понеделник, 28 септември 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 28 СЕПТЕМВРИ

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Ангела Меркел - живот и кариера в снимки
От момичето на Хелмут Кол до първата жена-канцлер на Германия – DW-WORLD.DE Ви предлага по-важните моменти от политическата кариера на Ангела Меркел в снимки.

От тук
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4052590,00.html


Меркел - one woman show
Новата стара канцлерка
Ангела Меркел остава на поста си. И не само това. Тя ще бъде канцлерка начело на коалиция между ХДС/ХСС и Партията на свободните демократи, към каквато се стремеше и по време на предизборната кампания.
"Аз се стремя към друга коалиция, а именно силен съюз ХДС/ХСС и коалиция със свободните демократи", заяви Меркел по време на предизборната кампания. Победата на Ангела Меркел все пак е леко засенчена от загубата на гласове за нейната партия, в сравнение с предишните парламентарни избори.
Меркел - от "момичето на Кол" до първата жена-канцлер

Стремглава кариера
Самата предизборна борба беше нещо от рода на "one woman show". Успехът на Ангела Меркел просто не може да бъде отделен от нейната личност. Тя обаче не успя да мобилизира избирателите достатъчно силно за собствената си партия. Изборната победа на бъдещата коалиция в крайна сметка се дължи и на нарасналата подкрепа сред гражданите за Партията на свободните демократи. Мнозинството от привържениците на либералите се застъпват за Меркел като федерален канцлер, с условието за участие на свободните демократи в правителството. Според социологическите проучвания Ангела Меркел отдавна е най-популярният политик в Германия. Наскоро и списание "Форбс" отново я избра за най-влиятелната жена в света.
Израсналата в бившата ГДР дъщеря на пастор и дипломирана физичка не е могла и да мечтае за подобни перспективи до промяната през 1989 година. Политическата кариера на Ангела Меркел се развива стремглаво. През 1990 година тя е заместник-правителствен говорител на последното правителство в ГДР, водено от ХДС. В първия общогермански кабинет на Хелмут Кол тя поема поста на министър за младежта, а по-късно и министър на екологията. През 2000 година Ангела Меркел наследява Хелмут Кол на поста председател на ХДС.
На изборите за Бундестаг през 2002 година тя отстъпва кандидатурата на председателя на ХСС Едмунд Щойбер. През 2005 година застава начело на правителството, като наследник на социалдемократа Герхард Шрьодер. Още тогава Ангела Меркел иска да управлява заедно с Партията на свободните демократи, но резултатите от изборите не позволяват подобна коалиция. Сега обаче тя е факт. След изборната победа Ангела Меркел заяви, че обещава да бъде "канцлерка на всички германци".
Меркел и Вестервеле - новите коалиционни партньори

"Чака ни работа"
"Искам да кажа на хората в страната, че моето разбиране винаги е било и е да бъда федерална канцлерка на всички германци, за да може страната ни да е добре точно сега по време на кризата. Вярвам, че тази вечер можем истински да празнуваме, но казвам също, че след това ни чака работа", заяви Меркел.
Тя потвърди, че след изборите стремежът на ХДС е да остане народна партия и през 21-я век. Коалицията между ХДС/ХСС и Партията на свободните демократи ще разполага с 332 от общо 622 мандата в Бундестага. Останалите партии ще имат общо 290 места. Социалдемократическата партия понесе най-тежкото си изборно поражение от Втората световна война насам - за нея са гласували 23 на сто от избирателите. Избирателната активност достигна исторически ниска стойност от 70.8 на сто. Преди четири години активността беше 77.7 процента.
АРД/СБ/КЦ/ДПВ


Началото на края
Новият кабинет е черно-жълт
Ангела Меркел постигна целта си за черно-жълта коалиция. Това обаче не се дължи само на личния й успех, но и на катастрофалното представяне на социалдемократите. Ето защо за Меркел това е началото на края.
Победата не може да заблуди никого: Това е началото на края за канцлерката Ангела Меркел. Нейната партия - Християндемократическият съюз, дълго време няма да й прости един от най-лошите резултати на партията от създаването на Федералната република. Ангела Меркел ще управлява още две, може би три години, и след това ще трябва да освободи мястото на друг.
Сензационен резултат за либералите и Вестервеле

Либералите - близо до народа
Това ще се случи, не само защото икономическите експерти и по-консервативните в съюза надушват възможността за успех, след като Меркел дълго време ги държа в изолация от вътрешната властова система на партията. За усложненията, които я чакат, си е виновна самата тя. Меркел, една от най-социалдемократически настроените в съюза, реши преди изборите, че ХДС трябва да се коалира с Партията на свободните демократи. Сега тя вече няма да може да върне нещата назад: либералите достигнаха сензационен резултат - най-добрият им в историята на парламентарните избори в Германия. И те ще направят този резултат осезаем. Либералите ще се опитат да реализират своите изглеждащи нереални предложения за намаляване на данъците в реалната политика.
Преди изборите те не успяха да разяснят на избирателите си как точно ще направят това. Малки са и надеждите, че ще могат да го направят и в бъдеще. Въпреки това успехът на либералите не е изненадващ. С простата рецепта за намаляване на данъците те, за разлика от християндемократите и социалдемократите, избраха тема, която вълнува хората, и предложиха решение, което или може да бъде прието, или да бъде отхвърлено.

Празни лозунги
За разлика от тях големите партии проведоха изборна кампания, която беше толкова далеч от народа както никога досега в историята на Федералната република: лозунги без съдържание и до болка познати изказвания изпълваха кампаниите на Меркел и Щайнмайер. Това не беше достатъчно дори и на търсещите сигурност и стабилност германци. Те не искат спор - не и в политиката. Но настояват за поне малко перспектива, за определяне на посоката и за близост до реалността. Именно това не успя да им даде кризисният мениджмънт на голямата коалиция през последните четири години.
Вместо това управляващите търсеха най-малкия общ знаменател помежду си. Ето защо място за големите проекти почти не остана. В нишата, която освободиха големите партии, се разположиха така наречените "малки": републиката стигна до 5-партийната система и може би точно в това се крие нейният шанс за решаваща промяна.
Ще устои ли Меркел на задаващите се трудности?

Време за промяна
А за промяната може да допринесе невижданият досега провал на социалдемократите. Основите на Социалдемократическата партия се подкопават, социалдемокрацията в днешната й форма трябва да се запита дали не й е отминало времето. Ако Социалдемократическата партия иска да възкръсне, тя трябва да преосмисли отношението си към левицата на Лафонтен. Разграничаването от свадливата бунтарска политика на Лявата партия при всички случаи по-скоро навреди, отколкото помогна на социалдемократите. Следващите години са една възможност за Щайнмайер и партията му да помислят за нови обществени проекти.
Така погледнато след този катастрофален провал социалдемократите почти могат да си отдъхнат: Те са вън от отговорност, могат на спокойствие да се реорганизират и не трябва да се изправят пред проблемите, които предстоят за Германия. Точно това ще трябва да направят Ангела Меркел и нейната черно-жълта коалиция. Поне в предизборната си кампания те не показаха, че имат убедителна концепция, а и не могат повече да залагат на една сплотена голяма коалиция. Тези избори могат да се окажат началото на края не само за Ангела Меркел.
Автор: М. Кох, Й. Йорданова/Редактор: М. Липчева

Овации и разочарования
Дясноцентристко правителство ще управлява Германия
Занапред в Германия ще има дясно-центристко управление, съставено от ХДС, ХСС и либералите. Това показват резултатите от изборите за Бундестаг. Те слагат край на широката коалиция от християндемократи и социалдемократи.
"Енджи, Енджи!" - така възторжено беше посрещната германската канцлерка Ангела Меркел в централата на ХДС. Тя самата благодари на избирателите си за подкрепата, но побърза да добави: "Винаги съм казвала, че искам да бъда канцлерка на всички германци, за да може страната ни да се чувства добре точно сега в тази криза", заяви Ангела Меркел на фона на бурни ръкопляскания в централата на ХДС.
Меркел отново ще бъде най-силната жена в Германия
Всъщност изборният резултат сам по себе си едва ли дава основания за възторг. Само веднъж в историята си ХДС е получавал по-малко подкрепа в изборите за Бундестаг. Освен това стана ясно, че между либералите и ХДС е имало преливане на гласове. Това в крайна сметка доведе до големия брой директно избрани депутати от ХДС и високия процент подкрепа за либералната партия.

Стабилно мнозинство
ХДС, баварският ХСС и либералите обаче ще могат да съставят правителство, не благодарение на така наречените прикачени мандати, които се образуват в резултат на директния мажоритарен вот. Това означава, че те ще имат неоспорвано от опонентите им мнозинство.
За първи път в историята си либералите печелят толкова голям процент избиратели, който ги връща обратно във властта след 11 години опозиция. В същото време те ще имат двойно повече места в Бундестага от другия малък коалиционен партньор на ХДС - баварския ХСС. А това означава и по-голяма тежест в правителството. В централата на либералите лидерът им Вестервеле заяви:
Вестервеле и Меркел - един до друг в политиката
"Радваме се за този чудесен резултат, но знаем, че това означава най-вече отговорност. Готови сме да я поемем. Искаме да участваме в управлението на страната, за да се погрижим за по-честна данъчна система, по-добри шансове в сферата на образованието и затова гражданските права да бъдат отново респектирани", заяви лидерът на либералите Вестервеле и думите му бяха прекъсвани от бурни ръкопляскания на привържениците му.

Клетви за силна опозиция
В централата на социалдемократите основания за възторг нямаше. Това е най-лошият изборен резултат в историята на партията им. Въпреки това появата на неуспелия им кандидат-канцлер и все още външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също предизвика овации. Те бяха най-силни тогава, когато той заяви индиректно, че няма намерение да поема отговорност за изборното поражение и ще бъде водач на социалдемократическата фракция в Бундестага:
"Това е горчиво поражение. Ние ще поемем нова роля - тази на опозиция и ще следим много внимателно кой в тази страна ще бъде най-много товарен - слабите или силните и то точно сега, когато се търси изход от кризата", заяви лидерът на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер.
Социалдемократите и техният кандидат Щайнмайер понесоха огромно поражение
Укрепнали от тези избори за Бундестаг излязоха малките партии, представяни досега в Бундестага. Не само либералите, които ще влязат в управлението, но и Зелените и Лявата партия, които ще останат в опозиция, се радват на рекорден в историята им успех. Задоволството на лидера на Лявата партия Грегор Гизи се крепи най-вече на това, че: "Ние успяхме да постигнем топ-резултати в новите източногермански провинции, но и много добър резултат в старите германски провинции, нещо, което до преди няколко години беше немислимо", заяви Грегор Гизи, чиято партия е обединение на наследниците на някогашните комунисти в ГДР и представители на западногерманската левица.
Зелените също бяха доволни от изборния резултат, но признаха, че не са успели да постигнат целта си: "Това е най-добрият резултат, който някога сме имали. Въпреки всичко и това ни огорчава, ние не можахме да постигнем целта си - не успяхме да предотвратим създаването на коалиция между ХДС и либералите", заяви председателката на зелените Клаудия Рот и обеща, че депутатите от нейната партия ще бъдат силна опозиция на управляващите.
Автор: М. Липчева-Вайс/Редактор: Й. Йорданова


Дясноцентристка коалиция ще управлява Германия
Занапред Германия ще се управлява от дясноцентристка коалиция. На вчерашните избори за Бундестаг ХДС и баварският ХСС спечелиха 33,8%. Бъдещият им коалиционен партньор либералите постигнаха рекорден в историята им успех - 14,6%. Социалдемократите излизат от управлението, претърпявайки невиждано досега поражение. Едва 23% от избирателите гласуваха за тях. Укрепнали от изборите излязоха Лявата партия и Зелените. Те остават в опозиция заедно със социалдемократите. Кои теми ще доминират спора между новите управляващи? От Берлин информира Маринела Липчева: Данъчната система е една от темите, която ще предизвика ожесточени спорове в бъдещия Будестаг. Либералите и ХСС обещаха на избирателите си скорошно намаляване на данъците. Според социалдемократите и зелените това обещание е неизпълнимо. Освен това след края на изборния ден те изразиха отново безпокойството си за това, че новото мнозинство от ХДС/ХСС и либералите ще сложи край на споразумението за постепенно изключване на атомните електроцентрали в Германия. Търсенето на социално справедливи изходи от кризата и контролът на държавата над банковия сектор ще останат и занапред сред най-дискутираните теми. Лидерът на Лявата партия Оскар Лафонтен заяви, че новото правителство "няма да успее да усмири банкерите, тъй като "дерегулацията" е основно понятие за либералите.
Според германската канцлерка в бъдещата коалиция с либералите може и да има противоречия, но: "Въпреки това ще можем да работим заедно много успешно", убедена е Ангела Меркел.


Германия: изборна вечер на екстремните цифри
Резултатите от вчерашните избори за Бундестаг сложиха край на широката коалиция между християндемократи и социалдемократи. Занапред в Германия ще има дясноцентристко правителство, съставено от ХДС, баварския ХСС и либералите. Изборна вечер на екстремните цифри - така някои наблюдатели определиха вчерашните резултати. Никога досега социалдемократите не са получавали толкова малка подкрепа на избори за Бундестаг: около 23 процента. Ето защо лидерът им Франк-Валтер Щайнмайер призна: "Това е горчив резултат за германската социалдемокрация".
ХДС ще има най-голям брой депутати в Бундестага, но и той изгуби много от досегашната си подкрепа. Само веднъж в историята християндемократите са постигали по-лош резултат от вчерашния в изборите за Бундестаг. Те получиха по-малко от 34% от гласовете. Въпреки това Ангела Меркел, която остава канцлерка, беше посрещната с бурни овации в централата на ХДС: "Енджи, Енджи", крещяха привържениците й.
Никога досега в избори за Бундестаг малките партии не са печелили толкова силна подкрепа. Това се отнася най-вече до либералите, които са отново във властта след 11 години опозиция. В опозиция обаче остават другите "малки": Лявата партия и Зелените, които иначе спечелиха рекордна в историята си подкрепа. В тези избори имаше още един рекорд: крайно ниската избирателна активност.


Расте подкрепата за крайната десница в Австрия
Консервативната Австрийска народна партия печели местните избори с 46 процента, втори са социалдемократите с 25 на сто, а крайнодясната Партия на свободата става трета политическа сила с 16 процента. Зелените печелят 9 на сто. Избирателната подкрепа за крайната десница в Австрия нарастна почти двойно на местните избори, а лявоцентристите са с най-слаби резултати от Втората световна война насам. Нарастналата подкрепа за крайнодясната Партия на свободата се дължи на антиимигрантски настроения, породени от нарастващата безработица и безпокойствата на избирателите за състоянието на икономиката. Възможно е консерваторите да подновят съюза си със социалдемократите и зелените. Те изключиха варианта за коалиция с Партията на свободата, която настоява да се спре имиграцията и да се учреди министерство за репатриране на чуждестранни граждани.


Маккристъл поиска официално подкрепления в Афганистан
Командващият войските на САЩ и силите ИСАФ в Афганистан американският генерал Стенли Маккристъл официално поиска от Пентагона изпращане на подкрепления в Афганистан. Генерал Маккристъл лично е предал искането на председателя на съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън и на главнокомандващия обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американски генерал Джеймс Ставридис на среща във воената база Рамщайн, Германия. Според съобщения в медиите от последните дни генерал Маккристъл иска подкрепления от 40.000 военни за американския контингент в Афганистан, наброяващ в момента 65.000 души. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще анализира обстановката в Афганистан преди да вземе решение за изпращане на подкрепления.


Когато глупостите ни вълнуват повече от важните неща
Важните теми - без публика
След посещението на руския енергиен министър в България темата АЕЦ "Белене" заглъхна. Затова пък на преден план излезе темата за фалшивия трансфер в Русия на четирима български футболисти. Анализ на Ясен Бояджиев.
Два мистериозни сюжета с българско и руско участие се разиграха паралелно във времето преди десетина дни. В единия някой успя да убеди ръководството на българския шампион, че руският шампион иска веднага да купи четирима футболисти. Въпреки че в цяла Европа така нареченият трансферен прозорец е официално затворен. И футболистите бяха спешно изпратени в Москва, въпреки че им предстоеше мач с "кръвния враг" ЦСКА. Там бяха посрещнати, настанени в скъп хотел, и, както си му е ред, подложени на подробен медицински преглед. След което "купувачите" изчезнаха точно навреме, за да не могат играчите да се приберат в София за безславно загубения мач.
"Белене" ще го бъде

"Да бъдат или да не бъдат"
Докато се разиграваше тази мистерия, в София "на крака" дойде руският министър на енергетиката. Всичко предвещаваше, че го чакат трудни преговори. В решителното си разграничаване от своите предшественици новите български управляващи бяха замразили съвместните енергийни проекти и с поредица силни изявления за рисковете пред "ненужната" ни АЕЦ "Белене" бяха заели мъжествената поза на защитници на националните интереси.
След два-три часа разговори обаче от позата не остана нищо. Гостът доволен обяви, че сътрудничеството ще продължи и че за трите проекта въпросът "да бъдат или да не бъдат" не стои. "Мислим по един и същи начин", каза пък българският министър, благосклонно подкрепен от премиера. И двамата дадоха да се разбере, че проектите ще ги бъде, включително АЕЦ "Белене".

"Кой е убиецът?"
Двата сюжета, естествено, предизвикват куп въпроси. Първо, кой и с каква цел организира фалшивия трансфер? Дали играчи във футболното тото, или жадните за мъст вечни съперници? Или пък всичко е инсценирано от самите жертви на измамата? И второ, какво промени българската позиция за „Белене”? Дали заплахата с неустойки? Или шантаж с доставките на руски газ и ядрено гориво? Или пък всичко е било театър за преразпределяне на благата по предстоящото "усвояване" на милиарди?
Обикновено в криминалетата основният въпрос - "Кой е убиецът?" – задължително получава отговор. В нашия случай вероятно никога няма да научим отговорите на горните въпроси. За което до голяма степен сме си виновни самите ние.

Несъразмерен интерес
За това говори удивителната несъразмерност в обществения интерес към двата сюжета. Вече десетина дни футболната афера се обсъжда неуморно по улици, кръчми и медии. За нея имат мнение, вълнуват се и говорят почти всички. За политико-енергийната афера не говори почти никой.
Футболът - далеч по-важен от политиката
Вярно, че футболът е световна краста, че по принцип, особено в кризисни моменти, жълтото и забавното събират повече публика от сериозното. Вярно е и, че сама по себе си историята с трансфера е любопитна. И все пак... В единия случай става дума за няколко милиона. В другия – за милиарди евро. От гледна точка на футболните стандарти, в единия случай става дума за мимолетен епизод с треторазредни играчи. От гледна точка на общия, на всички ни, на децата и внуците ни интерес, в другия случай става дума за първостепенен въпрос с десетилетен ефект.
Трудно е да се каже защо в България важността на проблемите често пъти е обратнопропорционална на обществения интерес към тях. Вероятно е въпрос на информиран избор и на независими медии. Със сигурност обаче, общество, в което ценностите са до такава степен объркани, не го чака добро. Докато глупостите ни вълнуват далеч повече от важните неща, всеки ще ни баламосва както си поиска, а в живота и държавата ни нещата ще са с главата надолу.
Автор: Ясен Бояджиев/Редактор: Александър Андреев


Желева с положителна равносметка от срещите си в Ню Йорк
Румяна Желева
В Ню Йорк завърши едноседмичното посещение на българската министърка на външните работи Румяна Желева. Тя взе участие в заседанията на 64-та сесия на Общото събрание на ООН. Соня Каникова разговаря с нея.
Участието на българската делегация в 64-та сесия на Общото събрание на ООН приключи вчера. Това беше денят, в който външната министърка Румяна Желева направи своето изказване в рамките на общия дебат. Фокус на изказването бяха подкрепата и участието на България в многостранните усилия за постигане на мир, стабилност и просперитет в света: „В глобализирания свят на 21 век моята страна заявява още по-силно пълната си подкрепа за принципите на ефективния мултилатерализъм, основаващ се на международните закони, хартата и системата на ООН, които поставят човешките същества, техните права и достойнство в центъра на международната политика”, заяви министър Желева.
Водената от външната министърка делегация прекара една динамична седмица в Ню Йорк, следвайки крайно натоварена програма, в която освен участията в главните събития, свързани с Общото събрание - като срещата за промените в климата, имаше и голям брой многостранни и двустранни срещи.
Автор: С. Каникова/Редактор: М. Илчева


Скалъпени ли са обвиненията срещу Ходорковски?
Михаил Ходорковски
Подновява се делото срещу Михаил Ходорковски. Това е второто съдебно преследване срещу бившия шеф на междувременно разбития петролен концерн Юкос. Той е обвинен в стопански престъпения и може да получи доживотен затвор.
По-точно Ходорковски и бившият му заместник Платон Лебедев отговарят за пране на пари и присвояване на двуцифрено число милиарди евро. Двамата са отклонявали стотици милиона тона петрол от бившата си компания Юкос, твърди обвинението. Юрий Шмид е един от адвокатите на Ходорковски. Той смята, че това е абсурдно обвинение:

Обвиненията - лишени от логика
"Можете ли да си представите как пред очите на целия свят Ходорковски и Лебедев са откраднали 350 млн. тона петрол? Т.е. количество, което е било добито за шест или дори повече години! Очевидно е, че обвинението и съдиите имат проблеми със смятането. Приходите на Юкос бяха единствено от продажби на петрол. Компанията инвестираше в разширяването на производството и разработването на нови петролни полета, пари се влагаха и в модернизирането на инфраструктурата, бяха изплащани заплати на 140 000 заети във фирмата, акционерите получаваха своите дивиденти. Откъде е всичко това? Естествено от продажбите на петрол."
Газпром и Роснефт - основните печеливши от разбиването на Юкос
От месец март Михаил Ходорковски, навремето най-богатият човек в Русия, и неговият бивш вице Лебедев за втори път са изправени пред съда. Днес /понеделник/ делото се възобновява и до края на седмицата трябва да приключи изслушването на обвинението. Ако обвиняемите бъдат намерени за виновни, ги заплашва лишаване от свобода за срок от 22 години. В предишния процес двамата получиха 8-годишни присъди и бяха заточени в Сибир. Междувременно компанията Юкос на Ходорковски беше разбита, а от това спечелиха масивно намиращите се под държавен контрол енергийни концерни Роснефт и Газпром.
През 2007 година съдът отхвърли искането на защитата на Ходорковски за предсрочно освобождаване след излежаване на повече от половината от предвидения в присъдата срок. Мотивът на съдиите беше, че Ходорковски не е показал добро поведение, тъй като е нарушавал правилата на мястото за задържане в Сибир. Адвокатът му Юрий Шмид смята за абсурдно и новото обвинение:

Трън в очите на Кремъл
"Трябва да бъде наказан един човек, който открито се беше обявил срещу политическия курс на Путин. Вместо "правилната партия", разбирай "Единна Русия", Ходорковски спонсорираше опозиционните партии. Наказват го, защото той имаше планове за модернизирането на руската икономика и се застъпваше за разделението на властите. И защото искаше да се опълчи на корупцията в страната. Кремъл беше против всичко това."
Неотдавна в интервю Ходорковски сподели, че очаква да получи доживотна присъда. Той не вярва, че при президента Медведев руският съд ще заработи като независим орган.
Автор: Е. Хартбрих, Е. Лилов/Редактор: С. Гяуров


Рекорден срив на руския автомобилен пазар
През август пласментът на леки коли в Русия спадна с над 50%
Автомобилният пазар в Русия закъсва. С оглед на актуалната криза фирмите залагат в по-голяма степен на икономиите и продажбата на дялове, както например "Ролф" - най-големият търговец на чуждестранни автомобили в Русия.
Търговската фирма Ролф съобщи, че е продала за около 50 милиона 40 процента от своята мрежа за пласмент на автомобили Мицубиши. В борбата за спасяване на своя концерн и шефът на най-голямата автокъща в Русия вече наложи драстични икономии. ”Автоваз” се намира в критична финансова ситуация, каза шефът на управителния съвет Игор Комаров. Затова възнамерява да закрие една четвърт от своите общо 27 600 работни места. Преди финансовата криза Русия бе на път да измести Германия от позицията на най-голям автомобилен пазар в Европа. Това вече е невъзможно. През август пласментът на автомобили в Русия се срина с над 50 процента.

Какви са очакванията?
Според прогнозите за цялата 2009 година ще бъдат продадени около 1 милион и 400 хиляди коли, след като миналата година бяха продадени 3 милиона и 200 хиляди. В края на текущата година в Германия сигурно ще бъдат продадени значително над 3 милиона автомобили.
Експертите обаче смятат, че след безпрецедентния срив в пласмента за 2009-та руският автомобилен пазар скоро отново ще принадлежи към най-динамичните в света. Актуалните данни са драматични. Те обаче не променят с нищо принципното положение, че Русия ще принадлежи към най-силно развиващите се пазари на бъдещето, заяви президентът на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд. По преценки на консултантската фирма "Роланд Бергер" до края на идното десетилетие пласментът на автомобили в Русия ще се удвои, достигайки 3 милиона 600 хиляди коли годишно.
ДЩ/БЕ/БМ


Край на войната на маратонките!
В Херцогенаурах първо оглеждат обувките
Адидас и Пума се помириха след 60 години съперничество и семейна вражда. Може би двете реномирани фирми имат някои по-значми ипроблеми. Напоследък им се наложи да преглътнат горчив спад при печалбите.
Адидас или Пума? Никъде този въпрос не поляризира духовете така, както в Херцогенаурах. Тук враждебното лого е предизвиквало дори ръкопашни битки. Градчето с 23 хиляди жители се сдоби с прозвището ”Място на наведения поглед”, тъй като първо се гледат обувките и след това очите.

Историческо ръкостискане
Неотдавна обаче се появи съвсем нова картина: Двама господа седят на пейка пред футболно игрище. На левия им прасец бие на очи предпазна кора с емблемата на Пума, а на десния - с логото на Адидас. Никой досега не бе виждал шефовете на двете фирми Херберт Хайнер и Йохен Цейц един до друг в толкова миролюбива поза, макар че само една река разделя централите на двата концерна. След това се игра футбол под девиза ”историческо ръкостискане”.
След 60 години вражда двете реномирани фирми най-после се помириха
Така прес-службите на двата концерна отразиха мача по повод Световния ден на мира. В което няма никакво преувеличение. Двете фирми отдавна не са в ръцете на клана Даслер. Адидас е на борсата от 1995-та година, а Пума принадлежи от 2007-ма към френския концерн за луксозни артикули PPR. Мениджърите Хайнер и Цайц продължиха да поддържат взаимната вражда, макар и не в толкова остра форма, както преди това братята и братовчедите от клана Даслер.

Маратонките като салонни обувки
Говори се, че мениджърът на Адидас Хайнер се вижда в ролята на играч от съвсем друга лига. В крайна сметка Адидас е значително по-голяма фирма от Пума. Мениджърът на Пума Цайц пък смята своята фирма за много по-модерна и по-шикозна. Все пак Пума направи маратонката салонна обувка далеч преди Адидас. Може би сега двамата просто имат други грижи, по-значими от вечните взаимни удари. Все пак и двата концерна трябваше да понесат значителен спад в печалбите. Сега отслабва търсенето най-вече в страните с бързо развиващи се икономики, които години наред форсираха растежа на спортните концерни.
Тревоги на Адидас създава и работещата на голяма загуба американска дъщерна фирма Рийбок. И в двата концерна е в ход процес на преструктуриране. Адидас иска да закрие хиляда от общо 39 хиляди работни места в световен мащаб, а Пума възнамерява да ограничи инвестициите и да закрие нерентабилни филиали. В Херцогенаурах обаче очакват подобрение, най-вече покрай световното първенство по футбол в Южна Африка.
ДП/БЕ/Б


ПО ДНЕС +


Борисов: Преговорите ще продължат за АЕЦ Белене
Немската компания RWV желае да продължи участието си по проекта АЕЦ Белене. Въпреки финансовите затруднения, които имаме, немската страна няма задължения по договора да плаща неустойки. Сделката е на нулев изходен етап. Преговорите с немците ще продължат. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как е протекла срещата с немските представители по въпроса за АЕЦ Белене. Премиерът обясни, че немците са препоръчали да не се харчат парите, докато не се направят финансовите разчети. Това те са споделяли и с предишният премиер Сергей Станишев. За съжаление старото правителство е профукало тези пари и ние сме отново на нулев изходен етап, каза Борисов. Продължават разговорите с немската фирма как да се измъкнем от това блато, в което Станишев ни вкара, заяви премиерът. На въпрос как ще коментира създаването на Мюсюлманска демократическата партия в България, Борисов отговори: Това е противоконституционно, вече съм сезирал всички органи включително и ДАНС. Това, че всички представители на парламентарни групи са на откриването на панаира показва, че ние сме едно добро място за инвестиции, коментира още министър-председателят. /БГНЕС


Борисов: Международният панаир ще си остане пловдивски
Пловдивският панаир е запазена марка на града и на Южна България. Той ще остане пловдивски и нека да няма спекулации по този въпрос. Това каза днес при откриването на 65-тия Международния панаир в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Щом правим такъв мащабен панаир с над 2000 фирми участнички, значи излизаме от кризата, заяви министър-председателят. На откриването на най-мащабното за Пловдив събитие присъстват министърът на икономиката, енергетиката и съобщенията Трайчо Трайков, унгарският му колега Ищван Варга, митрополит Николай, изпълнителният директор на панаира Богомил Бонев, заместникът му Георги Гергов и много депутати. /БГНЕС


Янев поиска изслушване на ДАНС за ислямистите
„Ред, законност и справедливост” (РЗС) ще участва самостоятелно на частичните избори в 18 населени места, в това число и на изборите, насрочени за 15 ноември в София, Разлог, Враца и Правец. Това заяви лидерът на партията Яне Янев, който се намира в Бургаски регион по повод частичните избори, които предстоят на 24 октомври. „И на едната, и на другата дата ние ще се явим самостоятелно, ще имаме наши кандидати и ще направим всичко възможно да се види, че в България има реално състезание и реален демократичен процес. Много е важно, особено сега, в този момент да се види, че кандидатите на различни политически партии могат да проведат реално състезание, а не изборите да бъдат предварително обречени”, това каза в Бургас още лидерът на РЗС. „За община Руен ние издигаме кандидатурата на Борислав Димитров Христов. Той е строителен предприемач, на 27 години. Снощи бях в община Руен. Считам, че за пръв път от 20 години има осъзнаване и желание на голяма част от населението за промяна. Дано на 24 октомври тя бъде реална и да няма в този вид заплахи, натиск и терор върху избирателите, каквито са били упражнявани през изминалите години. Надяваме се този път в община Руен да има демократични избори, а не предварително организирани депесарски мрежи, които вкарват избирателите като в егреци и не им дават възможност каквото и да е било свободно да сторят. В село Дюлево, община Средец издигаме Георги Иванов, на 53 години, предприемач. Считам, че нашия кандидат има реални шансове да отиде на балотаж в това населено място. В Дюлево е тотална беднотия, сякаш селото е извън България. Хората ми се оплакаха, че цели ромски орди отиват и обират къщите, в които не живеят постоянно хора. Освен това ни казаха, че от 15 години не са виждали няколко народни представители да отидат в селото и да разговарят с тях. По казуса Славяново. Вие знаете, че тази групировка, начело с двама братя, която иска да вкара в България чрез структурирането на нова политическа партия радикалния ислям, според „Ред, законност и справедливост”, е заплаха за националната сигурност. Такава, каквато не е имало в близките години. Който отказва да приеме съответна улица или булевард да носят името на съответен турчин е трябвало да бъде разстрелван. Това нещо е казано на сборището в Славяново, което показва крайна форма на радикализиране и е повод не само ДАНС да започне работа, но и Прокуратурата да предприеме конкретни действия. Още днес, до края на деня, парламентарната група и политическият съвет на РЗС ще внесат сигнал до ДАНС и до Върховна касационна прокуратура, а също така аз, най-късно утре до края на деня, ще внеса искане в комисията за контрол на ДАНС да бъде изслушано цялото ръководство на Държавната агенция „Национална сигурност”, за да стане ясно какво до момента агенцията е работила по този и други подобни казуси. Защото по странно стечение на обстоятелствата това не е прецедент. Според нас, това нещо се е подготвяло от дълъг период от време“, обясни Янев. Той даде за пример конкретен инцидент. „Само преди два дни в село Рибново, община Гърмен, бяха пребити по възможно най-жесток начин местните лидери на „Ред,законност и справедливост”. Не само че са били пребити, но тази нощ е запалена тютюневата сушилня на Недин Таламанов, който е местния лидер на нашата партия в село Рибново. Той преди 5-6 месеца разви тезите си за навлизането на радикалния ислям в Родопите и тези спящи радикални ислямистки клетки. Това не е случайно съвпадение. Лично аз считам, че всички тези процеси, които се случват в Рибново, са пряко дирижирани от тамошния кмет Ахмед Башев. Затова искам ръководството на ДАНС да бъде изслушано какви мерки са предприети за тази заплаха за националната сигурност. По този казус искам особен акцент да се отдели на това кой финансира подобни групировки. Искам много категорично да заявя, че тази групировка в Славяново не бива да се счита за политическа партия. Това са няколко проислямистки настроени бивши гастарбайтери, на които им е поставена задача на тези двама братя да дойдат тук, в България, за да могат да създадат изкуствено етническо напрежение“, категоричен бе лидерът на РЗС. В Бургас Яне Янев говори и по други актуални проблеми. „Тази седмица Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще гледа точката, свързана с доклада на НАП по отношение на основните футболни клубове. Ще решим какви по-нататъшни действия ще предприемем. Но искам да ви кажа, че на първа стъпка НАП си е свършила работата и е установила редица закононарушения. Проверявани са всички футболни клубове, до голяма степен безпристрастно. Но тази проверка не е достатъчна. Футболен клуб „Черноморец”- Бургас също е проверяван. Ревизията е възложена на 1 юли 2008 година и е за периода от 1 април 2007 до 31 май 2008 година. При ревизията са установени нарушения на данъчно-осигурителното законодателство. Не е начислен ДДС за преотстъпване състезателни права на състезател и доставка на нематериални права. Не е начислен ДДС и по отношение на безвъзмездно представяни услуги на работници и служители. Освен това, не е начислен ДДС и по отношение на получена услуга от чуждестранно лице, лицензиран агент на състезатели за посредничество при сключване на професионален трудов договор със съответен състезател. Също така има безвъзмездни доставки на билети за футболни срещи. Има и отечтни разходи в нарушение на счетоводството и данъчното законодателство за глоби, наложени на играчите от БФС, както и имуществена санкция, наложена от Българската професионална футболна лига на клуба за нарушен акт. В сравнение с други футболни клубове, може да се счита, че футболния клуб „Черноморец” е изряден“, заяви Янев. /БГНЕС


Местан: България има нужда от партии, които се различават идейно, а не етнически
Не знам за какво конкретно става въпрос. Чул съм от медиите, че се върти подобна идея, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан учредяването на новата етническа партия „Мюсюлман демократичен съюз“. Потърсихте ли коментар на БСП, Синята коалиция, ГЕРБ, другите значими партии, попита дългогодишният депутат вместо коментар. Моят отговор ще бъде принципен - България се нуждае от интеграционни модели като ДПС, не се нуждае от политическо сепариране на етнически и религиозен принцип, заяви Местан. Личната ми позиция на политик е, че демократичното гражданско общество няма нужда от партии, сепарирани на отделен принцип. Диференциацията трябва да следва триадата на Европа – ляво, дясно и център, посочи Лютви Местан. България има нужда от партии, които ще се различават идейно, а не етнически и религиозно. Кой как се опитва да вкарва ДПС в етнически черупки, актуализирайки архаични митологеми си е негов проблем, допълни Местан. Припомняме, че на 26 септември в село Славяново учредиха мюсюлманската партия "Мюсюлман демократичен съюз" с председател е Али Юзеиров. Той и брат му Юзеир са създатели на скандалната организация Български червен полумесец. Те заявиха, че ще участват на предстоящите местни и на президентските избори. По-рано днес Али Юзеиров, заяви, че ако партията не бъде регистрирана в България, ще потърсят подкрепа от Европа. Тези хора са минали всякакви граници, каза лидерът на РЗС и председател на ПК за борба с корупцията и конфликта на интереси Яне Янев по повод създаването на партията. Първо разбрах, че те искат насилствено да променят властта и искат нова конституция. Да тръгнеш да образуваш партия в нарушаване на Конституцията чл. 11 на верска или етническа основа е недопустимо, посочи Янев. Религиозните общности не могат да се използват за политически цели, както казва Конституцията. Тези действия нарушават националната сигурност на България, категоричен беше лидерът на РЗС./БГНЕС


М. Червеняков: Опасността от превръщането ни в „полицейска държава” е много основателна
Вчера имаше три протеста – един на железничарите, един на полицаите и един на лозарите. И политическият въпрос тук е защо два месеца след съставяне на новото правителство, преди да се изчака установеният законов срок от сто дни, хората излизат на протест. Това каза депутатът от БСП Младен Червеняков пред БНТ. Според него по време на протеста в неделя протестиращите са изказали три ясни тези относно ситуацията в министерството. Първата е по отношение на диалога, който се води в МВР, втората е по отношение на законодателните предложения, които се предлагат в допълненията и изменения на Закона за МВР и третата популиска по отношение на мерките, които се предприемат. По думите на Червеняков, ако се погледне по-сериозно на законопроекта, който се готви за МВР, повече от половината предложения са изменения и допълнения в действащото сега законодателство. Очевидно е, че това което очакваха полицаите за по-сериозна защита на техните права не се случи, допълни той и даде за пример това, което бе договорено между правителството и синдиката на министерството уволненията на членове от УС на синдиката да става само чрез негово съгласие, но това не бе залегнало в новия закона. Ръководството на МВР направи всичко да използва принципа на „моркова и тоягата”, за да избегне вчерашния протест, каза Червеняков. „За мен опасността от превръщането ни в „полицейска държава”, а не в „правова държава”, е много основателна. Вижда се колко уволнения се направиха и колко голямо е разминаването между думи и дела. Уволненията на полицейски служители се разминава с действителността в държавата”, коментира още бившият вътрешен министър./БГНЕС


Велчев: В ситуация на финансова криза, сделката с външния дълг е още по-изгодна за страната
След навлизането ни в международната финансова криза, сделката с външния дълг е още по-изгодна за България. Това каза бившият финансов министър Милен Велчев пред БНТ. По думите му, ако не е имало преструктуриране на дълга и ако той не е спаднал в 75% спрямо обема на икономиката, то преживяването, на което страната щеше да е свидетел през последната една година, нямаше да е такова, каквото е сега. България щеше да преживее много по-страшно финансовата криза, отколкото страни като Латвия и Литва, например, където икономиката спада с 10 – 11 процента. Факт е, че на международните пазари валутите поскъпват и естествено, че никой участник в сделката не може да каже от днес за утре или следващата седмица какво ще е движението на валутите, обясни Велчев. „От момента, в който направихме тази сделка, аз неведнъж съм казвал, че оттук нататък няма никакво значение какво е движението на валутите, тъй като целта на нашето правителство беше, а и все още е, не да спекулираме с валутите, а задълженията да са в тази валута, в която работи икономиката”. По думите на бившият финансов министър, аргументите са били, дългът постепенно да се преструктурира от долари в евро. Именно с този аргумент сделката по дълга е била одобрена от Международния валутен фонд. /БГНЕС


Желева представи приоритетите за България пред
Общото събрание на ООН Румяна Желева отбеляза най-важните за България глобални и регионални въпроси при представянето си на дебатите на 64-та сесия на Общото събрание на ООН. Изказването на външния министър на страната ни беше късно тази нощ българско време, съобщи пресцентърът на МВнР. В изказването си Желева се спря на най-важните за страната глобални и регионални въпроси - световната икономическа и финансова криза, борбата с глобалното затопляне, сътрудничеството в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Акцент в изказването й бяха още необходимостта от реформи в основните институции на ООН, ролята на Европейския съюз като посредник в близкоизточния мирен процес, както и за постигане на мир и стабилност в Афганистан. Желева изрази удовлетворение от избора на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. Междувременно по време на министерска среща на групата на приятелите на Алианса на цивилизациите в рамките на 64-ата сесия на Общото събрание на ООН, представители на европейски страни подчертаха, че езика на омразата все още има потенциала да предизвиква страх и напрежение между народите и в крайна сметка да доведе до кръвопролития. "Ето защо призоваваме за пълно зачитане на човешките права и фундаменталните свободи на Западните Балкани", подчерта тя, имайки предвид регион, където езикът на омразата често предизвикваше кръвопролития през последните 20 години, се посочва в съобщението. Министър-председателят на Черна гора Мило Джуканович посочи в изказването си, че страните членки трябва да създадат подходящ механизъм в рамките на ООН за справяне с проблема. Румънският външен министър Кристиан Дяконеску подчерта на свой ред, че страната му се противопоставя на всички форми на екстремизъм, ксенофобия, расизъм и дискриминация. Той допълни, че Румъния е голям привърженик на диалога между културите и религиите и затова подкрепя Алианса на цивилизациите. Алиансът на цивилизациите е инициатива на генералния секретар на ООН, обявена през 2005 г. Целта й е да намали риска от противопоставяне между Запада и мюсюлманския свят. /БГНЕС


Р. Желева: България ще продължи да работи за развитието на Черноморското икономическо сътрудничество
Министърът на външните работи Румяна Желева проведе среща с Генералния секретар на Постоянния международен секретариат на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество Леонидас Хризантопулус в Ню Йорк, съобщават от пресцентъра на МВнР. В разговора бяха обсъдени приоритетите на българското председателство на ЧИС, започващо на 1 ноември т.г. Министър Желева подчерта, че България ще продължи да работи за развитието на ЧИС като икономическа организация с фокус върху сектори като транспорт, енергетика, околна среда и борба с организираната престъпност. Страната ни ще се стреми към повишаване ефективността на ЧИС посредством намаляване броя на работните групи, приоритизиране на изготвянето на конкретни проекти, подобряване на цялостната работа на Постоянния международен секретариат и др. Усилията ще бъдат насочени към запазване и развитие на политиките, инициативите и проектите на ЕС със страните от Черноморския регион и подобряване на диалога между ЕС и ЧИС. По отношение на секторното партньорство, българското председателство на ЧИС ще се концентрира върху организирането на среща на министрите на енергетиката и среща на министрите, отговарящи за науката и технологиите на страните-членки на ЧИС, както и на работно посещение в Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас. Министър Желева подчерта, че специално внимание ще бъде отделено на взаимодействието между различните регионални формати на сътрудничество, с цел избягване на дублирането на дейности и по-активно използване на регионалните ресурси.


Общински съветник в Несебър замесен в далавери със заменки, твърдят от ДЕЛА
Пореден случай на далавери със заменки на гори се готви да бъде гласуван от общинския съвет в Несебър, обявиха от местната партия ДЕЛА. След като в началото на месеца общинските съветници от ДЕЛА алармираха, че кметът Николай Димитров и председателят на общинския съвет Благой Филипов от партия МОРЕ умишлено са крили предложение за промяна на предназначението на близо 48 дка гори в Несебър, на предстоящата сесия на общинския съвет е внесено предложение по същата схема за нови 11 дка гора в морския град. Въпросният масив е придобит чрез замяна на земи в Тетевенско през 2009 г. между Държавната агенция по горите и фирмата на общински съветник в Несебър. “Експрес-Турс” ЕООД е собственост на общинския съветник Славян Теофилов, който настоява общинският съвет да промени предназначението на горите, което пък ще позволи бъдещото им застрояване. По тази схема държавата и общината са ощетени с милиони левове от парцели на брега на морето, които са били напълно нецелесъобразно заменени със земи във вътрешността на страната. Въпросното предложение е минало на заседанието на ресорната комисия, като против него е гласувал единствено председателят от квотата на ДЕЛА Атанас Терзиев. Според него тази сделка е напълно неизгодна и общинските съветници е трябвало категорично да отхвърлят промяната на предназначението на горите. „С гласуването в общинския съвет на въпросния ПУП се цели финализиране на схемата, което ще позволи застрояването на цял нов квартал в Несебър върху последните останали дюни”, добави още Терзиев. Председателят на ДЕЛА подчерта, че на предстоящата сесия ще се види ясно кои общински съветници работят в обществен интерес и кои защитават собствените си бизнес интереси. Той призова гражданите в Несебър да участват активно на самото заседание. От ДЕЛА припомниха, че разчитат на намесата на новото ръководство на Министерството на земеделието и храните, което беше сезирано с официално писмо в началото на септември по случая с извършените заменки.


Да, Ирландия, моля те
Не за първи път, целият Европейски съюз очаква с трепет решението на Ирландия за съдбата на институционалната реформа на 27-членния блок, се казва в уводна статия на ФТ. След като веднъж отхвърлиха Договора от Лисабон на референдум, 3 милиона ирландски избиратели бяха помолени да премислят тази седмица. Ако те отново гласуват с "Не", това почти сигурно ще унищожи договора и ще доведе до нова конституционна криза в Съюза. Това вероятно ще блокира всякакво бъдещо разширяване на ЕС и ще унищожи репутацията на Ирландия като една от най-ентусиазираните държави-членки на ЕС и един от най-големите бенефициенти. Проучванията на общественото мнение показват, че настроението се е променило от референдума миналата година: икономическата рецесия е убедила много гласоподаватели, че не трябва да рискуват с решение, което ще ги отдалечи от повечето останали страни от ЕС и ще разстрои международните финансови пазари. Но никой не смята позитивния вот за гарантиран по време, когато ирландското правителство не е популярно, безработицата достигна до 12% и се очертават още повишаване на данъците и съкращаване на обществените разходи. Както при всички референдуми, особено такива по сложни конституционни въпроси, ирландските гласоподаватели може да се изкушат да отговорят на всички въпроси, освен тези на референдума. Дори ако те се фокусират върху договора от Лисабон, това едва ли е документ, който се поддава на лесно "да" или "не". Той е дълъг и обгърнат в правен език за поправки на съществуващи договори. Ако само беше проста и сбита конституция, разбираема за всекиго! Но не е. Толкова по-важно е, следователно, да се концентрираме върху реформите, които наистина имат значение. Договорът е предназначен да направи ЕС по-ефективен, по-прозрачен и по-демократичен. Както националните парламенти, така и Европейският парламент, ще получат възможност да контролират бюрокрацията в Брюксел. Най-важното е, че той ще засили външната политика на ЕС, като интегрира тази роля с върховен представител, със собствена дипломатическа служба. Той ще създаде нов пост на председател на Европейския съвет, за да замени настоящата система на ротационни шест-месечни председателства. Освен това ще въведе приемане на решения мнозинство по въпроси за правосъдието и вътрешните работи – имиграцията и трансграничната престъпност – за да позволи общите решения да бъдат вземани по-бързо. Подобни реформи не означават, че ЕС ще се превърне в "супер-държава". Но те ще го направят по-ефективен съюз на 27 държави. Това е добре както за ЕС, така и за Ирландия. /БГНЕС


Какво му попречи на Бог да въведе цензура?!
Изкушението да се подиграеш, да унизиш, да смачкаш вече осмения, унизен и смачкан български журналист е голямо. И какво от това? Светът НЕ се върти около журналистиката! Особено пък заради българската! Светът просто се върти и толкова. Ама, еди кой си, се бил подлагал на властта. Пък друг лазел по корем за пари. Да, фактите в повечето случаи са очевадни! Особено дразнеща е липсата на достойнство сред голяма част от осмените, унизени и смачкани български журналисти. Само че, къде е достойнството на онези, които изсипват злобата си върху падналия? С какво са по-добри от падналия онези, които удрят падналия. И с какво журналистите са по-различни от всички други в България? Нима ченгетата не лазят по корем пред всеки нов началник? Или пък бизнесът не се подлага на властта? Иван Костов ли не се подлага на комунистите? Че нали именно комунистите създадоха Костов по свой образ и подобие? Ами самите комунисти? Как само се гърчат пред Големия брат. Рядко може на света да се види по-гнусен кастрат от отговорен другар, докладващ пред съветски отговорен другар! В България даже турците са български. Когато беше на власт Сокола, обясняваше как всичко зависело от него - днес да го виждате някъде? Да! Гадно е! Признавам си, че поводът за този материал, беше ужасяващото подмазване, което струеше от водещия на политическо радио-предаване с десетилетна традиция в националния ефир. ”Господин Премиер, ще ми ходатайствате ли в нашето предаване да ни гостува министърът на финансите?”- този въпрос беше зададен с покъртително чувствен глас и сам по себе си е драматичен пример, докъде вече е загубено достойнството на професията. Признавам си, не издържах! Пуснах си “Радио 1” и открих истината в… музиката! Ако нямаш блага дума за осмените, унизените и смачканите, по-добре замълчи! Това е единственият начин да опазиш собственото си достойнство. Колкото до свободата на словото - тя ни е дадена от самия Творец. Именно Творецът я дава на първия човек – Адам. “Господ Бог направи да произлязат от земята всички полски животни и всички небесни птици, и (ги) заведе при човека, за да види, как ще ги нарече той, та, както човекът нарече всяка жива душа, тъй да бъде името й. И даде ЧОВЕКЪТ имена на всички добитъци и небесни птици и на всички полски зверове …” (Битие 2:19-20)
Какво му попречи на Бог да въведе цензура?! И можем ли да отнемем това, което е дадено от Бог?! И как може да бъде посегнато на това, което е дадено на човека от самия Творец - словото? И коя институция може да си позволи да възпрепятства волята на Твореца? След този дар, отговорността за използването му е изцяло в ръцете на човека. Всъщност, човекът има и привилегията да бъде отговорен. Защото, освен дарът "свободно слово", човекът има и познанието за "добро" и "зло".
Антон Луков


Публичен развод "В ХДС няма и полъх от радост за бъдещата черно-жълта коалиция.
За канцлерката Ангела Меркел съюзяването с Партията на свободните демократи ще бъде разумен брак, а не проект", пише Ди Велт. Изданието подчертава, че дори в изборната нощ Меркел си запазила стила, и цитира канцлерката: Канцлерка на всички германци "Искам да съм канцлерка на всички германци, дори на онези, които не са гласували за мен". В коментар, озаглавен "Съюзът постигна целта си без особен блясък", авторът Томас Шмид отбелязва, че вместо след изборите Християндемократическият съюз да очертае по-добре профила си, всъщност го е загубил. Авторът подчертава, че всъщност коалицията се дължи на успеха на либералите, които са спечелили гласове не на последно място заради пледоариите за повече ред в политиката. "Канцлерка на всички германци" - така озаглавява Франкфуртер Алгемайне Цайтунг обширна статия за изборите в Германия. Изданието отбелязва, че докато черно-жълтата коалиция е спечелила убедително мнозинство, социалдемократите са получили най-лошия резултат в историята на Федералната република, получавайки едва 23% от гласовете. "Християндемократическият съюз на Ангела Меркел трябваше да понесе загуби", четем по-нататък в статията. "Това е вторият най-лош резултат от 1949 година насам. Ясна е изборната победа на либералите, които с Гидо Вестервеле начело получиха около 15% от гласовете." Франкфуртер Алгемайне Цайтунг обръща внимание и на добрите резултати за Зелените и Лявата партия, които получиха повече гласове от очакваното. Меркел и Щайнмайер търсят нови роли Зюддойче Цайтунг пък акцентира върху т.нар. "развод" между Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер. В статия, озаглавена "Меркел срещу Щайнмайер - публичният развод", вестникът пише, че двамата активно работят по раздялата си и че милионите телевизионни зрители, които са гледали дискусионното студио във вечерта на изборите, са станали свидетели как Меркел и Щайнмайер търсели новите си роли. "Доминираше "майката Меркел", а не "плахата Меркел", както беше през 2005 година", пише Зюддойче Цайтунг. "Много доволна, тя честити на новия си спътник Гидо Вестервеле - и почти като терапевт дискутира със стария си партньор от ГСДП Франк-Валтер Щайнмайер. Това наподобяваше на телевизионна серия, в която се водят семейни дела." Представянето на Вестервеле в телевизионната дискусия изданието определя като "арогантно" и цитира изказвания на лидера на либералите от рода на: "Аз не съм човешки образ на Дявола". В целия разговор, според Зюддойче Цайтунг, едва успял да се включи шефът на Лявата партия Оскар Лафонтен, който все пак успял да напомни, че неговата партия спада към големите победители на тези избори. Изданието цитира и Юрген Тритин от Зелените, който подчертал, че "сега ще има ясен сблъсък между правителство и опозиция". В коментара си по повод изборните резултати Хериберт Прантл защитава тезата, че с участието си в коалиция с Християндемократическия съюз либералите поемат в дългосрочен план голям риск. "Цената, която те ще платят, ще бъде висока", пише Прантл. /Дойче веле


Северна Корея зарязва комунизма
Северна Корея преработи част от конституцията си като даде още повече власт на лидера Ким Чен Ир, предаде Ройтерс като се позова на министерството на националното обединение на Южна Корея. Въпреки, че няма никакво съмнение в ролята на 67-годиния Ким Чен Ир като председател на Комисията за национална отбрана, новата конституция премахва всякаква неяснота. "Председателят е най-високопоставеният в цялата армия и командва цялата страна." се казва в текста на конституцията, влязла в сила през април и огласена чак сега. Според южнокорейското правителство в текста на новата конституция липсват всякакви препратки към комунизма. Южнокорейските медии цитират официален източник от Севера, който казва, че промените са направени защото идеалите на комунизма са все по-трудни за изпълнение. /News.bg


Отстранен е румънският вътрешен министър
Ръководителят на румънското правителство Емил Бок съобщи днес, че е отстранил от длъжност министъра на вътрешните работи Дан Ника след скандалните му изявления за възможни измами по време на президентските избори на 22 ноември, предаде АФП. "Г-н Ника намекна, че някой може да подготвя изборни фалшификации, което е сериозно и напълно безпочвено изявление, поставящо под съмнение редовността на вота", заяви Бок след съвещание на партиите от управляващата коалиция – Либералдемократическата и Социалдемократическата. Вътрешният министър, който е и вицепремиер, беше обвинен от либералдемократите, че в предишни избори е наемал автомобили да прехвърлят избиратели от една секция в друга, за да гласуват повече от един път. А премиерът Бок, също либералдемократ, обвини министъра за "взрив на престъпността и сериозно влошаване на сигурността на гражданите". /БГНЕС


Санкции заплашват европейски клиенти на Газпром
Основните европейски клиенти на руския газов гигант Газпром могат да бъдат наказани с финансови санкции за това, че са намалили значително вноса на газ тази година, пише днес руският вестник "Комерсант", цитиран от АФП. Главните потребители на газ в Европа и най-вече Германия, Италия и Турция не внасят договорените с Газпром минимални количества, посочва изданието. Така например през първото полугодие на 2009 г. западноевропейските страни са намалили с 29% обема на внасяния руски газ. Първа трябва да изпълни договорните си ангажименти италианската компания ENI – до 18 януари, а след нея турската Ботас. Следват германските EОN, BASF, RWE и френските GDF Суец и Тотал. Според вестника тези групи аргументират неустойката си към Газпром с факта, че самата Русия не е платила неустойка на Туркменистан за това, че тази година е купила от нея по-малко от договореното количество природен газ. /БГНЕС


Трайков: Има политическа воля да се случи АЕЦ "Белене", но с инвеститор
Който се е захванал на хорото, трябва да го играе. От Агенцията по туризъм се радват, защото имат министър, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Нова телевизия. Всички познават Бойко Борисов и у нас и по света, но аз се запознах с него лично малко преди да стана министър, уточни Трайков. Имах разговори с неговия икономически екип, но в крайна сметка реши Борисов. Ако човек поеме отговорност няма право да се оплаква, че е поел отговорност, но естествено преди това имах своите лични съмнения. Политиката, която води правителството е ясно, аз лично съм привърженик на либералната политика, на пазарната икономика , но в условия на прозрачност, посочи Трайков. Досега не съм имал противоречие с другите министри, но няма да допусна компромис със съвестта си. В самото начало на министерския ми мандат не замразяваме нищо, но правим анализи, за да видим кои са следващите стъпки. Правим структура на финансирането на АЕЦ "Белене" и в зависимост от това решаваме. Ако не намерим подходящ инвеститор няма да строим АЕЦ "Белене", подчерта Трайков. Има политическа воля проекта да се случи, но при условие, че не се бърка в джоба на данъкоплатеца. Очаквайте подробности. /БГНЕС


Силна ирландска подкрепа за договора за ЕС
Ирландските гласоподаватели са решени да одобрят Договора от Лисабон за ЕС в наблюдавания отблизо втори референдум по въпроса идната седмица, според оповестено проучване на общественото мнение, предаде АФП. Около 55 % възнамеряват да кажат "да", 27 % ще бъдат против и 18 % все още се колебаят преди решителния вот на 2 октомври, според последното проучване, свързано с кампанията, осъществено от "Sunday Business Post/Red C". Ако се изключат избирателите, които все още не са определили как да гласуват, над 60 % ще подкрепят договора, според "Sunday Business Post". "Подкрепата поддържа стабилна преднина измежду всички гласоподаватели и между онези, които заявяват, че най-вероятно ще гласуват", според политическия редактор Пат Лийхи. При първия референдум през юни 2008, ирландските избиратели с изненадващо мнозинство от 53,4 % отхвърлиха договора, предназначен да подобри процеса на вземане на решения в ЕС след разширяването му с новите 12 държави-членки. Документът трябва да бъде ратифициран от всичките 27 държави-членки и почти всички го одобриха през националните си парламенти. Ирландия е единствената страна, конституционно задължена да проведе референдум. В петък изследване на "Irish Times/TNS mrbi" показа нараснало с 2% одобрение за Лисабонския договор до 48 % за три седмици. Противниците на договора също бележат ръст, с 4 пункта до 33 %, докато неопределилите се са спаднали с 6 пункта до 19 %. При изключването на последните, това проучване сочи подкрепа от 59 % срещу 41 % несъгласие с него. /БГНЕС


Павел Павлов, председател на РИК: Не мисля, че ще има промяна сред депутатите във Варна
-Г-н Павлов, ако се анулира вота от изборите в Турция, как би изглеждала подредбата на депутатите във Варна? Ще има ли промени?
-В момента РИК – Варна не съществува, така че изчисления не са правени. Това, което проф. Михаил Константинов заяви относно мандатите се отнася в национален мащаб. По многомандатни избирателни райони не сме правили изчисления, така че не бих могъл да кажа какво би се случило.
- Все пак проф. Камбуров беше на косъм да влезе, но не стана депутат именно заради гласовете от Турция. В тази връзка очаква ли се някаква промяна?
- Мисля, че не. Още повече, че тук ДСБ не получи очакваните резултати. Тук победата на ГЕРБ е твърда убедителна и не би повлияла на резултата. Още повече, че гласовете ще се разпределят по съответния начин. Мисля, че няма да повлияе.
- След като Конституционният съд се произнесе, каква процедура следва? ЦИК ли ще направи преизчислението на гласовете и мандатите?
- Зависи какво ще реши Конституционният съд. Той теоретично би могъл въобще да отмени изборните резултати, което според мен няма да се случи. Би могъл да постанови корекция или да постанови, че тези неща не се отразяват на изборните резултати. Много трудно е да се прогнозира.
- Ако все пак се махнат само гласовете от Турция?
- Не е еднозначно. Могат другите да тръгнат да оспорват и да се стигне до едно недобро положение. Като се тръгне да се оспорва, много неща могат да се оспорват. Навсякъде в многомандатните избирателни райони има различни неуточнения, нарушения и картината ще стане много сложна. Лично се съмнявам, че някои ще тръгне да ревизира изборните резултати.
-Защо?
- Защото сме в Европа. Европа няма нужда от излишни проблеми. Каквото е имало да се ревизира, би трябвало да става веднага. Минаха вече три-четири месеца, органите на властта са конституирани и никой не би тръгнал сега да обжалва. Поне така мисля.

КОМЕНТИРАЛ: И защо така бе г-н пр-л! Нали ти си за това неуточненията да бъдат уточнени и нарушенията да бъдат отстранени!А като считаш че картината ти е много сложна откажи се бе!А не така на база бошлаф да даваш интервюта като пр---л на РИК

Няма коментари: