петък, 25 септември 2009 г.

25.09.09 - ДЕН "ПОДГОТОВКА ЗА ПОЧИВКА"? - къде сте медийни информатори?

( още изтеклата седмица)


ПО 24 ЧАСА

Не караш колата в града, подаряват ти велосипед
100 велосипеда ще подарява годишно община Разград на жителите на града, които подпишат сертификат, че няма да карат автомобила си в рамките на населеното място, съобщи „Дарик".
Това предвижда Програмата за стимулиране използването на велосипеди за придвижване из Разград, която предстои да бъде гласувана на сесия на местния парламент.
Идеята е на съветника от коалиция „Обединени демократи" Пенчо Георгиев. Според него, ако се реализира програмата, ще намалее броят на пациентите пред лекарските кабинети, въздухът в града ще стане по-чист, а дупките по улиците - по-малко.

Изнесли златото ни в Москва преди 50 г.
БНБ е единствената институция, която направи архива си общодостъпен, обяви гуверньорът Иван Искров (в средата) при представянето на сборника. Той струва 55 лв. и ще може да се купи от офиса на централната банка в София. Копия ще има и в библиотеките и вузовете и в електронен вариант в сайта на БНБ.
През 1959 г. златният резерв на България е изнесен в Москва с мотива, че сградата на БНБ не е устойчива на ядрен удар. Няколко години по-късно - през 1962-1964 г., с устно нареждане от Тодор Живков златото било продадено заради кредит към 2 руски банки.
Това са част от разкритията, които се правят с последния, пети том от поредицата "Архивите говорят" на БНБ. Той бе представен вчера и съдържа документи от 1948-1990 г.
Скандален момент от комунистическия режим било и решението да се използва стратегическият валутен резерв за погасяване на външния дълг. То било взето от управителя на Външнотърговската банка и шефа на БНБ. Двамата обаче били смъмрени от Тато.
Според архивите през март 1989 г. държавата на практика била фалирала, но това останало скрито за хората.
Валутният резерв в последните години на комунизма бил стопен от над 1 млрд. на 200 млн. лв. Сигнали, че е необходим мораториум, имало още през 1986 г., но тогава никой не го въвел.
През годините държавата изпаднала в три дългови кризи, обобщи Румен Аврамов, един от съставителите на сборника . Те били през 60-те, 70-те и края на 80-те години на миналия век.
От архивите ставало ясно още как се кредитирала икономиката. Оказало се, че държавни пари са изтичали по много канали. "Черни дупки" били кооперациите, гигантите на строителството, предприятия като "Кремиковци" и авиокомпания "Балкан". Като се видят огромните им задължения, може да се каже, че дори са продадени скъпо, а не евтино, както се говори, коментира Аврамов.
Той обобщи, че още по онова време е имало голям дял сива икономика. Освен това държавата правила редица упражнения, за да поддържа инфлацията ниска. Въпреки това тя хвръкнала, особено през последните 1-2 г. от режима, когато турските изселници започнали да си теглят парите от тогавашната ДСК.
Управителният съвет на БНБ се занимавал освен с инфлацията и с регулирането на доходите, спетяванията и стоките. На заседания обсъждали дори битови въпроси като това какво трябва да е производството на чорапи и пеньоари, за да има предлагане срещу емитираните пари.
Документите показали още, че имало редица нарушения с фондацията на Людмила Живкова. Нейните пари, сложени на депозит, се олихвявали с по-голям процент от другите.

Проверяват ударното купуване на домове за военните
Юристи проверяват ударните покупки на апартаменти за фонда на МО от бившия военен министър Николай Цонев. Това каза вчера военният министър Николай Младенов след първото заседание на новосъздадения Съвет за борба с корупцията във ведомството.
Нека се купуват жилища, но защо първо не бе решен например проблемът с белгийската фрегата, попита той. По думите му, докато стоял в базата, корабът трябвало да е с непрекъснато включени двигатели, за да има електричество.
"За мен е нецелесъобразно да изваждаш 57 млн. лв., предвидени за капиталови разходи, да ги замениш с 45 млн. лв. за купуване на апартаменти, при положение че армията се лишава от важни разходи за функционирането й", посочи министърът.
Младенов е категоричен, че има нужда от по-силен инспекторат на МО, и обяви курс към засилване на институционалните механизми за вътрешноведомствен контрол.
Челно място в изпълнението на задачата се отрежда на инспектората, който преди три месеца бе оглавен от ген. Володя Цветанов.
Няма проблем да работя с всеки, който си изпълнява коректно задълженията. Така Младенов отговори на въпрос ще се сработи ли с новия началник на инспектората, който е брат на зам.-шефа на БСП Румен Петков.
Инспекторатът трябва да проверява и помага, а не да всява страх, каза още МО шефът.
До две-три седмици в МС и в НС ще бъдат внесени поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които да изключат и най-малките вратички за корупция, каза Младенов.
Той обеща и промени в механизма на специалните обществени поръчки за доставки на оръжие и оборудване. Не е нормално обикновените поръчки да се регулират със закон, а специалните - с наредба на МС, реагира министърът.
Експерти уточнявали в момента дали специалните поръчки ще влязат в стария закон, или ще се пише нов. Промяната била необходима, за да има обществен контрол, а не всичко да се крие под булото на секретността

Борисов: Край на рушветите за ченгета под всяко дърво
За да избегне насилието над полицаи, законът трябва да е много ясен: докоснеш ли полицай - в затвора.
Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, след като посети вчера пребития пернишки полицай Димитър Димитров, който е настанен в МВР болницата. Вчера от полицията разпространиха снимки на двамата издирвани за побоя.
"Когато полицай бъде нападан или убиван, наказанията трябва да са много по-тежки. Когато обаче униформен извърши престъпление, особено по служба, неговото наказание трябва да е по-тежко, отколкото на обикновен човек, защото той е облечен с власт и като такъв хората очакват от него да ги спасява, а не да ги граби”, коментира Борисов.
Във връзка със сигналите, че службата за вътрешна сигурност тормози полицаи при проверките за корупция, Борисов коментира: "За това да се оплакват колкото си искат. Не са намерили църквата, в която да се молят. Ще ги гоня с вътрешната сигурност докрай, защото да вземат пари полицаите под всяко дърво или на магистралата, няма да го бъде", отсече премиерът. Борисов заяви още, че стои изцяло зад осъдения полицай от Девето РПУ Александър Александров, а след като е разговарял с него, категорично смята, че е невинен. Премиерът допълни, че до него не е стигала информация за протест на полицаите в неделя. (24часа)

Не внасяш осигуровки - влизаш в затвора?
Невнасянето на осигуровки да бъде криминализирано и санкцията за най-големите задължения да е затвор. Това реши единодушно вчера консултативният съвет по пенсионните въпроси към социалното министерство и ще го предложи за дебат в Националния тристранен съвет. Експерти по социално осигуряване, финансисти, бивши министри се събраха вчера за първи път, за да обсъдят бъдещето на пенсионната система. Иван Нейков, Йордан Христосков, Лидия Шулева, синдикални лидери, работодатели анализираха пенсионния модел.
Затягането на осигурителния контрол е наложително, каза социалният зам.-министър Христина Митрева. Тя припомни как санкцията била въведена за 3 месеца през 2000 г. Само от април до август в НОИ влезли 35 млн. лв. След това обаче мярката отпаднала по настояване на депутати.
Таванът на пенсиите, отпуснати след 2010 г., ще отпаде категорично, както пише в осигурителния кодекс, каза Митрева. Това щяло да струва между 2,5 и 5 млн. лв. Стъпката обаче била наложителна, за да се създадат стимули за осигуряване на по-младите. Не се очаквали драстично по-високи пенсии от тези, които сега са на тавана.
Проблемът с пенсионната възраст ще бъде обсъден по принцип, а не като стъпка, която може да се въведе в следващите няколко години.
Тристълбовият пенсионен модел е добър, но е има отклонения от целите, поставени през 2001 г., категоричен е консултативният съвет.

Самоубилият се полицай бил свидетел по делото
“Митко беше много притеснен от факта, че го викат за свидетел по делото срещу петимата задържани от РПУ-Бяла Слатина.” Това казаха вчера колеги на самоубилия се в сряда сутринта полицай от районното управление в града Димитър Димитров.
След акция на екип от дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР и прокуратурата на 17 септември бяха задържани 8 полицаи от РПУ-Бяла Слатина, които впоследствие бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, престъпления по служба и незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси.
Впоследствие Врачанският окръжен съд прие да остави за постоянно в ареста 5-има от задържаните - шефа на пътната полиция Архангел Маринов, Мирослав Милчев, Красимир Пеев, Владимир Чомаковски и Петър Кунински. Защитата им обжалва решението на врачанския съд и поиска те да бъдат пуснати на свобода.
Вчера десетки полицаи и стотици близки, приятели и съседи на Митко Димитров се събраха с цветя и венци пред дома му на белослатинската ул. “Цар Симеон”, за да го изпратят в последния му земен път. Съпругата му Надя ридаеше неудържимо край ковчега на нелепо отишлия си 35-годишен мъж. Тя успя само да каже през сълзи, че най-много й тежи това, че Митко не споделил с близките си тревогите и не оставил предсмъртно писмо.
“Доскоро бяхме сред най-добрите в областта, а пътната полиция бе хвалена, че има най-голяма събираемост на глобите на шофьорите. Получавахме награди не само по линия на КАТ, а за цялата си работа. Само за дни нещата се обърнаха и сега белослатинско ченге стана синоним на черна овца. Да не мислите, че е лесно да се работи и живее в такава атмосфера и всички да ни гледат накриво...”
С тези думи ни посрещна вчера полицай от РПУ в Бяла Слатина, който ден по-рано бе обещал да разкаже повече неща около самоубийството на колегата си Димитров и напрежението в управлението. Сега настойчиво моли да остане анонимен, а основният му аргумент е: “Много поръчков ми изглежда ударът срещу нашето управление и аз не искам да се превръщам в следващата изкупителна жертва.”
Униформеният бърза да разсее съмненията в самоубийството на колегата си в сряда сутринта. Тогава малко след 7 ч 35-годишният командир на отделение за охрана на обществения ред в районната полиция е намерен мъртъв в колата си “Ауди 80” на изхода на Бяла Слатина по шосето за близкото с. Попица.
Предния ден Димитър Димитров бил на работа до по-късно, защото отишъл на оглед след пожар в професионалната агротехническа гимназия. В сряда той излязъл дома си видимо спокоен и казал на близките си, че трябва да отиде по-рано на работа. Така и не стига до районното управление.
“Малко след 7 колеги от пътната полиция тръгнаха с една патрулка на акция по шосето за Роман, разказа вчера другият командир на отделение в районното управление Славчо Николов. - Именно те се натъкват на колата на Митко по пътя за Попица. Всички други версии как е бил намерен колегата не отговарят на истината.”
Полицаите пристигат минути след като Димитров е спрял вдясно колата си, и го намират облян в кръв на предната седалка. Куршум е пронизал дясното му слепоочие, а служебният “Макаров” бил на седалката до него. Колегите му са шокирани, защото Димитров бил сред най-добрите полицаи, откакто постъпил в управлението през 1995 г. Пет пъти бил награждаван по различни поводи за добра служба и нямал нито едно наказание.
“Много му се струпа на Митко за кратко време и нищо чудно психически да не е издържал - предполага съседът на полицейското семейство Георги Тасев. - Жена му е инвалид и не работи никъде, той сам издържаше децата си. Големият му син Веско сега е 3-и клас и като по-малък му правиха много скъпа сърдечна операция. Малкият Христо още не учи. Той, слава богу, е добре.”
Димитър Димитров теглил преди време банков кредит, за да може да се справи с лечението на сина си и поддръжката на част от триетажната къща, която делял с роднини на съпругата си. Полицаят преживял тежко смъртта на болния си от рак баща Петър, който починал преди 2 седмици на 62 г. Малко след това като гръм от ясно небе се стоварила новината за ареста на осмината му колеги.
“Митко винаги беше учтив - разказва съседката Величка. - Ама напоследък го виждах все угрижен,не му се приказваше много. От жена му знам, че се притеснявал много, че трудно изплаща заема и много се тревожел какво ще стане с арестуваните му колеги.”
Мнозина от белослатинци, които познавали отблизо Митко Димитров приживе, не вярват в официалната версия на полицията за самоубийството му.
“Има нещо съмнително, невярвам Митко сам да посегне на живота си и да остави децата, които много обичаше”, твърди бившият полицай Георги Тасев. Така мисли и възрастната му съседка Стоянка, която направо определя смъртта му като убийство.
Досега няма данни някой друг да е пътувал с Димитров в колата и да е посегнал на живота му, твърдят разследващите случая.
ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Само пет ченгета от Бяла Слатина в ареста, 2-ма на свобода срещу 1500 лв.
Петима от 8-те полицаи от Бяла Слатина, които на 12 септември бяха задържани за рекет на български и чужди шофьори, остават зад решетките.
Софийският апелативен съд бе благосклонен само към двама от групата - Митко Буровски и Калинчо Костовски.
Магистратите намалиха наложените им от съда във Враца гаранции от 5000 на 1500 лв. Мерките са съобразени с имотното състояние на полицаите. Според съда няма опасностдвамата да се укрият или да извършат друго престъпление.
Осмият уличен по делото е без мярка за неотклонение.
Адвокат на петима от полицаите е Вася Боянова, бивш прокурор.
В ареста се връщат Мирослав Милчев, Архангел Маринов, Красимир Пеев, Владимир Чомаковски и Петър Кунински. Според съда има улики, от които може да се направи обосновано предположение за участието им в престъпление. Делото се води за организирана група за рекет, престъпление по служба и незаконно оръжие. Към всеки полицай обвиненията са различни и не са прецизирани, но това се обяснява с факта, че разследването е в начален етап.
На 29 септември в съда ще бъдат доведени трима полицаи от столичното 5-о РПУ, обвинени за 1500 лв. подкуп чрез изнудване. Сигналът срещу тях е подаден от двама роми, твърдят запознати с разследването. Очакваше се жалбите на полицаите за пускане от ареста да се гледат вчера, но заради празниците сроковете били променени.
СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Преляха кръв на бебето от контейнера
Преляха кръв на бебето от контейнера в Троян, защото е с анемия. Момиченцето е в кувьоз в ловешката болница, наричат го Надежда. То е износено, 3 кг и 50 см, но е било преохладено и с дихателни проблеми заради престоя в найлонова чанта в боклука. Намери го клошарка. Полицията търси майката, засега без успех. (24часа)

Хвърлиха ново бебе в контейнер
Току-що родено момиченце бе открито в контейнер за смет насред Троян вчера по обяд, научи "24 часа". Бебето било спасено от клошари, които ровели в боклуците и чули плача.
Медиците извадили малката от сметта и с изненада установили, че пъпната връв не е прерязана. Бебето е закарано в ловешката болница и е настанено в кувьоз. Момиченцето е в добро общо състояние, нормално износено е и тежи 3 кг, каза директорът д-р Тихомир Бенев.
Междувременно намериха майката, изоставила преди 2 дни момиченце на 7 дни на площадка до моста на р. Марица. Оказа се, че това е Десислава Ружина, българка, на 27 г. от Пловдив, казаха от полицията.
Десислава постъпила с контракции в родилния дом на ул. "Весела" на 13 септември и родила Момиченцето същия ден. Раждането минало нормално. Там майката останала до 18 септември. Ту искаше да остави бебето, ту казваше, че ще си го гледа, казаха акушерки. Затова повикали социални работници от "Отдела за закрила на детето". След разговори с тях Десислава уверила, че ще си вземе момиченцето.
Докато лежала в родилното, се появил и бащата. Той също се съгласил да припознае момиченцето като свое, но до момента не го е направил.
Десислава е шивачка, явно е захвърлила бебето си, защото няма да може да го гледа, предположи съседка от жк "Тракия". Живеела при родителите си с двете си деца от първия си брак - 2-годишнато момиченце и момче в трети клас. Десислава се разделила с мъжа си веднага след раждането на Яна.
"Слабичка е, дори не сме разбрали, че е бременна", каза 59-годишната комшийка Павлина Иванова.
Семейството било бедно. Майката на Десислава - Донка, работела в складовата база на хипермаркет край Раковски. Бащата Петър разнасял вестници.
Социалните работници вече са говорили с бащата на бебето, огледали и жилището на Ружили. Първо ще се прецени дали детето да се върне при биологичното му семейство. След това щяло да се мисли за осиновяване. Срещу Дедсислава е повдигнато обвинение. Грози я 1 г. общественополезен труд или затвор.
РОСИЦА ХРИСТОВА, ИЛКО ВАСИЛЕВ

Полицай бутна майка с бебе на зебра
Столичен полицай от отдел "Сигнално-охранителна дейност" (СОД) бутнал майка с бебе на пешеходна пътека в София.
Униформеният заедно със свой колега се движел вчера около 13 ч с включени светлини и сирена по бул. "Христо Ботев". На ъгъла с ул. "Гладстон" патрулката блъснала на зебра майка, която носела на ръце 18-месечното си бебе. По първоначални данни служебният "Опел Астра" бил с включена сигнализация. Майката и детето са закарани веднага в "Пирогов". Генералният комисар Калин Георгиев посетил пострадалите в болницата. При прегледите били установени само охлузвания и те били освободени. На шофьора е направена проба за алкохол с дрегер, резултатът е отрицателен, а по случая има вътрешна проверка, съобщи МВР. (24часа)

Почина простреляния с два куршума в „Люлин”
26-годишният Йоан Пешев, който беше прострелян на 15 септември в столичния квартал „Люлин" - 6, е починал тази сутрин в реанимацията на Клиниката по неврохирургия на „Пирогов". Десет дни лекарите се бориха за живота му, съобщиха от болницата.
Пешев бе ранен с два куршума в главата докато паркирал „Мерцедеса" си пред блок 625, след което бе приет в „Пирогов" с опасност за живота.
Според полицията вероятната причина за стрелбата по 26-годишния Пешев са неуредени финансови отношения между него и стрелеца.

Куйович топи за пари Румен Петков в съда
Откакто спрях да давам пари на Румен Петков и Валентин Петров, започна процесът срещу мен. Това заяви пред Върховния касационен съд вчера осъденият на две инстанции на 16 г. затвор и 220 хил. лв. глоба за наркотрафик Будимир Куйович. Черногорецът поиска да бъде оправдан и заяви, че процесът трябва тръгне отначало без политически натиск. Останалите подсъдими Николай Писков, Михаил Янков и Стойко Дойчев също поискаха връщане на делото. Съдът ще се произнесе до месец.
"Валентин Петров е пряк участник в разпореждането по задържането на Куйович. Известно е, че други служители му издадоха паспорт по незаконен път. Не съм вземал пари нито от Куйович, нито от когото и да било друг", каза бившият МВР шеф Румен Петков, цитиран от Фокус.
"На мен ми омръзна да се занимавам с идиотщини. Ако не ви е известно, аз имам и внук от него, само че не знам къде се намира този внук", коментира шеговито по Дарик радио главният екссекретар на МВР Валентин Петров. Според него обаче "в полицията има хора, които са покровителствали Куйович и те трябва да си получат заслуженото".

Защо не ни защитаваш от клеветите, Сергей?
Председателят на БСП Сергей Станишев се срещна снощи с актива на социалистите в Пловдив.
В разговорите се включиха депутатите Румен Петков и Петър Мутафчиев. Тя е една от многото преди конгреса, каза градският лидер Захари Георгиев.
Основните критики към Националния съвет бяха свързани с начина, по който е водена предизборната кампания.
Участници в срещата се интересуваха защо ръководството на партията не реагира на обвиненията в корупция и за неусвояване на еврофондовете. Защо не се защитават членове, когато ги клеветят, както и при серията политически уволнения, попитаха експремиера.
Пловдивски социалисти подчертаха, че местната организация е една от малкото, запазили позициите си.
В предишния, както и в сегашния парламент, тя спечели 2 депутатски мандата - на Стефан Данаилов и на Захари Георгиев.
Поставен бе и въпросът за насрочване на конференция в Пловдив, на която да бъде избрано ново ръководство на партията.
И двамата зам.-председатели - Тодор Петков, бивш областен, и бизнесменът Георги Гергов, също ще подадат оставки на форума.
Снощи Станишев разговаря и с младежката организация на БСП в Пловдив. Най-малко трима от активистите се очаква да се включат в новото ръководство.
ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА

Станишев: Връзвате се на Яне Димката
Трудно мога да проследя димките, които хвърля Яне Янев, като притичва от медия в медия. Така лидерът на червените Сергей Станишев коментира думите на председателя на РЗС в сутрешния блок на bTV, че няколко души от външното министерство са се възползвали от положението си, за да организират купуване на гласове в Турция. Сред тях бил и Евгени Генев, брат на шефката на пресцентъра на Министерския съвет по времето на Станишев Таня Генева.
По думите на Сергей Янев бил известен още от времето си в СДС като Яне Димката. Чудя ви се, че се връзвате така на всичко, което казва, както и на твърденията на членовете на правителството, които се изживяват като домоуправители, обърна се към медиите Станишев. Той бил притеснен за състоянието на икономиката, защото кабинетът се занимавал само с проверка на предишното правителство. Антикризисните мерки на ГЕРБ пък били литература. (24часа)

Гаф на съда връща дело за убийство
Недоглеждане стана причина делото срещу Николай Арабаджиев, обвинен, че е убил и разфасовал съученика си Атанас Атанасов, да започне отначало.
В протоколи от съдебни заседания било вписано името на съдебна заседателка, която отдавна не присъствала заради болест и била заменена от друга. А делата трябва да се гледат отначало докрай от един и същ съдебен състав.
Така наново ще бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица.
Вчера трябваше да бъдат обсъждани 2 експертизи – за сексуалната ориентация на подсъдимия и за ценностната му система. Арабаджиев има влечение към жени, а любовта към семейството е основната му ценност, каза адвокатът му Марин Марковски. Той допълни, че има данни клиентът му да е бил насилван от убития. (24часа)


ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

ПОЛОВИНАТА ФИРМИ ПЛАНИРАТ СЪКРАЩЕНИЯ
Бившият премиер Сергей Станишев коментира, че антикризисните мерки на кабинета имат по-скоро рутинен характер
Коалиция за България ще внесе законодателни промени за продължаване на държавната подкрепа за намалено работно време. Средно с 6% увеличение на заплатите за квалифицираните кадри очаква бизнесът през 2010 г.
Коалиция за България ще внесе законодателни промени за удължаване на срока на програмата за субсидирана заетост, която стартира през пролетта, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев след среща на депутатите от парламентарната група с представители на бизнеса. Причината е, че сроковете по програмата, по която държавата плащаше на работниците половин минимална заплата, ако фирма с намалено заради кризата производство ги задържи на работа на половин работен ден, изтекоха. Мярката не присъства в антикризисната програма на правителството, но след изчерпването на възможностите за неплатен отпуск, фирмите ще трябва да прибегнат до нови съкращения на персонала си, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
За тази година прогнозата на работодателската организация е спадът на икономиката да достигне 7%, а през следващата година –произведените стоки и услуги да намалеят с поне още 2%. При спад от 10 на сто в сравнение с обемите от 2008 г. някои плащания очевидно не могат да бъдат на същите нива, коментира Велев.

Между 45 и 50% от фирмите в България очакват спад в продукцията си през следващата година и планират намаление на работната сила,
съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Едва около 5-6% от компаниите са оптимисти, че в следващите месеци ще увеличат оборотите си.
В тази ситуация компаниите не планират увеличение на заплатите. Няма да се увеличават и минималните осигурителни прагове по професии с изключение на няколко бранша, където се очаква средно

повишение на заплащането на квалифицираните кадри и ръководителите с около 6%,
обясни зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Въпреки нагласата до края на годината безработицата да нараства бързо, фирмите по-скоро ще намерят ресурс да увеличат заплащането на квалифицираните кадри, смята и шефът на БТПП. Но в общия случай надеждата е по-скоро да възстановят пълното работно време (и заплащане) на персонала си.
На срещата с групата на Коалиция на България, която е втората по големина в парламента, бизнесът е искал да се увери, че антикризисните мерки, приети с консенсус от Националния съвет за тристранно сътрудничество, ще срещнат подкрепата на опозицията. Работодателите одобряват решението на кабинета да запази „благоприятната данъчна среда”, да ускори връщането на ДДС и да намали осигуровките, но настояват още за намаляване на таксите и глобите, съкращаване на административните процедури и сваляне на лихвите по забавените административни плащания.
Една голяма част от задълженията на компаниите тръгват от забавените плащания по изпълнени обществени поръчки

държавата дължи над 500 млн. лева на бизнеса,
а само пътната агенция има да плаща на компаниите 140 млн. лева, посочи зам.-шефа на БСК. В същото време, когато фирмите забавят да се разплатят с държавата, им се начислява „убийствена” лихва от 20%. Затова от АИКБ предлагат лихвите по държавните вземания да бъдат намалени, а ведомствата да се разплащат коректно с компаниите.
Ефектите от кризата предстоят в края на тази и началото на следващата година, затова антикризисните мерки трябва да насочени към подкрепа на пазара на труда и ограничаване на ръста на безработицата, смятат работодателските компании.
Бившият премиер посочи, че не е оптимист за есента, защото не вижда адекватен антикризисен план на управляващите. „Народното събрание практически не работи,

няма краткосрочни мерки срещу кризата,
няма нито един нов договор по оперативните програми, сключен от лятото насам”, коментира Сергей Станишев. Той заяви, че разбира и подкрепя усилията на кабинета на Бойко Борисов да завърши годината с балансиран бюджет, но когато се режат държавни разходи, трябва да има приоритети. Инвестиционните проекти, които се изпълняваха до лятото, бяха насочени към подкрепа на бизнеса и ограничаване на ефектите от кризата, но те бяха замразени, припомни Станишев. Според него мерките на кабинета са по-скоро общи и пожелателни, включват принципи и дългосрочни намерения като строителството на магистрали, което няма как да даде бърз ефект срещу кризата. Лидерът на БСП коментира и че е по-скоро песимист за приходите в бюджета и че

не очаква обявените мерки за повишаване на събираемостта по линия на митниците и приходната агенция да запълнят бюджета.
Той изрази и притеснението си, че в тази ситуация намаляването на осигуровките ще задълбочи още повече проблемите в бюджета през следващата година – по изчисления на финансовото министерство от свалянето на ставката с 2 на сто държавата ще изгуби около 500 млн. лева, но се очаква да остави по 4 лева средно за работник повече в бизнеса.

ГЕРГОВ ДЪЛЖИ НА ДЪРЖАВАТА 11 412 000 ЛЕВА, НА ОБЩИНАТА 2 739 000 ЛЕВА ОТ НЕПЛАТЕНИ ДИВИДЕНТИ ЗА ТРИ ГОДИНИ
Общинския съвет на Пловдив е пъстър, а коалициите в него екзотични. Но това мнозинство нехае за парите на пловдивчани.
„Международен панаир Пловдив” АД не е изплатил нито стотинка на останалите акционери от общата печалба в размер на 22 378 000 лева от 2006 г. насам. Държавата и Община Пловдив си мълчат - защо?!
Според официалните данни за печалбата на Пловдивския панаир, публикувани на сайта на „официоза” му „Новият глас”, община Пловдив също е трябвало да получава дивиденти за времето от 2006 г. насам. Нещо повече, всяка година сумите са ставали все по-големи. Кметът Славчо Атанасов би трябвало да си потърси парите, точно както това направи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Преди две седмици министър Трайчо Трайков заяви, че е поискал от Министерството на финансите да съдейства принципалът на дружеството да си прибере дивидента за 2006 г. в размер на 1,3 милиона лева.
Според изданието, за 2006 г., 2007 г. и 2008 г. Панаирът има печалба съответно 5 087 000 лв., 10 029 000 лв. и 10 100 000 лв. След облагане с данъци, за разпределение между акционерите остават съответно 4 366 000 лв., 8 972 000 лв. и 9 040 000 лв. Дори и при най-неблагоприятно за държавата и общината разпределение на дяловото участие (за „Международен панаир Пловдив” АД - 51% държавна собственост и 49% на „Пълдин Туринвест”, а в „Пълдин Туринвест” АД - 75% за фирмите, свързани с Георги Гергов и 25% за общината), дивидентите се измерват в милиони.
За 2006 г. държавата би трябвало да получи 2 227 000 лв., а общината - 535 000 лв.. За 2007 г. сумите са съответно 4 575 000 лв. и 1 100 000 лв., а за 2008 г. - 4 610 000 лв. и 1 104 000 лв.
Общо,

за трите години държавата би трябвало да прибере печалба от собственото си дружество в размер на 11 412 000 лв., а община Пловдив - 2 739 000 лв..
За същия период, според данните на „Новият глас”, делът от печалбата за частния акционер в „Пълдин Туринвест”АД е 8 227 000 лв. – както се казва, хубава, кръгла сума.
Разбира се, решенията как да се разпредели печалбата на акционерните дружества се взимат от Общото събрание на акционерите или от друг управителен орган, според записаното в Устава. За 2006 е известно, че събранието решава да реинвестира цялата печалба на „Международен панаир Пловдив” АД, но Министерски съвет така и не потвърждава, че е съгласен. Затова сега новият министър на икономиката, енергетиката и туризма основателно си търси частта от печалбата, която е трябвало да бъде внесена в бюджета на държавата.
Странно, но

община Пловдив никога не е проявила интерес към своите имагинерни 2,7 милиона.
Когато в Общинския съвет е обсъждано бъдещото партньорство в Гергов, сред основните аргументи е предположението, че тези пари могат да се ползват за изграждане на детски градини и зелени площи. За предишния кмет Чомаков и тогавашния общински съвет скатаването е обяснимо, все пак именно с гласовете на съветниците от ОДС, ВМРО, ДПС и БСП е взето решението за създаването на смесеното дружество „Пълдин Туринвест”. За вярната си служба под знамената на Гергов Иван Чомаков беше възнаграден с поста Изпълнителен директор на телевизия „Евроком”, когато беше закупена с пари и за нуждите на Панаира. Вярно, той не се задържа дълго там, вероятно поради разклатеното състояние на медийната група, създадена по идея на Гергов, за което Bulgaria News вече писа. Но за пловдивчани не е тайна, че и без това бившият кмет живее на широка нога, далеч по-широка отколкото предполага заплатата му на кмет.
На теория

така нареченото преструктуриране на капитала на „Международен панаир Пловдив” АД е направено, за да може община Пловдив да получи дял в него.
Но вместо самата община с някоя от общинските си фирми да се включи в собствеността и управлението на една от емблемите на града, тази възможност е дадена на общинско-частното дружество „Пълдин Туринвест”, в което първоначално общината притежава 75%, а фирма (или фирми) на Георги Гергов – 25%.
Коя точно фирма е

въпрос с повишена трудност.
След като тогавашния общински съвет, доминиран от хората на бившия кмет Иван Чомаков, дава благословията си за създаването на публично-частното партньорство „Пълдин Туринвест”, частният партньор в него търпи пълна метаморфоза. Към днешна дата делът на община Пловдив е спаднал до 24,98%, 1,656% има управляваната от Георги Гергов „Слънчев ден”АД и мажоритарен собственик със 73,363% е фирма „Булинвест Пловдив”.
Самата „Булинвест Пловдив” е фирма-загадка. Създадена е едва през 2007 година, с очевидната цел да поеме дяловете и дейността на предишните акционери в „Пълдин туринвест”, които и да са били те. Наличните в системата на Daxy документи доказват, че

първоначално в собствеността и управлението на „Пълдин Туринвест” АД е участвала фирмата „Евро Глобул 90”АД,
собственост на сина и снахата на Георги Гергов – Цветелин и Анелия Гергови. „Евро Глобул 90” АД е представлявана от самият Георги Гергов, но някъде през 2007 престава да фигурира в документите на „Пълдин Туринвест”.
Актуалният мажоритарен собственик на „Пълдин туринвест”, респективно на „Международен панаир Пловдив” е „Булинвест Пловдив”, собственост на Ивилин Атанасов и Тенчо Пашев, бизнесмени, за чиято дейност никой в Пловдив не е чувал. Но определено са милионери – двамата заемат почетните пето и шесто място в класацията на най-богатите българи, публикувана от вестник „Пари”през април 2008 г.. Ивилин притежава и 0,438% от „Стария Пловдив”АД, отново в съдружие с Георги Гергов и други дребни акционери, но извън тази акции, никой от двамата няма участие в други действащи фирми.
Въобще,

„историята на „Пълдин Туринвест” е наръчник за това, как можеш да отнемеш мажоритарния дял на общината във фирма и да намалиш дела на държавата във важен обект за икономиката, какъвто е Международният панаир в Пловдив.
И всичко това, без законово да си намесиш името в цялата история”, пише в броя си от 14 април 2008 г. сп. „Слава”.През 2006 г., когато Гергов и общината все още държат само 33.9% от Международния панаир, капиталът, с който „Пълдин Туринвест” влиза в „преструктурираното” дружество е едва около 14 милиона, както Bulgaria News вече писа. Поне тази сума е вписана в актуалния дружествен договор на акционерното дружество, подписан от Георги Гергов на 9 юли 2009 г.. Бизнесменът е апортирал хотел „Санкт Петербург”, ресторант „Пълдин” и два етажа от недвижим имот. Общината от своя страна влиза с апорт на 12 къщи в Стария град, всичките паметници на културата. Според вестник „Пари” в началото на 2007 г. основният капитал на „Пълдин Туринвест” вече е изчислява на 83.5 млн. лв., което дава основание на престижното издание да класира собствениците му сред най-богатите българи.
Това нарастване на капитала става след като община Пловдив апортира в него още три терена с обща площ от 317 дка, всички разположени около хотела или около панаира.

Благодарение на общинската щедрост дяловото участие на смесената фирма в Панаира достига 49%.
Т.е. до тук би трябвало и делът на общината в печалбата от Панаира да расте. Но след като Гергов си изплита кошницата, следва ново, двойно увеличение на капитала на „Пълдин туринвест”. Този път частникът внася в капитала оборудването на ресторанта на хотел „Санкт Петербург”, оценено на повече от 3 милиона лева, внася и подобренията, извършени на територията и около панаирното градче – т.е. тротоарни плочки, асфалтирани алеи, нов портал и прочее дреболии. Общината обаче, не пожелава да участва в това увеличение. Въпреки че подобренията са платени с пари на панаира, а не на частния акционер и няма как това да стане без знанието и съгласието на съветниците, изведнъж делът на общината в компанията остава само 24%. Печатните медии тогава („Дневник”, „Стандарт”, „Пари”) изразяват основателни съмнения относно коректността на оценките на апортните вноски, но гласът им си остава в пустиня –

държава и община необяснимо нехаят за самопрецакването си.
„Булинвест Пловдив” е мажоритарен собственик и на ЦУМ - Варна и Порт Палас, но формално Георги Гергов няма нищо общо с това. Все пак, при всеки опит на медиите да се свържат с двамата мистериозни милионери Ивилин Атанасов и Тенчо Пашев, те са препращани към Георги Гергов. Дефакто той все още управлява „Пълдин Туринвест”, а до 23 април 2009 и „Международния панаир Пловдив”. След тази дата Гергов повери управлението на изложението на кумеца си Богомил Бонев.
В края на миналата година общинският съветник от ДСБ

Даниела Желязкова внася в новия общински съвет – Пловдив предложение съветниците да обсъдят състоянието на общинско-частната фирма „Пълдин Туринвест”. И удря на камък.
Оказва се, че за да се случи това, трябва да има документи, които удостоверяват актуалното й състояние във времето – решенията на общинския съвет, протоколите от заседанията на управителните тела, документите за вписване и т.н.. Със събирането на документацията е натоварен Александър Константинов – заместник кмет от БСП, отговарящ за икономическото развитие на града. Повече от 10 месеца се оказват недостатъчни за Константинов да проследи превъплъщенията на фирмата и акционерите й, до този момент нужните документи така и не са окомплектовани, предложението не е минало през правния отдел на общината и общинския съвет не може да обсъжда състоянието на фирмата и не може да търси каквито и да са дивиденти от участието си в нея.
Новият кмет Славчо Атанасов спечели мандата си и защото сред предизборните му обещания беше да ревизира сделките по присвояването на къщите в Стария град от една страна, и Панаира – от друга. Двете операции са част от скандалното „преструктуриране”, в резултат на което фирмите, свързани с Георги Гергов контролират и управляват както старинните паметници на културата, така и най-големия изложбен център на Балканите. Но коалицията ГЕРБ-ВМРО, благодарение на която Атанасов беше избран за кмет, се разпадна за по-малко от година, а новата коалиция, която управлява град Пловдив е абсолютно уникална от политическа гледна точка: ВМРО, БСП, ДПС и Атака. Очевидно, при такава конфигурация на мнозинството няма шанс да бъдат ревизирани каквито и да е сделки на временния председател на местната организация на БСП Георги Гергов.


ВЛАДИМИР БУКОВСКИ: ОБАМА Е ПОЛИТКОРЕКТЕН ПРЕЗИДЕНТ
Руският дисидент Владимир Буковски разкритикува Барак Обама при първото си гостуване у нас, но спести критики за Путин и Медведев
В опитите да се защитят правата на жените, хомосексуалистите, инвалидите и негрите в Щатите се натрапвала идеология на утописти, която руският дисидент и интелектуалец напълно отрича
„Обама беше избран в Съединените щати като политкоректен президент, а не защото има мозък. Не разбира нито от политика, нито от икономика.” Това каза днес в Червената къща в София един от най-известните руски дисиденти Владимир Буковски.
Публицистът и правозащитник, който от години живее във Великобритания, гостува у нас за първи път по покана на главния редактор на списание „Факел” Георги Борисов. Той участва в конференция на тема

„Политическата коректност: границите между допустимото и недопустимото”
заедно с други двама изтъкнати свои колеги писатели – Олга Шамборант и Юз Алешковски.
Буковски не спести думи по адрес на новоизбрания президент на Щатите - Барак Обама, и разкритикува яростно цялото американското общество. Според него то приемало „всяка нова глупост” и я превръщало едва ли не в задължителна за всички. В стремежа да се защитят правата на жените, хомосексуалистите, инвалидите, негрите в Щатите се натрапвала идеология на утописти, която той напълно отрича.
„Днес в Америка

никой началник няма да си позволи да говори на четири очи с негова подчинена,
защото тя може да го обвини след това в сексуално посегателство. Може да му струва и кариерата. Това , което наблюдаваме, е безумие!”, изрази възмущението си от феминизма Буковски, подхващайки и всевъзможните десетки акции на правозащитни организации и непонятни за него щатски закони, посветени на малцинствата.
„Активисти срещу дискриминацията и нарушаването на правата, които участват в кампании,

не разбират, че хората се раждат неравни.
Те вярват обаче като Русо – че човек е направен от глина, и след това може да бъде оформен”, видимо разгневен беше дисидентът.
Заради т.нар. „позитивна дискриминация” се стигало до създаването на квоти в университетите, на работните места, в армията. Обръщало се сериозно внимание на това каква бройка цветнокожи или жени трябвало да отпускат учебните заведения, колко негри задължително трябвало да има във фирма. Или дали да са по равно мъжете и жените в някоя организация, за да не се накърняват интересите и достойнството на нежния пол.
Буковски определи и като безумни зачестилите случаи на жени, които искат да облекат военни униформи, но и да участват в мисии. Имало дами, които стояли по три години в армията, след което напускали, защото внезапно решили да съдят свой колега за сексуален тормоз. Затова, че се бил загледал в задните им части, или че им се бил усмихнал, подсвирнал им, пофлиртувал с тях. „Печелят по няколко хиляди долара, а после си живея с парите”, поясни интелектуалецът правозащитни.

„В армията има вече и униформа за „бременен войник”!
Виждал съм такава! Но това е нонсенс! Нали войниците в крайна сметка отиват да се сражават, за да защитават живота, и този на бременните жени”, шокирал се Буковски от поредната американска новаторска идея. Писателят не приема и явлението жени-свещеници. В САЩ имало вече издадена феминистка библия, в която се твърдяло, че Бог е жена.
„Разбирам да се ограничим само с правата на жените и расовите ограничения, но нещата не спират до тук. И инвалидите започнаха да искат всяка сграда да е приспособена за тях, всяко магазинче”, обезпокоен е писателят. Ако всички трябвало да се съобразят с това и да поставят необходимите съоръжения за достъп до всяко място, ще се стигне до фалити на хиляди магазинери, казва още той.

„Не можело да казваш „джудже”, а… „вертикално ощетен”!
Дебелаците пък били с „габаритни проблеми”! Започна Оруеловата епоха, която обаче не е никак смешна. Такива са законите в Щатите, които трябва да спазваш”, нервничи публицистът, докато размишлява по темата за политическата коректност.
Владимир Буковски даде пример и с новите порядки на Острова, където живее от доста време.

„Миналата година в Англия забраниха да се празнува на обществени места Коледа, за да не се нарушали правата на мюсюлманите.
Можело само вкъщи да си празнуваш”, тревожно констатира той. Една учителка пък отказала да заведе учениците си на постановката „Ромео и Жулиета”, защото я определила за „хетеросексуално шоу”.
Буковски е на мнение, че новите утопични идеологии не защитават правата на малцинствата. Колкото по-зле са те, толкова по-добре за тези, които уж се борят за правата им. Според него целта им била „да разрушат нашето общество”.

Разгневеният интелектуалец обвини Запада за агонията на Съветския съюз
през 90-тте години на миналия век. Той припомни как Буш посетил Киев, за да ги „кандърдисва” да не се отделят от СССР. Общественикът се върнал в Русия през 1991-92 г., за да обясни, че трябва да се осъди комунизма и милионите жертви на тоталитарната система, но против това била цялата тогавашна политическа върхушка. Очаквало се да има предвижване от левите идеи към дясното мислене, но се случило точно обратното.

„Промените бяха козметични, външни. Едни персонажи просто замениха други,
но дори и в бившите социалистически страни комунизмът не изчезна. Това, което стана в началото на 90-тте беше изненадващо”, смята Буковски. Същият този период съвпаднал и с олевяването на Запада и активността на новите утописти, които писателят нарече още „мошеници, които подменят понятията”.
„Те не разбраха, че мечтите за справедливост, неизбежно приключват с лагерите. Не е възможна тази утопия. Винаги се стига до лагерите, винаги. А утопистите не признават греховете си, а ни натрапват своите представи за света”, сподели Буковски, опитвайки се да предупреди, че посоката , която са поели западните държави, САЩ и ЕС, е погрешна.

„ Вие ще изпитате идеологията на политическата коректност, защото сте вече в Европейския съюз.
Ще го усетите. Така, както ще ви забранят да пушите на обществени места, ще има и други закони, които трябва да спазвате”, пророкува заядливо Буковски в края на срещата.
Странно обаче защо публицистът дисидент не си позволи да обели и дума за фигури като Дмитрий Медведев и Владимир Путин по време на конференцията, а по-скоро използва темата за политическата коректност, за да отправи унищожителна критика на Запада и порядките на американското общество, което заклейми като конформистко и глупаво.
Още по-учудващо беше обаче присъствието на колегите му Олга Шамборант и Юз Алешковски. Те дадоха тон на дискусията с прочитането на 40 минутни лекции, които си бяха подготвили предварително като на партийно събрание. А морализаторстването и апокалиптичните им прогнози за света отегчиха още в самото начало голяма част от публиката в Червената къща.


ЩЕ ЗАТВАРЯТ РАБОТОДАТЕЛИ ЗАРАДИ НЕПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ?
Заместник-социалният министър Христина Митрева смята, че отпадането на тавана върху пенсиите ще стимулира хората да се осигуряват върху реалните си доходи
Криминализирането на действията на недобросъвестните работодатели ще е една от мерките, които ще предложи Консултативният съвет по пенсионната реформа. Тя вече е била отменяна като противоконституционна

Собственик на фирма, който си спестява разходите за осигуровки на работниците, може да попадне в затвора. Крайната мярка ще бъде предложена от Консултативния съвет по пенсионна реформа за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Криминализирането на действията на недобросъвестни работодатели вече е съществувало в българското законодателство през 2000 г., посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева. Само за три месеца живот мярката донесла 35 млн. лева набързо внесени осигуровки в хазната. Разпоредбата, отменена от Конституционния съд, е предвиждала длъжностно лице, което разреши изплащането на заплати без по тях да са внесени всички задължителни осигурителни вноски в големи размери, да се наказва с лишаване от свобода до три години.

От 1 януари 2010 г. отпада таванът на пенсиите, но само за новите пенсионери.
Те ще са около 93 хил. души, показват сметките на социалното министерство. Над сегашния таван ще излязат около 3000 души, които ще могат да получават между 800 и 1000 лева месечно след пенсионирането си, е изчислила Христина Митрева. Сега максималната пенсия е 700 лева. „Наистина има напрежение между пенсионираните до края на 2009 година и които взимат тавана за пенсии и така наречените нови пенсионери, за които ограничението може да отпадне. Идеята това предложение да се включи като текст в Кодекса за социално осигуряване е, че от 2000 година вече има ограничение - максималният осигурителен доход е 2000 лева. Таванът на входа ограничава и размера на пенсията, когато се получава на изхода”, обясни Христина Митрева. Целта на това предложение е хората да имат стимул да се осигуряват на реалните си доходи, обясни зам.-социалният министър.
Консултативният съвет ще разработи дългосрочна стратегия за пенсионната система и визия за развитието й за следващите 15-20 години. Въпросът е как да се подобри системата, подчерта Митрева. Моделът е добър и това не е оценка само на българските експерти, а и на различни международни експерти, добави заместник-министърът.

За следващата година минималният осигурителен праг като цяло ще остане на нивото от тази година.
„Вероятно няма да се налага административно определяне на минималния осигурителен доход, защото тази и следващата година са по-различни от досегашните. Има отрасли, в които заетостта силно намалява, производството се свива – като например металургията и различни експортни отрасли и затова ние трябва да се съобразим”, заяви Митрева. От работодателските организации, които водят преговори със синдикатите по отрасли, също съобщиха, че осигурителните прагове ще останат почти на същите нива. Има около 6% увеличение за някои квалифицирани позиции, но като цяло и през следващата година работниците ще се осигуряват на сегашните нива.
Намалението на осигуровките с още 2% от следващата година ще намали приходите в бюджета с около 500 млн. лева, но се разчита това да се компенсира частично с промяната на минималния праг за самоосигуряващите се лица. От следващата година сумата, върху която те ще внасят пенсионни и здравни вноски, се повишава от 260 на 420 лева.
Подобно предложение за балансиране на приходите в осигурителния институт направиха от Българската стопанска камара, откъдето изчислиха, че ако 300 хил. адвокати, нотариуси, лекари и други

лица на свободна практика се осигуряват срещу 450 лева месечно, в бюджета ще влязат допълнително 300 млн. лева.
Още 250 млн. лева ще влязат в осигурителния институт, ако социалните плащания на военните, полицаите, служителите на съдебната система и останалите държавни служители се изравнят с тези, които плащат работещите в частния сектор. Сега държавата като работодател плаща около 22-25% осигуровка върху възнаграждението на своите служители, но им „връща” като пенсия не по-малко от 48% от размера на заплатата, върху която са ги осигурявали. За работещите в частния сектор осигуровката все още е над 30% от обявения доход, като така те на практика субсидират чиновниците, твърдят от БСК. Още 190 млн. лева може да влязат в осигурителната система, ако всички държавни служители внасят всеки месец лични вноски за пенсия за сметка на заплатите си, така както правят останалите работещи в България.


RWE СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ АЕЦ “БЕЛЕНЕ”
Вече никой не знае колко струва АЕЦ "Белене"
Причината са непрекъснато растящите цени на централата, съобщи „Блумбърг”, цитирайки анонимни източници от немския съдружник на НЕК в проекта
Елена Димитрова 2009-09-25 11:08:00
Германската компания RWE обмисля да се оттегли от участието си проекта за изграждане на ядрената централа в Белене - България, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на германската преса. Главният изпълнителен директор на RWE д-р Юрген Гросман ще направи преоценка на бъдещите приоритети на компанията. Основната причина за колебанието на немския съдружник на НЕК е увеличаващата се цена на проекта, цитира анонимни източници от компанията агенцията.
След конкурс RWE беше избрана за инвеститор с 49% от акциите в съвместната компания за доизграждането на АЕЦ „Белене”, 51% от проекта са на НЕК. Новата власт обаче е против държавното участие в проекта, който по груби сметки на икономическия министър Трайчо Трайков ще струва около два пъти над обявеното при сключването на договора за изпълнение с руската „Атомстройекспорт”.
Според контракта цената на двата реактора, които компанията трябва да изгради, е 3,9 млрд. евро. С инфлационната индексация, съпътстващата инфраструктура, консултантските такси и разходите за лихви по банковия заем обаче проектът ще струва около 10 млрд. евро, изчисли Трайчо Трайков. По сметки на изпълнителя на проекта крайната цена е около 6 млрд. евро. Заради кризата и трудния достъп до финансиране за мащабния проект

RWE неотдавна съобщи, че търси партньор, с който да сподели риска за реализацията на централата.
От своя страна руската държава, която първоначално имаше готовност да осигури заема за реализацията на проекта, сега проявява интерес да изкупи дялове от централата.
На среща между енергийните министри на България и Русия Трайчо Трайков и Сергей Шматко преди седмица в София двете страни се разбраха да продължат работата по проекта. Засега позицията на икономическото министерство, е че делът на държавата трябва да бъде намален на около 20% от централата, а руската държава е готова да изкупи акциите. Русия е проявила интерес и към дела на немския партньор, с което проектът от все по-руски може да стане изцяло руски.
Президентът Георги Първанов, който организира мащабен енергиен форум в София през пролетта, е

против отказа на страната както от този, така и от останалите проекти с участието на страната ни – „Южен поток” и „Бургас Александруполис”.
И за трите проекта ГЕРБ обяви, че най-вероятно ще ги замрази, защото не са икономически обосновани, струват скъпо и не е ясно дали е защитен държавния интерес. След посещението на Шматко стана ясно, че работата по „Южен поток” най-вероятно ще продължи по досегашния план, но България може и да се откаже от петролопровода под Черно море. за АЕЦ „Белене” беше решено да се преговаря за каква част от проекта ще се търсят нови инвеститори. Очаква се това да стане чрез нов конкурс, за да бъдат разгледани повече варианти.
Още преди пристигането на Сергей Шматко в България, руските медии съобщиха, че

Русия е готова да изкупи още 30% от българското държавно участие в проекта,
а малко преди срещата финансовият министър Симеон Дянков определи идеята като добра. Той обаче уточни, че е хубаво да се види кои други инвеститори имат интерес към проекта, за да имаме най-добрата възможна цена.
До момента българската държава е инвестирала около 400 млн. евро в проекта, а ако се откаже от договора, може да плати още около 800 млн. евро неустойки, по данни на икономическия министър. От „Атомстройекспорт” избягват конкретни числа, но не скриха разочарованието си от резкия завой в българската енергийна политика след изборите.

ТРЪГВАТ 400 ДОГОВОРА ПО СЕЛСКАТА ПРОГРАМА
400 млади фермери ще създават стопанства с пари от европейските фондове
До 2013 година ще усвоим 3 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони, оптимист е премиерът Бойко Борисов
Bulgaria News 2009-09-24 18:00:40
400 фермери ще получат помощ за създаване на нови стопанства по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от правителствената информационна служба. Договорите са по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, като най-много са одобрените бенефициенти от района на Стара Загора. Предстои да бъдат подписани още 1000 договора по програмата. Максималната помощ по мярката е 25 хил. евро, които се изплащат на два етапа.
„Ако сме сплотен народ и работим за развитието на земеделието, до 2013 г. ще усвоим 3 млрд. евро.

От Брюксел пристигат 200 души на издръжка от там, за да помагат за усвояването на тези пари”,
заяви министър-председателят. По думите му една от целите на правителството е България да стане част от водещите държави в Европа по развитие на земеделието. Кабинетът ще следи дали средствата по програмата се използват по предназначение и без злоупотреби.
За по-малко от два месеца е направеното всичко възможно

от 1 декември 2009 г. да стартират плащанията на глава животно,
разсрочиха се ниско лихвените кредите за животновъдите и с две години се увеличи срока за фермите, които не покриват изискванията на ЕК, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
След официалната церемония по връчване на договорите премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов са разговаряли с представители на асоциациите на животновъдите и зърнопроизводителите за проблемите в бранша.
Вчера парламентът прие промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които дават възможност на

търговските банки да отпускат кредити на земеделски стопани, които са сключили договор за отпускане на финансова помощ
по Програмата за развитие на селските райони. Целта е по-широк кръг от бенефициенти да могат да ползват парите от фондовете. Идентична процедура за подпомагане се се използва и за рефинансиране със средства на Държавен фонд "Земеделие", на инвестиционни кредити по проекти на програма САПАРД.
Депутатите отхвърлиха законопроекта, внесен от Меглена Плугчиева, част от работещите в ДФ "Земеделие" да станат държавни служители с мотива, че не е логично хора, заради които са спрени средства по европрограмите към днешния ден, да бъдат автоматично защитени като държавни служители.

Няма коментари: