събота, 17 октомври 2009 г.

ЗЛОТО ПОДЛЕЖИ НА ... КУЛТИВИРАНЕ!

ДА ПРЕНАПИШЕМ ПРАВИЛАТА “НА ИГРАТА” И МЪДРО ДА ВОЮВАМЕ ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО СИ НА ЗЕМЯТА, НАРОДИ!

Човещина, мъдрост, воля = СПРАВЕДЛИВОСТ в землянския ни живот. Човек се ражда с добро, още първият му писък предизвиква радост и е за добро. Злото впоследствие му се насажда, то е нещо изкуствено поддържано във времето и пространството, следователно подлежи на култивиране.

В еволюцията си човекът винаги и единствено се е стремял към това състояние в битуването си. Но дали го е постигал?
За съжаление примерите, опита и състоянието въобще в света на тази изстрадала думичка днес, всекидневно ни доказват, че то (човечеството) никога през епохите, вековете, годините и дните си не е успяло да я постанови в ежедневието си, и така да постигне хармония и баланс между горните думи.
А те са сила. Сила на духа и състоянието на индивида, сила на технологиите и развитието. Просто са могъща и креативна сила в обикновения ни живот. Толкова голяма, че ако бъде овладяна и пренасочена към човешкия разум, тя ще облагодетелства в крайна сметка ИСТИНАТА в живота на всеки един от нас. Тогава тази сила ще се превърне в огнен меч и щит, предпазващи човечеството от Злото и заобикалящата ни лошотия (сриваща се екология, мизерстващи и бедстващи хора и войни, изчерпване на природните ресурси поддържащи баланс на Земята и т.н.). Все пак всичко е въпрос до поддържане ниво на чисто и ясно човешко съзнание.

Впрочем към днешна дата, човечеството май е позабравило що е то многовековна мъдрост, воля и човещина. Понякога, някои си ги спомнят, обикновено когато става много, ама много “напечено” по земята ни, например: възникващи по някакъв си повод и случващи се междудържавни конфликти, вследствие едностранно нарушаване на междуличностни, регионални и международни правила и интереси; възпламеняване огнища на тероризъм – политически и икономически; насаждане сред общностите на бедност и мизерия; деградиращи внушения и действия сред човеците, а в резултат БОЛКА и СТРАДАНИЕ за всеки член от дадено общество.
Описаното до тук определено се свежда до непрекъснатата борба между ДОБРОТО и ЗЛОТО на планетата ни, казано с “две думи”. И тази борба се води непрекъснато през еволюцията ни, без почивки, по всяко време на денонощието, а в днешния ни 21 век и особено ожесточено. Свидетели сме на: ужасяващи кръвопролития; на многобройни жертви сред цивилното мирово население; на заличаване на цели етноси и нации; на труднопреодолими болести, възникнали изкуствено чрез човешка намеса; достигане предела по изхранването на повече от 6 милиардното ни вече население,

и то защото са нарушени екологията ни и правилата в общуването, както между съответните индивиди, така и сред народите. А нарушените природни и междуличностни правила водят или до погиване, или поглъщат много сили и енергия в борбата за преодоляването им. В ежедневието, в битуването си всеки един от нас ги изпитва тези негативи и вреди на гърба си по различни начини. Така ли трябва да стоим и да пазим земния си свят, неспазвайки природен и човешки разум и постижения, и пилеем безмислено духовната си енергия?
А силата на Злото използва бързо и точно този ни умишлен пропуск и ежесекундно атакува СМИСЪЛА на ЖИВОТА. Ние като разумни същества непрекъснато допускаме до себе си зли помисли, намерения и действия, а те спокойничко се наместват и разполагат за дълго време между и в нас, отпорът ни е слаб и незначителен обикновено, следователно сами си вредим в еженевието. Поединично е невъзможно да се справим в такава ситуаци, потребно е просто да се ОБЕДИНИМ срещу злото и злините му.

Представя ли си някой какво би се случило ако човешкият разум, борбеният ни природен дух, проявените помежду ни любов и разбирателство, ведно с мъдрост и воля за добруване си стиснат ръцете, се обединят, дори само между двама души, две нации, два континента, или от всички общности по Земята? Ами тогава Злото ще бъде сломено, детронирано от властния му днешен пиедестал, победено и в крайна сметка изкоренено от земята ни! И това е възможно.

Но първо трябва:
- да се изяви добрата воля и светлата страна на личността;
- да се използва разумно и волево многовековната международна мъдрост;
- да се поставят на първо място добродетелните и полезни природни и човешки качества.
Тогава всичко полезно от и за индивида е възможно да се случи и постигне, защото тогава “правилата” ще бъдат мъдро пренаписани, а решаването на “нещата” ще бъде следствие на разумен обстоятелствен факт. Това не е фантазия. СПРАВЕДЛИВОСТ е постижимо от човечеството волево деяние, първо за да се съхрани живота сега и тук на Земята, което изисква умно обмисляне и осмисляне на настоящето, и второ да се приведе в действие волята и мъдростта човешка. Проста работа. Да се залавяме!

Нели Кирилова

Няма коментари: