понеделник, 7 септември 2009 г.

МАЛКО НОВИНКИ ОТ 7 СЕПТЕМВРИ

От Обективно

Господ не е комунист и ни наказва !
Това,дали Господ съществува или не, е тема,която няма да бъде обсъждана в тази статия!Едно е сигурно,Господ никога не е бил комунист!Няколко пъти през последните осем години той ни дава недвусмислени знаци за това,наказвайки ни заради политическия наивитет и невежество.Но българинът е тъп и упорит, има печалната слава да повтаря една и съща грешка многократно.Затова и нещастията,сполетяващи нашия народ,продължават .Съдете сами по черната хроника:21.12. 2001г. - трагедията в дискотека "Индиго"Тогава Господ за първи път се ядоса на българския народ.Причината беше изключително сериозна - българите повярваха на един фалшив цар,подлога на комунистите,цар,който отрече монархията и стана премиер в едно демократично правителство.Това е уникален случай в историята на човечеството и затова Господ сериозно се ядоса.В резултат на това,загинаха 7 невинни дечица.04.04.2004г.-трагедията на река ЛимГоспод продължи да се възмущава от покорството и глупостта на българския народ,който продължаваше да търпи парадокса цар-комунист и премиер.Затова реши за втори път да ни накаже.В резултат,автобус с български деца се обърна и потъна в река Лим.Водата отне 12 живота на 12 невинни дечица.0712.2006г. - трагедията на моста в Бяла.През 2005г. българите отново направиха своя грешен политически избор,докарвайки Тройната коалиция на власт.Комунистите продължиха да ни управляват.Господ продължи да се гневи и търпението му отново се изчерпа.В резултат на това на моста в Бяла товарен камион отнесе автобус.В катастрофата бяха отнети 19 човешки живота.05.09.2009г.-трагедията на Охридското езероПрез тази година българите,обработвани 4 години от сексуално незадоволените репортерки,които се подмокряха на всяка среща с мъжествения бивш главен секретар на МВР,докараха на власт един ортодоксален комунист.Проектът на кукловодите на ДС успя за пореден път.Започна процес на бърза рекомунизация.На възловите места в държавното управление започнаха да се назначават изключително хора,съпричастни по някакъв начин към структурите на ДС и БКП.Заради това Господ се разгневи за четвърти път.Резултатът е повече от трагичен - 15 удавени българи,като броят им има тенденция към нарастване.Не ми се мисли,какво може да се случи за пети път,ако българите продължаваме да повтаряме една и съща грешка.Господ ще бъде умилостивен единствено тогава,когато най-сетне в България дойде наистина демокрацията!Затова,внимавайте!Поп Стою

Борисов с упреци към Първанов
Предлага се възстановяването на ненужни, дебилни институции, защото са близки на Станишев, коментира Борисов по повод думите вчера на Първанов, че след закриването на Министерството на извънредните ситуации е необходимо да има специално звено, което да координира усилията на всички органи при мащабни трагични инциденти.Борисов смята, че отговорността в бедствени ситуации трябва да се носи от премиера и неговите министри - основно външното, транспортното и здравното министерство."Когато се чудим как да вържем бюджета, сиреч тройната коалиция ни остави над половин милиард пасив, да се правят предложения да се възстановяват пак такива, бих ги нарекъл, дебилни структури, бих ги нарекъл паразитни структури, просто не виждам никаква логика.Ако искаш да критикуваш или не ти харесва, че има правителство, което не е на тройната коалиция, на твоите приятели Станишев и Доган, измисли нещо друго", каза Борисов.

Утрински весник, Македония: България преразглежда енергийната си политика
Заради рецесията от една страна и заради огромното увеличаване на разходите за големите енергийни проекти, какъвто е случаят с атомната централа „Белене”, от друга, България е принудена да преразгледа своята политика в енергийния сектор, пише македонският „Утрински весник”. Свое влияние тук ще имат и геостратегическите интереси на икономическите гиганти САЩ и Русия. Българският премиер Бойко Борисов заяви на срещата на президенти и премиери в полския град Гданск за отбелязването на 40 години от началото на Втората световна война, че неговата страна ще реши през ноември дали да продължи или да се откаже от големите енергийни проекти, планирани заедно с Русия, посочва изданието. По повод с руския премиер Владимир Путин, Борисов посочи, че до ноември ще знаят точно колко струва всеки от проектите. Правителството на Борисов, който победи на изборите през юли, иска да преразгледа плановете си за изграждане на нови атомни централи, както и участието на България в проекти за газопровод, за да се установи дали те отговарят на националните интереси, посочва вестникът, като се позовава на Агенция „Фокус”. Путин поиска от България да забърза плановете си в енергетиката, допълвайки, че не е изключена възможността и руската страна да се откаже от тях. Руският премиер предупреди, че Москва ще намери алтернатива в случай, че някои от съвместните проекти бъдат преустановени. Все пак, Борисов отбеляза, че не вижда пречки за участието на България в изграждането на газопровода „Южен поток”. Новото правителство трябва да реши дали си струва да се покрият увеличените разходи за изграждане на новата атомна централа „Белене” с оглед на факта, че българската икономика се бори с рецесия. България преразглежда своята енергийна политика, особено заради факта, че драстично растат цените на планираните проекти. Страната участва в проекта с 51% от акциите, а германската компания РВЕ с останалите 49%, отбелязва ежедневникът.

Телма: Гръцкият външен министър изказа съболезнованията си на Македония и България
Гръцкият министър на вътрешните работи Дора Бакояни е изпратила телеграма, в която изказва съболезнованията си на своите колеги в Македония и България по повод трагичния инцидент, станал в събота в Охридското езеро, при който загинаха 15 български граждани, съобщава македонската телевизия Телма. В телеграмите до македонския и българския външен министър, Антонио Милошоски и Румяна Желева, Бакояни е изразила съчувствие към семействата на загиналите.

Учениците и студентите в София ще пътуват само с електронни карти в градския транспорт
От 1 ноември ученическите и студентските карти за градския транспорт в София ще се издават само на електронен носител, съобщиха от Центъра за градска мобилност. За целта младежите трябва да подадат заявления в общо 20 бюра за абонаментни карти.При подаването на заявленията трябва да се представят ученически бележник и лична карта за навършилите 16 години, а при зарежданията на картата впоследствие ще се изисква само лична карта. При издаването на електронна карта за студенти ще се изисква студентска книжка, а при следващи зареждания на картата - само лична карта.За издаването на електронна карта ще се плаща по 2 лв. плюс цената на превозния документ, която за студентите и учениците е 17 лв. за всички линии. Картите ще се зареждат всеки месец в бюрата на градския транспорт. Задължително е таксуването на картите при пътуване в тролей или трамвай, където има поставени специални устройства, наречени валидатори. Те отчитат валидността на картата. В автобусите превозните документи ще се използват, както досегашните на хартиен носител. Те ще се проверяват от контрольорите със специални устройства.

Пътуваме безплатно с метрото от СУ
По разпореждане на премиера Бойко Борисов от 5 ч. тази сутрин метрото заработи за граждани в новия участък – от пл. „Св. Неделя” до стадион „Васил Левски”, съобщиха от пресцентъра на СО. Официалното откриване на новата метроосечка, която свърза "Младост" с "Обеля" ще бъде утре, заради обявения за днес ден за траур по повод трагичния инцидент в Охридското езеро. От 5 ч. на 7 септември до официалното откриване на 8 септември всички граждани, които използват метрото от новата станция "Св. Климент Охридски” ще пътуват безплатно, съобщиха от правителствената информационна служба. Официалното откриване на съоръжението ще се състои на 8 септември, вторник, от 11 ч. при метростанция "Св. Климент Охридски”. Лентата ще бъде прерязана от премиера Бойко Борисов, и. д. кмета Минко Герджиков и посланика на Япония Н. Пр. Цунехару Такеда. На церемонията ще присъстват министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. С пускане на новата метроотсечка от стадион "Васил Левски" до "Сердика" софиянци ще стигат от Младост до жк "Обеля" за 20 минути. Цялото трасе на метрото е с обща дължина 18 км, като по него са разположени общо 14 станции. Новата отсечка от метрото е финансирана от Японската банка за международно сътрудничество и е на стойност 104 млн. долара. Парите продължават да се усвояват, като с тях ще бъде изграден и подвижен тротоар, който да свързва метростанция „Св. Климент Охридски“ с Орлов мост под земята.

Лукойл намали цените на едро на бензина и на дизела
"Лукойл България" намалява цените на едро на бензина и на дизела от, съобщиха от пресцентъра на компанията.Бензин "А-95Н" поевтинява с 1.43 на сто, до 1825.20 лв. за 1000 литра, а бензин "А-98" - с 1.41 на сто, до 1934.44 лв. за 1000 л.Цената на евродизела намалява с 1.80%, до 1701.60 лв. за 1000 л., а газьолът поевтинява с 1.76%, до 1672.80 лв. за 1000 литра.Цената на пропан-бутана остава без промяна.Новите цени влизат в сила от 7 часа днес и са във връзка с динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти, обясняват от "Лукойл".

По-дълъг срок за плащане на сметките за ток и парно въвежда ЕВН
По-дълъг срок за плащане на сметките за консумиран ток и парно въвежда електроразпределителното дружество ЕВН. Това съобщи на пресконференция днес Петър Янков, ръководител отдел "Клиентски сметки" в дружеството. Предлаганият срок вече не е 10 дни, като досега, а 15 дни. Освен това от дружеството вече разделят клиентите на две групи, на които предоставят различни срокове за плащане – първата група от 1 до 15-то число и втората група от 11 до 25-то число. В първата група влизат абонатите от големите градове, а във втората от малките селища и на "Топлофикация", каза Янков. Разделянето на групи се прави с цел да се облекчи натоварването на касите и да намалеят опашките. Освен това ще бъде по-удобно и за клиентите. Двата срока се застъпват от 11 до 15-то число с цел клиенти, които имат апартамент и вила на село да отидат на касата само веднъж, а не на два пъти. Новите срокове вече са отразени във всички фактури за август, така че клиентите да могат да се ориентират. Този начин на плащане влиза в сила от 1 октомври.ЕВН открива и нови каси и нови работни места в пощите, бе съобщено на днешната пресконференция. Градовете вече са обхванати изцяло от каси в салоните на Българските пощи. Ще бъде увеличен и броят на касите онлайн. Около 50 каси в електроразпределителното дружество в цялата страна обаче ще бъдат закрити, а 70 работни места овакантени. На една част от касиерките от салоните на ЕВН ще бъдат предложени алтернативи. В Пловдив увеличението на касите няма да е съществено, но в някои градове касите ще се увеличат двойно. Уговорката на дружеството с пощите е оптимално насищане с каси, каза Петър Янков. Чрез допитване до клиентите ЕВН ще номинира и излъчи най-добри служители на касите на пощите.

Министър Найденов представя позицията на България за млечните квоти в Брюксел
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще представи позицията на България относно млечните квоти по време на заседанието, на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните. На него се предвижда да бъде обсъдено Съобщение на Европейската комисия за състоянието на пазара на млечни продукти и предложение за изменение на регламента за установяване на обща организация на селскостопанските пазари по отношение на пазарните стандарти за птиче месо. Председателството ще информира и за работата на Групата на високо равнище по въпросите на конкурентоспособността на селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост. На срещата се очаква да бъде объдена и информацията на Комисията относно състоянието на пазара на фуражи. В рамките на посещението се очаква да се състои и среща на министър Найденов с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел.

Фонд Земеделие разсрочи заеми за животновъдите
Фонд "Земеделие" ще разсрочи с една година нисколихвените заеми, отпуснати за животновъдите през лятото на 2008 г., съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.На последното си заседание в четвъртък управителният съвет на фонда е гласувал кредитите да бъдат погасени, вместо до 1 октомври на тази, до 1 октомври на 2010 г., като по желание на фермерите някои от тях могат да се изплатят и до края на 2009 г., поясниха от фонда. Преференцията се въвежда заради закъснението на идентификационната система за животните и факта, че фермерите няма да получат очакваните субсидии за фураж през тази година.Фондът отпуска нови 2 млн. лв. за продадено качествено биволско, овче и козе мляко, е решило още ръководството на фонд "Земеделие" в четвъртък. Ще бъдат платени субсидиите на всички производители, депозирани заявленията си за април. Отпуснатият досега ресурс възлизаше на 10 млн. лв. В същото време продължават проверките на некоректните земеделски производители, кандидатствали за качествено мляко, без да притежават животни. Други 15 млн. лв. се заделят за краткосрочни заеми за покупка на семена и торове за есенната сеитба. От тях зърнопроизводителите ще получат 9 млн. лв. за минерални торове, останалите са за покупка на семената. Максималният размер на паричните средства, които всеки земеделски производител може да получи за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии, е до 130 000 лв. Земеделските производители се задължават да възстановят предоставения целеви кредит заедно с 3% годишна лихва от деня на получаването в срок до 1 октомври на следващата година. Договарянето на целевите кредити за реколта 2010 ще се извършва от 10 септември до 13 ноември, а изплащането им трябва да приключи до 15 декември.

Наказаха ръководството на пловдивска болница
15 ръководители на клиники в Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив няма да получат допълнителните си възнаграждения за работа по клинични пътеки за последния месец. Това съобщи директорът доцент Божидар Хаджиев, цитиран от радио Пловдив. Той поясни, че причината са лоши показатели на ръководената от него първа хирургия. Възнаграждения за последния месец няма да получи и самият Хаджиев. След подобряване на резултатите средствата ще бъдат изплатени на ръководителите на клиниките, обясни той. По думите му в много от лечебните звена има свръх изписване на лекарства от определени фирми, което води до загуби за болницата. Общият натрупан дълг е в размер на 35 милиона лева, а просрочените задължения, сред които тези и за лекарства, възлизат на 10 милиона и 500 хиляди лева. Поради тази причина се налагат и антикризисни мерки. Една от тях е преструктуриране на клиники, посочи още доцентът. Той обаче е категоричен, че в никакъв случай няма да се съкращават болнични легла. Но е възможно легла, които не са ефективни да бъдат пренасочени към други клиники, в които има повече пациенти, обясни той.

Задържаха 4-ма за кражби на апартаменти и офиси
Престъпна група от четирима рецидивисти, извършвали кражби от апартаменти на територията на столицата, бе задържана от криминалисти на Четвърто РУМВР. На 5 септември около два часа след полунощ при опит незаконно да проникнат в жилище на ул. “Славище” полицаите задържали 37-годишния В.Д. с прякор Фитила, 36-годишния М.Н - Кривия, 33-годишния Н.С. - Куфара и 30-годишния П.Н. - Крадеца. И четиримата са известни на полицията с кражби от апартаменти и офиси в столицата. Трима са с адресни регистрации в столичния кв.”Люлин”, а последният е от кв.”Банкя” и най-скоро е “постъпил” в престъпната група. Без Н.С., останалите трима са осъждани за същите престъпни прояви и са изтърпели ефективни присъди. На местопроизшествието е извършен оглед и са иззети веществени доказателства – радиостанция, настроена да приема на честотите на МВР, мобилни телефони и множество специални инструменти за взломяване на жилища /резачки за метал, ръкавици и др./. В процесуално-следствените действия се включили и криминалисти от сектор “Кражби” при СДВР. Установени са и двата автомобила, с които се придвижва групата, - “Рейндж Роувър”, управляван и собственост на Кривия и “Фолксваген”, от който са иззети веществени доказателства. Материалите са докладвани в СРП. С постановление на дежурен прокурор четиримата са задържани в ареста на НСлС за срок от 72 часа. Работата по случая продължава. Предстои изясняване на цялостната престъпна дейност на група. Към момента е изяснено, че групата се насочвала към видимо заможни домове и служебни помещения, откъдето са отнемани скъпи и лесни за пласиране вещи – основно пари и златни накити. В атакуваните обекти те търсели метални каси, които или режели на място, или направо задигали. В хода на разследването криминалисти са изяснили, че групата е действала изборно с предпочитания към адреси на територията на столичното Първо, Четвърто и Шесто РУМВР.

Иран ще продължи да разработва ядрената си програма
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви в понеделник, че Техеран ще продължи да разработва оспорваната си ядрена програма и няма да води преговори за "очевидните" си права, съобщи Ройтерс."Ще продължим нашата работа в рамките на глобалните регулации и в близко сътрудничество с международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Ние няма да водим преговори за очевидните права на иранската нация", заяви Ахмадинеджад. По думите на иранския лидер от гледна точка на Техеран, ядреният спор е приключен.Ахмадинеджад заяви, че Иран планира да представи своя собствен "пакет" от предложения на Запада и е готов да преговаря и да сътрудничи в посока "мирната употреба на чиста ядрена енергия", която е достъпна за всички страни и предотвратяване на разпространението на ядрено оръжие.Западът подозира, че ислямската република, която официално е обявила разработването на мирна ядрена програма, всъщност прави опити за създаването на атомна бомба. Миналата седмица световните сили призоваха Иран да седне на масата за преговори, за да бъде обсъдена ядрената програма на страната преди предстоящата среща на Общото събрание на ООН по-късно този месец. Краят на септември е и последен срок, който американският президент Барак Обама даде на ислямската република, за да приеме тя международното предложение за търговски преговори и да прекрати обогатяването на уран или в противен случай ще бъде изправена пред тежки санкции."Не сме чули някой да поставя краен срок за преговори. Сътрудничество, основано на уважение и справедливост е в противоречие с поставянето на крайни срокове," заяви в отговор иранският лидер. В същото време Ахмадинеджад изрази готовността си да проведе публичен дебат с Обама, защото, по думите му, това е най-добрия начин за разрешаване на глобални спорове.

Шри Ланка изгони представител на UNICE
Правителството на Шри Ланка нареди представител на UNICEF да напусне страната. Той е обвинен, че е оказвал пропагандна подкрепа на тамилските бунтовници, предава СиЕнЕн. Организацията от своя страна отрече обвиненията, отправени към за Джеймс Елдър, който е говорител на организацията. Предстои среща на официалните представители на двете страни, на която ще се обсъжда оставането на Елдър в страната.

Израел даде зелена светлина за строителството на жилища на Западния бряг
Израел официално одобри строителството на близо 400 нови жилища в еврейските селища на Западния бряг, предаде БиБиСи. Това е заявил израелският министър на отбраната Ехуд Барак. Според решението ще бъдат изградени 366 жилища. Министърът на отбраната Ехуд Барак съобщи, че скоро възнамерява да одобри построяването на още около 84 жилища. Решението е взето въпреки възраженията на САЩ, отбелязва БиБиСи.

Лондон ще подкрепи исковете на жертви на ИРА срещу Либия
Великобритания ще подкрепи исканията на семейства на жертви на ИРА Либия да им изплати обезщетения. Това заяви министър-председателят на страната Гордън Браун, съобщава Би Би Си.Британското обществено радио и телевизия определя това изявление на Браун като обратен завой в позицията му по въпроса. Вестник "Сънди таймс" писа вчера, че премиерът лично е наложил вето върху опитите да бъде принуден либийският държавен ръководител Муамар Кадафи да изплати компенсации на британските жертви на атентатите на Ирландската републиканска армия (ИРА) с аргумента, че това може да навреди на отношенията с джамахирията.Семействата на убити при нападения на ИРА британци критикуват правителството заради сближаването с Либия, която е доставяла оръжия и експлозиви на ирландските сепаратисти.

Тайван има нов премиер
Главният секретар на управляващата партия в Тайван беше назначен за нов премиер на страната, след като предшественикът му подаде оставка, поемайки политическа отговорност за справяне с тайфуна Моракот, който засегна островната страна миналия месец, предаде АФП. "Президентът реши да назначи У Ден-их, генерален секретар на партия "Куоминтан", за нов премиер", заяви говорителят на президента Ма Инцзю. Управляващата партия, която пое властта през май миналата година, беше остро разкритикувана заради бавното и неефективно справяне с тайфуна Моракот, заради който загинаха най-малко 600 души.

САЩ държи 2/3 от оръжейните продажби за 2008-а
На САЩ се пада дял от над 2/3 от оръжейните продажби в света през миналата година, съобщава вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс. Като се позовава на проучване на Конгреса, публикувано в петък, вестникът пише, че САЩ са имали участие в 68,4% от глобалните продажби на оръжия през 2008 г. Продажбите на американски оръжия са се увеличили с почти 50% до 37,8 млрд. долара, срещу 25,4 млрд. долара през предходната, въпреки световната икономическа рецесия. При това търговията с оръжия в глобален мащаб е намаляла със 7,6% до 55,2 млрд. долара - най-ниското й равнище от 2005 г., гласи докладът. Италия, която се нарежда на второ място, е продала оръжия на обща стойност 3,7 млрд. долара. Русия е трета с продажби в размер на 3,5 млрд. долара - драстичен спад в сравнение със сделките за 10,8 млрд. долара, които е сключила през 2007 г. Проучването обяснява увеличаването на продажбите на САЩ с големите нови поръчки от клиенти в Близкия изток и Азия, както и с постоянните договори за оборудване и поддръжка с американски клиенти, отбелязва "Ню Йорк таймс". САЩ водят убедително и в продажбата на оръжия за развиващите се държави. През 2008 г., САЩ са сключили с такива страни оръжейни сделки на обща стойност 29,6 млрд. долара, което се равнява на дял от 70,1%. Най-крупните договори, които САЩ са подписали с развиващите се страни, са с Обединените арабски емирства - за система за противовъздушна отбрана, възлизаща на 6,5 млрд. долара, с Мароко - за реактивни самолети за 2,1 млрд. долара, и с Тайван - за хеликоптери за 2 млрд. долара. Индия, Ирак, Саудитска Арабия, Египет, Южна Корея и Бразилия също са сключили оръжейни споразумения със САЩ. Според доклада най-големият купувач на оръжия в развиващия се свят миналата година са били Обединените арабски емирства, които изразходвали 9,7 млрд. долара. Саудитска Арабия се нарежда на второ място с 8,7 млрд. долара, а Мароко - на трето, с 5,4 млрд. долара.

По БГНЕС

Трибуналът в Хага иска доживотен затвор за 7 босненски сърби
Доживотен затвор за седем бивши високопоставени военни представители и босненски сръбски полицаи, обвинени за убийства в Сребреница (Източна Босна) през 1995 г. беше поискан през Международния наказателен съд за бивша Югославия, предаде АФП. "Не може да има други присъди за всички тези обвиняеми освен доживотен затвор", заяви прокурор Питър Макклоски дни преди края на процеса, който започна на 14 юли 2006 г. Пред съда са изправени началникът на службата за сигурност към ГЩ на армията на босненските сърби Любиша Беара, подполковник Вуядин Попович и заместник командирът на специалната полиция към вътрешното министерство на босненските сърби Любомир Боровчанин. Заедно с членовете на бригадата в Зворник подполковник Винко Пандуревич и лейтенант Драго Николич, те извършили атаката срещу Сребреница през юли 1995 г., "водени от намерението да унищожат част от мюсюлманското население на Босна като национална, етническа и религиозна група", счита Международният наказателен съд. Петимата мъже, обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, както и в геноцид, извършили "систематични убийства на мъже в Сребреница", не се признават за виновни. Ръководителят на операциите на армията на босненските сърби Радивое Милетич и заместник командирът Милан Гверо не се признават за виновни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. /БГНЕС
Хага / Холандия

Бойко Борисов: Хората не могат да си позволят Акапулко и ходят в Охрид
В деня на национален траур, всички трябва да са малко смирени. На съвестта на виновните да остане това , което се случи, заяви премиерът Бойко Борисов пред бТВ.Нищо нямаше да урони престижа на една институция, ако бяхме посрещнали пострадалите от Охрид заедно. Нямаше нужда самолетът да закъснява, защото президентът искаше да се срещне с тях в Охрид, коментира той. Предлага се възстановяването на ненужни, дебилни институции, защото са близки на Станишев. (Борисов има предвид за бившото министерство на извънредните ситуации -бел.ред). Хората не могат да си позволят екскурзия до Акапулко, затова пътуват до Охрид, посочи премиерът. /БГНЕС
М. Райков: Важното е българските и македонски следователи да работят заедно
Няма вероятност да е имало други хора на борда на "Илинден" освен тези наши сънародници, каза зам. министърът на външните работи Марин Райков пред БНТ.С една дума той определи тежкия инцидент, при който загинаха 15 българи във водите на Охридското езеро "като пълна безотговорност". Той посочи, че начина, по който е организирана тази екскурзия от София не отговаря на никакви изисквания и оттам тръгва проблемът и тежките последствия. Райков съобщи още, че самолетът съзнателно е били забавян на летището в Охрид, като не коментира защо това се е случило и защо е била такава реакцията на президента, който първоначално е отминал пострадалите. Зам. министърът припомни, че в момента на трагедията нашите сънародници са били подпомогнати от местното население. Според него не е необходимо да има специално министерство, какъвто беше случаят с министерството на извънредните ситуации, а както се видя веднага може да бъде сформиран кризисен щаб и бързо да се реагира. От Охрид се включи по телефона и следовател Георги Илиев, който е специалист по разследване на транспортни произшествия. Той посочи, че все още не е ясна точната причина за инцидента с "Илинден", но за сега според него в основата е човешка грешка. От своя страна Марин Райков каза, че трябва да се изчакат резултатите от работата на следователите. До този момент не сме видели никакви застраховки, и това беше и една от причините така бързо да излетим за Охрид. Първото беше да съберем оцелелите, защото се оказа, че те са били настанени по квартири. Моята първа реакция беше да не се пращат близки, за да идентифицират загиналите, след като те вече са били идентифицирани по време на аутопсията. Но ръководителят на военно-криминална служба в Скопие отказал да приеме резултатите от аутопсията и загиналите при тежкия инцидент да бъдат идентифицирани от близките. Райков се надява до обяд днес да излетят близките на загиналите за Охрид, а военният самолет Спартан да докара в България телата на починалите. Илиев от Охрид съобщи, че днес за оглед на потъналия кораб ще влязат хърватски водолази, на които българските следователи са поръчали да огледат специални детайли. Корабът се намира на 9 метра дълбочина, водата е много чиста и могат да се направят добри снимки, уточни следователят. В момента върви подготовка за изваждането на кораба, но той не е сигурен дали това ще стане днес. Според него корабът не е потънал толкова бързо, колкото се струва на хората участници в трагедията. Той не може да потъне за секунди, подчерта Георги Илиев. Той не можа да каже още как са подготвени документите за техническа годност на кораба, но е известно, че това е германска фирма. Предстои още няколко дни работа на следователския екип заедно с колегите им от Македония, уточни Илиев. За мен най-важното е, че македонски и български следователи ще работят заедно, за да се разбере истината, подчерта Марин Райков. Те са готови да поискат документите от германската компания, подготвила и разрешила корабът да превозва туристи. По телефона се включи и зам. градският прокурор Божидар Джамбазов, който напомни, че вчера е образувано досъдебно производство по чл. 340. Най-важното, което трябва да се изясни е причината, заради която е станал инцидентът и са загинали 15 български граждани, уточни Джамбазов. Според него не бива още да се казва кое е довело до гибелта на хората, докато не приключи следствието. Трябва да уточним, че тъй като инцидентът е станал извън България, тук ще задействат правилата за правна помощ. Но много от свидетелите са български граждани и те ще ни подпомогнат, уточни прокурорът. /БГНЕС

М. Попова: Инвеститорите искат да дойдат на сигурно място
57 мерки, свързани с 21 препоръки на ЕК ще бъдат предложени от Министерството на правосъдието за гласуване в Министрски съвет в сряда, заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова след среща с посланиците на страни от ЕС, предаде репортер на БГНЕС.Мерките набелязват реформа в съдебната система, противодействие на организираната престъпност и корупцията и отделен дял, посветен на постоянните мерки. Предвижда се смесените екипи на министерството на правосъдието, ДАНС и прокуратурата да работят по три направления, а не по две, както се предвиждаше до сега. Екипите ще се занимават с еврофондовете, организираната престъпност и корупцията. Сред 57-те мерки са и промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Предвиждат се промени в Закона за конфликт на интереси и в др. закони. Нито един от посланиците, участвали в днешната среща не е намекнал, че страната му ще иска по-строги санкции за България, уточни Попова. Въпреки това тя подчерта, че и след като бъдат предприети тези мерки, процесът няма да приключи. "Инвеститорите и бизнесът се интересуват от наказателното правосъдие, но преди това не биха искали да се стига до него, а да дойдат на сигурно място", отбеляза Попова. Не винаги е необходимо да се правят промени в законодателството, нужно е ръководителите да поемат отговорност, заяви тя./БГНЕС


Мануела Горсова се възстановява добре и се опитва да говори
Мануела Гирсова е напълняла и изглежда много добре, заявиха специално за БГНЕС нейни близки, посетили момичето в дома й във Велико Търново. Тя се е разхубавила и в състоянието има значителни промени, заявиха запознати. Мануела е успяла да изрече думата "мамо", когато на 5 август са премахнали канюлата от гърлото й. Това е апарат, който е поставен на хранопровода и помага на гърлото да се пречиства. Апаратът е притискал гласовите струни на Мануела и затова тя не е могла да говори преди това. Все още тя има доверие само на майка си и се плаши от присъствието на външни лица. /БГНЕС

НСИ: Намаляваме с 34 хил. души годишно заради отрицателния прираст
За една година в резултат на отрицателния естествен прираст и отрицателното външномиграционно салдо населението намалява с близо 34 хил. души, или с 0.4%. Жените продължават да бъдат по-голямата част от населението 51.6%., отчитат от Националния статистически институт в статистическата си панорама за 2008 г. За миналата година са регистрирани 78 283 родени деца, от които 77 712, или 99.3%, са живородени. В сравнение с предходната година техният брой се е увеличил с 2 363, а спрямо 2001 г. - с 9 хиляди деца. През 2008 г. в България броят на умрелите е 110 523 души и е с 2 481 по-малък от този през 2007 г., а коефициентът на обща смъртност (14.5‰) e намалял с 0.3%. В сравнение с европейските страни равнището на общата смъртност на населението в България е доста по-високо, отчитат от института. За по-голямата част от страните на Европа нивото на смъртността е в границите между 9.0 и 10.2‰ докато за България е 14.5‰. Регистрираните юридически бракове за 2008 са 27 722 и са с 2 хил. по-малко от предходната година. През 2008 г. коефициентът на икономическа активност за възрастовата група 15 - 64 навършени години достига 67.8% при 60.9% в началото на разглеждания период. Икономическата активност на мъжете е по-висока от тази на жените в граници от 8.9 до 9.6 проценти пункта през периода 2003 - 2008 г., като през последната година разликата е 9.4 процентни пункта. Коефициентите на икономическа активност за възрастовата група 15 - 64 години по пол са съответно 72.5% за мъжете и 63.1% за жените. За периода 1999 - 2008 г. общият доход средно на лице от домакинство нараства от 1 502 на 3 502 лв., или 2.3 пъти. През последните три години се наблюдава увеличение на броя и относителния дял на децата в предучилищна възраст (3 - 6 г.). Броят на децата в детските градини също нараства, като за периода 2000 - 2008 г. нарастването е 6.0%. Делът на предприятията, които имат достъп до интернет е нараснал с 8% спрямо предходната 2007 година. Най-чувствително е увеличението в малките и средните предприятия (11 и 3%), докато големите компании с над 250 заети отбелязват лек спад от 1% в осигуряването на интернет достъп на служителите си. Общата характеристика на престъпността в страната през 2008 г. не се различава съществено от предходните години. Полицията е регистрирала 122 693 криминални и икономически престъпления, като в сравнение с 2000 и 2007 г. се отбелязва намаление със 17.9 и 5.2%. Общоопасните престъпления са на първо място по брой и относителен дял в съвкупността на наказаната престъпност. През 2008 г. са завършили с осъждане 11 851 престъпления, което е с 34.0% повече спрямо предходната година. Делът им в наказаната престъпност е 37.3% (при 53.3 и 43.1% съответно за 2000 и 2007 г.). През 2008 г. търговският сектор се развива с положителни, но относително забавени темпове под влияние на настъпилите негативни тенденции в международната икономическа обстановка. По предварителни данни произведената брутна продукция през годината по текущи цени надхвърля 15 074 млн. лв., като по съпоставими цени е осигурен ръст от 2.9% в сравнение с предходната година. /БГНЕС

Ц.Цветанов: Заловихме полицай, маскирал цигари като картофи
36-годишният полицейски инспектор от Районното управление на МВР в Павликени с инициали В.Т е задържан за извършване на контрабанда на български цигари, заедно с трима свои съучастници, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС. Групата е изнасяла български цигари, произведени през тази година за страни от Европейския съюз и след това ги е транспортирала с хладилни камиони обратно в страната, опаковани в хартия за бланширани картофи. Съучастници на служителя на реда са били Е.М (23 години), Г.Г и И.К, които са собственици на складовете в "Илиенци", където са били съхранявани цигарите. В.Т и Е.М са задържани за 72 часа, а другите двама -за 24 часа. Срещу В.Т е започнато дисциплинарно производство. В момента се проверяват серийните номера на цигари "Виктори", за да се установи кога точно е извършена контрабандата. Става дума за над 100000 кутии с цигари, обясни вътрешният министър. Тече проверка и на други складови бази, където се предполага, че също би могла да бъдат намери контрабандни цигари. Полицията е разбила и незаконен цех за производство на местни продукти без ясен произход. Цехът е бил затворен през 2006 година и от тогава до сега е произвеждал продукцията си нощно време. Иззетите количества месо ще бъдат унищожени, поясни Цветанов. /БГНЕС

Цветанов: Заловихме прибалтийския Сретан Йосич
Издирваният от Европол за 30 убийства литовски гражданин Хенрикас Дактарас е бил задържан в село Кранево, Добричко по време на международна полицейска акция вчера след обяд, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.Става дума за изключително опасен престъпник от ранга на Сретен Йоцич, само че за прибалтийските страни, обясни Цветанов. 52-годишният Дактарас, известен в България като “Коста”, е издирван за отвличания , изнудвания, трафик на хора и незаконно притежание на оръжие, извършени предимно на територията на Литва. Престъпникът е създавал структури за изпиране на парите, придобити от престъпна дейност в Норвегия, Великобритания и Испания. Той е бил в неизвестност от както при опит да бъде заловен от литовските полицейски служители в планинската хижа, в която е живял е избягал по специално направен от него самия 30- метров подземен тунел. Българските служби работят по неговия случай от февруари тази година, но най-сериозната част от оперативната работа е извършена в последните две седмици. По време на задържането си той е демонстрирал добри актьорски умения и е симулирал припадъци и прилошаване. Работата по случая продължава,за да се установи дали той е успял да създаде структури за пране на пари и за инвестиции на територията на нашата страна. В момента Дактарас е задържан в ареста във Варна, като се подготвя екстрадирането му от страната. Срещу него са повдигнати и обвинения за използване на фалшиви документи за самоличност. В момента тече и акция за контрабандна дейност, в която има и замесени служители на реда. По случая вече е задържан един полицай, има и видеоматерил, документиращ престъплението. Очаква се акцията да приключи утре по обяд, когото ще бъде оповестена и по-подробна информация за нея, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов. Тече операция и във един нелицензиран цех за производство на колбаси, допълни той. /БГНЕС

Лицето - най-големият предател
Благодарение на 44 мускулни групи човешкото лице е мултифункционално изразно средство. Способни сме на 10 000 различни гримаси. Психолози са разработили схема за разшифроването им. Дори тайните агенти залагат на метода. Усмихвали ли сте се вече днес? Ако да, то тогава сте повдигнали симетрично крайчетата на устните си, както и скулите си, а кожата около очите ви леко се е сбръчкала. Ако това гимнастическо упражнение ви се удава без да ви е споходила спонтанна радост, то вие сте част от една доста миноритарна група. Защото според психолозите само една шепа хора могат да имитират истинската усмивка, без да събудят подозрения за искреността на изразената емоция.Човешкото лице е способно на общо 10 000 различни гримаси. Нищо чудно, че то се е превърнало в изследователски обект с огромна притегателна сила. Вилибалд Рух, професор по психология на личността в университета в Цюрих, е експерт по гелотология - или науката за смеха. Един от основните въпроси, занимаващи проф. Рух, е как може да бъде измерен хуморът. За тази цел той изследва движещите се компоненти на лицето."Емоциите се изписват доста точно на човешкото лице и представляват сигурен извор на информация относно моментното преживяване", казва професорът. Още през 1862 година френският невролог Гийом Бенжамен Дюшен дьо Булон е стигнал до извода, че съществува само един-единствен начин за изразяване на истинската радост. "Естествената усмивка е много хармонична, двете крайчета на устата се повдигат симетрично за разлика от т.нар. социална усмивка. Тук участват и очите, което си личи по малките бръчици около тях." Истинската усмивка носи името на откривателя си - Дюшен.Около 100 години по-късно Паул Екман дава още по-прецизно описание на усмивката "Дюшен". Американският психолог от университета в Сан Франциско различава 18 вида усмивки. Но и според него истинска може да бъде само една. Заедно със своя колега Уолъс Фрийзън той класифицира емоциите и съответните движения на лицевите мускули, като разработва системата Facs - система от кодовете на лицевата активност, която днес се е превърнала в общоприет наръчник за мимиката."Системата Facs помага да различим сигналите на лицето, които често не биха могли дори да бъдат назовани, но със сигурност биват възприемани", казва Йорг Мертен, професор по психология в университета в Заарланд. Сигналите, излъчващи ярост например, траят едва една десета от секундата. Подобно кратки невербални знаци се наричат микро мимики. Те могат да бъдат разпознати само от опитни наблюдатели, казва проф. Мертен.Разшифроването на гримасите се учи като азбуката. AU1 например обозначава повдигането на веждите от вътрешната страна, а AU9 - увесен нос. За да разпознаете пък истинската усмвика "Дюшен" трябва да забележите както появата на AU12 /повдигане на крайчетата на устните/, така и AU6 /повдигане на скулите/.Междувременно системата Facs е станала истински хит сред тайните служби, а и не само там. Полицаите, пазачите, дипломатите и съдиите също искат да узнаят как изглежда лицето на човек, който лъже. В САЩ преди години 1 000 служители от силите за сигурност са били обучени в разкодиране на мимиките. Оттогава насам по редица американски летища израженията на човешките лица редовно минават през "детектор на лъжата". /ДВ

Саркози засегнат на ръст на телевизия в Белгия
Пресслужбата на Елисейския дворец определи като "гротескна" информация в репортаж на белгийската обществена телевизия RTBF за посещение на президента Никола Саркози в предприятие в Нормандия на 3 септември, предаде АФП.В репортажа на кореспондента на RTBF във Франция Жан-Филип Шале работничка във фабриката "Faurecia" отговаря с "Да" на въпрос известно ли й е дали не е била избрана поради ниския си ръст, така че да не изглежда по-висока от френския президент на кадрите от посещението му. "Това е напълно смешно и гротескно", заявяват от Елисейския дворец, отхвърляйки твърденията на белгийския журналист. Дирекцията на предприятието от своя страна посочва, че не желае да коментира информацията, че ръстът е бил критерий за подбора на работничките, които да се виждат в кадър зад френския президент. Една от тях обаче отговаря съвсем различно на въпросите на журналиста от RTBF. "Казаха ми, че сте избрана по критерий височина. Вярно ли е това?", пита кореспондентът на белгийската телевизия. "Да", отговаря интервюираната. "Не трябва да сте по-висока от президента?", настоява с въпросите си журналистът. "Точно така", признава служителката в предприятието. /БГНЕС

Ахмадинеджад с нова номинация на жена за министър на образованието
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад номинира втора жена за поста министър на образованието след като първоначалният му избор, също жена, не получи подкрепата на парламента, предаде АФП.Ахмадинеджад също предложи нов министър на енергетиката след като първоначалният му избор също така не събра достатъчно гласове на депутати, според агенция Мер. Новата кандидатура за просветен министър, Фатемех Алия, и новият избраник за енергетиката, Али Забихи, са предложени в официално писмо до парламента на страната. Алия е втори мандат депутат и се смята за приближена на Ахмадинеджад. Забихи е ръководител на иранската организация за обществено осигуряване и се занимава главно с пенсиите. /БГНЕС

Оставка на съветника на Обама за околната среда
Специалният съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на околната среда подаде оставка под натиска на републиканците след полемика за негови изявления по повод 11 септември, съобщава "Вашингтон Пост".Ван Джонс, бивш калифорнийски борец за граждански права, бе привлечен през март при Белия дом като съветник по проблемите на околната среда. Той стана център на полемика неотдавна, когато подписът му бе забелязан под петиция, в която се задаваше въпроса дали пък правителството на бившия президент Джордж Буш "не е нарочно позволило да се случат събитията от 11 септември, за да има претекст на обяви войната", обяснява "Вашингтон Пост". Освен това в една реч преди да поеме поста той е използвал според вестника много "неприлични" думи по адрес на републиканците. /БГНЕС

Бойкот на албанската опозиция на новия парламент
Депутатите от опозиционната Социалистическата партия ще бойкотират свикването на новия парламент на Албания, избран на изборите на 28 юни, което е насрочено за 7 септември, предава АФП.Соцпартията оспори резултатите от изборите, заявявайки, че те са "политически неприемливи" и опорочени от нередности и измами. Според лидера на Социалистическата партия Еди Рама решението за бойкот на работата на парламента е взето в знак на протест срещу "грешките, изкривили вота на народа на изборите на 28 юни". Социалистите разполагат с 66 места от общо 140 в парламента на Албания. Демократическата партия на премиера Сали Бериша има 70 места, но не и необходимото мнозинство от 71 депутати, за да сформира сама правителство. Бериша покани Социалистическата партия за интеграция, която има 4 депутати, да участва в кабинета, което тя прие. /БГНЕС

По ДНЕС+

Сергей Станишев: Скептик съм, че този тип мерки от полицейски характер ще събират приход
Скептик съм, че този тип мерки от полицейски характер ще събират приходи, коментира днес във Варна бившият премиер и сегашен депутат от БСП Сергей Станишев преди среща с електората на партията в морския град. Той посочи, че неминуемо ще дойде моментът, в който хората ще започнат да се разочароват от управляващата партия. Видях доста погрешни неща, които се правят и тепърва ще се засилват, коментира Станишев. Той допълни, че за много от нещата, за които е предупреждавал, започват да се сбъдват. По негови думи, вече се говори за приватизация на Българския енергиен холдинг, който е създаден с цел българската енергетика да е по силна и конкурентна, за да може тя да има необходимия финансов ресурс за реализирането на стратегически инвестиционни проекти. Станишев визира и приватизация на Булгартабак, като подчерта, че преди време лично е бил спрял процедурата, тъй като цената е била занижена. Той беше категоричен, че такава приватизация трябва да се прави, но тя трябва да бъде изгодна за държавата и да гарантира развитието на отрасъла. По негови думи, освен това трябва да се знае какви ще бъдат антикризисните мерки сега и какво ще се предприеме срещу увеличаването на безработицата. Част от атаките срещу министри, заместник-министри и конкретно срещу БСП имат политически смисъл. От една страна ще има по-дълъг период на алиби за новото управление, а от друга ще се смаже алтернативата, каза експремиера. Той заяви, че не може да коментира дали ще има осъдени министри, тъй като това е в компетенциите на прокуратурата. “Неприемливо е за мен, един министър-председател и министри да казват, че ще има осъдени. Кои са те? Има разделение на властите”, каза Станишев по повод изказванията на наследниците си. Той подчерта още, че “ако някой е сгазил лука, трябва да си понесе последиците, а ако е несправедливо окепазен, БСП ще го защитава политически”. Във Варна съм, за да чуя мнението, позициите и идеите на актива на БСП, както и какво трябва да правим като политическа сила. Аз имам своите виждания за промяна и за реформа на БСП, но искам да чуя и идеите на актива, каза Станишев. Той допълни, че през последните четири години, заради приоритетите на управлението, партийната дейност е оставена на произвол. Когато една партия е в опозиция е време за преструктуриране, вътрешно прочистване и нови идеи, заяви червеният лидер. Всяка критика е добре дошла стига да е конструктивна. Много хора в БСП и сега продължават да градят личен авторитет и имидж на гърба на партията, посочи той. За мен не е самоцел да бъде лидер на БСП, аз искам да получа доверие, заяви председателят на червената партия. Той посочи, че във всяка област и община трябва да се направи анализ на ситуацията и че въпреки, че резултатите от изборите не са прекрасни за БСП на фона на спечелилата партия, може да се погледне и по друг начин и проблемите да се превърнат във възможност.

Паскалев: БСП е в изключително тежка криза
БСП се намира в изключително тежка криза, която зависи от вътрешните проблеми на партията. Надявам се те да започнат да се решават от конгреса. Мисля, че честната позиция е ръководството на БСП да подаде оставка и да остави партията да направи своя избор, заяви кметът на Благоевград Костадин Паскалев по БТВ. Мисля, че не е полезно Станишев да бъде преизбран за лидер. БСП се нуждае от нови лица, млади хора. Хора, които имат 20 годишен опит в БСП, не трябва да участват в ръководството на партията, защото носят отговорност за управлението на страната, заяви той и като млади хора той посочи Георги Кадиев и Желю Бочев. През последните години БСП е унищожила участието на регионите. През последните избори листите бяха подредени от Висшия партиен съвет, а другите партии направиха листите си по по-демократичен начин, коментира той. Според него е грешка, че хора като Татяна Дончева са останали извън парламента, а тя би могла да привлече електорат. Висшият съвет на БСП взимаше решение каква социална политиката да провежда правителството и няколко пъти не ги изпълняваше, коментира той. Според Паскалев въпросът за резултатите от изборите е свързан и със записа на изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган, защото от там започна анти-ДПС кампания, която промени мнението на обществото. Това значи, че политиката не е била стабилна, добави той. Най-голяма отговорност за съдбата на БСП след 2001 г. носи Георги Първанов, защото той посочи Сергей Станишев, заяви той. Смятам, че Бойко Борисов има воля и нека тя да бъде използвана в полза за България. Според Костадин Паскалев „Руменовците“ от кабинета на Сергей Станишев е трябвало да напуснат по-рано. /БГНЕС

Държавата безсилна пред казуса "Митрова"
Възможностите от страна на българското правителство да въздейства върху македонската страна по случая на Спаска Митрова вече са изчерпани. Това заяви министърът, отговарящ за българите в чужбина, професор Божидар Димитров. Той добави, че до вчера молбата за помилване на младата жена е пътувала до Скопие два месеца и още не е стигнала. По думите на Димитров, който лично е изминавал този път, дори пеша да се тръгне между Гевгели и Скопие, за два месеца разстоянието ще бъде изминато. Професорът е категоричен, че оттук-нататък българското правителство няма начини за действие. Ние не може да се месим в правосъдието и установените норми на друга държава, посочи той. Надявахме, че ще сработи принципът на хуманността, каза още Димитров. Димитров допълни, че европейският парламент започва работа на 14 септември. По думите му българските евродепутати ще се опитат да въздействат чрез различните комисии на македонското правителство. Припомняме, по-рано днес ВМРО призова България да наложи вето върху членството на Македония в НАТО. Поводът е отказът на македонския президент Георге Иванов да помилва Спаска Митрова. /БНР

Заменки на гори нажежиха страстите в Несебър
„Последните твърдения на кмета и председателя на общинския съвет по случая със заменките на гори в община Несебър са пореден опит за прехвърляне на отговорност и измиване на ръцете”, обяви председателят на партия ДЕЛА Атанас Терзиев. Преписката за промяната за статута на 48-те дка горски масив в Несебър е била умишлено забавена за официално разпределяне по комисиите повече от две седмици след входирането й от председателя на общинския съвет Благой Филипов, който единствено има правомощията да разпределя докладните по съответните комисии, посочват още от ДЕЛА. Въпросната преписка е била вкарана от Филипов за запознаване едва на самото заседание на комисията по териториално устройство с очевидната цел само да тества настроенията на съветниците. След като вижда предварителното отрицателно становище на Комисията, Филипов така и не вкарва докладната за официално разглеждане, с което връзва ръцете на ресорната комисия. От ДЕЛА поискаха отговор и на въпроса защо не е била оспорена втората замяна от началото на 2009 г., а вместо това кметът одобрява искането за промяна на предназначението на имота и в продължение на няколко месеца по никакъв начин не алармира обществеността за такъв важен въпрос. Всички тези факти и действия на кмета и председателя на общинския съвет по втората замяна от началото на тази година говорят за очевидна тайна договорка със заинтересованата фирма. Без благословията на общината едва ли въпросната фирма изобщо би извършила замяна, изразиха съмненията си от ДЕЛА. „Разчитам новият министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и председателят на Държавната агенция по горите да съдействат за преразглеждане на скандалната замяна предвид на очевидната липса на реакция от страна на общинската администрация, заяви още Терзиев.

По ФОКУС

АФП: ЕС размразява земеделските помощи за България
София/Брюксел. Европейската комисия обяви, че ще разблокира милиони евро земеделски субсидии за България, които бяха замразени заради опасения за измама, предаде АФП.Размразяването на средствата по САПАРД дойде, след като България въведе план за действие, за да разсее съмненията за употребата на парите. От ЕК обявиха, че предприетите мерки са позволили парите да бъдат разблокирани.19 милиона евро ще бъдат размразени незабавно, след като приключат процедурните стъпки.

Франция настоява, че МААЕ не разкрива част от информацията за ядрената програма на Иран
Париж. Франция настоява, че в доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЯ) липсва част от информацията за ядрената програма на Иран, предаде АФП.„Франция присъства на технически брифинг в агенцията. Цялата тази информация не беше отразена в доклада на МААЕ, представен през миналия месец”, заяви говорителят на френското външно министерство Кристин Паж.

"Взгляд": Президентите на Украйна и Полша подписаха споразумение за двустранно сътрудничество
Варшава. Президентите на Полша и Украйна Лех Качински и Виктор Юшченко подписаха днес в полската столица „пътна карта” за двустранното сътрудничество през 2009 г. и 2010 г., предаде "Взгляд".В този документ страните потвърждават „стратегическия характер на партньорството между двете страни, насочено към перспективата и закрепващо основните задачи на двустранното взаимодействие”, съобщи пресслужбата на украинския президент. По време на преговорите също така бе подписано съвместно изявление на президентите „за енергийното сътрудничество”.

Трябва да се възобновят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, заяви Марти Ахтисаари
Хелзинки. Лауреатът на Нобелова награда за мир Марти Ахтисаари обвини Европейския съюз, че забавя преговорите с Турция за присъединяване към ЕС. Той отбеляза, че преговорите, започнали през 2005 г., трябва да се възобновят. Така ЕС ще демонстрира намерението си за диалог по този проблем въпреки възраженията на някои държави, предаде радио „Свобода”.Бившият президент на Финландия Марти Ахтисаари сега оглавява независима група от експерти, която се състои от бивши държавни и правителствени ръководители, външни министри и други бивши високопоставени чиновници в ЕС.
Срещу членството на Турция в ЕС се обявяват Франция, Германия, Кипър и Гърция.

Френският държавен секретар по европейските въпроси ще посети България на 7 и 8 септември
София. Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш ще посети България на 7 и 8 септември, четем на електронната страница на френското правителство.Той ще бъде първият член на правителство на ЕС, който посещава България след парламентарните избори в страната.Льолуш ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов и българският външен министър Румяна Желева, както и с министъра на отбраната Николай Младенов и заместник-министри на външните работи, както и с представители на институти и фондации.

ДПА: Никола Саркози предпочита да е заобиколен от ниски хора
Париж. От пресслужбата на френския президент Никола Саркози отрекоха твърденията, че държавният ръководител е настоял да бъде заобиколен от хора с неговия ръст или по-ниски по време на скорошна обществена проява. От пресслужбата определиха твърденията като „глупави” и „гротескни”, предаде ДПА.По-рано белгийската телевизия RTBF съобщи, че по време на посещението на Саркози в автомобилна компания всички хора около френския президент са били подбрани по своя ръст. Официално не се знае колко е висок Никола Саркози, но се смята, че е 165 см. На фотографията, на която са американският президент Барак Обама и съпругата му заедно с френския лидер, се вижда, че Саркози се надига на пръсти, за да компенсира разликата в ръста.

Уго Чавес пристигна във Венеция заради биографичния филм на Оливър Стоун
Венеция. Президентът на Венецуела Уго Чавес е пристигнал днес във Венеция заради официалното излъчване на биографичния си филм, направен от Оливър Стоун, предаде АФП. Филмът беше излъчен в рамките на кинофестивала във Венеция, съобщиха организаторите.

Ангела Меркел заяви, че Германия трябва да бъде готова за формиране на дясноцентристка коалиция
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел призова своите поддръжници от Християн-демократичния съюз (ХДС) да бъдат готови за формиране в бъдеще на дясноцентристка коалиция със Свободната демократическа партия (СДП), предадоха световните агенции. Меркел направи своето изявление на конференция на ХДС в Дюселдорф, предхождаща началото на предизборната кампания в Германия. По такъв начин в политическата система на Германия може да се получат сериозни промени. В продължение на последните четири години на власт в страната се намираше коалиция ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия. Социалдемократите са основния съперник на ХДС на парламентарните избори.

България печели похвали за строгите мерки
Джо ПаркинсънНовото правителство на България намали разходите и спечели по-голямо одобрение от страна на гражданите, с което превърна в политическа звезда Симеон Дянков – бивш икономист от Световната банка, който сега отговаря за министерството на финансите. Правителството, начело с премиера Бойко Борисов, спечели убедително парламентарните избори през месец юли с обещание да отслаби рецесията и да изкорени корупцията, която накара ЕС да замрази 1,56 милиарда долара помощи за България. Липсата на финансиране засили икономическата тежест за най-новата и най-бедната страна-членка на ЕС, където бумът на недвижимите имоти и стоманената индустрия, стимулирани от притока на чуждестранни капитали, са заменени с разбити фабрики, а бюджетният дефицит нарасна.Дянков замрази правителствените заплати и пенсиите, временно преустанови скъпоструващи държавни инвестиционни проекти и намали правителствените разходи с 15%. Резултатът е намаление на бюджетния дефицит с 81% до 76,5 милиона долара през август от 412 милиона долара през юли. Заради тези мерки правителството спечели официални признания от западни икономисти, а у дома спечели най-висок рейтинг на обществено одобрение след падането на комунизма преди две десетилетия. Според последните проучвания на „Галъп” одобрението към правителството е 64%.Иво Прокопиев, председател на индустриалната група Конфедерация на българските работодатели и индустриалци посочва: „Кризата даде на новото правителство уникален мандат – всяко едно непопулярно решение може да бъде обяснено, а обществото е по-вероятно да подкрепи политиката”.За много избиратели Дянков се асоциира с тези решения и с тяхното изпълнение.Въпреки че българската икономика избегна двуцифрено свиване на икономиката, както стана в Латвия, Литва и Естония, безработицата се увеличава и се очаква рязък скок през текущата година. В същото време привлекателността на страната като място с евтина работна ръка избледнява, което потенциално може да попречи на възстановяването благодарение на експорта. „Все още имаме много работа от гледна точка на съкращаване на разходите. Но аз съм убеден, че ще имаме балансиран бюджет през тази година”, каза Дянков.Българската икономика ще достигне най-ниската си точка, след която може само да се оттласне от дъното, до края на годината, ако глобалното търсене се увеличи, заяви Дянков. Предварителните данни сочат, че БВП ще се свие с 4,8% през второто тримесечие, като за същия период на миналата година е отбелязан растеж от 7%. Финансовият министър подчерта, че няма да бърза да иска спешна финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ), както направиха вече много съседни страни на България. Тази седмица делегация на МВФ пристига в София, за да оцени фискалната ситуация. „Ще имаме по-ясни сигнали дали ще се нуждаем от финансиране от МВФ до края на годината”, каза министърът. 39-годишният Дянков се завърна в България от Вашингтон, за да се присъедини към правителството на Борисов. Той е работел 14 години в Световната банка, като последно като главен икономист за финансовия и частния сектор. Първата задача на Дянков след заемането на поста беше да спре популистките разходи на предишното социалистическо правителство, направени преди изборите през юли, които заплашваха да изпратят българските публични финанси на червено за първи път от години. Кризата засили натиска, намали данъчните постъпления с над една десета, а вътрешното търсене намаля. „Само преди няколко месеца България беше проблемно дете… Тя беше една от най-проблемите в региона, но се промени, с което е урок за всички”, казва Найджъл Рендъл, анализатор на развиващите се пазари в „Ар Си Ем Капитал Маркетс”. Дянков посочва, че приоритетът му е да предотврати изпадането до ниво на бюджетен дефицит, което би изложило на риск обвързаността на лева и еврото. Това е изключително важно за България, за да стане част от европейския обменен механизъм (ЕRМ) преди да приеме еврото като национална валута. Други държави в ERM са Балтийските страни и Дания. Балканската страна има много подобни проблеми като Унгария и Латвия, например значителен външен дълг. България е разчитала на чуждо финансиране за една четвърт от БВП през миналата година. Това също се променя. Външният дефицит на България най-вероятно ще намалее до около 15% от БВП от 25% през миналата година, тъй като импортът намалява по-бързо от експорта, според някои оценки.„България е изправена пред множество предизвикателства. Икономиката все още има проблем с външния дълг и ако възстановяването се забави, то тогава смятам, че ударът ще бъде тежък”, казва Нийл Шиъринг от „Capital Economis”, Лондон.Дянков заяви, че очакваният положителен ефект от реформите заедно с обществената подкрепа ще направят много по-лесно за политиците да предприемат трудните стъпки, които да нужни, за да се излезе от рецесията.„Изборите ясно показаха, че на хората им омръзнаха корупция и лошо управление, но когато започнат да се случват хубави неща, то тогава има прилив на позитивизъм и ние сме решени да се възползваме от това”, казва министърът.

Симеон Дянков: Управленската ни програма е написана на 1 юни
София. За последните четири години бедността, сред възрастните особено, се е увеличила с 12% и това е във време, в което световната икономика растеше с близо 6% на година. Така че явно не е направено достатъчно бедността да се намали и това е една от основните части на нашата антикризисна програма – увеличаване на вдовишки пенсии, увеличаване на пенсиите на най-възрастните хора. Това заяви за предаването на БНТ „Денят започва” Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите. Управленската ни програма е написана на 1 юни. Това е предизборната програма, която е и антикризисна. Първите сто дни на правителството, за разлика от това, което в момента говорят социалистите, не е за правене на планове, както те правиха четири години и не ги изпълняваха, тя е за изпълняването им, каза Дянков. „Ние имаме програмата от 1 юни и сега я изпълняваме точка по точка. След сто дни, вместо тепърва да обясняваме какви планове сме направили, ние ще се отчетем какво вече е направено. Сега е време за действия, а не за планиране, коментира още той.

Венцислав Върбанов: Мога твърдо да кажа, че няма да напусна парламента
Добрич. “Мога твърдо да кажа, че няма да напусна парламента”, заяви на пресконференция в Добрич вече независимият и бивш депутат от Синята коалиция Венцислав Върбанов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Върбанов е имал снощи среща с актива на местното ръководство на Коалицията в региона, среща, на която са се отзовали на поканата само представители на общинските ръководства на ДСБ на общините Добрич - град и Добрич - селска. Те застават напълно зад личността на Венцислав Върбанов, по думите на Георги Чунчуков, председател на структурата в областния град. Днес преди обяд Върбанов е имал среща и с граждани от региона, от който е избран за депутат. Били са разисквани основно въпроси, свързани с изплащането на субсидии на земеделските стопани по програмите САПАРД и тази за развитие на селските райони. В обедните часове народният представител се срещна с журналисти. Поводът – да представи своята позиция относно некоректната към него като личност и към политическата организация, според Върбанов, постъпка на лидерите на Синята коалиция - Иван Костов и Мартин Димитров, “нарушавайки коалиционното споразумение”, а именно внасянето на жалба до Конституционния съд, с която се иска преразглеждане на мандатите в Русе и Добрич. “Това всъщност е формалната причина”, коментира Върбанов. Той припомни, че жалбата е внесена на 21 юли в деловодството на главния прокурор. “Аз не можах да повярвам, че г-н Костов може да подпише такъв документ и че най-малкото няма да бъда информиран за такива действия”, каза Венцислав Върбанов. По неговите думи, на заседание на Конституционния съд “без всякаква логика”, според депутата, е даден ход на делото и “най-вероятно ще има и броене на бюлетини”. Върбанов уточни, че става въпрос за неговия колега Михаил Михайлов, който е представил 10-ина дни след приключване на изборите декларации от членовете на секционната комисия, подписани при нотариус, че тези хора са си спомнили, че 24 гласа на Синята коалиция вместо в 19-ста ( Синя коалиция) са отразени на 20-ста графа (Коалиция за Родината) в секционния протокол. Михаил Михайлов е водач на Синята коалиция в Русе. Върбанов припомни също, че въпросните членове на секционната комисия носят наказателна отговорност за верността на представения от тях протокол. “На мен ми е много странно как 10 дни след изборите тези хора са си спомнили точно на коя графа какви гласове са отразили”, каза Венцислав Върбанов. Той допълни, че се съмнява дали тези хора не са мотивирани да постъпват по такъв начин, въпрос, който прокуратурата тепърва ще установява, заяви депутатът. Членовете на секционната комисия ще бъдат предадени на прокуратурата и “ще поискам да им бъде потърсена наказателна отговорност за това, че те са се подписали под документ с невярно съдържание, явно са знаели това и са подвели ЦИК”, категоричен е Върбанов. Той заяви още: “аз нямам нищо против колегата Михаил Михайлов да си търси правото” и е “редно лидерите на Синята коалиция да бяха провели среща с мен преди внасянето на жалбата”, смята народният представител, най-малко заради лоялността, която е показал през годините по време на съвместната работа. Върбанов твърди, че е открил грешки в над 20 избирателни секции в Добрич, като се има предвид, че няма застъпници във всички секции. Става дума за разминаване между представеното като извлечения от протоколи, и отразеното в ЦИК. Тези неща ще бъдат представени в Конституционния съд, но Върбанов, тъй като не е конституиран като страна, не е убеден, че ще бъдат взети под внимание. И ако този съд иска да бъде справедлив, гласовете трябва да бъдат преброени във всички избирателни секции в страната, каза Венцислав Върбанов. “Аз не мога да приема, че може да има около 13 000 невалидни бюлетини в Добрич, не мога да приема, че около 13 000 граждани ще отидат да гласуват и няма да могат да се ориентират. В крайна сметка ЦИК е органът, който свири последния сигнал за изборите и обявява резултатите. ЦИК обяви резултати, Народното събрание стартира с представители, които са обявени за избрани, аз не съм се самопровъзгласил, тези народни представители са се заклели и по Конституция на един народен представител може предсрочно да бъде прекратен неговият мандат по четири причини: при подаване на оставка; при смърт; при трайна невъзможност за изпълнение на функциите си и при влизане в затвора. Тук въпросът е принципен и аз не виждам да са спазени някакви принципи, нито човешки, нито морални, нито каквито и да било”, заяви в Добрич вече независимият депутат Венцислав Върбанов.



Бойко Борисов: Цялото безобразие е на македонците
София. Оценката са я дали хората, които са били в Охрид и сме ги прибрали и това е важното. Ние няма да си даваме оценка. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” по БТВ. „Мисля, че в ден на национален траур всеки от нас трябва да се смири и да си остави съвестта на тези, които са сътворили този проблем”, каза той по повод закъснението на самолета от Охрид към България. Той поясни, че самолетът е можел да си дойде час по-рано и македонските власти не са виновни. Борисов смята, че отговорността в бедствени ситуации трябва да се носи от премиера и неговите министри. Това са основно външното, транспортното и здравното министерство. „Каквито и нарушения да има по транспортните фирми, в мизерията, в която се опитват да правят бизнес, вината си е изцяло на македонците”, заяви премиерът. Той каза, че вината на българските фирми ще бъде потърсена. „В случая тук цялото безобразие е на македонците”, категоричен беше Борисов.

Александър Цветков: Няма пробойна в корпуса на потъналия кораб в Охридското езеро
София. Екипът, който съм изпратил в Охрид, работи с колегите от Македония и Хърватия. Те са с пълни права и имат достъп до всички материали. Хърватските специалисти са там, за да помагат със своя опит. Това заяви за предаването на БНТ „Денят започва” Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Последната информация, с която разполагаме, е, че е извършено видеозаснемане на потъналия кораб. Кадрите са разгледани от комисията и показват, че корпусът е цял и няма пробойна в него, каза той и добави, че е констатирано скъсване на управляващото въже на руля, като това, включително и претоварването на кораба, се очертава като основна версия за трагедията. Днес предстои ваденето на плавателния съд, посочи още той.

Отговорните за трагедията в Охрид ще бъдат открити, каза Марин Райков
София. Не мога да кажа окончателно кои са виновните и кои са основните причини за трагедията в Охридското езеро, но ние създаваме предпоставки това да бъде установено. За нас е най-важно да оставим спокойно следователите да извършат своята работа. Това заяви за предаването на БНТ „Денят започва” Марин Райков, заместник-министър на външните работи.Още вчера двама следователи заминаха и бяха на терена в Република Македония, тяхното сътрудничество с властите там е много добро. Върви паралелно българско разследване и ще получим реална картина за това, което се е случило, каза той и добави, че не може да няма отговорни за случилото се и те ще бъдат открити. Това е безотговорност. Тази трагедия можеше да бъде избегната и затова трябва да се търсят отговорности, коментира още Райков.

Няма коментари: