петък, 25 септември 2009 г.

25.09.09 - ДЕН "ПОДГОТОВКА ЗА ПОЧИВКА"? - къде сте медийни информатори?

МЕДИИТЕ ДНЕС СЯКАШ СТАЧКУВАТ – информациите им са повече от оскъдни! Боже, какво правят тези хора? Всичките ли ще ги продават и подменят??? Може и да са на ОПЕРАТИВКА, та затова няма и новини? Всякаш днес не е 25 септември, а още 24!

ПО ОБЕКТИВНО

(от изтеклата седмица)

Чалгата превзе политически България
Чалгата е завладяла не само културния, но и политическия живот на България.Това е мнението на известния професор Клаус Рот, етнолог към университета в Мюнхен и добър познавач на България, цитиран от Дойче веле."През последните десет години чалгата се превърна в един от най-важните музикални феномени в България", изтъква професорът."Този музикален стил възвеличава един селско-патриархален начин на поведение, при който ролите на половете са ясно дефинирани - мъжете са мачовци, които трябва да се погрижат за това да имат много пари, да карат големи коли и да носят дебели златни ланци.Жените имат по-скоро подчинена роля - в много случаи те се дефинират като сексуален обект на мъжете, казва Рот.Проблематичен е фактът, че чалга-културата до голяма степен е възприета от част от политическия елит на страната - неговите действия се определят именно от споменатите вече норми и ценности", допълва той.Етнологът от Мюнхен се надява на промяна в политическия стил на управление, както и в съзнанието на политиците в България."Те трябва да поемат повече отговорност за българското общество, а не само за собствената си клиентела и собствените си интереси", подчертава Рот.

Обама пак отиде при Летерман
Президентът на САЩ Барак Обама бе гост снощи на популярното телевизионно токшоу на Дейвид Летърман по Си Би Ес ( cbs.com), предадоха информационните агенции.С тази своя поява Обама завършва медийната си офанзива от последните два дни, чиято цел бе главно да се спечели подкрепа за замислената от него здравна реформа.Преди Обама да излезе на сцената Дейвид Летърман изброи десет причини, поради които според него президентът се е съгласил да му гостува. Едно от предположенията бе, че той бил казал "да", без много да му мисли, "също както Буш направи с Ирак".Оказа се обаче, че Обама има свой отговор на въпроса. Малко преди това водещият се шегувал с жена от публиката, която донесла картоф с формата на сърце."Коя е основната причина да съм тук, ли? Искам да видя този картоф", каза президентът. Жената хвърли картофа на Летърман и каза, че Обама може да го вземе.Обама се пошегува и отговаряйки на въпрос дали някои от острите реакции на здравната му реформа не са предизвикани, поне отчасти, от расистки нагласи."Преди всичко, мисля, че е важно да напомня, че всъщност бях черен преди изборите", каза Обама, предизвиквайки бурен смях.А Летърман каза: "Колко време сте били чернокож?".По време на 40-минутния разговор бяха засегнати и много сериозни теми, отбелязва Асошиейтед прес.За войната в Афганистан Обама каза, че познава хора, които искат той да върне американските войски у дома, и други, които искат да увеличи числеността на войските, за да се справят с бунтовниците.Президентът заяви, че няма да взима решение за изпращане на повече войници, докато не приключи с анализа на войната и не определи по-нататъшната си стратегия. "Ще задам някои много трудни въпроси", заяви Обама.Той каза, че безработицата ще продължи да бъде сериозен проблем поне още една година. Възстановяването няма да стане за една нощ, заяви президентът.Обама е първият президент, който се появява в шоуто на Летърман. Преди да стане президент Обама е бил пет пъти негов гост, последно през септември миналата година.Белият дом заяви, че това е добър начин президентът да стигне до още по-широка аудитория.

Алкохолът - полезен при мозъчни травми?
Алкохолът може да спаси живота на хора с черепно-мозъчни травми. До този извод стигнали американски лекари след провеждането на мащабно изследване във връзка с подобни инциденти.Те проучили повече от 38 000 случая, при които била регистрирана подобна травма със средна и тежка степен на нараняване. Статистиката показала, че хората, употребили алкохол, имат по-големи шансове при тях след инцидента да не се развият тумори, възпаления и разрушения на клетките на мозъка. Това е така, тъй като алкохолните напитки отслабват възпалителните процеси при травма, поясняват медиците. Лекарите обаче уточняват, че трябва да се "уцели" точната доза алкохол - по-малкото количество не води до никакви ефекти, а по-голямото разрушава всички полезни действия върху организма. Откритието ще предостави нови възможности за терапевтично приложение на алкохола, поясняват специалистите.

Иран забранява предизвикателните манекени по витрините
Нравствената полиция в Иран забрани на продавачите да излагат по витрините си женски манекени, които не отговарят на ислямския морал, съобщи Ройтерс."Използването на неприемливи манекени, които изобразяват извивките на тялото и нямат хиджаби на главите, е забранено", се казва в изявление на полицията, разпоространено от агенция ИРНА.От идването на власт на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2005 г. нравствената полиция в Иран налага санкции на всички, които не се съобразяват с правилата за мюсюлманското облекло, посочва Ройтерс.Новите ограничения са част от кампанията, която има за цел да изкорени културното влияние на Запада в Ислямската република."Излагането по витрините на вратовръзки и папионки, както и продажбата на женско бельо от мъже е забранено", се казва още в изявлението.Обикновено такива санкции в Иран се появяват в началото на горещото лято и траят до есента. Миналата година обаче ограниченията останаха в сила и през зимата и бяха насочени срещу тесните женски панталони и дори срещу мъжете с модерни "западни" прически, предава БТА.Нарушителите обикновено се разминават с предупреждение при първо провинение, а понякога биват задържани за кратко. При следващи провинения те отиват на съд и биват принуждавани да посещават "насочващи занятия".В богатите градски райони строгите норми за облеклото рядко се спазват. Традиционната рокля чадор, която покрива жените от глава до пети, е задължителна в по-бедните селски региони.

Станишев: Медиите се държат като лапни шарани
Медиите в момента се държат като „лапни шарани” и вярват на всичко, което Бойко Борисов каже, а голяма част от него е лъжа. Това заяви пред пловдивски журналисти и активисти на БСП лидерът столетницата Сергей Станишев. През последните четири години БСП се занимавала с управлението на държавата и оставила малко назад партийната работа, затова сега акцентът трябва да бъде върху това червените да станат конструктивна опозиция. Според Станишев в момента правителството не работи, няма опозиция, затова през уикенда парламентарната група на червените ще заседава, за да реши какви стъпки да предприеме, каква стратегия и тактика. Попитан как ще коментира антикризисната програма на новото правителство Станишев отговори: „Повечето неща ми звучат пожелателно”.

Военното министерство дало на прокуратурата три нарушения при обществени поръчки
Три случая са предадени на прокуратурата от Министерството на отбраната за нарушения на обществени поръчки. Това каза министърът на отбраната Николай Младенов в студиото на "Булевард България" по Re:TV.Един от тях е за станалата скандално известна поръчка за поточна линия за производство на хангари, купена от предишното ръководство на министерството.Вторият случай е опитът за скрита приватизация за спортните имоти на военното министерство.По отношение на апартаментите за военнослужещи, купувани от предишното ръководство, проверката е показала, че част от тях са купени на завишени цени, съобщи Младенов. За бюджета на тази програма са отделени 45 млн лв от Министерски съвет, но са орязани 57 млн лв от капиталовите резерви на Министерството на отбраната. До момента за забавени плащания от сключените сделки министерството дължи 50 млн лв.След приключване на всички проверки в министерството започват работа по създаването на механизъм за контрол в дейността на системата на отбраната. Трите основни цели са провеждането на по-малко секретни търгове, по-прозрачно изразходване на бюджета и по-модерни управленски практики. Предстои оптимизация на административния капацитет във ведомството, но това ще стане след прецизиране на Закона за отбраната и въоръжените сили, каза Младенов.

Комисията за контрол на ДАНС все още без становище за делото Галерия
Обстоятелства около разработката "Галерия" на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), които едва напоследък са станали известни, се нуждаят от допълнително изясняване. Поради това парламентарната комисия за контрол на ДАНС все още не е формирала официалното си становище за разработката, при която бяха подслушвани журналисти и бяха проверявани телефонните разпечатки на политици. Това се разбра от изявлението на председателя на комисията Иван Костов, цитиран от агенция "Фокус". По думите му след изслушването на различни длъжностни лица от агенцията, което стана миналата седмица, се появили съмнения по отношение на процедурите и дори за наличието на паралелна разработка. Всичко това налагало да се проведат разгавори и с други служители.В комисията е получено писмо от журналиста Огнян Стефанов, от което ставало ясно, че с него е разговаряно във връзка с "Галерия". Заплахи към журналиста не е имало, но според Иван Костов "впечатлението е, че той е бил притискан". Открита заплаха спрямо Стефанов в този разговор не е имало, но според Костов се остава с впечатлението, че той е притискан.Все още не е ясно каква е класифицираната информация, която е изтекла от ДАНС към медиите и е станала причина за започването на "Галерия".

Кабинетът с нови мерки срещу последиците от кризата
Министерски съвет прие пакета с мерките за възстановяване на българската икономика. Целта, според зам-финансовия министър Ани Михайлова, е предотвратяване на негативните последици за страната от световната криза. Сред мерките са развитие на всички райони в страната, с цел предотвратяване на свръхзаселването в едни и обезлюдяване в други, развитието на нови енергийни източници, развитие на селскотостопанство и културния туризъм. Други мерки са запазване на валутния борд, поддържане на балансиран бюджет. Ще има още един етап на оптимизиране на администрацията от 1 януари 2010 година, посочи още Михайлова. Така до тогава общият брой на съкратените от системата на държавната администрация трябва да стане 15%. Това, според, зам.- финансовия министър, означава спестени пари на българските данъкоплатци. Мерките са обсъдени с парламентаристи и с международните ни партньори, уточни Ани Михайлова.Всяка една стъпка е обмислена и насочена към подобряване живота на българските граждани, коментира тя. С 2% ще бъде намалена осигурителната тежест през 2010 година, а с всяка следваща с още 1%. Около 400 милиона лева е загубата от тази мярка, каза още Михайлова. Тя се надява тази загуба да бъде компенсирана с разкриването на нови работни места и изсветляване на българската икономика.


ПО БПОСТ.БГ

Михаил Константинов: Ако се махнат гласовете от Турция, ДПС губи 4 мандата, а РЗС – 1
Професор Михаил Константинов поясни, че в Турция за ДПС са гласували 88 238, а всички останали партии имат малко над 1000 гласа. Константинов заяви, че ако се махнат тези гласове най-големите губещи са ДПС, като губят четири мандата. Те губят мандати в 17, 19, 22 и 26 район.
"Има няколко сценария, които биха могли да се случат във връзка с гласовете от парламентарните избори в Турция. Единият от тях е, ако се махнат всички гласове," заяви проф. Михаил Константинов от ЦИК в ефира на бТВ."Изненадата беше, че партията "Ред, законност и справедливост" губи един мандат", добави проф. Михаил Константинов. Той поясни, че РЗС би загубило някъде два мандата и би спечелило един в друг район.Проф. Константинов заяви, че РЗС няма да излезе от парламента. Той добави още, че ГЕРБ би спечелила 2 мандата, а "Атака", БСП и Синята коалиция по един мандат.Той каза още, че е безобразие това, че е нямало представител на държавата в секциите в Турция.Резултатите от гласуването в Турция бе пратено от прокуратурата заради съмнение за фалшификации. Сигналът бе подаден от лидера на РЗС Яне Янев.


ПО КЛАСА.БГ

Публикуват на 15 октомври преработения план за квоти за парникови газове
В проекта на Национален план за разпределение на квоти за емисии на парникови газове за периода 2008 – 2012 година са обсъдени и отразени основните бележки и коментари, получени в МОСВ от различни организации и институции, съобщиха от пресцентъра на министерството.Крайният срок за коментари бе 17 септември 2009 г. На последното заседание на Междуведомствената работна група освен участниците от ведомства и браншови организации, като наблюдатели присъстваха и представители на отделни инсталации, попадащи в обхвата на Европейската схема за търговия с емисии и пряко заинтересовани от разпределението на квотите. По време на срещата членовете на работната група се обединиха около конструктивни решения. Предстоят последни доуточнения в рамките на работната група в периода между 28 септември и 5 октомври 2009 г. Впоследствие проектът ще бъде преработен съгласно взетите решения и на 15 октомври 2009 г. отново ще бъде публикуван на страницата на МОСВ за информация на заинтересованите страни. Преработеният план няма да подлежи на обсъждане с трети страни и бележки и становища няма да бъдат взети предвид, освен ако не касаят допуснати технически грешки. Следващото заседание на Междуведомствената работна група ще се проведе на 20 октомври 2009 г. Очаква се планът да бъде одобрен от работната група и да стартира процедурата за одобрението му и от Министерския съвет.

Г-20 не трябва да допуска разединение
Нуждата от спешни действия отмина, но не и необходимостта от съвместна работа
Редакционен коментарКогато вълната започна да се обръща през 2006 г., а цените на американските жилища достигнаха пика, малко хора очакваха нещо по-лошо от бавно приземяване. Стратезите се поздравяваха, че са надхитрили бизнес цикъла. Сега „великият баланс“ изглежда като великата илюзия.Продължителността и силата на бума се дължеше и на комплексността на финансовата система, умножила ефекта от пороя ликвидност. Когато започна спадът, тя също се хлъзна. Лидерите погледнаха в бездната, за да се концентрират след първоначалните колебливи отговори. На срещата си във Вашингтон миналия ноември след фалита на Lehman лидерите от Г-20 обещаха да работят съвместно за предотвратяване на втора Голяма депресия. Ангажиментът бе подновен в Лондон през април. И успяха, доказвайки, че въпреки грешната вяра, че сме избегнали капризите на бизнес цикъла, можем да надмогнем пороците на ограничената политика, довели до бедите през 30-те. Немалко постижение, което трябва да бъде защитено в Питсбърг.Пътят бе брутален. Основните индустриални икономики преживяха най-големия спад в производството от Втората световна война насам. Сегашният ръст е резултат от правителствени стимули. Финансовата система е недостатъчно капитализирана: банките са набрали под една десета от онези $1,7 млрд. свеж капитал, които са им нужни според МВФ; гарантирането е несигурно. Светът се оттласна от ръба, но се движи по границата.Дилемата в разгара на срива бе, че политиките за спирането му – харч на дефицита, порой ликвидност и спасение за банките, бяха противоположни на мерките за предотвратяване на нова опасност – по-ниска задлъжнялост, по-малко заемни средства и изчистване на моралния риск. Дилемата може да се задълбочи, тъй като идва време за превключване от краткосрочен кризисен мениджмънт към трайна превенция. Доста бе направено за баланса на глобалния ръст. Китай, Германия и Япония ще трябва да харчат повече, а САЩ – по-малко. Но координирано. Ако САЩ започнат да спестяват повече, без останалите да повишат разходите, растеж ще липсва.Страните от Г-20 отбелязаха прогрес в регулаторната реформа. Политиката се фокусира върху по-високи капиталови изисквания, които да спрат трупането на рискови активи. Обсъждат се режимът на управление на затруднени институции, както и насоките за съдбата на активите им при банкрут. За реформите е нужна координация – кога се вдигат капиталовите съотношения и как се управляват банкрути на глобални институции.Идваме до горещата тема за бонусите. Гневът към банкерите е оправдан и политиците трябва изчистят схемите за възнаграждения, стимулиращи системния риск. Бързият ремонт е безполезен: докато банките надуват печалбите, ще намират начин да ги разпределят. Но темата не бива да ни отклонява от по-дълбоките реформи, възпиращи финансите от ново натрупване до по-голям процент от корпоративните печалби. Световните лидери винаги са били уязвими към вътрешната политика, но кризата им помогна да загърбят различията. Необходимостта от спешни действия отслабна, но ангажиментът към съвместна работа е все така важен.

Петролната индустрия се радва на нови находища
Локализираните нови залежи през първите шест месеца на 2009-а възлизат на общо 10 млрд. барела
Ню Йорк таймс“Петролната индустрия е във възход тази година благодарение на поредица от открити значими находища, които събудиха чувство на възторг въпреки падащите цени на черното злато и тежките икономически условия. Откритията, простиращи се на пет континента, са резултат от сериозни инвестиции, започнали по-рано през десетилетието, когато цените на петрола скочиха, както и от новите технологии, които позволяват сондажи на по-големи дълбочини и преминаване през по-твърди скали. „Това им е хубавото на ценовите сигнали в един свободен пазар – поставят хората в позиция, която им позволява да поемат повече изследователски рискове“, казва Джеймс Хакет, председател и изпълнителен директор на Anadarko Petroleum.Най-голямото в Мексиканския заливОт началото на годината са регистрирани над 200 нови находища в десетки държави, включително кюрдския регион на Северен Ирак, Австралия, Израел, Иран, Бразилия, Норвегия, Гана и Русия. Откритията са дело както на международни гиганти като Exxon Mobil, така и на дребни риби като Tullow Oil.Само през този месец BP заяви, че се е натъкнала на огромно дълбоководно находище, което може да се окаже най-голямото петролно откритие в Мексиканския залив. Anadarko пък съобщи за разкриване на големи залежи в „интересен и много перспективен“ район край бреговете на Сиера Леоне. Нормално е компаниите да откриват милиарди барели всяка година, но тазгодишното темпо е необичайно бързо. Локализираните нови петролни находища през първите шест месеца на 2009-а възлизат на общо 10 млрд. барела, сочат данните на IHS Cambridge Energy Research Associates. Ако нещата продължат със същото темпо до края на годината, вероятно ще се стигне до най-високото равнище от 2000 г. насам. През последните години се чуват спекулации за наближаващ връх и последващ спад в производството на петрол, но представители на индустрията твърдят, че в земята все още има предостатъчно черно злато, особено под морското дъно, макар локализирането и извличането му да са по-трудни. Казват, че цените и темпото на технологичния напредък остават основните фактори, определящи капацитета за производство на петрол.Докато индустрията празнува най-новите разкрития, много изпълнителни директори се безпокоят за непосредственото бъдеще и се страхуват, че по-ниските цени ще застрашат активността в изследователския процес. Световната икономика е слаба, стойността на петрола се срина от миналогодишния връх, корпоративните печалби се свиха, а глобалното търсене на суровината остава ниско. След като през декември падна до $34, цената на черното злато се удвои и се стабилизира около $70 за барел. Все пак някои анализатори вярват, че тя отново ще тръгне надолу, ако световната икономика не започне да се подобрява. Петролните компании твърдят, че няма да издържат на подобно нещо. Въпреки рекордните печалби от последните години мнозина изпълнителни директори предупреждават, че са им нужни цени над $60 за барел, за да разработят по-трудните залежи. През 2009 г. е отчетено забавяне на част от изследователските работи, тъй като производителите търсят по-добри условия от подизпълнителите си.Не само черното злато е облагодетелствано от бума в проучванията. Repsol, най-голямата испанска петролна компания, заяви този месец, че е открила потенциално най-голямото находище на природен газ във Венецуела. През последните години компаниите откриха значителни резерви на синьо гориво в САЩ в глинести скали, които до неотдавна се смятаха за непробиваеми. „Основният въпрос пред изследователските екипи в момента е: „Сега накъде?“, казва Робърт Фрикланд, който движеше дейността на ConocoPhillips в Либия и Бразилия, а сега е вицепрезидент в Cambridge Energy Research Associates.Инвестициите в проучвания нараснаха в последните години, отчасти за да компенсират удвояването на разходите в цялата индустрия – от цената на стоманата до разходите за наем на екипировка за дълбоководен сондаж. Сериозен проблем за сектора е как да редуцира разноските и в същото време да поддържа активна изследователска дейност. Средно с 15-20% са паднали разходите спрямо върховите нива, сочат данните на изпълнителните директори в бранша.Сондажи за $100 млн.Проучванията остават рискова и скъпа дейност, като някои дълбоководни сондажи могат да глътнат до $100 млн. Между 30% и 50% от всички проби попадат на петрол.Някои висши мениджъри се безпокоят, че светът може да се изправи пред недостиг на петрол в идните години, ако нов спад в цената му доведе до ограничаване на изследователските работи. Кристоф дьо Маржери, изпълнителен директор на френския петролен гигант Total, предупреди, че има вероятност от дефицит на доставките до средата на следващото десетилетие. „Може да се стигне до недостиг на капацитет“, казва той.Подобни опасения изказва и генералният секретар на ОПЕК Абдула ал Бадри, според когото по-ниската цена на петрола заплашва инвестициите от страна на държавите износителки.По-рано този месец Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия, даде да се разбере, че страната едва ли ще увеличи производството си през следващите години заради несигурността около бъдещото търсене. В момента кралството завършва програма на стойност $100 млрд. за разширяване на капацитета на 12,5 млн. барела дневно (допреди няколко години той бе около 9 млн.) Макар че са значителни по размер, тазгодишните открития не могат да се мерят с огромните находища, локализирани през 70-те години – „Прадхоу бей“ в Аляска, „Екофиск“ в Северно море и „Кантарел“ в Мексико. Те бледнеят и пред последното гигантско откритие от 2000 г. – „Кашаган“ в Каспийско море, което според изчисленията съдържа над 20 млрд. барела петрол. „Не сме имали подобен удар през тази година, но новите залежи са доста значими“, казва Алън Мъри от консултантската фирма Wood Mackenzie, базирана в Единбург.


В НС нямало сигнали за изборни нарушения
В нашата комисия все още няма подадени сигнали за нарушения по време на изборите. Това заяви на заседание на временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за Народно събрание от 5 юли 2009 г. нейният председател Явор Нотев от „Атака“. Депутатите ще решат на следващото си заседание дали комисията да се занимава и с ревизия на условията и правилата за провеждане на изборите. Предложението за разширяването на дейността на комисията беше внесено от Екатерина Михайлова от Синята коалиция. Срещу идеята се изказаха Христо Кирчев от ДПС и Мая Манолова от БСП. Техният довод бе, че комисията няма да има време да се справи с такъв обем от работа.


ПО РАЗКРИТИЯ

Нова драма: баща отвлече деца чак в Австралия, институциите нехаят
Драмата с двете дечица от Варна е почти индентична с тази на хлапетата от Асеновград. С тази разлика, че и двамата родители са българи. И конкретния случaй от морската столица потърпевша е майката. Повече от двадесет и четири месеца продължават неволите на Мая Иванова от Варна, която води война с институциите, за да си върне децата Алекс и Мишо. Бившият й съпруг отвлякъл братчето и сестричето и ги завел чак в Австралия.
През далечната 1994 година Мая и съпругът й Сергей сключват брак . От Коледа същата година заживяват в Австралия. Там по-късно се раждат Александра и Михаил. След 11 години семейството се връща във Варна. На родна земя между родителите назрява конфликт и малко след като се прибират, те се разделят. Преди това след неколкоседмичен тормоз от страна на Сергей Мая вика полиция за помощ.
Малко по-късно жената решава да заведе дело по Закона за закрила от домашно насилие срещу съпруга си към нея и децата. Съдията по делото от Варненския районен съд преценява, че опасенията на майката децата да бъдат изведени от страната са неоснователни. Той приема, че наличието на недвижими имоти в България е достатъчна гаранция за това, че съпругът няма намерение да напусне страната. Бащата обаче успява да изведе децата от България и оттогава започва ходенето по мъките за майката.
Тя обикаля по всевъзможни министерства и фондации и в крайна сметка се озовава в Австралия с надеждата да си прибере Алекс и Мишо. Живее в хотел, докато най-после ги намира в тяхното училище.
„Подкосиха ми се краката, като ги видях насреща – бяха напълнели поне 3 пъти от това, което бяха в България. Двамата закрещяха срещу мен на английски. А после избягаха, разказва покрусената майка.“А синът ми всяка сутрин навремето се гушкаше нежно в мен, докато се разбуди“, не престава да плаче Мая. Тя не се съмнява, че децата й са подложени на масирана обработка и манипулация в този периода в който са далеч от нея, за да станат толкова агресивни. Никой не се явил на срещата, която била уредена от федерален служител в Австралия. Полицейските коли чакали и обикаляли района, търсили и на последния адрес, където живеели съпругът и децата й, но от тях нямало следа. Само тя си знае как се е прибрала обратно по пътя за България отново сама… Малко след като се прибира в България мая получава заплаха по телефона, че ако не престане да се интересува от децата ще я залеят с киселина. Не се знае кой се е обадил с тази ужасна закана, но въпреки това майката няма да се откаже докато не прибере дечицата при себе си.


Спират секс рекламите за алкохол
Димитър Чукарски от „РЗС“ нападна Съветът за електронни медии (СЕМ), че в последните години не си върши работата както трябва. „Недопустимо е рекламите за алкохол да бъдат във всички часови пояси във всички медии. Не съм съгласен по всяко време да вървят рекламите, които са за безопасен секс, например,“ каза още депутатът.
В последните години прекалено дръзки и смели са рекламните послания на хората, които правят рекламите на водка „Флирт“. Подходът им цели да привлече мъжката половина от аудиторията и определено го направиха във всичките си опити.
Еротичните клипове по телевизията, които ни заляха все още оставят неизлечим спомена за водка „Флирт“. Няма друга фирма в България, която така да атакува първичния инстинкт на потребителя.
Една реклама може да бъде гениална и без изобщо да използва голотата като идейна рамка. Но изглежда тук все още са на принципа, че само сексът продава.

Опасни дрехи
Опасните дрехи не са на пазара от вчера – има ги от много време, макар че в последно време почнаха да им обръщат повече внимание. Повечето от тях, естествено, са внос от Китай. „Великият китайски народ“, както казва един приятел, ни облича , както и определя с какви играчки да играят децата ни, какви аксесоари да използват и т.н. Причината е ясна: ниските цени. И понеже тези стоки заливат българския пазар и все повече се увеличават оплакванията от страна на потребителите, председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров е разпоредил да се направят няколко акции в различни градове.За децата, всички пазаруваме най-много в началото на учебната година и точно тогава Комисията за защита на потребителите е направила няколко проверки, след които само в столицата са открити три модела анцузи за момчета с горнище и панталон. Опасното при тези дрехи е, че в долната част на панталона и на блузката има връзки и докато децата си играят, тези дълги връзки могат да се закачат на катерушки, колелата, брави на врати, впоследствие на което детето да пострада.По време на тази акция са направени и няколко други проверки, главно заради оплаквания от страна на потребители. Например, една майка от София се оплакала, че тъмносин детски панталон оцветява бельото на сина й. Взети са проби от този панталон от столичен детски магазин и до дни ще се разбере дали артикулът е опасен или не.Във Варна пък са открити два модела детски обувки – от текстил и кожа, в чиито опаковки са били сложени дехидратиращи пликчета. Потребителите се оплакват, че обувките миришат много неприятно. От Комисията за защита на потребителите проверяват дали материалите, от които са изработени обувките причиняват кожни алергии или не.Освен дрехи се проверяват и аксесоари, с които момичетата си прибират косите. В Благоевград са установили продажбата на два вида диадеми, за които са липсвали документи, които да докажат дали преди пускането им за употреба са били изпитани в лаборатория и дали отговорят на изискванията за безопасност по отношение остротата на ръбовете от вътрешната страна. Не един път са спряни от продажба такива диадеми, които правят ранички върху главите на децата. И ако в този случай се окаже, че ръбовете са по-остри от допустимото, диадемите ще бъдат унищожени.Друг случай за съмнение за опасен артикул е в Русе, където инспекторите се натъкнали на детска количка със зимен и летен кош, за която количка търговецът е нямал документ за безопасност. Взети са проби за лабораторни анализи и оценка на безопасността на количката.Според съобщението на Комисията за защита на потребителите, всички стоки, които не отговарят на европейските стандарти за безопасност, ще бъдат унищожени или ако позволява и търговецът прецени – да се преработят така, че да бъдат отстранени предпоставките за опасност.Единственото нещо, което остава на нас потребителите е да внимаваме какво си купуваме и в случай на съмнение да сигнализираме в Комисията за защита на потребителите.


ПО МОНИТОР

ЕКСМИНИСТЪРЪТ ПЪРВО Я БоЯДИСАЛ В РОЗОВО, ПОСЛЕ В ЧЕРВЕНО
Петър Мутафчиев е профукал доста пари, за да пребоядиса гарата в родния си Първомай.
МУТАФЧИЕВ пръснал луди пари за гарата в родния Първомай
Повече от 1,5 млн. лв. за двукратно боядисване на гарата в родния му Първомай е пръснал бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев. На художественото творчество се дивил целият град, но по-късно станало ясно, че първият нюанс на сградата бил твърде розов, затова при втората боя е докаран на достатъчно червен. Това разказаха за "Монитор" ексдепутати от Комисията по транспорт и телекомуникации в 40-ото народно събрание.Ексминистърът ударно е инвестирал средства в PR акции на територията на своя избирателен район, категорични са депутатите, като е гарантирал инвеститорските си идеи чрез назначаване на правилните хора в бордовете на съответните управителни съвети. Тези хора са били или от "Позитано" или негови съграждани без необходимия професионален ценз.Мутафчиев отклонил и средства от други аерогари, за да гради нов терминал в Пловдив. Строителството му започнало, като 16 млн. лв. от таксите за обслужване на полети на летищата в Бургас и Варна са били пренасочени към новото начинание. За да се използват тези пари, министърът изнудил съпартийците си да се промени Законът за гражданското въздухоплаване.На всичкото отгоре бившият министър не се е намесил адекватно при изграждането на новата писта на летище София, поради което след откриването є през 2006 година старата успоредна на нея полоса е станала неизползваема.
Гафът произлизал от погрешни изчисления, които не предвидили, че двете писти ще се окажат прекалено близо една до друга, поради което паралелната им експлоатация се оказала немислима, разказаха пред "Монитор" запознати от авиосредите. По думите им предварителните планове предвиждали старата писта с дължина към 2,8 км да продължи да функционира. Заради недомислицата обаче сега се използвала за рульожка. Скандалите с по-дългата с 800 метра полоса, която глътна над 52 млн. долара, гръмнаха още когато асфалтът в настилката бе топъл, а се оказа, че е пропаднал с повече от 1 см и се е нацепил. На 5 февруари 2006 г. пък падна 500 метра окачен таван от новия пътнически терминал. Върхът в авиогафовете на Мутафчиев са новите правителствени самолети, които се оказаха неизползваеми, тъй като са прекалено огромни за нуждите на властта и загубата при връщането им на продавача може да коства на държавата до 30 млн. евро. "За мен договорът не е изгоден, както казва г-н Мутафчиев. Знаете, че самолетите са поръчани през друга фирма посредник и т.н. Именно затова бе сформирана комисия, която да издаде становище", коментира пред вестника шефът на транспортната комисия в НС Иван Вълков по повод вчерашното изявление на Мутафчиев, че сделката е много добре подписана.


НАП блокира имуществото на футболни олигарси
Голяма част от имуществото на футболните олигарси у нас ще бъде блокирано заради неплатени данъци. Това научи "Монитор" от източници в Националната агенция по приходите.Целта е да се запорират средствата на футболните босове, докато си платят налозите. Ако тази мярка не бъде предприета, има сериозна опасност шефовете на клубовете да прехвърлят собствеността си на трети лица и дълговете им да станат невъзвращаеми.Освен това източници на "Монитор" съобщиха, че се очаква до седмица да стартира и проверка на прокуратурата. Тя има за цел да провери дали футболните отбори перат мръсни пари и легален ли е произходът на приходите им. Ако се докаже, че футболните босове въртят пари, придобити от престъпления, в разследването ще се включи и комисията "Кушлев". Нейните служители също ще поискат запор върху имуществото на клубовете, а след това и евентуалната му конфискация.Очаква се проверките на НАП и прокуратурата да засегнат и футболните босове и играчите като физически лица. Те ще бъдат проверявани дали парите, които са декларирали, че получават официално, отговарят на техните разходи и начин на живот.Всеки един играч ще бъде привикан да даде обяснения колко реално получава и откъде е събрал пари да си купи луксозни имоти и коли.Това означава, че ако данъчните открият, че футболисти са укривали приходи и не са си плащали данъците, тяхното имущество също ще бъде запорирано.Преди два дни стана ясно, че футболни олигарси у нас са укрили над 8 млн. лева данъци и осигуровки. Крупната сума излязла след проверка на НАП в професионалните клубове от "А" група у нас. Данните бяха изнесени от шефа на агенцията Красимир Стефанов.От проверката става ясно, че един отбор е укрил над 2 млн. лв., 3 - над 1 млн., 1 - над 500 хил. лв., и 4 отбора - над 100 хил. лв. Източници на „Монитор" обаче разкриха, че 14 от футболните клубове са предадени на прокуратурата, за да бъдат проверени за пране на пари. Сред тях са ЦСКА, "Марек", "Ботев" - Пловдив, "Локомотив" - Пловдив, "Миньор" - Перник, "Славия", "Берое", "Нафтекс", "Етър" - Велико Търново, "Дунав" - Русе, "Литекс" и "Черно море".


“КУШЛЕВ” ЗАПОРИРА ПОЛОВИНАТА ИМАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧА
144 млн. лева на Ковачки във фризера.

Енергийният бос разследван за данъчни престъпления, коли и сметки на стойност почти 144 млн. лева на енергийния бос Христо Ковачки запорира вчера състав на Софийския градски съд. Магистратите уважиха искане на комисията "Кушлев" по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имуществото на бизнесмена. Стойността на имуществото е в размер на 143 411 811,44 лв.Причина за запора е проверката срещу Христо Ковачки по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя е започнала след образуване на досъдебно производство и привличането на енергийния бос в качеството на обвиняем за неплатени данъци. Според комисията са налице достатъчно доказателства, от които е видно, че има съществена разлика между декларираните приходи и разходи на Ковачки.От 1 януари 1994 г. до 31 декември 2008 г. Ковачки е имал доходи в размер на 2 188 546,85 лв., като съвкупността от придобитото имущество - недвижими имоти, коли, дялове и акции в търговски дружества, дълготрайни материални активи, възлиза наобща стойност 143 411 811,44 лв.Налага се възбрана върху дворно място с площ от 1 012 кв.м в местността Вилна зона Симеоново-север" в София и двуетажна жилищна сграда, с приземен етаж с площ от 147,20 кв.м и първи етаж - от 121,60 кв.м.; както и върху поземлени имоти в местността НПЗ Ориен и съседни жилищни територии от общо 14 411 кв. м; върху 7 броя парцели с обща площ от 9,997 дка в землището на с. Врачеш, местност Медвен; върху 12 броя парцели, с обща площ от 18,722 дка в землището на Ботевград;Запорирани са и по 500 дружествени дяла от капитала на MAX -2003" ЕООД, „ЕВРОПА МЮЗИК" ЕООД, ЛИМТРЕЙДИНГ" ЕООД, по 50 дяла от капитала на „АРЗ - КАТ" ООД, „СВА- СОФИЯ" ЕООД, „ДАНЕСТО" ЕООД, „БОС" ЕООД, „НЮ ПАРТНЕРС" ЕООД, „ВИЗА ЕВРОМАРКЕТ" ЕООД, както и 80 дяла от капитала на „ТРЕЙД - ДИ 2004" ООД, и 16 050 дружествени дяла от капитала на „ЕЛ ЕМ ИМПЕКС" ЕООД.Ковачки няма да може да се разпорежда и с 650 броя акции, емитирани от дружеството"АСТРОМ" АД, 5000 броя акции от дружеството "ЛЮЛИН ОРИОН" ЕАД, 141 990 броя акции от "КОМСИГ" ЕАД, 128 976 броя акции от "ЛАЗЕРНИ И ОПТИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ" АД, 172 765 броя акции от "НОВА ДЕНИЦА" АД, 45 000 броя акции от "РУМ - ДЕНИЦА" АД, 10 525 300 броя акции от "МАГАЗИНИ ЕВРОПА" АД.Ако Ковачки бъде признат за виновен от съда, той ще се прости и с 9 леки автомобили - 3 джипа „Чероки", 3 аудита, 3 фолксвагена, както и 5 товарни автомобила.Запорирани са също и дълготрайни материални активи, собственост на 4 дружества, с обща отчетна стойност на активите - 34 768 012,99 лв.; както и всички банкови сметки, открити в лицензираните банки в Република България, с титуляри - Христо Ковачки и членовете на неговото семейство.Срещу Ковачки вече има повдигнато обвинение за данъчни задължения за близо 16 милиона лева. Ако бъде признат за виновен, той може да откара до 8 години зад решетките. Престъпленията са извършвани през 4 фирми, които са еднолична собственост на Ковачки. От прокуратурата разработват и останалите 40 фирми, свързани с Ковачки, по подозрение, че и те са в схеми за източване на ДДС. Работи се и по следата за пране на пари и организиране на престъпна група. Престъпленията, в които Христо Ковачки е обвинен, са за периода 2005-2008 година. Всички обвинения са на базата на документи и експертизи по делото. По делото показания вече са дали над 80 души, сред които и данъчни, извършили ревизии на фирмите на бизнесмена.

Резултатът е с 52 на сто по-малко преки чужди инвестиции. Кризата и корумпираното управление удавили икономиката. Австрия и Унгария доволни от мерките на новия кабинет
Предприетите мерки на правителството за борба с корупцията, за ограничаване на разходите и повишаване събираемостта на приходите се посрещат с одобрение от по-старите страни членки на ЕС, съобщиха от ведомството на Симеон Дянков след двудневното посещение на вицепремиера в Словакия, Полша, Австрия и Унгария

Глобалната финансова криза, некомпетентността и корупцията в управлението на тройната коалиция доведоха България до влошен бизнес климат и нарастваща безработица. Това се казва в краткосрочната програма, в която са начертани икономическите мерки за справяне с кризата, публикувана вчера от Министерството на финансите. Тя беше одобрена от кабинета на последното му заседание. В резултат на посочените фактори към август безработицата е достигнала 7,9 на сто, БВП е намалял с 4,2% за първото полугодие, а промишленото производство - с 18,9% на годишна база, става ясно още от документа. Според записаното в него силно понижени са и темповете на приток на преки чуждестранни инвестиции. Само за периода януари - юни 2009 г. потокът на преките чуждестранни инвестиции e спаднал с 52,5% на годишна база. Влошено е и състоянието на платежния баланс, като в сума то се измерва с около 2,160 млрд. евро. Само за периода януари - юни 2009 г. общият баланс е отрицателен в размер на 888,2 млн. евро.В документа се посочва още, че правителството на България работи за бързото справяне с тези негативи. България има необходимия ресурс, за да се справи с кризата - това мнение са споделили министрите на финансите на Унгария, Австрия, Словакия и Полша. Антикризисните икономически мерки, предприети от България, са били обсъдени при двудневното посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в Унгария, Австрия, Словакия и Полша.Предприетите мерки на правителството за борба с корупцията, за допълнително ограничаване на разходите и повишаване събираемостта на приходите се посрещат с одобрение от по-старите страни членки на Европейския съюз и повишават доверието на общността в българските институции, съобщиха още от финансовото ведомство.Словашкият финансов министър Ян Почиатек е споделил опита на Словашката република от влизането в Еврозоната от 1 януари тази година, а австрийският вицеканцлер и министър на финансите Йозеф Прьол е изразил положително отношение към волята на българското правителство да възобнови разговорите за приобщаване към ERM 2.

ПО БГНЕС

Подаръците на Мишел Обама за "колежките" й от Г-20
Първата дама на САЩ Мишел Обама подари на съпругите на държавните и правителствени ръководители от Г-20 по един чаен сервиз, който е копие на сервиза, използван от семейството на легендарния президент Ейбрахам Линкълн, предаде ЕФЕ, цитирайки съобщение на Белия дом. Сервиз със същия дизайн и в пурпурен и сребрист цвят се използва и от сегашните обитатели на американското президентство. Първият цвят трябва да напомня за пурпурната виолетка - цветето на Илинойс, откъдето е президентското семейство. Вторият напомня за Питсбърг, известен в миналото като център за обработка на стомана. На дъното на всяка чашка е изобразена роза – националният символ на САЩ. Освен чаения сервиз първите дами, чиито съпрузи участват в срещата на върха на Г-20 в Питсбърг, получиха по едно флаконче с първия мед, добит от кошерите, които Мишел Обама инсталира в градината на Белия дом като допълнение към известните вече лехи със зеленчуци. Кристалните флакончета ръчна изработка са със специален дизайн за случая и носят подписа на домакинята на Белия дом. /БГНЕС
Вашингтон / САЩ

Неосъщественият турски султан умира на 97 години
Ертугрюл Осман, който би трябвало да е султан, известен в Турция като "последния отоманец", е починал в Истанбул на 97 години, предаде Би Би Си.Осман би бил султан на Османската империя ако модерната турска република не бе създадена през 20-те години на миналия век. Като последен жив внук на султан Абдул-Хамид Втори, той би се подвизавал под името Негово императорско височество принц Шехзаде Ертугрюл Осман ефенди. Роден в Истанбул през 1912, той прекарва по-голямата част от живота си скромно в Ню Йорк. Той е 12-годишен ученик във Виена когато научава новината, че семейството му е прогонено от Мустафа Кемал Ататюрк, войнът-създател на модерната турска република от пепелта на старата империя. Осман се установява в Ню Йорк, където повече от 60 години обитава апартамент над ресторант. Винаги настояващ, че няма политически амбиции, се завръща в Турция едва в началото на 90-те по покана на правителството. По време на това посещение той отива в Долмабахче - дворецът на Босфора, където е играл като дете. Типично за него, той се пресъединява към група туристи, за да избегне разстилането на червения килим. Ертугрюл Осман е надживян от жена си Зейнеп, роднина на последния крал на Афганистан. /БГНЕС
Истанбул / Турция

Почти чиста вода намират в кратери на Марс
Учени, използващи камера с висока резолюция, прикрепена към спътника на НАСА за проучване на Марс "Orbiter" са открили лед в новосформирани кратери на планетата, по средата между северния й полюс и екватора на Червената планета, предаде АФП."Знаехме, че има лед под повърхността на големи географски ширини на Марс, но установяваме, че тя се разпростира далеч по-близо до екватора, отколкото се е смятало, като се има предвид климатът тамднес", заяви Шейн Бърн от Университета в Аризона, член на експеримента за науката на снимките с висока разделителна способност (HiRISE). Изследователи от проекта, управляващи орбиталната камера с висока резолюция казват, че водният лед, открит в резултат от нови метеоритни въздействия е изненадващо чист. "Досега се смяташе, че... ни очаква смес 50 на 50 от мръсотия и лед", според Бърн. "Сместа е около 1 % кал и 99 % лед", изтъква ученият. Резултатите от изследването на екипа, който включва 18 учени, ще бъдат публикувани в броя на списание "Сайънс" от 25 септември. Учените са използвали различни инструменти на "Orbiter" в последователен опит да открият и да потвърдят, че има светъл и високо чист лед, който се намира в нови кратери с размери от около 45 см до 2,5 метра на пет различни марсиански точки. Откритието било направено случайно, благодарение на факта, че учените са действали бързо. Около 200 дни след като забелязали леда, той изчезнал оттам. "Ако бяхме направили снимките само няколко месеца по-късно, не бихме забелязали нищо необичайно. Така откритието би ни подминало", признава шанса на изследователите Шейн Бърн. /БГНЕС
Вашингтон / САЩ

Французи откриват праисторическо място за култ към животни
Френски археолози са открили най-старото известно място за отдаване на почит, посветено на големи морски тревопасни животни, известни като морски крави, на остров северно от Дубай, съобщават два изследователски центъра, предаде АФП.Светилището, за което се смята, че датира между 3 500-3 200 година пр. н.е. е било открито на остров Акаб в Обединените арабски емирства, на 50 км северно от Дубай. Френската археологическа мисия в емирствата и музея "Умм ал-Куваин" заявяват пред специализираното списание "Antiquity", че светилището на пустинния остров предоставя ключови факти "за ритуалите на праисторическите крайбрежни общества в Залива". Акаб е било селище на рибари на риба тон преди повече от 6 500 г. с кръгли постройки и купчини кости от големи морски тревопасни животни, открити през 90-те години на 20-ти век. Научното наименование "Dugong dugon" все още се използва в Персийския залив, като зрелите екземпляри от този животински вид достигат до 4 метра и тежат до 400 кг. Светилището първоначално е смятано за скотобойна, но анализите показали, че това е внимателно изградена платформа на две нива, съдържаща останките на около 40 морски крави, както и сечива, камъни и орнаменти. Археолозите заявяват, че монументът от Акаб е бил използван за ритуали, посветени на гигантския бозайник и "нямат аналог в неолитно време в други части на света". Подобни структури са били открити край бреговете на Австралия, но са на възраст няколкостотин години. /БГНЕС
Абу Даби / ОАЕ

Бебе на 2 месеца спи под открито небе в събореното гето в „Меден Рудник”
Бебе на два месеца спи с родителите си на кушетка под открито небе сред съборените постройки в гетото в „Меден Рудник”, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.Това разказаха от Областния ромски съюз в Бургас. Майката на пеленачето е подала молба за настаняване в общинско жилище. Тя е картотекирана, но документите й са подадени едва преди седмица. Събарянето на гетото в най-големия бургаски комплекс мина вчера тихо и кротко, без ексцесии. Някои от ромите дори сами събаряха къщите си, за да вземат строителния материал. Общо 100 роми ще останат без подслон, след събарянето на незаконните постройки, уточни Доков. В началото на септември първо бяха срутени къщите в гетото в „Горно Езерово”. Акцията там премина със закани, клетви, камъни и псувни срещу служителите на реда. В момента част от жителите са тръгнали към родните си места- Сливен, Ямбол и Северна България. /БГНЕС
Бургас / България

Съдът ще се произнесе до 1 месец по делото на Владимиров и Лилов
В едномесечен срок ще се произнесе съдът по делото срещу бившите директори в Пътния фонд Иван Владимиров и Владимир Лилов, предаде репортер на БГНЕС.Защитата на двамата поиска, те да бъдат оневинени или делото да бъде върнато за ново разглеждане. Прокуратурата от своя страна настоя молбата им, да не бъде уважена. Двамата бяха задържани през 2008 г., след сигнал на архитект Георги Янев, че за отрегулирането на поземлен имот в селището Леденика, му е поискан подкуп от 50 000 лв. На първата инстанция Владимиров получи 5 г., а Лилов 1 година. На втората инстанция Апелативния съд намали присъдата на Владимиров на 4 години и оправда Лилов. По-късно на специална пресконференция арх. Георги Янев изрично отбеляза, че подкупа му е бил поискан от оправдания Лилов, а Владимиров бил представен, като човекът, който ще свърши работата./БГНЕС
София / България

Прокуратурата започва разпитите на оцелелите от "Илинден"
В началото на следващата седмица ще бъдат проведени разпитите на оцелелите при потъването на кораба „Илинден” в Охридското езеро, заяви заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов по БНР. Два-три екипа от следователи ще разпитват на място свидетелите, които са били на кораба, поясни Джамбазов. "Действително имаме вече няколко основни версии, по които ще се работи, но искам да кажа, че окончателно становище относно причините за потъването на кораба може да бъде дадено едва след изготвяне на технически експертизи, които не могат да бъдат само на базата на извършения оглед, те ще бъдат на свидетелските показания, които предстои да се дадат. Техническите експертизи ще бъдат извършени от наши експерти, но важен момент при изготвянето на тези експертизи е получаването на документацията от официалните огледи, които са извършени в Република Македония. Така че на базата на тази информация, получена от Македония, на базата на информация, придобита от свидетелски показания в България експертите от България ще направят своите наблюдения," обясни Джамбазов. Вече има проведени разпити и е събрана документация по изясняване на организацията на екскурзията до Охрид и това е една от линиите, по която прокуратурата ще се произнесе, каза още прокурорът. Информация на БНР. /БГНЕС
София / България

Хлебари крият ДДС, подбиват цените
Масово укриване на ДДС, работа в сивия сектор и производство на долнокачествен хляб удрят бранша, съобщи председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите – Бургас Красен Хлебаров, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Фурни масово купуват брашно без фактури, а после продават по същия начин. Отделно големите търговски вериги за хранителни стоки се снабдяват с нискокачествен хляб, който пласират евтино в пъти, обясни Хлебаров. Надеждата на лицензираните бургаски производители е Икономическа полиция да се заеме с въпросните промоции и да изясни какъв е моделът на продажба под себестойността. Ако се открият нарушения, те да бъдат санкционирани. В момента в Бургаско килограм хляб се търгува за 1.20 лв., като включената за производителите печалба е 2-3%. Хлебарите смятат, че колегите им, които им правят дъмпинг, плащат 20-30 пъти по-ниски данъци и се надяват НАП да се заеме с проверки. /БГНЕС
Бургас / България

Българите обичат да имат свои хора на високи постове
Изборът на Ирина Бокова за шеф на ЮНЕСКО продължава да е и днес основната българска тема в чуждестранните медии. България се споменава освен това във връзка с проекта Белене и намеренията за бързи реформи на С. Дянков. На пръсти се броят публикациите, които не са свързани с избора на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. Затова ето първо тези теми: германският Зюддойче Цайтунг вижда опасност за европейската търговия с емисионни права - т.е. права за замърсяване на въздуха - след като Европейският съд в Люксембург отсъди в полза на Полша. Страната беше възразила срещу забраната на Европейската комисия от 2007 година да ограничи броя на раздаваните сертификати на националните индустриални предприятия. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг също смята, че решението от Люксембург подкопава европейската система за търговия с емисионни права. И двете издания припомнят, че България е сред страните, които също са подали жалби срещу Комисията, както и това, че тези жалби вероятно ще се увенчаят с успех. Темата е интересна също за вестник Шафхаузер Нахрихтен, както и за специализираното издание на германската организация за опазване на околната среда Натурщуцринг.Австрийският печат отделя място на намеренията на българския финансов министър Симеон Дянков за бързи реформи. Вестник Ди Пресе помества интервю, в което той разяснява защо има нужда от сурови мерки и как точно ще бъдат проведени те. Според Дянков, ако големите реформи не бъдат проведени в първите шест месеца от управлението, те по правило остават неизпълнени завинаги. Финансовият министър разяснява мерките за борба срещу корупцията в митниците и държавната администрация и съобщава, че иска да въведе еврото до 2013 година. По повод строежа на атомната централа в Белене Дянков казва, че до края на ноември предстои да се установи дали страната изобщо се нуждае от този проект. Другият голям австрийски всекидневник Дер Щандарт също предлага собствено интервю с българския министър, от което личи позицията му спрямо Белене. "Може да се окаже, че България не се нуждае истински от енергията на АЕЦ Белене, а от енергийна ефективност и алтернативни енергии", казва Дянков.Изданието на екологичната организация Грийнпийс - Грийнпийс Магазин - писа, че преди днешното заседание на Надзорния съвет на концерна ЕрВеЕ природозащитните организации Кампакт и Ургевалд отново протестират срещу строежа на АЕЦ Белене и евентуалното участие на германския концерн в проекта. Заглавието на статията е "Земетръсна атомна централа отново е обект на критики". За протеста информира и онлайн-изданието Лайф ПиАр.Огромно количество публикации и днес нищят причините за избора на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. Германският ТАЦ разяснява, че Хосни е бил фаворит на Арабската Лига и организацията Ислямска конференция. Френският президент Саркози също поддържал Хосни по политически причини. Изданието Еурактив пише по същата тема, че Париж е бил мотивиран да го поддържа, защото искал да продава военни екипировки на Египет. Самата Бокова обаче показала, че не е злопаметна, като изразила приятелски чувства и благодарност към Франция. Същото издание помества интервю с Бокова, в което тя декларира и приятелските си чувства спрямо арабския свят. Същият акцент извежда и австрийският Винер Цайтунг, чието заглавие е "Аз съм приятелка на арабския свят". Вестникът цитира редица арабски медии като вестниците Rose al-Yussef, египетското седмично списание Ал Ахрар, държавния египетски вестник Ал Ахрам и други, които пишат за "нецивилизовани атаки на еврейски интелектуалци" срещу Хосни. Става дума за кампанията на Ели Визел, заявил, че евентуален избор на Хосни би бил позор за международната общност. Реакции на арабския свят представя и американският Филаделфия Инкуайърър. Цитиран е бившият фаворит Хосни с думите, че става дума за "заговор, подготвен в Ню Йорк съвместно със световното еврейство".По-положителни са отзивите в европейския печат, които изброяват професионалните качества на Бокова. Швейцарският Нойе Цюрхер Цайтунг вижда у нея способности да заглади конфликта с арабския свят и обяснява, че тя никога не е вярвала в теорията за "сблъсък на цивилизациите". Германският Нойес Дойчланд пише, че Бокова е много борбена и не се спира пред временни загуби или удари. Кьолнер Щатанцайгер оприличава победната й усмивка с тази на маратонец и разяснява, че новата шефка на ЮНЕСКО има истинско желание да разчисти бюрократичната джунгла в организацията. Кьолнише Рундшау я нарича "Силна жена на шефския пост" и аргументира, че успехът й е плод на личната й упоритост и издръжливост, доказана през последните две години. Франкфуртер Рундшау пише за кариерата на Бокова под заглавие "Елегантната жена от стария елит", а Франкфуртер Алгемайне Цайтунг й посвещава статия под заглавие "Дипломатка". В нея се казва, че българите обичат, когато техни сънародници заемат висши международни постове, което обаче се случвало много рядко. "Г-жа Кунева е днес толкова популярна в родната си страна", пише вестникът, "че се счита за много перспективна за най-висшия държавен пост". /ДВБерлин / Германия

Румънци на посещение във Велико Търново
Велико Търново, намиращ се на три часа път от Букурещ, е подобрен вариант на румънския средновековен град Сигишоара, пише румънският вестник "Евениментул зилей". Източници на румънското издание разказват за впечатленията си при посещението си във Велико Търново. "Когато решихме да тръгнем към България, потърсихме дестинация за уикенда, която да е близо до Букурещ, при ниски цени, с интересни места за посещение и без натоварен трафик. Велико Търново изпълни всички наши прищявки и дори повече. Надмина очакванията ни. От границата до Велико Търново се пътува по-малко от два часа, пътят беше свободен и не повреди автомобила ни. Първата ни изненада при пристигане в центъра на Велико Търново е, че градът разполага с добре оборудван център за туристическа информация, където получихме информация, съвети, и брошури на различни езици, признак за това, че градът е популярна туристическа дестинация. Българите винаги са готови за "малка сделка", а доказателство за това беше, че успяхме да сменим пари, въпреки че всички обменни бюра бяха затворени. Настаняването и храната се оказаха далеч по-евтини отколкото в Румъния, а услугите са на високо ниво. Благоразположени, както и румънците, българите имат един-единствен проблем с туристите: много малка част от тях знаят английски, така че е добре да си предварително информиран, когато тръгваш на път. Сигишоара на българите се оказа едно малко бижу: павирани и тесни улички, добре поддържани къщи, украсени с цветя по прозорците, кокетни черкви, много места с директен изглед към хълмистите гори около града, множество магазинчета за сувенири. Основната туристическа атракция в града е средновековната крепост, едно добре запазено и поддържано място, със страхотен изглед, за която трябва да отделите най-малко два часа за посещение". /БГНЕС
Букурещ / Румъния

Безработен британец откри най-голямото англо-саксонско съкровище
Безработен британец намери с металотърсач най-голямото англо-саксонско съкровище, откривано някога, състоящо се от 1500 предмета, съдържащи няколко килограма злато и сребро, предаде АФП. То било заровено в нива в Англия. 55-годишният Тери Херберт открил съкровището, датиращо от 7-и век, през юли в поле в Стафордшир, докато изследвал нивата на свой приятел с металотърсача. "Моите приятели от клуба винаги са казвали, че ако има злато в полето, именно аз ще го открия. Страх ме е да си помисля какво ще кажат, когато чуят това", заяви Херберт. Съкровището, чието откриване, по значение се равнява на откриването на гроба на Тутанкамон, съдържа 5 кг злато и 2.5 кг сребро, както и голямо количество скъпоценни камъни. Оценяването му ще отнеме една година. То ще бъде поделено по равно между Херберт, който смята да си купи къща, и собственика на нивата. Част от предметите ще бъде изложена от утре до 13 октомври в музея на изкуствата в Бирмингам. /БГНЕС
Лондон / Великобритания

Най-после справедливост в Савойската афера
Последният италиански престолонаследник Виктор Емануил Савойски отива на съд. Делото за корупция и измама бе заведено след тригодишно разследване по аферата "Савоя", в която бе въвлечен и Симеон Сакскобургготски. 12 регионални прокуратури разнищваха в продължение на три години поредица от обвинения, повдигнати срещу 36ма подследствени, между които бе и последният български монарх Симеон Сакскобургготски. Според подозренията на магистратите от Потенца, разследващи аферата, братовчед му Виктор Емануил Савойски го бил включил в корупционни схеми за строителство на детска болница в България. В следствените материали бе включен и запис на телефонно обаждане, в което Савойски планирал евентуално посредничество за продажба на имоти на Сакскобургготски в България. Бившият български премиер отрече каквото и да било участие по повдигнатите обвинения. Италианският адвокат на бившия български премиер Джандоменико Каяца съобщи, че в края на миналата година прокуратурата е оттеглила обвиненията си срещу него поради липса на доказателства. Обвиненията към неговия братовчед Виктор Емануил обаче се потвърдиха и през декември той ще бъде изправен пред съда. Престолонаследникът ще отговаря пред италианските закони за подкупи на държавни служители и организирана измама. По време на аферата "Савоя" последните италиански монарси поискаха обезщетение от държавата за мъките и страданията от изгнанието си на стойност 190 милиона евро. Те се позоваха на една европейска конвенция от 1948 година и на прецедент с гръцкото монархическо семейство. Отговорът на Рим бе незабавен: "Италия не само, че не им е длъжна с нищо, но дори смята, че именно тяхното семейство е морален длъжник на държавата заради отговорности пред историята." Савоите се ползват с лошата слава, че са избягали позорно, изоставяйки войските си в края на Втората световна война. /ДВ
Рим / Италия

1 коментар:

изгодна почивка Дубай каза...

Много ви благодаря за интересната статия, радвам се че ни пишете и можем да видиш различни мнения така важни въпроса в нашето общество.От тук научих някои факти и направени изследвания,които направо ме хвърлиха в големи размисли и страсти.Как е възможно алкохолът да бъде полезен и то при такива тежки наранявания, как ли са стигнали до тези изводи не знам.Това ни казва все едно ако има инцидент пийте повече хаххаха А пък това за забраната на предизвикателните манекени по витрините вече ми дойде в повече като това,което чух вчера , че Русия забранява дантеленото белъо!