четвъртък, 17 септември 2009 г.

ЕВЕНТУАЛНИТЕ НОВИНИ ОТ 17 СЕПТЕМВРИ!

ТЕЗИ ХОРА ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ СЕ ЗАКЛЕХА ДА НИ СЛУЖАТ ВЯРНО ... И СЕ ПРЕВЪРНАХА В ЧЕРНИТЕ АНГЕЛИ ПРЕЗ ОТМИНАЛИТЕ ДНИ. ИДИ ВЯРВАЙ НА ТАКИВА СЛУЖИТЕЛИ божии (пардон - народни)...!


По 24 часа електронно издание

Екс зам.министър увърта в съда по делото срещу Георгиев
Димитър Ивановски - екс-заместник финансов министър, даде показания по делото срещу бившия ръководител на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, което се гледа днес в Софийски градски съд, съобщи агенция "Фокус".
В съдебната зала свидетелят заяви, че почти нищо не си спомня. Ивановски каза, че не е запознат с писмото от главната дирекция при ЕК, чрез което Комисията е алармирала за евентуален конфликт на интереси по време на управлението на Веселин Георгиев.
Доста по-различна позиция изрази свидетелят обаче след излизането си от залата. Той коментира, че във въпросното писмо е имало няколко нюанса. Отделно са били дадени и междинни указания от януари 2008 година за отстраняване на конфликт на интереси, за да не бъдат спирани средства по програмите ФАР и ИСПА.
Пред журналисти Димитър Ивановски заяви още, че проектите, които са предмет на делото, са финансирани на 100% с български средства, а не от европейските фондове.
Веселин Георгиев е подсъдим по дело за нарушаване на Закона за обществените поръчки и Наредбата за малките обществени поръчки. Според обвинението той е сключвал договори с фирми на братята си, като по този начин е ощетил държавата.
В съдебната зала се явиха пет от осем призовани лица, както и едно вещо лице при призовани двама експерти. Делото се ръководи от Георги Колев - председател на Софийския градски съд. Заседанието продължава с разпити на останалите свидетели.

Янев показа протоколите от Турция - 100% неверни
Протоколите от гласуването за 41-о народно събрание в Турция са със 100 процента невярно съдържание, обяви Яне Янев вчера. Той раздаде на журналистите заверени копия, предоставени му от външния министър Румяна Желева.
За изборите в южната ни съседка бяха разкрити цели 123 секции. Протоколите от тях са написани неграмотно, с драстични пропуски и разминавания в броя на избиратели и гласували. Един дори липсва. В кметство Есенюрт в Истанбул градът е записан като “Инстанбул”, а в графата “брой на избирателите в допълнителния избирателен списък” пише: “739 лева”. В протоколи от 6 секции в Истанбул и Бурса е попълнена само първата страница, а секции в Измир и Анталия въобще не са изпратили първата страница.
“ЦИК и досега не разполага с тези протоколи”, съобщи Янев. Оказва се, че окончателните данни от вота в Турция, които комисията оповести, са само въз основа на т. нар. грама - кодирано електронно съобщение от посолството ни там.
От РЗС бяха категорични, че никой не е проверявал гласуването. “Не е сигурно също, че хората, посочени като членове на секционните комисии, въобще съществуват”, поясни зам.-шефът на партията Димитър Абаджиев.
Главният прокурор вече сезира Конституционния съд по сигнал на РЗС. Ако бъде признато искането за касиране на вота, 7 депутати от ДПС, включително Лютви Местан, може да бъдат отзовани. “Ще настояваме КС да наеме вещи лица и да извърши цялостна експертиза, защото се поставя под съмнение легитимността на ДПС. Ако някой си позволи да въздейства на конституционните съдии, ще бъде създаден нов прецедент и ние няма да останем зрители”, заяви Янев.
РЗС обвини за скандала бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, който отговарял за организацията на изборите в южната ни съседка. “И го наказаха, като го изпратиха посланик в Лондон”, поясни Абаджиев

С вързани ръце за съд на министри
Който знае какви са процедурите по обществени поръчки, "заменки" и концесии и пр., е наясно, че търсенето на отговорност от министър е неимоверно трудна работа.
В повечето случаи министрите възлагат на директор на дирекция в съответното министерство, или на зам.-министър и провеждането на процедурата по обществена поръчка, концесия или заменка, и сключването на договор.
След такова възлагане подпис на министъра липсва и той лично вече не участва в процедурата. Съответно той не може да бъде подведен под отговорност за сключване на неизгодна сделка.
Нещо повече - за такива свои действия, осъществени до 1 юли 2008 г., министърът не може да бъде подведен под отговорност за обикновена безстопанственост, а също и за всяко друго престъпление по непредпазливост, наказуемо с лишаване от свобода до 5 г.
Приетият през април 2009 г. Закон за амнистията го освобождава от отговорност за това. По подобен начин се развиват нещата и в другите държавни структури и в общините. При това положение ще “изгърмят" евентуално само министри, които са сглупили да подписват лично съответните документи.
Чисто теоретично от министъра може да се търси отговорност по специалния текст в НК за умишлена безстопанственост. Но да се докаже умисъл за безстопанственост е изключително трудно. Това означава, че показания трябва да дадат хора от най-близкото обкръжение на министъра, които да докажат, че той е разпоредил или специално е създал условия да не бъдат контролирани определени процедури.
Ако длъжностните лица, които провеждат съответните процедури, дадат убедителни показания, че министърът ги е натискал да изберат определена фирма за победител или да сключат определен договор или да се даде определена цена, едва тогава министърът може да бъде подведен под отговорност за престъпление по служба.
Нещо повече. Няма да е лесно да се подведат под отговорност и упълномощените длъжностни лица. Защото те се позовават на оценки, дадени от оценители, на изготвени количествени сметки от други специалисти и т.н.
Договорите се парафират предварително от юристи, шефове на отдели и пр. При заменките на имоти са разработени обстойни правила в отделните министерства и общини, в които се разписва как да се оценяват имотите за замяна. Например при заменките на гори и селскостопански имоти това става в зависимост от близостта на пътища, наличие на ток, вода и пр. фактори. И оценителите спазват тези правила.
Работата е там, че не това са основните фактори, образуващи цената, а възможността имотите да се използват за туристическо или друго строителство. Ето защо трябва да се потърси отговорност и на тези, които са изготвили и утвърдили тези правила. Защото именно тези правила не отчитат основния фактор на ценообразуване.
Когато една обществена поръчка или концесия е минала през съдебно обжалване и е потвърдена, това означава, че процедурата е проверена изцяло по силата на закона. А това също връзва ръцете за търсене на наказателна отговорност.

Казаното предполага да се помисли и за промени в законите.
Има принцип в административното право, че всеки държавен орган може да делегира правомощията си на друго длъжностно лице в системата на администрацията на органа. Същото се приема, когато длъжностното лице, което изпълнява функциите на държавен орган, упълномощава друго длъжностно лице да сключва договори.
За да не е така, необходимо е изрично правило в нормативен акт, който да ограничава това право - примерно за сделки над определена сума да не могат да се упълномощават държавни служители.
Необходимо е да се сложи и адекватен на предмета на процедурата праг, под който титулярят на съответно ведомство или община да може да упълномощава заместниците си. Така при най-важните сделки министърът или съответният ръководител на държавна структура или община ще носят лична отговорност за това, което правят. Иначе те натискат зависимите от тях служители да правят това, което началникът им иска.
Налага се и конкретна промяна в действащите закони. Например в Закона за обществените поръчки изрично се позволява упълномощаването без ограничения на длъжностни лица да провеждат процедурите за такива поръчки и да сключват договорите за тях (чл. 8, ал.2).
Странен е приетият Закон за амнистия от април тази година. Всички закони за амнистия имаха действие по отношение на деяния, извършени до момента на приемането им. С основна цел да се разтоварят затворите, а също и съдебната система от дела за деяния с преценена по-ниска степен на обществена опасност. А законът от април тази година предвижда освобождаване от отговорност за стореното до 1 юли 2008 г. Използваната законодателна техника навява мисълта, че целта е да се освободят от отговорност за деянията им определени хора, и то извършени до тази именно дата.
За съжаление една евентуална отмяна на Закона за амнистията от Конституционния съд не би имала практически никакъв резултат.
Отмяната има действие занапред. А извършените престъпления вече са покрити (т.е. извършителите и деянията им вече са амнистирани) от Закона за амнистия и извършителите не могат да бъдат подведени под отговорност. Дали човекът е осъден и освободен, дали престъплението е разкрито, но преписката е прекратена, или престъплението само е извършено и преписка не е образувана - Законът за амнистията покрива всички тези случаи в еднаква степен и отмяната на закона не ги засяга.
А иначе винаги е било предварително ясно, че заменките са неизгодни за съответната държавна структура или община.
Защото, ако държавен или общински имот се изнесе на търг, за него ще се вземат при всички случаи повече пари, отколкото струва полученият в замяна имот. Че кое частно лице би заменило свой по-скъп имот за по-евтин.Очевидно! И въобще замените поначало са се използвали в натуралното стопанство, преди да се измислят парите. Което не попречи държавата дълги години умишлено да не забранява заменките и масово да ги практикува.
Доц. д-р Иван Т. Тодоров е управляващ съдружник на адвокатско дружество “Георгиев Тодоров и Ко"
Адв. Явор Нотев е зам.-председател на правната комисия на Народното събрание

20 фирми са скрили дивидент от държавата
Вяра Иванова разговаря с вицепремиера Симеон Дянков.
- Г-н Дянков, защо определихте като малоумни някои от идеите в икономическия доклад за президента?
- Основната ми критика е, че в доклада има около 120 стр. анализ, след който се очаква, че ще има интересни и конкретни мерки. Вместо това има общи неща. Две глави ме притесняват - за данъците и банките. Тезата за финансовото здраве на банковата ни система е странна - едва ли не сме пред криза, а такова нещо няма. Тези глави не са писани от хора, които разбират от финанси и икономика.
Един от слабите моменти в данъчната част е, че по време на криза данъчната политика никога не се променя рязко. Това, което предлагат, е за бюджет 2010 г. да направим смут в приходната политика с премахването на плоския данък и да влезем в нова криза.
Иначе може да се спори дали е хубаво да има необлагаем минимум от 1000 лв. Според мен е лоша мярка, защото помага на хората и секторите, които не искат да стават по-производителни. Ако пък се увеличат ставките за богатите, те ще почнат да крият доходите си. По време на криза такива теми не могат да се дискутират.
- Кои са темите по време на кризата?
- Стабилна данъчна политика. Въпросът е какво може да помогне, за да няма голяма безработица. Затова вървим към намаляване на осигуровките. От една страна, знаем точно колко ще загуби бюджетът - 700 млн. лв., от друга - има достатъчно анализи, че това помага.
- Какъв ефект очаквате?
- През април изчисленията ми показваха, че с 5% намаляване можем да създадем около 120-130 хил. работни места. Но понеже този процес се забавя и работните места падат, ще стигнем до около 100 хил. с намаляването от 1 януари.
- Как ще излезем от кризата според одобрените от тристранния съвет и обсъдените от кабинета вчера мерки?
- Тристранният съвет одобри 32 мерки предимно в социалната сфера с конкретни задачи и срокове. Има още около 50, по които още няма консенсус със социалните партньори. Първите ще влязат в цялостната антикризисна програма на правителството, която е 9-месечна.
- Защо точно 9 месеца?
- В тези 9 месеца, които започват от началото на правителството, ако си свършим работата, ще започнем да излизаме от кризата. Това е април-май 2010 г. Когато започнахме работа, казахме, че ще направим 15 неща през първите 3 месеца, а от втория месец - което е сега, ще започна да работя за следващите 6 месеца. Тези 15 мерки, от които вече са направени 9, са част от 80-те в програмата. В нея казваме какво да се направи до излизане от кризата и след това как конкурентоспособността ни да се качва. В НАП изчезват около 2 млрд., в митниците са два пъти повече.
- И посоката ще се обърне вследствие на тези мерки и тяхното изпълнение?
- Сред тях е и балансиран бюджет. Ако за тези 9 месеца си свършим работата, очаквам, че ще обърнем тренда и оттам насетне няма да сме в антикризисна програма, а в управленска. Тя също се пише и ще казва оттам нататък какво правим. Големите нови теми в антикризисната програма са какво смятаме да правим за бизнес средата, кои проекти ще се реализират в екологията и инфраструктурата и как ще помогнат на пазара на труда.
- Това подобряване в икономиката, което очаквате през пролетта, означава ли, че ще се гарантира повишаването на пенсиите и заплатите към полугодието на 2010 г?
- Не. През април и май не казвам, че ще има подобряване, а че, ако си свършим работата с всичките тези мерки, би трябвало да видим сигнали, че икономиката ще върви нагоре. Но повишаването не зависи само от растежа, а и от инфлацията. На годишна основа за 2009 г. вървим към инфлация под 1,5%. Поне първите пет месеца на 2010 г. също ще са дефлационни. Дори да видим, че през май се подобряват нещата, трябва да гледаме инфлацията, да не увеличим разходната част, ако цените не се увеличават.
- Кога ще е ясно дали ще има замразяване?
- На 15 юни 2010 г. Дори Западна Европа да се оправи, ние ще я следваме с 3-4 месеца. Другата голяма неизвестна е това, което сега правим по приходната част - кога ще даде постоянен ефект.
- Ще има ли промяна в размера на социалните плащания, на срока за платено майчинство догодина?
- В бюджета не се залагат промени от тази гледна точка. Залага се, че на 15 юни може да се преразгледа и от втората част на годината да се промени.
- Какви промени предвиждате в здравеопазването?
- Има две основни теми. Здравните пътеки трябва да са по истинския им ценоразпис. В момента, освен че са им сгрешени цените, казват, че например ако те боли ухо, ще ти платят някаква сума, за да изпълниш конкретни процедури. Има друга методология - ако те боли ухо, имаш цена, но не ти разписват процедурата. Има повече гъвкавост в зависимост от това какво си избираш. Така се създава конкуренция, която сваля цените.
Другата тема е т.нар. болничен пазар. От големия брой болници - 430, да се види кои могат да работят добре като многопрофилни, а останалите да се профилират според това какво реално могат да правят. Така ценообразуването ще стане по-смислено. Има и по-конкретни неща - университетските болници, които са огромна дупка на бюджета, да се окрупнят. Някои да станат профилирани, други многопрофилни. Ако тези две реформи станат, парите, които в момента се губят в здравеопазването - 1-1,5 млрд. на година, ще станат по-малко. След това ще има и други реформи. Ще се види здравната каса по какъв начин се управлява.
- Кога ще се отпуши кредитирането у нас?
- Според мен от края на тази година. Виждаме, че лихвите плавно падат. Ако се види, че в следващите месец-два не вървим към този голям бюджетен дефицит, към който бяхме тръгнали, това ще ни даде допълнителен тласък на външните пазари. В края на ноември-декември ще почнем да виждаме по-силен спад в лихвените нива. Предполагам, че като сигнал за първата част от излизането на кризата ще бъде увеличаването на износа в някои сектори. Като видят, че бизнесът им се увеличава и лихвите са по-ниски, пазарът за кредити на бизнеса ще почне пак да работи.
- Ще се намаляват ли задължителните минимални резерви на банките?
- Не. По същия начин, както и данъчната политика, това не е нещо, с което си играеш по време на криза.
- Тогава явно пред вас не стои и въпросът за ДДС.
- Диференцирането на ставката за ДДС е лоша идея. Особено при данъчни режими като в България с плосък данък.
- Синята коалиция предложи намаляване на данък дивидент. И това ли не приемате?
- По време на криза няма смисъл. А и не разбирам защо се предлага. Той е малък като събираемост, а ще се дадат повече пари в ръцете на хора, които така или иначе са най-печеливши по време на криза.
- На червено ли ще е бюджетът в края на годината?
- Засега се справяме добре. През първите 10 дни на септември виждаме, че се качват приходите, особено от акцизи. Така че продължавам да съм оптимист, че ще успеем да балансираме бюджета. Чрез НАП, митниците. Търсим усилено и някои други пера.
- Какви?
- Едно перо, което може да се окаже значимо - държавни предприятия, които не са си плащали дивидентите от 2007-2008 г. Пловдивският панаир излезе като пример, но има още 20-ина такива предприятия.
- Кои са тези бригади, групировки в митниците, за които се заговори? Кой е "Отборът"?
- Интересно е да се знаят кои са, аз обаче не знам. С реформата, която правим в митниците, дори да е имало такива групировки, ще ги изчистим.
- Какво предвижда реформата в митниците?
- В България тя е твърде децентрализирана, защото по този начин е лесно да се правят на местна почва далавери. Ние централизираме. Не колкото в НАП, тъй като в митниците вече има регионални структури. Ще има с около 15% намаление на персонала, закриваме по-малки непечеливши пунктове.
- Казахте преди време, че имате сигнали за групировки в НАП. Какви?
- За някои структури на НАП, примерно в пловдивската, получих над 100 писма. Казваха, че местна групировка е била тясно свързана с тогавашния директор. Там беше и първата промяна в НАП.
- За митниците нямате ли такива сигнали?
- Там корупцията е много по-голяма. В НАП изчезват около 2 млрд., докато в митниците на година се губят два пъти повече. Но те са по-концентрирани. Събираш пари на Кулата, Капитан Андреево, на няколко места, които са интересни за бандитите. Но получавам много по-малко сигнали. Това се дължи на две неща - там са много по-организирани и може би военизирани структури, хората ги е страх да пращат сигнали и второ - те са били в продължение на много години в структурата. От тази гледна точка няма кой да се оплаче. Всички са част от това.
Трябват по-резки действия, нов ръководен персонал, всички да минат през конкурси. Има и друг голям проблем, който в НАП не съществува, защото там хората познават данъчния кодекс, експерти и специалисти са. Например шефът на НАП-Бургас, където е един от другите спорни случаи. От една страна, за нея има много доноси, от друга, много писма, в които се казва, че е добър експерт. Докато в митниците, където много хора са влизали политически, има много служители, които не познават работата. Ако им кажеш - попълни една митническа декларация, няма да могат. Затова ще вкараме и акредитиция на различните нива - да видим дали служителите знаят как да си вършат работата.

Заковаха мерките срещу кризата на 82
Ускоряване на работата по 54 екопроекта, намаляване с 15% на неефективните държавни разходи по договорени или предстоящи проекти. Това са част от допълнителните мерки, които ще залегнат в антикризисната програма на правителството до пролетта на 2010 г., научи "24 часа".
Във вторник съветът за тристранно сътрудничество одобри 32 идеи. Те са включени в пакет от общо 82 мерки, които кабинетът разгледа на заседанието си вчера. Окончателният им вариант ще бъде одобрен през следващата седмица. Мерките са в 8 групи. Вчера "24 часа" публикува 57 от мерките. Ето част от включените допълнително:

Финансова система
Преразглеждане на основанията за анексиране на договори за обществени поръчки;
Подобряване на бизнес средата
Намаляване на корпоративната и междуфирмената задлъжнялост чрез ускоряване на съдебните производства по несъстоятелност, механизми за изчистване на задълженията чрез клиринг и изграждане на пазар на дългови инструменти;
Промяна на Закона за регулиране на стопанската дейност за въвеждане на прозрачни правила за регистрационните режими;
Контрол по средствата, отпуснати от Българската банка за развитие към търговските банки;
Равнопоставеност на дължимите лихви по данъчни задължения и невнесени осигурителни вноски.

Инфраструктура
Въвеждане на ефективен механизъм за управление на публични проекти (project management);
Намаляване с 15% на разходите на държавата по договорени или предстоящи проекти;
Ускоряване на работата по 54 мащабни инфраструктурни проекта по оперативнa програмa "Околна среда" (изграждане на ВиК мрежи, регионални депа, пречиствателни станции и др.)

Заетост и социално подпомагане
Ограничаване на привличането на работници от страни, извън ЕС;
Ваучери за обучение на безработни и заети лица чрез ОП "Развитие на човешките ресурси";
Създаване на програми за трудова миграция в страната (финансиране основно чрез ОП "Развитие на човешките ресурси");
Компенсиране при работа на непълно работно време;
Ваучери за храна за работещите в бюджетния сектор за сметка на средствата за социално-битово и културно обслужване;
Увеличаване на максималния размер на гарантираните вземания за работниците при фалит на работодателя от две и половина на три минимални заплати;
Заявяване пред ЕК на нуждите от съфинансиране на мерки за пазара на труда от различните фондове и програми;
Изготвяне и приемане на законопроекти за регулиране на надомния труд, работата от разстояние, дейността на Агенциите за временна заетост;
Създаване на работна група към Националния съвет за тристранно сътрудничество, която да извършва текущ мониторинг и да предлага антикризисни мерки;
Определяне на заплатите в бюджетната сфера според възможностите на бюджета, икономическия растеж и инфлацията.

Еврофондове
Финансиране на приоритетни инфраструктурни проекти преди одобрението им по оперативните програми.

По Обективно


СДС и ДСБ ще подкрепят Фандъкова за кмет на София
СДС и ДСБ ще подкрепят образователния министър Йорданка Фандъкова за кмет на София. Това съобщиха политици и от двете десни партии. Очаква се Фандъкова да бъде номинирана за кметския пост в столицата от софийската организация на ГЕРБ в четвъртък, а след това номинацията да бъде потвърдена от оперативното ръководство на партията.Съпартийците на Бойко Борисов нямат съмнение, че Фандъкова ще е техният претендент - за издигането й са се изказали всички софийски структури, тя била и номинацията на Борисов, разказаха високопоставени източници от ГЕРБ. СДС и ДСБ ще изчакат първата политическа сила да издигне номинацията, след което ще се срещнат официално с ГЕРБ, за да подкрепят кандидата им, потвърди Владимир Кисьов, участник в преговорите от страна на СДС. От ДСБ уточниха, че това ще стане до края на седмицата.В сряда между трите формации вървяха сондажи около параметрите на бъдещото партньорство. В една от срещите участвал и Борисов, който разговарял с представители на столичните структури на СДС и ДСБ, съобщиха от ГЕРБ и от десницата. По неофициална информация трите партии ще сключат и споразумение за съвместно управление на столицата.Разговорите бяха за политики, не за постове, обясни политик от ДСБ. Въпреки това, макар и за кратко, тема на срещата била възможността десният съюз да получи две зам. кметски места в София. Въпросът обаче не бил обсъден подробно. От СДС и ДСБ казаха, че не са поставяли условия, а от ГЕРБ - че не са поемали ангажименти.Централните ръководства на двете партии в "Синята коалиция" вече декларираха, че приемат решенията на столичните организации, каквито и да са те, както предвиждат уставите им. Неофициално обаче от ДСБ твърдят, че столичната им структура отдавна е консултирала с лидера Иван Костов позицията си за подкрепа на кандидата на ГЕРБ.


Русия готова да инвестира в АЕЦ Белене
Русия е готова да инвестира в атомната централа "Белене", ако българската страна реши да продава дела си в централата, съобщи в специално интервю за БНТ руският министър на енергетиката Сергей Шматко в навечерието на посещението си в България.На въпрос "Готова ли е Русия да участва в проекта "Белене" не само като строител, но и като инвеститор - да сподели рисковете и да участва в продажбата на електричество след това, Шматко отговори:"Ние по принцип сме заинтересовани да разгледаме подобно предложение. Смятаме, че такова решение от една страна ще помогне на българското правителство да вземе необходимото решение за продължаване на строителството, защото ние като инвеститори ще бъдем заинтересовани и да се контролират разходите".Руската страна смята за привлекателни подобни инвестиции в Балканския регион, посочи още той.Руският енергиен министър ще пристигне у нас за разговори по съвместните енергийни проекти след състоялата се миналия месец среща между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Владимир Путин.Той призова за по-бързо решаване на въпросите около АЕЦ "Белене", като същевременно не бе категоричен колко ще струва изграждането на централата."Проектът е много голям, срокът за строителството е много дълъг и срокът на възвръщаемост на проекта също е много дълъг. Това е характерно за атомните електростанции.Затова кредитната лихва по стойността на привлечените ресурси в значителна степен и по най-значителен начин ще определи окончателно стойността на строителството", каза Шматко.Кореспондентът на БНТ в Москва припомни, че първоначално Русия твърдеше, че АЕЦ "Белене" ще струва близо 4 млрд. евро, но тази година стана ясно, че цената ще бъде коригирана, включително заради световната криза и промяната в цените на суровините.Шматко отхвърли обявената от българския му колега Трайчо Трайков сума от около 10 млрд. евро, като отбеляза, че разликата в оценката може да се обясни и с неяснотата около финансирането. Лихвите по кредита щели в значителна степен да повлияят на крайната цена.Нашите сметки са малко по-различни, макар че трябва да се отбележи, че всичко зависи от разходите на така наречения собственик - защото има разходи на собственика, свързани със земята, със строителството на необходимата инфраструктура и така нататък, каза руският енергиен министър.Той обаче е убеден, че и трите енергийни проекта - "Белене", "Южен поток" и петролопровода Бургас-Александруполис, изгодни и за Русия, и за България."Не се съмняваме, че реализацията на трите проекта е извънредно важна за самата България... И ми се струва, че това ръководство на България, което се ориентира по дългосрочните национални интереси на тази страна, трябва прекрасно да разбира това", каза Сергей Шматко.Руският енергиен министър, който е един от бащите на проекта "Белене", казва, че идва в София с положителна и даже с емоционална нагласа.Пред руската агенция ИТАР-ТАСС той каза, че страната му проявява интерес да разгледа предложението на българската страна, която е изразила готовност да разгледа въпроса за продажба на целия си дял (51%) или част от него на пазара.Такова решение ще позволи на българската страна за вземе всички необходими решения за строежа, добави руският министър.При визитата си в София той ще разговаря с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и с премиера Бойко Борисов."По нареждане на министър-председателя (Владимир Путин) двамата с ръководителя на Росатом (Сергей Кириенко - бел. р.) заминаваме за България. Надяваме се да намерим аргументи, които да позволят на българските ръководители да изградят положително отношение към енергийните проекти с Русия", каза Шматко, цитиран от ИТАР-ТАСС.Няма съмнение, че реализацията на тези проекти ще позволи на България да стане енергиен център в Южна Европа и мощен транзитен възел, подчерта той.


Костас Караманлис и Георгиос Папандреу ще се състезават в един и същ избирателен район
Премиерът на Гърция и лидер на управляващата партия Нова демокрация Костас Караманлис ще бъде кандидат за депутат в избирателните райони Солун – сектор 1 и Лариса, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. В Солун – сектор 1 Караманлис ще се състезава с лидера на основната опозиционна сила ПАСОК - Георгиос Папандреу.Утре следобед Караманлис заминава за Брюксел, за да участва в извънредното заседание на Европейския съвет. Той ще изнесе реч в рамките на среща с представители на гръцката диаспора, а вечерта ще се участва в работна вечеря с държавни и политически лидери.


Агрочиновници излизат в отпуск по бащинство, за да избегнат проверките
Над 10 от 98-те проекта в областта на месопреработването, които бяха включени в книгата на длъжниците по програма САПАРД, са без нарушения. "Данните ми бяха предоставени от прокуратурата", съобщи изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева .Това стана на днешното съвместно заседание на парламентарната комисия по земеделие и комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, които изслушаха доклад на агроминистъра Мирослав Найденов за състоянието на проектите по програма САПАРД и програмата за развитието на селските райони. На заседанието присъстваха и представители на Асоциацията на месопреработвателите, чиито членове понесоха най-големи загуби от пропуските на старото ръководство на фонда, заради които САПАРД беше замразена.Калина Илиева увери бизнеса, че до края на ноември администрацията ще приключи с допълнителните проверки и компаниите ще знаят дали ще бъдат извадени от този списък. Представителите на асоциацията поискаха веднага да се огласят оневинените производители.От РЗС обявиха конкретни сигнали за корумпирани служители и настояха за спешни проверки при подобни случаи. Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че непрекъснато провежда срещи с регионалните дирекции на фонда, за да изяснява съмнения за корупционни практики. "Стига се до там, че служители излизат не само в болнични, но и в отпуск по бащинство, за да избегнат моите въпроси," каза той. Според Кодекса на труда хората в отпуск по бащинство не могат да бъдат отстранени. Последните случаи са с шефовете на фонд земеделие в Смолян и Кърджали, посочи Найденов. Той увери депутатите, че ще се направи атестация на служителите и някои ще бъдат освободени.


Педофилите са голямата заплаха в Мрежата
Около 750 хил. педофили често влизат в различни интернет сайтове, за да установят контакт с деца, предупреждават от ООН. По данни на УНИЦЕФ има над четири милиона сайта с детска порнография, като някои от материалите са с деца под двегодишна възраст, тревожно отбелязва АФП. Дневно в интернет се качват 200 нови материала с подобна тематика. Производството и разпространението на детска порнография носи приходи между 3 и 20 млн. евро годишно. Заплахата за децата идва от силната им активност в интернет и липсата на жизнен опит. Едно от всеки 5 деца, които ползват интернет, редовно е получавало предложение за секс. „Снимките, показващи сексуална експлоатация на деца, не само се увеличават, но и са все по-шокиращи", каза още Наджат Маала, специален докладчик по въпросите на детската проституция и детската порнография. Според неговите данни между 10 000 и 100 000 малолетни стават жертва на мрежи за детска порнография.

Българите в Сърбия правят медиен форум
Започна медийният форум "Българската общност в Сърбия - мост между Белград и Брюксел", който се провежда днес и утре в Ниш, Сърбия. Директорът на издателството на българите в Сърбия Братство Небойша Иванов изрази надежда, че срещата ще постигне целите си, като популяризира живота на българската общност в Сърбия в медиите на двете страни. Форумът се организира от БТА, Асоциацията на българските медии по света и издателството на българите в Сърбия "Братство".


На 17 септември 1794 г. Софроний Врачански е официално ръкоположен в епископски сан
На 17 септември 1794 г. Софроний Врачански е официално ръкоположен в епископски сан. На предходния ден в Търново е избран от търновския митрополит за врачански епископ и тогава приема името Софроний Врачански. Истинското му име е Стойко Владиславов. Около 13 декември Софроний получава и султанския берат (указ на султан, дарствена грамота носеща подписа на султана) за назначението си във Врачанската епархия. В своето “житие” Софроний отбелязва по този повод: “И като станах архиерей, в тоя ден голяма радост имаше в митрополията. И у нас вкъщи имаше трапеза и голямо посрещане. После седях в Арбанаси три месеца, докато се приготвя и докато ми дойде фермана и повелението от Цариград.”


Обама не внесе промени в черния списък за наркотици
Барак Обама не внесе промени в черния списък на държавите производителки на наркотици, съобщи АП.Двадесетте държави, включени като производителки или транзитни страни на наркотици, са Афганистан, Боливия, Бразилия, Венецуела, Гватемала, Доминиканската република, Еквадор, Индия, Колумбия, Лаос, Мексико, Мианма, Нигерия, Пакистан, Панама, Парагвай, Перу, Хаити и Ямайка.Президентът на САЩ представя пред Конгреса обновения списък всяка година.

По Вести.бг

Световната банка: Трябва да режете още разходи
В момента по-важното е не да се мисли за промяна на данъци, а да се подобри работата на приходните агенции, смятат от Световната банка
В момента е трудно да се каже дали мерките, които правителството планира за справяне с кризата ще дадат резултат, така че да се избегне бюджетният дефицит в края на годината.Това коментира в интервю за БНР Теодор Алърс - директорът от Световната банка, отговарящ за "Стратегиите и операциите в Европа и Централна Азия".Той прогнозира, че разходите за 2009-а все пак ще са повече от приходите, макар и с малко.Според Алърс новото правителство не би могло да избегне допълнителното 15 процентно орязване на харчовете, тъй като през първите шест месеца на годината е разходвано значително повече при свити приходи.Под въпрос е и дали ще се съберат повече приходи през последните месеци на годината, тъй като бизнесът е в затруднение, и не е ясно какви налози ще плаща, обясни още той.Алърс добави, че в момента по-важното е не да се мисли за промя промяна на данъци, а да се подобри работата на приходните агенции.
"Световната банка е готова да подкрепи България", заяви Флориан Фихтъл, постоянен представител на Банката за страната.Вчера екипът на Световната банка представи изводите от последните изследвания на Банката за България, които се фокусират върху въпросите за отключване потенциала на страната за устойчиво икономическо възстановяване и ускорено изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС.Фихтъл добави, че правителството е изправено пред уникална възможност да спре неоправданите разходи и да подобри отчетността и постигането на резултати от всички публични ведомства.По неговите думи това е много важно, защото съществува необходимост от фискална консолидация, тъй като приходите не могат да бъдат увеличавани в условията на намаляваща икономическа активност.Само чрез по-солидни, прозрачни и ефективни публични финанси и в процеса на възстановяване след рецесията, България може да продължи с изграждането на икономика, ориентирана към растеж, от който се възползват всички, и към производителни работни места, смята Фихтъл.Като отговорен партньор Световната банка е решена да продължи да подпомага страната, като предоставя знания за най-добрите международни и Европейски практики, за се превърне България в силно развита срана членка на Европейския съюз.


Константин Пенчев: Да спрем назначенията
Парламентът да вземе мерки, защото явно ние не можем да се справим сами, призова председателят на Върховния административен съд
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев призова днес за спиране на назначенията на началници на съдилища и прокуратури.
Назначенията, които Висшият съдебен съвет (ВСС) в момента прави на началници на съдилища и прокуратури, по начина, по който стават в момента, трябва да спрат, каза той пред журналисти преди началото на заседанието на съвета.
Според него първо трябва да бъдат приети промени в Закона за съдебната власт и начина на атестиране.
Повод за коментара му бе вчерашното писмо на Съюза на съдиите, в което от ВСС се искат отговори на няколко въпроса, сред които и дали наистина съществува "кръг", който определя назначенията в съдебната система.
"Повече от година говоря и не виждам нищо да се е променило. Атестирането няма никакъв смисъл в момента, защото такова на практика няма. Няма смисъл и от приемане на всякакви мерки и декларации след като назначенията приключат до края на годината, а след това се вземат мерки.
Липсата на атестиране покварява всички добри магистрати. Убива се вярата и надеждата им да бъдат честно оценявани", каза Константин Пенчев.
Той подчерта, че мерки трябва да се вземат днес или утре, а не в края на годината.
"Керванът трябва да бъде спрян. Парламентът трябва да вземе мерки, защото явно ние не можем да се справим сами", коментира председателят на ВАС.
Той допълни, че няма да се подпише под вчерашната декларация на ВСС, която бе разпространена до медиите.
За "приятелския кръг" каквото съм имал да кажа, съм казал. Не ми е работа да кажа кой е корумпиран и кой не е, защото не мога да назова имена без доказателства, коментира още Пенчев.


Няма пострадали българи при атентат в Кабул
Няма пострадали български военнослужещи при атентат, извършен днес недалеч от дипломатическия квартал в центъра на Кабул, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Около 12 ч. местно време кола бомба е избухнала до автомобили на международните сили на НАТО в Афганистан.Шест души загинаха при атаката срещу италиански военен конвой на пътя между американското посолство и главното летище в центъра на Кабул, съобщиха афганистански и италиански представители, цитирани от Ройтерс.Според италианското министерство на отбраната сред тях има италиански военнослужещи, въпреки че няма информация за точния им броя. Десетки души са били ранени.Министърът на здравеопазването на Афганистан уточни, че най-малко трима цивилни са загинали, а други 38 са били ранени.Нападението беше последният случай на ескалация на напрежението тази година, който продължава конфликта между талибаните и афганистанските и международните сили.
Талибанските бойци обещаха да попречат на нормалното провеждане на президентските избори миналия месец, резултатите от които все още не са официално известни.Това е поне четвъртият взрив в или около столицата няколко седмици преди и след вота на 20 август.

По бпост.бг

Борис Велчев поиска тотален съдебен контрол върху прокуратурата
Борис Велчев заяви, че процентът на наказателните производства, образувани от прокуратурата, е абсурдно нисък, по данни на контролните административни органи. Той е едва 0,5 на сто за 2008 година. По думите му, вината не е толкова в служителите, колкото в необходимостта да се прецизира законодателството в тази сфера.
"Искам да ви помоля да обсъдите възможността за въвеждането на един, ще използвам крайната дума, тотален съдебен контрол върху дейността на прокуратурата. Аз съм "за" преразглеждане на щата на прокуратурата и да не се стига до никакво увеличаване на щата на съдебната власт, така че прокурори, без да са на работа, да бъдат пренасочени на работа в съответни отделения на съдилища, които да упражняват съдебен контрол, контрол извън прокуратурата.Контрол върху всички откази за образуване на досъдебно производство и прекратяване на досъдебно производство. Когато има един обективен, надявам се справедлив, най-важното външен контрол, прокурорите ще бъдат по-внимателни. Когато един съд потвърди, че едно дело е прекратено основателно или не е образувано основателно, доверието към прокуратурата ще се промени", коментира главният прокурор.Пред парламента Борис Велчев представи доклад за прилагането на закона за дейността на съдилища през 2008-ма година. Въпреки че статистиката показва подобрени показатели, както подчерта Велчев, това не е истински измерител за ефективността.„Истинският измерител е възстановяването на доверието в прокуратурата”, изтъкна той. До голяма степен ниската ефективност на контролните институции е резултат от законодателството, обърна внимание главният прокурор.Той посочи като примери, че през миналата година Агенцията за вътрешен финансов контрол е извършила редица проверки и общата сума на събраните санкции е 600 000 лв., което издава липса на реален контрол.„През 2008-а година са регистрирани 13 300 обществени поръчки. Нередности са открити в 22”, посочи главният прокурор и коментира, че това съотношение не говори добре за контрола.Според него административното законодателство залага най-вече на методите на последващ контрол и всъщност реагира на нарушенията много след извършването им.„Необходими са прости и ясни текстове в Наказателния кодекс, като например възложител на обществена поръка, който наруши закона за обществените поръчки се наказва”, заяви Велчев.„Заради липсата на такъв текст нещата се третират като нарушение по служба съгласно разпоредите от 1968 г., което прави наказването много трудно”, поясни главният прокурор.


Борисов: Кабинетът "Станишев" е приел закон, който оневинява министрите му
Българският народ не е осъзнал какво са направили предишните управляващи”, заяви премиерът Бойко Борисов и допълни, че и на него му е трудно да повярва. Борисов поясни, че 2008 година, осъзнавайки накъде отиват нещата предишните управляващи приемат закон, според който всеки кмет, министър получава амнистия.
В ефира на бТВ Бойко Борисов заяви, че другата сряда кабинетът ще внесе своята жалба в Конституционния съд, за да се обяви този закон за противоконституционен.
Премиерът визира законa за амнистията приет от предишният кабинет. Според неговите текстове амнистията важи за извършилите леки престъпления до 1 юли 2008 година. Това включва умишлените деяния, за което се предвижда до 3 години затвор и престъпленията по непредпазливост, които се наказват с до 5 години лишаване от свобода.
Сред тези престъпления попада и безстопанствеността по непредпазливост - най-приложимият текст в Наказателния кодекс, по който можеха да се съдят длъжностни лица, покровителствали измами с бюджетни и европейски средства.
"Подписват договори за самолети – този министър е в безстопанствена небрежност. Излиза, че сегашните министри могат да бъдат осъдени, а техните – не", каза още Борисов.
"Осъзнавайки какво ги чака, знаейки ясно, че крадат и че ще бъдат осъдени, те приемат закон, според който до 2008-ма всеки кмет, министър крадец получава амнистия", посочи Борисов.
По думите му фактите, с които разполага относно нарушения от предишния кабинет са „ужасяващи". Той даде за пример сделката за правителствените самолети, от която според него държавата е загубила 15 милиона лева. Борисов беше категоричен, че министърът, отговорен за нея, трябва да бъде осъден.
Попитан дали, ако министри от неговия кабинет, бъдат уличени в престъпления, Борисов беше категоричен, че от всяко длъжностно лице, за което се докажат нарушения, ще бъде търсена отговорност.Попитан за отношенията си с президента, премиерът цитира вчерашно изказване на държавния глава, който е заявил, че „Ние сме в един отбор като институция".Според Борисов това трябва и да е политиката на действие на Георги Първанов. Запитан дали държавният глава му е опонент, премиерът заяви:„Ако той иска да е президент на всички българи, да е държавен глава, такъв въпрос не трябва да стои. Ако иска да е алтернатива на ГЕРБ, трябва да подаде оставка като президент, да отиде на събор на БСП, да стане лидер и съответно ми става опонент".Лидерът на ГЕРБ каза още, че е склонен да прима съвети от държавния глава, ако те са разумни и обосновани.


ЕС съгласува позицията си за Г-20
В Брюксел ще се проведе извънредна среща на лидерите на страните членки от Европейския съюз (ЕС). Целта на форума е приемане на обща позиция на 27-те страни от ЕС за предстоящата среща на държавите от Г-20 в Питсбърг, САЩ, където в края на септември ще бъдат обсъдени нови пазарни регулации на фона на глобалния икономически срив през изминалата година.
Очаква се на срещата да бъдат дискутирани спорни въпроси като банковите бонуси, както и управлението на Международния валутен фонд (МВФ).Според проекта за заключителен документ европейските лидери ще поискат на срещата на върха на Г-20 да се приемат ограничения на заплатите на ръководителите на банки и да се съгласуват санкции при прекомерно големи бонуси.ЕС настоява премиите да бъдат изчислявани въз основа на дългосрочните резултати, а не само въз основа на краткосрочни спекулативни операции. Европа иска променливите заплати на банкерите да бъдат ограничени и да се изчисляват в съответствие с фиксираните заплати или спрямо приходите или печалбите на компаниите.В документа лидерите от ЕС призовават Г-20 да приеме продължаване на държавната подкрепа за икономиката, като макар плановете за изход от кризата да се съставят сега, те да бъдат прилагани едва след като бъде осигурено възстановяване и подем на икономиката.ЕС вероятно ще се присъедини към САЩ в призива да се засили прозрачността на петролните пазари.Министър-председателят Бойко Борисов също ще присъства на срещата на европейските лидери, съобщи правителствената информационна служба.Заедно с премиера ще замине и правителствена делегация, в състава, на която влизат външният министър Румяна Желева, началникът на кабинета Румяна Бъчварова и съветникът по външна политика Радослав Точев. Посланикът ни в Белгия Бойко Коцев и други упълномощени лица ще се присъединят към делегацията на място преди събитието.


По България нюз

РАЗТУРИХА СЕДЯНКАТА В МИТНИЦИТЕ
Закриват повечето стари митнически пунктове и оставят пет регионални дирекции, подобно на реформата в данъчната администрация. Целта е да се отрежат връзките между досегашните служители с групировките и контрабандните канали
Повечето от старите митнически пунктове ще бъдат закрити за сметка на няколко нови структури, а част от ръководния състав ще бъде подменен. Както при обявената реформа в данъчната администрация, и в митниците ще останат само пет регионални дирекции в София, Пловдив,Варна, Бургас и Русе. Заедно с досегашните началници, броят на служителите ще бъде намален с 553 щата, или 14,9% от общия брой на работещите в системата. Това предвижда реформата в митническата администрация, оповестена от финансовия министър Симеон Дянков и изпълнителният директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов.
В социологическите изследвания митниците са сред трите най-корумпирани учреждения, затова реформата в агенцията, цели спиране на корупцията и осигуряване на по-добра събираемост на приходите в бюджета, припомни министърът.

От съкращенията и преструктурирането ще бъдат спестени 5,4 млн. лева годишно,
а щатът ще бъде намален от 3705 на 3152 служители. Закриват се и 126 ръководни длъжности, което е 22,8% от началническия състав. Новият екип на финансовото министерство затваря Митница София, Митница Аерогара София, Митница Благоевград, Митница Кюстендил, Митница Перник, Митница Кулата, Митница Калотина, Митница Добрич, Митница Видин, Митница Силистра. Създават се две нови митници, 10 митнически бюра, и 3 митнически пункта.
След преструктурирането броят на митниците ще бъде намален от 17 на 9, митническите бюра стават общо 39 (след закриването на 19 сегашни и новосъздадените 10), 34 митнически пункта (закриват се 7 и се отварят 3 нови).
Шефовете на всички звена ще се назначават след конкурс, а служителите на митниците ще преминат през тестове на 4 нива за проверка на нивото им на компетентност,
обясни Ваньо Танов. Целта, както беше обявена от Симеон Дянков, е агенцията да стане по-малка, но по-добре платена и по-прозрачно работеща структура. Митницата не е съд, за да се оптимизира състава с идеята кой е бил корумпиран и кой не, а се залагат критерии, на които работещите там ще трябва да отговарят, обясни директорът на митниците.
Целта на реформата е митниците да отговарят на европейските критерии, като според Ваньо Танов сегашната им структура е подходяща повече за тоталитарна държава със затворени граници.


Има 263 неизпълнени препоръки на британската консултантска компания „Краун Ейджънтс” от страна на предишното ръководство на финансовото министерство,
освен това не имало добра комуникация и дори срещи с министъра на финансите доста време, каза Симеон Дянков. В деня, в който бяха обявени реформите, премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководителите на екипа консултантската компания у нас. Той е обсъдил с тях изпълнението на програмата и възможността да подкрепят по-активно усилията на правителството за повишаване събираемостта на държавните приходи и разкриването на икономически престъпления, съобщиха от правителствения пресцентър. От екипа на „Краун Ейджънтс” са заявили, че дори за краткото време от началото на мандата се виждало желание за промяна в стила на работа, като са дали за пример свързването на информационните масиви на митниците и данъчните. Оценката на британския посланик Стийв Уилямс е, че предприетите през последния месец и половина действия, повишават доверието към правителството и държавата от страна на бизнеса и европейските партньори.

Бандероли ден за ден
На среща с представителите на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитка шефът на митниците Ваньо Танов обяви, че агенцията ще подкрепи всякакви законодателни промени, които водят до по-ясно регулиране на алкохолния пазар, където са основна част от злоупотребите и укриването на данъчни плащания.
От митниците ще „издават” бандероли ден за ден, за да намалят злоупотребите с безакцизния алкохол. Мярката важи само за напитки, които ще се прдават на територията на страната и са с алкохолен градус по-голям от 15%. Производителите или вносителите ще дават предварително заявки както за необходимите количества, така и за графика на облепване. В определеното време двама митнически служители ще доставят на място заявеното количество бандероли. Самият процес на облепване също ще става под надзора на митничарите, които след приключване на работа ще съставят протокол с номерата на използваните и бракуваните бандероли. Неизползваните бандероли ще се връщат в митническото учреждение.
При необходимост митническата администрация ще осигури служители на двусменен работен график, така че да не се създават пречки пред нормалното протичане на производствения процес, е заявил още Танов. Друга мярка, предложена от Агенция „Митници”, е монтирането на спиртомери, чрез които митниците да получават онлайн информация за наличностите в данъчните складове. От асоциацията са подкрепили идеите, но с условието правилата да важат за всички на пазара.

Горивата на електронен отчет
От 1 октомври 2009 г. всяка бензиностанция в България ще трябва да подава ежедневен отчет за продажбите си в приходната агенция. Целта на финансовото министерство, което издаде наредбата, е да ликвидира максимум от нелегалния внос. Наредбата важи за всички бензиностанции, независимо от големината и местоположението им, като намерението е в бъдеще също да се осигури онлайн връзка за отчитане в реално време. Само за седмица непрекъснато наблюдение от финансовото министерство очертаха границите на сивия внос над 98% от вноса на масла, над 80% от вноса на дизел и около половината от този на бензин. Намеренията са проверките по границите да са постоянни, а оборотите да се отчитат ежедневно.
От Българската петролна и газова асоциация, където членуват всички големи компании на пазара, подкрепят намеренията на правителството да затегне контрола върху вноса и търговията с петролни продукти. По техни данни сивата част от този пазар е около 30%, а бюджетът губи около 350 млн. лева годишно от невнесени акцизи и ДДС.


ПУТИН МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НОВИЯ БРЕЖНЕВ
Ако Владимир Путин, най-влиятелният руски политик, се кандидатира отново за президент през 2012 г., той рискува да се превърне в деградиращ лидер от съветските времена от типа на Брежнев. Това твърди пред Ройтерс един от главните съветници на президента на Русия Дмитрий Медведев - Игор Юргенс, директор на Института за съвременно развитие, който консултира руския държавен глава. Путин, който през 2008 г. напусна поста президент заради ограниченията на конституцията, миналата седмица даде да се разбере, че не изключва вероятността да се върне в президентското кресло през 2012 г. Преизбирането му е почти сигурно благодарение на високия му рейтинг и покорните му медии. Поправката в Конституцията, приета спешно миналата година, осигурява на Путин възможността да изкара още два 6-годишни мандата - тоест, той би могъл да управлява Русия до 2024 г., когато ще навърши 72 г. Подобна перспектива предизвиква тревога сред привържениците на модернизацията на страната: всички помнят едва дишащите съветски управници от рода на Брежнев, който стоя начело на СССР от 1964 г. до смъртта си през 1982 г. и за този период изкара няколко инсулта. Аналогията с Брежнев въобще не е глупава", казва Юргенс. На въпрос може ли Путин да стане новия Брежнев, той отговаря: "Да, защо не? Такъв риск съществува... култът към личността е в гените ни". Според Юргенс първите 8 г. от пребиваването на Путин в Кремъл са били "много добри" времена за Русия, а фактът, че той назначи Медведев за свой приемник, означава, че Пунив не иска да се превърне в един нов Брежнев. Юргенс смята, че най-добрият начин да се избегне подобен сценарий, е през 2012 г. да се осъществи "открита, прозрачна конкуренция между Путин и Медведев" в качеството им на лидери на две различни фракции в руското правителство. Ако Путин се кандидатира за президент през 2012 г., популярността му неизбежно ще спадне, смята Юргенс.Вече чувствам какво мислят хората - шофьори, продавачи в магазини - те си мислят: отлично, премиерът работи добре, ние сме "за". Но ако остане още 12 г., вярвайте, чисто емоционално животът му ще стане ужасен заради това, че на всички ще омръзне неговото лице, и заради другите проблеми, за които руснаците са свикнали да обвиняват "Главния". Критиците на Медведев смятат, че неговите идеалистични, насочени към привличането на инвеститори изявления за демокрация и законност само маскират реалността, в която корупцията процъфтява, съдилищата вземат съмнителни решения, а Кремъл контролира с желязна ръка политическата система и средствата за масова информация. Все пак, според Юргенс, Медведев все пак е постигнал нещо - в частност той отбелязва факта, че броят на делата, разглеждани от арбитражните съдилища в москва, се е увеличил 8 пъти, което говори за повишено доверие към тачи част от съдебната система. "Мога да кажа, че това е сериозно постижение, макар че по вашите стандарти, както и по моите, всичко се случва прекалено бавно", заключава Юргенс пред Ройтерс.


ПЕТРОЛЪТ СТИГНА БЛИЗО 72 ДОЛАРА
Петролът стигна близо 72 долара за барел в Ню Йорк, след като енергийното министерство съобщи, че запасите от суров петрол на Америка са спаднали до най-ниското си ниво от януари насам. Запасите са намаляли с 4,73 милиона барела, повече от прогнозирания спад от 2,5 милиона барела, показва седмичен доклад на анализатори. Суровият петрол беше подпомогнат от долара, който спадна до най-ниското си ниво от година насам. Доларът падна от 1.4709 долара за едно евро до 1.4767 долара за евро, най-слабото ниво от 25-ти септември 2008 година. По-ниският долар увеличава привлекателността на стоките като алтернативна инвестиция и предпазване от инфлацията. "Доларът продължава да спада, а пазара на акции живна, оказвайки подкрепа на обновената глобалната икономика, която ще консумира повече петрол", е казал Майк Сандер, инвестиционен консултант в "Сандер Капитал" в Сиатъл. "Няма много причини да заложите срещу петрола в този момент", е допълнил той. /ВД/


ВИСШИ МАГИСТРАТИ ПРИЗНАХА ЗА КОРУПЦИЯ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА
Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев и представляващата Висшия съдебен съвет Анелия Мингова признаха, че корупция в съдебната система има. Двамата обаче се разминаха в мненията си, трябва ли проблемът да бъде коментиран по принцип или само след изричното назоваване на имената на корумпираните магистрати. Повод за коментарите им стана вчерашно писмо на Съюза на съдиите, че приятелски кръг кадрува в съдебната система. "Абсолютно съм съгласен с това. Казвал съм го много пъти" - заяви пред журналисти Константин Пенчев. Анелия Мингова обаче реплекира, че не може да се говори така по принцип, без да се назове кой точно влиза в цитирания приятелски кръг


ИЗВАДИХА НА СВЕТЛО КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИЦАИ ОТ ПЕТО РПУ
Служителите на Пето РПУ София, задържани за 72 часа, са Митко Величков - началник група в Пето РПУ, Йордан Младенов - младши разузнавач, и Милен Миланов- младши разузнавач. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортерът на Информационна агенция КРОСС Калина Петрова. Той разясни, че те са превишили правата си и са злепоставили МВР. Сигналът е получен от двама граждани с нисък социален статус на 15 септември тази година. Веднага е била предприета съвместна специализирана акция заедно с Вътрешна сигурност и Софийска градска прокуратура. Тримата са действали по време на работа със служебен автомобил, като са поискали от двамата граждани рекет от 2000 лв. Два пъти са променяли срещата, която не бе уточнена точно в кой регион на София се е състояла. Установено е вече, че началникът на група в Пето РПУ Митко Величков е съпричастен и към жилищни измами. Но в момента се извършва проверка. Изключително любопитен е фактът, че Милен Миланов - младши разузнавач, е бил в системата на МВР от 1991 до 1994 година, като е работил СОБТ. Установено е обаче, че през 1993 година той има договори с ВИС-1, заради което е освободен от системата през 1994 година. През 2004 година в сливенското РПУ Миланов е бил задържан заради нанесена средна телесна повреда. През 2007 година той е бил допуснат до конкурс в МВР за кандидатстване на работа и през 2008 година отново започва работа в системата на Вътрешните работи. В момента се разследва под чия протекция той е успял отново да се върне в системата. Според заместник главния прокурор на София Роман Василев това не е единичен случай на тримата полицаи. Тези лица са имали възможност да манипулират граждани със социален нисък статус като са им заявявали, че ако не дадат определена сума, те ще имат проблем с органите на МВР. В същото време полицаите, за да бъдат по-убедителни, са представяли преекспонирана информация на рекетираните, която е от МВР. Роман Василев заяви, както и министърът на вътрешните работи, че ще бъдат изключително безкомпромисни в подобни случаи. Освен това тримата ще бъдат предадени на комисията за престъпно придобито имущество. Предстоят и кадрови промени в Пето районно управление. Повдигнати са обвинения на тримата според заместник главния прокурор са за съучастие по член 302 от Наказателния кодекс. Задържаха трима за крадени луксозни автомобили


ЦЕЛИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ ЩЕ ВИКА ЗА ЦСКА
Целият политически елит получи покани да присъства днес на първия мач на ЦСКА от груповата фаза на турнира за Лига Европа. В 20,00 чз. червените откриват българското участие с мач с английския "Фулъм". Пропуски за ВИП ложите на Националния стадион Васил Левски са изпратени до президента на България Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, спортния министър Свилен Нейков и други. Подобна практика е обичайна за червените, а държавният глава е сред хората, които често приемат поканите и заемат място на стадиона когато играе отбора. Днес са поканени още редица политици, собственици на футболни клубове и хора от светския живот у нас, които да подкрепят "армейците" в битката с англичаните. Сред тях са Стефка Костадинова, Васил Божков, Митко Събев, Николай Гигов, Йордан Лечков, Цеко Минев, Стилян Вътев и други. Почти всички вече са потвърдили присъствието си на националния стадион. Минути преди началото на двубоя те ще станат свидетели на церемонията по издигането на флага на УЕФА, която бе отрепетирана вчера


ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ЛИДЕР ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА
Според социолога доц. Татяна Буруджиева, представянето на икономическия доклад ще е само началото на дългата битка между президент и премиер.
Доц. Татяна Буруджиева: Георги Първанов води битката за това, кой е вождът на нацията
Г-жо Буруджиева, глътка въздух за БСП ли дава президентът с изявите си напоследък или наистина заема мястото на единствена опозиция на ГЕРБ?
Да, Георги Първанов е бившият лидер на БСП и първият й лидер, който има толкова много власт след дълъг период на изолация. И беше предвестникът, че БСП може да очаква да свърши тази изолация. Но в същото време не е много коректно винаги като скачени съдове да разглеждаме връзката на плоскостта Първанов – БСП. Разбира се, че БСП е важна за Първанов, но според мен, бихме получили много повече адекватни обяснения, ако преценяваме ходовете му от гледна точка на общата, на Голямата политика, а не само на партийната. Това е по-голямата политическа сцена за него, макар че вероятно Първанов ще се намесва в битките вляво. Ако става въпрос тепърва да лансира нов кандидат- лидер на „Позитано”, според мен, това няма да се случи. С опита от развитието на БСП, Първанов едва ли ще тръгне на резки ходове. Той просто не е такъв човек, за да преценяваме тези ходове от гледна точна на борбата му за лявото пространство. А той как всъщност може да се бори за лявото пространство – като подкрепи някаква своя кандидатура, която да го оглави. Далеч по-изгодно за Първанов, обаче, е да няма големи размествания по върховете на БСП поради причината, че според него, Станишев би бил по-лесно заменим като лидер след време поради натрупаната история и опит като лидер, отколкото някой нов, който тепърва би се утвърждавал.

Това е важен момент заради битката за това ляво пространство, след като той престане да бъде президент. Но тактически и стратегически нямаме много основания да преценяваме сега ходовете на Първанов от гледна точка на лявото.

А от гледна точка на Голямата политика?
По-скоро трябва да разберем какво прави той от тази гледна точка. Макар, че и това не е много лесно. Аз твърдя, че през последните няколко години ходовете на президента трудно могат да бъдат интерпретирани от гледна точка на позната или обичайна логика. Нещо се крие зад тях, което ги прави доста нелогични, но какво е то, все още не е ясно. Първанов по-скоро води битката за това кой е лидерът на нацията. Така че битката на президента не е за лявото, а за позицията в държавата – кой изразява, олицетворява и определя тази държава.

Предизвикан е от силната конкуренция на премиера Бойко Борисов, така ли?
Това е моята теза. Премерването на сили е за мястото на държавен глава като основен изразяващ нацията. До този момент, когато застъпи този пост, имаше период, когато водеше подобна битка с министъра на външните работи Соломон Паси. Те се гонеха „по света и у нас”, единият заминаваше и другият тръгваше след него, чак до Южния полюс буквално. И глухите, и слепите разбраха, че има проблем. Но това беше битката за територията на външната ни политика. При предишното правителство имаше пауза, защото освен терена на държавния глава, на Георги Първанов му беше даден и по-голям терен. И той даваше съвети и препоръки за всяка политика. Но отсреща срещу него не застана никой. А сега застана Бойко Борисов и каза нещо в смисъл – не си ти, който ще ми говориш тези неща.

Не се ли разгоря рано тази битка за територии?
Това е битка за политическа власт. За това да не се свива като Шагренова кожа до края на мандата, както сега се свива, властта на Първанов. Всичко останало е резултат от този факт, другото са интерпретации. Истината е, че президентът се бори да запази функциите си и възможностите за работа, каквито бяха оставени да бъдат през последните четири години. Ако мога да направя сравнение, до този момент проблемите между Министерски съвет и президентство винаги са идвали от това, че президентът се опитва не само максимално да си изпълни правомощията, но и да ги надскочи, в смисъл, че той олицетворява нацията, той е водачът и че той е лидерът на лидерите. Единствено през последните четири години нямахме битка на институциите, когато всъщност БСП отказа да оспорва това. Министър председателят Станишев не спореше, че Първанов е вожд на вождовете. И оттук се поражда всичко останало между „Дондуков” 1 и „Дондуков”2.

Няма ли в повече тестостерон в тези отношения?
Да, и това е поредно доказателство, без шега, защо жените трябва да имат повече място в политиката.

Тези отношения ще се превърнат ли от лична битка в конфликт на институциите?
Това вече започва. Първо действие е представянето на икономическия доклад за президента, на което ще бъдат и ресорните министри от ГЕРБ, които се очаква да дадат отпор. Представяме си какъв спектакъл се очертава . Президентството ще интерпретира това като нежелание да се работи съвместно в името на националните интереси. И оттук нататък практически започват и критиките към действията на правителството. И по-точно, ще започне като критика, че няма действия.

Т.е. дали ще се говори за икономика или за нещо друго, разговорът ще е кой е по - по –най, т.е. за това кой лидира политическото пространство?
Това ще бъде безкрайна поредица от такива етюди, докато на публиката й стане безинтересно.

Ще доведе ли това до разговор за правомощията на президентската институция и до идеи за законодателни промени?
Смятам, че ще се върви към такива промени, най-малкото, защото по време на изборите това беше многократно заявено. И не беше оспорено от ГЕРБ тогава. А и една година преди това ГЕРБ беше за Велико народно събрание, за предсрочни избори и за президентска република. Сега уж нещата се промениха.

Сега партия РЗС беше принудена да оттегли предложението си за ВНС, защото не било времето за това...
Не е времето, защото в момента имат власт. И не могат да я усвоят и им идва в повече. Едно е да искаш властта, друго- да я упражняваш.

Самият премиер призна колко трудно се намират качествени експерти.
Е, това беше ясно. Европа от две години ни говори, че нямаме административен капацитет. И това е огромният ни проблем с фондовете. Сега проблемът с кадрите опира до това кой да заеме местата на уволнените, защото доста очевадно се уволняват хора. Може би така трябва да се действа, може би – не, няма да коментирам. Това не е проблемът за мен, защото го има в практиката този политически ход, когато дойдеш на власт, да имаш и администрация, която наистина ще работи за теб. Предишното правителство не го направи и опитът не беше добър. По-предишното, на Сакскобургготски, го прави и пак не беше добър опитът. Затова и не мога да прогнозирам какво ще се случи сега с администрацията. Но истината е, че освен хора да ръководят и да са водещи експерти на определени места, липсват и хора, които да работят на по-ниско ниво. И това е голям проблем в усвояването на фондовете, който тепърва ще бъде осъзнат. Тези проблеми и други след тях президентът няма да изпусне да използва, защото това е един президент, който е лидер за вътрешна употреба, ако може така да се изразя. Той не може да бъде лидер от международна величина, най-малкото, защото му липсва възможност да комуникира, не владее езици. Това не е човек, който няма желание да се занимава с политика, и това условие в края на мандата и възможностите, които „му отварят” новите управляващи, ще бъдат използвани максимално.

Т.е. независимо, че президентът и премиерът дават вид, че са заровили томахавките, двете оставащи години президентски мандат няма да са никак спокойни?
Заради какво са заровили томахавките? Те никога не са били изваждали томахавките преди това. За европейските фондове никой с никого не се е карал и не е спорил в тази държава. А през 2010 г. отвъд икономическата криза се очаква да се изправим пред същия катаклизъм, равностоен на невъзможността да усвоим еврофондовете. Защото нямаме подготвеност за много неща. Затова и за дипломацията, и за икономиката, и за политиците ни има много работа. И може би накрая ще получим политици, които могат и искат да работят. Макар че гледката в парламента ни прави скептични. Да, всички са под строй в зала, обаче това не е парламентарна група, която може да произведе един смислен законодателен текст. Това, че депутатите са в залата под строй не отменя въпросът : а, какво правят?
Защото всеки депутат има право на законодателна инициатива. Ама какво да очакваме, като депутатите бяха по-изненадани от хората от това, че са в парламента.

Каква е прогнозата ви за следващите две години?
За съжаление, проблемите започват да заливат управляващите. Предстои огромна работа - освен старите, имат и нови предизвикателства. И на последно място, партиите продължават да са в тежка кондиция.



ГЕРБ ОГЛЕЖДА СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ ЗА ЕВРОКОМИСАР
Подадените през последните дни сигнали от Брюксел принудили Бойко Борисов да търси нестандартно решение и да се обърне към бившия си патрон в политиката – Симеон Сакскобургготски
Меглена Кунева и Румяна Желева се прощават с мечтите за кариера в Брюксел. В неформални разговори в европейския парламент било намекнато на българските представители, че трябва да се търси нова и нестандартна номинация
Ръководството на управляващата партия ГЕРБ оглежда бившия монарх Симеон Сакскобургготски за нов български еврокомисар, съобщиха за Bulgaria News информирани източници.
Неговата номинация умишлено се задържа, за да може тя да бъде договорена с Брюксел.


Издигането на бившия монарх е компромисно решение,
за да се избегне възможността предложената от ГЕРБ чисто партийна кандидатура да бъде бламирана от Европейския парламент.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в сряда спечели с минимална преднина втори мандат благодарение на гласовете на Европейската народна партия и Либералния алианс. В замяна на това Барозу поел ангажимент да запази представителството на партиите и в новия състав на Европейската комисия.
Джентълменската договорка убила както мечтите на Меглена Кунева за втори пореден мандат, така и на надеждите на ГЕРБ да издигнат чисто партийна кандидатура в лицето на външния министър Румяна Желева. В неформални разговори в европейския парламент било намекнато на българските представители, че трябва да се търси нова и нестандартна номинация.
Подадените през последните дни сигнали от Брюксел принудили Бойко Борисов да търси нестандартно решение и да се обърне към бившия си патрон в политиката – Симеон Сакскобургготски.
Bulgaria News се свърза по телефона с бившия външен министър Соломон Паси. „Аз съм в Ниш по друга програма. За първи път чувам. Не коментирам”, отговори Паси.
Според царедворци би било обида бившият премиер и монарх в изгнание да се съревновава с личности, които не са от неговото ниво в лицето на Меглена Кунева и Румяна Желева.
Това е погрешна постановка, защото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като министър-председател е задължен да предложи една единствена кандидатура за еврокомисар - тази на Симеон Сакскобургготски .


„Издигането на кандидатурата на лидера на НДСВ ще сложи точка на несъстоятелния спор между Меглена Кунева и Румяна Желева”,
коментира пред Bulgaria News бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.
„Нормално е след като в Европарламента има изслушване на кандидатите за еврокомисар, то нашето предложение да бъде изслушано и от родните депутати”, заяви депутатът от ГЕРБ Моника Панайотова. Тя посочи, че партията ще издигне собствена кандидатура.
Смятам, че след изборите от 5 юли България трябва да излъчи еврокомисар от политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза пред Bulgaria News депутатът от Синята коалиция Асен Агов. Той настоя все пак нашата номинация да бъде изслушана от българското народно събрание.
„Гласуването в Европейския парламент ясно показа, че следващия кандидат трябва да е фигура с авторитет, която може достойно да представи, че е номинация на България, която не е непозната в политическите среди на Стария континент”, отбеляза депутатът от ДПС Четин Казак.


По ФОКУС

Йорданка Фандъкова е безспорният фаворит на ГЕРБ за кмет на София, според Цветан Цветанов
София. Йорданка Фандъкова е безспорният фаворит на ГЕРБ за кмет на София. Това каза министърът на вътрешните работи и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние ще се явим самостоятелно на изборите и ще регистрираме кандидата си като кандидат на ГЕРБ, но ще се радваме и на подкрепата на останалите сестрински ни партии от ЕНП”, допълни Цветанов. Той каза, че днес ще се проведе събрание на софийската структура на ГЕРБ и след него ще стане ясно кой точно е кандидата на партията. „Кметът на София е важен тест за правителството. Йорданка Фандъкова познава добре работата в общината, добре е да запазим приемственост и да разрушим традицията, тъй като досега София не е имала жена за кмет”, посочи Цветанов. Той отказа да посочи кой ще е следващия министър на образованието, ако Йорданка Фандъкова стане кмет на София.

Повече от 7 000 души от Кюстендилска област са подали молби за подпомагане през зимния сезон
Кюстендил. Няма да има ощетени граждани, от тези които ще получат помощи през новия отоплителен сезон. Това заяви на пресконференция директорът на дирекция „Социално подпомагане” – Кюстендил Снежана Козничка, предаде репортер на радио „Фокус” – Кюстендил. Заради влошената финансова ситуация и необходимостта от ограничаване на разходите по републиканския бюджет през тази година се променят условията и редът за отпускане на целева помощ за отопление. Общата сума на помощта за петте месеца от отоплителния сезон възлиза на 276, 15 лв. Помощта обаче ще се изплаща на два пъти- до 31 декември т.г.- за месеците ноември и декември- в размер на 110, 46 лв. от тазгодишния бюджет и до 31 януари 2010 г. за месеците януари, февруари и март, в размер на 165,69 лв. със средства от бюджета за следващата година. Молбите за подпомагане се приемат до 31 октомври 2009 година. На отопляващите се с твърдо гориво се дава възможност за избор по отношение на начина на получаване на целевата помощ. В молбата- декларация те могат да заявят дали искат да получат помощта в пари, или чрез превод на сумата на търговец на твърдо гориво. Снежана Козничка заяви, че голяма част от хората, отопляващи се на твърдо гориво предпочитат, да вземат парите в брой, а не сумата да бъде преведена на търговците на твърдо гориво. До този момент 7 171 социално слаби жители от Кюстендилска област са подали молби за подпомагане през зимния сезон, издадените заповеди са с 1 000 по-малко, а отказите до този момент са 325. Тези, които са получили заповед за подпомагане преди настъпилите промени, ще получат декларации, в които да изразят желанието си за вида на подпомагане-срокът е до 30 септември.

Групата на Синята коалиция ще подкрепи предложението за минимален капитал за учредяване на ООД
София. Групата на Синята коалиция ще подкрепи предложението за минимален капитал за учредяване на ООД. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на групата Мартин Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Групата на СДС е внесла това предложение още в предишния парламента. Димитров припомни, че Петър Димитров като министър на икономиката и енергетиката е предложил подобен законопроект, но той не е бил подкрепен. Няма европейска директива, която да ограничава тази реформа. Няма разумна причина този текст да не се случи, каза Димитров. По думите му, за да не бъде направена тази реформа е имало един основен мотив, а именно, това че капиталът има гаранционна функция. Ако се приеме два лева минимален капитал, той да не се внася изобщо в банка, предложи Мартин Димитров. Всички или повечето страни, съседи са направили тази реформа - Черна гора, Македония, Сърбия. Според изследване на Световната банка от 181 изследвани страни се оказва, че в 84 изцяло липсва изискване за първоначален капитал, а по показателя сума на минималния капитал за започване на бизнес, отнесена към брутния национален доход на човек от населението, България е на 145 място в класацията с 47,8 %.Мартин Димитров предложи и трите законопроекта да бъдат подкрепени и обединени, тъй като мотивите в тях са идентични.

Четирима депутати са гласували доклада на ДКСИ днес, без да са присъствали в зала
София. Четирима депутати са гласували доклада на ДКСИ днес, без да са присъствали в зала. Това обяви от трибуната зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Докладът на комисията е гласуван с картите на Михаил Миков, Румен Петков, Румен Овчаров и Касим Дал без те да са присъствали в зала и в парламента изобщо. От трибуната съпредседателят на групата на Синята коалиция в парламента Иван Костов предложи изменение в правилника за работа на парламента, за това, който е гласувал без да присъства в зала да бъде глобен с 200 лв.

Яне Янев: И към момента остава открит въпросът кой контролира ДКСИ
София. И към момента остава открит въпросът кой контролира Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Това каза в кулоарите на парламента председателят на Парламентарната група на РЗС Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението за това беше направено от председателя на комисията за контрол на ДАНС и то е ДКСИ да се контролира от парламентарната комисия. Депутатите от комисията за борба с корупцията, на която Янев е председател, могат да правят проверки при сигнали за корупция и конфликт на интереси. За това обаче трябва да се мине специална процедура, поясни Янев. Първо комисията изисква информация от съответните институции. След констатиране на нарушение се прави изслушване на тези, които са замесени в сигнала. Ако тогава се установи разминаване от обясненият и постъпилата преди това информация в комисията депутатите могат да направят проверка.

Информацията в „Галерия”, придобита със специални разузнавателни средства, не може да бъде декласифицирана
София. Информацията в „Галерия”, придобита със специални разузнавателни средства, не може да бъде декласифицирана. Това каза в кулоарите на парламента председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Маркова декласифициране на информация, представляваща държавна тайна, е в правомощията на председателя на ДАНС. ДКСИ няма правомощия за пряк контрол върху службите за сигурност и обществен ред, коментира Маркова. Почти всички членове на Министерски съвет имат сертификати за достъп до класифицирана информация на Европейския съюз. Всички министри имат достъп до информация на НАТО, каза още Маркова.

Щети за милион от скрап?
При изкупуването на материали от демонтажните работи на АЕЦ „Белене” е установена корупционна схема, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. НЕК е страната продавач, а страната купувач е фирма ВДК 1 ООД. Материалите са продадени през Софийската стокова борса. 160 лева за тон скрап е оценката, като са приспаднати разходите за транспорта и придвижването до предприятията в Перник и Радомир и така цената става 110 лева за тона. В предприятията "Стомана индъстри" и Радомир метал са изкупували подобна скрап само че на цена 284 до 304 лева за тон.Фирмата "Еврометал" ООД е извършила покупко продажба от фирмата ВДК но на стойност в пъти по-висока от 160 лева.- 280 лева.Вследствие на договора щетата е за около 1 млн. лева. Докато в България се говори за корупционна схема с изкупуването на материали от демонтажните работи на АЕЦ „Белене”, министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко заяви, че Москва е готова да разгледа предложения от страна на България за инвестиционно участие в АЕЦ „Белене”, в случай на продажба на държавния дял в проекта. Това предизвика коментари и у нас.


АЕЦ „Белене” – корупционна схема и желание за инвестиции
При изкупуването на материали от демонтажните работи на АЕЦ „Белене” е установена корупционна схема, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Съвместно МВР и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са се натъкнали на обезпокояващ факт – това е схема, с която се източват доста от парите на българските данъкоплатци, коментира той. Оценителят – "Мини консулт – М" ООД с управител Л. Х. във времето, когато е подписал изпълнението на договора за оценка, не е присъствал на площадката, нито служител от неговата фирма. НЕК е страната продавач, а страната купувач е фирма ВДК 1 ООД. Материалите са продадени през Софийската стокова борса. 160 лева за тон скрап е оценката, като са приспаднати разходите за транспорта и придвижването до предприятията в Перник и Радомир и така цената става 110 лева за тона. В предприятията "Стомана индъстри" и Радомир метал са изкупували подобна скрап само че на цена 284 до 304 лева за тон.Фирмата "Еврометал" ООД е извършила покупко продажба от фирмата ВДК но на стойност в пъти по-висока от 160 лева.- 280 лева. Грубо щетата е за около 1 млн. лева за този договор на НЕК с ВДК. Материалите ще бъдат предадени на прокуратурата.
Докато в България се говори за корупционна схема с изкупуването на материали от демонтажните работи на АЕЦ „Белене”, министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко заяви, че Москва е готова да разгледа предложения от страна на България за инвестиционно участие в АЕЦ „Белене”, в случай на продажба на държавния дял в проекта. Това предизвика коментари и у нас.

Проверката: Корупционната схема е установена от служители на “Икономическа полиция”.
Разследването започнало, след като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е предоставило на МВР борсов договор, за който е имало съмнение, че е неизгоден за Националната електрическа компания. Договорът за изкупуване на метали от демонтажните работи на АЕЦ “Белене” е бил сключен на 23 април т.г. Продавач на вторичните суровини бил НЕК. Съгласно клаузите на договора, продавачът се задължавал да предаде, а купувачът – да приеме и заплати стоката, описана в приложената към документа спецификация. Тази спецификация била възложена на лицензиран оценител. Задължението на дружеството било да изготви доклад за пазарната оценка на продаваната стока, като целта била да се определи “справедливата й пазарна стойност”. Изводите от доклада били направени, но нито управителят на дружеството, нито някой от неговите служители имали достъп до площадката и до продаваната стока. Така цените на вторичните черни метали са приети като средни цени на база ценовите нива на фирми, осъществяващи дейност по изкупуване и преработване на скрап. На базата на това, на заседание на Съвета на директорите на НЕК ЕАД, е било взето решение за извършване на продажбата чрез “Софийска стокова борса” АД. Така в изпълнение на борсовия договор от площадката на АЕЦ “Белене” били продадени 8418.13 тона метални конструкции, арматурна стомана, тръби и тръбни конструкции, купувачът е платил по 160 лева за тон скрап на НЕК, а след приспадане на транспортните разходи цената е паднала на 110 лева за тон. Същевременно експерти са установили, че в посочения период – от 24 май до 16 август, приеманите като скрап вторични суровини били на цени от 284 до 304 лева на тон. По нареждане на ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от 28 август извозването на металите по борсовия договор е преустановено. Чрез корупционната схема българският данъкоплатец е ощетен с около 1 милион лева. Материалите от проверката са докладвани от Дирекция “Противодействие на общата престъпност” на Софийска градска прокуратура по компетентност.„Докладът от проверката, извършена от Българския енергиен холдинг в Националната електрическа компания не е разглеждан на Съвета на директорите на БЕХ. Ако в него не присъства сделката за продажба на скрап от старо оборудване на АЕЦ „Белене”, която по данни на МВР е ощетила НЕК с около 1 млн. лева, ще бъде възложено тя да бъде проверена” каза Тенчо Попов, член на Съвета на директорите на БЕХ.По думите на Попов – има частични резултати от проверката и в момента, в който данните бъдат разгледани от Борда и се вземат решения, те ще бъдат обявени.Удължен е срокът за извършване на проверката в НЕК и се очаква да приключи до края на месеца, съобщи Димитър Димитров, член на Съвета на директорите н Български енергиен холдинг, който е и в работната група, която извършва проверка на НЕК. Ако се наложи, срокът ще бъде удължен и още, макар че доста от нещата са ясни – включително и тези неща, свързани с АЕЦ Белене, обясни той. „Всички папки и обстоятелства трябва да се гледат много внимателно, за да може това, което се напише да бъде вярно, точно, прецизно. Все пак това са цифри и счетоводство”, каза Димитров. На въпрос дали при проверката досега е установен договор между НЕК и ВДК 1 ООД той каза: „В междинния доклад беше само маркирано и беше в ход голяма част от проверката, свързана с демонтажните работи в Белене и затова ми е трудно да кажа нещо конкретно”. Конкретики по случая се очакват след около седмица. Попитан дали до момента е установено конкретно нарушения в компанията Димитров каза: „Одитът е многопосочен. Гледат се паричните потоци през последните години. Гледа се структурирането на големите проекти – финансиране, действително извършени работи, фактурирани работи, платени работи. Всичко, за което можете да си помислите. Не е коректно да говорим сега. Трябва нещата да добият професионален вид. Междинният доклад все още не е онзи, който ще индикира всички проблеми, които ние сме видели”. По думите му одитът не може да обхване на 100% всичко в НЕК, защото това е изключително голям обем.


Чехия ще коментира ситуацията с ПРО след преговори със САЩ
Прага. Чехия ще коментира ситуацията с противоракетната отбрана след приключване на преговорите с американска делегация, съобщи първият заместник-министър на външните работи Томаш Пояр, предаде РИА Новости.По данни на агенция ЧТК днес в Прага ще пристигне делегация, водена от помощник държавният секретар Елън Таушер, която преди това ще посети Варшава. „Договорихме се с американската страна, че всички коментари ще бъдат давани след приключване на преговорите”, заяв

Приключиха преговорите за ПРО в полското външно министерство
Варшава. Делегацията на САЩ, която е на посещение във Варшава, приключи преговорите по ПРО в министерството на външните работи на Полша, предаде РИА Новости. По-рано бе съобщено, че американският президент Барак Обама е информирал чешкия премиер Ян Фишер за отказ от разполагането на радар на ПРО на САЩ. Американската делегация трябваше да информира официално и Варшава за отказ от разполагане на ракети на ПРО на САЩ на полска територия. Членовете на делегацията са отказали да дадат коментари пред журналистите.


Броят на жертвите на нападението в германско училище нарасна до десет души
Берлин. 19-годишен младеж е ранил 10 души, трима от тях сериозно, след като е хвърлил коктейли „Молотов” в училище в Южна Германия преди да бъде задържан от полицията, съобщава АФП.„Нападателят беше арестуван, той е ранен и е на път към болницата”, съобщи говорител на полицията от град Нюремберг.Инцидентът е станал в гимназия с 600-700 ученици в град Ансбах близо до Нюремберг в южна Германия.При училищна стрелба в град Виненден през март 17-годишният Тим Кречмер застреля 15 души преди да загине в престрелка с полицията.


Кристиан Вигенин: Резултатът на Барозу е най-слабият в историята на ЕС
София. Резултатът на Барозу е най-слабият в историята на Европейския съюз. Това заяви в интервю за Агенция “Фокус” евродепутатът Кристиан Вигенин, който бе потърсен за коментар във връзка с преизбирането на Жозе Барозу за председател на Европейската комисия. „На практика той получи само 13 гласа повече от нужните му според Договора от Лисабон, което го поставя в пълна зависимост от евроскептиците в Европарламента. Ще му бъде много трудно в предстоящите гласувания по работната програма и по състава на новата Комисия. Това гласуване е както оценка за неговата работа досега, така и израз на недоверието на близо половината евродепутати, че вторият му мандат ще бъде по-различен, по-убедителен от първия», коментира Вигенин.Запитан защо след като близо половината от евродепутатите са против или безразлични към кандидатурата на Барозу, не бяха номинирани други кандидати евродепутатът каза: „Номинацията за председател на Европейската комисия се прави от Европейския съвет. Европейските избори показаха, че десницата е водеща политическа сила, а и в Европейския съвет преобладават министър-председателите, излъчени от десницата. Логично беше представен десен кандидат, който беше подкрепен и от премиерите-социалисти в името на европейското единството. Аз лично съм разочарован от португалското правителство, оглавявано от социалист, което можеше да предотврати цялата тази дискусия, ако не беше номинирало отново Барозу. В името на своя национален интерес, Сократеш реши да номинира за представител на Португалия в Еврокомисията именно десния Барозу, което му откри пътя към втория мандат. От друга страна, сигурно този ход е напълно разбираем и е пример колко несъстоятелна е тезата, че спечелилата партия трябва непременно да излъчи свой комисар”.


Барозу не пое абсолютно никакъв ангажимент за следващите пет години, заяви Ивайло Калфин
София. Това, което беше интересно от вчерашния вот при избирането на Жозе Мануел Дурау Барозу за нов петгодишен мандат, беше свързано с поведението на групата на социалистите и либералите. Това каза Владимир Шопов, политолог, в интервю за предаването на БНТ „Денят започва”. Според него е очевидно, че вече има съгласие да се премине към по-висока степен на регулация на финансовите пазари, но оттам нататък не се вижда съгласие какво оттук нататък трябва да прави ЕС. По думите на Шопов основната причина за това е, че самите големи страни-членки нямат единно мнение как оттук нататък да се върви. По темата Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, каза, че е гласувал с чиста съвест и спокойно, защото смята, че Европа има нужда от силни лидери. Моето гласуване беше съвсем ясно. Той каза, че за него е странно, че някои от социалистите са гласували „въздържал се”. На въпрос за очакването от втория мандат на Барозу Ковачев заяви, че Барозу е представил своята визия за следващия мандат, като тя е базирана на социалната и екологична пазарна икономика. Бившият министър на външните работи и настоящ евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло Калфин заяви по повод избора на Барозу, че се е въздържал така, както и неговите колеги, както е и било решението на ПГ на социалистите и демократите в Европейския парламент. „Изслушването на Барозу дойде след доста настояване”, поясни още Калфин. „Нормално е след като България влезе в ЕС по време на този председател, правителството да беше изразило подкрепа към него. Но факт е, че Барозу не пое абсолютно никакъв ангажимент за следващите пет години”, каза Калфин на въпрос защо е гласувал „въздържал се”.


„Ла Вангуардия”: Пропаст в позициите на САЩ и ЕС за климатичните промени
Брюксел/Вашингтон. Съществува огромна пропаст в позициите на ЕС и САЩ относно подновяването на протокола Киото, коментира испанският в-к „Ла Вангуардия”. Американската администрация е далеч по-малко амбициозна и вероятно ще иска да замени изискванията на протокола със законодателство вътре в страната, в национален мащаб. От своя страна, ЕС вече се ангажира да намали вредните емисии с 30 % до 2020 г. Плановете на Вашингтон пък включват активни действия в тази насока едва след 2020 г. Друга точка на конфликт на позициите е свързана с подпомагането на борбата с климатичните промени в развиващите се страни, които ЕС иска да финансира. Американските политици обаче отложиха този спор за форума на Г20. В тази връзка, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази тревогата си, че преговорите между Брюксел и Вашингтон по тази тема не напредват.


„Юропиън войс”: Кунева се заема с банките
Брюксел. Европейската комисия стартира действия следващата седмица срещу предполагаеми широкоразпространени проблеми в работата на банките с техните клиенти, пише „Юропиън войс”. Еврокомисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева ще заяви на 22 септември, че банките в Европа крият такси от своите клиенти с помощта на сложна система за вноски, с което затрудняват сравняването на цените и прехвърлянето на сметки в други банки.Комисията също така ще публикува проучване на банковите такси, според което Австрия, Италия и Испания „се представят зле в прозрачността (на таксите) и са сред най-скъпите за банкови услуги страни”. Най-добре в тази сфера се представя Холандия, която имат добра прозрачност и най-ниски цени.


„Юропиън войс”: Неудобства и рискове на съвременната демокрация
Брюксел. Лидерите на Европейския съюз трябва да се научат да живеят с демокрацията, колкото е некомфортно може да се окаже това, коментира в новия си брой „Юропиън войс”. Демокрацията понякога е неудобна, но това не означава, че може да се мине без нея. Политиците, особено тези на власт, не обичат да се оставят на благоволението на гласоподавателите. Но по-просветените от тях признават, че изборите имат достойнства: без избирателен мандат, желанието на политиците да управляват и да правят закони е подозрително. Днес 27-те държавни и правителствени ръководители на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел, като трима от тях може да бъдат свалени от гласоподавателите до следващата среща на Европейския съвет в края на октомври. Тази ситуацията няма изключения: това е реалността в ЕС на 27 демокрации. „Семейните фотографии” на участниците в срещите на Съвета не са просто снимки на същите хора, които са се срещнали последния път, леко посивели и помъдрели – новият на днешната среща ще бъде българският премиер Бойко Борисов, който бе избран през юли, допълва вестникът.


АНСА: Най-тежката криза на пазара на труда в Италия предстои
Рим. Най-тежката криза на пазара на труда в Италия предстои. Това се посочва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според организацията до момента последиците от глобалната криза върху пазара на труда в Италия са били „умерени”, като най-тежкият период тепърва предстои, предаде агенция АНСА.През първото тримесечие на 2009 година в Италия е регистрирана безработица от 7,7%. От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очакват до 2011 година нивото на безработицата в страната да достигне 10,5%.


АФП: Еврото доближава най-високата си стойност от година насам
Токио. Еврото поскъпна до най-високата си стойност спрямо долара от почти година насам, след като инвеститорите започнаха да продават сигурните си инвестиции на фона на засилващия се оптимизъм за движението на икономиката, коментира АФП.Еврото достигна 1,4745 долара за едно евро, като за последен път това ниво беше достигнато на 25 септември 2008 г.Доларът остана в стабилна позиция спрямо йената. Инвеститорите разпродаваха долари срещу по-рискови активи след като акциите на Уол Стрийт стигнаха най-високо ниво от 11 месеца на фона на по-добрите данни за индустриалното производство.


Аркадий Дворкович: Продължаването на антикризисните мерки ще позволи избягването на нова криза
Москва. Съветникът на руския президент Аркадий Дворкович смята, че антикризисните мерки трябва да бъдат продължени в пълен обем, за да се избегне втора вълна от кризата, съобщава Интерфакс. „Изхождайки от оценката за ситуацията, че е постигната някаква стабилност, тези мерки трябва да бъдат продължени в пълен обем. Стабилизирането е факт именно на стимулиращите мерки”, каза той. По неговите думи това касае всички страни, в това число Русия.


Европейският икономически и социален комитет обсъжда единния пазар на ЕС в София
София. В София утре – 18 септември, ще се проведе първото публично изслушване на тема „България в единния пазар на Европейския съюз – констатациите на гражданското общество”, което се организира от Обсерваторията на единния пазар към Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) съвместно с българския Икономически и социален съвет (ИСС), съобщиха от съвета. Форумът ще започне своята работа в 9.30 ч. в хотел “Шератон”.По време на публичното изслушване ще се обсъди опитът на България в адаптирането към изискванията на единния европейски пазар и въздействието на разширяването върху българската икономика и социалния живот, като бъдат представени мненията на гражданското общество у нас доколко българските граждани се възползват от предимствата на този пазар. Ще бъде представена и текущата дейност на Обсерваторията по отношение на политиките в областта на единния европейски пазар. Целта е да се установи ползотворен диалог, като акцентът се поставя върху проблемите, пред които са изправени българските социално-икономически участници, и ще се обменят мнения как да бъдат премахнати препятствията пред единния пазар.Основните изказвания по време на изслушването ще бъдат направени от г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, и доц. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС.Позициите на гражданското общество ще бъдат представени от членове на ИСС. Намаляването на административните пречки пред бизнеса и подобряването на бизнессредата е тема на изказването на г-н Васил Велев, член на ИСС от Група І – работодателски организации. За правата на работниците у нас според четирите свободи в Европейския съюз ще говори г-н Пламен Димитров, член на ИСС от Група ІІ – синдикални организации, и член на ЕИСК. Проф. Нено Павлов, член на ИСС от Група ІІІ – други граждански организации, ще постави проблемите на приравняването и признаването на дипломите за завършено висше образование в България.В дебата ще участват председателят на Обсерваторията г-н Хорхе Пегадо Лиц, членове на ЕИСК, представители на Европейската комисия и на граждански структури от други страни-членки на ЕС.Обсерваторията на единния пазар в рамките на Европейския икономически и социален комитет е създадена през 1994 г., с подкрепата на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и Европейския парламент. Целта е тя да извършва текуща оценка на напредъка на единния пазар на ЕС – най-големия пазар в света, да оценява редовно постигнатия на практика напредък в осъществяването на единния пазар и при необходимост да предлага подобрения.Обсерваторията на единния пазар на ЕИСК е инструмент с практическа насоченост, предназначен да следи пулса на организираното гражданско общество в държавите-членки, да определя секторите, в които функционирането на пазара може да бъде подобрено или в които пречки възпрепятстват гражданите да се възползват в максимална степен от предимствата на пазара.Обсерваторията представя проучвателни доклади по въпроси, подбрани в тясно сътрудничество с представителите на съответните групи интереси, изготвя становища и идентифицира пречките за постигане на единния пазар, подпомага определянето и разпространението на най-добрите практики и на информация с цел да се насърчат партньорствата.Един от основните елементи в работата на Обсерваторията е да установи какъв е опитът на държавите-членки с единния пазар на ЕС. За тази цел тя избира практически и конкретен подход, основаващ се на изслушвания, които целят да дадат на заинтересованите страни възможност да изразят своите гледни точки, очаквания и загриженост. Обсерваторията се състои от 33 члена. Тя организира редовно изслушвания в Брюксел и в държавите-членки по въпроси от общ характер и по специфични проблеми на единния пазар. Целта й е да наблюдава отблизо как функционира на място единният пазар на равнището на различните икономически участници и потребителите, да идентифицира евентуалните пропуски и да предлага подобрения.

Предстоящото изслушване е първото, което се провежда в България.
Руският енергиен министър Сергей Шматко ще се срещне с Трайчо Трайков утре
София. Посещението на руския енергиен министър Сергей Шматко в София ще бъде на 18 септември 2009 г., съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Срещата с министър Трайчо Трайков е планирана за утре от 14.00 ч. в сградата на МИЕТ на ул. "Славянска" 8.


Най-мащабният форум за защита на потребителите ще се проведе в София
София. Най-мащабното до момента събитие за потребителите в България под надслов „ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция” ще се проведе утре в Рейнбоу Плаза, съобщиха организаторите. Форумът се организира от създателите на онлайн центъра за оплаквания Izlugan.com и Превент Холдинг и с изключителната подкрепа на еврокомисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева. Поради официалната визита на комисар Кунева в Брюксел, конференцията ще бъде официално открита от началника на кабинета й Джон Бел.Събитието ще събере на едно място организации, фирми, институции, потребители и клиенти, за да се дискутират и представят различни начини и механизми за оптимална защита на потребителските права в конкретни ситуации. Ще бъдат засегнати конкретни проблеми в отношенията „потребител-държава”, „потребител-търговско дружество”, „клиент-финансова институция” и ще се търсят решения в интерес на потребителите. Форумът е планиран така, че освен дискусии да се даде възможност на отделни институции, търговски организации и дружества, предоставящи обществени услуги, да представят изградените от тях структури и механизми за обслужване на клиенти и защита на потребителските интереси. „България вече е тръгнала по нов път. Това е правилният път - пътят към Европа, където има ясно регламентирани права и задължения и работещи механизми за тяхната защита. „Превенция – потребителската конференция” е само началото на поредица активности в посока информиране на широката общественост и „възпитаването” й на потребителско самосъзнание и потребителска култура” - споделя Радко Миланов, създател на интернет сайта за оплаквания izlugan.com и основен организатор на събитието„Ако събития от подобен род се превърнат в традиция за България, до две години диалогът „ потребители-бизнес-държава” ще започне да се води на едно ново, европейско ниво, от което ползите и дивидентите за всички ще бъдат безспорни” – категоричен е Джон Бел.Сред участниците са Магнифлекс, БГ Меню, Крайслер, Джийп, Додж, Макдоналдс, Тандем, „ЕВН България Електроразпределение“ АД, Девин, Технополис, Комисия за Финансов Надзор (КФН), Комисия за Регулиране на Съобщенията (КРС), Държавна Комисия за Енергийно и Водно регулиране (ДКЕВР), Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Комисия за защита на потребителите, омбудсманът на Република България и др.Форумът ще бъде открит от 10:00 ч. в Рейнбоу Плаза, ул.Атанас Дуков 29, София.


В антикризисните мерки на правителството се говори за строга финансова дисциплина, намаляване на разходите, според Емил Хърсев
София. Определено става дума за дясноцентрирани мерки. Сега колко дясно, е трудно да се мери. Това каза финансистът Емил Хърсев, в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей, България!”, по повод 82-те антикризисни мерки на правителството „Борисов”. По думите му основните неща са определено една запазена твърдо дясна политика. „При всички положения се говори за строга финансова дисциплина, намаляване на разходите”, допълни още Емил Хърсев. Той отново посочи, че политиката на правителството е дефинитивно дясно ориентирана, либерално към консервативна политика. Според него ляво би било да се отпуснат всички краища на бюджета. Икономическият анализатор от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов коментира, че е по-скоро скептичен. „Мисля, че първите стъпки са някак си начин на новия кабинет да се хареса на максимален кръг хора, т.е. да получи в максимална степен кредит на доверие. Така че в пакета има и някои по-странни неща, които не бих ги нарекъл десни”, поясни още Богданов. По думите му това са например гонитбата на чуждите работници. „Такива, според мен, маловажни неща, но все пак кабинетът като че ли иска да получи чуваемост от всички и между впрочем да получи и някакво рамо и от синдикатите”, каза Лъчезар Богданов.


УКРИНФОРМ: Населението на България до 2035 г. ще намалее до 1 млн. Души
София. Населението на България до 2035 г. ще намалее до един милион души. Такава прогноза за развитието на демографската ситуация в страната правят специалисти от Националния статистически институт на страната, предаде агенция УКРИНФОРМ. Според прогнозата, броят на нетрудоспособното население ще се увеличи до 25%, а сега този показател е 17%. През 2035 г. ситуацията ще бъде такава, че 100 работещи ще издържат 40 пенсионери и инвалиди, коментира заместник-министъра на труда и социалната политика Христина Митрева.


Спираме кражбите, запълваме бюджета, за да има повече пари за разпределение, заяви Тотю Младенов
София. Аз още следващата седмица свиквам Консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика с участието на социалните партньори, синдикатите, работодателите, както и представители от научните среди. Целта е да се очертае какво е постигнато досега от началото на пенсионната реформа през тези девет години, какво е сегашното състояние и на база демографската криза, която се очертава сега и през следващите няколко години, какво трябва да се направи в дългосрочен план. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин”. По думите му пенсионната реформа не трябва да се прави на парче и от днес до утре, а там са натрупани много проблеми. Правилно е, че трябва да се мисли оттук нататък как постепенно да се изравнят годините за пенсиониране за мъжете и за жените, защото в крайна сметка жените живеят повече от мъжете. „В бюджетната сфера трябва да се направи една доста сериозна редукция на персонала и аз смятам, че след тази редукция хората, които останат да работят, трябва да получават по-високи заплати”, поясни още Младенов. На въпрос дали ще има съкращения в министерството социалният министър каза, че ще се оптимизира съставът след 1 януари по такъв начин, че в министерството да останат хората, от които има нужда държавата. Министър Младенов каза по отношение на доходите на българите, че първо държавата трябва да покрие дефицитите, трябва да спре източването на пари от Държавния бюджет, да се натрупат малко средства. „И веднага, от средата на следващата година, сядаме на масата на преговорите със синдикати и работодатели по нова политика по доходите за увеличаване на ниските доходи, за заплати и за пенсии”, добави още Младенов. „Спираме кражбите, запълваме бюджета, за да има повече пари за разпределение”, каза Тотю Младенов.


„Юропиън войс”: Новият генерален секретар на НАТО иска да засили връзките с Русия
Брюксел. Новият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще обяви планове за „ново стратегическо партньорство” с Русия в свое изказване, посветено на външната политика, в Брюксел на 18 септември, пише „Юропиън войс”. Той търси одобрение от страните-членки на НАТО, за да получи формализира засиления политически диалог с Москва, в отговор на искане от страна на Русия. Освен това, той се надява да посети Москва преди края на годината. Новото партньорство има за цел да помогне на Русия и страните от НАТО да се противопоставят на стратегическите заплахи, вариращи от Афганистан до тероризма и пиратството.

Михаил Миков: Все още не е ясно какво ще се случи с ДАНС
София. Първото, което аз лично очаквах, както беше обещано, една концепция за национална сигурност. Очевидно управляващите решават да тръгнат със законодателните промени преди такава концепция и това трябва да се отбележи, а после, ако се наложи ще се правят следващи промени. Идеята, която имахме ние за единна криминална полиция, сега вече е променена. Това каза Михаил Миков, бивш министър на вътрешните работи, народен представител от Коалиция за България, в интервю за предаването на БНР „Преди всички”, по повод промените в законите за МВР и ДАНС. По думите му без работата на всички криминални полицаи в България, без усещането им за единност, ще има проблеми в работата. „Но това е въпрос, който е в отговорността на управляващото мнозинство”, добави още Миков. Според него дали ще е ГДБОП или дали другояче ще се казва, важното е да има резултати от дейността на тази структура. По отношение на връщането на старото понятие главен секретар – административна функция, администрира, секретарства някому, като в случая става на въпрос за политическия кабинет, бившият вътрешен министър каза, че според него това е неудачно решение. „Все още не е ясно какво точно ще се случи с ДАНС, но по-скоро тя ще остане една чисто аналитична контраразузнавателна служба”, заяви по отношение на промените в ДАНС Михаил Миков. Това не е най-доброто решение, защото въпреки всичките кусури, ДАНС е била създадена като една структура, която да чекира, да проверява работата на другите служби, а в същото време те да могат да проверяват работата на ДАНС, поясни още Миков. Но според него с тази промяна, която се върши контролът остава единствено политически в ръцете на министъра на политическото ръководство, допълни Михаил Миков.


„Утрински весник”: Българин и грък тласкат Македония към ЕС
Скопие. Македония към ЕС я тласкат българин и грък – като зам.-председател и председател на смесения комитет ЕС-Македония, пише днес македонският „Утрински весник”. Този комитет, който от основаването си, винаги има председател грък, и този път няма да изневери на традицията и на поста застава Йорго Шацимаркакис. Заместник-председател на комитета е българин, либерал, а в комитета членува и говорителят на министерството на външните


Връщат се дела в полза на служба „Държавен съдебен изпълнител” в Перник
Перник. Започва процес на връщане на дела в служба „Държавен съдебен изпълнител”. Това съобщиха от Районен съд в Перник, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Пирин. От 2007 г. се наблюдава тенденция на отлив на образуване на изпълнителни дела в държавната служба. От започването на работа на частните съдия-изпълнители нито една банка не е пожелала съдействие от държавната служба. „Топлофикация – Перник” и ВиК също ползват услугите на частните съдия-изпълнители. От Районния съд обясниха, че конкурентността на държавната служба намалява заради по-голямата мобилност на колегите им в частния сектор – удълженото им работно време и по-бързото връчване на призовките и съобщенията на страните. Тенденцията на отлив е характерна за цялата страна, уточниха от съда. Оттам подчертаха, че високият професионализъм и пълната прозрачност в работата на „Държавен съдия- изпълнител” създава доверие в клиентите и вече има дела, прекратени при частен съдия-изпълнител, за да бъдат образувани в държавната служба.

Няма коментари: