неделя, 25 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯТА ТАКИВА, КАКВИТО СА!

ЗА ДОКЛАДА НА ДАНС – ПРЕПЪНИ КАМЪЧЕТО В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА, ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ДЕТО ТЪНАТ И ТЕ В РАЗВРАТ! И КАТО ЕКСТРА ЗА ТЕЖКАТА ЗИМА НА 2010 НИ ПУСКАТ И ЛУДИТЕ ПО УЛИЦИТЕ, ЧРЕЗ КОЕТО ОЦЕЛЯВАНЕТО НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА НАПРАВО Е ПОД ЗАПЛАХА – ДА СЕ ШАШКАМЕ ОТ БЕЗРАБОТИЦАТА ЛИ, ОТ ЗАКОНОМЕРНОТО БЕЗПАРИЧИЕ ЛИ,ОТ ПРЕСТЪПНОСТТА ЛИ, ОТ БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА ЛИ, ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИГРИЧКИ И ПИСАНИЯТА НА ПАРТИИТЕ ЗА 100-те дни от управлението на ГЕРБ..., тези хора(партийците) не разбраха ли, че най-важно в случая е какво ще каже българският народ, А НЕ ТЕ? АЗИАТСКИТЕ ДЪРЖАВИ пък съвсем НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ МАСОВО СИ СЕ ВЪОРЪЖАВАТ С ЯДРЕНИ РАКЕТКИ, И В КЪЛАБАЛЪКА НЯМА КОЙ ДА ГИ КОНТРОЛИРА ДОРИ – ДЕРЗАЙТЕ ПО ВЪПРОСА БРАТЯ ПО НЕВОЛЯ!

ПО News.bg
Борисов спря представителните разходи на МС
Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат спрени протоколните и представителните разходи, които се използват от администрацията на Министерския съвет при визити на официални гости и делегации.
С това решение се отменя заповедта на предишния министър-председател Сергей Станишев, съобщиха от правителствената информационна служба.
Справка от финансовата дирекция показва, че досега администрацията на Министерския съвет реализира 7 000 лв. месечни разходи за аранжиране на цветя и за служебен бюфет. С новата заповед тези средства ще бъдат спестени.
Без право на представителни разходи ще бъдат служителите, които досега са имали това право, включително и премиерът, като при нужда те ще са за собствена сметка.
Министър-председателят настоява всички бюджетни организации да ограничат максимално представителните разходи.
Само в Министерския съвет са харчени за кафета, води и цветя над 100 000 лв. за година, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Разлог.

Той присъства на откриването на Международна киноложка изложба, организирана от Българския киноложки клуб. Борисов е почетен председател на клуба.
Във връзка със спирането на протоколните и представителните пари в МС премиерът каза, че от това ще се спестят стотици хиляди на държавата.

Станишев иска проверка на доклада на ДАНС
Заинтересован съм да се направи истинска проверка на прословутия доклад, получен от Алексей Петров, заяви пред журналисти Сергей Станишев в Бяла Слатина.
Той пристигна в града за среща с членове и симпатизанти на БСП, предаде БТА.
Ако се направи такава проверка, ще стане ясно, че при предишното управление не е имало "чадър" за никого, каза още той.
Ще стане ясно и, че по конкретния доклад, за който предполагам, че става дума, защото нямам данни за него, ще се види, че е извършена проверка в ДАНС и прокуратурата, което би трябвало да е известно на гражданина Алексей Петров, посочи Станишев.
Той отбеляза, че трябва да има отговор и на въпроса, как Алексей Петров като бивш служител на агенция, е получил този доклад.
Бившият премиер Сергей Станишев е получил по време на мандата си доклад от ДАНС за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация.
Това каза на брифинг вчера премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Докладът е с дата 8.10.2008 г. в няколко екземпляра, като екземпляр "2" е бил изпратен на бившия премиер.

Станишев на съд за доклада на ДАНС, настоява Костов
„Станишев е извършил грубо нарушение на Закона за квалифицирана информация и би трябвало да му бъде потърсена наказателна отговорност". Това заяви депутатът от ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.
„Фактите показват, че държавата е оставена абсолютно разградена от г-н Станишев", посочи още той, цитиран от БНР.
Костов коментира, че ДАНС е в тежко състояние и каза, че президентът трябва да съобщи от къде идват ударите срещу агенцията.
„Трябва да хвърлим усилия за изработване на законопроекта за ДАНС, за да може тя да се преструктурира и да заработи както трябва", посочи депутатът от ДСБ.
По отношение на държавния бюджет, изготвен от правителството, Костов изрази съжаление, че управляващите не са се консултирали за него с никоя от политическите партии, които ги подкрепят.
„Ще има тежки битки при неговото утвърждаване", предупреди Иван Костов.
Според него е необходима актуализация на Бюджет'2009. По думите му, няма администрация, която да е мотивирана да работи. Той съобщи, че от администрацията дори не дават поискана информация от НС.

Гамизов и Ал.Петров - основните врагове в доклада на ДАНС
Предсрочните избори напролет са неизбежни, прогнозира Стефан Гамизов в „На 4 очи".
По думите му ГЕРБ трябва да се отърве от няколко депутати в парламента, ако не иска да стане зависима партия.
Гамизов е сигурен, че докато Цветан Цветанов е вицепремиер и шеф на партията ГЕРБ, борба с корупцията няма да има в България.
„Не може вътрешният министър да ходи да уважи кумуването в Стара Загора на човек, за когото е подаден сигнал от мен и секретаря на Гражданската лига с конкретни данни, какво се е случило и той какво е извършил", заяви Гамизов.
Припомняме, преди време той изнесе данни за депутата от ГЕРБ Иван Колев и баща му Дечко Колев, че са замесени в злоупотреби за милиони левове в ТЕЦ "Марица Изток II".
В началото на разговора Стефан Гамизов коментира прословутия доклад на ДАНС, който „лоялният гражданин Алексей Петров" е връчил на премиера Бойко Борисов.
„В момента, в който премиерът каза, че докладът му е връчен от Алексей Петров, аз разбрах, за кой всъщност доклад става въпрос", отбеляза Гамизов.
Този доклад е направен буквално в последния момент. Той е изготвен и подписан от Иван Драшков (бившият зам.шеф на ДАНС, уволнен преди година за петицията срещу депутата Татяна Дончева, б.р.)
"Въпросният доклад третира на първо място мен, след това продължава с Алексей Петров", сподели Стефан Гамизов.
Докладът е трябвало да посочва, че той заедно с Петко Сертов създават паралелен център на власт
По думите му двамата тогава са се били превърнали в ужас за „двете национални хранилки на политическата корупция у нас".
Иван Драшков се е захванал с това как тези два проблема да бъдат решени, категоричен е Гамизов, давайки следното обяснение.
Тогава се е родил един много таен - на четири очи проект, който се е движел между него и Петко Сертов и се е наричал Проекта нула, създаден с благословията на Сергей Станишев.
Идеята е била много далече от България да бъде изнесено познанието какво се случва в България - извън очите на престъпността.
Гамизов обясни, че тогава се е свързал с много близки негови приятели в Съединените щати, които са в частния сектор и „започнали да прехвърлят познанието за практиките на престъпността в България в един много малък офис - кой краде, как краде, каква е методологията".
В крайна сметка проектът се е провали, защото по думите на Гамизов, Петко Сертов се е оказал неспособен да издържи на ужаса от това, че един ден ще се разкрие.
Започнало е да изтича информация, че нещо се случва.
„Стигна до Иван Драшков, че нещо се случва и тогава те започнаха да готвят въпросния доклад", обясни Гамизов.
По думите му докладът е трябвало да посочва, че той заедно с Петко Сертов създават паралелен център на власт.
„Абсолютно съм сигурен, че докладът е изнесен директно от ДАНС, а не Станишев е изнесъл доклада", каза Гамизов.
Според него документът трябва да бъде освободен от грифа секретно. По думите му в доклада има и други хора, но той и Алексей Петров са основните врагове.

КОМЕНТИРАЛ:
ДАНС е новата, стара Държавна сигурност

Само са добавени по средата буквите АН понеже тези новите Стари Курви са откровенни Анално Зависими Педерасти както създателя си

Данс го създаде Руският Педераст СерГея да го пази от плевенския манаф пикаещ във фонтани

Това лято щях да видя сметката на едно ченге от ДАНС, благодарение на Нюза, но му се размина, следващия път обаче няма да има този късмет

Мръсни Комунистически Гадове прехода още не е започнал, ще ви ИЗТРЕБВАМЕ като кучета, първо ще Избиваме жените и децата ви за да не създавате Генетично увредени поколения.

Няма да ви спаси нито Репресивния милиционерски апарат нито Анално зависимата Държавна сигурност - ДАНС, създадена от Руския Травестит СерГЕЯ

Комунистическите Гадове чрез Преврат и по Терористичен начин взеха властта преди 65 години и само по същия начин може да им се отнеме

Властта в България е НЕЗАКОННА от 65 години

С КРЪВ е взеха и само с КРЪВ ще е дадат

Комуниста няма Майка и Баща, Род и Родина.

Комуниста е Интернационалист тоест Копеле и ражда Копелета.

Комуниста разбира само езика на Дървото.

Смърт на Комунизма

Комунисти, Деца на Комунисти, Внуци на Комунисти.

Само до стената.

КАЗАХ !!!!!!!!!!!!!!!

Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски

Цялата земя от Москва до Казахстан,от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска.

Ние Наследниците на Императорския род ДУЛО ще Ликвидираме този 130 годишен Руско-Турски КЕНЕФ и Възстановим Българската държава

ЕДИН КАН--ЕДИН БОГ--ЕДИН НАРОД---БЪЛГАРИ

www.bulgarya.co.cc/

Психиатриите у нас пред затваряне
Бюджетът за 2009 г. на 12-те психиатрични болници в сраната е намален с 25-30%.
Общото задължение на тези болници, разполагащи с 3000 легла, към доставчици на медикаменти и храни до 31 юли т. г. е 1 800 000 лева.
Това съобщи на пресконференция проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия към Министерството на здравеопазването, предаде БТВ.
Тя припомни, че бюджетът за здравеопазване е свит от 640 млн. лева през 2008 г. на 490 млн. лева през настоящата година.
Това недофинансиране ще доведе до тежки последици - както за пациентите, така и за обществото, посочиха психиатрите. Заради съкратения престой в болниците и ползването на по-евтини медикаменти болните ще излизат недолекувани.
Проблемът е сериозен, защото ще доведе до рехоспитализация след месец - два, често наложена по съдебен ред. Друг проблем заради липсата на пари е недостигът на лекари, квалифициран медицински и обслужващ персонал.
На този етап става въпрос за оцеляването ни, особено през зимата, тъй като реално сме изправени пред фалит, обяви д-р Цветислава Гълъбова, главен лекар в Държавна психиатрична болница - Нови Искър.
Клиниката дължи 100 000 лева на доставчици. Ако днес или утре дойдат да си поискат парите, трябва да затворим и 200 пациенти да останат на улицата, каза тя. Чрез отпуснатия бюджет държавата осигурява 4 лв. на ден за всеки болен, което е недостатъчно, посочи още тя.

Режат с 10% парите за здравеопазване
Чрез промени в Законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения ще бъде ограничен достъпа до финансов ресурс на болниците, които не предлагат качествени услуги.
Това заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев, цитиран от БНР.
Той припомни, че да момента около 52 милиона лева са просрочените задължения на болниците, а текущите им задължения са около 270 милиона лева.
С около 10% ще бъдат намалени парите за здравеопазване в проектобюджета за следващата година, каза още Нанев, който днес ще обсъди този въпрос с финансовия министър.
Нанев обаче посочи, че ако първите месеци на следващата година финансовото състояние на страната се подобри и постъпленията при здравно-осигурителните вноски се увеличават, лично ще настоява бюджетът за здравеопазване да бъде преразгледан.
Министър Нанев попита публично дали някой знае съществува ли реално резервът на Здравната каса от 700 милиона лева или тези пари са били използвани само за да попълват част от фискалната политика.


ПО БЪЛГАРИЯ-НЮЗ
ГЕРБ И ДПС ОТИВАТ НА БАЛОТАЖ ЗА КМЕТ НА ПЛОВДИВСКИЯ РАЙОН "ИЗТОЧЕН" Внушенията за предрешеност на вота изиграха лоша шега на хората на Бойко Борисов
Александър Викторов
Временният кмет на пловдивския район „Източен” и кандидат на ГЕРБ Петър Петров не можа да пребори конкурентите си на частичните избори за районен кмет. Той ще се яви на балотаж срещу кандидата на ДПС и общински съветник Яшар Асан. Вотът в събота премина при изключително ниска избирателна активност –
едва 20.93 на сто от имащите право отидоха до урните. Това се дължи и на кампанията на ГЕРБ, които тръбяха наляво и надясно, че изборите са формални и техния кандидат ще спечели още на първи тур. Това обаче се оказа доста високомерен подход и е на път да изиграе лоша шега следващата събота. В кърпа вързаната победа за ГЕРБ бе причина СДС и ДСБ да не излъчат свои кандидати и да подкрепят Петров. Избирателите им обаче, доколкото ги имат в района, очевидно не гласуваха. „За гъби” в съботния ден отидоха и част от хората на ГЕРБ. Така
Петър Петров получи 45 на сто, което не му даде победата от раз. „Предрешеността на вота” подби и пазара на гласове в „Източен”. Недостижими се оказaхa нивата от 50 – 100 лева, които се даваха на парламентарните избори.
Сега един глас вървеше по 15 лева,
като интересът не беше и голям. Потенциалните гласове за Петър Петров се размиха и към кандидатите на ВМРО и "Атака", които обраха над 10 на сто от действителните бюлетини.
Донякъде изненада е и второто място на кандидата на ДПС Яшар Асан с 33%.Мнозина не вземаха на сериозно мургавичкия съветник, който определяше себе си като „Столипиновския Барак Обама”. Той обаче остави зад себе си кандидатката на БСП Севдалина Петрова с над 2000 гласа. Разликата между него и „фаворита” Петров е малко над 800 гласа.
На втория тур силите са изравнени.Петър Петров ще разчита на по-голяма мобилизация на своята партия и на гласовете на десните партии. За него би следвало да дадат гласа си и от "Атака" и ВМРО, което добавя около 1000 нови бюлетини. Ако активността на втори тур е близка до първия, то Петров ще получи около 5000 гласа.
Яшар Асан ще прибави към своя вот гласовете от БСП. Без да излязат с официална подкрепа за него, от партията ще пуснат „с отвращение” бюлетина за кандидата на Доган. Това ще му донесе около 1000 гласа. Още толкова могат да дойдат от привържениците на независимия Юсмен Камбер и от активизиране на ромския електорат. Вторият тур на местните избори в „Източен” в същност ще е вот на жителите на Столипиново срещу останалите, които живеят в пловдивския район. Това дава реални шансове на Яшар да се пребори и да стане първият циганин, който става районен кмет в Пловдив.

ДПС СТАНА ИЗЛИШНА СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НИ В НАТО И ЕС
Тогава българският политически елит можеше да стисне ръката на момчетата от ДПС, да им каже: „Благодаря, което сте взели, си е ваше” и оттук нататък да ги насочи към редовните демократични партии, каквито има във всички демократични държави
Божидар Димитров
Изборите в Турция са само един детайл от ролята на ДПС в българското общество след посттоталитарния период . Няма какво да се лъжем – ДПС беше създадено от архитекта на политическата система у нас Андрей Луканов за изпълнение на точно определени задачи. Именно затова за негово ръководство бяха изпратени най-добрите и най-верни кадри от Държавна сигурност (ДС), начело с Ахмед Доган.
Задачите бяха прости и ясни. Отчитайки огромната негативна енергия, натрупана сред българските турци в резултата на така наречения възродителен процес и очаквайки те да се поддадат на внушения на екстремисти или на турските тайни служби, които щяха на доведат до размирици и кръвопролития, подобни до тези в Косово и Босна,
ДПС трябваше да укроти тази огромна негативна енергия,да я насочи в демократично русло и в крайно сметка България да бъде отървана от босненския или косовския вариант. Срещу това момчетата (не бяха скромни) поискаха определен дял от държавната баница, който да си взимат без съпротива от страна на централните или общински власти.
Трябва да признаем, че до приемането на България в Европейския съюз съществуването на ДПС до голяма степен беше оправдано. Момчетата от ДС, станали ръководство на ДПС, изпълниха блестящо последните си задачи и не позволиха екстремистки движения и партии, базирани върху турския етнос у нас.
Приемането на България в НАТО, а малко след това и в ЕС, наистина направи ДПС излишна, тъй като в тези две организации се смята, че държавата, която е приета, е изпълнила всички права и свободи на гражданите на една модерна и демократична страна.
Нито НАТО, нито ЕС могат да позволят откъсване дори на квадратен сантиметър от територия от страна-членка,а появили се подобни групи или партии се смятат за екстремистки и участниците в тях не се смятат за борци за права и свободи, а за терористи.
В този смисъл, българският политически елит можеше да стисне ръката на момчетата от ДПС, да им каже: „Благодаря, което сте взели, си е ваше” и оттук нататък да ги насочи към редовните демократични партии, каквито има във всички демократични държави. Защото партия, базирана на етническа основа, е забранена не само от Конституцията на България, но и от всички страни-членки на ЕС и НАТО.
Въпреки милионите латиноси в САЩ, там няма партия на южноамериканците,а още по-малко – партия на афроамериканците.
За съжаление българският политически елит не можа да реагира навреме и продължи да отказва да работи в така наречените смесени райони, освен с българските общности в тях. Българските турци, а впоследствие и българските цигани, бяха оставени на разположение на ДПС. Дори опит за агитация там се приемаше като нарушение на онези неписани своеобразни „права” на ДПС.
Нещата обаче постепенно се променяха. Първа ГЕРБ дръзна да формира структури в тези райони и успя – главно в средите на българо-мохамеданите. Но БСП спечели Рудозем и след това и десетки други села в Родопите. Затова ДПС потърси един сигурен източник на гласове – това бяха гласовете на българските турци, изселили се след 1989 г. в Турция. Това са стотици хиляди хора и от тях ДПС би могло да черпи достатъчен брой гласове, които да й позволят да обърне вота в своя полза при общински избори в който си поиска град със смесено население. Пример е Ардино, където Мехмед Дикме беше достатъчно силен. При достатъчен брой гласували – около 100 хиляди, както беше на последните избори, ДПС може да спечели и 5-6 депутати, които понякога са решаващи за мнозинството на една или друга партия. Последният вот доказа това. ГЕРБ не успя точно с 5-ма депутати да спечели пълно мнозинство и тези 5-ма депутати му бяха отнети чрез гласовете от Турция.
Действително, изборите в Турция, както и в много смесени райони на България, нямат нищо общо с демокрацията.
Гласува се в страна, която дори не е членка на ЕС в 123 секции в последния път, в който застъпник на друга партия, освен на ДПС, нямаше. Гласува се под контрола не на българската, а на турската полиция. В много от секциите нямаше дори наблюдаващ български дипломат, тъй като броят на работещите в посолството в Анкара и в консулствата в Истанбул и Одрин е много по-малък от броя на секциите. Гласували са в секция толкова хора, колкото за три дни при нормално гласуване не могат да минат през секциите. Всички знаем, че изборите там, и то не само този път, се опорочават, но досега мълчаливото съгласие на българските политически партии правеше ДПС значим фактор в политическия ни филм, без да има необходимия брой редовни избиратели.
Но за щастие този път балонът се спука. Намериха се най-сетне български партии, които протестираха вота и те най-вероятно и ще успеят, тъй като нарушенията са драстични. Този път ДПС ще загуби няколко депутати. Но не това е важното. По-важно е случаят повече да не се повтори, тъй като българските граждани, живеещи в Турция, имат право да гласуват . И аз съм убеден, че
при един организиран и законов вот в Турция, ще се получат много различни резултати от тези, с които сме свикнали.
Вероятно ще гласуват много по-малък брой хора, защото мнозина от тях са водени до урните насила или въобще не са пристигали, а просто са използвани имената им. Второ – една легенда е, че българските турци гласуват само за ДПС. При свободни условия те гласуват и за други политически партии. Пряк пример е гласуването за Вежди Рашидов в Кърджали или дори за мен.
Така най-сетне ще успеем да въведем демократичен ред в изборния процес. А ДПС постепенно ще смалява своята тежест в политическия живот на страната и нищо чудно да изчезне след време.

ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ДАВА ПОВЕЧЕ ПО 7 000 ЛЕВА МЕСЕЧНО ЗА ЦВЕТЯ И КАФЕТА
Ден след публикация на Bulgaria News за спрени от финансовия министър 5 000 лева за семинар в хотел "Ястребец", собственост на приятел на Вълка и бивш "чистач" на София, премиерът премахна т.н. представителни разходи
Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат спрени протоколните и представителните разходи, които се използват от администрацията на Министерския съвет при визити на официални гости и делегации, съобщиха от правителствената информационна служба.
С това решение се отменя заповедта на предишния министър-председател Сергей Станишев, уточняват оттам.
Справка от финансовата дирекция показва, че досега администрацията на Министерския съвет реализира 7000 лв. месечни разходи за аранжиране на цветя и за служебен бюфет. По данни, цитирани от Бойко Борисов, досега за подобни представителни разходи са били похарчени 100 хил. лева. По думите му държавата ще спести над 1 млн. лева от подобни разходи.
Без право на представителни разходи ще бъдат служителите, които досега са имали това право, включително и премиерът, като при нужда те ще са за собствена сметка. „Моето разбиране е, че като ти идва гост отиваш и плащаш, както аз си купувам кафето. Ако някой ми е много скъп и драг го черпя, ако не ми е - не го черпя", пошегува се премиерът, цитиранн от „Дарик”.

Министър-председателят настоява всички бюджетни организации да ограничат максимално представителните разходи и при нужда от такива, да ги финансират за лична сметка.
Новината идва ден след като стана ясно, че със заповед на финансовия министър Симеон Дянков е отмеме семинар за еврофондовете в курорта „Боровец”, на който е трябвало да присъстват голяма част от заместник министрите в кабинета.
Засега обществото посреща с одобрение тези действия на правителството, но ако кризата продължи прекалено дълго, ще се намали и обожанието и доверието на хората в новото управление, казва в интервю пред агенция „Фокус” социологът Кольо Колев.
В момента няма никакво съмнение, че управляващите нямат никакъв ресурс, за да правят някакви особени стъпки чисто във финансов аспект – бюджет, финансови възможности, спад на потреблението, спад на данъците съответно, посочва социологът. Според него при това положение те

заменят реалната икономическа и социална политика с възмездие.
Правят се ревизии, проверки, въвеждане на ред, сезиране на прокуратурата, съдене на бившите управляващи. Всички тези неща са демонстрация на свръх активност при относително ниска реална активност в сферата на икономиката и социалните отношения, коментира Колев.
Новите управляващи са изпълнени с желание за действие, а от друга страна им става все по-ясно, че нямат необходимият икономически ресурс за тези действия. При това положение те трескаво търсят някаква форма на легитимация като активност, като активно действащи, което често им създава образ на лутащи се и не в час, добавя шефът на агенция „Медиана”.
По думите му след като голяма част от хората гласуваха за ГЕРБ, те ще се сблъскат с горчивата реалност на продължаващата криза. Съвсем естествено ще се намали и обожанието, и очакванията към новото управление и ще започне един период на отрезвяване. И ако кризата продължи прекалено дълго, тогава ще се извърви останалата част от пътя – от осанна към разпни го, посочва той.
По повод

изнесения неправомерно секретен доклад на държавна агенция „Национална сигурност" от бившия премиер
Сергей Станишев, Бойко Борисов коментира, че „има лична и колективна отговорност, в случая се касае за персонална отговорност, защото Станишев е дал този доклад в нечии ръце без да го обяви за откраднат". „Законът много ясно е казал как да се работи с този документ. Ако той е направен да се чете от много лица, няма да има изработени пет екземпляра", обясни премиерът. „Станишев трябва да излезе и да каже на кой е дал въпросният доклад. За това престъпление наказанието е до 10 години затвор, заключи Борисов.

БОЙКО АПЛОДИРА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ, А ПОПИТА ЛИ ГО КАК Е ИЗНЕСЪЛ СЕКРЕТНИЯ ДОКЛАД?!
От ДАНС са източвани документи, които могат да бъдат ползвани за политически, финансов и медиен рекет. Цветанов съобщи за прокурорска проверка по източването на информация от Агенцията
Весислава Танчева
Министър-председателят Бойко Борисов получи лично от Алексей Петров оригиналния доклад на ДАНС, в който са описанидействията на лица и кръгове, "оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури". Същият доклад е бил предоставен и на бившия премиер Сергей Станишев.
Бившият офицер под прикритие, грижил се доскоро за срещите на "оперативно интересни лица" с Румен Петков, в качеството си на съвестен гражданин, е предоставил на премиера стресиращото четиво от около 30 страници. „В случая той действа като лоялен граждани, който е получил такъв истински доклад", осветли ни Борисов.
Аха, нас пък щъркелът ни е донесъл!
И въобще не разбрахме у кого е доклада, след като части от него бяха публикувани в един широко рекламиран нов седмичник, в чийто редакторски екип работи бившият говорител на агенцията, а градската клюка упорито твърди, че е финансиран именно с парите на бившия съветник на Петко Сертов Алексей Петров.
"Докладът е поверителен, изготвен е на 8 октомври 2008 г., регистриран с ниво на класификация "поверително" в пет екземпляра. Номер 1 се съхранява в ДАНС, номер 2 е изпратен на министър-председателя Сергей Станишев”, каза Бойко Борисов, цитиран от агенция Фокус.
Станишев е създал ДАНС като политическа полиция, допълни още той и посочи, че "те са го правили това, и сега ги е страх да не им приложа същата хватка”.

Не думай! Значи на Супер Бойко никак не му е чужда мисълта да ползва ДАНС като скрито оръжие срещу противниците си.
А ние си мислехме, че родното ФБР ще бори корупцията по висшите етажи. Може, но само когато корумпираните са от вражеския отбор, не от своя. Искрено се надяваме, че окончателно сме се отървали от всякакви ченгеларски номера и сега вече ДАНС ще се заеме с каквото трябва: да провери, например, има ли истина в публикациите на сайтове, като "Опасните новини", вместо да прахосва пари и време в търсене на авторите им.
„Те (БСП) трябва да си понесат моралната отговорност, а не да говорят, че сегашното управление е авторитарно и иска да ги забрани”, размаха пръст премиерът и пожела хората да разберат, че който гласува за БСП, гласува за партия, която взривява църкви и убива хора.
Е, преди около 60-70 години, но и в по-новата история има достатъчно доказателства за тежки вини на бившата комунистическа партия. Странно защо,

Възродителният процес, например, не е сред греховете, споменавани когато и да било от бившия софийски кмет...
Дали не е заради личното му участие в него или просто защото той смята, че методите на преименуването може и да са грешни, но не и целта?
Министър-председателят уточни, че копия от доклада са били изпратени още на главния прокурор, председателя на Народното събрание и до президента Георги Първанов.
Бойко Борисов щедро даде право на главният прокурор да обяви резултатите от проверката и обясни, че

„деструктивно” означава „обратното на конструктивно”.
Докладът може да накара евроатлантическите партньори да спрат изобщо да комуникират с България, притесни се Бойко Борисов. И е напълно прав – хвърчащите над жълтите павета доклади определено доказват, че няма държава и няма специални служби.

Всичко, което се пише в секретните служби, се чете от кого ли не!
Разбира се, така „съответните лица и кръгове са навреме предупредени”, коментира Борисов. Той посочи, че когато е сдавал поста, премиерът Станишев е трябвало да посочи, че този доклад липсва. Според Борисов докладът е стигнал до Станишев с гриф „лично”.
„След направената проверка в регистратурата на класифицираната информация се установи, че документът е бил получен.
Служителят по сигурността на информацията в Министерски съвет е изготвил протокол, според който се установило, че

екземпляр 2 не е върнат в регистратурата, нито обратно на ДАНС”, обясни Борисов.
Самият той веднага написал резолюция, която е заведена в секретното деловодство на Министерски съвет, обадил се по телефона на главния прокурор и на ръка и препоръчано му изпратил доклада с молба да направи незабавна проверка относно автентичността на документа и реда, по който е излязъл от държавните структури.
„Вече и аз не знам в каква държава сме живели, как се е работило със специалните служби, как са се спазвали законите, на кого може да се има доверие”, риторично запита премиерът. Според него Алексей Петров му е предал оригиналния доклад - този, който досега липсваше. На въпрос, дали е възможно проверките и сигналите, които са изпратени до прокуратурата да завършат с провал и да няма наказани за нарушенията, извършени във ведомствата, Борисов заяви: „Ако и в този случай виновните длъжностни лица не получат възмездие, значи утре могат и тази зала да я изнесат навънка и ще бъдат безнаказани”.
На среща с представители на бизнеса преди два дни вицепремиерът Цветан Цветанов беше попитан от главния секретар на Съюза на инвеститорите в туризма Соня Колтуклиева как ще се върне доверието в институциите, след като от секретните служби се източва порой от секретна

информация, която се използва за политически, финансов и медиен рекет , за кражба на бизнес, за достъп до банкови сметки, за информация, нужна на похитителите
на бизнесмени и техни близки. Вътрешният министър отговори, че е започнала прокурорска проверка за изтичане на информация от ДАНС. "Тази информация се използва от определен политически субект за извличане на политически дивиденти". Най-близко до ума е човек да си помисли, че шефът на МВР визира Яне Янев, наричан галено "Мистър Пропър".
Вътрешният министър сподели, че европейските и евро-атлантически партньори на България са силно притеснени от изтичането на информация от секретните служби, от замерянето с доклади.
В патологичната си омраза към Сергей Станишев Бойко Борисов май губи ясен разсъдък. Или много го е страх от Алексей Петров, или е слънчасал от циганското лято, но покрай благодарностите към бившия съветник в ДАНС дали го е попитал

как се е сдобил със суперсекретния доклад, как го е изнесъл от Агенцията, къде се е подписал, че вади документа от сградата, кой му е разрешил това?
Междувременно Дарик съобщи, че президентът се обявил "категорично против опитите за дискредитиране на ДАНС, независимо откъде идват те". Георги Първанов провел разговор с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и е поискал анализ на всички събития и факти, излезли в публичното пространство, свързани с работата на службата през последните месеци.

БОЙКО БОРИСОВ: ЛИЧНО СТАНИШЕВ Е ДАЛ ДОКЛАДА НА НЕЧИЕ ЛИЦЕ
Оказа се, че лично премиерът Сергей Станишев е дал доклада на ДАНС на нечие лице. Аз бих помогнал на Станишев, ако той излезе и каже, че е грешен. За подобно престъпление се предвиждат до 10 години затвор. Това заяви в Разлог премиерът Бойко Борисов по повод скандала с изнесения доклад на ДАНС.
"Станишев не го откриха никъде вчера, анонимен орган говори от негово име, сиреч не може да му търси отговорност. В случая се касае за лична персонална отговорност. Винаги бих помогнал на човек, който е в беда, в случая тук месеци наред се мълчи. През това време ме атакуват какви ли не структури и в един момент се оказва, че лично премиерът е дал този доклад на нечие лице", заяви Борисов. Според него законът много ясно е казал как се работи с този документ, ако той е направен да се чете от четири-шест-осем или 20 очи, тогава няма да има екземпляр № 1, екземпляр № 2 и да е ясно точно на кой се дава. "Аз веднага бих помогнал на Станишев, ако той излезе и каже - да грешен съм, дадох доклада на лицето X. Те бяха некоректни, сега ме изнудват, рекетират или каквото иска да каже. Той трябва да излезе и да каже на кой го е дал, за да може главният прокурор да вкара този човек в затвора", каза Борисов. За това престъпление, според Борисов, наказанието е затвор. Тук става въпрос за доклад, който е пратен право в ръцете на не знам кой от самия премиер и документът не е обявен за откраднат, загубен или каквото и да било. По смисъла на закона това е престъпление до 10 години затвор. И за това не им се включват телефоните, защото проблемът им е много голям, коментира още Борисов. "Президентът каза да не се атакува ДАНС. От кого се атакува?! Кажете името г-н президент, кажете името! Кои са лицата, които атакуват ДАНС. Аз считам към днешна дата, че тази служба ако не я възстановим да работи както трябва, генерира само скандали. И виновникът за това е само Станишев, каза още Борисов. Защо не каже президентът - Станишев е направил от службите нищо", заяви премиерът. Според него така излиза, че и той едва ли не, като се бори да възстанови доверието в ДАНС, има вина. Според него ако ДАНС до месец-месец и половина не си стъпи на краката, по-добре хората му да се върнат в министерствата - там, откъдето са дошли. "Ако и по мое време продължат тези работи, няма да ги търпя и един ден", закани се Борисов.

СТАНИШЕВ: КАК ГРАЖДАНИНЪТ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ РАЗПОЛАГА С ТОЗИ ДОКЛАД?Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви в Бяла Слатина, че е заинтересован да се направи проверка по случая с изнесения от ДАНС доклад, за да стане ясно, че не е имало политически чадър над никого. Според него е интересен начинът как гражданинът Алексей Петров разполага с този доклад. "Аз съм получавал сигурно стотици доклади от ДАНС. Конкретно този, за който става дума, по него е направена проверка.
Наивно е да се мисли, че съм го прибрал и съм го дал на някой, за да го предпазя, защото елементарното е да си направиш ксерокопие. Има различни версии на всичко това, което се случва, като се започне от политическите интереси, защото, разбира се, управляващите са заинтересовани вместо да се говори за икономика, за социални проблеми, за тези неща, които вълнуват гражданите, свързани с доходите, много по-интересно и пикантно е да се говори за службите. Има и политически проекти, които се развиват в момента, в това число и в лявото политическо пространство, не визирам хора от БСП. Но г-н Петров има и политически интереси, има и една последователна линия на обезличаване на ДАНС", коментира Сергей Станишев.

ВОЛЕН СИДЕРОВ: ОМРЪЗНА МИ ХЛЕНЧЕНЕТО НА КОСТОВ, ДИМИТРОВ И ЯНЕВ
От ГЕРБ се допитват по всички въпроси с нас, на мен ми омръзна хленченето и мрънкането на хора като Иван Костов, Мартин Димитров, Яне Янев. Това хленчене и мрънкане започва да досажда. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод на изявлението на председателя на ДСБ Иван Костов, че ГЕРБ не са обсъждали с тях бюджета, който ще бъде разгледан следващата седмица в Народното събрание.
"Имаме плътна и непрекъсната връзка с ПГ на ГЕРБ. Няма въпрос по който те да не са проявили разбиране, да не сме анализирали и обсъждали нещо. Аз не мога да разбера как г-н Костов си представя нещата. Аз съм убеден, че ако г-н Костов поиска да разисква какъвто и да е въпрос от ръководството на ГЕРБ и ПГ никой не само не би му отказал, но просто би получил пълна отзивчивост, както е получавал до сега", каза Сидеров. Той подчерта, че не разбира "тези мрънкания по националните медии", защото няма основание за тях. "Такъв случай на неразбиране не е имало нито за "Атака", нито за РЗС, нито за Синята коалиция, напротив всичко се обсъжда. Аз например имах с ръководството на ПГ на ГЕРБ разговори за фискалния резерв. Веднага се отзова и министърът на финансите Симеон Дянков, изясниха се нещата. Казаха ми, че по същия начин са водили разговори и със Синята коалиция с Мартин Димитров и с Иван Костов. Това означава, че нещо се разминава в информацията на г-н Костов", допълни Волен Сидеров. В отговор на въпроса подкрепяте ли бюджета, който се предлага от ГЕРБ, защото примерно от БСП казаха, че не са съгласни с много от нещата и са против отнемането на малките предимства за младите семейства при тегленето на ипотечен кредит, както са и за намаляване на осигуровките с 2%, Волен Сидеров каза: "БСП трябва малко да се засрами, защото те издъниха бюджета, отваряйки една огромна дупка и харчейки 4,5 милиарда лева от резерва само за края на миналата година, и сега да излизат като спасители на нацията, е най-малко цинично".
Според Сидеров, колкото до отделните детайли и пера от бюджета това наистина ще бъде поредица от разговори. Той смята, че няма да има тема, по която да не могат да стигнат до разбиране. "Моето убеждение е, че не е мястото националните медии да са полето на обсъждания с ГЕРБ преди тези разговори да са се състояли във вътрешно - парламентарен ред. Иначе се получава един развален телефон. Разговорите по всички теми с ГЕРб са точни, и по всички теми, включително и за Републиканския бюджет и Закона за бюджета. Ние ще имаме своите бележки, така и ще стигнем до разбирателство. Целта ни е да успее това управление. Бюджетът е водоразделен момент, но не трябва след като подкрепяме управлението да се оказваме на страната на БСП и ДПС, които всъщност издъниха бюджета. Така, че моя съвет към ДСБ и РЗС е да бъдем по-коректни в подкрепата си и по всички въпроси междупартийни да ги решаваме в един друг план - план на творческо разбиране и тогава да отиваме в медиите", заключи Сидеров.

Д. Абаджиев: ГЕРБ не са съгласували проектобюджета с нас, Сидеров се е превърнал в безгласен пудел
Корнелия Нинова: Станишев не е покривал доклади и не е изнасял информация Иван Костов: Ще има тежки битки за утвърждаване на бюджета.


ИРАК ОБЯВИ ТРИДНЕВЕН НАЦИОНАЛЕН ТРАУР
Ирак обяви тридневен национален траур за жертвите на двойния терористичен атентат в централната част на Багдад, отнел живота на десетки хора. Атентатите бяха извършени от терористи-самоубийци с камиони, пълни с експлозиви. Те са били взривени пред две големи правителствени сгради в центъра на Багдад, в които освен Министерството на правосъдието и службата на Областния губернатор се намира Централната иракска телевизия и хотел "Мансур".
Взривовете са се чули в бърза последователност в 10.30 местно време /09.30 българско/, следвани от спорадична стрелба.
Това е най-големият атентат от август месец, когато два камиона-бомби избухнаха, които убиха най-малко 100 души и засегнаха две министерски сгради, припомня агенцията.
Според иракските власти, броят на убитите и ранените вероятно ще се увеличи. Спасители претърсват отломките за тела и евентуални оцелели. Все още не е ясно кой стои зад атаките.

СЛЕД ГОЛЯМАТА КОАЛИЦИЯ ГЕРМАНИЯ СЕ ИЗПРАВЯ ПРЕД НОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО – ГЕЙ В ПРАВИТЕЛСТВОТО
Гидо Вестервеле ще бъде вицеканцлер и външен министър в новия кабинет. Досегашният министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле ще оглави министерството на финансите
Канцлерът Ангела Меркел представи новото коалиционно споразумение между нейния Християндемократически съюз (ХДС/ХСС) и по-малкия коалиционен партньор - Свободната демократическа партия – либерали . За първи път в кабинета ще има ключов министър гей – Гидо Вестервеле.

Споразумението бе сключено месец, след като консерваторите и либералите спечелиха парламентарно мнозинство на изборите.
Партиите от управляващата коалиция в Германия ще имат конгреси утре и в понеделник, на които ще одобрят коалиционното споразумение.
Очаква се парламентът да избере Ангела Меркел за нов канцлерски мандат в сряда, след което правителството веднага ще положи клетва.
„Вярвам, че ще сме добър екип”, каза канцлерът на обща пресконференция с лидера на либералите Гидо Вестервеле. Маратонските преговори между ХДС/ХСС и либералите приключиха в ранните часове днес.
В 16-членния кабинет ще има девет нови лица, между които здравният министър Филип Рьослер, 36-годишен лекар, роден във Виетнам и осиновен от германско семейство.
Гидо Вестервеле ще бъде вицеканцлер и външен министър в новия кабинет. Досегашният министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле ще оглави министерството на финансите.

„Ще намалим данъците за домакинствата, ще реформираме данъка върху предприятията и данъка върху наследствата”,
заяви още Ангела Меркел.
Коалиционното споразумение предвижда съкращаване на данъците с 24 милиарда евро за четирите години на парламентарния мандат, реформа във финансирането на здравеопазването, намаляване на задължителната военна служба от девет на шест месеца.
След това, през 2011 г., ще започне реформа в данъчното облагане с цел да бъде опростено и да стане по-справедливо, добави канцлерът. Това бе едно от нейните предизборни обещания, припомня АФП.
Вестервеле заяви, че иска от Германия да бъдат изтеглени всички ядрени оръжия - проблем, който може да раздразни германските съюзници в НАТО, включително САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Гидо Вестервеле се появи за първи път в общественото пространство преди пет години на 50-годишния рожден ден на Ангела Меркел.
47-годишният Вестервеле и неговият 42-годишен партньор, бизнесменът Михаел Мронц бяха представени като „политическа двойка номер едно в Германия". Двамата бяха снимани прегърнати в предизборната нощ.
Въпреки че политиците с нестандартна сексуална ориентация са често срещано явление в западните страни, коментаторите посочват, че сексуалната ориентация на Вестервеле може да се превърне в проблем в региони като Близкия Изток и Азия, където хомосексуалността не се приема.
„По тази логика американският държавен секретар Хилари Клинтън също трябва да преустанови посещенията си в страни, в които жените са подложени на системен тормоз. Решението за това кого да изпратим като правителствен представител лежи единствено върху нашите политически и морални стандарти”, защити се Вестервеле.

СЕКССКАНДАЛ С ТРАВЕСТИТ РАЗТЪРСИ БОТУША
Губернаторът на италианската област Лацио Пиеро Марацо се оттегли след изнудване и компрометиращи снимки
Губернаторът на италианската област Лацио Пиеро Марацо предаде временно служебните си задължения на своя заместник Естерино Монтино, след като беше замесен в сексскандал, стигнал до вестниците, предадe Асошиейтед прес.

Марацо, който е от опозиционната лявоцентристка Демократическа партия, е бил заснет в римски апартамент в компанията на транссексуален партньор.
Четирима полицаи пък бяха арестувани по обвинение, че се опитвали да изнудват губернатора за близо 80 000 евро, като го заплашвали, че ще разпространят видеозаписа, на който се виждат двама полуголи мъже.
Първоначално Марацо заяви, че записът е фалшифициран, но след засилилия се обществен натиск беше принуден да признае. „Това е лична случка, в която са намесени мои лични слабости. Грешките, които направих, по никакъв начин не са се отразили върху обществената ми дейност", увери губернаторът. Той обаче преценил, че заради силния обществен интерес, оставането му на поста би било неуместно.
Марацо, който има съпруга и три дъщери, каза, че за него семейството винаги е било най-важно. Той не е обсъждал подробности около случая, но наскоро каза, че ще говори, след като приключи продължаващото в момента разследване.
В. „Джорнале”, който е собственост на брата на премиера Силвио Берлускони, отдели няколко страници на скандала с губернатора, обвинявайки Демократическата партия в двойни морални стандарти заради острите нападки на опозицията срещу Берлускони, предизвикани от скандали около личния му живот.

51-годишният бивш журналист и телевизионна звезда Марацо управлява Лацио от 2005.
Скандалът около него сериозно поставя на изпитание факта, че в Италия традиционно социалистите вкарват повече жени в политиката, но пък десницата претендира да има повече мацки в редиците си, коментира пресата.
Около Берлускони се върти цяла кавалкада от телевизионни знаменитости, победителки в конкурси за красота и бивши топлес модели. Той може да е прочут с грима, боядисаната коса и имплантите си, но и представителките на нежния пол не отстъпват от този имидж - къси поли, предизвикателно кръстосани дълги крака, повдигнати дупета... Що се отнася до интелекта, по-добре да си мълчат.
Наричат ги БерлуБейб, „Дамите на рицаря"


ПО КЛАСА.БГ

Борисов: Връщам спецслужби в министерствата, ако не заработятПремиерът призова Сергей Станишев да каже на кого е дал доклада на ДАНС
“Българските политици трябва да притежават всички качества, присъщи на българското овчарско куче. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Разлог, където се проведе киноложко изложение.”
Станислав Савов
Премиерът Бойко Борисов даде вчера два месеца на специалните служби и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да заработят нормално. „Разпоредил съм много проверки, ако и по мое време ситуацията остане същата и нещата не се подобрят, част от спецслужбите трябва да бъдат върнати към министерствата”, заяви вчера Борисов при посещението си в Разлог. Той допълни, че бившето правителство е изградило структури, създаващи само напрежение и че ДАНС е точно такава служба.
Поводът: на 24 октомври министър-председателят Борисов обвини предшественика си Сергей Станишев, че е изнесъл от Министерския съвет доклад на ДАНС, който е бил "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация". Документът е бил предаден на Борисов от бившия служител в агенцията Алексей Петров в качеството му на „лоялен гражданин“. Докладът е бил изготвен на 8 октомври 2008 г. в пет екземпляра и е съдържал 30 страници с класифицирана информация. Той е изпратен до Станишев на 10 октомври 2008 г. чрез специална куриерска служба.
По един екземпляр са получили президентът Георги Първанов, председателят на предишния парламент Георги Пирински, главният прокурор Борис Велчев. Техните доклади са върнати в ДАНС, като първият екземпляр се е пазил там.
„Документът не е бил върнат в ДАНС, а е излязъл от кабинета на Станишев и въпреки това не е обявен за откраднат“, каза Борисов. Той поиска от бившия премиер да каже на кого е дал доклада, за да може „главният прокурор да го пъхне в затвора”. Борисов допълни, че би помогнал на Станишев, ако той излезе и каже „Да, грешен съм, дадох доклада на лицето Х, но ме преследват и изнудват”.

Прокуратурата образува досъдебно производство
Зам. градският прокурор на София Роман Василев заяви вчера пред БНР, че прокуратурата вече е образувала разследване за изтичане на класифицирана информация след сигнала на премиера Борисов от събота за изнесения доклад на ДАНС от 2008 г., предназначен за Станишев. Това разследване е различно от досъдебното производство, образувано миналата седмица, за изтичането на друг засекретен документ – отчет на ДАНС за първото шестмесечие на 2009 г., факсимиле от който бе публикуван в първия брой на в. "Галерия" преди около 10 дни.

Реакциите на политиците
„Не мога да коментирам нещо, което не съм чул с ушите си“, каза за „Класа“ първият ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов. „Съгласен съм с едно – острата тревога на министър-председателя за състоянието, в което се намират службите и специално ДАНС“, коментира Костов. Според него сегашното управление е заварило една държава, в която системите за национална сигурност са саботирани от предишните управляващи. „Кръгът около Станишев, в който вероятно е и бившият председател на ДАНС Петко Сертов, искат да покажат, че ГЕРБ не контролира службите за сигурност в България и министър-председателят трябва да реагира“, допълни Костов. Той изрази надежда следващата седмица депутатите да започнат обсъждането на промените в закона за ДАНС, за да може агенцията да се преструктурира и "да заработи на съвсем нова основа".
Пред „Класа“ говорителят на БСП и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Корнелия Нинова каза, че Станишев не е разпространявал класифицирана информация, и че такъв доклад не е изнасян. „Нямам представа какво е стигнало до г-н Борисов, но се притеснявам това да не се окаже една инсинуация както с оня доклад във в. „Галерия“, в който се твърдеше, че съдържа уж информация за корумпирани 13 министри, а се оказа, че е бил рутинен отчетен документ на ДАНС за работата им през първите 6 месеца от съществуването им“, поясни Нинова. Тя допълни, че няма представа как подобен доклад се е озовал в ръцете на бившия съветник в родното ФБР Алексей Петров. Нинова каза, че вероятно през седмицата бившият премиер Сергей Станишев ще излезе със специално съобщение по случая.

Президентът се обяви против опитите за дискредитиране на службата
Президентът Георги Първанов се обявява против опитите за дискредитиране на ДАНС, независимо откъде идват те, съобщиха на 24 октомври от пресслужбата на държавния глава. Става въпрос за всичко излязло в публичното пространство през службата през последните месеци. Първанов е провел разговор с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и е поискал да бъде направен анализ на всички събития и факти, свързани с работата на службата през последните месеци, се казва в съобщението на „Дондуков“ 2.

Кадафи: И палестинците би трябвало да имат ядрено оръжие
Ако Израел разполага с ядрено оръжие и арабските страни от региона и дори палестинците имат правото на това, заявява либийският лидер Муамар Кадафи в интервю за британската телевизия Скай Нюз, което ще бъде излъчено в понеделник. Извадки от интервюто предаде АФП.
Ако израелците имат ядрено оръжие и ядрени възможности, тогава в правото на египтяните, сирийците, саудитците е да сторят същото и дори палестинците също трябва да притежават такова оръжие, защото техните противници разполагат с ядрени възможности, казва Кадафи. Израел никога не е признавал, че притежава атомно оръжие, макар на страната да се гледа като на ядрена сила. На въпрос за Иран либийският лидер обаче заявява: Ако иранците се заемат да произвеждат ядрени оръжия, тогава всички, включително ние самите, ще сме срещу тях. Но Иран не е казвал това, добавя той. Полковник Кадафи приветства присъждането на Нобеловата награда за мир на президента Барак Обама, наблягайки на африканските му корени. Той е африканец и ние африканците сме горди, че човек от нашия континент Африка е президент на САЩ. Наистина смятам, че той заслужава Нобеловата награда за мир. Но да му с даде още отсега е лицемерие, ласкателство и мисля, че е преждевременно, смята Кадафи.
/БГНЕС/

Когато гръм удари ...от /по/ ДАНС
По повод изнесения неправомерно секретен доклад на държавна агенция „Национална сигурност" от бившия премиер Сергей Станишев премиерът Бойко Борисов коментира днес в Разлог "Има лична и колективна отговорност, в случая става дума за персонална отговорност, защото Станишев е дал този доклад в нечии ръце без да го обяви за откраднат.
Законът много ясно е казал как да се работи с този документ. Ако той е направен да се чете от много лица, няма да има изработени пет екземпляра. Станишев трябва да излезе и да каже на кого е дал въпросния доклад. За това престъпление наказанието е до 10 години затвор", подчерта Борисов. По-рано днес председателят на ПК за контрол на ДАНС Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ заяви, че Станишев е извършил грубо нарушение на Закона за класифицираната информация. Трябва да му се потърси наказателна отговорност. Това е много тежък удар по ДАНС след излизането на предишния доклад. Няма как такъв документ да се намира в ръцете на Алексей Петров. Това показва, че държавата е оставена разградена от Станишев. ДАНС във вида, в който е наследена е тежко дискредитирана. Държавната агенция е в много тежко състояние. Президентът трябва да поясни откъде идват тези удари срещу ДАНС, защото той много добре знае. Те идват от предишния председател на ДАНС и членове на неговия кабинет. ДАНС е в неспособност да продължи. Тя е била превърната в политическа полиция и това е причината да и се нанесе такова поражение, заяви той. Ние трябва да хвърлим всички усилия в Закона за ДАНС, за да може да се преструктурира службата. От своя страна днес зам.градският прокурор на София Роман Василев съобщи, че се извършват всички действия по откриване на нарушителя по секретния доклад от ДАНС, който е достигнал до Алексей Петров. Проверява се автентичността, начинът на изготвяне на документа, начинът на получаване и пътя по който е стигнал до него.Заведено е досъдебно производство по чл. 357 от НПК, уточни Василев. Сергей Станишев е депутат, така че той не може да бъде подведен под отговорност за сега, заяви той в отговор на въпрос дали може да бъде потърсена отговорност на бившия премиер за изтичането на информацията. Единственият защитил бившия премиер днес е говорителят на БСП и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова. Тя посочи, че Сергей Станишев като министър председател не е покривал доклади на ДАНС и ги е връщал надлежно. Според нея с този доклад се насажда истерия. Стана практика на представителите на изпълнителната власт да казват кое е за съд, което не е работа на министъра на вътрешните работи, подчерта Нинова по повод изказването на Цветан Цветанов, че Станишев трябва да бъде подведен под съдебна отговорност. Тя обеща, че вероятно Сергей Станишев ще каже своето обяснение по този доклад. Нинова прогнозира, с този доклад може да стане като с предишния, когато се е говорило за корумпирани министри, а се оказало, че става дума за отчет на ДАНС. Нека да изчакаме становището на прокуратурата, посочи Нинова. Интересен е начинът как гражданина Алексей Петров разполага с този доклад, каза лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев в късния следобед от Бяла Слатина. И като бивш служител на ДАНС Петров би трябвало да знае, че по всички доклади са правени проверки по разпореждане.Получавал съм стотици доклади от ДАНС. Този конкретния, за който става дума - по него е направена проверка и има заключение на прокуратурата, заяви бившият премиер. Наивно е са се мисли, че съм го прибрал и съм го дал на някого, за да го предпазя. Най- малкото, елементарното е да си направиш ксеро копие, заяви той. Има различни версии на това, което се случва. Като се започне от политическите интереси, защото управляващите са заинтересовани, вместо да се говори за икономика и социалните проблеми, за нещата които вълнуват гражданите, свързани с доходите е много по-интересно и пикантно е да се говори за службите. Алексей Петров има политически интереси и една последователна линия на обезличаване на ДАНС, подчерта Станишев
БГНЕС припомня, че вчера на специален брифинг министър председателят Бойко Борисов съобщи, че Алексей Петров като гражданин му е доклад на Държавна агенция „Национална сигурност” с гриф "Строго секретно" относно действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху министерства и държавни структури. Информацията в него е секретна и не може да бъде разкрита. Докладът е изготвен от ДАНС с регистрационен номер в 5 екземпляра с дата 8.10.2008 година. Екземпляр номер 2 е бил занесен лично на бившия премиер Сергей Станишев, а първият екземпляр е все още в ДАНС. Други екземпляри са дадени на президента георги Първанов, на тогавашния председател на НС Георги Пирински и на главния прокурор Борис Велчев, които като са се запознали с доклада са ги върнали в ДАНС, какъвто е законът. Екземплярът на Станишев не е върнат и е попаднал в ръцете на Алексей Петров В края на мандата обаче този доклад отсъства от протокола на регистратурата в Министерския съвет. „Някой е взел сигурно пари за тази работа, за да ги предупреди тези кръгове и лица”, коментира Борисов и направи извод: „Станишев е създал ДАНС като политическа полиция”. Борисов уточни, че ако не е бил скандалът с предишния доклад на ДАНС, който беше публикуван във вестник „Галерия” нямаше да обяви сега тази информация. Той се е опасявал, че ако не го направи, някой друг в рамките на ден-два, ще го оповести в медиите. Премиерът не пожела да коментира какви са мотивите на Алексей Петров да му предаде доклада, още повече, че самият той присъства в доклада, неясно защо и какво е написано там за него. Министър-председателят е озадачен от това, че самите притежатели на доклада са предупреждавали тези кръгове. „И когато това лице е премиер не знам какво трябва да се направи”, каза той. "Това доказва, че нямаме държава и специални служби”, беше коментарът на Борисов, още повече, че в момента прокуратурата прави проверки по този материал. Преди един ден премиерът се е сдобил с документа от Петров. Информацията за описаните в него лица и кръгове е поместена върху 30 страници. Този доклад Борисов посочва като екземпляр номер 2 – този, получен лично от Станишев. Борисов твърди, че е написал резолюция веднага и го завел в секретното деловодство, както и го е изпратил на главния прокурор с молба да се направи проверка за автентичността на доклада и как е излязъл от държавните структури. От пресслужбата на държавния глава Георги Първанов побързаха да съобщят преди да отпътуването му за Република Корея и Австралия, че е провел разговор с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и е поискал анализ на всички събития и факти, излезли в публичното пространство, свързани с работата на службата през последните месеци. Според него в никакъв случай не трябва да се дискредитира ДАНС.
По времето, когато е подготвян въпросният доклад от ДАНС през октомври 2008 г. беше освободен зам. председателят на ДАНС Иван Драшков. Заедно с него напуснаха и завеждащи дирекции, между които и главният директор на "Контраразузнаване" Цветлин Йовчев. След освобождаването на Петко Сертов като председател на Агенцията, Йовчев оглави ДАНС. Тогава премиерът Борисов обяви, че няма да има съветници в ДАНС и агенцията напусна Алексей Петров, човекът връчил на Борисов въпросния екземпляр 2 на секретния доклад.

ООН: Българският мобилен пазар е от най-бурно развиващите се в света
Българският мобилен пазар е седмият най-бурно развиващ се на планетата за изминалите 5 години. Това показва последният доклад за развитието на информационните технологии на Конференцията на ООН за търговия и развитие(ЮНКТАД). В същото време обаче страната ни сериозно изостава в достъпа на населението до интернет.
Без особени изненади най-бурно развиващите се пазари на мобилни услуги се намират в развиващи се икономики и такива в преход, където либерализацията на телекомуникационните пазари е започнала през последните години. От ЮНКТАД обясняват тенденцията с факта, че в големите икономики по света мобилните пазари са се развили много по-рано, ето защо през последните години при тях няма съществено разширяване. Към края на миналата година наситеността на мобилните услуги в България достига 142%. По данни на ООН броят на мобилните абонати в страната достига 10.8 млн., като средният годишен ръст за периода 2003г.-2008г. е над 30%. Това обаче се дължи на малкият брой на абонатите в началото на този период - едва 2.8 млн. души. За цялата 2008г. например мобилните абонати в България са се увеличили само с 650 хил. души, показват данните на ЮНКТАД. На първо място в класацията е Черна гора, където наситеността на мобилните услуги достига 234.7%. В последната класация на SeeNews за най-приходните компании в Югоизточна Европа именно телекомите бяха основните представители за Черна гора. След малката балканска държава се нареждат страни като Катар или Бахрейн. Едва 25% от българите имат достъп до интернет към края на 2008г., отчита ЮНКТАД. Въпреки че през последните 5 години страната ни показва значителен напредък в това отношение, общата наситеност на услугата все още е ниска в сравнение с други страни от региона. Всъщност от всички европейски страни, за които ООН е публикувала данни, единствено Румъния и Кипър имат по-лоши показатели от България. Наскоро Оксфордският университет публикува проучване, според което страната ни е на челните места в света по най-качествен широколентов интернет. И в този доклад обаче се изтъква ограниченият достъп до услугата като основна спънка за България.

За босненските сърби Караджич е герой
Политическият водач на босненските сърби през войната от 1992-1995 г., чийто процес за геноцид започва в понеделник пред Международния наказателен съд в Хага, си остава герой за много от сънародниците си, които го възприемат като "бащата" на тяхната автономия.
Световните сили може да организират процес срещу Караджич, но за сръбския народ той винаги ще е герой, категоричен е 40-годишният Зоран Петрович от Баня Лука, столицата на Република Сръбска – сръбската общност в Босна. За нас той никога няма да е военнопрестъпник, казва Петрович, който се издържа като продава сувенири и дребни предмети с образа на Караджч и дясната му ръка по време на конфликта, военния командир на босненските сърби Радко Младич. Последният се укрива след предявено през 1995 г. от трибунала в Хага обвинение в геноцид. Според Петрович в търговията с предмети, посветени на Караджич и Младич, няма спад. Шестдесет и четири годишният Караджич е обвинен в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, вършени по време на войната в Босна, в която загинаха близо 100 000 души. Няма данни напоследък от анкети за популярността на Караджич, но известността му сред сърбите е очевидна. Социологът Иван Сиякович смята, че той се е превърнал в мит за сънародниците си. С времето популярността му малко намаля, но мисля, че сега заради началото на процеса тя отново ще се стрелне нагоре. Много сърби са убедени, че Караджич има най-големи заслуги за създаването на тяхната общност. Той е Бог. Те може да го осъдят, но за нас той ще остане отецът на Република Сръбска и герой, подчертава Сречко, 43-годишен техник. Република Сръбска, обявената през 1992 г. на териториите, населени предимно с босненски сърби, и върху други, от които мюсюлмани и хървати бяха прогонени по време на конфликта, бе утвърдена като една от двете общности в Босна - другата е Мюсюлманско-хърватската федерация – от Дейтънските споразумения (САЩ, 1995 г.). Позовавайки се на обвинението на Международния наказателен съд босненските мюсюлмански лидери заявяват, че това е общност, "създадена в резултат на геноцид" и непрекъснато настояват за ликвидирането на Република Сръбска. Под натиска на международната общност Караджич излезе от политическия живот през 1996 г., приблизително седем месеца след края на конфликта. Малко след това той изчезна, бягайки от обвиненията на съда в Хага. През нелегалния си период Караджич стана герой на много патриотични песни. И днес събранията в подкрепа на сръбската кауза в Босна са немислими без неговите портрети и образа му върху тениските, отбелязва АФП. Посланието, което медиите отправят към сръбския народ, е, че "нашите национални герои" са безупречни, изтъква политическият анализатор Таня Топич. И хората сега вярват, че онези, които са се били за "националните интереси" по време на босненския конфликт, не са вършили военните престъпления, за които ги обвиняват, изтъква тя. През 2004 г. правителството на Република Сръбска призна отговорността на босненските сръбски сили за клането в Сребреница, когато през юли 1995 г. бяха избити близо 8000 мюсюлмани. Именно това е главната точка в обвинителния акт срещу Караджич. След ареста на Караджич през юли 2008 г. в Белград, след прекарани 13 г. в нелегалност, босненският сръбски премиер Милорад Додик посети семейството му, за да предложи помощта на своето правителство.

Меркел потърси помощта на ветеран в сделките
Фаворитът за поста на финансов министър Волфганг Шойбле има богат политически опит
Вътрешният министър от предишния кабинет Волфганг Шойбле е бивш лидер на ХДС и е участвал в правителство преди падането на Берлинската стена.

Крис Брайънт
Очакваното назначение на Волфганг Шойбле на поста финансов министър на Германия отразява желанието на канцлера Ангела Меркел да разполага с политически способен човек на тази важна позиция при търсенето на изход от най-лошата рецесия в страната от 30-те години насам.
Шойбле е бивш лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) и единствен от настоящите министри, който е участвал в правителство преди падането на Берлинската стена. Богатият му опит и икономическата компетентност може да са от полза на новото правителство, което търси начин да се справи с трудната задача по възстановяване на увеличаващия се бюджетен дефицит.
67-годишният Шойбле се придвижва с инвалидна количка, след като през 1990 г. бе прострелян в гърба от психически лабилен атентатор, и остана парализиран от кръста надолу. Това обаче не му попречи да си изгради репутация на упорит политик, борец и водещ интелектуалец от дясното крило на консервативния ХДС, начело на чиято парламентарна група бе при канцлера Хелмут Кол.
По време на управлението на Кол Шойбле беше негов лоялен помощник, помогнал в преговорите за сделката, довела до обединението на Германия, както и един от основните участници в безуспешния опит за реформа на прекалено сложната данъчна система на страната. Шойбле бе началник на кабинета на канцлера Кол, а след това и вътрешен министър. От 1991 г. е водач на християндемократическото мнозинство в Бундестага, където речта му в полза на преместването на столицата от Бон в Берлин се смята за решаваща за спечелването на мнозинство сред всички партии.
Шойбле бе избран за политически наследник на Кол през 1997 г. и пое лидерството на партията, след като ХДС загуби властта през 1998 г. Мечтите му да стане канцлер бяха съсипани заради скандал около необявени партийни дарения по време на управлението на Кол.
Шойбле призна, че се е срещал с оръжейния търговец Карлхайнц Шрайбер, който бе в центъра на скандала, и е приел дарение в брой от 100 000 марки, макар да отрече каквито и да е закононарушения.
Меркел има участие в изгонването на бившия си партиен шеф, затова преназначението му начело на вътрешното министерство през 2005 г. бе изненада.
Безкомпромисното му отношение на тема закон и ред разтревожи защитниците на гражданските свободи, сред които има членове на „Свободните демократи“ – новите коалиционни партньори на Меркел, които се противопоставиха на оставането му на поста вътрешен министър.
Като ветеран от предишното управление на ХДС и ГСДП Шойбле е специалист по сключване на понякога неудобни политически сделки, необходими, за да действа едно коалиционно правителство.
Според официални източници той е изиграл основна роля в договарянето на финансовата политика на бъдещото правителство, след като коалиционните партньори поддържаха подчертано различни позиции по отношение на размера на потенциалните данъчни намаления, необходими за възраждане на германската икономика. Шойбле е син на данъчен съветник и е учил икономика и право, преди да стане адвокат и да бъде назначен в данъчната администрация на южната федерална провинция Баден-Вюртемберг.
По "Файненшъл таймс"

Бернанке предупреждава банките за капитала
Председателят на Фед е уверен, че всички системно важни компании трябва да бъдат подлагани на строг регулаторен контрол
Том Брайтуейт
Председателят на Федералния резерв даде рецепта за подобряване сигурността на финансовата система. Бен Бернанке предупреди банките да се готвят за възможни правила за допълнителен капитал или по-високи капиталови буфери. В реч пред Фед на Бостън Бернанке заяви, че повишаването на капитала след стрес тестовете е било ключово, но са нужни още мерки за защита от бъдещи банкови фалити. Съотношенията на капитала от първи ред са се покачили до 7,5% в края на юни тази година, след като в края на 2008-а бяха около 5,3%.
„Вариантите, които разглеждаме, включват оценка на вероятния допълнителен капитал за тези институции или изискване по-голям дял от него да бъде под формата на обикновен капитал“, каза Бернанке.
Институциите, чийто фалит може да застраши системата, ще бъдат принудени да вземат по-сериозни мерки. Вероятно от тях ще се иска да емитират условен капитал – под формата на хибридни инструменти, които превръщат дълга в обикновен капитал по време на криза. Икономистите, които се обявиха за изискването, вярват, че то ще помогне не само за подсилване на капиталовите основи в трудни времена, но ще накара притежателите на инструментите, които искат да избегнат превръщането им, да упражнят натиск върху мениджърите да се пазят от риска.
Завишените капиталови изисквания вероятно ще са сред малкото елементи от плана за регулаторна реформа на администрацията, които ще останат непипнати след усиленото лобиране и битките в Конгреса.
Бернанке засегна и теми, които се решават на Капитолия: „Много е важно Конгресът да затвори регулаторните дупки и да даде на надзорниците допълнителни инструменти за предвиждане и управление на системните рискове.“ И даде пример: „Настоящата криза ясно илюстрира връзката между защитата на потребителите и сигурността и стабилността на финансовите институции.“
Администрацията и водещите демократи в Камарата на представителите, като председателя на Комисията по финансови услуги Барни Франк, планират да снемат от Фед отговорността за защита на потребителите и да я прехвърлят към нова агенция. Законопроектът бе смекчен от законодатели, благосклонни към бизнеса, но ще бъде гласуван от камарата идния месец.
Внасяйки смут сред хедж фондовете и останалите, които се надяват да избегнат по-строгите стандарти, Бернанке добави: „Големите, комплексни финансови фирми, които не притежават банка, но могат да застрашат системата, не трябва да се спасят от цялостен и ефективен регулаторен контрол.“ Той заяви, че събитията от миналата година са доказали нуждата от нови регулаторни правомощия.
По "Файненшъл таймс"

Сухи тренировки за 100-те дни на Борисов
Партиите трескаво пишат оценките си на кабинета, от тях ще стане ясно кой кого подкрепя
Иглика Горанова
100-те дни на кабинета „Борисов“, които изтичат в началото на ноември, събудиха партийните централи. "Вече 100 дни България е свободна държава и не е под ботуша на репресивно управление," даде тон на предстоящия дебат лидерът на "Атака" Волен Сидеров. От БСП пък напомниха, че на 7 ноември по нов стил е извършена октомврийската революция и че се готвят за контраатака срещу управлението. Червените се чувстват силно мотивирани, защото Борисов обяви, че заслужават да ги забрани.
Сухи тренировки на оценките текат и в ДПС, както и в десния сектор. Партиите са наясно, че дебатът ще покаже ясно на избирателите кой стои зад Борисов и кой не.
Засега най-любопитно изглежда кой какво ще каже в десния спектър. Отчетът си е златен шанс на Синята коалиция и РЗС да покажат политически мускули и потенциала си. Със своите 116 депутати управляващата партия няма мнозинство. И със сигурност има нужда от подкрепа не само от „Атака“, а и от другите десни. Макар че, ако трябва да сме честни, този въпрос не тревожи особено Борисов. Премиерът вече обяви, че е готов на предсрочни избори, които със сигурност ще му осигурят мнозинство. При 77% одобрение на работата му (по данни на НЦИОМ) реакцията е съвсем логична.
Първи тест
Първият тест за разположението на силите в това 41-во НС ще е антикризисната програма на кабинета. Очакванията са тя да влезе за съгласуване до дни. Това е най-нетърпеливо чаканият документ в държавата (като изключим секретните доклади на ДАНС, които редовно се публикуват в медиите). От два месеца насам Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, периодично повтаря, че „въпрос на въпросите“ е къде е тази програма и защо се бави. Лидерът на БСП Сергей Станишев също се обади в петък и попита къде е тя. Двамата бивши премиери са наясно, че когато има програма, има какво да се критикува, предлага и дебатира и така да се чувстват политически значими. Костов ще може да покаже умението си да се справя с кризи, а Станишев да припомни за финансовата стабилност на неговия кабинет. Факт е, че краткосрочните 82 мерки, които кабинетът обяви в началото на септември, не изглеждаха особено сериозна база за това политическо упражнение.
Втори тест – отчетътОтговорът на въпроса кой, как и срещу какво подкрепя този кабинет ще даде и оценката на 100-те дни управление. Министерствата трескаво пишат какво са свършили извън ревизиите, а бившите управляващи също толкова трескаво събират компромати за опонентите си. Истинският сблъсък се очаква да е между ГЕРБ и БСП. ДПС засега не дава сериозни признаци, че желае яростна конфронтация. По всичко личи, че топката ще е в ръцете на Станишев, който е организирал бившите си министри да контраатакуват кабинета. Най-вече с оборване на ревизиите, които пълнят медиите през последните три месеца. Основният коз на Борисов е констатацията, че управлението на тройната коалиция е корумпирано и некадърно. От БСП твърдят, че това не е така. Бившият социален министър Емилия Масларова вече извади одита на проекта „Красива България“ и обяви, че обвиненията срещу нея са за заяждащо езиче на врата и недобро боядисване на тоалетни. Тя категорично отрече обвиненията, че към момента на одобряване на обектите не е бил налице одобрен бюджет и че е нанесла щети за 7 млн. лв. Като предупреди министъра, че във ведомството явно не правят разлика между меморандум и споразумение. Бившият шеф на „Булгартабак“ Корнелия Нинова също заплаши със съд шефката на правната комисия Искра Фидосова заради изказването й, че е била корумпирана. Овчаров заплаши със съд Мария Капон заради клевети. На Темида й се отваря много работа май.
Излиза, че от политическия дебат за 100-те дни ще спечелят в някаква степен всички участници в него. А пък на избирателя ще му стане ясно кое е истинското мнозинство в парламента.

Китайското валутно упорство
Азиатският гигант се превръща във все по-голяма заплаха за останалата част от световната икономика
Пол Кругман/New York Times
Висшите представители на монетарните институции обикновено отправят закодирани послания. Така че, когато наскоро председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке спомена за проблеми с Азия, международните дисбаланси и финансовата криза, той не отправи специални критики към възмутителната валутна политика на Китай.
Но и не беше нужно да е чак толкова директен. Всички разбраха подтекста в думите му. Лошото поведение на Китай се превръща във все по-голяма заплаха за останалата част от световната икономика. Единственият въпрос сега е какво ще направи светът по въпроса. И по-специално Съединените щати.
Ето и малко история: стойността на китайската валута, за разлика от стойността на британския паунд например, не се определя от предлагането и търсенето. Вместо това властите в Пекин управляват целевото равнище на юана, като купуват или продават собствената си валута на международния валутен пазар. Тази политика е възможна благодарение на ограниченията, наложени на частни инвеститори да местят парите си във или извън азиатската страна.

Опасност от дестабилизацияНяма нищо изначално погрешно в една такава политика, особено след като тя поддържа страна с все още бедно население, чиято финансова система може твърде лесно да бъде дестабилизирана от колебливите потоци на горещите пари. Всъщност системата доста добре послужи на Китай по време на азиатската финансова криза в края на 90-те години. Най-важният въпрос обаче е дали целевата стойност на юана е разумна.
Някъде до към 2001 г. можехме да твърдим, че курсът на юана е напълно логичен. Търговската позиция на Китай не бе излязла толкова далеч от баланса. Оттогава насетне обаче политиката по задържане на фиксирания курс на юана спрямо долара започна да изглежда все по-странна и по-странна. Първо, стойността на долара падна, особено спрямо еврото, така че, поддържайки фиксирания курс на юана към долара, китайските власти всъщност ефективно обезценяваха валутата си срещу всички останали валути. Междувременно производителността в китайските износни индустрии се покачи стремглаво. В комбинация с фактическата девалвация на валутата това направи китайските стоки прекалено евтини на световните пазари.
Резултатът е видим в натрупването на огромния търговски излишък на Китай. Ако търсенето и предлагането бяха оставени да си свършат работата, стойността на юана щеше да се повиши рязко. Китайските институции обаче не му позволиха да се извиси. Те го натискаха надолу, като продаваха огромни количества от валутата и в замяна се сдобиха със забележително количество чужди активи, предимно в долари, които в момента се изчисляват на около $2,1 трлн.
Много икономисти, сред които и аз, вярвахме, че покупателната треска на Китай е спомогнала за надуването на жилищния балон, който подготви сцената за отприщването на глобалната финансова криза. Упоритостта, с която Пекин настоява да запази фиксирания курс юан/долар, дори и след като американските пари се понижават, вероятно отваря още по-големи пукнатини в момента.
Въпреки пороя от апокалиптични прогнози за падащия долар това движение надолу е и естествено, и желано развитие. Америка има нужда от по-слаб долар, който да й помогне да намали търговския си дефицит. И закономерно си получи желаното, след като неспокойните инвеститори, които се стекоха към предполагаемия сигурен подслон на американския държавен дълг в пика на кризата, пренасочиха парите си към други региони на света.

Невероятна девалвация
Пекин обаче държи валутата вързана за долара – което значи, че една страна с огромен търговски излишък и бързо възстановяваща се икономика, чиято валута би трябвало да покачва стойността си, всъщност работи за постигане на невероятна девалвация.
А това е нещо изключително опасно във време, когато световната икономика е потънала в дълбока депресия благодарение на неадекватното движение на търсенето. В преследването на политики за поддържане на слаба валута Китай всъщност изтиква част от това неадекватно търсене далеч от другите държави, което наранява и спъва растежа почти навсякъде. Между другото най-големите жертви вероятно са работниците в останалите бедни страни. В нормални времена аз щях да съм сред първите, които щяха да отхвърлят обвиненията, че Китай краде работните места на други хора, но в настоящите условия това е бруталната истина.
И така, какво ще правим? Американските власти бяха изключително предпазливи относно проблема с Китай. При това до такава степен, че миналата седмица американското Министерство на финансите в изискан от Конгреса доклад, в който май трябваше да изрази „опасенията“ си, удостовери, че Китай не – повтарям „не“ - манипулира валутата си. Това е шега, нали?
Проблемът е, че в настоящия момент тази предпазливост не е особено логична. Представете си, че Китай реши да направи онова, от което, както изглежда, и Вашингтон, и Уолстрийт се страхуват, а именно да започне да продава част от натрупания си доларов резерв. При сегашните условия това ще помогне на американската икономика, като направи износа й неизмеримо по-конкурентен.
И наистина някои страни, сред които се откроява Швейцария, се опитваха да подкрепят икономиките си, като продаваха собствените си валути на международния валутен пазар. САЩ, най-вече по дипломатически причини, не може да последват този пример. Но ако китайците решат да го направят за наша сметка, би трябвало да им изпратим благодарствено писмо.
В крайна сметка обаче световната икономика все още се колебае в несигурни води и е опасно да толерираме политиките „за сметка на съседа“. Нещо трябва да бъде направено по въпроса с китайската валута.

Няма коментари: