вторник, 1 септември 2009 г.

НОВИНИ ОТ 1 СЕПТЕМВРИ

ПО ОБЕКТИВНО

Путин разговаря първо с Борисов в Полша
Първата среща на руския премиер Владимир Путин в Гданск ще бъде с българския му колега Бойко Борисов, съобщи зам.-шефът на администрацията на руското правителство Юрий Ушаков, цитиран от "Новинар". Путин възнамерява да започне разговори за бъдещето на енергийните проекти „Южен Поток", „Бургас- Александруполис" и АЕЦ „Белене". Руските медии следят с интерес тази среща, след като българският министър-председател обяви, че страната ни може да се оттегли от енергийните проекти с Русия. Поради тази причина Ушаков прогнозира, че 1 септември ще е напрегнат ден на политическа и дипломатическа работа. Международни наблюдатели определят срещата между Путин и Борисов като ключова. Според експерта от Белградския институт за икономически изследвания Александър Павич Бойко Борисов е прагматичен и няма намерение да свива сътрудничеството с Русия. Той просто искал да постигне по-изгодни условия за България. „Що се отнася до „Южен поток", то там имаше спорни моменти относно строителството - какво количество суровини ще бъдат закупувани в България и как точно ще се извършва строителството", коментира още Павич. Борисов ще се придружава от министъра на външните работи Румяна Желева, посланика ни в Полша Иван Найденов, началника на кабинета Румяна Бъчварова и външнополитическия съветник Радослав Точев. Всички европейски лидери ще се съберат в полския град, за да участват в мероприятията по отбелязването на началото на Втората световна война.

2000 деца с оловно отравяне в Китай
Близо 2000 деца от Югозападен Китай са отровени с олово. Това е трети подобен случай в страната в последно време, предаде Асошиейтед прес.Пострадалите са от град Тунду, в югозападната провниция Юнан. Родителите им твърдят, че виновникът за оловното отравяне е намиращият се в близост до градчето индустирален парк. Според местни еколози отравянето е предизвикано от отровните газове, отделяни от автомобилите. Представители на провинция Юнан твърдят, че до 60% от децата под 14-годишна възраст страдат от оловно отравяне в районите на провинцията, в които минното дело е по-развито.В това число е и град Дунчуан, където се намира индустриалният парк, смятан за виновник за отравянето на 2000-те деца от Тунду. По-рано този месец 1300 деца в централната китайска провинция Хунан и най-малко 615 от северната провинция Шенси също се отровиха с олово.Тогава обаче причината бяха два завода. После тези предприятия бяха закрити. Отравянето с прекомерни дози олово води до увреждания на нервната и репродуктивната система, до високо кръвно налягане и до загуба на паметта.

САЩ се надяват на прогрес по близкоизточния мирен процес по време на среща на ООН
САЩ заявиха, че ще бъдат „много радостни”, ако Израел и палестинската страна постигнат напредък по съживяването на близкоизточния мирен процес в хода на сесията на Общото събрание на ООН в края на септември, предаде АФП. „Със сигурност се надяваме, че ще можем да продължим процеса. И ако това стане в Ню Йорк, ние ще бъдем много радостни”, каза говорителят на Белия дом Робърт Гибс. Гибс каза това след като върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана заявих, че Израел може да се съгласи да замрази заселническата си дейност на Западния бряг до средата на септември. Солана каза това след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху. По неговите думи, срещата между САЩ, Израел и палестинските лидери по съживяването на мирния процес може да се състои в рамките на Общото събрание на ООН.

ПО ФОКУС

„Лос Анжелис таймс”: Няма признаци за стихване на пожарите в Калифорния
Лос Анжелис. Силният горски пожар, който унищожи през последните шест дни повече от 50 сгради в Калифорния, изгори над 105 ха планински терен не забавя разпространението си, отбелязва на страниците си „Лос Анжелис таймс”. Пожарникарите не дадоха много надежда за подобряване на положението, докато времето продължава да е горещо и сухо. Пожарът в Стейшън, най-големият от няколкото, които горят в момента на територията на щата, си прокарва път през гъстата растителност на планинската верига Сан Габриел, като вече изгори огромна площ, простираща се между Алтадена и пустинята. В понеделник огънят напредна в западно направление, като принуди властите да евакуират още местни жители чак до Сънланд-Тухунга. Пожарът сега е на километри от Санта Клара. Въпреки огромните размери на пожара, който се простира върху територия на 40 км от изток на запад и на 30 км от север на юг, активните усилия на пожарникарите по въздух и суша успяха да задържат огнената стихия в предимно незаселени райони.

Ураганът „Химена” достигна максималната пета степен по скалата на Сафир-Симпсън
Москва. Силният ураган „Химена”, който се приближава до крайбрежието на Мексико, е достигнал максималната пета степен на сила по скалата на Сафир-Симпсън, съобщават местните метеорологични власти, предаде агенция Интерфакс.По последни данни стихията се характеризира с ветрове със скорост 250 км/час.Очаква се ураганът да достигне територията на Мексико през следващата нощ.

Мексико се подготвя за урагана „Химена”
Мексико. Ураганът „Химена” достигна максималната пета степен по скалата на Сафир-Симпсън и застрашава около 20 хил. мексикански семейства на полуостров Баха, съобщават местните власти, предаде Би Би Си.В момента ураганът се характеризира с ветрове от 250 км/час, но вероятно ще загуби част от силата си преди да достигне сушата на тихоокеанското крайбрежие на Мексико през тази нощ.Властите подготвят планове за евакуация за най-застрашените региони, а местните жители укрепват жилищата си преди бурята.

„Вашингтон таймс”: Генерал Маккристъл иска задълбочаване на връзките с афганистанските сили
Вашингтон. Американският главнокомандващ в Афганистан иска ново ударение върху укрепването и сътрудничеството с афганистанските сили, пише на страниците си „Вашингтон таймс”. След края на най-смъртоносния месец за американските сили там, генерал Стенли Маккристъл връчи на Пентагона и НАТО дългоочаквания си докла с преоценка на стратегията в осемгодишната война. В него се съдържа искане за заделяне на „необходимите ресурси” за прилагане на новата стратегия, която предстои да бъде оповестена скоро. Някои външни съветници на Пентагона препоръчват допълнително разполагане на между 20 и 30 хил. американски военнослужещи в Афганистан в добавка към онези 68 хил., колкото трябва да има в страната до края на годината. Това обаче може да се окаже труден залък за Пентагона, Белия дом и Конгреса, коментира столичният американски ежедневник.
„Ситуацията в Афганистан е сериозна, но успехът е постижим,” се казва в изявление на Маккристъл до медиите.

САЩ няма да пречат на по-близките отношения на Япония с Русия и Китай
Вашингтон. САЩ няма да пречат на стремежа на спечелилата парламентарните избори в Япония Демократична партия да установи по-тесни връзки с Русия и Китай, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс, предаде АФП. „Смятаме, че винаги сме поддържали стабилни отношения, че това приятелство ще продължи, независимо от това, кое японско правителство е на власт”, каза Гибс, помолен да коментира връзките между Вашингтон и Токио. Бъдещият премиер на Япония Юкио Хатояма обеща в хода на предизборната кампания да гледа по-малко към САЩ и повече към страните-съседки. „Мисля, че има голям брой регионални въпроси, като действията на Северна Корея, които може да са накарали японците да се стремят към по-добри регионални връзки”, каза още Гибс.„Ние със сигурност няма да им пречим”, отбеляза говорителят на Белия дом.

„Таймс”: Британските премиер и министър на финансите казват, че най-лошото е минало
Лондон. Британският премиер Гордън Браун, лятната ваканция на който бе нарушена от смъртните случаи в Афганистан и освобождаването на атентатора от Локърби, се очаква да убеди гласоподавателите, че британската икономика е преминала най-лошото и това се е случило благодарение на управлението на правителството на лейбъристите, пише британският вестник „Таймс”.Основното събитие тази седмица ще бъде срещата на министрите на финансите от страните от Г20 в Лондон. Британският финансов министър Алистър Дарлинг, който е домакин на срещата, ще се опита да подсигури по-голямо международно сътрудничество в отговор на банковата криза. Дарлинг също ще трябва да се заеме и с въпроса за премиите в банките – френският президент Никола Саркози вече потърси подкрепата на германския Канцлер Ангела Меркел за въвеждането на световни правила за премиите в банките. Саркози се опитва да постави въпроса за премиите на челна позиция в дневния ред на следващата среща на Г20 в Питсбърг по-късно този месец. По думите на Дарлинг, той очаква британската икономика да отчете растеж около края на настоящата година в резултат на мерките, като подкрепата за банките, извънредното намаляване на данъците и фискалните стимулиращи пакети.

АФП: Петролът отново достигна стойности над 70 долара на азиатските пазари след срива през нощта
Сингапур. Петролът леко поскъпна на борсите в Азия във вторник след като поевтиня през нощта заради опасения за възстановяването на световната икономика, съобщават анализатори, цитирани от АФП.Лекият суров петрол скочи с 40 цента, достигайки нива от 70,36 долара за барел. Петролът от Северно море от типа „Брент” достигна стойност от 70,08 долара за барел, след като поскъпна с 43 цента.

Бюджетният дефицит на Испания се е увеличил през първите седем месеца на годината
Мадрид. Бюджетният дефицит на Испания се е увеличил до 4,69% от БВП през първите седем месеца на годината на фона на тежката рецесия, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на испанското правителство. Бюджетният дефицит е достигнал 49,7 милиарда евро в края на месец юли, като за същия период на миналата година е бил 9,9 милиарда евро.В понеделник премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че правителството му обмисля да увеличи данъка върху доходите, за да запълни бюджета.

Рецесията в Швейцария продължава
Берн.Швейцарската икономика все още се намира в рецесия въпреки започналите положителни промени в страната, предаде АФП.През второто тримесечие на 2009 година брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0,3% спрямо предходното тримесечие, което е четвъртият пореден спад в стойността на БВП на Швейцария в тримесечните финансови отчети.В рамките на една година БВП се е понижил с 2%. Все пак от министерството на икономиката на страната отбелязват положителни промени в потреблението и инвестициите в строителния сектор.

Китай няма да промени посоката на икономическата си политика, заяви премиерът на страната
Пекин. Китайският премиер Вън Цзябао заяви във вторник, че правителството няма да промени посоката на икономическата политика на страната на среща с управителя на Световната банка, съобщава АФП.Вън Цзябао е коментирал пред Робърт Зелик, че Китай ще продължи да следва активна фискална политика.„Няма да променим посоката на нашата политика”, е заявил Вън, като е допълнил, че Китай се намира в ключов етап от икономическото си възстановяване.

Австрия е готова да излезе от „сивия списък” на данъчните оазиси
Виена. Австрия ще може да излезе от „сивия списък”, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), на страните, които представляват данъчни оазиси, след като днес бе приет закон за смекчаване на банковата тайна, предаде АФП.„След подписването на двустранни договори за двойното данъчно облагане с около 12 страни и приемането на закон за международно административно сътрудничество, Австрия ще може да излезе от „сивия списък” на ОИСР”, заяви по този повод австрийският министър на финансите Йозеф Прьол.

Унгарското правителство предвижда ограничения в бюджета за 2010 година
Будапеща. Унгарското правителство днес обяви, че предвижда големи ограничения при изготвянето на бюджета за 2010 година въпреки провеждането на парламентарни избори през следващия април, предаде АФП. Това се налага поради силния спад на брутния вътрешен продукт на страната, който, след като през тази година ще се понижи с 6,5%, през следващата вероятно ще се свие с 1%.Приоритети при изготвянето на бюджета ще бъдат съкращаване на разходите, намаляване на данъците, създаване на работни места и засилване на сигурността.

Германската инвазия срещу Полша отвори най-трагичната глава в европейската история, заяви Ангела Меркел
Гданск. Германската инвазия срещу Полша през 1939 година отвори най-трагичната глава в европейската история, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на официалната церемония по повод 70-годишнината от началото на Втората световна война, предаде АФП.„На този ден преди 70 години германската инвазия срещу Полша отвори най-трагичната глава в европейската история. Войната, започната от Германия, доведе до неизмерими страдания на много хора – години на нарушаване на правата на човека, на унижения и разрушения”, каза Меркел в полския град Гданск.

Б92: Няма да има съкращения в Нови Сад
Нови Сад. Кризата повлия и на Нови Сад, но благодарение на икономиите, в този момент няма да има съкращения в Градския съвет, заяви кметът на града Игор Павличич, цитиран от сръбското радио Б92. „Приливът на пари в бюджета е значително по-малък и трябва да приложим и непопулярни мерки, за да може градът на функционира”, посочи кметът. Той допълни, че е забранено на държавните предприятия да задлъжняват към банки без съгласието на Градския съвет, а разходите на представителствата са сведени до минимум.

Б92: Осем членове на една от най-силните престъпни групи на Балканите са били арестувани в Белград
Белград. Сръбската полиция е арестувала в Белград осем членове на една от най-силните престъпни групи на Балканите, съобщава сръбското радио Б92. Радиото посочва, че МВР Сърбия е арестувало в Белград Дарко Елез, лидер на една от най-силните престъпни групи на територията на Западните Балкани. В акцията, която в същото време е проведена и в Босна и Херцеговина, специалната полиция на Република Сръбска е арестувала в Източно Сараево няколко души, които са заподозрени в организирана престъпност. Убийства, изнудвания, търговия с дрога, продажба на крадени автомобили и пране на пари са само някои от дейностите, в които са обвинени арестуваните. Директорът на полицията Милорад Вельович заяви, че полицията е арестувала осем членове на международна престъпна група и че още 14 членове на групата са арестувани в Босна и Херцеговина и в Република Сръбска. Той допълни, че тази акция няма да приключи с лишаването от свобода на тези 22 души.

Сръбски печат: Законът за общественото информиране в Сърбия въпреки всичко бе приет
Белград. Приетият вчера в сръбския парламент закон за общественото информиране, който през последните два месеца стана повод за ожесточени дискусии сред обществеността, но и за разклащане на сръбското правителство, днес е централна тема на печата в Сърбия. Изданията съобщават за приемането на закона, като наблягат на битката за гласове, развихрила се вчера в парламента. Отбелязва се, че законът е приет с крехко мнозинство, благодарение на гласовете на някои опозиционни партии. Законът бе приет въпреки възраженията на журналистическите сдружения, както и на международната и сръбската експертна общественост, отбелязва „Данас”. Изданието публикува и остър коментар на журналиста Зоран Живкович по повод приемането на закона. В него Живкович окачествява приемането на закона като „свинщина”, а самия закон като „антиевропейски”. Живкович коментира, че сега в Сърбия вече няма партия, която през последните 15 години да не е участвала в „дисциплинирането” на медиите по начин, с който би се гордял и Гьобелс. Белградският „Политика” проследява всички събития, свързани със закона – от протестите на журналистите, през приемането му в парламента, до подписването му от сръбския президент Борис Тадич. Изданието посочва, че членове на Съюза на журналистите на Сърбия /СЖС/ са протестирали вчера в центъра на Белград с искане депутатите да не подкрепят промените в закона за обществено информиране. Журналистите са представили петиция, подписана от над 600 000 техни колеги. Вестникът цитира председателя на СЖС Лиляна Смайлович, която е завила, че в случай че законът бъде приет, СЖС ще настоява президентът да не го подписва, а Конституционният съд да провери дали не е противоконституционен, като законът ще бъде атакуван и в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Какви ще са последиците от промените в закона за общественото информиране ще стане ясно, след като те започнат да се прилагат в съдебната практика, посочва адвокат Душан Стойкович, цитиран днес от „Блиц”. Според Стойкович сред последиците ще бъде това, че в бъдеще журналистите и редакторите ще трябва да се консултират с адвокат или юрист преди да пуснат „рискова” информация, както и че ще се стигне до автоцензура. На свой ред „Вечерне новости” посочва, че след предиобедната битка за всеки глас, на екрана след гласуването е пишело 125 гласа „за”, 88 „против” и 11 „въздържал се”. Скандалният медиен закон е бил приет, благодарение на гласовете на Либералдемократическата партия /ЛДП/, Партията на обединените пенсионери на Сърбия /ПОПС/, чиито депутати променили позицията си преди самото гласуване, както и с гласовете на независимите депутати Владан Батич и Йован Дамянович. Против са били радикалите, прогресистите, членовете на Демократическата партия на Сърбия /ДПС/, Нова Сърбия и управляващата Единна Сърбия. Двамата „бунтовници” от ЛДП Весна Пешич и Жарко Корач са удържали на думата си и са натиснали червеното копче. Социалистите са се въздържали, посочва вестникът.

„Блиц”: Парадът на гордостта в Белград очаква гости от цял свят
Белград. Организационният комитет на Парада на гордостта 2009 съобщи днес, че събитието, което е насрочено за 20 септември в Белград, има подкрепата на голям брой международни институции и организации за човешки права и че очакват гости от цял свят, пише сръбското електронно издание „Блиц”. Заради идването на гейове, лесбийки и активисти за човешки права от различни страни, Организационният комитет заяви, че ще уведоми за тяхното идване посолствата на страните, от които пристигат гостите и ще предложат съвместна работа, за да се осигури максимална сигурност за посетителите. Парадът на гордостта ще бъде проведен под слогана „Време е за равноправие”, а както посочват организаторите, вниманието ще бъде привлечено към положението на една подценявана и дискриминирана група в Сърбия.

Полицаи се сбиха в Белград заради апартаменти
Белград. При опит да бъдат изселени полицаи от ведомствени жилища в Белград, се е стигнало до сблъсък с полицаите, които са имали за задача да изселят колегите си, предаде сръбското радио Б92. Полицаите, които са се настанили незаконно в апартаментите, отказват да ги напуснат. Преди минути на мястото е пристигнала и линейка.

„Данас”: В Сърбия вече няма партия, която да не е участвала в „дисциплинирането” на медиите
Белград. Сръбските проевропейски лидери и лидерчета се договориха за антиевропейския закон за общественото информиране, коментира днес журналистът Зоран Живкович на страниците на сръбския вестник „Данас”. Сега в Сърбия вече няма партия, която през последните 15 години да не е участвала в „дисциплинирането” на медиите по начин, с който би се гордял и Гьобелс. В края на ерата на Слободан Милошевич в тази „мръсна работа” участваха социалистите и радикалите, а днес, по времето на Борис Тадич, подобна „свинщина” повтарят експертите на Младжан Динкич, либералите на Чедомир Йованович и демократите, посочва Живкович. Според него промените в закона на практика довеждат до това сега управляващите да могат да лъжат и крадат без ограничения и без страх, че някой редактор професионалист, каквито все още са останали, ще допусне негов журналист да насочи вниманието на обществеността в тази посока. Опозицията в Сърбия отдавна вече не прави това, добавя Живкович. „Драги граждани, за това и за такива гласувахте и сега осребрявате поредната последица от несъобразителността и прибързаността си, но това не ви е за първи път, свикнали сте”, заключва Живкович.

„Блиц”: Сръбско-руската компания за „Южен поток” ще бъде основана до 15 септември
Белград. Съвместната компания на „Сърбиягаз” и „Газпром” за строежа на газопровода „Южен поток” ще бъде регистрирана до 15 септември, заяви за сръбското издание „Блиц” директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович. Общата компанията след основаването си ще започне изготвянето на анализ за рентабилността на проекта. Засега се знае, че газопроводът в Сърбия ще минава край Заечар, като главният възел ще бъде край Батайница. Дължината на газопровода през Сърбия ще бъде 450 км. Договорът за модернизацията на хранилището в Банатски двор ще бъде подписан след 7 септември, посочи още Баятович.

„Данас”: Преговорите между Сърбия и МВФ всъщност не са приключили
Белград. Сръбското правителство и мисията на Международния валутен фонд /МВФ/ все още не са постигнали споразумение бюджетният дефицит през следващата година да бъде 4% от БВП, нито за това икономическият растеж през 2010г. да бъде 1,5%, от което зависят планираните приходи в държавата каса, пише днес сръбският вестник „Данас”. По тази причина, уточнява изданието, за тези числа ще се разговаря и през последния ден от престоя на мисията на МВФ в Белград, въпреки че преговорите официално приключиха вчера.Информацията, че преговорите са приключили бе потвърдена от канцеларията на МВФ в Белград, но има възможност преговорите за покриването на бюджетния дефицит за 2010г. да приключат без конкретно заключение и да бъдат отложени до октомври, когато мисията на МВФ ще посети отново сръбската столица преди изготвянето на бюджета за следващата година. Сръбското правителство така получи още време да осмисли как да намали дефицита в държавната каса, ако не иска да има увеличение на данъците, отбелязва „Данас”.

РТС: Борис Тадич и Мегелна Кунева обсъдиха закона за защита на потребителите
Белград. Президентът на Сърбия Борис Тадич и еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева обсъдиха вчера в Белград законопроекта за защита на потребителите в Сърбия, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/. Законът има „изключително значение” за Сърбия в рамките на стремежа й да стане членка на ЕС, посочи Тадич. Става дума за законопроект, изготвен от сръбското министерство на търговията и „ЗАП прокет”, финансиран от ЕС. Тадич подчерта, че цялото стратегическо партньорство, което Сърбия реализира в последно време има една предпоставка, а това е членството в ЕС и припомни колко България, от където е неговата гостенка, е спечелила от това членство. Кунева от своя страна заяви, че е доволна от напредък, постигнат от Сърбия след последното й посещение през 2006г., подчертавайки, че правата на потребителите са основа на икономиката.

„Вечерне новости”: Пирот си отдъхна след ареста на престъпник в София
Белград. След ареста на Ивица Милев /36/ в България си отдъхнаха мнозина в Пирот, пише сръбският вестник „Вечерне новости”. Избягалият затворник в неделя бе задържан в жк „Люлин”, след като на 8 август стреля по българския полицай Венцеслав Алексов и го рани тежко. Милев е осъден в Сърбия през 2003г. на осем години затвор за множество тежки кражби в Пирот и околностите. Той е избягал от затвора в края на юли и се е укрил в България. Набавил си е фалшиви документи и планирал да избяга в Холандия. В началото се е криел в околностите на Драгоман, като при проверка е стрелял по полицай Венцелсав Алексов, баща на три деца, на кого по всичко изглежда, че ще бъде ампутирана едната ръка, отбелязва изданието. В България Милев е обрал няколко вили в околностите на село Габаре. След Драгоман се е настанил в апартамента на съпругата си, българска гражданка, която е известна на полицията в Сърбия във връзка със случаи на разпространение на фалшиви евро. Тъстът на Ивица Милев е сменен от поста, който е замел в българската полиция, която твърди, че той не е разполагал с информация за ареста му и не е знаел, че зет му е престъпник, издирван от сръбската и българската полиция. За какъв престъпник става дума, сочат и данните, че акцията е позадържането му е организирана едновременно на три адреса в София, отбелязва изданието. При акцията са задържани още двама души, които са заподозрени, че са били негови сътрудници. Милев е оказал съпротива при ареста.

Сител: Македонският премиер внесе декларацията си в комисията за Комисията за удостоверяване на фактите
Скопие. Премиерът Никола Груевски, председателят на македонския парламент Трайко Веляновски и няколко депутати внесоха декларации до комисията за удостоверяване на фактите изявления, че не са сътрудничили на тайните служби, предаде македонската телевизия Сител. След като внесе декларацията си Груевски каза, че лустрацията е трябвало да започне много по-рано, още през първите години на независимост на Република Македония. Той оцени позитивно началото на процеса, защото според него това е начинът да се затвори една черна страница от македонската политическа история. На журналистически въпрос дали досиетата от архивите в Белград ще се върнат, премиерът отговори, че правителството подкрепя закона за лустрацията и в тази насока ще се търси начин Македония да получи тези документи.Декларации до комисията за удостоверяване на фактите изпратиха депутатската група на Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) и депутатската група на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), които изразиха задоволство от началото на лустрацията, отбеляза медията.

Македонските изселници от днес имат право да гласуват на изборите в Македония
Скопие. Македонските граждани, които пребивават временно в чужбина, от днес получават правото да гласуват на избори за президент на Македония, предаде македонската телевизия Сител. От днес македонските изселници имат право и да гласуват за избора на трима депутати в националния парламент.

Македонски медии за България: Смекчаване на политиката на София
Скопие. Политиката на София към Македония, акцията на български туристи за почистване на осквернен паметник в Струга и случаят с розовите БМВ-та в Министерството на отбраната са темите, свързани с България в македонските медии днес.Дали кабинетът на новия български премиер Бойко Борисов чрез свои функционери отправя послание, че смекчава антимакедонската политика, коментира телевизия Канал 5, като отбелязва, че след заместник-министъра на отбраната в Прилеп, вчера директорът на държавната Агенция за българите в чужбина заяви в Щип, че официална София подкрепя европейското бъдеще на Македония. Райна Манджукова дойде в Ново село на гроба на скандалния Тодор Александров, където бе отбелязана 85-та годишнина от смъртта му. „Името на Тодор Александров не обединява днес нас в България и вас в Македония, но това е минало. Смятам, че освен това има и други неща, които ни обединяват в нашето общо бъдеще, а това е голямото семейство – ЕС, в което ще живеем и ще имам полза и едните, и другите”, е казала Манджукова. Това е второто посещение на високопоставен български функционер за последните няколко дни. Визитите последваха след острия тон, който си размениха София и Скопие във връзка със затворената българска гражданка в Идризово, при което имаше и заплахи, че България може да блокира присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, посочва Канал 5.

Български туристи почистиха осквернения паметник на братя Миладинови в Струга, е заглавието на вестник ”Дневник”. Неизвестни лица са изсипали боя върху паметника на братя Миладинови в Струга, пише изданието. От община Струга са заявили, че не отговарят за поддръжката на паметника. От Стружките вечери на поезията не са били информирани за оскверняването. Изданието посочва, че без да водят дебат кой отговаря за паметника и кой не е, група български туристи, които през уикенда са посетили Струга, по своя инициатива са се опитали да почистят паметника на братя Миладинови. „Нека покажат медиите, че българите се грижат за Миладинови. Тука цапат Миладинови и трябва сами да ги мием”, са коментирали българските туристи. Електронното издание Кирилица отделя внимание на розовите БМВ-та в министерството на отбраната. Българската армия беше замесена в розов скандал. Два автомобила марка БМВ на Българската армия бяха пребоядисани в розово. Заповед за пребоядисване на автомобилите е дал бившият министър на отбраната Николай Свинаров, който изпълнявал длъжността от 2001-2005 година, пише изданието. „Двата автомобила са купени черни, но министърът е дал заповед да бъде пребоядисани”, е заявил премиерът Бойко Борисов. Според изданието ставало дума за комичен скандал в България. Вестник „Труд” е изтъкнал, че автомобилите са били пребоядисани, за да съответстват на роклята на дъщерята на министъра, която трябвало да ходи на абитуриентски бал. Скандалът е бил потвърден и от сегашния министър на отбраната Николай Младенов. Бившият министър Свинаров е опровергал информациите, но вестник „Труд” е публикувал снимки с автомобила и роклята, посочва Кирилицa

Канал 5: София отправи нови позитивни сигнали към Македония
Скопие. Дали кабинетът на новия български премиер Бойко Борисов чрез свои функционери отправя послание, че смекчава антимакедонската политика, коментира македонската телевизия Канал 5, като отбелязва, че след заместник-министъра на отбраната в Прилеп, вчера директорът на държавната Агенция за българите в чужбина заяви в Щип, че официална София подкрепя европейското бъдеще на Македония. Райна Манджукова дойде в Ново Село на гроба на скандалния Тодор Александров, където бе отбелязана 85-та годишнина от смъртта му. „Името на Тодор Александров не обединява днес нас в България и вас в Македония, но това е минало. Смятам, че освен това, има и други неща, които ни обединяват в нашето общо бъдеще, а това е голямото семейство – ЕС, в което ще живеем и ще имам полза и едните, и другите”, е казала Манджукова. Това е второто посещение на високопоставен български функционер за последните няколко дни. Визитите последваха след по-острия тон, който си размениха София и Скопие във връзка със затворената българска гражданка в Идризово, при което имаше и заплахи, че България може да блокира присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, посочва Канал 5.

В Македония от днес започва процесът на лустрация
Скопие. В Македония от днес официално започва процесът на лустрация, съобщават македонските медии. От днес до 30 септември около 250 функционери в страната ще трябва да подадат декларации, заверени от нотариус, че не са били сътрудници на тайните служби. В първата вълна декларации трябва да подадат президентът, премиерът, председателят на парламента, министрите, депутатите и кметовете на общините. Законът беше приет по време на предишния парламент, по предложение на депутата Стоян Андов.Той обхваща период от 64 години – от 1944 година до влизането му в сила, 1 януари 2008 година. Съгласно закона лице, сътрудничило на тайните служби, не може да заема публична длъжност в период от пет години.

„Вечер”, Македония: Защитени доносници с досиета в Белград
Скопие. Президентът, премиерът, министрите, депутатите и кметът на Скопие са първите политици, които от днес до края на месеца трябва да представят декларации, че не са били сътрудници на тайните служби, пише днес македонският вестник “Вечер”. Изданието коментира, че комисията за лустрация започнала песимистично процедурата, като се е отказала предварително от досиетата, които се намират в Белград. На пресконференция вчера членовете на комисията са заявили, че по-голямата част от досиетата на македонските граждани, сътрудници на тайните служби, са в Белград, но се съмняват, че Македония може да ги получи. „В архива на Македония има около 36 000 досиета. В тях не влизат досиетата, които се съхраняват от Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК). По-голямата част обаче е в Белград, за които не знаем колко са на брой и в какво състояние са”, е заявил Георги Малковски, член на комисията. Според изданието това допълнително засилва съмненията, че лустрацията ще бъде успешна.

Инпрес, Македония: Председателят на парламента не е сътрудничил на службите за държавна сигурност
Скопие. Председателят на македонския парламент Трайко Веляновски внесе днес декларацията си в комисията за установяване на фактите, съобщава македонското електронно издание Инпрес. Веляновски внесе писмената декларация, че не е сътрудничил с органите на държавна сигурност през периода, обхвана от закона, като заемащ публичен пост - председател на парламента, съгласно чл. 6 от Закона за определяне на допълнителните условия за заемане на публична длъжност, известен като Закон за лустрацията.

„Нова Македония”: В България бяха заловени 1,5 тона марихуана
Скопие/София. Българската полиция е заловила вчера рекордните 1,5 тона марихуана в близост до границата с Гърция, пише днес македонският вестник „Нова Македония”. Представител на българската полиция е заявил, че голямото количество наркотици е било заловено в близост до Благоевград, област, известна с отглеждането на марихуана.В началото на август при акция на българската полиция бе заловен над един тон марихуана и то в същия район, припомня изданието.

„Шпиц”, Македония: Розов скандал тресе България
Скопие. Автомобили на Българската армия през 2004 г. са били пребоядисани в розово, за да отиват на роклята на дъщерята на бившия министър на отбраната Николай Свинаров, която трябвало да ходи на абитуриентски бал, пише днес македонският вестник ”Шпиц”, като се позовава на вестник „Труд”. Случаят стана известен след обиколката на премиера Бойко Борисов в министерството на отбраната. Веднага е започнала вътрешна проверка, тъй като било скандално държавни автомобили да се ползват за частни цели. „Тези автомобили са закупени черни, но министър Свинаров е дал заповед за пребоядисване. Ще поискам санкции за онези, които са отговорни за случая. Те трябва да понесат последствията”, е заявил Борисов. Изданието посочва, че Свинаров е опровергал информациите, но снимките на вестник „Труд” показвали противното. “Вест”, Македония: Български астрономи откриха 9 нови астероида
Скопие. Нови девет астероида бяха открити през последните две седмици от българската обсерватория IAU А79, съобщи Явор Шопов от физическия факултет на Софийския университет, пише днес македонският вестник „Вест”. Той поясни, че Центърът за малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз в Харвард, САЩ призна и обозначи с временни наименования новите астероиди. След първоначалните наблюдения е установено, че небесните тела не представляват заплаха за Земята и се намират в така наречения главен астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Астероидите обикалят около Слънцето с периоди от 3.1 до 5.3 земни години и имат съответно размери между 0.6 и 1.8 км, отбелязва изданието.
80 000 първокласници в Сърбия ще влязат за първи път днес в класните стаи
Белград. Днес започва учебната година в Сърбия за основните и средните училища. На чиновете ще седнат 80 000 първокласници, за които държавата за първи път е осигурила безплатни учебници, а началото на учебната година, по думите на министъра на образованието Жарко Обрадович, за втори път последователно няма да бъде белязан от стачки на просветните служители, отбелязват медиите.Един от най-съществените въпроси пред министерството на образованието тази година е за излишъкът на служители и рационализация на училищната мрежа, за да се намалят разходите в тази област и за да стане системата по-функционална.

Новата учебна година в Македония започна с 2 000 първолаци по-малко
Скопие. Новата учебна година в Македония започна без обещаните за всички безплатни учебници, целодневни занятия, обещаните компютри за всички ученици в основните училища, както и без предмета етика на религиите за петокласниците, пише днес македонският вестник „Нова Македония”. Днес в класните стаи в страната влязоха 20 000 първолака, което е с 2 000 по-малко от миналата година. Все пак най-голям смут сред родители и преподаватели предизвика съобщението, получено в няколко общини от Министерството на образованието, в което се посочва, че от тази година отпадат целодневните занятия.

„Шпиц”: Учебниците в Македония са безплатни, но учебните пособия са скъпи
Скопие. Над 3 000 денара (61 денара = 1 евро) струват учебните помагала за почти всички предмети, които са задължителни за петокласниците и шестокласниците, пише днес македонският вестник „Шпиц”, позовавайки се на служители в книжарници. Разходи над 1 000 денара ще трябва да поемат и родители на децата в останалите класове, без четвърти и седми, както и във всички средни училища. Родителите, които очакваха с проекта на правителството за осигуряването на безплатни учебници да се освободят от плащане на цялата необходима литература, се оплакват от натоварването на семейния бюджет. Новият закон за безплатни учебници, който важи само за четвърти и седми клас, предвижда безплатни учебни пособия. Законът важи и за определени учебници за други класове, отбелязва изданието. Министерството на образованието посочва, че според новия закон допълнителната литература не е строго определена, а някои работни тетрадки съществуват и в електронен вариант и преподавателят решава дали ще го раздаде на учениците в електронен или печатен вид. Така и на преподавателите ще са им необходими допълнителни средства, които ще трябва да отпуснат родителите. Цените на учебните пособия са като миналата година, като учебни тетрадки се продават по 250 до 300 динара, атласите са по 520, отбелязва вестникът.

Б92, Сърбия: Делото за аферата „Студентска книжка” бе отложено за шести път
Смедерево. Окръжният съд в Смедерево отложи за 15 септември основното разглеждане на делото за корупционната афера „Студентска книжка”, съобщава сръбското радио Б92. Шестото отлагане на началото на делото последва, след като адвокатите на обвиняемите поискаха изключение от председателя на Окръжния съд в Смедерево и от всички негови заместници, както и изключение от републиканския главен прокурор.

Министерството на транспорта проверява процедурата за продажба на летище Търговище
София. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) извършва проверка по процедурата за продажба на летище Търговище. Договорът за продажба ще бъде подписан след приключването й, съобщиха от пресцентъра на ведомството.От министерството припомнят, че летище Търговище не съществува като такова повече от 10 години. То не отговаря на изискванията за експлоатационна годност и застрашава безопасността на полетите, поради което е закрито за полети от началото на 1998 г. Със заповед на министъра на транспорта от 10 ноември 1999 г. е прекратен статута на летището и е заличено от регистъра на летищата в Република България. С този акт то се превръща в неоперативен актив – имот. В последствие, неоперативният актив е прехвърлен за управление на Летище Пловдив. На свое заседание /май м. г./, Съветът на Летище Пловдив установява, че този имот представляват неоперативен актив за дружеството, който не генерира приходи, а акумулира разходи за охрана и поддръжка. Съветът взима решение за продажба, за да бъдат реализирани приходи. На 22 юни т. г. решение на Министерския съвет дава съгласие Летище Пловдив ЕАД да извърши продажба на тези терени, чрез търг с тайно наддаване.

Мирослав Найденов: Българският земеделец няма представа от възможностите, от които може да се възползва
Благоевград. България е единствената държава в ЕС, която няма Агенция по храните, каза в Благоевград министър на земеделието и горите Мирослав Найденов, предаде репортер на радио "Фокус" - Пирин. Министърът допълни, че реализацията и структурирането на Агенцията по храните в момента е приоритет на земеделското министерство. Найденов допълни също, че след срещата с областните и общинските структури на министерството на земеделието в Пиринско е констатирал, че земеделските производители имат забележки и оплаквания към местните структури на министерството. „Длъжници сме на земеделските производители, защото в момента българският земеделец няма представа от възможностите, от които може да се възползва, каза министър Найденов.На срещата присъства депутатите Георги Антонов и Георги Икономов, както и областният управител на Благоевград Валери Смиленов.

Състоянието на културата не е по-различно от всичко останало в държавата, заяви Вежди Рашидов
София. Държавата е една система и ако кажем, че културата е по-различна от всичко останало, което е станало ще бъде пълна лъжа. Това каза в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин” Вежди Рашидов, министър на културата. Той заяви, че проверката в Министерството на културата е показала, че 70% от бюджета го няма в културата. Рашидов поясни, че са сключени всички договори, които е трябвало да бъдат подписани.„Проблем е, когато на края на годината останат 30% и на всичкото отгоре при дупка в националния бюджет от 2 млрд. и 800 лв. и когато финансовия министър казва, че режим 15% настъпва леко стрес и драма”, добави министърът. Той поясни, че са останали пари само за заплати до края на годината. „Това, което прави правителството никой него е правил досега”, каза още Вежди Рашидов.

Николай Свинаров: Категорично не съм поръчвал коли в розов цвят
София. Аз не си спомням като министър на отбраната да сме купували BMW-та. Когато променяхме парка на Министерство на отбраната към 2002 година имаше една поръчка и Министерство на отбраната закупи, примерно над 100 коли, които бяха марка “Тойота”. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей, България!” Николай Свинаров, бивш министър на отбраната. „Не знам кой е купувал тези BMW-та. В министерството има служби и структури, които имат самостоятелен бюджет и самостоятелно решават тези проблеми”, заяви Свинаров. Той отрече и да се е возил на такъв автомобил. Николай Свинаров каза, че трябва да се направи проверка за тези коли. „Категорично не съм поръчвал коли в розов цвят”, каза още бившият министър на отбраната.

Лошата инфраструктура е една от основните причини за катастрофите в страната, според Цветан Цветанов
София. Лошата инфраструктура е една от основните причини за катастрофите в страната. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус” . По думите на Цветанов трябва да се подобри инфраструктурата, особено там, където има концентрация на пътни инциденти и повече жертви. Министърът каза, че в Холандия събраните средства от глоби се влагат в подобряване на инфраструктурата и тази мярка ще бъде обсъдена и в България. Според него друга причина за множеството катастрофи е манталитетът на българина. „Практиката показва, че когато българските водачи излязат извън страната, стават много дисциплинирани и спазват правилата за движение на страната, в която са”, коментира Цветанов. По думите му трябва да се подобри работата в областта на пътната безопасност като се увеличат наблюдателните средства за регулиране на пътникопотока. Според министъра трябва да се използва интернет за популяризиране на правилата за движение сред децата. Той каза, че за първия учебен ден – 15 септември – трябва да се създаде допълнителна информираност за водачите на превозни средства. От холандска страна бе изказано мнението, че в България се наблюдава силна политическа воля за справяне с пътните инциденти. Според тях безопасността по пътищата е държавен и обществен проблем.Според министъра на образованието Йорданка Фандъкова 6-те часа годишно за обучение на децата по правилата за безопасност на движението не са достатъчни. Тя подчерта обаче, че проблемът не е в обема на часовете, а в качеството на преподаване.
В Прага днес се възобновява движението по исторически влаков маршрут, преминат от еврейски деца, бягащи от нацисткия режим
Прага. В чешката столица Прага днес се възобновява движението на влак, който ще премине маршрута, по който са минали десетки еврейски деца в Чехия, за да избягат от нацисткия режим, предаде Би Би Си. На днешната 70-та годишнина от началото на Втората световна война, властите в Прага пуснаха влак, който пресъздава бягството на потомците на евреите в страната от сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери. Пътуването бе организирано от приближените до спасените от английския дипломат сър Никълъс Уинтън, направил бягството на децата възможно.

„Файненшъл таймс”: Шампион по бойни изкуства в ключова комисия в ЕП
Брюксел. Каква е връзката между бойните изкуства и регулирането на европейския финансов пазар? Отговорът е българин. Със сигурност, най-цветният член на най-влиятелната комисия по икономически и парични въпроси в Европейския парламент е българският евродепутат Слави Бинев, пише Тони Барбър в статия във „Файненшъл таймс”.Бинев е шампион от таекуондо, който на електронната страница на парламента е описан като „най-познатата фигура в историята на бойните изкуства в България”. "Може би, трябва да добавя, че той е богат човек, който е част от българската ултранационалистическа партия Атака. Бинев има компания, която се занимава с нощни клубове, строителство и финансови консултации. Той знае, как да се грижи за себе си, ако може да се каже така", пише Барбър. Комисията, в която е Бинев, е изключително важна. Заедно с националните правителства и Европейската комисия, тя оформя финансовите документи, които ЕС планира да приеме на фона на глобалната криза.

Михаил Горбачов и Джордж Буш-старши ще присъстват на празненствата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена
Берлин. Бившите лидери на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Джордж Буш-старши ще пристигнат на 31 октомври в Берлин. Заедно с бившия германски канцлер Хелмут Кол те ще присъстват на празненствата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена, предаде ДПА.Вестник „Билд” отбелязва, че бившите лидери ще се срещнат за първи път от много години.В германската столица ще се проведат множество мероприятия, с които ще бъде отбелязано падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година.

Великите народи не трябва да се страхуват от истината за Втората световна война, заяви Доналд Туск
Варшава. Полша е готова да си сътрудничи с Русия за изучаването на факти от Втората световна война на основата на архивни данни. Освен това страната иска отношенията й с Москва да са изградени на основата на истината, дори тя да доведе до различни оценки и интерпретации, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от РИА Новости.„Велики народи, а именно такива са руският и полският народ, не трябва да се страхуват от истината”, посочи Туск на съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин. „Никой в Полша не е забравил и няма да забрави за кръвта на съветските войници, които освободиха страната от окупацията на Хитлер”, каза полският премиер.В същото време Туск посочи, че въпреки че съветските войници са освободили страната му през 1945 година, то те не са „дали свобода на Полша”.

Владимир Путин обеща безпроблемно снабдяване на Полша с петрол и газ
Варшава. Руският премиер Владимир Путин заяви, че Москва поема задължение да осигури безпроблемно снабдяване на Полша с петрол и газ. На пресконференция след преговорите с полския премиер Доналд Туск, Путин заяви, че не трябва да има съмнения в това, че Русия се обезпечавала и ще продължи да обезпечава Полша с енергоносители, предаде агенция Интерфакс.

Доналд Туск: Полша потвърди своето критично отношение към проекта „Северен поток”
Варшава. Полският премиер Доналд Туск заяви днес, че Варшава е потвърдила своето критично отношение към проекта „Северен поток”, предаде агенция РБК. „Ние се отнасяме скептично към икономическата и екологичната страна на този проект”, заяви Туск. По неговите думи, това не е тема от първостепенна важност в преговорите между Русия и Полша. „Проектът „Северен поток” е въпрос на отношенията между Русия и Германия. Ние се отнасяме критично, но спокойно към този проект”, добави Туск.

„Правда”: Полша напомни за войните – Втората световна и съвременната газова
Гданск. Вчера вечерта руският премиер Владимир Путин пристигна в Полша. Днес той ще вземе участие в церемониите по случай 70-годишнината от началото на Втората световна война. Премиерът на Русия ще проведе и редица срещи с европейските лидери. При това центърът на вниманието в преговорите с участието на Владимир Путин няма да бъде само историята, но и наболелият газов въпрос. Темата за доставката на руски газ за Европа през територията на Украйна остава една от централните на общоевропейските форуми в последно време, отбелязва руският вестник „Правда”. Сред главните срещи на Путин ще бъдат с колегите му от Украйна и България – Юлия Тимошенко и Бойко Борисов. В центъра на вниманието е стабилността на доставките на руски газ в Европа през територията на Украйна. Както е известно, през миналата зима България пострада най-много от спирането на доставките на руски газ през украинска територия. Затова обсъждането на тази тема с новия български премиер не е случайно.
Русия и Полша подписаха споразумение за сътрудничество в ядрената сфера
Гданск. Русия и Полша подписаха споразумение за сътрудничество в ядрената сфера в присъствието на премиерите Владимир Путин и Доналд Туск, предаде РИА Новости. Освен това беше подписано и междуправителствено споразумение за корабоплаването в Балтийско море. Беше подписан и протокол за сътрудничество между министерствата на културата на Русия и Полша за периода 2009-2012 година.

„Новая политика”: Путин ще обсъди с българския си колега енергийното сътрудничество
Москва/Гданск. Премиерът на Русия Владимир Путин ще проведе редица двустранни срещи в Полша по време на мероприятията по случай годишнината от началото на Втората световна война, в това число и с премиера на България Бойко Борисов, пише „Новая политика”. Очаква се основната тема в разговорите да бъде сътрудничеството в енергийната сфера. През миналата седмица между Путин и Борисов се проведе телефонен разговор, който беше определен от руската страна като „конструктивен”.По време на разговора Бойко Борисов е изразил желание да изслуша мнението на руските министри по всички съвместни енергийни проекти.
12,12 часа

ВЗРИВЪТ В РАЗЛОГ
Взрив на лек автомобил в Разлог взе две жертви тази сутрин. При инцидента загинаха жена на 37 години и петгодишното й дете. Взривът е станал около 8.00 часа тази сутрин, когато загиналата е отворила вратата на гаражната клетка. Предполага се, че взривът е задействан чрез мобилен телефон.

Цветан Цветанов: Взривът в Разлог най-вероятно е срещу съпруга на загиналата женаВзривът в Разлог най-вероятно е срещу съпруга на загиналата жена. Той е криминално проявен и има условна присъда. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус” . „Абсолютно никакво съдействие няма от страна на съпруга по случая. До момента той продължава да мълчи. Лицето се е занимавало със широк спектър от престъпления”, допълни министърът. На мястото са изпратени екипи на всички възможни служби на МВР, които работят по случая. „Създава се необходимата организация за разкриването на случая и ще се върви към повече версии , докато се изясни ситуацията”, добави Цветанов.

„Еврофутбол” няма договорни отношения с Явор Альошов МандраджиевБългарският лицензиран букмейкър „Еврофутбол” няма договорни отношения с лицето Явор Альошов Мандраджиев и/или фирма, която то представлява, т.е. то не е букмейкър на родния оператор. Това се казва в съобщение на „Еврофутбол” във връзка с информация, че Явор Мандраджиев е букмейкър на „Еврофутбол”. Мандраджиев е собственик на колата, която беше взривена днес в Разлог. При инцидента загина съпругата му и едното му дете.

Явор Мандраджиев се е занимавал с престъпна дейност, по неофициална информацияБизнесменът Явор Мандраджиев, собственик на взривения автомобил в Разлог, не е ползвал услугите на Бюрото по труда в Разлог и фирмата му до момента не е картотекирана в социалната институция. Това показва справка в Бюрото по труда. За радио “Фокус”-Пирин източник, пожелал анонимност, съобщи, че според коментари дейността на Мандраджиев е свързана с престъпна дейност. Единствената сигурна информация е, че бизнесменът е имал кафе в центъра на града, което не е било луксозно.

Явор Мандраджиев е роден на 14 август 1972 г. Той е ограничено отговорен съдружник в ЯВИС-1 ООД, Разлог. Фирмата се занимава с разкрояване, рендосване и импрегниране на дървен материал. Собственик е на пункт на “Еврофутбол” в гр. Разлог. Притежава и хотел в Банско. На 11 декември 2008 г. неизвестни извършители пукат 4-те гуми на луксозния му джип БМВ. Според основната версия на полицията това е дело на конкуренти в бизнеса или е свързано с неуредени финансови взаимоотношения.
2-3 дни ще са нужни, за да се уточни как е станал взривът в Разлог, според експерт
София. Два-три дни поне ще трябват на специалистите от ДОТО и полицаите да уточнят как е станал взривът в Разлог - дали при отварянето на вратата на гаража се е задействало самоделното взривно устройство или е използван мобилен телефон. Това каза за Агенция „Фокус”експертът по сигурността към Столична община Иван Бояджиев. Той уточни, че ако взривът е станал вътре в гаража, не е необходим голям еквивалент на взривното вещество. „Кметът на Разлог разказва, че взривът е станал при влизането на жертвите в гаража. Това е причина да се мисли, че взривът е станал при натискане на дистанционното за отваряне на вратата на гаража или вратата на лекия автомобил. Зависи от компетенциите на тези, които са правили бомбата, как са свързани детонара и устройството за задействане. Има десетки начини, но не е тема за публикуване”, каза още Бояджиев.

Антон Кутев: Изявите на Симеон Дянков придобиват размери на природно бедствие
София. Изявите на финансовия министър Симеон Дянков придобиват размери на природно бедствие, каза на пресконференция секретарят на БСП Антон Кутев, след Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Той коментира изказването на финансовия министър, че ще бъдат закрити всички държавни агенции. „Ще откриваме Агенция по храните или ще затваряме агенции”, попита Кутев във връзка с плановете на ГЕРБ за разкриване на държавна агенция по храните. Според Кутев става дума за липса на управленска визия от страна на правителството на ГЕРБ. Получава се в крайна сметка пълен административен хаос, коментира той. Секретарят на БСП определи финансовия министър Симеон Дянков като „човек с поразяваща уста”, който е без коефициент на полезно действие. Затова е по-добре министрите на ГЕРБ да работят повече, отколкото да говорят, препоръча Кутев.

Румен Овчаров: БСП не влиза в битката за столичен кмет с примирението, че предварително я е загубило
София. Очевидно е, че БСП като партия има сериозна нужда от промяна. С провеждане на тези вътрешнопартийни избори за кандидат-кмет на София ще дадем знак за тази промяна. Това заяви за предаването на БНТ „Денят започва” Румен Овчаров, председател на Софийската организация на БСП. Ако БСП не успее да спечели вота, това ще бъде неуспех. Ние не влизаме в битка с примирението, че сме я загубили предварително, каза той и добави, че резултатът на изборите в София ще бъде важен за възстановяване на авторитета на партията.Трудно ще успеем да избегнем интригантстването в партията. Механизмът, който сме подготвили обаче, до голямата степен ще минимизира тези негативни ефекти, но цялата организация осъзнава важността на това, което правим.

ДСБ очаква до края на месеца изготвянето на управленска програма от правителството
София. ДСБ очаква до края на месеца изготвянето на управленска програма от правителството. На пресконференция лидерът на партията Иван Костов каза, че тази програма трябва да бъде изготвена преди изработването на Закона за бюджета, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Костов каза, че от Синята коалиция ще продължат да дават подкрепата си за правителството на ГЕРБ, но няма да се откажат да настояват за изготвянето на такава програма. Лидерът на ДСБ каза, че обявяването на управленските намерения е в същността на демократичните процеси в страната.

От ДСБ настояват за изготвяне на доклад за състоянието на националната сигурност
София. От ДСБ настояват за изготвяне на доклад за състоянието на националната сигурност. На пресконференция пред журналисти лидерът на партията Иван Костов каза, че от този доклад ще стане ясно кои са приоритетите на страната за националната сигурност, предаде репортер на Агенция “Фокус” . От ДСБ също така ще настояват от здравния министър да изготви доклад за здравето на българина, от което зависи дали ще се наложат промени в Националната здравна стратегия.От тъмносинята партия заявиха намерението си да оглавят една от временните анкетни комисии в парламента – тези за разследванията на назначения и злоупотреби в последната година в кабинета „Станишев” и за нарушенията в изборния процес на пети юли. Според Екатерина Михайлова последната комисия на базата на събраната в нея информация да се направи анализ на провеждането на изборите, на законодателството, на действията на изпълнителната власт, както и контролът на самия изборен процес – от регистрирането на партиите за участие в избори, провеждането им и обявяването на изборните резултати. Предмет на дискусии в комисията също така трябва да бъдат явления като изборния туризъм, корпоративния вот, политизиране на изборните комисии, в това число и на ЦИК, създаването на изборни секции в чужбина. Според Екатерина Михайлова на базата на изводите от работата на тази комисия трябва да бъде изготвено изборно законодателство още в първата година на този парламент.

СДС иска от правителството конкретни мерки за съживяване на икономиката
София. Националният съвет на СДС прие декларация, в която се казва, че СДС подкрепят мерките на правителството за намаляване на разходите и борба с корупцията, но искат конкретни мерки за съживяване на икономиката, предаде репортер на Агенция „Фокус”. СДС подкрепя мерки за запазване на работните места. Сините призоваха да се приеме бързото връщане на ДДС, намаляването на облагането на едноличните търговци. Проектът АЕЦ „Белене” да бъде спрян, ако не може да се реализира с частни капитали, искат от СДС. Проектът Бургас-Александруполис е заплаха за туризма, според Мартин Димитров. Лидерът на сините призова правителството да вземе решение според българските интереси.
От БСП очакват правителство да предложи актуализация на бюджета, както обеща преди изборите
София. Би трябвало през септември финансовият министър да вкара за актуализация бюджета за тази година в Народното събрание и нека да видим дали ще го направи. Виждам обаче, че според изявленията, това няма да стане. Това каза на пресконференция секретарят на БСП Антон Кутев, след Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Кутев припомни, че по време на предизборната кампания от ГЕРБ настояваха няколкократно за спешна актуализация на държавния бюджет, какво и за сключване на предпазно споразумение с МВФ. Секретарят на БСП разкритикува и обещанието на ГЕРБ да намали осигуровките с 5 пункта, а от действията им става ясно, че това може да стане само с 2 на сто. „Т.е. цялата дейност на министър Дянков е дейност на един човек с поразяваща уста и с изключително нисък коефициент на полезно действие, защото по-скоро той има коефициент на вредно действие”, коментира Кутев. Според секретаря на БСП изказванията на Симеон Дянков само вредят – особено тези за българската енергетика. Изявите на министъра имат силата на природно бедствие, защото той успява с няколко думи да нанесе щети за милиони, каза секретарят на БСП. Едно подобно изказване на министъра е закриването на енергийни проекти, обясни Кутев. Той разкритикува и намерението на финансовия министър да закрие всички държавни агенции. „Идеите на министър Дянков стават все по-неразбираеми на нас. Закриването на всички държавни агенции е в противоречие с това какво ще правят с хората там, защото в държавните агенции работят десетки хиляди души”, каза той. Идеята за масово закриване на агенциите за тяхното преформатиране във ведомствата и в министерствата според БСП е несъстоятелна. От една страна се говори за това как ДАНС трябва да бъде преструктурирана, а от друга страна се говори как ще се закриват агенциите, посочи още Кутев. „Ще закриваме ДАНС или ще го развиваме”, попита още той.

Комисията за защита на потребителите завежда иск срещу „Глобул”
София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) завежда иск срещу „Космо България Мобайл” ЕАД или по-известната с търговското си наименование „Глобул”, съобщиха от комисията. Това е крайна мярка, която контролният орган предприема спрямо фирмата за нарушаване правата на голяма група потребители чрез въвеждане на неравноправни клаузи в Общите условия на договорите с клиентите й. Една от тези клаузи предвижда възможност потребителят едностранно да прекрати индивидуалния си безсрочен договор едва след като месец по-рано е направил писмено предизвестие за това и след като е изплатил всички дължими суми, както и месечната абонаментна цена за срока на предизвестието. Той има право да прекрати индивидуалния си договор, без значение дали е срочен или безсрочен, и при „съществено или системно нарушение на Общите условия от страна на Глобул”, но отново при същите условия – да направи писмено едномесечно предизвестие и да изплати всички дължими към момента суми заедно с месечната абонаментна такса за периода, в който тече срока по предизвестието. В същото време е дадено право на Глобул едностранно да прекрати незабавно индивидуален договор, в случай че потребителят е нарушил съществено или системно Общите условия. Тези уговорки водят до значително неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора, тъй като при неспазване на Общите условия потребителят трябва да направи едномесечно предизвестие за прекратяване на договора, а мобилният оператор може да направи това незабавно. Друга уговорка в ущърб на икономическите интереси на потребителите е тази, с която търговецът си запазва правото да променя цените на предоставяната услуга, без да даде възможност на клиента си да се откаже от договора, в случай че той стане неизгоден за него. Оказва се, че е създадена предпоставка потребителят да остане абонат на същия оператор, въпреки че окончателно определената нова цена е значително завишена в сравнение с цената, уговорена при сключването на договора и последвалата актуализация на таксите вече не го устройва. Възможността мобилният оператор едностранно да прекрати договора с клиента си, ако има изискуеми задължения по други договори, сключени между двете страни, е третата неравноправна клауза в Общите условия на мобилния оператор, заради които КЗП завежда иск срещу него. В случая за подобно действие липсва правно основание, тъй като, за да е налице такова, в текста на клаузата трябва да бъде уговорена отговорност, в чието основание да лежи развалянето на договора. Договорите могат да бъдат изменяни, прекратени, разваляни или отменени само по взаимно съгласие на страните или на основания, предвидени в Закона за задълженията и договорите. Искът на КЗП срещу „Космо България Мобайл” ЕАД е за преустановяване на нарушенията. Повод за разглеждането на Общите условия към договорите на „Космо България Мобайл” ЕАД дават множество жалби, постъпили в контролния орган за причинени от оператора затруднения да прекратят договора си с него и да изберат по-изгодно предложение на друг. Това става точно във времето, когато се въвежда възможността за преносимост на номерата между мобилните оператори и когато те са изправени пред предизвикателството поне да задържат своите абонати. Оплакванията на хората, адресирани до КЗП, са свързани с несъгласието с практиката на мобилните оператори да възпрепятстват по различни начини предоставената по закон възможност на клиентите на един мобилен оператор да прекратят договора си с него и да станат абонати на конкурентен, като запазят стария си номер. Това възпрепятстване най-често се реализира чрез въвеждане на условия за отказване от договора или такси. В хода на анализа на Общите условия на фирмата експертите установиха наличие на неравноправни клаузи, една от които има отношение към проблема с преноса на номера между мобилните оператори и която присъства в иковата молба на КЗП, наред с още две други. При прегледа на Общите условия на мобилния оператор експертите откриват и други неравноправни клаузи, които обаче са отстранени след влизането в сила на новите Общи условия на мобилния оператор. До иска за премахването на визираните по горе три неотстранени неравноправни клаузи се стига след като КЗП изпраща писмо до компанията, с което настоява те да бъдат доброволно отстранени или променени така, че да предвиждат еднакви права и задължения и за двете страни, като е даден срок за това. В писмото КЗП настоява още фирмата да предприеме действия да информира потребителите и контролния орган за направените промени. Междувременно влизат в сила нови Общи условия на мобилния оператор. При разглеждането им от експертите се оказва, че три от откритите неравноправни клаузи, за които КЗП е изпратила писмо с настояване да бъдат отстранени и за които фирмата е поела отговорност, че ще премахне, отново присъстват със същия запис. С оглед на това да се даде възможност да търговеца да коригира доброволно влезлите нови Общи условия е удължен срокът за отстраняване на констатираните неравноправни клаузи. Той е достатъчно дълъг – цели три месеца. След изтичането му е направена поредна проверка, при която се оказва, че същите неравноправни клаузи продължават да присъстват, Комисията решава да бъде предявен иск срещу „Космо България Мобайл” ЕАД за преустановяване на нарушението.

Новото българско правителство не трябва да иска заем от МВФ, смята проф. Стив Ханке
София. Новото българско правителство не трябва да иска заем от МВФ, смята американският икономист проф.Стив Ханке. Професорът по приложна икономика допълни, че очаква по-добри от прогнозните данни за бюджетния дефицит. Професорът по приложна икономика допълни, че очаква по-добри от прогнозните данни за бюджетния дефицит. В интервю за „Хоризонт” проф. Ханке заяви, че орязването на държавната администрация е правилна стъпка от страна на кабинета „Борисов”.„Бих препоръчал да не се предприемат стъпки за взимане на заем от МВФ. Сключването на споразумение с Фонда е сигнал за слабост, а всяко ново правителство иска да покаже, че е силно и че може само да се справи с проблемите. Точно това посъветвах през май турския премиер Ердоган, когато беше изправен пред дилемата, дали да поиска заем от МВФ. В крайна сметка Ердоган не подписа, което доведе до засилване на доверието на инвеститорите към турската икономика. Мисля, че България трябва да има същия подход. Ако правителството покаже, че само може да се справи с корупцията, да реформира съдебната система, да ореже излишната държавна администрация и да държи бюджета под контрол, това спечелено доверие може да промени посоката на развитие на България”, каза още той.Информацията е на БНР

Среща с изпълнителите на договори за строителство на ромски селища се проведе в МРРБ
София. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) беше проведена среща с изпълнителите на всички договори за строителство на ромски селища в общините Самоков, Пазарджик, Раднево и Балчик в рамките на II фаза на проект „Изграждане на 280 социални жилища в полза на ромските семейства”, съобщиха от ведомството. На изпълнителите е обяснена необходимостта от актуализиране на крайните цени на договорите във връзка с финансовата и икономическа криза и недостига на средства в държавния бюджет, така че да бъде осигурено успешното изпълнение на II фаза на проекта, одобрен от Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ). Средствата за проекта са осигурени от БРСЕ чрез държавен инвестиционен заем в размер на 5.4 млн. евро и чрез национално финансиране през бюджета на МРРБ.

Председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов е депозирал оставка
София. Иван Атанасов вчера е депозирал оставка като член и председател на Надзорния съвет на Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ), считано от 01.09.2009 г., съобщиха от агенцията. На основание чл. 21а, ал. 6, т. 1 от Закона за пътищата и чл. 7, ал. 2 т. 1 от Правилника за структурата, дейността и организация и дейност на Национална агенция „Пътна инфраструктура” и нейната администрация, Иван Атанасов е уведомил Министерския съвет и Министър-председателя за желанието си да бъде освободен в качеството му на член и председател на Надзорния съвет на НАПИ по собствено желание.В изложените мотиви към оставката Иван Атанасов посочва: „В публичното пространство заявих несъгласие с подготвената нова структурна промяна в НАПИ, обявена от Министъра на регионалното развитие и благоустройството и с предложените промени в Закона за пътищата, която се извършва само 3 месеца след като реформата по преструктуриране на бившия ФРПИ в НАПИ завърши успешно.Приетата през август-септември 2008 г. нова структура и организация, и изградените нови системи за финансово управление и контрол в НАПИ бяха одитирани от Европейската комисия и получиха положителна оценка. Заключението на Европейската комисия е: “Пътната агенция е изцяло реформирана” и в резултат на това на 12 май т.г се възстановиха спрените през 2008 г. плащания по програма ИСПА за 115 млн. евро и на 16 юни т.г беше вдигната наложената през януари 2008 г. забрана от ЕК да се стартират пътни проекти по Оперативна програма „Транспорт” и Оперативна програма „Регионално развитие”. Смятам, че новото преструктуриране на пътната агенция е неуместно. С подготвяните промени ще се отслаби системата за финансово управление и контрол в пътната агенция и ще се увеличи риска от лоши практики при управлението на пътните проекти.В допълнение, през последния месец новият изпълнителен директор на НАПИ не предоставя на Надзорния съвет исканата информация и не изпълнява решенията на Надзорния съвет, с което създава непреодолими затруднения за изпълнение на нашите законови правомощия и отговорности.В потвърждение на заявената от мен позиция на несъгласие с подготвяните промени в НАПИ и фактическата невъзможност за изпълнение на функциите на Надзорния съвет, моля да приемете моята оставка и да ме освободите като член и председател на Надзорният съвет, считано от 01 септември 2009 година”.

НАП изпраща по електронната поща всички регистрирани по ДДС фирми
София. Всеки желаещ може да получи пълния списък с регистрираните по ДДС дружества на електронната си поща, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Това става след регистрация в интернет страницата на агенцията – www.nap.bg. Пълният списък на регистрираните по ДДС е най-новата електронна услуга, която агенцията предоставя на своите клиенти. За да се абонират за електронната услуга, клиентите на НАП трябва да посочат име, имейл адрес, както и периодичност, в която желаят да получават бюлетина на електронната си поща. Това може да става ежедневно, ежеседмично, месечно или еднократно. След като се активира електронната услуга, в електронната поща се получава интернет адрес, от където може да се изтегли актуалния бюлетин на фирмите. Това може да стане в текстови файл или в табличен формат. Целият процес по регистрацията и изтеглянето на бюлетина със списъка отнема няколко минути. Общият брой допустими изтегляния на бюлетина от една заявка е пет пъти. Информация за регистрираните по ДДС дружества може да се получи и денонощно на телефона за информация на НАП 0700 18 700. За да ползват услугата, клиентите на НАП трябва да наберат телефон 0700 18 700 и да следват инструкциите на оператора. Информацията е идентична с тази в Публичния бюлетин на НАП за регистрираните по Закона за данък върху добавената стойност лица, публикуван на www.nap.bg. Проверката на регистрираните по ДДС дружества чрез интернет и по телефона дава възможност на фирмите да проверяват коректността на контрагентите си в реално време. Това значително намалява риска от налагане на санкции на дружества, чиито контрагенти не са били регистрирани или вече са били заличени от ДДС регистъра към момента на извършване на сделката.

Турски гражданин, дошъл за концерта на Мадона, е спрян на границата за неплатени данъци
Търговище. Турски гражданин, дошъл в България за концерта на Мадона, е спрян на границата за неплатени данъци у нас, съобщиха от териториялната дирекция на Национална агенция за приходите (НАП) в Търговище. Турският гражданин пристигнал у нас за концерта на Мадона в събота. При завръщането си обратно на граничния пункт го изненадали с новината, че дължи данъци в България и не може да напусне страната. Оказало се, че по искане на публичен изпълнител на НАП Търговище още миналата година му е наложена административна мярка „забрана за напускане на страната”. Преди година-две турският гражданин развивал бизнес у нас в района на Търговище. Натрупал данъчни задължения и побързал да се завърне в родината си, а сумите останали неиздължени. Всички опити да бъде открит за доброволно изпълнение останали неуспешни, затова публичен изпълнител на НАП Търговище поискал налагането на административната мярка. За да напусне сега страната, длъжникът трябва да изплати цялото си задължение, възлизащо на над 26 000 лв. – корпоративен данък. Сумата се очаква да бъде платена днес.За още два подобни случая от началото на годината си спомнят от НАП Търговище. Тогава длъжниците влизали в страната за посещения по казината в столицата. Внесените по-рано по такъв повод в хазната суми са за около 46 000 лв.

9753 ученици се явиха на днешната матура
София. 9753 ученици се явиха на задължителния втори държавен зрелостен изпит – септемврийска сесия, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката. Заявилите желание да се явят на изпита бяха 11 336, от тях се явиха 9753 ученици. Зрелостниците избираха между 12 учебни предмета. Най-голям е броят на явилите се по география – 6965.Утре - 2 септември, ще се проведе държавен зрелостен изпит по математика по желание.

Цветан Цветанов коментира изявлението на Алексей Петров, че след напускането си на ДАНС, няма да си мълчи
София. Всеки бивш служител на правоохранителните органи е имал възможността да работи в интерес на държавата и това е документирано. Надявам се, че всеки един, който излиза от правоохранителните органи, има съответния набор от документи за конфиденциалност и неразпространение на служебна информация. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус” . Цветанов бе помолен за коментар на изявлението на Алексей Петров, че след напускането си на ДАНС, няма да си мълчи. „Всичко, което е свързано с преминаване на границите на това, което вълнува обществото, върви към използването на класифицирана информация”, каза още министърът.

Николай Младенов: Планът за модернизация на армията е компрометиран от самото начало
София. Актуализираният план за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили е компрометиран от самото начало. Една от причините е липса на приоритети в проектите. Това каза министърът на отбраната Николай Младенов, който откри новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според военния министър в този смисъл трябва да се търси решение с основния боен самолет на армията ни, защото от 2012 година има опасност страната ни да не успее да гарантира въздушния си суверенитет.Според военния министър, армията все по-трудно запазва статута си на морален еталон за нацията и в сектора за отбрана има институционален и морален упадък, което е основната „вътрешна заплаха за националната сигурност на България”. Младенов очерта основните приоритети в работата си като министър, като например премахване на несвойствени за отбраната икономически функции и освобождаване на институцията от съмнителни цивилно-военни отношения. Една от първите стъпки на правителството ще бъде изготвянето на стратегия за национална сигурност. Пред журналисти военният министър каза, че една от възможностите за решаване на въпроса с розовите БМВ-та на министерството е те да бъдат продадени, като средствата влязат в бюджета на военното ведомство. Според Младенов миналото правителство е отпускало целево субсидии за Министерството на отбраната, но за сметка на общите капиталови разходи на ведомството. По този начин се орязвали приоритети в министерството. Така средства са се пренасочвали към определена дейност, като например строителството на апартаменти, като това е ставало за сметка на други нужди. От юли насам започва трупането на неразплатени сметки в министерството заради лошо планиране. Има бюджетни линии, за които трябва 17 млн. лв. на година, а са планирани два, коментира още Младенов.

Собствениците на ограбената в Харманли бензиностанция са разследвани от ДАНС
Харманли. Ограбената от маскирани бензиностанция в Харманли е „ДСА”, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Бензиностанцията се намира до отбивката за Симеоновград и е собственост на Димитрина Алтънкова. През април при акция на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за безакцизно гориво в града синът й Стоян Алтънков бе арестуван. При акцията бе открито 21 тона безакцизно гориво. Алтънков бе освободен под гаранция, а разследването продължава.
Задържаха група наркопласьори, разпространявала хероин в столицата
София. Задържана е група наркопласьори, разпространявала хероин в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Криминалисти от сектор "Наркотици" при СДВР проведоха специализирана полицейска акция по сигнал за група, разпространяваща хероин на територията на столицата. В хода на операцията бил проверен адрес, където били намерени осем приготвени топчета с хероин, на място е задържан Е.В. на 25 години. Мъжът е известен на полицията - за притежание на наркотични вещества, грабежи и хулигански прояви. В последвалите оперативно-издирвателни действия, в района на ЦУМ били задържани Б.С. на 22 години и Р.К. на 18 години, в който били намерени още седем топчета хероин. Разследващите установили, че Е.В. като ръководител на групата разпределял срещите на двамата си “сътрудници” с желаещите купувачи. Двамата дилъри са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а на “ръководителя” е взета постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” от съдия при Софийска градска прокуратура.

Пловдивската полиция работи с голямо натоварване и 100 души по-малко
Пловдив. Пловдивската дирекция на полицията работи с голямо натоварване, а численият и състав е със 100 души по-малко. Това съобщи на пресконференция днес директорът на полицията Пловдив комисар Ангел Рангелов, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус". Ако съставът бъде запълнен, дирекцията ще може да изкара повече хора на пътя, каза Рангелов. Многократно той е искал от предишни министри на МВР намаление на ръководните длъжности в дирекцията за сметка на изпълнителския състав, а не разкриване на нови щатове. Тези длъжности трябва да дойдат от други дирекции, с по-малка натовареност, каза Рангелов. В момента целият ресурс на дирекцията от автопатрули е изкарана на пътя, съобщи началникът на КАТ Трендафил Новаков. Има и смесени наряди на полицията с общинска охрана към Община Пловдив. Септември се очакват сериозни затруднения в движението в областта и заради началото на учебната година и заради усилените ремонти, които продължават в града, каза Новаков. Очаква се и нови възлови булеварди да бъдат разкопани заради ВиК ремонти. Затова от полицията призовават шофьорите към по-малко агресия и повече търпимост.

Няма коментари: