четвъртък, 24 септември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 24 СЕПТЕМВРИ

ПО ОБЕКТИВНО

Симеон и Мария Луиза ще дават обяснения пред Янев
Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробог ще бъдат изслушани в Комисията по корупция и конфликт на интереси, за да се види дали те са инициирали подаването на документи с невярно съдържание за върнатите имоти. Подавайки документи за наследници, те представят удостоверение, което във всички случаи е с невярно съдържание. Това казва председатеялт на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев пред вестник "24 часа". Според лидера на “Ред, законност и справедливост” има две основни хипотези, чрез които царят и сестра му могат да отхвърлят обвиненията, но и двете “издишат”. Първата е да твърдят, че имотите са им наследство, но тогава трябва да обяснят защо са елиминирали петимата си братовчеди, децата на леля им Надежда (Фердинанд е имал 4 деца - Борис III, бащата на Симеон и Мария-Луиза, Кирил, Евдокия и Надежда). В подкрепа на тезата си Яне Янев припомня продажбата на имот на княгиня Евдокия зад кино “Изток”, в която участват всички наследници: “Не може за един имот да има едно основание, а за друг - друго. Така че Симеон изгаря при тази хипотеза.” Вторият вариант бил Симеон и сестра му да заявят, че имотите са на Интендантството на цивилната листа. Ръководителят на “Антикорупция” обаче е категоричен: “По тази хипотеза също изгарят. Имаме неопровержими документи, че Интенданството е било държавна институция и всяка година Народното събрание й гласува бюджет от държавната хазна. С тези пари са купени имотите.” Янев съобщава, че царят и княгинята ще бъдат призовани да се явят в комисия с редовни писмал “Ако откажат, ще бъдат доведени принудително”, предупреждава той, позовавайки се на чл. 80 от конституцията. “Нали Симеон твърди, че е български гражданин? Не знам Мария Луиза Хробог дали също е такава. Ако не е, ще се обърнем към нея чрез посолството.”, казва още лидерът на РЗС Яне Янев.

Борисов: Който пипа полицай, двойно му се връща
Има едно неписано правило в света: Който пипа полицай, двойно му се връща, коментира след посещението си при ранения пернишки полицай Димитър Димитров премиерът Бойко Борисов.Борисов съобщи, че състоянието на ранения служител на МВР се подобрява. Лично той е дал срок издирваните нападатели да бъдат задържани и то бързо. Министър-председателят определя Димитров като добър полицай, който си е вършил много добре работата. Но все пак признава, че в цял свят полицаи стават жертви на насилие. За пореден път премиерът обеща тежки санкции срещу нападатели на полицай. Той смята, че те трябва да получават двойно по-строги присъди, но от друга страна полицаи злоупотребили със служебното си положение, също трябва да получават по-сурови наказания. Припомняме, че двама от най-жестоките представители на пернишкия ъндърграунд са обявени за общодържавно издирване, след като в неделя пребиха антимафиота Димитър Димитров. Нападението е станало в центъра на Перник посред бял ден. Основната версия на разследването е разчистване на сметки заради работата на Димитров по организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Двамата биячи са Росен Ефремов и Йордан Харалампиев – Данчо Секирата. Тези имена карат много перничани да потръпват от ужас. Ефремов е съден многократно, познат е на полицията с разпространението на дрога, побоища, отвличания и изнудвания. Секирата е лежал в затвора за убийство. През май 2007 г. мащабна полицейска акция праща зад решетките Ефремов и още деветима мъже. Оперативният Димитър Димитров е основен мотор на разследването.

На кого да вярваме - на Борисов,или на Цветанов?!
Доколкото знам, доста хора работят по случая - така премиерът Бойко Борисов отговори след правителственото заседание днес на журналистически въпрос дали ще се отзове на призива на германския журналист Юрген Рот да разследва групировката ТИМ, предаде БТА.Борисов уточни, че той не е разследващ в момента.На 15 септември германският разследващ журналист Юрген Рот публикува в блога си писмо-обръщение до Борисов да предприеме разследване срещу мощната бизнес групировка ТИМ (на която Рот посвети част от книгата си "Новите български демони" - бел.ред.) и изразява очакване, че той ще изпълни обещанията си да се бори безкомпромисно с организираната престъпност и сенчестия бизнес, когато дойде на власт. Като повод за писмото са посочени сигналите, изпратени до него от граждански сдружения във Варна, които се противопоставят на сделката за продажба на 118 дка от Морската градина в града на холдинг "Варна", без да е имало публичен търг. Граждани твърдят, че са заплашвани и смятат, че зад натиска срещу тях стоят структури, близки до групировката ТИМ, която е изкупила земята.От холдинг "Варна" реагираха също с писмо, в което обясняват, че на Рот е била подадена "манипулирана информация" за проекта "Алея Първа", който трябва да бъде реализиран в Морската градина. От фирмата твърдят, че протестиращите срещу проекта имат "лични имуществени и финансови интереси".Два дни след писмото на Рот министър Цветан Цветанов заяви: "В МВР не е постъпвал сигнал срещу групировката ТИМ. Ако постъпи, ще го проверим".

Евродепутат иска бързо премахване на визите за Албания и Босна и Херцеговина
Европейският съюз (ЕС) би трябвало да даде възможност за по-бърза визова либерализация и за гражданите на Албания и Босна и Херцеговина. Това се посочва в проектодоклад за премахване на визите за държавите от Балканите, подготвен от евродепутатът Таня Файон, предаде МИА, цитирана от БТА.ЕС би трябвало да допълни предложението за премахване на визите за Сърбия, Македония и Черна гора и да позволи на Босна и Херцеговина и Албания колкото се може по-скоро да постигнат тази цел и в процеса да включи и Косово, се казва в доклада, оповестен от словенските медии.Европейската комисия през юли предложи ЕС от 1 януари 2010г. да вдигне визите за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора, припомня агенцията.Файон, депутат в Европейския парламент от управляващата в Словения Социалдемократическа партия, в изявление за Танюг неотдавна приветства предложението на Европейската комисия. Тя обаче изрази загриженост от това, че в него не се съдържа никаква времева рамка, когато става въпрос за бъдещото решение за визите за Босна и Херцеговина и Албания.Докладът за визовата либерализация за Западните Балкани би трябвало да бъде представен на Европарламента през ноември.

Фидел Кастро доволен от реч на Обама
Бившият кубински лидер Фидел Кастро е харесал първата реч на Обама пред Генералната асамблея на ООН в частта й, посветена на климатичните проблеми. Това съобщи Би Би Си. Признанието на Обама, че Америка действа изключително бавно във връзка с глобалното затопляне, Кастро нарече смела стъпка, въпреки, че "капиталистическата система е несъвместима с чиста планета". Редом с борбата с климатичните промени Обама очерта още 3 приоритета за бъдещето: неразпространение на ядреното оръжие, съдействие за мира и безопасността и създаване на такава глобална икономическа система, която ще предоставя възможности за развитие на всички.

Гръцката полиция разкри тайна квартира на терористи
Гръцката полиция е открила тайна квартира на терористична организация в атинския квартал Халандри, при операцията са задържани и четирима души, предаде БТА.В жилището, което е било наблюдавано през последните дни, са намерени експлозиви, брошури и прокламации. Властите предполагат, че те имат връзка с организацията "Заговор на ядрата на огъня - фракция на минималистите" и по всяка вероятност с още една групировка.Обискът в дома е бил направен след вчерашната експлозия в сграда в елитния квартал Колонаки, в която се намират апартаментите на двама политици - Лука Кацели и Герасимос Арсенис. Смята се, че нападението е дело на организацията "Заговор на ядрата на огъня".

Русия готова да сътрудничи на САЩ за санкции срещу Иран
Руският президент Дмитрий Медведев заяви по време на срещата с американския си колега Барак Обама, че счита за изключително разумни последните решения за ПРО и е готов да продължи работата си със САЩ и Европа в тази посока. Това съобщи РИА Новости. "Считаме за разумно решението, взето от администрацията и което отразява гледната точка на действащата администрация по противоракетната отбрана, а в същото време отразява частично и нашите опасения как ще се построи системата на ПРО в Европа и света", каза Медведев по време на срещата си с Обама в рамките на 64-та сесия на Общото събрание на ООН. На 17 юни тази година Обама заяви, че Вашингтон ще създаде нова система на ПРО, която ще бъде по-икономична и високотехнологична. Руският президент също така призова другите ядрени държави да се присъединят към усилията на Русия и САЩ за разоръжаване. Според него Русия и занапред ще продължава да следва пътя на разоръжаване. Междувременно САЩ и Русия се изказаха за дипломатическо решение на иранския ядрен проблем, но ако Иран не съдейства, ще се прибегне към санкции. "Що се отнася до Иран, то позицията на Русия е ясна - санкциите рядко имат положителен ефект, но в отделни случаи използването им е неизбежно, но това е въпрос на избор", каза Медведев. "При всички случаи сме готови да продължим сътрудничетсвото си със САЩ по въпросите, свързани с мирното използване на ядрената енергия", допълни Медведев. "Русия и САЩ споделят стратегическата цел, според която Иран има право да развива атомна енергетика за мирни цели, но няма право да създава ядрено оръжие", каза Обама. Същевременно Обама пояснява че, „ако Иран не гледа на сериозните преговори както подобава и не покаже на международната общност, че няма намерения да създава ядрено оръжие, то тогава ще трябва да се вземат допълнителни сериозни мерки, които ще включват и санкции". "Работата по подготовката на нов руско-американски договор за стратегическите нападателни оръжия (СНВ) върви конструктивно, документът може да бъде готов в определения срок", съобщи още Дмитрий Медведев след срещата с американския му колега Барак Обама.

Китай призова света да се откаже от ядреното оръжие
Китайският президент Ху Цзинтао призова за разрушаване на всички ядрени арсенали за постигането на един свят без ядрени оръжия, съобщи ДПА. Позицията му наподобява тази на американския президент Барак Обама, отбелязва агенцията."Призоваваме международната общност да предприеме адекватни стъпки, за да даде тласък на процеса на ядрено разоръжаване, да подкрепи мирното използване на ядрената енергия и свързаното с него международно сътрудничество", заяви Ху.По-късно днес той ще вземе участие в посветената на ядреното разоръжаване сесия на Съвета за сигурност на ООН, която ще бъде председателствана от Обама.Китай е сред ядрените сили, които освен това са постоянни членки на Съвета за сигурност с право на вето. Пекин и Вашингтон обаче все още не са ратифицирали Договора за пълна забрана на ядрените опити. Обама обеща, че САЩ ще ратифицират споразумението, но Ху не спомена нищо в тази връзка.Той призова критиците на китайския режим да проявят толерантност. "Трябва да зачитаме различията в културните традиции, социалните системи и ценности, и да уважаваме правото на всички страни да изберат сами пътя на своето развитие", заяви Ху.През октомври Китайската народна република ще отбележи 60 години от основаването си. По този повод Ху обеща, че един по-развит Китай ще може да даде по-голям принос за света и да предостави повече възможности. Той отбеляза, че всички държави са взаимообвързани и трябва да си сътрудничат в борбата срещу тероризма, предаде Асошиейтед прес.Ху призова държавите по света да устоят на изкушението да въведат протекционистки мерки в отговор на световната икономическа криза. Той обеща, че Китай ще увеличи финансовата помощ за страните, пострадали тежко от кризата.Китайският президент призова също за по-бързо приключване на кръга преговори от Доха за либерализиране на световната икономика, за да се противодейства на финансовата криза, предаде Ройтерс.

Виктор Емануел Савойски е изправен пред съда
Принц Виктор Емануел Савойски е изправен пред италианското правосъдие за корумпиране на длъжностни лица, съобщи магистрат, отговарящ за делото в Потенца. 72-годишният син на последния италиански монарх, бе арестуван на 16 юни 2006г. по обвинения в корупция, измами и сводничество. Той стоя в ареста една седмица, а после бе оставен под домашен арест в Рим, след като частично призна фактите, съобщиха магистрати. Първото заседание на съда е насрочено за 21 декември. /АФП /

Расмусен оцени високо ролята ни на Балканите
Новото правителство на България ще продължи да бъде активен и надежден партньор в рамките на общия евроатлантически диалог. Това посочи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на срещата си с министъра на външните работи Румяна Желева в Ню Йорк. Расмусен определи като изключително ползотворно участието на българските войници в рамките на ИСАФ, съобщи БНР.По време на разговора е била оценена високо ролята на България на Балканите, като генералният секретар на НАТО е подчертал българския принос в поддържането на стабилност и просперитет в региона. Обсъдено е било и предстоящо посещение на министър-председателя Бойко Борисов в главната квартира на Алианса.


ПО БГПОСТ

Кабинетът атакува закона за амнистията с аргумент за дискриминация
Правителството внесе в Конституционния съд (КС) искане за отмяна на текста от Закона за амнистията приет от кабинета Станишев. В искането се твърди, че такава амнистия противоречи на конституционните принципи за правовата държава, равенството на гражданите пред закона и че всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт.
Правителството обяснява, че един от проблемите е, че амнистията е твърде обща. Оспореният текст гласи, че се амнистират деяния по непредпазливост, който се наказват с до 5 години затвор.Така от преследване се освобождават всякакви престъпления - срещу собствеността, стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система. Според кабинета в една правова държава амнистията не може да бъде формулирана обобщено, а в закона трябва да се изброят всички престъпления, до които се отнася.Другият аргумент в искането до КС е, че оспореният текст въвежда дискриминация и нарушава равенството на гражданите пред закона. Според кабинета се създава неравностойно положение за онези, които извършат амнистирано престъпление след 1 юли 2008 г.Според закона за амнистията приет от кабинета Станишев се забранява наказателното преследване за лица извършили неумишлена безстопанственост преди 1 юли 2008 г. По този начин се избягва дори преследване на представители на предишната власт.

Борисов: Кабинетът "Станишев" е приел закон, който оневинява министрите му
Българският народ не е осъзнал какво са направили предишните управляващи”, заяви премиерът Бойко Борисов и допълни, че и на него му е трудно да повярва. Борисов поясни, че 2008 година, осъзнавайки накъде отиват нещата предишните управляващи приемат закон, според който всеки кмет, министър получава амнистия.
В ефира на бТВ Бойко Борисов заяви, че другата сряда кабинетът ще внесе своята жалба в Конституционния съд, за да се обяви този закон за противоконституционен.
Премиерът визира законa за амнистията приет от предишният кабинет. Според неговите текстове амнистията важи за извършилите леки престъпления до 1 юли 2008 година. Това включва умишлените деяния, за което се предвижда до 3 години затвор и престъпленията по непредпазливост, които се наказват с до 5 години лишаване от свобода.
Сред тези престъпления попада и безстопанствеността по непредпазливост - най-приложимият текст в Наказателния кодекс, по който можеха да се съдят длъжностни лица, покровителствали измами с бюджетни и европейски средства.
"Подписват договори за самолети – този министър е в безстопанствена небрежност. Излиза, че сегашните министри могат да бъдат осъдени, а техните – не", каза още Борисов.
"Осъзнавайки какво ги чака, знаейки ясно, че крадат и че ще бъдат осъдени, те приемат закон, според който до 2008-ма всеки кмет, министър крадец получава амнистия", посочи Борисов.
По думите му фактите, с които разполага относно нарушения от предишния кабинет са „ужасяващи". Той даде за пример сделката за правителствените самолети, от която според него държавата е загубила 15 милиона лева. Борисов беше категоричен, че министърът, отговорен за нея, трябва да бъде осъден.
Попитан дали, ако министри от неговия кабинет, бъдат уличени в престъпления, Борисов беше категоричен, че от всяко длъжностно лице, за което се докажат нарушения, ще бъде търсена отговорност.Попитан за отношенията си с президента, премиерът цитира вчерашно изказване на държавния глава, който е заявил, че „Ние сме в един отбор като институция".Според Борисов това трябва и да е политиката на действие на Георги Първанов. Запитан дали държавният глава му е опонент, премиерът заяви:„Ако той иска да е президент на всички българи, да е държавен глава, такъв въпрос не трябва да стои. Ако иска да е алтернатива на ГЕРБ, трябва да подаде оставка като президент, да отиде на събор на БСП, да стане лидер и съответно ми става опонент".Лидерът на ГЕРБ каза още, че е склонен да прима съвети от държавния глава, ако те са разумни и обосновани.

Барак Обама: САЩ започва нова ера в отношенията си със света
В първата си реч след встъпването си в длъжност пред генералната асамблея на ООН американският президент Барак Обама обеща, че САЩ започват нова ера в отношенията си със света. Той даде ясно да се разбере, че се разграничава от политиката на администрацията на бившия президент Буш.
Барак Обама подчерта, че няма да следва агресивната политика на предишния президент Джордж Буш, но от речта му стана ясно, че отношението към Иран и Северна Корея не се е променило.„Ако правителствата на Иран и Северна Корея откажат да спазват международните стандарти и изберат да развиват ядрени оръжия вместо да работят за регионалната стабилност те трябва да бъдат спрени”, подчерта Обама. Докато Обама говореше лицето на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад остана каменно.Барак Обама заяви, че занапред ще работи за постигане на траен мир между Израел и неговите арабски съседи. „Дойде време да възобновим преговорите между израелци и палестинци без никакви предварителни условия. Целта е ясна траен и стабилен мир между евреи и араби”, подчерта американският президент.Речта на Обама бе посрещната с аплодисменти от почти всички делегации в общото събрание. Единствено иранците останаха по местата си. Очаква се президентът Махмуд Ахмадинеджад да се изкаже по-късно вечерта.

Индийски космонавти откриха вода на Луната
Първата индийска космическа мисия до Луната откри доказателства за наличието на големи количества вода на Луната, пише британският „Таймс". Данните от космическия кораб Чандраян-1 показват също, че вода все още се образува на Луната.
Търсенето на вода беше една от основните цели на индийската мисия, но въпреки това резултатът изненада учените.Откритието бе направено чрез дистанционно управляем космически кораб, снабден със система на НАСА за откриване на вода чрез засичане на електромагнитното излъчване на минералите по лунната повърхност.Учените заявяват, че този пробив ще промени лицето на Луната. Откритието е значителен напредък за Индия в космическата надпревара с Китай.Д-р Милсуами Анадурай, директор по проектите на мисията в Индийския организация за космически изследвания в Бангалор, заяви: "Това е много успокояващо."

Microsoft предлага нов безплатен антивирусен софтуер
По всяка вероятност MSE ще бъде вградена в новата версия на Windows - 7.
Пробна версия на новата антивирусна програма на Microsoft бе представена в САЩ, Китай, Бразилия и Израел. Софтуерът носи името Microsoft Security Essentials (MSE) и обещава да осигури на потребителите си основна защита от вируси, троянци и шпионски програми.
Неведнъж в историята си гигантът Microsoft е бил остро критикуван, че не е добавил към най-разпространения си продукт, Windows, безплатен антивирусен софтуер. През 2006 бе направен официалният дебют на Windows Live OneCare, но антивирусният пакет не бе приет добре от потребителите, и в края на миналата година бе обявено, че поддръжката му спира през юни 2009.
От Microsoft се надяват, че MSE, който вече е достъпен за сваляне от сайта на компанията, ще бъде по-популярен. Програмата ще се ъпдейтва автоматично за удобство на потребителите.
Дали обаче създателите на Microsoft ще могат да се справят с конкуренцията на вече утвърдените лидери в антивирусната защита?
„Първоначалните тестове сочат, че бетата на MSE се представя по-слабо от очакваното в сравнение с вече съществуващи безплатни програми.“, се казва в становището на конкурентната компания Symantec, създатели на пакета Norton. „MSE е само базисен продукт и не би се справил със същината на защитата от вируси. Потребителите имат нужда от уеб-защита, анти-спам филтър, файъруол.“
Според Дж. Смит, изпълнителен директор на компанията AVG, разработваща едноименния безплатен продукт, заяви, че влизането на Microsoft в тази ниша само ще обърка потребителите с вградената в операционната система програма за сигурност.
Microsoft са предвидили около 75 000 пробни версии на MSE за САЩ, Бразилия, Китай и Израел. По-късно през годината и други страни ще могат да проверят сами достойнствата на новия антивирусен софтуер.

За 8 часа купиха повече Windows 7, отколкото Vista за 17 седмици
Windows 7 излиза официално на 22 октомври.
Новият Windows 7 се продава като топъл хляб повече от три месеца при официалното си излизане. По данни на виртуалния магазин Amazon само осем часа след като бе обявен за предварителна продажба онлайн, са били поръчани повече бройки, отколкото са били заявките за Vista за целия й 17-седмичен предварителен период.
Версията за домашни потребители струва около 50 паунда (98 лева), а професионалната – 100 паунда (близо 200 лева). Ограничен тираж от Windows 7 ще бъде разпратен до поръчалите го предварително на 22 октомври – датата, на която новата операционна система ще се появи и по магазините.
Анализатори предвиждат продадените копия от Windows 7 до края на 2010 да са вече около 177 милиона, 50 от които в Европа. Всички продукти и услуги около платформата би трябвало да донесат на Microsoft близо 320 милиарда щатски долара.
Един от минусите на Windows 7 е, че той се нуждае от изцяло нова инсталация – т.е. предишни версии на Windows няма да могат да се ъпгрейдват до 7, а ще трябва да бъдат премахнати.
Заради забраната на Европейската комисия пък Windows 7 няма да бъде съпровождан от браузъра Internet Explorer. Това означава, че програма за сърфиране в интернет ще трябва да се инсталира отделно. Според анализатори това допълнително ще намали използваемостта на Internet Explorer за сметка на по-ефективни програми като Mozilla Firefox, Google Chrome и Opera.
Междувременно през август Microsoft ще пусне изцяло нов уеб-браузър – Gazelle, който според разработчиците си ще бъде революционен и ще предложи на потребителите възможности, които досега не са имали.
Изцяло нова ще е и системата за сигурност. В момента част от функциите за предпазването от зловреден софтуер на актуалните браузъри се изпълняват от операционната система. Gazelle обаче ще осигурява всичко сам.
Новият браузър ще идентифицира типа на трафика чрез собствени механизми и ще може да блокира всяко вредоносно съдържание още на входа на системата. Никой браузър в момента няма толкова всеобхватна система за защита, твърдят от Microsoft.
Google пък обяви, че в средата на 2010 ще пусне безплатна операционна система, насочена към оптимално добро, бързо и леко потребление.

Какво пишат блогърите?
Microsoft vs. Google в E-Preslav.com

НАП дава на прокуратурата 8 футболни клуба
Председателят на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов заяви, че футболни клубове са укрили повече от 8 милиона лева от данъци. Клубовете не са декларирали реалните суми, които са получавали футболистите. Масова практика е било футболистите да се осигуряват на 220 лева, а да взимат по 15, 20 хиляди лева месечно.
Красимир Стефанов обясни, че договорите с футболистите били за възнаграждения между 200 и 500 лева. Големите суми, които те получавали обаче били регламентирани с анекси. Именно те са и доказателзтвото за злоупотребите.Председателят на парламентарната комисия по корупция Яне Янев заяви, че ще извика за изслушване собствениците на футболни клубове, които да дадат обяснение за ситуацията. Според него и самите ръководители на клубовете носят отговорност.За пример той посочи една „подвижна финансова пирамида, която източи един комбинат визирайки (Александър Томов. По думите на Янев, на заседание на футболния клуб, който ръководел, обяснил, че отборът няма да се занимава с данъци, тъй като приоритет били трансферите.Яне Янев е категоричен, че има политически чадър над футболните олигарси. Той каза още, че има „топли данни" относно лиценза на ЦСКА, но не пожела да даде повече информация.По случая е извършена проверка и на БФС. „Става въпрос за трайни корупционни практики, налагани години наред", категоричен е депутатът.„Огромна част от клубовете работят с черни каси и част от президентите на футболните клубове на практика използват отборите за пране на мръсни пари", смята още лидерът на РЗС.


ПО 24 ЧАСА

Няма да отнемат паспортите на неосигурени здравно
Няма да се отнемат задграничните паспорти на граждани, които са без здравни осигуровки. Това заяви по БТВ в предаването „Тази сутрин" министърът на здравеопазването Божидар Нанев.
По думите му, държавата ще преследва юридическите лица, които не ги внасят.
Божидар Нанев: Става въпрос за юридически лица по закона за здравно осигуряване.
Водещ: За фирми, които не плащат здравните осигуровки на /.../.
Божидар Нанев: Става въпрос за фирми, за работодатели, за тези, които осигуряват, които не плащат големи размери, става въпрос за тях, че те могат да бъдат лишавани от правото да излизат зад граница, както е при данъчно законодателство. Става въпрос за публични вземания, тъй като това са публични вземания, здравните осигуровки, и те са приравнени, здравно осигурителните вноски, към публичните вземания.

Искате вноски? Пуснете спешно частна здравна каса!
Tежки санкции за неплащане на здравни осигуровки обмисля Министерството на здравеопазването, за да събере 1 млрд. лв. от неосигуряващите се и да попълни бюджета за здравеопазване.
На пръв поглед звучи логично, но е необходим и по-дълбоканализ. Ясно е, че едва ли ще се съберат 1 млрд. лв. допълнителни приходи. Имаме около един милион неосигурени, ако всички те платят здравни вноски, ще се съберат около 250 млн. лв. В допълнение част от неосигурените вероятно от години не живеят в България, други са починали, а трети няма да имат пари да платят - следователно събраната сума едва ли ще достигне и 100 млн. лв.
Между другото, в България здравното осигуряване е задължително - и въпреки това почти 15% от населението не плаща здравни осигуровки. В същото време в САЩ здравното осигуряване не е задължително - а също около 15% нямат здравни осигуровки.
Явно задължително или не винаги има хора, които не се осигуряват. И този въпрос не се решава толкова лесно. Най-малкото защото след 1-2 г. влизаме в Шенген и границите ще изчезнат, т.е. няма как да спрат някого на границата за неплатени осигуровки, ако граница няма.
Трябва да е ясно, че ако здравната каса иска хората да й плащат осигуровки, тя трябва да се интересува от тях. В момента касата дори няма актуални адреси и телефони на неосигурените, не знае дали тези хора са въобще в България или са емигрирали.
По този повод нека не забравяме, че последното преброяване на населението беше преди почти десетилетие и никой в България не знае колко хора са напуснали страната от тогава насам.
Всяка една фирма се интересува от своите клиенти, същото трябва да прави и здравната каса. Но тя не знае какви са тези хора, защо не се осигуряват, какво не им харесва в системата и пр. Без такъв анализ не могат да се вземат сериозни мерки.
- Ако неосигурените са емигрирали, няма как да плащат осигуровки в България.
- Ако те не знаят, че трябва да се осигуряват, тогава са необходими информационни мерки.
- Ако те не харесват здравната система, тогава са необходими мерки за подобряване на качеството на обслужване.
- Ако хората смятат, че са здрави и затова не им трябва здравна осигуровка - тогава отново им е необходима по-скоро информация.
Има хора, които не плащат здравни вноски, защото и бездруго когато отидат на лекар или в болница, им се налага да плащат (под масата или по друг начин) - това също е стимул за неплащане и трябва да се помисли как да се премахне.
Според едно изследване почти 3/4 от българите не одобряват дейността на здравната каса. Това също е сериозен проблем. За да си плащат хората осигуровките и да нямат стимули за укриване, те трябва да знаят, че срещу вноските си ще получат добра здравна услуга.
А те не получават - според Световната здравна организация качеството на здравната система у нас е много ниско - на 102-о място в света сме.
Според мен тук е разковничето на проблема. Когато здравната система стане качествена и постави в центъра на вниманието си пациента, тогава хората сами ще търсят начин да се осигуряват, а няма да бягат от системата.
Но как да се промени тази система?
Накратко, трябва да се премахне монополът на здравната каса. Ясно е, че докато го има, тя не е изложена на конкурентен натиск и не се интересува много-много от своите клиенти
- осигурени и болни. Хората трябва да имат избор в коя здравна каса или здравен фонд да си внасят здравните вноски и да се махнат от сегашната монополна каса, ако не са доволни.
Лесно е да се каже, но трудно е да се направи - особено изведнъж. Затова имам друго предложение - да направим “пилотен проект” на здравната реформа. Например още през 2010 г. може да се даде право на 100 хиляди души да се прехвърлят от държавната здравна каса в частен здравен фонд.
Ако проектът се окаже успешен, през 2011 г. ще се позволи на още повече хора да се прехвърлят в конкурентни фондове. Ако всичко е наред, в началото на 2012 г. може изцяло да се либерализира пазарът и всеки да има избор на здравен фонд.
Ето как можем да направим радикална реформа - но постепенно и на стъпки, без да рискуваме и избягвайки големи фалове. И след няколко години можем да имаме система като в Холандия, където здравното осигуряване е изцяло в частни фондове, а държавата е просто регулатор на системата.
Георги Ангелов, след като разбра идеите на здравното министерство за събиране на вноските, се задълба в темата, за да предложи своя версия за реформи на системата.

Обама пред Конгреса: Здравната реформа няма алтернатива
Барак Обама се зарече в реч пред двете камари на Конгреса на САЩ да проведе обещаната от него реформа на здравната система на САЩ. "Аз не съм първият президент, който се е захващал с това дело, но съм решен да стана последният", каза той. Той обвини противниците на реформата, които предприеха яростна кампания срещу президентския план, че действията им могат да доведат страната до икономическа катастрофа, защото в здравната сфера се въртят над 2 билиона долара.
Обама каза, че е абсурдно САЩ да са единствената развита държава без комплексна система за здравно осигуряване, която да обхваща всички граждани. Затова 46 млн. от общо 300 млн. американци изобщо нямат здравни застраховки. Според него предложената от екипа му система "ще осигури по-голяма сигурност и стабилност на тези, които имат медицинска застраховка, ще предостави застраховка на тези, които сега нямат, и ще забави поскъпването на медицинските услуги".
Страстите се нажежиха и някои от депутатите прекъснаха речта на президента с викове, че той е лъжец. Обама Обаче не се смути, каза, че те не са прави, и продължи.
Основната цел на президента бе да смекчи съпротивата на републиканците и дори да привлече гласовете на някои от тях, за да

Десетки хиляди на бунт срещу Обама
Хиляди демонстранти се събраха пред Капитолия на т. нар. Марш на данъкоплатците. Те протестират срещу планираните от президента Обама здравна и икономическа реформа.
Десетки хиляди демонстранти излязоха на протестен марш от Белия дом до Капитолия във Вашингтон в събота вечерта, за да протестират срещу плана на Барак Обама за здравна реформа, който чака гласуване в Конгреса.
Точно по същото време президентът на САЩ защити плана си в реч пред 15 000 свои привърженици в Минеаполис, щата Минесота. Няма да направя промяна или да отстъпя от главния си вътрешнополитически приоритет, какъвто е реформирането на бездънната ни здравна система, зарече се Обама.
Основен елемент в проекта, представен от Белия дом за одобрение в Конгреса, е въвеждането на федерална здравноосигурителна система, която да позволи и на онези 46 млн. американци, които сега нямат никаква здравна осигуровка, да получат такава. Срещу плана на президента обаче скочи могъщото лоби на застрахователите, чийто монопол ще бъде сериозно разклатен и ще се понижат цените на здравните услуги.
Протестиращите във Вашингтон обаче обвиниха администрацията на Обама, че харчи безконтролно пари на данъкоплатците - за здравнаса система, за спасяване на фалирали банки и автомобилни концерни. Те твърдят, че влагането на такива пари в държавна здравноосигурителна система ще подхрани инфлацията и ще водеве страната до стопанска разруха.
Това бе най-масовият протест срещу политиката на Обама след встъпването му в длъжност през януари т.г. "Роден свободен, облаган с данъци до смърт", се четеше на един от плакатите. Друг от протестиращите, имигрант от Украйна, каза: "До гуша ми дойде от социализъм в СССР."
Демонстрантите, мнозина от тях пристигнали от различни краища на САЩ, задръстиха няколко квартала около Капитолия. Те скандираха: "Стига, стига!", "Обама е лъжец", "Ние, народът". Мнозина наричаха Обама социалист или комунист.
Организатор на проявата бе консервативната групировка "Фрийдъмуъркс" - масово движение, борещо се за по-ниски данъци и помалко държавна бюрокрация. Много от пристигналите от страната заявиха, че сами са си платили пътните разноски, за да дойдат на протеста.

ОТГОВОРЪТ
"Няма да позволя нечии користни интереси да използват изпитаната тактика на дезинформация, за да запазят сегашното статукво", подчерта Барак Обама в словото си в Минесота - един от щатите с най-малко здравно неосигурени жители. Той каза, че планът му за здравна реформа е отворен за идеи от целия политически спектър и че е готов да чуе всяко сериозно предложение. "Няма обаче да си губя времето с тези, които имат за цел да провалят плана ми, вместода го подобрят", подчерта Обама. Осъществяването на плана ще струва 900 млрд. долара и цели минимум 97% от американците да получат здравно осигуряване.

Берлускони при Кадафи въпреки протестите
Буря от протести сред опозицията предизвиква програмираната за 30 август визита на премиера Силвио Берлускони в Либия. Външният министър Франко Фратини обаче каза, че тя сега „е по-необходима от всякога".
Така правителството отговори на критиките, че Берлускони ще почете либийския лидер, който посрещна като национален герой атентатора от Локърби Меграхи. На критиките в цял свят Кадафи отвърна, че и „осъдените български медици са били посрещнати в родината си и от Европарламента с аплодисменти и на крака, като че ли са герои".
Според Фратини сегашните полемики във Великобритания около освобождаването на Меграхи не променят програмата на Берлускони и визитата му се подготвя с огромно внимание. „Кадафи е председател на Африканския съюз и не можем да си говорим за Африка, а след това да не срещаме онзи, който я представлява. На второ място, с Либия показахме, че сме скъсали с колониализма. Никоя друга страна не го е направила, така че си приписваме тази заслуга. На трето място, с Либия имаме вече затвърдени отношения, които са не само икономически, а и свързани със средиземноморското сътрудничество", аргументира се Фратини. По време на визитата си Берлускони ще постави първия камък за изграждането на крайбрежната магистрала, в която инвестира и Италия.
Въпреки че премиерът ще отиде в Либия на 30 август, той няма да присъства на празнуването на 1 септември на 40-годишнината от вземането на властта от Кадафи. Италия обаче ще участва в тържествата с въздушно акробатично шоу, изпълнено от нейни военни самолети.
В Либия Берлускони трябва да провери и как върви договорът между Рим и Триполи, чиято цел е да спре наплива по море на имигранти към Италия.
ВИОЛИНА ХРИСТОВА, Рим

Футбол, цар, княгиня и Доган на килимчето пред Яне
Царят, сестра му Мария Луиза и Ахмед Доган са сред хората, които ще бъдат изслушани в Комисията по корупция и конфликт на интереси. Това съобщи председателят й Яне Янев.
Не е лесно да се стигне обаче до офисите му в Партийния дом. Слизаш от асансьора на първия етаж, тръгваш наляво, завиваш пак наляво, качваш се по едни стълби, вървиш по извит надясно коридор, слизаш по други стълби, излизаш на по-широк коридор, завой наляво и търсиш след 10-15 метра номер 118, който ти се пада вдясно.
В синхрон с темата е фактът, че върху тази сталинистка сграда навремето имаше рубинена петолъчка, която някой открадна. Днес там са всички комисии. Отвътре Партийният дом прилича на училището на Хари Потър с дълги разклоняващи се коридори, стълбища, полунива и асансьори, които те качват или свалят на неподозирани места. “Антикорупция” заема два просторни офиса, които гледат към фонтана пред президентството и Археологическия музей.
“За 4 седмици сме обработили 130 сигнала за корупция и конфликт на интереси”, съобщава Елеонора Николова. Бившата кметица на Русе, после синя депутатка и член на партията ЕНП, сега е юридически сътрудник на Янев. За да въведе ред в купищата документация, тя систематизира писмата, изпратени от случайни граждани, различни организации, бизнесмени, политици и пр. засегнати хора.
“Тук идват възможно най-разнородните сигнали, които могат да ви минат през ума - от кметовете-феодали до игумена на Бачковския манастир”, разказва Яне Янев.
“Той си е направил царство в рамките на Светия синод и е по-скоро едър бизнесмен, отколкото свещеник. Основно отдава манастирските земи под наем, от паркинга нагоре всичко е отдадено от него. Описани са разни модерни лимузини, които си е купил.”
Янев и Николова не говорят с имена и не показват съдържанието на документите, които цитират. “Преди да се провери сигналът, не обявяваме имената на тези, които изслушваме, защото има риск да злепоставим някого. Информацията може да бъде 100% истинска или манипулативна. Затова не е в добрия тон всички заседания на комисията да бъдат открити, както беше при предишната комисия”, обяснява юристката.
Нямало забатачена работа от мандата на 40-ото народно събрание, като изключим някои истории с продължение, каквато са имотите на царя. Янев отдавна твърди, че Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза са получили реституция, ощетявайки останалите наследници на цар Фердинанд. “Подписах цялата преписка от анкетната комисия за установяване на царските имоти в 40-ото НС, за да ни бъде предоставена.
Фактологията е към 7-8 хиляди страници.
Сега влиза в нашата комисия. Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробог ще бъдат изслушани, за да се види дали те са инициирали подаването на документи с невярно съдържание. Подавайки документи за наследници, те представят удостоверение, което във всички случаи е с невярно съдържание”, твърди Янев.
Според лидера на “Ред, законност и справедливост” има две основни хипотези, чрез които царят и сестра му могат да отхвърлят обвиненията, но и двете “издишат”.
Първата е да твърдят, че имотите са им наследство, но тогава трябва да обяснят защо са елиминирали петимата си братовчеди, децата на леля им Надежда (Фердинанд е имал 4 деца - Борис III, бащата на Симеон и Мария-Луиза, Кирил, Евдокия и Надежда).
В подкрепа на тезата си Яне Янев припомня продажбата на имот на княгиня Евдокия зад кино “Изток”, в която участват всички наследници: “Не може за един имот да има едно основание, а за друг - друго. Така че Симеон изгаря при тази хипотеза.”
Вторият вариант бил Симеон и сестра му да заявят, че имотите са на Интендантството на цивилната листа. Шефът на “Антикорупция” обаче е категоричен: “По тази хипотеза също изгарят. Имаме неопровержими документи, че Интенданството е било държавна институция и всяка година Народното събрание й гласува бюджет от държавната хазна. С тези пари са купени имотите.”
Янев съобщи, че царят и княгинята ще бъдат призовани да се явят в комисия с редовни писма.
“Ако откажат, ще бъдат доведени принудително”, предупреждава той, позовавайки се на чл. 80 от конституцията. “Нали Симеон твърди, че е български гражданин? Не знам Мария Луиза Хробог дали също е такава. Ако не е, ще се обърнем към нея чрез посолството.”
За изслушване ще бъде викан и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Още от миналия парламент е образувана преписка по сигнал на ДСБ за проверка на 5 имота. “Работата по нея не е приключила, там се прави ревизия на физическите лица, декларирали собственост върху имотите, която вероятно ще приключи с наказателни производства”, казва Николова. Янев добавя, че в комисията е постъпил нов сигнал, който се отнася до имотите на Сокола на ул. “Беловодски път” в София, където са прословутите сараи и в с. Дръндар.
Имало поне 10 сигнала, които водят до бившия премиер Сергей Станишев. По този въпрос шефът на комисията е лаконичен - ставало въпрос за решения на МС, взети при явен конфликт на интереси.
“Приоритетно ще бъдат изслушани също шефовете на НАП и агенция “Митници".
Имало и цяла група сигнали за митниците, като два от тях се повтарят - за митница Видин и за митница Горна Оряховица. Става дума за прословутата захар от заводите в Стара Загора и Горна Оряховица, която отива до Сърбия и се връща, препакетирана като “микс чай”. “ Ако за камион с такъв микс акцизът е между 6 и 8 хиляди лева, то за захарта акцизът е 320 000”, пресмята Елеонора Николова.
“Сигналите са от митнически служители, върху които е упражнен натиск. Те виждат, че се разпорежда неправомерно оформяне на вноса, възразявали са многократно, дори са си вземали болнични, за да се скрият, защото са знаели, че вършат престъпление”, казва сътрудничката в “Антикорупция”.
Една от най-дебелите рубрики в комисията е “Сигнали срещу кметове”. Николова акцентира върху един - срещу кмета на Ямбол. В него пише, че той е сключил поредица договори за над 30 милиона лева, при положение че в общината му има максимум 8 милиона. Николова изрежда: “Разпоредил се е към дружества, които са бивш негов бизнес, възложил е обществени поръчки на съмнителни фирми и парите са изчезнали.”
Сигналът е подписан от двайсетина общински съветници в Ямбол, повечето бивши и настоящи членове на ГЕРБ. “Описват разпоредителни сделки, които будят тревога. Мащабни инфраструктурни проекти - асфалтирания, нови водопроводи, поръчки за 5 години за сметосъбиране и обработка на депо. Разказана е и история за неговите 4 фирми - как са прехвърлени и какъв конфликт на интереси има, защото той продължава да работи със старите си партньори”, обяснява Елеонора Николова.
Комисията разглежда и скандали в съдебната власт. Като се отсеят доносите, имало и основателни сигнали. Янев цитира скандални данни за корупционни схеми в Благоевградския окръжен съд.
“Получихме едно постановление на Главна прокуратура - продължава Елеонора Николова. - Става дума за схемите, по които някои хора са направили още през 1992 г. монополи.
Давам пример: мощни застрахователни компании са създали дъщерни дружества, които са направили смесени предприятия с НЕК и останалите енергийни предприятия. Създавайки смесени дружества, те прескачат Закона за обществените поръчки и всичките застраховки стават само в тези дружества. Така че, когато говорим за свободен пазар, трябва да кажем, че в България той не действа, защото действат монополите.”
В “Антикорупция” имало и много сигнали за безогледно разрушаване на природата.
Според експертите в комисията през последните месеци от мандата на тройната коалиция всички министри са давали концесии бързо и непрозрачно на определени фирми без ОВОС.
Така се унищожават най-китните села около София, каквото например е Студена. Там се провел референдум срещу добива на инертни материали. Това се прави с взривове, на ден през Студена минават по 400 тежки камиона.
Комисията смята да инициира промени в Закона за обществените поръчки. Пристигнало много тревожно писмо от италианския посланик, с което той препраща на Янев сигнал от крупна италианска фирма - лидер в областта на водното строителство. Италианците се оплакват от обществена поръчка, при която е предпочетена фирма, специализирана в търговия на коли, без никаква биография в строителството.
“Конфликтът на интереси е океан във всички сфери - и в местното, и в държавното управление”, казва Янев. На въпроса дали му е оказван натиск, за да скрие някой сигнал или да престане с изказванията по определена тема, лидерът на РЗС отговаря:
“Всеки ден и по всякакви начини”
Не влиза в подробности, но допълва: “Докато съм председател на комисията, ще се работи праволинейно.”
За да не стават недоразумения, Николова уточнява: “Комисията по корупцията не е трибунал, това е част от парламентарния контрол върху всички останали власти. Ролята й е да направи сигналите публични, да ги предостави на правозащитните органи в такъв вид, че да не могат да бъдат скатани. Един месец, след като възложим проверка по даден случай, ние продължаваме да упражняваме контрол с писма. Ако нямаме отговор, можем да отидем и лично да проверим защо се бавят преписките, да сезираме Висшия съдебен съвет и Инспектората.”
Според юристката така комисията помага на правосъдния министър Маргарита Попова, която се закани да освобождава служители, които подхвърлят преписките и не работят инициативно.
“Надявам се т.нар. олигарси да разберат, че няма да ги щадим. Те са редови граждани и скоро ще трябва да дават отговори пред нашата комисия”, обобщава Яне Янев.
ДИЛЯНА ЦЕНОВА

Проверяват семейство, източило предприятие за хасе в Плевен
Комисията по корупция и конфликт на интереси разследва една история от 90-те години. Както всички останали и този казус ни е предоставен без имена, за да не бъдат засегнати невинни, казва сътрудничката Елеонора Николова.
Шеф на предприятие за производство на хасе в Плевен го приватизира с масовата приватизация, след което в неговия директорски стол сяда собствената му дъщеря. Самият той става депутат от БСП. Източил, каквото могъл от предприятието, за да намали активите му. След това дъщеря му веднага прехвърля 3 милиона тогавашни лева в една офшорка и продължава да обезкостява фирмата. Съпругът й също е назначен на ръководна длъжност, двамата действат в тандем.
Накрая дружеството изпада в несъстоятелност и съдията налага запор на цялото имущество. Но това не спира дъщерята и зетя на стария директор и те продължават да апортират в създадени от тях дружества всичко, което притежава предприятието - земя, сгради и пр. Междувременно синдикът започва да продава активите и добросъвестни трети лица купуват. Един ден обаче потресени установяват, че преди това имотите са апортирани. Николова отбелязва, че това е било делото на 2002 г.
“Историята е изключително показателна- над 1000 души остават без работа, не получават обезщетения, предприятието е ликвидирано и съсипано”, коментира тя. Дъщерята и зетят били причина в момента да се водят един куп граждански дела, а наказателното дело е върнато за доразглеждане и си седи в нечии чекмеджета. Първоначалните присъди са били сериозни - 7 г. за мъжа, 4 за жената, но не са влезли в сила. “Това е наистина модел на незаконна приватизация”, казва бившата депутатка. (24часа)

8 отбора скрили милиони данъци
8 футболни отбора са укрили 8 млн. лв. данъци и са си приспаднали незаконно 4 млн. лв.
Това стана ясно вчера, след като шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов и депутатът Яне Янев връчиха на зам. главния прокурор Бойко Найденов доклад за извършената ревизия на всички отбори от А група.
Според запознати най-много данъци са били укрити от ЦСКА. Според други източници рекордьор е “Ботев” (Пловдив). След тях са “Марек”, “Локомотив” (София), “Литекс”, “Локомотив” (Пловдив), “Берое” и “Беласица”. В момента тече проверка на “Левски”, но от нея засега няма резултат.
“Основната констатация, която се потвърждава, е, че не са декларирани реалните суми, които са изплащани на футболистите”, обясни Стефанов. По думите му един от клубовете е укрил 2 млн. лв., 3 отбора са укрили по над 1 млн., а друг - над 500 хил. лв., а останалите - по над 100 хил. Според Стефанов големите нарушения са там, където са намерени анексите към договорите, които уговарят допълнителните възнаграждения. Основните трудови договори са били за около 220 - 500 лв. на месец, а с анексите сумите набъбвали до 12 хил. долара.
Проверката обхваща периода от 2005 до 2008 г. “Следващата седмица ще бъде свикан Националният координационен център на Министерството на финансите и ВКП, който ще прецени дали има извършено престъпление или не”, допълни шефът на НАП. Ще бъдат назначени цялостни проверки на доходите, имуществото и стандарта на живот на собствениците на клубовете и футболистите.
Укритите данъци не са само от 8 отбора, затова съм помолил да не се огласяват имена, но да се върви докрай към всички, които са нарушавали. Да се лъже по този начин, не може да продължава. Така опорочават системата и заради някаква евтина печалба се загърбва интересът на феновете на първо място, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Според него това създавало напрежение в държавата и затова той възложил разследване. Ще отидем навсякъде в “Левски” да разследваме. Съжалявам, че действаме така, че все едно държавата започва от днес, все едно 20 г. нищо не е пипано. Където и да пипнеш, е все тая лъжлива корупционна схема, навсякъде. Явно 20 г. такъв манталитет е създаван. Колкото и да ме мразят, така ще действаме, каза още Бойко Борисов.
ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Здраво са редактирали вота в Турция
ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ около гласуването в чужбина, в частност в Турция, се множат. Според изявление на говорителя на МВнР оригиналите на секционните протоколи от гласуването не са стигнали до София. Не че са кой знае колко обемна пратка, барабар с всички изборни материали - общо стотина чувалчета. Друг говорител - този на ЦИК - пояснява, че оповестените и публикувани (включително на уебстраницата на ЦИК) резултати по секции се основават на протокол-грамите, изпращани от посолството в МВнР в изборната нощ, съответно препращани на ЦИК, за да бъдат изчислявани изборните резултати.
Смели публикации в пресата цитират невъзможни числа, позовавайки се на оригиналите на секционните протоколи. Все пак някой освен авторите им е виждал такива протоколи, което е безспорно доказателство за демократичния характер на целия изборен процес. В Народното събрание дори е създадена комисия. С кратък двумесечен, за сметка на това мъгляво формулиран мандат, което трябва да е причината комисията още да не е заседавала.
Делата в Конституционния съд за изборните резултати вече са насрочени. Докладчиците ще могат да докладват на основание на известните им факти, с което правно-конституционната процедура ще бъде приключена.
На "ценителите" на фактите остава широко поле за дерзаене. Заради публичния характер на документите, наречени секционни протоколи, все някога ще се стигне до оригиналите. Освен ако междувременно някоя "чистачка" не ги отпрати по невнимание на вторични суровини.
Парламентарната комисия все пак, от кумова срама, би могла да побеседва с редактора на секционните протоколи от ЦИК. На страницата на ЦИК всички числа от секционните протоколи са изрядни, което ще да е било особено служебно задължение и чест на анонимния редактор. Може да направи публичен дебют, по-зашеметяващ от този на Азер Меликов.
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - СОЦИОЛОГ


ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

ВРЪЩАМЕ САМО ЕДИНИЯ ЕЪРБЪС
Ако има вариант неустойката за връщането и на двата самолета да бъде намалена, държавата все пак ще развали договора, коментира премиерът
Правителството обсъжда варианта да прехвърли плащанията за втория самолет и да запази договора за лизинг без неустойки. Въпросът е дали губим само 15 млн. лева или ще платим 30 млн. лева за отказа от този договор, коментира премиерът Бойко Борисов
Елена Димитрова 2009-09-23 14:46:00
Договорът за единия самолет „Еърбъс А 319” да бъде запазен, а вноските за втория правителствен самолет да бъдат прехвърлени към плащанията за него. Това е предложил министърът на транспорта Александър Цветков на Министерския съвет. Той мотивира промяната на позицията си за разваляне на сделката, сключена от предшественика му Петър Мутафчиев, с възможността по този начин държавата да се измъкне от плащане на неустойки на доставчика на двата самолета на старо за правителствения Авиоотряд 28.
В началото на август кабинетът реши да развали договора с доставчика „Би Ейч Ер” за петгодишен лизинг на два самолета на старо на обща стойност 109 млн. долара. При варианта, който се предлага сега, цената ще бъде запазена, както е договорена, като през тази година държавата ще плати само една вноска от 900 хил. долара по договора за доставка. Другите плащания за годината ще бъдат приспаднати от вече преведените суми за първия самолет. Правителството ще гласува решението след седмица, но ако се запази договора за лизинг и за единия самолет, ще трябва да бъдат съкратени още държавни разходи.
Министрите в кабинета са се разделили на две по въпроса дали сделката да бъде запазена в този вариант или все пак да бъде прекратена,
съобщи премиерът Бойко Борисов. Той допусна варианта за връщане само на единия самолет, ако това ще спести плащанията по неустойките. Министерството на правосъдието трябва да представи становище за шансовете на държавата да спести 15 млн. лева от неустойките, ако се стигне до дело заради развалянето на договора. По думите на премиера, ако има начин очакваната неустойка от 30 млн. лева да бъде намалена наполовина, сделката с доставчика все пак ще бъде прекратена.
Държавата може да си върне вложените до момента средства само, ако съдът обяви сделката за нищожна. За да стане това, трябва да се докаже, че доставчикът е нарушил някое от условията по договора.
„Няма никаква логика да купиш два стари самолета, изобщо необорудвани за нуждите, за които ги купуваш, на такива цени, да налееш 44 млн. долара за един самолет, който вози 140 пътници”, коментира премиерът. По думите му
няма кой да се вози на този самолет в момента,
но ще се търси най-изгодният вариант за държавата при въпроса дали сделката да бъде прекратена изцяло или само наполовина.
До средата на август за доставката на двата самолета бяха платени над 14 млн. лв. Още 800 хил. лева са дадени за обучение на пилотите за управление на този тип самолети. Месечната вноска за двата самолета възлиза на 2,8 млн. лв.
Още при встъпването си в длъжност транспортният министър назначи проверка за това как е изпълнена процедурата по обществената поръчка, която показа, че е имало кандидат, който е предложил по-ниска цена за доставката на самолети за правителствения авиопарк. Според данните на министър Цветков самолет от модел „Еърбъс А319” е можело да бъде доставен на цена от 42 млн. долара, а лизингът е оскъпил самолетите с още 10 млн. долара. Основното възражение на министъра беше, че доставените самолети не отговарят на предварително заложените критерии и не могат да осъществяват междуконтинентални полети без спиране за презареждане. Според закона за обществените поръчки процедурата е трябвало да бъде прекратена, обясни тогава Цветков и изпрати документацията по сделката в прокуратурата.
След това на Александър Цветков беше възложено да осъществи процедура за наемането (чартирането) на самолети, които да извършват полети за нуждите на правителството като тя да се отнася само за полетите, които правителствения авиоотряд не може да изпълнява.

ВЛАСТТА НЯМА ДА ЧАКА “СТАНИШЕВИТЕ ДА УБИЯТ ДЕТЕ”, ЗА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ
Бойко Борисов за пореден път заяви твърдото си намерение да накаже по подобаващ начин всички бивши управници, които са ощетили държавата.
Кабинетът “Борисов” внася предложения за промени в Закона за амнистията, ако Конституционният съд не уважи жалбата на новата власт и не обяви приетите от старите управници текстове за противоконституционни
Правителството е взело категорично решение да внесе в Конституционния съд жалба срещу приетия от стария кабинет Закон за амнистията. Според него на наказателно преследване не подлежат всички, извършили престъпления по непредпазливост до 1-ви юли 2008 г., за които биха получили до пет години затвор. Този текст пречи под отговорност да бъдат подведени бивши министри, кметове и шефове на агенции.
Новата власт иска от магистратите да решат дали законът не противоречи на Конституцията. В случай, че съдът не види нищо нередно в текстовете, прокарани от кабинета ”Станишев”,
в парламента ще бъдат внесени предложения за промени в закона.
Гневът на правителството беше предизвикан от факта, че за да се спазят текстовете на Закона за амнистията, разследващите органи да си затворят очите и за нарушения, обединени под наименованието ”безстопанственост по непредпазливост”, в което всъщност могат да бъдат обвинени част от представители на старата власт. Премиерът Бойко Борисов обясни, че бившите управляващи следва да бъдат съдени именно за такива престъпления, тъй като
сегашното правителство нямало да чака някой от нарушителите да убие дете, например, за да се изправи пред Темида.
Борисов коментира проблемния член 1 от Закона за амнистията като заяви, че екс висшите държавни функционери го одобрили с ясното съзнание, че той ще ги пази от влизане в затвора, въпреки нанесените от ”некомпетентното им управление” вреди. Министър-председателят обвини предишната власт в умишлено сключване на договори, които обслужвали частни интереси и даде пример със скандалната сделка за закупуване на двата скъпи и същевременно неотговарящи на заложените технически изисквания правителствени самолети ”Еърбъс”.
”Станишевите са амнистирани, сиреч - кой крал крал”, отсече Борисов.
Още миналата седмица съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова обяви, че вече е сформирана работна група, която трябва да изготви жалбата срещу законовия текст, след което тя незабавно ще стигне до магистратите.
„Всеки един закон за амнистията поражда такъв ефект. Има една категория лица, които се възползват от него. Ако делата съдържат доказателства само за безстопанственост, а не и за друго възможно престъпление, да, те ще бъдат обхванати от Закона за амнистията и наказателно преследване няма да се проведе”, коментира в сряда главният прокурор на републиката Борис Велчев. Той обаче поясни, че
в Наказателния кодекс обаче има повече от една възможност за разрешаване на подобен тип дела.
„Можем да търсим и престъпления по служба и умишлена безстопанственост по член 219, но не трябва да отиваме в детайли", поясни Велчев.
Представителят на опозицията Янаки Стоилов (БСП) също сподели мнението, че няма конституционни проблеми в Закона за амнистията, които спъват преследването на екс министри и други висши чиновници.
„Ако има някакъв проблем по отношение на неговото съдържание, той трябва да бъде обсъждан. Въпросът е обаче, че в наказателното законодателство всички изменения действат занапред. И, ако това се смята за пречка за търсене на отговорност, мисля, че
не трябва да служи като оправдание, за да се търсят реални доказателства за извършени нарушения", заяви Стоилов.
"За прокуратурата този закон има смисъл, ако води до облекчаване на работата й, тоест ако прекрати работата по много сравнително леки дела и позволи да пренасочим усилията си към по-тежките дела”, поясни обвинител номер 1. Но подчерта, че Законът за амнистията не само, че не е разтоварил особено много прокуратурата, но дори е породил съмнения с някои формулировки. ”Дали те ще се потвърдят или не, е въпрос на бъдеще", заключи Велчев.

7 ГОДИНИ БЕЗКОНТРОЛНО ХАРЧЕНЕ ЗА ЕКОЛОГИЯ
Преди да заеме мястото на Джевдет Чакъров Нона Караджова напусна екипа му заради несъгласие с политиката му Сметната палата поискала да прегледа документацията на държавното предприятие, което финансира дейностите по опазване на околната среда, но получила мълчалив отказ. Сега ревизира всички сделки от 2005 до 2009 г.
Сметната палата ще извърши одит на финансовото управление на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите за периода 2005 – 2009 г., реши парламентът. Документацията и начина, по който държавното предприятие е избирало кои общински проекти да финансира не са проверявани от 7 години, стана ясно по време на обсъждането. Докладът от проверката трябва да бъде внесен в Народното събрание до 31 януари 2010 г.
В последните четири години ведомството беше на пряко подчинение на министъра на околната среда Джевдет Чакъров, който разписваше решенията за безвъзмездно финансиране на общински проекти. Още в началото на управлението му се появиха обвинения, че проектите се разпределят на партиен принцип, консултират се, а впоследствие и се изпълняват от фирми от кръговете на ДПС. При поемането на поста министър Нона Караджова обяви, че през тази година
предприятието към екоминистерството е сключило договори за над 150 млн. лева за неприоритетни обекти в малки общини, за които няма осигурено финансиране.
Управителният съвет на ПУДООС отмени 280 одобрени от предишното ръководство проекта и прати 80 от тях в прокуратурата заради нарушения на процедурите и завишени цени. Повечето от проектите са за малки населени места в общини като Джебел, Дулово и Асеновград, където строителството на скъпи ВиК съоръжения не е оправдано финансово. Особено на фона на неизпълнените ангажименти за строителството на пречиствателни станции в градовете с население над 10 хил. жители.
От Сметната палата посочиха, че са поискали да извършат одит на работата на държавното предприятие още през миналата година заради сигнали за нарушения при използването на отпуснатите от министерството средства, но са получили „мълчалив отказ”. Последното стана запазена марка на ексминистъра Джевдет Чакъров, за което бизнесът го обвини, че пуска единствено проекти на компании, готови да финансират „касите на ДПС”.
Не може 7 години държавно предприятие да не подлежи на контрол, това навява
съмнения за политическа намеса при разпределението на парите и за конфликт на интереси, коментира съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Одитът трябва да каже дали отпуснатите от държавата пари са били изразходвани за действително договорените проекти и дали фирмите, които са изпълнявали въпросните общински проекти, отговарят на законовите изисквания, добави другият син лидер Иван Костов. От ДСБ настояват и да се види дали средствата за консултантски услуги са изхарчени рационално, като се имат предвид твърденията, че от 2005 г. досега ПУДООС е консултирано от приближени на ДПС компании, в някои от които „изтекоха” бивши кадри на министерството.
На тези обвинения Джевдет Чакъров отговори, че няма притеснения от проверките, защото управителният съвет на предприятието е взимал „прозрачни” решения, а отчетите за дейността му са били публични. По думите му предприятието е отпускало пари на общини в цялата страна.
Почти всички от предадените на прокуратурата договори с общините са на значително по-високи цени и не отговарят на европейските стандарти, има и сериозни нарушения в процедурите за обществени поръчки, обясни преди две седмици Нона Караджова. Тя коментира, че докато министерството е пръснало милиони евро за дребни проекти,
не е свършено почти нищо по ангажиментите в договора за присъединяване към ЕС. До края на 2010 г. България трябва да има 70 завършени пречиствателни станции в големите градове, но и до момента строителството на повечето от тях не е стартирало, а онези, които се изграждат, са на много ранен етап, за да бъдат завършени в срок. Освен това екипът на Джевдет Чакъров е „завишил” и изискванията към страната за строителство на скъпи пречиствателни съоръжения в населените места с население над 2000 души. За тях срокът за строителство на пречиствателни станции е 2014 г., като през 2003 г., когато са правени плановете, в България е имало 430 такива селища. Сега страната ще трябва да търси още пари за строителство на пречиствателни съоръжения, тъй като започналите в по-малки селища канализационни проекти ще трябва да бъдат завършени, с което броят на селищата, които ще бъдат включени към съответни пречиствателни съоръжения, нараства до 928, обясниха от новия екип на екоминистерството.
Проверката на проектите е показала, че от 80 построени пречиствателни станции, само 30 са на места, които отговарят на европейските изисквания за строителство на такива съоръжения.
За да избегне поне част от глобите за страната, екоминистерството е изработило подробен график за строителството на оставащите ВиК съоръжения. Намерението е то да бъде наваксано с парите от оперативна програма „Околна среда”. до началото на октомври трябва да е готова и пътната карта за прилагане на новия Закон за водите, с който трябва да бъде „подредена” собствеността върху ВиК съоръженията. Изискването беше поставено от ЕК като условие за пускане на помощта в областта на екологията. Според приетите промени в закона досегашните общински и държавни ВиК дружества ще се управляват от асоциации на общините на регионален принцип. Те трябва да приемат активите от досегашните водни фирми, да възлагат експлоатацията им на оператора и да решават какви инвестиции са необходими за обслужването на мрежите в съответния регион.


БОЙКО БОРИСОВ ДАВА МАГИСТРАЛА „ХЕМУС” НА КОНЦЕСИЯ
„Хемус"трябва да свързва София и Варна и ще е дълга 423 км
Към днешна дата са използваеми участъците Горни Богров - Ябланица и Варна - Шумен. За момента няма поставен краен срок за завършване на проекта, за разлика от магистрала „Тракия”
„Магистрала „Хемус" е много скъпа и няма желаещи да я строят”, каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в Каварна.По думите му два са вариантите да бъде завършен аутобанът. Това са отсечката Русе-Велико Търново-София да се концесионира, а частта от Търново до Шумен да се строи от държавата.
Това е първият случай, в който премиерът обявява, че ще използва механизма на концесиите при строежа на пътища.
Трасето на магистрала "Хемус" вече е ясно от октомври миналата година,
когато министерството на околната среда одобри ОВОС и за последния участък от Велико Търново до Шумен.
Автомагистрала "Хемус" в Северна България епредвидена да свързва София с Варна и дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София. Към днешна дата са използваеми участъците Горни Богров - Ябланица и Варна - Шумен. За момента няма поставен краен срок за завършване на проекта, за разлика от магистрала „Тракия”, която трябва да е готова до края на мандата на ГЕРБ. Очаква се не по-късно от края на октомври да бъде одобрена тръжната процедура за аутобана, за да може тя да стартира през ноември. В момента се работи интензивно по условията на процедурата, заедно с партньори от ЕС и „Джаспърс”, като се избира между три различни базисни модел на тръжна процедура.
На 5 декември 1999 г. официално беше открита отсечката, заобикаляща Правец. Тя е с дължина 5,47 км и поради трудния терен включва 2 виадукта и тунел „Правешки ханове” (871 метра). Мостът на 48-ми километър беше построен по технологията на конзолно бетониране, както и масивният мост с най-голям отвор от 140 м в страната. Строителството на участъка започва през 1984 г., но в края на 80-те години е спряно поради липса на финансиране. Завършено е през 1999 г. Тунелът и двата виадукта имат само 2 ленти за движение във всяка посока без лента за принудително спиране и не отговарят на изискванията за автомагистрала.
На 30 декември 2005 г. беше открита отсечката Шумен - Каспичан с дължина 12,8 км. За изграждането й са вложени 77,6 милиона лева. Според министър-председателя Сергей Станишев това е най-голямата отсечка, пусната в експлоатация, и „малко магистрални пътища са изградени през последните 15 години”.

БРАУН: СЛЕДВАЩИТЕ 6 МЕСЕЦА СА ИСТИНСКИ ТЕСТ ЗА ИКОНОМИКАТА
www.cross-bg.net
Министър - председателят на Великобритания Гордън Браун, заявил, че следващите шест месеца ще бъдат истински тест за това, дали правителствата могат да се обединят в борбата с икономическата криза, климатичните промени и проблемите на сигурността, пише "Уолстрийт Джърнъл"В речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Браун казал, че е имало тясно сътрудничество през последните години в международната икономика, но че лидерите "не трябва да бъдат самонадеяни". Преди срещата на групата на 20-те развити и развиващи се страни в Питсбърг, Браун казал, че правителствата трябва да изпълнят задълженията за поддържане на фискалните стимули, ако те не "пречат на възстановяването". Той заявил, че по време на срещата на върха, Г-20 трябва да осигурят "правилното планиране на стратегии за излизане от кризата" с антикризисни политически мерки и трябва да се стремят към силен глобален растеж, който да е "балансиран и устойчив". Той казал още, че ще изисква "улесняване на споразумението за създаване на ясни цели за това, как всеки от нас може да допринесе най-добре за растежа в световен мащаб и в бъдеще". Относно изменението на климата, Браун повтори призива си за фонд от 100 милиарда долара за подпомагане на развиващите се страни за адаптиране и допълнил: "Сега е моментът за действие". "Не по-късно, не на друга конференция, не в другото десетилетие, след като сме загубили 10 години в бездействие и забавяне", заявил Браун. От Великобритания казват, че Браун е получил положителен отговор в Ню Йорк от други лидери на поканата му към ръководителите на правителствата да присъстват на срещата на върха в Копенхаген. Също така се казва, че е получил широка подкрепа за фонда от 100 милиарда долара за изменението на климата на вечеря със световните лидери късно във вторник. В своето изказване, Браун също така е предупредил Иран и Северна Корея, че те ще им бъдат наложени големи санкции, ако продължават да развиват ядрените си програми. Браун е съобщил, че като част от усилията за осигуряване на неразпространението на ядрени оръжия, както и намаляване на ядрените запаси, неговото правителство ще помисли за намаляване на ядрените си подводници от четири на три.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НС ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ СЪС ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕП ДАЯНА УОЛИС
www.cross-bg.net
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне на 25 септември от 9.30 часа със заместник-председателя на Европейския парламент Даяна Уолис. Даяна Уолис е в България за участие в конференция на тема "Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения", организирана от Българската асоциация за европейско право.

Няма коментари: