вторник, 29 септември 2009 г.

НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е НОВИНА, НО Е ФАКТ към 29 септември 2009!

Това е анализ с данни до 2007 година. Полага се да се направи нов (междинен), ако не за друго поне да се отчете факта, че престъпността въобще не спира и през последните 3 години. Расте, но не старее както се казва! Битовата престъпност продължава да ескалира днес, а държавата ни се държи като лихвар с гражданите. Ех, времена, ех нрави!

Център за изследване на демокрацията
Анализ на "Организираната престъпност в България: пазари и тенденции".

Страната е сред най-потърпевшите от криминалната вълна бивши социалистически държави. Анализът е опит за отговор на въпроса за корените, спецификата и закономерностите в еволюцията на подземния свят в контекста на българския преход, пишат авторите. Нова тенденция в организираната престъпност в България е навлизането й на легалните пазари. Освен това според изследователите се забелязва свиване на пазара на наркотици, крадени коли и проституция, намаляване на дела на сивите пазари, контролирани от групировките.Силовите групировки, екстремно рисковите предприемачи и олигарсите са трите различни проявления на организираната престъпност, посочват авторите на изследването "Организираната престъпност в България: пазари и тенденции".Дейността на силовите групировки се основава на насилието. Представители на тази група са бивши спортисти в силовите спортове, бивши служители на МВР и хора с минало в криминалните затвори. Те навлизат на престъпния пазар чрез охрана на магазини и заведения, като събират дългове или посредничат при спорове. Силовите групировки извършват контрабанда с акцизни стоки - алкохол, цигари, петрол. През техните ръце се контролират и кражбата и трафикът на автомобили от Западна Европа.Овладяването на застрахователния бизнес в средата на 90-те години е "златният период" на групировките. Като силови групировки изследователите са посочили ВИС-1, ВИС-2, СИК. Настъпването на промените 1997 г. дава началото на процеса на лицензиране на застрахователния пазар и много от групировки биват изтласкани от пазара. Те обаче предприемат легализация на бизнеса и се преориентират към бързооборотната индустрия - туризъм, заведения за хранене, транспорт.
Олигарсите
са бивши висши стопански ръководители, партийно-комунистически функционери или офицери с минало в специалните служби и бивши служители на външнотърговските представителства на страната. Те започват със завземането на ключови пазари, като създават финансови компании, къщи и банки. Бизнесът им се насочва и към незаконен внос на крадени коли, търговия с недвижими имоти, изкупуване на държавни жилища, търговия с валута, участие на черните пазари на проституция и наркотици. Олигарсите участват особено активно и в работническо-мениджърската приватизация (РМД-та), както и в използването на синдици за завземане на фалирали предприятия.
Специалистите посочват, че олигархичните структури у нас използват два типа комуникационни стратегии. Едната е "конспиративен тип поведение", според която собствеността върху компаниите се прикрива с разнообразни техники през български и чужди юридически и физически лица като офшорни компании и анонимни собственици. Втората стратегия е "агресивният пиар". Тук се използват различни техники за самореклама и лобизъм - от медийни кампании до купуването на политици и партии. Това е известната руска схема на превръщането на медийната власт в политическа и оттам трансформирането й в икономическа. За по-голямо обществено влияние българските олигарси създават и съвместни обединения, които им придават допълнителна легитимност. Такова обединение е Г-13, основано 1993 г., посочват изследователите. То обединява най-големите икономически групировки като "Мултигруп", Туристбанк, "Нове холдинг", "Трон", Капиталбанк, "Орел", "Пресгрупа 168 часа". Анализаторите отбелязват, че бизнес групировки като Първа частна банка, "Литекс", ТИМ и др., без да привличат излишно медийно влияние и без да използват конспиративно влияние, остават извън Г-13.
Екстремно рисковите предприемачи са междинна група в криминалния контингент. Те създават и контролират черни и сиви канали за внос и износ и дистрибуция. "Предприемачите" често са представители на "пазарни професии" от социализма - шофьори, бармани, сервитьори.
Те са и първите, които прилагат масово корупция сред държавните служители като митничари, полицаи, данъчни служители. Техните структури са и първите, които се ориентират към големите западни компании, като легализират бизнеса си и купуват правото да представят големи западни марки у нас.
Съществува сътрудничество между трите представителни групи - на силовиците, рисковите предприемачи и олигарсите, се казва в анализа. Постепенно се налага нов тип универсална структура, която е активна не само на черния пазар, но и в легитимния бизнес. "Мръсните операции" се дават на босове подизпълнители. Същевременно лидерите на престъпните организации притежават напълно легални "чисти фирми". Важна черта е и "роенето" на фирмите, притежание на групировките, т.е. увеличава се техният брой, но не и този на служителите или техният капитал. Ако възникне проблем с държавата, фирмите прекратяват дейността си, а отговорността им се размива. Очертава се тенденция "старите" и влиятелни членове на групировките да излизат напълно в легалния бизнес, а по-младите членове на организациите да поемат контрола на сивите и черните структури.
Помощни заглавия:
Наркопазар
През последните няколко години се сменят криминалните лидери, контролиращи съответните пазари. За граници на наркорайоните се използват границите на районните полицейски управления. Наркопазарът може да се раздроби на няколко сегмента. Според изследването всяка година пазарът на хероин се движи между 32 и 105 млн. лв., а на меките дроги между - 50 и 60 млн. лв. От синтетични наркотици се печели между 21 и 34 млн. лв., а кокаиновият пазар се движи от 21 до 43 млн. лв. Като цяло пазарът на наркотици може да бъде оценен между 108 и 234 млн. лв.
Проституция
Изследването на ЦИД разграничава три нива на проституция. На първо място е "уличната" (магистрална). По данни на МВР има 366 сборища на проститутки, от които 109 са по магистралите. Второто ниво се заема от т.нар. клубна проституция, която включва публичните домове, стриптийз клубовете и момичетата на повикване. "Елитната проституция", чиято организация е центрирана около агенции за манекенки и фотомодели, не попада в полезрението на полицията, медиите или политиците, което според доклада се дължи на дискретността на страните. Според изследването този вид проституция влияе най-много на "висши магистрати и политици", като са цитирани имената на бившия вътрешен министър Любомир Начев, бившия шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров. Според доклада българските проститутки в чужбина изкарват между 900 млн. и 1.8 млрд. евро годишно, което е между 3.6 и 7.2% от БВП на страната за миналата година. Според експерти у нас се връщат около една пета от тези суми - между 180 и 360 млн. евро. Сметките за годишния оборот на пазара на проституцията посочват, че годишно се разпределят между 110 и 170 млн. лв., без в това да се включва курортната и граничната проституция, която е трудна за проследяване.Тенденциите на този пазар се определят като противоречиви. Данните сочат, че вътрешното потребление на сексуслуги нараства. Забелязва се вълна от аматьорска проституция - приемане за платен секс до три пъти седмично, като предлагането не се свежда само до заплащане с пари, но и до плащане на сметки и даване на подаръци и по-популярната схема "втора жена". Според изследването секстуризмът ще започне да конкурира т.нар. експортна проституция. Предприемачи в сексиндустрията смятат, че внасянето на клиенти е по-добра алтернатива от износа на момичета.
Крадените коли
Годишно доходите от кражби на коли са близо 55 млн. лв. Според Тихомир Безлов от Центъра в средата на 90-те години всяка трета внесена кола е била крадена. Кражбите се извършвали основно през някои "компании", които осъществяват "силово застраховане", което според Безлов е уникално българско явление. На първо място то се характеризира с контрол на каналите за внос на крадени коли от Западна Европа, което изисква взаимодействие между силовите застрахователи с граничните служби и полицията. След 1998 г. се забелязва промяна на пазара за крадени коли след забраната за силово застраховане, която включва заменянето на йерархичния модел от специализирани мрежи, в които освен крадци участват и различни подизпълнители като монтьори и гаражисти. Страната е разделена на няколко по-големи регионални пазара с центрове София, Пловдив, Варна и Бургас. Според интервюираните в изследването има три компании, които са със специални структури за т.нар. мокри методи - насилие и откупуване. Работещите в тези звена са обикновено бивши полицаи или спортисти, като данни от застрахователния пазар сочат, че тези компании държат около 50% от автомобилните застраховки.


СПОКОЙНО, ТОВА КОЕТО ЩЕ ЧЕТЕТЕ по-надолу НЕ СА НЕЧИИ ЕКШЪН СЮЖЕТИ! ТОВА Е МИЛАТА НИ РОДНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЗА ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ И ТО ОТ ПУБЛИКАЦИИ САМО В ЕДНА ЕЛКТРОННА МЕДИЯ, ПРИ ТОВА НЕ ВСИЧКО Е СЪБРАНО ТУК, ЗА ДА НЕ СЕ СТРЯСКАТЕ. СРАВНЕТЕ, МОЛЯ, С ПО-ГОРНОТО И СИ ОТГОВАРЯЙТЕ САМИ!

ПО 24 ЧАСА

Първа птичка! Лизингът поевтинява, следват лихвите
Лизингът за автомобили започна да поевтинява, условията стават по-облекчени, а някои фирми искат само лична карта от клиентите. Лихвите падат и колите ще поевтинеят още, заявиха големи вносители, които участват в "Автомобилен салон" на Есенния панаир в Пловдив, открит вчера.
В момента оскъпяването се движи между 5,25 и 8,46%. Допреди месец лихвата е била с близо 10 процентни пункта по-висока. С 10 на сто е намалял и размерът на първоначалната вноска и повечето компании вече искат 15%. В Европа лихвите по лизингите паднаха и у нас ще ги свалят още, смятат вносители. Според други условията по лизингите няма да се променят осезателно, но ще падат цените на автомобилите.
"Подобряваме условията изпреварващо, тъй като до края на годината очакваме леко понижение на лихвените нива по лизинговите договори в синхрон със започналите понижения при банковите кредити", коментира Добромир Добрев, управител на "Райфайзен лизинг България".
Лизингът за автомобили започна да поевтинява, условията са по-облекчени, а някои фирми искат само лична карта от клиентите. Лихвите падат и колите ще поевтинеят още, заявиха големи вносители, които участват в "Автомобилен салон" на Есенния панаир в Пловдив.
До 6,9% е паднала фиксираната лихва за лизинг на "Рено Меган", съобщи маркетинговият директор на "Рено" и "Дачия" Калина Йорданова. С 10 на сто е намалял и размерът на първоначалната вноска и вече е 15%. В Европа лихвите по лизингите паднаха и у нас ще ги свалят още, смятат в "Рено".
Пак с 15% е първоначалната вноска и за "Нисан" на изплащане. Периодът е от 1 до 5 г., а лихвите са от 7,95 до 8,46%. Годишното оскъпяване е към 3 на сто, посочи Иван Стойчев, мениджър-продажби в "Нисан".
От 1 до 4 г. е периодът за изплащане на колите "Волво", съобщиха от "Мото-Пфое". Оскъпяването върху остатъчната стойност е 5,25%. За 9000-10 000 лв. без ДДС могат да се купят малко употребявани фордове. Лизинговите условия не са облекчавани, но пък е намалена цената на колите - с 30 на сто при "Форд Фюжън" и с 5% за новата "Фиеста". "Лизингите няма да се променят, а цените на автомобилите", смята Гержин Йотов, търговец в "Мото-Пфое".
При "Пежо" минималната вноска е 25% от стойността на колата. Фиксираната лихва е 6,9%, а отстъпките се правят според модела. Те са от 15 до 26%.
Вносителите на "Шкода" дават автомобили на изплащане без доказване на доходите, срещу лична карта и шофьорска книжка. За фирми изискваме актуално състояние и банкови референции, обясни инж. Иван Милов, специалист "Продажби". При първоначална вноска 15 на сто и срок на изплащане 4 г. безлихвеният период е 1 г. Ако авансовата вноска е 20%, колата може да се плаща до 5 г. Ако веднага се внесат 50 на сто от цената, безлихвеният период става година и половина. Нямаме наказателна такса при предсрочно погасяване, а оставащата по вноските лихва се приспада, обясни Милов.
От "Райфайзен лизинг" пък обявиха, че промоционално свалят лихвите с 0,6 на сто до 7,95% и таксата за финансиране на 0,75%.
Панаирът е на пловдивчани и няма кой да им го вземе, коментира пък премиерът Бойко Борисов, който с икономическия министър Трайчо Трайков откриха изложението. В него участват 1985 компании от България и 43 държави.
"Това, че има над 1100 чужди фирми, показва, че доверието в България е сериозно, че сме стабилна държава. Фактът, че има толкова много депутати от всички парламентарни групи, кметове, владиката на първо място, показва, че сме едно добро място за инвестиции", заяви Борисов.

Държавата се прави на лихвар
Добре е държавата да има механизъм да си събира вземанията, но е леко смущаващо, когато вземе да се прави на лихвар. При това от най-страшните, с кожодерски лихви. Никой не оспорва, че трябва да се ликвидира възможността неплащането на данъци и осигуровки да остава безнаказано.
Но рестрикциите напоследък взеха да стават май повечко. Първо се появи идеята длъжниците да отиват в затвора, а сега пък да бъдат наказвани и с по-високи лихви. От което излиза, че държавата ще ни наказва два пъти за едно и също провинение - глоба и затвор.
А е добре управниците да си припомнят, че освен тояга в поговорката има и морков. И да помислят как да стимулират хората да бъдат изрядни платци. Това обикновено става с отстъпки от дължимите суми, ако те бъдат платени предсрочно, да кажем. Или пък с облекчаване на административни услуги. И други подобни действия.
В противен случай излиза, че държавата нехае за изрядните и е готова направо да разпъне неизрядните. Остава само да хване и бухалката.

Не плащаш данъка - вдигат двойно лихвата?
Вдигане на наказателната лихва за просрочени данъчни задължения се подготвя по идея на финансовото министерство, научи “24 часа”.
Размерът й щял да е основният лихвен процент на БНБ за периода плюс 20 пункта и така да се изравни с този при неплатени осигуровки.
В момента за просрочени плащания по различни данъчни задължения се начислява лихва, която е равна на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта.
Най-вероятно промяната ще се обсъди в Министерския съвет още тази сряда. Планът на кабинета бил размерът на наказателната лихва да се изравни за всички видове задължения към бюджета.
Мотивът за предложението бил да се стимулират главно фирмите да не се бавят с плащанията на данъчните си задължения към държавата.
От финансовото министерство вчера отказаха официален коментар.
Според статистиката на Националната агенция за приходите средният годишен обем на просрочените данъчни задължения е около 850 милиона лева.
В нормални за икономиката условия средната продължителност на просрочията е между 3 и 6 месеца. В момента в условията на икономическа и финансова криза той се е утроил и стига до 9 месеца.
Според експерти просрочени задължения за над 50 хил. лв. се бавят средно между 6 и 9 месеца, а тези под 50 хил. лв. се изплащат със забавяне от 2 до 3 месеца.
Най-много спорове между държава и фирми има заради забавеното връщане на данъчен кредит по ДДС. Експерти смятат, че така държавата блокирала оборотни пари на фирмите, което било опасно при криза, когато и без това имало недостиг на свежи средства. (24часа)

Емил Хърсев: Ефектът ще е символичен
Проблемът изобщо не е в размера на наказателната лихва. Вдигането й ще покаже някаква по-висока строгост на държавата със символично значение. Тези, които си плащат данъците, го правят навреме или с минимално закъснение, смята финансистът Емил Хърсев.
Проблемът на държавата е в събираемостта от онези, които не си плащат данъците, все едно какъв е размерът на наказателната лихва. При тях увеличаването й просто ще направи едни несъбираеми задължения още по-несъбираеми, или на практика еднакво несъбираеми. Затова вярната посока е в разплитане на отношенията държава и неизрядни данъкоплатци.

Евгений Иванов: И държавата да плаща, като бави
Правилно би било както държавата начислява наказателна лихва на длъжниците си при забавени плащания, така и тя да плаща, когато неправомерно бави плащания към коректните фирми, коментира зам.-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ) Евгений Иванов. Според него трябва да има равнопоставеност в наказателните лихви по данъчни задължения и невнесени осигурителни вноски. Подобно предложение за промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс беше изготвено от финансовото министерство миналата година, но не беше прието.

Божидар Данев: Ще увеличи безработицата
В криза държавата субсидира бизнеса, за да запази работни места. Определени наказания би означавало увеличаване на безработицата, прогнозира Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара. Според него по-добър ефект за събираемостта би имало увеличаване ефективността на данъчната администрация, отколкото на наказанията. Освен това имало достатъчно законови инструменти да се действа при забавяне. "Иначе принципно нямам възражения към идеята. Но тя трябва да се отнася и за държавата - когато закъснява с плащанията си по обществени поръчки, с връщането на ДДС, с плащането на пътните фирми, задълженията на БДЖ и т.н.", допълни Данев.

Плоския данък няма да го бъде дълго (септември 2009)
Вяра Иванова разговаря с Проф. Гарабед Минасян, един от авторите на икономическия доклад за президента.
-Проф. Минасян, финансовият министър определи като "малоумна" идеята за премахване на плоския данък. В доклада е уточнено, че част от авторите не са съгласни с идеите за данъчни реформи. Каква е вашата позиция?
- Не съм привърженик на плоския данък. При въвеждането му се акцентираше върху два основни аргумента - че облекчава събираемостта и че ще останат повече пари в населението и в икономическите агенти. Идеята бе, че те ще се използват за стимулиране на икономическия растеж. Повече пари обаче останаха за тези, които вземат 20 хил. или 50 хил. лв. И как се използваха? Във вид на палати, замъци, бетонни джунгли. За сметка на това останаха много недофинансирани обществени дейности.
Не приемам и двата аргумента. Плащането на данъци не е доброволен жест. То е задължение. Ако не плащаш, подлежиш на наказание. Не виждам нещо положително, което може да се припише на плоския данък, но съм противник на резките ходове, на всякакви икономически експерименти, на каквито бяхме свидетели.
Да си припомним как стана въвеждането на плоския данък - събраха се от БСП и решиха. Промени в такива основни параметри трябва да се извършват прозрачно, предвидимо. Ето защо одобрявам мерките на това правителство за оставане на плоския данък за следващата година. Но съм убеден, че той няма да просъществува дълго.
- Какво облагане е най-разумно да го замести?
- Всеки трябва да си поеме тежестта за осигуряване на порядък в обществото. Така че, ако получавам 200 лв. на месец, моят финансов ангажимент към държавата е един. Ако са 20 хил. лв., трябва да е много по-голям. На този етап виждам като справедливо облагане по пропорционално нарастваща система, но тя трябва да се подготви.
Важен елемент е скалата. Тя може да започне с 10% и от 100, и от 500 лв. Може и от 1000 лв. Сега ситуацията е такава - едно дете например отнема на месец поне 300 лв. Ако един човек се грижи за 4-членно семейство, трябва да има доход поне 1500 лв.
- В доклада твърдите, че не правителството ще измъкне страната от кризата, а частната инициатива. Как държавата може да я подпомогне?
- Традиционно сме склонни на приплъзване до левия спектър на управлението. Т.е. българинът очаква държавата да му помогне. Противник съм на това. Работата на държавното участие е поставянето на правилни, категорични рамки за функциониране на икономиката, на условията, на предпоставките за развитието й. Това внася сигурност и привлича чуждестранните инвеститори.
Илюзия е, че 10-процентният данък ги е стимулирал да дойдат в България. Това поставя на преден план доходността, а не това е, което движи на първо място чуждестранните инвеститори.
В Египет предлагат много по-добри условия във вид на доходност. Например в петрола осигуряват 15 г. данъчна ваканция. Но не отиват там, защото няма стабилност, сигурност, предвидимост. Това е основното. Когато се включихме в ЕС, това притегли чуждестранните инвеститори. От 2006 г. до края на 2008 г. притокът на вложения достигна 21 млрд. евро. За всичките 15 г. преди това бяха около 13 млрд.
- Но над 50% от тях бяха в недвижими имоти. Как кризата ще пренареди инвестиционната карта?
- Съществено. Насочването към строителния сектор и в бизнес услугите беше следствие от лошите законодателство и институционална уредба. Те допускаха почти безразборно движение на финансови ресурси. Публична тайна е, че мога да продам един имот за 100 или 200 хил. лв. и след това да декларирам, че съм го продал за 10 хил. и да платя върху тях данък. Така се създава чувството, че алъш-веришът, търговията с недвижими имоти е безплатна и стимулира инвестирането в тези активи.
Инвестициите в истинския, реалния сектор са оскъдни. Ако погледнем цялата ни индустриална карта, не можем да посочим големи, едри производства.
Работата не е в малките и средните предприятия. Този сектор може да запълни определена ниша, но не може да е основата. Покрай един кит без никакви усилия се събира цял облак от малки рибки, които се хранят от него. Ако съберете колкото искате малки рибки, те не могат да направят голям кит. В това отношение би следвало да е и загрижеността на правителството за насочване, за привличане на такъв тип инвестиции, които да бъдат от национално значение.
- На няколко места в доклада се посочва, че дъното на кризата, най-тежкият период ще е втората половина на годината. Какъв спад очаквате?
- Не е важно конкретното число, а да се хване тенденцията и как може тя да се промени. Засега има всички изгледи да мислим, че управлението върви по добър път и че трендът би могъл да се пречупи.
- Ще постигнем ли балансиран бюджет?
- Не съм писал аз тази част от доклада, но трябва да се внимава по отношение на бюджета и особено тази лява философия и мъгла, която е склонна да завладее умовете и нерядко чуваме по отношение на допускането на дефицит. В условията на действащ паричен съвет и при един ятаган, който виси - дефицитът по текущата сметка, единственото противодействие е поддържането на здравословни бюджетни структури. Т.е. да не се допусне двоен дефицит - и на текущата сметка и на държавния бюджет.
Щом е голям дефицитът по текущата сметка, теорията препоръчва, за да се компенсира, да се поддържа излишък на бюджета. Ако няма, парите ще отидат в населението и в края на краищата ще се стигне до задълбочаване на дефицита по текущата сметка. Там вече навлизаме в една деликатна територия, свързана със стабилността на българския лев.
- Има ли рискове за лева, за стабилността на борда?
- Колкото и парадоксално да звучи, неща, от които се оплакваме, действат като стабилизатори за българския лев. Имам предвид високите лихвени проценти - по депозитите и кредитите. Щом като първите са високи, вторите не могат да са ниски.
Инфлацията на годишна база е 1,3% за последните 12 месеца, средната лихва по депозитите е близо 7%, което означава, че всеки от нас, като вложител, има реален доход от 5%. Никъде сега не можеш да постигнеш такава доходност. Какво ще стане, ако лихвените проценти бяха отрицателни, както през 1996-97 г.? Тогава цялата тази гореща парична маса щеше да се трансформира в чуждестранна валута и оттам щеше да окаже натиск върху валутните резерви с всички произтичащи негативни последствия.
Високите лихвени проценти обират горещата парична маса и намаляват натиска върху паричния пазар и върху инфлацията. Те поддържат и чуждестранния банков капитал в страната.
- Сега ли е моментът да кандидатстваме за еврозоната?
- Не споделям тази припряност за въвеждане на еврото. Това не е панацея за икономиката. Не това ще я издърпа. Аз не чувствам задръжки, че оперирам с левове.
- Но рано или късно трябва да влезем в еврозоната.
- Ще влезем, но каква е причината, поради която трябва да бързаме. Икономиката ни не е дорасла още. Като редови български гражданин за мен е по-хубаво да остане левът, за да има винаги нещо наум този, който разполага с милиони - да трепери, че оперира с левове, и ако прави големи далавери, те изведнъж могат да излетят.

На тръбите във винарните датчици срещу контрабанда
Първите стъпки на спасение от глобалната финансова криза ще направим през пролетта на следващата година, а бюджет 2011 няма да е на червено, заяви в Монтана на среща с кметове вицепремиерът Симеон Дянков. За целта са нужни съкращения в държавната бюрокрация, след като малкият бизнес у нас съкратил 17% от работните си места.
"Можете да ми пишете писма колкото си искате, аз ги чета, но няма откъде да взема пари", предупреди Дянков и препоръча на управниците желязна финансова дисциплина.
На поскъпването на цигарите Дянков гледал като на здравен проблем, а не финансов. "В ЕС акцизът за тютюневите изделия е 64 евро на 1000 къса, а в Югоизточна Европа над 80 евро, докато у нас е най-нисък. България е на първо място по гръдни, дихателни и ракови заболявания", допълни министърът. За да не се увеличи контрабандата, се правят реформите в НАП и митниците, за да се ударела сивата икономика на цигари, горива, месо и др. Спецдатчици ще бъдат монтирани за отчитане на бутилираните количества вино на тръбите във винарните. Най-леката реформа щяла да стане бързо и това е създаването на общинска полиция, залегнало в програмата на ГЕРБ. Предвижда се за около 2-3 месеца бройките да се прехвърлят целево в общините.

Вдигнат ли цигарите, ще скочи контрабандата
Ако цените на цигарите се увеличат силно догодина, ще има ръст на контрабандата. Пушачите ще търсят и предпочитат най-евтиното. Така български производители и вносители реагираха вчера на информацията, че от 2010 г. акцизът може да скочи с повече от планираното. Както "24 часа" съобщи вчера, финансовото министерство обмисля да вдигне налога с 20% над минималния за ЕС праг от 64 евро на 1000 къса. По план страната ни трябваше да го достигне догодина, но намерението е да го прескочим и да стигнем 76 евро на 1000 къса.
Не можем да кажем до какво поскъпване ще доведе това, тъй като зависи как ще бъде разпределена тежестта между двата компонента на налога - специфичен и пропорционален, обясниха от бранша. Вторият компонент е процент от продажната цена и ако тежестта падне върху него, ще поскъпнат силно марки като "Виктори" и "Марлборо". (24часа)

Учете се да различавате клеветата
"НЕЯСНА групировка, в която лидерът на партия РЗС Яне Янев вижда и арх. Георгий Станишев, иска да заграби Ботаническата градина в курорта Св. Св. Константин и Елена", написа в броя си от 28 септември “24 часа”.
За трети път името ми се поставя от гражданина Яне Янев в контексти, които целят да моделират образа на злодей. Така аз разбрах, че съм собственик на хиляди декари земя на Черноморското крайбрежие, по-късно, че съм част от обръч от фирми на БСП, а от вчера знам, че участвам в нещо като заговор срещу Ботаническата градина...
Във всичко това няма грам истина. Бомбите, които хвърля Яне Янев в публичното пространство, са заредени само с лъжи и са предназначени да изцапат.
Този д-р Уотсън, опитващ се да влезе в ролята на Шерлок Холмс, очевидно е в отчаяние, че не може да хване в мрежите си истинските разбойници, и започва да конструира техни виртуални заместители, като целенасочено подбира материала за тях.
Целта очевидно е чрез демонизиране на личности, имали дори и само роднинско отношение към хора от предишното правителство, да се спечели политически дивидент и да се удари по политичекския противник.
Днешният свят наистина трябва да е напълно лишен от идеологии, след като политическият диалог между опонентите се води не чрез съпоставка на идеи, а чрез поливане с кал на близките на противоположната страна.
Тази стратегия на сриване на изградени авторитети с политически цели е добре позната от историята и се развива обикновено в три етапа:
Първо се пускат зловредни слухове за избраните за омаскаряване групи или лица, за да се хвърли сянка на съмнение в публичното пространство.
На втори етап се произвеждат конкретни обвинения за нещо, но без представяне на каквито и да било доказателства, тъй като те просто не съществуват.
В третия стадий - ако до такъв се стига - се осъществява планиране и извършване на престъпление, което трябва да бъде приписано на готвената за ролята на злодей персона. Тук вече има улики и доказателства, но те се приписват не на истинския извършител.
Разровете се в историята само на XX век и ще видите. Нали си спомняте как започна нападението на Германия срещу Полша... Ами преди това палежът на Райхстага... При цялото чудовищно разминаване в мащабите и несравнимостта в сюжетите подлият механизмът е един и същ.
Ще стигне ли Яне Янев и онези, които му формират поръчките, до третата фаза? Това ли е обществото което искат да създадат днешните управляващи? Общество, в което всеки един от гражданите може да бъде оклеветен от властта безнаказано? В което всеки един може да бъде превърнат в престъпник? Всеки един от вас.
Един от най-принципните уроци, научени от хората на XX век, е моралният принцип за отношение между цели и средства. Лъжата не може да бъде оправдана от дори най-благородни цели, да не говорим за целите на политическото злепоставяне.
Днес лъжата и клеветата се превръщат от властта в инструменти за формиране на общественото мнение, и оттам - инструменти за управление. Самото им използване от шеф на парламентарна комисия би трябвало да говори за тенденцията в политическата ситуация днес.
А към гражданите на Варна бих се обърнал със следното: обичам града ви, имам чудесни приятели в него, имам архитектурни проекти във Варна, както и в Кърджали, и в Смолян, и в Москва, и в Париж, но нямам никаква собственост на нито едно от тези места.
Професионалната чест на архитекта и личната ми съвест не са съвместими с намерения или действия, приписани на мен от Яне Янев...
Единственото, което ме свързва с Варна, са архитектурни проекти и любовта ми към морето. Учете се да различавате клеветата, защото утре тя може да бъде използвана срещу вас.
Арх. ГЕОРГИЙ СТАНИШЕВ*

*Архитект Георгий Станишев е доцент във факултет "Архитектура", ръководител на катедра "История и теория на архитектурата" на УАСГ, София. Професор на Международната академия на архитектурата, професор на МААМ, Москва. Ръководител на архитектурно бюро "Прожектс", София.
Известен е с многобройни публикации в националната и световната архитектурна преса. Участник в международни журита. Лектор в национални и чуждестранни университети и архитектурни институции. Автор на редица архитектурни проекти и построени сгради в България и чужбина с присъдени отличия и награди. Куратор на българския национален павилион на биеналето във Венеция.

Бивш шеф на ЦСКА пише до премиера
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов разпространи в медиите отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, заместника му и шеф на финансите Симеон Дянков и шефа на данъчните Красимир Стефанов.
Управлявалият тима от Борисовата градина по времето на индийския собственик Прамод Митал настоява да бъдат обнародвани отговорите на зададените от него въпроси. Според Томов така щяло да стане ясно, че отнемането на лиценза на ЦСКА през миналата година е дело на кампания, организирана от кабинета на Сергей Станишев. Цитирани са имената на Росен Карадимов, Н. Георгиев и тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов.
“Изобщо не може да бъде заведено дело от страна на “Титан”, защото е опашата лъжа, че са били източвани пари от ЦСКА. Вероятно имат да плащат много пари сега. Клубът е оставен чист, ангажиментите, които имахме към 27 януари, дори и да е имало дълг, то тогава те са го приели и това влизаше в цената при продажбата”, уточни още Александър Томов пред bTV.

Петков съди Дянков, че уронил авторитета на BG пред ЕС
Румен Петков съди вицепремиера Симеон Дянков за клевета и набеждаване. Преписката е заведена под №52660 в Софийската районна прокуратура вчера. Това обяви Петков пред репортери в Плевен.
"Подадох жалба в прокуратурата, защото с клеветническите си твърдения Дянков накърнява косвено авторитета и интересите на държавата пред партньорите ни от ЕС. За злепоставянето ми ще заведа и частен иск по-късно", заяви Петков.
Той е обиден на Дянков за думите, че като вътрешен министър Петков не допуснал изграждането на компютърна връзка между информационните системи на националните митнически и данъчни служби.
Моята намеса би била абсурд, защото и двете структури са в Министерството на финансите. МВР шефът няма как да влияе върху подобни управленски решения, отсече Петков.
Червеният депутат оспорва и твърденията на Дянков, че през мандата му на МВР шеф са поръчвани хеликоптери с туристическа цел. Той поясни, че купуването на 4-те хеликоптера е част от стратегията за изпълнение на Шенгенските стандарти и България не е имала отношение като финансиране. Технологията по доставката на машините още не е започнала, поясни Петков. Той настоява прокуратурата да провери данните, изнесени от Дянков, и да образува срещу него производство за престъпление от общ характер.
Финансовият министър вчера отказа коментар.

Петков нападна и Росен Плевнелиев, че е неподготвен за магистрала "Хемус". Строителният министър казал, че е начертана само оста, но не и конкретното трасе на аутобана. Петков обаче показа документи на трасето, изработени в агенция "Пътища". През 2008 г. излязъл доклад и на екоминистерството. От ЕБВР пък предлагали сценарии за изграждане на аутобана. "Значи Плевнелиев или не знае какво става в министерството му, или лъже на ангро", заключи Петков.
Трасето не е окончателно, то се нуждае от актуализация заради промени в нормативите за строителство. Думите на Петков са импровизация, коментираха от НАПИ.

260 000 лв. кръвнина за убитата Радостина
Семейството на убитата на 6 март във Варна студентка Радостина Евтимова иска общо 260 000 лв. обезщетение от обвинения за зверството Георги Цветанов. Делото ще се гледа в съда утре.
"За изнасилването родителите на Радостина искат по 30 000 лв., а за убийството - по 100 000 лв.", обясни адвокат Борислав Люцканов. Защитникът на Цветанов Тодор Касабов ще иска нови доказателства. "Тези, които се представят в момента, са подхвърлени", твърди той. Трябвало да се изясни защо има следи от 3 кръвни групи. Цветанов разказал, че се събудил от болка в крака и видял човек, когото не може да опише. Избягал от жилището, защото всички го видели вечерта да си тръгва с Роди. Близките й са убедени, че трети човек по време на убийството не е имало.

Роднини на радикален ислямист нападат мъж с брадва - Драмата в Рибново продължава - стигна се опит за убийство с брадва.
Роднини на учителя по религия в село Рибново Мурад Бошнак са задържани снощи след опит за убийство на брата на антиислямиста Недим Таламанов - Феим Таламанов, научи „Дарик".
Местните жители Али Хатип, на 21 години и неговият баща, също Али Хатип пристигнали с лек автомобил пред дома на Феим Таламанов, който е бивш учител в Рибново.
Двамата извадили от колата брадва и с нея подгонили 44-годишния Феим.
В последния момент преди нанасяне на удар с брадвата Феим успял да избяга.
Спасил го случайно преминавал по улицата полицейски служител, разказаха хора от Рибново, очевидци на продължаваща вече седмица драма между роднините на Мурад Бошнак и семейството на Недим и Феим Таламанови.
Недим Таламанов, който е лидер на "Ред, законност и справедливост" в Рибново, все още излежава тридневен арест в гоцеделчевската полиция заради сблъсък между него и хора на Бошнак, смятан за човек, прокарващ радикален ислямизъм в Западните Родопи.
В нощните часове на 27 септември бе подпалена селскостопанска постройка до дома му, което според местните е умишлено и с цел отмъщение.

Подпалиха тютюна на бития учител в Рибново
Пребитият преди дни учител от с. Рибново Недим Таламанов е осъден на 3 дни арест за дребно хулиганство. Причината е, че обиждал нападателите си. Двама от биячите пък отнесоха по 5 дни арест.
В петък вечерта Недим и брат му Феим се скарали със съселяни за паркирана пред къщата им кола. Тогава върху тях се нахвърлили 10-ина с колове и ги пребили.
“Колата беше само повод. Наричаха ни “каури”, че не ходим на джамия. При нападението крещяха, че ще ни изселят”, разказа Феим, който е в болнични след побоя. Вчера той открил, че сушилнята с тютюн на брат му е подпалена. “Страшно е. Ще подпалят и къщите”, каза Таламанов.
От партия РЗС пък обявиха, че в часовете по ислям по темата “Приятелството” карали учениците да пишат, че мюсюлманите са приятели, а християните - врагове.
“Това са глупости”, каза учителят Мурат Бошнак, който бе арестуван от ДАНС през март с кмета Ахмед Башев по обвинения, че налагат радикален ислям. Те не се потвърдиха.
Башев се оплака, че при масовия бой бил с детето си на площада, а Таламанов го нарекъл “талибан”.
Заради ескалиращото напрежение се обмисля да бъдат изпратени сили на жандармерията в Рибново, научи “24 часа”.

Бой с колове заради паркиран автомобил
Двама братя учители от гърменското село Рибново са били бити от свои съселяни, а кметът Мустафа Авдиков едва ги разтървал, съобщиха от полицията.
Инцидентът станал около 15,30 ч в петък на площада в селото. Пред къщата на Недим Таламанов била паркирана колата на Ариф Сирак и пречела на стопанина да си паркира неговата.
"Прибирах се с брат ми Феим и направих забележка на Ариф да си премести колата, но той и синът му Мустафа се нахвърлиха върху нас с някакви дървени колове. Обвиняваха ме, че уж съм им ударил колата с моята. По това време излизаха други мъже от джамията и те се присъединиха към побойниците. Крещяха, че ще ме изселят от Рибново и ще ни унищожат", каза Таламанов. Извикана била полиция и кметът на селото успял да разтърве биещите се.
Братята Таламанови предполагат, че колата нарочно е била паркирана пред къщата им, за да се провокира скандал.
Недим Таламанов бе уволнен като учител преди година, а брат му продължава да преподава. През март Недим Таламанов сигнализира за ислямизация на селото, нарушения на учителя по ислям в гимназията Мурат Бошнак и общинския кмет Ахмед Башев. След сигналите кметът и Бошнак бяха арестувани от ДАНС, а хората в Рибново се разделиха на две. Една част защитаваха кмета и учителя по ислям, други пък застанаха зад фамилията Таламанови.

Бияч от Немската гимназия в Бургас вади око на съученик
Ученик от Немската гимназия в Бургас е бил пребит в сградата на училището от негов съученик, съобщиха от ОДП-Бургас.
Пострадалият е със засегнато дясно око. Задържани след инцидента са 18 годишният Н.С. и 19 годишният Р.С., придружил бияча.
Сигналът за мелето е подаден от раненото момче на 28 септември в Пето Районно управление на МВР - Бургас. Той разказал, че инцидентът е станал в 13:30 ч. на същия ден.
Причините за случилото се изясняват.
17-годишна пък наръга в ръката с нож своя съученичка в бургаското училище „Добри Чинтулов" на 17 септември.
Три момчета на възраст около 14-15 години са застигнали в гръб 70-годишна бургазлийка на ул. „Мара Гидик" 6, съобщиха още от полицията. Тинейджърите съборили бабата на земята на 27 септември около 21:14 ч. Откраднали чантата й с 470 евро, 310 лева, мобилен телефон, лични документи и вещи.
По случая работи Първо Районно управление на МВР - Бургас.

Пак въоръжен грабеж, този път в хотел
Полицията в Несебър издирва мъж на възраст около 30 г., който призори в неделя е нахлул въоръжен с пистолет в хотел “Сол Несебър Маре” и е задигнал 850 лв., съобщиха вчера от пресцентъра на ОД МВР Бургас.По данни на служители на хотела извършителят бил слаб и висок и имал маска на лицето.
Извършителят влязъл през аварийния вход и щом стигнал до рецепцията насочил пистолет към дежурния администратор. Заплашил го с оръжието и му изкомандвал:"Давай парите".
Уплашен, 31-годишният рецепционист извадил наличните пари от касата и ги дал на нападателя. Маскираният грабнал банкнотите и изчезнал.
Този сезон въоръжените грабежи на магазини, офиси и хотели зачестиха, явно заради финансовата криза, коментират криминалисти.
Един от най-големите удари бе в хипермаркет в Слънчев бряг в началото на септември, когато двама маскирани мъже, въоръжени с пистолети успяха да задигнат близо 40 000 лв.
За да сплашат управителя на магазина, който бил вътре по време на обира, нападателите си разменяли реплики "Гръмни го, гръмни го", докато той лежал по очи на земята.

5 хил. лв. изчезнали от вдигната с паяк кола?
Полицията във Велико Търново разследва липса на 5000 лв. от вдигнат с паяк мердецес.
В Деня на Независимостта лъскавото возило с калифорнийска регистрация било паркирано на главна улица. Катаджия преценил, че колата пречи на движението, и разпоредил да бъде вдигната с общинския паяк. В 16 ч мерцедесът бил откаран на наказателния паркинг. 50 мин по-късно там се появил нарушителят Цанко Александров, известен като Цанко Бобъра. 46-годишният лихвар обявил, че от жабката на колата му липсват 5000 лв. "Колата е вдигната под наблюдение на полицията. И друг път са правени подобни инсинуации", коментира шефът на "Паркинги и гаражи" Недко Азманов. Полицията разследва случая.

Прекратиха проверка за хотел на съдийка
Прокуратурата е прекратила преписката за семейния хотел на бившата районна съдийка на Белоградчик Ирена Венкова, която бе освободена от Висшия съдебен съвет, след като стана клиент на Софийската градска прокуратура заради измами със земя.
Хотелът се намира на най-атрактивното място в Белоградчик - на метри от входа на крепостта "Калето" и Белоградчишките скали. Проверката около строителството му бе образувана по жалба на Росица Кирова от Видин, която има претенции към парцела, върху който той се строи.
В началото на 2009 г. видинската окръжна прокуратура изпрати преписката на районните обвинители в Белоградчик с указание да се извърши проверка за измама и съставяне на неистински официални документи. След прекратяването й Кирова изпуснала срока за обжалване, защото била в чужбина, а прокурорският акт бил получен от служители във фирмата й, обясни пред "24 часа" бизнес дамата. Тя обаче продължава да е категорична, че Венкова строи хотела си върху неин парцел.
През 2005 г. свекърът на тогава още действащата председателка на белоградчишкия районен съд купува от потребителна кооперация "Успех" павилион с прилежащия терен от 61 кв. м до Белоградчишките скали. През 2006 г. общинският съвет решава да го продаде в качеството му на собственик на законно построена върху земята сграда без търг или конкурс 400 кв. м.
Оказва се обаче, че през 2004 г. Росица Кирова вече е спечелила търг на общината и е получила право на строеж на хотел в същия парцел.

Гафовете на Висшия съдебен съвет
Ще си отиде ли преждевременно "правителството" на магистратурата - Висшият съдебен съвет, зависи от 25-имата топюристи в него.
Само два от досегашните пет съвета кадруваха в Темида по пет години. Останалите три бяха сменени преди края на мандата им с промени в съдебния закон - управляващите искаха да имат свои хора във ВСС, за да осигурят на свои хора ръководни постове в съда, прокуратурата и следствието.
Този път причината ще е друга - несправяне с работата. От години Европа не е спряла да критикува дейността на полицията и правосъдието. Предпазната клауза ни се размина, но пък ни сложиха под постоянно наблюдение, т.е. мониторинг.
Колкото и да заливаме европартньорите с мерки, планове, концепции, краткосрочни и дългосрочни програми, обещания, те искат само едно - резултати. А те са малко. Промяна не забелязват и обикновените българи, които чакат с години съдът да каже чия е наследствената нива или прокуратурата да реши дали са престъпили закона.
Първата визита на правосъдния министър Маргарита Попова в Брюксел не е била лека и приятна, след като първото нещо, което направи след завръщането си в София, бе да свика извънредно заседание на ВСС и да му постави ултиматум - или започвате да работите открито и честно, или си отивате.
Точно това бе целта - принципно кадруване, по ясни критерии, когато преди две години парламентът промени закона и направи съвета постояннодействащ орган. Сегашните висши магистрати са първите, които само назначават, повишават, наказват съдии, прокурори и следователи, без да са ангажирани и с решаването на конкретни казуси.
Промяната обаче се оказа нож с две остриета - малцина качествени магистрати на средна възраст се съгласиха да свалят тогите, за да станат чиновници, макар и висши, за пет години. Затова в този съвет, който действа от 3 октомври 2007 г., влязоха предимноопитни професионалисти с дълъг стаж, които обаче след края на мандата си ще се пенсионират, а няма да се върнат в съдебната зала.
Напускайки съдебната система, за да станат нейни кадровици, членовете на съвета получиха по 20 заплати накуп - обезщетение, което по закон се дава на всеки при излизане от магистратурата. Два-три месеца им отне, за да се ориентират и да обърнат по-сериозно внимание на кадровите проблеми в Темида. Затова пък най-напред уредиха себе си - гласуваха си надбавки, добавки и така си гарантираха по 4007 лв. на месец при основни 2290 лв. по закон.
За двете години, през които кадрува, съветът не успя да убеди никого, че винаги избира най-добрите и най-кадърните кандидати както за редовите, така и за началническите постове в системата. Точно обратното - сеете отрова, раздори и интриги, им каза в прав текст правосъдният министър, по принцип деликатен човек.
Няма как по-точно да се определи едно от най-безумните решения на съвета - да назначи за заместник на Виолета Бояджиева, шеф на апелативния съд във Варна, не предложения от нея съдия, а самоиздигналия се Илия Пачолов. Независимо общоизвестния факт, че двамата са в тежък конфликт, не се поздравяват, не разговарят, бяха конкуренти за председателския пост.
Съветът остана глух за думите на съдия №1 Лазар Груев, че е редно да предпочетат издигнатия от Бояджиева заместник, за да може да работят в екип и да ръководят добре съда. Каквато впрочем е и идеята.
За разлика от прокурор №1 Борис Велчев, на когото са подчинени всички обвинители в страната, Груев е шеф само на Върховния касационен съд. Не отговаря пряко за работата на петте цивилни апелативни съдилища, но при евентуален бъдещ гаф или скандал няма как да не го попитат защо не го е предотвратил.

ВСС неведнъж бламира тримата големи в Темида.
Първи "шамар" отнесе председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев - при избора на нов шеф на апелативния съд във Варна на мястото на уличената в подкуп Анелия Цветкова. Без да изрекат нито един аргумент "против" подкрепената от него Йова Хаджолян, при тайния вот съветът назначи конкурентката й Тинка Косева. За да не му се случи пак, Пенчев отказа да номинира двама свои заместници. Остави ВСС сам да избира зам.-началници на единствения съд, който отменя решения на правителството и министри.

Борис Велчев също бе порязан
при смяната на петимата цивилни апелативни прокурори в страната. За Бургас той бе предложил зам.-шефа Любомир Петров, но с един глас повече поста спечели Емил Христов от окръжната прокуратура.
Не минаха и две от номинациите на Груев за началници на апелативните съдилища. Той лансира бившия зам. правосъден министър Даниела Атанасова и Яни Бахчеванов за шефове в София и Бургас, но съветът избра самопредложилите се генерал Веселин Пенгезов и Дора Чинева.
Столични апелативни съдии и Съюзът на съдиите протестираха срещу "непрозрачния избор" на военния магистрат. Декларациите им не трогнаха съвета, петима от него уважиха партито на Пенгезов по случай 50-ия му рожден ден в резиденция "Лозенец" в деня на катастрофата със 17-те жертви край Ямбол.
Скандали предшестваха избора на нов началник на едно от ключовите съдилища у нас - Софийския градски, чийто доскорошен шеф Светлин Михайлов Европа не одобряваше. Дни преди решаващия вот стана ясно, че плевенчанин обикалял кандидатите за шефски постове в Темида и им обещавал да ги уреди срещу 200 хил. евро, защото държал от 8 до 13 гласа в 25-членния съвет.
За "посредника" алармира един от "сигурните гласове" - Иван Колев, и го описа като "черничък плевенчанин с ланци на име Красьо". След скандалното му изявление прокуратурата започна проверка. Всички обвинители, избрани за началници през тази година, бяха разпитани дали познават мъжа, който се оказа съдружник в плевенска дискотека.
Две години не стигнаха на съвета да напише наистина ясни и обективни критерии за атестиране - за оценка на работата на всички магистрати. А тя всъщност е изпитът, който действащите съдии, прокурори и следователи държат при всички конкурси. Досега 99% от кандидатите имат най-високата оценка, което не е дори житейски нормално.
Обтегнати са и отношенията на съвета с ревизорите на Темида - 11-те инспектори към ВСС, които следят магистратите да решават възложените им казуси в срок, а да не ги мотаят с години. В началото бяха уволнени няколко мудни магистрати, но в последно време съветът е много либерален към дисциплината.
Често отказва да накаже магистрати, проверени от инспекторите, понякога с абсурдни аргументи. Такъв бе и случаят със зам.-шефката на Благоевградския окръжен съд Румяна Бакалова. Въпреки че е забавила половината от делата си, и то с месеци, ВСС я пожали, защото била ангажирана със семинари на магистратското училище.
С това търпението на ревизор №1 Ана Караиванова се изчерпа и тя заведе три дела срещу съвета заради отказа им да накажат мудни магистрати. Даде на съд началниците си, които преди година не приеха първия подробен доклад на ревизорите за замотани дела заради "правописни грешки".
Със сигурност новите управляващи няма да са толкова търпеливи. Ще направят всичко, включително и ще сменят съвета, за да не загубят доверието не само на Брюксел, но и на избирателите. (24часа)

СТАТУТ
Висшият съдебен съвет се състои от 25 юристи с 15 г. стаж. Шефовете на двата върховни съда и главният прокурор влизат в него по право - заради постовете, които заемат.
11 от членовете се избират от Народното събрание с обикновено мнозинство. Останалите 11 се избират от трите гилдии в магистратурата - съдии, прокурори и следователи. Съветът има 5-годишен мандат.
Министърът на правосъдието само ръководи заседанията на съвета, няма право на глас.
Към ВСС има 11 ревизори, избрани от парламента, които проверяват работата на всички магистрати.

И за 20 лв. пазите дома от пожар и кражба - Врати с видеошпионка предлагат производителите за по-голяма сигурност. За допълнителна защита можете да сключите и полица срещу кражба.
Домът е моята крепост, обичат да казват голяма част от българите. Но повечето от тях са я оставили без защита. Застраховките за имоти са малко популярни у нас, но според дружествата напоследък интересът към тях се увеличава.
Все повече компании предлагат полици и срещу 20-30 лв. Те покриват щети за предварително договорена максимална сума. Така например срещу най-евтината полица от 25 лв. защитата от пожар, наводнение и т.н. варира между 8000-10 000 лв., на недвижимите вещи за 7000-8000 лв., а на техника от кражба - за около 2000 лв. При някои отговорността към трети лица е включена в рисковете, а при други се купува отделно, но струва 5-6 лв.
Основният риск обикновено е "Пожари природни бедствия" и към него се добавят други - кражба, земетресение, отговорност към трети лица, ВиК аварии и т.н.
Предимството на най-евтините полици е, че са походящи за масовите жилища, които са по-малки като площ, както и за тези, в които има по-малко скъпи вещи. Освен това при сключването им не се прави оглед в дома, нито опис с вещите, които се застраховат.
Има и по-високи лимити, за които цената се качва в зависимост от размера на застрахованото имущество и може да стигне над 200 лв. Продават се и застраховки, които се правят на пълната стойност или близка до нея.
Застрахованият решава какви суми да заложи в зависимост от големината, състоянието на жилището и това какво има в него. Целта е да си осигури адекватно обезщетение.
Когато сключвате имуществената застраховка, трябва да имате предвид, че при риска кражба с взлом се плаща обезщетение само ако по вратите или прозорците на имота има видими белези от насилие, натиск, те са повредени, счупени, изкъртени.
Напоследък обаче масово това не се прави, а се използват по-модерни методи за отваряне - шперц, специални машинки, скенери, кодове, чипове и т.н. С тях често няма никакви белези, че в жилището е влизано.
Повечето застрахователи предлагат в стандартното си покритие само риска от кражба с взлом. Ако изрично не е записано в договора, че е включен и "Кражба с техническо средство", при настъпване на събитието застрахователят ще откаже да изплати обезщетението. Някои компании не го предлагат, защото смятат, че е много съмнителен - прилича на отваряне със собствения ключ или дубликат и може да се използва за измами.
Независимо от какъв вид е кражбата, за нея задължително трябва да има протокол от полицията.
Заради по-големия риск на "Кражба с използване на техническо средство" той се купува отделно по желание на клиента срещу допълнителна премия.
В "Бул инс" обаче клаузата е включена в основното покритие и не се плаща отделно. Така и срещу 25-35 лв. може да се защитите от крадци. От компанията уточняват, че са включили клаузата в основното си покритие, защото този тип кражби са станали стандартни за страната особено в последните години.
При ДЗИ например има възможност за осигуряване и срещу кражба с техническо средство. Тя може да се добави към базовата комбинирана полица, която защитава срещу пожар, други опасности и кражба чрез взлом. Към нея могат да се изберат и добавят по желание и други покрития, групи имущества, лимити на отговорност съобразно желанията на всеки, включително и кражба с техническо средство.
В "Армеец" и "Алианц" също го предлагат като допълнителна опция, за която се плаща отделно. При "Дженерали" кражбата с взлом също се включва в стандартния пакет на застраховката, която може да се комбинира с другите покрити рискове, но не е спомената изрично тази с техническо средство.
От октомври "Булстрад" ще разшири покритието и с кражба с техническо средство. За клаузата може да се наложи допълнително плащане, ако жилището е слабо обезопасено. Това ще се установява чрез задаването на въпроси на клиента - дали има солидна врата, каква е системата за заключване на входа, има ли портиер и т.н.
При сключването на застраховка за дома трябва да се има предвид, че голяма част от компаниите не включват в нея редица движими вещи като документи, ценни книжа, различни видове колекции, като например от марки, бижута и други предмети от благороден метал, скъпоценни камъни, часовници и т.н.
РУМЕН ЯНЧЕВ, шеф на "Булстрад": При определянето на застрахователната сума може да се правят комбинации - покритието за един риск да е за по-висока стойност, а за друг - на по-ниска.
Доц. СТОЯН ПРОДАНОВ, изп. дир. на "Бул инс": При ликвидацията на щетата се изисква протокол от полицията, за да е сигурно, че е имало такова събитие, а не е измама.

Двама пазачи изгоряха във фургон
Двама мъже изгоряха при пожар в ямболското село Козарево, съобщиха от пресслужбата на МВР.
Загиналите са 63-годишият Т. Г. и 60-годишният Г. И., а причината за избухването на фаталните пламъци е забравена запалена свещ.
Жертвите на инцидента са били пазачи нощна смяна. Двамата са заспали във фургон.
Към 1 часа снощи пламналият фургон е бил забелязан от случайно преминаващи граждани, които моментално са подали сигнал.
Когато пожарните коли пристигнали, пазачите вече били мъртви.
Днес предстои да бъде извършен втори оглед на мястото на пожара. Работата по изясняване на случая продължава.
Образувано е досъдебно производство в РУ на МВР-Тунджа.

Палят къща заради дълг към лихвари - Етажите на къщата са опушени. Заради тормоз от лихвари семейство ипотекирало дома и изнесло багажа си в плевнята, който сега е изгорял.
"Ще ликвидираме цялата ти фамилия, ще продадем жена ти за проститутка и ще ти отвлекат децата" - тази зловеща заплаха получил Радостин Касабов дни преди да бъде подпалена къщата на родителите му в с. Търън, Смолянско.
Около полунощ срещу понеделник двама мъже счупили прозорец на 1-ия етаж и метнали горящи факли. Подпалили и плевнята, в която изгорели живи 3 телета, тонове сено и покъщнина. В дома спели 2 жени, но се спасили.
"Бяхме аз и майка ми. Чух тропот и погледнах през прозореца, плевнята гореше", разказва Минка Касабова. Тя е на 57 г., пенсионерка. Наскоро й сложили изкуствена става на крака и сега ходи с патерици. Мъжът й Юлиян бил нощна смяна пазач на затвора в Смолян. Семейството е убедено, че лихвари, на които синът им Радостин дължи пари, са в дъното на палежа. Касабов-младши има строителна фирма "Девера строй" и работи на обекти в София, Пловдив и Смолян. Говори се, че е бил подизпълнител на благоевградска фирма за строеж на турски мол. Преди 5-6 месеца затънал в дългове и започнал тормоз над семейството. Радостин бил бит 5 пъти. Скрил се с жена си и двете им деца. В селото твърдят, че дължи над 600 000 лв. на хора от Благоевград и Пловдив.

Ресторант пламна на Златните, туристи бягат от хотели
Култовият по времето на соца ресторант "Хайдушка среща" в Златни пясъци изгоря в понеделник вечерта и изкара десетки изплашени чуждестранни туристи от близките хотели.
"Ако гората се бе запалила, щяха да изгорят всички хотели. Отвътре се чуваха гърмежи на бутилки с газ и въглероден двуокис", разказа сервитьор. Пожарът бе умишлен, защото огънят пълзеше от всички посоки, смята хотелиер. 3 коли с огнеборци гасили, 2 ч след инцидента наоколо продължавал да се стеле тежък дим.
От пожарната казаха, че се работи по всички възможни версии за инцидента.
"Заведението не работи от 2 г. Токът е изключен. Нямам представа кой го е запалил. Бях вкъщи, когато ми се обадиха, че гори. Имам застраховка за 300 хил. лв.", каза собственикът Андриас Енгибаров. Той е баща на бившия футболист на ЦСКА Енгибар Енгибаров.
Ресторантьорът от години води дела със "Златни пясъци" АД и търси пропуснати ползи за 120 хил. лв. Той има претенции, че новите хотели, които са се извисили наоколо, му пречат. Енгибаров се жалва и че пътят към обекта е унищожен. Завел е дело и срещу община Варна.
"Не знам за пожара и какви претенции има Енгибаров. Трябва да съди общината, а не нас. С нас няма как да има спор, ние не сме изменяли плана край обекта му", коментира Николай Недков, зам.-шеф на борда на "Златни пясъци" АД.

38 гинат при пожар в клиника за наркомани
38 души загинаха при пожар в клиника за наркомани в град Талдикорган, Южен Казахстан, предаде АП. Огънят тръгнал вчера рано сутринта в 5,30 ч местно време и бързо обхванал площ от 650 квадратни метра.
Дошлите на помощ спасителни екипи успели да евакуират 40 души от сградата. За останалите било твърде късно. Причината за пожара не е известна. Сградата е построена през 1951 г. от кирпичени тухли.
Премиерът Карим Масимов поиска да бъде създадена специална комисия, която да разследва инцидента и причините, довели до него. Заместникът му Серик Ахметов вчера отпътува за мястото на нещастието. Клиниката е едно от многото места в страната, където се лекуват пристрастени към дрогата. Такива хора в азиатската република има много, защото Казахстан е на пътя на наркотрафика от Афганистан за Западна Европа. Официално са регистрирани 55 хил. зависими от 16-милионното население.
Нарушаването на правилата за безопасност са обичайни в бившите съветски републики, а пожарите - често явление, коментира АП. Според статистиката на министерството по извънредните ситуации пожарите за първите 8 месеца на 2009 г. в страната са почти 10 000.
Вчера в Казахстан имаше още един пожар с жертви. Три деца на възраст от 7 до 10 г. загинаха при пожар в жилищен дом в старата столица Алмати. Газова бутилка гръмнала на третия от общо 5 етажа в блока. Две млади жени са получили изгаряния и са настанени в болница. Евакуирани са 25 обитатели от околните апартаменти. (24часа)

Необитаема къща уби момче при срутване
14-годишно момче от социално-педагогическия интернат в тутраканското село Варненци е загинало при срутване в необитаема къща, съобщи БНР.
Около 20:00 часа момчето и трима негови съученици тръгнали да търсят техен приятел из селото. Според първоначалната информация детето прескачало порта на изоставена къща, когато масивна греда се стоварила върху него и го наранила тежко. Малко по-късно момчето починало.
Извършен е оглед от дежурна оперативна група и е образувано дознание.
Директорът на инспектората по образование в Силистра Велико Георгиев съобщи, че за инцидента е уведомена министър Фандъкова.
Инспекторите започват административна проверка в социално-педагогическия интернат.

Напълно изгоря домът на трудноподвижна старица
Пожар изпепели до основи къщата на болна 74-годишна жена от с. Съдиево, съобщиха от ОДП-Бургас.
Сигналът за огъня е получен на 24 август около 12:30 ч. в Районно управление на МВР в Айтос.
Пламъците са обхванали стопански постройки. Те са засегнали насрещна къща, която е обитавана от трудноподвижната Пенка Андонова.
Изпратените на място два противопожарни автомобила с четирима огнеборци от Айтоската служба констатирали, че поради високата скорост на вятъра и ниското налягане на водата в с. Съдиево гасенето на пожара е затруднено и селото е заплашено от опожаряване.
Спешно са повикани два противопожарни екипа от бургаската районна служба.
Районът около двете огнища на пожара е бил отцепен. С подръчни средства са се присъединили местни хора.
Три часа след възникване на първите пламъци огънят е овладян.
Опожарен е и задния двор със селскостопански постройки на частен дом, намиращ се на горна улица. Според наблюдения на специалисти от там са прехвръкнали и първите искри.
Причините за пожара и стойността на нанесените щети се изясняват.

Балкон падна, уби собственика си
Балконът на стара сграда на софийската ул. “Брегалница” се срути в сряда вечерта и уби пенсионер, съобщи Гражданска защита.
Плочата поддала, когато мъжът стъпил върху нея. Сигналът е получен в полицията малко преди 20 ч. На мястото пристигнали спасители, лекари, следователи. Веднага е започнало разследване. Експертиза трябва да посочи причините за срутването. Падналият мъж е загинал на място. Когато дошла линейката, съпругата на възрастния мъж била в шок. Много от сградите в район “Възраждане” са стари и неустойчиви, а ремонти не са правени от години, казват съседи на пострадалото семейство.
“Сградите между “Т. Александров” и “Сливница”, “Мария Луиза” и “К. Величков”, “Дондуков” и “Сливница” са строени предимно през 20-те и 30-те години на миналия век. С некачествена конструкция са и не са поддържани”, коментира шефът на дирекция “Контрол по строителството” Влади Калинов. Той съобщи, че в понеделник районните администрации на “Възраждане”, “Сердика” и “Оборище” и инспектори от “Архитектура и градоустройство” тръгват на проверка за състоянието на постройките.
“Сградата на “Брегалница” има предписание за укрепване от 2007 г. и хората неколкократно са молени да го направят. През 1937 г. е строена къщата. Като цяло е в добро състояние с изключение на балконите. Зле са всички, включително тези към улицата”, добави Калинов. Той е дал предписание за обезопасяване на тротоара в района на сриналата се сграда. Имало и проект за ново строителство на същото място.
Калинов бил изумен от безразсъдството на хората, които рискуват живота си, но не напускат застрашените сгради.
“Преди две седмици обитатели на падаща къща на ул. “Братя Миладинови” ни отказаха да я напуснат”, разказа още пред “24 часа” Калинов. (24часа)

Разбиха схема за внос на крадени луксозни коли
Трима мъже са задържани за множество кражби на луксозни автомобили, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Хасково.
До момента са открити 18 коли от висок и среден клас, които са крадени. При специализирана полицейска операция, проведена вчера на територията на Хасково и Стара Загора, са установени три "БМВ Х3", две "БМВ Х5", "БМВ 120Д", два "Сеат Алтеа", два "Сеат Леон", "Ауди А6", "Фолксваген Пасат", "Мерцедес SL 500", "Мерцедес ML 270", "Мерцедес Е 220", "Хюндай Санта Фе", "Тойота Ланд Круизер" и "Фолксваген Голф" - 5-та серия.
В хода на операцията са задържани трима мъже от Стара Загора и Хасково - И.А. (23 г.), известен на полицията с кражби на автомобили и склоняване към проституция. Другите двама са А.А. (23 г.) от Стара Загора и П.Л. (37 г.) от Хасково - регистриран за обсебване.
Иззети са типови непопълнени бланки на договори за покупко-продажба на моторни превозни средства със сериен номер и воден знак на Кралство Испания, множество ключове от автомобили, сервизни книжки за техническо обслужване на моторно-превозни средства, както и множество мобилни телефони и СИМ карти, ползвани от групата.
Образувани са досъдебни производства в Стара Загора и Хасково. Установени са две схеми, по които действали задържаните. В единия случай, след като автомобилите бъдат отнети от територията на страни от ЕС, чрез използване на подправен документ, се транспортират до България.
Преди извършването на регистрацията им с технически средства се нанасят "корекции" в идентификационните номера на рамата и двигателя на съответния автомобил. Това се случвало съобразно документите, с които групата разполага, или се изготвят нови такива, като се използват крадени оригинални бланки на договори за покупко-продажба.
При другата схема автомобилите се отнемали на територията на страната ни и чрез използването на неистински документи и интервенция на рамата и двигателя се представят в пунктовете за регистрация на моторни превозни средства като "нов внос".
Идентификационните знаци, които са им поставени, отговарят на същите коли като марка и модел, които са редовно регистрирани и се движат в страни от ЕС.
4-месечната акция е дело на служители от дирекция "Противодействие на общата престъпност", областните дирекции в Стара Загора и Хасково и техните колеги от Германия и Испания. По този начин се създават така наречените "автомобили двойници". Работата по случая продължава.

12 коментара:

противопожарни врати каза...

Напълно съм съгласна с това,което казвате, че работата не е в малките и средните предприятия. Този сектор може да запълни определена ниша, но не може да е основата. Страхотен пример давате , че ..." Покрай един кит без никакви усилия се събира цял облак от малки рибки, които се хранят от него. Ако съберете колкото искате малки рибки, те не могат да направят голям кит. ..."В това отношение би следвало да е и загрижеността на правителството за насочване, за привличане на такъв тип инвестиции, които да бъдат от национално значение.Но уви с това правителство нищо не става, колко пари изпуснахме от Европейският съюз, че чак се дразня и вече не гледам новини.Кой какво си пише в докладите само той си знае, дали е редно или не, знае че няма да е наказан.

пожарогасители- сервиз каза...

Статията ви е изключително силна.Тук обхващате много болни теми на нашето общество както и проституцията,която нека кажем, че в едни страни вече стана и легална професия стига да си плащат да нъците,което за мен е смешно. Нека оставим престъпносттая, но сме далеч от някои страни където хората дори и не си заключват домовете, а относно границите на наркорайоните където се използват дори и районните полицейски управления е толкова банално.Всеки един от нас е виждал как се продават наркотици , а малко преди или след тях има полицейска кола!С тези наркотици е толкова голям бизнеса, че веднъж влезнал, то няма излизане от там.

Mr Henry каза...

Добре дошли в Henry бяла кредит Investment
фирма
(Персонално обслужване за всички ваши финансови нужди)
Ние, Везни Инвестиционна компания Доставчиците предлага заем
при много нисък лихвен процент от 2%, ние предлагаме Personal
заеми, дълг заем консолидация, рисков капитал,
Бизнес кредит, образование заем, Home кредит, и
Заем по някаква причина и неотложни нужди !. с
максимална продължителност от 30 години.
Били ли сте били отказали от вашата банка? Смятате ли,
имат лоша кредитна? Имате ли неплатени сметки? Има ли в
дълг? Имате ли нужда да се създаде бизнес? притеснявайте, не се
повече, тъй като ние сме тук, за да ви предложим ниски лихви по заем.
Нашият заем варира от $ 5000 USD (пет хиляди US
долара) до
$ 50, 000,000.00. (Петдесет милиона щатски долара). Ние също
заемаш в USA ДОЛАРИ EURO и паунда !!
Предаден на Този е-мейл:
henrywhiteloanfunds@gmail.com
1. пълния си имена: _______
2. Свържи адрес: _______
3 Държава на пребиваване: ______
4. заем сумата, необходима: ________
5 Продължителност: _____
6 Пол: _____
7 Професия: ________
8 Месечен доход: _______
9 Дата на раждане: ________
10.Telephone номер: _________
Yours в експлоатация, Henry White
Г-н Хенри кредит Investment Company
Email: henrywhiteloanfunds@gmail.com

fgugyf каза...

Имате ли нужда от спешна финансова кредит кредит?
* Много бърза и незабавна трансфер към банковата си сметка
* Възстановяване започва осем месеца, след като получи парите
банкова сметка
* Ниска лихва в размер на 2%
* Дългосрочен погасяване (1-30 години) Дължина
* Гъвкави условия по заемите и месечна вноска
*. Колко време отнема да се финансира? След подаване на искането за кредит
Можете да очаквате предварителен отговор по-малко от 24 часа
финансиране в 72-96 часа след получаване на информацията, която им е необходима
от теб.

Свържете се с легитимни и лицензиран доверие дружество, получило разрешение
че финансовата помощ за други страни.
За повече информация и кандидатстване на кредита формират съвместен бизнес, чрез

имейл: cashfirmarena@gmail.com

SIR EVA Деметра
Генерален директор
CASHFIRM

Unknown каза...

Имате ли нужда от спешна финансов кредит кредит?
* Много бърза и незабавна трансфер към банковата си сметка
* Възстановяване започне осем месеца, след като получи парите
Bank Account
* Ниска лихва в размер на 2%
* Дългосрочен погасяване (1-30 години) Дължина
* Гъвкави условия по заемите и месечна вноска
*. Колко време отнема да се финансира? След подаване на искането за кредит
Можете да очаквате предварителен отговор по-малко от 24 часа
Финансирането по 72-96 часа след получаване на информацията, те се нуждаят от
от вас.

Свържете се Законни и лицензирани Trust Company Оторизиран
Това Финансова помощ за другите държави.
За повече информация и кандидатстване на кредита формират съвместен бизнес, чрез

имейл: cashfirmarena@gmail.com

SIR EVA Деметра
Генерален директор
CASHFIRM

Unknown каза...


Имате нужда от спешна финансова кредит кредит?
* Много бърза и незабавна трансфер към банковата си сметка
* Възстановяване започва осем месеца, след като получи парите
банкова сметка
* Нисък лихвен процент от 2%
* Дългосрочна погасяване (1-30 години) Дължина
* Гъвкави условията на заема и месечна вноска
*. Колко време отнема да се финансира? След подаване на искането за кредит
Можете да очаквате предварителен отговор по-малко от 24 часа
финансиране в 72-96 часа след получаване на информацията, която им е необходима
от теб.

Свържете се с легитимна и лицензирана фирма, упълномощено
да даде финансова помощ на всички,
За повече информация и кандидатстване за кредит форма

имейл: cashfirmarena@gmail.com


С Най-Добри Пожелания
Сър Joel Уилямс
CASH FIRM ЗАЕМ COMPANY
изпълнителен директор
ТЕЛ: +60183723787
Email: cashfirmarena@gmail.com
Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

Анонимен каза...

Добър ден,

Ние сме легитимни, уважавани правителство регистриран пари заемодателя. Ние сме компания, която предложи финансова помощ. Ние отпускат средства, за да се лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна история или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнеса. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние направи надеждна помощ бенефициент, както аз ще се радваме да ви предложим заем при 2%, така че не се колебайте да кандидатствате за кредит, тъй като ние ще ви предоставим най-доброто от нашата услуга.

Оказани услуги включват *
рефинансира *
Подобрение на дома*
Инвестиционен кредит *
Авто кредити *
Консолидиране на дълг *
Линията на кредит *
Втора ипотека *
Бизнес кредити *
Лични заеми *
Международните заеми.

Кредитополучателите ИНФОРМАЦИЯ:

Пълно име:
Пол:
Семейно положение:
Адрес:
Пощенски код / ​​Град:
Държава:
Дата на раждане :
финансиране:
Необходимото количество:
Заем Дължина:
Заплата / годишен доход:
Професия :
Целта на кредита:
Телефон:
Fax:

Мото: Ние предоставяме на нашите клиенти с осигурен кредит и гарантиране на програмата ще получи.

С Най-Добри Пожелания.

Г-н Daniel Walls / MD /

Свържи се с имейл: danielwallsloancompany@gmail.com

Unknown каза...

Поздрави Всеки един.

Аз съм г-н Пол Уилямс частен заем заемодателя, ние са частни структури, даващи на всички видове кредити на хора, които са финансово надолу и в потребностите на финансова помощ, ние даваме заеми при много евтини ставка без никакво напрежение. нашата компания е добре регистриран и в състояние да раздават кредити на физически лица и да си сътрудничат органи в добри условия. нашите услуги са бързи и лесни. Ако се интересувате за получаване на заем от нас, любезно се свържете с нас на нашата компания имейл: paulwilliamsfinance@gmail.com

посетете ни днес за нашите надеждни услуги
поздрави
Г-н Пол Уилямс.
Фирма Email: paulwilliamsfinance@gmail.com
Свържете се с нас сега.

Unknown каза...

Здрасти
Аз Korejs Филип, маркетинг мениджър, Global Trade Int.
Ние предлагаме услуги на финансовите заеми за всички в света на много ниска лихва в размер на 2%

Е-мейл: cashfirmarena@gmail.com
Благодарности и Поздрави,
Korejs Филип

+60183723787
Бизнес маркетинг мениджър.

Unknown каза...

Здравейте,
Аз съм г-жа Bella Алберт, частен заем кредитор, който дава живот на възможностите заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? Вие сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от заем консолидация или ипотека? търси повече, защото ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние отпускат средства на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждна и бенефициент помощ и ще бъде готов да предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:
(Bellaalbert6@gmail.com)

Hogan Mary Ann каза...

Ние сме водеща компания за управление на финансови и активи в Персийския залив. Ние сме готови да финансираме вашия бизнес и проект под формата на детски финанси от $ 100,000.00 за дългосрочни инвестиции. Ние даваме заеми от $ 100,000.00 до $ 700,000,000.00 USD. Ако имате нужда от Фондове за разширяване на съществуващи фирми или за стартиране на нов проект, след това не търсете повече, тъй като ще бъдем повече от удоволствие да работим с вас. Ние сме довели до доверието в проекта, за да постигнем инвестиционна възвращаемост и ние трябва да установим вашия проект като такъв, ние Ще ангажира нашите средства на 3% годишно с до 30 години план за погасяване.


Имейл: NEILHOWARDLOANLTD@GMAIL.COM

Isabella Charlotte каза...

Аз съм д-р Фелисити Шоу, заемодател на частни пари. Аз давам заеми с лихвен процент от 3% годишно и в размер от $ 1000.00 до $ 500,000,000.00 като кредитно предложение. 100% финансиране на проекта с гарантирани и необезпечени кредити са на разположение. Ние сме гарантирани в предоставянето на финансови услуги на нашите многобройни клиенти по целия свят. С нашите гъвкави пакети за кредитиране, кредитите могат да бъдат обработени и средствата прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове. Работим по ясни и разбираеми срокове и предлагаме всякакъв вид заеми на заинтересовани клиенти, фирми, фирми и всички видове бизнес организации, частни лица и инвеститори в недвижими имоти. Просто попълнете формуляра по-долу и се свържете с нас, тъй като очакваме бърз и незабавен отговор. EMAIL: inforamzanloan@gmail.com