събота, 26 септември 2009 г.

"ПЕНСИОНИРАНЕТО Е БУРЖОАЗНА ОТЖИВЕЛИЦА"!!! ДА СИ РАБОТИМ ДОКАТО СМЕ ЖИВИ, ЕТО ТОВА ИСКАМЕ, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ. АМИН!

ПО АКТУАЛНО

Кабинетът "Станишев" дал 120 000 за паркинг
Кабинетът на бившия премиер Сергей Станишев е отделил 120 000 лева за строеж на паркинг край пистата на бившето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, която се използва за мотоциклетни състезания.
"За случая ще подадем сигнал до Финансовото министерство. Ще бъде назначен одит, който ще оцени целесъобразността на тази инвестиция и ще бъде потърсен отговор на въпроса чий интерес обслужва тя. С този ход държавни пари са щели да бъдат пренасочени в полза на частни интереси", заяви Цецка Цачева.
Това е капан от предишния кабинет, добави председателката на парламента.

"Петър Лисичков е невинен"
Под мотото "Петър Лисичков е невинен" пред общината в Бургас стартира подписка в защита на бившата барета, убил миналата неделя криминално проявения Калоян Стоянчев – Големия Риж.
Кървавият инцидент стана на кръстовище в "Меден рудник" след възникнал скандал за отнето предимство.
Само за ден се събраха няколко стотин гласа, като организатори на подписката са бивши колеги и приятели на Лисичков.
Според очевидци при убийството Лисичков е действал при неизбежна самозащита, след като е бил нападнат с ножове от Рижия и хората му.
За да се спаси от сигурно намушкване с нож, бившият антимафиот първо извадил гумена палка, но престъпниците му я отнели и започнали да го налагат с нея. Едва тогава той извадил законно притежавания си пистолет и стрелял.

Пенсионната възраст трябва да се увеличи, особено при жените
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков продължава да държи на тезата си, че пенсионната възраст трябва да бъде увеличена. Според Дянков това важи с особена сила за жените - до 63-64 години.
Аргументите на финансиста са, че така ще се заздрави пенсионната система.В интервю пред "Дарик" радио Дянков не изключи възможността още 2010 г. да се вдигне пенсионната възраст и добави, че социалният министър Тотю Младенов преди две седмици е отворил темата. Министърът на финансите обясни, че подобна стъпка ще бъде приложена постепенно.

Никога няма да признаем Косово
Сръбският президент Борис Тадич направи поредното крайно изказване относно спора по оста Белград-Косово.
"Никога няма да признаем Косово и призовам страните също да не предприемат тази стъпка", заяви Тадич от трибуната на ООН.Досега независимостта на Косово, която бе обявена през февруари м.г., са признали близо 60 държави, в това число САЩ и повечето членки на Европейския съюз. Редица други изчакват решението на Международния съд на ООН в Хага.
Цитирайки министъра на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, Радио Свобода предава, че според Сърбия, ако съдът се произнесе в нейна полза, това ще укрепи позициите му на международната арена.

Иран започва изпитания с ракети
Корпусът на гвардейците на революцията - идеологическата армия на режима в Техеран - започва от утре изпитания с ракети, за да поддържа и развива капацитета на въоръжените си сили, предаде БТА.
Това съобщи агенция Исна, цитирана от Франс прес.
Вчера президентът на Съединените щати Барак Обама отправи ултиматум на Иран да демонстрира мирните си намерения за атомната си програма, защото в противен случай ще понесе засилен натиск и ще изпадне в изолация, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. БТА


ПО 24 ЧАСА

Цигарите яко поскъпват
Шоково поскъпване на цените на цигарите се задава от догодина. Финансовото министерство обмисля да вдигне драстично акциза върху папиросите до 76 евро за 1000 къса, научи "24 часа".
Това са 20% над минималния праг в ЕС от 64 евро, който страната ни е договорила да догони през 2010 г. Обмисляният скок е с 33% над сегашното ниво на акциза от 115 лв. за 1000 къса. Според първоначално планираното повишение трябваше да стане 125 лева. Това означаваше, че цигарите ще скочат с между 14 и 28% и най-популярните марки ще минат 4 лв. При новият вариант обаче папиросите ще минат 6 лв. Бюджетът за догодина е готов и ще бъде внесен в парламента идващата седмица, съобщи вчера вицепремиерът Симеон Дянков.

Работим, докато умрем, по желание
Възрастта за пенсиониране може да бъде вдигната още догодина, стана ясно вчера от думите на финансовия министър Симеон Дянков пред Дарик. Преди това обаче ще има сериозно обсъждане, обясни той.
Преди седмица социалният министър Тотю Младенов увери, че промяната няма да се прави по време на криза. Вицепремиерът обаче я определи като антикризисна мярка, която ще увеличи конкурентоспособността ни.
По думите на Дянков сега е особено ниска пенсионната възраст на жените и трябва да се изравни с тази на мъжете. ЕК ни предложила още преди 3 г. да се качи на 63-64 г. Вдигането ще бъде направено с преходен период от 3 г., през които хората ще могат да избират дали да излязат в пенсия по старата или по новата система. За предпочелите второто, ще има бонус - по-висока пенсия. Те ще вземат и заплата докато навършат съответните години.
В средата на следващата година осигуровките може да паднат с още 3% и така с понижението от 2 пункта през януари, общо намалението през 2010 г. да е 5 на сто, каза още вицепремиерът. Решението ще бъде взето през юли, когато според изпълнението, може да има актуализация на бюджета. Той е вече готов и другата седмица ще бъде внесен в парламента. В него не се предвиждат данъчни промени. Плоският налог ще остане, докато ГЕРБ е на власт, каза Дянков. По думите му ставката от 10% е правилна. През 2011 г. може да се мисли за намаляване на ДДС на 18%, а ако икономиката върви добре и до 16 на сто. Диференциране обаче нямало да има. След време можело да се мисли и за данък лукс.
Тази година на бюджета му липсвали 10 млрд. лв., а през 2010 г. парите ще са с около 6-8 млрд. по-малко. Приоритетно догодина ще се финансират образование, проекти във ВиК сектора и магистрали. Според вицепремиера идеите за затвор и забрана за напускане на страната заради неплатени осигуровки няма как да се реализират.
До март се очаква здравната система да се отвори за частните здравни фондове, които да поемат по-скъпите и редки процедури.
Държавата ще осигури 40 млн. лв. за гарантиране на студентски кредити, каза още Дянков. От бюджета ще бъдат отпуснати и 50 млн. лв. за зимно почистване.

Румъния вдига на 70 г. пенсионната възраст
Пенсионната възраст в Румъния да бъде увеличена на 70 години, предлагат експерти от президентската комисия, предаде телевизия Реалитатя. Според тях по този начин системата ще може да се изправи на крака.
Експертите на държавния глава Траян Бъсеску препоръчват още да се намали броят на пенсионерите в страната и да се балансира пенсионният фонд. Заключенията им са събрани в специален доклада за социалните и демографските рискове в Румъния.
Според документа на президентската комисия, за да се запази делът от 30% на пенсионерите спрямо цялото население на страната, реално средната възраст на пенсиониране би трябвало да е 65 години. Така през 2050 г. при евентуално население в страната от 16,7 милиона души ще има 5 милиона пенсионери, но само ако румънците се пенсионират на 70-годишна възраст.
Според Националния статистически институт продължителността на живот на румънците през 2008 г. е била 69,5 години за мъжете и 76,7 години за жените. Ако миналата година пенсионната възраст бе 70 години, много мъже щяха да починат половин година преди да се пенсионират.
Докладът препоръчва освен това да се отстранят различията в системата, като се намалят свръхзавишените пенсии и се уравновеси държавната пенсионна система.
Днес Румъния има население от около 22 млн. души. Работещите са приблизително 6 млн., пенсионерите са към 4 млн. От 2000 г. насам нивото на заетост в страната спада.
Към момента от ЕС най-висока възраст за излизане от трудовия пазар има в Ирландия - 63,2 г. за мъжете и 62,2 г. за жените. (24часа)

Избираме как да ни влагат пари за пенсия
От средата на 2010 г.ще може да избираме сами колко рисково да влагат парите ни за допълнителна пенсия.
Очаква се до две седмици проектът за изменение и допълнение на Кодекса за социалното осигуряване, уреждащ въвеждането на мултифондовете, да бъде внесен в парламента, а до края на годината да бъде приет, съобщи шефът на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев.
Ако това стане, ще са необходими около 6 месеца на дружествата да подготвят подфондовете в доброволнотоосигуряване.
Идеята е в началото те да са три типа - консервативен, балансиран и агресивен в зависимост от риска. Ако имат успех, на по-късен етап ще се въведат и в задължителното допълнително осигуряване за втора пенсия.
Всеки осигурен ще може да избира между един и три подфонда в едно дружество и сам да си изгради инвестиционен портфейл на база на възрастта и риска, който е склонен да поеме.
Тези, които не изберат сами подфонд, ще бъдат разпределени автоматично в балансиран.
"Наясно сме, че финансовата култура у българина е ниска и въвеждането на мултифондовете може да го затрудни. Затова от началото на 2010 г. планираме провеждането на национална образователна програма за повишаване на образователната и финансова грамотност на населението", допълни Абаджиев.
Според него сред предимствата на мултифондовете е възможността осигурените да получат алтернатива за риск и доходност, свързани с възрастта им.
Такива схеми в различни варианти работят в почти всички европейски страни, както и в Чили, Мексико и Перу

В пенсия по шведски? Не се е разминало
НОВИНАТА, че ни стягат за пенсиониране по шведски малко ни поразстрои миналата седмица. Уви, това няма нищо общо нито с шведската маса, нито с шведския стандарт. Просто стана ясно, че предстои повишение на пенсионната възраст като в Европа, където Швеция е рекордьор с летва 67 г.
Последваха обвинения, обяснения, сравнения, анализи на смъртност и жизнен стандарт и мнозина вероятно си отдъхнаха след петъчното изказване на социалния министър Тотю Младенов, че в следващите 1-2 г. заради кризата правителството няма да предприеме подобни стъпки.
Ако обаче някой храни илюзията, че ни се е разминало окончателно, жестоко се лъже. Аз лично се съмнявам, докато не чуя каква е алтернативата. Защото всеки, който знае поне малко за дереджето на пенсионната ни система и който не си заравя главата в пясъка, е наясно, че това трудно ще се избегне.
Вдигането на пенсионната възраст е стар шлагер в държавата. За това с малки паузи се говори непрекъснато от министри, от работодатели, от синдикати и от всички експерти по обществено осигуряване от 2001 г. насам.
Най-последователен поддръжник на теорията е Иван Нейков, бивш зам.-лидер на КНСБ и социален министър в кабинета на Иван Костов. Той е човекът, настоял за вдигане и изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете още при старта на реформата. Дотам не успява, но въвежда прословутата таблица със стъпаловидно покачване на летвата с 6 месеца годишно до достигане на 60 г. за жените и 63 за мъжете, за което възрастните още не могат да му простят. Той обаче е категоричен, че това ще гарантира пенсиите. Ако сега съм министър, първото, което ще направя, е да вдигна възрастта на 65 г., казва той.
За революционно повишение до 67 г. в контекста на европейските тенденции и демографската криза говореше и вече покойният Дикран Тебеян, лека му пръст, зам.-шеф на Българската стопанска камара, един от най-острите умове в сферата на заетостта у нас. Асия Гонева, конфедерален секретар на КНСБ и сега шеф на надзора на НОИ, пък от години твърди, че жените трябва да се изравнят с мъжете, защото са дискриминирани и покрай майчинството и загубата на стаж вземат с 30% по-ниски пенсии от силния пол.
В изблик на съпричастност към повелите на Лисабонската стратегия, пропагандираща удължаване на трудовия живот, преди 2 г. идеята припозна не друг, а самата Емилия Масларова - върлата застъпничка на ранното пенсиониране и по убеждение противник на точковата система. Заради острата обществена реакция и настъпилия смут сред електората на БСП се наложи да я завещае на следващото правителство.
Новата власт също не подмина този въпрос. Проблемът за пенсионната възраст бе записан черно на бяло в презентацията на Тотю Младенов, раздадена на конференцията за финансиране на системата за социално осигуряване в България, организирана от Икономическия и социален съвет на 16 септември. Самият министър не дойде, но заместничката му Христина Митрева обясни пред журналисти, че предстои дебат по темата с първа вероятна стъпка вдигане на възрастта за жените до 63 г.
Макар афектирана от вестникарския превод на новината във варианта "Работим, докато умрем", най-голямата специалистка по пенсиите в министерството даде интервю, в което обясни логиката на този ход. Аргументите са: нарастващият дефицит на общественото осигуряване - от 90 млн. през 2000 г. на близо 3 млрд. лв. сега, прогнозата, че през 2035 г. 100 работещи ще трябва да издържат 103-ма пенсионери при съотношение 100:76 сега, европейският натиск, примерът на държави като Германия, Дания, Ирландия, Холандия, Люксембург, където мъже и жени спират работа на 65 г.
Затова е странна реакцията на тези, които се правят, че никога не е ставало дума за това и всичко е медийна манипулация.
Грешка е тази тема да се вади от дневния ред на предстоящия консултативен съвет към социалното министерство по пенсионните въпроси, както последно каза министърът под обществения натиск. Нищо, че не е пряко свързана с кризата. Нека експертите посочат алтернатива, за да бъдат хората сигурни за пенсиите си утре и да са мотивирани да се осигуряват. Ако пък наистина няма - да се каже веднъж завинаги открито и да се направи график за години напред по подобие на този с разпределението на осигуровките между работодател и работник.
Предсказуемостта е част от сигурността и прехвърлянето на горещия картоф от правителство на правителство не е в полза на хората. А народът избра сегашното точно с надеждата, че нещата ще му се казват директно и ще се търсят истински решения, дори да боли.

Трима нови академици
Михаил Белчев, Благовеста Касабова и Стефан Димитров, ще удостои БАН във вторник на тържество за своята 140-годишнина. В четвъртък бардът на българската естрадна песен ще представи и първия си двоен албум в "Соушъл джаз клуб" на столичната библиотека. В него Белчев е подбрал 34 свои хита, като първият е отпреди 40 години

Любимият виц на Иво Сиромахов
На пазара един човек продавал куче. Пред кучето имало надпис “Говорящо куче, цена 5 лева”.
Дошъл купувач и се развикал:
- Как не ви е срам да лъжете хората, господине. Говорящи кучета няма.
В този момент кучето се обадило:
- Моля ви, купете ме, господине. Този човек ме измъчва. Не ме води на разходка, не ме храни, постоянно ме обижда. Той не разбира, че съм специално куче. Преди две години преплувах Атлантика, а миналата година отидох на Северния полюс.
Клиентът бил смаян:
- Това куче наистина говори. И защо го продаваш толкова евтино?
- Защото ми писна от неговите лъжи.

Любим виц на Георги Лозанов
Бременна се преглежда при гинеколога на видеозон и пита:
- Докторе, какъв ще е полът на детето?
- Не бързайте, госпожо, като порасне, само ще си реши...

Вицът на Георги Лозанов
Евреин влиза в синагогата, вдига очи и казва:
- Господи, какво да правя!? Синът ми стана християнин!
Отгоре се чул глас:
И МОЯТ, И МОЯТ…

Любим виц на Васко Кръпката
Странен оркестър отишъл да свири на сватба - двама барабанисти и един цигулар. И думба-лумба, думба-лумба, вдигнали такава аларма, че ги изгонили от сватбата. Тогава единият с тъпана казал на другия:
- Видя ли, бе, казах ли ти да не го вземаме тоя с цигулката.

Любим виц на Тончо Токмакчиев
Чукча излиза от казармата и се прибира на село. Всички го посрещат и го разпитват за войнишкия живот.
- Страхотно беше - ред, дисциплина, големи оръжия - разказал той.
Един от тълпата му подвикнал:
- Ти сигурно си бил най-глупавият там.
- Не е вярно - отговорил чукчата - един грузинец, който спеше до мен, две години ме мислеше за жена.

Биячи обезобразиха мъж, той се заключи в аудито си
Трима биячи с джип "Мерцедес" обезобразиха и пребиха 35-годишен мъж в аудито му в кв. Гоце Делчев. По все още неясна причина при идването на полиция вчера рано сутринта пострадалият стоя повече от 2 часа заключен в аудито си. Наложи се спецполицаи от групата за проникване и задържане да чупят стъклото на колата, за да го измъкнат и закарат в болница.
Пострадалият Илиян К. бил осъждан за причиняване на смърт при катастрофа през 2007 г., а оперативен интерес към него имала наша спецслужба, научи "24 часа".
При обиск в аудито на Илиян били открити различни наркотици, затова за него има издадена и заповед за арест.
За зверския побой пръв на тел. 112 съобщил приятеля му, който бил с него при нападението. Той разказал, че малко след полунощ двамата се прибирали от гости и закарали до дома приятелката му.
После Илиян паркирал колата си до магазин "Била", но в същия момент зад нея спрял джип "Мерцедес". От него слезли няколко мъже и се нахвърлили върху 35-годишния мъж. Приятелят успял да избяга, отишъл до близка бензиностанция и се обадил в МВР. След това свидетелят се върнал, но от джипа и аудито нямало следа.
Едва вчера около 7 ч. сутринта окървавеният Илиян бил открит със счупен крак и в неадекватно състояние от случайно минаващ работник.
Пребитият мъж обаче казал, че е пиян и не иска помощ. Повече от 2 ч. полицаи опитвали да го уговорят да отвори колата, разказаха очевидци на екшъна.
След като спецченгетата сторшили стъклата, за да извадят Илиян, той е настанен в МВР-болница с наранявания по главата и счупен крак.
Отказвал обаче да даде информация за случая. Имаме основания да смятаме, че зверския побой е свъзрзан с пазара на дрога, но наркотиците в колата му може и да са подхвърлени от биячите, коментираха разследващи. В аудито на Илиян е намерен и около 30 сантиметров нож, с който може би нападателите са рязали лицето му и са го измъчвали.

Мерят GSM станциите до училища
Постоянно измерване на електромагнитните излъчвания от станциите на мобилните оператори до училища и детски градини. Това предлага работната група, която бе сформирана по искане на премиера Бойко Борисов, за да се разработят мерки за допълнителен контрол върху станциите.Данните от измерванията ще бъдат публични от февруари 2010 г., казаха от транспортното министерство. Докладът с мерките ще бъде предаден на премиера в неделя. (24часа)

Разсрочват кредити на лозари и винари
На следващия Управителен съвет на фонд "Земеделие" ще бъде предложено разсрочване с 1 г. на инвестиционните кредити на лозари и винари, каза земеделският министър Мирослав Найденов. Той откри вчера гроздобера в лозе край гр.Килифарево.
По-късно пред фермерите, събрали се на събор на връх Шипка, той обясни, че инспекторатът на министерството проверява в Националната ветеринарно медицинска клужба обществените поръчки за ушните марки. Поръчвани са като за поголовието, което имахме преди 10 ноември 1989 г. и вероятно следващият обвиняем ще бъде някой от бившите шефове на службата, каза Найденов. От 1 декември у нас ще заработи идентификационната система за животните и субсидиите за млякото ще се раздават според броя на животните във всяко стопанство. (24часа)

Сирените вият пробно на 1-и октомври
В 10 града на страната на 1 октомври ще бъдат тествани новите национални сигнали за тревога и край на тревогата, съобщиха вчера от Гражданска защита.
Сирените ще вият до 20 минути от 11 часа в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и София.
Звуците ще бъдат съпътствани и от гласова информация.
Системата за предупреждение ще бъде задействана заради промените в Наредбата за ранното предупреждение и оповестяването при бедствия от тази година. Според тях тя трябва да се тества два пъти в годината - на 1 април и на 1 октомври.
При последното пускане на сирените - за Деня на Ботев на 2 юни тази година, настана суматоха в Пазарджик. Там на няколко пъти гражданите чуха: "Внимание, внимание! Въздушно нападение!".
Оказа се, че човешка грешка в оперативния център на Пазарджик е довела до пускането на предупредителния сигнал.
Според промените в наредбата, които бяха приети от предишния кабинет през март тази година, единната спасителна система влиза в действие от юли, август действа в големите областни градове и чак в края на 2011 г. в останалите населени места.
Предвидено е освен със сирените оповестяването на населението за бедствия и аварии да става и по високоговорители. По тях кметовете ще издават инструкции към гражданите.
Специални комуникационни канали трябва да осигуряват конферентна връзка между президента, премиера, шефа на парламента и министрите при големи опасности. Сигурността на връзките пък трябва да се гарантира от Национален контролен възел в закритото министерството на извънредните ситуации и резервен център в Бургас. (24часа)

Поп напусна храма заради повторна сватба
Сливенски свещеник престъпи каноничната забрана за второбрачие и в очакване на дете напусна храма, за да се ожени пак.
Под председателството на Сливенския митрополит Йоаникий Епархийският духовен съвет низвергна от сан енорийския свещеник Симеон Славов. Той вече няма право на богослужение, но не е отлъчен от църквата и може да пее в хора. Като дипломиран богослов на Симеон Славов дори му е позволено да преподава православни дисциплини.
Преди 6 г. младият свещеник поел богослужението в храм "Св. Петка" в град Кермен и близките села Николаево и Скобелево. Настанил се с млада съпруга и дъщеричка в единствения блок. "Попът ни беше благ човек, но жена му бързо се разшета из чуждите къщи", одумват в Кермен.
"Първата съпруга на Симеон бе симпатично момиче, обаче не минаваше с един партньор, в общи линии - не се спря. Избяга от него преди около 2 г.", коментира и отец Силвестър Янакиев от храм "Св. София" в Сливен. Преди време керменският свещеник споделил с него, че са в развод с игривата съпруга.
"Пред него стоеше дилемата дали да стане монах, но си даде сметка, че няма воля за безбрачие", спомни си отец Силвестър.
Преди година свещеник Симеон се влюбил в девойка, която следвала в Пловдивския университет. Заживял с нея, но го измъчвало угризението, че е в нарушение на каноничната забрана. Попът се явил пред владиката и предоставил професионалната си съдба в ръцете мна Епархийския съвет.
Свещеник Симеон напуснал храма след изрядна ревизия. Хората в Кермен не крият съжалението си, че от 2 месеца не са виждали "свестния поп" и гадаят къде е: "в родното село до Тополовград, някъде в Северна България, а може би в Македонско, оттам била втората жена".
"Няколко години бяхме съседи с отеца, много достоен човек. Свидетел съм на унизителния му живот с първата жена без негова вина. Мислехме, че някой е натопил този свестен човек и събрахме в Кермен над 1000 подписа до митрополията да го оставят на богослужение, но той си тръгна", каза д-р Венелин Йорданов.
"Чест прави на Симеон, че сам призна пред архиерея второбрачието си. Това е достойна постъпка и дори похвална, защото в Сливенската епархия има свещеници, които тайно живеят с чужди жени на семейни начала и това се търпи", заяви отец Силвестър.

Борисов иска самолет за съвещания
"Няма такава държава, която да купи подобен самолет за правителство, президентство или Народно събрание! За такива цели има друг тип самолети - по-евтини, по-малки, по-икономични, с подходящ вътрешен интериор, за да може по време на пътуване да се води разговор, мини-съвещание. Нали идеята е да се пести време и пътуването, да се използва за съвещание!?" С тези думи премиерът Бойко Борисов убеждава министрите си в необходимостта да се прекрати договора за двата самолета "Еърбъс 319", взети на лизинг от предишния кабинет за делегации.
От публикуваната стенограма от правителственото заседание се разбира още, че Борисов е склонен да се вземе втори фалкон за президента вместо двата големи самолета, които по думите му имат възможно най-неподходящото обзавеждане. Той даже пита транспортния министър дали има шанс да преговарят за по-малък 12-13 местен самолет вместо единия Ербъс. Александър Цветков обаче отговаря, че фирмата доставчик не разполага с други машини.
Разгорещено обсъждане предизвиква и предложението на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров да се вземат самолетите, след като има опасност да се плащат солени неустойки при разваляне на сделката и да се продадат на друга компания.
"Ако ние имаме някое летателно "бижу" в момента, за което "съкровище" да се надпреварват авиокомпаниите да го имат в своя авиопарк - е абсолютно резонно. Но те си имат такива безброй, които стоят по летищата - нискотарифни самолети. И ние просто сме помогнали на някой да се освободи от тези самолети!", отвръща обаче Борисов.
Строителният министър Росен Плевнелиев също е на мнение, че трябва да се откажат от двата самолета дори и да загубят 15 млн. лв. "Когато производители дават отстъпки по 30-40%, да се направи нещо, което е по-икономично, по-изгодно и в хоризонт от 5 г. всъщност ще доведе до по-малка загуба", казва той.
Тази идея се приема от Борисов така: "Прочетох, че българската нискотарифна авиокомпания Wizz Air (б.р. - компанията е унгарска) доставя чисто нов самолет Ербъс А320 за България директно от завода на Ербъс. Те си купуват чисто нов самолет от завода на Ербъс! Можем ли да разсъждаваме една седмица до следващото заседание?"
"Колеги, колкото и да ми е неприятно (аз не съм човек, който обича да губи) моето предложение е да мобилизираме целия си правен ресурс, за да се защитим поне по наказателните клаузи за предявените претенции - поне за вторите близо 5 милиона и 100 хиляди долара, които искат да ни вземат, като глоба за глупостта на предишното правителство", допълва допълва премиерът и отлада решението за следващата сряда.

Скиори пишат декларация до Бойко Борисов
Специална декларация до премиера ще приемат участниците в хепънинга под надслов "Искаме си Витоша" днес. В нея ще се искат оставките на държавни чиновници, които продължават да съботират самата държава. На прицел е шефът на парк "Витоша" Тома Белев, който е оспорил екологичната оценка на друга прaвителствена институция. Той дори не е допуснал през лятото да бъдат окосени пистите в планината, за да може да са нормални за зимата, защото имало забрана за строене. В същото време около "Алеко" никнели временни обекти върху общински терени. В "Искаме си Витоша" ще участват Васко Кръпката, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров и много други. Стартът е в 12 часа на площада в Драгалевци. Лифтът ще работи безплатно за участниците. (24часа)

Пресслужбата на МС вече не е от държавни служители
Политическият кабинет на министър-председателя се увеличава, става ясно от новия устройствен правилник на Министерския съвет. Персонално за Бойко Борисов ще работят 25 души, докато предшественикът му Сергей Станишев е разчитал на 19 сътрудници.
Причината за увеличението на щатовете е закриването на правителствената пресслужба. Нейните служители ще бъдат част от политическия кабинет на Борисов и ангажиментите им към информирането на обществеността за работата на МС ще приключат с неговия мандат.
Тази промяна се прави за първи път. Досега пресслужбата на кабинета винаги е била част от специализираната администрация на МС, която осигурява изпълнението на правомощията му. Затова голяма част от работещите в нея бяха държавни служители, защитени от уволнения.
С новия правилник се увеличават и политическите кабинети на вицепремиерите. Цветан Цветанов и Симеон Дянков ще разчитат на по 5-има сътрудници, а министърът за българите в чужбина Божидар Димитров - на 7. Предшествениците им Емел Етем и Ивайло Калфин са имали по четирима помощници, а Даниел Вълчев - двама. 9 души в политическия си кабинет е имала само Меглена Плугчиева, тъй като не е имала министерство.
Въпреки обещанията за съкращения общата бройка на работещите в МС се увеличава от 408 на 414 души. Според запознати това се дължи основно на влелите се от закритото министерство на администрацията служители и на експерти по европейски фондове от финансовото ведомство. За сметка на тях в някои от съществуващите до момента звена на правителствената администрация се налагали съкращения и до 20%.
Правилникът дава право на премиера, вицепремиерите, министъра без портфейл и главния секретар да разполагат с представителни разходи за сметка на МС. С него се въвежда и 10-дневен срок за съгласуване на предлаганите за обсъждане от правителството документи, което е част от намерението на Борисов да дисциплинира процеса и по време на заседания да не се отлагат решения заради спорове.

Янев открил кръг като “Орион” при Станишев
Разкрития за корупция от кръг около Сергей Станишев на име “Карадимов” обеща лидерът на РЗС Яне Янев вчера.
“Кръгът е съществувал с благословията на Станишев и се е занимавал с търговия с влияние, натиск над държавни служители и незаконно лобиране”, обяви в парламента Янев.
Един от съветниците на Сергей Станишев бе Росен Карадимов. Янев обаче не спомена малкото му име. По думите му оглавяваното от Карадимов лоби е имало широк обхват - “като цяло съзвездие, например Орион”, направи аналогия с времето на Виденов депутатът. Той щял да огласи фактите скоро. Вчера обаче ги обвърза с въпрос Станишев прикривал ли е докладни от ДАНС, които уличавали брат му Георги в корупция. Между двете имало топла връзка.
Това е толкова несериозно, че нямам какво да коментирам. Ако обаче г-н Янев продължава по този начин, че защитя името си, заяви пред “24 часа” Росен Карадимов. (24часа)

ГЕРБ ни беляза, прозря БСП на Боровец
5-6 месеца да излезе от стигмата има БСП и това е решаващият въпрос за нея, анализира пред левите депутати вчера социологът Живко Георгиев. БСП се събра на семинар на Боровец за първи път, откакто е в опозиция. И за първи път вместо някой от големите централни хотели в курорта, избра малък отдалечен хотел, при това категория три звезди.
Два са основните проблеми пред социалистите сега - качеството на политическия продукт и адекватното опониране на системната акция “Ревизия”, обясни им още експертът. Но и двата са свързани с големия въпрос може ли партията да реабилитира своята почтеност, защото докато не го стори, няма да има никаква чуваемост, предупреди Георгиев.
За първи път политическият опонент успява да нанесе такъв удар на столетницата, е тезата на социолога - докато в предни години критиките отдясно само сплотяваха червените, сега със системната кампания на ГЕРБ се прави опит да се дискредитира политическия елит на БСП и е реален рискът да се вбие клин между него и електората й.
Затова първото голямо предизвикателство пред червените депутати е да опровергават откровените лъжи, които са част от кампанията срещу левицата, а второто - парламентарната група да потърси връзките си с регионите, със социалните групи, или “елитът да слезе на земята”, препоръчва Георгиев.
Според него опонирането обаче засега е хаотично, няма го усещането, че левият избирател е защитен, защото с атаките срещу предното управление се нанася лична травма и върху избирателя, който го е подкрепял, констатира той.
Ако за максимум половин година левите не съумеят да излязат от тази стигма, с която са белязани, няма как да предложат какъвто и да е адекватен политически продукт. Остава им само да чакат ГЕРБ да се превърне в поредния мразен елит, което обаче не е модел за поведение за една дейна стогодишна партия, анализира социологът.
Соцлидерът Сергей Станишев също очертал като основна задача пред хората си да се отговаря адекватно на обвиненията, разказаха участниците в семинара. Сбирката била открита от експремиера, но той не отправил политически послания в краткото си обръщение към тях. Отново обаче настоял да се отстояват добрите постижения на предното управление.
До късно вчера червените бистриха законодателната си програма, днес трябва да обсъдят новата си медийна политика. От членовете на кабинета “Станишев” само бившият здравен министър Евгений Желев пропусна сбирката.

Дончева: Сергей е безпомощно момче
Първата публична заявка за лидерския пост на Сергей Станишев в БСП бе направена от негов опонент вчера. Стори го Татяна Дончева в сутрешния блок на телевизия PRO.BG.
Юристката преценява, че тя може да пробие “Берлинската стена на обществено недоверие към червената идея”. Само пълна промяна във висшето ръководство на партията може да я извади от катастрофата, категорична бе ексдепутатката.
След като обаче призна, че е готова за председателското място, тя направи уговорка: “Аз мога да водя армия от хора, които желаят победата. Ако тези хора не желаят победата, а просто да си живеят на “Позитано” 20, нямам място там.”
“Станишев е безпомощно момче, разберете! Неслучайно във всички вестници е нарисуван като мишка”, продължи Дончева. Тя съжалявала, че не е предупредждавала още по-рано.
“БСП беше много зависима от интереси на спонсори и на олигарси, към които беше поела ангажименти. Които са в България и които са и в сегашното правителство - то не показва, че може да се освободи от тях”, заяви още Дончева. Стратегическото партньорство с ДПС родило обвързаност и с техните бизнес ангажименти. Така се е създало впечатлението, че левите обслужват интересите на олигархията.
Не е сигурно обаче, че заявката на Дончева ще бъде направена още на заседанието на соцконгреса другия месец. “Знаем, че този конгрес е малко by the way, коментира тя пред “24 часа”, визирайки и липсата на уставна възможност да се гласува за лидер на 18 октомври.
Намеци, че не е изключен двубой между него и Станишев, миналата седмица направи и кандидатът на софийския соцактив за столичен кмет Георги Кадиев. Той дори обяви, че не му трябвала подкрепата на лидера в кампанията. (24часа)

Янев открил кръг като “Орион” при Станишев
Разкрития за корупция от кръг около Сергей Станишев на име “Карадимов” обеща лидерът на РЗС Яне Янев вчера.
“Кръгът е съществувал с благословията на Станишев и се е занимавал с търговия с влияние, натиск над държавни служители и незаконно лобиране”, обяви в парламента Янев.
Един от съветниците на Сергей Станишев бе Росен Карадимов. Янев обаче не спомена малкото му име. По думите му оглавяваното от Карадимов лоби е имало широк обхват - “като цяло съзвездие, например Орион”, направи аналогия с времето на Виденов депутатът. Той щял да огласи фактите скоро. Вчера обаче ги обвърза с въпрос Станишев прикривал ли е докладни от ДАНС, които уличавали брат му Георги в корупция. Между двете имало топла връзка.
Това е толкова несериозно, че нямам какво да коментирам. Ако обаче г-н Янев продължава по този начин, че защитя името си, заяви пред “24 часа” Росен Карадимов. (24часа)

ФБР ни показа как да ловим подкупни ченгета
Спецагенти от Инспектората на ФБР показаха най-успешните си практики за лов подкупни ченгета и чиновници на вътрешния министър Цветан Цветанов, шефа на антимафиотите Станимир Флоров и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.
Българската делегация, в която са още главният прокурор Борис Велчев и правосъдният министър Маргарита Попова се запознала с тънкостите на работа на бюрота в борбата с мафията и с престъпленията във финансово-кредитната система. Отделено било специално внимание на дейността и функционалните задължения на Дирекция „Инспекторат” на Федералното бюро за разследване. Очаква се до няколко месеца експерти от МВР да подготвят проект за въвеждане на най-успешните американски мерки за борба с корупцията. Шефовете на звена там представили трудностите, с които американската правоохранителна система се сблъсква.
"България е надежден и предвидим партньор, на който може да се разчита. Вие имате страхотни успехи в борбата с киберпрестъпленията", похвалил нашето МВР зам.-директора на ФБР Джон Пистъл при срещата си с Цветанов.
По време на разговора с човекът, заемащ най-високата професионална длъжонст в бюрото вътрешният министър е поканил ца официална визита у нас шефът на ФБР Робърт Мюлър. МВР шефът се договорил още с Мюлер да изпращаме наши полицаи на обучение в академията на ФБР. На специален прием даден от посланика ни във Вашингтон Лъчезар Петков да уважат българската делегация пристигнали шефове от всички специални и секретни служби на САЩ. (24часа)

Gmail се срина втори път за месец
Популярната уеб услуга Gmail претърпя втори срив в рамките на един месец, съобщи TechNews.bg. Много потребители останали без е-поща за повече от два часа на 24 септември.
Проблемът е засегнал потребители на услугата по целия свят. За известно време те на си имали достъп но своите акаунти в Gmail.
По-рано през седмицата имаше трудности в работата и на новинарския ресурс Google News, а в началото на месеца
Gmail претърпя първия си голям срив за септември.
Експертите на Googe са успели да отстранят за два часа възникналия проблем. Компанията не дава подробни обяснения за причините, довели до временната неработоспособност на пощенската услуга.
От Google посочват, че неголям брой потребители не са имали достъп до своите Gmail акаунти или са изпитали проблеми със скоростта на работа и с някои функции на системата.

ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

ВНАСЯТ БЮДЖЕТ 2010 СЛЕД СЕДМИЦА
В сравнение с минаналата година, през тази година хазната приключва с 10 млрд. лева по-малко, коментира финансовият министър Симеон Дянков
Правната система не може да справи с истинските престъпници, че да затваряме за осигуровки, смята Симеон Дянков
Бюджетът за следващата година е подготвен и следващата седмица ще бъде внесен за обсъждане в парламента, съобщи финансовият министър Симеон Дянков пред „Дарик”. За разлика от годините досега, когато спорът е бил за разпределянето на излишъците, този път дебатите ще са бурни, а мерките – спорни. На фона на 2008 г. през тази година липсват около 10 млрд. лева заради спада на икономиката, посочи Дянков. Към края на тази година се очертава спад на БВП с около 6%, а през следващата година – с още 2%. Това означава, че бюджетът ще е някъде с 6 до 8 млрд. лева като планове по-малко в сравнение с тази година.
Приоритет в бюджета за следващата година ще са образованието, инфраструктурните проуекти в екологията и магистралите.
Когато икономиката тръгне нагоре ще можем да направим и други неща, обеща Симеон Дянков. Той повтори тезата си, че е против държавното финансиране на АЕЦ „Белене”. Намеренията за продължаване на проекта на новото правителство засега са държавният дял в проекта за атомната електроцентрала ще бъде намален от 51 на около 20 на сто. Ако има частни капитали, държавата ще направи регулацията, но е нерентабилно да строи централата от бюджета, каза министърът на финансите.
Ако икономиката тръгне нагоре през пролетта на следващата година, каквато е целта на правителството,
през 2011 и 2012 година може да се помисли за намаляване на ДДС от 20 на 18, а след това на 16%, обеща Дянков.
През следващата кризисна година обаче промени в данъчната политика няма да има, а „в България ще има плосък данък докато ГЕРБ е на власт”. Дянков повтори и тезата си, че това е правилната ставка на данъка и че над 40 страни в света са минали към тази система на облагане, защото е по-добра.
„За работниците на свободна практика е напълно правилно да се вдигнат ставките, така че да влизат повече пари в бюджета. Трябва да има справедливост между тези типове професии и земеделските производители, които получават по-малки доходи. Свободните професии плащат много по-малко, отколкото е техният реален дял в икономическото развитие на България”, коментира финансовият министър намереннието за повишаване на облагаемия минимум за хората на свободни професии от 260 на 420 лева от следващата година. Той смята, че
идеята за повишаване на горната граница за осигурителните доходи (която е свързана и с тавана на пенсиите) „по принцип не е лоша”, но трябва да се анализира по-сериозно.
Искаме да свалим с 2% осигуровките за пенсии, а може и до 3%, повтори обещанието на правителството за подкрепа на бизнеса Дянков. Той обаче не подкрепя идеята, лансирана от зам.-социалния министър Христина митрева за затвор за работодатели, които не плащат осигуровките на работниците си. Според него след като правната ни система не може да се справи с истинските престъпници, намерението за съд на работодателите е на практика неосъществимо.
Вицепремиерът е скептичен и към идеята на границата да се спират хората, които не са платили здравните си осигуровки.
Предложението е на здравното министерство като мярка за повишаване на събираемостта на задължителните здварни вноски, които в момента не плащат редовно над 1 млн. българи. По думите на финансовия министър това по-скоро ще може да стане чрез промяната на модела на финансиране на системата, но поне в началото не е добре да има няколко здравни каси, а към частните фондове да се отклонява част от вноската и да бъде използвана за лечението на „някои по-скъпи болести”.

ГОРСКА БУРЯ ВИЛНЯ В ПАРЛАМЕНТА
Няма чистка в системата на горите, отговори вицепремиерът Симеон Дянков на обвинението на бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, че новото ръководство на сектора уволнява масово регионални директори
За два месеца са прекратени договорите на трима от директорите на държавни предприятия в системата на Държавната агенция по горите (ДАГ). Причините са свързани с резултатите от управлението им – проверките са установили неизпълнения на задълженията им и понякога неспазване на законодателството. Има подадени заявления за прекратяване на договори от самите директори във всички останали случаи. Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отговори на въпрос на депутата от БСП Меглена Плугчиева по време на парламентарния контрол.
Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете заяви, че ГЕРБ е предприел драстична смяна на хора в системата на горите и обвини новото ръководство на ДАГ в масови уволнения. От общо 16 регионални директори са уволнени 7, сменени са 22 директори на горски стопанства и още 2 на държавни горски стопанства, изброи Меглена Плугчиева.
Тя не приема твърдението, че
хората са напускали доброволно след като са били викани един по един и са били принуждавани да си подадат оставките.
Дори към тези хора да има обвинения, те би трябвало да са ясно и точно формулирани, а ако са направили нарушения – да са ясни причините, заради които се освобождават, възмути се депутатът от БСП. Освен че това е „необоснован и субективен подход” за освобождаване, според нея, самите назначения са не са по ясни критерии или с конкурси. Тъй като предложенията за новите шефове идвали от местните структури на ГЕРБ, това спокойно можело да се приеме за партийна практика.
В отговор Симеон Дянков посочи, че по времето на Меглена Плугчиева в системата са освободени общо 133 души. От тях 23 са били началници на регионални управления, а от 93 директори на държавни лесничейства, едва около една трета са сменени след конкурс. Останалите вероятно са сменени по начина, по описания начин, добави Дянков.
Още на първото заседание на новия кабинет беше освободен изпълнителният директор на ДАГ Стефан Юруков. По-късно той беше предаден на прокуратурата заради „интензивната” замяна на държавни с частни гори и след влизането на записаната в закона за горите забрана за този тип сделки – със задна дата са разписани 47 сделки за над 3500 дка държавни гори. Средната цена на замените е 8 лева за дка, като за 7-те години съществуване на практиката държавата е загубила милиарди от предоставянето на атрактивни за строителство терени срещу други, приемани за качествен фонд.
Малко след това на косъм от уволнение се размина и назначеният от ГЕРБ за изпълнителен директор на агенцията доц. Георги Костов.
Оставката му беше поискана заедно с тази на заместника му Валентин Карамфилов от премиера Бойко Борисов. Правителството освободи само Карамфилов, а Костов е бил предупреден да внимава какво правят хората му.
Стилът „поискана оставка по собствено желание” очевидно е характерен за премиера, защото преди това доц. Костов е поискал от 16 регионални директори по горите да депозират оставките си. От тях бяха приети тези на шефовете на регионалните дирекции в Кюстендил, Велико Търново, Варна, Бургас, Русе, Пловдив и София. Обвиненията към заместника на Костов, който също беше назначен от ГЕРБ, са били, че е кадрувал именно в регионалните звена на агенцията и е назначавал свои колеги от времето на Жан Виденов.
В деня преди оставката му да бъде приета, Валентин Карамфилов беше обявил пресконференция, на която трябваше да обяви данни от ревизията на конкурсите за концесия за ловните стопанства, започнали при предишното ръководство на ДАГ. Такава не се състоя, но
за зам.-шеф на агенцията беше назначен инж. Бисер Дачев
- шеф на „Ловно стопанство” в управлението по горите по времето, когато ведомството беше на подчинение на земеделския министър Мехмед Дикме. Според информационните регистри Бисер Дачев е съдружник на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който получи ловно поле на концесия от предишните управляващи и участва в замените на гори. Бил е и секретар на на Асоциация „Български дивеч”, където членуват адвокатът Тодор Батков, шефа на „Лукойл” Валентин Златев, Христо Стоичков, които са известни с ловната си страст.
Междувременно Държавната агенция по горите премина под шапката на земеделското министерство, а аграрният министър Мирослав Найденов обяви, че ще поиска и проверка във фонд „Българска гора”. Причината е, че фондът е плащал 2 пъти по-скъпо за възстановяване на декар гора в сравнение със сумите, които е отпускала за това горската агенция. Тепърва ще се изчисляват щетите, но повече от половината средства от фонда не са отивали по предназначение, станало ясно при проверката на министерството.

ДОЦ. ГЕОРГИ ГЕНОВ: РАНО Е ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ Е КРИЗАТА Е ПОБЕДЕНА
Рано е да се каже, че е победена световната икономическа криза. Така деканът на Факултета по международна икономика и политика в УНСС доц. Георги Генов коментира за БНР заключенията на световните лидери и на водещите анализатори за край на кризата. Според доц. Генов, приетите на срещата на Г-20 в Питсбърг решения слагат край на ерата на либерализма в глобалните регулации

ЗАРАДИ ТЕРОРИСТИЧНИ ЗАПЛАХИ СПИРАТ ПОЛЕТИТЕ НАД МЮНХЕН
Германските власти забраниха всички въздушни полети над Мюнхен по време на тазгодишния Фестивал на бирата "Октобер фест". Мярката се налага заради поредицата от терористични заплахи към Германия. Министерството на вътрешните работи на Бавария обяви, че забраната била разпоредена от вътрешния министър на провинцията Йоахим Херман и ще бъде в сила до края на фестивала на 4 октомври. Вчера бяха разпространени две послания - едното от Осама бин Ладен със субтитри на немски, а другото - с картини от "Октобер фест" и заплахи за нападения от талибаните, като отмъщение за германското присъствие в Афганистан.

ПОЛИЦИЯТА В ИСТАНБУЛ ЗАСИЛВА ОХРАНАТА НА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Истанбулската полиция засилва мерките за охрана на учебните заведения в мегаполиса. Униформени полицаи ще дежурят пред училищата, а цивилни полицаи ще съблюдават охраната на учебния процес, предаде националното радио. "Униформени и цивилни полицаи вече ще охраняват учебните заведения в Истанбул и учебния процес. Така ще гарантираме безопасността на учениците и на преподавателите, а родителите ще бъдат спокойни", заяви директорът на истанбулската дирекция по сигурността Хюсеин Чапкън. Пред журналисти той разказа, че е разработен проект, според който учебните заведения в Истанбул, а те са общо 1941 на брой, са категоризирани според местоположението и индекса на престъпност в съответния регион и т.н. "Униформени полицаи ще дежурят пред учебните заведения, на входовете и изходите. Те няма да влизат в училищата. Но ще се намират на видно място, за да не се допускат инциденти. Отделно са сформирани 88 екипа от Отдела за работа с подрастващите. Те са цивилни полицаи, които осигуряват връзката между училищните ръководства, регионалното полицейско управление, родителските съвети и кметствата по сигурността на учебния процес", допълни директорът на истанбулската полиция.Засилените мерки за охрана се налагат от нарастването на престъпността сред подрастващите, разпространението на наркоманията, тероризма. Негативен фактор е вътрешната миграция. Всяка година по около 60 хиляди ученици от слаборазвитите региони се заселват в Истанбул.

Няма коментари: