петък, 9 октомври 2009 г.

ДРУГИ ИЗВЕСТИЯ ОТ 9 ОКТОМВРИ

ПО НЮЗ.БГ

Отстраниха шефа на Агенцията по вписванията
Досегашният изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева е освободена от длъжност, съобщи БНР.
За момента официално не се съобщава какви са мотивите, с които Митева е освободена от поста.
Очаква се по-късно днес министерството да излезе с официална позиция по случая.

Костов: Дянков, кажи за бюджета, за да не кажа аз
Иван Костов се обърна към финансовия министър Симеон Дянков с молба да изготви, предостави и даде на министър-председателя документ за финансовата рамка за догодина.
По думите му с този доклад премиерът Бойко Борисов трябва да застане на парламентарната трибуна и да спре атаките към кабинета.
Призивът на Костов дойде след като бившият министър-председател Сергей Станишев заяви, че Бюджет 2010 се готви на тъмно и упрекна финансовия министър, че ежедневно експериментира върху нервите на българите и непрекъснато генерира идеи за ръст на данъчното бреме.
Костов беше категоричен, че трябва да се каже на базата на коя авторитетна прогноза какво ще е изпълнението на приходите по консолидирания бюджет, на целия бюджет, всички приходи - и данъчни и неданъчни.
Излезте и кажете, защото ето започват атаките и те ще бъдат все по-силни, защото вие няма да кажете какво точно през тази година ще се случи.
Излезте и кажете, да не казвам аз, защото аз знам какво ще се случи, призова Костов от парламентарната трибуна.

Цветанов: Ведомствата с по-малко пари в Бюджет 2010
Вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изрази несъгласие с твърдението на експремиерът Станишев, бе Бюджет 2001 се прави на тъмно.
В кулоарите на парламента Цветанов заяви, че финансовата рамка за догодина е била представена и предстои събиране при премиера за обсъждане. След това бюджетът ще се разисква на тристранна среща със синдикати и работодатели, ще се обсъжда и в МС, и в парламента.
Запитан дали здравеопазването и образованието ще останат приоритетни, каквито намерения оповести ГЕРБ, Цветанов заяви, че секторът Сигурност също трябва да е приоритетен.
Във връзка с увеличаването на престъпленията, Цветанов категорично каза, че трябва да има сериозно полицейско присъствие, близо до обществото.
Той съобщи, че догодина всички ведомства ще получат може би по-малко пари отколкото досега, тъй като няма наличен финансов ресурс. Прогнозата е, че няма да имат толкова, колкото са изхарчили при предишното управление, добави Цветанов.
Той посочи, че МВР е започнало 2009 година на минус с 19 милиона лева и изтъкна, че служителите трябва да имат вещово доволствие, което възлиза на 23 милиона лева и не е платено. В момента има и социално напрежение сред полицаите, отбеляза още Цветанов. Той каза, че е съвсем основателно, когато нещо трябва да бъде гарантирано и е предвидено в бюджета, то да бъде изпълнено през първата половина на годината.
"Но предишното управление изхарчи парите по корупционни практики и схеми за сериозни инфраструктурни проекти", заяви Цветанов.
Той посочи още, че има неразплатени пари по есенно зимното почистване по договорите на Областните пътни управления в страната.
Неразплатените суми са над 100 милиона лева и затова фирмите не желаят да участват в конкурси, съобщи още вицепремиерът. Той каза, че сега се търси възможност чрез малки обществени поръчки под 50 000 лв. да се постигне пряко договаряне с малки фирмички, които да излязат и да чистят снега.
„Нека Станишев да каже, защо не са платени тези пари и защо сключиха тези договори, при положение, че нямат финансиране и сега ние трябва да прекратяваме договори, които не са започнали, а по тези, които са започнати има неустойки, които държавата трябва да плати", добави Цветанов.
По думите му всичко това е един омагьосан кръг - под законова форма, защото най-голямата корупция е в обществените поръчки. Цветанов заяви категорично, че новото управление трябва да спре порочната практика да се анексират договори за обществени поръчки, с което много кратно се завишават условията от конкурса.
Като пример Цветанов посочи Кърджалийското водно огледало - проектът е започнат 2001 година, 8.7 милиона лева, а в момента се констатира, че там са вложени 77 милиона лева, и Кърджали няма околовръстен път.
Подобен случай е пътят на Велико Търново, където са вложени много средства и момента работата е спряна поради липса на финансиране, добави Цветанов.

Следприватизационният контрол не работил по времето на Станишев
По думите на финансовия министър Симеон Дянков Агенцията за следприватизационен контрол почти не е работила по времето на Станишев.
В отговор на депутатски въпрос той поясни, че не са събрани около 800 милиона лева, натрупани в полза на държавата вземания.
Според него държавата е получила едва около 110 милиона лева.
Едно от действията, предприети от новото правителство за подобряване работата на агенциите, е намаляване броя на членовете на ръководните органи и на Агенцията за приватизация и на Агенцията за следприватизационен контрол, каза Дянков, цитиран от БНР.
В бъдеще ще се види и какво може да се направи по някои от договорите, които реално не се изпълняват, допълни той.

Във финансовия сектор е спокойно, не се очакват изненади
Иван Искров положи клетва пред парламента като управител втори мандат на БНБ.
Той беше преизбран в края на мандата на предишното правителство, въпреки упреците на тогавашната опозиция.След това Искров получи обаче и доверието на новите управляващи.
Като премиер Бойко Борисов не веднъж е изтъквал, че с намерението да преназначи Искров на поста управител на БНР, новото правителство показва приемствеността и оценката си на експертите.
По думите на Иван Искров българската банкова система е добре регулирана и функционира добре.
По негова преценка нещата у нас във финансовия сектор са спокойни и не се очакват изненади.

Барозу не иска силен европейски президент
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се обърна към по-малките страни-членки на ЕС в опит да ограничи ролята на европейския президент - пост, предвиден от Лисабонския договор, предаде EUobserver.
"Съжалявам, но няма подобно нещо като президент на Европа. Ако ратифицираме Лисабонския договор ще има президент на Съвета на министрите. Важно е това да се разбере, защото си мисля, че често се прокрадват определени институционални течения. ЕК няма да приеме идеята президентът на Съвета на министрите да се определя за президент на Европа", заяви Барозу в реч пред Европейския парламент.
EuObserver коментира личната заинтересованост на Жозе Мануел Барозу от намаляване правомощията на европейския президент. Силен президент означава второстепенна роля за бившия португалски премиер, което той не е готов да приеме.
Сред имената, които се спрягат за кандидати за първи европейски президент, са Тони Блеър, Ян-Петер Балкененде, Жан-Клод Юнкер и Фелипе Гонзалес

Фредерик Митеран се защитава по обвиненията в педофилия
Министърът на културата Фредерик Митеран, който отказа да подаде оставка заради полемиката, която създаде книгата му от 2005 г. "Лошият живот", в която той пише за интимни взаимоотношение между възрастен мъж и момчета от Тайланд, се защити пред френската общественост, предаде Евро нюз.
В телевизионно интервю за централната емислия на френски канал той заяви, че е направил "без съмнение грешка, но не и престъпление", пише в. "Льо Монд".
В предаването племенника на бившия френски държавник Франсоа Митеран, признава, че "всеки път съм бил с хора на моята възраст, а най-голямата разлика във възрастта ни е била 5 години."
Фредерик Митеран прецизира, че книгата му "не е вид извинение за практикуване на секс туризъм в Тайланд, а описание на ада, който цари там".
В предаването министърът на културата заявява, че е хомосексуалист, но това не трябва да се бърка с педофил. Той каза още, че хората които са го обвинили в подобно нещо "трябва да се срамуват от действията си".

„Газпром" пуска французи в „Южен поток"
Френската енергетична компания Electricite de France (EDF) има интерес да се включи в проекта „Южен поток".
Преговори за това може да се състоят още този месец, съобщава агенция Новости, като се позовава на информация на Александър Медведев, директор на износа на руския гигант.
Компанията е потвърдила първоначалния си интерес, и вече са планирани преговори. Влизането на такъв крупен и авторитетен партньор би донесло стабилни позитиви за проекта", коментира Медведев.
Проектът „Южен поток" се реализира на паритетен принцип от „Газпром" и италианската компания Eni. През май месец „Газпром" подписа пакет от документи, касаещи дългосрочно реализацията на проекта с България, Гърция и Сърбия.
Припомняме, за първи път за интереса на французите стана ясно в средата на септември месец.
Според изявления на директора на руския гигант Алексей Милер интерес проявяват и Турция, Румъния и други страни. Според проекта мощността на газопровода ще достигне до 63 милиарда кубически метра газ годишно и трябва да влезе в експлоатация през 2013 година.
Electricite de France прояви интерес и към друг проект на „Газпром" - „Северен поток", който е съвместен в Германия.
От своя страна Александра Медведев обяви, че „Газпром" планира да влезе в проекта Elephant, който се реализира от Либия и италианската Eni. По думите на Медведев, няма основателна причина до края на годината това да не стане

Нашумелият процес за измама в семейство Астор приключи
Антъни Маршал, син на милионерката и филантроп Брук Астор бе признат за виновен по обвинение в измама на майка си, в най-големия обществен процес на Ню Йорк от години, предаде АП.85-годишният Маршал получи 25 години затвор заради кражба и конспирация и пропиляването на 200 милиона долара от Астор, когато богатата наследница и благотворителен доайен вече е страдала от деменция малко преди кончината си на 105 години.
Маршал Астор е награждаван с "Тони" за мюзикълите си, поставяни на Бродуей.Съдебните заседатели взеха решение на 12-я ден от разискването на маратонския процес, който включваше почти всички важни обществени фигури в САЩ, отбелязва изданието

Прабаба на Мишел Обама струвала $476
Прародителите на съпругата на американския президент Барак Обама са били роби, принадлежали на американци от щата Джорджия.
Родословното дърво на първата дама е пример за това колко сложна е историята на САЩ, коментира Ню Йорк Таймс.
Пра-пра-пра-прабабата на Мишел Обама се родила във ферма в Южна Каролина. Не е ясно кои са родителите й.
През 1850 година нейният собственик написал завещанието си.
Сред лопатите, косите, покривките, тенджерите и добитъка, които завещавал на далечните си роднини, била и 6-годишна робиня, оценена на 475 долара. Тя фигурирала в документите само като „негърско момиче Мелвина".
6-годишната Мелвина се пренесла с новите си собственици в Джорджия, където още като тийнейджърка родила син от неизвестен бял мъж.
От тук тръгва родословното дърво на настоящата първа дама на САЩ, отбелязва Ню Йорк Таймс.
До момента от Белия дом не са коментирали изследването на родословието на жената на президента.

Шамани се молят за бременната жена на Абрамович
Шамани от Чукотка се молят духовете да пазят нероденото бебе на милиардера Роман Абрамович, съобщават световните агенции.
Те са се събрали след като чули, че приятелката на Абрамович Даря Жукова е бременна.
Жукова в момента е в седмия месец, а шаманите молят духовете да я пазят в това "специално и сериозно време".
Абрамович направи много за хората в Чукотка, казва Дмитрий Войводин, академик, който изучава ритуалите на шаманите.
"Те са благодарна група от народа на Чукотка, с които са се отнесли добре", добавя той.
Руският милиардер Роман Абрамович, който притежава футболния клуб Челси, беше губернатор на Чукотка между 2000 и 2008-а година. Той е инвестирал най-малко 1 милиард долара от личното си богатство за облагодетелстване на арктическия регион.
Миналата година беше избран за говорител на местния парламент.
Докато Жукова отказа публично да съобщи какъв ще е полът на бъдещото й дете, в руски вестници се появяват сведения, че то ще бъде момченце.
Руският Експрес Газета се позовава на шаман, който твърди, че Абрамович ще има син и той ще се роди в неделя.

Иранец е осъден на смърт за протест срещу Ахмадинеджад
Иранец беше осъден на смърт за това, че е организирал протести срещу преизбрания президент на страната Махмуд Ахмадинеджад.
Това съобщава в. "Гардиън", като се позовава на опозиционни ирански сайтове.
37-годишният Мохамед Реза Али Замани е първият човек, осъден на смърт за безредиците през юни тази година. Той призна, че е участвал в заговор срещу ислямския строй в републиката, както и съпричастност към Монархическия комитет на Иран, когото властите считат за терористична организация .
Според обвинението Али Замани се е срещал с американски военни в Ирак, които са го научили как да произведе химическо оръжие. С помощта на това оръжие иранецът е трябвало да извърши покушения над високопоставени чиновници.
Освен това, той е признал, че е разпространявал на компакт дискове "антирелигиозни и политически" книги, вкл. и "Сатанински строфи" на Салман Рушди.
Според привърженици на осъдения той е направил самопризнанията под натиск. От Монархическия комитет на Иран заявиха, че Али Замани е работил само в тяхната радиостанция, но няма отношение към организацията на погромите.
До този момент повече от 100 души остават в ареста след безредиците в Техеран.
Масовите погроми започнаха след като беше обявено, че Махмуд Ахмадинеджад е преизбран за втори президентски мандат в Иран. Политическите му съперници обявиха, че резултатите от изборите са били фалшифицирани. По официални данни са загинали не по-малко от 19 участници в протестите.

ЕК ще изпробва на пазара мерките на Microsoft за браузърите
Европейската комисия обяви, че ще търси мненията на потребители, производители на софтуер и компютри за мерките, предложени от Microsoft за справяне с въпроса с конкуренцията по отношение на браузъра на компанията, предаде "Ройтерс".
В изявлението си Комисията заявява, че заинтересуваните страни разполагат с време от 9 октомври до 7 ноември, за да коментират мерките, предложени от американския софтуерен гигант.
"Предварителното мнение на Комисията е, че ангажиментите, които Microsoft предлага да поеме, действително ще отговорят на нашите тревоги", каза на брифинг в Брюксел европейският комисар по конкуренцията Нeли Крьос.
"Надяваме се, че ще можем да вземем решение до края на годината", допълни тя.
Предложението на Microsoft ще позволи на всички сегашни и бъдещи потребители на Windows сами да избират браузър, а компанията няма да може да принуждава производителите да използват Internet Explorer.
Крьос обясни, че това ще има пряко и незабавно влияние върху пазара, като добави, че предложения ангажимент ще остане в сила за пет години.
Брад Смит, главен адвокат на Microsoft, заяви в съобщение: "Днешното решение е важна стъпка напред, която затваря един период от 10-годишни правни проблеми в Европа", пише Information Week.


ПО КОРИТАРОВ

ХЪРВАТСКИ БЛОГЪР ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗАРАДИ КОМЕНТАРИ
Хърватска е първата европейска страна, в която блогър влиза в затвора. За клевета на 20 дни лишаване от свобода е осъден блогърът Дамир Финтич.
Хърватският журналист и блогър ще прекара 20 дни в затвора, заради публикации в блога си. Kaкто разказва Monitor.hr, Вуковарския окръжен съд констатирал, че блогърът е виновен за клевета срещу бившия кмет на града . Предмет на съдебния процес са много коментари на Финтич и други хора в блога vukovarac.net, чийто администратор е самият той.
Подписаният с псевдоним анонимен автор на спорната публикация твърди, че бившият кмет има много неясни сделки с недвижими имоти. А чиновникът завел три наказателни и граждански дела, отнасящи се до различните части на текста. По време на разследването блогърът настоявал, че не е свързан с написаните статии, които според прокуратурата са клевета и съдържат обиди към бившия кмет, неговите приближени и жена. Освен това, блогърът е казал, че е заличил всички коментари по текста, които може да бъдат сметнати за обидни.
В крайна сметка Финтич е осъден на глоба, която той не е в състояние да плати, защото е почти разорен след много години на съдебните спорове. На 27 октомври той ще влезе за 20 дни в затвора.
Така Хърватия е в първата европейска страна, в която блогър получава затвор за писането си. Своето възмущение по повод обвиненията срещу Финтич изрази друг известен хърватски блогър Марко Ракари . „Ние ще се превърнем в първата европейска страна, която вкарва блогъри в затвора. Никъде в демократичния свят хората не са осъждани на затвор за клевета „- отбелязва той. А по различни въпроси семейството на бившия кмет на Вуковар е завело десетки дела срещу блогъри и журналисти.

УБИТАТА АННА ПОЛИТКОВСКАЯ-СИМВОЛ НА ПРЕСАТА, КОЯТО Е В ОПАСНОСТ
Застреляната преди три години в Русия журналистка Анна Политковская е символ на печата, който е в опасност. Подозренията, че към убийството на Политковская – между другото, то все още не е разкрито, е съпричастен Кремъл, все още не са разсеяни, а журналистите в Русия често се сблъскват с тормоз и насилие, когато опитват просто да си вършат работата, казва Фред Уиър, кореспондент на „Крисчън сайънс монитор“. Според Павел Гутионов от администрацията на Съюза на журналистите на Русия, през последните 15 години в Русия са убити повече от 300 журналисти. На двама представители на международната организация „Репортери без граници“ органите на Русия не са издали визи за да дойдат на срещата в памет на Политковская, пише вестникът.
„Политковская беше един от малкото руски журналисти, които отразяваха бруталната война в Чечения,“ – пише авторът, като припомня, че през последните месеци в републиката няколко защитници на човешките права са били убити, включително и близката приятелка на Политковская -Наталия Естемирова, а няколко активисти бяха принудени да напуснат на републиката.
Много от приятелите и колегите на Политковская вече са загубили вяра, че справедливостта ще бъде възстановена, но журналисти от „Новая газета“ провеждат свое собствено разследване. Тази седмица, редакторът Сергей Соколов заяви, че убиецът Рустам Махмудов се крие, според него, в страна от ЕС.
От 1993 не са разкрити никакви убийства на журналисти, заради професионалната им дейност. Аз не мисля, че властите ще накажат сами себе си. В Русия журналистика е в катастрофално състояние, а и няма никаква надежда за промяна „- заяви в интервю за вестника Олег Панфилов, директор на независимия Център за екстремна журналистика.
ИЗТОЧНИК: The Christian Science Monitor

ГЕНОЦИДЪТ Е ЗАБРАВЕН : АРМЕНЦИТЕ СА В УЖАС ОТ СЪГЛАШЕНИЕТО С ТУРЦИЯ
За ужас на милиони арменци арменският президент Серж Саркисян (на снимката) възнамерява да се съгласи да подпише протокол в събота с Турция за възстановяване на дипломатическите отношения, което предполага нови търговски отстъпки и удовлетворяване на петролните интереси, пише „Индипендънт“. По този начин най-важното изискване – Турция да признае геноцида на арменците през 1915 г. – няма да бъдат удовлетворено, се казва в статията. Всяка година излизат нови доказателства за масовото етническо прочистване през миналия век и всяка година Турция отрича геноцида, казва кореспондентът Робърт Фиск. В Бейрут в хотела, където се е настанил Саркисян, хиляди арменци протестираха срещу споразумението.
„Ние никога няма да забравим“, „Историята на Армения не е за продан“, – пише на техните транспаранти.
Тъжната истина е, че 5,7 милиона човека от арменската диаспора, пръснати из Русия, САЩ, Франция, Ливан и други страни, са потомци на западните арменци, пострадали от жестокостите на турската Османската империя през 1915 година.
Малката съвременна Армения с население от 3,2 милиона души, живеещи сега на територията , някога наричана Източна Армения, сега е бедна и корумпирана държава с жалко подобие на демокрация.
Тя разчита на милостта на богатите си роднини в чужбина, сред които Саркисян изпълнява, пише авторът, своята безнадеждна мисия в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Бейрут и Ростов на Дон, за да убеди диаспората да подкрепи предстоящото споразумение.
„Когато министрите на външните работи ( на Армения и Турция) стигнат до подписване на протокола в Швейцария в събота, се надяваме, че от техните писалки няма да потече кръв“ – завършва статията на Робърт Фиск.
Източник: Independent

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Голотиите на БСП лъснаха в „Мулен руж“, Първанов готви зад сцената нов фокус
БСП може да е претърпяла тежък удар на изборите и формално да изглежда слаба опозиция на управляващите. Но не и на себе си – опонира си мощно.
Борбата на БСП срещу БСП става все по – ожесточена и това изобщо не е вътрешнопартиен въпрос. Потокът от публични изяви на публично изявени червени дейци започна да върти на бързи обороти острите камъни, които явно няма да мелят брашно заедно.
В червената мелница ( „Мулен руж”) попада, макар и засега мимоходом, свещеното име на Георги Първанов. Румен Овчаров, шефът на най – голямата партийна организация, софийската, днес се изказа за него презрително като за фокусник, който извадил от ръкава си Станишев преди 8 години.
С това Овчаров се обозначи отново като противник и на Румен Петков ( а тъкмо ги заподозряха, че се били помирили), който пък в медийните си изяви демонстрира почтителност към същия този Г.Първанов.
Вкупом обаче, макар и по различни причини, двамата видни партийни дейци Овчаров и Петков ( общото между които също е и в това, че бяха принудени да напуснат министерските си постове в кабинета „Станишев”), призоваха вече открито партийния си лидер да се откаже от борбата за запазване на поста. Овчаров се закани да каже на самия конгрес неща, за които досега е мълчал. И Петков изръмжа подобно обещание.
Това е съвсем схематично част от диагнозата на ( иначе оздравителното за България) заболяване на БСП, която съвсем не се изчерпва с тези няколко примера. Но и те са достатъчни, за да се види мащабът на явлението, минирано с очаквания за истински разкрития.
Именно за тях, за разкритията става дума, когато казвам, че проблемите на БСП не са партиен въпрос.
Точно червената мелница върти в момента пред очите на медиите справката за корупционни схеми, с която е бил запознат премиера Станишев преди година (обвиняваният в нея Румен Петков атакува Станишев като лъжец, ако продължава да отрича, че е знаел за нея с презумпцията, че не е предприел нищо именно защото била гнусна).
Според самата справка, която сайтът e-vestnik днес публикува в оригинал, президентът Първанов също е бил сред нейните ползватели. Бил е запознат лично с някои доказателства. Но също не си е мръднал височайшия пръст ( това вероятно, не без основание, се схваща от обвинените в корупцията , като жест на солидарност с тях).
Медиите, които уж налитат на червено, съвсем не приличат на разярен бик. Чудят се какво се случва, чия страна да вземат. Властта обаче не дава да се разбере каква е правилната позиция. Самият Бойко Борисов е посочен във въпросната справка като един от получателите на големи пари от производител на алкохол, но Румен Петков нарече това клевета, защитавайки така косвено себе си като главен „герой” в справката, която определи като „бълвоч” .
Ами сега? Как медиите да публикуват твърденията на един от клановете в БСП срещу другия при явното преплитане на интересите на големи рекламодатели с техните интереси?
Станишев, при доказване на престъпното му бездействие срещу сигнала за корупция, е лесен – него вече го жертваха. Обаче Г.Първанов си е на мястото и загадъчно мълчи в ложата, от която зяпа голотиите на другарите и другарките, участници в представлението в „Мулен руж”. Като гастролиращ фокусник при предишно шоу на тази сцена той наистина извади от ръкава си Станишев, с когото сега храни вълците. Сигурно отново крои някой номер.
Няма да се учудя, ако предизвика някой пожар за замитане на следите (този фокус вече ни го демонстрираха в буквалния смисъл с партийния дом ). Тогава ще стане интересно как ще реагира „пожарникарят” в съседната сграда.

Пловдивският кмет между лъжата за Хилари и реалността около Давид Черни
Премиерът Бойко Борисов е изразил желание да се срещне лично с чешкия художник Давид Черни в неделя в кабинета си в МС. Очаква се скандалният артист да пристигне в България в събота, за да вземе участие в откриването на изложбата „Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса”. Това съобщи за Frognews.bg кураторът на експозицията, пловдивският художник Емил Миразчиев.
Бойко Борисов лично се свързал с Миразчиев след негово интервю в сутрешния блок на Нова тв „Здравей, България”. Миразчиев коментира като скандална проява на тоталитарно мислене и на политическа намеса в изкуството решението на пловдивския кмет Славчо Атанасов да забрани достъпа на Черни до общинските сгради в Града на тепетата. Наказателната мярка е хрумнала на градоначалника като израз на възмущението му за вече прословутата инсталация на Черни „Ентропа”, с която символично бе ознаменуване временното председателство на Чехия на ЕС.
Не знам дали премиерът Борисов сам се е сетил за необичайния ход, или някой го е посъветвал, но предотвратяването на нов скандал с демонстриране на национални ( ако не националистически) комплекси на институционално ниво е добро решение. Следват обаче някои въпроси за вътрешнополитическа консумация, наблюдавани същевременно под лупа от външния свят.
Напримей как ще реагират патриотите, националистите, защитниците на българщината (или както искате ги наречете), които харесват, ценят, славят ( както искате го наречете) Бойко Борисов. Ами сега? Те се точеха да се изправят срещу чешкия враг на всичко най – съкровено българско и да си върнат поне малко от помръкналия блясък на площадния крясък, който затихна до шепот откакто ГЕРБ зае патриотичната ниша в публичното пространство, а дразнителят ДПС мина в нелегалност. „Атака” се сви под санитарния минимум на 4-те процентна за прескачане на парламентарен праг.
Нещо се мъти и във ВМРО. Тъкмо се чуха хъшовски възгласи столът на лидера Каракачанов да бъде отнет и на него да седне ( евентуално) пловдивският кмет Славчо Атанасов и ето че сега на потенциалния кандидат да оглави вътрешния преврат ще му се наложи да преглътне още едно унижение, което не го показва в особено героична светлина.
Още едно ли? Ами да. Спомнете си ентусиазма на пловдивския кмет по приютяването на енергийния форум под егидата на Г.Първанов. Двамата дори обикаляха пловдивските хотели да оглеждат къде да настаняват близкоизточните крале и северноизточните олигарси, начело със самия самодържец Путин.
Когато се оказа, че градът под тепетата е под стандартите за домакинска роля в такова мегаломанско „мероприятие”, пловдивският кмет опра пешкира. Изпадна в унизителното положение да си мълчи, когато му приписаха вината за провала. Нещо повече, пришиха му и самоинициатива за плъзналата в централните вестници тъпа клюка, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън щяла да се любува на Пловдив като гост на форума.
Няколко дни официозите в София ( за пловдивските не знам) се надпреварваха да фантазират как Хилари и Владимир (Путин) едва ли не под ръка ще припкат по сокаците на Стария град . Вестниците на ВАЦ в люто състезание със „Стандарт” се надпреварваха кой да опише по – красиво въображаемото ковьорче с надпис „Хилари и Владимир в Пловдив”.
Накрая вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви в радиопредаване, че никой не е канил г – жа Клинтън и тя няма да ни посещава. Енергийният форум, станал междувременно отново(!) софийски, вече се очертаваше като провал и Калфин се опита да омаловажи предварително този факт. За гафът бил виновен Славчо Атанасов, отсече министърът.
Пловдивският кмет премълча, с което прие да служи за боксова круша на силните на деня. Ако беше вярно, че той си е измислил въображаемата визита на г-жа Клинтън, трябваше поне да обясни логиката на тази фантазия.
Сега новият силен човек му нанася пореден удар по реномето, като нарича презрително решението му да се бори с един гостуващ художник „самоинициатива”( т.е. не е питал за разрешение централната власт- можеше да употреби и думата „самоуправство”).
Реномето ли? Има ли г – н Атанасов собствено такова, или се крепи на президентско – олигархичния гръб, който му беше подложен, за да се покатери на върха в Пловдив?
Още по – унизително е за него ( ха на бас, че ще го преглътне!), че вместо да се радва на компанията на г – жа Клинтън, Славчо Атанасов ще трябва да вдигне „блокадата” ( и бялото знаме) пред чешкия художник, но и пред здравия разум. Последното е една хубава новина.
После върви разправяй, че насила хубост не ставала!

Клек(н)ало
Ако ставаше с декларации и клетви, щях да се включа в хора на декларативно заклеващите си и да се опитам да декларирам патриотизма си. Щях да ви се закълна в него по най – атрактивния начин, на който съм способен.
Но няма как да надвикам конкуренцията. Тя се точи да упражни правото си възмущение срещу чешкото чудовище Давид Черни. То не само дръзна да ни обозначи като тоалетно клекало на картата на Европа ( подло наречена за заблуда на правосъдието при евентуален процес за оклеветяване „Ентропа ) , но дори има наглостта да прекрачи нашата ( държавна) граница и тази на търпението ни.
Знам, знам, не ви казвам нищо ново. Но старото, което няма нужда да ви казвам, е поводът за още една реплика по дупликата на измисления проблем с чешкия авангардист Давид Черни и ариегардния му клозетен поглед към България.
Чувството му за хумор е клек(н)ало, застинало на едно ниво, което би трябвало да отразява далечното ни минало. А дали е минало? Да не задълбавам в клозетната фактология, че и без това по европейски критерии положението ни е ако не клек(н)нало, то доста намирисващо.
Този заядливец Черни изглежда ни разказва вица за пияния, който се изненадал, че при надписа „жени” зад вратата го очаквал клозет. Май зад табелата НРБ той е открил клозет, а ние сме изненадани и възмутени.
На впечатленията му от детството, очевидно фекални, отговаряме с наши. Те са уж зрели, но „фатални” ( по адрес на чехкините).
Бай българския джентълмен припомни с похотлива усмивчица за чехкините по нашето море като контрапункт на предизвикателството с клек(н)алото. Кой да му опонира, че разкрепостените ( по стандартите на някои крепостни селяни ) чужденки са консумирали по своя воля за собствено забавление наличния по време на ваканцията им мъжки материал, който в България си беше 99 на сто български.
Обаче на тази „войнишка раздумка” чух да приглася в ранни зори в националния телевизионен ефир и една личност от женски пол. Тя обяви самодоволна ( от своето остроумие), че нямало да каже, как били наричани чехкините по нейно време по нашите морски курорти, защото била възпитана. Интересно, тя пък откъде знае (нищо , че била набор на Черни) какво били правили чехкините по нейно време? Да не би да е гледала през някоя ключалка, или просто се доверява на простаците, които обичат да се хвалят с креватните си подвизи?
Не знам. Обаче знам, че става дума за уж високо самочувствие, което е клек(н)ало.

Оперативно интересна държава
от Иво Инджев
Като чета новините за обвинени или осъдени „звезди” на криминалния небосклон в чужбина, свързани с България, направи си мисля, че в борбата срещу престъпността сигурно има не само „оперативно интересни лица” ( повечето от научиха този поетичен термин от устата на бившия шеф на МВР Румен Петков), но и оперативно интересни държави. За съжалени изглежда нашата държава е такава в очите на някои свои посестрими.
Нямаше да се влияя от мнението на някакви си чужденци, ако то не съвпадаше с…нашето. Какво струва например зле прикритото британско презрение към ефективността и справедливостта на българския съд, демонстрирано при незачитането му по случая „Шийлдс”, ако и у нас съдът не се радваше на същата, ако не и на доста по-лоша репутация .
Както вече писах, медиите пропуснаха да отбележат една мимоходом подхвърлена реплика на бившия ни премиер Станишев в телевизионно интервю. Той заяви, че не се решавал да съди за клевета определени издания защото знаел как работи българския съд.
А той ли не знае, наистина!?
Оперативно интересни лица, като британския милионер Уорън с богата затворническа биография в момента е заловен да внася от България …кокаин. Не че е произвеждал кока тук. Внасял я в България ( явно мястото е подходящо за депо като едно село без кучета) и от нашата гара разпределителна я прехвърлял за консумация на доста по-богатата британска публика. Изхитрил се е да разтваря кокаина в българско вино и така да го транспортира в големи количества до острова, където го извличал обратно. Докато не го извлекли от дома му с белезници ( нищо , че състоянието му се оценява на 300 милиона паунда, там такива хора са „досегаеми” за закона).
Въпросът за нас, ако оставим настрана самият арест на такъв „тузар” ( което у нас просто не се случва) би трябвало да е: защо изобщо е избрал българската райска земя за тази операция? И как така е изнасял с лекота големите количества наркотик, които явно със същата лекота е внасял в България?
Друго оперативно интересно лице с оперетно поведение по стадиони и от местни медийни трибуни, което загази с правосъдието в чужбина, е фамозната сръбкиня Цеца Величкович. Сега за нея в Белград валят обвинения за широко мащабна престъпна дейност в различни държави, включително в нашата оперативно интересна България.
Праисторическият прототип на българския т.н. поп фолк не веднъж се е извявявала като балканската Мадона у нас, но се оказа, че е имала и друг предмет на дейност – незаконни трансфери на футболисти. Как мислите, дали това е ставало встрани и извън практиката на организираната престъпност в България?
Изобщо не е вярно, че има несъвместимост между „правосъдие” и „българи”. Според в. „24 часа” само в испанските затвори през юни е имало 229 българки граждани и 80 на сто от тях излежавали присъди за трафик и разпространение на наркотици.
Не е много приятна тази тема, но пък е приятно да се види, че България не живее в изолация. Ако не успеем да свършим нещо, други компенсират пропуските ни. Което е оперативно интересен факт за качеството на управленците, които си избираме ( и на избирателите, които ги посочват).
Изводите остават за нас, но и за тях- за чужденците, които ни вършат работата. И нищо чудно, че изводите им са такива, каквито няма как да ни харесат.

Няма коментари: