петък, 25 септември 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 25 СЕПТЕМВРИ

ПО КОРИТАРОВ 25.09.09

ТУРЦИЯ Е БЛОКИРАЛА ПОВЕЧЕ ОТ ШЕСТ ХИЛЯДИ САЙТА

Според последни данни в Турция поради цензура по различни формални причини от 2007 г. досега, са били блокирани повече от 6 хиляди уеб сайта.
От влизането в сила в Турция през ноември 2007 г. на Закона за регулиране на интернет публикации и наказване на престъпления, извършени с тяхна помощ, в тази страна от съдебните и административни власти са блокирани много популярни в света сайтове, включително YouTube, GeoCities, DailyMotion, WordPress, Google Groups и Google Sites. Според блога CyberLaw, турските власти са спрели достъпът на местните потребители до повече от 6 хиляди интернет ресурса по различни формални прични.
Съгласно официалната статистика в Турция са блокирани само 2 126 сайта.
При това достъпът до само 475 от тях е блокиран по съдебен ред, а другите са блокирани по искане на органа на властта – Службата по телекомуникации и съобщения в Турция.
Източник: cyberlaw.org.uk

НЕГАТИВНИЯТ ПОЗИТИВИЗЪМ
Как се съобщават негативни новини в държава, където юздите са поети от здрава ръка и трябва да струи еуфория и вяра в бъдещето? Вариантите са два – а/ – не се съобщават, б/ – съобщават се, но се обграждат с оправдателен или пренаситен с обяснения контекст, в/ – новината се преразказва иносказателно, така че който разбрал-разбрал и г/-прилага се негативен позитивизъм. Така преобръщаш текста, че провалът да изглежда като постижение. Това е най-трудната техника за информиране, която отдавна не е била практикувана в България и поради това изглеждаше позабравена. Но ето че на 24 септември във вестник „Дневник” се появи заглавие, което искрено ме зарадва с доказателството, че техниката на негативния позитивизъм може и да не се практикува често, но не е чак толкова забравена. „Лукойл-Нефтохим” оглави класацията на 20–те най-губещи фирми в региона” – гласеше материал на икономическата страница на всекидневника. За да не правим анализ върху конкретното заглавие, тъй като предмет на разсъждения в случая не са отделни губещи фирми, а моделът на негативен позитивизъм, ще ви предложа по-абстрактна основа като илюстрация на този информационен стил.
Преди двайсетина години имаше анекдот как президентът на САЩ и генералният секретар на КПСС се състезавали в бягане на сто метра при гостуване на американеца в Москва. Не щеш ли – гостът спечелил. Съветската преса се почудила как да съобщи новината, без да накърни авторитета на първия си партиен ръководител. И ето какво измислили – според вица. На следващия ден в „Правда” съобщението гласяло: „Вчера нашият генерален секретар и президентът на САЩ се надбягваха на сто метра. След оспорвана надпревара нашият представител зае призовото второ място, а американският президент се класира предпоследен”. Така руснаците хем казали истината, хем дали повод за гордост заради „призовото място”. Идва ли отново времето за нови евфемизми, за да не се казва направо – еди–кой си се провали в бизнеса си и е на път да завлече и своите шефове, да се търсят заместители, като например еди–кой си регистрира рекорден ръст на претърпените загуби?
Или пък – вместо да кажеш – правителството е слабо, защото всички се страхуват от премиера и не смеят да си мръднат и малкия пръст без него – да се съобщава – екипът е сплотен и възхитен от енергията на своя лидер и поради това всички с радост разчитат само на неговата дума. Примерите могат да бъдат разширени с най-различни други области. Например – България разполага с най-много дипломати, които имат зад гърба си огромно количество ненаучени чужди езици. Или – по броя на непрочетени книги еди–кой си политик е естествен лидер на страната..Така всичко ще изглежда в розова светлина и няма да има поводи за каквито и да е притеснения. Навремето почти всяко управление, като дойдеше на зор, призоваваше за „позитивни новини”. Май това се има предвид – негативен позитивизъм, който е естествено продължение на социалистическия реализъм с други средства.
Георги Коритаров

„ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ“ ОГЛАВИ КЛАСАЦИЯТА ЗА 20-ТЕ НАЙ-ГУБЕЩИ В РЕГИОНА
Методология.В тази категория са класирани компаниите от SEE TOP 100, които са отчели загуба за 2008 г. Всички стойности са конвертирани в евро, като е използван официалният обменен курс на съответната страна за последния работен ден на миналата година. Данните за 2007 г. са базирани на обменни курсове за последния работен ден на годината.
Класацията на 20-те най-губещи компании от региона е точно отражение на глобалната финансова криза с оглед на секторите, които бяха най-силно засегнати от нея. Десет петролни и газови компании са попаднали в подреждането, което не е изненадващо, като се има предвид случилото се с цената на черното злато в края на миналата година.
В началото на 2008 г. петролът започна да поскъпва и през юли се търгуваше за почти 150 долара за барел. Това естествено доведе до значително покачване на приходите на компаниите от сектора. След като достигна рекордно високата си котировка, суровината започна рязко да поевтинява. В края на 2008 г. барел от черното злато се търгуваше за около 40 долара. Така печалбите на дружествата бяха заличени в края на годината. Приходите им през първото полугодие обаче осигуриха място на много от тях в подреждането на най-бързо растящите.
Негативната класация се оглавява от българската рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, чийто мажоритарен пакет се държи от руския петролен гигант „Лукойл“. Нетната загуба на дружеството, осигуряващо около 80% от нефтената продукция в България, се равнява на 242.05 млн. евро. Втора позиция заема хърватският петролен и газов гигант INA, следвана от Petrotel Lukoil. Четвъртата най-губеща компания в региона е румънската Rompetrol Rafinare, която притежава над 300 бензиностанции в северната ни съседка. През 1998 г. тя беше придобита от „Лукойл“.
Загубата на хърватския син чип INA за 2008 г. е в размер на 147 млн. евро. Унгарската MOL, която е най-големият акционер в компанията, получи разрешението на хърватските регулаторни органи за нейното придобиване през юни. Когато двете дружества се слеят, делът им от пазара на страната ще се равнява на 55-60%. Той трябва да бъде намален, което ще се случи чрез ограничаване на броя на бензиностанциите на INA.
От началото на годината перспективите пред петролните компании започнаха да се подобряват. Черното злато започна да поскъпва и в момента цената му е малко над 70 долара за барел. В началото на септември Международната енергийна агенция (IEA) ревизира нагоре прогнозите си за търсенето на петрол през тази и следващата година.
Румънската корабостроителна компания Daewoo-Mangalia Heavy Industries – джойнт венчър между корейската Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering и Mangalia Shipyard, завърши 2008 г. със загуба от 108 млн. евро. Секторът на корабоплаването се оказа един от първите потърпевши от финансовата криза, което беше пряко въздействие от срива в цените на суровините.
Това беше усетено и от медодобивния комбинат „Аурубис България“ АД, който реализира годишна загуба от 86.44 млн. евро и зае 7-о място в класацията. В края на август от компанията оцениха европейския пазар на медни концентрати като все още слаб за разлика от китайския. Цената на медта също остава непостоянна. През първия ден на третото тримесечие тон мед струваше 3963 долара на Лондонската стокова борса. Сега метала се търгува за малко над 6000 долара за тон.
В класацията на 20-те най-губещи в региона са попаднали още компании от транспортния сектор, търговията и комуналните услуги. Загубите на дружествата, включени в листата, възлизат на общо 1.546 млрд. евро. Десет от тях са генерирали огромни печалби през 2007 г.
Велизар Узунов
Източник: ДНЕВНИК


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Медиите нистина са полегнали, а опозицията е права
от Иво Инджев / септември 25, 2009
Здравейте. Пише ви авторът на многобройни критики към БСП, тройната й коалиция, лидерите й.Днес ще направя обратното. Ще ги похваля. И така…
Започнаха да говорят истината. Сергей Станишев нарече медиите „лапни шарани” по отношение на властта. Бившият му вътрешен министър Михаил Миков се включи с друга основателна метафора, наричайки същите „палаши”, които са полегнали пред властта.
Всички те, включително и ( о, Аллах!) аркадашите им от ДПС, вкупом и все повече се възмущават от медийната ситуация. Вече в самия законодателен храм на жълтите павета ( отсъстват по уважителни причини само жълтите от тази позната компания) започват да вдигат напълно заслужено шум и дори да посягат с опозиционните си ръце на светинята, на самата същина на въпроса: собствеността на медиите. Щели да питат СЕМ ( т.е. себе си, понеже в СЕМ са те, техните протежета) за собствеността.
Чета как Станишев бил направо бойкотиран от журналистите в Пловдив. Това го извадило от нерви и предизвикало репликата му за „лапни шараните”. Тя пък май ядосва някои „глупаци”, пардон, колеги. Най-после!
Искам да защитя Станишев от неоснователни обвинения и нападки. Той си беше такъв и като премиер. Нарече журналистите „глупаци”, по повод въпрос, които му задават. Нарече гражданите, които събират подписи срещу неговото управление „циркаджии”. Самият него го наричаха троянски кон на Русия в Европа и го караха да чака пред яслата ( празна ли е била?) на президента Путин в Сочи и на президента Медведев в Кремъл. Но обидени нямаше- нито от негова страна, нито от страна на журналистите, да речем.
Както се вижда, Станишев и околните му не са се променили. Промени се само статутът им. Онова, което не се вижда, е промяна в самите медии. Това, че те за готови да се озъбят на опозицията, не е нищо ново. Така че: долу ръцете от опозицията, тя е права!
И понеже вчера (25 септември 2009 г.) имах честта да бъда цитиран от една медия ( „Ню Йорк таймс”), откъдето се поинтересуваха и от мнението на мои читатели, си позволявам да цитирам, какво избраха от вестника да цитират като коментар в този блог. Спряха се на мнението на един читател, според когото дори в Египет, който не се слави като еталон на свободното слово, е имало критични мнения за египетската кандидатура за генерален директор н ЮНЕСКО, докато в българските медии нищо подобно не се е случило.
Очаквам опровержение на тази злостна клевета. Може пък „Ню Йорк таймс” да го помести и да се извини, че разпространява анонимни слухове (за което в България строго се наказват журналисти), позовавайки се на един провинил се в такова престъпление български журналист чрез неговия блог.
Два цитата, единият е излишен!
Вижте два цитата за две новини по една и съща тема, разпространени едновременно от БГНЕС.
„Германската компания RWE може да се откаже от участието си в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Юрген Гросман, цитиран от агенция Блумбърг.
Гросман обмисля оттеглянето на RWE от проекта, като основна причина за това се изтъкват растящите разходи, посочват медиите в страната, цитирайки анонимни представители на германската компания”
.
И още…
„Русия и България продължават сътрудничеството по проекта за строеж на АЕЦ „Белене“, заяви пред журналисти в Киев вицепрезидентът на „Атомстройекспорт“ Александър Глухов, цитиран от ИТАР-ТАСС.Той говори на международен енергиен форум в украинската столица.Въпросът не е да се спре проектът, а той да бъде продължен след коригиране на схемата на финансиране, посочи Глухов.Той подчерта, че новият импулс на сътрудничеството са дали преговорите в България на руския министър на енергетиката Сергей Шматко и ръководителя на „Росатом“ Сергей Кириенко”.Глухов потвърди информацията за възможно продажба на открит конкурс на българския държавен дял в АЕЦ „Белене“, който в момента е 51%.Вицепрезидентът на „Атомстройекспорт“ отбеляза, че финансирането на проекта от българската страна в рамките на подписаното споразумение „върви динамично“.
Ето това е „динамичното развитие” по темата, макар българският финансов министър Симеон Дянков в същото време да е цитиран от в. „Труд” да казва, че цели 400 милиона евро са се „изпарили” от проекта АЕЦ Белене.
Ако и германското участие се „изпари”, за което имаше индикации още при предишни отлагания на окончателното решение на концерна ( и за което яростно настояват и тази седмица еколози, но германски и не пред дома на Кириенко, а пред този на Гросман), отпада спасителната за обосноваването на руския проект „европейска сламка”. И след отпадането остават едни отпадъци, натресени на България- не само ядрени но и по – опасни. Защото са свързани с „човешките ресурси”, заразени с влияние, което е проникнало дълбоко в българската икономика, психика, манталитет и претенция за национална, енергийна и дори културна „специфика”, предопределена от наследството на съветския колониализъм. Същият, чието съществуване дори не е признато като факт по нашите земи.
Впрочем, като става дума за културно наследство, вече можем да не се притесняваме. Имаме си Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. По устав тя да няма право да толерира никой държава, но все пак ни помогна с нещо.Самото й избиране с целия й културно-исторически багаж е вече знак, че ни приемат по света „в пакет” – такива каквито сме, продукт на времето. Хем сме културни, хем-съветски по произход. Не случайно инициативата за нейната кандидатура беше на най-представителния за това наследство между нас, Г.Първанов, комуто тя специално и горещо благодари.

„Ню Йорк таймс“ цитира автора на този блог и ваши коментари в него
от Иво Инджев/ септември 24, 2009
Bulgarian Who Is to Lead Unesco Advocates of Political Pluralism
By DAN BILEFSKYPublished: September 23, 2009PRAGUE — The Bulgarian diplomat who defeated the Egyptian culture minister in a close vote on Tuesday night to become the first woman to lead Unesco is a 57-year-old mother with two grown children, an expert in arms control and the daughter of an influential family who came of age during the cold war.
Irina Bokova, who came of age in the cold war, will become Unesco’s first female leader.But the diplomat, Irina Bokova, who is the Bulgarian ambassador to France and Unesco, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, said in an interview on Wednesday that growing up in Communist Eastern Europe had made her a fervent advocate of political pluralism and European integration.She also said she intended to work to diminish the acrimony that underlay the five rounds of voting that led to her election.Ms. Bokova said she had been a member of the Communist Party as a young person in Bulgaria out of necessity rather than by choice and, like her country, had long since shown a strong commitment to democracy. “I am from this cold war generation that lived through this period; we didn’t choose it,” Ms. Bokova said by telephone from Paris, where Unesco’s headquarters are located. “All my life I have shown I supported the political transformation of my country. I have nothing to be ashamed of.”Ms. Bokova is a member of the Socialist Party, formerly Bulgaria’s Communist Party, now in opposition. Her father, Georgi Bokov, edited the country’s leading Communist newspaper. Like many children of the elite at the time, Ms. Bokova studied at Moscow’s State Institute of International Relations.After defeating the Egyptian culture minister, Farouk Hosny, who was accused of anti-Semitism and censorship in his 22 years as culture minister, she called Mr. Hosny a friend. Trying to reach out to the Arab world, she emphasized that she came from a small town in southwest Bulgaria, which had a large Muslim population, and she said she was committed to multiculturalism. She is expected to be confirmed at the Unesco general conference on Oct. 15.She said she would strive to give Unesco a more prominent role in talks on climate change and would focus more resolutely on gender roles, the financial crisis and other issues. As the first Eastern European director of Unesco, she said she would help improve the region’s prominence in cultural affairs.Assen Indjiev, a Bulgarian television journalist, said Ms. Bokova was a consummate diplomat, someone who avoided ideological battles in favor of quiet diplomacy. “She is a conciliatory politician who prefers to be behind the scenes,” he said. “No one in Bulgaria believed that she would make it, because we are a small and poor country, but she was determined and she succeeded.”Meglena Kuneva, a former Bulgarian foreign minister who is now the European commissioner for consumer affairs in Brussels, said Ms. Bokova’s election would “help improve Bulgaria’s image on the world stage.”Yet her election also prompted some division in her country on Wednesday, with some Bulgarians questioning whether someone with a Communist past was qualified to lead the United Nations’ leading agency for culture and education. Some analysts in Bulgaria said her former ties to the Communist Party had touched a nerve among many Bulgarians, who were dissatisfied that former Communists were still in positions of power.“Those who dislike Communism in this country are not happy about her promotion,” Ivo Indzhev, a Bulgarian political blogger, said in a telephone interview. “For people in this region, her appointment sends the message that the West can swallow someone’s Communist past very easily but can’t abide an Arab who is anti-Israel.”A reader on Mr. Indzhev’s blog lamented that while even some people in censorship-prone Egypt had dared to criticize Mr. Hosny, the establishment in Bulgaria had chosen to gloss over Ms. Bokova’s past.Diplomats said that as ambassador to France, Ms. Bokova was an effective champion of her country, summoning senior French officials to the embassy and presenting Bulgaria’s point of view, in particular when the European Union issued scathing reports criticizing Bulgaria for flouting the rule of law. As a candidate for vice president in 1996, she advocated Bulgaria’s membership in NATO and the European Union.Fluent in English, French, Spanish and Russian, she said her real ambition had been to be a foreign correspondent, but that was not considered appropriate for a woman in Communist Bulgaria when she was young. “You were expected to be a good and loyal wife,” she said.
—————————————————————————————————————-
А ЕТО И ПРЕВОД НА СТАТИЯТА В САЙТА fROGNEWS
Ню Йорк Таймс: Бокова, бивш комунист, приветства интеграцията в ЕС*Четвъртък, 24 Септември 2009
Новият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова твърди пред Ню Йорк Таймс, че комунистическото й минало я е направило радетел на политическия плурализъм и европейската интеграция.Тя увери, че ще работи срещу бюрокрацията в ЮНЕСКО, която доведе до пет тура на избори при нейната кандидатура. Бокова казва, че като млада е била член на БКП по необходимост, а не по желание, и отдавна е приела европейските ценности. “Израстнах по време на Студената война; никой от моето поколение не беше избрал да живее в този период,” казва тя в телефонно интервю от Париж, където се намира централата на ЮНЕСКО.
“През целия си живот съм показвала, че подкрепям политическата трансформация в моята страна. Нямам от какво да се срамувам.” Бокова е член на БСП, бившата БКП, която сега е в опозиция. Баща й Георги Боков е бил главен редактор на в-к „Работническо дело”. Бокова е завършила Московски държавен институт по международни отношения както повечето деца на представителите на политическия елит по това време. След като победи египетския културен министър Фарук Хосни тя го нарича свой приятел, изтъквайки произхода си от малък град в Югозападна България с голямо мюсюлманско население. Бокова уверява, че ще се стреми да засили позициите на ЮНЕСКО в борбата с климатичните проблеми, да работи за равнопоставеност на жените и за мерки за противодействие на глобалната финансова криза. Тя е първият директор на ЮНЕСКО от Източна Европа и изтъква, че ще спомогне за културната интеграция на региона в световен мащаб.
Журналистът Асен Инджиев казва, че Бокова предпочита тихата задкулисна дипломация пред идеологичната борба. “Никой в България не вярваше, че Бокова ще успее, защото сме малка и бедна страна, но тя бе амбицирана и успя.” Европейският комисар Меглена Кунева изказа увереност, че изборът на Бокова, “ще подобри имиджа на България пред света.”
Но победата й предизвика известно разединение в България. Има съмнения дали човек с комунистическо минало е достатъчно компетентен, за да ръководи водещата организация за образование и култура на ООН. Някои кръгове са недоволни, че комунистите още имат влияние.
“Тези, които не харесват комунизма не са много доволни (от избора на Бокова),” казва Иво Инджев в телефонно интервю. “Излиза, че западът лесно може да преглътне нечие комунистическо минало, но няма да толерира мюсюлманин с анти-израелски убеждения.” Читател на блога на Инджев изтъква, че в България бе игнорирано миналото на Бокова, докато дори и в Египет с неговата масова цензура е имало хора, които са дръзнали да критикуват Хосни.* Заглавието е на frognews.bg

Inside Story- Unesco elects new director-general- 23 Sep 09




НА ТОЗИ ЛИНК МОЖЕТЕ ДА ПОРАЗГЛЕДАТЕ МАЛКО СНИМКИ ЗА ВОДА НА ЛУНАТА: http://gallery.actualno.com/?id=273590&page=1


ПО ДНЕС + от 25.09.09

Дянков: Има лобизъм срещу реформата в митниците
Има лобизъм срещу реформата в митниците, заяви след парламентарния контрол вицепремиерът финансовият министър Симеон Дянков. Чухме току-що бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков, как митница Видин е най-важна, не само в държавата, но и в ЕС, аргументира се Дянков. Но статистиката ни показва, продължи той, точно кои звена в митниците не изпълняват функциите си. Дянков поясни, че закриват или преобразуват структурите само на тази основа. За Агенцията за финансово разузнаване той повтори оценката си. Агенцията определено не си е вършила работата през последната една година и от момента, в който е минала на подчинение от МФ към ДАНС, не е имало начин да се изискват банките данни. Причината за това е, че работещите в Агенцията са се профилирали от информационна в разузнавателна институция. Точно за това, те са прекъснали и комуникацията със сходните организации в други държави. След преминаването им отново на подчинение на МФ, те ще възстановят информационните си функции, а чисто разузнавателната дейност ще остане в ДАНС, заключи Дянков./БГНЕС

Т.Дончева: Само аз мога да оправя БСП
Бившият депутат от Коалиция за България Татяна Дончева е готова да поеме поста на председател на БСП. Това Дончева потвърди в сутрешния блок на PRO.BG. Според нея, за да излезе БСП от кризата, е нужна пълна промяна на върха на партията. Бившият депутат от левицата смята, че единствено тя би могла да пробие "Берлинската стена на обществено недоверие към червената идея". "Аз мога да водя армия от хора, които желаят победата. Ако тези хора не желаят победата, а просто да си живеят на "Позитано" 20 - нямам място там", допълни Дончева. Юристката смята, че нейната кандидатура няма разумна алтернатива. Сегашният лидер на БСП Сергей Станишев не е управлявал решително и твърдо, категорична е Дончева: "Станишев е безпомощно момче, разберете! Неслучайно във всички вестници е нарисуван като мишка". След като Дончева стана първият народен представител от левицата, който публично повдигна въпроса за съветниците на Станишев и след това се отказа от депутатската надпревара, днес тя съжалява, че е закъсняла с предупреждението си. БСП беше много зависима от интереси на спонсори и на олигарси, към които беше поела ангажименти. Които са в България и които са и в сегашното правителство. То не показва, че може да се освободи от тях, категорична е още Дончева. Според нея стратегическото партньорство с ДПС е родило обвързаност и с техните бизнес ангажименти. Така се е създало впечатлението, че столетницата обслужва интересите дори и на тежката олигархия. Ексдепутатът не спестява и критики към новите управляващи. Според нея само се създава впечатление, че се насажда ред и дисциплина, но след няколко месеца парламентът ще зацикли, а с Бойко Борисов в държавата са влезли похватите на народната милиция. Мисля, че тази казарма, която са въвели в парламента, също ще ги блокира. Общо взето накрая ще изведем една голяма поука - всяка жаба би трябвало да си знае гьола, даже и оная, която в момента народа е харесал за Императрица, категорична е Дончева. /News.bg

Изненада – без вота в Турция РЗС губи депутат
РЗС също ще се окаже губещ, ако се махнат всички гласове от Турция, стана ясно от думите на математика и член на ЦИК проф. Михаил Константинов пред бТВ. Партията на Яне Янев атакува пред Конституционния съд изборните резултати от 5 юли в южната ни съседка. Ако не се брои вотът в Турция най-големият губещ ще е ДПС, която ще трябва да се прости с 4 мандата, а РЗС с 1, изчисли Константинов. Така ГЕРБ би спечелила 2 мандата, а „Атака”, БСП и Синята коалиция по един мандат. Има няколко сценария, които биха могли да се случат във връзка с гласовете от парламентарните избори в Турция, коментира професорът и разигра варианти за преразпределението на мандатите при евентуално касиране на изборите в Турция. Единият вариант е, ако се махнат всички гласове, получени от Турция. Той поясни, че в Турция за ДПС са гласували 88 238 души, а всички останали партии имат малко над 1000 гласа. Ако се махнат тези гласове партията начело с Ахмед Доган ще се прости с мандати в 17, 19, 22 и 26 избирателен район, уточни проф. Михаил Константинов. Изненадата беше, че партията „Ред, законност и справедливост” губи един мандат”, добави Константинов. Според него обаче РЗС би загубило някъде два мандата и би спечелило един в друг район. Така партията на Яне Янев няма да излезе от парламента. При друг сценарий резултатите на вота в Турция няма да се вадят. Това би се случило, ако Конституционният съд посочи кои секции са били незаконно разкрити и се касират изборите. Според математика липсата на представител на държавата в секциите в чужбина е истинско безобразие. Константинов уточни обаче, че нарушения е имало както в секции у нас, така и в други страни. Решението на проблемите са приемане на изборния кодекс до Нова година и най-важните промени в изборното законодателство да отидат в Конституцията, за да не може всеки преди избори да променя законодателство”, смята математикът. Същевременно генералният ни консул в Истанбул Евгени Генев, който е един от обвинените от Яне Янев за попълване на заявления на изборите, заяви, че всичко е било законно и единственото заявление, което е попълнил е било неговото собствено. РЗС не се страхува да загуби депутатски мандат, или два, ако Конституционният съд реши в наша полза по делото за обжалване на изборните резултати в Турция, каза лидерът на партията Яне Янев пред “Фокус”. Ние сме за кауза и искаме да има ред и законност при провеждането на изборите най-после в България, каза той. Преди това депутатът от ДПС Ремзи Осман заяви пред бТВ, че е било грешка главният прокурор Борис Велчев да изпраща сигнала за евентуалните изборни нарушения в Конституционния съд. Той отхвърли обвиненията, че по време на вота в Турция е имало груби манипулации и беше категоричен, че всичко е било законно. Искаме да стимулираме българските граждани в чужбина да гласуват, а когато го направят пак сме недоволни, коментира Ремзи Осман. По повод твърденията, че има масови случаи на двойно гласуване ДПС-депутатът поясни, че от над 4 млн. гласували, 174 са случите на упражняване на двоен вот, от които само 79 в Турция. Още преди два дни от ДПС заявиха, че този двоен вот не може да промени изборния резултат. Като пример Ремзи Осмен даде Мадрид, където в една избирателна секция, са гласували 2 294 души. “По каква логика в Мадрид може, а другаде не, това е технически непостижимо”, контрираха от ДПС твърденията на РЗС. Според Осман не бива да се обръща внимание само на евентуални нарушения в Турция, а трябва да се види и как е протекло гласуването и в други секции в чужбина. /Vsekiden.com

РЗС започва да номинира кандидатите за кметове на партията за частичните избори
От 25 септември лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев започва обиколка на страната, на която ще номинира кандидатите за кметове на партията за частичните местни избори на 24 октомври. Обиколката на Яне Янев, членовете на Политическия съвет и Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” ще стартира от град Бяла черква, Великотърновска област. Днес от 17 часа там ще се проведе събрание в местното читалище. По-късно, в 20 часа Яне Янев ще участва в събранието на местния политически клуб на РЗС в село Горски Сеновец, община Стражица.

Б.Димитров: Вече само се смея на македонските академици
Сега се смея на македонските исторически четива. Преди ме налягаше скука, дори лека депресия, но сега вече се смея. Това беше коментарът на министър Божидар Димитров в студиото на БНТ по повод на излязлата Македонска енциклопедия. Вчера стана ясно, че българското посолство в Скопие е изпратило протестно изявление до медиите и до други институции по повод на изданието. Божидар Димитров каза, че не може да се очаква някаква по-сериозна реакция по този въпрос, тъй като това са „глупости и измишльотини". „Ние, българските учени, отдавна сме престанали за четем и да се занимаваме с измишльотините на македонската академия на науките. Не е професионално да се занимаваме с това", посочи министърът. По повод инициативата за промяна на държавния герб на Македония, Божидар Димитров обясни, че предложението на ВМРО-ДПМНЕ едва ли ще бъде прието, но дори и това да стане, то България няма да протестира и няма за какво да протестира, тъй като самият герб откроява подчиненото положение на княжество, като и лъвът, и короната не са царски (какво са в българския герб). За тълкуванията си Божидар Димитров се позова на историята на Жефарович и допълни, че лъвът в герба да Македония „само ще я доближи до България". По повод на случая Спаска Митрова, Божидар Димитров каза че нищо повече не може да се направи. За съжаление това е случай, при който македонските власти искат да покажат на собствените си граждани, че "българският паспорт не пази от произвола". Но повече от това какво можем да направим - включи се премиерът, президентът, посланици. Да нахлуем с розовите беемвета и да обявим война...?", попита Димитров. Със сериозен вече тон той допълни обаче, че случаят Спаска Митрова не е единствен и изброи имена и на други българи, които са подложени на произвол само защото искат да поддържат връзка с България. /News.bg

Намаляват министерските кресла с две от 2010
Икономически мерки за възстановяване на българската икономика (27 юли 2009г. – 27 април 2010г.) са публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите. Глобалната финансова криза, некомпетентността и корупцията в управлението на тройната коалиция, доведоха България дo влошен бизнес климат и нарастваща безработица (към август 2009 г. тя достига 7,9%), пише в съобщението. Наред с тези, други негативни резултати са спад от 4,2% на БВП за първото полугодие на 2009 г., спад на промишленото производство през месец юли 2009 г. с 18,9% на годишна база, като спадът в преработващата и добивната промишлености е съответно в размер на 24,3% и 13%. Спадът на оборота на промишлените предприятия през месец юли 2009 г. с 24,1% на годишна база. Силно понижени са темповете на приток на преки чуждестранни инвестиции. За периода януари-юни 2009 г. потокът на преките чуждестранни инвестиции e спаднал с 52,5% на годишна база). Влошен е платежният баланс с около 2,160 млрд. евро, като за периода януари – юни 2009 г. общият баланс е отрицателен, в размер на 888,2 млн. евро. Правителството на европейското развитие на България работи за бързото справяне с тези негативи, се казва в съобщението. Краткосрочните икономически мерки, които се предлагат, се основават на активизиране на социалния диалог на всички нива, включително чрез Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и постоянните комисии към него, отрасловите, браншовите и областните съвети за сътрудничество; чрез диалог в рамките на Комисията по труда и социалната политика към НС и диалог в Икономическия и социален съвет. Постигането на бързи реални и устойчиви резултати може да се реализира чрез общ политически подход и ясна политическа воля. Те се изразяват в активен диалог с ЕС за синхронизиране на усилията и предотвратяване на грешки и забавяне изпълнението на Програмата от 57 – мерки за получаване на средствата от ЕС и постигане на реални ползи за бизнеса и гражданите. Диалог със синдикатите, съсловните и бизнес организации за съгласуване на решенията по актуалното развитие на икономическата и социална ситуация в страната; реформа в държавната администрация за оптимизиране на управлението с цел по-добра ефективност и по-добро заплащане и ефективно законодателство за устойчивост на провежданата политика са възможностите за постигане на реални резултати. Политиката на правителството на европейското развитие на България за преодоляване на последиците от глобалната криза и възстановяване на българската икономика ще се реализира чрез съчетаване на социалния ангажимент на държавата към гражданите и свободния пазар по модела на социалната пазарна икономика. Целта е запазване и разкриване на нови работни места в отраслите със стратегическо за страната значение. Необходими са законодателни и нормативни мерки за намаляване на ограниченията и бюрократичните пречки пред развитието на българския бизнес и за стимулиране на чуждите инвестиции. В документа се посочва необходимостта от реформи в публичния сектор, изграждане на националната пътна и социална инфраструктурата като фактор за социалната интеграция на българското общество и реализиране на предимствата на географската позиция на страната, реформиране на икономиката, развитие на сектора за информационните технологии, приоритетно развитие на новите енергийни източници и други. Сред икономическите мерки са устойчивост на макроикономическата и финансовата система, запазване на валутния борд и фиксирания курс на лева към еврото до влизане в еврозоната, поддържане на балансиран бюджет и упорита всекидневна борба с фискалните кражби и данъчните измами. Сред мерките е и намаляване броя на министерските кресла с две и на административните разходи с 15% след функционален анализ на административните звена и структури – в цялата администрация – считано от 1 януари 2010 година. Предвидени са още редица мерки, в това число ускорено осъществяване на мащабни инфраструктурни проекти по Оперативнa програмa „Транспорт”.

Валентин Петров: Аз имам и внук от Куйович, само, че не знам къде е
В полицията има хора, които са покровителствали Будимир Куйович и те трябва да си получат заслуженото, съобщи пред Дарик бившият главен секретар на МВР Валентин Петров. Той настоя за проверка по случая, която да изкара истината наяве.Бившият главен секретар на МВР съобщи още, че има информация за хора, покровителствали Будимир Куйович, но уточни, че тя е предадена на компетентните органи. Петров коментира относно твърденията, че соченият за наркобос Куйович му е плащал:„Ако не ви е известно аз имам и внук от него, само че не знам къде се намира този внук, но все едно. В крайна сметка трябва да бъде извършена проверка и аз съм убеден, че наистина е имало лица в полицията, които са го покровителствали и те трябва да си получат заслуженото. Вече има достоен повод да спрат с чакането и с ослушването, защото тук вече наистина става въпрос за държавност и за институции". На въпрос дали мисли да заведе дело срещу Куйович за клевета, Петров заяви: На мен ми омръзна да се занимавам с идиотщини, защо трябва аз да завеждам дела срещу Будимир Куйович и срещу Ваньо Танов, и срещу не знам си кого, когато те не плюят по лицето Петров, а те плюят по институцията. Бившият вътрешен министър Румен Петков оставал с впечатлението, че върху Будимир Куйович е работено, за да твърди точно определени неща. В кулоарите на парламента той коментира твърденията на Куйович, че той и бившият главен секретар Валентин Петров са му искали пари и им е плащал. Петков припомни, че комисар Валентин Петров е пряк участник в разпореждането по задържането на Будимир Куйович. „Известно е, че други служители му издадоха, по незаконен път, паспорт. Дали е давал и на кого е давал пари г-н Куйович, аз не мога да кажа. Има компетентни органи, които трябва да проверят", каза още Петков. Преди близо две години скандалът с ареста на Будимир Куйович доведе до оставки в Министерството на вътрешните работи. Първо оставка подаде главният секретар Илия Илиев, който заяви, че е бил подведен да разпише издаването на паспорт на сърбина. След това Илиев беше задържан. Месеци по-късно последвалият скандал в МВР пък доведе до оставките на Валентин Петров и бившият вече министър Румен Петков./БГНЕС

Иван Костов: Има съмнения за паралелна на „Галерия” разработка
Има съмнения за паралелна на „Галерия” разработка, заяви Иван Костов, председател на ПК за контрол на ДАНС и съпредседател на ПГ на Синята коалиция след изслушването днес в комисията на бившия директор на Главна дирекция „Вътрешна сигурност” в ДАНС Владимир Писанчев за сведения. До сега в комисията са изслушани шест души. Костов каза също, че е получено писмо в комисията от журналиста Огнян Стефанов, който бе жестоко пребит миналата година, и към което колегите му народни представители са се отнесли с необходимата сериозност. Разработката „Галерия” се е водила, за да се притискат медии и да не публикуват определена информация, поясни отново Иван Костов. Според него от ДАНС са прилагали различни средства – част от обектите са били подслушвани, с други е разговаряно, а трети просто са били съветвани. Появили са се и още обстоятелства, с които членовете на комисията искат да се запознаят и ще бъдат изслушани още лица. Костов потвърди, че с колегите му не са напреднали дотам все още, че да стигнат до заключения. Появили са се и съмнения за нарушение на законодателството. Оказва се, че информационното дело „Галерия” има отговарящ и всичко е трябвало да минава през него, но процедурата е била нарушена, не всичко е вървяло по този ред и са текли паралелни действия. Косто отново повтори, че все още не знаят нищо за евентуалната паралелна разработка, но при разговорите с изслушваните лица не еднократно е подхвърляно за такава. „Има такава следа, но искаме да знаем дали тя е реална”, каза Костов. От полученото писмо в комисията за контрол на ДАНС от журналиста Огнян Стефанов депутатите са разбрали, че с него са разговаряли служителите на ДАНС Алексей Петров и шефа на отдела за специални акции Ивелин Хаджолов. В писмото си Стефанов дава подробности за тази среща. Открита заплаха към него не е имало, но „човек остава с впечатлението, че той е бил притискан”, подозира Костов. Накрая на изявлението си Иван Костов каза относно желанието на журналистите да получат повече подробности от самия Огнян Стефанов: „Не го безпокойте тези дни, защото доколкото разбрах на него му предстоят нови операции”. /БГНЕС

Няма коментари: