четвъртък, 1 октомври 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИЗВЕСТИЯ ОТ 01.10.09

ПО КОРИТАРОВ

СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА КРИЗА ЗАВЪРШИ. НО МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ОТНОВО
Международният валутен фонд се включи в общия хор от гласове, твърдейки, че кризата в световната икономика е преодоляна. Световната финансова система се възстановява, пише в новата публикация на МВФ, относно ситуацията на финансовите пазари. В същото време експертите на фонда се спират върху факта, че това твърдение не е абсолютно. Глобален икономически риск продължава да съществува и не бива да бъде пренебрегван. С цел да се предотврати отново неговото проявление, МВФ препоръчва приемането на допълнителни мерки за възстановяване на балансите на банките за да се гарантира, че кредитните институции са в състояние да възобновят кредитирането, необходимо за по-нататъшното възстановяване. Ако това не стане, има рискове за глобалната финансова система, а световната икономика може да рухне отново. Въпреки това към днешна дата, според експертите на МВФ, банковата система в света е в относително стабилно състояние. Постепенното завръщане на банките на капиталовите пазари и възстановяването на рентабилността им показват, че разпадането на световната финансова система е преодоляно. Международният валутен фонд заяви, че през последните шест месеца „лошите активи“ са намалели с почти 600 милиарда щатски долара. Сега общият им обем се оценява на $ 3.4 трилиона, докато преди са били $ 4 трлн.
В същото време да говорим за необратимостта на текущите положителни процеси все още е прибързано. Проблемите на световната банковата система все още не са решени докрай и ще продължават да генерират сериозни рискове. На банките продължават да са им необходими значителни допълнителни средства за покриване на амортизациите и рефинансиране на дълга. Това още веднъж показва, че глобалната финансова система все още не им позволява да се развиват без външна подкрепа, което миналата седмица потвърдиха лидерите на срещата на върха на Г-20 в Питсбърг. В този случай и държавните ръководители и икономистите са наясно, че антикризисните мерки не може да бъдат вечни.
Подобни позиции споделя и МВФ. На 15 септември представителите на фонда заявиха, че за правителствата е все още твърде рано да се свеждат до минимум стимулиращите програми, въпреки че се подготвят за това. „След качването в икономиката на безпрецедентни обеми от ликвидност, правителствата вече трябва да изработят планове за да се отърват от активите, получени в замяна и да намалят рисковете за себе си, значително увеличени във връзка с държавните сливания – твърдят експертите на МВФ. – Гарантите могат да изискат плащане, заявените кредитни програми могат да бъдат използвани, заемите може да не бъдат върнати, както и активите да загубят своята стойност. Ако тези рискове се материализират, крайната цена за данъкоплатците от намесата на държавата може да бъде непредсказуема. „
По материали от чуждестранния печат.

ГРУЗИЯ ЗАПОЧВА ВОЙНАТА, А РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА С НЕПРОПОРЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА СИЛА
Дългоочакваният доклад на Европейския съюз за войната между Русия и Грузия внесе яснота в казуса, според който Грузия е виновна не по-малко, а дори повече от Русия, пише „Индипендънт“. Документът заключава, че войната започва след нападението на грузинските сили, които са нарушили международното право, но то е било предшествано от много месеци провокациi от страна на Русия, като след това Москва е отговорила на нападението, което също е нарушение на международното право. „Седем точки вина за Грузия и пет за Русия“-това е оценката на вестника. Като се има предвид, че изходните позиции на Грузия бяха за мълчаливо съчувствие от по- голямата част от света, докладът определено се превърна в „победа на Русия“ в морално отношение и по отношение на пиара. Вече има отговор на въпроса „Кой започна войната?“, който основно задаваше Москва, а отговорът оправдава Русия. На въпроса дали има международна правна обосновка за грузинския обстрел на Цхинвали на 7-8 август 2008 г. вече има категоричен отговор: „Не“. Това, което Русия искаше повече от една година, накрая е постигнато.
Грузинското ръководство подозираше, че няма да е кристално чисто в резултатите от разследването на ЕС, така че грузинските дипломати през цялото лято се опитваха да смекчат вредите за репутацията си . Вчера те засилиха кампанията си като коментираха много от заключенията на доклада, но избраха да пренебрегнат въпроса кой започна войната, който Русия винаги е смятала за ключов. Що се отнася до Русия, докладът определя нейната вина в по-малка степен за защита на съюзниците си в Южна Осетия, а в по-голяма -за дългия период на провокации и за „непропорционална употреба на сила“.
Това, че Русия и Грузия могат да се намерят в документа за да оправдаят себе си, има и плюсове и минуси. Плюс е, че всяко правителство ще открие в него подкрепа от общественотото мнение, а минус – че всяка страна може да избегне отговорността
Като цяло, заключава „Индипендънт“ септември е добър месец за отношенията на Русия с външния свят. Първо президентът на САЩ Барак Обама обяви отмяната на плановете за разполагане на противоракетна отбрана в Полша и Чешката република. Сега докладът на ЕС оттегли оговорността към Русия за започване на война с Грузия. След като тези две препятствия са в миналото, може би Русия ще покаже на света едно по-приятелско лице, се надява британското издание.
Източник: Independent

МУСКУЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СЕ ПОЛЗВАТ САМО ЗА ПОЧЕСВАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА
Държавата все пак имала мускули. И то какви. Данколовски и Кралимарковски. Само при размърдването им започват земетръси, а ГЗ започва да тества системата си за оповестяване на бедствия. Превантивно така, за всеки случай.
Печално известният паметник на незнайния турски войн (снимка БГНЕС) в село Славяново за една нощ бе унищожен. Смело и мъдро решение. И далновидно. Което впрегна капацитетите на всички държавни органи, призвани да бранят закона и реда. Прокуратура, община, РДНСК. Цялата мощ на държавата и нейният справедлив гняв се насочиха към братя Юзеирови, дръзнали да посегнат върху националния суверенитет на България. И то как: да си позволят лукса да искат двунационална държава в ЕС, да правят паметник и да създадат мюсюлманска партия у нас! Истинско престъпление! И то не какво да е, а углавно. Сега за Юзеирови настъпват черни дни в живота им.
Книгите и компютъра, които са конфискувани от офиса им, ще бъдат ескспертно прегледани и оценени за наличието на вируси, включително и за свинския грип. Ако, не дай Боже, има и най-малката заплаха за националната ни сигурност, завалиите няма да излязат от затвора докато са живи, нали? И спокойното вече българско народонаселение ще заспива всяка вечер с усмивка на лицето, знаейки, че вече има кой да бди над съня му през ноща и над труда му през деня.
Премахвайки паметника в Славяново, държавността възтържествува за пореден път и доказа, че макар и направена само от мускули, все пак я има.
Но не е лошо все пак тази държавност да бъде ъпгрейдвана. Да получи постепенно мозък, интелект, чувство за справедливост, да се грижи за добрите и да наказва лошите. Още повече, че само преди дни министрите на Станишев, като истински войни, оголиха гърдите си пред прокуратурата и се отказаха от амнистията, с която се били имунизирали.
И когато поне едно дело за пране на пари, за източени европейски пари, за престъпления по служба и прочее известни на всички ни бадитизми на ниво управляващи, завърши с ефективна присъда за поне един висш разбойник, тогава ще можем да повярваме, че мускулите на държавата и служат не само за почесване на държавността, а за да мачка онези, които късат плът от плътта и.
Румен Лозанов


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Едноминутно мълчание пред паметниците на халтурата
от Иво Инджев
Не паметниците на културата, а на халтурата са мнозинство у нас. Огледайте се и ще се уверите в това, както и че като бройка сред тях преобладават онези, за които държава НРБ не жалеше сили и средства в прослава на собствената си идеологическа халтавост.
Халтурата е навсякъде, но в случая е монументална и поради това има претенцията за нещо като вечност. Тя със сигурност ще ме надживее и поради това реших да я надприказвам, понеже нямам шанс в състезанието по надмълчаване с нея.
Но ето, че на фронта на монументалната глупост се случи нещо ново. Ударен беше самият фундамент на един монумент – тезата за разрушаването на паметници като проява на варварство. С нея са ме замеряли многократно през годините . Като монолитно паве са я запокитвали срещу мен, колчем се опитам да кажа, че паметниците също не са и не могат да бъдат вечни. Особено когато тяхната очебийна вредност е многократно по-голяма от уж безспорната им вечност ( те нали затова се правят от гранит и други подобни нетленни материали).
Какво ли не пробвах в опитите си да се аргументират, че както всичко останало, паметниците също имат срок на годност, а някои – и на гадност. Стигнах и до крайности, като „изградих” хипотетично паметник на …Хитлер. Да, предложих да приложим към него принципа на благодарността към един освободител, защото предимно под негов натиск Румъния ни връща заграбената от България Добруджа.
Щом ще сме толкова благодарни на една армия, като съветската, която от нищо не ни е освобождавала, освен от статута на суверенна държава, защо тогава да не „благодарим” на друг тоталитарен кръволок, на побратима на Сталин, за нещо реално, което се е случило по негово благоволение в полза на България.
Разбира се, колкото и да съм се опитвал да подчертавам абсурда на тази хипотеза, чиято цел е единствено да провокира към размисъл по аналогия, моментално бях обявен за гаден фашист.
Не ми помогна да убедя опонентите си и припомнянето, че имаме богата история на премахване на строени наскоро паметници. Първо Сталин, после Ленин и Тодор Живков бяха низвергнати от постаментите, на които ги бяха качили като правило същите „реформатори”, които после решиха да ги скрият от собствените си гузни погледи.
Вярно, Живков възкръсна ако не моментално, то монументално в Правец. Но той си ни е особен случай. Красимир Живков, кметът на родното му село, превърнато в град от него с нашите пари ( за което си го боготворят там), току – що беше назначен за областен управител на София. Чак в Германия това беше забелязано от писателя Юрген Рот като знак за интересни връзки между миналото и настоящето, при които благодетелят на Правец Валентин Златев е основна фигура ( спряган с шушукане като един от най-богатите и може би най-влиятелните хора в държавата). Но това е тема, по която се осмеляват да пишат май само хора като Юрген Рот – хем е далеч, хем и няма откъде да го уволнят.
Моите опоненти обаче продължаваха упорито да твърдят, че било варварско да се посяга на паметници, независимо от многобройните доказателства за собственото си ( по тази логика) варварство ( а и само в това отношение ли?).
Ето че сега имат възможност да се произнесат по въпроса за паметника в Славяново, който беше разрушен вчера по тъмна доба. Само че искам да знам не дали им харесва, не дали е законен, а именно дали е варварство рушенето на паметници. Защото точно по тази линия от години ме обявяват за варварин, когато пледирам някои паметници да бъдат преместени, не дори разрушени.
Чакам. Ако си замълчат, което е обичайната им позиция ( чрез удобен отказ от заемане на позиция в неприятна за тях ситуация), ще се смятам за свободен да продължа разсъжденията по темата- не че иначе бих ги питал за разрешение, но е интересно да се види как и кого ще убедят във варварството на акта по разрушаването на един паметник, срещу който е настроена почти цяла България.
А засега ще помълча – не в памет на паметника и не от скръб, както се досещате.

AHTUNG, AHTUNG, имаме новина!
„Редакционните преструктурирания при медийния концерн Вестдойче Алгемайне Цайтунг (ВАЦ) са приключили без сериозни сътресения. „Успяхме да се справим с трудната ситуация без да правим съкращения“, обяви изпълнителният директор на медийната група Бодо Хомбах. Грижи създава обаче положението в Югоизточна Европа, където Вестдойче Алгемайне Цайтунг притежава немалко медии. Не само че финансовата криза задълбочи политическата ситуация в отделните държави, но медиите все по-често се превръщат в инструмент на олигарсите. А това от своя страна представлява заплаха за свободата на печата, допълни Хомбах”.
Съобщението е на радио „Дойче веле”. Така че имате основания да вярвате на очите си. Във ВАЦ забелязаха това, което знаете отдавна. Вече не е само ваша тайна. Можете да се позовавате на Бодо Хомбах, който маркира опасността за свободата на печата у нас под заплахата на олигарсите, които са ги превърнали медиите в свой инструмент.
Нищо друго да не беше казал, а само да припознае истината за съществуването на олигарси, пак щеше да е новина. Защото българските власти не признават подобно нещо. Кой да им каже? Ами ето кой, Бодо Хомбах чрез „Дойче веле”
Ahtung, ahtung!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

В Женева започнаха преговорите между Иран и "шесторката"
В Швейцария стартираха преговорите между Иран и представители на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия. Висш американски представител заяви, че Вашингтон е готов да проведе разговори очи в очи с иранските дипломати. Преди старта на преговорите върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана беше настроен оптимистично. Той обаче отказа да коментира каква е атмосферата на преговорите, казвайки единствено: "Днес е много хубав ден"
Междувременно Израел оцени разговорите между международните сили и Иран в Женева като безсмислени, като уточни, че Техеран никога няма да се откаже от опитите си да се сдобие с атомно оръжие и призова за "реални" санкции срещу страната. "Това е загуба на време", коментира Силван Шалом, вицепремиер на Израел. "Иран никога няма да се откаже от плановете си да стане ядрена сила", добави той.

Русия е готова да възобнови напълно сътрудничеството с НАТО
Русия изрази готовност да възобнови напълно сътрудничеството си с НАТО, прекъснато след миналогодишната война с Грузия. Говорителката на руския президент Дмитрий Медведев Наталия Тимакова заяви, че предстоящото посещение на генералния секретар на НАТО в Москва е показателно, че Алиансът също е готов да развие връзките си с Русия. Отношенията между НАТО и Русия бяха замразени след войната в Грузия през август миналата година. Алиансът обвинява Москва, че е използвала прекомерна сила в отговор на грузинските действия и че е окупирала грузинска територия. Междувременно Кремъл се разграничи от изявлението на руския представител в НАТО Дмитрий Рогозин, който заяви, че Москва остава подозрително настроена към новите планове на САЩ за изграждане на система за противоракетна отбрана в Европа, изключващи разполагането на ракети в Полша и радарна станция в Чехия.

Реална опасност от разпадане на румънското правителство
Президентът на Румъния Траян Бъсеску подписа заповедта за отстраняване от длъжност на министъра на вътрешните работи Дан Ника. За временно изпълняващ длъжността е определен министърът на регионалното развитие Василе Блага. Социалдемократическа партия /СДП/, която е част от управляващата коалиция, заяви, че запазва политическата си подкрепа за министъра на вътрешните работи и вицепремиер на Румъния Дан Ника. Ръководството на партията реши по-рано тази седмица в случай, че вътрешният министър все пак бъде сменен, всички министри от СДП да подадат оставките си. Председателят на Социалдемократическата партия Мирча Джеоана заяви днес по повод подписаната от президента заповед, че социалдемократите няма да се откажат от решението си да излязат от управлението. "Ще направим, каквото сме решили", каза Джеоана.

Барак Обама търси решения за бъдещата стратегия в Афганистан
Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с висши свои съветници, за да направи оценка на войната в Афганистан и да реши какви ще са следващите стъпки в този конфликт. В съвещанието участваха министърът на отбраната Робърт Гейтс, вицепрезидентът Джо Байдън, държавният секретар Хилари Клинтън, съветникът по въпросите на националната сигурност Джеймс Джоунс, шефът на ЦРУ Лон Панета и други. Чрез видеоконферентна връзка в съвещанието се включиха генерал Дейвед Петреъс, командващ американските сили в Близкия изток и командващият силите на САЩ в Афганистан генерал Стенли МакКристъл. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс каза, че администрацията иска да обмисли внимателно въпроса и да гарантира пред американския народ, че взема най-добрите решения, за да опази националната сигурност. Той допълни, че на президента ще са му необходими няколко седмици, за да преразгледа стратегията в Афганистан и Пакистан. Барак Обама е поставил за цел да се унищожат Ал Кайда и нейните съюзници. Това бе втората от петте срещи за афганистанската мисия, които трябва да се проведат в рамките на Съвета за национална сигурност. Следващата среща ще се състои на 7 октомври.

Белене - краят на илюзиите?
Борисов се стреми да измъкне България от енергийната примка на Москва
Андреас Майер-Файст от Дойчландрадио пита дали проектът "Белене" е пред провал заради желанието на новото дясноцентристко правителство в София да се избави от руската енергийна зависимост.
Проектът "Белене", изпълняван от руската Атомстройекспорт, е любимото дете на предишното социалистическо и все още много вярно на Москва българско правителство. След съкрушителната загуба на парламентарните избори в България то трябваше да се оттегли заради слабите резултати в борбата срещу корупцията и икономическия упадък на страната. От края на юли управлението на страната е поверено на дясноцентристко правителство под ръководството на премиера Бойко Борисов. Той се интересува малко от руснаците и от социалистическите връзки на предишните управляващи, а още по-малко е привърженик на руско-българския проект АЕЦ "Белене".
Неясна е икономическата целесъобразност на проекта
Борисов залага на нова енергийна стратегия
Консервативният български премиер обеща преразглеждане на всички големи съвместни проекти с Русия - петролопровода Бургас-Александропулис, газопровода Южен поток и разбира се - проекта АЕЦ "Белене". Аргументите на Борисов - България не бива да се превръща в "Троянски кон" за ЕС и страната повече не бива да бъде зависима от руското енергийно лоби.
Този политически обрат в позицията на новото българско правителство дойде внезапно - преди изборите подобна промяна в курса не беше обявена, може би за да не бъде внасяна допълнителна несигурност в борещата се с последиците от кризата страна. Сега такава несигурност се е настанила сред жителите на Белене, които вече свикнаха с ползите от мегапроекта и се надяват той да бъде реализиран. Но изгледите за това намаляха значително още преди смяната на властта в София. Не са много ясни ползите и икономическата целесъобразност на проекта. Цената нарастна от първоначално 4 милиарда на предполагаемите 10 млрд. евро. Оспорван е и изборът на площадката за централата. Строителство веднъж вече е замразявано заради това, че Белене попада в земетръсна зона.
Внезапен обрат в позицията на българското правителство
Според кмета на Белене рискове няма
Петър Дулев: "Правени са достатъчно проучвания за сеизмичността и всички те не потвърждават опасност от земетресения. Но дори и да възникне такъв риск, централата ще се строи според последните и най-съвременно изисквания за безопасност. Така че тя ще може да устои и на много силен трус."
Отдавна обаче въпросът за това дали ще се строи или не централата край Белене зависи не от съображенията за сигурност, а от чисто финансовата страна на въпроса. Германският енергиен концерн ЕрВеЕ може да реши въпроса в едната или другата посока, тъй като новото българско правителство не е склонно да остави проекта изцяло в ръцете на руснаците. Германците обаче могат да се оттеглят, ако преди това бъде оттеглена политическата подкрепа за проекта.
ДР/ЕЛ/Б

Меркел и Борисов reloaded
Ще има ли съществени промени в отношенията?
Точно 20 години след падането на Берлинската стена германският Бундестаг ще избере нов кабинет. Трябва ли България да се вълнува от събитието - също точно 20 години след свалянето на Живков? Оценка на Александър Андреев.
Не, България може поне това вълнение да си спести – стигат й другите, които я тресат всекидневно. Не пречи обаче все пак да се запитаме какво ново ще има между двете страни след вота на германците. Германия излива най-много пари в европейските каси и закономерно най-много се интересува от тяхната по-нататъшна съдба. Както общественото мнение в страната, така и доста политици – най-вече сред сегашното управляващо мнозинство – непрекъснато се палят на тема България-корупция-еврофондове. Дотам, че представител на ХСС наскоро поиска дори преразглеждане на българското еврочленство.
Вероятният бъдещ външен министър Вестервеле тепърва ще опознава България
Германците ще искат истински екшън
По аналогия с крилатата фраза на Бойко Борисов „Ние ги ловим, те ги пускат”, откъм Берлин като нищо ще му подхвърлят: „Ние плащаме, вие разхищавате”. Правителството на Борисов навярно си го и знае: в двустранните отношения с Германия на първо място ще се говори за ЕС, фондове, пари, корупция, разхищения. И германците ще очакват не само сериозни аргументи или екшън-планове, но и истински екшън.
Ако не броим това хлъзгаво място, двустранните отношения с Германия изглеждат стабилни. За Ангела Меркел често се казва, че притежава голяма биографично обусловена компетентност по всичко, свързано с неволите и копнежите на хората в бившите соцстрани. А за България тази нагласа е изгодна. Освен това Меркел и Борисов като партийни лидери пребивават под общия покрив на Европейската народна партия и вече установиха първоначални контакти. По време на последната им среща Борисов е поканил канцлерката да посети България, но посещението едва ли ще се осъществи в непосредствено бъдеще – в началото на втория си мандат Меркел ще има по-важни политически маршрути от софийския.
На "Дондуков" сигурно вече се правят планове за първи контакти и с новия германски външен министър. Той най-вероятно ще се казва Гидо Вестервеле и също така най-вероятно познанията му за България засега се изчерпват с общодостъпните приблизителности. За българското външно министерство, за дипломати и български лобисти в Германия се отваря много и спешна работа: да предразположат Вестервеле към страната. Ако той наистина стане външен министър в Берлин, а Румяна Желева запази този пост в София, двамата сигурно ще намерят общ език, още повече, че поне на езиково равнище не би трябвало да има проблем. Желева говори немски и това прави комуникацията по-директна и по-лесна.
За съжаление, с досегашния германски външен министър, социалдемократа Франк-Валтер Щайнмайер, си тръгва и неговият заместник и съпартиец Гернот Ерлер, който беше не само председател на Германо-българския форум, но и много важно свързващо звено между двете страни на най-високо политическо равнище. Разбира се, той положително и занапред ще работи за двустранните отношения като председател на Форума и като депутат в новия Бундестаг, но без него в германското външно министерство политическата дестинация „България” може би ще изгуби от тежестта си.
На Борисов няма да му е трудно с "новите" в Берлин
България не бива да води двойна игра
От многобройните важни и по-второстепенни разклонения на двустранните контакти задължително трябва да се спомене поне още едно: енергетиката. От Германия България може да получи важна подкрепа в стремежа си към ключова роля на югоизточноевропейския енергиен пазар, стига, разбира се, усилията на София да са в хармония с енергийната политика на ЕС. Казано с други думи, България не бива да води двойна игра, когато Евросъюзът и Русия наддават за различни проекти. За разлика от своя предшественик Герхард Шрьодер, Ангела Меркел не е толкова отстъпчива пред Москва по енергийните въпроси, което само помага на българската кауза. Пак за разлика от Шрьодер, чийто кабинет взе решение срещу ядрената енергетика, Меркел и бъдещото й правителство може би ще удължат експлоатацията на германските АЕЦ. А това, макар и косвено, сигурно ще се отрази и на ангажимента на концерна ЕрВеЕ към изграждането на АЕЦ Белене.
Първите стъпки на Борисов и част от екипа му по външнополитическия паркет бяха несигурни. Лачените обувки още му стягат на новия премиер, но пък той бързо се учи. С новото германско правителство няма да му е трудно, напротив. Стига, разбира се, да спазва правилата и да не смайва партньорите си като един известен литературен сънародник в една известна баня.
Автор: Александър Андреев/Редактор: Бистра Узунова

Германия и атомната енергия: любов и омраза
Новият кабинет ще игнорира призива на Грийнпийс за бъдеще без атомна енергия
Новото германско правителство ще сложи край на консенсуса за изключване на атомни централи. От опозицията вече обявиха яростни протести. Тежки ще са и преговорите с енергийните концерни, които стопанисват реакторите.
Часове след изборната победа на християндемократите и либералите акциите на енергийния концерн RWE увеличиха стойността си. Така чувствителната борса реагира веднага на очакваната промяна - новото германско правителство слага край на близо деветгодишния консенсус за постепенно изключване на атомните електроцентрали в страната: "Честно да ви кажа, не мога да разбера защо трябва да внасяме атомна енергия от чужбина, а ние самите да зачеркваме работни места в този сектор", заяви канцлерката Ангела Меркел веднага след изборния успех на ХДС.
Изключването се отлага
Енергийните концерни надушват тлъсти печалби
Само че така както навремето социалдемократи и зелени скрепиха консенсуса за отказ от ядрената енергия след мъчителни преговори с енергийните концерни, сега християндемократи и либерали са изправени пред тежки дискусии по въпроса как точно да стане отхвърлянето на този консенсус.
Големият въпрос е на кои от 17-те атомни електроцентрали може да бъде удължен животът и с колко? От RWE подеха офанзивна политика и поискаха 25-годишна експлоатация на германските атомни електроцентрали. Според християндемократката Таня Гьонер, еко-министърка на провинция Баден-Вюртемберг: "Сигурността на гражданите е най-висшият принцип, от който ще се ръководим при проблема за това колко дълго една АЕЦ може да произвежда ток. Така че въпросът е не колко дълго трябва да продължи експлоатацията на атомните реактори, а колко дълго има гаранции за сигурността им", заяви Таня Гьонер, за която се говори, че има шансове да стане федерална министърка по въпросите на околната среда.
Но кои ще са критериите, които ще определят една атомна електроцентрала като сигурна? Шефът на RWE Юрген Гросман, например, нарича сигурни двата реактора Библис в провинция Хесен, които обаче заради проблеми бяха изключвани многократно през последните години.
От голямо значение са и условията, които правителството ще постави пред големите концерни, стопанисващи атомните електроцентрали. Защото отказът от постепенно изключване на реакторите означава тлъсти печалби в размер на стотици милиарди евро за тези концерни.
Опозицията се готви за масови протести
Кой ще грабне наградите?
Още в предизборните си програми либералите и християндемократите записаха, че част от тази печалба трябва да е в полза на потребителите, както и за развитие на възобновяемите енергии. По принцип енергийните концерни сигнализираха готовност за това. Според шефа на RWE Юрген Гросман: "Ние казахме от самото начало, че това, коeто се получи като допълнителна печалба, ще бъде поделено."
Въпросът е обаче каква част от тези милиарди са готови да отделят енергийните концерни? Новото правителство ще бъде изправено пред тежки преговори, на фона на които ще има ожесточени протести от страна на опозицията и многобройните антиядрени инициативи в Германия. "Този, който посегне на консенсуса за постепенно изключване на атомните електроцентрали, ще пожъне масова критика", предупреди лидерката на зелените Ренате Кюнаст.
Автор: Маринела Липчева/Редактор: Бистра Узунова


Мюсюлманска молитва в училище?
Религията трябва да си остане личен въпрос
Един ученик заведе в берлинския Административен съд иск да му бъде осигурено юридически правото да се моли според мюсюлманския ритуал в гимназията, която посещава в Берлин. И спечели. Това създава съдебен прецедент.
Берлинският сенат се опасява, че съдебното решение лишава държавните училища от тяхната неутралност. Магистратите обаче се аргументираха със свободата на вероизповеданията. Завеждащият турската редакция на Дойче Веле Баха Гюнгьор е против мюсюлманската молитва. Ето аргументите му:
Това съдебно решение заплашва не само неутралитета на учебните заведения. Тук е налице противопоставяне на усилията на държавата и обществото за интеграция. Съвременната интерпретация на светото писание Корана позволява молитвите да се наваксват. Това е в сила например за пътуващите, работещите, като включва и подрастващите.
В сферата на образованието държавата е длъжна да запази неутралитета си
Криворазбрани свободи
Свободата на вероизповеданията в Германия, на която се позовават административните магистрати, от 70-те години насам се пипа само с кадифени ръкавици; с нея се злоупотребява от страна на религиозните фанатици. От 90-те години е констатацията на ислямистки лидери в Германия, че усилията за интеграция могат да се оценяват като "обявяване на война срещу исляма".
Благодарение на криворазбраната свобода на вероизповеданията в германските градове се сформираха екстремистки групировки, чието мислене е насочено срещу цивилизацията и съвременното общество. Свободата на вероизповеданията би следвало както да позволява строежа на джамии, така и да позволява на хората да се придържат към религиозните си и културни корени и идентичности. Ала там, където държавата е длъжна да бъде неутрална, както е в образованието или в други обществени институции, с приоритет се ползват други ценности и норми, защото става също така дума за създаването на условия за успешна интеграция, а по този начин и за лишено от напрежение съвместно съществуване.
Тема с опасен заряд
Който в наши дни дискутира за молитвени помещения за мюсюлмани или християни в учебните заведения, би трябвало да се позамисли в какви помещения се оттеглят за безмълвните си молитви евреите и будистите. Ето защо всяка религия е по-добре да си остане онова, което трябва да е: личен въпрос. В противен случай широко се отварят вратите пред индоктринаторите и догматиците.
Автор: Б. Гюнгьор, В. Шопов/Редактор: Б. Рачева

Младите: музикални, но глухи?
В днешно време младите израстват със слушалките
Продължителното слушане на силна музика със слушалки уврежда слуха. Този извод, до който стигат мнозина експерти, накара Европейската комисия да предприеме мерки срещу оглушаването на цяло едно поколение.
Често ги срещаме, или по-точно казано, чуваме в автобуса или във влака. Музиката, която слушат, минава през слушалките, но въпреки това я чуват всички наоколо. Два са изводите, до които достигат изнервените пътници: човекът със слушалките е или почти глух, или ще стане глух, ако продължава да слуша толкова силно музика.
Специални слушалки усилват звука много над допустимите стойности
"Пет до десет процента от онези, които слушат любимите си парчета с така наречените МР-тройки, рискуват да изгубят слуха си", предупреди в Брюксел еврокомисарката за защита на потребителите Меглена Кунева. Става дума за близо десет милиона души в ЕС. "Слушате ли дори само един час на ден силна музика в слушалките, в рамките на пет години можете да оглушеете", твърдят експерти.
По-шумно от излитащ самолет
Какво може да се направи, за да се спаси цяло поколение, което, ако продължава в същия дух, в най-скоро време ще смени слушалките на МР-тройката с апаратче за глухи? Максималната сила на звука на продаваните МР-тройки е между 80 и 115 децибела. Със специални слушалки обаче силата на звука може да нарасне още повече. За сравнение: още при 85 децибела шум или музика на работното си място сте длъжен да запушвате ушите си, за да не се увреди слухът ви. А силата на звука при излитащ самолет достига 120 децибела.
Във Франция вече са предприели доста строги мерки. Там, например, е забранено да се продават плейъри, чийто звук може да се усилва над 100 децибела. В Брюксел обаче не са склонни да приемат френското решение, защото проблемът в крайна сметка идва не само от силата на звука, но и от продължителното слушане на силна музика. Ето защо еврокомисарката Меглена Кунева залага на едно: Брюксел трябва да предупреждава за надвисналата опасност: "Много млади хора увреждат слуха си за дълго и може би изобщо не го осъзнават", казва еврокомисарката за защита на потребителите.
Кунева има конкретни идеи
Въпрос на личен избор
С други думи, онези, които не могат да живеят без музиката от МР-тройките си, трябва да бъдат по-добре информирани. Например: с предупреждения на опаковката или пък върху екрана на самия уред, когато се достигне пределната за слуха сила на звука. Така всеки може сам да реши дали да уврежда здравето си:
"Личният избор и личната отговорност трябва да бъдат поощрени и това е един от начините да постигнем целта си", заяви Меглена Кунева. Европейската комисия има цели две години на разположение, за да формулира ограничителните мерки, разбира се, в сътрудничество с производителите на музикалните устройства. През това време те трябва да са готови с предложенията си за промени. Но разпорежданията на Брюксел в тази област са препоръчителни, а не задължителни за отделните страни-членки.
Автор: А. Ройтер, М. Липчева/Редактор: Е. Лилов

Държи ли Обама на обещанията си?
Закриването на Гуантанамо се оказа по-проблематично от очакваното
Едно от централните предизборни обещания на Барак Обама бе да закрие затвора в Гуантанамо. Решението му получи широко международно одобрение. Към днешна дата обаче изглежда сякаш правителството на Обама се е надценило.
Миналата неделя министърът на отбраната Робърт Гейтс бе попитан дали на 22 януари 2010 година и последният затворник ще напусне базата в Гуантанамо. Отговорът: "Оказа се, че всичко е много по-сложно, отколкото предполагахме."
Няколко месеца преди това главнокомандващият лагера адмирал Том Коупмън бе казал: "Съществуват редица комплексни - правни и политически пречки, които трябва да бъдат решени за сравнително кратко време."
Кой иска да приеме хора, за които доскоро се е твърдяло, че са "най-лошите от лошите"?
Основните проблеми
Американският адмирал се оказа напълно прав. Един от големите проблеми пред правителството на Обама се състои в това, че няма пълна документация за затворниците. Данните за задържаните 240 мъже, получени като тежко наследство от правителството на Буш, както и доказателствата сега трябва да бъдат събрани от хората на Обама. А това бе изключително труден процес, който е завършил отчасти.
"Най-голямата пречка пред навременното закриване на затвора през януари идната година е да бъде намерено друго място, където затворниците да бъдат приютени", казва професорът по право Скот Силман от университета Дюк.
Точно в това е и проблемът, защото нито една държава не желае да приеме затворниците от Гуантанамо, вкл. САЩ. През май това беше решено от завидно мнозинство от сенатори - републиканци и демократи, които отказаха да отпуснат пари за закриването на лагера от страх, че затворници от Гуантанамо могат да "цъфнат" в техните избирателни райони.
Лошият пример на САЩ
Това действа демотивиращо на другите държави, които биха могли да приемат затворници. 90 от намиращите се в момента в Гуантанамо 223 души биха могли незабавно да бъдат освободени, тъй като срещу тях няма никакви доказателства. Други между 50 и 60 затворници американската администрация смята за прекалено опасни, за да бъдат пуснати на свобода. Затова те трябва да останат затворени макар и без правни основания.
"Ако не успеем да затворим лагера до 22 януари, но представим план за закриването, тогава хората вероятно ще ни разберат, че работим по въпроса, но ни трябва още малко време", каза шефът на Пентагона Робърт Гейтс.
Автор: А. Енгелке, Е. Лилов/Редактор: Б. Узунова

Кризата свършва, но добрите времена няма да се върнат
Изход има, но последиците от кризата остават осезаеми
Според нов доклад на МВФ кризата е към края си, но възстановяването ще е болезнено. Това важи и за българската икономика, която остава в примката на рецесията, а след кризата ще трябва да се преструктурира изцяло.
Икономическият растеж се връща към положителни стойности, краят на рецесията наближава. Тези добри новини идват от публикувания днес доклад на МВФ „Перспективи пред световната икономика”. Но икономическото възстановяване ще бъде бавно. Главна причина за това е разстроената финансова система. МВФ изтъква, че държавните помощи, благодарение на които бе предотвратен тотален срив на световната финансова система, ще трябва постепенно да се оттеглят – но с изключителна предпазливост. Икономическото „здраве” ще продължи да зависи от стабилността на финансовия бранш.
Риск от повторна рецесия, ако потреблението остане слабо
Травмата от кризата ще се усеща години наред
Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар коментира новия доклад така: „Можем да кажем, че възстановяването е започнало. Цифрите за следващите тримесечия би трябвало да са положителни, в повечето държави очакваме положителен растеж. Преди една година нещата изглеждаха доста по-зле. Сега сме убедени, че възстановяването е започнало. Поне за следващите 6 месеца тенденцията е положителна. Не можем обаче да даваме прогнози за времето след това.”
Икономистите остават силно загрижени за икономическото бъдеще. Възстановяването зависи от частното потребителско търсене, от консумацията – но няма гаранции, че тя ще е достатъчно силна, казва Бланшар. През следващите няколко години потребителите по света ще са травматизирани от кризата. Това важи най-вече за потребителите в най-големия досега пазар: САЩ. Бланшар предупреждава: „Има риск частното потребителско търсене да не набере скорост. Тогава, независимо от другите фактори, ще имаме или повторна рецесия, или много забавено възстановяване.”
Безработицата ще расте
След като през 2009 година световната икономика се сви с около 1 процент, МВФ прогнозира сега, че през 2010 година тя ще се разшири с около 3 процента. Този ръст е обаче много по-нисък в сравнение с растежа в предкризисния период. През по-голямата част от 2010 година развитите икономики ще растат, макар и тромаво, а безработицата ще продължи да са увеличава. По-интензивно ще е възстановяването в държавите с формиращи се пазари, които през 2010 година ще имат 5 процента растеж, движен главно от Китай, Индия и други азиатски икономики.
Едно е ясно: добрите времена от преди кризата няма да се върнат. МВФ прогнозира, че средният световен растеж за периода 2010-2014 година ще е малко над 4 процента, или под нивото на растежа от преди кризата. В еврозоната през 2010 година ще има само 0.3 процента ръст, придружен от 11.7% безработица, което е с почти 2 процента повече от параметрите през 2009 година. Испания ще остане сред най-закъсалите в това отношение европейски държави с прогнози за над 20 процента безработица.
Икономическите реформи - изход от задънената улица
Българската икономика ще продължи да се свива
Европейските държави с формиращи се пазари, сред които е и България, ще имат среден ръст от 1.8 процента през 2010 година. Но икономиката на България, която според МВФ се намира в „тежка рецесия”, ще продължи да се свива; през 2010 година свиването ще възлиза на 2.5 процента. Според МВФ развитието в България зависи много от общото подобряване на световния икономически климат, тъй като то е определящо за обема на българския износ.
МВФ стига да извода, че предишното българско правителство очевидно е игнорирало кризата – според експертите до средата на 2009 година фискалната политика на България не е била нагодена към новия икономически климат. През първите 7 месеца постъпленията са намалели с 10 процента в сравнение със същия период през 2008 година, а разходите са се увеличили с 24 процента. Така фискалният излишък, с който България влезе в кризата, се е превърнал в дефицит. След кризата икономиката на България ще трябва да се преструктурира изцяло, заключава МВФ.
Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-Витцел

България продава АЕЦ
България търси купувач за държавния дял в АЕЦ Белене
София търси инвеститор за "Белене", разбит е педофилски картел с българска следа, Майкъл Шийлдс написа книга за осъждането му в България, Бербатов изпъква с умни ходове - това са някои от българските теми в медиите днес.
Най-често България е цитирана днес във връзка с разбития в Германия канал за производство и разпространение на детска порнография. България е сред страните, до които са стигали пипалата на педофилския картел, и в които са били извършени обиски на жилища. 136 души са разследвани. Не става ясно дали сред задържаните има и българи. Информации по темата поместват днес големите Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, Хамбургер Абендблат, по-малки като Хановер Цайтунг, Шварцвелдер Боте и Вестфален Блат, както и много интернет издания, например Велт онлайн.
България - сред водещите в света по качество на високоскоростен интернет
Криминален е и следващият сюжет, за който пишат много германски издания днес. Той е изграден около двама българи, които от месец юни насам държали насила 26-годишна българка, която, вкл. с бой, принуждавали да проституира. Двамата сводници са задържани, след като полицията щурмувала жилището им в Хамбург. Двамата са стари познайници на полицията, пише Велт онлайн, и издава имената им - Анатолий А. на 38 и Сибелжан И. на 44 години. Единият от двамата веднъж вече е бил екстрадиран от Германия, но тъй като България вече е в ЕС, мъжът се завърнал.
Под заглавие "България продава атомна електроцентрала" Зюддойче Цайтунг пише днес, че българското правителство търси инвеститор за АЕЦ-Белене. Цитиран е министърът на икономиката Трайчо Трайков, който е казал, че ще бъде продаден държавният дял от 51 процента в проекта, държан досега от НЕК. Останалите 49 процента държи германският енергиен концерн ЕрВеЕ, припомня изданието.
БиБиСи съобщава, че съвместно проучване на Оксфордския университет и на испанския университет в Овиедо поставя България в първата девятка на страните с най-качествен високоскоростен интернет. Великобритания е едва на 25 място в списъка от 66 държави. Южна Корея, Япония, Швеция и Литва са начело в тази класация, следвани от България, Латвия, Холандия, Румъния и Дания. Целта на изследването е била да се установи колко бързи са интернет услуги като размяна на снимки, видео връзка чрез Скайп и гледане на видео онлайн. Две трети от държавите се справят със съвременните изисквания, но само първите девет са готови за бъдещи нововъведения, като видео с висока дефиниция, уточнява БиБиСи.
HoldTheFrontPage.co.uk информира, че журналистът от вестник Ливърпул Еко Грег О’Кийф е написал заедно с Майкъл Шийлдс книга за това как футболният запалянко е бил осъден в България и после помилван във Великобритания. Книгата „Моята история” вече е излязла от печат и откъси от нея се публикуват и в Ливърпул Еко, посочва сайтът.
Играта на Бербатов е повод за положителни коментари
Британските медии днес са пълни с добри думи за български футболисти, които играят на Острова. Вниманието отново е насочено към Димитър Бербатов, който снощи помогна за победата с два на един на Манчестър Юнайтед срещу Волфсбург. Бербатов смени контузения Майкъл Оуен и неговото присъствие имаше „драматично влияние” върху играта, като „умните му ходове и далновидни пасове” веднага съживиха Юнайтед, коментира БиБиСи. Индипендънт също пише, че Берба е „инжектирал смисъл в играта” на отбора си, докато Дейли Мирър посочва, че „червените дяволи” са стояли по-добре на терена с българина, отколкото с Майкъл Оуен. Дейли Експрес продължава да се възхищава от умението на друг българин – Мартин Петров от Манчестър Сити, който в понеделник вкара гол срещу Уест Хям. Контузената звезда на Сити, Робиньо, е бил предупреден, че трудно би се върнал в първия състав на отбора, ако Петров запази сегашната си форма, пише вестникът.
Няколко германски издания, между които Ди Велт и Берлинер Моргенпост, поместват днес кратки рецензии за филма на Стефан Командарев по романа на Илия Троянов "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Поводът е премиерата на филма, състояла се снощи в Берлин.
Обобщение по публикации в медиите/ЕЛ/АВ/БУ

Няма коментари: