събота, 26 септември 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 26 СЕПТЕМВРИ

ПО АКТУАЛНО

Мартин - историята на един необикновен мъж
В очите му няма гняв, няма и страх. Той казва, че Бог го е променил.
Той каза, че ме помни от миналата година и ме покани у тях. Карахме колела към къщурката му и по пътя той непрекъснато се смееше. Как беше възможно?
Когато е на 9, бунтовниците нахлуват в селото му, хващат го и го отвеждат, като казват на баба му, с която живее, че искат само да им покаже пътя. Възрастната жена няма какво да направи и войниците го отвеждат.
Заедно с него взимат още 10 деца на същата възраст и ги завеждат в лагера си. Там ги връзват и им казват:
- Сега ще покажете дали сте мъже.
Командирът заповядва около всяко дете да застанат по 4 войника и да ударят 500 удара с пръчка на всеки. Който заплаче или се предпази по някакъв начин, е трябвало да бъде застрелян.
Малко по малко застрелват 5 деца от едната страна на Мартин и 5 от другата. Спират и питат Мартин дали ще плаче.
- Не, - отговаря той.
След като свършват 500-те удара, Мартин е вече част от LRA, армията на Джоузеф Кони. В която остава 5 дълги години.
С много мир говори за този период от живота си. В очите му няма гняв, няма и страх. Той казва, че Бог го е променил.
- Иначе щях да полудея, допълва той.
Всеки петък Кони събира по-малките и цяла вечер им говори колко е важна неговата война. През останалото време са на път. Постоянно кръстосват територията между Уганда, Судан и Конго – в бягство от правителството, тероризирайки местното население. Понякога се случва да вървят по 24 часа и им се налага да изпълняват безумни нареждания на озверелите командири, един от които се отнася особено жестоко с момчето.
- Единственото, заради което оцелях тогава, - казва ми Мартин, - беше страхът. Зверски страх от всички. Това беше и причината да не се опитам да избягам.
Едно от най-запомнящите се събития от този период е и най-голямото отвличане в историята на LRA, когато насила изкарват 60 млади монахини от девическо училище. Директорката на училището настига Кони и успява да го убеди да пусне 45 от момичетата. Това е и единственият път, когато Кони пуска някого. Усилията на 3 правителства, 3 армии и един куп международни организации са били засенчени от думите на една възрастна монахиня!
Промяната идва, след като Мартин разбира, че бунтовниците са отвлекли брат му. Няколко години братята служат в различни части на войската, а когато се срещат, се оказва, че братът на Мартин е в ареста поради провинение. Хората на Кони решават да го убият и карат Мартин да дръпне спусъка. Той отказва. След като брат му е застрелян пред очите му, той твърдо решава, че ще избяга, каквото и да му струва. Успява след няколко месеца, а скоро след това става християнин, или както той казва „Срещнах Бог или по-скоро Той срещна мен”.
Нов живот
Днес Мартин има прекрасна съпруга, с която живеят в една малка къщурка. В техния свят болката и гневът са отстъпили място на един всепроникващ мир, който заразява всеки стъпил под покрива им. Те ежедневно работят в бежанските лагери, помагайки на децата там. Страхът от войната е изчезнал, заменен от вярата и надеждата, че независимо колко е трудно, „Бог ще се справи”.
Той ме разпитва за България и аз разказвам – за приятелите си, за свободното си време, за семейството си, за храната. После той пак започва да разказва. И докато го слушам, си задавам въпроса: Трябваше ли да дойда в Уганда, за да получа урок по надежда от човек, преживял неща, които дори филмите не смеят да опишат?
Явно да.
Когато си тръгвам, с Мартин сме вече приятели. А той сякаш е обикнал и всички мои приятели, и цяла България.
- Кажи им – казва ми на тръгване Мартин за хората от България – че у нас винаги има място – да идват.
Аз се качвам на колелото и поемам по пътя към къщата, а той и жена му се усмихват и ми махат за довиждане.
И докато се връщам, се питам: Аз ли помагам на тези хора всъщност, или те на мен?

"Имало едно време"... Концепцията на един благотворителен проект
Имало едно време един крал... Така започват повечето приказки. Не и тази. Героите в нея не са крале или митични рицари, а малка група млади маркетингови професионалисти. И времето е известно – 2006 г. Тогава те трябвало да решат къде да насочат превърналата в тяхна традиция благотворителна инициатива – дарения на различни домове за деца.
Днес 24 ти септември е официалния старт на интернет портала за институциите за деца в България Svetlinka.org.
Проектът Svetlinka.org в публичното пространство се осъществява благотворителлно с подкрепата на партнъори съмишленици.
Поводът да се създаде този портал е сблъскването с проблема, че никъде не може да се открие инфорамция за нуждите на Детски дом за деца без родители.
"Базата данни за състоянието и нуждите на Домовете в цялата стране е осигурена от Държавната агенция за закрила на детето и искам да изкажа специалните ни благодарности на председателя й г-н Христо Монов", каза авторът на проекта Svetlinka.org Красимир Стойчев.
Маркер на откриването на проекта ще бъде организираният за него благотворителен концерт на група Грамофон, който ще се проведе на 24. септември от 19 часа на открито на пл. „България” пред НДК. За концерта вече има официално разрешение от Столична община. Той ще бъде с вход свободен и ще бъде открит с изпълнения на хор „Мистерията на българските гласове”. Негови гости ще бъдат посланикът на Русия в България, политици и емблематични фигури от музикалните и артистичните среди.
Водещи на концерта са Руслан Мъйнов, Асен Блатечки, Тити Папазов, Невена Бозукова - Неве и Милена Маркова - Маца.
До момента проектът Svetlinka.org получи подкрепата на основни компании в медийни канали като радиостанции, интернет, външна реклама, транспортна реклама и реклама в метрото.
Концепцията
Порталът Svetlinka.org е създаден като изчерпателна, актуална и непрекъснато обогатявана база данни на институциите за деца в страната. Той обединява информацията за тези институции, предоставена от Държавна агенция за закрила на детето и я организира в публично достъпен, лесен за навигиране атрактивен формат. Основната идея на сайта е да представи тази информация под формата на маркетингов продукт, с други думи да я третира като марка, която подлежи на публичност по същия начин, както масово рекламираните стоки за широко потребление.
Концепцията съчетава нуждата на домовете за деца от публичен анонс и видимост с гигантската сила на чисто маркетинговото стратегическо средство „марка” и прилежащите му промоционни атрибути. Проектът тълкува марката „Svetlinka.org” като пазарно ориентирано информационно решение, съобразено с потребностите на обществеността от прозрачен достъп до възможностите за преки, ефективни, необлагаеми дарения. Svetlinka.org установява директна връзка между потенциални дарители и съответните институции, като дава на дарителите пълен избор както според собствените им възможности, така и според приоритетните нужди на самите институции.
Техническа специфика
Порталът е реализиран като съвкупност от организирани препратки към информацията за домовете за деца в България, като практически всеки дом притежава собствена отделна страница в сайта. Доизграждането на тези индивидуални страници предстои като дълъг, непрекъснат процес на добавяне на информационни детайли, очерци и снимков материал – процес, в който ще бъдат интегрирани и потенциалните и реалните дарители.
Навигацията в сайта се извършва по два критерия:
- на географска база (местонахождение)
- на база вид на институцията
Порталът е изграден като система за управление на съдържанието с административен достъп, резервиран единствено за авторите му и техните контрагенти. Възможността за административно участие в попълването на индивидуалните страници е отворена към всички физически и юридически лица на доброволна основа и след декларация на съгласие с определени нематериални условия в интерес на каузата.
Юридическо-счетоводна база
В счетоводно-данъчен смисъл с комерсиална или идеална цел. Проектът е изцяло благотворителен и разчита на доброволното участие на доброжелателите със собствен труд, контакти, форум или препоръки за публичност. Вложените до момента в изграждането му ресурси, както и тези, които предстои да бъдат инвестирани в неговото популяризиране, отговарят на тези критерии. Макар и да не е непременно нежелателно, финансовото участие на фирми и граждани не е приоритет на сайта. Самият портал цели да стимулира благотворителни изяви по-скоро под формата на доброволен труд или физическа стока/продукти, отколкото като парични суми. Смисълът на тази ориентация е по-лесен мониторинг на даренията и максимална практическа гаранция, че те ще бъдат реализирани по предназначение.
Svetlinka.org не е посредник при дарителски акции. Сайтът няма за цел да преразпределя блага. Мисията му е единствено информативна, образователна и мотивационна.

Лидерите от Г20 изковаха нов световен ред и обявиха победа над кризата
Лидерите на Г20, които за пръв път се самоопределиха като постоянни пазители на световната икономика, приеха по-строг режим за банковите бонуси и изковаха нов световен ред, в който страните ще бъдат подканяни да съдействат за избягване на натрупването на прекалени дефицити или излишъци, пише вестник "Гардиън".Гордън Браун приветства резултатите от срещата, която определели като успех за Великобритания.Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че страните от Г20 са успели да издърпат глобалната икономика от ръба на пропастта, предаде РИА Новости. "Преди шест месеца аз казах, че срещата в Лондон е станала повратен момент за предотвратяване на икономическа катастрофа…Сега аз казвам, че на срещата в Питсбърг ние предприехме стъпки за осигуряване на дългосрочен разцвет”, заяви Обама. По неговите думи, "ние изтеглихме икономиката от края на пропастта". Лидерите на страните от Г20 се договориха още за преразпределение на квотите в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) в полза на развиващите се страни и страните с икономики в преход, предаде РИА Новости. Това се казва в заключителното комюнике на срещата. "Ние се договорихме за съществено разширяване на правата на глас в размер не по-малко от 3% за развиващите се страни и страните с икономики в преход в Световната банка", се казва в документа. "Ние поехме задължение да преразпределим квотите в МВФ в полза на динамично формиращите се пазари и развиващите се страни, предавайки не по-малко 5% от квотите на представените страни за непредставените, използвайки като стартова основа текущата формула на разпределение на квотите", се казва в комюникето. Представители на 24 страни и десет международни организации се събраха в конгресния център в американския град Питсбърг за работно заседание на срещата на Г20. В съгласуван документ на лидерите на страните от Г20 се отбелязва стремежа срещите да „се превърнат в главен форум за международно икономическо сътрудничество”.В документа се посочва учредяването на "Съвет за икономическа стабилност за обединяване на водещите развиващи се икономики и одобряване на техните усилия за координация и монторинг на прогреса в укрепването на финансовото регулиране".
Идеята на Барак Обама да се предаде работата засягаща глобалната икономика от ръцете на Г8 в ръцете на Г20 беше приветствана в Питсбърг. За това, че форматът на Г8 трябва да се промени се говореше отдавна, а провеждането на първите срещи във формата Г20 стана стъпка в това направление. Сега наред със САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Русия и Япония, в "елитния клуб" ще влизат и Аржентина, Австралия, Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Мексико, Саудитска Арабия, Турция, ЮАР, Южна Корея, както и ЕС. Най-вероятно това няма да означава пълно разширяване на Г8 в Г20, но статуса на главен икономически форум ще получи последния. Доколко ефективно ще се окаже това разширение ще покаже времето. Засега участниците в срещата се надяват, че това ще позволи да бъде изградена по-стабилна и балансирана световна икономика и да се повиши равнището на живот в развиващите страни.

Втрещен съм от Дянков... Парите за "Белене" не са вода да се изпарят!
Бившият енергиен министър Петър Димитров разкритикува остро работата на финасовия министър Симеон Дянков.
"За голямо съжаление Дянков работи толкова фриволно, че аз съм втрещен. Вицепремиерът на България не може да говори така", заяви Димитров. Димитров опита да опровергае обвиненията, че 400 млн. лева са се изпарили през АЕЦ „Белене“.
"Първо са 300 млн. лева, второ това не би могло да стане без знанието на финансовия министър. Парите са платени от НЕК на руската компания „Атомстройекспорт“ за изработваното на ядрените реактори и оборудването. Изпаряване е, когато се сложи вода на огън и не остане нищо от нея, а тук е останало поръчаното оборудване в Русия“, заяви Димитров.
Парламентарната група на Коалиция за България днес разпространи сигнал в Народното събрание, изпратен до Яне Янев, председател на антикорупционната комисия.
В сигнала се иска комисията да извърши проверка за конфликт на интереси на енергийния министър Трайчо Трайков, тъй като три дни преди да вземе поста министър Трайчо Трайков е бил прокурист в ЕВН – България.

Скандал в парламента! Миков и Дянков "уточняват" кой е "крадецът"
Размяна на реплики между министъра на финансите Симеон Дянков и депутата от Коалиция за България Михаил Миков доведе до скандал в Народното събрание.
Двамата влязоха в сериозен спор относно етиката в пленарна зала, като поводът за спречкването бяха реплики на Дянков за действията на миналото правителство.
Бившият министър Миков реагира остро и заяви, че не е допустимо да има обиди и нарече Дянков "крадец", връщайки му за обвиненията.
"Ние искаме да спестяваме средства и ги спестяваме, г-н Миков, защото вашето правителство толкова е крало и толкова е било неефективно, че ние сега сме в период на дефицит, който вие ни докарахте", каза Дянков.
В отговор Миков заяви: "Когато такива думи се употребяват тук, това не е добър атестат за отношенията в българския парламент".
За да потуши страстите заместник-председателят на парламента Екатерина Михайлова припомни на Миков къде се намира.
"Парламентът е място на политически дебати и в този смисъл е съвсем нормално, в репликите, в дебата и дори в парламентарния контрол, да има и политически сблъсък. Аз ви моля да няма персонално отправяне на обиди. Г-н Миков, във вашето изказване имаше по-скоро персонални обвинения, макар и хипотетично и не съвсем директно", посочи Михайлова.

Пазарът на недвижими имоти в България е същински кошмар
Цените на недвижимите имоти падат в цяла Европа, затова възможностите за закупуване на лятна къща в чужбина никога не са били по-добри, пише вестник "Индипендънт". Много британски летовници се връщат към Франция и Италия в търсене на лятна вила, но някои от "горещите точки" в пазара на недвижими имоти в Европа са сериозно охладнели.Испания предлага привлекателни възможности, но европейският пазар на надвижими имоти като цяло все още не се е възстановил, коментира изданието. Холандия, Дания, Словения и Словакия претърпяха спад наполовина на цените на имотите през втората четвърт на годината. Най-гоелмият кошмар обаче е в България.Доскорошна гореща точка за инвеститорите и купувачите, България се превърна в точно обратното, отблъсквайки купувачите със спад от 35% на цените на недвижимите имоти през първата половина на 2009 година.Британски експерт в тази сфера предупреди британците да избягват България на всяка цена: "Просто е ужасно. Дори не се знае къде е дъното на пазара. Има толкова по-добри места – по-близки, по-хубави, по-евтини, затова винаги питаме – защо да си правите труда? Ако сравняваме Испания и България… всъщност не става въпрос за избор. Испания предлага много повече и е много по-близка и по-достъпна дестинация".

Ще намаляват ДДС-то на 18%... дори на 16%
ДДС-то трябва да се намали, но единно, а не диференцирано.
Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Дарик радио. Той е против диференцираните ставки и смята, че ДДС трябва да се намали нацяло, но не през следващата година. Процентът според него би могъл да стане 18%, дори 16%. Той не приема и диференцирана ставка в туризма, но това вече е даденост.
Иначе оттук-нататък диференциация няма да има. По думите на Симеон Дянков в Бюджет 2010 не трябва да има промени на данъчната система. Според него целта на плоския данък е да извади наяве сивата икономика и това е една добра система, която съществува в много страни. В Европа има няколко страни, които също са въвели този данък.
Според Симеон Дянков ставката на плоския данък не бива да се променя. Според него реално е да се вдигне долният праг за осигуровките на свободните професии, но може да се направи анализ по-нататък и дали би могло да се вдигнат и горната граница на осигуровките.
"Искаме да свалим с 2% осигуровките за пенсии, а може и до 3%", каза С. Дянков.

Папата се надява да донесе вяра на нерелигиозните чехи - Религиозните вярвания бяха потискани по време на комунистическото управление
Папа Бенедикт XVI започва тридневно посещение в Чешката република днес с надеждата да възстанови вярата в до голяма степен светската бивша комунистическа страна, където религията беше потискана в продължение на 40 години, коментира АФП.Главата на римокатолическата църква пристига в Прага малко преди 20-та годишнина от Кадифената революция, мирен преврат, свалил комунистическия режим в бивша Чехословакия през 1989 г.Религиозните вярвания бяха потискани по време на комунистическото управление, определило църквата като враг на народа, забранило католическите медии и организации и поставило свещениците под полицейско наблюдение.Но падането на комунизма не донесе религиозно пробуждане за страната, като през 2001 г. почти шест от всеки десет чехи заявиха, че не се идентифицират с никаква религия, докато този процент е бил 39 десет години по-рано.

Новият ядрен обект доказа стремежа на Иран към ядрено оръжие - Израел е единствената, макар и неофициална ядрена сила в региона
Днес израелските власти обявиха, че разкриването на второ иранско съоръжение за обогатяване на Иран доказва, че страната се стреми към създаване на ядрено оръжие и настоя за "недвусмислен" отговор от страна на Запада, съобщава АФП."Разкритията за този втори обект за ядрено обогатяване в Иран доказват категорично, че тази страна иска да се снабди с ядрено оръжие", коментира министър Либерман."Надявам се на 1 октомври да бъде даден недвусмислен отговор на това", допълни Либерман, намеквайки за срещата между Иран и шестте световни сили, участващи в ядрените спорове около Иран.Израел е единствената, макар и неофициална ядрена сила в региона. От Ерусалим отдавна обвиняват Иран, че се стреми към ядрено въоръжаване под прикритието на мирна ядрена програма. Техеран отхвърля тези обвинения.

Осама бин Ладен: Изтеглете войските си от Афганистан
Лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен призова в нов аудиозапис европейските държави да изтеглят войските си от Афганистан, съобщи днес американският център за наблюдение на ислямистки сайтове Ес Ай Ти И, цитиран от Ройтерс.
"Не искаме нещо несправедливо. Справедливо е да спрете несправедливостите и да изтеглите войниците си от (Афганистан)", гласи посланието на Бин Ладен, което има субтитри на немски език.
Аудиозаписът се появява в навечерието на парламентарните избори в Германия в неделя.
Последното послание на лидера на Ал Каида беше адресирано до американския народ и се появи няколко дни след осмата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., припомня Ройтерс.
БТА

Русия обезпокоена за втория ирански завод за обогатяване на уран
Информацията, че Иран притежава втори завод за обогатяване на уран около град Кум без знанието на МААЕ, е "източник на сериозно безпокойство", заяви днес руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
По думите на Медведев строителството на новия завод е в разрез с нееднократните искания на Съвета за сигурност на ООН към Иран да спре обогатяването на уран.
В декларация на Медведев, разпространена в Питсбърг, където той участва в срещата на върха на Г-20, се подчертава също, че МААЕ трябва незабавно да инспектира новия завод.
В рамките на задълженията си като член на МААЕ Русия ще съдейства за извършването на такава проверка с всички допустими средства, допълва Медведев.
"Призоваваме Иран да сътрудничи изцяло на Международната агенция за атомна енергия", заявява руският президент и настоява Иран да представи убедителни доказателства, че ядрената му програма е действително за мирни цели.
Русия остава на позицията за необходимостта от "сериозен диалог с Иран", посочва Медведев в декларацията си, в която не се споменава нищо за санкции, отбелязва Ройтерс. БТА

В Народното събрание няма законодателна програма
"В Народното събрание няма законодателна програма", това заяви в Перник лидерът на БСП Сергей Станишев, предава Агениця Фокус.
Сергей Станишев посочи, че за да се запълни по някакъв начин дневният ред в Парламента, се приемат отчети от 2007 и 2008 г. на различни институции, което не носи никаква реална законодателна дейност.
"Създават се извънредни решения за разследване работата на предишния кабинет, но не се приемат действени закони", заяви още Станишев.
Той подкрепи твърдението си с факта, че когато видял законопроекта за промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, останал изненадан, защото ставало дума за следното: думата "Държавна агенция за информационни технологии и съобщения" се заличава, а на нейно място се записва фразата "Министерство на съобщенията и транспорта".
"Това не е законодателна дейност в условия на криза и не го казвам със злорадство. Спечелиха голямо доверие, големи са очакванията и има сериозни ситуации ."
На въпрос дали се притеснява за поста си на председател на БСП, Сергей Станишев отвърна, че не се притеснява от нищо. Той допълни, че все още не знае кой е основният му опонент в борбата за лидерското място.

Да се ограничат доходите и на българските топ банкери, предлага икономист
Решението на Г-20 да наложи таван на премиите на топ мениджърите във финансовите институции трябва да намери отражение и в българската банкова система.
Това препоръча в интервю за агенция Фокус доц. Боян Дуранкев от катедра "Маркетинг и стратегическо планиране" на УНСС.
Решението е акт на пазарна справедливост, от една страна, и корекция на пазарните грешки, от друга, посочи той.
До този момент ние имаме окопна стратегия – да изчакаме в окопа какво ще направят големите, че и след това евентуално да си позволим да го коментираме.
Това, което никой не смее да коментира, е защо нашите топ финансисти имат такива огромни доходи, каза доц. Боян Дуранкев.
Според него, големите доходи се формират донякъде от големите лихви по кредитите и след въвеждането на регулации може да се очаква, макар и минимално, намаление на лихвите по заемите.
Освен това, банките в България трябва да променят мисленето си и да станат по-гъвкави при предоговарянето на условията по кредити на затруднени граждани. В противен случай финансовите ни институции ще бъдат залети от жилища, автомобили и други вещи, което не е изгодно за тях, обясни специалистът.
Европейските и американските ръководители твърдяха, че в някои финансови институции има класическо дивашко печалбарство.
Ако погледнем развитието на топ финансистите в България, очевидно е, че доходите им растат с главоломни темпове в условията на огромна икономическа криза и на свиване на доходите и разходите на средната класа, която изчезва, каза доц. Дуранкев.

Американка забременя, докато е бременна
Бременна американка изненада лекарите с втора бременност, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
Първият преглед с ултразвук на майката Джулия Гровънбърг показал едно бебе. Вторият преглед разкрил, че жената носи момиченце и по-малко момченце, заченато две и половина седмици след първото дете.
Това е извънредно рядък случай на суперфетация - забременяване при съществуваща вече бременност. Децата не са близнаци и терминът за раждането им е различен.
По принцип суперфетацията може да е опасна за по-малкото бебе, защото може да доведе до преждевременно раждане и белодробни проблеми.
Разлика от само две седмици и половина обаче не би трябвало да предизвика проблеми за момченцето.
Родителите вече са измислили имена на бебетата. Момиченцето ще се казва Джилиан, а момченцето Хъдсън. Ако децата бъдат износени напълно, Джилиан ще се роди през 2009 г., а Хъдсън - през 2010 г. БТА

Заплата или тъща?
В България отдавна няма нов тълковен речник, но ако имаше, в него сигурно щеше да бъде записано следното: връзка в службата е сексуален тормоз, а брак на работното място - конфликт на интереси.Поне този превод ни завещаха депутатите от предишния парламент посредством така наречения Закон за конфликт на интереси. Под неговата угроза в момента попадат десетки българи, които се измъчват пред дилемата кое е по-скъпо: жената или заплатата. Ако на първата везна натоварим и тъщата, то запазването на едната заплата със сигурност ще надделее в тежката битка.
Факт е обаче, че у нас не е имало друг закон, който така тежко да удря българина по народопсихологията. Вдъхновен от шефа на пътищата Веселин Георгиев, който бе уредил с щедри държавни поръчки и двамата си братя, този документ спокойно може да носи името "Анти-Батко". Вярно, понеже българинът отдавна знае две и двеста, той със сигурност ще намери начин да заобиколи и този закон както го е правил още от Аспарухово време.
Още повече, че той от раз оборва всички постулати на Иван Хаджийски. А да се усъмним в тях, това е все едно да се усъмним в това, че хан Аспарух е основал България. Че дори и по Крумово време, когато законодателството е посегнало на най-святото на българина под формата на изкореняване на лозята и въвеждане на сух режим, никой не е направил опит да посегне на баджанаците и братовчедите. Защото у нас, хич и друго да няма, поне братовчеди наспорил Господ...
Че кога в България е ставало нещо хубаво без участието на кума, кумата и родата? Кой друг народ е измислил прекрасната и звучна дума "шуробаджанащина", въплътила неподдаващите се на логичен анализ роднински връзки, водещи до вземане на управленско решение? Има ли в България човек, който да се издигне на висок пост и да не повлече след себе си по кариерната стълба тежко лоби от роднини?
Че нали в противен случай родата първа ще го подложи на линч и отлъчване от лоното си, което в патриархалния български свят си е живо убийство. Брат брата не храни, казал е българският народ, но тежко му, който си го няма. И е бил прав - достатъчно е да имаш роднина на съответния пост, и за теб ще работи цялата държава.
Създаден с иначе благородната цел да ограничи корупцията по роднински, законът "Анти-Батко" създаде толкова скудоумни казуси, че е чудно как президентът не е наложил вето и Конституционният съд не се е самосезирал за безумията му. Двама актьори под един прожектор били в конфликт на интереси, моля ви се! Семейство даскали, висящи на един и същ делегиран бюджет, създавали корупционна среда! Странно как в стремежа си да запишат точка пред Европа създателите на закона направо не са поискали строг тъмничен затвор за половинките, които работят на едно и също място. Ха са отказали развод, ха са ги осъдили на три години на топло или поне на общественополезен труд без краен срок.
А за по-сигурно, нека разпрострем забраните и до братовчедите от девето коляно, нищо, че това може да остави една по-малка община без чиновници.
В същото време хората, които са в състояние да точат държавни пари, така добре са утъпкали пътечките за изтичането им, че законът не би могъл да им върже ръцете дори и с девет катинара. За тази цел си има хиляди други начини и създателите на закона са ги знаели прекрасно. Ако пък не са ги знаели, значи мястото им не е било в парламента. Въпросните забрани повече от очевидно са написани не с цел ограничаване на корупцията, а за измиване на очите пред Европа, че вече сме приели и подобен закон. Ако искахме той и да работи, щяхме да го напишем по съвсем друг начин.
В момента, ако българинът реши да го спазва съвестно, вероятно всяка втора двойка ще се окаже в конфликт на интереси и под угрозата или да се разведе с половинката, или да я прати на трудовата борса.
Така наречената най-важна клетка на обществото, и без това корозирала под метастазите на финансовата криза, направо ще колабира окончателно и безвъзвратно пред законодателното безумие. В крайна сметка депутатите са помислили и за изход - с друг закон те вече легитимираха официално съжителството без брак. А него конфликтът на интереси не го лови...
Стела Стоянова,
Стандарт

Добре облечена със скромен бюджет
Много жени у нас едва ли могат да си позволят да се обличат от скъпите бутици. Какво да направите, ако вие сте една от тях, но ви се иска да изглеждате добре и стилно облечена? Може ли наистина да имате най-доброто от двата свята – качествени дрехи на ниски цени? Отговорът категорично е: “Да!”. Прочетете какво е необходимо да знаете, за да имате “скъп” вид за малко пари.
Определете си бюджет
Сигурно имате месечен бюджет за храна, телефон, ток и т.н. Когато става въпрос за дрехи, да установите граници за разходите си е не по-малко важно, но въпреки това, вероятно много по-лесно нарушавате собствените си правила. Как да спрете? Определете бюджета си за месечните разходи и от средствата, които ви останат, създайте “спестовна сметка за дрехи”. Придържайте се към фиксираната сума и не си позволявайте да харчите повече от това, което сте преценила, че може да си позволите. Очакванията, че другия месец ще компенсирате, като не си купите нищо, никога не се сбъдват.Дрехи за настоящетоДа купувате дрехи не е само въпрос на това от къде купувате, а как купувате. Едно от основните правила, за да сте облечена добре със скромен бюджет, е да си купувате дрехи, които ще носите сега, а не “някога”. Ако сте бременна, не купувайте дрехи за след няколко месеца, когато смятате, че те ще ви стават. Ако сте понапълняла през зимата, не купувайте по-малък размер за лятото, когато смятате, че ще си върнете старите килограми. Ако сте отслабнала, не купувайте по-голям размер, който смятате, че ще ви стане, когато възстановите обичайното си тегло.
Спазвайте правилото 30/70
Разбира се, голямо изкушение е да си купите нещо, което е модерно този сезон. Но това не е най-добрата практика. Защо? Защото модата е толкова променлива – това, което е на мода този сезон, скоро ще мине в архива на старите новини. Резултатът е, че ще похарчите много пари за нещо, което ще носите съвсем кратко.
Правилото 30/70 е това, което трябва да определя избора ви. То означава да купувате 70% класически дрехи и само 30% - модерни в момента. Ако имате дизайнерска чанта, хората автоматично ще си помислят, че целият ви гардероб е марков и скъп. Това е изкуството да съчетавате скъпите неща с финансово-атрактивни покупки.
Ето някои основни луксозни дрехи и аксесоари, които трябва да имате в гардероба си, както се казва “за камафлаж”:
1. Класически черен костюм за важни служебни срещи, сватби и други официални поводи.
2. Малка черна рокля – за специални случаи (коктейли, например).
3. Черни обувки на толкова високи токове, колкото можете да носите (колкото е по-висок токът, толкова по-слаба изглеждате).
4. Черна или тъмно-кафява голяма чанта – тя е подходяща за всеки сезон, дори за лятото.
Когато става въпрос за дънки, истината е, че може да намерите много добри модели на много атрактивни цени. Кройката на джинсите и начинът, по който ви «стоят» са много по-важни от етикета на дупето ви. Търсете разпродажбиОглеждайте се за разпродажби и посещавайте outlet-магазините, ако искате да намерите хубави и маркови дрехи на достъпни цени. Най-добре е да ги посещавате сутрин, когато няма много хора и магазинът е добре зареден и подреден.Освен това не подценявайте дрехите втора употреба. Възможно е да направите страхотна “находка” на чисто нова дреха с марка, за която в бутиковия магазин на същата марка ще заплатите вместо 5 поне 50 лева.
Не цената, а стойността е от значение
Да се фокусирате върху цената, а не върху стойността на дрехата, е голяма грешка. Това е особено вярно, когато пазарувате преоценени маркови дрехи. Лесно е да оправдаете покупката на онази прекрасна блуза с липсващо копче, защото цената й е с 40% надолу. Но каква ще е стойността й за вас, ако няма с какво да я комбинирате, за да я носите? Просто ще хвърлите една сума на вятъра. Правилото е: Никога не купувайте нещо от разпродажба, което не бихте купила на пълната му цена.
По-добре е да имате в гардероба си 5 неща, които носите, отколкото 50, които никога няма да облечете. Има една формула, която може да ви помогне да оцените истинската стойност на дрехата: Вижте цената върху етикета и я разделете на броя пъти, които смятате, че ще носите дрехата или аксесоара. Ако получите ниска стойност за брой/ ползване, значи е добра сделка. И кройката е важнаДа сте добре облечена не означава само дрехите ви да имат маркови етикети. Кое е по-важното? Начинът, по който ви стоят. Костюм, който ви стои отлично, не само изглежда скъп, но и прави чудеса за фигурата ви. Не се притеснявайте да искате корекция на дрехите, особено ако пазарувате в бутик. Повечето бутици предлагат услугата безплатно, но дори и да искат доплащане, по-добре се доверете на тях, отколкото на кварталния шивач или на приятелка с шевна машина. Луксозните магазини не могат да си позволят да правят грешки, а ако направят, може да откажете да закупите стоката им. В случая с приятелката – какво ви остава, освен да затворите в гардероба за вечни времена онзи прекрасен скъп панталон, който тя е скъсила с 2 см повече от необходимото?

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес е най-влиятелната книга
Романът на Габриел Гарсия Маркес "Сто години самота" от 1967 година е номер едно сред книгите, оказали най-голямо влияние върху световната литература през последните 25 години, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.Класацията, организирана от международното литературно списание Wasafiri, включва 25 заглавия. Сред тях са също мемоарната книга на Барак Обама "Dreams of My Father", "Сатанински строфи" и "Среднощни деца" на сър Салман Рушди, "Лолита" от Владимир Набоков. "Сто години самота" е бил посочен като най-влиятелната книга от трима писатели, произведенията на Рушди - от двама, а книгата от президента на САЩ и "Лолита" от Набоков - от по един писател. Сред поетичните произведения са избрани "North" от Сиймъс Хийни, "Birhday Letters" от Тед Хюз и "Събрани стихотворения" от Алън Гинсбърг. Сред 25-те литературни произведения, оформили световната литература, са намерили място и два романа от Майкъл Ондаджи, единият от които "Английският пациент", "Логико-философски трактат" от Лудвиг Витгенщайн и биографията на Мао Цзедун "The Private Life of Chairman Mao" от д-р Ли Чжъсуй.Анкетата е била поръчана по случай 25-годишния юбилей на сп. Wasafiri, което на суахили означава "пътник в културата". БТА

В Будапеща си строят "Мини-Холивуд" - Студиата ще бъдат оборудвани с усъвършенствани технологии и с лаборатория за синхронизиране, в която ще може филми да се озвучат на 50 различни езика
"Мини-Холивуд" с 8 филмови студиа се изгражда в 15-и район на Будапеща, заяви кметът на града Ласло Хайду, цитиран от Франс прес и БТА.Първите студиа вероятно ще започнат да функционират следващата пролет, поясни той, отбелязвайки, че в проекта са инвестирани 16 милиарда форинта /59,3 милиона евро/, осигурени предимно с частни капитали. Проектът ще гарантира 2200 работни места в този район на столицата.Студиата близо до автомагистрала М3 ще са с площ около 170 000 кв.м. Кметът се надява, че в три от тях ще може да започне заснемането на филми през май. Осъществяването на проекта ще приключи в края на 2010 г. с построяването на лаборатории. Студиата ще бъдат оборудвани с усъвършенствани технологии и с лаборатория за синхронизиране, в която ще може филми да се озвучат на 50 различни езика.Заради характерната си архитектура улици в Будапеща могат да послужат като декор за филм, в който действието се развива в Париж, Буенос Айрес или Мюнхен. Заснемането на филма в унгарската столица обаче ще е по-евтино, отколкото в Париж, Буенос Айрес или Мюнхен. БТА


ПО БЪЛГАРСКИ ФАКТОР

Двойно по-евтин телефон от юни 2010 г.
Почти наполовина би трябвало да поевтинеят телефонните разговори между абонати на различни телефонни компании до юни догодина. Сега тарифата на едро е 23 ст./мин, а трябва да падне до 13 ст./мин. Операторите вече подписват анекси към договорите си за взаимно свързване при по-ниски цени, съобщи шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Според него прехвърлянето на телефонен номер от един оператор към друг скоро ще стане безплатно за клиентите. Цените на разговорите между клиенти на различни телекомуникационни оператори би трябвало да поевтинеят наполовина от юни догодина. Дотогава тарифите на едро трябва да поевтинеят на две стъпки. Първо от 1 януари цената за терминиране на трафик от една мрежа в друга трябва да падне до 20 ст./мин вместо сегашните 23 ст./мин. Пет месеца по-късно тарифата ще се срине до 13 ст./мин, колкото е средноевропейското ниво на тези цени. В същото време обаче законово липсва ангажимент операторите автоматично да свалят тарифите за абонатите си въпреки по-изгодните условия, които ще получават от конкурентите си. За целта трябва да има система за разходоориентираност на цените, която все още не е факт у нас. в. Труд

Арестуваха перачи на мафията
Четирима мъже, сред които и известен столичен адвокат, бяха арестувани при спецакция в София вчера. Задържаните са изпирали големи суми на различни престъпни организации у нас срещу комисионна от 10%. От услугите им се възползвали трафиканти на дрога, фалшификатори на кредитни карти, както и измамници, източвали ДДС, съобщиха пред "Монитор" източници от разследването. Разработката по схемите за изпиране на пари започнала след подаден сигнал от финансовото разузнаване. Агентите съобщили, че се очаква крупна сума от неправомерно възстановено ДДС да бъде изпрана от четиримата задържани. Техните телефони били подслушвани и станало ясно, че те поддържат връзка с банда, която източва данъчен кредит от държавата. Тя се свързала с перачите, за да им легализират сумата от 800 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Схемата, по която това щяло да стане, била изключително сложна. Предполага се, че перачите са използвали т.нар. клиентски сметки. Те могат да се открият от адвокат и в тях се съхраняват обикновено до 20 000 лева. Парите са собственост на разследвано лице и с тях трябва да се покрият разходите по делото и адвокатските хонорари. / в. Монитор

По-високи заплати за 1 млн. работници
Средно с 6% ще се повиши доходът на около 1 млн. работници. Такива са междинните резултати от преговорите между профсъюзи и работодатели за минималните осигурителни прагове.
На практика 33 професии ще имат по-високи заплати, а в 8 са подписани споразумения за запазване на старите нива от 2009 г. 1,38 млн. са заетите в тези 41 бранша.
Общо 73 са икономическите дейности у нас. 32 от тях все още висят без консенсус между социалните партньори. Професиите без подписано съгласие за осигурителния доход получаваха до тази година скок в надниците със средния процент договорено увеличение, който до момента е 6 на сто. От догодина обаче правилата ще се променят заради кризата, стана ясно вчера. Това доведе до ожесточени пререкания между синдикати и работодатели. / в. Монитор

Мним митнически служител измъкна 5 бона от собственик на фирма
Собственик на фирма за капково напояване е станал жертва на ловък измамник и е изгорял с 5000 лева. В четвъртък сутринта добре облечен господин на възраст около 55 години пристигнал в офиса на „Стабил Инженеринг" и се заинтересувал за системите и озеленяването, като споделил със собственика, че строи голяма къща в Марково и му предстои да оправя двора. Мошеникът демонстрирал компетентност по доста теми, а мимоходом по време на разговора вметнал, че е бивш висш служител в пловдивската митница. Споменал няколко известни имена от ръководството и се похвалил, че поддържа приятелски връзки с тях. После като израз на добра воля предложил да уреди няколко компютърни конфигурации на супер изгодни цени. Компютрите били конфискувани от контрабандна пратка и предстоял търг за тях, обяснил „бившият митничар". Собственикът Митко Василев му се доверил и изпратил сина си с непознатия да сключат сделката. „Митничарят" обяснил, че офисът му е в магазин „Гранд" на ул. „Капитан Райчо". Там синът платил 5 бона на сладкодумеца, той му казал да го изчака в кафенето, а после изчезнал яко дим.

СГС оправда бившия окръжен прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова
Софийски градски съд призна за невиновна и по двете обвинения бившия окръжен прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред апелативната инстанция. Остава в сила наложената мярка за неотклонение „подписка”. Съдът мотивира своето решение с липсата на достатъчно доказателства за извършено проестъпление.
Наблюдаващият прокурор Иван Аврамов заяви, че ще обжалва решението на градския съд. Хаджидимитрова бе обвинена в престъпление по служба и чл. 288 от НК. БГНЕС припомня, че в своята 3-часова пледоария защитниците на Хаджимитрова тълкуваха точка по точка обвинителния акт. След приключването на мандата на Хаджимитрова не е била направена инвентаризация и в голям период от време е имало свободен достъп до кабинета й, така че намерените материали е възможно да са били внесени от други лица. Това че делата се намират в кабинета й, не очзначава, че тя отговаря за всички тях.
В нарушения на новия Наказателн кодекс преди той да е бил приет е обвинена Хаджимитрова, според защитниците й, които оцениха ситуацията като „процесуален произвол”. Също така била обвинена и в нарушение на членове от закона, касаещи само съдиите. „По това обвинение са събрани несъвместими за нарушаване разпоредби”, констатира един от защитниците й адвокат Василев. В своето последно обръщение към първата инстанция Хаджидимитрова остави преценката на съда и припомни, че е прекарала целия си живот на работата в прокуратурата. /БГНЕС

"Изчислиха" рождения ден на Хеопсовата пирамида
Датата на началото на строителството – 23 август 2470 г. пр. н. е., бе оспорена от водещият египтолог д-р Захи Хауас
Група египетски учени обяви, че е успяла да изчисли точния “рожден ден”, т. е. датата на началото на строителството на Хеопсовата пирамида (Khufu's pyramid), най-голямата от трите Велики пирамиди на Гиза, построени от фараоните от Старото царство.
Екипът, ръководен от д-р Абдел-Халим Нуредин (Dr. Abdel-Halim Nureddin) изчислил с помощта на “исторически факти и прецизни астрономически изчисления”, че строителството на Хеорсовата пирамида е започнало на 23 август 2470 г. пр. н. е., предава агенция “Новости”. Новината бе съобщена от губернатора на провинция Гиза, Сайед Абдел Азиз (Sayyed Abdel Aziz), който допълни, че отсега 23 август ще е “национален празник” в провинцията, а Хеопсовата пирамида ще бъде включена в герба на Гиза.
Въпреки ентусиазма на Азиз, твърдението бе почти веднага отхвърлено от водещият експерт по древноегипетска история и главен археолог на Египет, д-р Захи Хауас (Dr. Zahi Hawass) и генералния директор на некропола край Гиза, Камел Уахид (Kamal Wahid), които посочват, че дори годината, в която е започнало строителството на пирамидата може да бъде установена само приблизително.
И двамата специалисти отказаха коментар, защо “точната” дата на началото на строителството на единственото запазено почти изцяло до наши дни от античните Седем чудеса на света, е близо век (90 години) по-късно във времето от годината, в която повечето египтолози смятат, че е завършено строителството гробницата – 2560 г. пр. н. е.
Специалистите, изучаващи историята на Древен Египет принципно избягват да дават точни дати по Грегорианския календар на събитията от фараонската епоха, тъй като времето в нея се е измервало по съвсем различен начин. Древните египтяни броели годините от възкачването на власт на всеки от фараоните, при което с възкачването на престола на всеки нов цар календарът се занулявал.
Тъй като не е открит нито един документ с имената на всички владели Египет фараони и помежду тях съществуват дупки във времето, когато страната е била разединена (т. нар. междинни периоди), повечето дати в древната история на страната се изчисляват приблизително с допустима разлика от близо десетилетие и дори няколко десетилетия.
В древността височината на Хеопсовата пирамида достигала близо 147 м., но в днешни дни върхът й е частично разрушен и най-високата й точка е на ниво от 138,8 м. Въпреки това, до XIV век Великата пирамида на Гиза си оставала най-високото съоръжение в света.
Дължината на основите на пирамидата било около 230 м., а днес е около 225 м. За строителството й са използвани 2,3 млн. каменни блока, чието общо тегло се изчислява на 5,9 млн. тона.
Смята се, че тя е издигната като гробница за втория фараон на 4-тата династия, Хеопс (Khufu), управлявал в периода ок. 2589-2566 г. пр. н. е., като строителството й продължило между 14 и 20 години.
По-ирония на съдбата, единствения оцелял образ на фараона, издигнал най-голямата пирамида, е 7,5-сантиметрова статуетка от слонова кост, открита край Абидос, която се пази в Музея по египтология в Кайро. Това е най-малката от всички царски статуи, откривани на територията на страната.


ПО БНР

Започва серийно производство на писалката – преводач
Започва серийното производство на електронен преводач от 15 чужди езика на български. Уредът, подобен на дебела писалка, се насочва към необходимата дума. На вградения дисплей се изписва транскрипцията и преводът на думата на български. Автор на патента е Владимир Ичевски . Четецът - преводач е патентован още през 90-та година. След изключителния дебют на устройството на Пловдивския технически панаир, електронният преводач е достъпен за всички, казва Владимир Ичевски. Тогава, когато човек срещне непозната дума в текст, само се надвесва писалката над думата и след 1-2 секунди става преводът, човекът продължава нататък. В момента са обхванати най-важните 5 езика – превод, извършван от английски, немски, френски, испански и италиански на български пояснява изобретателят. Ако проектът получи своевременна подкрепа, той има потенциал да стане знаков за нашата страна. В електронния преводач могат да се запишат до 15 речника – общи и професионални – със среден обем до 25 хил. думи. Само за България са необходими устройства за около 1.5 млн. души, които се сблъскват с тези езикови проблеми.

Сретен Йосич остава в ареста още един месец
Николай Кръстев - кореспондент на БНР в БелградС един месец бе удължен арестът на сочения за "балкански крал " на наркотиците Сретен Йосич. Според разследващите в западната ни съседка все още Йоцо Амстердамеца е опасен и може да повлияе върху разследването за атентата над хърватския журналист Иво Пуканич.
Сретен Йосич бе арестуван в края на април тази година в престижния белградски квартал "Дедине" от сръбските специални антитерористични части в къщата на покойния югославски президент Слободан Милошевич, където живееше под наем.
Преди дни стана ясно от публикувана в Загреб стенограма на защитения свидетел, с която разполагат хърватските власти, че Сретен Йосич е обещал на изпълнителите на ликвидацията на Иво Пуканич възнаграждение от 1 млн. и 500 хиляди евро. От показанията на тайния свидетел става ясно, че Пуканич е бил убит заради серията му от публикации в хърватското издание "Национал" и свидетелстването му за дейността на черногорската цигарена мафия.
Сръбските адвокати на Сретен Йосич, известен още като Йоцо Амстердамеца, заявиха, че "защитеният свидетел", с който разполагат хърватските власти, е "лъжец".

Папа Бенедикт XVI пристига днес на посещение в Чехия
Визитата е 12 години след последното посещение на предишния Папа Йоан Павел II, като най-вероятно и същият чешки полицай ще управлява папамобила.
Не се очаква развитие по чувствителната тема в двустранните отношения, свързани с ратификацията на споразумението между Ватиката и Чехия за мястото и имотите на църквата, въпреки насрочените за днес срещи с политическия елит в президентския дворец Храдчани. Чешката република ; единствена от бившите социалистически страни;няма влязъл в сила договор със Светия престол по въпроса. Папа Бенедикт XVI няма да обсъжда детайлите по деликатната тема, но Ватикана даде знак, че преговорите по споразумението са приключили и не вижда необходимост от промени в текстовете. Мястото на католическата църква в Чешката република е описана в договор още през 2002 г. Година по-късно той е отхвърлен от Долната камара на Парламента. В мотивите за това решение се споменават неизгодното бъдещо положение на държавата, както и неравностойното положение на останалите църкви в случай, че влезе в сила новият документ. Тази година депутатите отхвърлиха законопроект, според който 1/3 от национализираните след 1948 г имоти би трябвало да се върнат на църквата, включително с финансови компенсации на стойност милиони евро. Премиерът Ян Фишер преди дни обяви, че няма мандат за този вид преговори.
Вечерта след срещата с чешките политици, дипломатическия корпус и обществения елит Папа Бенедикт XVI ще се помоли в храма "Свети Вит" в Пражкия Храд. Целият замъков комплекс е затворен за туристи.
Чехия е последното пътуване на Папата в чужбина, планирано за тази година По време на другите дванадесет той се срещна с вярващите в Европа, Австралия, Бразилия, Щатите, Палестина и Африка.

Корупционен скандал разтърси полицията в Турция
Трима отговорни служители на турската полиция са били арестувани и подведени под съдебна отговорност по обвинение покровителстване на наркотрафиканти и корупция.
Полицай номер две на Турция бе арестуван вчера по обвинение за корупция и покровителство на наркотрафиканти. Това е Емин Арслан, заместник генерален директор на турската генерална дирекция по сигурността и дълогодишен ръководител на отдела за борба срещу наркотрафика.
Заедно с още двама отговорни директори в турската полиция Емин Арслан бе подведен под съдебна отговорност и в момента и тримата се намират в затвора.
Разследването започна след мащабна полицейска акция, при която бяха разкрити крупни наркотрафиканти, единият е Хабиб Канат, с прякор Барона, който дълги години успяваше да се изплъзне от органите на реда.
При разследването се разкри, че наркотрафикантът Хабиб Канат бил информатор на полицията, а също, че синът на полицейския шеф Емин Арслан имал обща фирма с дъщерята на трафиканта.
Стана известно, че българските служби по времето, когато премиерът Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, предупредили турските, че въпросният Хабиб е босът на канала за каптагон и че вероятно има силни покровители в Турция.
Отсега е трудно да се предвиди дали обвиненията ще бъдат подкрепени и в съда, но източници предполагат, че е възможно да последват нови разкрития.

Безплатни прегледи за определяне на сърдечно-съдовия риск в "Пирогов"
Безплатни прегледи за определяне на сърдечно-съдовия риск ще се извършват днес в "Пирогов" по повод Световния ден на сърцето. Консултациите на предварително записалите се пациенти ще се правят в кабинет 126 на Спешното приемно консултативно отделение от 10 до 16 ч. От болницата препоръчват да се носи стара медицинска документация.

Броят на абортите у нас надхвърля 37 хиляди годишно
У нас една трета от всички настъпили бременности завършват с аборт. Броят на абортите надхвърля 37 хиляди годишно срещу 75 хиляди раждания. Данните съобщиха от болница "Шейново", където откриха кабинет по сексуално и репродуктивно здраве. Днес се отбелязва световния ден на контрацепцията.

ПГ на Коалиция за България ще обсъжда поведението си в 41-то НС
Парламентарната група на Коалиция за България ще обсъжда поведението си в 41-вото Народно събрание. Очаква се да бъде обсъден и начинът за излизане от кризата в БСП. Законодателната дейност, парламентарният контрол и работата в избирателните райони ще бъдат част от темите на семинара. Депутати и ръководство ще направят анализ на антикризисните мерки на правителството. Ще бъдат изготвени предложения за ограничаване на негативното въздействие на икономическата криза. В дискусиите ще участват председателят на БСП и ПГ на КБ Сергей Станишев, депутати от КБ, евродепутати от групата на Прогресивния алианс.

Срокът на временната организация на движение по магистрала "Тракия" е удължен
Поради ремонтни дейности се удължава срокът на временната организация на движение по автомагистрала "Тракия", съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура".
Днес ще се запълват неравностите на асфалтовата настилка на участък от половин километър в посока от Пловдив към София. Движението ще се осъществява в лентата за изпреварване, а скоростта е ограничена до 60 км/ч. Ремонтните дейности по магистралата ще продължат на 28, 29 и 30 септември.
От Националната агенция "Пътна инфраструктура" призовават да бъдат спазвани въведените ограничения.

Специализирана полицейска операция тече в столичния квартал "Гоце Делчев"
Специализирана полицейска операция тече в столичния квартал "Гоце Делчев" от ранните утринни часове. Това потвърдиха за БНР от пресцентъра на МВР. Освен засиленото полицейско присъствие, е бил забелязан и автомобил "Ауди" с потрошено стъкло.

Пребитият в квартал "Гоце Делчев" мъж отказа съдействие на разследващите органи
Пребитият в столичния квартал "Гоце Делчев" мъж е отказал да съдейства на разследващите органи, научи репортер на "Хоризонт". Мъжът с все още необявена от МВР самоличност беше открит тази сутрин в черно Ауди. Жертвата е с криминална регистрация. Работи се по няколко версии за покушението, едната от които е уреждане на взаимоотношения между наркоразпространители.

България трябва да усвои 122 млн евро в лозаро-винарския сектор до 2013 г.
Катя Чорова - кореспондент на БНР във Велико Търново
До 2013-та година България трябва да усвои 122 милиона евро в лозаро-винарския сектор, съобщи в град Килифарево министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той подчерта, че в условията на бюджетен дефицит европейските средства са единствената възможност за развитие не само на лозарството и винарството, но и на целия аграрен бизнес у нас. Според министър Найденов решаването на проблема с ниските изкупни цени на гроздето тази есен е в ръцете на браншовата камара, а не на държавата. Министър Найденов постави началото на гроздобера в град Килифарево.

Мюсюлмански демократичен съюз ще бъде учреден днес в с. Славяново
Мюсюлмански демократичен съюз ще бъде учреден днес в с. Славяново, община Попово. Според организатора Юзеир Юзеиров, над седемстотин души са попълнили декларации за участие в новата партия. Юзеиров е учредител на неправителствената организация "Български червен полумесец", чиято легитимност се оспорва от Българския червен кръст.

Няма коментари: