понеделник, 21 септември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 21 СЕПТЕМВРИ 2009

По 24 часа

Обезобрази го с киселина! В очите, да остане белег!
Hа 3 ноември 2008 г. в столичния кв. Лозенец е напръскан с киселина бизнесменът инж. Симеон Зарев. Той обаче с помощта на двама младежи успява да задържи след кратко преследване нападателя Мариян Геочелов, бивш рейнджър в Ирак и Босна и Херцеговина. 33-годишният плевенчанин, нает за мократа поръчка, прави самопризнания в полицията и става свидетел по делото, като сключва споразумение с прокуратурата и получава условна присъда. Мариян Геочелов посочва като посредници Васил Василев-Американеца от Перник и сириеца Ааднан Хасун. Рейнджърът разказва как двамата са му предложили срещу 500 лв. да напръска с киселина Симеон Зарев. Завели го до офиса на бизнесмена, за да му го покажат тайно. След като разпознава на снимки Американеца и Сириеца, първият е обявен за издирване, защото се укрива в Сърбия, а вторият е задържан. Ааднан Хасун също прави признания и посочва египтянина Мохамед Хасан като поръчител на атентата. Обяснява, че Хасан му е предложил 60 000 лв., за да организира нападение срещу Симеон Зарев. Зарев и египтянинът влизат в остър спор, защото българинът пуска жалба срещу негов строеж и така спира работата на обекта. По-късно в съда е депозирана фалшива молба от името на Зарев за оттегляне на жалбата. След като прокуратурата започва разследване за фалшификацията, изненадващо от Съдебната палата изчезва цялото дело по случая. И така докато се стига до нападението над Зарев на 3 ноември. Точно година по-късно разследването по случая е приключило и е насрочено съдебно заседание. Обвиняеми са египтянинът Мохамед Хасан като поръчител и Васил Василев-Американеца като посредник за атентата. Това е първото поръчково покушение с киселина, в което разследването успява да установи и изправи пред съд всички действащи лица - от физическия изпълнител през посредниците до човека, който дава парите. Аферата, в която суми като 20 000 лева се раздават като визитни картички, не само не е потулена заради взет подкуп, а е разкрита не от някакви суперслужби, а от дознателя от Четвърто РПУ Деян Славов и от районния прокурор Соколова. Четете в няколко броя на вестника показанията на всички участници и реакциите им при очните ставки помежду им.
Ааднан Абу Хасун, признал се за виновен посредник:
Признавам се за виновен. Мохамед ми каза да намеря един човек да направи беля на Симеон. Аз му казах, че ще видим. Друг ден аз говори с един човек, който се казва Васко, който го познавам от години.
Аз говорих с Васко за този проблем и той каза, че има човек, който може да направи тази работа. Аз му казах Мохамед иска беля да направи на този човек. Васко каза, че има такъв човек, който за три дни ще свърши работата. На другия ден Васко дойде в моя магазин, който се намира на ул. "Пиротска" 53. Каза, че човекът е готов и първо каза 20 000 лв. Аз му казах, че ще попитам Мохамед. Мохамед се съгласи, даде парите и аз ги дадох на Васко. Моето участие дотук приключи и след 10 дни г-н Мохамед се обади и ми каза, че полицията ме търси за този проблем.
Нападателят Мариян Геочелов:
Ходил съм на три военни мисии - през 2001 г. в Босна и Херцеговина за 6 месеца, през 2003 г. в Ирак за 6 месеца, 2006 г. пак в Ирак за 6 месеца. В края на октомври 2008 г. ми се обади по мобилния телефон Васко от Перник. С него се бях запознал преди 9-10 месеца. Запозна ме мой приятел Даниел - полицай от София.
Той ми препоръча Васко като човек, който може да ми помогне да си върна едни 12 000 лв., които бях дал на един човек, но той не ми ги връщаше. Васко ме беше ангажирал да му търся имоти около Плевен за един сириец, който се казваше Ааднан.
В края на октомври Васко поиска да се видим в София, тъй като има предложение за работа или някаква поръчка за мен. Срещнахме се и в колата му под часовника на Централна гара. В автомобила беше и Ааднан. Той ми каза, че предлага - 500 лв. за мен, за да напръскам г-н Зарев с киселина.
Г-н Зарев не го познавам. Знам, че е адвокат или предприемач. Каза ми, че трябва да го обезобразя, като му остане белег поне на едната буза. Аз приех. Тогава Васко ми каза, че въпросният човек трябва да се напръска до 5 ноември. С колата той и Ааднан ме закараха да ми покажат офиса, където трябваше да намеря г-н Зарев.
Васко ми показа автомобил "Сеат Толедо" и Зарев. Той беше с побеляла коса, с черна шапка, на възраст около 60 г., нисък на ръст. Излязах от колата, разходих се по улицата, за да запомня мъжа с бялата коса.
Васко ме попита дали имам киселина, а ако нямам, той ми предложи да ми даде. Казах, че имам малко. Аз имах около 15 грама, която ми беше останала от иманярството, с което се занимавах тогава, за да промивам монетите. Съгласих се да свърша работата, понеже имах нужда от пари. Каза ми, че ще ми плати парите - 500 лв., когато работата бъде свършена. После Васко ме закара до гарата. Уговорихме се да дойда в София на 3 ноември и да си нося киселината, за да изпълня поръчката. Каза ми да напръскам Зарев в очите с киселината, сложена в спринцовка.
Вчера - 3 ноември, около 12 ч пристигнах пак в София. Ходихме с брат ми на бинго в подлеза на гарата. Около 14 ч минах до детския магазин. Там Васко ме чакаше. Потеглихме. В колата извадих бурканче от детско пюре, в което бе киселината. Напълних стъклена спринцовка, която носех от вкъщи.
Васко ме остави на две-три преки от адреса на Зарев и си тръгна, като им каза, че Мохамед ще даде сумата. Каза ми, че ако са доволни ще има още поръчки. Слязох и обикалях няколко часа до сеата.
Около 18 ч забелязах Зарев да излиза от сградата. Той стигна до колата, отвори я, като аз го изчаквах да отвори предната врата и да седне. Зарев отвори вратата и тъкмо сядаше, като единият му крак беше навън, когато се приближих бързо до него и го напръсках. Не знам дали изстисках докрай спринцовката.
Жертвата Симеон Зарев:
Приближавайки се към шофьорската врата на колата и когато я отворих, усетих с периферното си зрение, че някой посяга към лицето ми с нещо. Човекът изскочи някак иззад колата. Аз инстинктивно си обърнах главата встрани, за да си предпазя лицето, защото имаше ръка, насочена към лицето ми. В този момент усетих силна концентрирана струя, която се впръсква във врата ми. Замириса ми много силно на сярна киселина. Изчаках струята да намалее, защото прецених, че не може да бъде безкрайно дълга, и когато тя намаля и изчезна, се хвърлих по посока на човека и се разкрещях: "Изрод! Заля ме с киселина!"
Нападателят Мариян Геочелов:
Напръсках го по врата, шапката и пуловера. Имах хубава възможност да го напръскам в лицето, но не го направих, като това решение бях взел по-преди. Напръсках го от разстояние около 1,50 метра. Веднага побягнах, тъй като Зарев се развика, че е напръскан с киселина. Викаше, че дава 1000 лева, който ме спре. Побягнах по улицата вляво до парка. Там хвърлих спринцовката. Бяха ме подгонили две момчета, като Зарев също тичаше.
Жертвата Симеон Зарев:
Започнах да го преследвам нагоре по ул. "Христо Смирненски", като първоначално дистанцията помежду ни беше метър и половина. Огледах се кой може да ми помогне, защото аз крещях за помощ. Видях, че от лявата ми страна има мъж и жена, които гледаха безучастно, и продължих с преследването нагоре. Но дистанцията започна да се увеличава, защото съм на 59 години.
В този момент видях, че на пресечката се появиха двама младежи. Единият от тях го хвана за ръкава, дръпна гои малко го изкара от ритъм. Това ми позволи да ги наближа малко и преследването продължи по ул. "Кръстьо Сарафов".
Скоро едно от момчетата отново успя да го дръпне за ръкава. Младежите явно се страхуваха да му се нахвърлят, защото са подозирали, че може да е въоръжен. При последното му дръпване аз успях да го настигна. Той беше доста изморен. Беше облечен с дебело яке и според мен прегря. Аз бях по тънка фланела и бях с предимство.
Стефан Йовев, студент, свидетел:
Вървях си сам по бул. "Христо Смирненски", когато чух мъж да вика. Обърнах се назад и на около 30 метра зад мен видях около 35-годишен мъж да бяга срещу мен. Помислих, че някой е ограбен, и се опитах да хвана мъжа. Той ме отблъсна и зави наляво към гората. През това време видях и още един мъжи едно момче да гонят мъжа, който ме блъсна. Тримата продължихме да гоним мъжа към гората, като възрастният мъж викаше: "Хванете го! Напръска ме с киселина!"
След около 20 метра настигнах мъжа, блъснах го в гръб и той се блъсна в паркирана наблизо кола. Това го забави и тримата, коитого гонехме, го хванахме.
Възрастният мъж хвана за ръката мъжа, който бягаше, и каза, че ще се обади на полицията.
Нападателят Мариян Геочелов:
Имах възможност да избягам, но не го направих. Оставих се да бъда хванат. Зарев се обади в полицията. Каза на момчетата, като свърши всичко, да отидат да им даде по 500 лв.
Жертвата Симеон Зарев:
Когато го настигнах, бях до такава степен обезумял, че добре, че нямах оръжие. Хванах го за ръката и му казах нещо от сорта: "Изрод! Ще те убия!"
Изкрещях на момчетата да му хванат другата ръка, за да го обездвижим, но те стояха на разстояние около метър и половина и не смееха да се доближат.
Аз го бях притиснал към оградата. В този момент му звънна мобилният телефон и той го извади. Тогава аз му насочих юмрук в лицето и му казах: "Изрод! Не пипай телефона!" После се обадих на тел. 166.
Нападателят Мариян Геочелов:
След 10 минути дойдоха полицаите, сложиха ми белезници, качиха ме в колата и ме отведоха в Четвърто РПУ, където дадох обяснения.
Жертвата Симеон Зарев:
В "Пирогов" ме прие д-р Тодоров от клиниката по изгаряния. Докторът ми каза да си махна горните дрехи и на чешмата, която е в кабинета, ми изми обилно главата и тила с вода от чешмата.
Така ми каза, че трябва да бъде, и след това ми даде един чаршаф да се изтрия и аз се изтрих. Сестрата ми обработи мястото, където каза, че има зачервени петна и следи от изгаряне. Докторът каза, че кожата на пръстите му се е обезчувствила от това, че ми изми главата. През цялото време в кабинета на д-р Тодоров присъстваше и следовател от "Пирогов", който ме взе непосредствено от линейката.
Принципно аз очаквах някакъв вид нападение, защото г-н Мохамед ми се заканва от много дълго време. А такава развръзка очаквах, защото една седмица преди това имаше многократни предложения от Мохамед да се срещнем и да говорим.
За първи път чух за Мохамед, когато в средата на 2007 г. той поиска утвърждаване на подробен устройствен план на имот, който той беше закупил, в съседство с нашата сграда.
През лятото на 2007 г. по тази причина имахме среща при нас в сградата на "Нипроруда". Те искаха да застроят много повече от предвиденото в закона, с нула процента озеленяване, лишавайки нашата сграда от излаз към бул. "Стамболийски".
Ние бяхме против. Те предложиха някакви компенсации, но не стигнахме до споразумение. След време Мохамед ме извика на среща в неговия офис. Искаше да им съдействам проектът да мине без проблеми. Казах, че от мен нищо не зависи, а той ме изведе навън и ми обясни, че много ме уважава, но се страхува, че има много лоши приятели, които не разбират от човешка дума, и ще пострадам.
След това започнаха анонимни обаждания в дома на изпълнителния директор на "Нипроруда" Йосиф Левиев - на жена му, на сина му. Заканвали са се изключително грубо. Семейството му попадна в доста сериозна криза от тези обаждания.
На мен Мохамед ми звънеше и контекстът на разговора беше: "Г-н Зарев, аз много ви уважава, знам, че имате син, много искам вие да сте добре, да сте здрави, но имайте предвид, че тези мои приятели не ризбират от човешки взаимоотношения."
Ние вече бяхме подали жалба срещу строежа, която стигна до Върховния административен съд. Вследствие на терора обаче изпълнителният директор Йосиф Левиев оттегли нашите възражения.
Разчитахме, че общинските власти сами ще вземат отношение по това безобразно застрояване - от 8-етажна сграда стана 12 плюс 2 етажа с 4 етажа подземия. От 4 хиляди квадратни метра застроена площ по градоустройство направиха проект за 18 хиляди! От 480 кв. озеленена площ - 0 кв. зелено!
Общината обаче не направи нищо и аз чрез фирмата "Шез", която е дъщерна фирма на "Нипроруда" и съсобственик в нашия парцел, попадох жалба в съда и се заведе ново административно дело.
Веднага след това заканите към мен се засилиха. След няколко месеца с огромна изненада научихме, че делото в административния съд е прекратено по наша жалба.
Разгледахме преписката в съда и видяхме, че става въпрос за напълно фалшива молба от мое име. Фалшифициран беше печатът на фирмата. Моят подпис беше фалшифициран с треперещи контури.
Незабавно се свързах с адвокат по наказателно право, подадохме жалба в Софийска градска прокуратура и, бе образувано наказателно производство за фалшификацията.
Когато започна разследването за фалшивата молба, изведнъж се оказа, че преписката е открадната от съда. В този период ми се обади Мохамед и ми каза: "Аз така или иначе ще постигна това, което искам. Този проект ще мине. Аз съм вложил много пари в него и си помисли твоят живот колко струва."
Ааднан Хасун, признал се за виновен посредник:
Познавам Мариян, но по този въпрос не съм разговарял с него. Васко е говорил с него. Аз казах на Васко всичко, а той обясни на Мариян. Парите бяха дадени за човека, който ще направи белега, а не за мен. Аз дадох 20 000 на Васко, които ми ги даде Мохамед. Причината за тази поръчка е земя. Има проблем между Зарев и Мохамед за тази земя. Там е сградата на "Нипроруда", а до нея е земята на Мохамед. Симеон направи жалба, за да не строи Мохамед на собствената си земя. Мохамед ми каза, че му е дал 150 000 евро да оттегли жалбата, а Зарев го е излъгал и затова е станал проблемът.
Поръчката Мохамед ми я даде в офиса си. Разговаряхме на арабски език. Според мен белег е нещо да има на лицето, на крака. Белег може да се получи от нож, от киселина. От това става белег.
Първо Мохамед ме прати при Зарев да му кажа, че ако трябва, Мохамед ще му счупи краката, ако трябва Зарев на Мохамед, но проблемът ще се реши.
При разговора Зарев ми предложи 20 хиляди лева, за да си оправя проблемите в бизнеса. Първоначално аз отказах да ги взема, но после ги прибрах. Той ми ги даде без разписка.

Баща застреля сина си и се самоуби
Баща застреля сина си с цели осем куршума, след което се самоуби, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.
Трагедията се разиграла снощи около 22:00 часа в къща, намираща се във велинградското село Драгиново. Семейството на 32-годишният П.Л. се събрало да празнува рождения ден на едно от децата му.
След солидна разпивка обаче между него и баща му К.Л., 60-годишен, възникнал скандал. Напрежението бързо излязло извън контрол, бащата взел незаконно притежават боен пистолет „Броунинг" и прострелял сина си с осем изстрела в областта на цялото тяло. Минута по-късно се самоуби със същия пистолет в двора на къщата.
Синът е откаран в хирургичното отделение на МБАЛ-Велинград, където починал.
На местопроизшествието е извършен щателен оглед от дежурна група на РУМВР -Велинград, иззети са веществени доказателства. По случая е образувано дознание.

Полицията издирва 50-годишен софиянец
08 РУ -СДВР издирват Любомир Ботьов Димитров на 50 години, от София, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Любомир Димитров е висок 176 см с нормално телосложение, къса кестеняво-прошарена коса, продълговато бяло лице и кафяви очи. Бил е облечен със сини дънки, синьо горнище на грейка, зелена фланела и бели кецове.
На 14 септември мъжът е напуснал дома си под претекст че отива за риба на язовир "Искър". За последно е бил забелязан около 17.30 ч. същия ден в района на устието на река Искър с язовира. Той е бил с лек автомобил Опел "Астра", черен металик на цвят с ДК № СА 7252МВ, който също се издирва.
Умоляват се всички, които имат информация за местонахождението на Любомир Димитров да се обадят на тел. 166, тел. 112 и на тел. 9825308, или в най-близкото поделение на МВР.

Убиха майка и петте й деца
Пет деца и майка им бяха намерени мъртви в апартамент в американския щат Флорида. Властите издирват съпруга на жената, който напуснал страната, съобщи Асошиейтед прес.Телата на жертвите били открити в събота от полицията в жилище в град Нейпълс, след като роднини подали сигнал, че от известно време нямат вести от майката, и властите я обявили за издирване. Засега полицията отказва да разкрие причината за смъртта на жената и петте деца на възраст между 9 години и 11 месеца.33-годишният съпруг на жената, който работел като готвач в заведение в Нейпълс, напуснал града в четвъртък вечерта. В петък сутринта пристигнал в Маями и заминал със самолет за Хаити, където живее семейството му. Полицията намерила колата му на международното летище и я задържала за откриване на улики, уточнява АП.

По Обективно

Яне Янев: Хора от Външно манипулираха вота в Турция
Служители на Министерството на външните работи, които едновременно били и агенти под прикритие на военното разузнаване, са участвали в манипулирането в Турция на парламентарните избори, заявява за в. "Труд" председателят на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев.Ставало дума за двама чиновници в консулството в Истанбул, които предавали невярна информация до Централната избирателна комисия, а именно по нея изборните надзорници обработвали данните за вота от изселниците в Турция.Сега става ясно, че данните, които предавали двамата шпиони, не съвпадали нито с избирателните списъци, нито с протоколите от вота.В предаването "Сеизмограф" по Би Ти Ви Янев каза, че между 1 и 6 август, т. е. след парламентарните избори на 5 юли, служители на МВнР са организирали попълване на заявления от български граждани за участие във вота.Според народният представител от РЗС от секциите в Турция са предоставени само протоколите от изборите, сега щели да бъдат изискани самите списъци, които щели да разкрият още скандални факти.Янев е сигурен, че в списъците с гласувалите има хора, които изобщо не са участвали във вота. За "Труд" той уточни, че от секцията в град Чорлу, където са дали вот 1300 души, няма нито списъци, нито протоколи.

Днес в Женева ще се проведе поредният кръг от преговори за СНВ между Русия и САЩ
Днес в Женева ще се проведе поредният кръг от преговори за разработване на ново споразумение по Договора за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) между Русия и САЩ, съобщава РИА Новости. Руската делегация ще бъде оглавявана от директора на департамента по въпросите за сигурността и разоръжаването към руското външно министерство Анатоли Антонов, а американската – от заместник държавния секретар Роуз Гьотемюлер. Според експерти по време на тези преговори за разлика от предишните страните може да преминат към обсъждането на конкретни положения в бъдещия договор. Традиционно преговорите за СНВ се провеждат при закрита врата.

Обама за Афганистан, ПРО и Северна Корея
Американският президент Барак Обама даде телевизионно интервю за американските медии. Той говори за изборите в Афганистан, за отказа за разполагане на система за ПРО в Европа и за здравословното състояние на севернокорейския лидер Ким Чен Ир, когото по думите му „хората са помислили, че умира”. Барак Обама предупреди, че има „сериозни въпроси” относно провеждането на изборите в някои райони на Афганистан. „ Изборите не протекоха гладко и има някои сериозни въпроси от гледна точка на това, как изборите са били проведени в някои части на страната”, каза той. Обама отбеляза също, че „ ние нямаме краен срок за приключване на операцията в Афганистан, но безкрайно присъствие в страната не се планира”. „Нямам краен срок за изтеглянето на войските от Афганистан. Но не съм от тези, които мислят, че присъствието ни ще бъде вечно”, отбеляза американският президент. Обама отрече „параноичните” възражения на Русия да са повлияли на решението му за отказ от плановете на администрацията на Джордж Буш за разполагане на система за противоракетна отбрана (ПРО) в Централна Европа.„Русия винаги е била параноична по въпроса, но Джордж Буш бе прав, това не е заплаха за тях”, каза Обама. „Тази програма няма да е заплаха за тях. Така че, задачата ми не бе да преговарям с Русия. Руснаците не определят къде да е разположена нашата отбрана. Взехме решение за това, кое ще е най-добро за защитата на американския народ, както и за нашите европейски и други съюзници”, каза Обама.Според него лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир е „достатъчно здрав и управлява”. Обама заяви, че се е поинтересувал от оценката на Бил Клинтън за Ким Чен Ир, че „той е достатъчно здрав и управлява. И това е важно да се знае, защото нямаме много контакти със Северна Корея”. „ Клинтън имаше шанс да проведе разговор с него”, добави Обама. „Няма да навлизам в повече детайли, но няма съмнение, че той е човек, когото хората помислиха, че умира. Той отстоява себе си”, подчерта той.

Дмитрий Медведев ще направи двудневно посещение в Швейцария
Руският президент Дмитрий Медведев ще направи двудневно посещение в Швейцария, съобщава РИА Новости. Преди визитата си той заяви, че вижда потенциала за развитие на отношенията с тази страна в разширяване на деловите контакти, в частност в развитието на бизнес средата в областта на производството, в услугите и туризма, както и в разширяване на културно-хуманитарните отношения, регионалното сътрудничество. „Що се отнася до потенциала, аз виждам няколко направления. Преди всичко, както обикновено се случва в междудържавните отношения, това са деловите контакти”, каза Медведев.

Виктор Юшченко ще отпътува за Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН
Украинският президент Виктор Юшченко ще отпътува днес за Ню Йорк, където ще участва в сесията на Общото събрание на ООН и ще проведе редица двустранни срещи, съобщава РИА Новости, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на украинското президентство. „От трибуната на ООН президентът ще информира международната общност за приоритетите на вътрешната и на външната политика на Украйна, за хода на демократичните реформи в нашата страна. Внимание ще бъде отделено и на важни за нашето общество теми, като междуетническият мир и толерантност, паметта на жертвите на фашизма и Голодомора”, се казва в документа.

Цветан Цветанов ще участва в заседание на съвета Правосъдие и вътрешни работи
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще участва днес в заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел, съобщи пресцентърът на МВР.Основните теми на срещата са подготовката на съвместна програма на ЕС за повторното заселване и последващите действия във връзка със заключенията от заседанието на Европейския съвет относно нелегалната миграция.В рамките на форума министър Цветанов ще проведе и първите си двустранни срещи. Той ще разговаря с Мария Фектер - министър на вътрешните работи на Австрия, Волфганг Шойбле - министър на вътрешните работи на Германия и Дан Ника - вицепремиер и министър на администрацията и вътрешните работи на Румъния.

Кратък преглед на по-важните теми в българския печат
НДСВ: Спекулира се с Кунева безотговорноПолитическата кариера и авторитет на Меглена Кунева не е партиен, а е национален капитал и е безотговорно да се спекулира с него. Това се казва в позиция на НДСВ по повод аргументите, с които премиерът Бойко Борисов отказа да предложи за нов мандат българския еврокомисар.В становището се напомня, че Кунева е спазила клетвата си да работи в полза не за своята или за някоя друга страна от ЕС, а за всички и никога не е правила и най-малък компромис с правилата.

ТРУД"
Бивш полицай гръмна Големия Риж в БургасЕкшънът се разигра към 13,15 ч вчера в бургаския комплекс "Меден рудник". Бившият полицай Петко Лисичков (39 г.) карал мотора си "Хонда Варадеро" и отнел предимство на лъскаво "Ауди" близо до бл. 410. Автомобилът застигнал моториста и го принудил да спре. От аудито изскочили четирима души и наобиколили Лисичков. Налетели на бой и мъжът се принудил да извади законния си пистолет и да стреля. Куршум в главата покосил тартора на групичката Калоян Стоянчев (24 г.), известен с прозвището Големия Риж.
6 версии за потъването на "Илинден"СКОПИЕ - Претоварване е вероятната причина за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро на 5 септември в 10,30 ч местно време, съобщи македонският съдия-следовател Весна Кичеец. При инцидента загинаха 15 българи.Следователят Георги Илиев, който е в Охрид вече две седмици, уточни, че се работи общо по 6 версии, но отказа подробности за всяка от тях. Специалистът обаче е категоричен, че при първия физически оглед след изваждането не личат признаци за умишлена намеса с цел да се предизвика потъване.

"СТАНДАРТ"
Чужбина през крив макаронВсеки българин без платени здравни вноски няма да може да пътува в чужбина, докато не внесе парите. При сделка с недвижим имот също ще се иска документ за издължен налог. Това са идеи на здравното министерство, които бяха представени на форум в Русе през уикенда.Ведомството умува за каква сума или за колко неплатени вноски да ни спират от пътуване в странство. При данъците запорът влиза в сила при 5 хил. лв. Ако обаче гражданите си внесат борча на границата, те ще могат да напуснат страната.
Ексминистрите за съд, ясни по КоледаСОФИЯ. Около 30 сигнала за далавери на предишната власт има в прокуратурата. По тях са заведени към 20 дела, другите се проверяват, съобщи вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. Той увери, че скоро ще е ясно всичко по заменките на земи и гори. Най-късно до Нова година трябва да имаме ясни становища и да кажем къде има нарушения и виновни, заяви Кокинов.Наскоро стана ясно, че има сигнали за нарушения във ведомствата на бившите министри Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Николай Цонев и Валери Цветанов. Последният вече беше разпитан.

На 21 септември 1933 започва Лайпцигският процес
На 21 септември 1933 започва Лайпцигският процес. Лайпцигският процес е съдебен процес, организиран от хитлеристкия режим в Германия по повод подпалването на Райхстага. Като обвиняеми са изправени Е. Торглер - председател на комунистическата фракция в Райхстага, и трима българи - Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев. Заседанията започват на 21 септември и приключват на 23 декември с.г. И четиримата обвиняеми са оправдани от германския съд по липса на доказателства. Поради отказа на българското правителство да разреши на Георги Димитров и неговите другари да се завърнат в България СССР им предоставя свое гражданство и ги приема в своята държава. Процесът е първият голям удар срещу настъплението на хитлерофашизма в Европа и света.

Цар Иван Шишман връчва грамота на монасите от Рилския манастир – 21 септември 1377 година
На 21 септември 1377 година Цар Иван Шишман връчва дарствена грамота на монасите от Рилския манастир, с която утвърждава границите на манастирските владения и препотвърждава пълната собственост на манастирското братство на двадесет села и техните жители, получена чрез грамоти на неговите предходници - царете Асен и Калиман. В грамотата са предоставените привилегии за търговска дейност на монасите.


По ДНЕС +

Спират войните за 24 часа в световния ден на мира
На днешния ден трябва да призовем и там където има конфликти те да бъдат разрешени максимално бързо, заяви председателят на дружеството на ООН за България Иван Гарвалов при отбелязването на световния ден на мира пред паметника на Незнайния войн в столицата. Освен от ООН събитието бе почетено предимно от военнопатриотичните организации у нас - Съюза на военоинвалидите, на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на офицерите от военните на негово величество училища и Съюза на ветераните от войната. Пред БГНЕС Тодор Анастасов председател на Съюза на ветераните от войните в България сподели, че живите ветерани у нас са 19 990, като от началото на годината са починали 2500. През януари 2008г. та са били 25 000 но средната им възраст е над 80 години. С 27 медала на гърдите си събитието почете и 86 годишният Иван Генов, който в интервю за БГНЕС определи за най-големи врагове на България в момента хората без човешка съвест. Ветераните не се оплакаха от грижите полагани от държавата за тях. Световният ден на мира се чества в 192 страни с население от над 6 млрд. души. На този ден се преустановяват всички военни действия. /БГНЕС

Ахмадинеджад заминава за Ню Йорк с послание за мир Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад ще отиде в Ню Йорк утре, за да участва в 46-то Общо събрание на ООН, с "послание за мир и братство", заяви представител на службата на президента, цитиран от агенция Ирна. "Той ще отлети от Техеран утре, за да участва в Общото събрание на ООН в Ню Йорк", заяви Мохамад Джафар Мохамад-Задех, представител на отдела за "Връзки с обществеността" към президентството, предаде АФП. "Основното послание на тази визита ще бъде мирът и братството за всички нации, борбата срещу несправедливостта и връзките с всички народи, основаващите се на справедливостта и взаимното уважение", заяви той. Мохамад-Задех осъди също така "ционисткото лоби", което прави всичко възможно "да попречи на президента да предаде посланието от иранския народ на другите народи" и допълни, че "лобито" няма да постигне целите си. Ахмадинеджад ще пристигне в Ню Йорк в момент, когато опозицията оспорва преизбирането му за президент от 12 юни. Визитата му предхожда срещата на 1 октомври между Иран и силите от групата 5+1, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, които трябва да обсъдят спорната ядрена програма на Техеран. /БГНЕС

Русия не е замразила плановете за разполагане на ракети в Калининград
Началникът на ГЩ на руската армия ген. Николай Макаров заяви, че плановете на Русия за разполагане на ракети в анклава Калининград близо до Полша не са били замразени след решението на САЩ да преразгледат проекта си за противоракетен щит в Европа, предаде Ройтерс. Запитан дали Русия е взела решение да не разполага ракети Искандер в Калининград, Макаров заяви: "Не е вземано подобно решение. Това трябва да бъде политическо решение. То трябва да бъде взето от президента. Те /американците/ не са се отказали от противоракетния си щит, а го замениха с базиран в морето компонент", заяви Макаров пред журналисти в самолета от Москва за Цюрих. /БГНЕС

35 млн души по света живеят с деменция
Броят на хората, страдащи от деменция или Алцхаймер, рязко се е увеличил в световен план и почти ще се удвои през следващите 20 години, показва публикуван днес доклад, цитиран от британския в. "Гардиън". Според доклада, изготвен от научен екип с ръководител проф. Мартин Принс от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон, до следващата година 35 милиона души по света ще живеят с деменция. До 2030 г. те ще се увеличат до 65.7 милиона и рязкото покачване на броя им ще продължи, за да достигне над 115 милиона до 2050 г. Товарът върху болните, върху грижещите се за тях и върху обществото е огромен, се казва още в доклада, публикуван от Alzheimer's Disease International (ADI). Той зове Световната здравна организация да определи деменцията като световен здравен приоритет с надеждата, че така държавите ще бъдат подтикнати да създадат национални планове за справяне със заболяването и ще се насърчат изследванията за намиране на лечение. Процентът на засегнатите от заболяването възрастни хора се е увеличил в три региона на света - в Южна Азия /до 5.7% от 3.4%/, в Латинска Америка /до 8.5% спрямо 7.3%/ и в Западна Европа /до 7.3% от 5.9%/. Най-голямото увеличение през следващите години се очаква да бъде регистрирано в страните с ниски и средни доходи, тъй като хората ще живеят по-дълго. /БГНЕС

Обама отрече "параноята" на Русия да е повлияла на решението за ПРО
Американският президент Барак Обама отрече "параноичните" възражения от страна на Русия да са повлияли на решението му да изостави плановете на администрацията на Джордж Буш за разполагане на елементи от американската противоракетна отбрана /ПРО/ в Източна Европа, предаде АФП. "Русия винаги е била параноично настроена по този въпрос, но Джордж Буш беше прав, това не е заплаха за тях", заяви Обама в интервю за CBS, няколко дни преди срещата си с руския президент Дмитрий Медведев на Общото събрание на ООН. "Тази програма няма да бъде заплаха за тях. Така че моята задача тук не беше да преговарям с руснаците", заяви Обама, отвръщайки на критиките, че отказът му за разполагането на ПРО в Източна Европа е бил, за да изглади отношенията с Русия. Миналата седмица американският държавен глава заяви, че се отказва от плановете си за разполагане на ПРО в Полша и Чехия, и вместо това обмисля разполагането на по-мобилно оборудване срещу ракетите с малък и далечен обхват на Иран. /БГНЕС

Горбачов: Единна Русия е лошо копие на КПСС
Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов разкритикува практиките на „путинска Русия" и партийното движение „Единна Русия". В интервю за БиБиСи Горбачов, който е един от идеолозите на т.нар. перестройка, посочи, че е очаквал друг резултат от извършеното през 1989 година и че Русия продължава да има нужда от кардинални промени. "Безусловно животът в Русия, след разпадането на комунистическия блок, стана по-добър и много са достиженията в резултат на направените реформи. У нас не съществуваше свобода на словото. Дори в една от най-влиятелните и образовани страни в света изборите бяха фиктивни", допълва Горбачов и подчертава, че промените предоставиха на руснаците повече свобода и постави отношенията на Русия с останалия свят на едно друго ниво. Към настоящето Горбачов се обърна първо с похвала - за Путин и успехите му за стабилизиране на страната. Въпреки това се виждат много отрицателни проявления на режима, в това число и в жестокия стил на управление. Експрезидентът на СССР разкритикува партията "Единна Русия", наричайки я „лошо копие на КПСС". „Ние трябва да модернизираме страната. Това не може да се постигне със заповеди и управление на администрацията. Това може да стане само на основа на демокрацията, по пътя на въвличане на гражданите в процеса на създаване на демократичното общество", подчерта Михаил Горбачов. /News.bg

ОССЕ иска Берлускони да оттегли жалбите си срещу два вестника
Представителят за свободата на медиите на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) призова италианския премиер Силвио Берлускони да оттегли жалбите си срещу "Република" и "Унита", които обвинява в клевета, съобщи АФП. Миклош Харащи е обезпокоен от сумата от 3 милиона евро, поискана премиера - един от най-богатите хора в Италия – от двата леви италиански вестника. Правото на обществеността да знае задължително включва правото на медиите да задават въпроси, се казва в комюнике на представителя на ОССЕ по въпросите на свободата на печата. Той подчертава, че политическите водачи трябва да приемат да бъдат много по-критикувани от обикновения гражданин заради функциите, които изпълняват, както е според юриспруденцията на Европейския съд за правата на човека. "Република" по-специално го запита дали е в течение на професията на младите жени, поканени на някои от празниците му и дали тези посещения не са се отразили отрицателно върху добрия ход на държавните дела. Вестникът настоя той да обясни какви са връзките му с млада Ноеми Летиция и колко пъти и къде се е срещал с нея. Берлускони предприе действия срещу "Унита", след като изданието го обвини, че застрашава свободата на печата. Силвио Берлускони се закани и на испанския вестник "Паис" и на френския седмичник "Нувел Обсерватьор". В "Паис" бяха поместени снимки на Берлускони в Сардиния, където той има вила, на които се виждат голи жени. /БГНЕС

Меркел се готви за втори канцлерски мандат
Около 62 милиона германци ще гласуват в неделя на избори, които почти сигурно ще осигурят втори мандат на консерваторката Ангела Меркел начело на страната с най-многобройно население и водеща икономика в Европа, предаде АФП. Социологическите проучвания показват, че ако не се стигне до голяма изненада в самия изборен ден, 55-годишната Меркел, дъщеря на пастор от бившата Източна Германия и обявена от сп. "Форбс" за най-влиятелната жена в света, е почти сигурно, че ще бъде преизбрана за канцлер. Основният въпрос, на който трябва да бъде намерен отговор в неделя, е дали дясноцентристкият Християн-демократически съюз на Меркел ще може да спечели достатъчно гласове, за да сформира предпочитаната от нея коалиция с либералната партия Свободни демократи. Германската икономика и фондови борси биха били доволни от преизбирането на Меркел на 27 септември, считат анализаторите, но само начело на нова коалиция с подкрепящата бизнеса партия Свободни демократи. Ако не успее, тя ще бъде принудена да направи друга тромава "голяма коалиция" със социалдемократите, която според анализаторите ще бъде неподходяща да изведе първата икономика в Европа от кризата. /БГНЕС

По Коритаров

GLASOVE.COM: КОСТОВ КЛЕКНА ПРЕД БОРИСОВ
Синята коалиция ще подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София, стана ясно от публикации в електронните издания, въпреки че все още няма официална позиция от страна на ръководството. Това е важен детайл, защото в последните години се нагледахме на отмятания в последния момент. Искам да кажа, че след оказания натиск и дълбокото разочарование у твърдите привърженици на ДСБ и СДС, в последната минута може да се случи и нещо друго, макар да е малко вероятно. Решението за подкрепа на Фандъкова е взето след среща между Иван Костов, Мартин Димитров и Бойко Борисов, на която то е било договорено срещу позиции на сините в ръководството на местната власт. Срещата не беше оповестена пред медиите, а в интервю за в. “24 часа” Костов обяви, че въпросът за кметските избори ще бъде решаван от местните структури и софийската организация. Той каза това, за да избяга от неудобството да обяви на практика фалита на сините. А за да бъде унижението им пълно, Цветан Цветанов, формалният лидер на ГЕРБ, съобщи, че неговата партия ще “запази традицията да участва самостоятелно на вота”. Бихме се радвали, каза той, на подкрепата и на другите сестрински партии от ЕНП, но ще регистрираме кандидатурата си от името на ГЕРБ.
В този смисъл Синята коалиция ще бъде само декор на предстоящите избори в София, града синя крепост, от който в миналото започваха големите сини победи. Повтарям, че на практика това означава политически фалит за сините, защото отказът да участват на избори ги обезсмисля като самостоятелна политическа сила и допълнително ще демобилизира поддръжниците им, което в дългосрочен план означава изчезване от политическата сцена. Тази капитулация съвпадна по време с друг вид отстъпление, отнасящо се до идеологията, което Иван Костов наложи на сините и то дори беше гласувано в Народното събрание. Навръх девети септември, 65 години след комунистическия преврат, извършен под диктовката на Сталин, сините почетоха паметта на загиналите за комунистическия идеал. Това предложение беше внесено лично от Иван Костов и на практика беше отказ от последния рубеж, остатък от някаква, макар и слаба традиция в родната ни десница – антикомунизма.
Така Костов и сините признаха комунизма за легитимна идеология, въпреки че от години се води борба за нейното приравняване с нацизма, а в този смисъл имаше решение от страна на Европейския съюз.
Днешното решение на сините да избягат от политическата борба за София не е изненада, и то не само от гледна точка на последователно продаваните идеи и отказ от идентичност. Синята коалиция беше бизнес проект още от самото начало и това се знаеше от немалко хора, включително от медии като “Дневник”, “Медиапул” и в. “Седем”, които в миналото имаха претенции за гражданска мисия и журналистическа честност. Всички знаеха за какво става въпрос, но си затваряха очите и се държаха като “Работническо дело” от сталинистката епоха с единствената цел да манипулират и без това рехавите граждански редици, за да ги насочат към урните.
Истината е, че синята коалиция беше мощно финансирана (най-скъпо платената кампания заедно с тази на социалистите), за да може да се превърне в парламентарен инструмент за рекет към Бойко Борисов и ГЕРБ. Повтарям, това не беше идеологически или граждански създадена формация, а изкуствено слепване с финансова цел на две несъбираеми части, каквито са ДСБ и СДС. Този порект не успя въпреки огромните суми, вкарани в него. Сините взеха плачевен резултат и не можаха да изпълнят предназначението си, а именно да бъдат новото ДПС – балансьор във властта и да осигурят на Иво Прокопиев позиции, които Стонишев му бе отказал. Спонсорите – не само собственика на Икономедия – ги изоставиха, а и самите политици загубиха тежестта си, защото се оказаха никому ненужни.
Предизборната битка на Синята коалиция бе битка на една клиентела срещу друга клиентела. Тя нямаше дълбоки и принципни политически мотиви. След изборите се оказа се, че Борисов спокойно може да мине и без тях, че когато му трябва някакъв експерт, той го кани в лично качество, и че няма никакво намерение да легитимира сините в управлението, а напротив – систематично ще ги мачка, докато не изчезнат. Пропуснах да кажа, че бизнес проектът “Синя коалиция” намери идеални партньори в лицето на Иван Костов и Мартин Димитров, които имаха свои сметки за политическо оцеляване, и така общите цели събраха парчетата от остатъците вдясно за последен щурм, който в края на краищата вкара няколко изтъркани от употреба лица в парламента, а няколко души си пръснаха няколко милиона на вятъра….
Мартин Димитров и Костов предадоха собствените си избиратели, че дори и собствения си партиен апарат, за да оцелеят политически. Днешното им сервилно отношение към безобразието ГЕРБ и още по-безобразното държание на министър-председателя Борисов, който все повече заприличва на съдържател на селска кръчма, е извратена подигравка, уродлива гримаса към всички онези българи, които с надежда и безкористно подкрепяха СДС от самото начало. Нещо повече – заради някакви сметки на един бизнесмен, които по лошо стечение на обстоятелствата съвпаднаха със сметките на Костов за персоналното му политическо оцеляване, бе блокирана възможността за политическа алтернатива вдясно от ГЕРБ. Сега опозиция на Борисов ще бъде Първанов, че дори и БСП, която все още шава и дори си позволява да издигне нелоша кандидатура в лицето на Кадиев.
И когато последните наивници разберат, че Бойко Борисов не е нищо друго освен лошо издание на Тодор Живков, а хаотичното му управление, което минава за дясно, бъде провалено от милиционерски и леви по манталитет активисти, когато ще трябва пак да избираме между Борисов и Първанов или някакво оцеляло БСП плюс ДПС, пак между злото и по-малкото зло, ще бъде твърде, твърде късно. Упоритата ми публична медитация върху Костов от последните години се дължеше именно на това, което той в края на краищата направи, защото не срещна сериозна съпротива – забави развитието на алтернативен граждански политически проект и поднесе на тепсия на комунистите и мафията една безпомощна десница, която дълго няма да може да се съвземе. Видях с очите си как разби ДСБ, затова и не се чудя на безславния финал на Синята коалиция.
Пак казвам, това нямаше да стане възможно без клакьорското поведение на някои медии като „Дневник“, „Медиапул“, „Седем“ и персонално на хора, чиято суета или глупост ни докараха до днешната задънена улица. Костов сам по себе си нито е толкова силен, нито толкова голям злодей. Много хора обаче му помогнахме да извърши злото, което стори. Някои го осъзнахме по-рано, други още по-рано, трети го виждат едва сега. Няма нищо лошо в това да си признаем глупостта. Лошо е да си затваряме очите, защото така със сигурност не можем да гледаме напред. Бойко Борисов – премиер е скандал, а опитът му чрез подставени лица да управлява еднолично цялата страна трябва да бъде пресечен с решителен отпор. Щом хора, които до вчера уважавах като сериозни публицисти, анализатори или журналисти, си затварят очите за неговото просташко и недопустимо поведение, какво да очакваме от обичайните заподозрени в лицето на останалите медии.
Фалитът на Синята коалиция за пореден път доказа необходимостта от нов политически проект. Всеки е правил грешки в този бездруго хаотичен политически живот, миналото не трябва да се забравя, но не бива и да бъде пречка за бъдещето. Не мога да си представя, че уличната реплика на Бойко Борисов няма да получи адекватен градски десен отговор.
Явор Дачков

ПОЛИТИЧЕСКИ СТРАХОВЕ ОТ СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ
Малко странна е декларацията на НДСВ за Меглена Кунева. Не защото изразените позиции в нея не са верни. Политическата кариера на първия български еврокомисар наистина може да се разглежда като национален капитал. Популярността й в Европейския съюз намери отражение и в редица отличия, които надхвърлят протоколните комплименти към личности с определени заслуги – еврокомисар на годината, европеец на годината… Кампанията на НДСВ в изборите за Европейски парламент сигурно щеше да завърши точно толкова безлично, както стана и при вота за Народно събрание месец по-късно, ако не беше персоналния авторитет на Кунева. Иска или не да си го признае, „жълтата партия” дължи двете си евродепутатски места тъкмо на водаческата роля на еврокомисаря в кандидатската листа.
Защо тогава декларацията да е странна, щом съдържанието й е вярно и щом с анонса си за следващия български еврокомисар новото правителство наистина подронва персоналния авторитет на Кунева, като го обвързва в контекста на купуване на гласове, на досегашното управление на тройната коалиция и на пренасяне на вътрешнополитически отговорности върху иначе независимата от националното правителство в съответната страна функция на член на Европейската комисия?
Декларацията е странна, защото тя търси логика в политическото поведение на правителството и на ГЕРБ в посока, която е тъкмо обратна на неговите намерения. Обяснението и обвързването на Кунева с тройната коалиция и с каквито и да било прояви на български политически мандалитет не засяга случайно авторитета й, а е направено с цел той да бъде накърнен, заслугите й да бъдат омаловажени, а личността й постепенно да бъде направена непригодна за равностойно политическо състезание.
Дори и да изглеждат несъстоятелни и от гледна точка на европейската практика, и от гледна точка на несъществуващи обвързаности с родния политически релеф, атаките срещу Кунева носят смисъла на превенция, а не на констатация. Заличаването на повече следи от биографията й като популярен политик в България е всъщност опит за ликвидиране на потенциална заплаха. Политическият модел у нас върви в посока на специфична деформация.
Бойко Борисов започна похода си към властта като неформален лидер на партия ГЕРБ докато беше столичен кмет, но в момента продължава развитието на своя образ като неформален национален лидер на страната от позицията на министър-председател. Властовата институция в кабинета, където се преплитат от формална гледна точка партийна и изпълнителна власт, е МВР. За пръв път в българската история председател на управляващата политическа партия е само вътрешен министър, но не и министър-председател. Това позволява на Борисов да излезе в особена „надпартийна” роля – на лидер с неформален национален авторитет. Перспективата пред подобно развитие на образа му не търпи нито пряка, нито косвена конкуренция.
Ако авторитетът на Кунева би бил непоклатим и поддържан с консенсус от всички партии, тя би стояла в полезрението на ГЕРБ и особено на Борисов като непосредствена заплаха – ако не пряко за бъдещите президентски избори, то като непрекъсната възможност да направи „пълно слънчево затъмнение. Ето от каква логика нападките срещу нея са естествени, а декларацията на НДСВ – странна. Как да пазиш луната да не засенчи голямото светещо тяло?
Георги Коритаров

По ФОКУС

Трябва ли да има различни ставки ДДС и докъде може да се намаляват
Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камараПламен Димитров, заместник-председател на КНСБ
Водещ: За и против данък „Яхти”. Така най-грубо си отбелязах маркера около този спор – идеите да се въведе данък „Луксозно потребление”. Дали това е елементарен популизъм, за да се хареса на широките народни маси или е икономически обоснована и целесъобразна мярка? В студиото сега са Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара. Добро утро.
Камен Колев: Добро утро.
Водещ: Господин Пламен Димитров, зам.-председател на КНСБ.
Пламен Димитров: Здравейте.
Водещ: Всъщност, много пунктове има, по които предстои отново дискусия – дали ще се доближат или ще се раздалечат тезите. Тази така много грабва, чисто медийно – данък „Яхти”, данък „Богатство”. Важно ли е всъщност това?
Пламен Димитров: Мисля, че около тази пикантност на идеята. Има нещо, което е много важно, което стои зад нея всъщност. А именно справедливостта,ь която очаква в момента българинът да получи във всяко едно направление и от новата власт. Тя и затова избра това управление. В тази връзка дали точно ще кръстим данъка „Яхти”, дали „Данък върху богатството”, дали „Данък върху наследствата” (...), всичко това народът чака да види възмездие. Дали това е популизъм или не, аз не се наемам да твърдя. То има икономическо измерение. Не е решаващо, трябва да ви кажа. Ако го погледнем от чисто икономическа гледна точка, това няма да реши въпроса с дупката в бюджета.Водещ: Но това...Пламен Димитров: Но това ще донесе справедливост. И това е много важно в обществото, защото ражда доверие.
Водещ: И как ще стане това?
Пламен Димитров: Чисто и просто има данъчни механизми, които могат да го реализират, със съответните ставки и т.н. Значи, по-важно е друго според мен. По-важно е дали данъчното облагане въобще е справедливо като цяло. Дали данъка върху бизнеса, върху труда и косвените данъци дали те са разпределени справедливо и дали натоварването на хората и на всички субекти всъщност в нашата система са така възприемчиви и, пак ще кажа, справедливи.
Водещ: Добре, господин Колев,трябва ла да има такъв данък и всъщност аз не мога да разбера идеята е просто богатите ли повече да се облагат или определени стоки, които се водят за луксозни, което също е субективно, да бъдат с по-висок акциз, диференциран по-висок данък. Какво мислите?
Камен Колев: Това са еднотипни идеи. Едната беше данък „Богатство”, т.е. да се обложат тези, които имат луксозни стоки, било то яхти, луксозни коли или някакви жилища. Но идеята, тук стана въпрос, няма да има някакво фискално измерение тази мярка, по-скоро от гледна точка на справедливост. Но идеята тука е всъщност да се накажат тези, които се предполага, че по някакъв незаконен начин са придобили изцяло или част от тези средства, с които са закупили тези тази луксозни имоти. Т.е. проблемът се измества. (...) За да гарантираме тази справедливост, би трябвало по-сериозен контрол на тези приходи, които се осъществяват. Т.е. да изкараме на светло сивата икономика. Безсмислено е според нас да се облага нещо, което вече е обложено с презумпцията, че то е спечелено с нечисти пари. Има си други методи и механизми. В тази връзка бяха и предложенията за прогресивно данъчно облагане, т.е. тези, които печелят повече, да бъдат обложени с по-високи данъци. За, да кажем, необлагаеми минимални доходи на населението. Но нашата позиция на работодателите, а общо взето тя се оформи така като позиция на по-широк кръг при дискусиите при президента и в правителството е, че не трябва да се правят значителни промени сега, с оглед да се защити една стабилност на една сравнително привлекателна данъчна и осигурителна среда.
Водещ: Ще се крият ли повече данъци, ако има данък „Богатство”?
Камен Колев: Много лесно може да се елиминира този данък. Всички тези коли, яхти и т.н. ще се водят не на собствениците, които са в страната, те ще имат собственици, които са извън страната. Така че това няма да сработи. Нито фискално, нито по отношение на справедливост.
Водещ: Значи, по тази логика тогава можем...
Пламен Димитров: ... Да сменим всички данъци в България. И ще станем сигурно първата държава в света без никакви данъци. Защото в края на краищата всичко нещо, което е произведено и получено като някакав придобивка, трябва да бъде обложено в полза на обществото по някакъв начин, по който то е решило.
Камен Колев: Това е безспорно. Но не и два пъти.Пламен Димитров: Не съм сигурен, че това ще бъде два пъти, тъй като много от тези стоки и услуги трудно се доказват, че са били облагани изобщо по някакъв начин. но аз искам малко да разширя темата. Данъците поначало имат едно-единствено предназначение. Те имат предназначение да гарантират т-нар. колективни права в обществото, т.е. сигурността, образованието, някои други общи права, а не персоналните права. Когато говорим за осигуровки обаче, тъй като свързаните неща непременно са свързани пряко...
Водещ: Там не сте се разбрали хич с работодателите.
Пламен Димитров: Искам да не подмина и тази тема. Тъй като, когато говорим за данъци, като че ли хората казват – добре, защо трябва да вдигаме данъци. Когато говорим за осигуровки обаче, всеки пропуска, че моята осигуровка днес ми дава правата днес, които ползвам. Ако, да речем, съм млада майка и получавам майчински, ако остана без работа, не дай си Боже, в тази криза, ако остана без работа и т.н. и чак, когато стигна до пенсия, говорим за пенсии.
Водещ: И умираш от глад.
Пламен Димитров: Да, умираш от глад защо? Защото намаляваме всеки ден осигуровките. И продължаваме всеки ден да го правим. Казваме, че сме в криза. Казваме, че няма допълнителни приходи в бюджет, но за следващата година намаляваме пак осигуровките и се лишаваме от нови 400 милиона. Камен Колев: 2%, които ес намаляват за догодина...
Пламен Димитров: Нека не намаляваме осигуровките, да намалим данъка. И то така да го намалим данъка, въвеждайки необлагаемия минимум, че най-бедните, всички ще ползват по цялата верига като има необлагаем минимум, тъй като на всеки ми се вади този необлагаем минимум от неговия личен доход, но този, който е близко до необлагаемия минимум, ще ползва най-голяма полза. И то най-бедният. А той употребява български стоки, забележете това. тъй като няма китайско кисело мляко все още на пазара, слава Богу.
Водещ: А, може и да има.
Пламен Димитров: Не, няма. Няма заради това, че не може да бъде внесено.
Камен Колев: Значи, периодът на кризата е подходящ период, за да бъдат поставени редица такива въпроси, които имат така, нерешени, със социална значимост. Но ми се струва, че всичките тези въпроси трябва да се степенуват по важност точно сега, по време на криза. Добре е да се поставят тъй като има чуваемост, има готовност и в правителството, и в обществото да се решат проблемите. Но трябва да бъдем прагматични и да знаем кое всъщност първо трябва да се реши. Социалната област според нас, въпреки че работодателите общо взето се интересуваме от бизнес и инвестиционния климат, който пак казвам, е относително стабилен и не би трябвало да го променяме. В социалната област основният проблем, който е, това е безработицата. И този проблем той ще се задълбочава до края на тази година.
Водещ: Четох някъде, че 291 хиляди били по последни данни хората на пазара на труда. Пламен Димитров: Толкова са регистрираните безработни. А всъщност де факто са доста повече.
Водещ:Възможно е с още 2-3% да се повиши тази безработица. Това са по 40 хиляди всеки процент. Сметнете, това са още около 120 хиляди. Т.е. това е основният проблем. Не проблемът толкова на минималната заплата, на доходите, на облагането, на пенсиите, тъй като в момента няма инфлация. Тези доходи не се обезценяват по време на криза. Даже има дефлация. Но основният проблем, върху който трябва да се концентрираме, това е безработицата. Иначе ние се (...) по много неща, нищо няма да решим, а безработицата това означава държавата да подпомогне и чрез евросредствата, и с бюджетни средства бизнеса.
Пламен Димитров: Значи, аз тука бих подкрепил господин Колев. Наистина безработицата и запазването на работните места е ключов процес в момента. И тоя трябва да...
Камен Колев: Това е на основата на социалната политика. Нищо друго.
Пламен Димитров: Това обаче иска пари. И стигаме до въпроса как да се намерят тези пари. финансовият министър казва: Ние нямаме пари, трябва да балансираме бюджета непременно. Аз отдавна, и не само аз, питаме – а защо трябва да бъде балансиран бюджетът непременно? За да перифразирам премиера, ще кажа, той каза „Когато в едно семейство единият иска дрехи, а другият кола, те се разбират накрая”, визирайки конфликта между трудовия и финансовия министър преди няколко седмици. Само че в момента това семейство, наречено България, има един фискален резерв, в който са бели пари за черни дни. В този фискален резерв са около 7 милиарда лева. Борда, прословутият, който всички искаме да пазим и стабилността, трябва публично да бъде казано, очаква или трябва да има непременно (...) от 3,5 до 4 милиарда лева. 5 ги сложете. Значи, ние имаме 1,5 до 2 милиарда спокойно, които могат да бъдат вкарани в употреба. Забележете, кризата е криза на потреблението. Т.е. няма кой да потребява. Бизнесът не потребява и хората не потребяват. Това е кризата в момента. В целия свят и в България в това число. Т.е. трябва да дойдат свежи пари и от там да бъдат запазени работните места.
Камен Колев: Сега аз не бих се съгласил съвсем с потреблението. Значи данните за първите шест месеца, когато България основно вече е в кризата, тя е влязла в страната, потреблението расте и то с 9%. Сделките, които са вътре в страната и събраното ДДС по тях също расте.Пламен Димитров: А вносът?Камен Колев: Вносът също пада. Значи тук разглеждаме само вътрешния пазар, сделките с ДДС само на вътрешния пазар, не от внос. Там естествено вносът... Искам да кажа, че потреблението в страната не пада, то расте.
Пламен Димитров: Напротив, пада. Цялото ДДС пада драматично. Затова приходите...
Камен Колев: Не, то расте.
Водещ: Пада или не пада?
Камен Колев: Аз да не съм финансов министър... Значи приходите от ДДС, точно така, това е от внос... Тъй като вносът пада, но сделките вътре (...) Т.е. в населението има достатъчно пари, които потребява в момента.
Пламен Димитров: То потребяваше бялата техника, която идваше точно от внос. И черна техника, и всичко останало...
Камен Колев: Значи, данните показват, че с 9% са се увеличили доходите, с които се потребява. Т.е. това са парите в населението... Не говоря за разслояване...
Пламен Димитров: 26% ръст м.г., 2008 година, 9% сега. Вече явно, ме има спад. Това е динамика на.долу. така че няма как да твърдим, ве в потреблението няма охлаждане. Водещ: Кога е следващата среща на работодатели и синдикати?Пламен Димитров: Следващата среща...
Водещ: Едва ли ще спорите много.
Пламен Димитров: Това е добронамерен спор. Ние не спорим агресивно, за да се противопоставя ме, а само, за да намерим решение. И по много от тях намерихме решение. 30 и няколко точки вече имаме съгласие. Важното е да държим фокуса верен. Значи хората и бизнесът, т.е. заетостта на хората, работните места и стимулирането на бизнеса, за да може да има кредити. Това е най-важното - парите към бизнеса.

Бойко Борисов поздрави премиера на Малта Лоурънс Гонзи по случай националния празник на страната
София. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравление до премиера на Малта Лоурънс Гонзи по случай националния празник на островната държава, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер изразява задоволство от добрия политически диалог между двете страни, белязан от взаимно доверие и приятелско отношение. „Вярвам, че ползотворните отношения между България и Малта ще продължат да се развиват успешно и занапред в интерес на приятелството между народите и общите демократични ценности, които споделяме”, пише в писмото си до Лоурънс Гонзи премиерът Борисов.

Правителството предлага за ратификация правилата за прилагане на европейския инвестиционен механизъм за съседните държави
София. Министерският съвет ще одобри на заседанието си в сряда Споразумението за установяване на правила за приложение на Доверителния фонд между Европейската комисия, от името на Европейската общност, и България, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Австрия, Португалия, Румъния, Финландия, Швеция, като донори, и Европейската инвестиционна банка, като управител. Документът ще бъде предложен на Народното събрание за ратификация.Споразумението е резултат от приетите от Европейската комисия Комуникация „Засилване на Европейската политика за съседство” (декември 2006 г.) и Комуникация „Силна Европейска политика за съседство” (декември 2007 г.), в които се предлага учредяването на Инвестиционен механизъм за съседните държави. Неговата основна стратегическа цел е мобилизиране на допълнителни ресурси за подпомагане усилията по създаване на пространство на просперитет и добросъседство между ЕС и неговите съседни държави чрез създаването на по-добри енергийни и транспортни инфраструктурни връзки, справяне с общите екологични проблеми (с акцент върху изменението на климата), подкрепа за социално-икономическото развитие и увеличението на заетостта посредством подпомагане на малкия и среден бизнес, както и на социалния сектор.Инвестиционният механизъм за съседните държави е част от Инструмента на ЕС за помощ за съседните държави, чрез който се осъществява Европейската политика за съседство.С документа се установяват основните правила за приложение и администриране на фонда, географските и секторни приоритети, критериите за избор на проекти, финансирани от Доверителния фонд, редът и начинът за плащане на вноските, финансовото управление и последващия контрол на операциите. В споразумението се определят основните финансови институции, които участват в подбора и изпълнението на проектите, както и редът и условията, при които други финансови институции могат да се присъединят впоследствие.България е изразила намерение за участие в Доверителния фонд като страна-донор с вноска от 1 млн. евро, при разсрочено плащане на вноската за период от 3 години. Средствата ще бъдат предназначени за приоритетното за България източно географско направление. Те ще бъдат осигурени в рамките на предвидените финансови средства в централния бюджет за официална помощ за развитие за съответната година.

АФП: Във Франция започва „процесът на десетилетието”
Париж. Най-политизираният процес от години във Франция започва днес – бившият премиер Доминик дьо Вилпен е обвинен за план за дискредитиране на Никола Саркози, преди той да стане президент, предава АФП. Определен като процесът на десетилетието, съдебната драма включва големи имена в политиката, индустрията и разузнаването, като се започне от Саркози, който е ищец по делото. 55-годишният Вилпен е изправен пред обвинения в конспирация за оклеветяване на Саркози през 2004 г., когато двамата водиха яростна битка за партийната номинация за наследник на президента Жак Ширак. Вилпен отрича да е извършил нещо нередно, но е заплашен от пет години лишаване от свобода и глоба в размер на 45 хил. евро. Днес четиримата адвокати на бившия премиер ще поискат Саркози да бъде премахнат списъка с ищците с аргумента, че статута на президент сериозно намалява шансовете за честен процес срещу клиента им.
Британските железници се подготвят за революция в северната част на страната
Лондон. Планове за удвояване на високоскоростните влакове в Северна Англия бяха обявени от железопътната компания „Network rail”, в рамките на стратегия за революция в жп транспорта, предаде Би Би Си. Плановете включват работа по различни проекти в следващите 20 години, като усилията ще са съсредоточени в северните части на Англия. Двата жп оператора в Севера също са включени в националната стратегия. Целта й е до 2020 г. железопътният транспорт да бъде най-предпочитан сред всички останали алтернативи на придвижване от населението в Северна Англия.

Полските власти съжаляват, че не са убедили Вашингтон за разполагането на ПРО в Европа
Вашингтон. Решението на Барак Обама за прегрупиране на силите за ПРО в Европа предизвика дълбоко огорчение в полските власти. Както съобщава Интерфакс , полското посолство във Вашингтон е получило от Варшава порицание за провала на усилията за разполагането на американския щит на територията на Полша.

Михаил Горбачов: Путин твърде рано засегна темата за изборите през 2012 година
Лондон. Руското ръководство твърде рано засегна темата за президентските избори през 2012 година, смята бившият президент на СССР Михаил Горбачов, пише „Гардиън”. „Трябва да се съобразяваме с всичко, което става въз основа на демократичните процедури. В това число и тандемът – това е продукт на демокрацията с особеностите, които произтичат от това. Но е твърде рано премиерът Путин да говори за изборите през 2012 година. Освен това, по време на разговора всичко се свеждаше до това, че „ние ще седнем и ще се договорим”. Но, ако трябва да се договаряме с някого, то това са избирателите, народа. А народът отсъстваше по време на този разговор. Не мисля, че това е правилно”, каза той в свое интервю. По неговите думи „ въпросите на модернизацията и в сферата на икономиката, и в социалната сфера, и в културата, не може да се разрешат без участието на народа, без развитието на свободата. И това не трябва да се прави чрез оказване на натиск, чрез административни методи, а чрез по-нататъшно развитие на демокрацията. Хората трябва да участват в този процес”.

„Политикен”: Турски гамбит
Копенхаген. Преговорите и участието на различни европейски страни в проекта „Набуко”, който цели да предотврати европейската енергийна зависимост от Русия, поставя основите на сложни политически маневри и дипломатическа игра, с център Турция, коментира днес датският вестник „Политикен”. Плановете включват транспортиране на газ от Изтока през територията на мюсюлманската държава. Сложността на ситуацията обаче произтича не само от транзитното преминаване през Турция. В случая в тази ситуация са замесени много страни и интереси – от една страна, желанието на Анкара за европейско членство, руската външна политика, която е особено внимателна в този регион на света и в крайна сметка – резултатът от зависимостта на страните от ЕС от руския газ.

Президентът на Русия пристигна на посещение в Швейцария
Берн. Президентът на Русия Дмитрий Медведев пристигна на посещение в Швейцария, предаде РИА Новости.Предвидена е среща на Медведев с швейцарския президент Ханс-Рудолф Мерц. Очаква се двамата да обсъдят развитието на търговските отношения, инвестициите, както и проблеми, свързани с глобалната икономическа криза. Сред акцентите ще бъде и енергийната сигурност. Очаква се след края на преговорите да бъдат подписани редица междуправителствени споразумения, в това число за облекчаване на визовия режим.

"Индипендънт": Във Великобритания ще публикуват нови препоръки по евтаназия
Лондон. Във Великобритания тази седмица ще бъдат публикувани нови препоръки по евтаназия, за да се разясни на гражданите, какви са правата им, пише „Индипендънт”. По думите на адвоката Кир Стармър един от ключовите фактори при определяне на ролята на човека в помощта му при самоубийство ще служи неговата финансова изгода от подобна постъпка. При това по думите на юриста помощта за самоубийството ще продължава да се разглежда като правонарушение, тъй като законите не са се променили. Новите препоръки трябваше да бъдат изготвени, след като Деби Пурди, болна от множествена склероза, спечели правна битка за изясняване на закона за помощта при самоубийство. "Тази седмица ние имаме намерение да разясним, при какви ситуации хората ще бъдат застрашени от съдебно преследване”, поясни Стармър. Сред останалите фактори той назова ясното и премислено решение на човека да се самоубие. „Като цяло ние се опитахме да защитим хората от тези, които можеше да извлекат изгода от тяхната преждевременна смърт, но при това видяхме случаи, когато съдебното преследване не би отговаряло на интересите на обществото”, отбеляза той. Деби Пурди приветства подобно разясняване на закона. „Това означава, че такива хора, като мен, ще може да направят съзнателен избор и при това няма да пострадат тези, които биха могли да бъдат обвинени в подстрекателство към самоубийство”, каза тя.

"Коммерсант": "Ал Кайда" заплаши Германия със серия атентати
Москва/Берлин. В края на миналата седмица в Германия беше обявена висока степен на терористична заплаха, пише в днешния си брой „Коммерсант”. Решението бе взето, след като на един от ислямските сайтове се появи видеозапис, в който членовете на „Ал Кайда” поискаха незабавното изтегляне на германския военен контингент от Афганистан. Терористите обещаха, че в противен случай Германия ще бъде залята от серия мащабни атентати. Според аналитици заплахите на ислямистите може да повлияят върху резултатите от парламентарните избори, които са планирани за тази неделя. Видеозаписът на „Ал Кайда” се появи в Интернет в петък. На записа германският гражданин от марокански произход Беккай Гаррах призова германците да гласуват само за партиите, които подкрепят незабавното изтегляне на войските от Афганистан. Членът на международната терористична мрежа обеща, че ако това на стане „германският народ сам ще си напише присъдата” и не по-късно от две седмици след изборите, „страната ще се събуди в ужас” от мащабни терористични нападения. За сериозността на плановете на „Ал Кайда” говори факта, че ислямистите призовават живеещите в Германия мюсюлмани да избягват претъпканите места. Експертите отбелязват нехарактерния за подобни послания детайл – на видеозаписа Беккай Гаррах не е облечен с обичайната военна униформа, не е с гъста брада, а е гладко избръснат и облечен със скъп костюм. Според тях терористът показва, че не се намира в планините на Пакистан, а някъде в Европа.

Няма коментари: