петък, 11 септември 2009 г.

БОЙКО БОРИСОВ ДОКАЗА И ДОКАЗВА ЕЖЕДНЕВНО СЪЩНОСТТА НА ПРОФЕСИЯТА ПОЛИТИК

ДА. Б.БОРИСОВ Е ПОЛИТИК ОТ НОВА КЛАСА. СПАЗЕНО ОБЕЩАНИЕ ПРЕД
НАРОДА НИ-така отчитаме действията му!
В държавата има ПРОБЛЕМИ и политиците ни (от екипа на ГЕРБ) говорят, при това ежедневно и конкретно. Не се уморяват да повтарят основните неща и да ги разясняват. Ако и от това не са доволни “някои”, просто да замълчат завинаги! За първи път от 65 години в страната ни се чувства ръката на ПОЛИТИКА - Борисов. Е, това е работа! Този човек стимулира с енергията и добронамереността си! Заразява дори противниците си. А това е положително качество. Останалото е– демагогия и манипулативно хленчене.
По Фокус

Симеон Сакскобургготски разчита на експертите да установят фактите по случая с надвзети гори
София. Преди близо година по инициатива на Царя беше създадена комисия, която да изясни ситуацията около т.нар. надвзети гори. Тогава още бе обявено, че има дублиране на стари документи за собственост от началото на миналия век. Останалото беше манипулация, коментира Цветелина Узунова -прессекретар на Симеон II, по повод повдигнатата днес тема за царските гори.Царят също разчита на експертите да установят фактите. И в случая не става дума г-н Симеон Сакскобургготски да направи някакъв популистки жест, а е въпрос на обективна експертна работа да се изясни има ли наистина проблем и как той да бъде преодолян. Така се прави в една нормална европейска държава, в която частната собственост е защитена. Смятам, че пред обществото ни сега има много по-сериозни задачи от това да влиза отново в схемата на втръсналите на всички ни кампании за т.нар. царски имоти, организирани през последните 8 години от определени партии и с толкова ясна цел. Вярвам, че премиерът ще сложи точка на всичко това - се казва още в коментара.

РЗС ще иска допълнение в Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност
София. През последните месеци в публичното пространство се появиха множество информации за корупция и облагодетелстване на висши държавни служители при управлението на тройната коалиция. В действащия в момента Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, умишлено са пропуснати като основания за отнемане на собственост редица членове на Наказателния кодекс - съобщиха от ПГ на РЗС.Това дава възможност на длъжностни лица, извършили огромни злоупотреби, да запазят придобитите по незаконен начин мезонети, имения, сараи, хотели, джипове, лимузини, земеделски земи и гори.Народните представители от Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” ще внесат в рамките на септември предложение:в Глава втора на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, да бъдат добавени следните членове на Наказателния кодекс:чл.220 от НК- за съзнателното сключване на неизгодна сделка, чл. 223 НК- за придобитото имущество чрез неправомерно възложени търгове, обществени поръчки и концесии и чрез неправилно и невярно отчитане на производство, чл.224 и чл.225 от НК - за стопанския подкуп, чл.226 от НК - за лица, получили неправомерни доходи от частен бизнес, развиван чрез използване на държавна или обществена организация.чл. 282 от НК – за длъжностни лица, превишили правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага.ПГ на „Ред, законност и справедливост” смята, че трябва да бъде приет също и отделен текст в закона, който регламентира доброто управление на отнетото имущество и не позволява да бъдат понесени нови загуби от държавата. Това ще позволи да бъдат частично възстановени нанесените щети върху държавния интерес и ще реабилитира понятието за обществена справедливост.

Недостатъчна прозрачност на администрацията, отчете омбудсманът
София. Недостатъчна е прозрачността в работата на администрацията – това каза омбудсманът Гиньо Ганев, който направи отчет за дейността на институцията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Ганев докладът повдига остри въпроси, които искат действие на законодателната и изпълнителната власт. Омбудсманът продължи да осъществява независим граждански контрол върху органите на властта, каза той. Необходима е повече прозрачност в действията, отчетност на държавните и общински органи, децентрализацията на властта и участието на гражданите във вземането на управленски решения и законодателния процес. Според омбудсмана не се води достатъчно борба с корупционните прояви на местно равнище. Той каза, че така наречената административна корупция е порок, също толкова опасен, както и корупцията по висшите етажи на властта. Децентрализацията на общините иска културна революция – не е достатъчна само фискална децентрализация, каза омбудсманът. В доклада се отчита лоша система на управление в българското здравеопазване. Според омбудсмана трябва да има качествена медицинска помощ в условията на конкуренция.Недостатъчен е гражданският и парламентарен контрол върху органите на МВР.

8836 жалби и сигнали са подадени до омбудсмана за миналата година
София. 8836 жалби и сигнали са подадени до омбудсмана за миналата година. Това се посочва в Годишния доклад на омбудсмана за 2008 г., който се разглежда от народните представители, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По 87% от жалбите и сигналите проверките са приключили, а по останалите институцията продължава да събира информация и да проучва обстоятелствата. С близо 30% се е увеличил броят на жалбите и сигналите, които е разгледал омбудсмана през миналата година в сравнение с 2007 г. През 2008 г. от област София – град са постъпили 934 жалби, от Област Пловдив – 208, от Област Варна – 155, от Област Плевен – 87, Област Благоевград – 77, Област Бургас – 76 и т.н. Според доклада най-много са оплакванията, свързани с устройството на територията и проблемите на собствеността (23%0. На второ място са жалбите, свързани с обществените услуги (19%). На трето място – със социалните дейности (11%).

Бойко Борисов: Решени сме България да участва все по-активно в издигане авторитета на Съвета на Европа
София. Решени сме България да участва все по-активно в издигане авторитета на Съвета на Европа. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Правителството споделя загрижеността относно възстановяване процедурата на мониторинг на ПАСЕ, каза Борисов. Основните претенции в тази процедура са свързани с функционирането на съдебната система и борбата с организираната престъпност. Това са основни приоритети и на правителството, каза Борисов. Премиерът призова всички народни представители да обединят усилията си по отношение на постмониторинговия процес на ПАСЕ. Правителството оценява ролята на Съвета на Европа като най-старата организация и признава приноса на Съвета на Европа, като активно ще се ангажираме с включване в механизмите защита правата на човека, каза Борисов.

Цецка Цачева: Законопроектите, които са подавани от депутатите, са в съотношение почти едно към едно със законопроектите, които постъпват от правителството
София. Ако българският избирател беше одобрил това темпо на работа, което имаха мандатът на 40-то Народно събрание, щеше да бъде възпроизведен този състав на НС. Самият факт, че в парламента най-голямата сила и най-много депутати има ГЕРБ, означава, че тази работа не се е харесала и възприела от българския избирател. Затова моята амбиция като председател на събранието е да наложа нов стил, нов модел на работа – по-динамичен. Това каза председателят на парламента Цецка Цачева по отношение на твърденията, че 41-то НС не работи в предаването „Денят започва” по БНТ. Тя поясни, че „законопроектите, които са подавани от депутатите, са в съотношение почти едно към едно със законопроектите, които постъпват от правителството”. По отношение на упреците, че поправки в законодателството, предприети от сегашните управляващи, са лобистки и обслужват интереси на определени депутати Цачева коментира, че „винаги, когато един законопроект е внесен от народен представител, а не през Министерски съвет, е нормално в медиите да има съмнения, че става въпрос за лобистки интереси”. „Категорично отричам подобни обвинения. По въпроса за Закона за нотариусите, това е един проблем, който с години не е решен. Г-жа Фидосова вече е заличена като нотариус в Нотариалната камара и няма нищо общо”, допълни още Цачева.

Международна конференция на националните съдилища и Съда на Европейските общности ще се проведе в София
София. Международна конференция на националните съдилища и Съда на Европейските общности ще се проведе днес и утре в София, съобщиха от партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС). Събитието се провежда под патронажа на министър- председателя на България Бойко Борисов и с участието на министъра на правосъдието Маргарита Попова. Конституционни съдии от България и няколко европейски държави, над 40 чуждестранни гости и 80 български участници - съдии и прокурори, ще обсъдят на двудневния форум взаимодействието между Съда на европейските общности и националните съдилища на страните-членки. Сред съорганизаторите на събитието са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Центърът по европейско и сравнително право за Югоизточна Европа, Институтът по публична администрация, Институтът по европейско право, Европейският университетски център в Нанси и Университетът „Робер Шуман” в Страсбург.Инициатор на европейската среща е зам. председателят на Народното събрание доц. доктор Атанас Семов.Конференцията започва в петък, 11.09. от 9.30 часа в конферентната зала на хотел „Метрополитен”, бул. „Цариградско шосе” 67.

Детската книжка „Първият парламент на България” ще представят в Народното събрание
София. В навечерието на новата учебна година в Народното събрание ще бъде представена най-новата образователна книжка за деца и ученици „Първият парламент на България”, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Изданието, посветено на 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, ще бъде представено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева на 14 септември 2009 г. в 12.00 часа в зала „Запад”. В събитието ще участват авторът на текста Зорница Христова, художничката Капка Кънева и консултантът на изданието ст.н.с. от БАН Йорданка Гешева. Гости ще бъдат и представители на Асоциация „Български детски и младежки парламент”. В шестнадесет богато илюстрирани страници книжката, която може да бъде използвана и като учебно помагало, разказва за дейността и събитията в първия български парламент. Тя съдържа интересни факти за изборите за Учредителното събрание, за най-ярките негови членове и за основните положения в Търновската конституция.„Когато хората искат да правят нещо заедно, те имат нужда от правила. Когато искат да имат държава, те имат нужда от закони. Законите са правилата, без които държавата не може да съществува”, е посланието към младите читатели.Изданието е част от развиваната от Народното събрание политика на активна институционална образователна комуникация. В нейните рамки дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността” организира посещения на ученици и студенти в сградата на парламента и поддържа образователни интерактивни сайтове за деца.В 12.30 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне с деца и младежи, които ще й връчат апел към българските институции и обществеността за безопасно и разумно поведение по пътищата. Организатор на инициативата е Българският червен кръст.

Депутати от Коалиция за България и ДПС са внесли искане до Конституционния съд
София. Група народни представители от Коалиция за България (КБ) и ДПС са внесли искане до Конституционния съд за произнасяне по чл. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, в който са включени лустрационни текстове. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от КБ Любен Корнезов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Под искането са се подписали 57 народни представители – 33 от Коалиция за България и 24 от ДПС. Искането е внесено в съда днес в 10.00 часа. В чл. 3 от правилника се посочва, че бивши сътрудници на Държавна сигурност не могат да бъдат в ръководството на парламента, в ръководството на комисии, членове на 4 комисии и на международни делегации. „Този чл. 3 доведе до парадокса да имаме двама министри на културата”, коментира Корнезов. По думите му още при изготвянето на правилника текстът е бил отхвърлен от повечето членове на комисията като лустрационен и противоконституционен, а след това в пленарна зала депутатите са го приели. Според Корнезов този текст създава два статута на народните представители – на такива, които имат право и на други, които нямат право. „Коалиция за България не е пряко засегната от този текст, но ние сме за принципа, че не може да се потъпква с ботуши Конституцията”, обясни депутатът. Според него освен Конституцията на България този текст нарушава и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Ако Конституционният съд е последователен и действително защитава Конституцията, трябва да обяви този текст за противоконституционен, каза Корнезов.

Любен Корнезов: Не може парламентът да си присвоява полицейски функции
София. Не може парламентът, пък и която и да е комисия, да си присвоява полицейски функции, включително и да изпраща органи на полицията или други служби. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов във връзка с искането Комисията за борба с корупцията за възможност за извършване на внезапни проверки, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Значи, трябва да арестуваме един министър, за да го вкараме в комисията да го разпитваме. Не е работа на която и да е комисия, включително и на комисията за борба с корупцията. Контролът може да е осъществяван с парламентарни средства. Досега толкова парламенти се смениха, не сме имали проблем, когато граждани или длъжностно лице е бил поканен в комисия да не се яви. Не са създавали проблеми”, каза депутатът. Той добави, че в единия текст е било записано да се извършват обиски, внезапни проверки и заяви, че това е в компетенциите на полицията.

Краят на аферата?
След две десетилетия на понякога страстен алтантизъм в бившия комунистически свят илюзиите намаляват. В обхвата си връзките между Източна Европа и Америка бяха базирани, както най-добрите бракове, на смесица от емоции и взаимна подкрепа. Романсът датира от Студената война, когато, понякога, Западна Европа имаше проблеми със Съветската империя, а Америка бе силна. Когато Желязната завеса падна, бившите дисиденти и пенсионирани бойци от Студената война откриха много общи черти. Америка работеше за разширяването на НАТО, гарантирайки източноевропейската сигурност. В замяна бившите комунистически страни лоялно подкрепяха Америка, в частност като осигуряваха войници за войните в Ирак и Афганистан. Отношенията сега изглеждат по-тежки. Ново проучване на германския фонд „Маршал” показва, че Западна Европа сега е все по-проамериканска и пронатовска в сравнение с бившия комунистически Изток. До миналата година източните страни преглъщаха своите опасения относно Джордж Буш, докато западната част на континента не бе доволна от това, което много видяха като некомпетентност на администрацията.Въздигането на Барак Обама подобри имиджа на Америка в повечето страни, но не особено в страни като Полша и Румъния. Сред политиците на изток смущението е осезаемо. През юли 22 влиятелни фигури от региона, включително Вацлав Хавел и Лех Валенса написаха писмо, в което изразяват недоволство от западането на трансатлантическите връзки. Една от причините за това е, че администрацията повторно обмисля планираната система за противоракетна отбрана в Полша и Чехия, имаща за цел да предпазва от ирански ракетни атаки Америка и голяма част от Европа. Това разгневи Русия, която смята базите за безсрамно навлизане в предния й двор. Промяната в схемата – която вероятно ще включи морски ракетни носители – рискува да изглежда като отстъпване пред руските интереси. Полша също е обезпокоена, че може да има промени в обещанието за ракети „Пейтриът”. Американската администрация не се представи добре и с участието с в отбелязването на 70-годишнината от началото на Втората световна война на 1 септември в Полша. Други страни, включително Русия и Германия, изпратиха там своите лидери. Америка първоначално предложи пенсиониран чиновник от ерата на Клинтън - Уилям Пери, който е известен скептик относно разширяването на НАТО. След шумни протести за Полша замина и Джим Джоунс, съветник по националната сигурност. Но поляците почувстваха пренебрежение. Друг проблемен момент в отношенията произтича от информациите, че Полша, Румъния и Литва са има на своя територия секретни бази за „предаване” и разпит на предполагаеми терористи. И трите страни категорично отхвърлят това, но поне в очите на някои от гласоподавателите, американският алианс е помрачен от мълчаливото одобрение отвличания и мъчения, които са били прикрити. Следващият път, когато американските призраци поискат секретна помощ, те може да открият, че техните съюзници са по-малко удобни. Доверието в НАТО също е подложено на критичен преглед. Новите членки заявяват, че техните гласоподаватели няма да подкрепят експедиции „извън зоната”, ако не бъдат взети необходимите мерки за защита от всяка заплаха от страна на Русия. Не помага и фактът, че Русия и съюзникът й Беларус наскоро започнаха съвместно военно учение, получило името „Запад”. НАТО се опитва да успокои опасенията на Източна Европа. Част от проблема е до голяма степен получилият публичност опит на администрацията на Обама за „рестартиране” на отношенията с Русия. Не са много тези в Източна Европа, които се противопоставят на това по принцип. Но много се безпокоят за практическата част на този план. Дали Русия ще настоява за по-голямо влияние в региона в замяна за помощ, да кажем срещу Иран? Държавният департамент се опитва да успокои американските съюзници. Но отговарящият за Европа в Съвета на за национална сигурност Лиз Шерууд-Рандал споделя виждането на Уилям Пери за разширяването на НАТО. Източноевропейците потреперват, когато чуят нейното име. Разбира се, Америка има много други и по-големи проблеми в сравнение с Източна Европа. Самомнението и публичното протестиране не печелят аргументи във Вашингтон. Източноевропейците може да са били наивни в действията си с Америка през годините на Буш. Но за всичко това, дори хората в администрацията на Обама са съгласни, че може да бъде направено по-добре.

Борисов и Първанов се помириха
Премиер и президент се помириха, след края на първата правителствена визита в Брюксел. От белгийската столица Борисов съобщи пред „Фокус”, че с президента са съгласували темите на предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за еврофондовете. Президентът пък оцени позитивно разговорите на българското правителство в Брюксел. Двете институции – Министерски съвет и Президентска институция - могат винаги да намерят добрия, взаимен тон в името на толкова важните решения, които стоят пред страната – каза Борисов. Брюксел толерира откритата и честна политика и трябва да бъде ясно, че всяко едно евро, изпратено в България, ще бъде защитено, категоричен бе премиерът Бойко Борисов. В България предстоят още много промени и правителството вече работи активно те да се случат. Това са част от акцентите във втория ден от първото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Брюксел. Директорът на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия Жан-Люк Демарти обяви при срещата си с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, че е подписал плащанията по Програма САПАРД. С това на практика започва изплащането на блокираните средства по програмата. Бойко Борисов: Конфликт между институциите е много лош сигнал навънКогато един човек ръководи една институция дали е Президентство, дали е Министерски съвет, личните отношения както и партийната принадлежност не би трябвало да имат никакво значение. Подобни сигнали за конфликт между институциите са много лош сигнал навън. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Бях удивен, защото за тези часове, в които бяхме в Брюксел, министрите, които бяха с мен, се срещнаха с 12 еврокомисари, с пет шефове на големи дирекции, а самия аз с президента на Европейския парламент и съответно с президента на Европейската комисия. Това беше действително много силен знак от страна на Брюксел, че ако работим добре, българският народ ще получи заслуженото място в Европа. Затова съм го направил – дали се харесваме или не с президента в случая няма значение, коментира Борисов. Премиерът каза още, че делегацията ни в Брюксел е гарантирала, че като българи „няма да прахосаме и откраднем нито едно евро”. Мисля, че няма депутати от ГЕРБ, които да са гласували с чужди карти. Колкото по-бързо се внедри новата система за гласуване в парламента, толкова по-добре, коментира още Борисов. Премиерът Бойко Борисов: Двете институции винаги могат да намерят добрия тон в името на важните решения, които стоят пред страната Двете институции – Министерски съвет и Президентска институция - могат винаги да намерят добрия, взаимен тон в името на толкова важните решения, които стоят пред страната, заяви пред Агенция “Фокус” премиерът Борисов след срещите си в Брюксел, на въпрос има ли разминаване на позициите между премиер и президент.„Каквито и да било лични конфликти не трябва да се отразяват върху бъдещето на страната. Вие сами виждате надеждите и очакванията, които България има към Европейския съюз, както и промененото отношение, което нашите европейски партньори, демонстрират към нас” – заяви българският премиер.По повод интерпретации на неговите думи през последните дни, премиерът заяви: „Не ме интересуват и не желая да влизам в коментари за пътуванията на президента”.
Премиерът Бойко Борисов: Темите на заседанието на Консултативния съвет при президента за еврофондовете бяха съгласувани още на 28 август
Темите на заседанието на Консултативният съвет при президента за еврофондовете бяха съгласувани между двете институции още на 28 август, заяви пред Агенция “Фокус” министър-председателят Бойко Борисов.
За заседанието на 14 септември вече има подготвени доклади на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, на министъра на правосъдието Маргарита Попова, както и на други членове на кабинета.
Брюксел даде кредит на доверие на България, Първанов и Борисов се помириха
Като ясен сигнал за бързо развитие на работните взаимоотношения на българското правителство с Европейската комисия определи председателят на Комисията Жозе Барозу посещението в Брюксел на делегацията, водена от премиера Бойко Борисов. Виждам решимостта на министър-председателя да се бори с проблемите и го призовавам да продължи с ключовите реформи, каза Барозу след срещата си с българския премиер. По време на разговора двамата споделиха мнението, че когато правилата се спазват, проблемите могат да се решават с общи усилия. От комисията изразиха положителна оценка по отношение на усилията на страната ни в борбата с корупцията и организираната престъпност.Членовете на делегацията, водена от министър-председателя, проведоха срещи с 12 еврокомисари и всеки един в своята област е представил конкретни мерки за излизане от кризата и за ускоряване на реформите в ресорните министерства, каза още министър-председателят след срещата си с председателя на ЕК.
Виждам решимостта на министър-председателя да се бори с проблемите и го призовавам да продължи с ключовите реформи, каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата си с българския премиер. По време на разговора двамата споделиха мнението, че когато правилата се спазват, проблемите могат да се решават с общи усилия. Давам кредит на доверие на премиера и правителството и ги насърчавам, каза още председателят на ЕК след срещата. Той припомни, че до 2013 г. България може да усвои 6.5 млрд. евро от еврофондовете и сподели позицията на българския премиер, че структурните фондове могат да изиграят ключова роля за стабилизирането на българската икономика в условията на криза. Премиерът Борисов получи уверение, че когато контролът е налице, плащанията на средствата от ЕС ще бъдат възобновени. Приветствам правителството и подкрепям българските власти на всички равнища в усилията им в тази посока, подчерта още Жозе Барозу. Европейската комисия очаква от кабинета позитивно развитие и бърз отклик на препоръките, формулирани в последния доклад на ЕК за страната ни от юли т.г. Ще бъде разгледано и искането на България за удължаване на сроковете на финансиране на проектите по програма ИСПА. Трябва обаче да бъде засилен контролът на процедурите, както и мерките за избягването на конфликт на интереси при усвояването на средствата от ЕС. Комисията ще внесе за разглеждане искането на България за допълнителни компенсации за затварянето на блокове III и IV на АЕЦ „Козлодуй”. За да получи страната ни допълнителни 300 млн. евро, е необходима правна база, както и източници на финансиране, поясни президентът Барозу пред медиите. Той припомни още, че зелена светлина за отпускането на парите трябва да дадат всички държави-членки на ЕС и пое ангажимент да проведе разговори с техни представители. България трябва да бъде част от общия енергиен пазар и може да допринесе за енергийната сигурност на Европа, подчерта още Жозе Барозу пред българския премиер. След срещата между двамата стана ясно, че съществува възможност изграждането на АЕЦ „Белене” да бъде съфинансирано от Евратом при решение на правителството. Документите за съвместите енергийни проекти с Русия ще бъдат изпратени в Брюксел, за да чуем становището на европейските ни партньори, каза премиерът Бойко Борисов. „Много хора в България са евтини на милиарди евро”, коментира той лекотата, с която се обсъжда размерът на средствата за изграждането на новата ядрена мощност у нас. Министър-председателят изрази задоволството си от доверието към работата на правителството. „Доверието, което Европейската комисия и нейният председател ни гласуват, ни ангажира и задължава още повече”, подчерта Бойко Борисов. Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Жозе Барозу за втори мандат, като единна номинация на ЕНП, защото приоритетите, заложени в програмата на Барозу, са близки до приоритетите на българското правителство, каза още премиерът. Жозе Мануел Барозу и Бойко Борисов са обсъдили важната роля на България по енергийните въпроси. Барозу изрази задоволството си от размразяването на средствата по програма САПАРД.
„Щастлив съм да приветствам премиера Бойко Борисов и неговия екип от министри в Европейската комисия за първи път. Това е важен сигнал за готовността на правителството бързо да установи работни отношения с Комисията, които ще бъдат важни за бъдещето на България.Обсъдихме общата икономическа ситуация. Това са трудни времена за много българи и аз призовах премиера Борисов да проведе ключови структурни реформи, в частност, да повиши административния капацитет и да намали бюрокрацията”, каза Барозу.
Президентът Георги Първанов оценява позитивно разговорите, проведени от българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Постигнатите резултати ще бъдат обсъдени на Консултативния съвет за национална сигурност на 14 септември. Времето и темата на съвета бяха съгласувани на 28 август т.г. Президентът и премиерът решиха да бъде сформирана съвместна работна група от експерти от Администрацията на президента и Министерския съвет, която да подготви проект за становище на съвета. Ще бъде предложено на парламентарните групи също да участват със свои представители.Двете институции – Министерски съвет и Президентска институция - могат винаги да намерят добрия, взаимен тон в името на толкова важните решения, които стоят пред страната, заяви пред Агенция „Фокус” премиерът Бойко Борисов след срещите си в Брюксел, на въпрос има ли разминаване на позициите между премиер и президент.„Каквито и да било лични конфликти не трябва да се отразяват върху бъдещето на страната. Вие сами виждате надеждите и очакванията, които България има към Европейския съюз, както и промененото отношение, което нашите европейски партньори, демонстрират към нас” – заяви българският премиер.
Нона Караджова: Наказателната процедура в областта на екологията би могла да бъде отложена във времето
Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова след завръщането на правителствената делегация от Брюксел, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Премиерът Борисов не присъства на пресконференцията. По думите на екоминистъра наказателната процедура за страната ни би могла да спре на много ранен етап. За това е получено уверение от страна на Европейската комисия. На срещата си с еврокомисаря по околна среда Нона Караджова и премиерът са представили мерките, които страната ни е предприела по отношение на справянето със софийския боклук. Напреднал е проектът за депото за софийските отпадъци. Предстои до две седмици да стартира процедурата за избор на инвеститори. Скоро ще приключат и преговорите на общината с европейската банка за финансирането на проекта. Има много голям напредък и по отношение за депото в Суходол - през последния месец издадено е комплексно разрешително. В момента София преработва отпадъците в съответствие с европейското и българското законодателство, каза още Караджова. На срещата не е коментиран въпросът с отсрочка на процедурите по отношение на всички депа в страната. На пресконференцията присъстваха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, министърът на икономиката Трайчо Трайков и външния министър Румяна Желева.
Жозе Барозу: Давам кредит на доверие на премиера и правителството и ги насърчавам
Като ясен сигнал за бързо развитие на работните взаимоотношения на българското правителство с Европейската комисия определи председателят на Комисията Жозе Барозу посещението в Брюксел на делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Виждам решимостта на министър-председателя да се бори с проблемите и го призовавам да продължи с ключовите реформи, каза Барозу след срещата си с българския премиер. По време на разговора двамата споделиха мнението, че когато правилата се спазват, проблемите могат да се решават с общи усилия. Давам кредит на доверие на премиера и правителството и ги насърчавам, каза още председателят на ЕК след срещата. Той припомни, че до 2013 г. България може да усвои 6.5 млрд. евро от еврофондовете и сподели позицията на българския премиер, че структурните фондове могат да изиграят ключова роля за стабилизирането на българската икономика в условията на криза. Премиерът Борисов получи уверение, че когато контролът е налице, плащанията на средствата от ЕС ще бъдат възобновени. Приветствам правителството и подкрепям българските власти на всички равнища в усилията им в тази посока, подчерта още Жозе Барозу. Европейската комисия очаква от кабинета позитивно развитие и бърз отклик на препоръките, формулирани в последния доклад на ЕК за страната ни от юли т.г. Ще бъде разгледано и искането на България за удължаване на сроковете на финансиране на проектите по програма ИСПА. Трябва обаче да бъде засилен контролът на процедурите, както и мерките за избягването на конфликт на интереси при усвояването на средствата от ЕС. Комисията ще внесе за разглеждане искането на България за допълнителни компенсации за затварянето на блокове III и IV на АЕЦ „Козлодуй”. За да получи страната ни допълнителни 300 млн. евро, е необходима правна база, както и източници на финансиране, поясни президентът Барозу пред медиите. Той припомни още, че зелена светлина за отпускането на парите трябва да дадат всички държави-членки на ЕС и пое ангажимент да проведе разговори с техни представители. България трябва да бъде част от общия енергиен пазар и може да допринесе за енергийната сигурност на Европа, подчерта още Жозе Барозу пред българския премиер. След срещата между двамата стана ясно, че съществува възможност изграждането на АЕЦ „Белене” да бъде съфинансирано от Евратом при решение на правителството. Документите за съвместите енергийни проекти с Русия ще бъдат изпратени в Брюксел, за да чуем становището на европейските ни партньори, каза премиерът Бойко Борисов. „Много хора в България са евтини на милиарди евро”, коментира той лекотата, с която се обсъжда размерът на средствата за изграждането на новата ядрена мощност у нас. Министър-председателят изрази задоволството си от доверието към работата на правителството. „Доверието, което Европейската комисия и нейният председател ни гласуват, ни ангажира и задължава още повече”, подчерта Бойко Борисов. Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Жозе Барозу за втори мандат, като единна номинация на ЕНП, защото приоритетите, заложени в програмата на Барозу, са близки до приоритетите на българското правителство, каза още премиерът. Членовете на делегацията, водена от министър-председателя, проведоха срещи с 12 еврокомисари и всеки един в своята област е представил конкретни мерки за излизане от кризата и за ускоряване на реформите в ресорните министерства, каза още министър-председателят след срещата си с председателя на ЕК.
Жозе Барозу: В България трябва да има нулева толерантност към корупцията Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу заяви по време на срещата си с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел, че в България трябва да има нулева толерантност по отношение на корупцията, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресслужбата на Европейската комисия.„Приветствам силните думи на българския премиер за изкореняване на корупцията и организираната престъпност. Тук трябва да има нулева толерантност. Ние ще продължим напълно да подкрепяме българските власти на всички нива. В замяна очакваме да видим значителен прогрес през следващите шест месеца по 21 конкретни препоръки. Приветствам позитивния подход на правителството, с който ги прие”, каза председателят на Европейската комисия. Жозе Барозу изрази задоволството си от размразяването на средствата по програма САПАРД Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази задоволството си от размразяването на средствата по програма САПАРД по време на срещата си с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресслужбата на Европейската комисия.„Щастлив съм да приветствам премиера Бойко Борисов и неговия екип от министри в Европейската комисия за първи път. Това е важен сигнал за готовността на правителството бързо да установи работни отношения с Комисията, които ще бъдат важни за бъдещето на България.Обсъдихме общата икономическа ситуация. Това са трудни времена за много българи и аз призовах премиера Борисов да проведе ключови структурни реформи, в частност, да повиши административния капацитет и да намали бюрокрацията”, каза Барозу.„Ние и двамата споделяме становището, че структурните фондове може да изиграят важна роля за стабилизирането на българската икономика. До 2013 година България може да получи структурни фондове в размер на 6,85 милиарда евро. Капацитетът за тяхното усвояване и подготовката на хората остават ключови проблеми. Остава и слабостта в процедурите за контрол и предотвратяване на конфликти на интереси”, каза председателят на ЕК.
Барозу: Удоволствие е за мен да обявя, че ще подновим плащанията по програма САПАРД
Приветствам силните думи, с които министър-председателят Бойко Борисов изрази намерението си да се пребори с корупцията и да прояви нулева толерантност в държавните власти в България на всички равнища. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на съвместна пресконференция в Брюксел с българския премиер Бойко Борисов, предаде БНР. Той добави, че до 2013 г. за България са на разположение 6.850 млрд. евро за структурни фондове. Според председателя на ЕК Бойко Борисов е показал сериозна решимост да се справи с проблемите, свързани с контрола на европейските средства и допълни: „Удоволствие е за мен да обявя, че ще подновим плащанията по програма САПАРД.” Жозе Мануел Барозу заяви още, че едновременно с това е разгледано удължаването на сроковете по програма ИСПА. „Постигнахме договореност, такива, каквито сме имали с Литва - до 300 млн. евро до 2013 година”, коментира още той по повод компенсациите от преждевременното спиране на реактори на АЕЦ „Козлодуй”, но допълни, че за да се случи това, се изискват две неща: да се създаде правната рамка за такова плащане и да се определи източник на тези средства. Бойко Борисов: Всяко евро, изпратено в България, ще бъде защитено Промените, които се случват в България и действията на правителството в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията получиха висока оценка по време на срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек в Брюксел. Бузек ги определи като позитивни и в правилната посока. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Брюксел толерира откритата и честна политика и трябва да бъде ясно, че всяко едно евро, изпратено в България, ще бъде защитено, категоричен бе премиерът Бойко Борисов пред медиите след срещата. По думите му, в България предстоят още много промени и правителството вече работи активно те да се случат. Премиерът изрази благодарност за подкрепата на европейските институции за България и българския народ, който „не заслужава години наред да бъде наричан най-бедният и корумпиран в Европа”. Той припомни, че подобно е било отношението и към Полша след присъединяването й към Европейския съюз, но страната бързо е съумяла да възстанови репутацията си. Бойко Борисов поздрави Йежи Бузек с избирането му за председател на Европейския парламент и изрази удовлетворението си, че за първи път представител на държава от бившия Източен блок поема такъв висок европейски пост. От своя страна, Бузек изрази задоволство от убедителната победа на премиера Бойко Борисов на парламентарните избори у нас. Положителните мерки на кабинета в борбата с организираната престъпност и корупцията, процесът на усвояването на европейските средства в България, както и енергийната политика на страната, в т.ч. реализацията на проектите „Набуко” и „Южен поток”, бяха основните теми по време на срещата. Проблемите на енергийната политика трябва да се обсъждат и решават съвместно между ЕС и България, бе подчертано по време на разговора.
Председателят на ЕП изрази удовлетворението си от амбициозния дневен ред на българското правителство и активната проевропейска политика на кабинета „Борисов”. Според него, това е солидна основа за бъдещо сътрудничество на България с европейските институции.Йежи Бузек определи като добра вест за българския народ и развитието на страната размразяването в понеделник на 140 млн. евро за България по предприсъединителната програма САПАРД. Това ще доведе до откриване на нови работни места и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, подчерта Бузек. До края на годината той ще посети страната ни по покана на премиера Бойко Борисов, стана ясно още след разговора между двамата, на който присъстваха още вицепремиерът Цветан Цветанов и външният министър Румяна Желева.Програмата на премиера Бойко Борисов в Брюксел продължава с разговор с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас. В късния следобед е срещата на министър-председателя с председателя на ЕК Жозе Барозу. Българският премиер и ОЛАФ обмениха гледни точки във връзка със сътрудничеството По време на днешната среща между премиера на България Бойко Борисов и генералния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер в Брюксел беше обсъдено сътрудничеството между ОЛАФ и българските власти в борбата с измамите, съобщиха от пресслужбата на Европейската служба за борба с измамите.„Ние имахме много открит диалог. Обсъдихме съществуващите предизвикателства пред България и аз посочих някои от въпросите, по които у ОЛАФ все още има безпокойство от гледна точка на борбата срещу измамите с европейски фондове. Моето впечатление е, че премиерът Бойко Борисов и новото правителство демонстрират силна политическа воля да предприемат нужните мерки, за да може още повече да подпомогнат работата на ОЛАФ в България”, каза Брюнер.В момента разследванията на ОЛАФ в България са свързани предимно със случаи по програмите САПАРД, ФАР и ИСПА. Бойко Борисов: Номинирането на български еврокомисар не е тема на посещението ми в Брюксел Министър-председателят Бойко Борисов присъства на представянето на книгата на председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс, съобщиха от правителствената пресслужба. „По време на срещата ми в Брюксел не съм обсъждал номиниране на следващия български еврокомисар, защото това не е тема на визитата ми тук”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че щом настъпи моментът правителството ще обяви своето решение и ще се обоснове за избора си.„Добрите думи за новото правителство, които чувам тук са най-добрият отговор за безпочвените критики от опозицията в България. Ще мине време и към тези критики ще се отнасяме с шега и насмешка, както в момента със смесени чувства си спомняме за Националния кризисен щаб за отпадъците на София, сформиран съвършено ненужно от Сергей Станишев и Вълка” , категоричeн е Бойко Борисов. ОТ ЕНП сме приети изключително радушно. Премиерът каза, че е бил сред първите чули номинацията на Жозе Барозу за следващ мандат начело на Европейската комисия.Сред предстоящите срещи на българския министър-председател Бойко Борисов днес са тези с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Започват плащанията по програма САПАРД Директорът на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия Жан-Люк Демарти обяви при срещата си с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, че е подписал плащанията по програма САПАРД, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. С това на практика стартира изплащането на блокираните средства по програмата, заяви министър Найденов. Той увери Демарти, че усвояването на средствата по САПАРД ще става по правилата на ЕК. „Ще направим всичко възможно лошите практики от програмата да не се пренесат в програмата за развитие на селските райони”, каза министър Найденов. До момента по програма САПАРД са платени 2 404 проекта със субсидия в размер на 793 902 398,94 лв. Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност 156 068 493,82 лв.Над 300 проекта, които не са обработени, трябва да бъдат изплатени до края на годината, обяви министър Найденов. За всички оставащи за плащане проекти проверките на място са приключили с изключение на Община Велинград, Борован и Белослав. С оглед оптимизиране на работата по програма САПАРД, са мобилизирани всички налични човешки ресурси за ускоряване на разплащането по оставащите проекти. Въведени са графици с удължено работно време през делничните и почивните дни за обработка на заявките за плащане, информира министър Найденов.Обществените поръчки по 51 проекта са в процес на обработка и ще бъдат завършени до края на септември по публичните мерки. Общо по всички частни мерки остават за плащане 184 проекта със субсидия на стойност 86 989 529,40 лв.Министър Найденов обсъди екшън плана за директните субсидии с директора на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК Жан-Люк ДемартиМинистърът на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов обсъди екшън плана за действие по отпускането на директните субсидии за подпомагане на площ с директора на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти. Министърът обясни, че е в ход процедурата за избор на изпълнител за доставка на сателитни изображения (от 2008 и 2009 г.) и изготвяне на цифрова ортофотокарта по тях. Към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40 % от територията на страната. До края на седмицата се планира да бъде избран изпълнител на задачата, каза министър Найденов. Той обясни, че освен това е одобрено ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %).Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през м. май 2010 г. Наличните в страната ортофотокарти, които са 10% по сателитни изображения от 2009 г. , предоставени от ЕК, вече са обработени. В момента се обработват ортофотокарти по самолетно заснемане от 2008 г. на 1 500 кв.км., което е извършено за нуждите на област София – град и са предоставени на МЗХ безплатно.Създаването на новия слой „Подходящи за подпомагане площи” в СИЗП ще започне с използвани сателитни изображения от 2008 и 2009 г. и към м. януари слоят ще покритие около 40% от територията на страната.В края на 2010 г., използвайки и новите самолетни снимки, този слой ще покрие между 75 и 80% от територията и ще бъде завършен през 2011 г. – ще се получи припокриване от сателитни и самолетни снимки.С прилагане на практика на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от общинските съвети и кметовете, проблемите с общинските мери и пасища ще се изчистят, каза министър Найденов. Специалните теренни проверки от отговорните служби на физически блокове, в които до 2009 г. не е имало регистрирани площи, се извършват в момента. Резултатите от проверките ще бъдат готови до 15 октомври. Определени са физическите блокове, в които регистрираната площ надхвърля т.н. „нетна площ” и тяхната проверка от общински служби по земеделие е започнала. Констатациите от тези проверки ще се готови до 15 октомври, заяви министър Найденов. Мирослав Найденов: Млекопроизводителите ще получават субсидии до края на годината Млекопроизводителите ще получат субсидии на глава животно за 2009 година. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Това ще стане след като бъде готова идентификационната система за животните. Министър Мирослав Найденов припомни, че е разпоредил на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) системата да заработи до 1 декември. След тази дата ще започне изплащането на субсидии на глава животно. Те ще получават средства до 2011 година. Новата система ще позволи пълно синхронизиране на информацията за животните между НВМС и ДФ “Земеделие”.Министър Мирослав Найденов обяви, че са разсрочени с една година нисколихвените кредити на фермерите към Държавен фонд „Земеделие”. Той събира ръководствата на търговските банки в България на 17 септември, за да обсъдят финансирането на млекопроизводителите и останалите земеделски стопани. Целта е да се обсъдят възможностите за осигуряване на средства за модернизацията на българските ферми. „Вече договорихме с Европейската комисия отсрочка от две години за въвеждане на европейските ветеринарно-санитарни норми във фермите така, че да не бъдат затворени”, заяви министърът. Фермите трябваше да бъдат затворени до края на тази година. Министър Мирослав Найденов декларира, че ще поиска техническа помощ от Европейския съюз по отношение на обучението на фермерите и разясняване на хигиенните изисквания, които трябва да прилагат. До момента само 3000 български ферми отговарят на европейските изисквания от над 83 000 ферми. Удължаването на преходния период ще предостави възможност на млекопроизводителите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС. След изтичане на този преходен период, за да предават млякото си за преработка в млекопреработвателните предприятия, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.Министър Мирослав Найденов допълни още, че Европейската комисия разблокира и програма САПАРД, с което фермерите ще получат блокираните до момента субсидии.

Бойко Борисов: Всеки подписан договор по САПАРД ще се качва в интернет
София. Парите по САПАРД са тук и трябва веднага да се подписват договори. Това каза в кулоарите на парламента министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тук има опасност, затова съм помолил всеки подписан договор веднага да се качва в интернет и да са прозрачни”, каза премиерът. В Брюксел всеки път остават удовлетворени, защото ние изпълняваме закона. Всички българи са доволни по простата причина, че вече не се слагат в графата на най-корумпирани, най-ненадеждни, хора чакащи само лоши новини и санкции. От тази гледна точка съм доволен, каза Борисов.

Жозе Барозу се е ангажирал за намирането на съгласие за компенсации заради спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”
София. Лично председателят на Европейската комисия Жозе Барозу се е ангажирал за намирането на съгласие в комисията за отпускането на компенсации заради спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Борисов този въпрос е бил поставен още от правителството на Симеон Сакскобургготски, а от предишното правителствотази тема не е била повдигана заради кризата с доставки на газ от Русия и възможностите за повторно пускане на спрените реактори. Става въпрос за 300 млн. евро, за които ще се минат необходимите в Брюксел процедури, коментира Борисов. По думите на премиера Барозу се е ангажирал дори и с намирането на възможности за финансирането на проучването на изгодите от строежа на АЕЦ „Белене”. Причината е, че сме част от европейската енергийна система.

БНБ пуска възпоменателна сребърна монета „Грънчарство”
София. Българската народна банка (БНБ) пуска в обръщение от 14 септември 2009 г. сребърна възпоменателна монета с нанесено оцветяване „Грънчарство”, съобщиха от централната банка. Цената, на която монетата ще се продава на касите на БНБ, е 38 лева (с ДДС). Номиналната стойност на монетата е 5 лв. Материалът, от който е направена е сребро проба 500/1000 с нанесено оцветяване. Теглото й е 23.33 г, а диаметърът е 38.61 мм. Монетата ще е в тираж 6000. На лицевата страната на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с година „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, номиналната стойност „5 ЛЕВА” и годината на емисия „2009”.На обратната страна е изобразена композиция от керамични съдове, обединени от декоративен фриз с орнаменти, характерни за българската керамика, върху които е нанесено оцветяване. Околовръст са изписани текстовете „ТРАДИЦИОННИ БЪЛГАРСКИ ЗАНАЯТИ” и „ГРЪНЧАРСТВО”.Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Тотю Младенов: Трябва дългосрочна държавна политика за квалификация на работната сила
София. Трябва сериозна дългосрочна държавна политика за квалификация на работната сила, за да може българите да си намират работа, а не да се наемат чужденци. Това каза Тотю Младенов - министър на труда и социалната политика, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Младенов заяви, че през последните 4,5 години чрез държавни средства са се квалифицирали и преквалифицирали 137 418 души, на обща стойност 64 648 605 лева. Националният съвет за насърчаване на заетостта е намалил с 20 млн.лева бюджета за активна политика. Останалите 2,447 млн. лева ще бъдат насочени по програмата от социални помощи към заетост, по която 6600 лица ще бъдат обезпечени. Това каза на пресконференция Росица Стилянова, заместник-директор на Агенцията по заетостта.По думите на Росица Стилянова - тези 20 млн.лева са неразпределени срества и икономии, намалени пропорционално от висчки програми за насърчаване на заетостта. Общините са заявили над 14 хил. работни места, като най-много са заявените в Монтана и Пловдив. Нито един действащ договор по тези програми не се прекратява и това намаляване на средства няма да доведе до увеличаване на безработицата.

Бившият директор на училището в гърменското село Рибново е издавал фалшиви дипломи за средно образование
Гърмен. В Общинска администрация-Гърмен е получен сигнал от жители на село Рибново, че в селото се издават фалшиви дипломи. Това каза по време на пресконференция днес кметът на община Гърмен Ахмед Башев, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. Въз основа на получения сигнал, кметът е назначил проверка, в която е участвал и експерт по образование в Общинската администрация. По време на проверката е установено, че бившият директор на училището в Рибново Джамал Абдиков е издал фалшиви дипломи за средно образование на хора, които са заминали за САЩ със зелени карти. По този повод е потърсена информация в Американското посолство от името на община Гърмен, като от местната администрация се надяват да получат подробна информация по случая, тъй като се предполага, че документацията и фалшивите дипломи се съхраняват там. Дипломите са издавани в края на 2003 - началото на 2004 година. Ахмед Башев подчерта, че сигналът за фалшивите дипломи са подали жители на село Рибново. Имената на хората, на които са издадени невалидните дипломи, също се знаят, но предвид приетите действия от прокуратурата и полицията, засега не се посочват.

Правят първа копка на регионалното депо за твърди битови отпадъци в Перник
Перник. Първата копка на регионалното депо за твърди битови отпадъци ще бъде направена най-вероятно около 14 септември. Това съобщи кметът на общината Росица Янакиева, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Пирин. Миналата седмица е договорено подписването на договора с изпълнителя и той е готов да започне работа преди същинското финансиране и докато времето позволява. Съгласно конкурсната процедура, за фирма-изпълнител на регионалното депо е избрана „Главболгарстрой”. Същата компания в момента изгражда канализацията на кварталите „Калкас” и „Васил Левски” по проект по Оперативна програма „Околна среда”. Росица Янакиева обясни, че според договореностите размерът на средствата по строителството на регионалното сметище е 22 милиона лева. За област Перник са отпуснати 15 милиона евро, от които 10 милиона са предназначени за депото за твърди битови отпадъци, а останалите 5 милиона са за рекултивиране на старите сметища във всички шест общини в област Перник. Предвижда се довършване на изграждането на първа клетка в новото сметище, която е в напреднала фаза на изпълнение. След приключването й реално ще започне депонирането на отпадъците в нея, каза кметът. С тези средства ще може да се изградят сепарираща и компостираща инсталация, за които тепърва предстои провеждането на процедура за изпълнител. По разчети първа и втора клетка, заедно с посочените инсталации, ще бъдат достатъчни на 6-те общини в областта за депониране на отпадъци в следващите 25 години. Предвидени са още две клетки, които ще бъдат изградени в бъдеще време при възможности и осигуряване на средства.

По БГНЕС

Валенса в Ирландия, за да подкрепи Лисабонския договор
Бившият полски президент Лех Валенса съобщи, че ще отиде в Ирландия, за да подкрепи приемането на Лисабонския договор, който ще бъде подложен на референдум на 2 октомври и той ще бъде решителен за бъдещето му, предаде АФП. "Ще отида в Ирландия, за да окуража нашите ирландски приятели да ратифицират договора. Смятам, че е за предпочитане ЕС да има такъв договор. Той е като кола, която трябва да има шофьор какъвто и да е той", заяви някогашният лидер на синдиката Солидарност и носител на Нобелова награда за мир. "Този Лисабонски договор не е много добър, но ЕС се нуждае от рамка и от правила. Ще помоля ирландците да го приемат, дори след това да се наложи да бъдат внасяни поправки", допълни Валенса. Точната дата на визитата му все още не е определена, но тя ще бъде "през втората половина на септември", каза още бившият полски президент. /БГНЕС - ами да напишат свястна Европейска Конституция, стига с тези поправки за живота ни! Докога?

Борисов: Дали се харесваме с президента или не - няма значение
Не е едно и също нещо дали централа ще струва 4 или 10 млрд евро, тъй като при нас се говори за разлика от няколко милиарда, заяви Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод разговорите си в Брюксел за АЕЦ "Белене", предаде парламентарният репортер на БГНЕС.Той лично е поставил въпроса пред председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, който е поел ангажимента, че ще съдейства на Българската страна за проучване изгодата за страната ни на проекта за АЕЦ "Белене". Борисов повтори, че това е твърде сериозна сума и има сложни процедури на базата, на които ще се вземе решение за съдбата на централата. За АЕЦ Козлодуй премиерът припомни, че още бившият премиер Симеон Сакскобургготски е поставил въпроси за компенсации пред ЕК. Борисов заяви, че през годините след това от БСП нарочно не са повдигали темата. Новото, подчерта Борисов след срещите си в Брюксел, е че Барозу лично е поел ангажимента чрез ЕК да се обърне към Европейския парламент и да намери съгласие по исканите от Българската държави компенсации като спомената сума е 300 млн евро. Премиерът изрично заяви, че Барозу се е ангажирал да говори лично с представителите на всяка една страна членка по този важен за България въпрос. Това е сложна процедура, защото след постигането на съгласие с европейските партньори, тези средства трябва да се намерят от бюджета на ЕС и чак тогава да се дадат на България, допълни Борисов. Отношенията си с Първанов след последните разменени реплики Борисов формулира, че личните отношения нямат нищо общо с институциите. Ако има подобни сигнали за конфликт между институции, не между хора, са много лош сигнал навън, подчерта премиерът. А дали се харесваме с президента или не няма значение, допълни Борисов. /БГНЕС

Борисов: Ние сме най-добрият приятел на Македония
По време на визитата си в Брюксел българският министър председател Бойко Борисов каза, че България е най-добрият приятел на Македония."Ние имаме прекрасни отношения с македонския премиер. Македонският министър на външните работи присъства на погребението в България на загиналите в Охрид. Точната дума за трагедията в Охрид е немарливост. Надявам се, че с тези думи не съм Ви обидил". Това каза Борисов в отговор на въпрос на македонския кореспондент от "Утрински вестник" в Брюксел. Той припомни, че като кмет на София е бил на посещение в Скопие. "Искам да Ви уверя, че ние сме сред най-добрите приятели на Македония. Моля Ви, вярвайте в това", каза още Борисов. /БГНЕС

М.Попова: Превръщаме се в пример за държавите от Югоизточна Европа
Нашата страна като член на ЕС изразява много ясна воля за максималната ни интеграция в структурите на съюза. Стъпките в тази насока и активността, както в практическата, така и в научната област показват напредъка на България при хармонизирането на вътрешното законодателство с европейското, като в това отношение ние се превръщаме в пример и за другите държави от Южната и Югоизточната част на Стария континент. Това заяви на конференция за отношенията между съдилищата на ЕС и българските съдилища министърът на правосъдието Маргарита Попова, предаде репортер на БГНЕС. България се оформя като регионален център при популяризирането и изучаването на правото на ЕС като доктрина и като практика. "Тези наши усилия са отчетени от ЕК и от европейската правна мисъл, като благодарение на международната програма по право на ЕС десетки магистрати са повишили своята квалификация”, смята правосъдният министър. Тясното взаимодействие, казва Попова, между български и френски експерти демонстрира сериозния напредък на нашата страна в областта на правосъдие и вътрешен ред, което се надяваме много скоро да бъде отчетено и от нашите партньори. Конференцията се вписва не само в програмата на СУ „Климент Охридски”, но и в амбициозната програма на Европа, която получи известност като т. нар. Стокхолмски проект по препоръка на ЕК. Предстои страната ни да вземе активно участие в срещи в Стокхолм, за да се изгради Програма за развитие на ЕС до 2014 год. „Да направим така че децата ни да бъдат тук и да градят националното и европейското пространство свободно с чест и с достойнство. Държавата в момента има реформаторско правителство, което изрази ясна политическа воля за реформи, което значи, че изрази ясна политическа воля за достойнството и свободата на своите граждани”, заключи Попова. /БГНЕС

Барозу: Давам кредит на доверие на премиера и правителството
Доверието, което ЕК и нейният председател ни гласуват, ни ангажира и задължава още повече, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на ЕК, съобщават от правителствената информационна служба.Като ясен сигнал за бързо развитие на работните взаимоотношения на българското правителство с Европейската комисия определи председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу посещението в Брюксел на делегацията, водена от премиера Бойко Борисов. Виждам решимостта на министър-председателя да се бори с проблемите и го призовавам да продължи с ключовите реформи, каза Барозу след срещата си с българския премиер. По време на разговора двамата споделиха мнението, че когато правилата се спазват, проблемите могат да се решават с общи усилия. Давам кредит на доверие на премиера и правителството и ги насърчавам, каза още председателят на ЕК след срещата. Той припомни, че до 2013 г. България може да усвои 6.5 млрд. евро от еврофондовете и сподели позицията на българския премиер, че структурните фондове могат да изиграят ключова роля за стабилизирането на българската икономика в условията на криза. Премиерът Борисов получи уверение, че когато контролът е налице, плащанията на средствата от ЕС ще бъдат възобновени. Приветствам правителството и подкрепям българските власти на всички равнища в усилията им в тази посока, подчерта още Жозе Барозу. Европейската комисия очаква от кабинета позитивно развитие и бърз отклик на препоръките, формулирани в последния доклад на ЕК за страната ни от юли т.г. Ще бъде разгледано и искането на България за удължаване на сроковете на финансиране на проектите по програма ИСПА. Трябва обаче да бъде засилен контролът на процедурите, както и мерките за избягването на конфликт на интереси при усвояването на средствата от ЕС. Комисията ще внесе за разглеждане искането на България за допълнителни компенсации за затварянето на блокове III и IV на АЕЦ „Козлодуй”. За да получи страната ни допълнителни 300 млн. евро, е необходима правна база, както и източници на финансиране, поясни президентът Барозу пред медиите. Той припомни още, че зелена светлина за отпускането на парите трябва да дадат всички държави-членки на ЕС и пое ангажимент да проведе разговори с техни представители. България трябва да бъде част от общия енергиен пазар и може да допринесе за енергийната сигурност на Европа, подчерта още Жозе Барозу пред българския премиер. След срещата между двамата стана ясно, че съществува възможност изграждането на АЕЦ „Белене” да бъде съфинансирано от Евратом при решение на правителството. Документите за съвместните енергийни проекти с Русия ще бъдат изпратени в Брюксел, за да чуем становището на европейските ни партньори, каза премиерът Бойко Борисов. „Много хора в България са евтини на милиарди евро”, коментира той лекотата, с която се обсъжда размерът на средствата за изграждането на новата ядрена мощност у нас. Министър-председателят изрази задоволството си от доверието към работата на правителството. „Доверието, което Европейската комисия и нейният председател ни гласуват, ни ангажира и задължава още повече”, подчерта Бойко Борисов. Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Жозе Барозу за втори мандат, като единна номинация на ЕНП, защото приоритетите, заложени в програмата на Барозу, са близки до приоритетите на българското правителство, каза още премиерът. Членовете на делегацията, водена от министър-председателя, проведоха срещи с 12 еврокомисари и всеки един в своята област е представил конкретни мерки за излизане от кризата и за ускоряване на реформите в ресорните министерства, каза още министър-председателят след срещата си с председателя на ЕК. /БГНЕС

Чавес готов да приеме рублата за резервна валута
Венецуела е готова да стане първата страна, използваща рублата като резервна валута, е заявил президентът Уго
Чавес на преговори с руския премиер Владимир Путин в Ново Огарево, съобщава РБК."Трябва да се създадат условия, за да може рублата да стане международна резервна валута, а ние бихме искали да станем първите, които ще вложат своите ресурси в рублевата зона", заяви Чавес. При това той не се отказа от мисълта, че юанът или боливарът също могат да станат световни резервни валути. В тази връзка той подчерта важността на създаването на руско-венецуелска банка. Днес президентът на Русия Дмитри Медведев потвърди информацията, че до края на годината ще бъде създадена руско-венецуелска банка с уставен капитал 4 милиарда долара. "Наистина създаваме такава банка", потвърди Медведве. "Имаме наситени, богати отношения с Венецуела, развиваме и кризисни проекти. Преди няколко години решихме да създадем такава банка". В момента се определят правната и финансова основа за създаването й. /БГНЕС (евро, амеро и ... рубла?!)

"Вашингтон пост": Иран предлага план за премахване на ядрените оръжия
Иран е предложил глобална система за елиминиране на атомните оръжия, както и сътрудничество за Афганистан и борбата с тероризма, но няма да обсъжда прекратяване на собствената си програма за обогатяване на уран, предаде Ройтерс, като цитира "Вашингтон пост"."Иран не само не иска да създава ядрени оръжия, но и е активно против ядрените оръжия", заяви Моджтаба Самарех Хашеми, който ръководеше кампанията за преизбирането на президента Махмуд Ахамдинеджад и е заемал ключови позиции във външното и вътрешното министерство на Иран. Иран предложи и сътрудничество по решаването на проблемите в Афганистан и борбата с тероризма, както и съвместна работа по нефтени и газови проекти. Според него, страни като Иран, които са подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия, имат право да обогатяват уран – технология, която може да създава гориво за бомби или за ядрени реактори. "Очевидно е, че законните и правомерни действия са право на всяка нация", подчертава Самарех Хашеми. Той добавя, че "Иран се опитва да създаде нов режим, който да предотврати ядрените оръжия по цял свят", а заплахата от атомните оръжия идва от държави, които имат такива, а не от Ислямската република. Иран предлага система, която "предотвратява изследванията, производството, умножаването и запазването на ядрени оръжия" и включва стъпки към "унищожаването на настоящите ядрени оръжия". В пакета от мерки ще се включват и "методи за предотвратяване на разработката на ядрени оръжия и широко разпространена система за предотвратяване на разпространението им", казва Самарех Хашеми в отговор на въпроса дали в предложението се включва прекратяване на собствената му програма за обогатяване на уран. Той обаче не дава никакви подробности за плана на Иран. /БГНЕС

Берлускони: Аз съм най-добрият
Попитан от журналист дали ще подаде оставка след поредицата от скандали, Силвио Берлускони заяви, че е той е "най-добрият италиански министър-председател за последните 150 години", предаде АФП.Премиерът категорично отрече да е плащал за секс през живота си. "Мисля, че съм най-добрият италиански премиер за последните 150 години", заяви Берлускони по време на съвместна пресконференция с испанския си колега Хосе Луис Родригес Сапатеро в Сардиния. По негови собствени изчисления, той е бил на власт 2500 дни, надминавайки Алчиде де Гаспери, премиер на Италия през 1945- 1953 г. Нови секс скандали се появиха в медиите през последните дни. Слуховете са, че от септември 2008г. до януари 2009 г. италианският премиер е платил на 30 жени в замяна на сексуални услуги. "Не съм платил и един долар за подобни услуги", твърди Берлускони. /БГНЕС

Словения готова да отблокира членството на Хърватия в ЕС
Словения е готова да прекрати блокирането на разговорите за присъединяването на Хърватия към Европейския съюз, заявиха словенският премиер Борут Пахор и хърватският му колега Ядранка Косор след разговори в Любляна, предаде АФП. "Правителството на Словения ще предложи на парламента и на ЕС Словения да прекрати бойкота на преговорите за членството на Хърватия в ЕС", заявиха лидерите на двете страни в съвместно изявление. В отговор на това хърватският премиер изпрати съобщение до Брюксел, че правителството му няма да взима предварително решение по дългогодишния граничнен спор между двете страни. Словения блокира преговорите за присъединяването на Хърватия към ЕС от декември заради граничен спор, датиращ от 1991 г., когато двете страни обявиха независимост от бивша Югославия. /БГНЕС

По ДНЕС +

М. Попова: С отрова, интриги и раздори радикални реформи не се правят
Четири слабости са констатирали членовете на Висшия съдебен съвет(ВСС) в работата си при днешния разговор с министъра на правосъдието Маргарита Попова, съобщи тя след заседанието на съвета. Липсата на механизъм за сътрудничество между съдебна и изпълнителна власт, липсата на политическа воля за реформиране на съдебната система, дефицитът при реализиране кадровата политика в нея, както и непрозрачността в някои аспекти на работата на ВСС, са констатираните пречки. В началото на днешното заседание правосъдният министър зададе два риторични въпроса към членовете. Относно това дали съвета има готовност за явно, а не тайно гласуване на решенията си и за даване на обяснения за някои административни назначения. Попова обеща да задава тези въпроси всеки път до получаване на категоричен отговор. Ако ВСС продължи работата си по този начин Попова заяви, че ще застане до журналистите отново по същите въпроси. “Нищо не искам да подозирам, искам дебат, дискусия", заяви правосъдният министър, в отговор на въпрос, дали подозира външни интереси в административните назначения гласувани от ВСС. Попова възложи на членовете на съвета да се запознаят със Стокхолмския пакет от мерки, за съдебни реформи и да определят коя част от предложенията са приложими и осъществими. Тя иска да изрази мнението на цялата съдебна система, а не само на Министерството на правосъдието на международната среща в края на този месец. „С отрова, интриги и раздори радикални реформи не се правят“, заяви правосъдния министър по време на заседанието. След края му, Попова обясни, че е визирала избора на заместници на административния ръководител на различни магистратски постове. Ръководителят трябва да може да избира сам екипа си, за да може да носи отговорност, смята Попова. Мандатът на зам. админстративни ръководители също е нещо, което трябва да бъда променено в закона за съдебната власт, заяви тя. Предложението е дошло от магистрати от страната, но Попова също смята, че всеки нов ръководител следва сам да избере дали да работи със заместниците на стария. Когато някой човек не те уважава и не се променя, дали ти си това, което смяташ че си, коментира Попова. Ако по-голямата част от магистратите не приемат протегната ръка и откритостта по системата няма да може да се промени и ще се наложи да се променят тези които не са протегнали ръката, каза министърът. Попова коментира, че помилването на Майкъл Шийлдс е институт заложен в националното законодателство и Конституцията, но не отменя осъдителното решение на българския съд./БГНЕС

Л. Павлова: България ще връща пари по ФАР
България ще връща пари по предприсъединителната програма на ФАР, съобщи зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Със сигурност това ще се случи за шест от десетте пътни проекта, финансирани по програмата. Тези проекти вече са изтекли и приключили и сега Министерството на финансите ще трябва да върне европейската част от финансирането им, съобщи Павлова. Останалите четири от десетте пътни проекта също са с констатирани проблеми и нарушенията по тях свързани с неефективен контрол от страна на министерството преди сключването на договорите по тях. Според зам. министъра най-вероятно и по тях няма да получим възстановяване на средствата. Тези 10 проекта са част от проектите към министерството по програма ФАР, които Брюксел замрази. Общата им стойност е 32 млн. евро, което е и максималния размер на сумата, която България може да се наложи да върне на Европа на този етап. Регионалното министерство управлява общо 513 проекта по ФАР на обща стойност 133 милиона евро. Единствено по проектите, които са сключени с предварителен контрол от страна на европейските експерти има шанс да бъдат размразени средства, обясни Павлова. България ще изготви оценки на актуалното състояние на изпълнението на договорите по тези проекти и едва тогава ще има решение дали ще бъде отблокирано европейското финансиране по тях. По проектите, които не са контролирани от Брюксел има констатирани редица нарушения от хоризонтален характер т.е предварителният контрол, който е упражнен по тях от страна на служителите на регионалното министерство не е бил достатъчно ефективен, адекватен и и качествен и по тази причина вероятно по тях средствата също няма да бъдат размразени. За приключилите вече проекти не може да се говори изобщо за отпускане на спряното европейско финансиране, уточни Павлова. Министър Росен Плевнелиев обясни, че България ще получи 1 милиард евро заем за изплащането на държавното съфинансиране по ОП ”Транспорт”. Водят се преговори и с Европейската инвестиционна банка и Световната банка. По предприсъединителната програма ИСПА България е получила принципно съгласие за удължаване на срока на изпълнение на проектите. В началото на месец декември ще бъде създаден комитет за наблюдение, който да разгледа всички проекти и да прецени за колко от тях е необходимо да бъде удължен срока и с колко време. Дотогава ще се работи с два пъти повече усилия проектите да бъдат завършени в срок, уточни Плевнелиев. България е получила пълна подкрепа за преминаването на Пътната агенция към МРРБ, заяви още той и обеща, че ще се работи за осъществяване на честни и коректни тръжни процедури, като приоритет ще бъде тази за реализацията на АМ ”Тракия”. Регионалното министерство има амбицията да изпрати първо оценката за съответствие на ОП ”Регионално развитие” в Брюксел, заяви Плевнелиев. Необходим е строг контрол на обществените поръчки по Закона за обществените поръчки и ефективна битка с конфликта на интереси. Министерството страда от липса на работещ Инспекторат и в момента се работи за сформирането на екип, който да направи това звено функциониращо. Относно проектите към регионалното министерство, които бяха временно спрени министърът обясни, че за 7-8 проекта от тях в рамките на няколко дни ще се финализира сключването на допълнителни анекси към договорите, с които се намалява стойността им. /БГНЕС
НС прие на първо четене промени в Закона за документите за самоличност
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за документите за самоличност, които целят издаването на различни видове документи да се уредят в един нормативен акт. Промените са в изпълнение на изискванията на Европейския съюз за стандартите за отличителни знаци за сигурност и биометричните данни в документите за самоличност. Предвижда се заявлението за издаване на лични документи да може да бъде подавано и по електронен път. Това ще бъде възможно само тогава, когато на лицето е издаден личен документ по заявление, подадено лично до две години преди това, и са му снети необходимите биометрични данни. Пръстови отпечатъци няма да се снемат на деца до 12-годишна възраст. По време на парламентарния контрол в Народното събрание премиерът Бойко Борисов ще даде разяснение за щетите, нанесени на държавата от бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски. Въпросът към Борисов е зададен от съпредседателите на „Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов./Дарик радио

Н. Караджова: Наказателната процедура срещу България може да бъде спряна
запитване от Европейската комисия какво се случва с нашите депа за отпадъци, заяви на летището министърът на околната среда и водите Нона Караджова след първото посещение на правителството на Бойко Борисов в Брюксел. Подготвяме се да отговаряме какво ще правим и как ще се справим с проблема с депата. "Вчера и днес на срещите с Генерална дирекция „Регионална политика”, в която са секторите по оперативните програми представихме нашите нови механизми и приоритети за използване на тази програма. Част от тях са съсредоточени върху 23 големи проекта за изграждане на регионалните депа. Разработваме план, който до два месеца и половина ще бъде готов с финансова обвързаност и срокове. Този план ще бъде консултиран с ЕК", каза още Нона Караджова на правителствения ВИП. /На 16 юни трябваше да бъдат закрити 76 общински депа, но при стриктно наблюдение от МОСВ 60 депа продължиха да работят, б.р./ Наказателната процедура срещу България за неспазване на екоизискванията би могла да спре в начален етап. Въпросът със софийските отпадъци е в най-напреднала фаза, каза Караджова в отговор на въпрос на БГНЕС. "Днес премиерът Бойко Борисов лично присъства на срещата с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас. На срещата бе представен напредъка, който само за месец и половина беше постигнат – неща, които трябваше да се случат преди две години, но се случиха в последния месец", каза Караджова. Имаме висока доза на увереност, че случаят с наказателната процедура срещу България ще бъде отложен през октомври от колежа на комисарите. Въпросът ще бъде отложен във времето, през което ние ще се справим окончателно – това е добрата новина, подчерта екоминистърът. За да има санкции, случаят трябва да влезе в Съда на европейските общности, считам, че това няма да се случи, уверена е тя. Ние направихме достатъчно – напреднал е във висока степен софийският завод за изграждане на отпадъци, каза Нона Караджова. Всеки ден се случва по нещо ново – изгражда се съпътстващата инфраструктура. До две седмици предстои да бъде направен избор на строители на съоръженията, голяма част от административните процедури са протекли. Съвсем скоро ще приключат преговорите с Европейската инвестиционна банка за съфинансиране на проекта – частта, която е необходимо да бъде съфинансирана от общината. Съвсем скоро правителството прие решение за съфинансиране на частта, която е за национално съфинасиране на всички депа – не само за Столична община, подчерта Караджова. Издадено е комплексно разрешително на депото за Суходол, така че да могат отпадъците на София да се депонират в съответствие с европейските изисквания до края на 2011 г. В момента София преработва отпадъците в съответствие с европейското и националното законодателство, каза екоминистърът Нона Караджова. Избрани са най-добрите технологии за преработка на отпадъци, твърди екоминистърът. На въпрос къде е премиерът, външният министър Румяна Желева заяви, че Бойко Борисов е оставил седмината министри да представят резултатите от Брюксел. Вчера бяха дадени всичките новини, които са се случили, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Както БГНЕС съобщи, премиерът Бойко Борисов напусна правителствения ВИП без да се появи пред очакващите го поканени специално за неговото завръщане журналисти. /БГНЕС

М. Найденов: Ще направим всичко възможно да отпаднат съмненията към България
ЕК от 13 август одобри схемите за плащания за единица площ, за плащане на овце и кози майки, както и за заплащане на отглеждане на овце и говеда по линия на директните плащания, каза министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов в отговор на въпрос от н.п. Пенко Атанасов от Коалиция за България относно изплащането на директните плащания за площ и национални доплащания на земеделските производители. 220 милиона лева са отделени средства и по линия на националното заплащане, допълни министърът. В момента всички заявления преминават на проверка. Открити са обаче и неверни данни в около 10 000 от заявленията. Кръстосаните проверки са установили дублиране на 17 хиляди хектара, както и площи, които не отговарят на изискванията. Разплащателната агенция ще продължи проверките, но субсидиите ще бъде изплатени от началото на декември, когато се установи, че няма застъпване на площ. Аз уверих вчера в Брюксел дирекцията по "Земеделие" на ЕК, че по отношения на директните плащания с тези проверки ще направим всичко възможно да отпаднат всички съмнения към България. През август от МЗХ изпратихме писмо до МФ с предложение за продължаване държавните помощи към земеделските стопани и да продължават да ползват преференции каза Найденов в отговор на въпроса на Атанасов относно възстановяването на акцизните ставки на горива за земеделски производители. За това Найденов е получил уверение от зам. министър на финансите. /БГНЕС

Цветанов:В доста от регионалните дирекции на МВР има хаос
204 сигнала са получени в РУ на МВР за нарушаване на обществения ред в Петрич, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от н.п. Огнян Тетимов от Атака относно бездействието на полицията в гр. Петрич и неспазването на закона за обществения ред. С цел превенция изготвена е заповед от 31.08 2009 г. за ограничаване на произшествията в района на града. Проведени са 16 специализирани операции. За констатирани нарушения за присъствието на деца в увеселителни заведения без родители са съставени 8 акта, даде пример Цветанов в отговора си. В коментара си Тетимов каза, че фактите за взети мерки, за които е докладвал министър Цветанов не отговарят на истината, защо повече от половин година началникът на управлението на МВР в Петрич е в отпуск. От своя страна Цветанов заяви, че в доста от регионалните дирекции на МВР има хаос, както е споделил депутатът. В момента се предприемат мерки. Ще проверя и дали колегите от Областната дирекция Благоевград са дали точната информация, която споделих пред вас. Ако тя не отговаря на истината, ще има санкционирани, посочи Цветанов. /БГНЕС

Б. Борисов: Ще бъдат предприети всички мерки за взетото неправомерно да бъде върнато на държавата
Ще бъдат предприети всички мерки за взетото неправомерно да бъде върнато на държавата. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на Иван Костов и Мартин Димитров относно поправяне на щети, нанесени на българската държава от бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски. По думите на министър-председателя се обсъждат възможностите за нови правни действия във връзка с неправомерно връщане на гори на Симеон Сакскобургготски. Назначена е група от експерти от Държавна агенция по горите, която да даде предложения, като срокът е 30 септември. Обсъжда се сезиране на съответния съд за обявяване за нищожни решенията на поземлената комисия, като досега такава жалба не е подавана. Други действия биха могли да бъдат предявяване иск за явна фактическа грешка и иск срещу наследниците на бившите царе. Ще бъдат използвани всички правни възможности, каза Бойко Борисов. Той добави, че до този момент с него или с членове на кабинета не е говорено да бъде върнато доброволно неправомерно надвзетото, но дали на предишното правителство е правено такова предложение не знае и не е негова работа. /БГНЕС

Министър Александър Цветков представи приоритетите си в НС В сферата на железопътния транспорт се очаква активизиране на политиката, за да се оздравят дружествата в сектора.
Предвидена е продажба на неоперативни активи, отдадаване на терени под наем, редуциране на оперативните разходи и намиране на допълнителни източници на приходи. Това каза вчера пред парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Транспортният министър представи приоритетите на МТИТС и екипа си и информира народните представители за разработения антикризисен план спрямо целия транспортен сектор. При автомобилния транспорт се разработват мерки срещу сивата икономика в сектора, отстраняване на нелоялната конкуренция и подобряване на конкурентната среда. Министър Цветков съобщи, че са назначени работни групи, които да изготвят план и да предложат промени в законовата и подзаконовата база. В областта на въздушния транспорт се планира като антикризисна мярка замразяване на таксите за пътници и се работи за намаляване таксите за паркинг на въздухоплавателните средства. В най-скоро време българските летища ще бъдат приведени към изискванията на Шенгенските споразумения. Министър Цветков се ангажира, че МТИТС работи за оптимизиране намалението на таксите на летищата и конкуриране с тези в съседни страни. Във водния отрасъл се разработва гъвкава транспортна политика, чрез регулиране на тарифите за обработване на товари и чрез използване на публично-частно партньорство за развитие на пристанищната инфраструктура. Една от главните задачи в този сектор е развитието на корабоплаването в Черно море и р. Дунав. Сред обсъдените приоритети на МТИТС пред парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения беше и въпросът за магистралите „Тракия” и „Марица”. Транспортният министър заяви, че финансирането ще е от Европейската инвестиционна банка, а следващата седмица ще е готов графикът за стартиране на процедурите. Очаква се ЕИБ да осигури пари и за други пътни проекти по ОП „Транспорт”. Българското правителство търси начин да остане в управлението на БТК и да запази златната си акция в дружеството. Тя трябваше да бъде върната от държавата на мажоритарния собственик на дружеството през юни, но заради неизпълнение на приватизационния договор от страна на купувача, това не се случи. Зам.-министър Първан Русинов съобщи,че в МТИТС е създадена работна група, която проучва всички правни възможности и след прецизен анализ ще вземе решение дали да върне златната акция или да откаже връщането. Окончетелното становище по казуса ще бъде готово до края на следващата седмица.

Няма коментари: