вторник, 29 септември 2009 г.

В СКОРО ВРЕМЕ СПИРАМЕ И ДА СЕ ХРАНИМ. ПОЕТАПНО И ПО ПРОЦЕДУРА! ЩЕ НАБЛЕГНЕМ НА РАЗВЛЕЧЕНИЯ ПО ... ТЕЛЕВИЗИЯ?

ПО ОБЕКТИВНО

Сметната палата отказа заверка на отчета на МС за 2008-а
Сметната палата отказа заверка на финансовия отчет на Министерски съвет за 2008 година.Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров връчи днес на премиера Бойко Борисов одитното становище по одита и заверката на Годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г.Мнението на палатата е, че поради констатираните съществени грешки и нередности отчетът за касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки за 2008 г. и балансът към 31.12. 2008 г. на МС не дават вярна и честна представа за имущественото и финансовото състояние и финансовият отчет не е съставен вярно и честно.Съгласно Закона за Сметната палата при отказ от заверка на годишен финансов отчет на разпоредител с бюджетни кредити Сметната палата уведомява министъра на финансите за предприемане на конкретни действия в съответствие със законовите му правомощия.Разкритията са станали при извършващия се в момента от Сметната палата одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет за периода от 01.01.2008 г. до 31.07.2009 г., възложен с решение на Народното събрание от 20 август.Установените данни влизат в рязко противоречие със становището за „заверка без резерви" на годишния финансов отчет на МС за 2008 г., утвърдено от ръководителя на Отделение V Ерджан Алкова.На свое заседание Сметната палата е оспорила подготвеното от одитен екип от Отделение V и утвърдено от Ерджан Алкова одитно становище за заверка без резерви на отчета на МС за 2008 г.Палатата е преценила, че е налице основание за подготвяне на ново одитно становище от друг одитен екип.Назначеният със заповед на председателя на Сметната палата одитен екип е изготвил настоящото одитно становище, с което на финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г. се прави отказ от заверка.Председателят на палатата е отстранил от ръководството на Отделение V Ерджан Алкова поради неефективно осъществен контрол.По закон обаче председателят на Сметната палата няма право да освобождава членове на Сметната палата, нито да предлага на Народното събрание тяхното предсрочно освобождаване, поради несправяне със служебните им задължения.Валери Димитров е разпоредил вътрешна проверка на дейността на одитния екип от Отделение V, осъществил първоначалната заверка на годишния финансов отчет на Министерския съвет за 2008 г.Той лично поема функциите на ръководител на Отделение V до определянето на нов ръководител.

Синята коалиция призова правителството да конкретизира политиката си
Одитът на кабинета Станишев, който се прави в момента от Сметната палата, ще покаже тежки нарушения на законите за обществените поръчки и за държавния бюджет, обяви изпреварващо лидерът на СДС Мартин Димитров. Според неговите източници, ако одитът бъде извършен обективно, не било изключено Сметната палата да отмени заверката на бюджета за 2008 г.И от СДС, и от ДСБ настояха правителството да конкретизира намеренията си, особено в секторите здравеопазване, социалната и данъчната политика и в национална сигурност. Същевременно лидерът на ДСБ Иван Костов посочи възстановяването на реалната икономика като най-високия приоритет, който правителството трябва да приеме. Управляващите трябва да заговорят на ясен език пред обществото какво точно смятат да правят през своя мандат, подчерта за пореден път Костов. "Един министър казва, че ще се увеличи пенсионната възраст, друг казва, че този въпрос се дискутира, но това липсва в антикризисните мерки на правителството. Липсва и увеличаването на акциза за горивата, а се твърди, че и този въпрос се дискутира", посочи Костов примери за "неясен език" на кабинета.Правителството трябва да актуализира незабавно бюджета на здравната каса, да актуализира здравната стратегия, да приеме национална здравна карта, да отмени лимитите за здравните пътеки, а държавата да започне да осигурява децата със същия процент , както възрастните, ако наистина те са й приориет, както твърди. С тези препоръки Ваньо Шарков, депутат от СДС и член на парламентарната комисия по здравеопазване, нападна остро статуквото в здравната политика. Синята коалиция не за пръв път призовава правителството за повече конкретика в намеренията, но този път и СДС, и ДСБ остро настояха за спешни и радикални действия, за предвидимост и стабилност на политиката, за да не бъдат повторени грешките и пороците на предишното управление.

Яне Янев: Разплащателната агенция бави отговори по шест месеца, въпреки срока от 30 дни
Да се потърси сметка на Разплащателната агенция, която бави отговори на бенефициенти по три до шест месеца, въпреки законовия срок от 30 дни. За това настоя на пресконференция в Хасково лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. Според Янев хората са в патова ситуация. Той настоя за незабавната позиция на земеделското министерство за функцията и методиката на Държавен фонд ”Земеделие”. Янев настоя управляващите да дадат отговор дали фондът може да функционира, взети ли са мерки за работа по Програмата за развитие на селските райони. Яне Янев заяви, че е силно разтревожен от системата на ДФ „Земеделие”, която според него и при това управление е неработеща и има опасност от провал на Програмата за селските райони, който ще е по-голям от провала по програма САПАРД, защото стопирането на средствата може да бъде необратимо. Според Янев в ДФ ”Земеделие” все още работят чиновници от квотата на „политическите партизани”, които обслужват само и единствено интересите на тройната коалиция. По думите му тези чиновници е доказано, че са некомпетентни и са във фонда само заради това, че са верни на тройната коалиция. Янев настоя за освобождаване от длъжност на всички чиновници, срещу които има преписки и постановления преди още да излезе решението на съда. Яне Янев бе категоричен, че ще внесе в Комисията за борба с корупцията искане новото ръководство на ДФ „Земеделие” да бъде изслушано, за да каже какви мерки са предприети срещу продължаването на корупционните практики във фонда. Лидерът на РЗС ще изиска и отговор на въпроса продължава ли работата по роднинска линия в ДФ „Земеделие” и Разплащателната агенция.

Политическата ситуация в Румъния се изостря
Политическата ситуация в Румъния днес допълнително се изостри след като лидерът на социалдемократите Мирча Джоана отказа да отиде в президентския дворец в Котрочени за насрочените от президента Траян Бъсеску консултации, съобщи електронното издание Зиаре.ком. .По рано през деня румънските информационни агенции съобщиха, че премиерът Емил Бок назначи министъра на регионалното развитие и жилищата Василе Блага за временно изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи, след като вчера отстрани Дан Ника, който е от квотата на социалдемократите.След размените обвинения вчера днес президентът свика премиера и Мирча Джоана на консултации за изясняване на ситуацията. Все още не е ясно дали социалдемократите ще изпълнят заканата си да напуснат коалицията, ако Ника бъде сменен с Блага.

507-каратов бял диамант бе открит в ЮАР
Групата Petra Diamonds откри огромен 507-каратов бял диамант в мината "Кулинан" в ЮАР, съобщи Ройтерс. По думите на компанията това е един от най-висококачествените необработвани диаманти в света. "Удивителният камък беше намерен на 24 септември и в момента е подложен на анализ от експертите", се посочва в изявление на базираната в Лондон група. Камъкът тежи малко над 100 грама и е с изключителен цвят и чистота.Диамантът е рядък вид, с много ниско съдържание на азот, което го прави сред най-прозрачните и безценни скъпоценни камъни. Мината, в която е намерен, е известна с откритието на най-големия диамант "Кулинан" през 1905 г., който е част от съкровищата на Британската корона и е с тегло 621,2 грама.


ПО ДНЕС +

България, Румъния и Латвия - най-бедни в ЕС
България заедно с Румъния и Латвия е начело на европейската класация по ниво на бедност. Това показва нов доклад на ЕК за ефекта на социалните мерки върху жизнения стандарт. Според доклада този ефект е най-слаб у нас, а социалните плащания са намалили в България едва с 15 на сто риска от бедност. За сравнение - в страни като Швеция, Дания и Холандия, чрез социални мерки рискът от бедност е намален с около 60%. Европейската комисия оценява риска от бедност на базата на това, какъв дял от хората не могат да плащат ипотеката си, наема или сметката си за ток и парно. От значение е и това каква част от тях не могат да си позволят нов телевизор или хладилник, да се хранят пълноценно или да отидат на ваканция. /БНР

18 държави членки на ЕС трябва да върнат 214 млн евро помощи за земеделие Европейската комисия поиска от 18 държави членки да възстановят 214.6 милиона евро, на първо място от Франция и от Испания, заради нередни разходи в рамките на Общата селскостопанска политика (PAC), предаде АФП. Брюксел поиска от Франция да възстанови 71 милиона евро от фондовете на ЕС, предоставени на земеделците, заради недостатъчен контрол или лошо прилагане на европейската регламентация през бюджетната 2006-2007 г. Испания трябва да върне 31.7 милиона евро, най-вече в областта на помощите за производство на зехтин, където контролът е бил незадоволителен, а санкциите - недобре приложени, допълва ЕК. Холандия, Великобритания, Гърция, Унгария, Полша и Португалия трябва да върнат суми между 10 и 28 милиона евро. "Комисията запазва натиска, за да гарантира по-добър контрол върху осъществените разходи", обясни еврокомисарката по земеделието Мариан Фишер-Бойл. В момента ЕС заделя 47% от бюджета си за селскостопанска политика и околна среда, както и за развитие на селските райони, или 54,8 милиарда евро от общо 116,5 милиарда през 2008 г. /БГНЕС


Последни сме в ЕС по качество на здравните услуги
България е на последно място в Европейския съюз по качество на здравните услуги според класацията "Индекс на здравния потребител", спонсорирана от Европейската комисия. Негативни оценки отбелязваме по всички критерии, свързани с достъпа до лекарства у нас - процент на възстановяване на разходите за лекарства с рецепта, употреба на иновативни онколекарства, достъп до нови продукти. В този раздел сме на дъното заедно с Албания и Литва. Една от основните критики е за защитата на пациентските права, тъй като липсвал закон за пациентите. Фактор, спомогнал да сме на последно място, е липсата на механизми за обезщетение на пациентите без намесата на съдебната система. През 2007 г. България беше предпоследна, а миналата година записахме 486 от 1000 възможни точки и оставихме зад себе си Латвия, Хърватия и Македония./Дарик радио

Словения пуска Хърватия в ЕС
Комисията по европейските въпроси на словенския парламент одобри единодушно деблокираното на преговорите между Хърватия и Европейския съюз /ЕС/. С решението на комисията се отварят 6 нови и се затварят 5 глави от присъединителните преговори на властите в Загреб, съобщи председателят на комисията Матияж Франгеш. Той каза, че при всяко отваряне или затваряне на дадена глава Словения ще дава едностранни изявления, с които ще защитава своите интереси в процеса на преговорите. Поради граничен спор властите в Любляна до неотдавна блокираха присъединителния процес на Хърватия.


ПО ФОКУС

Бедните страни се нуждаят от милиарди долари годишно за борба с глобалното затопляне, завиха от Световната банка
Вашингтон. Развиващите се страни се нуждаят от 100 милиарда долара годишно за борба с ефектите от глобалното затопляне през следващите 40 години. Това се посочва в доклад на Световната банка, представен в Хага, предаде АФП.В доклада се отбелязва, че до 2050 година температурата на планетата ще се покачи с 2 градуса. Експерти от Великобритания, Холандия и Швейцария отбелязват, че развиващите се страни ще се нуждаят от между 75 милиарда и 100 милиарда долара годишно за борба с последиците от глобалното затопляне след 2010 година.

Иран ще осигури достъп на инспектори на МААЕ до новия ядрен обект, заяви Бан Ки-мун
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че постоянният представител на Иран в организацията е съобщил, че Техеран ще бъде готов да допусне инспектори на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) до новия завод за обогатяване на уран, предаде ИТАР-ТАСС . Бан Ки-мун съобщи, че е завил на иранския посланик в ООН, че строителството на новия ядрен обект противоречи на резолюции на Съвета за сигурност на организацията и го е „призовал да направи целия процес открит, да бъдат започнати инспекции и да бъде осигурен пълен достъп на МААЕ”. „Той заяви, че неговата страна ще бъде готова да приеме тези инспекции на МААЕ. Аз искрено се надявам, че всички въпроси около ядрената програма на Иран ще бъдат решени чрез диалог, открито, с участието на МААЕ”, заяви Бан Ки-мун.

Либия има намерение да денационализира своя банков сектор
Триполи. Либия има намерение да денационализира своя банков сектор, предаде ИТАР-ТАСС. Местните медии съобщиха и за планове за частична приватизация на Националната търговска банка. Ръководителят на либийската Централна банка Фархат Омар Бенгдар заяви, че Триполи има намерение да получи около 41,25 милиона долара срещу продажбата на 15% дял в банката. В търговете ще могат да вземат участие чуждестранни банки.

Не учат, не работят, но и не щат...
25% от хората между 15 и 25 години нито учат, нито се обучават, нито работят, нито се квалифицират, нито имат желание за това. 110 млн. лв. са средствата предвидени в Националния осигурителен институт за пасивни мерки на пазара на труда. Един млрд. лв. ще се изразходват за активни и пасивни мерки на пазара на труда за 2010 година. Тихомир Безлов: Една четвърт от младото население е маргинализирано и рисково Огромен проблем за страната е, че една четвърт от младото и трудоспособно население е маргинализирано и рисково. Това каза пред Агенция „Фокус” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който бе помолен за коментар на споменатите от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов данни от доклада на Световната банка, че 25% от младите хора на възраст от 15 до 25 години нито учат, нито работят, нито се квалифицират, нито имат желание за това. Безлов обясни, че по-голямата част от тези деца са родени след 1990 година.„Вероятно голяма част от тези младежи не са ходили на училище и поради тази причина са силно маргинализирани. През последните няколко години имаше някакви усилия родителите да започнат да пращат децата си на училище като за целта им се орязваха помощи, предоставяха им се средства, закуски в училище, но без особен ефект”, посочи Безлов. По думите му това са близо 200 000 младежи. 40% от децата, които в тази възрастова група от 15 - 25 години са учащи, безработните са 16%, в отпуск по майчинство са 8%, 10% не са отговорили, а други 15 % казват, че работят. Тези, които работят посочват, че са заети в администрация, офиси, търговия, ръководители, квалифицирани работници – 5%, неквалифицирани работници – 4%, частни предприемачи, фермери – 0,3%. От тази възрастова група 15 – 25 години ромите и турците са около 20 %, докато българите са 76%. „Не е ясно, какво точно казват с това изследване,” посочи Безлов. Той посочи, че съществува следния проблем – един сериозен процент от децата престават да учат и действително престават да работят. Има студенти, които прекъсват и не започват да работят. Друг е проблемът, как се самоидентифицират младежите, когато попиташ един младеж, какво прави, той обикновено казва – уча. По официални данни регистрираните безработни младежи на възраст до 29 години са 52 000.

Тотю Младенов: 25% от хората между 15 и 25 години нито учат, нито работят, нито се квалифицират
25% от хората между 15 и 25 години нито учат, нито се обучават, нито работят, нито се квалифицират, нито имат желание за това. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при представянето на анализа на мерките, които се прилагат на пазара на труда от Икономическия и социален съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Социалният министър заяви, че 110 млн. лв. са средствата предвидени в Националния осигурителен институт за пасивни мерки на пазара на труда. Тотю Младенов обясни, че тези средства са били за 56 000 безработни лица „В момента безработните лица са 110 000. Затова средствата за пасивни мерки на пазара на труда, които са предвидени за догодина са около 200 млн. лв”, заяви Тотю Младенов. Министърът заяви, че не е възможно хем да се увеличава срока за получаване на обезщетение при безработица, хем да се увеличава размерът на обезщетението.Той каза още, че няма да бъде увеличавана вноската за фонд „Безработица” в условия на криза. Социалният министър отчете като необосновано, намаляването на вноската в условията на работеща икономика. Министърът се обърна към работодателите, като посочи, че недоверието, което има към тях, че през годините не са използвали разумно средствата на базата на това, че държавата им е намаляла непрекъснато осигурителната вноска трябва бъде върнато в противен случай 2011 година може да се стигне и до увеличаване на осигурителната вноска. Пламен Димитров: Новите безработни са хора с висока квалификация и български емигранти, които се завръщат Новите безработни са хора с висока квалификация и български емигранти, които се завръщат. Това каза Пламен Димитров по време на представяне на анализа на ИСС за ефективността на активните мерки на пазара на труда, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Оценката на ефективността на прилаганите мерки на пазара на труда ни показва, че от седемте ключови мерки, няколко имат максимален ефект, като например наемането на младежи до 29 години. Това е най-предпочитаната мярка от работодателите. „Най-голямо нетно въздействие върху целевата група са програмите, ориентирани за жени над 50 години и мъже над 55 години”, посочи Димитров. Една от неефективните програми и мерки бе така нареченото компютърно обучение на младежи. По думите му, е необходимо компютърно обучение за хора над 55 години. „Ние виждаме слабости в определението на обхвата на мерките”, констатира Димитров. Някои от мерките според анализа, направен от ИСС, трябва да бъдат „нулирани” като например мярката по чл. 55 от Националния план за действие по заетостта за наемане на продължително безработни лица, докато други мерки като наемането на лица на половин работен ден и допълнителното им квалифициране, съчетано с получаване на стипендия и плащане на пътните разходи трябва да остане. „Програмата от социални помощи към заетост трябва да продължи, но тя трябва да бъде регионално ориентирана. Тя е една от ключовите програми на пазара на труда”, посочи Димитров. „Проект „Красива България” ние оценяваме като непрозрачен, със спорна ефективност”, на програмата или преминаването и под шапката на Социално инвестиционен фонд.

ЕС няма план Б
Ирландският референдум за Лисабонския договор изправи на нокти Европейския съюз. Официални лица в Брюксел отдавна настояват, че договорът е важен за по-доброто функциониране на блока, който през последните години се увеличи до 27 страни, а още държави имат желание да се присъединят. Привърженици на интегриран съюз говорят за „катастрофални последствия”, ако ирландските гласоподаватели отхвърлят за втори път документа. Неутрални наблюдатели отвръщат, че политическата воля, а не правилата, като цяло определят успехите или провалите на ЕС. „Ако ирландците гласуват против Лисабонския договор, ЕС може да приключи като група от страни, които не могат да съгласуват действията си, но те няма приключат дейността си”, заявява Антонио Мисироли от Европейския политически център.
Всъщност ирландско „не” вероятно ще бъде толкова болезнено в Анкара, колкото и в Дъблин. Според ирландския еврокомисар Чарли Маккрийви, неуспехът в ратифицирането на Договора от Лисабон би предизвикал страх в международните инвеститори, в момент в който „нашите правителства, нашите банки и нашият бизнес се нуждаят повече то всякога от международен капитал”. По време на скорошно посещение в Дъблин председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди, че Ирландия може да изгуби правото си да номинира свой еврокомисар, тъй като настоящите правила на блока предвиждат по-малка комисия от 2009 г. „Единственият начин да осигурите Ирландия да има свой комисар, е да гласувате с ‘да’ на Лисабон”, заяви Барозу. Най-голямото безпокойство на ирландското правителство, освен призивите за оставка, е, че другите европейски правителства може да поискат да накажат ирландския евроскептицизъм с маргинализиране на страната. Италианският премиер Силвио Берлускони заяви дори неизказаното, предполагайки, че Европа „на две скорости” би била идеален отговор на ирландското „не”. „Ако Лисабонският договор на ЕС не бъде одобрен, ние се нуждаем от пълно преразглеждане на функционирането на Европа и създаване на ядро от страни, които ще действат без единодушие”, заяви Берлускони след скорошна среща със словенския си колега Борут Пахор. Но подобен сценарий би създал „правен кошмар”, заявява Мисироли. По-скоро, най-голяма вреда ирландското „не” би нанесло на кандидата за член на Европейския съюз Турция. „Без Лисабонския договор няма да има разширяване”, заяви през юни 2008 г. френският президент Никола Саркози, силен противник на членството на Турция. „Ясно е, че Договорът от Лисабон ще подобри условията за бъдещи разширявания”, отбеляза и Барозу в скорошен дебат за бъдещето на ЕС. „Не ще уважим всяко решение на Ирландия…Ако бъде „не”, ще запазим Договора от Ница”, коментира в началото на септември шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС.Съгласуван от държавните и правителствените ръководители на страните-членки, Лисабонският договор е „олекотена” версия на по-амбициозната конституция на ЕС, която бе отхвърлена от френските и холандските гласоподаватели през 2005 г. Целта на договора е да направи взимането на решения в блока по-ефективни, да осигури постоянни лидерски позиции и да предостави „повече глас” на Европейския парламент в делата на ЕС.

Емил Димитров: Не очаквам фалит на „Булгартабак”
София. „Булгартабак” може да фалира наистина, само ако не се озапти контрабандата на цигари. Нормално е навсякъде по света с увеличаването на акциза на цигарите, да се увеличават и опитите за контрабанда. Това каза пред Агенция „Фокус” зам.-председателят на земеделската комисия в парламента Емил Димитров, бивш председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия. „Не очаквам да има фалит на „Булгартабак”, очаквам мерките, които правителството взема, да доведат в разстояние на два-три месеца до драстично свиване на контрабандата и от там – увеличаване на продажбите на „Булгартабак” и съответно по-високи приходи в бюджета”, коментира той. По думите на депутата от ГЕРБ от НАП и Агенция „Митници” ще направят предложения за ограничаване на контрабандата на цигари. Според Димитров бъдещата приватизация на цигарения холдинг трябва да бъде направена много прецизно и внимателно, за да не се проваля за пореден път. „Приватизация ще има, въпросът е какъв ще е технологичният срок, за да бъде процедурата максимално добре подготвена и максимално прозрачна”, каза той.Министърът на икономиката трябва да каже кога „Булгартабак” ще бъде обявена отново за приватизация.

Конференция за български и руски архивни документи се проведе в Москва
София. Научно-приложна конференция на тема “Документи за историята на България в руските архиви и документи за историята на Русия в българските архиви” се проведе на 28 септември в Москва, съобщиха от Министерството на външните работи. Инициативата е в рамките на Годината на България в Русия и е организирана от Държавната агенция “Архиви” на Р България, Федералната архивна агенция на РФ и Посолството на България в Москва. В приветствените си слова посланик Грозданов и председателят на Агенцията Боряна Бужашка подчертаха значението, което българската страна придава на въпроса за връщането на българските архиви от периода 1939-1944 г., съхранявани в руските специализирани ведомствени архиви. Отбелязано бе, че темата е обсъждана нееднократно на най-високо политическо ниво и предвид нейната обществена значимост, България ще настоява за положително решение.По време на конференцията български и руски учени и експерти в областта на архивното дело представиха свои доклади и споделиха общото виждане за необходимостта от организиране на подобни прояви и в бъдеще, което ще способства за научния и информационен обмен между архивните ведомства на двете страни.

Парламентът на Литва одобри наказателно преследване за отричане на „агресията на СССР”
Вилнюс. Парламентът на Литва одобри поправки към Наказателния кодекс, с които се въвежда наказателно преследване за отричане или оправдаване на „агресията на СССР” срещу прибалтийската държава, предаде агенция Интерфакс. В подкрепа на тези поправки, които са инициирани от консерваторите, на първо четене гласуваха 41 депутати, 13 бяха против, а 25 депутати се въздържаха.

РФИ: Никола Саркози иска да помогне на младите хора във Франция
Париж. Президентът Никола Саркози иска да помогне на младите хора във Франция. Годишно около 120 хиляди от тях на възраст между 18 и 25 години не успяват да се дипломират, предаде РФИ. Младежите също така са жертва и на безработицата, която засяга близо една четвърт от тях, докато средното ниво в страната е малко повече от 9%. Френският държавен глава е на посещение в южния град Авиньон, където обяви главните точки на своя план на стойност 500 милиона евро, които ще бъдат изразходвани за намеса на два фронта – образование и заетост. Никола Саркози: “Трябва да направим всичко, за да подобрим положението на младите работещи хора. Например, дълбоко несправедливо е млад човек, започнал да работи рано, да няма право на парична добавка активна солидарност за хора с ограничени доходи, ако е под 25 години. Защо договорът за професионално включване и договорът за първоначално наемане на работа бяха грешки? Защото е неприемливо във френското общество хората да нямат едни и същи социални права, ако са на различна възраст. Намерението ми не е да въведа минимално социално заплащане за младежи, което винаги съм отхвърлял по време на целия ми политически живот. Такава социална добавка ще направи нашите млади хора зависими и подпомагани. Тези млади работници заслужават нацията да оцени техните усилия.”

Бюджетът на испанското кралско семейство ще бъде замразен заради кризата
Мадрид. Годишният бюджет на кралят на Испания Хуан Карлос и семейството му ще бъде замразен през 2010 година, поради сериозния икономически спад в страната, предлага строг проектобюджет, предложен от министъра на икономиката Елена Салгадо, предаде ДПА.Кралското семейство ще разполага с 8,9 млн. евро за разноските си през 2010 година – същата сума като миналата година. Това е първият случай, в който замразяват бюджета на кралското семейство.

Радикален ислям?
От „Ред, законност и справедливост” ще внесат сигнал до Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Върховната касационна прокуратура относно новосъздадената партия "Мюсюлман-демократичен съюз" в село Славяново. Според лидера на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев партията представлява заплаха за националната сигурност. По думите му политическата структура, създадена от двамата братя Юзеирови, иска да вкара радикалния ислям в България.

Иван Костов: За Мюсюлман-демократичния съюз не може да кажем нищо, докато не видим програмата и устава
За Мюсюлман-демократичния съюз не може да кажем нищо, докато не видим програмата й и устава й. Но това, което виждаме, е сериозна неподготвеност от страна на основателите на партията-те не познават Конституцията. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.„Някои отнесоха въпроса до Конституционния съд, но и той ще поиска тези документи. Така че нека да бъдем демократи и да изчакаме тези документи и да ги видим”, каза още той. Според Костов - тази партия се прави, за да се покаже колко необходимо е ДПС, че не трябва да се съдят министри на ДПС, че нищо не трябва да се води срещу тях, че ДПС е национална ценност, ако го няма ДПС- тогава ни чакат такива партии. По отношение на намерението на Яне Янев да внесе в Комисията за контрол на ДАНС сигнал за тази партия, Иван Костов каза: „Комисията за контрол на ДАНС не трябва да се използва като арменския поп!” и помоли да не бъде питан повече на тази тема.

Скандал е избухнал между два враждуващи лагера в гърменското село Рибново
Пореден скандал, провокиран от два враждуващи лагера, е възникнал снощи в гърменското село Рибново, съобщи пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин кметът на селото Мустафа Абдиков. Той уточни, че случката е станала снощи, когато братът и бащата на единия от задържаните по предишния случай лица са нападнали брата на Недим Таламанов – Феим, преподавател в училището в селото. Двамата нападатели се казват Исмаил и Ариф Хатиб. Жители на селото разказват, че двамата, които са били роднини и на учителя по религия Мурат Бошнак, са изкочили с брадва от лек автомобил и са нападнали Феим Таламанов, чийто брат Недим вече е известен като човека, който информира за ислямски радикализъм в селото. В момента на извършване на нападението Недим е бил в ареста, където съдът постанови да стои в рамките на три денонощия, заради масовото сбиване, възникнало в село Рибново в края на миналата седмица. Според очевидци, Феим се спасил от нападението единствено, защото на около 30 метра от него имало полицейски патрул. Полицаите веднага се намесили в скандала и отвели двамата нападатели. Според кмета на село Рибново, на двамата е постановено задържане за 24 часа. Много са били очевидците на разигралия се инцидент, каза още Мустафа Абдиков. Днес обаче, когато полицията е снемала обяснения, повечето от тях са се уплашили, допълни кметът на селото. В последните три дни в село Рибново полицейски непрекъснати патрулират заради създалото се напрежение между двата лагера. В момента в селото също има два полицейски автомобила, каза Абдиков.

Задържаха двама мъже от гърменското село Рибново, отправяли заплахи срещу свой съселянин
Полицаи задържаха двама мъже от село Рибново, отправяли заплахи срещу свой съселянин. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Около 20.00 часа снощи в Районното управление на МВР в Гоце Делчев е получен сигнал за инцидент в село Рибново. 44-годишен мъж от селото е потърсил помощ от полицейските органи разтревожен, че съселяните му - двама мъже на 21 и 54-годишна възраст, го заплашват с физическа разправа. Незабавно на място е изпратен полицейски екип, който установява лицата, участвали в инцидента. И двамата са задържани в Районното управление на МВР в Гоце Делчев. По случая е образувано полицейско дознание и е сезирана Районна прокуратура.

Красимир Каракачанов: Мюсюлманският демократичен съюз е активно упражнение на ДПС
Мюсюлманският демократичен съюз (МДС) е активно упражнение на ДПС, тъй като братята Юзеирови са приближени на ДПС и Ахмед Доган. Това е поредната провокация към етническия мир в България и провокация на конституционния ред в държавата. Това каза в Плевен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Каракачанов добави, че въпросното формирование е антиконституционно, тъй като партии на етническа основа не могат да съществуват. Според него, ДАНС, МВР и прокуратурата трябва да вземат съответните законови мерки и създателите на МДС да понесат своята законова отговорност. Каракачанов е в Плевен, за да участва в излъчването на делегати от регионалната структура на ВМРО за Конгреса на партията, който ще се проведе на 17 и 18 октомври в столицата. Форумът ще избере ново ръководство на ВМРО, а неговото извънредно свикване е наложено от лошите резултати на изминалите парламентарни избори, поясни Каракачанов. Там ще бъдат отчетени грешките и ще се вземат решения за активна подготовка на предстоящите през 2011 г. местни избори. Новите корекции в работата на ВМРО са продиктувани и от новото управление на страната, както и от последствията от икономическата криза. „Всеки ден 2 хил. души остават без работа. Намаляват доходите на тези, които остават на работа. Необходима е нова стратегия на ВМРО в тези икономически условия”, каза той. Каракачанов отбеляза, че новото правителство на страната е започнало управлението си с разследване защо нещата в България не се случват и изобличаване на злоупотребите с власт, което е дългоочаквана крачка от обществото. По думите му хората, които са виновни за това, че България е най-бедната страна в Европа, а неграмотността се шири, трябва да понесат заслуженото, но българите се интересуват и какво ще става впоследствие. Според него формирането на Бюджет 2010 г. ще покаже до колко адекватно е правителството на икономическата ситуация. По отношение на важния за плевенски регион проект АЕЦ – Белене лидерът на ВМРО заяви, че трябва да го има, което ще допринесе България да е енергиен лидер на Балканите. Каракачанов добави, че транспортните проекти на България трябва да се движат паралелно, а не да се работи на парче. Без модерна инфраструктура страната ни не може да бъде конкурентна в ЕС и ще бъде заобикаляна, което ще я остави в глуха зона, обобщи той. Проблемът на страната ни е, че при всеки проект от типа на АЕЦ – Белене или автомагистрала „Хемус” се гледа първо личният, после партийният и чак накрая общественият интерес, което доведе до замразяването на европейски средства, коментира още той.

Антон Кутев: Има провокация в сформирането на партия „Мюсюлман-демократичен съюз”
София. Нямаме нищо против сдружението на партии, стига те да са законни и конституционни. По всичко, което виждам в медиите, партия „Мюсюлман-демократичен съюз” не е такава. Тя не е нито законна, нито конституционна. Това каза на пресконференция след заседание на ИБ на БСП Антон Кутев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Самият факт, че тя все пак се прави и няма да получи регистрация, означава, че тя или се прави от хора, които не знаят накъде са тръгнали, или че в нея има чисто провокативни мотиви. В разговорите в бюрото надделя логиката, че тук има провокация, но на мен лично ми е трудно да преценя кои са силите, които стоят зад тази провокация”, каза Кутев. По думите му това е по-скоро някакъв публичен акт, отколкото опит за регистрация на партия.

Ваньо Шарков: В здравеопазването се правят само структурни промени
София. Към момента не се води политика в сферата на здравеопазването, а се правят само структурни промени. Това каза д-р Ваньо Шарков, народен представител от Синята коалиция, предаде репортер на Агенция “Фокус”.От СДС настояват за актуализация на бюджета на НЗОК. Според д-р Шарков не е редно пари от здравни вноски да стоят в трезор на БНБ и да не се използват за здравето на хората. Други искания на СДС са да се внесе в Народното събрание доклад за здравето на нацията. Шарков обясни, че през предходните 4 години не е имало такъв доклад. Според него освен доклада, трябва да се направи и анализ като се предложат мерки, които да се приложат през следващата 1 година до следващия доклад. Според СДС трябва да има актуализация на Националната здравна стратегия, бързо трябва да се направи национална здравна карта. Шарков обясни, че в МРРБ има пари за здравеопазване, но те могат да се използват след като има изработена Здравна карта и Национална здравна стратегия. Народният представител от Синята коалиция обясни, че не може да се изтъква детското здравеопазване като приоритет, а в същото време държавата да внася вноски за децата, равни на ½ от здравните вноски. Според него, не е редно държавата да плаща здравните осигуровки на пенсионери, които пенсии са на тавана, а да претиска хора с минимални работни заплати да си плащат осигуровките.

Лъчезар Богданов: Целта на акцизното облагане е да накаже потребителите на дадените стоки и услуги
София. Целта на акцизното облагане е да накаже потребителите на дадените стоки и услуги. Това каза за Агенция „Фокус” икономистът Лъчезар Богданов във връзка с повишаването на акцизите за цигарите и горивата от 2010 г. Той допълни, че този ефект е търсен и заложен в смисъла на акцизите, а не е някаква случайност. „Когато облагаш една стока с много висок данък, ти го правиш по две причини. От една страна искаш да събереш повече приходи в държавния бюджет, а от друга - да накараш хората да спрат да потребяват съответния продукт. Не знам до колко е похвално държавата да иска да се намали потреблението на горива, докато за цигарите има някакъв консенсус, че е хубаво хората да пушат по-малко. Цената определено има такъв ефект, колкото и да си говорим, че пушенето е навик и зависимост”, заяви Богданов. Според него повишаването на данъците е мярка за закърпване на бюджета и повишаване на приходите, но с доста спорен ефект, имайки предвид свиването на потреблението и ръста на сивия сектор като ефект от това повишаване. Богданов уточни, че е спорен въпросът дали в момент на криза държавата трябва да расте. „Аз съм привърженик на тезата, че напротив – трябва да се свива и още повече да се намаляват данъците, да се приватизира, да се съкращават държавни разходи, да се уволняват служители и чиновници, които не вършат много смислена работа. Нека когато правителството защитава високите акцизи на цигари, алкохол и горива да каже точно това: ние смятаме, че тези, които потребяват тези стоки и услуги, трябва да бъдат наказвани, трябва да плащат много и ние ще им взимаме много от семейния бюджет”, посочи икономистът.На въпрос какво ще се случи с бюджет 2010, икономистът отговори, че вероятно постъпленията в държавната хазна малко ще се повишат. „Големите спадове в световната икономика значително намаляха, но излизането от кризата ще се получи, когато видим един нов икономически растеж. Растеж, който е устойчив, а не подкрепен от бюджетни дефицити, каквито някои развити икономики трупат с огромни темпове”, допълни Богданов.

Лъчезар Богданов: При вдигането на акциза ще се увеличи сивият дял от търговията с цигари
София. Ще се увеличи сивият дял от сектора на търговия с цигари при вдигането на акциза, коментира за Агенция „Фокус” икономистът Лъчезар Богданов. По думите му, ще се получи ефект на заместване при двата вида стоки – ще се увеличи стимула за ползване на стоки без акциз, т.е. търсене на варианти за заобикаляне на данъчното облагане. При цигарите вероятно много по-силно ще се усети, тъй като там скокът ще бъде много по-голям. „Повишаването на акциза на горивата и цигарите означава пренасяне на повече тежест от бюджета върху бизнеса и потребителите. От там по-ниско благосъстояние за тях – по-ниски печалби за бизнеса и по-ограничено потребление от страна на гражданите. Хората не трябва да очакват, че нещо рязко ще се промени от първи януари в тази посока, защото тези повишения са примесени с много други ефекти”, обясни Богданов. Според него в момента е важно да се гледа динамичният ефект, а не просто да се умножи акцизът сега, а догодина да се казва, че с толкова ще се повишат и приходите. Това обикновено не става. Първо - потреблението се свива и второ - сивият сектор се увеличава. Ефектът за бюджета няма да бъде толкова голям, подчерта икономистът. Той обясни, че чрез с тези мерки се премахват ценовите предимства на по-евтините производители, когато се облагат стоките с фиксирана висока ставка. По-евтините цигари ще страдат повече, тъй като при тях ефектът от промяната на цената ще бъде много по-голям, добави Богданов.На въпрос как повишението на акциза ще се отрази на „Булгартабак”, Богданов отговори, че само по себе си състоянието на „Булгартабак” не трябва да бъде притеснение за всички български граждани. „Тази търговска компания отдавна трябваше да бъде приватизирана, да играе по правилата на пазара, да участва в конкурентен пазар. Това не е национален проблем, очевидно е, че когато си производител на едни такива грандове, в подобна ситуация губиш”, заключи икономистът.

Стамен Тасев: Повишаването на акциза на цигарите е наложително
София. Повишението на акцизите на цигарите у нас е наложително, още повече, че и Европа ни налага атмосфера без тютюнев дим, каза пред Агенция „Фокус” бившият зам.-министър на финансите Стамен Тасев, сега изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите. Правителството иска да събере повече постъпления от косвени данъци, но те се плащат от пушачите – основни потребители на тютюневите изделия, каза още Тасев.Той обясни, че не е привърженик на такива резки скокове и промени във финансовия сектор, особено в условията на криза. „Едно време, когато аз бях в министерството, бяхме заложили ежегодно плавно увеличение. Ако колегите са допуснали изоставане в последните години, за да се харесат на електората си и не са правили плавните увеличения, сега те ще бъдат принудени да компенсират”, допълни той.Относно опасенията, че контрабандата ще се засили, Стамен Тасев коментира, че нелегалният внос не зависи от акциза, а от ефективността на работата на отговорните за пресичането й държавни органи.

Стамен Тасев: По-високият акциз върху горивата ще намали задръстванията в София
София. Увеличението на акциза върху горивата може да се мисли и от гледна точка на климатичните промени, каза бившият зам.-министър на финансите Стамен Тасев в интервю за Агенция „Фокус”. „Аз се надявам, че при едно 30% вдигане на акциза, например, задръстванията в София ще намалеят поне с 10%. Защото хората ще трябва да плащат с едно 15-20% по-скъп бензин”, коментира той.Стамен Тасев разкритикува и навика на държавните служители и висшата администрация да ползват служебни автомобили, чийто разходи са за сметка на държавата, както и регистрирането на луксозни автомобили като фирмени, което пък намалява облагаемата печалба на предприятията и също е в ущърб на бюджета. Той обясни, как във Финландия, ако министрите ползват служебен транспорт, то разходите по него се добавят към годишните им доходи и те плащат данък върху стойността им. Вместо служебен транспорт, дори представителите на висшата администрация ползват градския транспорт, велосипеди или ходят пеша. „В едно мое интервю веднъж казах, че демокрацията в страната ще дойде, когато всички, докато пътуваме в обществения транспорт, видим я министър-председателя, я председателя на Народното събрание”, заключи Стамен Тасев.

Няма коментари: