понеделник, 28 септември 2009 г.

ИНФОРМИРАНИЯТ ЧОВЕК ВАЖИ ЗА ДВАМА



ПО 24 ЧАСА

Дигитални мравки борят вируси в компютъра
Оригинален нов метод за борба с компютърни вируси разработиха американски учени от Тихоокеанската северо-западна национална лаборатория (PNNL). Те всъщност взели идеята за това от света на мравките, съобщи TechNews.bg.
Макар и отделното насекомо да е примитивно, колониите от мравки следват разумно поведение. Животът им е организиран по прости правила на взаимодействие на ниско ниво, чрез химичните вещества феромони.
По специални следи, оставяни по земята, мравката може да намери пътя към семейството. Чрез тях може да се сигнализира и за опасност, съответно за бягство или нападение.
Подобен принцип е залегнал и в новата система за сигурност. Специални микропрограми, или т.нар. „цифрови мравки", извършват постоянно наблюдение на компютърната мрежа, за да открият подозрителна активност - например, повишено натоварване на хардуерните ресурси или увеличаване на интернет трафика.
При такива случаи „цифровите мравки" оставят „следи" за привличане на вниманието на „помощниците". Натрупване на цифрови насекоми в един или друг участък на системата е ясен сигнал за опасност.
Учените планират да създадат около 3000 микропрограми, които оперативно да идентифицират различни типове зловреден код.

България - втора в света по искове за информация
България е втора по изпратени искания за достъп до информация в света. Пред нас са само САЩ. Това показва изследване на независимия холандски експерт Роже Флугелс, завършено седмици преди днешния Световен ден на правото да знам.
В САЩ на 100 000 жители се падат 492 подадени заявления за достъп до информация, а в България - 175. Далеч зад нас е Мексико с 98 искания, а съседна Румъния е едва шеста с 68 искания на 100 000 души.
Според Флугелс в България се подават около 14 000 иска годишно.
Безспорна заслуга за стимулиране тази активност има програма "Достъп до информация", която от 1996 г. предлага експертна и адвокатска подкрепа на журналисти и граждани, които подават заявления за достъп до информация в държавните институции. При отказ да я получат много от тях подават искове в съда.
България е доста напред и по друг показател - страната заема 35-о място в класацията кой по-рано се е сдобил със Закон за достъп до обществена информация.
Първа е Швеция, която има такъв закон от 1766 г. Българският е от 2000 г. Зад нас остават страни като Япония, Полша, Великобритания и Румъния, които приемат своите закони доста по-късно, а Русия ще приеме подобен текст едва през 2010 г., пише Флугелс.
Експертът е съставил и обратна класация, която нарича списък на срама. Сред слабо активните страни при изпращане на заявления за достъп до информация се нареждат Белгия и Испания.
"24 часа" също дава скромен принос за активно търсене на информация.
Тази година 3 журналистки са номинирани за наградата "Златен ключ", която ще бъде дадена днес:
Павлина Трифонова, която в последните години е пратила близо 15 искания за достъп до информация и има 2 спечелени дела срещу кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев;
Лили Клисурова, която поиска справка за разходите на предишния парламент, за това да доколко са оправдани разходите за командировки на депутатите и доколко народните представители са заслужили своите заплати;
Алексения Димитрова за "Тайните досиета на царя" - 5-месечно документално разследване в близо 3000 страници от 17 дела на Първо главно разузнавателно управление на Държавна сигурност от 1946 г. до 1993 г. (24часа)

Защо на Европа й трябва комисар по човешките права
ЕДНА видима политическа победа постигнахме ние, европейските либерали, още в началото на политическия сезон. В следващата Европейска комисия ще има комисар, който да отговаря за човешките права. Това бе едно от петте условия, които Алиансът на либералите и демократите за Европа поиска с меморандум още през юли от тогавашния кандидат за втори мандат Жозе Мануел Барозу. С него по този въпрос водихме горещи дебати при закрити врата в първите дни на септември.
Резултатът се случи пред очите ни: в Страсбург при избирането си следващият председател на комисията Барозу пое политическия ангажимент да създаде такъв пост.
Защо на Европейския съюз му трябва нарочен комисар по човешките права?
Волята ни е комисията да заличава дори тънката, но обидна понякога ирония, с която "старите" европейци се пазят от "новите", и да не прилага различни стандарти към човешките проблеми на милионите емигранти.
Дори в контекста на глобална финансова криза не можем да си затворим очите, че между милионите ни съграждани в Европейския съюз някак невидимо се приплъзва дискриминация. Върховна ценност ни е свободното придвижване на хора, но то е в кошмарно предпоставени коридори от убежищата за бежанци и крайните квартали.
Вярваме в равния шанс за образование, развитие и кариера, но "различните" многократно по-рядко успяват в професията си и стигат с труда си до общите европейски блага. Наслояват се недоверие, двоен стандарт, а това напрежение неминуемо отслабва Европейския съюз в съперничеството му в големите мащаби на планетата.
Нашето кредо като либерали е да бъдем хора, еднакво човечни с всички.
Днес вече знаем в какъв контекст се поде този нов политически стремеж към повече хуманност, а във всяка от страните членки се подеха различни тълкувания.
Англичаните например се изплашиха, че еврократи ще контролират границите на кралството им. Поляците поискаха специална антирасистка защита за гастарбайтерите от полски произход. Италианците отдавна настояват на нова политика на ЕС, която да ги избави от крещящия им проблем с африканските пришълци. А центрове за чужденци има не само на италианския остров Лампедуза, но и в Гърция, Малта, Кипър и Испания.
Официално 238 365 души са поискали убежище в ЕС през 2008 г., но нелегалните работници надхвърлят 500 хиляди по данни от Брюксел.
Какво значение обаче ще има за България този нов комисар по човешките права поне през следващите пет години?
Най-напред той ще следи да не се прилагат двойни стандарти спрямо гражданите на новите страни членки в съюза, каквато е и България. Ще следи за еднаквото прилагане на Хартата за основните права на ЕС и недискриминация на етническа и верска основа. Ще бъде авторитетен партньор на нашите правозащитни институции като омбудсмана и Комисията за защита от дискриминацията. И с негова помощ последователно и унифицирано ще прилагаме правозащитното законодателство на ЕС.
Само като работим в съгласие с принципите си, можем да претендираме, че спазваме Хартата за основните права и Европейската конвенция за защита на човешките права и основни свободи, включително и правото на убежище. А верността към ценностите, в които се кълнем, същевременно ни предпазва от заплахите на тероризма и организираната престъпност. Превръщането им в работеща политика гарантира високо ниво на сигурност за всички европейци.
Дали ще успеем да наложим София като европейски център за борбата срещу миграцията, е също въпрос, който тепърва ще се решава, но на който даде тласък нашата либерална политика. Разбира се, чувствам за себе си удовлетворение, защото идеята за комисар по правата на човека беше подкрепена и в Подкомисията по правата на човека на Европейския парламент, в която съм заместник-председател.

МЕТИН КАЗАК, ЕВРОДЕПУТАТ*
*Авторът е зам.-председател на подкомисията по човешките права.

Брюксел настоява здравни фондове да са застрахователи
ЕК е започнала наказателна процедура срещу България, защото не сме спазили изискване доброволните здравни фондове да се регистрират като застрахователи. Това стана ясно вчера при разглеждане на отчета на Комисията за финансов надзор за 2008 г. в парламента.
Страната ни трябва да отговори през октомври какви са намеренията ни. За да не се стигне до санкции, трябва да убедим Брюксел, че не е нужно фондовете да стават застрахователи. Предложихме още миналата година да се приведат към тези изисквания, обясни зам.-шефът на КФН Ралица Агайн. Сред тях е капиталът им да се вдигне до 4,4 млн. лв.
Регулацията трябва да се промени през следващите месеци. Това не може да стане отделно от здравната реформа, каза шефът на икономическата комисия Мартин Димитров. Имало риск от 20 сега здравните фондове да се стопят до 2-3.
"Не може да искат капиталът на здравните фондове да се уеднакви с този на застрахователите, защото те имат 2 млрд. лв. оборот, а ние 30 млн. лв.", коментира Мими Виткова, шеф на асоциацията на здравните фондове. Според нея по-важно било да се върне старото изискване за уставен капитал от поне 2 млн. лв.
От КФН поставиха пред парламента проблема със сградата си. В момента комисията е под наем, който годишно излизал 903 хил. лв. Парламентът отказа да приеме доклада на комисията, тъй като не реагирала с мерки срещу кризата на капиталовия пазар и хората загубили 1 млрд. лв. във фондове. Според Иван Костов ръководството й трябва да бъде сменено.
ВЯРА ИВАНОВА, СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Заради метрото променят 8 автобусни линии
Маршрутите на осем автобусни линии в София да бъдат променени заради пускането на цялостната отсечка на метрото от "Обеля" до "Младост 1".
Това е предложил Центърът за градска мобилност на Столична община.
Предвижда се да бъде закрита една автобусна линия, а интервалите на движение на два тролейбуса да бъдат увеличени.
Тролеите с номера 5 и 8 ще се движат на по-голям интервал, а автобусна линия 313, която вози пътници от "Младост 1" до Централна гара, ще бъде изцяло закрита.
Единият от двата студентски автобуса - 280, ще промени маршрута си и няма да стига до Софийския университет, а от Орлов мост ще завива към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с крайна спирка Централна гара.
Едната от двете линии към Летище София също сменя маршрута си. Автобус 284 ще пътува от Терминал 2, но не до спортната палата, както е сега, а от "Дружба 1" до "Младост 1".
Софиянци, които ползват линия 305 от "Цариградско шосе", вече няма да стигат до Орлов мост, а ще минават през Румънското посолство, за да продължат през гара Подуяне към Централна гара.
Автобусните коли по линии с номера 67, 68, 69, 70 и 123 ще имат нова обща начална спирка по маршрутите си. Предвидено е изграждането на обръщало на бул. "Св. Климент Охридски" срещу КАТ-Дървеница.

Шофьорите, които слушат рап, с повече катастрофи
Шофьорите, които слушат в колите си изпълнения на певци като Еминем или Джей Зи, правят по-често катастрофи, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на британско изследване.
Рап музиката има неблагоприятен ефект върху настроението и поведението на автомобилните водачи, показва анкета сред 2000 шофьори, направена от сп. "Ауто трейдър". Почти една четвърт от тях признават, че тя ги прави агресивни зад волана.
Само шест процента от анкетираните твърдят, че се отпускат, когато слушат рап и хип-хоп, докато шофират. Най-безопасна на пътя е класическата музика. Повече от половината водачи признават, че тя ги успокоява.
Попмузиката изнервя два процента от анкетираните, а денс музиката и класическият рок - по шест процента.
Според предишно изследване две трети от шофьорите са убедени, че музиката влияе много върху настроението им и може да увеличи опасността от инциденти и изблици на гняв.

Канелата стабилизира кръвната захар
Няколко грама канела в храната нормализират нивото на кръвната захар и могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания. Това разкриват шведски учени от университетската болница Мас в Малмьо.
Медиците са наблюдавали група хора, половината от които получили за закуска оризова каша с канела, а останалите - без ароматната подправка.
Резултатът доказал, че пациентите, които всекидневно приемали канела, имат значително по-добро ниво на кръвна захар. С помощта на ултразвук шведските учени установили, че след консумация на канела съдържанието в стомаха значително по-бавно отива в тънкото черво.
В медицината канелата се използва и като антисептик.


ПО БПОСТ

Томов: "Титан" е виновен за задълженията на ЦСКА
"По мое време всички задължения бяха изплатени. Дължимите суми очевидно са неплатени през тази година. По мое време задължих всички футболисти да се подпишат под задълженията си. Гарантирам, че няма неплатени социални осигуровки", заяви бившият президент на ЦСКА Александър Томов.
"Клубът е оставен чист, ангажиментите които имахме към 27 януари, дори и да е имало дълг, то тогава те са го приели и това влизаше в цената при продажбата", заяви Томов.
"В ЦСКА не сме укривали данъци. Напротив. Бяхме първият клуб, който обяви официално заплатите на футболистите си и те бяха осигурявани на пълния размер на възнагражденията си", коментира Томов.Той обяви, че по негово време най-голямата заплата на футболист е била 15 хиляди евро. Това било "логично, когато искаш да притежаваш чуждестранни звезди". Той обаче твърди, че не средствата от трансферите са влизали в клуба, а не са отклонени.
"Пълни лъжи са това, че парите от трансферите не са влизали в ЦСКА. Всички трансфери са подписвани от изпълнителни директори, не от мен. ЦСКА миналата година бе на печалба. Неи бе купен за 600 хиляди евро и продаден за 1 милион. Аз никога не съм взимал комисиона и не съм позволявал на никого около мен да взима", добави той, като добави, че не той, а други хора са подписвали договорите за сделките. Затова бил чист.Миналата седмица стана ясно, че ЦСКА дължи 2.1 милиона лева на НАП, за които от клуба потвърдиха.

Полицаи протестират срещу присъдите на полицаите осъдени за смъртта на Чората
Полицаи от цялата страна участват в протестен митинг пред храм „Света Неделя" в София. Основното искане на полицаите е по-голяма защита при изпълнение на служебните им задължения. Полицаите ще изразят и публична подкрепа за колегите си, които бяха осъдени за смъртта на Ангел Димитров –Чората, който загина при арест.
Представители на Федерацията на полицейските синдикати, която организира митинга, са осигурили безплатен автобусен транспорт от няколко града в Благоевградска област.
Ангел Димитров-Чората почина в Благоевград при задържането му по време на полицейска акция. Участвалите полицаи са осъдени на общо 82 години лишаване от свобода.
Премиерът, и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов вече изразиха мнения, че в случая с Чората полицаите са действали при разписани действия.
В сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че полицаите трябва да бъдат подкрепяни в своите мерки и действия, но когато са виновни – трябва да си носят своята наказателна отговорност. Той се обяви за законодателни промени, предвиждащи по-сурови наказания за посегателства срещу полицаи, но също така и за увеличаване тежестта на санкциите срещу служители на реда, които са престъпили закона.
По време на митинга ще стартира национална подписка за законодателни изменения, които да инкриминират посегателствата срещу полицаи при изпълнение на служебните им задължения.

ПО БЪЛГАРСКИ ФАКТОР

Трима от Свищов осъдени на пробация за търговия с гласове на евровота
Трима от Свищов бяха осъдени за търговия с гласове на евровота, научи „Борба”. Юмют Мусов, Мехмед Мехмедов и Иван Лесичков получиха само пробация вместо глоби между 1000 и 20 000 лв. Мусов ще се подписва две години при пробационен инспектор и ще работи 300 часа за обществото, а другите двама са осъдени на по една година пробация и безплатен труд по 200 часа.Търсачите на бърза и лесна печалба бяха закопчани при полицейска операция в Свищов на 7 юни с 260 лева белязани пари. 32-годишният Юмют Мусов и 38-годишният Мехмед Мехмедов имаха по три присъди, 45-годишният Лесичков - само една. Те изкараха по няколко дни в ареста и след това бяха пуснати.
Заради перфектната работа на полицията по време на операцията зам.-районният прокурор на Свищов Блага Георгиева изрази на 23 септември лична благодарност към началника на местното РПУ Димитър Кръстев, разследващия полицай Тихомир Иванов и всички останали служители на МВР, събрали достатъчно годни доказателства за бързото приключване на съдебния процес. Това е първото дело за търговия с гласове в областта, приключило с осъдителни присъди. в. Борба, Велико Търново

Оцелелите от трагедията в Охрид дават показания
Днес ще започнат разпитите на оцелелите българи от трагедията в Охридското езеро, разиграла се на 5 септември, съобщи Би Ти Ви. Показанията ще бъдат събирани по родните места на хората и ще послужат като основно доказателство по делото, водено от българската страна за изясняване причините за инцидента. Разследването в България се провежда успоредно с това в Македония. В прокуратурата вече са постъпили първите документи, изпратени от разследващите органи на съседната страна. При потъването на кораба „Илинден" от 50 българи на борда 15 се удавиха.

ВСС се самосезира от вестникарска публикация за проточено с 18 години дело
Комисията към Висшия съдебен съвет , която наблюдава хода на дела с особен обществен интерес изиска обяснение от председателя на СГС Георги Колев за причините за забавяне на делото срещу Николай Арабаджиев, който уби и разчлени съученика си Атанас Атанасов, както и какви мерки са взети по случая. По информация в пресата делото е отложено поради допусната сериозна секретарска грешка. Комисията се самосезира и по публикацията на Анна Заркова в “Труд” – “18 години чакам да осъдят крадец” и ще извърши проверка по случая в рамките на правомощията си. Трета по ред проверка ще бъде направена и по хода на делото срещу Ивайло Дражев , както и по движението на делото срещу консула ни в Украйна Николай Трифонов. Делата се водят в Окръжен съд - Бургас. Ще бъде изискана и информация от административните ръководители от страната за движението на всички дела срещу магистрати.

Комисията " Кушлев" търси към половин млн лв от бизнесмен от Брезово
В Окръжен съд Пловдив е постъпило искане от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, за отнемане в полза на държавата на такова имущество. Искането е срещу лицата Живко К., Елена К. и управляваното от Живко К. дружество „ Габи 1 ” ЕООД, като цената на иска е 430 989 лв. Твърди се, че лицето Живко К. е осъдено с влязла в сила присъда за това че, на 16.10.2007 г. в гр. Брезово е държал и прокарал в обръщение неистински държавни ценни книжа – акцизни бандероли за спиртни напитки в големи размери - престъпление по чл. 244, ал. 2 НК, което попада в приложното поле на закона и той и неговото семейство притежават пари и имущество, за придобиването на които не са установени законни доходи. Претендира се съдът да постанови отнемане в полза на държавата на 2 броя леки автомобили, марка „Мерцедес” „ Ауди ” и суми от продажба на 3 недвижими имоти – всичко на обща стойност 430 989 лв.Съобразно разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, Окръжният съд в Пловдив е образувал съответно дело, като предстои насрочването му в открито съдебно заседание.

Тежка катастрофа на мост край Клисура
73-годишен шофьор почина, а трима пътници са ранени при тежка катастрофа, станала вчера на пътя Карлово-София над Клисура върху мост №9. В 13.50 часа лек автомобил “Опел Кадет”, управляван от М.Г./73/ от гр. Златица, обл. София, изпреварва товарен автомобил “ДАФ” с водач М.К./33/ от Варна и блъска насрещно движещия се “Хюндай” с водач Н.Х./24/ от София. След това се завърта и удря спрели за престой в насрещната лента лек автомобил “Опел Вектра” с водач З.И./26/ от Съединение и “Рено Лагуна” с водач Н.И./22/ от София. Шофьорът М.Г. е починал по-късно в болницата в Карлово. Возещата се на предната седалка до него С.Г./81/ от гр. Златица е получила натъртвания по тялото и контузни рани по главата. Пътникът на предната седалка на “Хюндай” Д.Ч./23/ от Пловдив е с контузни рани в областта на лицето. Стоящата отзад пътничка в спрелия автомобил “Опел Вектра” Д.Б./20/ от Съединение е с наранявания и ракъсни рани по лицето. Всички пострадали са без опасност за живота. При спасителната операция са участвали и служители от “Пожарна безопасност и спасяване”. По първоначални данни причината за пътния инцидент е неправилна маневра “изпреварване” от страна на шофьора М.Г. при наличие на непрекъсната разделителна линия и насрещно движещ се автомобил.

ПО БЪЛГАРИЯ ТАЙМС

Не съм момиче!.... :)
Че съм момче е очевидно, определено не съм момиче.
Така бившият премиер Сергей Станишев отговори на нападките на Татяна Дончева, която в интервю преди дни заяви, че Станишев трябва да бъде сменен като лидер на БСП.
27.09.09 г.

Българското розово масло - ТЪПКАНО с пестициди ! Япония отказа розовото ни масло !

Върнали ароматната смес за високо съдържание на пестициди !Япония отказа розовото ни масло.Клиенти от Страната на изгряващото слънце не харесали ароматната смес, защото съдържала голямо количество пестициди.Това се случва за първа година, досега не е имало рекламация за българското розово масло, призна шефът на Института по розата проф. Недко Недков. Япония купува едва около четири-пет килограма розово масло годишно, което се използва основно за ароматерапия. Но страната ни може да бъде изтласкана и от много по-значими пазари, защото розопроизводството у нас е на автопилот, смятат хората от бранша.Като член на Евросъюза България вече подлежи на драконовски мерки по отношението на торенето и използването на препарати при розопроизводството. След три години на Стария континент ще започне да действа и нов регламент, който намалява още повече позволените количества пестициди в земеделските продукти. За да запазим пазарите си, трябва да намалим употребата на пестициди, признаха и специалисти от Националната служба по растителна защита.В момента Евросъюзът е най-важният клиент за родното розово масло. Около две трети от произведените количества се изнасят за Франция, Германия, Италия и други страни на Стария континент. Цената на килограм розово масло е около 4800 - 5000 евро. Тази година от 36 000 дка розови градини е обран 10 тона цвят. Той обаче бил с по-ниско качество и от него са изкарани само около 2 тона розово масло.Матей Боневстандарт/България Таймс


ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

„ГАЗПРОМ” ОБМИСЛЯ ГЛОБИ ЗА ЕВРОПА
Руският енергиен монополист може да се възползва от клауза в договора и да поиска парите за договорени, но отказани от западни компании количества синьо гориво. Неустойките за европейските потребители могат да достигнат до 2,8 млрд. долара
Венци Михайлов 2009-09-28 15:01:00
Руският енергиен монополист „Газпром" може да поиска потребителите в Европа да плащат глоби заради намаленото потребление през тази година, предупреждава в. „Комерсант”. Според залегналото в договорите правило "вземай или плащай", страните, които получават газ от Русия, могат да бъдат санкционирани, ако потреблението им падне под договорените равнища.
От санкцията са сериозно застрашени Германия, Италия и Турция, които са сред най-големите клиенти на „Газпром”.

Индустриалното търсене на природен газ в Стария континент е намаляло рязко заради икономическата криза.
Западна Европа за първото полугодие е намалила с 29% до 46 млрд. куб. газ доставките. От своя страна Германия е намалила закупуването на синьо гориво с 44% до 12,23 млрд. куб. м., Италия – с 34 % до 8,2 млрд. куб. м., Турция с 25% до 9,5 млрд. куб.м. и Франция - с 21% до 5,97 млрд. куб.м. От „Булгаргаз” също прогнозираха свиване с 30% на потреблението на синьо гориво заради свитото производство в резултат на рецесията.
Според руското икономическо издание „Комерсант", „Газпром" може да поиска неустойки от европейските потребители на обща стойност 2,8 млрд. долара. Санкцията е залегнала в договорите, които предварително регламентират какви количества природен газ иска да закупи всяка отделна страна. При разлика между заявеното и реалното потребление, руският газов монополист е в правото си да налага глоби, припомня „Комерсант”.

Под ударите на тази клауза попадат италианската ЕНИ, германската Е.ОN и турската „Боташ”, както и редица други компании.
Турция вече поиска да бъде преустановено действието на този принцип. Италия и Германия също не искат да платят, позовавайки се на освобождаване от глобата заради Украйна, но в „Газпром” засега не са настроени към отстъпки.
За съжаление всички европейски компании са против плащането на неустойки, като се мотивират с отстъпките на Русия спрямо Украйна и Туркменистан, припомня в. „Комерсант”. В началото на този месец Владимир Путин и Юлия Тимошенко се договориха Киев да плаща само реалното потребление, като по този начин Кремъл едностранно опрости глоба в размер на 5 млрд. долара.
Самата Русия се размина със санкциите след като внезапно намали с 90% покупките на туркменски газ. Според руски газови експерти, предстои труден пазарлък около неустойките, които може да поиска "Газпром". Европа обаче има своя допълнителен силен коз и в лицето на януарската газова криза, която се размина за „Газпром” без санкции, припомня президентът на East European Gas Analisys Михаил Корчемкин.
Междувременно специалният представител на руския президент по икономическите отношения със страните от ОНД Виктор Черномирдин заяви на конференция в Ялта, че газопроводът „Набуко” планиран от ЕС като алтернативен маршрут за газови доставки, е безперспективен. Според него средноазиатските страни нямат капацитет за захранват съоръжението.

ЧЕРВЕНИ ЕКС-МИНИСТРИ ИЗЛИЗАТ ИЗПОД КРИЛОТО НА ЗАКОНА ЗА АМНИСТИЯТА
Социалистите решиха да подадат заявления при главния прокурор, с които да декларират, че са съгласни да бъдат преследвани от компетентните органи като обикновени граждани в случай, че ГЕРБ успее да докаже извършени от тях нарушения
Всички бивши министри от кабинета „Станишев” ще подадат искания до главния прокурор на републиката Борис Велчев да не се прекратяват евентуални наказателни производства срещу тях заради Закона за амнистията. Това ще се случи до края на следващта седмица, решиха социалистите по време на семинар в Боровец в неделя. Така те отговарят на
"изкривеното" тълкуване на законовите текстове от страна на новата власт,
която твърди, че член 1 освобождава от отговорност всички, извършили престъпления по непредпазливост до 1-ви юли 2008 г., за които биха получили до пет години затвор. Гневът на сегашното правителство и действията по сезирането на Конституционния съд бяха предизвикани от факта, че за да се спазят текстовете на Закона за амнистията, разследващите органи да си затворят очите и за нарушения, обединени под наименованието ”безстопанственост по непредпазливост”. Именно в такива обаче могат да бъдат обвинени екс министри, кметове и шефове на агенции. От БСП обаче заявиха, че текстовете се тълкуват превратно, нищо не пречи представители на старата власт да бъдат съдени, но
ГЕРБ си търсели оправдания, тъй като нямат доказателства за каквито и да било престъпления.Не е ясно обаче дали предварително подадените от бившите управници заявления в прокуратурата ще имат правна стойност, защото нито един от тях не е обвиняем или подсъдим по определено дело. А според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) разследването може да продължи въпреки амнистията, ако вече изправен на посъдимата скамейка поиска преследването срещу него да продължи. „Досега няма такива образувани производства, но нека тези искания да стоят на масата на главния прокурор, за да няма пречка за образуването на наказателни производства за престъпления по непредпазливост”, каза червеният депутат и екс-вътрешен министър Михаил Миков. Именно той лансирал идеята съпартийците му доброволно да се отхвърлят закрилата на Закона за амнистията.Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев също каза, че ще подаде искане да не се възползва от амнистията,
ако срещу него започне разследване.В неделя членовете на партията-столетница са взели решение и за по-бърза реакция на нападките, идващи от предствителите на ГЕРБ. За целта са излъчени четирима депутати, които да отговарят за медийното поведение на парламентарната група на левицата - лидерът Сергей Станишев, говорителят на БСП Корнелия Нинова, секретарят по медийната политика Антон Кутев и Петър Курумбашев.Скандалът около спорния Закон за амнистията се разрази със страшна сила преди около семица. Тогава премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че оглавяваното от него правителство нямало да чака някой от нарушителите да убие дете, например, за да бъде изправен пред Темида.
Борисов коментира проблемния член 1 от Закона за амнистията като заяви, че екс висшите държавни функционери го одобрили с ясното съзнание, че той ще ги пази от влизане в затвора, въпреки нанесените от ”некомпетентното им управление” вреди. Министър-председателят обвини предишната власт в умишлено сключване на договори, които обслужвали частни интереси и даде пример със скандалната сделка за закупуване на двата скъпи и същевременно неотговарящи на заложените технически изисквания правителствени самолети ”Еърбъс”. ”Станишевите са амнистирани, сиреч - кой крал, крал”, отсече Борисов.

РУМЕН ПЕТКОВ: КЛЕВЕТНИК КАТО ДЯНКОВ ТРЯБВА ДА СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО
Бившият вътрешен министър настоява за образуване на досъдебно производство срещу финансист номер 1 за извършено престъпление от общ характер. Поводът – твърденията на Дянков, че Петков е виновен за липсата на компютърна връзка между митниците и НАП
Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ”Коалиция за България” Румен Петков заведе в понеделник жалба за клевета срещу вицепремиера и шеф на финансовото ведомство Симеон Дянков. Поводът за депозирането на документа в Софийската градска прокуратура са твърденията на Дянков, че Петков е възпрепятствал компютърното обвързване на системите на Агенция ”Митници” и Националната агенция за приходите (НАП). Финансист номер 1 обвини първия министър на МВР в кабинета ”Станишев” и в сключване на неизгодна сделка за закупуването на хеликоптери, с които да се патрулира по държавните граници. Според Дянков, поръчаните за целта вертолети, произведени от италианската компания ”Аугуста”, всъщност имали характеристики на туристически машини.
Именно по тази причина правителството на ГЕРБ развали парафирания от предшествениците им договор, но все пак реши да разгледа получените в Министерството на финансите (МФ) оферти по обществената поръчка, защото притежанието на патрулни хеликоптери е едно от условията за приемането ни в Шенген. Обвиненията към Петков за сключване на нерентабилната сделка за 30 милиона евро Дянков отправи в началото на този месец. Това предизвика бурния гняв на екс-вътрешния министър.
„Искам отново да подчертая, чег-н Дянков е гнусен лъжец и затова ще го съдя.
Аз хеликоптери първо не съм купувал, а това, че те са необходими за държавата ни, е вън от всякакво съмнение”, избухна тогава Петков. И допълни, че финансовият министър е ”очевидно един неграмотен човек, който няма никаква представа пред какво изпитание е изправена България”,визирайки влизането ни в Шенгенското пространство. ”Това все пак е негов и на премиера проблем. Аз обявих вече, че ще го съдя и наистина ще го осъдя. Умствената нищета на този човек не е мой проблем", категоричен бе Петков. С подаването на жалбата днес, червеният депутат изпълни заканите си. Към формулярите с описанието на ”клеветите”, изречени от Дянков, тъжителят е приложил и медийни публикации, в които са поместени въпросните изказвания.
„Относно закупуването на хеликоптерите,
твърдението за виновност е неоснователно, прибързано и тенденциозно.
Ако г-н Дянков беше направил усилие да извърши проверка, щеше да установи, че сделката не е приоритет на МВР, а за целта е сформиран специален комитет, ръководен от трима заместник-министри: на финансите, на вътрешните и на външните работи, за да изпълнят изискванията на Шенген за присъединяването ни към тази общност, и програма ФАР с цел осигуряване на външната ни граница”, се казва в жалбата. Петков допълва, че хеликоптерите са предвидени по тези две програми със средства от ЕС като част от задължителна програма. Договарянето е осъществено под ръководството на Иванина Белева, директор на Дирекция „Централно звено за финансиране и договаряне” в МФ. Вътрешното ведомство не е имало предвиден в бюджета ресурс за плащанията по договора с ”Аугуста” и не може да се търси причинена на МВР щета, записал Петков в жалбата. И добавя, че вертолетите не са договаряни в рамките на неговия мандат като вътрешен министър. Офертите са отворени след освобождаването му от този пост през април 2008 г.
Във връзка с липсата на електронна обвързаност на митниците с НАП, Петков заявява, че шефът на МВР няма правомощия да регулира тези структури.
„Според чл. 21, т. 2 от Закона за МВР министърът организира взаимодействието с други държавни органи, имащи отношение към дейността на ведомството. Това взаимодействие обаче се ограничава до оказване на съдействие, но не и вмешателство или влияние на структурите на МФ”, заявява в жалбата Петков. Той добавя, че с тези твърдения Дянков го набеждава в извършването на престъпление от общ характер, което „косвено и опосредено от медиите го свежда до надлежните органи на властта, които се самосезират”. Така се накърнявал ”не само неговият авторитет и достойнство на народен представител, но и престижът на страната”. Според тъжителя действията на Дянков били насочени към създаването на недоверие от международните ни партньори и внушавали нестабилност за общественото, политическото и икономическото развитие на страната.
В заключение на среща с медиите в понеделник Петков заяви, че се надява Дянков да получи това, което ”всеки един клеветник и лъжец заслужава”. И изрази надежда, че срещу финансист номер 1 ще бъде образувано досъдебно производство заради извършено престъпление от общ характер.

ЗА МНОГО ГОДИНИ ДА ЗАБРАВИМ РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ
Иван Нейков*: Пенсионната реформа? Диагнозата е, че пациентът е много болен. Всяко правителство иска да е добро пред избирателите си. И това ще срути системата
Г-н Нейков, какви са подводните камъни при реформата на пенсионната система?
Боя се, че те станаха толкова много, че вече никой не ги знае. Всъщност диагнозата е, че пациентът е много болен. Би трябвало да започнем с анализ на ситуацията и да видим къде се намира реформата спрямо плана й от 2000-а година. В този план се предвиждаше, ако бъдат следвани стъпките й, през 2010-а година пенсионният фонд да е абсолютно независим, автономен и да започне да трупа резерв. А какво се оказа всъщност? Започнахме с дефицит от 200 млн. към 2000-а година, а в момента на практика дефицитът на Националния осигурителен институт е близо 3 млрд. лева.
Какво трябва да се направи, според вас?
Сега трябва да се анализира моментното състояние на пенсионната система в България и да се набележат и се уточнят рисковете. Следващата стъпка е в хоризонт от минимум десет години да се приеме една стратегия за този период, за да бъде оздравена реформата. Иначе пътят, по който вървим в момента, няма да ни доведе до добро. Наистина може да се окаже, че усилията за десетте години дотук на обществото са били безсмислени.
Има ли логика в предложението да вдигнем възрастта за пенсиониране и да я изравним между мъжете и жените?
Това е един от рисковете - политическият риск. И никой не иска да е лошият вестоносец. Всяко правителство иска да е добро пред избирателите си. И това ще срути системата. Има го и феноменът, че е много малък периодът – не много повече от година от началото на мандата един кабинет има куража да прави реформи. След това започва от десет дерета да намира доводи защо не трябва да прави реформи. И през третата година си казва: ами, да го прави друг, защо трябва да го правя аз. Затова сега е моментът да се довърши пенсионната реформа.
В същото време икономисти и финансисти твърдят, че това не е антикризисна мярка, но преди ден финансовият министър Симеон Дянков спомена, че все пак е възможно пенсионната възраст да започне да се вдига още от следващата година…
То поводи да не се направи нещо все ще се намерят. Един от проблемите, с които се сблъскахме през 2000-а година, беше че бяхме принудени да правим толкова тежка реформа, защото закъсняхме повече от двайсет години. Реформата е трябвало да започне още през осемдесетте години. И след като закъснението се натрупа, изходът е в още по-тежка операция. Ние сме царе да си зариваме главата в пясъка, но ако това продължи още няколко години по каквито и да било причини-сушата, кризата или нещо друго, батакът става толкова голям, че в един момент обществото няма да понесе дълбочината на реформата. Това ще е най-опасното, което може да ни се случи. Защото, като не можеш да понесеш тази реформа, рухва една от най-старите пенсионни системи в България. И тогава, както сме свикнали да ревем пред държавата, ще кажем:дай, държаво! А държавата не си вади парите от собствения джоб, а от нашия, защото основният източник на републиканския бюджет са данъците. И основният източник е ДДС, а най-добрите платци на ДДС са пенсионерите. И излиза, че пенсионерите ще си плащат собствените пенсии през данъците, които плащат. Това унищожава пенсионната система, защото тя трябва да се захранва от днешните работещи и от работодателите, а не с данъци да се плащат пенсии.
Т.е. какви са първите и бързи стъпки, които управляващите трябва да направят в реформата на пенсионната система?
Много бърз анализ за реалната ситуация в системата, защото не се знае истинската ситуация. Второ, моментално да се оценят най-големите рискове – икономически, политически, нормативни и да бъдат сложени на масата. И трето, незабавен сериозен и широк диалог с всички заинтересовани-държава, работодатели, синдикати, академични среди, за да се стигне до нов консенсус, какъвто имаше през 2000-а година. При всички положения за много години трябва да се забрави ранното пенсиониране. Защото натискът продължава от отделни професионални групи. Трябва да се знае, че цената на спирането на реформата са ниските пенсии. И хората да са наясно, няма ли пенсионна реформа, пенсиите ще продължат да бъдат ниски. Смисълът на реформата е в това да растат пенсиите.
Акой е най-важният икономически риск в момента?
Да нямаме кураж и политическа воля да продължим напред. Това е политически риск, който се превръща в икономически.
*Иван Нейков е председател на постоянната комисия по финанси и бюджет в Столичния общински съвет, министър на труда и социалната политика в правителството на ОДС начело с Иван Костов, един от създателите на пенсионната реформа от 2000-а година

“ПОЛИЦАИТЕ НЕ СА УБИЙЦИ”
Под това мото в защита на осъдените техни колеги по делото за смъртта на Чората, служители на реда излязоха на бдение в центъра на София
С окачени на гърдите летички с надпис ”Полицаите не са убийци”, над 500 служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) излязоха на бдение в подкрепа на осъдените на общо 82 години затвор техни колеги, които според съда са причинили смъртта на Англед Димитров-Чората при специализираната операция "Респект" през 2005 г. Полицаите заявиха и исканията си за по-добра защита на здравето и живота им по време на служба. Български знамена, плакати с надписи „Господа народни представители, законите оправдаха мафията”, „Върховенство на закона за всички”, както и своеобразен некролог с текст
”Темида е сляпа, вижда само парите”,
са сред най-впечатляващите пособия, с които цивилните служители на реда изразяват недоволството си от не добрата организация на системата на националния митинг пред столичния храм ”Света Неделя”. ”Не е нормално в една държава, която смята себе си за европейска, полицаите да се озовават напълно беззащитни на улицата и да бъдат жестоко пребивани от всеки, който иска", заяви от импровизираната трибуна представителят на Съюза на командосите в България Войн Войнов. По думите му сега
„престъпниците се чувстват почти безнаказани”.
От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) поискаха на правоохранителните органи да бъдат предоставени и по-бързи автомобили. Председателят на организацията Иван Павлов призова всички държавни институции и най-вече тези от съдебната власт да подкрепят позицията на редовите полицаи. Той настоя магистратите да спазват разпоредбите на Конституцията и по-специално презумпцията за невинност до доказване на обратното, особено когато решават съдбата на служител на реда.
Павлов заяви още, че съществува диалог между полицейските синдикати и правителството, но той не трябва да остане декларативен.
Недоволството на полицаите във връзка с наложените сурови наказания на колегите им от Благоевград по делото ”Чората” взе връх повече от месец, след като Военно-апелативният съд потвърди осъдителните присъди. Според тях майор Мирослав Писов ще трябва да излежи зад решетките 18 години, а капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години. Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект". Делото се влачи трета година и за втори път стига до Военно-апелативния съд. Първоначално Софийският военно-окръжен съд постанови 19 години затвор за Писов, а за всички останали - по 18 години.
По-късно обаче втората инстанция върна делото за преразглеждане,
за да се стигне до присъдите от миналия октомври, които бяха потвърдени в началото на август 2009 г.
Според магистратите под пагон петимата подсъдими са осъзнавали действията си. Не са спрели да бият Чората, въпреки виковете му и положението на тялото му – легнал на земята и с белезници на ръцете. Отнесли са се с безразличие и към последствията от действията си.
Съдът отхвърли тезата на защитата, че Димитров е починал от задушаване, причинено от сърдечни проблеми заради наркотична зависимост.
Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Върховния конституционен съд (ВКС).


ПО КЛАСА.БГ

Нова организация застава начело на икономическата политика
Г-20 тромаво пристъпи напред, но сред размножилите се Г-клубове единственият, който трябва да следим, е Г-2 – САЩ и Китай
Едуард ЛусПо-малко от година, след като Джордж У. Буш набързо свика среща на водещите икономики за посрещане на световната криза, миналата седмица Г-20 пое ръководството на международната икономическа политика. В изявления на Белия дом се казва, че лидерите са „достигнали до историческо споразумение да поставят Г-20 в центъра на съвместните усилия за осигуряване на устойчиво възстановяване и за избягване на финансовите слабости, довели до кризата“.Източници от Г-20 потвърдиха, че новите отговорности няма да бъдат отнети от други организации като Г-7 или Г-8. Г-20 ще поеме икономическите проблеми, докато Г-8 ще се занимава с международните отношения.Наблюдатели обаче споделят, че уверенията на лидерите за важността на Г-20 са преекспонирани. След като дори Г-8 често е твърде тромава, за да взема ефективни решения, Г-20 вероятно ще бъде още по-трудна за управление. Комюникето от Питсбърг бе многословно и явно бедно откъм съдържание.„Драматичните промени в световната икономика невинаги са били отразявани в глобалната архитектура на икономическото сътрудничество, посочва Белият дом в отделно изявление. Това обаче започва да се променя днес с историческото съгласие да поставим Г-20 в центъра на съвместните усилия за осигуряване на устойчиво възстановяване.“Британският министър-председател Гордън Браун отиде дори още по-далеч, като увери, че новата общност предлага „повече шанс за постигане на резултати от всяко друго начинание от Втората световна война насам“.На символично ниво стъпката е много важна, защото заявява инициатива да се актуализира системата на икономическо сътрудничество в синхрон с промените в глобалната икономика, видими от над десетилетие насам – бързата смяна на центъра на икономическата тежест от запад към изток. В новия клуб членуват 6 азиатски икономики – Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Индонезия и Австралия. В Г-8 бе само една – Япония. Фактът, че новата общност има толкова различни членове – Аржентина, Турция и председателството на ЕС, в допълнение към наблюдателския статус на Испания и Холандия, заедно със САЩ, предполага, че реалните действия ще са задача на по-малки подкомитети. В свят на умножаващи се Г-клубове обаче единственият, който трябва да наблюдаваме зорко, е Г-2 – САЩ и Китай. „Ако искате да знаете накъде ще върви светът, вземете позицията на САЩ и тази на Китай и теглете чертата някъде по средата, казва Дейвид Роткопф, бивш висш служител в администрацията на Клинтън. Що се отнася до Г-20, би било по-практично да изключим от Г-8 Канада и Италия и да поканим на тяхно място Китай и Индия. Но междуправителственото сътрудничество добавя, а не изважда.“Промяната може да разтревожи и международните институции. В интервю за „Файненшъл таймс“ генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е пристигнал в Питсбърг, за да напомни на лидерите на Г-20, че 85% от страните в света не са представени на срещата. А страните от Г-20 си разпределят 85% от световните приходи. „Все още има само една универсална общност на международното сътрудничество и това е Общото събрание на ООН, добавя той. Призовах лидерите на Г-20 да приемат ООН като активен партньор във всички сфери.“Една такава важна област, казва той, са преговорите за климатичните промени, които остават в рамките на ООН, но в които Г-20 взема все по-сериозно участие. Бан поиска от лидерите да отделят по $250 млрд. на година за подпомагане на най-бедните страни с внедряването на нови технологии, които да им помогнат в борбата с глобалното затопляне. Това обаче е сума, до която богатите страни едва ли ще се доближат скоро. Наблюдателите бързат да отбележат, че Г-8 ще продължи да оглавява дебата за глобалната сигурност.И за да усложни още повече ситуацията, канадският премиер Стивън Харпър, който ще е домакин на форума на Г-8 догодина, съобщи, че ще покани министрите от Г-20 на среща на дата, близо до тази на Г-8. Южна Корея пък ще приеме годишния форум на Г-20. „Това ще са различни срещи, увери Харпър. Или иначе казано, едната ще бъде важна. Другата – не.“

Гюнер Тахир: Мюсюлманската партия е създание на ДПС
Новата партия „Мюсюлман демократичен съюз“, няма никакъв потенциал да развива политическа дейност. Винаги, когато ДПС се намира в изолация тя лансира такива етнически формации, за да покаже, че ако не е във властта, в страната може да се появят елементи, които да ескалират напрежение.Това каза специално за БГНЕС Гюнер Тахир, бивш зам. председател на ДПС и депутат, основател и председател на НДПС. Тази партия няма никакъв потенциал. Самият факт, че са събрали хората на концерт в Славяново, защото иначе нямаше да могат да привлекат интерес е показателен, заяви той. Това не са хора, които могат да водят активна политическа дейност. Съмненията ми, че са обвързани с ДПС не са само, защото са провеждали събранията и в местния клуб на ДПС. Наблюдавам, поведението на ДПС от години и винаги, когато изпаднат в изолация те пускат някой, който да се афишира националистически или верски аргументи, за да покажат, че ако са извън властта, ще се появят подобни формации, които са опасни. Така беше когато на власт бяха ОДС. Същият случай беше с Аден Кенан, който беше създаден от ДПС. Според мен няма никаква нужда от създаването на подобни етнически партии. Има политически формации, които са създадени съгласно Конституцията и Закона за политическите партии и те изпълняват своята роля. Другото е развяване на байрака на национализма, от което няма нужда, подчерта още Гюнер Тахир. /БГНЕС/

Глобалната търговия скочи рекордно
Данните на веригите за снабдяване бележат ръст от 3,5% през юли
Алън БийтиПрез юли глобалната търговия е регистрирала рекорден за последните 5 години ръст. Индексът, съставен от холандското Бюро за анализ на икономическата политика, показва, че през юли обемът на световната търговия е нараснал с 3,5% след коригиран ръст от 1,6% през предходния месец. Това покачване е най-драстичното от декември 2003 г. насам. Данните сочат, че липсата на търсене, а не сривът в системата, е главната причина за спада в търговията през изминалата година, който бе по-рязък от този през Голямата депресия. Месечните цифри са колебливи, но средните за тримесечието потвърждават индикациите за значително възстановяване, като обемите бележат ръст за пръв път от трите месеца до май 2008 г. По-рано тази година тримесечната средна стойност падна с над 12%. „Фактът, че глобалните вериги за снабдяване се връщат към нормален ход на работа, е добра новина за зависимите от износа страни като Япония и Германия, казва Джулиан Джесъп от Capital Economics. Това показва, че понижаването на търговията е провокирано основно от промяната в търсенето.“ Задълбочаването на рецесията обаче покачи напрежението. В края на миналата седмица ЕС наложи антидъмпингови мита на близо 40% от вноса на стоманени тръби от Китай. Решението, предшествано от предварително постановление по-рано през годината, създаде прецедент, като въведе мита въз основа единствено на заплахата от ощетяване на европейските компании от евтиния внос, вместо, както е практиката, най-напред да се поискат реални доказателства за загубени продажби.„Случаят показва, че не е задължително индустриите да чакат вредата да бъде нанесена, преди да вземат мерки срещу вълната от евтин китайски внос“, казва Джордж Бериш от кантората Covington & Burling, която представляваше европейските производители на стоманени тръби.Отговорните за държавната политика лица се безпокоят, че за спада на търговията е допринесъл недостигът на търговско финансиране, което всъщност вдъхва увереност на износителите, че ще им бъде платено. През април Г-20 призова многостранните банки за развитие и агенциите за експортно кредитиране да увеличат подкрепата за търговското финансиране. Лихвите по този тип заеми наистина паднаха. Но не стана ясно в каква степен свиването на търговията е причинено от скъпото финансиране. Президентът на Световната банка Робърт Зелик изчислява, че то е отговорно за не повече от 10-15% от понижението.

Мюнхен е най-предпочитаният европейски град за инвестиции
Мюнхен е най-предпочитаният европейски град за инвестиции в недвижими имоти, заради своята устойчива икономика и бизнес структура, надминаващ през последните години Лондон, предаде Ройтерс.Доклад на Ласал Инвестмънт Мениджмънт, посочващ индекса на европейски регионален икономически растеж, определя Мюнхен за градът, устояващ най-добре на сегашната икономическа криза. Индексът, който подрежда 98 европейски градове, оставя Лондон на 8 място след Париж, Стокхолм и Москва. Причината е слабия растеж на БВП и по-ниско от очакваното ниво на заетост в британската столица. Последните данни показват, че обемът на инвестиции в недвижимите имоти се стабилизира. "Искаме да посочим в нашия индекс 2009 първите градове, възползвали се от увеличеното търсене", казаха от Ласал Инвестмънт Мениджмънт.

Решението н а Брюксел е заплаха за Lloyds
Възможно е пазарният дял на банката да се свие с около 5% след принудителна продажба на активи
Джордж ПаркърДжейн КрофтНики Тайт„Файненшъл таймс“ научи, че частично национализираната Lloyds очаква да се раздели с голяма част от бизнеса си и една шеста от пазарния си дял във Великобритания по силата на решението на Брюксел за държавната помощ, което се очаква до седмици. Еврокомисар Нели Крус ще настоява Lloyds Banking Group да продаде голяма част от бизнеса на дребно и корпоративните си операции заради субсидията. Брюксел е отхвърлил слуха, че Lloyds ще трябва да продаде ипотечния кредитор Halifax.Властите в Лондон и в Брюксел заявиха, че няма да е достатъчно банката да се освободи от дъщерната Cheltenham & Gloucester, която има 164 клона. Може да се наложи да затвори и продаде част от 1000-та клона на Halifax и някои кредитни портфейли. Един анализатор казва: „Прецедент е, че клоновете трябва да бъдат продадени заедно с клиентите, които имат спестявания или заеми към тях.“ От Брюксел и британското финансово министерство намекнаха за възможна принудителна раздяла с инвестиции, от което пазарният дял на банката ще се свие с около 5-процентни пункта.Lloyds, от която данъкоплатците притежават 43,5%, държи 31% от разплащателните сметки, 30% от британските ипотеки и 22% от кредитите към малкия бизнес. RBS, 70% от която са държавна собственост, ще трябва да се освободи от активи в подобен мащаб най-вече в сферата на банкирането за малкия бизнес. Lloyds и RBS получиха общо над £40 млрд. пряка държавна помощ. Еврокомисията вече нареди на Commerzbank и WestLB да се свият съответно с 47% и 50%. Крус започва да губи търпение от скоростта на преговорите. Тя иска крайното решение за Llodys и RBS да излезе преди края на 5-годишния й мандат, изтичащ на 31 октомври. Според правилата на ЕС спасени от правителството компании често трябва да реструктурират операциите си, за да компенсират конкурентното предимство. Британското финансово министерство реши да гарантира токсични активи на Lloyds за £260 млрд. Банката се надява да си осигури кеш от инвеститорите, за да намали до минимум участието си в схемата. Тя подгрява инвеститорите за емисия права и може да набере £8 млрд. от обръщане на привилегировани акции в обикновени и да продаде животозастрахователния бизнес.

Караджич официално поиска отлагане на делото срещу него
Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич внесе иск срещу започването на процеса срещу него за военни престъпления, изтъквайки, че не е имал достатъчно време, за да се подготви за предлаганата за начало на делото дата 19 октомври, предаде Ройтерс. В иска от 21 страници Караджич, срещу когото има 11 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, заявява, че съдът не е взел предвид обема на материалите по делото и наличните ресурси, за да подготви защитата си. "Той работи денонощно, за да се подготви за делото срещу него и да разкрие истината за случилото се в Босна. Но не може да се съгласи да участва в процес, който ще бъде фундаментално несправедлив още от началото", пише Караджич в иска, говорейки за себе си в трето лице. Караджич, който беше заловен миналата година, след като 11 години се укрива, е най-видната фигура, изправена пред съда за престъпления по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г.

Санкциите са най-ефективните мерки за внасяне на осигурителни вноски
Невнасянето на осигурителни вноски в особено големи размери предвиждаше затвор до три години през 2000 година, но ако в процеса на съдебното следствие работодателят изплати тези осигуровки, той няма да подлежи на такава законова санкция. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева пред БНТ.В много държави-членки на ЕС невнасянето на осигурителни вноски се криминализира, така както е с данъците у нас и би следвало този ред да се изравни, допълни още зам.-министърът. На въпрос колко души би трябвало да влязат в затвора за неизплащането на осигурителни вноски, министърът отговори, че НАП би трябвало да изчисли това, но ако хипотезата „затвор” се застъпи в изпълнителното законодателство това би спомогнало и за свиване на сивата икономика. Според нея до 20 хиляди лева неплатени вноски месечно би трябвало да се влиза в затвор, тъй като това е суматаза около 150 – 200 души осигурителните вноски във фонд „Пенсии”. На Консултативния съвет по пенсионната реформа се направи предложение за връщане за законодателството в областта от 2000 година и всички членове на съвета се обединиха „за” това. Така че предложението ще бъде обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде предложен като текст в Наказателния кодекс, каза още Христина Митрева.

Откриха как мозъкът формира понятия
Хипокампусът и префронталната кора отговарят за концептуалното знание, което ни помага да взимаме важни решения
Ново изследване потърси отговора на въпроса как човешкият мозък синтезира понятия, които ни позволяват да разбираме заобикалящия ни свят, съобщи „Сайънс дейли“.Учените използват поведенчески и невровизуализационни техники, които позволяват да се проследи как концептуалното знание се появява в човешкия мозък и влияе върху процеса на взимане на решения. Способността ни да използваме предишни знания, когато се намираме в непозната ситуация, е определяща характеристика на човешкия интелект. Това умение става възможно чрез използването на понятия, които се формират чрез извличането на общото от множество различни, но същевременно свързани предмети или явления.“Въпреки че един пудел и един ретривър изглеждат много различно, ние лесно можем да установим характеристиките, по които те си приличат, тъй като те са илюстрация на едно конкретно понятие, в случая на събирателното „куче“, посочва авторът на изследването д-р Дхаршам Кумаран от Лондонския университетски колеж. Въпреки че без съмнение хората формират и използват понятия постоянно, малко се знае за начина, по който се създава концептуалното знание в мозъка или за начина, по който това знание ни помага да взимаме ефикасни решения. Дълго време се смяташе, че хипокампусът – структура в мозъка, отговаряща за формирането на спомените, играе ключова роля в придобиването на концептуално знание. Досега обаче съществуват твърде малко доказателства в подкрепа на тази хипотеза. Д-р Кумаран и неговите колеги са изработили експериментална парадигма, която да им позволи да проследят възникването и прилагането на концептуалното знание. Участниците в изследването са били включени в игра, в която са имали възможност да спечелят пари чрез вярно предсказване на времето на базата на наблюдения на нощното небе, обозначени чрез модели върху компютърен екран. В началото на експеримента участниците просто запаметявали резултатите, свързани с всеки отделен модел. Те обаче бързо забелязали, че някои модели били концептуално свързани, точно както в случая с пудела и ретривъра. Като структурирали проблема по този начин, участниците успели да разрешат задачата и дори успешно да приложат знанията си в различна ситуация, в която понятията били подобни, но моделите се различавали.Като използвали паралелни поведенчески и невровизуализационни техники, изследователите открили функционално свързана верига, в която участват хипокампусът и вентромедиалната префронтална част от мозъчната кора, спомагаща за формирането на концептуалното знание. Учените били заинтригувани от факта, че единствено хипокампусът играел роля при успешното прилагане на новите концептуални знания в непозната ситуация. “Предполагаме, че хипокампусът създава и съхранява тези понятия, след което предава информацията на префронталната част от мозъчната кора, където те могат да влязат в употреба, например при взимането на решения, от които зависи получаването на парична награда“, посочва д-р Кумаран.Резултатите от изследването подчертават ролята на хипокампуса при формирането на нови понятия, вероятно чрез неговите уникални свързващи способности, които позволяват обединяването на множество различни спомени.

Няма коментари: