понеделник, 14 септември 2009 г.

Телевизорът е вредно нещо – защото той влиза дори в кухнята ни. Трудно е да си представим, че докато бъркаме яйца сме на представление например!

Който е гледал днес предаването “Челюсти” по Нова телевизия не може да отрече, че се очертават политически пикантерии в него, в близкото за нам обозримо бъдеще, наред с новините. Водещата се изказва екзотично и пита хипотетично, а поканените гости с равномерен, меркантилен тон - ... споделят.
Така неглиже ни се подхвърлят политически историйки, които се превръщат светкавично в храна за жадното ни за сензации журналистическо лоби, а от тук в ежедневен информационен буламач за обществото ни.
Водещата все повече заприличва на “кралицата пчела” (нещото намекнато от госта й Румен Петков).Та значи, пак става въпрос за инфомационна централизация и вечната обществена игра “кой е по-по-най”. Към днешна дата в медийното ни пространство се заформят два клюкарски и субективни мощни облъчвателя ни : единият в лицето на предаването “Челюсти” по Нова телевизия, а другият в Пловдив – телевизия “Тракия” с “Коритаров клуб”.
Как така изостана Варна?
А бе, я да си живеем живота!

По Bulgarian Post

Консултативният съвет за национална сигурност заседава за еврофондовете
Консултативният съвет за национална сигурност бе свикан от президента преди повече от седмица. Това е първото заседание на съвета с нов състав, с нов премиер, министри и депутати от новото Народно събрание. Съветът идва няколко дни след като от европейската комисия демонстрираха доверие и даде срок от шест месеца на новата администрация да покаже напредък в борбата с корупцията.
Заседанието на съвета съвпада с размразяването на средства по програма САПАРД, което беше обявено от Европейската комисия миналата седмица. Интерсното в случая е, че президентът за първи път свиква КСНС по повод на евросредствата, въпреки че първите пари бяха спрени още преди повече от година и половина при правителството доминирано от социалистите. Тогава Българи загуби 220 милиона евро от предприсъединителните програми, а триста милиона евро бяха замразени.На заседанието ще докладват заместниците на Борисов - министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на финансите Симеон Дянков, както и министърът на правосъдието Маргарита Попова.Заседанието ще се проведе на фона на лошите отношения между президент и премиер, след като Георги Първанов в своя статия обяви настоящото правителство за некомпетентно в енергийната политика. По-рано президентът бе раздразнен от изявление на Бойко Борисов във връзка с инцидента с кораба Илинден на Охридското езеро, при който загинаха 15 българи.След закъснение на самолета, с оцелелите от катастрофата, премиерът Борисов намекна, че полетът се е забавил заради президента, който реши лично да придружи пострадалите от Охрид.

Борисов: Постигнахме консенсус
На днешния Консултативен съвет свикан от президента Георги Първанов министър-председателят Бойко Борисов, заяви, че са постигнали консенсус, предаде репортер на БГНЕС. Съумяхме да намерим консенсус що се касае до еврофондовете и до идването на свежи пари в България, както и по въпроса за реформата в съдебната система, каза Борисов. Според него официалното писмено становище одобрено от всички участници в съвета, е документ, който е много добър знак за народа и за Брюксел. Според Борисов целта на днешното заседание на съвета е била управляващите оттук нататък да се опитат да не допускат грешки в усвояването на еврофондовете и според него в пълен обем са изпълнили целта си. Борисов отказа коментар относно идеите на президента за промени в данъчната политика на страната, и преди официалното им представяне в петък, на което ще присъства и финансовият министър Симеон Дянков. Според премиера, ако заседанието на Консултативния съвет се беше състояло по-рано по време на управлението на предишното правителство. "Тогава щяхме да съсипем Тройната коалиция на този съвет и щеше да е един вид предизборна агитация". Той приветства идеята на президента да свика съвета именно сега, след сформирането на новия кабинет./БГНЕС

Първанов: Не можем да се делим на леви и десни
В 14. 00 часа започна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС. Днешното заседание е първото след парламентарните избори на 5 юли. Идеята за него се е родила още при следизборните консултации в разговорите на президента с лидера на РЗС – Яне Янев, съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов и настоящия премиер Бойко Борисов. Темата на заседанието е избрана заради необходимостта от вземане на консенсусни мерки за европейското развитие на България. „По изпълнението на тези мерки не можем да се делим на управляващи и опозиция, на леви и десни”, заяви президентът, отчитайки, че по тези въпроси новото правителство е запазило и развило динамиката на действията на предишния екип. „Смятам, че би било добре ако българското общество и европейските институции знаят, че става дума за консенсусни мерки”, добави той. По думите на президента, важно е днес не само да разпишат съответните законодателни мерки, но и механизма за изпълнението им, защото от предишните години става ясно, че „нерядко ние написваме добри мерки и дори нелоши закони, но работата ни куца при изпълнението им”. На заседанието на КСНС присъстват премиерът Бойко Борисов, лидерите на всички парламентарно представени партии и председателят на НС Цецка Цачева, а за първи път и представители на съдебната власт - председателят на ВАС Константин Пенчев, гл. прокурор Борис Велчев и др. По време на заседанието ще бъде разпространено проектостановище на КСНС за мерките за изпълнение на показателите по механизма за сътрудничество и проверка и за подобряване усвояването на средствата от ЕС. Очаква се в хода на дискусията членовете на съвета да вземат отношение по него. /БГНЕС

Станишев: Неизбежно ще настъпи разочарование от новите управляващи
"Тепърва предстои хората да видят, че промяната може би няма да е това, което очакват, защото животът продължава и освен възстановяването на справедливостта, на дневен ред стоят социалните проблеми и икономическото развитие на страната”, заяви бившият премиер Сергей Станишев. По думите му е неизбежно е да започне да настъпва разочарование от новите управляващи.
В интервю за БТА лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев обяснява, че председателският пост на левицата за него не е самоцел. "Аз ще се явя на предстоящият конгрес с моето виждане за необходимата промяна, развитие и модернизация на БСП и начините да я постигнем. Ако имам мандат за това от конгреса на партията, ще продължа, ако нямам - няма да продължа", каза Станишев.Според лидера на БСП партийното ръководство трябва да работи много не само в парламента като опозиция, но и да се заеме с огромна работа по места. "Искам да подчертая, че промените в БСП не могат да се концентрират само в София и не са въпрос само на национален съвет", каза Станишев и допълни, че смените ще бъдат безполезни, ако не започне активна работа в страната.Сергей Станишев заяви, че в условията на икономическа криза България повече от всякога се нуждае от силна лява партия, която да отстоява социалните ангажименти на държавата."А за да бъде БСП адекватна на нуждите на България, партията трябва да направи своя анализ, своите промени и да върви напред", категоричен бе Станишев.

Бойко Борисов: Никой не знае колко ще струва АЕЦ Белене
Министър-председателят Бойко Борисов призова президента Георги Първанов и особено бившия премиер Сергей Станишев, когато се изказват по темата АЕЦ"Белене", да обяснят колко ще струва.. Той бе категоричен, че на този етап никой не знае каква е цената на ядрената електроцентрала.
„Никой не знае колко ще струва изграждането на АЕЦ "Белене". Там има излят бетон, има икономически планове, но няма финансови", заяви в ефира на Дарик радио премиерът Бойко Борисов.Попитайте го Станишев колко струва Белене. Г-н Станишев, колко пари според вас, след като вие сте толкова компетентен, ще струва „Белене" - от първата копка, включително до електропреносната мрежа, попита Борисов. „Щом разбира това момче толкова, да излезе и да каже: „Белене" струва толкова пари, ще бъде построена тогава, токът ще струва толкова. България ще печели еди-колко си пари, Борсов незабавно почвай да строиш". Колко струва всичко това.Като е искал да се бори, защо не даде държавна банкова гаранция, след като 3,5 милиарда евро стояха в руския бюджет и сега щеше да я строи. Аз не знам, те няма ли да се засрамят, да млъкнат, да оставят да се разберем с руснаците, да проведем преговорите така, както трябва, да защитим интереса си и след това да излезем и да кажем колко струва това нещо”, заяви премиерът Борисов.Относно първото му официално посещение в Брюксел Бойко Борисов коментира: „Безспорен е фактът, че България имаше много лош имидж в Брюксел. От нас зависи сега дали да го променим. Важното е, че хората там имат надежда и ни дават шанс да го направим".Борисов уточни, че България се намира в графата за най-корумпираните, най-бедните със спрени еврофондове.„Отзвукът за това, че освободиха всички плащания, е много голям и в европейската преса, и въобще в коментарите в политическите среди", поясни министър-председателят.Бойко Борисов заяви още, че от Брюксел не са поставили срокове, в които да наблюдават България и поясни, че това е правено през изминалите 30-40 дни и са наясно с всичко в страната.

Найденов: Финансови интереси и кръгове са се формирали около ДФ "Земеделие"
„Около ДФ „Земеделие" години наред са се формирали огромни финансови интереси и кръгове, допълни той. Фондът е може би най-голямата банка, през която до 2013 година трябва да минат пет милиарда евро, което е огромен финансов ресурс”, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той обясни, че очаква Сметната палата да извърши проверка и ако неправомерно са раздавани средства, ще има последствия.
Мирослав Нейднов намекна, че има чиновници във фонда, които не искат да работят с новото ръководство. По думите му обаче има механизми тази пречка да бъде преодоляна. „Средната заплата в ДФ „Земеделие" е 1238 лева и служителите имат възможност за допълнително заплащане, ако работят съвестно”, каза още Мирослав Найденов.
Той заяви още, че служители на фонд "Земеделие" са работели частно като консултанти въпреки явния конфликт на интереси. Пред БНР той обясни, че тази практика вече е преустановена и всеки чиновник, който не се съобрази с новите правила, трябва да напусне.След встъпването на Найденов на поста и назначението на новия изпълнителен директор на фонд Калина Илиева било установено, че почти всички чиновници от агенцията по САПАРД излезли в отпуск, вместо да наваксват закъснението по програмата. "Когато принудително им прекратих отпуските, те си взеха болнични, което ни наведе на мисълта, че те не искат да работят по новите правила", обясни още министърът.„Има начини администрацията да бъде накарана да работи в интерес на фермерите”, категоричен бе Найденов.След като тази седмица Европейската комисия отблокира парите по САПАРД, министърът коментира, че трябва да бъдат спрени опитите на служителите във Фонд "Земеделие" да саботират работата по проектите.

ПО bulgaria-news.bg

СИДЕРОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ВНИМАВА ИЛИ ИМПИЙЧМЪНТ
Георги Първанов много се вживява в темата енергетика. Той сякаш се събужда от летаргичен сън, когато се засегнат негови интереси. Нито един човек в България не трябва да бъде предпазен от разследване срещу корупция, включително и държавният глава
„Президентът прояви дребнавост, когато нападна премиера, докато той договаряше важните енергийни проекти. Ако си президент не можеш да показваш подобно поведение”, каза пред „Неделя 150” на БНР лидерът на „Атака" Волен Сидеров.
Коментарът за срещата на Борисов с Путин буди съмнения, че Първанов е обвързан икономически енергийните проекти, отбеляза Сидеров.
За това сочи неговата извънредна озлобеност. Това може да доведе до импийчмънт, тъй като има достатъчно материали, че той е получавал спонсорство от олигарси. Той много се вживява в темата енергетика, която е тема на изпълнителната власт. Той сякаш се събужда от летаргичен сън, когато се засегнат негови интереси. Нито един човек в България не трябва да бъде предпазен от разследване срещу корупция, включително Първанов, предупреди лидерът на „Атака”.
Правилно е поведението на премиера, като остави период, в който проектите да бъдат проучени. Виждам добри признаци в кабинета „Борисов” за откритост по енергийните проектите. Възможно е и в парламента той да получи подкрепа, прогнозира Сидеров. Той отбеляза, че не е имало достатъчно информация, както по проекта „Бургас-Александруполис”, така и по „Южен поток”.
„Президентът ги похвали, но обществото не разбра защо, не беше аргументирана ползата на България от тях", коментира Сидеров. Заставайки зад Бойко Борисов по темата на енергийните проекти лидерът на „Атака” показа, че преориентира своята риторика от подкрепа за Кремъл към новото парламентарно мнозинство.

Абсолютно егоистично Първанов демонстрира, че се ръкува с пострадалите в Охрид, само за да се заяде с премиера.
При други трагедии президентът или беше на лов или пък избързваше с PR-а по този начин, по който го направи и сега с трагедията в Охридското езеро”, саркастично коментира лидерът на националистите.
С първите си стъпки новото правителство видяхме прозрачност, имената на жертвите бяха оповестени веднага, за Македония заминаха министри и лекари. В този момент президентът иска да покаже, че ще надцака премиера, обобщи Сидеров.
Той смята, че има воля в новото мнозинство в парламента да се направи Избирателен кодекс, като се обобщят злоупотребите от предишни гласувания, за да не се повтарят.
Сидеров използва трибуната на националното радио, за да покаже отново своята коленопреклонна подкрепа за лидера на ГЕРБ. „Тези, които критикуват управлението на Борисов, бих попитал дали искат завръщането на ДПС и БСП”, извади плашилото лидерът на националистите.
Сидеров посочи, че за него е по-важно каква е позицията на президента по отношение на усилията на правителството да се изчисти имиджа на България.
„ Ако не успеем да променим този имидж, ще си останем в тази графа, в която сме в момента, а именнo графата на най-корумпираните и най-бедните, а също и страната със спрени фондове”, постави първостепенната задача премиерът Бойко Борисов в предаването „Пропаганда” на радио „Дарик”.


СЛЕД ИЗБОРИТЕ СДС Е НА КРЪСТОПЪТ
Любен Петров: В момента няма среден път – или вървим нагоре, или Синята партия ще си остане в историята. Трябва да се вземат много важни решения, защото СДС е дясна партия, член на ЕНП, от едно европейско политическо семейство сме с ГЕРБ

Г-н Петров, кои са разделителните линии и темите, по които могат да прехвърчат искри в СДС в дните преди конференцията?
В заседанието на последния Национален съвет на СДС стигнахме общо взето до консенсус. Основната разделителна линия беше, че имаше тенденция в част от ръководството на партията да се променя устава в частта, която се отнася до избор на ръководство. Идеята беше да отпадне възможността ръководството да се избира от всички членове на СДС, прието от предишния устав. От Софийската организация, пък и много колеги от страната споделят, че трябва да се запази тази част на устава- ръководството и председателят да се избират от всички членове на СДС. На последния НИС, и на Национален съвет, и самият лидер на партията Мартин Димитров, както и кръгът хора, около него приеха, че този текст остава. И се надявам да си спазят ангажимента и обещанието. Така че при този ключов проблем достигнахме до консенсус. Имаше и друг спор по това къде да се проведе конференцията. Имаше гласове това да стане пак някъде в страната. Според нас, като национално представена партия, беше редно конференциите да се провеждат в София на представителен форум. Известно е, че и тук достигнахме до съгласие. И сега сформираната експертна група работи по устава. Знаете за конфликта, който настъпи с предложението на председателя Мартин Димитров Димо Гяуров да оглави комисията по промяна на устава, което скандализира голяма част от членовете на НС. Димо Гяуров е човек, който реално е нарушил устава и се е кандидатирал за народен представител от район, където на предварителните избори в СДС хората не са гласували за него. Това беше доста голяма драма, която все още не е разрешена и ще продължи да тлее и може би ще продължи да поражда и конфликти. В СДС има достатъчно кадърни юристи, които можеха да оглавят тази комисия. Даже имаше конкретни предложения за двама заместник председатели на СДС – за Вълчо Чолаков и за Таньо Даскалов. Но надделя мнението, което всъщност председателят наложи на Националния съвет.

А какви изненади, според вас може да се очакват до конференцията и какви персонални конфликти могат да създадат допълнително напрежение, което да отклони вниманието от реалните проблеми в организацията?
Подводни камъни могат да се породят от това, че част от ръководството и при парламентарния вот, и в предварителните избори наруши доста принципи в СДС. А от хора, които веднъж са нарушили принципите, винаги може да се очаква отново да не спазят ангажимент или да не се съобразят с процедура, с писаните и неписаните правила. Проблемът е, че се нарушават писаните, какво да говорим за неписаните. Надявам се оттук нататък изненадите да са добри. Стигнахме до общото мнение, че в устава трябва да се променят неща, които са пропуснати. Така че има процедури, които в моментна са консенсусни. Надявам се председателят и някои хора около него да не решат вместо хубавите неща, които сме си говорили в приетите по принцип със съгласие промени в устава да прокарват някакви лични свои изменения.

Споменавате за председателя и кръгът около него – това не ви ли звучи близко до ситуацията в БСП със съветническия кръг на председателя Станишев, когото обвиняват, че е управлявал чрез него? Какво всъщност представлява СДС след изборите, в какъв момент от развитието си е?
В момента, след изборите СДС е на кръстопът. Трябва да се вземат много важни решения, защото СДС е дясна партия, член на ЕНП, от едно европейско политическо семейство сме с ГЕРБ, но реално СДС в момента не управлява. И когато си говорим на вътрешнопартийни събрания, не можем да кажем ние във властта ли сме, не сме ли във властта, коректив ли ще сме на тази власт, ще критикуваме ли – как, докъде и колко. За съжаление, това не е решено все още. И към това беше насочено моето желание да бъде спазена процедурата колкото се може по-бързо и да отидем на националната конференция. За да можем там да обсъдим нещата – всяко едно мнение там и изказване е наше лично. СДС е от малкото партии в България, чиито членове, независимо от позицията на лидера, изразява собствено мнение за нещата и затова е важно колективната воля на делегатите да стигне до едно мнение.

Т.е. да оформите колективна воля, защото създаването на Синята коалиция също породи разрив и брожение в синята партия, някои не приемаха да се връщате към името на Иван Костов и т.н. Щеше ли да вземе повече гласове СДС, ако се беше явила сама на парламентарния вот?
Именно. Още от самото начало защитавам тази теза и съм убеден в нея. При всяко положение, ако не повече, щеше поне да вземе самостоятелно гласовете, които подкрепиха Синята коалиция и сега щяхме да имаме 15 депутати. А смятам, че щяхме да вземем дори и повече. С изборите, които проведе в края на миналата година СДС, показа волята да се променя. Промени се и съставът на ръководството, избрахме млади хора, но все пак експерти в своята област, а някои от тях – и с опит в СДС. Така че имаме волята вътре в партията да се променяме, да навлизаме в новите реалности. Двайсет и първи век има съвсем нови изисквания към партиите и гражданските структури. Така че СДС наистина се променя, но това не се вижда в нашите коалиционни партньори от ДСБ.

А СДС загубва ли от идентичността си в Синята коалиция?
Да, за мен СДС загубва идентичността си в Синята коалиция и това се вижда.

Това предполага ли разделяне с ДСБ или трябва да търсите изява на партията по нов начин в рамките на коалицията?
Личното ми мнение е, че СДС трябва да върви към обединяване с ДСБ. Въпросът обаче е, че каквото и обединяване да се направи, то задължително трябва да е на базата на нови принципи. Не може механично да събираш две организации, при положение, че не са изказани много болки от техните членове и все още в тях има хора, които не си говорят един с друг. Това го видяхме на изборите. Имаше организации, които работеха заедно, но имаше и организации, които сякаш бяха от две антагонистични партии. Дори и на лидерско ниво това продължава да съществува. Това, според мен, е едно съшито с бели конци обединение. Обединението трябва да бъде наистина направено от хората, от членовете на партиите.

Новите принципи на обединение включват ли оттегляне на старите лидери и избиране на трета консенсусна фигура?
Това не може да бъде принцип, то е по-скоро технология и трябва да бъде предложено от членовете на партията. Но ако искаме да дадем енергия и ново начало, обединението трябва да бъде осъществено от нови хора.

А принципите свързани ли са с търсене на новото лице на дясното в България?
Да, и самите партии трябва да се идентифицират и да започнат да действат като десни партии. Ние от СДС заради едни или други гласоподаватели излизаме с доста популистки съждения и позиции.

Очаквате ли катарзис на предстоящата конференция с пълен анализ на изборите и очаквате ли някой „да поиска главата” на сегашния лидер на партията?
Самата конференция няма такава тема на дневен ред - за смяна на лидера на СДС. Трябва да се подготвят вътрешно партийните избори, да се приготвят отчетите за това какво и как е свършено. Ако обаче в анализите не се кажат нещата, каквито са и пак покриваме истината и говорим с полуистини, няма да може да се върви нормално напред.

Кой се страхува от истината за състоянието на СДС?
Има хора, които никога не казват: аз сгреших. Важното е да можем да кажем къде сме сгрешили, защото ако не си кажем грешката, няма да можем да продължим начисто. Замазването и сега на грешките ще доведе до зацикляне в партията, в хората, в организациите. А в момента няма среден път – или се върви нагоре, или СДС ще си остане в историята.

Има ли поддръжници идеята за обединение на СДС и ДСБ?
Тук не става дума само за тези две партии. Вдясно има много партии и организации, които имат идеи, капацитет и ресурс. Много лидери мислят за такава тенденция. Въпросът е, че почти всички виждат именно себе си като оглавяващи го. Лидероманията, както в България, не само в СДС, а е проблем на десницата. „Хубавото” е, че по този път е тръгнала и левицата…

Не може да се отрече, обаче, че ГЕРБ, провокира енергията на дясното, нали?
Определено е така.

Смятате ли, че резултатът от конференцията ще се проектира върху работата на парламентарната група на Синята коалиция?
Конференцията може да даде енергия и на Синята коалиция, и на самото СДС. Една успешна конференция ще даде повече ресурс и идеи за развитието на десницата в България. Конференция, обаче, която се опитва да крие истината зад проблемите на „глобалното затопляне или международното положение” няма да е добре за СДС и за десницата. Трябва да има ясни и чисти изводи за представянето на изборите и за състоянието на СДС, с принципни промени в устава, с неща, които ще направят организацията работеща и с много по-малко администриране. Организация, която може да генерира идеи и дава възможност на качествените хора в нея да вървят напред.

Вие очаквате ли конференцията да вземе решение за обединяване на СДС и ДСБ?
Няма такъв курс в момента. Затова казвам, че трябва да оправим ситуацията в СДС, нашия си дом и тогава да вървим към общи действия с други колеги от десницата.

Ще тества ли СДС излъчването на кандидат и участието за кметските избори в София?
Преди другото е важно да видим какъв е кандидатът на ГЕРБ. Дотук чуваме за качествени кандидатури. СДС има решение да излъчи сама кандидат за кметския стол. Не е изключено, ако се отиде на балотаж с кандидат от ГЕРБ, ние да го подкрепим. Софийската ни организация няма да има проблеми с излъчването на кандидат – кмет, защото има много качествени кандидатури. Въпросът обаче не е в кандидата, въпросът е в политиката, която ще се води в този почти милионен град.

ОБРАЗОВАНИЕТО – В БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК НА ЧИНОВНИЦИ, СИНДИКАТИ И БЕЗПОМОЩНИ УЧИТЕЛИ
Проф. Румен Вълчев:
Парадните приказки, че училището е територия на ученика, се сведоха до глупости

Г-н Вълчев, докъде го докара след двайсетгодишни реформи българското училище?
Очаква се на 15 септември да бъдат затворени 40 нови училища и стотици учители да станат безработни.
Този 15 септември съвпада и с новото управление, както преди четири години пък съвпадна с предишното, когато Даниел Вълчев оглави образователното министерство. Години наред обаче едни и същи хора отговаряха за образованието, по същество от една и съща партия се вземаха решенията.

С една и съща визия за развитието на образованието?
Ако може да се говори през последните четири години за такава визия, освен визията за собствения пиар на министъра. Но тъй като министър Вълчев беше съсредоточен преди всичко в себе си и във възможността да използва ресора си като лост за други цели, нека кажем от експертна гледна точка какво наследство завари сегашният министър Йорданка Фандъкова. Даниел Вълчев се опита от една страна да повдигне много въпроси, които от години очакваха решение, като закриването на училища, оценяването от външни оценители, прословутата финансова самостоятелност на училищата, без обаче да се пипа по-важния въпрос за т.нар. съдържателна самостоятелност. Т.е. – за училището като място, където хората сами изграждат визията за образованието. Другият голям въпрос беше квалификацията на учителите и тяхното заплащане. Няколко такива неща влязоха в общественото полезрение, каквато беше и учителската стачка, при която преподавателите бяха всъщност смачкани. Това ключово събитие – стачката, показа, че управлението беше не за доброто на образованието, а за доброто на определени хора в него. Все пак се опитаха някои неща, които наложително трябваше да се правят в тази сфера. Това обаче бяха непоследователни и набързо направени стъпки, без широки консултации на компетентни специалисти. По-голямата част от тях бяха и анонимни. Затова и тази част от тях станаха пародия и сега система за квалификация няма. Не случайно едно от последните решения на предишния кабинет беше да се разтурят квалификационните центрове, които бяха създадени преди четири години. Реформата в образованието се правеше хаотично. На финала на предишния мандат се предложи изключително слаб проектозакон, неконсултиран със специалисти. Цяло щастие за образователната система е, че този закон не беше приет.

Тогава избухна и скандалът – защо за четири години не беше представен проект за закона, а това се прави на финалната права на управлението?
Защото той беше направен набързо и искаха просто да го пробутат, за да има зад името на Даниел Вълчев и един приет закон. И слава Богу, че този текст – неясен, откровено вреден, неопределен, както и цялата система на управление, не стана факт. Другото голямо нещо, което стана по времето на министър Вълчев, но не благодарение на него, беше проектният принцип на финансиране. Така се осигуриха повече от сто милиона лева от различни проекти през последните две години - за подобряване на отношенията в училище, за ремонти и т.н. Разбира се, по неясен начин и с неясни критерии, без самите учители да са обучени как да правят такива проекти, което ги демотивира. Оценките на проектите се правят от момчета и момичета на по двайсет години, без опит в тази чудовищно дълбока материя. И затова в образованието не можеш да намериш хора, които да работят по проекти, с изключение на малка група, която прави пари от тях. Това е част от завареното в Министерството на образованието. От една страна, един нормативен хаос, хаос по програми, в областта на системата за квалификация, в учебното съдържание. Не е ясно как ще се правят обещаните от новия министър нови учебници. Не е ясно как ще се изгради системата на външно оценяване. Освен това, усложняват се и направо се влошават отношенията в училищата, защото парадните приказки, че училището е територия на ученика, се сведоха до глупости, като писане на химни на училището, знамена, което е само външна, но не и същностна промяна. Т.е. заложи се не на истинско самоуправление и овластяване на децата, а на парадни форми и училищни парламенти, които хвърлят само прах в очите.

Но става дума не само за последните четири години, а и за целия двайсетгодишен преход и какви ли не експерименти с училището за това време…
Да, но управлението на Даниел Вълчев е интересно, защото макар и парадоксално, благодарение на голямото си его той успя да назове и да реши донякъде някои проблеми, за които години наред не се и говореше. В което е и заслугата му. Смачкаха учителите през тези години на прехода, но никога не дадоха власт на родителите. Образованието си остана една затворена област, в която има министерски чиновници, инспекторати, специалисти в общините и – дотам. Родителите са демотивирани да участват в този процес, стоят отстрани. Има две-три малки родителски организации, които самото министерство си поддържа – и това е. В другите страни има големи организации със стотици хиляди членуващи в тях родители. Не само настоятелства в училищата, но и асоциации, които защитават интересите и на родителите, и на децата. Защото у нас, от една страна имаш управленската бюрокрация в министерството, от друга – синдикати, които по време на стачката се видя, че са неспособни да играят друга освен реакционна роля, които спират промените в образованието, уж защитавайки интересите на своите членове. И това е статуквото – те или се боричкат помежду си, или понякога играят заедно. Родителят няма място в училище, детето няма място там. И всъщност и учителите нямат глас, заради което и се вдигнаха на стачка. Синдикатите в последния момент, за да не останат изолирани, оглавиха протестите. И провалиха стачката.

Какви стъпки трябва да направи сегашното управление от Ваша гледна точка и след 20-годишния ви опит в сферата на образованието?
От една страна трябва да има задължително затягане на дисциплината. Механизми за това има. Училището не може да бъде разграден двор – и това да е ясно и на родители, и на общественост, и на учители. Това ще даде и сигурност на хората вътре в системата. Второ, няколко ясни мерки, започнати от екипа на Вълчев и от самия него, които трябва да се развият и утвърдят – и по външното оценяване, и по самостоятелността на училището, и по квалификацията на учителите и заплащането им. В това системата трябва да се стабилизира и това е неизбежно. Затова обаче е необходим закон – нов или като промяна в досегашния. Но трябва да се реши каква роля ще има училището, все някой отгоре ли ще му диктува каква политика да провежда? След като сами си правят заплатите в момента, е глупаво, че учебното съдържание го решават някакви посредствени чиновници, които нямат отношение към него. Трябва да се подпомогне и участието на обществото в образованието. Да се подпомогнат родителски асоциации, да се води сериозен диалог с гражданското общество – създаване на структури за това. Иначе училището се върти в Бермудския триъгълник на тези институционални граници – министерство, синдикати и безпомощни учители. И резултатът е, че нищо не се придвижва, нищо не става през тези двайсет години на преход. А трябва да се даде някаква ясна посока на хората в образованието. И може би в стила на това правителство да кажат приоритетите, да има яснота. И да се намерят механизми това да става малко по-качествено – да включват максимално широк кръг при обсъждане на проблемите, да не се правят неясни екипчета от експерти – със или без кавички, да се използва и малкото потенциал на държавата в образованието, да се набляга на положителния опит и примери, да не се гледат само надарените деца и да им се дават бонуси, а да се обърнат и към обикновените деца. Защото точно средното ниво ученици спада катастрофално – по отношение и на дисциплина, и на самоподготовка, и заради незаинтересованост на учителите. И да има широка гласност на това, което се прави. От много години предлагам да се свика Национален събор, където да се поставят и да се легитимират тези проблеми. Много важно е овластяването на учениците и широко ученическо самоуправление. Както и овластяването на самите учители. Може да се окаже и че голяма част от тях нямат място в едно съвременно и модерно образование. За това трябва да има критерии и стандарти за дейността на учителите и директорите, като обаче се дава и сигурност на директорите при вземане на решения. Защото несигурността, заложена в закона, намалява качествените кандидати за директорски постове в училищата. Качествена квалификация и гражданското образование са другите жалони на доброто образование. Ние сме училище без гражданско образование, без образование за ценности. В стратегиите, които предишното министерство прие, думите ценности и морал не съществуват. Като че ли живеем в каменната ера.

Какво за Вас означава модерно средно образование и модерна образователна система?
Това значи детето да бъде подготвено за съвременния живот, да му се дадат знания и умения, които ще му служат – да общува с другите, да живее с другите, да решава проблеми, да прави проекти, да може утре да си намери мястото и да се реализира в обществото, да бъде добър гражданин, да следва някои общи норми, да бъде способно да живее в това общо европейско пространство. Второто нещо е да се залага повече на практичността на знанията, не на това да се зубри, както става в 70% по някакви стари модели. Децата да учат заедно, да се премине към едносменна система, т.е. детето цял ден да е в училището. И родители, и общество ще са доволни, и по-малко престъпност ще се генерира след младите хора. Това го говорим от 20 години, но синдикатите се дърпат, защото учителите щели да бъдат претоварени. А впрочем, това можеше да осигури и повече работни места. Министър Фандъкова даде заявка в тази насока, трябва настъпателно да я реализира. Защото това е във висш интерес на децата. Ако тези промени се започнат, хората ще повярват, трябва да си повярват. А в момента никой не вярва на образованието. Хората искат да почувстват реда, че има дисциплина, че след десет часа децата са в къщи, че се преследват пласьорите на наркотици в училищните дворове, че има сигурност в училище.


По ДНЕС +

Учители: Да има предмет "езикова култура"
Българският език и литературата да не се разделят като отделни учебни предмети, да има повече часове по тези предмети, учебниците да са на по-достъпен език - не толкова академичен, без чуждици, обемът на изучавания материал да е по-малък, да има повече практически занимания. Това бяха част от предложенията, около които се обединиха участници в дискусия за обучението по български език и литература. Според тях образователните стандарти трябва да се актуализират, учебната програма да се осъвремени и да се въведе предмет "езикова култура". Организатор беше сайтът "Академика БГ", като участваха учители, директори на училища, преподаватели, представители на Регионалния инспекторат по образование - София. Никой от министерството на образованието не присъстваше. Дискусията е първата проява от националната кампания "Бъди грамотен", чиято цел е да се засили интересът към българския език. През следващите месеци са предвидени състезания по грамотност. "Изпитите за външно оценяване и матурите само прикриват проблема, отколкото да го регистрират. Тестовете са лесни и учениците нямат никаква мотивация да се подготвят за тях", заяви учителка от Националната природоматематическа гимназия Илияна Кръстева. Според нея в повечето случай децата налучкват верните отговори. Резултатите от матурите - 2-3 % двойки не са много, във Франция например те достигат до около 50 %, заяви още Кръстева. Според нея скалата за оценяване е "смехотворна", защото за тройка трябва да има между 20 % и 22% верни отговори. "Учебниците са пълни с теория, от която учениците не могат да извлекат никакви практически умения. Пълно е с академичен език, който осакатява материята", смята Катя Чаралазова от института по български език. /дневник.бг

Т.Младенов: С промени в нормативната уредба са източвали бюджета
В последните 4,5 години чрез промени в нормативната уредба са създадени възможности за източване на бюджета и за грандиозни злоупотреби, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Става дума за промени, които са се случили през последните дни от кабинета „Сакскобугготски“ и първите дни на кабинета „Станишев“, които са позволили грандиозно източване на бюджета и са ощетили хората с увреждания, които реално имат право на помощни средства и консумативи за сметка на други, които нямат такава необходимост. Проверката на социалното министерство за връзка с помощните средства за хората с увреждания е проверила над 26 хиляди досиета на пациенти и общо 129 дирекции „Социални подпомагане“. Установените нарушения в 26 случая вече са предадени на прокуратурата за допълнителни действия по тях и предстои да бъдат съобщени на разследващите органи още 27 случая. Проблемите са основно в случаи, когато на пациентите са изписвани помощни средства от лекарските комисии без те да бъдат прегледани, изписване на повече консумативи отколкото са необходими на дадения пациент, както и случаи при които по всяка вероятност има връзка между лекарските комисии и фирмите доставчици. Част от фирмите занимаващи се с доставка на помощни средства са заявявали, че ще доставят даден консуматив, но реално това не се е случвало. 480 са медицинските протоколи на лекарските комисии, при които пациентите не са били прегледани, а повече от 50 са случаите за връзка между комисиите и фирмите доставчици. Констатираните нарушения са за предписвани медицински изделия на обща стойност 400 хиляди лева. През последните 2 седмици работна група между социалното министерство и министерството на здравеопазването работят за изготвянето на спешни промени в законодателната и нормативна уредба, които да ограничат злоупотребите с помощни средства за хора с увреждания. Очаква се техните предложения да са готови в рамките на две седмици. От 17 август до 11 септември тази година в резултат на проверките на Главната инспекция по труда и Националната агенция по приходите над 1 милион и 400 хиляди лева забавени трудови възнаграждения са изплатени. Извършени са общо 3340 проверки, от които 1073 са съвместно с НАП и изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Разкрити са 766 случая на забавяне на изплащане на трудовите възнаграждения и множество нарушения свързани с режима на работното време, почивките и отпуските. 103 са случаите на работа без трудови договори и 68 на положен, но неизплатен извънреден труд. ГИТ е съставила общо 991 акта за търсене на административно-наказателна отговорност от нарушителите. Най-голям брой нарушения са констатирани в предприятия, които работят в секторите транспорт, строителство, производство на облекло, хотели и т.н. /БГНЕС

Зам.-министър д-р Валерий Митев: Задава се сериозна криза за здравни специалисти
В следващите от 3 до 5 г. се очаква сериозна криза за квалифицирани медицински работници, лекари и медицински сестри. Това каза във Варна зам.-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митев, един от гостите на официалното откриване на новата учебна година в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”. Сред най-търсените у нас медици и в момента са анестезиолози и хистолози, добави д-р Митев. По думите му подпомагането на висшето медицинско образование е повече от необходимо. Ще използваме този тържествен ден и за разговори с ръководството на учебното заведение, каза зам.-министърът. Той уточни, че разговори за това какви кадри ще са най-необходими в близкото бъдеще ще се водят и с районните центрове по здравеопазване и лекарските колегии в страната. За обезпокоителната тенденция квалифицираните медицински работници, лекари и здравни специалисти да търсят реализация в чужбина потвърди и ректорът на МУ – Варна, проф. Анелия Клисарова. По време на официалната церемония в двора на университета проф. Клисарова посочи, че следването в МУ – Варна, означава повече учение, повече труд и повече отговорности. Ректорът оцени тазгодишната кампания като изключително силна, а приетите студенти – с много висок бал. На тържеството присъстваха варненски депутати от 41-вото Народно събрание, председателят на ОбС – Варна, Борислав Гуцанов, кметът на града Кирил Йорданов, представители на районните лекарски и фармацевтични организации, почетният консул на Израел проф. Красимир Методиев, варненският и великопреславски митрополит Кирил, отслужил водосвет и др.

Емил Димитров: На премиера му се подава грешно информация
Основният проблем на сегашното правителство е, че има грешно зададени параметри. Това заяви пред БТВ Емил Димитров – Ревизоро, бивш директор на Агенция „Митници“. Според него митниците се управляват от едни и същи хора през последните 20 години, които той нарече „групировки“. На въпрос коя „групировка“ управлява агенцията през последните години, Ревизоро отговори, че това е групировката „Отборът“. По думите на Димитров на министър-председателя Бойко Борисов му се подава грешна информация по отношение контрабандата на горива. Нелегалното гориво, което се внася контрабандно в България е в размер на 30 – 35%, а не както се твърди 87%, ако беше така половината бензиностанции в страната трябва да бъдат затворени. Ревизоро бе категоричен, че целият ресурс на Агенция „Митници“ трябва да се насочи към контрабандата на цигари, алкохол и горива. По отношение на съкращенията, които се предприемат по етажите на агенцията, бившият директор на митниците заяви, че механичното съкращение не винаги дава оптимален резултат. /БГНЕС

Цветанов: Учудващо е, че темата на Консултативния съвет е по тема, доскоро табу
Първо беше много тъжно, че при такъв трагичен инцидент се случи тази конфронтация с президента Първанов, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Според него закриването на министерство на извънредните ситуации е вече затворена страница и службите за защита към МВР работят добре, каза той по повод казаното от Първанов, че трябва да има специално звено за реагиране при извънредни ситуации. Цветанов даде за пример действията при природното бедствие в Добрич. Той отдава реакцията на Първанов като непознаване на работата на правителство и срещите, които е правил премиера Бойко Борисов по енергийните проекти. Според Цветанов по енергийната стратегия на страната трябва да има консенсус, независимо кой е на власт. Тази политика трябва да е и в синхрон с политиката на Европейския съюз. От там гледат с необходимата критичност и с оптимизъм към действията на правителството, посочи Цветанов. Тези енергийни проекти струват на държавата ни около 7 млрд. евро и това има пряко отношение към националната ни сигурност. Не е сериозно такива сериозни теми да бъдат заявени като решение двайсет дни след като започва работа едно правителство, счита Цветанов. Консултативната среща по националната сигурност е договорена с премиера, но е малко учудващо, че първото заседание на съвета с новото управление е по тема, която до скоро беше табу, каза още вицепремиерът. Моята тема на на утрешното заседание ще бъде по мониторонговия доклад на ЕК. Заедно с министъра на правосъдието Маргарита Попова ще коментираме по проблема "Право и вътрешен ред", уточни министърът на вътрешните работи. Наблегнал съм и на темата по усвояването на средствата по инструмента Шенген. Той отново напомни, че не са усвоени голяма част от средствата, които трябва да бъдат усвоени до края на 2009 г. Те са разработили план с министъра на финансите Симеон Дянков. Ако загубим парите, ние все пак ще трябва да изпълним критериите по Шенген, като външна граница на ЕС. Има закупен един хеликоптер и има процедури за купуването на още три, които трябва да отговарят на определени технически параметри. Холандия имаше позиция, механизмът за Шенген да бъде обвързан с механизма за проверка, но в Брюксел тези позиция беше отхвърлена, напомни Цветанов. В момента текат проверките на въздушната и сухопътната граница и след тях, ще направим преоценка на мерките, заяви Цветанов. Тежкото икономическо състояние на държавата не ми позволява да разширя капацитета на техническите средства в МВР, но можем „да изчистим къщичката” от корупция, защото има и честни полицаи, каза той. Вътрешният министър обяви, че вече е разкрито последното убийство в Ботевградската община на 64- годишна жена. Като пример за увеличение на престъпността сред малолетните той посочи нападението на 80 годишен мъж от Монтана, който е бил нападнат, тази нощ от трима малолетни. Те са заловени, но мъжът остава с опасност за живота, заяви Цветанов. Престъпността, според него, се увеличава, заради деморализирането на обществото през последните години и заради липсата на разкрити престъпления. Нямам политически аргумент, когато сменям директори на окръжните полицейски управления, заяви той. За мен е важно дали даденият директор изпълнява задълженията си. Всички проверки, които направихме показаха, че няма нищо доказано по корупционните престъпления на местно ниво, заяви той. Като случаи с липса на разкрития за корупция той изброи Водното огледало и околовръстното шосе в Кърджали, което като проект е било заложоно за 7 млн., а а при завършването му вече е струвал над 70 милиона. МВР трябва да противодейства на подобен вид престъпления, а не да сме статистици, които констатират факти, заяви той. Много майки на наркозависими ми се обадиха, за да изразят позицията си спрямо делото за смъртта на Чората и дао защитят полицаите, обвинени в убийството му. Надявам, че съдът ще се произнесе обективно и ще вземе правилното решение, заяви Цветанов във връзка с делото. Мисля, че това, което в момента се случва между ДАНС и МВР е, че се изгражда по-силна връзка, за да може да се работи срещу престъпността. Направи се цялостен анализ, как може да се изчисти профила на двете институции, за да не се покриват функциите им. Сега ние си споделяме информация, за да преценим кой да работи по определен случай, но не пилеем средства и ресурси, коментира той. Водещо е да се подобри координацията, за да има по-добри резултати. ДАНС се превърна в една публична полицейска служба, а във нейния фокус трябва да са Националната сигурност и контраразузнаването. /БГНЕС

По БГНЕС

Георги Кадиев е кандидат за кмет на София
На днешното заседание на Градския съвет на БСП бе одобрена кандидатурата на столичния общински съветник от партията Георги Кадиев за кандидат - кмет на София, предаде репортер на БГНЕС. От 13-те кандидатури, които социалистическата партия е разглеждала за позицията 12 не са потвърдили намеренията си и не са изпратили мотивационни писма и автобиографии, заяви председателят на градската организация на партията Румен Овчаров. Той напомни, че преди 10 години той е бил в същата ситуация като Героги Кадиев. Овчаров обяви, че вече са водени преговори и с останалите членове от Коалиция за България и се очаква следващата седмица Кадиев да стане кандидат не само от БСП, а и на цялата Коалиция. Според Емил Войнов 12-те отказали се са уплашили от вътршнопартийния избор. Кадиев заяви, че вижда кандидатурата си като естествено продължение на нещата, които са се случили през последните 4 години, а като кмет би имал възможност за летящ старт, тъй като е запознат с делата в Столична община. "Не съм кандидат за председател на БСП", допълни той, мотивирайки се, че човек не може да се състезава в две първенства едновременно. Според него елементите на лява и дясна политика в общината не са толкова много, освен може би по отношение на местните данъци и такси. Поемам риска да загубя личен имидж в случай на тежка загуба, обобщи той, като обясни, че загуба в столицата би утежнила позициите на БСП. За кандидат за кмет в столичния район Илинден бе избран Владимир Данев, който загуби със 700 гласа на балотаж при предходните избори в района. Красимир Премянов изрази учудване, че лидерът на партията Сергей Станишев не е поискал да се кандидатира за кмет на София, като влезе в спор с Петър Междуречки, според когото, намесването личността на експремиера във всяка дискусия започва да прилича на комедийната тема за краставицата.Последният кандидат кмет на столицата - Татяна Дончева пък помоли партийните членове поне да не пречат на Кадиев. Според нея в партията в момента липсва кондиция и апатията в столетницата трябва да бъде туширана. /БГНЕС

Борисов: Ще правим по 65 км магистрали годишно
"Само преди дни председателят на Европейската комисия Жозе Барозу даде началото на едно ново отношение към България. Днес заместник-председателят на ЕК Антонио Таяни е тук и говори с оптимизъм и желание за съдействие към нас“, заяви българският премиер Бойко Борисов."Досега средно на година са правени по 11 км магистрали. Оттук нататък трябва да правим по 65 км средно на година, защото сме били не само назад, но и настрани по отношение на проектирането и изпълнението им. Нещо повече, залагаме ресурс да правим проекти и от 2014 г. нататък. Колкото повече евро идват у нас, толкова по-реално всеки един гражданин ще усети, че сме държава-член на Европейския съюз. Пари и работа –това е реалната антикризисна програма”, добави той по време на официалното представяне в Министерския съвет на пътните инфраструктурни обекти, предвидени за строителство и проектиране до 2013 година, съобщиха от Правителствената информационна служба. На церемонията присъстваха и председателят на парламента Цецка Цачева, министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Плевнелиев и Александър Цветков, ръководството на НАПИ, представители на пътната администрация на Германия, народни представители, дипломати.В изказването си еврокомисар Таяни посочи, че оценява високо програмата на правителството за изграждането на пътните инфраструктурни обекти и я намира за амбициозна. "Тези пътища са нужни за вътрешния пазар на ЕС, където България трябва да се чувства интегрирана. Необходимо е да се разтварят връзките на Евросъюза, а България, като гранична негова държава, в това отношение ще има много важна роля", подчерта Антонио Таяни. Той изрази задоволството си след посещението си в софийското метро, в което обслужването е като в голяма европейска столица. "Ще следим отблизо и ще подпомагаме развитието на метромрежата тук", подчерта г-н Таяни. В заключение той подчерта, че ЕК иска да бъде до рамото на България, за да успее тя да преодолее кризата и да е една от вратите на ЕС към останалата част от света. Акцент в презентацията бяха обектите с приоритет за правителството. На първо място беше посочено изграждането на АМ "Тракия", която според разчетите на Национална агенция "Пътна инфраструктура" и Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде завършена през 2012 г. Според прогнозите на експертите АМ "Марица" ще бъде изградена напълно през 2013 г., а АМ "Струма" ще бъде в завършен вид през 2013 г. /БГНЕС

Преговорите между Г-6 и Иран сe подновяват на 1 октомври
Представители на Иран и великите сили ще се срещнат на 1 октомври, за да преговарят върху пакета предложения на Техеран в ядрената сфера, предаде АФП, цитирайки иранската агенция ИСНА.Днес се състоя телефонен разговор между върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана и секретаря на иранския Висш съвет за национална сигурност Саид Джалили, които решиха Иран и групата 5+1 да се срещнат на 1 октомври, за да разискват иранския пакет с предложения, посочва ИСНА. Мястото на срещата не се уточнява. В сряда Техеран връчи на Г-6 пакет с предложения за започване на преговори по спорния въпрос с иранската ядрена програма. /БГНЕС

Тачи: Няма да напускам политиката
Премиерът на Косово Хашим Тачи няма намерение да напуска политиката докато бившата сръбска провинция не се присъедини към Европейския съюз /ЕС/.Пред излизащия в Прищина вестник "Коха диторе" Хашим Тачи признава, че на два пъти е обмислял варианта да подаде оставка. Първият при приемането на плана от 6 точки за разполагане на силите на ЕС в Косово ЕУЛЕКС и втория при подписването на протокола за сътрудничество между ЕУЛЕК и Сърбия. "Аз имам три цели в живота - политическа, национална и демократична. Първата е освобождаването на Косово, втората е обявяване на независимост и третата е членството на Косово в ЕС и НАТО", каза Хашим Тачи. БГНЕС припомня, че по време на войната в Косово /1997-1999 година/ Хашим Тачи ръководеше т.нар. Армия за освобождение на Косово /АОК/, която от режима на Слободан Милошевич се смяташе за терористична организация. /БГНЕС

Рен: Преговорите с Хърватия трябва да започнат скоро
Преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС трябва скоро да постигнат голям напредък след сключеното със Словения споразумение относно граничния конфликт между двете страни, съобщи еврокомисарят по разширяването Оли Рен, цитиран от АФП. "Очаквам скоро, още в следващите седмици, да организираме конференция по присъединяването и да отворим и затворим известен брой глави, което съвсем конкретно ще позволи да бъдат деблокирани преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС", заяви Оли Рен. Той говори пред журналисти при пристигането си на среща на външните министри на държавите членки на ЕС в Брюксел. За да станат членки на ЕС, държавите кандидатки трябва да изпълнят редица критерии, наречени "глави" /общо около 35/. Тези глави трябва да бъдат отворени в рамките на преговорен процес, а след това затворени, когато Европейската комисия и държавите членки на ЕС счетат, че условията са били изпълнени. Заради граничен спор Словения, която членува в ЕС от 2004 г., отказваше в продължение на месеци да позволи отварянето на нови глави. /БГНЕС

Медведев: Държавите имат правото да оценяват политиката си
Държавите имат правото да оценяват и критикуват не само външната, но и вътрешната си политика с цел предотвратяването на конфликти и проблеми от международен характер, заяви руският президент Дмитрий Медведев на конференцията „Съвременната държава и световната сигурност“.„Неефективността на държавните институции поражда международни конфликти“, каза той, цитиран от РИА „Новости“. Медведев припомни, че през миналата година „необмислената финансова политика на правителството на една страна стана причина за световната икономическа криза“. Освен това, подчерта той, по вина далеч не на всички страни, а само на някои нарастват опасностите от климатичните промени. „Затова държавите имат право да знаят една за друга колкото е възможно повече и са в правото си критично да оценяват не само външната, но и вътрешната си политика. Може би и да посочват недостатъците на тази политика, ако тя може да доведе до проблеми от международен характер или игнорира етичните норми, принципите на хуманизма“, каза президентът. /БГНЕС

Популярността на Обама расте
Популярността на президента на САЩ Барак Обама нарасна след речта му пред Конгреса, посветена на здравеопазването, но американците остават разделени по въпроса за реформите, показват социологически проучвания, цитирани от АФП. Обама се радва на одобрение от 52%-48%, показва анкетата на института Расмусен, увеличение с 2 процентни пункта. Това е най-високият рейтинг на Обама от средата на юли насам. Подкрепата за здравеопазването достигна най-високото си ниво, откакто институтът Расмусен започна да прави анкети по този въпрос в края на юни. 51% от анкетираните заявяват, че одобряват прокарването на предлаганите от него реформи, а 46% заявяват, че са против. Друго проучване, осъществено от в. "Вашингтон Пост" и Ей Би Си Нюз, показва, че 46% от анкетираните одобряват реформите, а 48% са против. 48% от американците одобряват политиката на Обама по този въпрос, а също толкова не я одобряват. Но от средата на август процентът на хората, които "силно" подкрепят президента по реформите в здравеопазването, се е увеличил на 32%, показва анкетата. /БГНЕС

Венецуела взема заем за отбрана от Русия
Русия ще заеме над 2 милиарда долара на Венецуела, за да финансира покупката на оръжие, включително танкове и усъвършенствани противовъздушни ракети, предаде Ройтерс.Венецуелският президент Уго Чавес съобщи, че покупките, уговорени по време на посещението му в Москва, включват 92 танка и ракетна система С-300, способна да сваля изтребители и ракети. "Трябва да благодарим на руското правителство, което одобри заем от 2,2 милиарда долара за покупка на оръжия", заяви Чавес в седмичното си телевизионно шоу. Той не съобщи каква е цената на новите оръжия. Финансите на страната, която е водещ износител на петрол, пострадаха от ниските цени на горивата тази година. Чавес заяви, че Венецуела трябва да заеме повече пари за разходи за отбраната, за да се избегнат икономии в образованието и здравеопазването. През последните години страната купи руско оръжие за над 4 милиарда долара, което според критиците й подхранва надпреварата във въоръжаването в Латинска Америка. Чавес твърди, че модернизацията има отбранителни цели. /БГНЕС

Няма коментари: