понеделник, 14 септември 2009 г.

МАЛКО ИЗВЕСТИЯ ПРЕДИ КРАЯ НА 14 СЕПТЕМВРИ

По Фокус

СДС иска обща дясна кандидатура за кмет на София
София. Областният съвет на СДС-София излъчи контактна група, която да проведе консултации със софийските организации на останалите десни и дясноцентриски партии за издигането на обща кандидатура за кмет на София. Това съобщи пред Агенция „Фокус” зам.-председателят на СДС-София Любомир Ковачев. В тази контактна група влизат Борислав Бориславов, Владимир Кисьов, Любен Петров и Стефан Иванов. „След като се проведат консултациите отново ще се състои Областен съвет на СДС-София. Тогава ще се представят резултатите от консултациите и ще се вземе решение какво да се прави”, каза Ковачев. Утре в централата на СДС-София на бул. „Витоша” ще се проведе среща между контактните групи на сините и ДСБ, с което ще се постави и началото на преговорите за общ десен кандидат за кмет на София.

Георги Кадиев: Не се считам за обречен кандидат за кмет
София. Правилното в момента е издигането на партийна кандидатура, която да може да събере достатъчно периферия, която да не се срамува, че е член на БСП, която да предложи достойна битка на дясно срещу ляво. Това каза в края на заседанието на Градския съвет на БСП кандидатът на партията за кмет на София Георги Кадиев, предаде репортер на Агенция “Фокус”.„По никакъв начин не се считам за обречен. Дори и да загубя, няма никаква драма в това нещо. Не съм си поставил за хиперзадача да бъда кмет на София. Човек губи – човек печели, идва следващото предизвикателсво. Отговорността е много висока, защото една тежка загуба на БСП сега ще постави партията в още по-тежко положение,отколкото е в момента. Поемам риска да загубя както личен имидж от тежка загуба, така и имидж за цялата БСП”, каза още той. "Мисля, че ще бъде добър двубой или трибой. Мисля, че мога да предложа алтернатива на ГЕРБ и като разбиране какво трябва да се случи в София, и като политическа визия за града какво трябва да се случи оттук нататък, и като личностни качества”, каза Кадиев. "Имам нужда от вашата помощ във всички направления", добави той и се обърна към делегатите на пленума с думите: „Тези, които не искат да помагат, много моля поне да не пречат. И на това ще съм благодарен”. Моята мотивация да се кандидатирам, беше като естествен ход на всичко, което ми се случи в последните години. Навлязох в много от темите, които не познавах досега. В средата на мандата би трябвало да е човек, който е бил в общинската администрация и би могъл да влезе с летящ старт, обясни Кадиев. Той изрази учудване, че няма други кандидати от БСП за кмет на София. „Както се очертават нещата, нищо чудно да има само двама кандидати в София и да си бъде един чист избор дясно срещу ляво”, каза той.„По никакъв начин не гледам на изборите в София като част от вътрешната кампания в БСП. Не съм кандидат за председател на БСП. Най-малкото заради това, че двата избора почти съвпадат един с друг и не може да участваш в две първенства едновременно”, заяви кандидатът за кмет.

В четвъртък ще станат ясни кандидатурите на ГЕРБ за кмет на София
София. В четвъртък ще се проведе събрание на градската организация на ПП ГЕРБ, на което ще бъдат направени кандидатурите за кмет на София. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на общинските съветници от групата ГЕРБ в Столичен общински съвет Малина Едрева. При среща с премиера Бойко Борисов представители на ГЕРБ са представили своето виждане на какви изисквания трябва да отговаря кандидата за кмет на София от политическата сила. „Той се присъедини към нашето решение кандидатурата да излезе от районните структури на партията. До четвъртък районните организации трябва да направят своите предложения. В четвъртък ще има събрание на градската организация и тези предложения ще бъдат предложени на Изпълнителната комисия на партията”, обясни Едрева.

Красимир Премянов: Сергей Станишев тотално загуби лидерското състезание от Бойко Борисов
София. Другарят Станишев ни уведомява, че е готов да води лидерско състезание. Той тотално го загуби от Бойко Борисов. Това каза на заседанието на Градския съвет на БСП Красимир Премянов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Премянов - кметските избори в София са единственият шанс за реабилитация и морално и политическо право Станишев да се кандидатира за председател на БСП. По повод кметските избори в столицата Премянов каза: „Не ми е ясно какви са причините той да се откаже от това състезание. Политическата практика на много партии е - лидерите на тези партии да приемат с отговорност и с чест да водят битка за столичния град. И аз оставам с много въпросителни около отказа на Сергей Димитриевич Станишев да се откаже от това състезание. Нямам нищо против Георги Кадиев. Поради факта, че той остава единствена кандидатура, аз ще го подкрепя, но уверявам ви, че ако трябваше да води състезание като кандидатурата за кмет на София със Сергей Станишев, аз щях да дам предимство на Сергей Станишев”.Оставам със своето огромно разочарование като член на Националния съвет, че Станишев се отказа от тази надпревара, заяви Премянов.

Татяна Дончева: Трябва да намерим начин да бъде туширана апатията в БСП
София. Трябва да намерим начин да бъде туширана апатията в партията. Това каза на заседание на Градския съвет на БСП Татяна Дончева, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Дончева поздрави Георги Кадиев за мъжеството да участва в това тежко състезание – кметските избори. Дончева припомни, че самата тя се е явявала на обречена битка и добави, че нейната битка срещу Бойко Борисов е била далеч по-обречена, тъй като той сега Кадиев ще се явява на изборите срещу Йорданка Фандъкова. „Партията е без никакъв тонус, без никакъв живец”, заяви Дончева. Обиколките, които прави нашето ръководство в страната, не знам дали мотивират някой за нещо, защото се отправят нападки. Някои от нападките са срещу Георги Кадиев, коментира Дончева и добави, че това се случва не за пръв път.„Не е достойно. Като не можем с много да помогнем - да не пречим”, заяви тя. Тя призова след като бъде издигнат Георги Кадиев, да се проведе "мозъчна атака", за да се види какво може да се извади от партията в момента. „Трябва да се напрегнем да видим какво може да се извади от партийните човеци в този момент”, коментира тя и добави, че в БСП има хора, които разбират от какво са разочаровани хората.

Красимир Каракачанов: Македонските власти няма да се откажат с добро от политиката, която водят срещу българите
София. Македонските власти използват съдебно-административната система, за да малтретират и тормозят хората, които изразяват българското си национално самосъзнание, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Красимир Каракачанов – тези действия към Спаска Митрова са репликирани от македонските власти по чисто политически причини, тъй като тя се изявява като българка. Това е поредният случай на подобно отношение към българи от Скопие, подчерта Каракачанов. Категорична трябва да бъде позицията на българското правителство, че с подобен род политика Македония не само не е готова, но и няма място в Европейския съюз – смята той.Отказът на президента на Македония да помилва Спаска Митрова е цинизъм, каза Каракачанов. „Това не било въпрос с международно значение. Ако ставаше въпрос за някой терорист, сигурно щеше да бъде с международно значение и да се обсъжда” – обясни Каракачанов. Според него македонските власти няма да се откажат с добро от политиката, която водят срещу българите.Протестът пред Посолството на Македония приключи. 20-ината младежи се разотидоха, тръгнаха си и журналистите и полицията.

20-ина младежи дойдоха на протеста на ВМРО в подкрепа на Спаска Митрова
София. Около 20 младежи с български знамена и плакати „Свобода за Спаска” са се събрали пред Посолството на Македония в София, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Ангел Джамбазки от младежката организация на ВМРО заяви, че те няма да останат безучастни към случая със Спаска Митрова, затова се били събрали млади хора с различни убеждения от цялата страна. Те заявяват, че няма да допуснат български гражданин да бъде малтретиран в Македония заради произхода и убежденията си. Джамбазки посочи, че това е практика на администрацията в Македония и припомни случаите „Радко” и Мирослав Ризински. „Когато някой местен българин се самоопредели и тръгне да изразява гражданската си позиция, срещу него се устройва бърз съдебен процес, за да го приберат в затвора” – каза Джамбазки. Според него – македонската администрация „се размотава” по случая „Спаска Митрова”, за да спечели време. Те просто не искат да си признаят, че работят политически и искат да бъдат унижени хората с българско самосъзнание, определящи се като българи в Македония.На въпрос – как оценява действията на българските институции, той обясни, че за пръв път от много време държавата прави нещо по въпроса и младежите на ВМРО са доволни от предприетите до момента мерки. Отношението към българите в Скопие може да се промени само чрез сериозен натиск от българска страна – смята Джамбазки. Няма друг такъв случай в Македония – заради кавги и разводи някой да влезе в затвора. На протеста присъства и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Инициатори на протеста в подкрепа на Спаска Митрова се разграничиха от политически сили
София. Инициаторите на протеста от социалната мрежа фейсбук се разграничиха от опитите на политически партии да се присъединят или да употребят инициативата им за свои цели и реклама. Пред Агенция “Фокус” представител на Инициативния комитет "Спаска Митрова" обясни, че организаторите се обявяват за неспоменаване на политически сили във връзка с надпартийния граждански протест, който организират на 17 септември от 18 ч пред Посолството на Македония. По думи на инициаторите - майката на Спаска Митрова - Сузана е в България по тяхна покана. Тази вечер Сузана Митрова не присъства на проявата, организирана от 10-ина души от младежкото ВМРО пред сградата на Посолството на Македония. Във вторник Инициативният комитет "Спаска Митрова" ще даде пресконференция от 11 часа.

Ганли атакува Лисабонския договор
Имаше поразяваща степен на изопачаване в представянето на Лисабонския договор, заяви Деклан Ганли, пояснявайки защо е решил да се върне към подкрепата за „не” на референдума в Ирландия за документа. На пресконференция в Дъблин в неделя лидерът на Либертас заяви, че ирландският вот срещу договора не е бил уважен. „Има ясна липса на воля за демокрация в институциите на Европейския съюз”, отбеляза Ганли. Той каза още, че ще направи още няколко изказвания пред медиите през следващите седмици. „Лисабонският договор не е създаден за Ирландия, той не е направен, взимайки Ирландия предвид”, допълни Ганли и посочи, че има „заблуди”, пропагандирани от подкрепящите Лисабонския договор в Ирландия.След като не успя да бъде избран за евродепутат на изборите през юни, Ганли заяви, че няма да се занимава с втория референдум в Ирландия. „Всеки има правото и привилегията да промени мнението си”, заяви той. „Подкрепящите Лисабонския договор искат ирландския народ да промени решението си. Аз не искам повторно да се ангажирам с този дебат”, каза Ганли. „Но тук не става въпрос за мен. Става въпрос за мястото на Ирландия в Европейския съюз…за моята страна, страната, която обичам, и за защита на истината, когато се изричат големи лъжи, и за истината, която не изисква мандат”, допълни още лидерът на Либертас. Той заяви, че „слушането на тази какофония от полуистини и заблуждения е нещо непоносимо”. Европейската комисия „премина граница, която никога не трябваше да пресича и започна намеса в конституционния дебат на страна-член”, каза Ганли. Либертас ще уведоми днес ЕК, че започва събиране на средства за своята кампания„Трудно е да се каже, колко ще съберем. Нашата цел е между 50 хил. и 200 хил. евро. Не знаем колко ще бъде успешни в това…времената са трудни, така ние няма да организираме кампания, подобна на тази при първия референдум. Ресурсите, с които разполагаме, са много по-малки от тези на подкрепящите Лисабонския договор…Но ние ще направим каквото можем”, заяви лидерът на Либертас. „Да, ще има ограничен брой билбордове, ще има плакати и вероятно реклами във вестници”, заяви той. На свой ред премиерът на Ирландия Брайън Коуен заяви, че кампанията срещу договора е изразходвала „много пари” миналия път, заявявайки на хората, че няма да има ирландски еврокомисар. „Единственият начин да имаме комисар сега е да гласуваме с „да” и аз смятам, че е било отговорено на въпроса за данъчната автономност и че имаме ясни гаранции на този фронт”, заяви ирландският министър-председател. Отхвърляйки обвиненията на Ганли, че подкрепящите Договора от Лисабон лъжат, той заяви: „Опасявам, че отговорът ми на това е, че целият наш подход се базира на факти”. Министърът по европейските въпроси Дик Роуч отбеляза, че Ганли и неговите съмишленици „искат да разрушат Европейския съюз, който познаваме”.

„ИЮ Обзървър”: Лидерът на Либертас се върна в битката с Лисабонския договор
Брюксел. Ирландският милионер и „антилисабонски” активист Деклан Ганли направи неочаквано завръщане в битката за втория референдум в Ирландия за договора на ЕС, коментира днес електронното издание „ИЮ Обзървър”. Ганли, основател на Либертас – евроскептична политическа партия, която претърпя неуспех на европейските избори през юни – обяви на пресконференция в неделя (13 септември) възраждането на своят операция срещу Договора от Лисабон, но този път в много по-малък мащаб. Коментирайки новите гаранции на ЕС, получени от ирландското правителство за данъчните въпроси, военния неутралитет и др., бизнесменът заяви, че силите, подкрепящи Лисабонския договор, „са прибегнали към лъжи в отчаянието си”.

„ИЮ Обзървър”: Европейските страни прилагат „скрита дипломация”, твърди „Хамас”
Брюксел. Високопоставени административни служители от редица европейски държави провеждат преговори с палестинската радикална групировка „Хамас” всяка седмица, в разрез с официалната позиция на ЕС за възбрана на дипломатическите контакти с групировката, съобщава „ИЮ Обзървър”, позовавайки се на изявление от „Хамас”. „Срещаме се с представители на Франция, Испания, Германия, Италия, Великобритания и Люксембург. Когато се вслушат в думите ни и разберат нашата позиция, те разбират какъв е истинския облик на „Хамас”, заявява говорителят на групировката Гази Хамад в интервю с изданието от събота. Хамад уточнява, че никой от европейските представители не е министър в правителство. Някои от преговарящите са посланици или техни приближени, а други – съветници на президенти или външни министри, посочва говорителят.

„Айриш таймс”: Ганли атакува „да-кампанията” за Лисабонския договор
Дъблин. Имаше поразяваща степен на изопачаване в представянето на Лисабонския договор, заяви Деклан Ганли, пояснявайки защо е решил да се върне към подкрепата за „не” на референдума в Ирландия за документа, пише „Айриш таймс”. На пресконференция в Дъблин в неделя лидерът на Либертас заяви, че ирландският вот срещу договора не е бил уважен. „Има ясна липса на воля за демокрация в институциите на Европейския съюз”, отбеляза Ганли. Той каза още, че ще направи още няколко изказвания пред медиите през следващите седмици. „Лисабонският договор не е създаден за Ирландия, той не е направен, взимайки Ирландия предвид”, допълни Ганли и посочи, че има „заблуди”, пропагандирани от подкрепящите Лисабонския договор в Ирландия.

Президентът ще участва в откриването на новата учебна година в Математическата гимназия в Пловдив
Пловдив. Президентът Георги Първанов ще участва в откриването на новата учебна година в Образцовата математическа гимназия “Проф. Кирил Попов” в Пловдив във вторник, 15 септември 2009 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тържественото откриване на учебната година ще започне с издигане на националното знаме, ще прозвучи и националният химн. Президентът ще се обърне с приветствени думи към учениците и учителите на гимназията. След тържественото откриване президентът Първанов ще присъства на демонстрация в кабинета по физика и ще открие нова компютърна зала в гимназията. Математическата гимназия е основана през 1971 г. В периода 1977-1979 г. в училището е разработена програма, която се превръща в основа на съвременното обучение по информатика. От 1980 г. гимназията е първият партньор на Българската академия на науките от средните училища в страната. ОМГ “Проф. Кирил Попов” е първото училище в България, въвело обучение по компютърно интегрирани информационни технологии, електронна техника и автоматизация и лазерна техника през 1983 година. През същата година в гимназията е открит най-големият учебен информационно-изчислителен център в средно училище в България с първия за страната компютърен клас, в който обучението се води с персонални компютри. От 1972 г. възпитаници на гимназията участват в международни състезания, а от 1974 г. ученици от гимназията участват в националния отбор по математика.

Трайчо Трайков ще открие учебната година в Първа английска гимназия
София. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще открие утре, 15 септември (вторник), учебната година в Първа английска гимназия от 9:00 часа, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Евгени Кирилов излезе с позиция по повод помилването на Майкъл Шийлдс
Брюксел. Българският евродепутат Евгени Кирилов излезе с позиция по повод помилването на Майкъл Шийлдс в интервю за британската телевизия АйТиВи, съобщиха от Делегация на българските социалисти в Европейския парламент. Кирилоев заяви, че е изумен от липсата на подробно обяснение от страна на Великобритания за помилването на Майкъл Шийлдс."Сигурен съм, че младежът е научил своя урок и ако поведението му е било достатъчно добро е помилван за добро поведение. От друга страна, Джак Стро каза, че има нови доказателства, че Майкъл Шийлдс е невинен. Това ме изумява, защото предвид ужасната телесна повреда, нанесена върху български гражданин, който едва не почина, трябва да има някой, който да понесе отговорност за това деяние", заяви Евгени Кирилов.Той добави още: "С цялото ми уважение към британските институции смятам, че минималното от което се нуждаем е добро обяснение за новите факти. Разбира се, радвам се че г-н Стро каза, че уважава компетентността и обективността на българския съд и не само на един съд, а на всички съдебни инстанции. Но в същото време той казва, че Шийлдс е невинен. Тук виждам противоречие и смятам, че като правителство и като граждани се нуждаем от обяснение.Ако има друг човек, който е бил свидетел, но сега казва че е извършил престъплението, разбира се цялата процедура трябва да бъде отворена отначало. Защото както вече казах, повредата бе сериозна, човекът едва не почина и с цялото ми уважение, за мен е малко странно, че един единствен човек, било то и министър може да реши сам такъв случай. Най-малкото британски съд можеше да разгледа ситуацията по обективен и компетентен начин".На въпрос дали, смята че в България това решение ще предизвика недоволство у хората и дали ще го възприемат като критика към съдебната система, Евгени Кирилов каза, че нещата са се развили точно така и че за обществеността е важно виновният, който и да е той, да бъде подведен под отговорност. Що се отнася до компетентността на българския съд, Евгени Кирилов заяви че, всеки съд може да допусне грешка, но в случаят с Майкъл Шийлдс вниманието е било изключително голямо, дори от страна на негови британски колеги от Европейския парламент. В тази връзка Евгени Кирилов добави "Не искам да обвинявам българската съдебна система, защото случаят мина през всички инстанции и дори достигна до нашия президент".На въпрос как ще се отрази случая на двустранните отношения Евгени Кирилов заяви: "Надявам се, че този случай няма да влоши нашите отношения. Но трябва наистина да вземем предвид чувствата на българските граждани, на роднините, на варненските граждани, където това се случи. Защото този инцидент породи много голямо възмущение. Ние трябва да продължим диалога. Сега топката е в полето на Джак Стро”.

В Страсбург не са видели протест на ОМО „Илинден”-ПИРИН
Страсбург. Не е имало протест на ОМО „Илинден”-ПИРИН в Страсбург, както бе обявено по-рано, съобщи за Агенция „Фокус” източник от Европейския парламент. Протестът според замисъла на организаторите му трябвало да има за цел „да привлече вниманието към тежката ситуация на македонците в България” и да се състои пред сградата на ЕП в Страсбург, но в обявения от организаторите час – 12 часа местно време – не е имало протестиращи. По-рано днес в електронно съобщение ОМО „Илинден”-ПИРИН обяви, че започва двудневни протести в Страбург по време на започналата днес пленарна сесия на Европейския парламент. Местните власти в Страсбург заявиха, че нямат информация за проява на ОМО „Илинден”- ПИРИН в града. В отговор на запитване на Агенция "Фокус" до централния полицейски комисариат и общината в Страсбург оттам заявиха, че не разполагат с информация за проявата на "ОМО-Илинден" днес. Македонската агенция Макфакс от своя страна предаде, че „ОМО „Илинден”-ПИРИН протестира днес пред Европейския парламент в Страсбург, "за да привлече вниманието към тежката ситуация на македонците в България,” а според скопската телевизия А1 протестът продължил 4 часа, като започнал с марш до сградата на ЕП, където били предадени исканията до евродепутатите и се раздавали листовки. Македонската медия цитира и думи на неназован „представител на България в Европейския парламент”, който „се оправдавал, че България” няма нищо против регистрацията на ОМО „Илинден” – ПИРИН. Същевременно широко и многократно е цитиран Стойко Стойков, председател на ОМО „Илинден”-ПИРИН с известните му тези – „да се обърне внимание на случая с ОМО „Илиден”-ПИРИН, тъй като десет години е без регистрация и второто е да се признае македонското малцинство в България, тъй като това е същността на всички проблеми, които ни се случват не само на нас партиите, но и на много други организации”. Утре членовете на нерегистрираната организация ОМО „Илинден”-ПИРИН планирали два протеста пред сградата на Съвета на Европа в Страсбург.

Антонио Таяни: Ще се опитам да стоя близко и да съдействам на България
София. Еврокомисарят по въпросите на транспорта Антонио Таяни определи правителствената програма за строителство на пътища по оперативните програми като изключително амбициозна. На пресконференция в Министерски съвет той каза, че ще се опита да помага на страната ни, предаде репортер на Агенция „Фокус”.„Аз ще се опитам да стоя близко и да съдействам на България, за да стане тя важна част от ЕС. Аз оцених като много високо да се представят пред ЕК тези проекти. Благодаря на премиера за жеста на приятелство за това, че аз присъствам тук. Ние сме убедени, че всички тези инфраструктурни обекти са важни за развитието на вътрешния пазар на ЕС”, каза той. Комисарят каза, че посещението на българския премиер в Брюксел не е било само формална визита. Той е забелязал от страна на българското правителство желанието на българските министри за работа в синхрон с ЕК, а „не само да искат пари от Брюксел”.
В Германия ще се провежда ислямско религиозно обучение от 2010 година
Хановер. Германия ще започне да обучава лично ислямското си духовенство, откривайки специалност в Университета на Оснабрюк, предаде ДПА.Това ще бъде първият немскоезичен курс за имами, като преминалите през него ще получават диплома, сходна с тази на студентите християнски теолози и юдейските равини в светските учебни заведения.

ДПА: Нисък интерес на зрителите към предизборния дебат в Германия
Берлин. Нисък е бил интересът на зрителите към предизборния дебат между германския канцлер Ангела Меркел и основния й опонент Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ДПА.Повечето от германските медии определиха неделния дебат като „скучен”. Всички четири основни германски телевизионни канала излъчиха на живо дебата, но успяха да съберат едва 14,18 милиона зрители. По-рано се очакваше разговорът да събере аудитория от около 21 милиона души.В продължение на 90 минути Меркел и Щайнмайер дебатираха по въпроси като данъчната политика, атомната енергия и др.

Директорът на Полския осигурителен институт е обвинен в корупция
Варшава. Директорът на Полския осигурителен институт Силвестер Рипински е обвинен във взимането на подкупи, в това число строителни материали и ваканции, съобщиха от прокуратурата в Шчечин, предаде ДПА.Рипински е бил задържан през миналата седмица по обвинения в корупция след операция на Агенцията за вътрешна сигурност в централата на осигурителния институт във Варшава. Арестувани са и още четирима души. Рипински е обвинен за това, че е приел строителни материали на стойност 21 000 злоти (над 7000 долара) за ремонта на дома си. Освен това той е приемал морски ваканции и услуги, като това да му бъде внесен автомобил без всякакви такси.Рипински е заплашен от 10 години затвор.

Български гражданин бе осъден на 18 месеца затвор за убийство по непредпазливост в Англия
Уокингам, Бъркшир. Българският гражданин Божидар Илиев бе осъден на 18 месеца затвор от съд във Великобритания, за убийство поради невнимателно шофиране, предадоха медиите в Обединеното кралство. Съдът в Рединг, обяви присъдата в петък, след петдневен процес през август. Илиев блъсна мотоциклетист, убивайки го на място, при рязък, нерегламентиран завой вдясно на шосе в околностите на Уокингъм, Южна Англия. Мотоциклетистът Боби Алстън е починал на място. Присъдата срещу 37-годишният българин, който е баща на две деца, разгневи близките на Алстън, които нарекоха присъдата „нечестна и фиктивна”. Освен наказанието от година и половина затвор, Илиев е лишен от правото да шофира в продължение на три години.

АФП: Франция се подготвя за политическия „процес на десетилетието”
Париж. Най-политическият процес във Франция за последното десетилетие започва след една седмица, коментира АФП. Бившият премиер Доминик дьо Вилпен е обвинен в план за опетняване на репутацията на Никола Саркози по времето, когато бе кандидат за президент на Франция. Определена като процеса на десетилетието от френската преса, съдебната драма включва влиятелни фигури от политиката, индустрията и интелигенцията, като се започне със самия Саркози.

Барак Обама ще произнесе реч, посветена на икономическата криза
Вашингтон. Американският президент Барак Обама ще произнесе в понеделник поредната си важна реч, която ще бъде посветена на световната икономическа криза, предаде РИА Новости„Година след краха на банка „Лемън брадърс”, ускорил разпространението на финансовата криза, обхванала целия свят, президентът Обама ще направи обръщение от сградата „Федерал хол” в Ню Йорк,” се казва в получено от агенцията съобщение на Белия дом. „Той ще говори за решителните стъпки, предприети от администрацията за изваждане на икономиката от пропастта, усилията за засилване ролята на държавата във финансовия сектор и действията, които трябва да бъдат предприети от САЩ и световната общност за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще,” уточняват от пресслужбата на американското президентство.

АФП: Икономиката на еврозоната ще се свие с 4% през 2009 г.
Брюксел. Икономиката на еврозоната ще се свие с 4% през 2009 г., обяви днес Европейската комисия, предаде АФП. Предричаното излизане от рецесията през третото тримесечие е възпрепятствано от увеличаващата се безработица и затегнатите правителствени финанси, отбелязват от ЕК. „Ситуацията се е подобрила предимно благодарение на безпрецедентните суми в подкрепа на икономиката от централните банки и властите, но слабата икономика ще продължи да се отразява на работните места и публичните финанси”, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния.

ОССЕ предупреди, че икономическата криза може да увеличи трафика на хора
Виена. Американският държавен секретар Хилари Клинтън и други лидери предупредиха днес на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, че глобалният икономически спад може да предизвика засилване на трафика на хора, предаде АФП.„Новият икономически натиск вероятно ще влоши допълнително проблема”, заяви Клинтън във видеопослание на откриването на конференция за глобалната престъпност, свикана от ОССЕ. Данните на организацията посочват, че икономическата криза вече е „хвърлила” 200 млн. работници в ситуация на крайна бедност – по-малко от едно евро на ден. Друг знак за тежките икономически времена е спадът в обемите на сумите, изпращани от емигрантите на техните семейства в родните им страни.

„Крайслер” и „Фиат” ще сключат споразумение за съвместно производство на двигатели
Детройт. Автомобилният концерн „Крайслер груп” се оттегли от споразуменията за съвместно производство на автомобилни двигатели в „Митсубиши мотърс” и „Хюндай мотърс”, и се готви за сключването на аналогично споразумение с „Фиат груп”. Това съобщи говорителят на „Крайслер” Макс Гейтс, предаде електронното издание ”Лига нет”. Гейтс отбелязва, че „Фиат” има собствена модерна технология за производство на двигатели”. Подобно решение не е изненада, след като „Крайслер” и „Фиат” сключиха споразумение за стратегическо партньорство, благодарение на което активите на американската компания не бяха ликвидирани при обявяване в банкрут.

Би Би Си обмисля частичното приватизиране на „Би Би Си Уърлдуайд”
Лондон. Ръководството на Би Би Си обмисля частично да приватизира търговското си поделение „Би Би Си Уърлдуайд”, каза генералният директор на медията Марк Томпсън пред вестник “ Гардиън”. Сред обмисляните възможности е пускането на акции на фондовата борса на компанията, която има годишни приходи от около 1 млрд. лири. „Би Би Си Уърлдуайд” продава правата за популярни забавни предавания на клиенти от цял свят.Ако централата вземе решение да проведе частичната приватизация, то тогава инвеститорите ще могат да купят дялове на компанията, а тя същевременно ще запази контрола над търговското си поделение.

Трябва да има социално справедливо данъчно облагане, според Гарабед Минасян
София. Социално справедливо данъчно облагане - това е един от принципите за социално-икономическо управление, посочени от проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт при БАН в доклада на екип икономисти до президента Георги Първанов. Докладът е дело на авторски колектив от 18 души. Пред Агенция „Фокус” проф. Минасян заяви, че трябва много внимателно да се действа.„Лично моето мнение е, че плоският данък не е удачен. Смятам, че той не може да продължава дълго. В същото време мисля, че не е препоръчително категоричното му премахване а е удачно продължаване на действието му в следващата година”, каза Гарабед Минасян. По думите му – този период ще позволи достатъчно да се обмислят нещата и да има пълна яснота, включително в обществото. Според него плоският данък не е социално справедливо данъчно облагане и облекчава много повече финансовото министерство, но не това е работата на данъчното облагане - да облекчи бюрократите.Събирането и плащането на данъците е задължение и Министерството на финансите трябва да намери начин да ги събира, посочи той.Според Гарабед Минасян плоският данък е неудачен, но заяви, че е противник на "резки завои" и трябва всички да се убедим, че това не е добро решение.Проф. Минасян е автор на втора глава в доклада, първа, втора и трета точка – „Икономическите неравновесия и конфликти”, „Структурни характеристики на икономическия растеж” и „Съдбата на българския лев”, както и на първа точка от шеста глава – основни принципи на социално-икономическо управление. На първо място като принцип за социално-икономическо управление проф. Минасян е отделил безрезервно сътрудничество с Европейския съюз. По думите му – това е едно от най-важните неща на съвременния етап и по специално регулирането на финансово-кредитните отношения и отношения с ЕС. Ако не успеем да достигнем до съгласие с ЕС, нищо друго няма да бъде от значение. Това, което ни е необходимо не са кой знае какви екстравагантни мерки, а всеизвестни неща, които може би по тази причина трудно се правят, коментира той.На второ място място проф. Минасян посочи ефективността и качеството на функциониране на институциите. Сред принципите за социално-икономическо развитие е още предявяване високи изисквания към управленския елит. В никакъв случай не трябва да се допуска покровителство, „чадър” така че всеки, който е ангажиран в макроикономическото управление трябва да е наясно, че не може да допуска грешки и ако това се случи – значи си отива, посочи той. На следващо място е спазването на строга бюджетна дисциплина – запълване на всички възможни „дупки” и „пробойни” в разходната част на държавния бюджет, от които изтичат ресурси, както и подобряване на събираемостта. Много трябва да внимаваме с каквото и да е икономическо ангажиране на държавата. Регулациите в никакъв случай не трябва да се разбират като ангажиране на държавата, а като определяне на рамките на развитие на икономиката и правилата на играта в икономиката, обясни икономистът.Според него е нужно и повишаване на административния капацитет.

По време на икономическа криза промяната на данъчните условия е безумие, според Божидар Данев
София. Българска стопанска камара се придържа към становището на министъра на финансите Симеон Дянков, че предложението за премахване на плоския данък е абсурдно. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. „Това е безсмислица и аз не вярвам, че хора като Гарабед Минасян и Стоян Александров са се подписали под такова нещо. Всички идеи са наивни и смешни. По време на икономическа криза да променяш данъчните условия е безумие”, посочи Данев. Според него по този начин ще прогоним и малкото чуждестранни инвеститори, които проявяват интерес към България. Премахването на плоския данък означава ограбване на предприемчивите, за да се дадат пари на непредприемчивите чрез преразпределението на бюджета. Подобни стъпки по никакъв начин не спомагат за излизане на страната от икономическата криза, подчерта Данев. „Според мен трябва да се вдигне ДДС, защото това е единственият данък, който е социален данък – тези, които консумират повече, повече да плащат. В момента, когато няма ликвидност и приходи в бюджета, намаляването на ДДС е опасна игра”, каза Данев. По думите му - в България не трябва да се стимулира по някакъв начин потреблението, а то трябва да се ограничи, защото по този начин се намалява търговския дефицит в страната.

Митко Димитров: Докладът защитава стабилността на данъчната система
София. Докладът не предлага премахването на 10% плосък данък, а запазване на стабилността на данъчната система. Това каза пред Агенция „Фокус” ст.н.с д-р Митко Димитров, директор на Икономическия институт при БАН, който е ръководител на екипа икономисти, изготвили Доклада с антикризисни мерки за президента Георги Първанов. „Авторите на доклада смятат, че в сегашната ситуация е най-добре да има стабилност на данъчната система”, категоричен бе д-р Димитров. Той каза още, че това е възгледът, който се споделя от мнозинството от участниците и уточни, че само един от авторския екип има по-различно мнение и това изрично е записано в текста на доклада. „Допускам, че министър Дянков не е бил информиран и сигурно се е подвел от това, което някой друг му е казал, че вътре има такива предложения”, посочи Димитров в отговор на изказванията на финансовия министър, че предложенията за отпадане на плоския данък са „малоумни” . „Аз лично не споделям такава идея, че трябва да се прави промяна в данъчната система”, посочи д-р Димитров. Той посочи, че основната цел и идея на доклада с антикризисни мерки за президента е да предизвика дискусия, разговори и обсъждания.

Срещата при президента за еврофондовете е закъсняла с 15 месеца, според Симеон Дянков
София. Срещата при президента Георги Първанов за еврофондовете е закъсняла с поне 15 месеца. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Дянков каза, че юни-юли миналата година сме знаели за проблемите по отделните програми и именно тогава е трябвало да се проведе тази среща.Той коментира и доклада, изготвен от екип икономисти за информация на президента.Премахването на плоския данък е малоумна идея. Той е работил много добре за България и е една малка част, която е трудно да се корумпира, посочи Дянков. Министърът сравни плоския данък с валутния борд като позитиви. По думите му – не може да се играе с данъчната политика по време на криза и така да се обрича държавата на минимален или отрицателен растеж още година-две.За предлаганото от доклада премахване на ДДС върху лекарствата, Дянков коментира, че претенции може да има и за други стоки, например книги на чужди езици.Министърът каза още, че за радост тези неща няма да намерят реализация и заяви, че се надява частта за данъчните реформи да не е писана от икономисти и отново я определи като „малоумна”.Ръководител на екипа икономисти е ст.н.с д-р Митко Димитров, директор на Икономическия институт при БАН.

Предвиждат закриване на съществуващите 29 териториални дирекции на НАП
София. Закриване на съществуващите 29 териториални дирекции и създаване на пет регионални дирекции и национална дирекция „ Големи данъкоплатци и осигурители” предвижда първият вариант за структурни реформи в НАП, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Петте регионални дирекции са с център и обхват на сега действащите дирекции „Обжалване и управление на изпълнението” – Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София, а „ Големи данъкоплатци и осигурители” – с обхват на територията на страната. Предвижда се във всяка от петте регионални дирекции да има офиси за обслужване и изнесени работни места, разположени в областните градове – на мястото на сега действащите ТД на НАП. Изцяло се запазва функцията „Обслужване” и гражданите няма от какво да се притесняват, поясни директорът на приходната агенция Красимир Стефанов.Осемте процента съкращения, които се предвиждат, са 638 души, в това число - 23-ма териториални директори и 37 заместник-териториални директори. Отворени конкурси ще се провеждат за ръководните длъжности в НАП и на тях ще бъдат поканени и външни наблюдатели, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. До края на ноември трябва да се проведат конкурси за ръководни длъжности и от януари реформата да е завършена, а новите хора – на постовете си.Той заяви, че няма да има компромис за никой ръководител, който не си върши работата. Очаква се намаляването на ръководния персонал за сметка на увеличаване на експертни длъжности да доведе до икономия от 160 000 лева годишно, а намаляване на общата численост на агенцията – икономия от над 6 млн. лева годишно. Сред недостатъците на този вариант е рискът пред осигуряването на приходите в държавния бюджет, който съществува при извършване на реформи.Вариант 2 се състои в актуализация на критериите за големи и средни данъкоплатци и осигурители и частична промяна в компетентността на ТД на НАП в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново като тя се разширява със средните данъкоплатци и осигурители, регистрирани към момента в малките ТД на НАП. Този вариант е описано, че изисква минимални допълнителни разходи и без промяна в статута на служителите. Като недостатъци са посочени – не води до намаляване на началническия състав за сметка на оперативния, не води до реално оптимизиране на процесите, запазват се трите нива на управление и други.Красимир Стефанов и екипът му ще посетят всички териториални дирекции, за да запознаят служителите и да отговорят на въпросите им.

Оптимизират с 8 % служителите в НАП до януари
София. В Националната агенция за приходите се предвижда оптимизация с около 8 % до януари. Това ще позволи ръст във възнагражденията на останалите. Това каза на пресконференция финансовият министър Симеон Дянков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Служителите, които останат, ще получават около 1000 лева на годишна основа, един вид 13-а заплата, стана ясно от думите на Дянков.Според Дянков нищо не е направено от предишното правителство за реформи в държавната администрация. По-малко държавни служители, по-добре платени и повече контрол и прозрачност е формулата за успех в реформите, смята финансовият министър. Институциите на една държава са такива, каквито хората заслужават. В началото на юли хората показаха, че им е писнало от некомпетентност и корупция, коментира Дянков. Разработени са два варианта за структурни промени в Националната агенция за приходите, съгласувани с бюджетната комисия в парламента и с премиера Бойко Борисов.

Социалните партньори подписаха първото от осем споразумения за ограничаване на сивата икономика
София. 8,9 милиона лева ще получи Асоциацията на индустриалния капитал за срок от пет години по ОП „Развитие на човешките ресурси”, стана ясно след подписване на споразумение за „Повишаване на гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Договорът бе подписан от Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Росица Стелиянова - изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Това е първото от общо осемте споразумения, които ще бъдат подписани със социалните партньори за ограничаване размера на сивата икономика у нас. Росица Стелиянова обясни, че според постигнатите договорености, социалните партньори могат да ползват 3% от средствата по ОП „Развитие на човешките ресурси” или това са общо 70 млн.лв. „Социалните партньори имат като обща цел намаляване дела на сивата икономика”, посочи Стелиянова. По данни на Асоциацията на индустриалния капитал делът на сивата икономика у нас е 25% - 40%. Велев посочи, че в рамките на споразумението ще се създаде Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика, ще бъде създаден и индекс, който да мери равнището на неформалната икономика и ще направят редица предписания за промяна в законодателството с оглед създаване на условия за ограничаване на сивия сектор. „Добрата данъчна среда очевидно е недостатъчна за ограничаване на сивия сектор”, посочи Велев.

Над 1 400 000 забавени трудови възнаграждения са изплатени след проверки на ГИТ и НАП
София. Над 1 400 000 забавени трудови възнаграждения са изплатени в резултат на съвместните инспекции на Главна инспекция по труда (ГИТ) и Националната агенция по приходите (НАП). Това каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на министър Младенов - самият факт, че са изплатени 1,4 млн.лв. забавени възнаграждения, а с тях са изплатени и осигуровките, показва че ефект от контрола има и той ще се засилва всеки ден. Той информира, че в периода от 17 август до 11 септември са извършени 3340 проверки на ГИТ и НАП, при който са констатирани 12 942 нарушения на трудовото законодателство. 103 са случаите на работещи без трудови договори, 63 случая на положен извънреден, но неизплатен труд. Най-много са нарушенията в секторите транспорт, строителство, производство на облекло, хотели, ресторантьорство. Съставени са 991 акта за търсене на административна отговорност на нарушителите, посочи още социалният министър Младенов.

A1: Македония има подкрепата на Германия за ЕС
Скопие. Германия остава лобист за Македония и силно подкрепя нейното желание за членство в ЕС. Това изтъкнал германският президент Хорст Кьолер на днешната среща в Берлин с македонския си колега Георге Иванов, предаде македонската телевизия А1.Както посочи президентът Иванов след срещата, Кьолер бил оптимист, че Македония ще получи положителен доклад и дата за преговори с ЕС. Срещата с германския президент е централно събитие от официалното посещение на Георге Иванов в Германия, в чийто дневен ред са и серия срещи с представители на парламента и правителството и германски бизнес сдружения.

„Време”: Македония и България не зачитат решенията на Съда в Страсбург
Скопие. Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) изрази загриженост поради факта, че 36 държави от общо 47 не зачитат решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, пише днес македонския вестник ”Време”. Сред посочените страни са България и Македония. В списъка били обхванати всички решения на съда, които пет години след това все още не са изпълнени и представляват големи структурни проблеми. Македония не е зачела 22 присъди. Сред тях са и четири, които се отнасят за продължителността съдебните процеси. „Съветът на Европа смята, че внимателно трябва да се наблюдават случаите, които България иска да затвори като „решени”, а се отнасят до ОМО „Илинден” и ОМО „Илинден”-ПИРИН. Партията все още не е регистрирана, за което ще заседава комитетът на министрите. Българската Агенция „Фокус” предаде, че нерегистрираната партия „ОМО „Илинден”-ПИРИН ще организира протест срещу България пред Съда в Страсбург”, пише „Време”.

„Шпиц”, Македония: Гръцки крави в български бостан
Скопие. Гръцки крави предизвикаха истински междудържавен инцидент, след като на няколко пъти преминали границата и унищожили насаждения, пише днес македонският вестник ”Шпиц”. Изданието отбелязва, че местните фермери възнамерявали да изпратят протестна нота до Европейската комисия. Проблемът възникнал след като България станала член на ЕС и били премахнати обозначенията на границата, включително и линията, която разграничава двете страни. В резултат на това животните свободно обикаляли в слабо населените области в Родопите, пише „Шпиц”.

Девет дни след трагедията в Охрид -корабоплаване и морал
Скопие. Девет дни след трагедията корабът "Илинден" все още е във водите на Охридското езеро и се очаква хърватската компания „Дубина” да започне процедура по изваждане, пишат македонските вестници. В печата продължават коментарите за подадената и неприета оставка на министъра на транспорта Миле Янакиевски, като се отбелязва, че „за оставка по морални причини все пак е необходим и морал”. Същевременно стана известно, че капитани на кораби от Охрид са призовали за справедлив съдебен процес за капитана на „Илинден” Сотир Филевски.За правителството рибата мирише от опашката, е заглавието на ”Утрински весник”. „За оставка по морални причини все пак е необходим и морал”, пише в подзаглавие авторът на публикацията Манчо Митевски. „Напънала се Македония и родила мишка! Стана това, което анализаторите реалисти очакваха – премиерът Никола Груевски не прие оставката на министъра на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски, „предложена” по „морални причини” от след потъването на кораба „Илинден” при което загинаха 15 български туристи”, се казва в текста.„Основният аргумент за неприемането, освен премиерския анализ и лично убеждение, се съдържа в „препоръката” на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. След като разгледахме всички аргументи и анализирахме изказванията на местните и международните експерти, смятаме, че не съществува пряка отговорност на министъра, заявиха в стила на големи експерти по „корабоплаване и морал” депутатите от управляващата партия.Народът отдавна е събрал дългогодишния си опит в едно изречение – Рибата мирише от главата”, пише авторът. Не само случаят с потъналия кораб и загиналите пътници, а и много други предишни случаи говорят за системния проблем на сегашната власт в подхода към управлението, ценностно-моралните категории и отговорността. Сегашната власт функционира катод контрапункт на народната мъдрост – т.е. на принципа, че рибата мирише от опашката”, пише авторът и припомня редица факти в подкрепа на думите си от дейността на вътрешното, финансовото, транспортното министерство.„В страните с по-дълга демократична традиция и с истински ценности моралната отговорност зависи от големината на поста. Така оставки по морални причини подават генерали. Но какво знае партиен войник, каквито са нашите, както означава оставка по морални подбуди. Те издават само наредби и си отиват, когато им бъде наредено”, изтъква авторът.Разследването за потъването на кораба „Илинден” трябва да бъде обективно и без натиск, а трагедията да не се използва за политически цели и нарушаване на добрите отношения между Македония и България. Това са исканията на координационния орган, който вчера бе формиран в Охрид, пише ”Утрински весник”. Членовете на сдружението са започнали събиране на подписи в подкрепа на предложението и формиране на сдружение на граждани. „В сдружението ще могат да членуват всички, които имат какво да кажат за трагедията или по който и да било начин са свързани с нея”, заявил Сашо Алчев, член на Инициативния комитет. Изданието посочва, че на срещата, на която присъствали около стотина граждани, капитани на кораби и членове на екипажи, е можело да се чуе „призив за релаксиране на атмосферата, за да се намалят щетите от лошата реклама на Охрид”.Хърватската компания „Дубина” от Сплит ще вади потъналия кораб „Илинден” от водите на Охридското езеро, пише “Вечер”. Оборудването, с което ще бъде изваден корабът, се очаква да пристигне днес. Сложната операция ще започне утре. Директорът на компанията вчера е пристигнал в Охрид и заедно с разследващите органи днес трябва да направят преценки на което място корабът да бъде изваден. Както по-рано беше съобщено, „Илинден” ще бъде изваден с помощта на балони, посочва изданието.Честен съдебен процес за Сотир Филевски, капитана на потъналия кораб „Илинден” поискаха капитаните на останалите кораби, плаващи в Охридското езеро, пише ”Време”. Според тях съдебният процес срещу Филевски трябва да се развива без натиск и влияния и въз основа на доказателствата от разследването. Капитаните призовали некомпетентни лица по време на разследването да се въздържат от изявления, които могат да навредят на съдебния процес. „Разследващите органи да водят независимо разследването за причините на потъването. Трагедията трябва да бъде повод за сближаване, а не за разделяне. Призоваваме изявления да не дават различни лъжеексперти, които усложняват ситуацията за установяване на истинските причини за трагедията”, са призовали колегите на Филевски. Изданието отбелязва, че корабът „Илинден” вече девет дни е във водите на Охридското езеро, а според информациите хърватската компания „Дубина” ще направи подготовките за вадене от дъното. Капитаните на корабите плаващи в Охридското езеро призоваха за справедлив съдебен процес за капитана на потъналия кораб „Илинден”, пише ”Шпиц”. Охридските капитани са поискали некомпетентни лица и институции да се въздържат от изявления по време на разследването, тъй като могат да навредят на процеса.

По dw-world.de

Преките чужди инвестиции в България ще намалеят
С близо два милиарда евро ще намалеят преките чуждестранни инвестиции тази година спрямо предходната, прогнозират от Българската агенция за инвестициите. Според изпълнителният директор на агенцията Стоян Сталев към края на тази година се очаква общият размер на преките чуждестранни инвестиции за 2009 да достигне около 4 млрд. евро в сравнение с 6 млрд. евро за изминалата година. За първата половина на годината общият обем на чуждестранни инвестиции е 1,6 млрд. евро, което е добър резултат за една трудна година, коментира Сталев. На челни позиции в класацията на топ-инвеститорите в България за тази година излиза Франция, която се нарежда на четвърто място наред с класическите държави инвеститори в страната като Холандия, следвана от Австрия и Германия. По данни за първата половина на тази година въпреки кризата секторът недвижими имоти продължава да има водещи позиции в инвестиционния интерес и се класира на трето място след инвестициите във финансовите услуги и в търговията.

Няма категоричен победител в дебата Меркел-Щайнмайер
Няма категоричен победител в единствения телевизионен дуел между настоящата канцлерка от християндемократите Ангела Меркел и социалдемократа Франк-Валтер Щайнмайер две седмици преди изборите за Бундестаг в Германия. И двамата защитиха успехите на Голямата коалиция. Те потвърдиха амбициите си за канцлерския пост, но не отхвърлиха категорично възможността за продължение на Голямата коалиция. Най-спорната точка в дуела бе темата за финансите и данъците. Ангела Меркел подчерта, че ще реализира обещанието на ХДС за данъчни облекчения. Франк-Валтер Щайнмайер изрази съмнението си относно данъчните планове на християндемократите заради високото ново задлъжняване на Германия. Партията на зелените и Лявата партия разкритикуваха телевизионния дуел като несъобразен с действителността.

Европа отбелязва лек икономически растеж, съобщи днес ЕК
В Европа се очертава лек прираст на икономиката, това съобщи ЕК днес. Тя представи актуална прогноза за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната и целия ЕС, според която се очаква среден прираст от 0,2 процента за настоящото тримесечие. За цялата 2009 година Комисията прогнозира спад в икономиката от 4 процента. Програмите за стимулиране на икономиките в страните-членки на ЕС, както и реформата на финансовия сектор трябва обаче да продължат, защото растежът остава слаб, казват от ЕК. Според прогнозата от Брюксел Германия вече е преодоляла рецесията и икономиката й ще продължава да расте.

Европейският съюз и САЩ търсят изход от ядрения спор с Иран
Европейският съюз и САЩ подготвят нов кръг от шестстранните преговори по ядрената програма на Иран. Външните министри на Общността обсъждат днес в Брюксел документ, в който Иран изказва готовността си за сътрудничество с международната общност. Страни-членки на ЕС като Франция и Германия преди това бяха заплашили Иран, че ще изострят санкциите срещу него, ако страната продължи да отказва да сътрудничи. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад подчерта, че правото на Ислямската република да развива собствена ядрена технология не подлежи на преговори.

Расте напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай
Напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай продължава да нараства. След като Америка наложи допълнителни мита върху вноса на китайски автомобилни гуми, сега Пекин разследва случаи на дъмпингов износ на американско пилешко месо и автомобилни части. Китайското външно министерство обвини САЩ в "сериозен търговски протекционизъм", който подкопава икономическите отношения и предотвратява бързото излизане от кризата. Барак Обама предприе мерките за ограничаване на вноса на китайски автомобилни гуми в отговор на искане на профсъюза на работниците в американската стоманодобивна промишленост. Според профсъюза делът на китайските гуми на американския пазар се е утроил пред последните пет години и е унищожил 5 000 работни места.

Ограмотяване на българските европейци
Качеството на образованието спадало, а децата масово не можели да пишат смислени повествования, каза преди месец новата министърка на образованието Йорданка Фандъкова. На темата се спира Георги Папакочев.
След като в средата на миналата година в специален доклад ЕК обяви българските и румънските ученици за най-неграмотните на Стария континент, в началото на годината правителството на Станишев стартира уникален проект, който може да бъде сравняван единствено с първите години след Втората световна война. Тогава по примера на съветските си учители от 20-те години на миналия век, местните комунисти започнаха интензивно да ограмотяват селското население, което според тях е тънело в „писмовна и идейна тъмнина”.
Българските и румънските ученици - най-неграмотните в Европа
Особено срамна тенденция
Изхождайки от печалния факт, че най-малко 50 хиляди европейски граждани от България - деца и възрастни - са напълно неграмотни и нямат завършен четвърти или осми клас, просветните власти обявиха, че с бюджет от 15 милиона лева и 500 учители, които ще се занимават с отпадналите от училищната система граждани, не само ще повдигнат образователното ниво на населението, но и ще повишат шансовете му да си намери работа по време на икономическата рецесия.
Зад думите на новата просветна министърка за спад в образователното качество и невъзможността на българските деца да пишат „смислени повествования” прозира наистина особено срамна тенденция, която резили не само страната, но и целия ЕС. Според изследвания и експертни оценки около 30 на сто от учениците остават неграмотни по простата причина, че напускат училище още в началните класове. Други 25 на сто от децата са на границата на грамотността по четене и писане, а половината от 15-годишните ученици не могат да достигнат минималните стандарти и на практика са функционално неграмотни. Сиреч не разбират писмен текст и не могат да попълнят елементарни документи. Нещата са стигнали и до още по-големия абсурд, при който утвърдени университети и доста факултети в СУ ”Св.Климент Охридски” са принудени да въвеждат задължителни курсове и изпити по правопис и правоговор за своите първокурсници!
Неграмотността на българчетата резили целия ЕС
Всеки аеробен организъм - български студент
От друга страна, за да оцелеят под ударите на демографската и икономическа криза, повечето български университети са принудени да си затварят очите пред примитивната неграмотност на кандидатите за следване, което вдъхнови наскоро университетски преподавател да признае в печата, че скоро българските висши училища ще „смятат за свои студенти всички живи същества, които приживе или посмъртно се сдобият с диплома за завършено висше образование” и да обобщи иронично: „Това е правилният път – всеки аеробен организъм – български студент!”
Трудно можем да не се съгласим с подобна констатация, която формално е в пълен унисон с Лисабонската стратегия на ЕС и с образователните изисквания на 21 век. И все пак в началото на започващата учебна година не е лошо да си припомним един от крилатите лозунги на социализма: „Да ограмотим народа в съкратени срокове!”. Дори повече, може би наистина трябва да се върнем към килийното училище и дългата даскалска пръчка. Тяхната педагогическа ефективност си остава безспорна във времето.
Автор: Георги Папакочев/Редактор: Александър Андреев

Освежаване на българския генетичен фонд
Още в началото на мандата на новия кабинет министърът без портфейл Божидар Димитров очерта начините, по които България ще ликвидира демографската криза: чрез "гражданство за 30 000 души, дори те да не живеят в България".
Георги Папакочев се спира на проблема:
Увереността и лекотата, с която министърът без портфейл реши на практика проблема с демографската криза в страната, са наистина достойни за възхищение – онова, което поражда мрачни тревоги на няколко български правителства, което кара иначе сериозни статистици, икономисти и социолози да си блъскат главите вече две десетилетия, а обикновените хора да кроят планове за спасение от обезлюдяващата се собствена родина, получи своя кратък и съвършено оригинален отговор.
Търсят се нови българи!
Внос на българи от чужбина
30-те хиляди човека, които годишно се губят в разликата между новородени и починали, ще бъдат компенсирани със същия брой щастливи притежатели на български паспорти, които хем ще „освежат" генетичния фонд на населението, хем ще попълнят нуждите от работна ръка, вероятно в очаквания икономически подем след кризата. Напълно оригиналната идея за внос на българи от чужбина обикновено осенява всички управляващи в началото на техния мандат. „Импортираха” ги последователно и с недвусмислени резултати правителствата на Попов, Беров, Виденов и Костов, като синият кабинет дори създаде фонд от цял милион лева, с които трябваше да бъдат върнати 50 хиляди българи от Бесарабия!
„Успехът” беше същият, какъвто се оказа и в прословутата миграционна стратегия на групата „Станишев и сие”, която до 2011 година предвиждаше да приласкае обратно в родината най-новата българска емиграция и студентите от престижните западни университети. Вярно, световната икономическа криза върна у дома известен брой работещи в чужбина, но в мига, в който в Европа нещата потръгнат, те със сигурност ще „сублимират” отново от бедния и корумпиран местен трудов пазар. Вариантът на министъра без портфейл за превръщането на азиатци, африканци и араби в български граждани, които да запълнят трудовите празноти в стопанството, може да се сблъска и с още една трудност.
Подобни лозунги трябва да бъдат издигнати и в България
Гостоприемни, но расисти…
Според огласените неотдавна резултати от специфично изследване, посветено на „Социалните дистанции и етническите стереотипи за малцинствата в България”, коренното местно мнозинство изпитва „значими расови и религиозни предразсъдъци към етническите малцинства в страната”, каквито са, например, араби, виетнамци и китайци. Дори повече, определилите себе си в анкетата българи като „трудолюбиви, гостоприемни и добродушни” са сложили в дъното на таблицата за приемливост „негрите от САЩ и ЕС, латиноамериканците, африканците и кюрдите”. Така освен с корупцията, престъпността и сиромашията в най-бедната европейска членка, нейните бъдещи граждани от чужбина ще трябва да се сблъскат и с все по-отчетливо изразения расизъм и етническа нетолерантност на местното население. Вероятно тъкмо подобни опасения е имал г-н министъра без портфейл, за да заяви, че тези бъдещи българи „дори биха могли и да не живеят в страната”. Това обаче е само една от хипотезите. Останалите са оптимистични и всеобхватни като решение. Вероятно.
Автор Георги Папакочев/Редактор Александър Андреев

Берлускони - "откачен мачо"?
Италианският премиер е от месеци във фокуса на медиите заради скандалния му личен живот и организираните партита с проститутки. По повод упреците Берлускони заяви, че жените били "най-хубавият подарък от Бог за мъжете".
Правителственият шеф на Италия Силвио Берлускони най-сетне взе отношение по многобройните скандали, свързани с личния му живот. Отговорът му беше подробен, макар и да съдържаше вече познати фрази. Берлускони отново заговори за лъжи и клевети по негов адрес, но поне взе отношение и по проведеното от прокуратурата в Бари разследване.
"Не плащам на жените, а ги завладявам"
Според информация в медиите фирма е потвърдила, че за 18 партита, организирани от Берлускони, е осигурила 30 млади жени, някои от които били готови да предложат сексуални услуги. Премиерът обаче нямал информация, че фирмата е получавала пари за това, пишат медиите. Берлускони от своя страна твърди, че е бил на вечеря със съпартийци и депутати, и че не е познавал по-голямата част от гостите.
Супермен по италиански
"Това бяха момичета, които един господин представи като негови приятелки. Това е всичко. Имаше един случай, в който една от тези личности оказа натиск върху мен и затова ще отговаря пред съда", казва Берлускони. Италианският премиер има предвид проститутката Патрициа д'Адарио. И съвсем между другото той потвърди, че е спал с нея: "В този случай се държах така, както трябва да се държи един домакин, който не е обратен. Но и тук има доказателства, че не съм платил нито една лира или евро за сексуални услуги."
По неговите думи Берлускони нямал нужда да плаща, много по-добре било една жена да бъде завладяна. Всички тези думи бяха казани на официална пресконференция, дадена от правителството на Италия в Сардиния в присъствието на испанския премиер Сапатеро. Берлускони обвини пресата, че преиначава думите му и си измисля неверни истории. На въпроса дали е мислил за оттегляне от поста, за да спаси репутацията на Италия, той отговори по следния начин:
"Няма по-добър от мен"
"Продължавам да съм абсолютно убеден, че бях и съм най-добрият премиер, който Италия е имала през 150-годишната си история", заяви Берлускони. Това негово изказване предизвика ироничната реакция на шефа на опозиционната Демократическа партия Дарио Франческини: "Берлускони каза, че бил най-добрият премиер през последните 150 години. Трябва да кажа, че не съм съгласен, защото през тези 150 години имаше един, който направи повече от него: Бенито Мусолини", заяви Франческини. Оглавявалият преди 10 години правителството на Италия Масимо д'Алема пък определи своя наследник Силвио Берлускони кратко и точно като "откачен мачо".
Автор: Щ. Трьондле, Й. Йорданова/Редактор: Б. Емануилов

Настъпва ли краят на ерата Берлускони?
Съобщенията, че жени са посещавали партита на Силвио Берлускони, и че на някои е било платено, за да правят секс с гостите, увеличават проблемите на италианския лидер на фона на спекулациите, че властта му отслабва.

72-годишният премиер вече е принуден да се противопоставя на твърденията, че 15-годишното му господство в италианската политика може да бъде прекратено поради секс скандалите, които го връхлитат от май и които разгневиха влиятелната Католическа църква. Източник от кабинета заяви, че във вестниците "Кориера дела Сера" и "Стампа" - два уважавани италиански всекидневника, няма коментар на съобщенията, според които Берлускони се наслаждавал на вкуса си към млади жени много повече, отколкото се предполагаше досега.
Съпругата на Берлускони реагира на скандалите с решението да поиска развод
Удари от всички страни
Консервативният лидер, чиято съпруга "дръпна спусъка" през май, като поиска развод и го обвини в срещи с непълнолетни, отрича да е плащал за секс. Адвокатът му каза на всеослушание, че Берлускони е бил само "крайният потребител". "Кориера" и "Стампа" цитираха последното изтекло доказателство от съдебно дело в Бари, южна Италия, относно дейността на бизнесмена Джанпаоло Тарантини. Вестниците пишат, че на жените е било плащано, за да присъстват на партитата и са получавали допълнително 1 000 евро "за сексуални услуги", като споменават имената на публични фигури сред гостите и звезди от телевизионни риалити програми сред платените елитни проститутки. "Представих ги като мои приятелки и си замълчах, че понякога им плащах", казва Тарантини, цитиран от вестниците.
Случаят Бари вече разкри, че Тарантини е платил на проститутката Патриция Д'Адарио, за да спи с Берлускони. Патриция излезе в общественото пространство със записи на изчерпателни разговори по мобилния й телефон, след като обещания като място в Европейския парламент останаха неизпълнени. Берлускони съди вестници в Италия и Европа за клевета при отразяването на скандалите и за публикуването на снимки на гостите му, които лудуват голи. "Кориера" и "Стампа" изглежда не са наясно дали са в списъка.
18-годишната Ноеми изигра важна роля в бракоразводната афера на Берлускони
Висок рейтинг въпреки скандалите
Скандалите струваха на Берлускони загубата на известна подкрепа сред гласоподавателите, които са ревностни католици. Макар той да говори за одобрение от приблизително 70 процента, според повечето обществени проучвания то е около 50 процента, което е все още относително висока оценка на фона на най-голямата рецесия след Втората световна война.
"От април досега стигнахме до етап, в който вече се предполага, и не само от левицата, че настъпва краят на ерата на Берлускони", твърди Джеймс Уолстън, професор по политически науки в Американския университет в Рим. На друго мнение са обаче някои италианци: "Съмнявам се, че скандалите ще доведат до край за Берлускони. Богатството е единствената цел, която ние италианците имаме, и той я олицетворява най-добре".
Ройтерс/БТА/ДПВ

Няма коментари: