сряда, 28 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 28 октомври 2009

ПО НЮЗ.БГ

Бюджет 2010 - малка постна пица, според Дянков
Бюджет без цифри и илюстриран с кутии пици представи финансовият министър Симеон Дянков на брифинг в МС.
Цифровото изражение на Бюджет 2010 министърът ще представи утре.
Журналистите останаха изненадани, когато Дянков влезе в Гранитна зала с 2 кутии пици, които всъщност спроед него най-добре обясняват бюджети 2009 и 2010.
Голямата кутия се оказа празна, без пица, това е състоянието на бюджет 2009 - празна кутия - празен бюджет - заради дефицита.
В малката кутия имаше пица, макар и по думите на финансовия министър, тя да е"малка и постна".
Както вече е известно, бюджет 2010 е балансиран.
"Самият балансиран бюджет е стимул за икономиката", така Симеон Дянков отговори на въпрос как ще се стимулира икономиката с параметрите, заложени в бюджета за следващата година.
Намаляват се и осигуровките, което според финансит номер 1 също ще стимулира бизнеса. Съкратената администрация също.
Капиталовите разходи са по-малко в бюджета за следващата година, стана ясно още.
"Бюджетът е такъв, каквито са приходите", каза още Симеон Дянков.

"Аз искам да имам честен бюджет", допълни той. Според него хората трябва да знаят с какви пари разполага държавата и какво могат да очакват.
Ако някой има добра идея, как в държаваната хазна да дойдат повече пари, финансовият министър заяви, че е склонен да обсъди предложенията.
Той обаче обеща "добри изненади в скоро време".
Дянков изтъкна, че колегите му от другите министерства са проявили разбиране около средствата, предвидени за техните ведомства. "Парите не са по клоните", подчерта Симеон Дянков.
В бюджета за следващата година е предвиден дефицит, макар и под 1% от Брутния вътрешен продукт.
Това се дължи на вноската, която страната ни трябва да плати заради членството си в ЕС, която е в размер на 779 млн. лв.
Като цяло проектозаконът за бюджета предвижда приходи от 26.3 млрд. лв., а разходите ще са с 460 милиона лева повече.
Сред основите предположения на документа са спад на икономиката със 2%, курс на долара от 1.45 лв. и инфлация от 2.2%. Чуждите инвестиции, които се сринаха от 6.5 млрд. 3 млрд. лв., догодина се очаква да бъдат малко повече 3.3 млрд.
Управляващите залагат намаление с два пункта на осигуровките, плащани от работодателите. До 3 минимални заплати ще получава работникът, ако шефът му фалира.
Около 5 лева ще струват най-масовите цигари, заради драстичния скок на налога над посочения от Евросъюза. Увеличаване на акциза за основните горива не се планира.
Вероятно ще се плаща и повече за данък сгради, ако общините се възползват от възможността която им дава държавата, като вдигат тавана на местния данък.
Въпреки че многократно беше заявявано, че евентуално повишаване на пенсии и заплати може да има след полугодието, в проекта конкретни цифри не са заложени.
В проектобюджета е заложена допълнителна добавка до 50 лева към пенсиите на хората над 75 години, увеличават се и вдовишките плащания. Въпреки че не се залага повишаване на доходите поне до юли, от началото на 2010 ще се увеличи акциза за тока за бизнеса, което ще доведе до поскъпване на стоките, които се произвеждат.
Около 40 от всеки 100 лева държавни харчове ще отиват за социални харчове. Заради това се намалява издръжката в почти всички сектори. Към образованието ще се насочат 2.6 млрд. лв. Приблизително толкова отиват и за здравеопазване.

НС прие декларация срещу отсъствията на Станишев и Доган
Със 134 гласа „за", нито един „против" и нито един „въздържал се" парламентът прие декларация, която решително се противопоставя на неуважителното отношение на депутатите Сергей Станишев и Ахмед Доган, системно проявявано от тях чрез незачитане и неизпълнение на задълженията си.
Повод за декларацията е системното отсъствие от пленарни заседания на Станишев и Доган.
„Това тяхно поведение започна и продължава и в 41-вото Народно събрание, в което са участвали на пленарни заседания само по няколко пъти и нито веднъж в работата на парламентарните комисии", се изтъква в декларацията.
„Няма съмнение, че народните представители Сергей Станишев и Ахмед Доган с неуважителното си отношение към парламентаризма оронват авторитета на институцията Народно събрание", се посочва още в декларацията.
Гласуването й стана в отсъствието на депутатите от ДПС и БСП, които раздразнени от включването в дневния ред на такава точка напуснаха залата. В първоначалния вариант на декларацията се предлагаше парламентът да осъди поведението на двамата депутати.
Депутатите от левицата и ДПС напуснаха пленарната зала в знак на протест. След упорити възражения от страна на левицата точката влезе в дневния ред и проектът на декларацията бе представен от Десислав Чуколов от „Атака".
„Отсъствията от пленарните заседания на депутатите Станишев и Доган показват скандално незачитане на техните задължения и отговорности", изтъкна Чуколов.
„Парламентът ще пази авторитета си и решително се противопоставя на неуважителното поведение на Сергей Станишев и Ахмед Доган", се казва в проекта за декларация.
Ангел Найденов от Коалиция за България изрази категорично несъгласие и заяви, че включването на такава точка в дневния ред е пренебрегване на правилата и процедурите.
По думите му това е погазване на демокрацията, тъй като самата демокрация са правилата и процедурите.
Найденов изтъкна, че декларацията е внесена днес сутринта и не е разпределена на комисия. Той упрекна вносителите, че си присвояват правото да осъждат и оценяват действията на народни представители.
Включването на декларацията в дневния ред и самата декларация според Найденов е политическа репресия.
От страна на ГЕРБ Искра Фидосова изтъкна, че се погазват правилата на парламента от Станишев и Доган, които са избрани за народни представители и като такива имат задължения и отговорности. Тя посъветва депутатите от Коалиция за България да си прочетат правилника.
В кулоарите на парламента остро несъгласие с декларацията и включването й в дневния ред изрази и Лютви Местан от ДПС.
Той каза, че това е опит парламентът да бъде превърнат в конвент. Внасянето, включването в дневния ред и приемането на такава декларация според него е проява на обикновен реваншизъм.
Иван Костов предложи прецизиране на текста на декларацията като обърна внимание, че парламентът не може да осъжда, осъжда съдът. Той предложи Станишев и Доган да бъдат остро порицани за поведението им на народни представители. Костов отбеляза и че народният представител няма конституционно задължение да присъства в залата.
Красимир Велчев от ГЕРБ каза, че тази декларация трябва да стане модел за поведение. „Не може в кризата да искаме фирми и институции да работят, а ние да не работим", заяви той.

Министърът еднолично назначава висшите МВР шефове
Най-висшите служители в МВР като генерален комисар, старши комисар, шефове на ОДП-та, ще се назначават без конкурс.
Тези текстове бяха приети от вътрешната парламентарна комисия, която разгледа на второ четене предлаганите промените в закона за МВР.
Предложението на Министерски съвет за длъжностите категории А и Б е да не бъдат провеждани конкурси. Това обясни Йордан Бакалов от Синята Коалиция.
Той обясни и защо Иван Костов, който имаше предложение към депутатите от комисията, си тръгна по-рано от заседанието и не особено доволен - причината е, че депутатите не приели предложението му да се запази конкурсното начало.
Мотивът на управляващите висшите полицейски служители да се назначават без конкурс е , че предишните управляващите много се бавили с конкурсите за ръководни позиции и сега в системата имало близо 400 служители, които са временно назначени.
Това за нас не означава, че след като са забавени конкурсите, не могат да се провеждат от сега нататък, както трябва,коментира още Бакалов. Той изрази опасение, че тези промени може да върнат ситуацията в МВР както през 90-те, когато е имало разделение между политическото и професионалното ръководство на силовото министерство.
Бакалов допусна, че политическото ръководство на МВР с назначенията, които ще прави, ще може да влияе върху професионалното ръководство.
От ГЕРБ са представили и други мотиви - че честно конкурсите, които се провеждали не били честни.
Всичко обаче е както се казва човешка направия, допълни още Йордан Бакалов. Няма как в ЕС да работят на конкурсно начало, на състезателно начало, а в България все да не става, допълни още той.
Конкурсното начало се запазва.
Единственото нещо, което предлагаме е да добавим към категория А, за която и в момента не се изисква провеждането на конкурси и категория Б. Това заяви от своя страна заместник вътрешният министър Веселин Вучков. Той също заяви, че един конкурс изисква много дълга подготовка.
Самото провеждане отнема до една година, поясни Вучков. Като цяло висшите ръководни постове в МВР ще се назначават по усмотрение на министъра, факт, който предизвика спор между Бакалов и Вучков.
Ето това е най-ясно и най-категорично - слушкаш - назначават те, не слушкаш - не те назначават, посочи Бакалов. Не, не бих казал, отговори му Вучков. В отговор синият депутат се закани да "отвори закона", а пред журналистите показа конкретните текстове от него.
Към заместник министъра той хвърли и друго обвинение.
На някои хора за отрицателно време им дадохте категорията, за да могат да бъдат назначени и това съвсем скоро ще се разбере, каза още Бакалов.
Пред заместник-вътрешния министър уточни, че това касае голяма областна дирекция, но не конкретизира за коя точно става въпрос.
Да не говорим за заместник на главния секретар, дето ще си го назначавате по..., посочи Бакалов, намеквайки за отношенията между вътрешния министър Цветанов и Станимир Флоров, който освен, че ще бъде заместник на Калин Георгиев е и кумец на Цветанов.

Драшков: Сертов и Станишев са виновни за всичко
Крайно време е „да настъпи очистване в службите от тази бълвоч вътре".
Това каза в студиото на БиТиВи бившият заместник-председател на ДАНС Иван Драшков.
Той посочи като пример за нередностите в ДАНС не само последното изтичане на информация чрез справката (връченият на Борисов доклад, изчезнал от кабинета на експремиера Станишев, б.р.), но и това, че на доклади и справки са се правили ксерокопия.
Убеден съм, че и други доклади са изчезвали и други ще изчезнат, половината от архива на ДАНС е пресниман и изнесен, допълни Драшков.
По думите му обстановката в службата и всичко друго но не и добра и не предразполага към работа.
Конкретни факти и имена обаче за политически натиск или манипулация, Драшков отказа да посочи, тъй като това е класифицирана информация, но даде като пример случай, в който служител на ДАНС дори е физически малтретиран в собствения си кабинет от друг служител.
Причина за това е самата работа - факт, че е участвал в писането на доклада.
Служител на ДАНС е бит в собствения си кабинет от друг служител на ДАНС.
"ДАНС в един момент започна да работи да автопилот", посочи Драшков - в службите е царял
хаос, групировки, които дори са изнудвали бизнесмени.
Той отказа да коментира Алексей Петров и неговите медийни изяви, като посочи, че реално Петров не е бил в ДАНС.
"Не желая да коментирам персонално, в ДАНС няма персонални конфликти и лобита", посочи Иван Драшков и допълни, че до края на службата си е бил 100% лоялен към Петко Сертов.
За настоящото състояние на ДАНС обаче, по думите на Драшков, вина и отговорност носят бившият му председател Петко Сертов и бившият министър-председател Сергей Станишев.
Иван Драшков обясни, че преди да е издал поста зам.-председател на ДАНС на 10 октомври 2008 година, е подписал справка до министър-председателя, до президента, до председателя на Народното събрание и до главния прокурор с конкретно съдържание.
Това именно е документът, предаден на премиера Борисов от Алексей Петров.
ДАНС от един момент работеше на автопилот, а от май 2008 настъпи пълен хаос.
„Целта на справката беше да опиша факти, събития, причини, които доведоха до едно безобразно състояние, до един безобразен стил и метод на работа", каза още бившият заместник-председател.
Иван Драшков подчерта, че стои както зад думите от справката, така и зад останалите си твърдения: „Категорично - нося отговорност за всичко казано".
По мнението му в ДАНС в началото е започнало да се работи както би трябвало и то много сериозно, но от „май месец 2008 година е започнал пълен хаос". Той е направил опит да говори с министър-председател, но срещу му е била отказана.
„Ние (в НСС като звено) в продължение на пет-шест месеца буквално се съсипахме от работа да се занимаваме със скандалите в МВР, със случая „Иван Иванов", непосредствено с това започнахме да се занимаваме и да доказваме на Европейската комисия колко много работа сме свършили", обясни Драшков и посочи, че впоследствие е разбрал, че през това време други служители са работили върху компромати срещу него самия.
Малко по-късно през деня Стефан Гамизов подаде жалба в прокуратурата срещу Иван Драшков.
Още...
Драшков бе категоричен, че ДАНС се е занимавал с фабрикуване на скандали и „неговият случай е 100% доказателство затова".
Той обаче отрече много журналисти да са били подслушвани и следени от службите.
Именно състоянието на службите би мотивирало Иван Драшков да се върне на работа в ДАНС.
„В последно време като виждам каква е ситуацията се налага мнението да не се отказвам от връщане в ДАНС. Трябва да започнем да спазваме закона, каза Иван Драшков.
Той сам припомни, че при отстраняването си е заявил категорично, че няма да се върне на работа в службата, дори и съдът да го възстанови, както това стана преди месец, но тогава, преди година, е виждал, че с тези хора не би могло да се работи.
В момента обаче, размисляйки върху ситуацията, е променил вече мнението си, обясни Драшков и припомни, че 4-ри институции са се произнесли за неговото незаконно отстраняване.
„Надявам се на това мнение да е и министър-председателят генерал Борисов, от когото в крайна сметка зависят нещата", посочи Иван Драшков.

Борисов: Няма да ходя на разпит в Белград
Премиерът Бойко Борисов обясни, че няма да отиде на разпит в съда в Белград, защото не е гражданско лице.
Това каза той по повод коментара на бившия премиер Сергей Станишев за поканата, отправена от Белградския съд, във връзка с делото „Сретен Йосич".
Аз съм го арестувал и екстрадирал като главен секретар и генерал в българските служби. Аз не съм като него смешко. Не го ли е срам тоя човек да ме нарече гражданинът Борисов, коментира премиерът.
Там тези Бисеров, Добрев, Станишев - това са последните им издихания. Гласят ме нарочно пред тези хора там, защото сръбският премиер Джинджич го утрепаха, нали? Това му е целта - откъде на къде шеф на специалните служби ще ходи на разпит. Не съм го арестувал, не съм го екстрадирал или какво? Това ли е бил премиерът четири години - не го е срам.

Станишев: Разследвайте кръга „Котараците" около Борисов
Бойко Борисов оказва натиск върху прокуратурата и съдебната система.
Това обвинение отправи лидерът на БСП Сергей Станишев, който бе разпитван в СГП около час и половина.
„Това, което прави настоящия премиер, е безпрецедентно. Дори Тодор Живков не го беше правил", допълни още Станишев.
На това авторитарно, репресивно и несоциално управление ще има отговор и то не само политически
Той обясни, че е дал показания в Софийска градска прокуратура като свидетел във връзка със скандалния доклад на ДАНС.
Цялата тази история, която се развива в последните дни, показва начина на управление на странат", заяви лидерът на социалистите.
„На това авторитарно, репресивно и несоциално управление ще има отговор и то не само политически", категорично заяви Сергей Станишев.
"Вече три месеца държавата се управлява със скалъпени полицейски сценарии, изтъкна още лидерът на БСП и коментира: „От това разбират - това и правят".
Според него управляващите само хвърлят бомби в публичното пространство, при това - неоснователно.
Няма никаква системна антикризисна програма - възмущава се Станишев.
Цветан Цветанов:
Кръгът „Котараци" не ми е познат. Няма ли лъвове, които да хванат котараците? Днес когато 4 години е управлявал, днес той да отговори, от името на какъв говори?
По думите му светът дава признаци на излизане от кризата, докато при нас се наблюдава обратната тенденция - задълбочаване.
„Нека спрат да приказват за тежкото и лошо наследство на предишното правителство", настоя той.
Лидерът на БСП подчерта, че бившият кабинет оставил резерв от 8 милиарда лева.
Според Сергей Станишев новия финансов министър Симеон Дянков ражда екстравагантни идеи, като тази фискалният резерв да отида в търговски банки.
Подобни идеи имат определена цел - много хора, подкрепили ГЕРБ, са в лошо финансово състояние и затова се търси начин то да бъде подобрено.
По повод скандалния доклад на ДАНС според Станишев става ясно, че агенцията е работила без всякакви политически чадъри. „И с това се гордея", подчерта Сергей Станишев.
Лидерът на БСП също така каза, че няма отговор на въпроса как скандалната справка е попаднала в Алексей Петров.
Станишев заяви, че е върнал въпросната справка в ДАНС, но изрази съмнение, че Бойко Борисов е получил справката от Алексей Петров и настоя прокуратурата да провери твърденията на бившия агент.
Новото правителство с бързи стъпки върви към закриване на ДАНС, смята Сергей Станишев. ГЕРБ не искат, според него, друг орган за контрол, освен МВР.
Той призова вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев да направят проверка на кръга около Бойко Борисов.
Станишев не пожела да даде по-конкретна информация за този кръг с името „Котараците" и призова журналистите сами да проверят кои фирми влизат в него и какви обществени поръчки в столицата са спечелили.
Според лидера на социалистите ГЕРБ се опитва да сложи „намордник на демокрацията" и искат да видят БСП на колене. „БСП на колене никога не е била и никога няма да бъде", категоричен бе Сергей Станишев.
Той допълни, че левицата като опозиция няма да мълчи, каквото явно е желанието на управляващите. Ще казваме истината за управлението, обеща Станишев.
Станишев също така пита защо Бойко Борисов не е отишъл да свидетелства срещу Сретен Йосич.
Относно ролята на Стефан Гамизов в цялата схема, лидерът на БСП заяви, че с енергийния консултант не е сключван договор.
Също така Сергей Станишев обяви, че няма информация ДАНС да е участвала в партийното инженерство у нас.
Станишев смята, че най-точни отговори около справката на ДАНС може да даде Алексей Петров - агентът е бил назначен заради препоръки от прокуратурата и ДАНС, тъй като е бил полезен в разследванията, които е правил.
„Сега мога да кажа, че това съвсем не е така", смята още Станишев.
Освен това след парламентарните избори бившият премиер разбрал, че Алексей Петров не е лоялен на ДАНС.
Според Станишев последните действия на бившия агент подсказват, че Алексей Петров не е искал Драшков да се върне в ДАНС.
Сергей Станишев хвърли и обвинения към партийните си другари и по-специално към автора на репликата „Сергей, иди си с мир" (бел.ред Румен Овчаров), че в периода преди конгреса на партията Овчаров е бил от тези социалисти, които са се срещали с Бойко Борисов.
По повод на днешната декларация, приета в парламента, която осъжда отсъствията му от Народното събрание, Сергей Станишев смята, че тя е с чисто политически характер.
Доказателство за това според него е фактът, че се осъжда отсъствието му от парламента в момента, когато той дава показания в прокуратурата.

В NASA се поздравиха с успешния полет на Ares I-X
NASA изстреля експерименталния модел на ракетата-носител от ново поколение Ares I-X след еднодневно отлагане поради лоши метеорологични условия.
Стартът на носителя от космодрума в Кейп Канаверал се състоя в 17:30 часа българско време.
За първи път от 1981 година насам нова ракета бе изстреляна от площадка 39, съобщават от NASA.
Първият полет на новата ракета-носител мина без участието на астронавти и в пределите на атмосферата.
Той продължи около 6 минути.
За това време над 700 датчика на борда са събрали технически данни за полета - за аеродинамиката, средствата на управления и работата на първата степен на ракетоносителя.
Ракетата-носител Ares I-X е предназначена преди всички за извеждане на космически кораби от ново поколение (Orion), доставка нa астронавти и полезни товари на Международната космическа станция, а по-късно и за полети до Луната и Марс.
Днешната кратка мисия на Ares I-X беше успешна.
Ръководителят на Космическия център "Кенеди" Боб Кабана поздрави стартовия екип и всички, ангажирани в успеха на днешния ден.
"Аз съм толкова горд с всеки един от вас", каза той. "Отлична работа!"

Руските наркомани остават без метадон и спринцовки
Метадоновата терапия няма да бъде приета като практика в Русия за лечение на наркозависимите.
Това категорично заяви Генадий Онищенкопо време на конференцията по въпросите на ХИВ и СПИН В Източна Европа и Централна Азия.
Метадоновата терапия се използва широко в много от европейските страни постепенно заместване на наркотици, предимно хероин. Методът на лечение е на принципа на постепенното заместване и намалява проявленията на абстиненцията.
Международните организации неведнъж са призовавали Русияда въведе метадоновата терапия.
Генадий Онищенко отново заяви, че Русия категорично се противопоставя на компонентите на профилактичната програма. По думите му Русия разполага с достатъчно програми, с които ефективно да реши тези проблеми.
В Русия не се прилага и програма за предоставяне на стерилни спринцовки на наркоманите. Според руските представители на конференцията няма достатъчно доказателства, че обезпечаването на наркоманите със спринцовки ще бъде ефективно.
Според доклада на ООН за борба с употребата на наркотици и престъпността, свързана с нея, всяка година умират 100 000 наркомана, 30 000 от тях са в Русия.
Тази цифра значително надвишава общото число на жертвите сред съветските военнослужещи от времето на афганистанската кампания 1979 - 1989 година.
Здравните власти на Русия обаче отричат да има увеличение на хероино зависимите и уверяват в обратната тенденция.
Според много международни експерти разпространението на ХИВ и СПИН до голяма степен в Русия е излязло извън контрол. Превенцията е изключително на ниско равнище и много от руснаците нямат дори и базови знания за вируса.
Изключително тежко е положението сред наркоманите, където разпространението на ХИВ и СПИН се дължи в голяма степен на използването на общи спринцовки.
Значителна част от профилактиката и превенцията в Русия до този момент се провеждаше със средства от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Програмата обаче на практика от август месец е прекратена, тъй като Русия излезе от списъка със страни с ниски доходи на глава от населението

Рен отказа среща на Груевски, боляло го гърло
Еврокомисарят по разширяването Оли Рен е отказал среща на македонския премиер Никола Груевски, съобщи агенция Максфакс.
Причината, която е изтъкнал Рен е „настинка и болки в гърлото".
Премиерът на Македония е на официална визита в Брюксел.
Очаква се по-късно днес Груевски да се срещне с върховния представител на ЕС за външните работи Хавиер Солана.
Агенцията допълва, че целта на двете планирани срещи на Груевски е да се обсъдят последните констатации на европейката комисия относно Македония. На 14 октомври Европейският комисар по разширяването Оли Рен препоръча започване на преговори за членство на страната.
Македонските медии коментират, че на визитата на Груевски в Брюксел се дават големи надежди относно евентуалното присъединяване на Македония към ЕС.

Меркел и Саркози обсъждат кандидатите за евро президент на вечеря
На работна вечеря във френската столица германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Никола Саркози ще обсъдят следващият европейски президент, предаде EU observer.
Само няколко часа след първото й заседание като новоизбран лидер на Германия , Меркел ще вечеря в Елисейския дворец за да изрази позицията си, за това кой кандидат ще подкрепи за поста, ако Лисабонския договор влезе в сила. Досега тя запази мълчание по отношение на бившият британски министър Тони Блеър.
За разлика от канцлера, Саркози бе готов да подкрепи Блеър, но се отдръпна след известни формални "проблеми" около кандидатурата му, тъй като Великобритания не е част от Еврозоната.
Най-вероятно „смяната на настроението" на Париж ще приключи веднага щом стане ясно какво мисли Меркел.
Междувременно премиерът на Люксембург и председател на Eurogroup Жан-Клод Юнкер изяви открит интерес към поста. Предфренската преса Юнкер заяви, че ще стане президент на Съвета на министрите, ако бъде поканен.
Кандидатурата му се радва на подкрепата от по-малките страни в Бенелюкса, които гледат с подозрение към възможен германо-френско-британски съюз зад Блеър.

Клаус обеща да не иска повече, за да подпише
Вацлав Клаус е обещал на чешкия премиер Ян Фишер, че няма да има повече изисквания, за да подпише Лисабонския договор.
В тази връзка правителство на Фишер ще поиска приемане на исканията на Клаус на следващата среща на Съвета на Европа в Брюксел.
Това е съобщил чешкият министър-председател след извънредно заседание, на което са присъствали и двете камари на парламента.
„Имам обещанието на президента и нямам причина да не му вярвам", категоричен е Фишер.
В Чехия се очаква на 3 ноември Конституционният съд да вземе решение дали Лисабонският договор противоречи на конституцията на страната.
Скоро след това президентът трябва да сложи дълго чакания си подпис под документа

Обама няма да обсъжда климата на визитата си в Китай
Президентът Барак Обама няма да обсъжда климата на предстоящото си посещение в Китай другия месец , тъй като двете страни ще обсъждат климатичните промени на предстоящата среща в Копенхаген, съобщи американската администрация на президента, цитирана от Ап.
"Не мисля, че ще постигнем съгласие", заяви Тод Стерн, специален пратеник за климатичните промени в страната. Въпреки това, каза още Стерн, Обама ще се постарае за някакво споразумение с президентът Ху Джинатао на международната среща.
Визитата на Обама в Китай ще е първата за него в качеството му на държавен глава.
Според оценките на американското правителство производството на електроенергия е отговорно за 39% от свързаните с изпусканите в атмосферата парникови газове, 34% от тях идват от транспорта, а 27% - от фосилните горива, използвани в домакинствата, индустрията и обществени сгради.
Обама и демократите в Конгреса чре сформирана специална комисия се опитват да наложат законодателство, което да принуди индустриите да свият постепенно вредните си емисии в следващите 40 години.
Индустриалците ще трябва да се снабдят с разрешителни за обема на възможните емисии на стойност милиони долари, които ще могат да се търгуват на специална борса.
Председателят на комисията Барбара Боксър изрази увереност, че законът ще бъде гласуван до седмици.
Ако това стане факт, Сенатът ще опита да одобри закона още преди срещата в Копенхаген. Американската позиция се счита за особено важна, тъй като САЩ остават най-големият замърсител на атмосферата сред развитите страни.

Иран с окончателен отговор за урана утре
Иран ще е готов с отговора на предложението на МААЕ утре, предаде Франс прес.
Пакетът с предложението бе разработен във Виена с участието на Франция, Росия, САЩ.
Трите страни заявиха, че одобряват проекта. Представител на Иран ще се срещне в четвъртък с Мохамед ел Барадей във Виена и ще му представи отговора на Техеран.
Според блокирания план от Виена Иран трябваше да изпрати 1 100 кг. нискообогатен уран в Русия до края на годината.
САЩ и редица други страни подозират, че Иран разработва ядрени оръжия под прикритието на мирната ядрена програма.
Ирански официални лица твърдят, че ядрената програма на страната е изключително за мирни цели и отговарят на енергийните си нужди.
Иранските ядрени обекти:
Бушехр: ядрена централа
Исфахан: най-големият ядрен изследователски център
Натанц: завод за обогатяване на уран, с 4592 работни центрофуги


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Побратимяват насила Ленинград и Калифорния
Какво нещо е информацията! Нещо като откраднато портмоне – сменя си собственика и при преминаването в нови ръце олеква откъм съдържание.
Ето така:
„Руският скулптор Александър Черношчиоков си е наумил да подари бронзов бюст на руския премиер Владимир Путин на бившия състезател по бодибилдинг и сегашен губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.
Бюстът ще е готов през март и ще бъде подарен на Шварценегер. Руският творец работи по него в родния град на Путин Санкт Петербург. Той е помолил премиера да постави подписа си върху творбата му.
Отговор от Путин засега няма. Според говорителя на Путин Дмитрий Песков премиерът не одобрявал инициативи, които могат да наведат на мисълта, че в Русия има култ към личността му”.
Но…
„…творецът продължил да засипва Шварценегер със свои произведения. Когато научил, че Терминаторът колекционира бюстове и статуи, той му изваял бюстове на Ленин и Сталин.
Продължил серията бюстове на съветски и руски лидери с тези на Михаил Горбачов и Борис Елцин. Сега скулпторът смята, че бюстът на Путин е логическо продължение на серията.”.
Не мога да не се съглася с това съждение – „логическо е” ( казано на руски, защото на български трябва да е „логично”).
Не знам дали на АФП принадлежи стилът на списване на такива пасквили („творецът” е определение за въпросния натрапник пропагандист, което издава пристрастието на списувателя на информацията), но в цялата дописка, предадена от БТА , e пълно с поводи за размисъл. И с откровени глупости.
Да започнем с факта, че Санкт Петербург не е роден град на Путин. И не само защото при раждането му този град със сигурност се е казвал Ленинград. Просто родното село на Путин беше издирвано с голям хъс, но си остана незнайно място нейде около Урал, Сибир и …не се знае точно. Не че е важно, но все пак за протокола трябва да се отбележи в случая, защото изследователите на биографията на кремълския властелин така и не можаха да установят с точност къде се е родил поредният спасител на Русия.
Някак като естествено продължение на тази недостоверност в информацията идва и лицемерието на цитирания говорител Песков. По думите му неговият началник Путин не искал подобни инициативи да навеждат на мисълта, че в Русия има култ към личността му. Сякаш не е вярно, че Путин еднолично избра своя наследник на президентския пост. Или не е истина, че си направи управляваща без никаква конкуренция партия, смазвайки всякаква опозиция, включително и медиите. След което развъди младежки гласовити подгласници (организацията „Наши”, наричана многозначително от свободолюбиви руснаци „нашисти”) , които, като китайски хунвейбини, тормозят с юношески плам малцината дръзнали да се съпротивяват на всичко това политически опоненти на путинизма.
Същият този Путин още не бил положил подписа си под инициативата на твореца. Колебае се, демек. Путин да се колебае? Ха, това само по себе си е виц.
А творецът Черношчиоков междувременно сътворил бюстове на Горбачов и Елцин, след като вече изваял Ленин и Сталин като подарък за калифорнийския губернатор. Звучи като връчване на „скункс” от „господари на ефира” за провинение, каквото републиканецът от Калифорния няма.
Не е известно творецът да се е трудил над образа на Сахаров, но е лесно да се досетим, че не е. Защото Сахаров, носител на Нобелова награда, световна величина като учен, символ на съпротивата срещу деспотизма в СССР ( като разновидност на руската традиция на тиранията) е отрицание на Путин и останалата спомената компания, обект на творческия гений на въпросния скулптор.

Скандалът В, Около, Над, Явно- ВОНЯ!
Както ( предполагам) повечето от вас, се опитвам да разбера какво точно се случва. Как да се ориентирам в кашата, която ни залива като скандал с марка ДАНС – В, Около, Над , Явно (не тайно)? Установявам само: ВОНЯ!
Това е лесната част от констатацията. За външен наблюдател – толкова.
При цялата мъгла, човек все пак търси някакви ориентири. Зад кое лоби ( а групировките вече се обозначиха публично) да застане? Припознава ли своя интерес като гражданин, който, представете си, наистина държи на демокрацията и нейни основни принципи?
Боя се, че не. Точно в това е проблемът. И не защото битките за власт и пари не са прозрачни като мотивация зад ставащото, а поради фактът, че в този спор има само една страна, т.е. няма спор. Няма го самото гражданско общество. То загуби войната за своето право на съществуване отдавна и затова не са виновни само и единствено вездесъщите служби, а стоят конкретни политици.
След като СССР ( Русия) ни освободи отново, този път от амортизирания свой продукт Тодор Живков, в България се отприщи дълго сдържаната енергия, която Гео Милев е нарекъл по друг повод и в друг контекст, но достатъчно адекватно като универсално прозрение, „вековната злоба на роба”. Именно тя трябваше да бъде овладяна, канализирана, „модернизирана” , впрегната да работи срещу „роба” и отново да го превърне в модерен такъв.
Това стана, но не веднага. Близо 10 години „роба” си позволяваше да бъде фактор, който с видимото си присъствие оказваше някакво влияние върху взимането на решенията в държавата.
Десет години! Какво съвпадение с краткия порив на свободата, смазан от Путин в Русия от края на 1999 г. нататък веднага след като стана герой със смазването на съпротива в Чечня!
У нас героят се появи само месеци по – късно. И подложи гражданското общество на евтаназия по друг начин – с месиански послания за вредата от това да бъдем различни. На тази въдица умореният от будуване „роб” се хвана бързо, с лекотата , с която през вековете бунтовници са били подмамвани хиляди пъти от властта да се предадат и да заживеят мирно, ако приемат царската милост.
Докато цареше еуфорията от сполетялото ни колективно спасение, малцината, които се усъмнихме в него, бяхме плюти, заклеймявани и дори заплашвани да не пречим на помиряването, което всъщност си беше примиряване.
Така дойде звездният час на петолъчките. Именно те спечелиха от гражданското примирение и не случайно се прегърнаха в управлението на тройната коалиция със заслужилите борци срещу гражданското общество.
Така че скандалът с тази ВОНЯ е само следствие на споменатите процеси (има и други елементи от тях), които са възможни там, където го няма проветряващото влияние на самите нас, гражданите. Сред нас продължава да царува примирението по същия начин, по който в медиите властва платеното безсилие, а в правоохранителните и правораздаващите органи не властва никой.
В тази празна къща с огледала, пълна с „мишлета”, танцува и се оглежда в цялото си великолепие ДАНС!

Белене може да си остане само със славата на концлагер
от Иво Инджев
RWЕ окончателно се отказа АЕЦ ”Белене”
28 октомври 2009 / News.dir.bg
Германската компанията RWЕ – партньор на НЕК в проекта за втората атомна централа „Белене” официално е уведомила с писмо Българския енергиен холдинг (БЕХ) за намерението си да се оттегли от проекта.
Това съобщи Галина Тошева, изпълнителен директор на БЕХ.
RWЕ излиза от проекта АЕЦ „Белене“ по две причини – неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта, уточни Галина Тошева, предаде БГНЕС.
Толкова пъти съм писал на тази тема, толкова пъти съм обръщал внимание на сигналите от Германия, че прочетох за себе си в един коментар как съм бил предизвикал …отзоваването на Нанси Макълдауни като посланик на САЩ в България ( защото на един форум й бях задал въпрос да коментира сигналите за колебанията на RWE, на който тя отговори дипломатично, но ясно, че САЩ са за намаляване зависимостта на България от един единствен фактор). .
Ей такъв комплимент не бях получавал от 2000-та година, когато в редакционен коментар на в. „Монитор” най– сериозно ме бяха обявили за човек който дърпал конците на…американското посолство в България!
Припомням това, за да знаете с кого си имате работа. Защото, отгоре на всичко, моите скромни предположения за оттеглянето на RWE ( един гигантски концерн), взеха, че се потвърдиха.
Сега очаквам да ме обявят за властелина на Германия. Да се готвят Великобритания и Франция. Идааа!
Послеслав: щеше да бъде хубаво да обера славата, за която става дума по – горе, но няма как. Слава Богу, на света има и здрав разум, а за елементарна проява на здрав разум никъде не награждават, тя е част от всекидневната нормалност. Само у нас тя се таксува като „предателство” и „злодейство”.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

ЕрВеЕ се отказва от участието си в проекта "Белене"
Стратегическият инвеститор ЕрВеЕ се отказва от участието си в проекта за изграждане на АЕЦ Белене. Българската страна днес е получила писмо от германската компания ЕрВеЕ с отказ за участие в проекта, като двата основни мотива са финансовата криза и непостигането на два от етапите на проекта - подписването на окончателния договор с изпълнителя и финансовото структуриране на проекта

Италия - контрабандна стока в български камиони
При митническа операция в италианското пристанище Анкона вчера са били открити фалшиви маркови обувки, превозвани с български камиони. Конфискувани са 257 чифта обувки на стойност 33 хиляди евро. Информацията, публикувана в изданието "Кориере адриатико", не съдържа данни за произхода на конфискуваната стока.

3 милиона безработни в Германия от началото на кризата
3 милиона 258 хиляди души са загубили работните си места в Германия от началото на финансовата и икономическа криза досега, става ясно от публикация в изданието Райнише Пост. Данните се базират на изследване, проведено от Бюрото по труда. Най-застрашени от загуба на работното място са хората на наемния труд в хотелиерството, земеделието и строителството.

Вашингтон протяга ръка на умерените талибани
Американски законопроект в областта на отбраната, който се очаква да бъде подписан от президента Обама утре, съдържа клауза, предвиждаща финансово възнаграждение за талибаните, които сложат оръжие, обяви председателят на сенатската Комисия по въоръжените сили Карл Леви. С тази клауза в Афганистан се въвежда програма, сходна с приложената в Ирак, при която бивши бунтовници бяха реинтегрирани в иракското общество, посочи Левин. Очаква се утре Барак Обама да подпише законопроекта, упълномощаващ операциите на Пентагона за финансовата 2010 г., посочи Белият дом.
Протягането на ръка на умерените талибани влиза в плановете на правителството на Обама за поврат в осемгодишната война в Афганистан. Левин е застъпник на идеята за убеждаване на талибанските бойци да минат от другата страна на барикадата, като им се предложи работа и амнистия за някогашни деяния.

Фикцията "държава"
Пак потайности, пак афери
В България отново се вихрят скандали, които освен че отклоняват обществените настроения в определена посока, илюстрират за пореден път проблемите пред най-бедната европейска държава. Повече - от Георги Папакочев.
В навечерието на приемането на кризисния бюджет за следващата година и непосредствено преди изтичането на стоте дни от управлението на ГЕРБ общественият адреналин в България постигна отново рекордни нива с поредния скандал, забъркан и този път от специалните служби.

Няма такава държава…
Скандалите нямат край
Тайнственият супер секретен доклад на ДАНС, изскочил по неведом, засега, начин от кабинета на бившия премиер Станишев и появил се също толкова странно в ръцете на Бойко Борисов, накара сегашния премиер да направи пред медиите „разтърсващи” признания, като например, че самият той не знае „в каква държава сме живели, как се е работило със специалните служби, как са се спазвали законите и на кого може да се има доверие” или че „няма държава и няма специални служби”.
За потвърждение на премиерската горест спорният топ-секретен документ на българското ФБР своевременно заля интернет и въпреки първоначалните съмнения за неговата достоверност цялата тайнственост около аферата се превърна в повод за кръчмарски майтапи. А и за някои допълващи въпроси. Като, например, кой управлява новосъздадената Агенция за национална сигурност и с какво всъщност се занимава тя? Защото ако се съди по текста в интернет, любимата „тайна рожба” на тристранната коалиция всъщност е била истински змиярник, в който политически и корпоративни „факири” с немислими връзки са командвали танца на опасните влечуги чрез мобилните си телефони, при това толкова явно и арогантно, че даже да не повярва човек!
Или, кое е общото между „концертмайстора” на ВСС „Красьо от Плевен” и въпросните „факири” от останалите власти в държавата – изпълнителната и законодателната? Отговорът може да бъде елементарното - разбира се, че мобилните телефони - макар обикновеният човек отлично да разбира, че властите, организираната престъпност и корупцията в България са преплетени като олимпийски кръгове, а опитите за промяна на сегашното статукво засега са само показни, за пред Европа.

Задават се трудни времена
Аман от илюзии!
Засега проектобюджетът за 2010 година подсказва колко тежка ще бъде не само зимата, но и цялата следваща година за българина. Посърналите лица по телевизията на министрите от 100-дневния кабинет недвусмислено говорят за абсурдните икономически, социални и политически задачи, които тези хора трябва да решават в натвореното от предшествениците им настояще и още по-кризисното бъдеще.
Успоредно с това ще трябва да се отговори и на екзистенциалния за България въпрос – ще се сдобият ли нейните граждани най-сетне с държава или тя ще продължава да фигурира само като термин в официалните документи. Този въпрос задават не само все по-оредяващите млади хора в страната, но и всички, които през последните 20 години с надежда избираха и покорно търпяха върволицата шарлатани във властта. Така че този път исканият отговор става наложителен. При това той трябва да бъде даден незабавно!
Автор Георги Папакочев/Редактор Александър Андре

Няма коментари: