понеделник, 12 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 12 октомври 2009

ПО НЮЗ.БГ

Саркози обеща да помага за АЕЦ "Белене"
Френският президент Никола Саркози е поел личен ангажимент да съдейства на България за строежа на АЕЦ „Белене". Това стана ясно след срещата му с премиера Бойко Борисов в Елисейския дворец, съобщи БНР.
Саркози е обещал да провери какво може да се направи и от къде може да се намери финансиране за проекта.
По думите на Бойко Борисов френският президент е обещал също така да каже "дали това, което България строи е сигурно и няма ли да се наложи да бъде затворено например след 10 години".
По темата „Белене" Борисов подробно е запознал Саркози с това, че България е изправена пред свършен факт - вече има избрана технология, похарчени са пари и от тук на сетне проектът трябва да се спасява.
Никола Саркози е поел и личен ангажимент Франция да стане водеща страна по отношение на допълнителните компенсации за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ.
Другата тема , която Саркози и Борисов са обсъдили, е темата за френските корвети, които България отказва. По-рано българският премиер разговаря по въпроса с френския си колега Франсоа Фийон.
След срещата в Елисейския дворец стана ясно още, че белгийските фрегати, които са на въоръжение във ВМС, ще се ремонтират от Франция, но след 2011 година.
Париж ще съдейства на София и за по-бързото усвояване на парите от еврофондовете, както и за увеличаване с 4 месеца на срока на договорите по Шенген, оповести още премиерът Борисов.

2 часа митничари решават тест за компетентност
Без усложнения и спрямо предвидения график е протекъл навсякъде в страната първият ден от теста за професионална компетентност на митническите служители от специализираната администрация.
Квесторите са отчели минимален брой неявили се, съобщиха от Агенция "Митници", цитирани от БНР.
Най-много отсъстващи - 10 процента е имало в София, където тест държат и най-много митнически служители - 260 на ден.
30 минути са били достатъчни на най-подготвените да попълнят теста, а на всички са били предоставени два часа. Последните тестове са на 14-и октомври

Решават колко струва на София общинско предприятие за чистота
До края на седмицата ще стане ясно колко ще струва на София създаването на общинско предприятие за чистота, предаде БНР.Столичната община е възложила изработването на финансова обосновка.
Крайното решение дали да има такова предприятие пък ще бъде на Столичния общински съвет, тъй като ще бъдат необходими доста пари.
Идеята е общинската фирма да чисти идеалния център на София, а крайните квартали да бъдат поверени на частна фирма.

Бургаско село на тъмно след голяма кражба на кабели
Неизвестни лица са откраднали 300 метра кабел, захранващ уличното осветление в бургаското село Черно море.
Отделно са били свалени и надземни проводници на EVN.
В резултат на това на тъмно са останали 25% от селището, включително районът около местното училище.
Възстановителните дейности вървят бавно, тъй като апашите са атакували електропреносната мрежа на три различни места, съобщават от община Бургас

Социалният министър с три въпроса към Масларова
Очаква се дефицитът в бюджета на социалното министерство тази година да бъде 97 млн. лв., съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Той каза, че ще трябва бившите управляващи, включително предшественичката му Масларова, да обяснят
защо са договорени по „Красива България" проекти със 7,4 млн. лв. повече от заделеното в бюджета;
защо предварително е изхарчен бюджетът за хората с увреждания
защо за обекта в Стара Загора са похарчени над 20 млн. лв.
Тотю Младенов каза, че от началото на мандата на новото управление в социалното министерство се правят проверки от Икономическа полиция за дома в Стара Загора, за „Русалка", дадени са на прокуратурата докладите за „Красива България" и множество сигнали за преразпределението на средствата.
„Ние не сме компетентния орган, който издава присъди. Има си компетентни органи, които проверяват и се произнасят", каза Младенов.
По отношение на бюджет 2010 социалният министър съобщи, че за сега се очертава парите да бъдат с 385 млн. лв. по-малко и каза, че дискусиите ще продължат.
Той представи новата директорка на „Агенцията за закрила на детето" - Надя Шабани.
Тя заяви, че ще насочи усилията към подобряване на координацията между институциите по отношение на политиките за децата, а също и за мониторинг, контрол и защита на правата на децата.
Изпълнителният директор на главната инспекция по труда Румяна Михайлова съобщи, че продължават проверките за спазване на изискванията и че в консервни предприятия и производства на вина са осъществени 37 проверки, като са установени 228 нарушения и са съставени 12 акта за сериозни нарушения на трудовите правоотношения.
Повечето нарушения са забавено изплащане на възнаграждения. В някои случаи от 4 до 6 месеца, съобщи тя.

Време е за политика на бъдещето!
News.bg публикува текстовете ви без редакция...
Преди да премина към изложението си, трябва да направя уговорката, че настоящето мнение изказвам не от позицията на политически компетентен анализатор, не от позицията на партийно пристрастен деец, а от позицията на обикновен гражданин и средностатистически човек. Причина да развия този критичен коментар е прекрачената граница на обществена манипулация и тестване за търпимост на населението от страна на новите управляващи.
Добилите чутовна слава сто дни политическа толерантност вече са към своя край. И макар тази идея сама по себе си да предполага съставяне на равносметки след пълното завършване на този цикъл, то аз ще си позволя да изпреваря малко времето. Допускам това своеволие, защото е очевидно, че ситуацията в края на този период, няма да е по-различна от днешната, която изобщо не е по-различна от онази от първите дни управление.
Вече всички разбрахме, че кабинетът Станишев е отговорен за бедите на света, че в рамките на четири години е работено изцяло срещу държавата, всеки закон е обслужил партийни или интереси на различни обръчи фирми, оронен е непоправимо имиджът на страната пред ЕС и чуждестранните ни партньори, парите са профукани за политически цели и т.н. Дали лансираната теза за Виновникът е подкрепена фактологически е трудно да се каже.
Когато човек или дадена политическа сила притежава най-невиждания в «демократичната» история на страната медиен комфорт, е лесно да се манипулира общественото мнение чрез почти хипнотично повтаряне на едно и също твърдение. Безспорно спекулации, кражби, корупция и т.н. е имало. Дори самият Станишев едва ли би го отрекъл.
Но обвинението по разоряване на цяла една държава и довеждане на народа едва ли не до ръба на оцеляването парадоксално контрастират с очакванията на електората за разкрития на неправди от същите мащаби, а не на кокошкарските «разработки» по развързването на две бе-ем-вета със звучен цвят, неплатени осигуровки от няколко футболни клуба и още 1-2 далавери за жълти стотинки.
Убеден съм, че такива скандални разкрития с неизгодни сделки можем да направим и в Столична община при един съвсем повърхностен одит. Очевидно големите новини се отлагат във времето, с което гарантирано един друг въпрос ще добива ескалираща популярност: успя ли тази политика на «обвиненията и оправданията» да създаде условия за лека подмяна на ръководните кадри на всяко едно ниво от държавния, а и от частния сектор? Друг основен въпрос на фона на така идеализираният вече 20 години преход към капиталистически ценности е дали пълното институционално завладяване не противоречи леко на декларираните демократични идеали.
Всичко това обаче е от второстепенно значение. Защото основният въпрос, който вече вълнува обществото (или поне мен в частност) е какво следва оттук нататък. Приемаме, че Станишев е големият виновник. Сочим го с пръст, порицаваме го обществено, ако някой изнамери доказателства ще го и осъдим. И не само него, а и Царя и Ахмед и всеки от «порочния кабинет».
Спокойно вече! Постигнахте целта си. Опозицията е сломена. Опозицията е раздирана от вътрешни конфликти. Няма да ви пречат нито да управлявате, нито да си осигурите втори мандат. За това можете да си попречите единствено вие. Но фокусът на нашето и вашето внимание е редно да бъде пренасочен вече в една друга равнина. На дневен ред са други въпроси с приоритетно значение, обобщени най-общо като «какво ще направи правителството, за да ни изведе от кризата и как ще съхрани този тренд на повишаващ се стандарт... ако той изобщо започне!? Защото то (правителството) бе рицарят на белия кон, който обещаваше промяната.
Но на мен рицар, който само да се оправдава за неуспеха си, не ми трябва. Още когато си избрахте да играете голямата игра знаехте в какво състояние ще заварите държавата. Ако нямате потенциала да се справите, дайте път на тези, които са склонни да носят политическа отговорност. Вече е време да конкретизирате своите антикризисни мерки и планове за развитие на икономиката. Да ги заявите ясно публично и да започнете да ги прилагате... освен ако не са свързани с ощетяване на и без това бедния народ с допълнителни данъци, акцизи, такси, повишаване на цените и т.н.
Защото да увеличаваш разходното бреме на населението по време на криза са най-нетрадиционните антикризисни решения, за които съм чувал. Търпимостта на хората има своите граници. А след само още няколко месеца управление няма да има на кого да бъде прехвърляна вината. Така че стига сте рязали триумфално ленти по заводи и бараки (по ирония на съдбата започнали строеж при едно друго правителство), а действайте.

Соларна криза
News.bg публикува текстовете ви без редакция...
Представете си, че сте модерен човек ползващ всички, или повечето блага на 21 век и изведнъж света ви се обръща и се връщате в 1970 година, но без да сте подготвен за това. Или пък още по-назад, в 50-те години, 20-те, или направо в 19 век.
Как ще реагирате? Как ще реагират хората около вас, близките ви, политиците, банкерите и пазарите? Смятате, че не е възможно ли? Въпроса е не дали, а кога това ще се случи. Представете си следната ситуация: Излизате от работа и искате да се обадите на жена си, а вашият мобилен телефон или не иска да работи, или се чува само отчайващо пукане и пращене, или пък ви свързва с други абонати, но не и със съпругата ви! Зарязвате опитите си и отивате до близкия банкомат, за да изтеглите пари за вечеря.
Банкоматът обаче не работи! Отивате до друг, той работи, но вместо исканата от вас сума от 50 лева, изплюва 400, след което на порции започва да бълва пари, докато те не свършат в търбуха му. Ще сте изумен, нали? Изумлението ви обаче няма да свърши до тук. Изведнъж усещате, че светът около вас не е същият!
Светофарът на познатото старо кръстовище не работи, няколко нови автомобила са запречили улицата, а собствениците им се суетят безпомощно около тях. Пристигналият полицай се опитва да се свърже с колегите си по радиостанцията си, но отново безполезно. Гледате известно време суматохата, а после бавно тръгвате към къщи, а светът около вас е все по-странен.
Спрели по платното автомобили, изнервени или учудени лица на хора, опитващи се да се свържат с пътна помощ или близките си. Уплашени погледи. Влизате в близкия супер, решил да пазарите вечерята, пълните количката си и решавате да платите на касата с карта.
Невъзможно! Картата показва, че нямате наличност или апаратът въобще не работи. Докато плащате в брой токът изведнъж спира. Вътре свети само все още дневното слънце. Десетките хладилни витрини и осветление не работят. "Какво става?" - питате вие, а всеки около вас вдига рамене.
Влизате в близката банка, за да съобщите за проблемите с дебитната или кредитната ви карта. Вътре обаче е тъмно и само изплашените погледи на служителките ви показват, че и тук нещата не са наред.
Отивате си в къщи и когато след няколко дни пускат тока се оказва, че електрониката у вас - телевизори, компютри, плеъри, дори домофона ви и електронната ви ключалка не работи. Какво всъщност се случва? Отдавна съм се интересувал от влиянието на слънцето върху живота ни, търсейки зависимости, които биха ни засегнали като борсови спекуланти. Тези дни в разговор с мой приятел и ученик, служител в IBM обсъждахме хипотетични ситуации за влиянието на слънчевите бури върху хората и икономиката. Сам запален анализатор, познатият ми сподели следния факт - При висока слънчева активност имат много работа и проблеми (той е компютърен специалист по професия), при слаба, нямат работа или е слаба. С интерес ще следя неговите наблюдения, още повече той се закани да напише една дълга и подробна статия върху влиянието на слънцето върху електрониката, която сигурно ще прочетем с интерес. Нищо ново под слънцето. Както се знае от древни легенди и исторически записи, човешките дейности, институции и технологии винаги са били жертва на неблагоприятните природни условия. Около средата на 19-ти век, обаче, обществото в развитите части на света, става уязвима към различен вид на екстремно явление. От 28 август до 2 септември, множество петна и слънчева факли са били наблюдавани на слънцето. В 11:18 часа, в безоблачно хубаво утро, четвъртък, 1-ви септември 1859 година, 33-годишният Ричард Карингтън, астроном от Англия е в частната си обсерватория. Както обикновено, във всеки слънчев ден, телескопът проектира на 11-инча широк-образ на слънцето върху екран. Нея сутрин Карингтън, наблюдава огромна група от слънчевите петна. Изведнъж пред очите му, две блестящи мъниста на ослепително бяла светлина се появяват през слънчевите петна, много бързо, и след миг стават бъбрековидни.
Осъзнавайки, че е бил свидетел на нещо безпрецедентно, объркан и изненадан Карингтън по-късно пише - "Аз се завтекох да намеря някой, който да види това заедно с мен. На връщане, в рамките на само 60 секунди, бях изумен да открия, че явлението вече е много променено и отслабва." Точно преди зазоряване на следващия ден, небето над планетата Земя, избухва в червено, зелено и лилаво така брилянтно, че вестниците могат да се четат толкова лесно, колкото и през деня.
Зашеметяващи северни сияния се наблюдават дори и в тропическите ширини над Куба, Бахамските острови, Ямайка, Ел Салвадор, и Хавай. Сиянието над Скалистите планини в САЩ е толкова силно, че миньорите златотърсачи се събуждат и започват да си правят закуска защото мислят, че утрото настъпва. Светлината била така силна, че можело нощем да се чете вестник без проблем по улиците на Лондон, все едно е обед. Още по-объркващо! Телеграфни системи по цял свят са побъркват. На места, в офисите на телеграфистите в Европа и САЩ прехвърчат искри и пламва хартиената лента, стават пожари и дори когато телеграфистите откачат батериите по кабелите, се индуцира електрически ток в проводника, до степен още да се изпращат съобщения. Това е най-силното слънчево изригване през последните 500 години. За щастие на хората от 1859 година, електрическо оборудване е грубо и електромагнитни импулси (ЕМИ) причиняват малко щети. Днес мили от кабели опасват земята и ние сме много по- зависими от техниката и електрониката от всеки друг път. По-зависими и по-уязвими. Телефони - В 7:04 ч. на 15 май 1921 година САЩ. Цялата система изляла от строя, последвана от пожар в контролната кула на ул. "57-ми и Парк Авеню. Пламък обхваща таблото и запалване на цяла сграда, със загуба от $ 6,000. Зад океана, в Швеция, телефонна станция изгаря, като освен това прекъсва телефона и телеграфа с по-голямата част на Европа, оставяйки Швеция изолирана.
През 1942 година слънчева буря нарушава работата на съюзническите радари в Англия. Mоже би само подобни проблеми и липсата на информация са спрели Луфтвафе да атакува.
В 1960 г., слънчевата буря е отразена в големи радио смущения и аномалии, забелязвани и в България.На 4 август, 1972, много по- слабо изригване нокаутира телекомуникациите в Илинойс. Подобни пристъпи на 13 март, 1989, провокирани от геомагнитни бури, прекъсват електрическа мощност Квебек, оставяйки 6 милиона души в тъмнина, в продължение на 9 часа.
Геомагнитна буря, през месец май 1921, която е десет пъти по-силна от бурята поразила в 1989 Квебек, подпалва старите, вече забравени от нас телефонни централи, прекъсвайки връзките, предизвиквайки пожари и хвърляйки в паника телефонистките. Друга слънчева буря удря до разтопяване и пожар трансформатори в Ню Джърси. През декември 2005 г., друга слънчева буря прекъсва спътник и изкарва от строя Глобалната система за позициониране (GPS), като навигационните сигнали спират за около 10 минути. Вече, предполагам, ви е ясно, че повторение на събитието от 1859, може да причини катастрофа в размери, които светът никога не е виждал и това ще е криза точно обратното на това, което ще сме свикнали да виждаме. Обикновено по-слабо развитите региони на света са най-уязвими на природни бедствия, но този път жертва ще бъдат технологиите, дори от много по-слабо изригване в сравнение с това от преди 150 години.
Според проучване, едно изригване би нокаутирало 300 ключови трансформатора в рамките на около 90 секунди, прекъсвайки електроенергията на повече от 130 милиона души в САЩ. От този момент, часовникът ще тиктака за Америка, Европа и за цивилизования свят въобще. Слънчевите бури са изблици на енергия и материя, която е избягала от слънцето и може да се насочи към Земята, където дори и слаби бури могат да повредят сателитите и електрическите мрежи, смущения комуникации, ел. захранване и GPS. Един силен взрив на "слънчевия вятър" може да застраши националната сигурност, транспортни, финансови услуги и други основни функции.
Необичайно дългото, дълбоко затишие на слънцето последните години, можем лесно да обясним с дъното на слънчевия цикъл, като пика по прогнози ще е в края на 2011 или средата на 2012. По прогнози следващия цикъл ще бъде "умерено слаб" и с не много изригвания. По прогнози пак, през май 2013 година ще имаме 90 изригвания средно на ден.
Най-честите мерки за интензивност на един слънчев цикъл е броят на слънчевите петна. Повече петна и до Земята достига повишена магнитна дейност. Колкото повече петна има, толкова по-вероятно е, че слънчеви бури ще се случват, но и може да се случи голям ураган по всяко време. Ами ако магнитна буря подобна на тази от май 1921 възникне днес? Проблемът започва с електрическата мрежа. "Електрическата енергия, е крайъгълен камък на цивилизацията ни, от която зависят почти всички други инфраструктури и услуги. За съжаление, тя е особено уязвима към геомагнитни бури. Те могат да предизвикат топене на медните намотки в трансформатори и да са в основата на много енергийни системи и за дистрибуцията на електроенергия. Електрическите мрежи днес са по-уязвими от всякога. Проблемът е, взаимосвързаност. Взаимосвързаността прави системата, податлива на големи каскадни прекъсвания. Проблеми Проблем 1, веднага и за някои хора, е питейна вода. Всеки, който живее в апартамент на високо и където водата трябва да се изпомпва, за да го достигне, ще бъде отрязан веднага. За останалите, питейна вода все ще идва може би за половин ден. При липсата на електричество за изпомпване на вода от язовири или от кладенци водния проблем е сигурен.
Транспорт и храни. Ще спрат влаковете, а много възли управляващи транспорта ще са извън строя. В наше време, когато се стремим да сме максимално ефективни, това ще означава, че рафтовете в супермаркетите ще се опразнят много бързо. Камионите, може би, ще вървят, но в мига, когато горивото им свърши няма да могат да зареждат, защото помпите в бензиностанциите няма да работят. За болниците, това би означавало смърт за някой пациенти, спиране на жизненоважни уреди, а лекари и технически персонал ще са безпомощни. Истински шокиращо заключение е, че цялата тази ситуация не би се подобрила в продължение на месеци, може би и години. Разтопените и изгорели трансформатори не могат да се поправят, а само могат да се заменят. Дори да има няколко резервни трансформатора наоколо, инсталирането на нов отнема, на добре обучен екип, седмица или повече.
А ако няма екип наблизо или той е претрупан с работа (както и би било)? В рамките на един месец, максимум, резервните трансформатори (ако въобще ги има) ще бъдат изчерпани. Останалите ще трябва да бъдат построени по поръчка, нещо, което може да отнеме до 12 месеца! Дори, когато някои системи са способни да получават власт отново, няма гаранция, ще има кой да дава. Почти всички тръбопроводи за природен газ и гориво изискват електричество, за да работят. Въглищните електроцентрали, обикновено държат резерви въглища за 30 дни, но без транспортните системи (работещи с гориво), ще бъдат без ток във втория месец.
При липсата на енергия за отопление, охлаждане или хладилни системи за запазване на храните, хората биха могли да започнат да умират в рамките на дни. Има непосредствена опасност за тези, които разчитат на медикаменти. Бързоразвалящите се лекарства, като инсулин например, скоро ще бъдат с дефицит. В Европа има, може би, около един милион хора с диабет. Без производство, разпространение и съхранение на инсулин, животът им е изложен на огромен риск. Електропреносните мрежи в Европа, тези в САЩ и Канада са силно свързани помежду си и изключително уязвими към каскадни спирания. Спиранията на тока в средата на десетилетията го показаха, когато едно спиране на електричеството в Италия засегна и Франция и Швейцария. Шансовете за повторение на събитието от 1859 година са 1 на 500, но и много по-слаби, като това в 1921 година, могат значително да засегнат нас, света от който сме се обградили, както и финансовата ни система, много и силно зависима от електрониката. Загуби Общият икономически ефект загуби, в първата година след бурята може да достигне 2 трилиона долара. А може и много повече. Някои от проблемите ще се коригират сами, с избледняване на бурята (зависи колко би била силна). Радиото, телевизията и GPS системите може да се възстановят сравнително бързо, но пак зависи от размера на бурята и пораженията, които е нанесла и върху електрониката. Силна буря би могла да извади електрониката въобще от играта. В днешния свят, така силно обвързан с високите технологии, това ще е удар с ужасна сила. Мисля много от вас са запознати с въздействието на силен електромагнитен импулс върху електронните компоненти. Това ще означава, че много от днешните автомобили няма да могат да запалят. Мобилните телефони ще са безполезни. Вън от строя ще телевизори, радио, системи за сигурност, противопожарни системи, болнично оборудване, електронните ключалки на входните врати на жилището ви. Буквално може да изпържи спътниците в орбита и да прекъсне комуникациите ни за години напред.
Компютърните сървъри, настолния ви домашен компютър и лаптопа който носите. Такъв удар ще остави хората в асансьорите, в хотелските стаи с електронно заключване. Ще удари модерните компютъризирани и технологични ферми, от което последствията за селското стопанство ще са значителни. Ръчния часовник на ръката ви също може да спре, а по липса на съобщения пожарните и без това претоварени с работа няма да могат да получат информация за хилядите пожари избухнали едновременно.
Ако самите противопожарни служби могат да работят въобще! Как би реагирала електрониката в стотиците хиляди самолети пълни с пасажери и намиращи се във въздуха? Горната сума със загубите е само приблизителна и чисто теоретична. Как ще се отрази на пазарите подобно природно явления трудно може да предвидим. И докато в 1921 година, или в 1859 сделките на борсата се извършват по телефона, лично, или по телеграфа, а банковите преводи, в брой или с чекове, то в днешно време, с компютърните терминали, банкови преводи, за търговия, електронни платформи прехвърлящи милиони за секунди положението може да се окаже фатално за милиони хора.
Самите борси ще замрат, банковите преводи също, но ако това би било по-малката беда, то кой би се заел да разплете стотиците хиляди сделки, изпарили се за секунда, или грешките които биха се допуснали, заради бурята? Как би се възстановила информацията при брокери и банкери? Къде биха били личните ви спестявания, банкови сметки, акциите ви, облигациите ви, парите ви, ако подобен удар се стовари? Какво би станало с информацията за тях?
Да приемем обаче, че една такава буря би била по-слаба и подобна на тази от 1960 година. Тогава е имало на моменти сериозни смущения в радиопредаванията и телевизията, както и са наблюдавани странни аномалии. И ако в 1960 година електрониката не е така навлязла в бита на хората, то днес положението е съвсем друго. Мобилни оператори, комуникационни и информационни компании - всички те ще са с нарушена работа, а какво отражение може да даде това на бизнеса им, на техните акционери и на техните клиенти тепърва може да се мисли. Надеждното прогнозиране е от ключово значение. Ако спътниците ни предупредят, то може да се вземат мерки за намаляване на щетите - например, прекъсват се кабели, екранира се уязвимата електроника или се прекъсва захранването към важен хардуер. По-добре няколко часа без електричество, отколкото няколко седмици или месеца.
В момента НАСА има флотилия от космически кораб за изследване на слънцето и неговите изригвания, който могат да ни предупредят. Проблемът е готови ли сме да посрещнем тази опасност и готови ли сме да се справим с нея? Ще имаме броени минути за реакция. В момента никой не знае кога следващата супер слънчева буря ще избухне. Тя може да бъде след 100 години, или само след 100 часа. Идващия слънчев цикъл ще бъде от 30 до 50% по-силна от последния. Какво точно ще се случи не знаем.

Прокуратурата готова да разследва изборите в Турция
Очаква се до утре прокуратурата да образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради нарушения при провеждането на изборите за български депутати в Турция.
Текстът на обвинението ще бъде за престъпление по служба, предаде БНР.
Пред дни е приключила мащабна проверка на ВКП, която е установила съществени нередности в изборния процес.
Припомняме, РЗС настоя Върховна касационна прокуратура да извърши проверка на секционните избирателни комисии в Турция и в други срани и да се проведе симулационно гласуване.
Според тях така ще се установи колко хиляди гласа са влезнали в България в нарушение на изборното законодателство, е убеден лидерът Яне Янев.
Той съобщи, че в Истанбул в една от секциите са гласували 1200 души, в други - 1253, 1643, 1591 избиратели.
По думите на Янев огромният брой гласоподаватели в тези секции означава, че е гласувано средно за две минути. Това според него е „факирски начин" на гласуване със свърхчовешка бързина.
За случая Ред, законност и справедливост сезира и главния прокурор, както и Конституционния съд.
Нарушенията в южната ни съседка според него са довели до драстични престъпвания на закона за провеждането на избори на народни представители. Янев отбеляза, че по този начин е манипулиран и резултатът в България.
От своя страна ДПС изпрати до главния прокурор и членовете на Конституционния съд становище на парламентарната група във връзка с конституционните дела за оспорване на изборните резултати.
Движението представи данни от министъра на външните работи Румяна Желева за изборите във всяка от 274-те секции, образувани в чужбина.
Според Лютви Местан твърденията в искането за оспорване на изборните резултати в Турция са неоснователни.
След това пък от ПГ на "Ред, законност и справедливост" настояха министърът на външните работи Румяна Желева да направи вътрешно разследване и да уволни дисциплинарно служителите, допуснали разкриване на незаконни секции в Турция и подаване на неверни данни към ЦИК.

Австралийски педофил се споразумя с варненския съд
5 години и 5 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим е наказанието, което Варненският окръжен съд (ВОС) присъди на австралиеца Джозеф Лий Смит за блудство с три малолетни лица и за създаването на порнографски материали.
За всяко едно от трите блудства австралиецът получи различен по размер наказание, а на основание чл. 23 от НК, съдът му присъди да изтърпи най-голямото в размер на 4 години и 11 месеца. Това наказание ВОС завиши с още 6 месеца и така общият размер на присъдата е 5 години и 5 месеца, които Смит ще изтърпи в Софийския затвор.
Процесът срещу 36-годишния поданик на Австралия премина при закрити врати, при условията на съкратено съдебно следствие и пълно признаване на фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт.
Съдът му присъди наказание под минимума от 5 години затвор, предвиден от закона. Чужденецът призна вината си затова, че е блудствал с всяко едно от трите деца, ненавършили 14 години. При условията на продължавано престъпление от неустановена дата през август миналата година и до 7-ми ноември, когато бил арестуван, Джозеф Смит създал и порнографски материали - снимки и видеозаписи, за които използвал отново малолетните момчета.
Роденият в Канбера медик беше задържан под стража в началото на ноември миналата година и от самото начало на следствените действия срещу него стана ясно, че това не е първата му визита в морската столица. В наета от него квартира в центъра на Варна той е пребивавал и в разгара на лятото, когато отново му "гостували" момченца от ромската махала.
При полицейската акция по задържането му в квартирата са заварили и част от децата, с които австралиецът блудствал. Тогава полицаите иззели видеокамера, фотоапарат, дискове, медикаменти, секс стимуланти и атрибути. Пострадалите деца, които тогава са били разпитвани пред съдия днес не присъстваха в съда.
В края на ноември миналата година с обвинението, че е сводничил на австралиеца и му осигурявал момчета за блудство и за създаването на порнографски материали във Варна бе арестуван и Халит Вели. През лятото на тази година Вели постигна споразумение за ефективно наказание от 9 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 500 лева.
Днешната присъда на Варненския окръжен съд от 5 години и 5 месеца, произнесена заради блудствата на австралиеца с малолетни момчета и създаването на порнографски материали подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок.

10 г. затвор за мъж, изнасилил 19-годишна бременна роднина
Варненският районен съд осъди на 10 години лишаване от свобода 53-годишният Иван Георгиев от Белослав. Той бе признат за виновен в изнасилване на бременна в третия месец 19-годишна жена.
Изнасилването е извършено при опасен рецидив на 20 септември миналата година, съобщи varna24.bg.
Потърпевшата жена е родственица на подсъдимия. Инцидентът възникнал няколко дни след като тя, заедно със своя приятелка, се нанесла временно да живее в дървената барака, която Георгиев обитавал на семейни начала с друга жена. Всички припечелвали като общи работници в строителството.
53-годишният Иван Георгиев ще търпи наказанието си при строг режим в затвор. Той бе осъден от съда да заплати направените разноски по делото в размер на 808 лв. в полза на държавата. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.

За първи път жена с Нобел за икономика
Американците Елинор Остром и Оливър Уилямсън печелят Нобеловата награда за икономика тази година.
За първи път жена получава Нобел за икономика.
Остром е отличена заради аналитичните трудове в областта на основите на управлението, а Уилямсън заради разработките си свързани ръководството на фирми и предприятия.
Родената през 1933 година Елинор Остром преподава в университета Блумингтън, Индиана, а Уилямсън в Бъркли, Калифорния.

Българи мизерстват в палатков лагер в Италия
Български граждани, между които жени и деца, пристигнали преди около месец в провинция Фоджа, са поставени в незаконни палаткови лагери и експлоатирани като сезонни работници.
Това съобщава БиТиВи като се позова на информационна агенция АДН-Кронос.
Палатковият лагер на имигранти е открит от карабинерите в Сторнара при проверка, извършена със съдействието на инспектората по труда.
Теренът е собственост на семейство фермери, които отдавна са известни на органите на реда. Двадесет и седем палатки с различни размери се издигаха върху площта на бивш парник, съобщава агенцията.
Хигиенно-санитарните условия са възможно най-лошите, липсват тоалетни и питейна вода.
Обитателите на палатковия лагер бяха импровизирали тоалетна, състояща се от обща яма, покрита с дъски и оградена с чаршаф. Вода черпели от близкия кладенец, се посочва в информацията.

Прага дава шанс на Клаус - но за последно
Чешкото правителство е готово да преговаря с ЕС за условията, поставени от президента Вацлав Клаус, за промени в Лисабонския договор.
Президентът обаче трябва да обещае еднозначно, че ако условието му бъде изпълнено и Конституционният съд се произнесе положително за документа, той без отлагане ще подпише.
Припомняме, Вацлав Клаус иска за Чехия допълнителни гаранции, свързани с Хартата за правата на човека, подобно на Великобритания и Полша.
Кабинетът на Ян Фишер за момента не смята за възможно да се възобнови целият ратификационен процес, каквито опасения изразиха множество коментатори.
Правителството на Чешката република взима предвид становището на президента. Със съжаление констатира, че неговото условие не е било известно по време на обсъждането на договора и по време на неговата ратификация, пише в становището на чешкия кабинет след днешното заседание.
Клаус иска от ЕС гаранции, които запазват валидността на Беншовия декрет и забраняват по-нататъшни искани от страна на германците от судетската област.
Декретът, издаден от чехословашкия президент Едвард Бенеш след Втората световна война, забранява евентуални реституционни претенции на судетските немци.
Чешкият президент се опасява, че арбитър на тези дела ще бъде Европейският съд в Люксембург.
По думите на премиера Ян Фишер единствената възможност да се направи изключение за Чехия е извънредно заседание на Съвета на Европа на 29 и 30 октомври. Следващата среща на ЕС през декември според него ще се проведе твърде късно, а кабинетът иска да приключи с ратификацията до края на годината.
Фишер също така поясни, че европейските представители не са нервни за това, че Клаус изисква изключение, а за това, дали става въпрос за последното му условие.

ЕС засилва натиска срещу Клаус
Лидерите на ЕС засилват натиска срещу чешкия президент Вацлав Клаус да подпише Лисабонския договор , след като полският му колега окончателно ратифицира документа, пише електронното издание на вестник „Айриш таймс".
След като Качински подписа договора в събора, Чешката република е единствената страна от ЕС, която все още не е одобрила договора за реформа на ЕС
Опасенията на Клаус са свързани с това, че Лисабонският договор ще прехвърли твърде много власт от националните правителства в Брюксел.
След като бе обсъден и приет от лидерите на страните членки през декември 2007 г. най-сериозната спънка за това се оказа първият референдум, с който Ирландия отхвърли приемането му.Само преди дни на втори референдум ирландците дадоха своето „да".

„Единна Русия" обичайно печели вота в Москва
Председателят на „Единна Русия" Борис Гризлов обяви победата на партията си на почти всички проведени в неделя избори, съобщи Би Би Си.
„Имаме всички основания да се очаква, че сме превишили резултатите приблизително два пъти, в сравнение с предишните избори, и сега имаме повече от 60% от гласовете", похвали се Гризлов .
„По отношение на пропорционалната система, също имаме от 50%. Така в Москва-град „ Единна Русия " ще има най-малко две трети от мандатите," посочи още Гризлов, цитиран от РИА „Новости". Резултатите не са изненада, защото в предизборната кампания беше впрегнат целия държавен апарат.
Според данните на руската Държавна автоматизирана система за преброяване гласовете на избирателите „Избори" на второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 13,9%, следват Либерално-демократическата партия на Русия със 7,1%, „Справедлива Русия" с 5,5%, „Яблоко" с 4,8% и „Патриоти на Русия" с 2,4%.


ПО КОРИТАРОВ

НОБЕЛ Е НАГРАДА ЗА ОБАМА, ЧЕ НЕ Е БУШ
Миналия петък петима норвежки политици направиха невероятна, но не и двусмислена стъпка, пише „Вашингтон таймс“, като връчиха една от най-желаните награди в света- Нобеловата награда за мир напрезидента Барак Обама, което се превърна в нещо като „шамар“ за бившия президент Джордж У. Буш и знак за одобрение на новата, по-добра външна политика на Вашингтон.
Както бе отбелязано в петък, когато американците научиха тази новина, някои я сметнаха за шега, а други бяха изненадани, че президентът е номиниран само 12 дни след встъпването си в длъжност. Тази награда е „колективна въздишка на облекчение във връзка с факта, че Джордж Буш вече го няма [като президент]„,казва Аарон Дейвид Милър, съветник по въпросите на Близкия изток в шест администрации. По негово мнение тази награда отразява „романтиката на международната общност“ с млад и харизматичен президент на Съединените щати, който „слуша, а не чете наставления.“ Въпреки някои спекулации, че Обама може учтиво да откаже наградата, американският лидер все пак я прие и в електронно писмо до привържениците си обясни защо. „За да бъда честен, аз не чувствам, че заслужавам да бъда в компанията на толкова много … фигури, променили света – пише той – но също така знам, че в цялата история на Нобелова награда за мир, тя е била използван не само за специални постижения, но също и като средство за ускоряване на събитията в някои случаи. “
Френският президент Никола Саркози след като твърдо се противопостави на войната в Ирак обясни, че предоставянето на „Нобел“ на Барак Обама „поставя печат върху връщането на Америка към сърцата на хората по целия свят.“
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също така се съгласи, че решението на Нобеловия комитет отразява символичната подкрепа на новата американска политика.
Следва да се отбележи, че в САЩ поддръжници на президента приветстваха тези коментари като знак, че обещанията на Обама за подобряване на отношенията между Вашингтон и неговите основни съюзници се изпълняват.
За други беше шок, че Наградата бе връчена по време, когато Обама, по принцип, не е имал време, за да постигне осезаеми резултати. Марк Солтер, бивш дългогодишен съветник на сенатора Джон Маккейн, нарече решението „морално осъдително“, дори ако това не е по вина на Обама.
„Роналд Рейгън също призова за свят без ядрени оръжия – и къде е неговата Нобелова награда за мир? -иронизира бившият представител на САЩ в ООН Джон Болтън, като добави: – те искат да възнаградят особен американец- американец, който мисли като европеец.“
Източник: The Washington Times


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Прашките на Давид и Голиат
Ако ви се струва, че ДПС умря, грешите. Щях да кажа „Доган умря”, (вместо ДПС), но не ми се шегува с него по този начин, макар ДПС и Доган да е едно и също.
Замислете се за основната функция на ДПС. Обединител ! Не само обединява ( под скиптъра на Доган) засегнатите от „възродителния процес”, но и …техните врагове. Те имат нужда от враг, за да съществуват политически.
Тази взаимна зависимост залиня откакто проектът ГЕРБ подля вода на „Атака” и ВМРО и ги удави в алтернативната вълна.
Дразнителят Доган мина в нелегалност. Мястото му зае…Давид. Кой е Давид и кой е Голиат в тази нашенска история оставям на вас да прецените. Но е факт, че чешкият авангардист Давид Черни реанимира основанията за животворните ( за тяхната организационна цялост) протести на местните защитници на българщинАта.
Давид Черни се бил почувствал застрашен и няма да дойде в България. Но това е подробност.” Голям праз”, както вече коментира културният ни министър Вежди Рашидов. Той обясни, че би заврял отзад един голям праз на една скулптура, ако искаше да блесне, но не го прави ( защото е културен министър). Неговият ( не по –малко културен) предшественик Стефан Данаилов вероятно би заврял „една българска роза”…но, да не ПРАЗнословя за розовите спомени от едно червено управление!
Чешкият Давид и българският Доган, между които се пръкна образът на надупена от въображението на културния ни министър Рашидов фигура, се оказаха впрегнати в една и съща кауза, нахъсваща едни и същи хора у нас.
Само не разбрах дали Давид, Голиат и надупената фантазия на Рашидов имат прашки. И кой кого побеждава в тази съвременна версия на сюжета за Давид и Голиат? Пражки ли е той, софийски, пловдивски или просто просташки?
Сигурен съм, че културните ни министри ( бивши и настоящи) ще ни обяснят.

Пак двойка за руската тройка на изпита по демокрация
Иво Инджев
Пропрезидентската партия „Единна Русия“ води по резултати на състоялите се в Русия местни избори.На изборите за депутати в московската градска дума най-много места печели „Единна Русия“ с 62,2 на сто от гласовете. На второ място са комунистите с 14,2 на сто. Бариерата от 7 процента прескача също Либерално-демократическата партия на Жириновски.
Ха сега открийте разликите между трите партии, освен в степента, в която насаждат омраза към външните врагове в лицето на Запада като събирателен образ, който им е виновен за всички проблеми. Спрямо България конкретно между печелившите има степенуване на изразяваното презрение, но е трудно да се каже, дали комунистите, или шовинистите на Жириновски водят и доколко са напред в това отношение спрямо „Единна Русия”, която контролира медиите ( именно от медиите може да получите представа какво си мислят управниците на Кремъл за България и дразнещото Москва участие на страната ни в организации, като НАТО).
Изборите без избор ( при които няма демократична алтернатива)са класика в жанра и не са руско изобретение. Но когато се отнасят до страната, която заема една шеста от световната карта и в недрата на която се крият най – големите залежи от природни изкопаеми – държава, която е реално втората ядрена сила по натрупаните запаси от този вид въоръжение и на тази база има (нереално големи) претенции за световно влияние, явно изборите без избор в техния руски вариант заслужават повече внимание.
Така че: „внимание”! Вие, които четете на български, знаете защо.


ПО ДНЕС +

Саркози към Борисов: Как се разделятe с Москва, всичко е руско
Най-тежък беше разговорът в сферата на отбраната, заяви българския премиер Бойко Борисов след срещата си с френския президент Никола Саркози, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Париж Стефан Джамбазов. Никола Саркози прояви разбиране, че до момента ние не можем да купим френски корвети, а разговорът за ремонта на белгийските фрегати, които са френско производство предстои, когато страната бъде в по-добро състояние, поясни още Борисов. Колкото до ядрената енергетика, а Франция е най-големият производител на съоръжения в нея, Саркози се учуди на нашите темпове, каза още Борисов и добави: При тях от първа копка до първи киловат минават седем години. Ние трябва да спасим парите, които са хвърлени в Белене и Никола Саркози пое ангажимент и той да помисли по този въпрос с френски фирми. Как се отделяте от Русия, попитал Саркози Бойко Борисов, след като всичко е поръчано в Русия. Най-важното, според него, е сигурността на централата и по този повод той на три пъти по време на разговора цитира инцидента в Чернобил, поясни още българският премиер. За да не бъдат хвърлени пари на вятъра търсим европейски партньори, заяви Борисов. Как може, попита Бойко Борисов, да хвърлим в една централа толкова пари и след като бъде построена, да се случи това, което стана със спрените реактори в Козлодуй. Едни реактори, които са напълно безопасни и имат още живот да бъдат спрени, подчерта Бойко Борисов. Никола Саркози е проявил разбиране и по този въпрос и се е ангажирал Франция да бъде движеща сила в отпускането на още 300 млн. евро за спрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“. Франция ще подкрепи и предложението на България и Малта, за строителство на център за бежанци. Обсъдени са и ресорите на бъдещите еврокомисари, но това е въпрос и на по-нататъшни разговори с други европейски лидери – Силвио Берлускони и Сапатеро, които ще посетят България в скоро време. Най-вече Борисов и Саркози си спомнили добрите времена в министерство на вътрешните работи, когато единия е бил главен секретар, а другият министър на вътрешните работи. Сега също има много добро сътрудничество между двете министерства, както и с ДАНС, каза Борисов. Темата с престъпността, най-лесно ще преодолеем, каза Борисов и допълни, че това ще гарантира деблокирането и на фондовете. Не случайно подкрепата в правителството нараства, заяви той. След малко започва среща в българското посолство с българо-френската общност в Париж. На срещите до сега присъства и посланикът на България във Франция Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, за което тя получи поздравления и от Никола Саркози. /БГНЕС

Експрес: Шокиращо трио - Борисов, Путин, Саркози
Новият български премиер Бойко Борисов намира допирни точки с руския президент Владимир Путин и с френския държавен глава Никола Саркози, пише френският в. "Експрес". "Саркози, Путин и аз имаме един и същи път: ние всички идваме от службите. И тримата обичаме полицията!", не спира да повтаря новият български премиер Бойко Борисов на чуждестранните гости. Българинът е бивш бодигард, руснакът – бивш офицер от КГБ, а французинът е бил само вътрешен министър, иронизира френското издание. /БГНЕС

Борисов: Искаме Белене да се превърне в общ европейски проект
На срещата с президента на френската република Никола Саркози ще говоря френски компании да се включат в строежа на ЕАЦ „Белене”, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с премиера на Франция Франсоа Фийон, предаде специалният пратеник на БГНЕС Стефан Джамбазов. Хубаво е Белене да се превърне в общ европейски проект, каза Борисов, според когото освен руски и немски фирми, биха могли да се включат и френски. По начало немската фирма RWE иска ясен финансов разчет. По време на срещата с Франсоа Фийон е станало дума и за „Южен поток”, където положението е ясно по думите на Борисов, но този проект ще бъде дискутиран и със Саркози. Най-неприятният момент в разговорите с френския министър-председател е бил този свързан с френските корвети. Според него не е трябвало изобщо да се поема ангажимент, което е направено от предишното българско правителство. Бойко Борисов се е надявал този въпрос да не се повдига, но в края на разговора френския премиер го е поставил. Въпреки това обаче той е проявил разбиране и е заявил, че ние сме едно европейски семейство и французите разбират нашите проблеми. Според премиера бившето правителство е обещавало неща в бъдеще време без да има финансиране за тях. Той каза, че след 2011 година може да се мисли за модернизация на белгийските фрегати, след като страната излезе от кризата. Според него от 2012 година оставаме без авиация и не можем да изпълняваме задълженията си по НАТО. Бойко Борисов каза, че е възложил на Министерството на отбраната да бъде подготвен списък от цялата гама оръжия необходима за превъоръжаване на армията. По думите му, там са закупувани само такива оръжия, за които има възможност за комисионна и всичко е било на парче без ясна стратегия. Бойко Борисов каза, че се познава отдавна с премиера Франсоа Фийон и темите, които са дискутирани на тази среща, са задавани от рамките на живота – Европейски съюз, НАТО, поздравления за избора на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, за което французите също имат заслуги. Говорили са и по темата за Пакта за стабилност и според Борисов, не може да се допускат за страната ни над 3% дефицит. Подкрепа от френския премиер има и за 300 милиона евро за Козлодуй, както и по въпроса за програмата по Шенген, която може да бъде продължена за още четири месеца, за да се усвоят парите. На срещата с Никола Саркози ще бъде поставен и въпроса за българското училище в Париж, за да се търси по-добро пространство за него. С Никола Саркози ще бъдат обсъдени и други енергийни проекти, за които ще стане ясно след срещата. На въпрос защо в делегацията не е включен зам.-министърът Марин Райков, министърът на външните работи Румяна Желева каза, че той е останал, защото трябва да се занимава със заминаването на Спаска Митрова. /БГНЕС

Костов: "Галерия"е имала за цел да смачка свободните медии
Будимир Куйович е вероятно нашата следваща тема и може би ще излязат много неприятни изводи за цялата система на сигурност в България. Това каза председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС и лидер на ДСБ Иван Костов пред БТВ. Пред комисията Валентин Петров е изнесъл информация, която е събудила у депутатите съмнения и те са поискали цялото негово дело, тъй като в ДАНС се е работило по Куйович. Има много сериозни съмнения за други дела, подобни на „Галерия“, обясни още Костов. Той съобщи, че разработката „Галерия“ е представлява информационно дело, което неправилно е заведено като информационно с аргумента, че изтича класифицирана информация, но никъде не се посочва каква точно класифицирана информация е изтекла и в точно коя медия се е случило това. Тя е заведена за да бъдат смачкани свободните медии, да бъдат сплашени да внимават какво пишат, какво разпространяват. Става дума за един кръг от медии около сайта „Опасните“, към който кръг гравитира и в. „Уикенд“. Популярността на „Опасните„ преди година и половина беше много голяма, а „Уикенд“ е с много голям тираж, обясни председателят на комисията. Галерия е започната без законово основание при воденето на разработката са нарушавани закони включително и вътрешните правила на институции за вътрешна сигурност. Моето убеждение е, че Станишев е дал сигнал за "Галерия", допълни Костов. Разработка от такова естество е възникнала след остри публикации, в които мишените са президентът и министър – председателят. А тази, която е била в МВР е започнала след оплакване от Манджуков, че е бил оклеветен. Разработката започва в ДАНС. По подписите си личи, че основно действащо лице, поемащо отговорност е Петко Сертов – бившият директор на ДАНС. Това, което се е правило не е типично за демократичните държави, където наистина опасна сила, каквато е службата за сигурност се насочва винаги срещу враговете на демокрацията, а медиите са гарант за демокрацията. Документирано и установено е, че журналисти са били разпитвани в ДАНС и са били сплашвани. Снемани са писмени обяснения от двама души, единият от които е Младен Мутафчийски. Те го карат да подпише, че няма връзка с „Опасните“ и той го е направил. В тази разработка не се вижда кой разпорежда да бъдат привиквани хора на разпит. Алексей Петров както и да участва го прави без да има никакви правомощия . Той е назначен в кабинет, който не съществува и самият той няма функции до 7 април тази година .В кабинета не е записано каква е била длъжността му характеристика. Петров няма какво да ни каже, допълни Иван Костов. Установили сме, че е бил действащо лице, каза още той. /БГНЕС

Бивши министри не се притесняват от дебат с настоящите
Министри от предишния кабинет - Асен Гагаузов, Петър Димитров, Петър Мутафчиев и Николай Цонев, заявиха, че не се притесняват от дебат с наследниците си на поста. Идеята е на премиера Бойко Борисов, който вчера предложи в петък в парламента предишните и настоящите министри да коментират финансовото състояние и проблемите на ведомствата. Ето какво коментира Асен Гагаузов: „Мисля, че това ще изиграе лоша шега на тях. Стига с това хленчене, че вече започнаха да омръзват на всички. Аз като започнах, имах 180 млн. неразплатени само на пътния фонд. Съжалявам много, да се държат малко по-мъжки! Въобще не се притеснявам, само че те нямат никакъв опит и се шашкат от глупости". Петър Димитров каза: „Този дебат, от който г-н Борисов иска да изкара дивиденти, че наследството му е лошо затова бъдещето на българите трябва да бъде лошо, е интересен като намерение за манипулация на общественото мнение, но той не е продуктивен. Честно казано, в момента има чуваемост в обществото за такъв род изказвания, които обясняват на българите: Не ви е зле заради кризата, а ви е зле заради миналото управление". „С удоволствие бих участвал в такъв дебат, ако новото правителство има ясна визия за развитието на конкретните отрасли и съответно определени приоритети на управлението, стига наистина да се търси решаване на въпросите, а не само популизъм и политика на управление", пък коментира Петър Мутафчиев. Думите на Николай Цонев по въпроса бяха: „Готов съм да помогна на колегата с каквото мога и да го въведа в бюджета на Министерство на отбраната". /Дарик радио

Станишев: Хората очакват скандинавско управление, а може да ни се случи латиноамериканско
Не подадох оставката след изборите, защото съм отговорен, каза бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев пред Нова телевизия. Интересно е, че най-критично настроените към мен не минаха през таен вот на конгреса на БСП, а бяха делигирани директно в националния съвет на партията, напомни Станишев. Нека има лидерско състезание отново, посочи Станишев. Това ще го реши конгресът. Няма никакви юридически проблем за лидерско състезание на конгреса и няма опасност да се случи това, което се случи в други партии /Станишев визира проблема с регистрацията на СДС-бел. ред./. Според Станишев не са гласували документите на вчерашния форум, защото младите хора в партията, които са 30% от всички членове са отишли на своя форум. Идеята на младото обединение е да превърнат проблемите на младите в приоритет на БСП. Когато говоренето е срещу съпартийци не се възприема добре от хората, каза Станишев по повод тежките обвинения срещу него от опонентите му. той категорично заяви, "че не зайче извадено от ръкава на Георги Първанов" по думите на Румен Овчаров, а лидер на най-голямата лява партия в страната, класирала се на второ място на парламентарните избори. Аз завиждам на Бойко Борисов за дисциплинираната армия зад него и подкрепата на Синята коалиция, РЗС и Атака, не скри Станишев. Тройната коалиция навремето се създаде по принуда, а не от любов, категоричен е Станишев. В момента е явна тенденцията да бъде овладяна цялата власт извън парламента и правителството - СЕМ, Бюрото за контрол на СРС, КРС и други, подчерта Станишев. Много от българските граждани си мислеха, че гласуват едва ли не за едно скандинавско управление, а като резултат може да получим едно латиноамериканско управление, направи сравнение бившият премиер. /БГНЕС

Станишев: Има на какво да се учим от ДПС"
Има на какво да се учим и от ДПС". Това заяви за news.bg лидерът на БСП Сергей Станишев по повод на изявленията на млади социалисти, че ДПС води много добра политика спрямо младежката си организация. Той се включи в учредителната конференция на младежкото обединение на червената партия. По думите му, при създаването на структурата е имало немалко пречки. "Много хора в БСП имаха подозрението и пречеха за създаването на обединението като ненужна инициатива, като обединение, което ще бъдe обединението на Станишев." - допълни червеният лидер. Според него, въпреки това младите социалисти са се превърнали в реална общност, която трудно може да бъде манипулирана. "На някои хора им беше удобно да няма младежко обединение, защото тогава един или друг лидер, било то на общинска, градска организация или в националното ръководство, може да каже - ето, това е младият човек, това е младият лидер на БСП." - подчерта Сергей Станишев. Той поздрави младите червени и ги призова да работят заедно и да бъдат приятели. „Недейте да възприемате някои характеристики на БСП като партия!" - апелира Станишев. Червеният лидер настоя младите социалисти да избягват интригите, вътрешните борби, да не допускат грешките на днешното Изпълнително бюро, в което няма екипност и взаимно доверие. "Има място за всеки, който има идеи." - изтъкна председателят на БСП и допълни, че бъдещето е на младите. От избрания за председател на младежкото обединение в БСП Явор Гечев той получи пясъчен часовник със заръката да го занесе на конгреса и да занесе посланието на младите, че никой не е вечен във времето. /News.bg

Борисов: Станишев да си мълчи
Станишев да си мълчи поне, при всички тези злоупотреби, заяви премиерът Бойко Борисов след работна среща на кабинета по проблемите на Бюджет 2010. Борисов призова в Народното събрание да бъдат поканени и министрите, които не са депутати сега. Идеята на дебата е настоящите и бивши министри да говорят по финансовото състояние и проблемите във всяко едно от министерствата. След срещата бяха разкрити липси в бюджетите на всяко министерствато около 300 млн. лв. Борисов напомни за това как кабинетът Станишев е обяснявал, че няма да има дефицит. Министърът на финансите Симеон Дянков каза, че това е много труден бюджет като е разчетен за сега на 63.518 млрд. лева БВП. Това означава, че и приходната част ще бъде намалена с с 6,5 млрд. лв., конкретизира се министърът. Бюджет 2009 г. беше направен с изключително нереална рамка. За първите 6 месеца докато разходите са се увеличавали с 25%, приходите са намалели с 11%. Това е довело до дефицита за тази година във всички министерства, агенции, категоричен е Симеон Дянков. При цялото това наследство ние вървим към балансиран бюджет. Имаме стабилна фискална политика, убеден е финансовият министър. /БГНЕС

Отсъствието на Симеон Сакскобургготски от заседание на НДСВ не е свързано с отношенията между Кирил и Росарио
Бившият министър-председател на България Симеон Сакскобургготски не е присъствал миналата седмица на заседание на НДСВ, защото се е срещнал с лекарите и се е интересувал за здравословното състояние на своя най-голям син принц Кардам Търновски, заяви пресаташето на бившия български монарх г-жа Галя Дичева. Личната причина, поради която Симеон Сакскобургготски не е присъствал на това заседание, не е свързана с отношенията между неговия втори син принц Кирил Преславски и княгиня Росарио Надал, категорична бе г-жа Дичева. По-рано днес агенция ЕФЕ, позовавайки се на бившия български премиер, разпространи информацията, че двамата "от известно време живеят разделени, но все още не мислят за развод". "Двойката живее разделена от известно време, но се надяваме да преодолеят трудностите", коментира източник на българското царско семейство, пожелал анонимност. Същият източник увери, че за момента раздялата е временна и двамата все още не говорят за развод. Възможна причина за това решение е натоварения им график. Кирил е много зает в Лондон, а съпругата му се занимава с изкуство. Заради задълженията си двамата прекарват по-малко време заедно. Кирил и Росарио са женени от 12 години. Двамата са родители на 3 деца, които учат във френско училище във Франция. БГНЕС припомня, че най-големият син на бившия български монарх претърпя през август миналата година тежка катастрофа. При жестокия удар край градчето Ел Молар, недалеч от Мадрид, най-големият син на Симеон Сакскобургготски получи тежка черепно-мозъчна травма и много фрактури на двете ръце и на гръбначен прешлен. Съпругата му княгиня Мириам Унгрия, която пътуваше с него в семейния ягуар, също пострада, но нейните рани бяха по-леки и тя напусна болницата след 20 дни лечение. Кардам беше в дълбока кома в продължение на два месеца. Непосредствено след катастрофата князът беше приет в мадридската болница "12 октомври", по-късно беше преместен в друга болница и от 12 декември м.г. вече е на домашно лечение под грижите на лекари и рехабилитатори, но и заобиколен от любовта на съпругата и синовете си Борис и Белтран. Княгиня Мириам твърди, че откакто е у дома, Кардам се възстановява по-добре, макар и много бавно. /БГНЕС


ПО 24 ЧАСА

2-ма прокурори се изплашиха от детектор на лъжата
Двама прокурори са отказали да се явят на детектор на лъжата за лоялност към държавата, научи “24 часа”.
Това е едно от условията магистратите да се включат в новите спецекипи за борба с родната мафия. В тях ще работят полицаи, агенти на ДАНС, следователи и обвинители.
В един момент дори имало съмнение, че спецзвената ще заработят скоро. “Отказаха се двама, но не само заради детектора на лъжата. Става дума за жена с малко дете и друг колега”, коментира главният прокурор Борис Велчев.
Основният им мотив да не участват в екипите бил свързан със семейни причини."За два часа намерихме други кандидати от списъка с доброволци, всичко е наред, екипите вече работят", категоричен бе Велчев. Те са общо пет и в тях ще участват шестима прокурори. Всички издържали успешно теста с полиграфа.
Вече са им разпределени и десетина от най-знаковите дела срещу мафията, но от прокуратурата отказват да ги оповестят.
"Когато колегите внесат обвинителните си актове в съда, ще научите имената им. Дотогава ще се стараем да ги държим възможно най-дълго време в тайна", обясни Велчев.

Човекът подпис, който смени 18 министри
Аз подписвах обществените поръчки в министерството на транспорта. Това каза пред "24 часа" бившият главен секретар Румен Христов. От списъка за миналата година се вижда, че те са от хигиенизиране на сградите на ведомството до еърбъсите на властта. Слагах по 20-30 подписа на ден, казва главсекът.Христов казва, че знае къде си слага парафа. Той е във ведомството от 1979 г., работил е с 18 министри, някои от които не можели без него.
Бившият главен секретар на транспортното министерство Румен Христов стана интересен, след като премиерът Борисов ядно реагира по време на заседанието на кабинета, че в предишното правителство на практика министър не е имало, тъй като всичко е подписвал главният секретар. Репликата е по повод сделката със самолетите, които бяха взети на финансов лизинг за правителствения отряд 28.
"24 часа" потърси вече пенсионирания висш държавен чиновник да го пита какво е това "всичко", което е подписвал. Той се усмихва, когато го питам дали е бил министър в сянка. Но казва, че е бил овластен сериозно. Смята, че не е подвел никого. Преди това се поинтересувахме от заповедите, които министър Петър Мутафчиев е разписал и с които го упълномощава да извършва куп дейности.
Кои са те?
- На 20 септември 2005 г. министърът разпорежда на главния секретар да подписва договорите и други документи за съхранение, опазване, поддържане и придобиване на дълготрайни и краткотрайни материални активи, свързани с нормалното протичане на дейността на транспортното министерство.
- Същия ден той получава задължението да подписва заповедите за командировка в страната.
- На 31 юли 2006 г. министър Мутафчиев разписва заповед, с която дава право на главния секретар Румен Христов да се разпорежда с бюджетните средства на транспортното министерство, да подписва касови отчети и годишен финансов отчет и да слага подписа си върху документи при всеки случай на поемане на финансово задължение или извършване на разход. По системата за двоен подпис документите се парафират и от шефа на финансовата дирекция и се контролират от финансовия контрольор на ведомството.
- С втора заповед от същия ден Мутафчиев възлага на главния секретар да слага параф под заповеди за изменение на служебни правоотношения с държавните служители на ведомството, да сключва, изменя и прекратява трудови правоотношения със служители, без членовете на политическия кабинет. Да подписва за съвместителство и заместване до директор и главен секретар. Да подписва заповеди за повишаване в ранг. Да разрешава отпуски на служителите във ведомството и на директорите на многопрофилните транспортни болници.
- На 14 март Мутафчиев възлага на главния секретар да подписва договорите за наем на недвижими имоти, държавна собственост, които се управляват от транспортното министерство.
- На 1 май 2007 г. министърът издава заповед, с която упълномощава Румен Христов, главен секретар, да организира и провежда процедурите за възлагане на обществените поръчки и да сключва договорите за възлагане, като подписва всички заповеди и документи, свързани с тях "за възложител" по смисъла на Закона за обществените поръчки и актовете по неговото прилагане. На зам.-министър Весела Господинова е възложено да прави обществените поръчки по проекти по ИСПА и ЕС.
Най-голямата сделка, която подписва Румен Христов в сферата на обществените поръчки, е тази за доставката на двата еърбъса за властта.
Иначе през годините е подписвал поръчки и договори - от почистване на сградите на министерството, доставка на хартия, на 55 компютъра за ведомството, реконструкция на сградата, смяна на трафопост, до избор на консултанти за концесии, за Дунав мост 2, пристанища, летища и до пътната връзка между бул. "Брюксел" и новия терминал на летището.
Дори договорите за медийно обслужване на министерството са минавали през главния секретар.
За миналата година обществените поръчки на министерството, без тази за самолетите са за над 3 млн. лв.
Най-големите суми - за над 600 хил. лв., са за кабелна система, още 334 хил. лв. са за реконструкция на трафопост в сградата на транспортното министерство. Новите осветителни тела във ведомството струват 120 хил. лв.
На ден съм разписвал по 20-30 документа с платежните, казва Христов. Знам къде съм си слагал подписа, уточнява той и не личи да е притеснен, когато го попитах не е ли ходил с белезници на колана си, които може да си самозакачи в един момент.
Специално за финансовите дейности нищо не минава без парафа на финансовия директор, и стотинка не може да бъде похарчена, казва той. Договорите с правна стойност пък са с парафа на шефа на правната дирекция. Нямам случай без подпис на заинтересуваните дирекции, казва главният секретар.
Не се смутил, че министърът му предоставя такива правомощия.
Познавам системата, би ли ми гласувал някой доверие, без да е сигурен в мен, реагира вече бившият висш чиновник. Христов има 30-години работа в транспортното министерство. Сменил е 18 министри, последният го смени него. Казва, че Нейчо Неев, например, не можел да диша без него. Затова постоянно висял в кабинета на секретарката, да е на разположение.
Заповедта на министър Мутафчиев, с която възлага обществените поръчки на главния секретар.
Започнал е работа в сградата на "Гурко" през 1979 г. При министър Васил Цанов през 1985 г. става и. д. шеф на кадровата дирекция, а после и неин шеф. При Краус е завеждал обучението и техническия надзор.
Работил с всички министри директно, с изключение на Пламен Петров и Николай Василев.
При Мутафчиев пак е шеф на кадрите, но след месец става главен секретар. "Да не се хваля, но съм оправдал доверието. Не случайно всяка сутрин бях на килимчето", казва той. Смята, че не е злоупотребил с доверието.
В министерството казвали, ако има някакъв проблем - бягай при главния секретар, той ще го оправи. Христов заявява, че не е политически обвързан, че никога не спестявал истината и затова са задържал при толкова министри. Категоричен е, че са едно от най-изрядните ведомства, може би с най-малко разходи.
Новият министър Александър Цветков го извикал и му казал, че не иска да работи с него. Направил години за пенсия, Христов напуска ведомството.
Можех още да бъда полезен, казва чиновникът. Сега се радва, че бившите му колеги не извръщат глава, като го видят. Личи обида, когато говори за колегите си от вътрешната комисия, която е назначил новият министър за преглед на сделките. Не го извикали да го чуят за сделката със самолетите. "Стояха далече от мен, иначе не можеха да напишат тенденциозните си заключения", казва той.
Говори 30 минути за търга за самолетите на властта. Започва още от 2007 г., минава през първия, през втория търг. Смята, че в заключенията на комисията има неверни неща.
Не било вярно, че е нямало пари за самолетите.
Не било вярно и че не могат да извършват междуконтинентални полети.
Все още никой не го е викал за обяснения.
Из стенограмата на заседанието на правителството от 30 септември: Борисов: На практика е нямало министър
На заседанието на кабинета от 30 септември се взема решение да бъде оставен един от двата еърбъса, които бяха взети на лизинг с решение на предишното правителство.
БОЙКО БОРИСОВ: И договорът е подписан от главния секретар. В предишното правителство министър на практика не е имало, тъй като той е дал генерално пълномощно на главен секретар и той е подписвал, включително и сделките за правителствените самолети.
ЖАНЕТА ПЕТРОВА: Това е допустимо според Закона за обществените поръчки.
Има много подробности в този договор, много време отделихме и трябва да сте наясно с всички тези подробности. Това са юридическите подробности.
БОЙКО БОРИСОВ: Уважаеми колеги, изправени сме пред решението да загубим много или още по-много. Твърдо стоя на становището, че това е сделка, която е в ущърб на държавата, и затова ние сме я дали на прокурорите да проверят всички тези неща. Но кога ще стане това - ние нямаме нито власт, нито възможност да влияем на съдебната система, нито искаме и да го правим.
В случая те всеки момент могат да си вземат, ако поискат самолетите, има и клаузи в договорите, които след това, ако ги продадат на по-ниска цена, ние ще трябва да доплатим и тази разлика.

Петър Мутафчиев, бивш министър: Цялата власт да е у мен ли?
Имало е министър. И това си личи, тъй като министерството направи много и аз ще се радвам сегашните управляващи да постигнат подобни резултати. Да вземат и да сравнят какво сме направили и ще се радвам, ако постигнат това, което ние сме успели да постигнем.
А вие се хващате за една приказка на сегашния премиер и развивате тези.
Министрите носят своята отговорност за цялостната дейност на министерството, но това не означава, че те са лицата, които трябва да концентрират изцяло властта в своите ръце.
Работи се в екип и законът го позволява. Няма нищо по-добро от това да се предоставят правомощия и да се разпредели работата в този екип и това е било мой принцип през тези четири години.
С конкретни функции съм упълномощавал както главния секретар, така и зам.- министрите. Те имаха своите достатъчни правомощия спрямо ресорите, които ръководят.
Още при встъпването ми в длъжност предоставих на главния секретар правомощия, които засягат обществени поръчки в самото министерство на транспорта, а на зам.-министърът по оперативна програма "Транспорт" и по предприсъединителните фондове поръчките в тези сфери.
Не бива министърът да се занимава с всяка сделка. Така той не влияе върху сделките и има още един етап на контрол. Това е една нормална практика.
Но в никакъв случай това не може да се счита като бягане от отговорност на ръководителя на ведомството, смешно е да се твърди това. Напротив, стремежът да концентрираш всички правомощия в свои ръце може да е знак, да се приеме като опит за влияния върху процедурите, които се извършват.
Освен това в министерството имаше създадена добра система за контрол с инспектората, а по-късно и със създадената дирекция за вътрешен одит.
Аз съм подписвал това, за което по закон министърът трябва да отговаря - концесионните договори, управлението на публичната държавна собственост и много, много други. Пълномощията, които са предоставени, са една малка част от това, което има като ангажимент министърът и министерството. (24часа)

Делото за самолетите е взето на спецотчет
Три сигнала еподал новият екип на транспортното министерство в прокуратурата. Първият е за сделката със самолетите, която е разписана от главния секретар Румен Христов. Другите две са за рециклираните спални вагони на БДЖ и за търга за летището в Търговище.
Делото за 2-та правителствени самолета "Еърбъс А319" е взето на спецотчет от Върховната касационна прокуратура, съобщиха магистрати. То тръгна през август след проверка по доклад на транспортния министър Александър Цветков и се води срещу висши чиновници от министерството за престъпление по служба.
На дознатели от ГДБОП са възложени проверки и експертизи. Целта е да се установи дали договорът е изгоден и спазен ли е законът. Самолетите са купени на оперативен лизинг и са докарани у нас в началото на юни. Единият струва 44,2 млн. долара, които трябва да бъдат изплатени за 5 г. Според разследващи има данни, че е била пренебрегната оферта за 42 млн. за самолет.
Обществената поръчка е открита и проведена от 12 август 2008 г. до 7 април 2009 г. Разпитват се свидетели, за да се установи дали е имало условие самолетите да извършват междуконтиненталните полети без зареждане, за което са нужни по-мощни машини.
Сделката за покупката на 30 рециклирани вагона за БДЖ е стигала два пъти до прокурор. Първо е подаден сигнал от бившия министър Петър Мутафчиев. След проверка магистратите отказват да образуват дело поради липса на престъпление. Постановлението е отменено през юли т.г. В края на август е образувано дело срещу виновни длъжностни лица от БДЖ.
Договорът е сключен на 28 ноември 2008 г. от тогавашния изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов и е за около 16,6 млн. евро. В конкурса за обществената поръчка участват 3 фирми - швейцарската "Арвекс", с представител Валентин Моллов, ексшеф на Първа частна банка, турска и словашка фирма. Според запознати турската и словашката фирма са отстранени на много ранен етап с мотива, че документите им не отговарят на изискванията. Проверката обаче показва, че още по-големи основания е имало да бъде отстранена и другата фирма, обясни магистрат.
По договор цената на вагон е 556 хил. евро без ДДС. Експерти обяснили, че това е нормална цена за новорециклиран вагон със срок на експлоатация до 15 г. Съмненията обаче са, че у нас са получени стари вагони. Затова прокуратурата пратила молба за правна помощ до германските служби. Оттам дошли документи, свързани с годината на производство на вагоните. За влаковете има декларации и паспорти. От тях ставало ясно, че вагоните са произведени от компания в Берлин през 1992-1994 г. Разследващите обаче получили данни от Германия, че фирмата спряла работата си още през 1980 г.
Досега на БДЖ не били доставени всички вагони по договора, а само 12. Платени са обаче 90% от парите по сделката. Вагоните са пуснати в движение от средата на юли, а в прокуратурата имало сигнал, че често се развалят. Нова проверка ще изяснява дали вагоните са пожароопасни и застрашават ли живота на пътниците. Експерти трябва да отговорят и дали е имало промяна в техническата спецификация.
Като свидетели досега са разпитвани шефове от БДЖ, членове на комисията по обществената поръчка и на комисията, която е пътувала до Германия да приеме вагоните. Показания дал и Валентин Моллов, но те не били конкретни. (24часа)

Новият шеф на транспорта Александър Цветков: Вече с моя подпис са поръчките, аз назначавам и уволнявам
- Г-н Цветков, какво е подписвал вашият предшественик?
- Почти нищо не е подписвал. Главният секретар е бил упълномощен да подписва всички разходни документи, да провежда процедури, да сключва договори, да назначава, да освобождава. Той е имал нещо като генерално пълномощно. Това е било по времето на министър Мутафчиев.
- А какво трябва да подписва министърът?
- Той представлява министерството. А правомощията на главния секретар би следвало да бъдат такива, каквито са във функционалните му задължения. Той отговаря за определени дейности, свързани с администрацията, има право да сключва съответни договори и плащания, но в определени рамки.
- В какви рамки?
- Главният секретар е най-висшата административна длъжност в министерството. Нормално е да подписва неща, свързани с администрацията. Но сключване на договори, назначаване, освобождаване, съответно разплащания, например по договора със самолетите, би трябвало да ги извършва министърът.
- Кой разписва сега при вас?
- При нас нещата сега са в съответствие с длъжностните характеристики на главния секретар. Аз промених тези пълномощия, които е имал. Откриването на обществените поръчки, назначаването и освобождаването се извършват от министъра.
- Какво разписва главният секретар при вас?
- Много неща разписва. Той разрешава отпуските, извършва договаряния и разплащания, свързани с функционирането на администрация, разплащането за телефони, поддръжка на сградите, охрана.
- Кой е главен секретар на министерството?
- Аз освободих преди няколко дни Биляна Дякова като главен секретар. Тя напусна. Има вр.и.д
- Защо напусна?
- По взаимно съгласие във връзка с подадена от нея молба.
- Много кратко се е задържала?
- Кратко беше, да. Тя си подаде молба за напускане. Вероятно е свързано с известно напрежение около името й в публичното пространство. Напоследък то бе доста споменавано.(В някои медии се появиха публикации за нейната роля в обществените поръчки в областта на информационните тенологии в закритото вече министерство на държавната администрация - б. ред.)
- А защо я назначихте?
- Защото е човек с изключително богат административен опит за тази позиция. Тя изпълняваше същата длъжност в министерството на държавната администрация, а голяма част от функциите минават при нас. Нейните професионални качества и опит бяха решаващи. (24часа)


В тест за митничари: Какво е бандерол?
Три дни всички 2166 митничари започват да попълват тестове. Вчера в агенция ”Митници” бяха отворени пликовете. Във всеки от тях има по 40 въпроса с един верен от три възможни отговора. "24 часа" научи, че въпросите преразказвали законите - какво има в един акцизен склад, какво означава бандерол и други. Сред служителите пък плъзнала приказка дали ще има и най-актуалния въпрос - как да взема подкуп и да не ме хванат.
Тези, които не издържат тестовете, ще бъдат понижавани.
Не ме питайте точно сега как съм се готвила за изпита, нека мине и тогава ще говорим, каза служителка на РМД-Пловдив, която вчера се яви на задължителния тест.
Точно в 14 ч митничари обсадиха двата входа на най-голямата аула в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Пускаха ги по списък и срещу лична карта.
От 179 служители от Пловдив, Свиленград, Димитровград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Смолян и Пазарджик върнахме по един колега от Пловдив и от Хасково за вторник, защото нямаха документи, обясни председателят на комисията Спас Шопов, който е и ръководител на Инспектората в агенция "Митници".
Един служител е в болнични, ще пропусне изпита, и колежка, която е в майчинство. Така днес над теста ще се потят 207 души, обобщи Шопов.
Всеки получаваше голям плик, на който бяха написани името, митническото учреждение, отделът и нивото на теста, който държи. След това пликовете с решените задачи трябва да се върнат залепени, подчерта шефът на комисията.
"Не сме се готвили специално, просто си гледахме работата. Това малко ли е", коментираха група митничари пред вратата на аулата. Те бяха сигурни, че никакви въпроси няма да ги изненадат, нито затруднят.
Когато и последният човек получи теста, Шопов погледна часовника си и записа: Начало - 14,35. Край - 16,35 ч.
"Хайде почвайте", прикани той колегите си. И допълни: "Без телефони, без чанти, свалете ги долу до вас!"
Тестовете бяха относително лесни, казаха три служителки, пожелали да останат анонимни. Част от явилите се на изпита не отговорили на 2-3 задачи. Въпросите бяха специфични и неразбираеми за широката аудитория, казаха дамите. След това добавиха, че дори и да се публикуват, няма да ги има в следващите тестове.

Вземат и имоти на поръчители по кредити
Увеличават се необслужваните потребителски кредити на затруднени клиенти, които трябва да се погасяват от поръчителите им, потвърдиха и банкери. В неделя "24 часа" съобщи, че същата опасност виждат и съдия-изпълнителите. В случай че и поръчителите нямат средства да плащат на банката, може да се стигне до изземване на техен имот. Не се пипа само жилището, ако е единствено.
Внимавайте на кого ставате поръчител, предупреждават банкерите. Освен че може да се наложи да плащате чужд дълг, може и да не успеете да получите заем в бъдеще, когато на вас ви се наложи.
Напоследък роднините и приятелите на кандидатите за кредит станали много предпазливи. Понякога дори сестра отказвала да става поръчител на брат си.
От данните на БНБ става ясно, че лошите и преструктурираните потребителски кредити са се увеличили два пъти за година. В края на август 2008 г. са били за 299,8 млн. лв., а същия месец на тази година - 656,1 млн. лв. (виж таблицата).
С около 150 млн. лв. по-малко са лошите и преструктурираните жилищни заеми - 503 млн. лв. Преди година са били едва 150 млн. лв.
Влошаването на качеството на кредитите се изостря в периода април-юни 2009 г., като проблемните кредити са се увеличили със 140%, отчитат от БНБ. Оттам прогнозират, че при спад на икономиката от 7% до края на годината се очаква проблемните заеми да стигнат до 16,7%. В момента са 6,63%. Въпреки това няма риск за стабилността на банките, те поддържат добра капиталова адекватност и ликвидност, разполагат с необходимите провизии, имат буфер от 3 млрд. лв., категорични са от БНБ.
Анализ на "УниКредит Булбанк" пък показва, че въпреки конкуренцията между банките с високите лихви по депозити от началото на годината до август са привлечени едва 2,7% повече средства. Средните лихви са 5,32 в левове и 5,11% в евро. По-високи - съответно 8,2 и 6,64 на сто, са за новите клиенти.

България с нови граждани от бивши територии
След като не успя да повтори успеха на американския президент Роналд Рейгън, давайки еднократно българско гражданство на всички 60 000 чакащи с години за него, Божидар Димитров подхваща нова инициатива за отпушване на системата.
Екипът на министъра за българите в чужбина е разработил промени в Закона за българското гражданство, които могат да облекчат процедурите поне за една част от многото желаещи да получат наш паспорт, ако бъдат подкрепени от правителството и парламента. И както подобава на историк, най-революционните сред тях се опират точно на миналото. Димитров предлага да бъде възстановено гражданството на всички българи от Западните покрайнини, Вардарска Македония, Поморавието и Беломорска Тракия, които през 1941-1944 г. са били част от българската територия. Те са отнети от България с Парижкия мирен договор от 1947 г., но наредбата от 1942 г., даваща им българско поданство, е отменена чак през ноември 1951 г.
По думите на Димитров става въпрос за 1,5 млн. души и за техните наследници, които комунистическата власт не е питала дали искат да изгубят гражданството си. Повечето от тях днес са на територия на Македония и Сърбия и ако законодателните изменения влязат в сила, те ще имат 5 г. да възстановят правата си на български гражданин. Единственото условие е да подадат искане до правосъдния министър на България. Другата група, която ще получи шанс за бърз BG паспорт, са на завършилите у нас висше образование чужди граждани, които са следвали с предимство заради българския си произход. Затова всички от степен бакалавър нагоре ще получават гражданство, без да трябва отново да доказват произхода си. Те обаче няма да могат да се възползват от това си право по време на следването, защото така ще изгубят правото си на стипендии за обучение и ще трябва да плащат за следването си. Освен това от привилегията ще могат да се възползват всички висшисти, независимо къде са завършили обучението си.
Най-радикалната промяна обаче е 3-месечният срок, който се дава на Съвета по гражданство към правосъдния министър да се произнася по подадени молби. Досега такъв нямаше и преписките се точеха с години. Сега, ако експертите на съвета не се произнесат до 90 дни, ще се счита, че е налице мълчаливо съгласие за уважаване на искането за българско гражданство.
В момента чакат за разглеждане около 60 000 молби, като най-старите са от 2004 г., показала проверка на министъра за българите в чужбина. Създадената до момента система позволявала на година да се разглеждат около 10 000 искания, като 3000 обикновено получавали отказ.
Процедурата е дълга и тромава, защото в нея участват няколко институции. Желаещите да получат гражданство внасят молбата си в Министерството на правосъдието заедно с необходимите документи, удостоверяващи български произход или че постоянно живее у нас. След това те се дават за проверка в МВР и ДАНС.
Едва след като се върнат със становище от службите, заявленията се разглеждат. Досега Съветът по гражданство е заседавал веднъж седмично. Той прави предложение до президента за издаване на указ. Тъй като Георги Първанов е делегирал това си право на вицепрезидента, той на практика се явява последна инстанция.
"Молбите са доста много, но явно досега е липсвала политическа воля за бързото им разглеждане. Вече съм почти сигурен, че това се дължи на точно една партия от предишната тройна коалиция, която има определен електорат и няма интерес броят на гласуващите българи да се увеличава", казва Димитров. Той отказва да назове името на политическата сила, но уточнява, че НДСВ излъчваше правосъдните министри през последните два мандата. Димитров не е съгласен с оправданията, че липсват достатъчно служители, които да проверяват молбите, тъй като негова проверка показала, че работели по един час седмично и ако това се промени, с вътрешни сили могат да обработват и по 600 заявления седмично.
Според министъра основният проблем се дължи на изискването, че български произход се доказва само с акт за раждане. По думите му това е грубо и формално отношение, тъй като има територии, в които е дискомфортно да бъдеш българин, където са изселвали българите изцяло като например в Крим. В Украйна и Молдова също половината сънародници са били изпратени в Сибир, разказва Димитров.
В Македония пък да се определиш като българин преди означавало углавно престъпления според Закона за македонската национална чест и се наказвало със затвор от 3 до 5 г.
"Каква може да бъде жена с име Станкова, на която е отказано българско гражданство? Не ги е било срам и на човек с фамилия Балан не са дали. Има случаи, в които на брат дават, на сестра не дават, защото документите им се движат различно", гневи се министърът.
Затова той предлага при съмнения да се иска становището на Агенцията за българите в чужбина. Нейните експерти бързо можели да проверят чрез българските сдружения по света дали дадено лице има български произход.
По думите на министъра на този формален подход се дължали и многото опити за представяне на фалшив акт за раждане. Например в Молдова се принуждавали да си вадят такива, тъй като родителите им не са имали смелост да ги запишат като българи.
Димитров признава, че е трудно да се направи профил на искащите българско гражданство, тъй като са почти отвсякъде и на различна възраст. Според редица справки, до които се е добрал, около 2 млн. и половина българи живеят на териториите на днешна Албания, Косово, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Молдова, “Украйна, Израел и Русия. И всички те могат да се възползват да поискат български паспорт, ако местното законодателство разрешава двойно гражданство. „Украйна не позволява такова и въпреки”, че българската общност там е най-голяма - около половин милион души, от там имаме само около 2000 молби. Очевидно това са хора, които са дошли да учат или работят тук и са решили да останат", обяснява министърът. От Гърция и Румъния също няма наплив, тъй като заради членството им в ЕС гражданитеим спокойно могат да се заселват и да купуват имоти у нас.
Най-много са желаещите да получат български паспорт от Македония и Македония.

Б. Димитров откупи парцел на Паси за $ 50
Частица от мощите на константинополския патриарх Дионосий, съхранявани досега в Рилския манастир, занесе вчера на Вселенския патриарх министърът за българите в чужбина Божидар Димитров.
Очакваше се делегацията ни да получи от Вартоломей мощи на Свети Андрей, които да бъдат подарени на църкви в Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. Това обаче не се случи.
Според Димитров мощите още се подготвяли и ще бъдат предадени на 3 декември. Макар тогава да ми е рожденият ден, с удоволствие ще отида да ги взема, защото знам колко са важни за нашите храмове, обясни министърът.
Заедно с него в Истанбул пристигнал и камион с дървен материал, дарен от наши предприемачи. Той щял да бъде използван за възстановяване на българския метох там.
Министърът разказа, че посетил и Българската екзархия в Истанбул и с радост установил, че под откупената от него преди години икона за 1000 евро вече стои името му.
“Този път реших отново да направя дарение, откупувайки за година парче от градината за 50 долара, което преди е било на Соломон Паси”, разказа Димитров. (24часа)

Наш купил роял с камъни “Сваровски” за 1,5 млн. лева
BG предприемач купил роял с камъни “Сваровски” за 1,5 млн. лева, научи “24 часа” от сигурен източник. Той си поръчал модела "Сваровски" директно от фабриката "Бьозендорфер".
Роялът е сивкаво-бял на цвят и обсипан с 8000 ръчно шлифовани камъчета. Неизвестният любител на музиката обаче не искал да си прибере инструмента, понеже нямало къде да го държи. Затова роялът от три години чака в сандък.
Друг нашенски богаташ взел модел Edge и помолил да му го качат на 12-ия етаж в столичния квартал Изток.

Кирил отрича, но има свидетели - той предложи за дълга
Удивен съм с каква лекота лекота Кирил Сакскобургготски лъже. Изглежда, това е отработена семейна черта. Но този път господинът грубо оплете конците, като заяви пред вестник "24 часа" в съботния му брой, че не е предлагал сделка за външния дълг.
Защото на срещата ни присъстваха още 5-6 служители на Министерството на финансите. Включително и Пламен Орешарски, който по това време беше зам.-министър.
Тези хора могат да потвърдят за какво се е говорило на срещата ни с Кирил Сасккобургготски. И да потвърдят, че с отричането си да е предлагал сделка за дълга безцеремонно лъже.
Като доказателство могат да се отворят и архивите на министертвото и там може да се открие анализът на писменото му предложение за сделка с дълга. Този анализ показва, че тази сделка е неизгодна за България.
Година преди да се извърши сделката, докато бях финансов министър, ми бяха отправени предложения за трансформация на дълга - от висш мениджър на Lehman Brothers и от Кирил Сакскобургготски.
Проучванията, направени от БНБ и от Министерството на финансите показаха, че такъв тип сделка е неизгоден за нашата страна.
Но през 2002 година на два пъти, през март и септември, правителството с премиер Симеон Сакскобургготски реши да направи сделка с външния дълг на страната, като замени сериозна част от едни инструменти с други.
2,2 млрд. долара ще бъдат загубени от България по отношение на целия период на продължителността на тези сделки заради новите еврооблигации.
Старите бяха брейди, новите са евро и приключват през 2015 година.
Още при сключването на сделката е имало еднократни загуби. Те се равняват на около 340 млн. долара.
Никъде по света не се прави това - да се изкупят и заменят старите инструменти.
Никъде по света няма финансов министър, който да замени един външен дълг, подходящо разсрочен, с ниска лихва, с други инструменти, които са с три пъти по-висока лихва.
Печалбата е отишла при тези, които са притежавали старите инструменти – големите инвестиционни банки. Къде работиха "царските" икономисти, преди да дойдат в България и да се включат в управлението - на този въпрос друг да отговори.
Според мен става въпрос за обслужване на външни, а не на български интереси.
В случая не говоря за престъпление, а за ощетяване на българския данъкоплатец.
МУРАВЕЙ РАДЕВ
БИВШ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР

Муравей: Зад идеята за инвентаризация на държавата съм
Муравей Радев е роден на 6 май 1947 г. в София. От 21 май 1997 година до 24 юли 2001 година министър на финансите. Депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото народно събрание. Заместник - председател на Комисията по бюджет и финанси в 37-ото и 39-ото народно събрание. Женен, има дъщеря и син. В момента е в частния бизнес.
- Дълго мълчахте г-н Радев. Защо точно сега се съгласихте да говорим?
- Преди 4 г. доброволно напуснах активната политика, дълбоко разочарован от разцеплението в сините редици. Днес съм щастлив да видя ново начало в лицето на Синята коалиция. А и за България има нова надежда - силно дясно управление, на което съм готов да помагам абсолютно безкористно Още повече че съм наясно колко тежко ще е в идните 1-2 години. Нали трябваше да се справям като финансов министър след погрома, нанесен от предишното управление на социалистите. Спомнете си Виденов и 1997 г.
- Какво се случи на 5 юли?
- Две неща. Първо - наказание. Категорично и справедливо наказание на тройната коалиция. Причините са известни на всички. Второ - роди се нова надежда в лицето на ГЕРБ и Борисов. Което е много хубаво, но и много опасно.
- След наказанието идва пречистване. Защо това да е опасно?
- Защото обществото натоварва победителите със свръхочакване. То иска бързи и радикални мерки и бързи и радикални положителни резултати. Най- бедният народ в Европа, най-ограбеният от развихрената корупция, провеждана от най-високо ниво, нагло и безцеремонно... На всичкото отгоре резултатите трябва да дойдат при задълбочаваща се криза и сриващ се бюджет. Тежка, много тежка, да не кажа непосилна задача.
- И вие ли смятате, че апокалипсисът предстои?
-Да. Моите очаквания са септември и октомври кризата стремително да се задълбочава и да стигне пика си декември-януари. Ще има масови фалити. Много предприятия ще спрат. Безработицата ще се удвои и утрои. Доходите на голяма част от населението ще останат под социалния минимум. Приходите в бюджета ще продължат да намаляват. Все по-трудно ще се финансират здравеопазване, образование, социални дейности, армия, полиция, общини. Общо взето мрачна картина. И на този фон току-що сформирано правителство, натоварено с вече познатото ни българско свръхочакване. Никак няма да е лесно.
- Кризата идва отвън, пикът й щеше да дойде и при стар кабинет...
- Вярно е, че източникът е външен. Но е вярно и че тройната коалиция вместо да минимизира негативните ефекти, ги мултиплицира. Дано не съм прав, но мисля, че социалистите заложиха умишлено този капан пред новото управление. Само допреди месеци отричаха, че кризата ще ни засегне сериозно. Високомерно отхвърляха предупреждения на опозицията.
Не чуха и гласа на икономически асове. Вместо това бодрячески успокояваха с висок растеж, финансова стабилност, висок фискален резерв, милиарди инвестиции, които налети в инфраструктура, щели да угасят кризата…
- Смятате, че бюджетът умишлено е лошо скроен...
- Вместо антикризисен, БСП направи предизборен бюджет с много абсурдни харчове. Макрорамката за 2009 г. е тотално сбъркана, оттам и основните параметри на бюджета. Успокояваха ни с наличие на железни буфери срещу криза. Срам ме е да ги изредя!
Имало антикризисен план “Станишев”. Срам ме е да говоря и за него. Вместо да използват бюджетния излишък от 2008 г. като антикризисен лост, изхарчиха безотговорно милиарди от него в месеците до изборите. Днес България е тотално неподготвена за същинската криза. Некомпетентност ли е това? Неволна грешка в преценката? Вие ми кажете. Според мен не е! Още повече че страната изкара някак по инерция първото полугодие. А второто? А декември, когато се озовем в окото на бурята? Тогава истинските виновници ще размахват назидателно пръст. Крадецът ще вика „Дръжте крадеца!" Вероятно и клипът с брадвата отново ще се появи.
- Не може да няма опция да се избегне всичко това?
- Късно е вече за всичко. Но още е възможно голяма част от проблемите да бъдат решени или поне смекчени. Трябват политическа смелост, управленска мъдрост, верни и компетентни решения, и бързи, да не кажа светкавични действия във вярна посока.
- Подскажете ги...
- Ново правителство. Колкото по- рано, толкова по- добре. Надявам се да се случи до края на този месец. Предстоят непопулярни мерки, необходими при криза. Затова в новия парламент то трябва да си осигури максимално голяма подкрепа. И най- важното- бързо да се изготви работеща антикризисна програма. А на първата й страница- нова макрорамка за 2009 г. и идните 3 години. Изцяло преработен бюджет за 2009 г. Адаптиране на разходната част. Свиване на програми. Преструктуриране на системи.
- Убеден сте, че ще картинката в бюджета ще е различна?
- Преди да се стартира, трябва да се стъпи на здрав фундамент. Да се узнае истинското състояние на бюджета. Изцяло подкрепям виждането на г-н Дянков за финансова инвентаризация на страната. Но съвместно с МВФ, за да се избегнат възможни спекулации откъм БСП, и публично да се гарантират обективни резултати.
- Новият финансов министър обяви и чистка в администрацията. Не е ли опасно. Колко хора могат да правят бюджет?
- Бюджетът има две страни- политическа и техническа. И двете са продукт на колективен труд. Политическата изразява управленската концепция на правителството. Техническата я превръща в система от параметри, съотношения, таблици от числа. Не харесвам думата чистка. В Министерството на финансите работят професионалисти, доказали във времето принадлежноста си към държавноста, а не към партийноста. Би трябвало да си отидат само чуждите тела, привнесени от порочната формула 3-5-8. И политическият кабинет разбира се.
- Не чух идеите ви за антикризисни мерки...
-Подпомагане на бизнеса и на износа. Облекчено финансиране на реалния сектор, спиране на лихвената експанзия и връщане на лихвените нива на поносими равнища. Списък на коректни фирми с чисто данъчно досие, за които да има облекчен данъчен и кредитен режим. Има още много подходящи мерки в програмите на десните партии. Също и разумни предложения от работодателски и синдикални организации. Просто новото управление трябва да ги оцени, прецизира и заложи в програмата си.
- Освен като гарант, трябва ли ни и за друго МВФ?
-Има полемика по въпроса. Мисля, че не трябва да се пренебрегва тази възможност. Не толкова заради дисциплиниращия ефект на евентуално споразумение. Вероятно разчетите по бюджета за догодина ще дадат отговор на този въпрос. Ако се нуждаем от външно финансиране, а аз се опасявам че ще е така, евтиният ресурс от МВФ, ще ни трябва
- Има ли ГЕРБ потенциал за тези тежки задачи?
- Да, смятам, че потенциалът на ГЕРБ, а и не само неговият, може, а и е длъжен да се справи. Надеждата за България не бива да угасне. Силно се надявам да е така. За да ни извадят от кризата, управляващите трябва да имат достатъчна обществена и политическа подкрепа. Тежките, непопулярни и болезнени мерки, които ще се наложат, задължително трябва да се съпровождат с разяснителна кампания за необходимостта от тях и очакваните резултати. Най- искрено желая успех.

Чехия ще преговаря за сделка с ЕС за Лисабон
Чешкото правителство е готово да преговаря за сделка с ЕС, за да доведе докрай ратификацията на Лисабонския договор, обяви премиерът Ян Фишер, предаде АП.
Кабинетът в Прага се събра вчера на спешно заседание, за да реши как да действа след отказа на президента Вацлав Клаус да подпише документа.
Миналата седмица чешкият държавен глава изуми страните от ЕС, като поиска допълнителна клауза в договора, който вече е одобрен от 26 от 27-те страни членки. Клаус иска за Чехия да не важи Хартата за основните човешки права, по която могат да имат претенции за имущество судетските немци, изгонени от страната след Втората световна война.
Чешкото правителство е готово да преговаря за споразумение с ЕС за Лисабонския договор, което трябва да бъде финализирано на срещата на върха на ЕС на 29 и 30 октомври. Прага едва ли ще може да извоюва тепърва клауза, която да прави изключение за сраната в общия договор. Самият премиер Фишер вчера призна, че това е невъзможно, тъй като може да доведе до повторна ратификация във всичките 27 страни. Чехия по-лесно може да получи политическа декларация от ЕС като тази за Ирландия, която й гарантираше неутралитета и ненамеса в данъчната политика. Кабинетът в Прага ще поиска и от Клаус да обещае, че ще подпише, ако условията му бъдат приети.

Бокова - катализатор на връзките с Либия
Ирина Бокова не оставя никакво съмнение, че би могла да се справи с абсолютно всеки, който й се изпречи на пътя.
Kогато за първи път в световната история една жена, и то българка, успя да се пребори за поста на генерален секретар на ЮНЕСКО, това като цяло бе прието положително от всички, членуващи в ООН страни. С изключение на две. Либия и България.
Дори в Египет, чийто културен министър бе основен претендент за поста, но загуби на последното гласуване, изглеждаха по-щастливи.
Разбира се, у нас някакво задоволство от тази уникална победа все пак бе изказано, но на чисто официално ниво.
Сухо, сдържано и без много фанфари.
Както може би най-добре приляга на натюрела на самата победителка.
В народен план обаче трябва да признаем нямаше дори фалшива радост. Не останахме с впечатление по улиците, кръчмите и пазарите на родината да отеква жизнерадостна глъч след избора на г-жа Бокова за високия пост. Никой не извика дори за адет по едно:
"Българки юнаци", както у нас повелява старата традиция да се прави след национална победа от международен мащаб.
Напротив, като се измери специфичната глаголна температура на някои мнения, изказани в интернет пространството, изглежда, изборът в ЮНЕСКО не се понрави на някои нашенци.
Това е най-малкото интересно от народопсихологическа гледна точка.
Мнението на Либия, другата засегната от избора на Бокова страна, е съвсем обяснимо и разбираемо. Тук също говорим първо за официалната позиция, защото на обикновения либиец едва ли му дреме на камилата за ЮНЕСКО и генералната му секретарка. След като от две години с Либия почти сме замразили отношенията си, най-естествено е да дойде и тяхната реакция за протест и бойкот на българската дипломатическа победа.
Но пък от друга страна, Бокова, която винаги е изглеждала като човек, който може да мине през всичко и всички, за да изпълни целите си, сега най-накрая има истински достоен и сериозен противник на международната сцена - Либия.
В задаващото се дерби Бокова-Кадафи би трябвало да заложим на нашата сънародничка. И то не толкова от някакви патриотични подбуди, а от чисто реална преценка на ситуацията.
Г-жа Бокова не оставя никакво съмнение, че би могла да се справи с абсолютно всеки, които й се изпречи на пътя.
Както вече стана ясно, джамахирията заплаши преди дни да замрази всички форми на сътрудничество с ЮНЕСКО, ако този четвъртък Бокова бъде утвърдена за шеф.
Мотивът е, че България не зачита международните конвенции за размяна на затворници и пуснала медицинските сестри след депортирането им от Либия.
Напоследък това се е превърнало в една от любимите теми на полк. Кадафи, който направи няколко изказвания, подчертавайки този факт. Той спомена това и в интервю пред Лари Кинг, но от тъпо ококорената физиономия на американския тв водещ разбрахме, че за първи път чува за някакви сестри, заразили някакви деца с някакъв СПИН. Но това е друга тема.
Разглеждаме казуса "Бокова", защото той още веднъж постави въпроса за българо-либийските отношения. Всъщност такива отношения няма.
Те са в дълбока кома и говорим за тях само по навик.
Може да звучи невероятно, но през последните 20 г. най-богати, най-наситени и най-живи тези връзки бяха, докато Либия беше затворила българските медици.
Именно България беше страната, която с Великобритания поиска от ООН с резолюция санкциите над Либия и либийския народ да бъдат напълно премахнати.
И това се случи точно по средата на дългогодишната сага с медиците - през септември 2003 г. Не казваме, че либийците трябва да са ни вечно благодарни, но е хубаво такива факти да се помнят.
Преди това пък в началото на същата година в Женева стана чудо невиждано и джамахирията оглави Комисията на ООН по правата на човека И това се случи именно докато в Либия започнаха черно на бяло да излизат фактите за изтезанията, на които са били систематично подлагани българските граждани. Тези данни бяха официално признати и потвърдени от разследване, предизвикано от фондация "Кадафи".
Тогава в Женева България не беше сред гласуващите страни, но можеше да предизвика кампания и да се противопостави на избора на либийската посланичка Наджат ал Хаджаджи за поста по правата на човека.
Можехме да създаваме на либийците и много повече проблеми, но нищо такова не се случи. Защото очевидно София и Триполи бяха в далеч по-прекрасни отношения от сега.
Вероятно Бокова ще се окаже нещо като катализатор на коматозните връзки между България и Либия. Тя или ще ги съживи електрошоково, или ще дръпне щепсела на тяхната дългоочаквана евтаназия.

Няма коментари: