четвъртък, 24 септември 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИЗВЕСТИЯ ОТ 24.09.09

По фокус

„Булгаргаз” прогнозира 20 % поскъпване на цената на газа от 1 януари 2010 г.
София. От 1 януари 2010 г. цената на природния газ ще бъде около 470 лв. за 1000 куб. метра, което е с 20 % ръст, спрямо последното тримесечие на 2009 г., прогнозира изпълнителният директор на „Булгаргаз” ЕАД Димитър Гогов по време на заседание на ДКЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Тенденциите през последните шест месеца при цените на петрола много ясно показват, че се е задържал на определени нива и не слиза надолу, каза Гогов. „Така че, когато ние сме правили прогнозите, сме се стремели, хем да не ги завишаваме прекалено много, хем да не сме прекалени оптимисти в прогнозирането. Каквото и да се случи, както и да върви цената на петрола надолу, тя трябва наистина много драстично да падне, за да стигне нивата от декември миналата година от порядъка на 200-230 до 150 долара за тон мазут, а сега са 420 долара, което значи да паднат повече от два пъти, за да може да има снижение надолу и при цената на газа”, обясни той.На 20 декември „Булгаргаз” ще внесе прогнозните си разчети за цената на синьото гориво за първите три месеца на 2010 г. Тогава в изчислението на цената ще участват котировките на петрола от 1 април до 31 декември 2009 г.

До края на годината трябва да бъде подписан документ за удължаване на доставките на руски газ
София. До края на годината трябва да бъде подписан документ между „Булгаргаз” и „Газпром” за удължаване на доставките на руски газ у нас. Основните теми в течащите преговори между „Булгаргаз” и „Газпром” са свързани с удължаването на срока на доставките на руски природен газ у нас. Уточнява се за какъв период ще бъде удължен срокът на доставките, както и откъде ще идват те, обясни изпълнителният директор на „Булгаргаз” ЕАД Димитър Гогов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. До края на годината трябва да бъде подписан конкретен документ, тъй като от 1 януари 2011 г. ще има недостиг на количества природен газ в България поради частичното изтичане на договора с „Овергаз”, каза той. Руската компания „Газпром” е поискала да се обсъди темата за „Южен поток” като евентуален източник за получаване на газ у нас. На 8 и 9 септември се е провело първото заседание на работните групи между „Булгаргаз” и „Газпром” за уточняване на най-належащите въпроси, които трябва да бъдат дискутирани.„Двете позиции на дружествата малко или много са ясни и оттук нататък трябва да тръгнем към сближаване. Следващата среща се надяваме да е в първите 15 дни на октомври в София. Очакваме представителите на „Газпром експорт” да дойдат и да продължим да разговаряме. Междувременно разговаряме и с колегите от „Овергаз” и „Винтерсхал” за текущи проблеми”, каза Гогов. С „Винтерсхал” дори е подписано допълнително споразумение, което ще облекчи работата на „Булгаргаз” до края на годината. Тъй като има понижено потребление на газ, „Булгаргаз” не може да изпълни заявките си към доставчиците си. „Ние изпълняваме действащите договори и не можем да се абстрахираме от това, че имаме договори с юридически лица, които трябва да изпълняваме и затова водим преговори с тях, но преговорите са по изпълнението на договорите все още. Например вместо да плащаме цялото количество за следващия календарен месец, да плащаме примерно доста по-малко на 60-70 %, което ще облекчи паричния поток за съответния месец ”, обясни Димитър Гогов.

ДКЕВР ще разгледа доклад относно заявление на „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване цени на природния газ
София. ДКЕВР ще разгледа доклад относно заявление на „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване цени на природния газ за четвъртото тримесечие на 2009 г. Заседанието ще започне от 10.00 ч.в сградата на комисията – бул. Дондуков 8-10, ет.4. зала № 4.

В газохранилището в Чирен има резерв от природен газ за пет месеца
София. В случай, че има нов проблем с доставките на газ за България, в газонаходището в Чирен има достатъчно количества, които ще осигурят нуждите на страната от синьо гориво за пет месеца. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз” ЕАД Димитър Гогов по време на заседание на ДКЕВР, на което бе разгледат доклад относно заявление на „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване цени на природния газ за четвъртото тримесечие на 2009 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За пет месеца съвсем спокойно може да се черпи газ от хранилището у нас”, каза той. На 99,5 % газохранилището в Чирен е пълно, отчете той. Налягането е такова, каквото никога не е било, коментира той.Цената на нагнетения газ в газохранилището обаче е с доста по-висока стойност. Към днешна дата осреднената стойност на 1000 куб. метра газ в Чирен е 414 лв., което е по-високо от предлаганата от „Булгаргаз” продажна цена за следващото тримесечие. Затова дружеството ще бъде много рестриктивно към черпене на количества газ от хранилището през четвъртото тримесечие. Заседанието на ДКЕВР не бе ръководено от новия си председател Ангел Семерджиев, защото той довършва ангажименти в „Булгартрансгаз” и предстои да получи официалната заповед за назначението му, след решението на Министерски съвет. Заседанието ръководи Валентин Кирчев, зам.-председател на регулаторния орган.

Вероятно няма да има увеличение на топлинната енергия и в началото на 2010 г., смятат от ДКЕВР
София. Няма да има увеличение на цената на топлинната енергия за четвъртото тримесечие на тази година, каза пред журналисти зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев, след заседание на регулатора, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Кирчев е много вероятно да няма увеличение на цената на топлинната енергия и в началото на следващата година, предвид свиването на потреблението на газ у нас.„За третото тримесечие, когато беше определена цената на отоплението и на топлата вода, държавната комисия остави един резерв. Той съществува и с тази промяна на цената на природния газ с около 2,5 % - няма да се наложи промяна на цената на топлинната енергия”, каза той. На въпрос дали комисията вече е запозната с прогнозните разчети на „Булгаргаз” за цената на газа за началото на следващата година, Кирчев каза: „Официално ще ги получим до една седмица, няма да има нищо стряскащо. От изявленията на колегите от „Булгаргаз” става ясно, че всичко, което е могло да бъде направено за осигуряването на доставките на газ през есенно-зимния отоплителен сезон, е направено, включително и за находището в „Чирен”, къде са нагнетени достатъчно количества газ, според капацитета на хранилището, така че да не се получават изненади”.

Будимир Куйович иска преводач от черногорски език, осигуряват му от сърбохърватски
София. Будимир Куйович заяви в съдебна зала, че не разбира български език и поиска преводач от черногорски език, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Състав на Върховния касационен съд обаче осигури на подсъдимия преводач от сърбохърватски. Прокурорът по делото заяви в съдебна зала, че Куйович е роден през 1967 година в бившата Югословия, където официален език е сърбохърватският. Прокурорът коментира, че в началото на досъдебното производство Куйович е заявил, че разбира писменно и говоримо български език. Защитниците на четиримата подсъдими поискаха промяна на присъдите, наложени на предходните две инстанции и връщането на делото за ново разследване. Като мотив те изтъкнаха процесуални нарушения. Освен това адвокатите заявиха, че на предходните инстанции процесът е бил воден така, че да приключи най-бързо, а не да се установи обективната истина. Делото продължава с пледоария на наблюдаващия прокурор.

Бойко Борисов: И престъплението, и защитата при полицаите трябва да бъдат със засилена тежест в закона
София. За да избегне насилието над полицаи, законът трябва да е много ясен – докоснеш ли полицай – в затвора. Това каза премиерът Бойко Борисов след като посети пребития полицай Димитър Димитров, който е настанен в МВР болницата в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В същото време искам да кажа на синдикатите, че именно заради това, когато полицай бъде нападан или убиван, наказанията трябва да са много по-тежки, отколкото на обикновен човек. Този човек рискува живота си, професията му е такава – да задържа лошите, и обратно. Когато полицай извърши престъпление, особено по служба, неговото наказание, трябва да е по-тежко, отколкото на обикновен човек, защото той е облечен с власт и като такъв хората очакват от него той да ги спасява, а не да отиде да ги граби или да прекарва контрабандно цигари или каквато и да било. Така че и престъплението и защитата трябва да бъдат със засилена тежест в закона”, коментира Борисов. В рамките на месец юристите в МВР трябва да завършат всички тези промени в закона. На въпрос, как ще коментира оплакванията на полицейския синдикат от работата на „Вътрешна сигурност” в МВР, Борисов каза: „За това могат да се оплакват колкото си искат. Ще ги гонят „Вътрешна сигурност” до край, защото това полицаи да взимат пари под всяко дърво в София или по магистралите, няма да го бъде. Затова „Вътрешна сигурност” ги гони толкова много. За да искат полицаите да им се вдигат заплатите, и да бъдат уважавани, трябва да си изпълняват много съвестно ангажиментите. Както виждате, зад всеки един полицай ще стоя лично и ще го браня, но в никакъв случай, няма да допусна рекет от страна на полицията върху гражданското общество. Затова полицаите трябва да бъдат подкрепяни в своите мерки и действия, но когато са виновни – трябва да си носят своята наказателна отговорност”. Бойко Борисов даде за пример подкрепата, която МВР е дало на осъдените полицаи по случая с Чората и подчерта, че това е било така, защото е ставало дума за разписана полицейска операция. Премиерът каза, че полицаят Александър Александров от София категорично е невинен, след като е разговарял с него. Борисов каза още, че до него досега не е стигала информация за евентуален протест на полицаите в неделя. Премиерът посети пострадалия в Перник полицай Димитър Димитров, заедно със заместник-министрите на вътрешните работи – Веселин Вучков и Павлин Димитров и с генералния секретар на МВР Калин Георгиев.

В България няма действаща програма за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания
София. В България няма действаща програма за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания, стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На 29 септември миналата година България се е присъединила към Европейската харта „Здраво сърце”. Мотото на хартата е, че всяко дете, родено през новото хилядолетие, има право да живее до 65 години, без да страда от предотвратими сърдечносъдови заболявания. Това каза доц. Владимир Пилосов, кардиолог. Независимо кога ще бъде направена действаща програма да предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания, тя трябва да е дългосрочна и да има две части- към населението, която да утвърждава навиците на населението и част, насочена към развитието на кардиологията. Денят на сърцето ще бъде отбелязан на 27 септември. В неделя ще бъдат изградени пунктове, където ще може да се измерва сърдечносъдовият риск. Такива пунктове ще има на четири места в София- пред НДК, пред Народния театър „Иван Вазов”, в градинката между Парламента и Народното събрание и на пл. „Света Неделя”. Такива шатри ще бъдат изградени във Варна на входа на Морската градина, в Стара Загора и Плевен.

АФП: Пробив в борбата със СПИН – нова ваксина намалява шансовете за заразяване
Банкок. Голям пробив е постигнат в борбата с разпространението на вируса на ХИВ – разработена е била нова ваксина, която намалява значително шансовете за заразяване със смъртоносната болест, обявиха учени, цитирани от АФП. Експерименталното лекарство все още не е достигнало финална фаза и по неговото действие все още се работи. Въпреки това, ваксината вече бе обявена за ”медицински пробив”.

Депутатите разглеждат отчета на СЕМ
София. 18 лицензии за радиодейност е издал Съветът за електронни медии (СЕМ) през 2008 г. Това сочи отчетът на съвета за миналата година, който разглеждат депутатите, предаде репортер на Агенция “Фокус”. СЕМ е регистрирал 17 телевизионни програми, разпространявани по кабел или сателит. През миналата година съветът е наблюдавал 156 програми, от тях 67 радиопрограми и 87 телевизионни с общ обем от 25 357 часа. Съставени са 98 актове за установяване на административни нарушения на 49 оператори. Най-голям е делът на актовете по чл. 82, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията, според който рекламата трябва ясно да се разпространява като такава и да бъде отделена от другите части на програмата чрез визуални или звукови средства. Голям е делът и на нарушенията за това, че името на спонсора и/или търговската му марка се споменава, представя или обозначава по друг начин само в началото и/или в края на предаването. Извършена е проверка на 94 телевизии във връзка с регистрирани от тях 105 програми. След извършените проверки от СЕМ през 2008 г. съдът е на втора инстанция е потвърдил 26 наказателни дела и е отменил 14 дела. В бюджета на СЕМ са постъпили 147 896, 54 лв. от наложени имуществени санкции. Около 90% от делата на ВАС са решени в полза на СЕМ и те са спечелени. Около 70% от наказателните с административен характер дела по обжалвани постановления, са решени отново в полза на СЕМ.

Маргарита Пешева: Трябва да има регулация в съдържанието на радио- и телевизионните предавания
София. От началото на годината Съветът за електронни медии (СЕМ) е издал актове за нарушения на 90 радио- и телевизионни оператора. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на СЕМ Маргарита Пешева, предаде репортер на Агенция “Фокус”. От началото на годината СЕМ е взела 358 решения. Пешева съобщи, че още в началото на 2009 г. СЕМ е съставил Експертен съвет, който се работи по отношение на контрола в 15 области. Експертният съвет работи много успешно, коментира Пешева. По думите й медиите вървят ю много активно по пътя за саморегулацията. „СЕМ не може да спира предавания, да спира реклами. Няма право на предварителен контрол, а само на последващ контрол”, заяви тя. Пешева добави, че трябва да има регулация в съдържанието на радио- и телевизионните предавания. След нейното изказване депутатите приеха отчета на СЕМ за 2008 г.

Димитър Чукарски: Недопустимо е рекламите за алкохол да бъдат във всички часови пояси във всички медии
София. През последните години Съветът за електронни медии (СЕМ) започна да работи извън прожекторите на медиите. Това каза от парламентарната Димитър Чукарски от РЗС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Недопустимо е рекламите за алкохол да бъдат във всички часови пояси във всички медии. Не съм съгласен по всяко време да вървят рекламите, които са за безопасен секс, например, каза депутатът. Според него децата са най-потърпевши от липсата на регулация в това отношение.Според Чукарски прави впечатление, че събраните от СЕМ суми от глоби са много малко. СЕМ да се появи, да се види, че го има, да упражни контрол и да знаят хората, че в българския ефир нещата, които се случват, са като в една нормална държава. Отново показваме, че у нас независимо какви закони се приемат, спазването им е минимално, каза още депутатът.

В законодателството има дупка по отношение на регулацията, според Антон Кутев
София. В нашето законодателство има доста голяма дупка по отношение на регулацията. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Антон Кутев в рамките на дискусиите около отчета за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2008 г., предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Кутев обаче този въпрос може да се реши. Имаме много неща по отношение на медийния контрол, които трябва да направим, каза той и добави, че има още неща, които могат да се изискват от СЕМ по отношение на медийната регулация. Кутев засегна и въпроса с контрола върху печатните медии като заяви, че у нас на този етап категорично не се осъществява контрол върху печатните медии. Според него и западните медии в по отношение на радио- и телевизионния контрол не са кой знае колко регламентирани. България като законодателство и като практика до голяма степен отговаря на европейските. „Имаме нужда от засилване на медийната регулация на пазара, а не от нейното отслабване”, заяви Кутев. Според него контролът върху съдържанието на електронните медии трябва да се засили.

Лютви Местан: Случаите на проповядване на етническа и религиозна нетърпимост в медиите разпространяват агресия
София. Случаите на откровено проповядване на етническа и религиозна нетърпимост са чиста проба не свобода на словото, а разпространение на агресия чрез словото. Свободата на словото се използва от нарушителите като параван, зад който да бъдат скрити нарушенията и обвиняват СЕМ, че налага цензура. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Лютви Местан на дискутирането на годишния доклад за дейността на СЕМ за 2008, предаде репортер на Агенция „Фокус”. СЕМ не налага цензура, а регулация, каза още Местан. По думите му между свободата на словото и разпространението на агресия чрез телевизионния екран се разделят от тънка граница. От значение е и необходимостта да се развърнат ресурсите на саморегулацията, смята още депутатът, който е и член на комисията по култура, гражданско общество и медии. Отсега бихме могли да помислим как да се поощри саморегулацията, каза той и предложи да се определи кои са медиите, които се отказват да се присъединят към етичния кодекс на електронните медии и по този начин избягват саморегулацията. Според него така ще може също да се определи дали са по-чести нарушенията на медийния закон от страна на електронни медии, които са отказвали по една или друга причина да се присъединят към етичния кодекс.

„Нувел обсерватьор”: Телевизионното „шоу” на Саркози – същинско дежа ву
Париж. Тази сутрин коментаторите във френската преса иронизират телевизионното интервю на президента Саркози снощи, което определят като „политическо шоу”, пише френското издание „Нувел обсерватьор”. Президентът на Франция се занима в посланието си от Ню Йорк с традиционните за изявленията си „френско-френски” проблеми, като не пропусна да се постави „в сърцето на цялата планета”.„В навечерието на срещата на Г20 в Питсбърг Саркози пожела да изтъкне световната си важност по един потресающ начин,” пише коментаторът Франсис Лаша. „Като същински храбър пионер-откривател, Саркози пожела да скочи с двата крака в планетарните проблеми,” казва пък Ян Марек.„При липсата на каквито и да било откровения свише, президентът се опита да се покаже сведущ по всички въпроси на света,” коментира пък Ерве Шабо, който изтъква: „В снощното си телевизонно шоу, Саркози не се поколеба да изрече и голямата лъжа: „С банковата тайна и данъчните оазиси е свършено!””

Ледниците се топят прекалено бързо, смятат британски учени
Лондон. Британските учени, наблюдаващи ледниците в Гренландия и Антарктида, са удивени от тяхната скорост на топене, предаде Би Би Си.С помощта на лазери, разположени на спътници, те откриха, че най-бързо ледовете се топят в местата, където ледникът е в контакт с топли океански течения. Обаче изтъняване на ледовете се наблюдава и в дълбинните ледени масиви. Експертите посочват, че още нямат обяснение за този феномен и не може с увереност да се твърди как това ще се отрази върху морското равнище в бъдеще.

„Айриш индипендънт”: Антисемитът Фарук Хосни е „новото лице” на прогресивните араби
Париж. Историческа щеше да остане датата 23 септември, ако за генерален директор на ЮНЕСКО бе избран египетският министър на културата Фарук Хосни, коментира вестник „Айриш индипендънт”. Това е човекът, който, в качеството си на министър на културата, през май, миналата година заяви, че би изгорил всяка еврейска книга в египетските библиотеки. Друго негово скандално мнение е свързано с израелската култура, която той нарече „нехуманна”. Освен всичко това, според редица международни правозащитни организации, сред които и „Репортери без граници”, Хосни е един от стожерите на цензурата върху авторската и артистична мисъл в Египет, в продължение на 21 години. Министърът е бил основната фигура, свързвана с цензура и контрол над свободата на печата и правата на обществото да бъде информирано. И този човек иска да бъде лидер на организация за образование, наука и култура – това е все едно да назначиш слон да управлява магазин за порцелан.

„Файненшъл таймс”: Изборът на нов генерален директор на ЮНЕСКО разкрива разделение север-юг
Лондон. Изборът на новият генерален директор на ЮНЕСКО изложи на показ дълбоко разделение между развитите и развиващите се страни, пише британският вестник „Файненшъл таймс”.Египетският министър на културата Фарук Хосни, който през миналата година заяви, че е готов да гори израелски книги, не успя да стане генерален директор на ЮНЕСКО, след като загуби от българката Ирина Бокова.Ирина Георгиева Бокова, бивш министър на външните работи, спечели петия и последен тур на гласуването с 31 на 27 гласа. Гласуването доведе до сериозно разделение в ЮНЕСКО. Преди вота се смяташе, че Бокова има малък шанс за победа, но тя стана първата жена, избрана за генерален директор на организацията. В същото време източници от ЮНЕСКО посочват, че изборът ще остави своя белег с обвиненията за засилено лобиране и нечестна игра.Поддръжници на Хосни твърдят, че надпреварата би могла да навреди на отношенията север-юг. „Нито един арабин или мюсюлманин не е бил начело на ЮНЕСКО, а вече няколко пъти агенцията е била оглавявана от европейци,” заяви Насер Хосам, лидерът на предизборната кампания на Фарук Хосни.

Трайков ще вземе участие в заседанието на Съвета на ЕС по конкурентоспособност
Брюксел. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще вземе участие в Брюксел в заседанието на Съвета на ЕС по конкурентоспособност. В дневния ред на заседанието са включени въпроси, свързани с политиката на Общността в областта на иновациите, мерки за подобряване на функционирането на единния пазар, информационна система за вътрешния пазар, индекс за развитие на вътрешния пазар и прилагане на директивата за услугите.

Британската опозиция предупреждава, че все още може да „торпилира” Лисабонския договор
Лондон. Британските опозиционни Консерватори предупредиха, че ще проведат референдум за Лисабонския договор, ако вземат властта следващата година и евроскептичния президент на Чехия не го ратифицира до тогава, предаде АФП. Лидерът на Консерваторите Дейвид Камерън, опитващ се да измести премиера Гордън Браун на изборите следващия юни, е написал писмо до Вацлав Клаус в което разяснява своята позиция, която в действителност може да парализира спорният договор. Съдбата на договора за Европейския съюз, насочен към рационализиране на приемането на решение в разширения съюз от 27 държави, е на везни преди референдума в Ирландия на 2 октомври, от който европейските лидери се надяват да преобърне миналогодишното „не”. Ако ирландците гласуват с „да’, което допитванията показват че ще направят, то тогава все още ще е нужно одобрението на президента на Чехия Клаус, чиито подпис е нужен за ратифицирането на вече одобрения от чешкия парламент документ. Но Вацлав Клаус е отявлен евроскептик и на теория може да отложи крайното ратифициране на Лисабонския договор до излизане на резултатите от изборите във Великобритания.


ПО КОРИТАРОВ

ИМА ЛИ НЯКОЙ БУДЕН ПО ТОВА ВРЕМЕ?
Най-качественият преглед на печата е късният. Когато всички електронни медии вече са разлистили вестниците и са предложили на аудиторията си атрактивните, според тях, текстове, да седнеш и да преобърнеш всичко с главата надолу си е предизвикателство. Преди много години по радио „Свободна Европа” вървеше рубрика на Владимир Костов, която се наричаше „да четем заедно”. Във вечерните часове на излъчване беше истинско удоволствие да се проследява необичайният почерк, с който на повърхността измежду редовете на тогавашната преса се раждаше съвсем нова реалност.
Днес у нас ситуацията болезнено изисква аналогичен късен и нестандартен прочит на политическите послания. Дали поради липса на достатъчно опит и енергия, дали поради някакви други причини политическото говорене не се подлага на качествена и критична интерпретация. Търси се официозното или сензационното. Заглавието и смешката. По този начин едно от най-значимите събития, случили се в българския печат, може да се окаже незабелязано и подминато.
В броя на вестник „ Труд” от 23 септември може да бъде прочетено много важно и показателно интервю с Бойко Борисов. В известен смисъл разговорът между Валерия Велева и премиера може дори да се изучава като нагледно пособие за разполагането на открити, полуприкрити и дълбоко завоалирани акценти, които обаче – както винаги е било при сериозните политически анализи, следва да се разполагат в точно обратната последователност.
Най-значимо е онова, което сякаш остава незабелязано, след това е дискретното, а очевидното и без друго само се набива в очи. И така – в интервюто, което препечатваме, заглавието „Нямам договорка с Доган” е логично изведено от хода на беседата и с него се разсейва една мълва, която от време на време е подхранвана и от реплики и недоизказани съмнения на политици, чиито партии иначе подкрепят кабинета. В редовните прегледи на печата по националните телевизии естествено бе обърнато внимание върху подчертания и от министър-председателя момент – „Никаква договорка няма! Между мен и Доган няма договорка. Нито съм го чувал, нито съм го виждал г-н Доган. На тези, които говорят тези щуротии, искам да кажа, че ние можем и действаме само по закон… ”
Нормално е, когато сутрин се четат вестници, този фрагмент специално да бъде откроен. Какво още направи впечатление от интервюто, за да бъде поставено във фокус – как италианският премиер Берлускони мерел с педи гърба на Борисов, след което се обърнал към другите министър-председатели с подвикването : „Ето това е премиер, не е като вас”! Забавно и разведряващо подхвърляне. То буди симпатия и привнася човечност. В някои от блоковете сутринта репликата на Берлускони дори изчерпа изцяло интереса към интервюто с Борисов. И ако човек не си купи вестник и не се вторачи в текста с всичките му подробности, може и да пропусне най-важното.
А то е, че министър-председателят Борисов бламира своето правителство. Направил го е по начин, който би следвало да накара министрите да се подредят в колона по един с оставки в ръка и да ги връчат на премиера. Неслучайно набрахме този абзац с червен шрифт, за да направи впечатление: „Ето, събота е. Ден преди дълги празници, а министрите са се наредили в двора ми. Защото всяко нещо трябва да ми мине през главата. Те са фантастични експерти, по-добри експерти в правителствата на България не сме имали. НО ИМ ЛИПСВА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПОГЛЕД ЗА НЕЩАТА. И ВСИЧКО ТРЯБВА ДА МИНЕ ПРЕЗ МЕН.” Ако на един състав на Министерски съвет му липсва политическа воля – каква програма, с каква енергия и в името на каква визия изпълнява? Та нали и за провала на реформата в съдебната система, и за провала на борбата срещу организираната престъпност при предишното правителство всички критики от Брюксел сочеха като причина липсата на политическа воля.
А сега – още преди стотния ден на правителството самият министър-председател признава – липсва им политическа воля и политически поглед за нещата. Ако наистина е така – тогава защо не ги смени с личности, които имат политическа воля и политически поглед? Нали изборите бяха спечелени от политическа партия ГЕРБ? Щом е политическа партия, няма ли в нея хора, които са едновременно и експерти, и имат политическа воля? Може ли да съставиш правителство само от експерти, които нямат политическа воля, като разчиташ ти да си единственият гарант за политическата посока? Много е интересно дали Синята коалиция, Атака и РЗС ще реагират по някакъв начин на това признание на Бойко Борисов. То ги поставя в неловка ситуация.
Нормално би било те да не са съгласни да подкрепят правителство, чиито министри нямат политическа воля. Но какво да подкрепят тогава? Само премиера, но без правителството? В такъв случай говорим не за кабинет, който има програма, цели, концепция и цялостна визия – каквито са основните елементи на политическата воля, а за правителство-характер, защото зависи от характера на един-единствен човек, както и за правителство-хрумване, защото щом няма платформа и се опира само на една личност, такова правителство зависи от нейните хрумвания. Ако старата десница покаже признаци на живот и реагира по някакъв начин, това ще означава, че наличието на политически кислород в държавата не е достигнало критичния си минимум. Ако никой не реагира, значи цялата политическа система е поставена на безнадеждно командно дишане. На пулта стои само един човек и ако му хрумне, всеки момент може да изключи апарата, а после сам да си направи политическа система. Има ли някой буден по това време?
Георги Коритаров

МУМИЯТА СЕ ЗАВРЪЩА. И КАКВО КАТО?
Знаковата фигура от полутоталитарното близко минало на БСП Ирина Бокова оглави една световна организация- ЮНЕСКО. На пръв поглед е скандално и то от гледна точка на това, че социалистите паднаха от власт наскоро, окичили се със срамния венец на възможно най-корумпираното управление на страната за последните 20 години. Разбита и смазана, тази партия сега агонизира и отчаяно се люшка между „славното“ си партизанско минало и настоящето и бъдещето на червените милионери и мултимилионери. На пръв поглед избирането на Бокова прилича на успешна реабилитация за тази партия на световно ниво, но това е твърде далече от истината.
Сегашното избиране на Бокова за шеф на ЮНЕСКО съвсем естествено подразни и дори разгневи повечето демократично самоопределящи се хора у нас. За чужбина обаче тя ще си остане жена, която е обикновен чиновник в една организация със замиращи функции. Колкото и странно да звучи на пръв поглед, ЮНЕСКО е формирование, от което няма практическа полза нито една нормално развита страна. За Германия, Франция, Италия, Полша, Чехия, Испания и дори съседна Гърция световното подразделение на ООН, създадено да опазва културно-историческото наследство на народите по Земята почти няма никакво значение. Поради редица причини, но най-важната е само една. В тези страни, а и в много повече, вече е направено толкова много за опазване на историческите им паметници (макар ЮНЕСКО да има и по-широк обхват, разбира се), че за тях едва ли е от значение дали на върха ще стои Ирина Бокова или някой друг невзрачен чиновник. По-важното е друго- да няма възможност недемократични страни да ползват ЮНЕСКО за легитимиране на външата си и вътрешна политика. Не случайно египетския представител, вбесил еврейското лоби с изказване, че ще унищожава еврейска литература, не бе допуснат до поста.
И тук се появи удобната Ирина Бокова, която има шанс да бъде само послушна чиновничка в ръцете на онези, които ще отпускат париза този или онзи паметник от историята или културата, който заслужава внимание в тази или онази държава. Не случайно елитниполитици, като например Бенита Фереро Валднер, се отказаха от надпреварата съвсем навреме, за да може на ненавистния египтянин да се противопостави…Бокова. Която заслепена от висотата на ЮНЕСКО, едва ли се е замислила защо точно тя е избраната. Колкото итъжно да звучи, едва ли някой умен политик би се хванал в такъв елементарен капан….Но това са нашите посланици в чужбина, това
Естествено филтърът ще бъде задкулисен и ще се финансират само проекти, които не биха накърнили честта и достойнството надонорите, управляващи ООН. В тази връзка може смело да се каже, че изборът на Бокова е една много тъжна констатация за това, какгледат на нас развитите демократични държави. Липсата на авторитет на страната ни явно е била основната причина да се заложи на Бокова. За да може, когато се отказват пари на някоя неудобна държава да има фигура, която да стои зад отказа. А каква по-удобна от тази на Бокова, участвала в едно компрометирано правителство на една компрометирана партия. И която отчаяно хващайки се за тозипост, ще бъде докрай послушна и предана на тези, които я избраха.
Така, че бедата не е в това, че мумията се завърна. Бедата е в друго- такива политици, колкото и на висок пост да се издигат в чужбина от името на България, само ще сриват още повече нейния авторитет, с единствено възможните си предвидими действия.
Румен Лозанов


В ПОДПИСКИ.ОРГ

Подкрепа за правителството не означава снишаване пред мутрите

Писмо до г-н Мартин Димитров, председател на СДСУважаеми господин Председател,Драги Мартин,Пишат ти участниците в интернет форума на членове и симпатизанти на СДС Blueidea. Поводът за това писмо са заплахите срещу един достоен и активен гражданин, архитект Калина Митева от Варна, която от няколко месеца се опитва да разбуди общественото мнение срещу застрояването на морската градина във Варна от групировката ТИМ.

Вчера известният немски журналист Юрген Рот публикува отворено писмо до премиера Борисов, в което разказва за заплахите срещу г-жа Митева и други граждани: "На всички тези хора е било предадено, че никой в България не може да им помогне. Те се страхуват за живота на близките си и за своя собствен живот."Текст на писмото: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=156400Юрген Рот призовава Бойко Борисов да разследва ТИМ, която според него е престъпна организация от типа mafia borghese, или бандити с бели якички.Немския журналист е автор на книги за мафията и се явява авторитетен източник за информация относно ситуацията в Българи за евроинституциите.

Често го цитират водещи световни издания:Анализ на сайта на Европарламента с цитати от Юрген Рот: http://parliament.europe.bg/fr/index.php?category=223&id=19581Засега правителството и водещите медии се въздържат да зададат пряк въпрос на премиера Борисов какво ще предприеме, за да защити българските граждани от заплахите на мутрите в този конкретен случай и истина ли е, че ако някой е на мушката на ТИМ "никой в България не може да му помогне".Вътрешният министър Цветан Цветанов твърди, че сигнал срещу ТИМ не е постъпвал. ТИМ не съществува в правния свят, но има сигнали за заплахи от граждани, които се противопоставят на проект на Холдинг Варна за застрояване на "Алея първа" във Варна и оспорват законността на придобиването на собственост върху 112 декара от крайбрежието. Холдинг Варна е част от конгломерата от фирми притежание на господата Марин Митев и Иво Каменов.Затова ние настояваме нашите сини депутати и ти лично, Мартин, да се ангажирате и да зададете този въпрос на премиера Борисов и на министър Цветанов на следващия парламентарен контрол. Припомняме ти, че заплахите срещу живота и здравето на гражданите са престъпление по българските закони.

Настояваме също СДС публично да защити архитект Калина Митева и всички граждански активисти подложени на натиск.http://www.moreto.net/novini.php?n=55240Подрепа за правителството не означава подкрепа за мутрите в бели якички. Време е да спрем да се страхуваме и да излезем открито срещу тях, за да не може никой български гражданин да има усещането, че в собствената му страна няма кой да го защити от произвола на богатите престъпници.С поздрав,


ПО ДНЕС +

Българите вярват на Обама,но не и на САЩ
Българите не са типични източноевропейци, те в много по-голяма степен се доверяват на харизмата на Обама, но са направили преоценка на симпатията си към САЩ, сочи световното проучване за трансатлантически нагласи, което беше представено днес и в България. 72% одобряват Обама, като в Полша и Румъния подкрепата за него е едва 52 %. За първи път запитването разкрива преоценка на българите спрямо Русия. В следствие на газовата криза през януари 56% сред анкетираните виждат опасност в доставките на енергийни ресурси от Русия. Франция, която би могла да издържи половин година без да получава газ от Русия, заявява 51 % съмнение за коректността на руските газови доставки. 56% от българите смятат, че България трябва да търси независими енергийни източници чрез инвестиции в нови проекти. Едва една трета от анкетираните в България смятат, че трябва да се оказва дипломатически натиск върху Москва, ако тя не изпълнява задълженията си. Българите, обаче, не смятат, че членството на Грузия и Украйна в НАТО ще коства част от доставките на газ от Русия. Изследването показва и разминаване в нагласите между Стара и Нова Европа по отношение на САЩ и Русия. Според новите европейци Европа е по-добрият посредник за Русия. Старите страни членки, обаче, сочат като по-добър посредник за Русия - САЩ. Докато Източна Европа е била сред най-големите симпатизанти на САЩ през 2004 година в момента източно-европейците са по-скоро скептични. Във връзка с това може да се наблюдава преоценка на външната политика на страните в рамките на ЕС. /БГНЕС

49 радио и телевизионни оператори са с нарушения през 2008
За миналата година са съставени 98 акта за административни нарушения на 49 радио и телевизионни оператори, стана ясно от отчета на СЕМ, който депутатите разгледаха днес. Според отчета през 2008 СЕМ е издал 18 лицензии за радио дейност и е регистрирал 17 телевизионни програми. За същия период са наблюдавани 156 програми, от които 67 радиопрограми и 87 телевизионни с общ обем около 25 000 часа. Съветът отчита като успешна административно-наказателната си дейност, тъй като на втора инстанция съдът е потвърдил 26 наказателни дела, а е отменил 14. В бюджета на СЕМ са постъпили общо 147 896 лева, които представляват суми от наложените имуществени санкции с наказателни постановления от председателя на СЕМ. Около 90% от делата във Върховния административен съд са решени в полза на СЕМ и са спечелени. Около 70% от наказателните дела с административен характер по обжалвани постановления са решени също в полза на СЕМ. Във връзка с приетия от Министерския съвет на 31 януари 2008 Национален план за наземно цифрово телевизионно разпространение СЕМ е взел решение да отмени провеждането на обявените конкурсни процедури за аналогово телевизионно разпространение с местен обхват в градовете София, Варна и Пловдив. Съветът отчита, че решението е правилно. /БГНЕС

Бивш затворник съди община Бургас
Небезизвестният бивш затворник Димчо Пасков съди община Бургас за пропуснати ползи в размер на 1500 лева. Причината за делото заведено от него, е, че чиновниците го таксували като преместваем обект, а той си изкарвал хляба като уличен музикант. Вчера бе проведено съдебното заседание и Пасков е уверен, че решението ще бъде в негова полза. “Искат ми по 127 лева месечно за такси и тротоарно право, за да свиря на китара на улицата”, оплака се той още преди да започне летният сезон. 30 лева трябва да се платят, за да бъде входирано заявление, 60 лева – за издаване на разрешително и 37.60 лв. - такса тротоарно право. Процедурата се повтаря всеки месец. Самата бланка за заявлението му е по Наредбата за преместваемите обекти и рекламната и информационна дейност на територията на община Бургас. На всичкото отгоре заявлението е подадено през май, а разрешителното, издадено от ТД “Приморие”, е за февруари. Бившият затворник обаче обжалва административния акт в съда. “Наред съм с всички търговци, които продават слънчеви очила, варена царевица, сладолед, балони и всеки месец трябва да плащам по 120 лева, за да свиря там, където ми посочат – зимата на плажа, а лятото – на някой строителен обект”, пише в жалбата си до съда Димчо Пасков. Димчо се прочу в началото на 90-те години, когато направи опит за въоръжен грабеж на банка с детски пистолет-играчка. За това той бе осъден на 6 години затвор. Това време той използва, за да изучи Наказателния кодекс. После няколко години изкарваше хляба си като уличен музикант в Мадрид. Преди да влезе в затвора, Пасков е бил тромпетист в Карнобатския военен духов оркестър. /БГНЕС

Събарят гетото в „Меден Рудник” в Бургас
Събарянето на незаконното ромско гето в комплекс "Меден рудник" започва днес. 19 са къщите, които подлежат на разрушаване там. Те ще бъдат премахнати до 12 октомври. Повечето от собствениците им са започнали сами да ги събарят, за да могат да си приберат поне строителните материали. Според Митко Доков от Областния ромски съюз в това гето живеят около 100 човека. „В гетото в момента живеят много деца и възрастни болни хора, които няма къде да отидат”, каза още той. Останалите без покрив роми в квартал "Горно Езерово" са намерили подслон при роднини и близки, като много от тях са се настанили в квартал "Победа". Според Доков семействата, които отказаха да пращат децата си на училище, са обещали от днес те да се върнат в класните стаи, тъй като в противен случай няма да могат да получават детските надбавки за тях. „Има майки, които разчитат само на детските”, добави още Доков. По повод събарянето на гетото в „Горно Езерово”, Българският хелзинкски комитет излезе с декларация, в която пише, че ако прогонването на хората и разрушаването на къщите се осъществи, с това страната ни ще извърши тежко нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Ромската фондация "Романи Бахт" пък обяви, че е задействала процедура в Организацията на Обединените нации (ООН) заради акцията по събарянето на незаконните къщи. В документа се казва, че с премахването на постройките се нарушава правото на неприкосновеност на личния живот на човека на дискриминационна основа. Очаквайте подробности. /БГНЕС

Ромите сами събарят къщите си в „Меден Рудник”
Повечето от ромите от гетото в комплекс „Меден Рудник” сами събарят къщите си, за да могат да си приберат поне строителните материали. Те ще търсят подслон и препитание в други региони на страната. Някои ще отседнат при близки и роднини. На място има екипи от полицията, жандармерия, общински служители, експерти от РДНСК. Акцията се ръководи лично от кмета на Бургас. 19 от ромските постройки в квартала бяха обявени за незаконни от общината, както и от РДНСК. Събарянето на незаконното ромско гето в комплекс "Меден рудник" започна днес малко след 8 часа сутринта. 19 са къщите, които подлежат на разрушаване там. Те ще бъдат премахнати до 12 октомври. Според Митко Доков от Областния ромски съюз в това гето живеят около 100 човека. „В момента тук живеят много деца и възрастни болни хора, които няма къде да отидат”, каза още той. Останалите без покрив роми в квартал "Горно Езерово" са намерили подслон при роднини и близки, като много от тях са се настанили в квартал "Победа". Според Доков семействата, които отказаха да пращат децата си на училище, са обещали от днес те да се върнат в класните стаи, тъй като в противен случай няма да могат да получават детските надбавки за тях. „Има майки, които разчитат само на детските”, добави още Доков. По повод събарянето на гетото в „Горно Езерово”, Българският хелзинкски комитет излезе с декларация, в която пише, че ако прогонването на хората и разрушаването на къщите се осъществи, с това страната ни ще извърши тежко нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Ромската фондация "Романи Бахт" пък обяви, че е задействала процедура в Организацията на Обединените нации (ООН) заради акцията по събарянето на незаконните къщи. В документа се казва, че с премахването на постройките се нарушава правото на неприкосновеност на личния живот на човека на дискриминационна основа. /БГНЕС

Варненски райони без ток и вода
Варненски райони ще останат днес без ток и вода. Поради ремонт на ел.съоръженията от 9:00 до 11:00 часа ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ВСУ „Черноризец Храбър”. От 9:00 до 16:00 часа без ток ще бъде района на село Юнак и помпена станция „Оранжерии”. От 10 до 12 часа без водоподаване остава района на ул."Чонгора" в кв. “Аспарухово”. На “сухо” до 19 часа ще бъде част от местност "Св. Никола". Абонатите в местност “Манастирски рид” ще получат вода след 14 часа.

Жители на варненския район „Младост” негодуват от липсата на зелени зони
Притеснява ме изкарването на зелените зони от градоустройствения план и ме интересува ще продължи ли практиката да се променя предназначението на зелените площи, специално около „Пфое” мол и нагоре от дом „Младост”, попита Станислав Иванов по време на днешното обсъждане на предварителния проект за Общ устройствен план (ОУП) на Варна с жителите на район „Младост” в зала „Пленарна” на общината. Екипът на ТПО – Варна, разработващ ОУП, в лицето на арх. Виктор Бузев отговори, че в момента има наложен мораториум върху промяната на подробните устройствени планове (ПУП) в жилищните комплекси, но предстои изработването на наредба, която ще даде отговор на въпроса в каква степен жилищните квартали могат да бъдат застроявани. Живеещият в „Трошево” Ангел Демирев пък възнегодува от изчезналите зелени площи и лошата промяна на инфраструктурата вследствие на построяването на мол „Варна”. Лично кметът на града Кирил Йорданов обещал на живеещите наоколо граждани, че районът ще бъде облагороден, но въпреки двете писма, които лично г-н Демирев е писал по този повод, за една година досега нямало никакъв резултат. Няма лежащ полицай на кръстовището с бул. „Христо Смирненски”, а стичащата се вода по време на дъжд е истинско бедствие, възнегодува в негова подкрепа и госпожа, живееща в същия район. В отговор кметът на район „Младост” Йорданка Юнакова каза, че нещата може би не стават толкова бързо, колкото на всички би им се искало. От изнесената в началото на обсъждането информация Любен Диманов от „Победа” пък научи, че живее в зона с нарушено екологично равновесие. На въпроса му дали е възможно някой ден под прозореца му да се появи екарисаж, Дончо Ангелов, работещ специално по екологичната част на проекта, отговори, че това не би могло да стане, тъй като нормативното изискване е да бъде в разстояние на 3 км от жилищните обекти. Движещият се от 1956 г. с велосипед Илия Костадинов от своя страна бе доволен да научи от инж. Вилянка Андреева точния маршрут през града на велоалеята от жк „Вл. Варненчик” до курортните комплекси на север. Сред новостите, с които проектът за ОУП на Варна засяга район „Младост”, са превръщането на местностите Пчелина и Кочмар в жилищни квартали със съответната им прилежаща инфраструктура. Изграждането на коса писта на варненското летище, с което въздушният трафик ще бъде изнесен от жилищните зони над езерото и канала. Намаляване допълнително нивото на шума чрез изграждането на обходни магистрали, извеждащи автомобилния трафик по периферията на града. (В момента почти 100 % от жителите на града са подложени на шум, надхвърлящ допустимите 55 децибела.) Залагането на трасета за алтернативен обществен транспорт чрез по-малък вътрешен и по-голям външен пръстен и др. Кметът на района г-жа Юнакова припомни, че писмените становища на гражданите относно предварителния проект за ОУП ще могат да се подават до 10 октомври в информационните центрове на община Варна и район „Младост”, обобщените резултати от които ще се докладват на заседание на националния експертен съвет по устройство на територията и на общинския експертен съвет. След това процедурата изисква решение на ОбС, одобрение от националния експертен съвет и едва след това издаване на заповед от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Дарен на община Варна имот тъне в разруха.
Общинари фантазират на тема “изграждане на нова детска градина”Председателят на ОбС-Варна Борислав Гуцанов излезе пред варненските медии с изявление, че “…местата за строеж на нови детски градини в централната част (на Варна б.р.) са силно ограничени и дори липсващи. Затова трябва да се търси начин за бързо изпълнение на решението на ОбС за строителството на детска градина на ул. „Цар Симеон I”, сградата дарение от д-р Головина…” Репортерска проверка на “ДНЕС+” установи, че състоянието на имота, дарен от Александър и Анастасия Голвини, е ужасяващо. Снимките говорят достатъчно и без коментар. Очевидно е, че имотът не е поддържан от години, и че вероятно е населен от клошари или наркомани. Ще припомним само, че преди една годна (началото на ноември 2008г.) учени и лекари атакуваха община Варна заради запуснатия имот на д-р Анастасия Головина. Първата жена-лекар е изиграла огромна роля за детското и женското здравеопазване в града. Преди кончината си дарила дома, в който живяла, на общината. Желанието й било в него да се помещават женската и детската консултация. Дълго време сградата на ул. "Цар Симеон" работела по предназначение, както си спомнят и варненци. В нея наистина се помещавала детската консултация, после и детската млечна кухня. През последните години, докато още е функционирала обаче, покривът й е протекъл. Поне от 6-7 години сградата тъне в разруха и е жалка гледка.

Д-р Нанев: Ще изкараме на светло нелегалните плащания в здравеопазването
Има идея режима за влизане и излизане от страната да бъде съобразен със данъчното законодателство. Идеята е да се отнемат паспорти заради здравни вноски. Това ще се отнася за фирми, които не плащат здравни осигуровки, заяви министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев пред бТВ. Става въпрос за малки по размер суми, но тази практика се случва много често. Не е уточнено колко точно са здравно неосигурените в България, но повече от 1/3 от парите в здравеопазването не се внасят в здравната каса, заяви той. Спекулация е, че в България лекарите са богати. В София в Спешната помощ има 190 щатни бройки, като 80 от тях не са заети, защото получават около 600 лв. Милиард и половина лева се дават от хората под масата като рушвет за операции. Затова със законодателни промени ще се опитаме да регламентираме какво се плаща, заяви той.В момента се правят рутинни проверки в болниците. Има много злоупотреби, на които се натъкваме. Сключени договори за наем на апаратура, като с две вноски по наема би могла да се закупи цялата апаратура. Това е случай от болницата „Св. Георги” в Пловдив. Има отчетени капиталови разходи за апаратура, като при проверка липсват и парите, и апаратурата. Открихме частна лаборатория в държавна болница, която е собственост на съпругата на директора на болница. Има злоупотреби, но те могат да бъдат контролирани. Най-вероятно винаги ще остане някаква корупция, но наказателни мерки ще бъдат предприети, заяви министърът. Ние имаме най-ниските ставки за здравно осигуряване, отделяме най-малък процент за здравеопазване от БВП. Според него новите промени в в Закона на здравното осигуряване ще регламентират начините за плащане, пакетите за които ще се плаща и системите за плащане - касите или частните фондове. НЗОК ще остане, но тя не е достатъчна и трябва да влязат частните осигурителни фондове, поясни Нанев. Касата за сега е единствения орган, който разпределя парите. Преди да създадем друга каса, не може да се върви към унищожаване на единствената. Частните фондове, трябва да се включат постепенно. Няма да има буквално закриване на болници, но според здравната карта ще остане минимумът от лечебни заведения за определена област, посочи Нанев. /БГНЕС

Комисията "Кушлев" с рекорден иск за имущество на Ковачки
Софийски градски съд уважи внесеното мотивирано искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за налагане на обезпечителни мерки, по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Христо Ковачки. Общата стойност на обезпеченото имущество е в размер на 143 411 811,44 лв., съобщиха от комисията "Кушлев". КУИППД започна проверка по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Христо Ковачки, след уводомяване от Софийска градска прокуратура за образуване на досъдебно производство и привличането на Ковачки в качеството на обвиняем, за престъпление по чл.255, ал.3, във вр. с ал.1, т.2, т.6 и т.7, вр. с чл.26, ал.1 от НК, чл. 257, пр.1, вр. чл. 255, ал.1, вр. чл.26, ал.1 вр. чл.2 , ал.2 от НК. В резултат на извършената проверка по ЗОПДИППД, КУИППД констатира наличие на данни за образуване на производство за установяване на имущество по чл.13, ал.1, т.1 от ЗОПДИППД. Престъплението, за което проверяваното лице е привлечено като обвиняем, попада в обхвата на чл.3, ал.1, т.17 от Закона. КУИППД анализира, че са налице достатъчно доказателства, от които е видно, че има съществена разлика между декларираните приходи и разходи на ответника. В резултат на събраните данни по чл.16 от ЗОПДИППД се установи, че за периода 01.01.1994г. – 31.12.2008г. са реализирани доходи в размер на 2 188 546,85 лв., като съвкупността от придобитото имущество - недвижими имоти, МПС – та, дялове и акции в търговски дружества, ДМА /дълготрайни атериални активи/, възлиза на обща стойност 143 411 811,44 лв. Налице е презумцията на чл.4, ал.1 от Закона, че имуществото е придобито от престъпна дейност, доколкото установените законни източници на доходи по отношение на проверяваното лице и неговата съпруга, не са достатъчни за придобиването му.
КУИППД внесе искане в съда за налагане на обезпечителни мерки, които са наложителни във връзка с осъществяването на правата на държавата, по евентуално бъдещо съдебно решение за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. СГС допусна следните обезпечителни мерки:
Възбрана върху дворно място с площ от 1 012 кв.м. в местността „вилна зона Симеоново – север”, София;
? Възбрана върху двуетажна жилищна сграда, изградена върху горепосочения парцел, състояща се от приземен етаж с площ от 147,20 кв.м. и първи етаж с площ от 121,60 кв.м.;
? Възбрана върху поземлен имот с площ от 920 кв.м. в гр. София, местност „НПЗ Орион и съседни жилищни територии”;
? Възбрана върху поземлен имот с площ от 1 088 кв.м. в гр. София, местност „НПЗ Орион и съседни жилищни територии”;
? Възбрана върху поземлен имот с площ от 2 825 кв.м. в гр. София, местност „НПЗ Орион и съседни жилищни територии”;
? Възбрана върху поземлен имот с площ от 6 586 кв.м. в гр. София, местност „НПЗ Орион и съседни жилищни територии”;
? Възбрана върху поземлен имот с площ от 2 992 кв.м. в гр. София, местност „НПЗ Орион и съседни жилищни територии”;
? Възбрана върху 7 броя парцели, с обща площ от 9.997 дка в землището на с.Врачеш, местност „Медвен”;
? Възбрана върху 12 броя парцели, с обща площ от 18.722 дка в землището на гр. Ботевград;
? Запор върху 500 дружествените дялове от капитала на „MAX -2003” ЕООД;
? Запор върху 50 дружествените дялове от капитала на „АРЗ - КАТ” ООД;
? Запор върху 50 дружествените дялове от капитала на „СВА- СОФИЯ” ЕООД;
?Запор върху 500 дружествените дялове от капитала на „ЕВРОПА МЮЗИК” ЕООД;
? Запор върху 50 дружествените дялове от капитала на „ДАНЕСТО” ЕООД;
? Запор върху 500 дружествените дялове от капитала на „ЛИМТРЕЙДИНГ” ЕООД;
? Запор върху 80 дружествените дялове от капитала на „ТРЕЙД – ДИ 2004” ООД;
? Запор върху 50 дружествените дялове от капитала на „БОС” ЕООД;
? Запор върху 16 050 дружествените дялове от капитала на „ЕЛ ЕМ ИМПЕКС” ЕООД;
? Запор върху 50 дружествените дялове от капитала на „НЮ ПАРТНЕРС” ЕООД;
? Запор върху 50 дружествените дялове от капитала на „ВИЗА ЕВРОМАРКЕТ” ЕООД;
? Запор върху 650 броя акции, емитирани от дружеството“АСТРОМ” АД, /номинална стойност на 1 акция – 100 лв./ ;
? Запор върху 5 000 броя акции, емитирани от дружеството“ЛЮЛИН ОРИОН” ЕАД /номинална стойност на 1 акция – 10 лв./ ;
? Запор върху 141 990 броя акции, емитирани от дружеството“КОМСИГ” ЕАД, /номинална стойност на 1 акция – 1 лв./;
? Запор върху 128 976 броя акции, емитирани от дружеството“ЛАЗЕРНИ И ОПТИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ” АД, /номинална стойност на 1 акция – 1 лв./;
? Запор върху 172 765 броя акции, емитирани от дружеството“НОВА ДЕНИЦА” АД, /номинална стойност на 1 акция – 1 лв./;
? Запор върху 45 000 броя акции, емитирани от дружеството“РУМ - ДЕНИЦА” АД, /номинална стойност на 1 акция – 1 лв./;
? Запор върху 10 525 300 броя акции, емитирани от дружеството“МАГАЗИНИ ЕВРОПА” АД, /капитала на дружеството е разпределен в 41 156 400 акции, с номинална стойност на 1 акция – 10 лв./ ;
? Запор върху 9 броя леки автомобили, /3 бр. Джип „Чероки”, 3 бр. „Ауди”, 3 бр. „Фолксваген”/;
? Запор върху 5 броя товарни автомобили;
? Запор върху дълготрайни материални активи, собственост на 4 бр. дружества, с обща отчетна стойност на активите - 34 768 012,99 лв.;
? Запор на всички банкови сметки, открити в лицензираните банки в Република България, с титуляри - проверяваното лице и членовете на неговото семейство.

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, (съгласно изискванията на ЗОПДИППД), ще внесе искова молба в съда за отнемане в полза на държавата на имуществото на ответника, след влизане в сила на присъда за извършени престъпления от НК, които попадат в на чл.3, ал.1 от Закона.

Ковачки: Действията на Комисията са превантивни и излишни
Запорът от КУИППД е рутинна процедура в хода на обвинението и делото. Обвиненията срещу мен са за извършване на фиктивни сделки а голямата стоиност от 143 411 811,44 лв. е доказателство, че това са реално работещи компании с реални активи, се казва в становище на Христко Ковачки, изпратено до медиите. Винаги съм казвал, че правя бизнес с кредити и заради това, че успешно упраляваме компаниите и сме коректен партньор банките ни имат доверие. Налагането на обезпечителни мерки с определение на съда е способ, непозволяващ разпореждане с имуществото, до окончателното произнасяне на съда. В този случай действията на комисията са превантивни и излишни, посочва ковачки. Разбирам това действие като опит на институциите да се подсигурят, че няма да напусна страната, и че при доказване на вина мога да платя дълга към държавата. Разбирам опасенията им, но не смятам, че има нужда от подобни превантивни действия. Винаги съм заявявал готовност да съдействам на всички органи и те могат да го потвърдят. Не съм нарушил условията по гаранцията, предоставил съм им всички необходими документи по време на 8-9 месечната проверка. Ако в съда се докаже, че сме допуснали грешки в хода на работата ще понеса отговорността.
Вярвам в правосъдието, защото то символизира държавността.

Обет за мълчание в ДАНССлужителите в Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) вече нямат право да контактуват с журналисти и политици без съгласието на ръководството на агенцията, научи “Всеки ден”. Нарочна заповед задължава да се пишат подробни доклади за това с кого и по какъв повод е разговаряно. При установени нерегламентирани контакти с медиите или представителите на политическите сили, ще следват и съответните наказания, довериха източници на “Всеки ден”. Така заявлението на новия председател на ДАНС Цветлин Йовчев, че агенцията ще се превърне в тайното оръжие на държавата, на практика означава, че тя се превръща и в тайно оръжие на властта, коментират запознати. Йовчев обеща още при встъпването си в длъжност, че никаква информация за дейността, методиката и функциите, които изпълнява ДАНС, повече няма да се появяват в публичното пространство. “Умишлено избягвам контакти с журналисти, въпреки че с вас сме колеги, тъй като боравим с информация”, отбеляза тогава Йовчев и подчерта, че ДАНС е служба, която “трябва да бъде тайното оръжие на държавата”. След поредицата от напускания на някои служители обаче в публичното пространство се появиха множество пикантни подробности от кухнята на секретната агенция. Така например осветеният агент и съветник на бившия председател Петко Сертов Алексей Петров проговори и оповести, че повече няма да мълчи, като определи последния си работен ден в агенцията така: “Ще се запомни с последния ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет. От утре ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател”. Впоследствие Петров обяви, че има доклад на ДАНС за десет корумпирани министри от кабинета “Станишев”. Настоящият мистър-председател Бойко Борисов и президентът Георги Първанов, както и самият Сергей Станишев обаче отрекоха. Същото направи и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, както и предшественикът му Петко Сертов. След тях и от прокуратурата обявиха, че няма да се сезират за никаква корупция и този доклад бил “хипотетичен”. Малко по-късно пък се заформи и поредният скандал в ДАНС. Напусналият шеф на дирекция “Контраразузнаване” Рашко Заяков заяви, че агенти на ДАНС са обвързани с чужди специални служби и с определени икономически интереси. Заяков заедно с шефа на отдела за специални акции (ОСА) Велин Хаджолов дори сезираха председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев за корупционни практики в ДАНС. По-късно пък Янев покани двамата като експерти в оглавяваната от него политическа сила “Ред, законност и справедливост”. Делото “Галерия”, което се очакваше да бъде разсекретено, така и не излезе наяве. След изслушването на Петко Сертов миналата седмица пред комисията за контрол на ДАНС, се разбра единствено, че той се е подписал за разработката, по нея е работил и Алексей Петров, но не стана ясно в качеството си на какъв. Председателят на комисията Иван Костов пък разпореди безпрецедентни мерки за сигурност и охраната от НСО да не допускаше външни лица край залата на етажа в бившия Партиен дом, където бяха изслушани един след друг Петко Сертов, Иван Драшков, Рашко Заяков и Велин Хаджолов. След края на това заседание пък Костов обяви, че голяма част от служителите в ДАНС са пред пенсия и агенцията нямала необходимия човешки ресурс. /Vsekiden.com

Съдът допусна 8 граждански иска срещу групата на братя Галеви
Кюстендилският окръжен съд допусна гражданските искове на 8 частни обвинители по делото срещу братя Галеви. Кюстендилският съд допусна до съвместно разглеждане гражданския иск на Лидия Павлова, която търси 150 хил.лв. за неимуществени вреди, причинени й от Пламен Галев, Красимир Оков, Георги Градевски и Владимир Ангелов. От същите подсъдими 150 хил.лв. иска и Иван Павлов, а Руси Начев 15 хил.лв. от Георги Градевски. Стоян Терзийски – 10 хил. от Георги Блатски . Терзийски обаче внесе иск от 14 750 лв. за имуществени вреди от Пламен Галев, Ангел Христов, Апостол Чакалов и Георги Блатски и още един иск за 120 хил.лв. причинени от същите четирима подсъдими. Съдът не допусна иск на Терзийски за 3 000 лв., които са похарчени за медицинско лечение. Допуснати бяха още иск за 200 000 лв. имуществени вреди и 1 млн. неимуществени от Пламен Миланов , срещу Пламен Галев, Ангел Христов, Владимир Ангелов и Апостол Чакалов. Иск за 20 имуществени и 50 х.лв. неимуществени вреди отправи Ивайло Иванов срещу Апостол Чакалов.180 х.лв. за неимуществени вреди иска Антон Якимов срещу Пламен Галев Красимир Оков, Георги Градевски и Владимир Ангелов. /БГНЕС

Няма коментари: