, по свидетелства на мнозина участници в събитията през 1989 г. от висшите кръгове на БКП( а и самият той не крие в свои интервюта ролята си на тогавашен съветски посланик в София) , е истинският организатор на свалянето на Тодор Живков, за да се възцари ново поколение просъветски началници начело на България.
Докато Шарапов и Станишев показвали колко се харесват, Борисов и Сидеров говорят за европейската ориентация на България с тон, който поражда надежди за еманципиране от руския комплекс на българския патриотизъм.
Възможно е това да има нещо общо с факта, че Източният фронт се оказва източен откъм възможностите си да бъде алтернатива на Западния ресурс за подкрепа на българските аспирации за европейско бъдеще ( но със захранваща руска енергийна пъпна връв). Първанов и Станишев бяха повярвали, че златният петролен и газов дъжд над Кремъл от лесно спечелени милиарди при възходяща тенденция на цените, ще бъде алтернатива на съюзническите ни задължения.
Познайте защо не отстъпват от тази позиция при явното поражение на техните надежди и се държат като длъжници?

По Капитал Прим

Управляващи и опозиция в съгласие заради ЕС
"По изпълнението на мерките за европейското развитие на България не можем да се делим на управляващи и опозиция, на леви и десни". Тези думи на президента Георги Първанов, с които започна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посветено на проблемите при усвояването на еврофондовете и реформата в съдебната система, най-точно илюстрират резултата от разговорите.

На "Дондуков" 2 не дойдоха само лидерът на ДСБ Иван Костов и председателят на ДПС Ахмед Доган. За сметка на това, освен министрите и главния прокурор, които по право са членове на КСНС, присъстваха и представители на съдебната власт - председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Единство за ЕСВ становище, прието с консенсус в края на заседанието, се изброяват няколко мерки, които управляващите трябва да следват в следващите месеци. Те са записани въз основа на три доклада - на министъра на финансите Симеон Дянков, на министъра на правосъдието Маргарита Попова (която отсъстваше, защото е на посещение в чужбина) и на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Президенът Георги Първанов отбеляза като приоритетни промените в законите за МВР, НПК, НК, закона за ДАНС, за конфликта на интереси и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В детайли обаче не коментира. "Показахме, че лидерите на политическите партии могат да поставят националните интереси над личните", каза премиерът Бойко Борисов. Той благодари, че въпреки че заседанието започнало с резки изказвания, накрая се стигнало до общи решения. "Мисля, че и аз помогнах на президента за това", коментира министър председателят. Единствената по-остра реплика била на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който поискал да се добави текст с критична оценка, че сегашното състояние се дължи на предишни грешки в управлението. На това възразили председателят на БСП Сергей Станишев и представителят на ДПС Лютви Местан с думите "това са емоции от изминалите избори". В крайна сметка Сидеров избрал да не настоява за предложението си, за да не проваля съгласието по общия документ и за да не се дава знак за разнобой пред ЕС. Според други участници от някои от изказванията на управляващите изглеждало сякаш мислят, че работата с ЕС започва от тях, но в крайна сметка и тези коментари били туширани. Основната тема в доклада на Цветан Цветанов били мерките по инструмента Шенген - за подобряване на опазването на външната граница на ЕС. В документа на Симеон Дянков пък са били разписани в подробности стъпките по еврофондовете. Част от тях влязоха и в общото становище от КСНС - ефективно функционираща интегрирана система за управление и контрол, гарантиране на непрекъснатост на управлението на оперативните програми, децентрализация на прилагането на Програмата за развитие на селските райони и др. Според бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева част от тези мерки са още от нейно време. Тя твърди, че децентрализацията на програмата за селските райони е добра стъпка, тъй като сега заради нуждата от одобрение единствено от фонд "Земеделие" са блокирани близо 10 000 проекта. Разнобой за националната икономика "Няма идея да постигнем консенсус изобщо, а по въпросите, свързани с ЕС", е друга ключова реплика на президента Георги Първанов от днес. Поводът беше въпрос, свързан с няколко антикризисни мерки, които са оформени в доклад за държавния глава. Основните му автори са членове на икономическия институт на БАН, начело с председателя. Те предлагат отмяна на плоския данък с въвеждането на 1 000 лв. месечен необлагаем доход, както и по-висок данък за заплатите над 3 000 лв. Докладът официално ще бъде представен в петък на форум в НДК. В същото време и кабинетът ще обсъжда в сряда на редовното си заседание антикризисна програма. На първо четене днес вицепремиерът Симеон Дянков нарече "малоумна" идеята за отмяна на плоския данък. Георги Първанов пък се оправда, че документът е подготвен преди изборите без да се знае какво ще е следващото правителство и с "най-добри намерения да се помогне".

Гамизиада
Той е специалист по: енергетика, гражданско общество, американска политика, българска политика, национална сигурност, икономическа престъпност, тероризъм, наркотрафик, медии.Сутрин може да коментира успеха на Барак Обама по bTV, по обед да даде пресконференция за ДАНС, а привечер да излъчи Позиция или Открито писмо за президента Първанов и енергийната сигурност. Примерно. В свободното си време практикува "предотвратяване на лоши бизнес практики".Създаването на подобна медийна пирамида е възможно и съществуването на Стефан Гамизов като публично явление го доказва. Едно интервю взима повод от друго, така както при финансовите пирамиди парите на едни вложители финансират дивиденти на други. Вместо с разхитителна рекламна кампания "в големите тиражи" се влиза с малко препоръки и политическа подкрепа, а вместо с обещания за печалби интересът на публиката се поддържа с гръмки изявления. Крайната цел е една и съща - героят да си тръгне с парите.В прозореца на възможноститеСтефан Гамизов се появява изневиделица през пролетта на 2008 с бронирано ауди и няколко бодигардове пред сградата на Министерския съвет. Журналистите, които отразяват работата на кабинета "Станишев", установяват, че се е срещал с един от съветниците му - Росен Карадимов. Този факт се оказва важен по-късно.Някъде по това време господин Гамизов получава своите пет минути слава, за да ги превърне по-късно в медийно шествие. Поводът е убийството на Борислав Георгиев, изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", една от фирмите на бизнесмена Христо Ковачки. Пред bTV Гамизов хвърля бомбата, че Георгиев е жертва на "енергийната мафия в България". До този момент гостът в студиото е известен в тесен кръг като консултант на японската компания "Мицуи", която прави рехабилитацията в държавния ТЕЦ "Марица-изток" 2. Един от подизпълнителите там е бил убитият Георгиев, а както се оказва по-късно, Гамизов е работил и като "консултант" на Ковачки.Веднъж добил медийна слава, Стефан Гамизов бързо разширява тясната тема за енергетиката и се впуска в политически анализи. На принципа "предизвикай великаните, за да се наредиш до тях" в интервю за "Труд" обявява премиера Станишев за добър, а президента Георги Първанов и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за лоши и "недемократи".Следват нови интервюта - в сутрешния блок на bTV, където отново атакува Първанов и пуска една от най-цитираните си прогнози, че страната може да осъмне с политически убийства и кървави избори. "В момента, в който Първанов ликвидира Сергей Станишев и десните партии се обединят с Бойко Борисов, мачът с демокрацията в България е приключен и трябва да започнем отначало", е едно от твърденията в този период. (Сега, изглежда, мнението му за Борисов е друго.)Нервите на президента Първанов не издържат и той отговаря пак в "Труд", но разобличавайки Гамизов като говорител на съветническия кръг около премиера Станишев. Срещата с Карадимов в Министерския съвет е припомнена.Веднъж влязъл в устата на фигура като държавния глава, амбициозният господин Гамизов изгражда медийната си пирамида. В следващите месеци успява да нахвърли обвинения и квалификации срещу почти всички герои от вестниците. С изключение на Яне Янев и Христо Ковачки.Кой говориЗвучи парадоксално, но в този период медиите така и не си дават труда да изследват с кого точно говорят. Безсмислието на цялата ситуация подчертава и фактът, че той е представян как ли не: енергиен експерт, политически експерт, специалист по предотвратяване на лоши бизнес практики (любимото му), борец за граждански свободи, понякога просто експертът, защото е трудно наистина да се каже по какво. Къде е истинската му експертиза и на какви факти от биографията му лежи, при положение че само допреди 2-3 години се е занимавал главно с внос и монтажи на хидроизолации, остава неясно.Попитахме Гамизов какво значи специалист по предотвратяване на лоши практики и къде се учи това. "Мога да ви запозная с трима души от моя офис, които с течение на времето след 2001 разработваха специфично ноу-хау, изцяло насочено към българските реалности. За това как хем да правиш бизнес в България, хем да не ти се налага да влизаш във взаимоотношения, които дефинираме като лоши практики..."Заради изявленията му, че е собственик на "една от шестте компании в Европа", които се занимават с тази работа, опитахме да разберем от него кои са другите пет. Отговорът: "Ами така смятаме - че сме една от шестте компании. Макар че не можем да сме сигурни, че са пет, шест или седем." Изчетохме счетоводните отчети на всичките му регистрирани фирми, но не видяхме потвърждение на думите му: "Работим като консултанти, като съветваме клиентите си какво да предприемат. Проектите, за които се грижим в момента, са на стойност от порядъка на 300 милиона евро (пред vsekiden.com). Напротив, най-големите обороти са за 7 млн. лева (вижте карето). Казва, че се бори с незаконните решения на Министерския съвет, като води дела срещу тях, но всъщност има само едно дело, при това прекратено, след като е оттеглил жалбата си.Анализът на медийните изяви и дейностите на Гамизов поразително приличат на това, което героят на Илф и Петров Остап Бендер беше кръстил "Рога и копита"Така се казва кантората, която Остап, за да може спокойно да се отдаде на мошеничества, основава с думите: "При всички положения ни трябва легитимност. Трябва да се смесим с бод­рата маса служещи."Стефан Гамизов е основател на неправителствената организация "Референдум.БГ". Учредители са той, кумът му - адвокатът Асен Дюлгеров, и неговият съдружник Костадин Сирлещов. По-късно Дюлгеров и Сирлещов са заменени в управителния съвет от съпругата на Гамизов - Боряна, и социалния антрополог Харалан Александров.Фондацията се издържа от дарения от фирмите на Гамизов, но дейността й е скромна и в нея са ангажирани един нает човек и нула сътрудници - поне според отчетните доклади. През 2006 и 2007 г. тя дарява бензин на 7-о РПУ в столицата (където живее основателят й и където са регистрирани фирмите му), прави литературен конкурс (с награда пътуване до Освиенцим), печата книги, общува активно с масонските ложи, дарява сандвичи на деца от домове... Видно от годишните доклади, дейността на фондацията се отчита с медийни изяви, като дадените интервюта внимателно се преброяват всеки месец.През юли миналата година в медиите се появява новина: "Експертът Стефан Гамизов обяви, че започва създаването на гражданско движение на базата на своята фондация "Референдум БГ". Това е прословутата "Гражданска лига", която публично си постави за цел и да поиска импийчмънт на тогавашния столичен кмет Бойко Борисов. Последното остана забравено. В управителния съвет на "Гражданска лига" освен Гамизов, жена му и Харалан Александров влизат две юридически лица - "Референдум.БГ" и фирмата "Ес Джи инженеринг", зад които седи... Стефан Гамизов.Някъде към края на миналата година, след като се проваля с издателския си проект "Идеалист" (виж карето), медийната звезда на "експерта" залязва за малко. Напоследък той населява с изявленията си главно няколко полуанонимни уебсайта и от време на време се появява при Николай Бареков. Легитимността му лежи на "Гражданска лига", която бълва открити писма и пресконференции. Но въпросната лига е един убесайт, на който са качени програмни декларации и... интервютата и откритите писма на основателя му в медиите.
Там пише какво ли не. Например, че "Гражданска лига" е реална формация с реални последователи - около 200 000 души" (март 2009). През юли те са вече 400 000. Ето цитат от интервю в сайта "Афера.бг": "Във вторник сутринта в 10.00 ч. ще позвъня в кабинета на новия икономически министър и като лидер на "Гражданска лига за България" от името на хората, които мислят като мен и ме подкрепят в тази позиция, а те са някъде около 400 000 души, ще поискам среща с него." Въобще "говорителят на обикновените граждани" настоява да се срещне с кого ли не - от новия премиер Бойко Борисов, през министрите му един по един до главния прокурор.На въпрос кои са тези 400 хиляди души реални последователи и защо имената им ги няма на сайта на "движението", получихме отговор, че числото всъщност е резултатът от "уникални" социологически проучвания за размера на средната класа. Тоест нито Гамизов поз­нава въпросните 400 хиляди, нито те него.Как става товаПри всичко казано дотук, най-интересен е въпросът как Стефан Гамизов успява да изгради медийната си пирамида.Разговорите ни с колеги журналисти потвърдиха, че в самото начало важна роля за допускането му тук и там оказва Харалан Александров, който го препоръчва и лансира.Ключова за медийното позициониране на Гамизов обаче се оказва ролята му на говорител, излъчен от обкръжението на премиера Станишев. Там той, изглежда, попада, така както и в медиите - от никъде. Според разказа на Гамизов пред "Капитал" през лятото на 2007 лично Станишев го поканил да го консултира в битката му срещу "енергийната мафия". Два различни източника, близки до бившия премиер обаче твърдят, че той е бил доведен от сътрудничка в кабинета, която по-късно отива на работа в ДАНС.Росен Карадимов разказа, че на няколко пъти му е предложено да се запознае със Стефан Гамизов, защото бил добре информиран и интересен човек, че той е идвал на срещи в кабинета му и се е представял за енергиен лобист, в това число на Христо Ковачки. В същото време гостът му се представял като близък до "американците" и като някой, който има влияние сред демократите. (По този повод и заради многобройните изявления, свързани с американската политика, помолихме посолството в София за коментар и отговорът беше: "Господин Гамизов не представлява правителството на САЩ.")Представител на премиерското обкръжение потвърди, че е направен опит Гамизов да бъде лансиран в медиите, за да прокарва позиции на правителството. Впоследствие "препоръката от Станишев" е работила повече като общоизвестен факт, отколкото като директни интервенции сред журналистите. Най-малкото защото някъде около скандала с президента Гамизов е бил преценен като по-скоро вреден с изявленията си. Но било късно. "Той е информиран, говори добре, затова го каня", разказа колега от голяма телевизия. "Ние спряхме да го пускаме, защото видях­ме, че е кух", казва друг журналист от тиражен всекидневник. Представител на един от сайтовете, където се изявява напоследък, пък обясни, че шефовете все искали скандални изявления и затова Гамизов вършел добра работа.В медийните среди не липсват и по-конспиративни обяснения. Като например, че Стефан Гамизов е бил неуспешен "прототип" на Яне Янев, тоест нарочно лансиран от определени интереси с цел да се превърне в политическо явление. Няма как да потвърдим подобна хипотеза. Но е безспорно, че между двамата има много прилики - най-вече в това, че информираността им често има нещо общо с ДАНС, медийните им кампании си приличат, а понякога нападките срещу конкретни хора са съвпадали по време и интензитет (такъв беше случаят с Драшков). Между другото, първите, които бяха готови с коментари срещу смяната в ръководството на агенцията по сигурността наскоро, бяха Стефан Гамизов и Яне Янев.

Проваленият "Идеалист"
На върха на медийната си слава през 2008-ма, когато достъчно се е борил на думи с "престъпността на белите якички", лошите в политиката и какво ли още не, успоредно с проекта "Гражданска лига" Гамизов обявява още един проект. Че ще прави списание "Идеалист". То щеше да е единственото свободно, независимо, професионално и прочие издание за истинска разследваща журналистика. Нещо като "Капитал", ама по-добро, както обяснява тогава на двете дузини журналисти, които привлича на работа. Наема офис, купува компютри, започва с блог и сухи тренировки, плаща щедри заплати и дава интервюта, вече в качеството си на издател. Така няколко месеца. В журналистическите среди слуховете бяха, че финансирането за "Идиалист" е осигурено от Христо Ковачки. Самият Гамизов публично обявява, че проектът ще се финансира от фондацията му и от консултантския му бизнес, "зад който стоят много хора". След неколкократни отлагания проектът е прекратен още преди да излезе първия брой на списанието. За отбелязване е, че това се случва точно месец след като Христо Ковачки беше привлечен като обвиняем за укриване на данъци в големи размери.Гамизов беше принуден да обясни публично: ""Идеалист" беше прекратен, поради невъзможността на събрания екип да произведе продукт, който би бил от полза на по - голяма група граждани, освен за тясна прослойка в обществото, доказала с арогантното си и безотговорно поведение липсата на каквато и да е ангажираност, относно каквато и да е обществена кауза". Самите журналисти от своя страна излизат с открито писмо, в което казват, че не са изплатени договорените заплати и хонорари за ноември и декември на екипа (около 40 души), обезщетенията, договорените пари на външните автори, дължимите суми на обучители, на посредническата агенция за набиране на екип за списанието, на компанията, създала дизайна на списанието и т.н., Скандалът не добива кой знае каква публичност, но пък е проследен от гилдията, в резултат на което медийната слава на Гамизов залязва за няколко месеца.


Стефан Гамизов е единственият представител на неправителствения сектор, който се движи с бронирани коли и въоръжена охрана

Епизодът ДАНС
Това, което потвърдихме, обаче е, че целите на Стефан Гамизов не са просто в защита на гражданите от корупцията и политическата неправда. Той е използвал контактите си във властта и достъпа си до медиите, за да лобира за частни проекти. Следващите редове обясняват афинитета му към темата ДАНС.През пролетта на 2008 американската фирма GRS LLS (съкратено от Government Reinforcement Services) предлага проект на стойност 18 млн. евро за изграждане на спецзвено в ДАНС. Лобира Стефан Гамизов. В продължение на месеци той атакува с обаждания съветническия кръг на Станишев, както и шефа на агенцията по сигурността Петко Сертов. Най-сериозният натиск на Гамизов е бил офертата на GRS да бъде гласувана на последното правителствено заседание преди лятната ваканция. Решението обаче не е взето и по този повод следват заплашителни интервюта."ДАНС започва да приключва като хубава приказка и ще приключи катастрофално, ще повлекат Станишев ...Към август месец ДАНС спряха да вървят по добрия път", разказва господин Гамизов на четири очи в студиото на Цветанка Ризова по "Нова телевизия" в ранната есен на 2008. Журналистката така и не стига до отговор на въпроса какво се е случило през август. Вместо това Гамизов обяснява, че заради тайнствения проблем правителството губи подкрепата си на Запад и е на косъм да изпусне първия шанс за ефективна борба с престъпността. След месец и половина ще ви разкажа приказна история за ДАНС, обещава щед­ро той и, както може да се очаква, никога не го прави. Всъщност проблемът е отхвърлянето на проекта на GRS, а заплашителните изявления са просто рекет към Станишев и Сертов.На сайта на фирмата GRS пише, че е международна компания, която консултира правителства в борбата с престъпността. За управител е посочен Франк Едуърд Скроски, бивш служител на Министерството на правосъдието в САЩ. Докато неуспешно звъняхме на посочения телефонен номер, без никой да вдигне, заварихме Скроски в офиса на Гамизов по времето на интервюто с "Капитал".Точка на изтичанеВсе пак Стефан Гамизов успява да издейства договор, макар и не в ДАНС, а в държавния ТЕЦ "Марица-изток" 2. Страна по него е регистрираната в България "Гъвърмънт реинфорсмънт сървисиз" ЕООД, чийто управител е Франк Едуърд Скроски. Но собственик на капитала е помощник-нотариусът Стефан Стойков, който е главен секретар на фондация "Гражданска лига България". Малко преди изборите същата фирма е успяла да сключи договор за консултантски услуги в областта на сигурността с ТЕЦ-а, където до момента, изглежда, не са имали нужда от подобна услуга. Стойността на договора е "до 9 млн. евро". Според наши източници, за да бъде финализирана сделката обаче, Скроски и служителите на фирмата трябва да получат допуск за работа с класифицирана информация.Пред "Капитал" Гамизов обясни: "Те имат допуск, но е за Щатите, който би трябвало да важи за България, защото сме партньори в НАТО. Но те, понеже са изключително честни, пожелаха да извадят и допуск тук. Договорът предлага много комплексна услуга. Главният прокурор, като го видя, каза, че иска да го показва на студентите си." Отскоро ръководството на ДАНС обаче е ново и - по-лошо за лобистите по договора, там се е върнала групата контраразузнавачи около бившия зам.-председател на агенцията Иван Драшков (с когото Гамизов влезе в публичен конфликт миналата година).Ако това е консултантският бизнес на Стефан Гамизов, той далеч не успява да избегне лошите практики, срещу които се бори на думи. Достатъчно е да добавим още един факт. В момента освен опита да прокара консултации по сигурност­та в "Марица-изток" политическият анализатор продължава да има договор с "Мицуи", които заради забавянето на рехабилитацията имат претенции към държавата. В същото време ТЕЦ-ът е наел свой консултант, който да помогне за избягване на спора. Досещате се кой е той.
Тайнственият бизнесСтефан Гамизов се занимава с доставка и полагане на хид­роизолации от 1999 г., като фирмата му "Ес Джи инженеринг" ЕООД се развива прилично до към 2005 г. Успява да порасне до оборот около 3 млн. лева едва през следващите две години, но не заради строителния бум.През 2006 и 2007 бизнесът с хидроизолациите носи под 20% от приходите. Останалите идват от услуги, които в многобройните си интервюта по-късно той ще нарече "консултантски". Гамизов успява да влезе в модернизацията и рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток" 2 като консултант на изпълнителя - японската фирма "Мицуи". Осъществяването на проекта става с активното съдействие на Костадин Сирлещов, тогава началник на кабинета на министъра на икономиката и енергетиката Милко Ковачев. Той е и един от съоснователите на първата фондация на Стефан Гамизов. Странно е, че японците избират точно едноличната Ес Джи и е спорно каква стойност добавя тя в толкова голям и сложен проект.Най-успешната година за Гамизов е 2008, когато оборотът му се удвоява. Той достига 7 млн. лева в консолидирания отчет, който Ес Джи прави заедно с регистрираната през същата година дъщерна "Ес Джи и кънсълтинг" ЕООД. Новата фирма има един "голям корпоративен клиент" за 2008 г., който Стефан Гамизов отказва да назове. Според документите в търговския регистър услугите, които са оказани, са свързани с: "анализ на политико-икономическата среда", "модел на енергийния пазар", "анализ на екологичното законодателство във връзка с конвенционалните енергогенериращи мощности", "формиране и насочване на общественото мнение чрез изяви в медийното пространство". Звучи писано точно като за бизнеса на Христо Ковачки, срещу когото започна разследване за данъчни измами, по който повод той получи от Гамизов защита в медиите. Пред "Капитал" Гамизов потвърди, че е "консултирал" Ковачки за приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол", но клиентът му не си платил. Неосъществено плащане (поне в рамките на 2008 г.) показват и отчетите на "Ес Джи и кънсълтинг".По същото време от фирмите на Гамизов излизат около 1 млн. лева, с които е финансиран проектът за никога неизлязлото списание "Идеалист". След няколкомесечни "сухи тренировки" "Идеалист" е спрян, а към журналистите остават незаплатени ангажименти. В този период един от слуховете беше, че списанието е трябвало да бъде финансирано от Ковачки. Гамизов отрича това.В резултат на направените разходи обаче ликвидността на "Ес Джи инженеринг" изглежда влошена към края на 2008 г. От американската компания, чиито хидроизолационни материали продава Гамизов, обясниха, че заради кризата през последните месеци не са работили с него. Колкото до "Мицуи" - от компанията казват, че повечето им договори с него са изтекли освен един, който също изтича скоро. Изглежда, няма да има нови предвид изявлението на Гамизов пред "Капитал", че има "дълбоки противоречия с тях ("Мицуи" - бел. ред.) относно етичността на правене на бизнес".

Бележка на редакцията
Щяхме да напишем този материал още преди година, но се отказахме, защото вярвахме, че медийното явление Стефан Гамизов ще отшуми като временна заблуда. Това не се случи. От неуспешния му период като издател на "Идеалист" насам, той прибави издателите на "Капитал" към списъка на тези, които атакува с неверни твърдения (на два пъти само през последната седмица, след като разбра, че готвим публикация). Не смятаме обаче, че това ни отнема правото да напишем тази статия.

"Новера" получи четири акта от инспекцията по труда и бе дадена на прокурор
Фирмите под шапката на бившия концесионер по чистотата в София ще трябва да платят 80 хил. лв. глоба.
Четири акта на обща стойност 80 хил. лв. са съставили трудовите инспектори на фирмите под шапката на бившия консеционер по чистотата в София "Новера". Основанието е "неоказване на съдейсвие на контролните органи". "До 15 часа на 10 септември беше срокът, в който трябваше да ни бъдат представени всички документи по изпълнение на трудовите правоотношения в компаниите на "Новера". Никой не се яви", обясни строгата санкция Стефка Диксокова, директор на Столичната инспекция по труда (СИТ).СИТ е дала "Новера" и на прокуратурата с аргумента, че концесионният договор е прекратен отдавна, а ръководството на компанията не е направило нищо, за да изплати задълженията си към своите работници. Трудовите инспектори са установили, че хората не са получили парите си за юни т.г. Предполага се, че не са платени и осигуровките им. От 15 юни до сега всички са пуснати в неплатен отпуск.Проверката на инспекцията по труда е предизвикана от сигнал, че работниците на "Новера" са принуждавани да подписват предварително попълнени молби за напускане, без да са взели полагащите им се заплати. Проверяващите са установили, че офисите на компанията са освободени и всички документи са събрани в бившето кино "Изток", където две служителки наистина "помагат" на работниците да подават заявления за освобождаване. "До момента по този начин са напуснали 944 човека", уточни Диксокова.Проверката на инспекцията по труда в "Новера" продължава.

НЕПОСИЛНАТА ЛЕКОТА НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО
Вероятно не е лесно да скачаш по дънки на волейболен мач, с ясното съзнание, че утре един вестник ще публикува един доклад, писан уж от икономисти и уж без твое знание, в който ще напишат нещо странно на пръв поглед. Малоумно, каза Симеон Дянков. А дали? Нулева данъчна ставка за хората с доход до 1000 лева и 20 процента и прогресивно за тези с доход над 3000. Сиреч, богатите. Като се абстрахираме от уртикарията, попълзяла всеки икономист, прочел доклада или по-скоро версията за печат в „Труд”, остават няколко неприятни усещания дори у непрофесионалистите. Например: до скоро дори синдикатите не си позволяваха да коментират необлагаем минимум за доходите до 1000 лева, санитарният минимум беше около 300-те. 10 процента данък за доходите от 1000 до 3000 лева някак си ги легитимира, т.е. като нормална средна заплата у нас, нали е модерно да се говори за средна класа. Виж, трите хилядарки бодат очите. Това са богаташите, чорбаджиите, които по стара българска презумпция са лошите, експлоататорите, които трупат благини на чужд гръб и с чужд труд. А дали е така? Скоро в частен разговор един познат ми разказа, че заради кризата големите фирми вече били склонни да наемат висши мениджъри и за под 10 хиляди лева. Въй, престъпниците! 10 хилядарки, те сигурно и нова кола имат! Смешно ли ви е? Ама на президента не му е! Нищо, че се прави на ощипан и докладът бил писан от други хора и още преди изборите, и той видите ли нищо не знаел! И това не били негови идеи! Нищо, че най-официално ще ги представи в петък. Защото помните ли, че той беше социалният президент, а мандатът е преполовен, пък Бойко е яхнал коня и първите страници, а БСП-то линее във вътрешни ежби и няма кой да крепи имиджа на държавната глава, колкото е останал. И Първанов реши да играе ва банк. Верно, ще го намразят, ама колко са тия с 3000 заплата спрямо тия с до 1000-процентът е важен, електоратът! А той от енергийни стратегии не се вълнува. Не е лесно да си социален президент, щото некак си си длъжен да правиш нещо, или поне да говориш, за бедните. И срещу богатите. Точно както преди 9-ти и преди 10-ти. Защото за теб промяна няма. Важното е да сме равни. Някой има нова кола-да му се вдигнат данъците! Някой е учил много и работи повече- да му се вдигнат данъците! Някой е изплувал-да го дръпнем обратно в казана! Ама има пет пръста чело вместо два? Да му се свали скалпа! И само да е посмял оная му работа наистина да е 21 сантиметра- да се скъси! Не повече от 15. Всъщност, защо да се скъсява, да плаща по-висок данък, да напълни НОИ. Или пък, я да се скъси, да не подбива самочувствието на другите! Важното е да сме равни, еднакви. Защото така е лесно да си добър президент. Разликата идва просто от титлата. И все пак е тъжно, господин президент, когато за първи път от много време бием Русия на волейбол, да се чудим Вие за кого сте викали. Сигурно е трудно за един президент, от когото почти нищо не зависи, да си намира смислена работа. Но да пазиш авторитета си, своя и на институцията, е достатъчно трудно. А се оказа непосилно за това президентство.
Ралица Ковачева

Кризата - година първа!
Ню Йорк, ранната утрин на понеделник, 15 септември, 2008 г. Точно преди година едно събитие отключи една от най-тежките финансови катастрофи в историята на човечеството. На този ден най-старата инвестиционна банка на Уолстрийт - Lehman Brothers, обяви фалит, който имаше ударната сила на глобална ядрена бомба и заплашваше да унищожи света, какъвто го познаваме.Банкрутът повлече със себе си цялата финансова система, която беше само на няколко часа от пълен колапс. Над 700 млрд. долара бяха изтрити от световните борси, междубанковото кредитиране замря, а ликвидността се изпари. Суматохата стана повсеместна, след като много фондове и банки признаха, че са загубили купища пари заради Lehman. Федералният резерв започна голямото наливане на милиарди, а Конгресът на САЩ одобри програма за спасяването на банковия сектор, включваща немислимото дотогава държавно участие в легенди на Уолстрийт. Целият свят започна национализация на банки, да създава стимулиращи пакети и... да печата пари.Една година по-късно. Кризата като че ли премина най-горещия си етап. Подпомогнати от правителствените стимули, основните световни икономики вече дори регистрират ръст. Най-големите финансови умове на планетата чертаят сценариите за това, което ни чака след най-голямата (да се надяваме) криза в живота ни.Какво се случи през тази разтърсваща година, какви са прогнозите за българската икономика, за дебатите, които кризата провокира, и ще има ли в крайна сметка нов финансов ред?
Константин Николов

Автор: Капитал

Неизбежен изход
Сигналите за устойчиво възстановяване на икономиката ще бъдат новините за фалити, закриване на бизнеси или сливания и преструктурирания
Глобалната криза беше неизбежният изход от грешното насочване на инвестициите вследствие на меката монетарна политика на ниски лихви в САЩ, а донякъде и в еврозоната през годините след 2000 г. Резултатът от тези грешки беше натрупването на дълг и финансиране на дългосрочни проекти, които при твърда парична политика не биха били възможни.В България за този период икономиката постигна значителен ръст на износа, а инвестициите и кредитите се увеличаваха. Но има много доказателства, че страната ни не просто се носи по течението на глобалния бум, а в действителност обира и плодовете на поддържаната над десетилетие макроикономическа и фискална стабилност след структурните реформи след 1997 г. и данъчните промени през последните години. Макар и с добри показатели, отворената българска икономика навлезе в рецесия, когато глобалният пазар започна процес на "лечение" след 2007 – 2008 г. "Рецептата" се оказа относително сходна навсякъде - забавяне на инвестиционната активност и свиване на кредитирането паралелно с опит за намаляване на задлъжнялостта в частния сектор. Този полезен процес обаче е свързан с плащане на загубите от грешни решения в миналото и нуждата от пренасочване на ресурсите – капитал, труд, технологии, към дейности, адекватни на пазарното търсене в условия на ограничен достъп до спестявания. Моделът на въздействие на глобалната криза върху България следваше двете основни отличителни черти на икономиката. Едната е зависимостта от външната търговия - износът и вносът на стоки и услуги достигнаха 144% от БВП през миналата година. Другата е зависимостта от приток на външен капитал. Въпреки относително високото ниво на спестяванията в страната декапитализацията на икономиката в годините преди сериозните структурни реформи след 1997 г. предполага дългосрочна нужда от чужди капитали за финансиране на местни инвестиции.Във времето шоковете за българската икономика се материализираха по начин, рационално обясним във всеки учебник по макроикономика. Цените на инвестиционните активи спаднаха при изтеглянето на спекулативните играчи в цяла Източна Европа още в края на 2007 г. Търсенето на имоти от чужденци започна да намалява през същата година, което пък намали приходите на местния бизнес и собственици на земи. През втората половина на миналата година рязко се сви глобалното инвестиционно търсене, оттам и потребителското, което незабавно засегна българските износители. Когато "дългите пари" станаха отново скъпи и труднодостъпни след фалита на Lehman Brothers, за българските банки вече не беше толкова лесно да намират финансиране отвън, в резултат на което те свиха кредитирането. Това доведе до забавяне на инвестициите в бизнес сектора, а домакинствата ограничиха покупките на жилища и стоки с дълготрайна употреба. Така икономиката на България, движена от външни капитали и износ, навлезе в рецесия.Тривиалността на описаното не променя факта, че обяснението за състоянието на българската икономика в момента е ключ към реалистичния поглед в бъдещето. С други думи, за да се възстанови икономическият растеж, ще трябва да се променят онези външни фактори, довели до кризата. Вероятно обаче ще трябва да се подобрят и изцяло вътрешните. Износът ще започне да расте отново, когато глобалното търсене нарасне.Засега картината не е много оптимистична, въпреки не толкова лошите новини от последните месеци. Оздравяването на финансовите системи в Европа и САЩ ще отнеме време (в добрия случай, когато правителствата не се опитват да спасяват неспасяемото), а крайният ефект ще е свиване на кредита, и оттам – на инвестициите. Всеки износител, който задоволява търсене на инвестиционно движен бизнес, трябва да очаква трудни времена. Притокът на капитали към страната трудно ще се възстанови в следващите тримесечия до нивата от 2008 г. най-вече заради очакваното свиване на финансирането. Процесът на деливъридж, при който компаниите изместват дълга за сметка на собствените средства при инвестициите си, ще продължи още поне няколко години.Тези фундаментални фактори излагат абсурдността на вярата в бързо и някак "автоматично" излизане от рецесията. Ако правителството и частният сектор просто чакат нещата да се оправят, сме обречени на дълги години стагнация, т.е. шансът за сближаване, за догонване на доходите на развитите икономики ще бъде провален. Първата антикризисна стъпка е икономиката да се адаптира към новите глобални условия, което означава пренасочване на труд, капитал и технологии. На бизнес ниво процесът е болезнен – някои играчи ще трябва да излязат от пазара и да търсят нови ниши за развитие. Вероятно първи ще са тези, които са работили с краткосрочни заеми. Ако пазарът функционира, той ще изчисти само най-неефективните. Ето защо държавата може само да вреди на възстановяването със стимули или програми за подкрепа. Сигналите за устойчиво възстановяване на икономиката ще бъдат новините за фалити, закриване на бизнеси или сливания и преструктурирания – колкото и политически нелицеприятно да звучи това. Работни места в проспериращи сектори ще се откриват само след като се закрият в компаниите, неадекватни на пазарната среда (частни или държавни).След като се плати цената за грешките в миналото, възстановяването на икономическия растеж изисква нов капитал. Доколкото сме най-бедната страна в Европа, още дълги години ще зависим от достъпа до външни инвестиции. А при глобалното свиване на инвестиционните ресурси конкуренцията се засилва. България може да възстанови (и увеличи) притока на капитали само ако стане по-добро място за правене на бизнес – а това изисква пропазарни реформи, ниски данъци, ефективен публичен сектор, добро образование, либерализирани пазари, действаща съдебна система и т.н. А всичко това трябва да е съчетано с фискално благоразумие - когато правителството харчи неадекватно на пазарните условия, цялото общество плаща цената на по-високия риск.

Няма коментари: