четвъртък, 3 септември 2009 г.

НОВИНИТЕ НА 3 СЕПТЕМВРИ! КАКВО ЛИ НИ ЧАКА?

По БНР

Археолози се противопоставиха срещу промени в Закона за културното наследство
Археолози изразиха днес притеснение относно предложения за промени в Закона за културното наследство, предвиждащи закриването на Националния институт за паметниците на културата.
“Обезпокоени сме, че се предлага закриването на този институт, който е една сериозна институция и неговата дейност е регламентирана в сегашния Закон за културното наследство”, каза доц. Тотко Стоянов - председател на Асоциацията на българските археолози. Той посочи, че законът беше приет много трудно от 40-ото Народно събрание, след дълги дебати, като още не са влезли в сила подзаконовите нормативни актове към него, а вече започват да се предлагат промени. В тях не се посочва кой орган в Министерството на културата ще замени дейността на Националния институт за паметниците на културата. Той осъществява от години регламентирана дейност, а в новите предложения не се посочват мотивите за закриването му, добави археологът.
Огромната част от дейността на Националния институт за паметниците на културата е свързана с недвижимите културни паметници, като голяма част от тях са археологически и всеки ден страдат от набезите на иманярите, каза доц. Стоянов. По думите му такива бързи и неясни промени може да навредят на системата за опазване на културното и археологическото наследство.
Директорът на Националния археологически музей ст. н. с. Маргарита Ваклинова каза, че археолозите не знаят кои специалисти участват в назначената от министъра на културата Вежди Рашидов комисия, която ще подготвя нов Закон за културното наследство.

Върховният съд на Русия върна делото за Анна Политковская в прокуратурата
Военната колегия на Върховния съд на Руската федерация днес върна в прокуратурата делото за убийството на журналистката Анна Политковская, която бе застреляна във входа на дома си на 7 октомври 2006 г.
По този начин съдът удовлетвори жалбата на роднините и протеста на Генералната прокуратура на Русия, които настояваха за връщане на делото, за да бъде извършено пълно разследване и издирване на всички съучастници в престъплението.

Украйна ще запази през 2010 година обема на доставки на газ от Русия на равнището от 2009 г.
Украйна ще запази през 2010 година обема на руските газови доставки на равнището от 2009 година, заяви украинската министър-председателка Юлия Тимошенко. Тя каза това след заседание на правителството, на което информира членовете на кабинета за резултатите от срещата си с руския премиер Владимир Путин на 1 септември в Полша.
Тимошенко посочи, че догодина Украйна ще купи между 27 и 33 млрд. куб. метра газ, в зависимост от икономическата ситуация. Тя напомни, че тази година страната внася от Русия 33 млрд. куб. метра газ и изтъкна, че Москва няма да налага глоби за по-малките количества, внасяни от Украйна.
На срещата си в полския град Сопот във вторник двамата премиери се споразумяха, че сегашните условия на световна икономическа криза, които се отразяват на икономиките на двете страни, трябва да бъдат отчитани и при взаимните разчети и доставките на газ, така че Украйна ще плаща само този обем газ, който фактически потребява.

Искат постоянен арест за поръчителя на взрива в Разлог
Страшимир Марчев - кореспондент на БНР в Благоевград
Окръжната прокуратура в Благоевград поиска постоянно задържане под стража за арменеца Рудик Казарян. Както държавното обвинение обяви вчера, данните от досъдебното производство сочат, че именно той е поръчителят на взрива в Разлог, отнел живота на Снежана Мандраджиева и 5-годишния й син Алекс.
От МВР в Благоевград уточниха, че Казарян не е криминално проявен. Той е със статут на постоянно пребиваващ в страната ни, а постоянният му адрес е в Пловдив. Арменецът е кум на почерненото семейство Мандраджиеви и допреди няколко години е развивал съвместен бизнес с бащата Явор, докато неуредени сметки не са развалили отношенията им.
Майката и детето издъхнаха от раните си часове след взривяването на заложената бойна граната, активирала се при отварянето на вратата на гаража. Другото дете на семейство Мандраджиеви, Кристиян, който е на 1,7 години, също бе наранен сериозно от взривното устройство, но остана жив и в момента е в „Пирогов”. Погребението на Снежана и Алекс Мандраджиеви е днес от 17 часа. Останалите трима арменски граждани, които бяха задържани вчера, вече са освободени от ареста и ще бъдат привлечени като свидетели, уточниха от Окръжната прокуратура.

Провеждането на предсрочни избори в Чехия възможно най-скоро е в интерес на обществото
В интерес на чешкото общество и държава е провеждането на предсрочните избори възможно най-скоро. Това заявиха в съвместното си изявление днес президентът Вацлав Клаус, премиерът Ян Фишер и председателите на двете камари на Парламента – Милослав Вълчек и Пржемисъл Соботка. Те изразиха и безпокойството си от предизвикалото дестабилизация отложено решение на Конституционния съд за провеждането на изборите на 9 и 10 окотмври. Според президента Клаус датата е била решена още преди месеци , а кризата явно е била отдавна планирана и изчакан последният момент .
Според чешките държавници трябва да се възстанови стабилността и да се намери възможно най-бързо решение за излизане от конституционната криза. Те припомниха, че до момента са изразходени повече от 120 млн крони за провеждането на изборите, а отлагането им ще увеличи допълнително разходите. Премиерът Ян Фишер допълни, че се очакват и важни дебати за държавния бюджет за следващата година на фона на последиците от световната икономическа криза.
Председателите на двете камари на Парламента изразиха готовност за начало на гласуването на промените в изборното законодателство още следващия вторник -8 септември.
Лоша новина обаче поднесоха на политическите лидери юристите. Според тях практически е невъзможно предсрочните парламентарни избори да се проведат на определените дати 9 и 10 октомври ако се направят стъпки за промени в законите. Те посочват като най-реалистична дата 6 и 7 ноември. С новия срок не се съгласихе единствено левите опозиционни социалдемократи., поддържайки старите дати -9 и 10 октомври.
Юристите предупреждават, че еднократинте промени би представляло риск за законодателството и е възможно да предизвика нови проблеми.
15те конституционни съдии в Бърно, вчера решиха , че публичното изслушване по жалбата срещу предсрочните избори в страната ще бъде на 10 септември , като тогава вероятно ще се очаква и решението на Съда.

Премиерът на Гърция ще обяви датата на предсрочните парламентарни избори
След среща с президента днес премиерът на Гърция Костас Караманлис ще обяви официално датата на предсрочните парламентарни избори.Съгласно конституцията до 30 дни след разпускане на парламента трябва да бъдат проведени изборите. Най-вероятната дата е 4 октомври.
С обръщение към нацията премиерът Караманлис обяви предсрочни парламентарни избори и поиска обществено доверие,за да се справи с икономическите проблеми.Решението му предизвика негативна реакция сред парламентарната група на управляващата партия Нова Демокрация.
Според повечето депутати това са „избори-самоубийство”за консервативната партия,която по рейтинг е с 6 пункта след опозиционната социалистическа ПАСОК.Инвеститорите също определиха като „вредни” изборите по време на криза.
В отговор лидерът на гръцките социалисти Георгиос Папандреу коментира решението за избори,като признание,че правителството не може да се справи с острата икономическа рецесия.
Политическите анализатори в Атина са категорични,че вотът ще бъдат спечелени от социалистите,но малка е вероятността да съставят самостоятелно правителство.

Среща Путин-Борисов за „Бургас-Александруполис”, „Южен поток” и „Белене”
Премиерът на Русия Владимир Путин прикани българския си колега Бойко Борисов скоро да вземе решения относно съвместните енергийни проекти и специално атомната електроцентрала „Белене”, петролопровода „Бургас-Александруполис” и газопровода „Южен поток” съобщава Нюз ин „Ако по някаква причина правителството Ви смята, че някой от плановете не е от полза за България, съм убеден, че няма да има проблеми в отношенията ни”, заяви Путин при срещата си с Борисов в град Сопот, Полша, съобщава РИА Новости. „Единственото, което искаме е да решите възможно най-скоро”, заяви руският премиер.
По-рано Борисов беше заявил, че новото правителство се нуждае от време за проучване на енергийните проекти. По думите на българския премиер най-голямото безпокойство в българското правителство предизвиква изграждането на атомната централа в Белене. София не вижда проблеми с реализирането на проекта за „Южен поток”, а относно „Бургас-Александруполис” има екологични проблеми, посочва медията.

Трайчо Трайков: Оказва се натиск при взимане на решенията за бъдещето на БЕХ
Решението за закриването на Българския енергиен холдинг ще зависи от това, дали холдингът изпълнява целите, за които е създаден. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризмът Трайчо Трайков. Не е ясно обаче кой ще е страна по големите енергийни проекти, в които България участва, ако холдингът бъде закрит. „Това е едно от съображенията, които не ни позволяват да закрием холдинга от днес за утре, защото всичко това трябва да се изчисли. Когато решаваме, трябва да преценим каква е цената, която плащаме за това – дали тя не е загубата на прозрачност, възможности за кръстосано субсидиране, за недостатъчно обосновани трансфери между дружествата. Това са много сериозни въпроси, които би трябвало да са обект на постоянен контрол или на едно изключително добросъвестно и професионално управление от страна на ръководството на холдинга.”
Министър Трайков призна, че се оказва натиск при взимане на решения за бъдещето на енергийния холдинг, но не посочи откъде идва натискът. „Ами това е, както човек като се гмурне на 10 метра под водата, и натискът идва абсолютно отвсякъде, просто защото се повишава атмосферното налягане.”
Трайчо Трайков каза, че не е избран окончателен вариант за участието ни в изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис, но уточни: „Един от най-важните аспекти на този проект е доколко той е екологично безопасен, защото в крайна сметка природата ни не струва 30 млн. долара, но ако можем да вземем тези 30 млн. долара по един безопасен начин, със спазването на всички икономически и екологични добри практики, в никакъв случай няма да се откажем.”

Потвърди се хипотезата, че някога Луната е била напълно разтопена
Уредът на спътника "Чандраян-1", който картографира минералите на Луната, потвърди хипотезата, че там е имало магмен океан, което означава, че някога естественият спътник на Земята е бил напълно разтопен. Карли Питерс от университета Браун в САЩ, ръководител на екипа, работещ с картографиращия уред на "Чандраян-1" , съобщи на астрономическа конференция в университета, че космическият апарат е регистрирал наличие на минерала анортит в лунната кора. "Това доказва несъмнено хипотезата за магмен океан. По друг начин тази масивна скала не може да се е образувала" - каза Питерс.
Анортитът - богат на калций и беден са желязо слой, се е издигнал до кората с охлаждането на Луната.
Мисията "Чандраян-1", която беше прекратена след загуба на връзката с апарата, откри и нов вид скала на Луната. Това обогати информацията за историята на Луната, която е модел за всички планети от земен тип. "Изследването на Луната ни дава възможност да изучаваме ранната еволюция на планетите" - каза Питерс, добавайки, че мисии като "Чандраян" ще помогнат за опознаването на Луната и за експлоатирането на минералните ресурси там в бъдеще.

Всички сме мутанти
Всеки човек има най-малко 100 нови мутации в ДНК-то си, сочат резултатите от изследване на американски биолози. Учените се опитват да установят броя на мутациите през последните 70 години, но това е станало възможно благодарение на нова технология на генетично проследяване. Резултатите ще помогнат да се изследва по-пълно еволюцията на човешката раса както и да се разработят лечения за редки генетични заболявания. Би Би Си

По БГНЕС

Бан Ки Мун алармира за ускоряване на климатичните промени
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази днес сериозно безпокойство от ускоряването на климатичните промени и предупреди, че "светът затъва в пропаст", предаде АФП. "Ние сме настъпили педала на газта и затъваме в пропастта. Учените дълги години бяха обвинявани, че вдигат фалшива тревога. Но хората, които наистина предизвикват тревога, са онези, които заявяват, че евентуални действия срещу затоплянето на климата ще доведат до залавяне на икономическото развитие. Те се мамят. Климатичните промени могат да доведат до масово бедствие", подчерта ръководителят на световната организация пред участниците в третата конференция на ООН за климата, която започна в началото на седмицата в Женева. /БГНЕС

„Галерия“ ще бъде разсекретена следващата седмица
Делото "Галерия" ще бъде разсекретено следващата седмица, каза членът на комисията за контрол над ДАНС в парламента и депутат от ДПС Камен Костадинов. Той отново обясни, че след изслушване на сегашния директор на агенцията Цветлин Йовчев е станало ясно, че разработката "Галерия" е била поръчана от предишния ръководител на ДАНС Петко Сертов. Надяваме се до следващото заседание на комисията за контрол на ДАНС следващата седмица "Галерия" да бъде разсекретена, каза Камен Костадинов пред бТВ. Според него след разсекретяването на разработката ще се види, че е имало много инсинуации около съдържанието й. От изслушването на Йовчев стана ясно, че целта на "Галерия" е била да се провери лоялността на част от служителите в ДАНС и така да се провери откъде има изтичане на информация, каза още Костадинов. Цветлин Йовчев е добър професионалист, не мисля, че ще върне агенцията назад, каза Камен Костадинов и поздрави премиера Бойко Борисов за избора му. ДПС няма да опъва чадър над никого, каза още Камен Костадинов по повод сформирането на парламентарна комисия, която да разследва управлението на кабинета "Станишев". /БГНЕС

Сертов поръчал "Галерия"
Поръчител на делото "Галерия" е бившият председател на ДАНС Петко Сертов, заяви председателят на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов след днешното им заседание, предаде репортер на БГНЕС. Костов подчерта още, че делото е в процедура на разсекретяване и според него след изслушването днес на новия председател на ДАНС Цветлин Йовчев в комисията, не е станало ясно има ли подпис на тогавашния вътрешен министър за активиране на делото. Той заяви, че делото не е възлагано от други служители на агенцията. Членовете на комисията ще поискат от министъра на вътрешните работи проектозакона, който урежда по нов начин структурата на МВР и на ДАНС, за да формират своята позиция. Следващото заседание на Парламентарната комисия ще бъде в сградата на ДАНС. Като основна тема, която ще дискутират, е изпълнението на бюджета. На въпрос дали има информация за това служители на ДАНС да са агенти на чужди служби, Иван Костов заяви, че това е работа на прокуратурата, защото депутатите от тази комисия не са единствените, които контролират ДАНС. На следващото заседание ще се разбере също каква ще е процедурата по разсекретяване на делото „Галерия“, което касае нерегламентираното подслушване на журналисти, но според Костов процедурата е почти в етап на завършване. Иван Костов специално е запитал Цветлин Йовчев ще даде ли гаранция, че за в бъдеще журналисти няма да бъдат подслушвани нерегламентирано, Йовчев е изразил пълната си увереност, че медиите няма да бъдат обект на тайните специални служби и че няма да има нелегитимен и незаконен интерес към тяхната работа. БГНЕС припомня, че делото "Галерия" бе образувано по повод изтичането на класифицирана информация към интернет сайта "Опасните" и по него са подслушвани журналисти от почти всички медии и депутати. Парламентарна комисия, в която участваше и депутата Атанас Атанасов установи, че ДАНС е започнала делото в нарушение на законовите правила.Проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани са разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати. Ръководството на ДАНС прие изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че водената разработка "Галерия" се отклонява от първоначално поставените цели./БГНЕС

Плевнелиев обеща прозрачни тръжни процедури
По отношение на трите магистрали, те ще бъдат готови до края на мандата. Освен тях магистрала Струма ще бъде започната, заяви Росен Плевнелиев министърът на реалното развитие и благоустройството по БНТ.Това ще стане с 85 % от европейско финансиране и 15 % съфинансиране от България. Промени по договорите в общините се правят, за да има повече смисъл и повече пазарно мислене в тях. Общините да наблегнат на градската среда, а не на видеоонаблюдение, поясни изискванията към общините той. Искаме да подадем сигнал на общините, че сме техен партньор, но те трябва да предлагат смислени и качествени проекти. Това, което се случва в момента е раждане на нещо ново, заяви министърът. 41 проекта са спрени, 19 други не са спрени, а още 11 общини ще получат възможност да кандидатстват, без другите да бъдат ощетени. Проверките по 41 проекти са за да стигнем до оптималния вариант с кметовете, защото ние виждаме завишени цени, поясни Плевнелиев. Светът е в криза, България също и от тази гледна точка не може да чакаме кризата да отмине. Предишното правителство е подписало твърде много проекти, поясни той. На всички кметове казах, че ние имаме принципна позиция и сме министерство на всички общини. Казусът е системен, защото има 52 млн. лв. дефицит, сключени са договори за 300 млн. лв, а само 5 млн. лв. на лице, коментира той финансирането на проектите. В рамките на две седмици ще има окончателно решение по това, кои от проектите ще бъдат финансирани, като те бъдат разпределени в 5 категории според приоритетите. Приоритетните проекти, които са почти завършени и се отнасят за здравето на хората ще бъдат довършени, заяви той. Отиваме в Брюксел с конкретен план за действие и очакваме той да бъда разбран. Така ще има резултати, заяви той очакванията си от срещата на 9-10 септември в белгийската столица. Не искам да съм министър на спрените проекти и не искам да се връщаме в миналото, заяви той. Целта е да усвояваме по коректен и прозрачен начин. Няма да се оправдаваме с грешките на някой друг. Ако се повтори ситуацията „Батко-братко“, Плевненлиев трябва да си замине на същия ден и да бъде даден в прокуратурата, заяви самият той. С честни и почтени тръжни процедури, недискриминационни условия, в които да бъдат допускани и български фирми, вижда той бъдещето на усвоените фондове от ЕС. До 14 ще бъдат обявени приоритетни проекти, заяви Плевнелиев. /БГНЕС

Янев: Тройната коалиция краде най-много
Имаме тотален срив на държавността във всички сфери и политики без изключение. ГЕРБ не е всемогъща сила, която за един месец може да установи целия разпад, който наследи, заяви лидерът на РЗС и председател на Комисията за борба с корупцията пред Нова телевизия.ГЕРБ вече имат политическа програма и няма защо да представят нова. За сега виждаме действия на ГЕРБ в положителна посока, което е по-важното, заяви Янев и подчерта, че за спортния център премиерът е сключи сделка за 17 млн. лв. по-малко. Всеки политик си има подход, не съм съгласен, че ГЕРБ прави зрелища, коментира той. Това са много рафинирани крадци, които са крали на ръба на закона и е трудно това да бъде обобщено за кратко, обясни той. Като председател на Комисията за борба в корупцията имам уверенията на премиера Бойко Борисов, че нещата ще бъдат доведени до край, заяви Янев. Според него БСП е редно да си потопят главата в пясъка, защото тези безобразия, които са направили нямат аналог за последните 20 години. Прави се проверка за последната година от управлението на Тройната коалиция, защото през нея най-много се крадеше. Това се вижда без очила, подчерта още лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев. / БГНЕС

Емил Димитров: От ГЕРБ не сме предпочели инвеститорите пред горите
Категорично отхвърлям тезите в някои днешни медии, че от ГЕРБ сме предпочели инвеститорите пред горите, заяви пред репортер на БГНЕС Емил Димитров, един от вносителите в Народното събрание на мораториума върху промяната на предназначението на земи от горския фонд.„Предизборно сме обещали да спрем заменките и изключванията върху горския фонд и работим в тази посока“, допълни той. Ако обаче някъде има инфраструктурни проекти на общини или държавата, всичко това е въпрос на бъдещи правни действия, които за сега не са обект на коментар, преди промените в законопроекта за горите да бъдат внесени, заяви той. За мораториума Димитров обясни, че той е абсолютно необходим, тъй като по сегашния закон, тези които са направили заменки, все още имат юридическото право да променят предназначението на горите. Депутатът от ГЕРБ изрично подчерта, че няма личен интерес от законодателния акт, нито ще бъде заподозрян в конфликт на интереси. „Имам 26 % участие във фирма „Елеонора транс“, която е акционер във фабрика „Медикет“, заяви той. За голямата заменка в Етрополе от над 1000 дка гори, в което участие има фабриката сме дали курортни гори в тетевенска Рибарица и това е изцяло в полза на дивеча в ловното стопанство, поясни той. Фабрика „Медикет“ е дала гори, а е получила дивечови ниви, окрупнени в района на ловното стопанство. „Там нито е строено нито ще се строи", категоричен беше Емил Димитров. / БГНЕС

Бивш премиер е новият външен министър на Албания
Бившият премиер на Албания Илир Мета, който е лидер на лявоцентристката Социалистическа партия на интеграцията /СПИ/, ще е министър на външните работи в новото правителство на страната, обяви премиерът Сали Бериша. Илир Мета ще е и вицепремиер, уточни Бериша на пресконференция. Това правителство ще гарантира стабилност на страната и ще провежда реформи за ускоряване на процеса на европейска интеграция на Албания, каза от своя страна Мета. Бериша подчерта, че приоритет на правителството ще бъде присъединяването на Албания към ЕС. Парламентът, който бе избран на 28 юни, ще започне работа на 7 септември и трябва да одобри състава на новото правителство няколко дни по-късно. Дясната коалиция, ръководена от Сали Бериша има 70 депутати, при необходимо мнозинство от 71, а партията на Мета - 4. Бериша предложи на Илир Мета през юли да се присъедини към коалицията в новото правителство, което бе прието, но предизвика остри реакции след социалистите в опозиция. Те считат, че новото правителство е продукт на "политически пазарлъци". Бериша посочи, че министрите на икономиката, енергетиката и здравеопазването също ще са от СПИ. Той съобщи и имената на министъра на икономиката - Дретан Прифти и на здравеопазването Петрит Васили. /АФП

По ДНЕС +

Българите сами са виновни за корупцията
Борисов тръгва добре, а българите трябва да си дадат сметка, че отчасти сами са виновни за корупцията в страната. Това каза пред Дойче веле белгийският балканист професор Раймонд Детрез. "С Бойко Борисов се появи ново течение в българската политика, хората очакват много. Вярно е, че има популистки моменти, особено спрямо малцинствата. Той разиграва т. нар. етническа карта. С нея играе и опонентът му Ахмед Доган. Има антитурски настроения в България и на българите им трябва малко, за да повярват в някаква заплаха от страна на турското население или от страна на турската република. За това е изгодно да разиграваш тази карта", казва Детрез. Друг популистки момент е назначението на Божидар Димитров като министър. Той е човек, който до голяма степен е популист и националист. Той, също като Бойко Борисов, говори това, което хората искат да чуят и по начина, по който искат да бъде казано – малко грубовато и народно. Това са някои черни петна по картината. Е, не е много светла тази картина, но нямаше друго, казва още експертът. "Ако Борисов действително предприеме мерки срещу корупцията, ако успее, това вече е много. Обаче ми се струва, че това е една огромна задача. Корупцията в България е един проблем, който не е ограничен до политиците и горните слоеве на обществото, а е проблем, който го има навсякъде. Българите, които са против корупцията, и са прави за това, те самите не са съвсем "имунни". Когато е в България, човек се сблъсква с корупцията на всяка крачка. Например в магазините нети дават касова бележка. Работата на черно е разпространена, защото не се плащат данъци. Когато полицията те спре, те шантажират с глоба, но понякога хората сами предлагат подкуп", казва още белгийският експерт. "Ако българите искат да направят нещо срещу корупцията, те могат веднага да започнат със собственото си поведение. Това ще рече, да се откажат от всякаква активна и пасивна корупция. Все пак политиците трябва да дават пример, с оглед на реномето на държавата в европейския контекст. Тази корупция трябва да се елиминира – това е ясно. Бойко Борисов може би ще успее. Не е важно толкова да гониш предишните корумпирани политици, а да вземеш мерки, които в бъдеще правят корупцията невъзможна", казва още Раймонд Детрез. /Дойче веле

Яне Янев: Има такъв доклад на ДАНС
На вчерашното заседание на комисията за контрол на ДАНС на която бе изслушан новият председател на агенцията Цветлин Йовчев, депутатът от РЗС Яне Янев, член на комисията, заяви в кулоарите на парламента днес, че е видял папка с името на доклада. "Аз стоях до председателя на комисията Иван Костов и между нас двамата имаше обемиста папка, на която пишеше "Доклад за дейността на ДАНС за периода 1.01.2008- юни 2009г". Според Янев твърде вероятно е сред данните в него да има сигнали за корупция уличаваща самият Сергей Станишев и свързани с неговия брат. Това е причината според депутата Станишев да си е затварял очите. /БГНЕС

Костов: Много е възможно такъв доклад на ДАНС да няма
Много е възможно такъв доклад на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) да няма, заяви председателят на комисията за контрол на ДАНС в парламента Иван Костов. Изказването му е по повод на днешното интервю на бившия заместник на агенцията Алексей Петров дадено пред в. "Труд". В интервюто се споменава от самият Алексей Петров, че новият премиер е ориентиран в ситуацията, защото му е предоставен доклада на ДАНС. "Аз съм доволен да чуя, че части от него се оповестяват от неговите министри по телевизията", казва Петров. Рано сутринта Костов е поставил въпроса за доклада на ДАНС пред новия председател на агенцията Цветлин Йовчев, но още няма отговор. Костов дори е препоръчал, да бъде извикан лично Алексей Петров за да каже, къде се намира този доклад, тъй като "това може да се окаже нерегламентирана по правилата на ДАНС вътрешна дейност". Ако старото ръководство на ДАНС е действало незаконно в този случай, то трябва да бъде подведено под отговорност, каза Костов. Ако има такъв доклад той трябва да е бил възложен по правилата по регламентиран начин, допълни той. Костов спомена още, че в ДАНС при предишното ръководство са се вършели много нередни неща, като даде за пример престояването в нечии каси на справката по делото "Лиана" и обеща скоро да има информация за това. Костов изрази учудването си, кой всъщност е ръководил ДАНС и дали това е бил нейният председател Петко Сертов. Докладът би трябвало да е предназначен за министър председателя, за негова институция и ако той съществува, би следвало да е на разположение на новия премиер, каза Костов. За нередните неща, които са се вършили при старото ръководство на ДАНС, Костов каза: "Бе направена справка по делото "Лиана", която е престояла около година и девет месеца в касата на единия от заместниците на Петко Сертов, което не е редно". Справките се пишат, за да се действа по тях, а когато почиват в нечия каса, това означава, че има опънат чадър върху самата разработка, поясни още той. Действията по този случай са предприети на 19 ноември миналата година, делото отново е текущо, не подлежи на контрол и прокуратурата се занимава с него, допълни Костов. Според председателя на комисията за контрол на ДАНС, фактите за доклада не е редно да ги казва Алексей Петров, а Петко Сертов. "Не мога да разбера, кой е бил реалният председател преди на ДАНС, питаме се всички и сме в недоумение, а вече съм и в потрес от това", подчерта Костов. Според него, когато Петко Сертов си е тръгвал от службата и когато е получил упреците, че не си е свършил работата, той е трябвало да каже - "напротив, свършил съм я", заяви Костов. "Това, че Сертов не го е казал, хвърля сянка върху цялата институция", добави в заключение Костов. /БГНЕС

Станишев: Не съм получавал доклад на ДАНС
Председателят на БСП Сергей Станишев, в качеството си на министър-председател на Република България, не е получавал доклад на ДАНС със сигнали за корупция, свързани с бивши министри от кабинета му. Това се казва в съобщение на БСП, изпратено до БГНЕС. Сергей Станишев нееднократно е заявявал, че няма чадър над никого, който е престъпил закона. В мандата си на премиер той не е прикривал информации и данни за извършени нарушения, се казва още в съобщението. Информацията за доклада на ДАНС, в който е имало данни за корумпирани министри в кабинета „Станишев“, с който бившия премиер е разполагал се появи днес в интервюто на Алексей Петров във в. „Труд“. Споре Петров новият премиер е ориентиран в ситуацията, защото му е предоставен доклада на ДАНС. "Аз съм доволен да чуя, че части от него се оповестяват от неговите министри по телевизията", казва Петров. По-късно иноформацията коментира и председателя на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Рано сутринта Костов е поставил въпроса за доклада на ДАНС пред новия председател на агенцията Цветлин Йовчев, но още няма отговор. Костов дори е препоръчал, да бъде извикан лично Алексей Петров за да каже, къде се намира този доклад, тъй като "това може да се окаже нерегламентирана по правилата на ДАНС вътрешна дейност". Ако старото ръководство на ДАНС е действало незаконно в този случай, то трябва да бъде подведено под отговорност, каза Костов. Според председателя на комисията за контрол на ДАНС, фактите за доклада не е редно да ги казва Алексей Петров, а Петко Сертов. От своя страна Яне Янев, председател на парламентарната комисия по корупция заяви, че такъв доклад е имало. Янев каза, че е видял папка с името на доклада. "Аз стоях до председателя на комисията Иван Костов и между нас двамата имаше обемиста папка, на която пишеше "Доклад за дейността на ДАНС за периода 1.01.2008- юни 2009г". Според Янев твърде вероятно е сред данните в него да има сигнали за корупция уличаваща самият Сергей Станишев и свързани с неговия брат. Това е причината според депутата Станишев да си е затварял очите. /БГНЕС

Петков и Гагаузов са в доклада на ДАНС за корупция
Имената на депутатите от БСП Румен Петков и Асен Гагаузов присъстват в доклад на ДАНС за корупцията, правен през януари тази година. Това обяви финансовият консултант Кольо Парамов пред Би Ти Ви по повод думите на бившия съветник от ДАНС Алексей Петров, че в доклада са имената на 10 министри от правителството на Сергей Станишев. Парамов съобщи, че докладът е съставен от две части. Ако се говори за нахалство, притискане, наглост, там е намесено името на Румен Петков, каза той. По отношение на финансовите злоупотреби бившият строителен министър не може да отсъства, допълни Парамов. Това е един първичен доклад, който рисува картина, близка до тази, която ни рисуват сегашните министрите, каза и бившият главен секретар на МВР и член на БСП Цвятко Цветков. Според него няма да има битка между Алексей Петров и Бойко Борисов, защото те нямат интерес от конфликт в момента. И двамата са доктори на наука, минали са през управлението и през бизнеса в различно качество, мисля, че те ще намерят общ език в името на целите си“, каза Цветков. /БГНЕС

Сидеров: Групи в ДАНС си разчистват сметките чрез медиите
Аз имам данни, че съм бил разработван от "Галерия" по нареждане на Румен Петков, за което трябва да му се потърси отговорност, каза пред БНР депутатът и лидер на Атака Волен Сидеров. Ще искам пълно осветляване по тази афера "Галерия", аз знам колкото и вие. Трябва да стане с ПР-акция. Според мен участието на двамата бивши водещи агенти от ДАНС /Рашко Заяков и Велин Хаджолов-бел. ред./ беше ПР-акция. Това не трябваше да минава през медиите. Те не трябваше да отидат в ПК за борба с корупцията и конфликт на интереси, а в ПК за контролна ДАНС, посочи Сидеров. Аз имам чувството, че различни групи в ДАНС си разчистват сметките чрез медиите, а парламентът става тяхна жертва, допълни той. Според него службите не работят достатъчно по турска линия, от където идва ислямският фундаментализъм. /БГНЕС

Комисията по досиетата е проверила 6 205 българи за 7 месеца
Комисията по досиетата е проверила още 6205 българи за периода 20 декември 2008 г. - 20 юли 2009 г. и е обявила принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия за 250 лица, заемащи публични длъжности. Това се казва в доклада за дейността на парламентарната комисия, който народните представители приеха с пълно единодушие тази сутрин. Документите на военното контраразузнаване вече са неделима част от архивния фонд на централизирания архив и наброявт 3800 папки. През периода заявления за запознаване с документи са подали 2134 лица, от които 382 лица за себе си, а 183 - за свои близки. Във връзка с прилагане на закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица – 1492 лица, а за журналистически проучвания – 53 лица. Депутатите приеха също с единодушие вътрешни правила за реда и работата на комисията за контрол на ДАНС. /БГНЕС

Димитров: 621 млн.лв. е изхарчило предишното правителство от 1 до 10 юли
621 млн.лв. е изхарчило предишното правителство от 1 до 10 юли, което е рекордно харчене в съвременната история на България, като е имало дни, когато са харчени по 200 млн. на ден. Това заяви председателят на СДС Мартин Димитров след днешното заседание на Националния съвет на СДС. Тези данни той съобщи, позовавайки се на отчети на БНБ и във връзка със създаването на временната анкетна комисия, която ще бъде гласувана тази седмица за проверка на сделките и персоналните назначения на правителството на Станишев. Има два по-важни одита, които СДС ще предложи на Народното събрание. Първият от тях касае одита на финансовото управление на Държавен фонд „Земеделие“ за периода 1 януари 2008 - юни 2009 г. Втория одит трябва да бъде извършен за дейността на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Според Мартин Димитров се закъснява с антикризисните мерки, защото има очаквания състоянието на икономиката да се влоши рязко през зимата. От СДС категорично настояват, да се приеме законодателна промяна за съкращаване на срока за връщане на ДДС, да бъде разгледан и приет максимално бързо от парламента. Те предлагат този срок да бъде 1,5 м. и това ще бъде една от първите ефикасни мерки за спасяване на много фирми от фалит и запазване на работи места. На въпрос подкрепя ли предложението на финансовия министър за закриване на държавните агенции Димитров отговори, че тази мярка трябва да бъде приложена след детайлен анализ за ползата на всяка една от агенциите, иначе Симеон Дянков сам би се поставил в уязвима позиция, тъй като може да се създаде евентуален вакум по време на криза. Пред срещата на Бойко Борисов с президента Путин в Гданск, Димитров припомни твърдата позиция на Синята коалиция и ГЕРБ преди изборите по отношение на строителството на АЕЦ Белене и петролопровода Бургас-Александруполис. На 10 октомври ще бъде националната конференция на сините в сградата на ВИАС. Димитров категорично заяви, че дори и да има промени в устава, те няма да касаят начина, по който се избира ръководството на СДС. /БГНЕС

"Златни" компютри и в Народното събрание
Администрацията на Народното събрание е намалена с 90 бройки. Това съобщи Председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й това са хора в предимно пенсионна възраст. Други 12 са съкратени, тъй като са били назначени в края на мандата на предишното народно събрание, без това да се е налагало. През последния месец броят на служителите в НС е редуциран с 15%, обясни още Цачева. Няма напрежение и политическа чистка в администрацията на парламента, посочи тя. Председателят на НС допълни, че съставът на нейния кабинет е намален от 6 на 4 служители. Освен това всеки един от заместник-председателите ще има по един съветник, а не по двама, както е било до сега. Цачева съобщи още, че е освободила от длъжност директора на Дирекция "Управление на собствеността" към НС Димитър Радонов по негово желание. Той е отговарял за обществените поръчки. В това си качество в края на декември 2008 той е подписал договор, с който Народното събрание е купувало компютри и принтери за Народното събрание на стойност 522 324 лева с ДДС. Единичната цена на преносим компютър е 2570 лева без ДДС. Да не се помислите, че става въпрос за някакви много луксозни компютри. Моят личен компютър, който е от същата марка, струва 980 лева, посочи Цачева. Тя допълни, че договорът вече е изпратен на разследващите органи, за да се прецени каква е загубата за Народното събрание от тази обществена поръчка. Припомняме, проверка установи, че в Главна дирекция "Досъдебно производство" към МВР са доставени над 1 000 принтера на изключително завишени цени. Общата стойност на купената техника е 2 794 800 лева. /News.bg

По Обективно

Кокосови орехи ще улавят въглерод на Малдивите
Правителството на Малдивските острови стартира проект за използването на биовъглен от черупките на кокосовите орехи като гориво и като средство за наторяване, писа електронното издание на Би Би Си. По този начин една част въглеродния диоксид ще остане в почвата, а друга просто ще бъде спестена и няма да бъде изхвърлена в атмосферата.Министърът на риболова и земеделието твърди, че пилотният проект цели да развие производството на биовъглен, използвайки отпадъчни материали като черупките на кокосовите орехи, които изобилстват на архипелага в Индийския океан. Биовъгленът се получава от растителни и рибни отпадъци чрез подлагането им на процес на пиролиза (изпичане в нисковъглеродна среда). В резултат се получава черен въглен, който, смесен с почва, действа като естествен тор, подобрявайки плодовитостта на местните почви. Това би намалило разходите за внос на изкуствени торове от чужбина и задържало тонове CO2-емисии в земята.Първоначално инициативата, която е съвместно изпълнение с британската компания Carbon Gold, ще бъде въвдена на три острова. Ако фермерите реагират положително на идеята, то постепенно ще бъде приложена из около200-те малдивски острова. Островната държавица наскоро се зарече да стане въглероднонеутрална до 2020 г., припомня сайтът на британския в. "Таймс".

Бившият шеф на НСО Румен Миланов станал съветник на премиера
Премиерът Бойко Борисов е назначил бившия шеф на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) и Националната служба за охрана (НСО) ген. Румен Миланов за свой съветник по въпросите на сигурността, пише в. "24 часа". От пресцентъра на Министерския съвет заявиха, че не могат официално да потвърдят информацията, тъй като става въпрос за персонално решение на министър-председателя. 61-годишният Миланов беше шеф на НСБОП от 2000 до 2005 г. След това оглавяваше НСО до 2007 г., когато беше пенсиониран. Миланов беше сред най-близките хора на Борисов от времето, в който той бе главен секретар на МВР. След пенсионирането му президентът Георги Първанов го награди с орден "За военна заслуга" с мечове - първа степен.В кариерата си Миланов е преминал през всички нива в йерархията на МВР, като в различни периоди е ръководил КАТ, националната полиция и жандармерията. След пенсионирането си той започна да преподава антитероризъм, стана шеф на сигурността на фирма и оглави Асоциацията на полицейските началници. Миналата година дори бе спряган за министър на вътрешните работи на мястото на Румен Петков, но самият той твърди, че е отказал единствено по семейни причини.До момента са известни още трима съветници на премиера. Проф. Доан Зия ще отговаря за здравеопазването, бившият царски депутат Светослав Спасов ще предлага съвети по въпросите на администрацията, а в сферата на международните проблеми съветник ще е Радослав Точев от ГЕРБ.

До дни бивши министри с обвинения
До няколко дни ще има повдигнати обвинения срещу бивши министри. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той поясни, че няма да конкретизира имена, защото обвинителните актове се внасят от прокуратурата. Създал съм необходимата организация за пълно съдействие, за да бъде документирана престъпната дейност, която е извършена, добави Цветанов. Припомняме, по-рано днес стана ясно, че доклад за корупция по високите етажи на властта е предоставен на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Работата на комисията Станишев няма да обхваща само министерствата, каза Стоян Мавродиев
Амбицията на комисията „Станишев” не е да издава присъди. Работата й е да прегледа всички съмнителни знакови за обществото сделки и неща, които са породили силен обществен интерес. Тя разполага с два месеца за работа. Това каза Стоян Мавродиев, председател на комисията „Станишев” в парламента, в предаването на БНТ „Денят започва”. Той обясни, че тя ще започне дейността си с разследването на сериозни неща като харченето на бюджетния излишък в края на миналата година, големи сделки, по които страната се задължава за години наред и т.н.Мавродиев каза, че резултатите от дейността на комисията „Станишев” ще бъдат обявени в доклад пред Народното събрание. На прокуратурата ще бъдат дадени всички констатации, които водят до заключението, че има нарушение на закона. Работата на комисията няма да обхваща само министерствата. Тя ще има много по-широк предмет на дейност, касаещ сделки, извършвани от областни управители, от учреждения, агенции и т.н., поясни депутатът от ГЕРБ.Говорителят на БСП Корнелия Нинова заяви в същото предаване, че социалистическата партия не е против проверките, но те трябва да се правят от компетентни органи. Аргументите им против двете анкетни парламентарни комисии са юридически и политически. Тези комисии, смята Нинова, нямат право да проверяват спазването на закона. „Сметната палата вече проверява Министерски съвет. Предметът на проверката е един и същ. Ние правим в момента проверка на проверката”, поясни тя. БСП участва в комисията, защото смятат, че е логично тези, които са участвали в управлението, да бъдат вътре и да дадат своята позиция по разглежданите въпроси.

Вечер, Македония: България и Румъния ще останат под мониторинга на ЕК и след 2009г.
Европейската комисия ще препоръча следващата седмица мониторингът на България и Румъния да продължи и след 2009г., пише електронното издание на македонския вестник „Вечер”, като се позовава на брюкселския „И Ю Обзървър”.Изданието припомня, че през 2007г. ЕС постави България и Румъния под мониторинг заради недостатъчния напредък в реформите в съдебната система и в борбата с корупцията и организираната престъпност.Вестникът поосчва и че заради недостатъчния контрол при харченето на средства от еврофондовете, Европейската комисия миналата година замрази помощ за България, предназначена за земеделието и за инфраструктурни проекти на стойност 800 млн. евро.

Нова Македония: Главният прокурор няма да разследва Любчо Георгиевски
Главният прокурор на Македония Любчо Швърговски е решил да не започва разследване за твърденията на бившия министър на отбраната Любен Пауновски, според когото бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски през 2001 година е планирал разделяне на Македония и обединяване на двете части с Албания и България, пише днес вестник ”Нова Македония”. Прокуратурата не е видяла причина да се започне разследване за търсене на наказателна отговорност на онези, които са планирали разделяне на Македония. Според македонските прокурори става дума за политически сметки и случаят не заслужава да бъде разглеждан. Според Швърговски въпросът не съдържа необходимите елементи за започване на разследване. „Прокуратурата няма да започне разследване, тъй като евентуалното наказателно дело, което би могло да се заведе, трябва да съдържа употреба на сила и сериозна заплаха за употреба на сила с цел териториално разделяне на държавата. В конкретния случай липсва сериозната заплаха за употреба на сила и затова твърденията на Пауновски не дават възможност да се реагира”, е заявил Швърговски.

Ромите в Пловдив се отказват от протест
Няма да има ромски протести и гражданско неподчинение в Деня на Съединението и празник на Пловдив – 6 септември.Това обяви на пресконференция в общината ромският лидер Яшар Асан.Преди седмица пловдивските роми се заканиха да бойкотират честването на Съединението заради лошите битови условия, в които живеят, и безработицата.Тогава за проблемите си те обвиниха заместник-кмета по сигурността Руси Панчев.Яшар обаче днес публично се извини на ресорния заместник-кмет.Той обяви още, че твърденията на друг ромски лидер – Ашим Асан, който е симпатизант на ГЕРБ, че турци и цигани готвят протести срещу новото правителство, са пълни измислици и спекулации.На срещата стана ясно, че до десет дни общинската администрация в Пловдив ще създаде работна група, в която освен нейни представители ще има и представители на ромски неправителствени организации.Работната група ще се занимава с проблемите на всички роми в Пловдив.

Наложиха здрав парламентарен контрол на ДАНС
Депутатите от комисията за контрол на ДАНС ще могат да осъществяват пълен контрол върху приключили преписки и оперативни дела, както и да проверяват спазването на процедурите, предвидени по закон и вътрешни правила, по текущи оперативни дела на ДАНС. Това предвиждат вътрешните правила за работа на комисията, които депутатите гласуваха. Комисията ще следи още как агенцията изразходва бюджетните средства. Контрол ще бъде упражняван и върху структурата, състава и възнагражденията в ДАНС. Комисията ще дава и становище по проекта за бюджет на ведомството. Предвижда се да бъде упражняван парламентарен контрол за законосъобразността и целесъобразността на действията на агенцията, базиращи се на действащите стратегически документи за националната сигурност и сключените международни договори. Заседанията на комисията ще бъдат закрити и само в основния състав. Комисията прилага необходимите средства за защита на класифицираната информация, е записано още във вътрешните правила за нейната работа.

По КОРИТАРОВ

“ОБАМА ОСТАВЯ СЪЮЗНИЦИТЕ СИ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА ”
Владимир Путин се стреми към превъоръжаване, твърди на страниците на The Washington Times анализаторът Франк Гафни, президент на Center for Security Policy.
През 1983 г. се разразява схватката между НАТО и СССР, която всъщност става първият стимул за краха на комунистическия режим, напомня авторът. Пред НАТО стоеше въпрос за разполагане на ракети със среден радиус на действие в страните от Западна Европа в противовес на съветските. Рейгън настоя обаче на „нулев вариант“: НАТО се отказва от разполагането им в замяна на унищожаването на всички съветски ракети СС-20. „Идвайки на власт, Горбачов вече не можеше да се противопостави на стратегията на Рейгън, насочена към унищожаването на СССР“, отбелязва Гафни. Сега съюзниците на НАТО отново се занимават с проблемите на колективната отбрана- планира се да бъде монтиран радар и рекети-прехващачи в Чехия и Полша за да се защитят от иранските ракети. Само че Путин се надява, че за разлика от своя бивш началник в КГБ- Андропов, може да развали този план. „Неговите надежди са обосновани: САЩ сега са с президент, който, меко казано, не прилича на Рейгън“, се казва в статията.
Администрацията на Обама разглежда алтернативни варианти за разполагане на системата за ПРО, съобщава авторът, като се позовава на дани на New York Times, като нарича това откровено снизхождение към опитите на Кремъл да възстанови сферата си на влияние в Европа. Между другото обаче, Германия и други страни в Европа също искат да са добри с Путин, тъй като са достатъчно зависими от руския газ.
Ако САЩ действително решат да поддържат този курс, ще се случи очевидното: Обама остава на произвола на съдбата съюзниците на Америка, като позволява на техния враг да стане по-смел и да отслаби тяхната мощ. В резултат- животът на нашата планета ще стане значително по-опасен, предрича авторът.
Източник: The Washington Times

“БЛОГОСФЕРАТА Е ПО-СКОРО СПИРАЧКА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПОПУЛИЗЪМ”
ИНТЕРВЮ НА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ С ТЕОДОР ДЕЧЕВ – ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА.

ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Има ли шансове за социалния експеримент – кандидатура на блогърите за кмет на София?
ТЕОДОР ДЕЧЕВ: На този въпрос ще отговорят самите блогъри, тъй като действително той е поставен в мрежата от средите на хората, които водят блогове или участват по-сериозно и задълбочено в най-различни форуми. Ясно е, че не може един човек да бъде кандидатиран за кмет само, защото е блогър. Това би било безсмислено и самоцелно. От друга страна не е изключено в близко време да се окаже, че няма да бъде приемливо човек да се кандидатира за някаква длъжност, ако не поддържа някаква форма на подобна социална публична комуникация. От тази гледна точка самият факт, че се прави такъв
опит, според мен е симптоматичен. Той показва, че в условията на информационното общество хората, които заемат този етаж в информационната среда, действително са склонни да търсят други хора, които са на същото ниво на комуникация. Между другото споменаха се и имена на хора, които са партийно ориентирани. Например на Георги Кадиев от БСП и на други с доста по-дясна ориентация.
Г. К.: При тези личности обаче водещият аргумент за евентуално кандидатиране ще бъде партийна принадлежност, докато при Вас очевидно през блогърската амбиция за участие в политиката прозира нещо друго. Алтернатива на какво е една кандидатура, издигната от блогъри?
Т. Д.: Аз съм убеден, че тези блогъри, които са силно партийно ориентирани, биха си подкрепили партийнита кандидатура без значение дали е блогър-форумнист или някакъв друг. Тези хора, които в момента лансират идеята от средите на блогърите да се появи кандидат, са по-умерени. Те желаят да издигнат човек, който да иска да си свърши работата и да е склонен да се отчита постоянно за нея. Тази кандидатура също ще има някакъв политически нюанс, но тя ще е с политическа, а не партийна ориентация. Няма да бъде лишена от някаква идеология. Аз бях писал в блога си, че вероятно хората очакват човек, който се придържа към така наречените принципи на доброто управление. Цитирам проф. Тодор Танев, който дълго време се занимаваше с този въпрос и обяснява триадата на доброто управление – ефективност, ефикасност и сътрудничество /кооперативност/.
Г. К.: С какво това пространство на блогърите обогатява политическата дискусия? С какво то се превръща в контрапункт на уличната политика?
Т. Д.: Не знам дали има улична политика. По-скоро има политика в централизираните медии. Улична политика има вече много малко. Почти няма митинги. Никой не обръща внимание на плакатите и на външната реклама. По-скоро блогърите са алтернатива на политиката на централизираните медии, каквито са по-големите и по-малки телевизии и радиостанции. Хубавото на блогосферата е нейната откритост. Там всичко се казва едно към едно. Когато човек проявява някаква дипломатичност или деликатност, това е резултат от неговото възпитание, а не се съобразява със собственика на медията или с някаква цензура. Това е добрата страна на блогосферата. Разбира се тя има и лоши страни. Това е среда, в която могат да се разпространят и неверни твърдения. Много често заради недоглеждане, а не от злонамереност. Най-хубавото е, че там наистина написаното остава, защото съществуват големите търсачки като се започне с Гугъл и се премине през още поне десетина.
Г. К.: Алтернатива ли е блогосферата на съвременния политически популизъм?
Т. Д.: Тя може да бъде и двете. По начало популизмът много трудно си пробива път в блогосферата, защото самите блогъри са хора с доста силна индивидуалност. Те трудно се поддават на масови внушения. Бих казал дори, че във форумите това върви много повече отколкото при блоговете. Блогърите наистина са хора с много силно критично чувство първо към себе си, след това и към околните. Там лицемерието и демагогията не се приемат. Винаги ще се намери някой да апострофира някого, или да пусне линк към изказване на този, който в момента баламосва останалите. От тази гледна точка блогосферата е по-скоро спирачка за политическия популизъм, макар всеки може да се опита да бъде популист.
Г. К.: Преди няколко години дискусията по проекта за Европейска конституция във Франция беше изнесена основно чрез лични блогове и в крайна сметка продуктът от дискусията беше отхвърлянето й на френския референдум. В обозримо бъдеще ли и в България блоговата политика ще играе такава роля?
Т. Д.: Със сигурност в държавите с по-голямо покритие и ползване на интернет блогосферата е по-влиятелна. Аз лично се надявам да не става блогосферата повод точно да отхвърляме Европейската конституция. Има достатъчно много анализи, които показват, че всъщност аргументите, използвани за отхвърляне на Европейската конституция във Франция, бяха не много коректни, в някакъв смисъл популистки и доста демагогски. Много анализи показват, че французите, които отхвърлиха Европейската конституция с аргумента, че тя не е достатъчно социална, са отхвърлили един документ, който точно се опитваше да консолидира така наречения европейски социален модел. Що се отнася до България добрата новина безспорно е, че се разширява ползването на интернет не само по територия, но и по отношение на възрастовите групи. От друга страна пък емиграционните процеси доведоха до това, че ползването на интернет се разшири сред по-консервативните и по-възрастни части от населението. Притиснати от неволята те ползват електронна поща, ползват скайп. Какво ли не би направил човек, за да се види с внучетата например. Съчетанието на тези фактори чертае една изключително благоприятна перспектива за влиянието на блогосферата и изобщо на този род комуникационни технологии в бъдеще в България.
Г. К.: Експеримент или реална политическа заявка ще направите с кандидатирането, което Ви предлагат блогърите?
Т. Д.: Този опит ще доведе до някакъв емпиричен материал, който може да бъде тълкуван по научен начин. От друга страна, ако се консолидират действително достатъчно много блогъри около тази кауза – такива примери в най-новата ни история съществуват – то тогава това наистина ще се превърне в реална политическа заявка. Ясно е, че в избори все още не може да се участва само чрез интернет, само чрез блогосферата, само чрез присъствие в интернетсферата и във форумите. Това би било непълноценно и в някакъв смисъл осакатено участие. От друга страна подобно участие би било сигнал за нещо много важно, а именно за пренасочване на политическите дебати към интернет-медиите. Демокрацията има два основни недостатъка. Единият е късият й хоризонт. За голямо съжаление хоризонтът на едно демократично правителство е неговият мандат. Другото, което се отнася в особена степен за България, е изключително високата цена на участието в демократичния изборен процес. За съжаление демокрацията в България е много скъпа за участниците в тези процеси, които излъчват политическото управление. Пренасочването на политическите дебати към форумите, блогосферата и интернет-медиите може да доведе до едно значително поевтиняване на изборния процес в българските демократични условия. Това безспорно ще върне истинското начало в политиката.
Г. К.: Само това ли? Няма ли да доведе и до повишаване на интелектуалния коефициент на политиката?
Т. Д.: Всяка медия, без значение каква е – книжна, електронна или интернет-медия, тя може да работи и за повишаване на интелектуалния капацитет и за оглупяване на хората. Зависи този, който стои, образно казано, на другата страна на жицата, каква цел си е поставил. Аз съм свидетел и на двата процеса, които протичат в интернет, но безспорно интелектуализирането преобладава.

По Разкрития

Нова медия ще стъжни живота на властта
Нов мощен проект се задава в медийното пространство, който неприятно ще изненада новата власт. Той няма да бъде под егидата нито на БСП, нито на сините, нито на ГЕРБ. Медията ще казва нещата такива, каквито са, няма нищо да премълчава, ще назовава събитията с истинските имена, ще посочва, ще съди. Ще бъде независима.
Днес за свобода на печата не може да се говори. Всеки един вестник е на някого, мери си приказките, защото „отгоре” му казват как, какво и най-вече за кого да пише. Вземете например „Телеграф” – най-тиражният вестник е под опеката на ДПС и медийната годзила Ирен Кръстева. Преди да дойде на власт на Бойко Борисов, огън и жупел се сипеше срещу него по вестниците на Доган. Днес пък медиите „обърнаха резбата” и вече дори се подмазват на Бойко. На журналистите им е забранено не само да плюят Генерала, но и да правят разработки, които биха го уличили в злоупотреби – него или хората му.
Тогава за каква свобода на словото можем да говорим, щом за властта ще се пише или добро, или нищо?! Дори и жълтите вестници вече масово си „затварят устата” за определени персони. След като Делян Пеевски – синчето на Ирен Кръстева – закупи 50% от „Уикенд”, мамината рожба връчил списък със забранени имена и теми. Сред табутата са Бойко Борисов и сие, НДСВ и разбира се, ДПС.
Така че ако доскоро аудиторията разчиташе на „Уикенд” да каже нещичко парливо, сега вече ще четем само затъпеното перо на медията. И за съжаление, това не се отнася само за нея. Воднисти станаха и материалите в много други вестници, които имаха авторитета на официози. Буквално ни заливат с продажни медии и добре, че са уебсайтовете и блоговете, за да прочетем нещо без манипулации.
Но както споменахме в началото, “there’s a new man in town”. За новата медия намекна сайта „Афера”. Името й още не е излязло наяве. Със сигурност обаче проектът ще обере всички качествени фигури, които са отказали да бъдат слуги, вместо журналисти.
Непременно изгледайте клипа: http://vbox7.com/play:e963e1b2&ef=1


Няма коментари: