сряда, 9 септември 2009 г.

НОВИНИ ОТ 9 септември 2009

По Обективно

При ирландски отказ Лисабонският договор остава в историята
(е крайно време е да се разпише една свястна Европейска Конституция – където всеки народ да участва равнопоставено и уважително, съгласно историческото си развитие, бит, самобитност и култура. Където се акцентира за спазване правилата в отделната държавност, а в рамките на ЕС тя да е за предпочитане. Където отделния човек се зачита като личност, а не демагогски да се приравнява към някаква илюзия за “некоректен” или нещо подобно. Където правилата важат за всички с еднаква сила и строгост и най-важното са добронамерени, в законовия си смисъл. Лисабонският договор е история и архаизъм. Писан е в 20 век, с други намерения, и по друг повод все пак. А ако ще се продължава с друг, просто навреме да се обявява, Европа!)

Шведското председателство на ЕС предупреди, че ако Ирландия отхвърли Договора от Лисабон на референдума си на 2 октомври, това ще е краят за този договор, от който се очаква да подобри работата на европейските институции. Това съобщи europe.bg "Те (ирландците) са тези, които да вземат решението. Ако кажат "не", ще продължим с Договора от Ница", заяви в понеделник в Стокхолм шведският премиер Фредрик Рейнфелд на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. Договорът от Ница е сега действащият договор за работата на ЕС. Според публикувано допитване във в. "Айриш таймс", поддръжниците на Договора от Лисабон продължават да водят с 46 %. В сравнение с предишно допитване от май обаче колебаещите се нарастват със 7 процентни пункта до 25 %, а противниците на ратификацията на договора се увеличават с един процентен пункт до 29 %. Освен референдума в Ирландия, Договорът от Лисабон трябва все още да мине през ратификация в Германия, Полша и Чехия. Миналата година ирландците го отхвърлиха с 53,4 % от гласовете. Йежи Бузек ще посети Ирландия за да окаже подкрепа на кампанията в полза на договора. "Не трябва много да натискаме ирландците, защото те сами трябва да решат. Нужно е обаче да се обяснят някои неща и бих искал да отида там за дискусия с гражданското общество, населението и институциите по повод това гласуване", каза председателят на Европейския парламент.

Северен поток скара Полша и Финландия
Властите на Полша блокираха кандидатурата на бившия финландски премиер Пааво Липонен за бъдещия пост на външен министър на Евросъюза, заради неприемливите му според Варшава връзки с руския газов гигант "Газпром", писа в. "Комерсант". Миналата година Липонен се съгласи да стане консултант на компанията по проекта за изграждане на газопровода "Северен поток".Според полската преса премиерът на страната Доналд Туск открито е заявил позицията на Варшава по въпроса пред шведския си колега Фредрик Райнфелт, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, в хода на церемониите по случай 70-годишнината от началото на Втората световна война, който се проведоха на 1 септември в полския град Гданск. Туск е заявил, че страната му никога няма да се съгласи такава важна за ЕС позиция, каквато е тази на външен министър, да бъде заемана от политик, свързан с компания, чиято дейност застрашава енергийната независимост на Полша.Постът на външен министър на ЕС, наред с този на президент на Съюза са предвидени от Договора от Лисабон, който обаче ще може да влезе в сила едва тогава, когато бъде одобрен от всичките 27 страни-членки. Решението на колебаещите се държави според експерти зависи до голяма степен от изхода на повторния референдум по въпроса в Ирландия, насрочен за 2 октомври. Наскоро представители на Швеция заявиха, че в случай на положителен изход на ирландския референдум, кандидатурите за президент и външен министър на ЕС ще могат да бъдат определени в хода на следващата среща на високо равнище в Брюксел, която ще се проведе в края на октомври.Основните конкуренти на Липонен за поста включват бившия британски премиер Тони Блеър и ректора на Оксфордския университет и бивш губернатор на Хонг Конг Крис Патън. Според в. "Комерсант" обаче кандидатурата на финландския политик най-вероятно ще отпадне от надпреварата след критиката на Полша.

Евгени Кирилов: Досега Спаска Митрова отдавна трябваше да бъде освободена
Досега Спаска Митрова отдавна трябваше да бъде освободена, каза в интервю за агенция „Фокус” европейският депутат Евгени Кирилов от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. „Ако смятат да я освобождават месец или седмици преди изтичането на присъдата, то това е пълен провал. Мисля, че целият случай, колкото и македонските политици да се опитват да го поставят като някаква дреболия, е много знаков за начина, за отношението на сегашните македонски власти към правата на човека. Това е една много съществена грешка и мисля, че те се поддават на лъжливи емоции. Въпросът не е само до България, а до спазване на стандартите. Въпросът не е в това, че тя е българска гражданка, а че такова нещо по принцип е абсолютно недопустимо”, коментира той. Кирилов се подготвя да запозная колегите си Европейския парламент със случая съвсем скоро. В момента се формира делегация за Македония, както и цялата външна комисия в Европарламента. „Изчаквам просто един кратък период от няколко дни, за да се концентрира Парламентът върху реалната дейност. Мисля, че в Македония допускат много сериозна грешка. Но те допускат и други сериозни грешки, които са знакови. Например, реакцията по отношение на нашите военни паметници и военни гробища. Това също се подценява драстично от тяхна страна. Щом е така, естествено, ще трябва и България да покаже ответна реакция, няма друг начин. Ние бяхме достатъчно търпеливи”, обясни той. Според европейския депутат България няма някакъв драстичен политически проблем с Македония. Проблемите се създават от всички подобни действия като при случая със Спаска Митрова в Република Македония. Ние даваме редица знаци за положително отношение и може би недостатъчно критично гледаме на отделните случаи, на неща, които в миналия Европейски парламент предлагахме и бяха приемани като поправки в документите за Македония. Въпросът е, че на това не се обръща внимание от македонските власти. Това неминуемо ще има последствия. Аз не искам в никакъв случай да представям нещата по-критично, отколкото са, но във всички случаи пак казвам – знакови неща, решение, както в случая – малтретиране на една майка на невръстно дете по този начин са невероятно възмутителни. За тях това са някакви дребни случаи, но те са много сериозни нарушения на човешки права, още повече – на граждани на България. Има редица други случаи, по които нашето правителство трябва да направи рекапитулация. Струва ми се, че те я правят, виждам някои положителни знаци, някои по-твърди изказвания и смятам, че това е правилно”, каза Евгени Кирилов.

Евроексперти хвалят кабинета за борбата с корупцията
Високопоставен френски представител даде положителна оценка на новото българско правителство за работата срещу корупцията и организираната престъпност. Държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш е разговарял с премиера Бойко Борисов за двустранните отношения по енергийни, военни и образователни въпроси, информира БНР. Акцент на разговора обаче е бил, въпросът за корупцията и организираната престъпност.Ние напълно осъзнаваме волята на българското правителство и премиера за "прочистване на шкафовете от миналото", за по-добро изпълнение на изискванията на ЕС в борбата с мафията, корупцията и организираната престъпност и за това България да стане истинска правова държава", каза Льолуш в отговор на въпрос за оценка на първите стъпки на кабинета на Бойко Борисов. По думите му, изключително важно е българското правителство да си дава сметка за това и да осъзнава проблема, че не може да има две равнища на принадлежност към Европа. Абсолютно важно е да се изкорени корупцията в администрацията и в правосъдната система, има очевидна воля за това, която ние подкрепяме и ще очакваме резултати, каза Пиер Льолуш.В областта на енергийната политика България не трябва да е сама, когато трябва да се противопостави на предизвикателството от спиране на електричеството, заради липса на газ, казал Льолуш. Той е заявил, че ако проектът АЕЦ „Белене" се осъществи, Франция ще има съществено участие в него. Той е предал поканата на Саркози за посещение на Борисов в страната. Попитан за случая "Борилски" Пиер Льолуш каза, че предстои нов процес, което по думите му се дължи и ще се случи благодарение на френската дипломация в лицето на посланик Етиен дьо Понсен.

Вима,Гърция: Метрото в София обедини социализма с капитализма
Метрото в София обедини социализма с капитализма, пише гръцкият вестник „Вима”. Първата линия на метрото в София и в цяла България вчера беше пусната за движение – 30 години, след началото на строителните дейности, прекъсвани редица пъти. Линията е с дължина 2,3 км, според вестника и ще обслужва около 180 000 пътници ежедневно. Церемонията по откриването на метролъча беше отложена, тъй като вчера в България беше ден на траур заради загиналите в Охридското езеро 15 души. Планът за изграждане на метрото е одобрен през 1977 г., а самите строителни дейности са започнали през 1979 г. Правителството има амбицията до края на 2012 г. да е завършило и втори метролъч с 27 станции.

ЕС може да разреши закриването на сайтове за залагания
Европейският съюз (ЕС) може да разреши на страните членки да закриват сайтове за залагания, когато целта им е да предотвратят престъпления.Това решение на Европейския съд буквално взриви бизнеса, като акциите на един от най-големите европейски букмейкъри - австрийската група за онлайн залагания Bwin, се сринаха с 9.5% при обявяването на новината.Големи сайтове веднага реагираха остро на решението с тезата, че то в действителност е в изгода на националните монополи. Много подобни компании водят съдебни дела за отваряне на пазара. "Малко е разочароващо, тъй като нашата надежда беше, че Европейската комисия и Европейският съд всъщност подкрепят отварянето на пазарите и конкуренцията", коментира решението за Ройтерс Джеймс Холинс, анализатор на хазартния пазар за "Дейниъл Стюърт къмпани..Решението на Европейския съд е заключение по дело на португалския държавен хазартен монополист "Санта каза" срещу Bwin. Португалската компания поиска прекратяване на сделка за спонсорство на Bwin с португалската футболна лига, която позволява на Bwin да рекламира сайтовете си сред феновете.Според съда забраната, наложена на хазартни сайтове като Bwin да предлагат хазартни услуги чрез интернет, може да е оправдана, ако целта на подобна забрана е борбата с престъпността и измамите..Очаква се тази година стойността на хазартния онлайн пазар да достигне 6.4 млрд. евро, като най-големият дял от него се пада на спортните залагания - 2.5 млд евро.

Google Translate превежда израза аз съм българче, на македонски, като виагра за жени
Преводите, които Google Translate предлага са далеч от доброто качество, но все пак са полезни за основно разбиране на съдържанието. Доста често се получават смешни и забавни неточности, но тъй като основната идея на услугата не е професионални преводи, грешките са напълно допустими.Оказва се обаче, че някои от тях звучат доста обидно.Както е открил вестник "Новините днес" по сигнал на читател, Google Translate превежда заглавието на емблематичното българско стихотворение "Аз съм българче" на македонски като "Виагра за жени".Фразите "Източна, Западна и Централна България" се превеждат от онлайн услугата на същия език като "Източна, Западна и Централна Македония".От страницата на Google Translate всеки потребител може да предложи по-добър превод на даден текст, но той трябва първо да бъде одобрен от компанията в неизвестен срок.

Разследването за царската болница е прекратено
Прекратено е разследването за т.нар. царска болница, съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Това е станало още през май, като причината е, че няма престъпление, уточни той. Разследването започна през 2006 г. след две години престой по прокурорски кабинети. През 2004 г. правителството на Симеон Сакскобургготски одобри договор с Банк Аустрия за изграждане на нова педиатрична клиника срещу държавно гарантиран заем от 36 млн. евро. Парламентът блокира ратификацията, а създадената анкетна комисия по случая сезира прокуратурата. За него се заговори отново през юни 2006 г., когато избухна скандалът със "Савойската афера", след като бяха публикувани подслушани разговори между бизнесмена Пиерпаоло Черани и принц Виктор-Емануил Савойски, братовчед на Сакскобургготски, свързани с проекта за болницата.

Експерти: Да се премахне възможността за гласуване на друго място
Да се премахне възможността за гласуване на друго място с изключение на някои редки случаи, мажоритарният елемент или да отпадне, или да се намерят механизми за справедливото му въвеждане с равномерна тежест на избора на отделните кандидати и да се подобри системата за обжалване на изборните резултати.Това са част от идеите за промени в изборното законодателство, които представиха във вторник от Асоциация "Прозрачност без граници" и Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор.Според Николай Вълчанов - експерт, работил по доклада на неправителствените организации за наблюдение на изборите, гласуването на друго място трябва да остане само за членове на избирателни комисии, полицаите и някои военни, пуснати в отпуск. Трябва да се предотвратят възможностите за неоснователно дописване в избирателните списъци, посочи той. Експертите посочиха, че гласуването на друго място и дописването в списъците е сигнал и форма на изборен туризъм.По думите на Вълчанов е необходимо в някои случаи да отпадне ограничението изборните резултати да се обжалват само от определени институции. Изискването Конституционният съд да бъде сезиран само от ограничен кръг органи пък понякога ограничава справедливи жалби, каза той.Вълчанов посочи, че ако ще се въвеждат ограничения на гласуването в чужбина, това не би могло да засегне само някои страни, а да не важи за други. Затова политиците трябва внимателно да преценят въпроса какви промени да направят за гласуването извън страната.Експертите отбелязаха, че сериозен проблем е не толкова законодателството, колкото неговото прилагане, доказването и наказуемостта на нарушенията. Според тях продължава да липсва добро взаимодействие между институциите, които трябва да разкриват тези престъпления, не се използват ефективно и разрешените в закона специални разузнавателни средства и служители под прикритие. Проблем също така е, че голяма част от сигналите са анонимни, малкия брой хора, които искат да сезират институциите, както и отказът от свидетелстване на по-късен етап от разследването. Според наблюдателите в повечето случаи свидетелите се отказват да дават показания след сплашване.

Готов е обвинителният акт срещу Ковачки
Обвинителният акт срещу бизнесмена Христо Ковачки е готов. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Той ще бъде внесен в началото на следващата седмица. Материалите по делото са събрани в 100 папки. Енергийният бос е обвинен за данъчни престъпления на стойност 16 млн. лева. От 3 до 8 години затвор заплашват Христо Ковачки заради укрити данъци. Срещу него е повдигнато обвинение за данъчни престъпления в особено големи размери. Припомняме, Ковачки бе арестуван за кратко преди девет месеца, когато започна и досъдебното производство срещу него.

Президентът Първанов и неговата администрация се превърнаха в опора на разрушаването...
Гражданска лига на България с голяма тревога отбелязва факта за поредния опит на президента Първанов да изземе функции на изпълнителната власт, в частност на министър-председателя.Това не е първото негово такова действие и за съжаление при предишния опит той ефективно успя да подчини огромни територии от изпълнителната власт на своята воля, в резултат на което правителството на Сергей Станишев се превърна в марионетна структура на външнополитическия интерес на Руската федерация и криминалните интереси на хора, които българското общество дефинира като „олигарси". Никога в съвременната история на България не сме имали толкова безогледно и арогантно загърбване на българската национала кауза в интерес на един авторитарен режим, какъвто е режимът в Москва.Президентът Георги Първанов и неговата администрация се превърнаха в опора на разрушаването на разделението на властите, законността и пазарната икономика в България.Те успешно постигнаха всички цели, които им бяха поставени, за да може България да потъне през последните 8 г. в корупция и престъпност, невиждана в ЕС.Крайният резултат е почти блокиране на процеса на разширяване на ЕС в резултат на почти проваленото членство на България в ЕС и драматично отслабване на южния фланг на НАТО, когато стане въпрос за стратегически политически решения спрямо Русия. Относно конкретно отправените обвинения, ние заявяваме следното:
1. Не може да има приемственост в енергийна стратегия и политика, която не е българска. Поради това призоваваме новото правителство на България да изготви такава стратегия, която да отразява не руския, а българския национален интерес.България няма да загуби нищо, ако проектите на една авторитарна държава, като Русия я заобиколят. Единствено ще спечелят българските граждани, като намалее натискът от гигантската политическа корупция, който оказват тези проекти върху тяхното ежедневие.
Очевидно се налага да се припомни на президента Първанов, че зависимостта от руските газови доставки се възприема от нашите съюзници в ЕС като потенциално най-голямата опасност за националната им сигурност.
2. Президентът Първанов трябва да престане да бъде лобист на „Газпром" относно придобиването на газопреносната мрежа в България.И без тази услуга, ние сме сигурни, че руската компания ще му предложи поста на директор на проекта „Южен поток". Русия има дълга традиция да възнаграждава предателите на национални каузи.
3. Президентът Първанов трябва да престане да жонглира с фрази като „модели на финансиране" или „проектни компании", защото житейският му опит и съветническият капацитет, който притежава, е толкова семпъл, че подобни изявления, сложени не на място и в неподходящо време, унижават институцията, наречена „президент на България" до нетърпими величини.Време е президентът Първанов най-накрая да си научи задълженията по Конституция и да започне да ги изпълнява.
4. В демократичния свят няма понятие „енергийна дипломация". Това е фраза, директно заимствана от Адолф Хитлер, когато обяснява пред своя Генерален щаб защо са му нужни ресурсите на изток преди да възобнови нападението срещу Великобритания.Енергетиката не е политика, освен ако не си диктатор.Изпитваме срам от принизяването на президента на България до личности, като споменатата по-горе, до Саддам Хюсеин или до Уго Чавес.
5. В България не съществува проект АЕЦ „Белене". Съществува една документална манипулация, която цели да лиши България от възможност да развива сигурна и пазарна ориентирана ядрена енергетика, както и да ликвидира възможността за технологична модернизация на този сектор, като площадката „Белене" бъде запазена за построяването на ядрена централа от 4-то поколение, когато това стане технологично възможно и след изтичането на ресурса в блоковете в АЕЦ „Козлодуй".
Разбира се, цялото това действие бе придружено с манипулации, корупция и брутална подкрепа от страна на президента и неговата администрация. Гражданска лига на България ще продължи да анализира бруталната атака срещу конституционния ред, която бе извършена днес.Тъй като очевидно президентът Първанов не е в състояние да се примири с рамката, поставена му от Конституцията, ние настояваме в българското общество да започне истински разговор относно пътя за отстраняването му от длъжност на основание чл. 103, ал.1 от Конституцията на Република България, третиращи държавна измяна и нарушение на Конституцията.

По БГНЕС

Трайков: Изказването на президента е недопустимо
Аз никога не съм правил аналогия между 500 млн евро за АЕЦ "Белене" и средствата за проекта "Горна Арда", каза по повод упрека към него от президента Георги Първанов в статията си министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по телефона от Брюксел пред БНТ.Ако тези пари бяха вложени в Горна Арда досега проектът щеше да бъде готов, уточни Трайков. Начинът по който се изказва президентът показва безпочвеността на подобно твърдение. Ако предишното правителство не беше действало мудно, а действаше като нас, досега щяхме да имаме готови проекти, магистрали и много други важни обекти, подчерта министърът. Подобно изказване като това на президента е вредно, направено по този начин. Премиерът Борисов и г-н Путин при разговорите си стигнаха договорености и сега да се говори какво е могло да се случи е безсмислено, контрира Трайков препоръките на Първанов. За един месец сме на власт и да се казва, че не се работи е меко казано недопустимо, посочи Трайков. Много от констатациите в статията на президента трябва се отнасят към предишното правителство, категоричен е министърът. Не се чувстваме некомпетентни, както казва президентът, категоричен е Трайков. Нарекох недопустимо изказването на президента, защото казаното от него става пред очите на Русия и освен това буди особени коментари, заключи министърът.В студиото проф. Атанас Тасев експерт по енергетика каза, че в спора между Бойко Борисов и президентът Георги Първанов няма нищо лошо и подобен спор е конструктивен. Според Тасев не бива да спира проектът АЕЦ "Белене", докато проектът Бургас-Александруполис е единствено в полза на Гърция. /БГНЕС

Борисов на първо работно посещение в Брюксел
На 9 и 10 септември министър-председателят Бойко Борисов ще направи първото си работно посещение в Брюксел, начело на българска правителствена делегация, съобщиха от правителствената пресслужба.В сряда следобед той ще разговаря с директора на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер в сградата на Постоянното представителство на страната ни в Брюксел. Деловата програма на премиера за деня предвижда още срещи с председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс и с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Жозеф Дол. В четвъртък, 10 септември, министър-председателят ще проведе работни срещи с председателя на ЕП Йежи Бузек и с европейския комисар по околната среда Ставрос Димас. В късния следобед е срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в сградата на Комисията в Брюксел. В състава на предвожданата от министър-председателя делегация са вицепремиерът Цветан Цветанов, външният министър Румяна Желева, министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Мирослав Найденов и Маргарита Попова, секретарят на Съвета по управление на средствата от ЕС Юлиана Николова, както и посланикът и постоянен представител на страната ни в Брюксел Бойко Коцев. /БГНЕС

Станишев:Очертава се доста рестриктивен бюджет за 2010 г.
Очертава се доста рестриктивен бюджет за следващата година. Ще има вероятно и замразяване на доходите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на специална среща на депутати от Коалиция за България, с ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", предаде парламентарният репортер на БГНЕС.Ще бъдат дебатирани теми за бюджет 2010, за данъчните закони, за мерки срещу растящата безработица и др. Според Станишев една антикризисна политика не може да се свързва само с набелязване на макроикономически мерки. Той подчерта, че по някакъв начин българската държава трябва да гарантира оцеляването на българските предприятия, както и на всички, които са в реалния сектор на икономиката. Според него с увеличаването на безработицата, трябва да има ясна програма на правителството, свързана с преквалификацията, с временната заетост и други. Според него правителството има закъснение от гладна точка на ефективната прагматична работа в тези сфери. Станишев отбеляза, че не би трябвало кризата да се отрази на хората с най-ниски доходи и е наложително да има компенсиращи мерки в бюджет 2010. Идеите на Коалиция за България са да не помисли за увеличаване на минималната работна заплата или да се възстанови необлагаемият минимум за най-ниските доходи. От своя страна от Коалиция за България са подготвили вече своите законодателни инициативи, за преодоляване последствията от кризата. Срещата продължава с присъствието на лидера на БСП. /БГНЕС

Курумбашев: Поправката в закона за културното наследство е откровен лобизъм
С поправката внесена от двама депутати от ГЕРБ в закона за културното наследство се предлага, да не се иска официален документ за произход на движими културни ценности и това е откровен лобизъм в полза на определен кръг от хора. Това заяви Петър Курумбашев от ПГ на Коалиция за България преди предстоящото заседание на Комисията по култура, гражданско общество и медии, на което ще се разисква по темата, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.От Коалиция за България искат да знаят, дали промяната се подкрепя от министъра на културата и от министъра без портфейл Божидар Димитров, и не е ли това съобразна помощ, за да може, да се осъществи контрабанда на подобни предмети. Корумбашев запита още, не е ли това посегателство върху държавния интерес в полза на частния. Депутатът заподозря управляващите от ГЕРБ с внесените поправки в няколко закона, че те уреждат интересите на собствениците на големи ловни стопанства или концесионери, както и в полза на нотариусите, а сега и услуга за колекционерите. Той нарече подхода, като „добър ден“ на новото мнозинство и като първите поправки в закони, които гражданите на България ще си спомнят. Бившият министър на културата и сегашен депутат от КБ проф.Стефан Данаилов допусна, че закона за културното наследство може да бъде усъвършенстван, но това не трябва да става на парче./БГНЕС

Депутатите с минута мълчание почетоха загиналите от репресии през 20-ти век
Депутатите от всички парламентарни групи изразиха почитта си с едноминутно мълчание към всички жертви на репресиите през 20-ти век, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.Повод за това даде съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров, който прочете декларация от името на коалицията с призив да се почетат десетките хиляди жертви на комунистическия терор, започнал на 9 септември 1944 чрез преврат в държавата."9 септември остава разделителна дата в нашата история", заяви Димитров, като в същото време напомни за необходимостта от всенародно помирение около това събитие преди 65 години. От своя страна Сергей Станишев, лидер на БСП заяви, че според Коалиция за България наистина в българското общество има разделение за оценката на историческата дата. Той напомни, че промяната на тази дата е била неизбежна, защото България е била част от губещата коалиция, начело с Хитлеристка Германия и българският избор е бил предрешен от великите сили. Заедно с това Станишев подчерта, че участието на България в антихитлеристката коалиция е било признато и отчетено в края на Втората световна война, както е оценен и актът за спасяването на българските евреи от нацистките лагери. По негово мнение след 9 септември в България е започнала индустриализация и модернизация, "но не можем да си затваряме очите за репресиите, които бяха допуснати". Станишев предложи да се почете паметта на всички българи през 20-ти век, които са загинали от репресии. Лютви Местан от името на ПГ на ДПС заяви, че е време България да се поучи от европейския подход и да се почетат едновременно в един същи ден жертвите на фашизма и на комунизма. Той предложи този ден да е 23 август, както е в Европа. Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов се присъедини към преобладаващото мнение на депутатите и призова Народното събрание да изрази почин към всички загинали през 20 век за своите идеали. БГНЕС припомня, че депутатите почетоха с едноминутно мълчание на крака загиналите 15 български граждани във водите на Охридското езеро на 5 септември. /БГНЕС

Т. Младенов: Българските работници трябва да бъдат защитени
Повечето работници от трети страни са непретенциозни към заплащането и към трудовите условия, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред БНТ.Министърът посочи, че тези ограничения за чуждестранни работници не се отнасят за тези от страните на ЕС. В условия на криза трябва българските работници да бъдат защитени, подчерта Младенов. Той даде за пример фирмата, която реализира магистрала "Люлин", която се забавя силно в сроковете. Там работят 600 работника, от които 280 български работници и 320 турски работници, които получават много повече от българите, което е недопустимо. Аз съм казал на директора на Инспекцията по труда да следи тази фирма, която строи магистрала "Люлин" защо не спазва законите, всички работници трябва да са равнопоставени, подчерта Младенов.. Над 2300 безработни шлосери и стругари са регистрирани в Бюрото по труда, а в това време с тези професии внасяме чуждестранни работници със заплати по 2000 лева, посочи министърът. За август има 290 000 безработни лица и България трябва да се погрижи за тези хора. Ситуацията във фирмите е много тежки и по данните на Агенцията по заетостта ще успеем да задържим безработицата под 10% до края на годината. Ще намалим осигурителната вноска с 2%, работодателите, ако са лоялни, ще могат да запазят около 60 000 работни места. Самите работодатели са заинтересовани да запазят работниците си. Най-тежко е в няколко отрасъла като БДЖ , където има масови съкращения, 2554 лица са съкратени през август. Затегнахме режима на работещите в Бюрата по труда и ми пращат данни всяка седмица. Обявените работни места за август са 11 000, уточни Младенов. Ще свикам консултативен съвет за квалификация на работната сила. През последните години се дадоха много пари за това, а резултатът е нулев, коментира той. Не можеш да харчиш държавни пари за квалификация и да си търсиш работници от чужбина. Най-тежко е в БДЖ и съпътстващите производства, свързани с Кремиковци, като пристанищата, например. Според министъра програмата за съкратено работно време е имала резултат донякъде. В България работи много добре Тристранният съветът за сътрудничество между синдикати, работодатели и научни работници, убеден е социалният министър. На първо място трябва да спрем източването на бюджета и да спрем дефицитите. Веднага след това, още през януари 2010 на масата сядаме със синдикатите и работодателите, за да обсъждаме размера на минималната работна заплата, съобщи Младенов Ние възстановихме това сътрудничество на всички нива, защото в последните 9 месеца то не съществуваше, отбеляза министърът. Трябва да подпомогнем бизнеса в борбата с безработицата и да насочим усилията си към най-уязвимите групи особено в състоянието на икономическа криза, повтори няколко пъти Тотю Младенов. Премиерът и цялото правителство си гледат работата и резултатите се виждат. Тук няма място за завист в положението, в което се намира държавата, коментира Младенов статията на президента Първанов. /БГНЕС

Белград: Косово е "черна дупка" за всякакъв вид трафик
Косово е "черна дупка" за всякакви видове трафик, което обяснява противопоставянето на Прищина на споразумението за полицейско сътрудничество между мисията на ЕС в Косово /ЕУЛЕКС/ и Белград, заявява сръбският министър за Косово Горан Богданович, цитиран от АФП. "Някой в Прищина не желае тези въпроси да бъдат разрешени, защото ние всички знаем, че Косово е черна дупка що се отнася до трафик на оръжие, наркотици и хора. Някой очевидно има интерес от всичко това", подчертава министърът в интервю пред сръбския в. "Блиц". Прищина счита, че споразумението за полицейско сътрудничество и сигурност, изготвено директно между ЕУЛЕКС и Белград, противоречи на неговия суверенитет и това породи ожесточената реакция на косовските власти. Косовската албанска политическа класа счита, че само държавните институции на Косово могат да подписват международни споразумения. /БГНЕС

Обама подкрепя изкупителен данък върху газираните напитки
Американският президент Барак Обама намекна, че може да подкрепи "изкупителен данък" върху газираните напитки, за да помогне за намаляването на големия брой хора с наднормено тегло в САЩ, но предупреди, че това ще е трудна битка срещу корпоративните и икономически интереси, предаде Франс прес."В действителност смятам, че това е идея, която трябва да бъде проучена", заявява стопанинът на Белия дом в предстоящия брой на списание Men's Health, относно възможността за облагане с данъци на газирани напитки като кола и други богати на захар продукти. Няма съмнение, че нашите деца пият прекалено много сода. И всяко изследване показва голямата връзка между консумацията на сода и затлъстяването, припомня Обама. Президентът, който е един от най-здравите главнокомандващи на армията от десетилетия, подчерта, че очевидно има твърде много съпротива в Конгреса срещу подобни изкупителни данъци. /БГНЕС

По ДНЕС +

Цецка Цачева констатира гласуване с чужди карти
Председателят на парламента Цецка Цачева констатира гласуване с чужди карти в 41-то Народно събрание. В залата присъстват 11 души, а гласуват 15, заяви от парламентарната трибуна днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева, с което тя за първи път констатира гласуване с чужди карти в 41-то Народно събрание. Това се случи по време на гласуването на преходните и заключителни разпоредби в приетите на второ четене промени в Закона за пътищата. /БГНЕС

ПГ на РЗС оттегля законопроекта си за избор на народни представители във Велико народно събрание
ПГ на РЗС ще оттегли законопроекта си за избор на депутати във Велико народно събрание, който е т.3 от дневния ред за тази седмица на НС, заяви лидерът на РЗС Яне Янев. Той обясни, че правят тази стъпка, защото имат уверение от ПГ на ГЕРБ за съставянето на работна група, която ще съсредоточи върху подготовката на нов избирателен кодекс и на промени в Конституцията. РЗС е създал екип начело с проф. Михаил Константинов, който ще работи върху нов избирателен кодекс, а закона за избор на депутати във Велико народно събрание въпреки, че е актуален, не може да бъде част от избирателния кодекс, заяви Янев. От РЗС възразяват срещу становището на правната комисия, с което членовете й потвърдиха миналата седмица, че НС не би трябвало да взема отношение към конституционни дела. Поводът бе реакцията на РЗС, с настояване за касиране на 7 мандата на последните парламентарни избори на ДПС. В рамките на това Народно събрание, което има конституционно мнозинство, могат да се направят промени в Конституцията, заяви Димитър Абаджиев от ПП на РЗС. Според него трябва да се унифицира начинът на гласуване в чужбина, да се фиксират правомощията на национални и местни референдуми и да се изясни, кога да започват правомощията на народните представители.

Цв. Цветанов: В срок ще имаме номинация за еврокомисар
До края на годината вярвам ще бъдат усвоени 80-90 % средства по инструмента Шенген, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиерът Цветан Цветанов. Той каза още, че досега има закупен един хеликоптер по линия на Шенген. Цветанов беше категоричен, че процедурата, обявена за три хеликоптера ще бъде прозрачна. Тези хеликоптери трябва да отговарят на изискванията за наблюдение на границата. По думите на Цветанов, те не са достатъчни, но това са възможностите за усвояване на парите от ЕК. Иначе хеликоптерите трябва да се плащат с пари от бюджета. Гласуваните днес от правителството 57 мерки в областта на правосъдието и вътрешните работи след мониторинговия доклад на ЕК от юли, които ще бъдат представени в Брюксел ще стимулират промяна на отношението към страната ни по отношение усвояването на парите от еврофондовете. В европейски контекст Цветанов каза, че в срок ще има номинация за български еврокомисар. Казвам номинация, приемете, че ще бъде различна от Меглена Кунева, уточни вицепремиерът. /БГНЕС

Президентът свиква на заседание Консултативния съвет за национална сигурност
На основание чл. 100, ал. 3 от Конституцията на Република България президентът Георги Първанов свиква на заседание Консултативния съвет за национална сигурност на 14 септември 2009 г. от 14.00 часа на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На заседанието ще бъдат обсъдени мерки за изпълнението на показателите по Механизма за сътрудничество и проверка и за подобряване усвояването на средствата от Европейския съюз. Доклади ще изнесат заместник-министър председателите и министри на вътрешните работи и на финансите Цветан Цветанов и Симеон Дянков и министърът на правосъдието Маргарита Попова. Според закона за КСНС членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност”, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

Ген.Колев: Президентът беше предизвикан за своята реакция
Президентът Георги Първанов беше предизвикан за своята реакция, заяви ген. Никола Колев, н-к на кабинета на президента по бТВ. Президентът няколко пъти заяви, че няма да се произнася по никакъв начин през първите 100 дни на управлението, но станаха събития, които поставят в опасност енергийната сигурност на страната, която е част от националната сигурност, каза ген. Колев. По думите му този тип отношения не са в полза на държавата. Статията беше планирана, но президентът решава кога да бъде публикувана. Според него ако не е била дискусията около отиването на Георги Първанов в Охрид, вероятно тонът на статията би бил доста смекчен. По думите на ген. Колев президентът Първанов е трябвало да отиде в Охрид при положение, че има загинали българи, а и там е бил македонският президент. В Конституцията има един запис, че президентът е обединител на нацията и той трябва да поддържа връзки с хората, отговори ген. Колев на обвиненията, че държавният глава си е направил ПР с това посещение. Преди това през деня е имало комуникация между премиера и президента по повод трагедията и действията, които се предприемат, но защо Георги Първанов не е предупредил Бойко Борисов за своето посещение в Охрид ген. Колев не можа да отговори. Според него президентът не е виновен за забавянето на българския самолет с оцелелите българи и това е било решение само на македонските власти, защото държавният глава е нямал механизъм за въздействие на техните действия. Началникът на кабинета на президента Първанов още един път повтори, че ако не е бил случая около Охрид, държавният глава е щял да спести някои по-сериозни оценки в статията си, че Бойко Борисов е отишъл на среща с Путин неподготвен. По думите му Първанов е имал много срещи с Путин още в качеството му на президент и срещите с него не са леки. Всеки трябва да бъде подготвен, защото това е политик от голяма класа, каза ген. Колев и добави, че пред руската страна е много трудно да се защитят националните интереси, така че преговорите са стъпка по стъпка. Има резултати с подписани много договори, но не са финализирани, добави началникът на кабинета на държавния глава. Според него държавниците трябва да вземат решения, които може да са в ущърб на определен регион, но трябва да се търсят компенсации по друг начин, каза ген. Колев, визирайки евентуален нов референдум за газопровода Бургас – Александруполис. Искам да пожелая успех на делегацията в Брюксел, но трябва да има нормална комуникация между управляващите, заяви още ген. Никола Колев. /БГНЕС

Трайков: Ще подадем още 7 сигнала за злоупотреби
По повод предложението на министърът на икономиката, енергетика и туризма(МИЕТ) Трайчо Трайков, Ангел Семерджиев да оглави Държавната комисия за водно и енергийно регулиране(ДКЕВР), министърът обясни, че избраникът му няма партийна обвързаност с ГЕРБ. Изборът на министър Трайков е станал след няколко проведени разговора. Семерджиев е изпълнителен директор на Булгартрансгаз, а от 2001 до 2007 г. е бил зам. председател на ДКЕВР и е бил председател на Асоциацията на енергийните регулатори. Има шестима, работещи по европейските фондове, които са подали невярна информация за конфликт на интереси. Те ще бъдат уволнени и заведени под съдебна отговорност. Една от тях е Ивет Жаблянова – ръководител на ОП „Конкурентноспособност“. Министър Трайчо Трайков отрече Бързашки да е сред лицата уличени за конфликт на интереси. За да се избегне забавянето на действията по оперативната програма, ще бъде включена Жулиета Хубенова като експерт. Тя има дългогодишен опит от Европейската банка за възстановяване и развитие. Няма окончателно решение за Българския енергиен холдинг, каза министър Трайков. Автомобилите закупени от холдинга ще продължат да бъдат използвани, защото са платени доста от лизинговите вноски. При закупуването на тези коли е имало заобикаляне на закона. Поръчката е била разделена на 19 лота и във всеки един лот една и съща фирма се е състезавала със себе си, уточни министър Трайков. От МИЕТ ще подадат още 7 сигнала до прокуратурата за злоупотреби. Една от злоупотребите е опит за закупуване на 14 дка до язовир Огоста за 12 хил. лв. След отстраняване на държавата от Пловдивския панаир, който е в забранителния списък за приватизация, дружеството не е изплатило дивиденти за 1,3 млн.лв. на държавата. Имало е опити от предишното ръководство на министерство да сигнализират Министерство на финансите, но не са взети мерки. Да се увеличат санкциите за фирмите, които неправомерно изпълняват туроператорски услуги, това поиска зам. министър Иво Маринов, чийто ресор е туризма. До края на годината се очаква, да бъде довършен националния туристически регистър и да има възможност, да се подава информация на границата за фирми, които неправомерно организират туристически услуги и пътувания./БГНЕС

По ФОКУС

ЕК е склонна на допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй", но не е ясно откъде ще дойдат парите
Брюксел. Европейската комисия (ЕК) е склонна да отпусне на България 300 милиона евро допълнителни компенсации за АЕЦ „Козлодуй”. Не е ясно обаче откъде точно ще дойдат тези пари, каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според него единствената възможност е Европейският фонд за възстановяване на икономиката, предаде БНР.Трайчо Трайков заяви: Това, за което има общо разбиране, е, че трябва да продължи финансирането на международния фонд „Козлодуй” с тези 300 милиона евро, за които става дума. Не за първи път се появява проблемът, че между 2005 и 2009 година не е правено нищо по въпроса, и когато в крайна сметка политическото ръководство на предишното правителство се задейства, се оказва, че заради финансовата криза нещата са вече доста трудни. И в момента се търси бюджетно решение, затова, въпреки че всички са съгласни, има консенсус за тези пари, те са бюджетно решение как точно да стане и откъде да дойдат.В Брюксел министър Трайков отхвърли обвиненията в конфликт на интереси, които вчера президентът Георги Първанов отправи към него във връзка с размразяването на проекта „Горна Арда”.Трайчо Трайков каза: Изключително некоректно изказване. Всъщност не се посочва защо има конфликт на интереси. Трябва да е публика на много ниско ниво, за да се хване на това изказване, защото първо, ако сравняваме цялата стойност на проектите, трябва да сравняваме 500 милиона за „Горна Арда” с 10 милиарда за „Белене”. И второ, в случая с „Горна Арда” става дума за обща сума на проекта, в която държавата по никакъв начин не се е ангажирала до този момент с участие в тези проекти. Участието на партньорите в проекта е процес, който предстои да се случва.Министър Росен Плевнелиев е оптимист, че България ще получи година или две допълнително време за реализация на проектите по програма ИСПА. Плевнелиев също каза това в Брюксел, след като заедно с министрите на околната среда и на икономиката Нона Караджова и Трайчо Трайков обсъдиха по-нататъшното управление на еврофондовете с еврокомисаря за регионалната политика Павел Самицки.Росен Плевнелиев заяви: Ние вече влязохме на ниво проект по проект, детайл по детайл, защото миналото трябва да бъде изчистено възможно по-скоро. И ние ще имаме резултати към края на септември месец от тази гледна точка. Подходът тук е ясен – проект по проект, анализ, грешки, плюсове, минуси, допустими, недопустими. Така че ще имаме окончателния резултат в скоро време.Правителството е получило подкрепа за намеренията и действията си до момента, съобщи още министър Плевнелиев. По думите му в ЕК има известни опасения, свързани с усещането за революция в системата. Те обаче са били парирани с уверение, че правителството ще надгражда над това, което е било постигнато в момента и ще запази кадрите, които работят добре.

Президентът поиска Столична община да отмени решението си за улица на името на проф. Богдан Филов
София. Апелирам към Столичния общински съвет да отмени едно свое решение, с което наименува софийска улица на името на проф. Богдан Филов – министър-председател от времето на Втората световна война. Това каза президентът Георги Първанов след срещата му с представители на световни еврейски организации, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Очаквайте подробности.

Президентът не е длъжен да информира когото и да е за своите действия, заяви Никола Колев
София. За реакцията си президентът беше предизвикан. Той е обявил, че няма да се произнася за действията на правителството в първите 100 дни от работата му. Но има събития, които поставят под съмнение договорености, постигнати след дълги преговори, както и въпроси за сигурността на страната. Това каза ген. Никола Колев, началник на кабинета на президента, в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин”. Той обясни, че статията на президента е била планирана, но острият й тон е бил предизвикан от резултатите от срещата на българския премиер с руския му колега. Във връзка с инцидента в Охрид Колев каза, че президентът Първанов е бил длъжен да отиде на място. Държавният глава е изпълнявал конституционното си задължение да поддържа връзка с обществото. „Президентът не е длъжен да информира когото и да е за своите действия”, заяви Колев. Според него българските министри са си свършили много професионално работата в Охрид. „Те трябваше да направят много тънък баланс между лоялност и почтеност и аз искам да ги поздравя, че благодарение на тяхната интелигентност направиха това нещо”, подчерта той. Министрите са посочили, че причините за забавянето на полета от Охрид за София са били технически. Колев каза, че няма механизъм за въздействие върху македонските летищни власти. Заместник-министърът на външните работи Марин Райков заяви в същото предаване, че в Охрид той и министрите на здравеопазването и на транспорта са имали възможност да проведат някои срещи, от които са се отказали, заради тежкото състояние на пострадалите. Малко преди 20.00 ч. вечерта е започнало бавене на полета на самото летище. Министрите са настоявали за ускоряване на процедурите от страна на местните власти. От ръководството на летището са казали, че няма да започнат процедурите, докато не кацне един определен самолет. Райков обясни, че им е било разяснено, че се чака самолетът с президента.

Ройтерс: Българският бюджетен дефицит намаля след съкращения на разходите
София. Българският бюджетен дефицит е намалял до 105 млн. лева през месец август, след като новото правителство съкрати разходите и предприе мерки за увеличаване на постъпленията, съобщиха във вторник от финансовото министерство на страната, съобщава днес агенция Ройтерс.В края на месец юли България отчете бюджетен дефицит за първи път от 2002 г. насам, след като рецесията засегна бюджетните приходи, докато предходното социалистическо правителство разширяваше разходите си в опит да задоволи исканията на избирателите преди изборите през юли.Новото правителство на дясноцентристката партия ГЕРБ намали бюджетните разходи с 15 % и предприе мерки за предотвратяване на укриването на данъци, за да избегне натрупването на дефицит в края на годината, което може да постави под напрежение валутния борд с еврото.

Иван Костов: Делото „Галерия” е образувано по сигнал на Петко Сертов
София. Мотивите за образуване на делото „Галерия” са свързани със становище за образуване на дело, направено по силата на сигнал. Сигналът е на Петко Сертов – това личи от справките. Това каза председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов след проведеното днес извънредно заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Костов въпросното становище не е подписано от Петко Сертов. Той е предложил да бъдат подслушвани журналистите. По думите на Костов делото е образувано по каналния ред, но уточни, че дело се отваря по инициатива на оперативен работник с разрешенията на директор на дирекция.

До две седмици вероятно комисията за контрол на ДАНС ще излезе със становище по делото „Галерия”
София. Комисията за контрол на ДАНС ще приеме писмено становище по делото „Галерия”, след като бъдат изслушани определени лица. Вероятно това становище ще бъде готово след седмица-две. Това каза пред журналисти председателят на комисията Иван Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Друго решение, което е взето на днешното заседание на комисията е, че само председателят й може да огласява като становище на комисията само писмено приети текстове. В справката по делото „Галерия” не личи как е подаден сигналът за образуване на делото – в писмена или устна форма. При приключването на разработката постоянно има позовавания на информацията, подадена от Петко Сертов. Мотивите за образуване на делото са ясни, каза Костов. Това е изтичането на информация и стремежът, да се установи откъде изтича тази информация. Предложението е било да бъдат анализирани открити източници – публикации в медиите. След това обаче Сертов предлага на председателя на Софийски градски съд да се позволи използването на специални разузнавателни средства. Като „човешка глупост” Костов определи обвиненията срещу него, че е изнасял класифицирана информация. Част от делото „Галерия” е разсекретена и тя е достъпна. Това, което той е оповестявал в медиите, е част именно от тази разсекретена информация.

Мартин Димитров: Девети септември остава разделителна дата в нашата история
София. Преди два дни в България бе обявен национален траур и така нацията ни отдаде почит на 15 от нас, които са загинали трагично. Още по-голямо основание имаме днес да почетем жертвите на комунистическия терор преди 65 години. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на Парламентарната група на Синята коалиция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. От трибуната на парламента Димитров прочете декларация на Парламентарната група на Синята коалиция. На този ден е извършен преврат на демократично правителство. 200 000 наши сънародници са били изпратени в концентрационни лагери. Днес е в сила закона за реабилитация на репресирани лица, девети септември остава разделителна дата в нашата история, защото за едни това е празник, каза Мартин Димитров. Това е недопустимо предизвикателство пред нашето национално единство, допълни той. Девети септември трябва да бъде ден за почитане на паметта на жертвите от комунистическия режим. Групата на Синята коалиция предложи на парламента с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на жертвите на комунизма.

23 август да бъде ден за почитане на жертвите на фашизма и комунизма, предложиха от ДПС
София. Отношението към историята ще ни разделя и това прави твърде опасно всеки опит за извличане на политически дивиденти от отношението към миналото. Време е европейска България да се поучи от европейския подход на всички държави членки на съюза. Това каза от парламентарната трибуна Лютви Местан от ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Местан предложи парламентът да гласува 23 август като ден, в който едновременно почита паметта на жертвите и на фашизма, и на комунизма. Така ще бъде почетена паметта и на жертвите на националсоциализма и на жертвите на българския комунистически режим.

Депутатите почетоха паметта на всички, загинали от репресии българи през 20 век
София. Депутатите почетоха паметта на всички загинали българи през 20 век, предаде репортер на Агенция „Фокус”. До този акт на парламента се стигна след изказвания на представители на отделните парламентарни групи. От Синята коалиция поискаха да бъде почетена паметта на загиналите от комунистическия режим след девети септември 1944 година. Коалиция за България поиска да се почете паметта на всички българи, които в рамките на 20 век са загинали от репресии. От своя страна ДПС поиска 23 август да бъде обявен за ден за почит паметта на жертвите на националсоциализма и българския комунистически режим.

ДПА: Великобритания освободи фен на Ливърпул, осъден за атака в България
Лондон. Британският министър на правосъдието Джак Стро помилва футболен фен на Ливърпул, осъден през 2005 година в България за опит за убийството на барман, предаде ДПА.22-годишният Майкъл Шийлдс беше осъден на 15 години затвор. Той винаги е твърдял, че е невинен.По-късно Шийлдс беше преместен в затвор във Великобритания. Днес той беше освободен, след като прекара четири години и половина в затвора. Стро заяви, че има нови доказателства, които са го убедили в невинността на Шийлдс.

Джак Стро: „Нови доказателства”, които българският съд не е взел под внимание потвърждават невинността на Майкъл Шийлдс
Лондон. Британският вестник „Ливърпул дейли пост” публикува пълния текст на изявлението на британския правосъден министър Джак Стро, с което той помилва Майкъл Шийлдс, осъден на 15 години затвор в България за опит за убийство. В декларацията от министерството се посочва, че „нови доказателства, които българският съд не е взел под внимание, потвърждават невинността на Майкъл Шийлдс, на морално и техническо ниво”. В документа се уточнява, че не се поставя под въпрос компетентността на българския съд, нито обективността на издадената срещу запалянкото на „Ливърпул”. Стро уточнява, че е преразгледал присъдата на Шийлдс след няколко срещи с неговите родители и поддръжници, които са му представили нови доказателства по случая, които не са били известни досега.

„Дейли мейл”: Майкъл Шийлдс е свободен, след като бе помилван във Великобритания
Лондон. Привърженикът на английския футболен отбор Ливърпул Майкъл Шийлдс, който бе осъден в България на 15 години затвор за опит за убийство на барман, се усмихваше и поздравяваше с вдигнати палци, след като бе освободен в сряда от затвора в Уорингтън, пише „Дейли мейл”. Двайсет и две годишният Шийлдс бе признат за виновен за инцидент след победата на Ливърпул в Шампионската лига в Турция през 2005 г. По-късно той бе прехвърлен в затвор в Обединеното кралство. Днес родителите Мари и Майкъл го посрещнаха пред Центъра за задържане „Крос торн”, след като бе помилван от британския министър на правосъдието Джак Стро.

Ройтерс: Въпреки края на рецесията икономическата криза не е свършила
Париж. Франция и останалите страни от Г20 излизат от рецесията, но не и от икономическата криза, заяви председателят на Френската централна банка Кристиян Ноайе, цитиран от Ройтерс.Днес централната банка на Франция завиши предвижданията си за икономическия растеж на страната за третото тримесечие, като прогнозите са за 0,3 процентен ръст на брутния вътрешен продукт. По този повод Ноайе заяви, че въпреки края на рецесията, кризата все още не е свършила, а възстановяването на пазара на труда ще отнеме повече време.

Би Би Си: Пазарната криза ще се повтори, предупреди американски икономист
Лондон. Светът ще се сблъска с нова финансова криза, предупреди бившият директор на американския Федерален резерв Алън Грийнспан, предаде Би Би Си.В интервю за медията икономистът заявява, че „кризата ще настъпи отново, но ще бъде различна”.Грийнспан допълни, че е предвидил, че настоящият срив ще настъпи като реакция на дългия период на просперитет.Въпреки това икономистът предвижда, че световната икономика ще излезе от кризата.„Всички финансови кризи са различни, но фундаменталните причини за това са идентични – това е неутолимото умение на човешките същества да предполагат, че продължителните периоди на просперитет ще продължават в бъдеще”, коментира експертът.

Алан Грийнспан: Финансовата криза ще се повтори, но ще се различава от сегашната
Вашингтон. Бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан заяви, че финасовата криза ще се повтори, но тя ще се различава от сегашната, съобщава РБК. Той каза, че кризи настъпват винаги след продължителни периоди на благополучие. „Финансовите кризи никога не си приличат, но те имат един фундаментален източник. Това е характерна особеност на хората, тя се заключава в това, че по време на дълги периоди на процъфтяване те си мислят, че това ще продължи вечно”, поясни той. Грийспан отбеляза, че настоящата икономическа криза е била предизвикана от спекулациите на американския ипотечен пазар „суб прайм” – ипотечни кредити с ниско качество, но всеки друг фактор би бил причина за колапса. Според него, ако не беше проблема с тези „токсични активи, рано или късно щеше да изплува нещо друго, тъй като в крайна сметка всичко се определя от човешката природа”.

“РБК Дейли”: ООН е за смяна на финансовата система
Ню Йорк. Идеята за реформиране на световната финансова структура и намаляване значението на долара като основна световна разплащателна валута получава все повече последователи, пише вестник “РБК Дейли”. От нуждата за създаване на нова световна резервна система се изказват и експерти от ООН в годишния доклад на Конференцията по търговията и развитието. Според тях, нуждата от промени вече е очевидна на фона на кредитната криза, поради което ООН предлага да се засили значението в разчетите на специалните права на тираж (SDR) на Международния валутен фонд, да се укрепи финансовата тежест на развиващите е страни и да се създаде единна резервна банка. Според авторите на доклада на ООН, „доминирането на долара като основно средство за международно разплащане е изиграло не малка роля за натрупването на световен дисбаланс преди финансовата криза”. Заради това от ООН предлагат разнообразяване на световните резерви чрез намаляване дела на долара и едновременно депозирането доларите активи на централните банки на „специални сметки за подмяна” от МВФ с номинирани SDR. Като цяло новата система трябва да възпрепятства спекулативните операции на международните валутни пазари, да предотврати кредитните кризи и да подсили значението на развиващите се страни.

Банкери подадоха иск срещу „Комерцбанк” за 30 млн. лири неизплатени премии
Лондон. Седемдесет и двама банкери от „Дрезднер Клайнворт” подадоха иск срещу „Комерцбанк” във Великобритания за 30 млн. лири неизплатени премии в началото на финансовата криза, предаде АФП. Бивши и настоящи служители на банката твърдят пред съда в Лондон, че са им били платени само 10% от обещаните бонуси от инвестиционната банка преди да бъде придобита от „Комерцбанк”, втората по големина банка на Германия. Шестима от банкерите искат да им се изплатят по един милион лири на всеки, а искът на друг е за 1.46 млн. лири. Те настояват и за начисляване на лихви върху неизплатените суми.

Около 40 французи на ден обявяват укривани средства
Париж. Около 40 души на ден се свързват с френските данъчни власти, за да обявят притежанието на авоари, депозирани в чужди банки с цел избягването на данъчно облагане, предаде Ройтерс. По този начин френските граждани, които досега са укривали облагаеми средства, се възползват от дадената от държавата възможност за обявяване на тези средства, без да подлежат на наказание.Засега не се знае дали обажданията идват от обявения списък с 3000 френски граждани, укривали данъци през последните години.

Социалистите в ЕП настояват да бъде отложено гласуването за председател на ЕК
Брюксел. Групата на социалистите в Европейския парламент настоява гласуването за председател на Европейската комисия да бъде отложено поне с месец. Това заяви лидерът на социалистите Мартин Шулц, цитиран от ДПА.„Ще предложим утре сутринта гласуването да бъде отложено за октомври”, каза Шулц преди днешната си среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В момента гласуването е насрочено за 16 септември, като Барозу има подкрепата на лидерите на 27-те страни-членки и няма конкурент, отбелязва агенцията.

„Сидвенска Дагбладет”: Европа се нуждае от американските ядрени оръжия
Стокхолм. Ядрените мощности на САЩ все още играят голяма роля за сигурността на Европа. Това коментира в шведския вестник „Сидвенска Дагбладет” представител на Агенцията за военни изследвания Фредрик Вестерлунд. Той отбелязва, че Русия има хиляди ядрени бойни глави и става все по-зависима от тях в политиката си по отбрана и сигурност. В случай, че се стигне до намаляване или прекратяване на американското участие в сферата на отбраната и сигурността на Европа, може да се стигне до опасност от руска ядрена агресия. Американското ядрено оръжие трябва да бъде използвано като щит на ЕС срещу Русия, коментира още Вестерлунд.

„Синко Диас”: Испания ще предложи нов икономически модел за ЕС
Мадрид. Испания възнамерява да предложи въвеждането на нов икономически модел в страните от ЕС, пише испанският в-к „Синко Диас”. Предложението ще бъде направено в рамките на испанското председателство на ЕС през януари, 2010 г. Властите в Мадрид разискват план с продължителност от пет до десет години, според който икономическият модел на Европа ще бъде променен на базата на информационните и телекомуникационните технологии. В рамките на тази инициатива вчера се състоя среща между представители на министерството на информационните технологии и телекомуникации и служители в този бранш, на която са били обсъдени конкретни предложения.

„Деники”: Чехия съкращава администрацията си в Брюксел
Прага. Чехия ще съкрати администрацията си в Европейския съюз, с оглед на предприетите мерки за намаляване на разходите, пише днес чешкият вестник „Деники”. Постоянното представителство на страната в ЕС ще бъде намалено до по-малко от 100 служители, в изпълнение на нови мерки за намаляване на държавните разходи за административни служители, с цел справяне с последствията от световната икономическа криза. Чешкият посланик в ЕС Милена Виценова уточни, че броят на служителите в чешкото представителство ще бъде намален до брой, който ще е по-малък от дипломатите в ЕС преди поемането на Чехия на председателството на съюза през първата половина на тази година.

„Ханделсблат”: ЕС ще сформира институция за банков надзор
Брюксел. Европейската комисия е започнала да разглежда проекти за сформиране на нова институция в рамките на администрацията си, пише германският ежедневник „Ханделсблат”. Предложенията за структурата и функциите на новата институция, свързана с банков надзор ще бъдат представени на 23 септември. Очаква се Европейският банков надзор (EBA) да има директни права за налагане на реформи или съкращения, в случай, че е застрашена стабилността на финансовите пазари и властта на национално ниво в дадена държава не се е намесила, за да предотврати евентуалните последици. Освен банковият надзор, се планира основаването на други два подобни органа – за контрол над застрахователните компании и стоковата борса. Очаква се да бъде съставен и Съвет за системния риск, уточнява вестникът.

Увеличение на минималната работна заплата ще позволи на 240 000 души да живеят по-достойно, според Сергей Станишев
София. Ще предложим такова увеличение на минималната работна заплата, което да позволи 240 000 души да живеят по-достойно в тази кризисна година. Това каза на пресконференция в парламента председателят на ПГ на Коалиция за България и лидер на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Другата алтернатива е въвеждането на необлагаемия минимум, защото ако няма пари в бюджета това е другата форма за постигане на този резултат, обясни Станишев. По отношение на пенсиите има действащо законодателство, каза той и добави, че тях „не ги плаща нито г-н Станишев, нито г-н Борсов”. Има реален закон, според който нарастват пенсиите. Ако се отменя това законодателство, това би било регрес, бе категоричен лидерът на БСП. Той каза още, че КБ ще предложи да не се увеличават ставките на акцизите на горивата за следващата година.Намерението за 240 лв. минимална работна заплата не ни приближава към годината на Европа за борба с бедността и социалното включване, не поставя страната ни в добра кондиция пред европейските структури, пред европейските държави с най-ниската минимална работна заплата, при най-продължителен работен ден и най-нисък размер на отпуската, каза на председателят на КНСБ Желязко Христов. По думите му, 240 000 души носят риска следващата година да останат по-бедни. По думите му решенията на този въпрос са простички – или да нарасне прага на минималната работна заплата на 60% от средната, или да се въведе необлагаемия минимум за най-ниските доходи. Не сме оптимисти, че с намаляването на осигуровката с 2% за 2010 г. ще се запазят 100 000 работни места. С тази стъпка ще се спестят 288 млн. лв., а за запазването на тези работни места са необходими 693 млн. лв., обясни Христов.

Сергей Станишев защити позицията на президента за енергийните проекти с Русия
София. Президентът на републиката никога не се е занимавал със словесни престрелки с когото и да било. Без съмнение г-н Първанов е бил от хората, които активно участват във формирането на външната политика, в политиката по сигурността, в това число и в енергийната сигурност на страната. Винаги е имал отношение и познание в тази област. Това каза на пресконференция в парламента председателят на ПГ на Коалиция за България и лидер на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция “Фокус”.„Аз бих могъл да се подпиша под всички неща, които той споделя за състоянието на един или друг проект. Всеки един стратегически проект, важен за България, изисква много работа, изисква компетентност”, каза Станишев. „По „Южен поток”, за който г-н Борисов казва, че всичко е наред, има още много работа да се извърви. Трябва да се изрази позицията на правителството за „Бургас-Александруполис” – искаме ли да минава през България или не”, добави депутатът. „Странно е, че министър-председателят реагира по този начин. Струва ми се, че президентът има право на критики, и към предишното правителството, в това число по социалната политика. Държавният глава не може да е безучастен към неща, които имат важно значение за страната”, каза още той.

България е на 44-о място в доклад на Световната банка за условията за правене на бизнес през 2010 г.
Вашингтон. България е класирана на 44-о място в класацията в доклада на Световната банка „Правенето на бизнес през 2010” (Doing Business 2010). Класацията включва общо 183 държави.Публикуваме класирането на България в различните категории, включени в доклада: Започване на бизнес – 50-о мястоПолучаване на разрешения за строителство 119-о мястоНазначаване на служители 53-о мястоРегистриране на недвижими имоти 56-о мястоПолучаване на кредити 4-о място Защита на инвеститорите 41-о мястоПлащане на данъци 95-о мястоТрансгранична търговия 106-о мястоПринудително реализиране на договори 87-о мястоЗакриване на компании 78-о мястоВ първата десетка на страните, в които е най-лесно да се прави бизнес са Сингапур, Нова Зеландия, Хонконг, САЩ, Великобритания, Дания, Ирландия, Канада, Австралия и Норвегия.

Андриан Цаконски: Браншови асоциации в животновъдството източват европейски пари
София. Браншови асоциации в животновъдството източват европейски пари. Това заяви на пресконференция Андриан Цаконски, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите в България, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Цаконски има европейска мярка, която осигурява по 400 хиляди евро годишно на браншово сдружение, което реално няма представителство. Това, според него, ще бъде причина в момента да се нароят много браншови организации в животновъдството. От асоциацията са за обединяване на всички досегашни браншови организации.Лабораторията, която следи качеството на прясното мляко няма лабораторен уред, който да измери количеството на сухо мляко, съобщи още Адриан Цаконски. По думите му, има единствено уред, който засича наличието на сухо мляко. Цаконски коментира, че не е направена и агенция за храните, която е трябвало да заработи до средата на септември. С тревога алармираме, че нищо не е направено за субсидирането на животновъдите, каза Мария Станчева, собственик на ферма от 300 бивола. В Норвегия държавата изкупува цялото мляко и определя от коя мандра колко ще се изкупи, според Станчева. По думите й, в момента няма и 10% истинско мляко в млечната продукция предлагана за продажба. Нека министър-председателят използва своята здрава ръка и да постави проблемите, каза още тя.

Млекопроизводителите са готови за нови протести
София. За 20 септември е предвидено провеждането на Национален събор на животновъдите на връх Шипка от 12.00 часа. Това съобщи на пресконференция Адриан Цаконски, председател Националната асоциация на млекопроизводителите в България, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Там ще бъде обявено и кога ще се проведе общо събрание на всички асоциации на животновъди в страната. Да присъстват на събора е поканен министър-председателят Бойко Борисов и министри от правителството. Кризата в животновъдството продължава и затова работим за обединение на всички животновъди, коментира Цаконски. С настъпване на зимата ще настъпи „истинска касапница” за животните заради ниските цени, прогнозира Цаконски. Той обяви, че ще поиска намесата на държавата в опазване на сектора. Едно от исканията ще бъде да се разреши да се направят „бутикови мандри” във фермите и да продават продукцията си в близките населени места. По този начин ще се спрат и спекулативните цени.Асоциацията е изпратила протестна декларация до правителството на 31 август.Все още не е получен отговор и ако няма до края на септември, от асоциацията са готови на нови протести.

Ръководителите на данъчните администрации в ЕС са дали висока оценка за работата на НАП
София. Национална агенция за приходите (НАП) е сред най-ефективните европейски данъчни администрации. Основните й успехи са в сферата на противодействието на ДДС измами и диалога с бизнеса. Това стана ясно на срещата на ръководителите на данъчните администрации на 27-те страни членки на Европейския съюз, която се проведе в последните два дни в Париж, съобщиха от НАП. Участие в събитието са взели и официални представители на Европейската комисия.Основната тема на срещата е била „Ролята на данъчните администрации в контекста на икономическата криза”. Всички данъчни агенции в съюза вече предприемат извънредни мерки в контекста на кризата, включително преструктуриране на процесите и оптимизация на персонала, стана ясно още на форума. Голяма част от Западноевропейските данъчни администрации планират да въведат ускорено възстановяване на ДДС, за да намалят вредните последици от кризата. Срокът за връщане на ДДС в България е 30 дневен – един от най-кратките в Общността. Масова практика в Европа било възстановяването на косвения данък да продължава близо година, са посочили участниците в срещата.Като изключително добра са оценили чуждестранните ръководители практиката на българската НАП на диалог с бизнеса. На форума е било взето решение и данъчните власти в Европа да внедрят опита на НАП в изграждането на Консултативен съвет, в който участват представители на държавата, както и най-големите браншови и работодателски организации. „Радостен съм от оценката на колегите, но има още много неща, които могат да се подобрят в работата на НАП. От нас се очаква да продължаваме да подобряваме ефективността и, естествено, повече приходи” коментира от Париж изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Пенсии ще се изплащат до края на работния ден на 23 септември
София. Във връзка с празничните и почивни дни през месец септември 2009 г., изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще продължи до края на работния ден на 23-ти септември (сряда). Това съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Разкриха схема за пране на пари в Благоевград
Благоевград. В сектор Икономическа полиция при Областната дирекция на МВР-Благоевград приключи проверката срещу В.С , З.С. и техни близки, при която са установени данни за престъпление от общ характер - пране на пари, укриване на данъци и др. документни престъпления, съобщиха от пресцентъра на полицията. За В. С. в хода на извършените проверки и ревизии от екип на НАП е установено, че лицето няма доходи от свободни професии, което налага извода за подадена декларация, съгласно чл.5 , ал.2 от ППЗМИП с невярно съдържание- престъпление по чл.313 от Наказателния кодекс. При извършените проверки е установено, че лицето З.С. притежава над 50 открити и закрити банкови сметки, депозити и влогове със значителни суми в лева, евро и щатски долари в тях. Сумите са внасяни предимно през периода 2004-2005г. Като обяснение за тези суми З.С. е заявила, че парите е получила от своя близка в чужбина . Лицето Г.Г. е български гражданин, пребиваващ в чужбина . За предоставянето на средствата между двете са подписани две декларации. При прегледа им е установено, че те са фалшифицирани, с несъответствия с данните от личните документи. Установено е, че за ревизирания период Г.Г. не е влизала в страната . От извършените проверки се установиха данни за извършено престъпление от общ характер от В.С.(33г), който е представил пред банкова институция декларация за извършен валутен превод към Германия с невярно съдържание, като в нея за произход на средствата е посочил от “свободни професии” без да е подал данъчна декларация пред ТД НАП за това . С тези си действия В.С. е извършил престъпление по чл.313от НК, като е прикрил произхода на средствата, посочени в декларацията. Материалите от проверките са внесени в Окръжна прокуратура с мнение за образуване на досъдебни производства срещу лицата за престъпления от общ характер .

В Добрич представиха система за информация, консултиране и обучение на чужденци, заселили се в България
Добрич. На семинар в Добрич представиха система в интернет за информация, консултиране и обучение на чужденци, заселили се в България, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Създаването на уеб-базираната платформа е част от дейностите на проект “МОБИЕЙДЖ”. Европейски ресурсни центрове за възрастни хора, живеещи извън страната си на произход”. В основата на проекта е създаването на модел за интеграция на чуждестранни заселници в българските общини. Ползвайки интернет портала мигрантите в страната ни имат достъп до създадения Ресурсен център за информиране и консултиране на чуждестранните граждани. Те получават полезна и практическа информация, която би ги улеснила в тяхното ежедневие, когато посещават обществени институции. Така се цели постигане на приобщеност към социалния и културен живот в общината и региона на заселване, както и опознаване на българските традиции и обичаи. Разработена е също платформа за изучаване на български език от чужденци. Тя е базирана на ситуации от ежедневието. На специализирания сайт са качени преведени на английски език голям брой формуляри, ползвани от администрацията, които заселниците е нужно да попълнят при идване в страната. Същевременно интернет платформата дава възможност за самостоятелно онлайн изучаване на български език от чужденци, като достъпът е напълно свободен. По този начин платформата е изцяло в помощ на заселниците в малките общини, където комуникацията с администрацията е затруднена поради езикови бариери. По време на семинара гости от Белгия представиха добри европейски практики за интеграция на мигранти. Работещите по проекта студенти бяха отправили покани за участие във форума към представители на общини от областите Добрич и Варна, областните администрации на двата града, неправителствени организации, и разбира се - чужденци, заселили се в България. Проведе се дискусия, на която бяха обсъдени основните трудности, които мигрантите срещат, заселвайки се в дадена българска община, както и какви са техните очаквания спрямо местната власт и българското общество, в какви обществени дейности биха желали да се включат и с какво местната власт би могла да подпомогне интеграцията на мигрантските общности. Организаторите на семинара проведоха накрая демонстрационен урок по български език с използване на уеб-базираната платформа. Системата бе тествана в реално време от преподаватели от Висше училище Международен колеж – Добрич пред чуждестранни заселници, избрали да живеят в Добруджанския регион.

„Дневник”, Македония: Гърция не се отказва от Бургас-Александруполис
Атина./Скопие. Реализацията на проекта за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, по който ще минава руския петрол към България и Гърция, ще продължи. Това заяви гръцкият премиер Костас Караманлис в неделя, пише македонският вестник „Дневник”. За тази цел се разработват проекти за изграждане на газопровода Бургас-Александруполис, за продължаването към Италия на газопровода между Турция и Гърция, за изграждането на газопровода „Южен поток”, както и подписването преди няколко дни на договора за изграждане между Гърция и България, който за в бъдеще ще бъде продължен към Румъния и Унгария, посочва изданието.

Македонската патриотична организация в Канада изпрати отворено писмо във връзка със Спаска Митрова
София. Македонската патриотична организация „Македония – Швейцария на Балканите” в Канада изпрати отворено писмо във връзка със случая Спаска Митрова, съобщиха от организацията. Изпълнителният комитет и членовете на Македонската патриотична организация „Македония – Швейцария на Балканите” в Канада – клон на най-старата македонска организация в Северна Америка, основана през 1921 г., изразяват особена загриженост във връзка със случая с Спаска Митрова в Република Македония.Г-жа Митрова е била осъдена от македонски съд да лежи три месеца в прословутия затвор „Идризово” край Скопие. Била е глобена и да заплати 32 000 евро, което е огромна сума за една бедна страна, където средната месечна работна заплата е около 250 евро. Тя е била призната за виновна за това, че не е осигурила удобства за своя бивш съпруг, за да посещава той 2-годишната им дъщеря. И двете – и лишаването от свобода, и наложената глоба са прекомерни за нейното „престъпление”, пише в писмото.Освен всичко, бяхме информирани, че Спаска страда от рак на гърдата. Нейното здравословно състояние, както и психическото й здраве ще бъдат негативно повлияни от откъсването й от дъщеря й. Това ще се отрази отрицателно и върху невръстното дете.Заради двойното й гражданство – македонско и българско – ние се надявахме, че официалните представители на двете държави биха могли да намерят решение на тази пародия на справедливост. Уви, македонските власти решиха да не проявят милост към нещастната майка. По тази причина се обръщаме към всички заинтересовани с молба за помощ за смекчаването на драконовското решение на македонския съд, пише в писмото.

Македонски печат: Македония с право на лична карта
Скопие. 18-та годишнина от независимостта на Македония днес е една от централните теми в македонския печат. Македония получи лична карта, е заглавието на вестник “Вечер”. В деня, когато Македония отбелязва 18 години независимост, с право очаква Европейската комисия да препоръча дата за започване на преговори с ЕС. Това заяви председателят на македонския парламент Трайко Веляновски на приема, който даде по случай Деня на независимостта 8 септември, пише изданието. „Не трябва да припомням какво се случи в Букурещ на срещата на върха на НАТО. Но затова аз и 90% от македонските граждани вярваме, че европейските институции зачитат тези стандарти и според тях ще бъде оценяван напредъкът на Македония. Искам да вярвам, че и нашият южен съсед, тръгвайки от своята демократична традиция, ще зачита тези стандарти и принципи и няма да се повтори Букурещ”, заявил Веляновски. Македония е пълнолетна и очаква дата за преговори с ЕС, пише ”Утрински весник”. Изданието отбелязва, че по случай независимостта на страната македонският президент Георге Иванов организира прием за бившите президенти на Македония. На приема са присъствали Киро Глигоров, Бранко Цървенковски и Вилма Трайковска, съпруга на загиналия в самолетна катастрофа македонски президент Борис Трайковски. „Незряло пълнолетие” е заглавието на ”Дневник”. Вестникът посочва, че македонските академици са заявили, че македонската демокрация все още има нужда да съзрява, въпреки че е пълнолетна.

Инпрес: „Илинден” остава под вода, охридчани ще събират подписи в подкрепа на задържания капитан на кораба
Скопие. Въпреки че бе насрочена за днес, операцията по изваждането на кораба „Илинден” от водите на Охридското езеро не започна, съобщава македонската агенция Инпрес. Вчера приключи и повторното снимане на 16-те точки от корпуса на потъналия кораб, което бе извършено по искане на хърватски експерти, които част от смесената експертна комисия.Агенцията посочва, че за понеделник е насрочено събиране на подписи за петиция, която ще бъде израз на подкрепа за младия капитан на кораба Сотир Филески, който бе арестуван.

Би Би Си: Липсата на финансиране проваля амбициите на НАСА
Хюстън. НАСА има нужда от увеличаване на бюджета си от 18 млрд. долара с още 3 млрд. долара, ако астронавтите трябва да правят смислени мисии до луната и отвъд, предупреди експертна комисия в свой доклад, цитиран от Би Би Си.Комисията е сформирана от Белия дом, за да разгледа плановете за пилотирани космически полети на агенцията. Изводите на експертите са, че разработваните в момента програми за пилотирани полети не са реалистични. От комисията предлагат на президента Обама няколко възможности за бъдещето на американската космическа агенция, но наблягат, че само разширяване на финансирането може наистина да помогне за реализирането на плановете на НАСА.

Хилари Клинтън ще посети Русия в средата на октомври
Вашингтон. Американският държавен секретар Хилари Клинтън ще посети Русия в средата на октомври, съобщава Интерфакс, позовавайки се изказване на говорителя на американския държавен департамент Иън Кели. „Ние планираме визитата на Клинтън да се осъществи в средата на октомври”, каза той. Очаква се по време на посещението й в руската столица да стартира работата на двустранната руско-американска комисия по различни направления за сътрудничество – от културата и гражданското общество до сътрудничеството в областта на здравеопазването и неразпространение на оръжие за масово поразяване.

Няма коментари: