четвъртък, 1 октомври 2009 г.

... ОЩЕ МАЛКО!

ПО ДНЕС +

Нескопосан тест на сирени уплаши хората
Както бе обявено предварително, днес в 11 ч започнаха 20-минутни тестове на сиренната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Тя бе задействана в градовете София, Бургас, Русе, Кърджали, Смолян, Плевен, Варна, Пловдив, Пазарджик и Монтана. Според наредбата системата трябва да бъде тествана 2 пъти в годината - на 1 април и 1 октомври. Новите национални сигнали за тревога и за край на тревогата се състоят от гласови съобщения, последвани от сиренен вой. Именно обаче гласовите съобщения предизвикаха по-сериозна уплаха сред населението - въпреки предвариителните съобщения за тестовете. Записите на глас, предшестващи сиренния вой, се оказаха лоши, много накъсани и неясни, с огромни интервали между отделните думи, за известен период от време се чува само повторението „внимание, внимание..." и нищо друго, като за съобщение от три-четири думи е необходима минута и повече. /News.bg


ПО БЪЛГАРИЯ ТАЙМС

Атака се разцепи ! Сидеров - мухльо и политически шарлатанин !
Тодор Христев напусна "Атака", Сидеров бил мухльо !
Лидерът на пловдивската структура на политическа партия "Атака" Тодор Христев заяви, че напуска организацията, считано от днес, съобщи Дарик.
Според него след изборите партията на практика не съществува и всички от централното ръководство са се скрили в миша дупка и членовете на едни от най-силните структури - Ямбол и Хасково, вкупом са преминали в партията на бившия заместник-председател на "Атака" Антон Сираков "Нова сила". Според Христев виновен за това е Волен Сидеров, който се оказал "поредният политически шарлатанин"."В личен план за мен Волен е страхливец и мухльо", категоричен бе Христев. Като причини за напускането си той посочи личното отношение на централното ръководство към него, с което са му показали, че е ненужен. Като последна капка за това решение той посочва и издигането на кандидатура за кметското място в район "Източен", която е станала зад гърба му и без негово знание.Христев заяви, че ще остане общински съветник и ще продължи да защитава интересите на националната идея. Към момента политикът няма намерение да преминава в редиците на друга партия.


ПО 24 ЧАСА

72-годишен изнасилвал деца в банята
Германски гражданин на 72 г. е блудствал с малолетни от ромската махала в Самоков, разкри съвместна международна операция на Германската криминална служба и българската полиция.
Антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП-МВР, служители на ОДМВР- София и РУ - Самоков предприеха претърсване и обиск на територията на Самоков в дома на германеца А.Я. - член в затворения педофилския форум „GLF" (Deutsches Girllover Forum).
При първоначалния оглед в компютърната система на А.Я. са открити файлове с изображения и видеоклипове със сексуално насилие и малтретиране на деца, както и видео със сексуални извращения с бебета.
От дома на 72-годишният педофил са иззети снимачна техника и снимков материал на голи деца от ромски произход, направени в банята и в спалнята на насилника.
Предстоят експертизи на техниката и видеоматериалите.
Срещу немския гражданин е образувано наказателно производство в РУМВР-Самоков.
Арестувани са също така немскоговорещи педофили - членовете на педофилска група от Интернетборда „Цаубервалд" и форуми на техни последователи в Интернет.
Германските власти са провели претърсвания и изземвания в домовета на 121 интернет потребили, задържани са 10 педофила на територията на Германия и са им повдигнати обвинения.
Задържани са и 15-ма членове на педофилската група „Цаубервалд" в други страни извън пределите на Германия, в това число и в България.

Немците миришели в леглото, гърците били твърде лигави
Германците са най-нескопосаните любовници, следвани от англичаните. Това сочи изследване на английската компания за проучвания OnePoll.
Според анкетата сред 15 хил. жени от 20 страни мъжете в Германия доста намирисват в леглото.
Англичаните са в безславната класация поради мързела си, тъй като оставяли жените да правят всичко по време на секс.
Шведите, които вземат бронза за лоши любовници, са твърде бързи, за да доставят удоволствие на дамите.
Според проучването холандските мъже са прекалено доминиращи, а американците твърде груби под завивките. Гърците пък били прекалено "гукащи" и сантиментални, докато се отдавали на ласки.
Останалите страни, заемащи последните места в класацията, са Шотландия, чийто представители били прекалено шумни, Турция - доста запотени и Уелс - твърде егоистични.
Руснаците се подреждат едва на десето място заради обвиненията, че са прекалено космати за средностатистическата жена.
Очаквано или не, най-успешни и предпочитани любовници са испанците, следвани от бразилците, италианците и французите.

Най-лоши любовници
1. Германия (прекалено миризливи)
2. Англия (прекалено мързеливи)
3. Швеция (прекалено бързи)
4. Холандия (прекалено доминиращи)
5. Америка (твърде груби)
6. Гърция (прекалено лигави)
7. Уелс (прекалено егоцентрични)
8. Шотландия (прекалено шумни)
9. Турция (прекалено потни)
10. Русия (прекалено космати)

Най-добри любовници
1. Испания
2. Бразилия
3. Италия
4. Франция
5. Ирландия
6. Южна Африка
7. Австралия
8. Нова Зеландия
9. Дания
10. Канада

Експертиза назначиха на мъжа, вилнял с тесла в Пловдив
Отложиха делото срещу мъжа, вилнял с тесла в Пловдив, съобщиха от Съдебна палата в града.
В Пловдивския районен съд днес се разгледа настаняването на лечение на Костадин Камбуров, който преди няколко дни въоръжен с нож, тесла и торба с камъни нападна и нарани граждани по главната улица на Тепетата.
Съдебните заседатели изслушаха дежурния лекар при ОДПЗС-Пловдив и беше назначена психиатрична експертиза. Тя трябва да определи диагнозата на Камбуров, явява ли се опасен за обществото и налага ли се лечение в специализирано заведение.
Прокуратурата настоява да му бъде проведено лечение в стационарна форма с оглед на извършеното деяние.
Делото е отложено за 16 октомври.
Ако експертизата установи, че той е бил адекватен в този момент, ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде взета мярка за задържане до приключване на досъдебното производство.
Ако становището на експертите е, че лицето е било невменяемо, досъдебно производство ще се отмени и спрямо него ще бъде наложено принудително лечение в психиатрия, каза районен прокурор Добринка Калчева.
До момента са подадени молби от шестима граждани, които са били наранени в този ден от Камбуров, но в полицията има постъпили и още молби от наранени граждани.
Камбуров е бил въоръжен с нож и торба с камъни, с които е нападал срещнатите хора наред. Според специалистите от психодиспансера, където се намира сега мъжът, той е извършил това в състояние на параноиден синдром на шизофрения.

Костадин превъртял след смъртта на годеницата си
“Коцето откачи, когато при операция на жлъчка почина годеницата му. Това стана преди 25 години. Направо не мога да повярвам, че е вилнял така в неделя”, чуди се 70-годишната Костадинка.
Тя е леля на Костадин Камбуров, на 53 г., от пловдивския квартал Коматево, който в неделя рани с тесла, нож и с пълна с павета торба 15-ина души продавачи в магазини и случайни минувачи в града.
При ужасяващия си рейд мъжът тръгна от подлеза на Централна гара и бе спрян на входа на Цар-Симеоновата градина. По чудо няма сериозно пострадали.
Костадин бе настанен принудително в клиниката на областния психодиспансер.
“Преди 25 години се събра с момиче от Старозагорския край. Сгодиха се и поживяха 2-3 месеца. Много се обичаха. Тя обаче заболя и след операция почина.
Оттогава Коцето се пречупи - отслабна много, започна да ходи като залисан, не можа да я прежали”, разказа леля му.
Според нея до агресивния му изблик в неделя се стигнало и заради още един неприятен момент в семейството - преди 3 месеца майка му Йорданка била оперирана заради заболяване на черния дроб и на дебелото черво.
“Не е лош, въобще не е агресивен. Не е посягал на никого”, разказаха хора от Коматево.
Костадин живеел сам. Майка му и баща му от няколко години се преместили в къщата си в село Лилково.
“Не го оставяме, всеки ден го наглеждам”, каза лелята, която живее със семейството си в другата част на къщата.
Костадин завършил техникум по дървообработване в Пловдив. Изкарал казармата и се хванал като общ работник по товарни кораби.
“Обиколи за 3 години света. Разказваше, че е ходил в Америка”, споделя братовчед му Асен. При едно от пътуванията на пристанище в чужбина го нападнали местни бандити, набили го и му взели парите. Костадин разказал, че в океана го набола голяма риба. Зарязал корабите и тогава се сгодил.
“Разхождаше се с фотоапарат и снимаше. Не правеше лоши кадри - хората му даваха по 2-3 лв., черпеха го с кафе и чай”, разказа Стоян Иванов.
След смъртта на годеницата си всъщност Костадин не се е хващал на сериозна работа. Гледал гъби, ходел на нивичката да помага на родителите си.
В петък, 2 дни преди инцидента, момче от Коматево мярнало слаботелесния Костадин с нож на Централна гара.
През юни беше прегледан, но не е оставен за лечение, казаха от психодиспансера. Оттам увериха, че Костадин вече е спокоен. Там ще остане около месец.

Мъж прободе с нож пловдивчанка - тя бере душа
57-годишна жена е с опасност за живота, след като е била намушкана с нож при грабеж снощи в Пловдив, съобщи DarikNews.
Около 20 часа на ул. „Свети Климент" във входа на кооперацията си пострадалата е била нападната от непознат. Мъжът искал да й отнеме дамската чанта. Жената оказала съпротива и тогава нападателят я порязал с нож по ръцете, грабнал чантата и тръгнал да бяга.
В този момент пловдивчанката започнала да вика за помощ. Мъжът се върнал, намушкал я три пъти с нож в корема и отново побягнал.
Случайни минувачи по улицата забелязали жената. Тя била в безпомощно състояние и се обадили в полицията.
Пострадалата е настанена в болница с опасност за живота. В отнетата чанта е имало мобилен телефон, пари и лични документи.

Братът на приятеля на Радостина бил в апартамента му
Братът на приятеля на зверски убитата варненска студентка Радостина Евтимова е бил в апартамента на ул. "Мир", след като престъплението е било извършено и преди тялото да бъде открито. Тези данни са приложени като доказателство по делото, обяви Илиян Василев, адвокат на единствения до момента заподозрян за убийството Георги Цветанов, цитиран от DarikNews.bg.
Преди началото на първото по случая съдебно заседание адвокатът влезе в конфликт с охраната на съда. Тя не му позволи да разговаря с клиента си. Спорът продължи и със съдията по делото, който предупреди Василев, че ще наложи глоба, ако се повишава тон в залата. Защитникът се оплака, че по време на досъдебното производство достъпът до клиента му е бил възпрепятстван, а разговорите им контролирани и подслушвани. Той пледира за махане на белезниците от краката и ръцете на обвиняемия и за разполагането му на удобно място до защитата, за да бъде осъществен постоянен контакт с нея.
След започване на заседанието адвокатите на Цветанов поискаха отлагане на делото. Те заявявиха, че не са запознати с всички доказателства от досъдебното производство за разлика от прокуратурата и пледираха на делото да не бъде даден ход, докато това не се случи. По думите на адвокат Касабов в това отношение са нарушени два основни принципа от НПК.
Прокурорът Лазаров потвърди, че в продължение на четири часа тримата адвокати на обвиняемия са имали възможност да се запознаят с всички доказателства по делото, установени в досъдебното производство. След кратка консултация, въпреки проявените от страна на защитата претенции, на делото беше даден ход.
Те имаха предвид съдържанието на телефона на Георги Цветанов и преносимия компютър на Радостина, които са им били показани само на външен вид. В мобилния телефон на Георги е открита снимка, за която прокуратурата твърди, че е на Радостина. В лаптопа е разговорът й по Skype с приятеля й Петър във фаталната нощ. Искането бе отхвърлено от съда, тъй като веществените доказателства не са в подкрепа на обвинителната теза. Преносимият компютър е изследван само за отпечатъци.
Съдът назначи техническа експертиза, която да провери дали в лаптопа и телефона са правени опити да бъде прониквано и трито съдържанието след деня на извършване на престъплението.
Адвокатите пледираха и за закрит процес, тъй като на него се очаква да бъдат изнесени интимни факти от живота на Радостина и Георги. Искането бе уважено, но само за разпити на определени свидетели. Одобрено беше и искането като свидетели по делото да бъдат призовани лекарят и шофьорът на Бърза помощ, които са влезли в апартамента след откриване на тялото, както и братът на приятеля на Радостина, Симеон. Според информация на Таня Евтимова, майка на убитото момиче, от няколко дни той се намира в Лондон, където е студент.
Пред съда тя заяви, че мъртвата й дъщеря е била открита от сестра си и нейни приятелки. Няма данни коя първа е била в апартамента. При влизането входната врата на жилището е била затворена, но отключена. В нощта преди убийството Радостина е била с приятели и сестра си на дискотека, разказа още Евтимова. Жертвата споделила, че Георги ще я изпрати на тръгване до апартамента на ул. "Мир", собственост на родителите на приятеля й Петър. В него той и Радостина са живели заедно от есента на 2008-ма година. След заминаването на момчето в Англия, където следва, при нея се нанесла приятелката й Живка.
В деня на убийството майката на момичето се опитала безуспешно да му се обади по телефона. В следобедните часове се притеснила сериозно и се обадила на Петър. Той й обяснил, че не се е чувал с Радостина и не може да се свърже с Георги. Пред майка си тя не е споделяла за прояви на ревност от страна на приятеля си, както и за други случаи, в които Георги или други, освен сестра му, са оставали в жилището.
Радостина Евтимова от Икономическия университет във Варна бе убита с 53 прободни и прорезни рани на 6 март тази година в апартамент на улица „Мир", във варненския квартал "Левски".
На следващия ден обезобразеното й тяло бе открито. Часове след това за зверската касапница бе задържан Георги, който е син на Цанко Цветанов - местен лидер на СДС в града и общински съветник. Той може да получи наказание от 15 до 20 години, доживотен, или доживотен затвор без замяна за убийството, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.
Граждански иск в размер на 100 000 лв. предявиха родителите на убитата - Таня и Радослав Евтимови, съобщиха от пресцентъра на съда. Искът е по член 116 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за неимуществени вреди.
Делото срещу подсъдимия започна тази сутрин в 9:00 часа и продължава и в момента.
Над 500 колеги, приятели и близки на Роди и семейството й са заявили във Facebook, че ще присъстват пред съда. Този път те няма да протестират, а ще покажат съпричастност и укажат морална подкрепа.

Внучка обяви баба за продан в eBay, отвличала я от ТV
Десетгодишната Зоуи Пембъртън от Великобритания се опита да продаде баба си чрез онлайн аукциона eBay, съобщава The Sun.
В анонса към обявата Зоуи описала баба си като „малко досадна, но все пак приятна жена, която обича да решава кръстословици".
Въпреки видимо шеговитата форма на предложението, от еBay го свалили само час по-късно след като било качено с обяснението, че сайтът „не допуска търговия с хора".
За времето, през което „офертата" била активна, са били регистрирани няколко клика с наддавания.
„Обявих баба за продан, тъй ме отвличаше от любимите ми ТВ предавания с непрестанното си дуднене. Колко бих могла да получа за нея ли? О, не знам. Може би... 99 пенса", казва Зоуи.
Баща й Томас Пембъртън пък добавя: „Всичко това беше просто шега. Истината е, че баба и внучка са в прекрасни отношения".

92-годишна скочи с парашут за ЧРД
Американката Джейн Бокстрак от щата Ню Хемпшир празнува 92-ия си рожден ден със скок с парашут от 4 километра височина, съобщи бТВ.
Възрастната дама е извършила опита заедно с инструктора си Пол Пекъм. Според него предишният най-възрастен човек, с когото той е скачал, е бил на 78 години.
През 92-годишния си живот Бокстрак се е омъжвала 7 пъти, много е пътувала и е сменила различни видове работа. Тя е била на регистратурата на хотел и е шила костюми за филми на прочутия американски актьор Джон Уейн.

Сценарият “Скок на акциза”
СМЕТКИ - Малко сметки на една салфетка са достатъчни за следните няколко извода за облагането с данъци на покупко-продажбата на цигари в България:
1/ Разликата между цените на стоките с бандерол и на тези без бандерол е около 15% при най-масовите цигари.
2/ Това изглежда достатъчно - съчетано с възможностите на държавата за налагане на акцизния данък, за да държи приблизително 55-60 процента от потреблението на цигари в "сивия" сектор.
3/ Възможностите на държавата за реализиране на фискален ефект от допълнително увеличение на този данък са силно ограничени.
Предварително не е ясно колко ще е нетният ефект от увеличаване на акциза, съчетано с увеличени разходи по администриране на данъка и свито търсене на цигарите с бандерол.
С това се изчерпва фискалната страна на проблема. Вероятно това е ясно и на повечето хора в министерството на финансите. Казано по-просто - акцизите върху цигарите няма да "спасят" държавния бюджет от дефицит, ако правителството не предприеме сериозно съкращаване на разходите си.
В учебниците пише, че данъците въхру потреблението ще бъдат разпределени между производител и потребител в зависимост от еластичностите на търсене и предлагане.
По отношение на предлагането България е относително малък пазар на големите производите в ЕС и заради нея те няма да посрещнат осезаеми промени в пределните си разходи. Значи остава данъците върху цигарите да бъдат "поети" от купувача, т.е. новият данък да се пренесе изцяло в увеличение на цената на продукта. В сегашната ситуация това означава увеличение на цената на една кутия с около 93 ст.
По отношение на търсенето има достатъчно причини да вярваме, че потреблението на цигари е зависимо от цените. Новите по-високи цени - при други равни условия - ще изтласкат още една част от потреблението към кутиите без бандерол. Но и техните цени вероятно ще се увеличат, с което ще наблюдаваме общо свиване на пазара на цигари.
Цигарената индустрия ще трябва да се справи с новите реалности на свития пазар. Местните производители, чиито цени (с бандерол) в момента са конкурентни на вносните цигари без бандерол, ще трябва да се разделят с част от пазарния си дял. Това са основните последствия накратко от увеличението на акциза върху цигарите.
На политическо ниво ще трябва да намерят решение няколко проблема, независимо от краткосрочната фискална логика на увеличението на акцизите.
Първо, акцизите ще бъдат ли утвърждавани като важен източник на бюджетни приходи наред с ДДС и осигуровките?
Или ще разчитаме на тях основно за "нефискални цели" (по-малко консумация на алкохол и цигари и по-ефективно използване на енергията)?
Към момента акцизите - по план за 2009 г. - са повече от приходите от данък върху доходите на физическите лица, както и от приходите от корпоративни данъци. Сега бюджетът изглежда силно зависим от приходите от акцизи, макар и приходите от акцизи върху цигари да не са повече от 15% от общите приходи от акцизи.
Второ, България може и трябва да участва при формирането на единната политика на ЕС в определянето на акцизните ставки, включително върху цигарите. Досега не е станало ясно каква е аргументираната позиция на България по тези въпроси и защо например българските власти не настояват за премахване на някоя група стоки от акцизното облагане.
Трето, държавата трябва да се оттегли бързо от тютюневата индустрия.
Приватизацията на “Булгартабак” не трябва да бъде обвързвана с нивата на акцизните ставки в България. Приватизацията на останалите активи в цигарения бизнес е важна за освобождаването на ценен ресурс, който в момента стои блокиран в нископроизводителни дейности.
Данъците върху цигарите са проблем за потребителите на цигари (повечето от които са и гласоподаватели). Но данъците не трябва да се превръщат в поредното оправдание за "стимулиране" на цигарената индустрия и протакане на приватизацията на останалите държавни активи в сектора.


Лекували от друго в Самоков мъжа със свински грип
30-годишен мъж от Самоков е първата жертва на новия грип у нас, съобщи здравното министерство. Той е починал вчера в университетска болница “Лозенец” от тежка дихателна недостатъчност.
Пациентът бе приведен при нас от Самоков с диагноза двустраннапневмония, миокардит и изразен токсо-инфекциозен синдром, обясни шефът на Правителствена доц. Любомир Спасов.
Мъжът работел в заведение на морето и се прибрал на 17 септември в Самоков, а първите симптоми развил на 19-и, уточни д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиолозите в МЗ. Болният отишъл на преглед, дали му антибиотици за домашно лечение. В местната болница постъпил на 23 септември.
Едва 2 дни по-късно в Правителствена болница открили, че боледува от новия грип А/H1N1.
Предстои анализ на пътя на пациента от първия му контакт с лекар до смъртта, каза д-р Кунчев.
Имахме съмнение за СПИН и затова го сложихме в изолиран бокс с отделна климатизация, уточни доц. Спасов. Разпитали го за системна употреба на дрога и алкохол, нямало данни за венозни наркотици. След това серологично било доказано наличието на новия грипен вирус.
Състонието на мъжа бързо се влошавало. Изпаднал в кома и бил интубиран. В “Лозенец” започнали реанимация с всички средства. На 6-ия ден в болницата починал.
Лекарите и медсестрите, които са се грижили за него в Правителствена, се изследват за вируса. Взети били проби от носната лигавица, резултатите се очакват. На всички е раздадено тамифлу. До момента никой от персонала няма оплаквания.
Бащата на починалия също е развил свински грип и е в болница “Св. Анна”. Други 4-ма контактни се изследват.

Ваксините за новия грип без пари за деца
Ваксините за новия грипен вирус А(H1N1) ще са безплатни за здравни работници, деца и хронично болни над 65 г. Това съобщиха вчера от здравното министерство.
Страната ни ще участва в общата процедура на Европейската комисия за купуването на ваксините. Първоначално ще получим бройки, които да покрият рисковите групи.
Все още обаче нито една от фирмите няма одобрена ваксина срещу щама. Очакванията са предпазващите инжекции да са готови през октомври или ноември, добавят от ведомството. Засега не били ясни и цените.
Когато дойдат у нас, ваксините ще се поставят в структурите на здравното министерство и от личните лекари.
Решенията за доставките и поставянето на ваксините се вземат от националния пандемичен комитет.(24часа)

Студентите на изпит и в средата на семестъра
Доц. Сергей Игнатов заместник-министър на образованието
- Доц. Игнатов, още в първата си изява като заместник-министър споменахте, че ще направите така, че мечтаната чужбина младите да намерят в българските университети. Как ще стане това?
- Необходимо е нашите висши училища да се транформират от гимназиалното си състояние в истински университети. За да стане това, университетът трябва да е по-автономен. Фактът, че развитието на кадрите и след това назначаването минава през комисия, която е подчинена на Министерския съвет, показва, че в известна степен не са автономни. За да станат висшите училища изключително привлекателни, системата трябва да се събуди от сън. Имаме нужда от вътрешна и външна мобилност. Липсата им е голяма болест на системата. С изключение на 2-3 университета в страната не можем да се похвалим с такава мобилност. А тя означава, като е постъпил в дадена специалност, студентът да може в един момент да запише друго или да направи комбинация от различни курсове, които да го изведат до мечтана реализация. Университетите трябва да имат по-гъвкава вътрешна структура. Студентите искат тази мобилност. Искат възможност да пътуват и след някой и друг месец, връщайки се в своя университет, да представят натрупаните кредити, за да бъдат признати.
Има една консервативност в преподавателското тяло, често започва тормоз. Признават се в повечето случаи периоди на обучение, а не кредити. Добре е все пак, че в университетската среда се знае, че не става дума за кредити от банки. Това е постижение. На фона на това има ректори, които казват, че ще забранят студентските бригади, защото нарушавали учебния процес. Те заминават преди края на сесията, какви са тези неща?! Нещата са много прости. В днешния свободен свят такива изявления могат само да прогонят студентите. За да не ги смущава толкова това ректорите, е необходимо да се пристъпи към промяна на системата на оценяване. Всеки човек се радва, когато види в очите на другия добра оценка. Системата на оценяване в България е тромава.
- В каква посока трябва да се върви?
- Оценяването трябва да е многокомпонентно - да се оценяват различни активности. Не смятам, че най-добрата форма е изпит в края на семестъра или в края на курса на обучение. Трябва да има текущо оценяване. Разбира се, преобладава писмената форма. Няма да ги тормозим да пишат по 500 страници на седмица. Това мисля, че в България не можем да го постигнем. Нашият мързел е доста по-голям от този на студенти от чужди престижни университети. Цялата активност трябва да се гледа. Текущото оценяване ще отпуши системата и ще доведе до това, че по-малко студенти ще завършват с крайния изпит в края на семестъра. Студентът, ако е готов, би могъл да се яви на изпит и в средата на семестъра. Нищо лошо няма, че не е слушал останалите 20 лекции, които за съжаление години наред са едни и същи. Университетът трябва да се превърне в едно по-привлекателно място. Хубаво е, такава е световната практика: когато студентът постъпи в университета, към него се прикрепва единпреподавател, който го напътства, наставлява, грижи се за развитието му. Пък и не е необходимо да се вземат всичките 100 курса, да речем. Убедиха ме умни хора, с които съм общувал, че дори изучаването на историята не е задължително да е от най-дълбока древност до днешния ден. От това човек не става историк, а енциклопедист.
- Как трябва да се промени системата?
- В момента тя е изключително централизирана. Какво пише на българските дипломи за научните степени и звания? Отгоре: Министерски съвет, следва: Висша атестационна комисия, и накрая: даде. Какво са ти дали? Нищо не са ти дали, ти си го постигнал сам.
В цял свят висшето училище дава, а у нас Министерският съвет. Където е обучението на докторанта, там трябва да е и защитата му - в университетите или в БАН. Необходимо е поне още няколко години да се запази централна грижа за качеството. Иначе има опасност системата да се разпадне. ВАК или както и да се нарича трябва да бъде изразител именно на държавната грижа за качеството, за прозрачността на процедурите и за тяхната законност.
- Какво ще направите за подмладяване на професорите и доцентите?
- Ако се създадат олекотени от бюрократична гледна точка правила за докторантите, мисля, че вратите ще се отворят. Броят на завършилите миналата година е обезкуражаващ. Ако средната бройка беше около 250 докторанти годишно, то миналата година вече сме почти наполовина. Това е много лош показател. Аз не съм имал проблеми в развитието си в научноотношение. Самият факт, че трябва да минавам цяла година през някакви процедури, ме караше да отлагам примерно защитата на последния докторат. В момента ми изтича конкурсът за професор и ми се е свило сърцето, защото пак трябва да събирам едни огромни документи. И знаете ли къде ще ги занеса? Пак в същата комисия и ще бъде същият съвет. Цял живот все същото. Важно е да сменим посоката. Когато съзнанието ти е свободно, че всичко става по естествен път, има по-освободен научен процес. Картината не е добра: хората започват процедурата за професура в навечерието на 60-ата си година или даже на 62, защото предстои пенсиониране и това ще докара по-висока пенсия и възможност за удължаване на работата.
- Университетите се оплакват, че трудно закърпват бюджетите си.
- Смятам, че проблемът не е липсата на пари, а управлението им. Понеже сме в криза, никой не трябва да очаква, че ще получи повече. Ако се промени управлението на парите, университетите ще се окажат 2-3 пъти по-богати. За да стане това, трябва да се раздели академичната от финансовата и стопанската власт. Това е разтърсващо за ректорите, защото си мислят, че някой ги лишава от власт. Ректорът трябва да се занимава преди всичко с повишаване на качеството на преподаване и на обучение. Ректорът сега решава колко кашкавал и масло да се купят за столовете. Именно качеството задържа студентите. И не става въпрос само за качество на преподаването, но и на жизнените условия. Университетът не е само аудиторията. Цялата пълнота на живота на младия човек трябва да е в университета.
- Кои са критериите за качествен ВУЗ?
- Дали е добър университетът, могат да кажат студентите и фирмите, които наемат възпитаниците му. Като се направи рейтинг и видим кой къде е назначен и на каква заплата, ще разберем и качеството на университета. Има една самовлюбеност в университетската среда. Ние всички сме велики. Това се дължи на факта, че преодоляваме много интелектуални прегради. Човек почва да се самообожествява. Тази болест може би ще намалее. Като пътуват, особено младите колеги, виждат, че навсякъде сме едни и същи хомосапиенси.
- Заговори се за закриване на институти на БАН, какво е вашето мнение?
- БАН очаква окончателни резултати от външната оценка. Доколкото знам, ръководството на академията има намерение да намали броя на институтите. Вероятно щепристъпят към обединение на сродни звена. Иначе за закриване не говорим, говорим, че предстои 140-годишнина на БАН. Това, което министерството прави, е да осигури жилища за младите им учени. Научих, че спят по лаборатории, особено младите хора от провинцията. Намерили сме начин стотина млади семейства да се настанят в малки апартаментчета. Каквито и проблеми да създава БАН, тя е национална ценност. Тя е по-стара от държавата. Не може да бъде затисната, закрита и т.н. Ако има такива идеи, те са емоционални.
- Ако ви предложат да станете министър, ще приемете ли?
- Този въпрос не стои на дневен ред. Слава богу, тези решения в България ги взема министър-председателят, не коридорните слухове.
ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

CV
- Роден на 6 август 1960 г. във Видин
- Завършил е египтология в Ленинградския държавен университет
- През 1994 г. става доктор на Санктпетербургския държавен университет
- От 2002 до 2009 г. е ректор на Нов български университет
- Специализирал е във Великобритания
- Специалист по древноизточни езици
- Доктор на историческите науки от юни тази година


ПО БПОСТ

Трайчо Трайков: България може да запази 20% участие в АЕЦ Белене
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че Държавното участие в АЕЦ"Белене" може да бъде намалено от 51% на около 20% и да бъдат привлечени други инвеститори.. Той обясни, че анализ на консултант ще определи какъв пакет от акции ще предоставен. Анализът ще продължи два месеца.
По думите на Трайков има предварително заявен инвеститорски интерес. Той не даде повече подробности откъде идва. На въпрос дали е възможно Русия да получи 80% от АЕЦ"Белене" министърът каза" това ще стане ясно когато знаем какъв пакет предлагаме".
"Ако смятахме, че проектът върви към провал, държавата щеше да иска нулево участие. Сега предоставяме възможност на инвеститорите да участват в голям проект, да вземат решение за развитието на пазара на електроенергия и да направят предпроектно проучване", заяви Трайков пред БНТ
Вчера в парламента Трайков обяви, че е възможно да бъде обявен конкурс за нов консултант по предоставянето на пакета, но това ще изисква допълнителни средства и време и затова вероятно ще бъдат използвани сегашните консултанти. До въвеждането на централата в експлоатация консултантски договор има "Парсънс" и "Риск инженеринг", а дейността на "Делойт" завърши.


ПО КЛАСА.БГ

Правителствената коалиция в Румъния се разпадна
Всички министри от румънската Социалдемократическа партия (СДП) подадоха оставката си пред кабинета, заяви лидерът на партията Мирча Джоана, след като президентът Траян Бъсеску подписа указа за освобождаването на министър Дан Ника от длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком. Джоана обвини държавния глава за сегашната политическа криза. Мирча Джоана официално обяви оттеглянето на СДП от управлението, хвърляйки цялата отговорност върху Траян Бъсеску. "Министрите от СДП отиват в този момент в сградата на правителството, за да подадат оставките си", заяви Джоана в сградата на румънския Сенат, загрижен за по-голямата част от министрите си. Министрите от СДП проведоха разговори в продължение на два часа с Джоана и взеха решение да подадат оставките си, така, както заявиха по-рано във вторник и сряда. Лидерът на СДП заяви, че всички министри от партията отиват в правителствения дворец "Виктория", за да внесат оставките си, а основният виновник за тази криза е президентът Траян Бъсеску. "Траян Бъсеску успя да предизвика политическата криза. Чрез предлагането на Василе Блага за министър на вътрешните работи той оповести публично намерението си да опорочи изборите", заяви председателят на румънския Сенат. Мирча Джоана благодари на колегите си, които до този момент ръководиха голяма част от министерствата за положените усилия. "Благодаря на колегите си от СДП за това, което успяха да постигнат, с оглед на това, че бяха притискани от всички страни. Имахме добри министри и искам да им благодаря, че положиха всички усилия при максимално тежки условия", заяви Джоана. Лидерът на СДП заяви, че това е последният път, когато СДП ще стои на второ място в управлението на страната. "Беше време да се освободим от едно партньорство, което беше опорочено по брутален начин от Траян Бъсеску, а изпълнението на това деяние беше поверено на неговия верен слуга - премиерът Емил Бок, добави Джоана. /БГНЕС/

Нов сигнал до прокуратурата за нарушенията в Рила
Гражданска група „Граждани за Рила” ще сигнализира за редица закононарушения Върхова Административна Прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с неправомерното разпореждане с държавна и общинска собственост от фирмата изграждаща „на парче” ски комплекса „Супер-Паничище” в НП Рила, съобщиха за БГНЕС от НПО. Към момента гражданската организация е завела три дела, заради закононарушения при издаването на разрешителни за изграждането на лифта до хижа Рилски езера и толерирането на фирмата изградила въжената линия върху свлачище. Въпреки, че Община Сапарева Баня широко рекламира планирания ски-курорт като проект в обществена полза, малко известен е фактът, че сключения с инвеститора договор нарушава публичния финансов интерес. Според договора дивидентите от дейността на дружеството няма да се разпределят между съдружниците, докато Рила спорт АД не покрие първоначално вложените от него средства. Това означава, че общината може никога да не получи дял от печалбата и дори да получи той може да се окаже почти нулев при разпределението на дивидентите, ако инвеститорът реши да увеличи своето дялово участие. От друга страна инвеститорът няма сключен дори договор за концесия и не плаща нищо на държавата, въпреки че използва съоръжения, разположени на територия изключително държавна собственост в границите на НП Рила. Абсолютно недопустимо е инвеститор като Рила Спорт, който претендира да построи шестия по големина ски курорт в Европа, да застроява и да се разпорежда с обект от национално значение, какъвто е НП Рила, без да е минал разписаните по закон конкурсни процедури и получаване на концесионни права. Такива процедури се провеждат дори за преотдаването на обикновена бутка за вестници на градския площад. Новият лифт на Рила спорт АД ежедневно качва нерегламентиран брой туристи до циркуса на Седемте Рилски езера, обявен за зона за ограничено човешко въздействие. Дирекцията на НП "Рила" признава, че липсва оценка за броя посетители, които крехката екосистема в циркуса би могла да издържи. В същото време нито инвеститорът, нито Дирекцията на парка са осигурили необходимия мониторинг и контрол в защитената територия, за да бъде намалено вредното антропогенно влияние. Туристите, които не са запознати с правилата и забраните в парка, на свой ред извършват редица нарушения, като палят огън, хвърлят монети и фасове в най-чистите езера в Европа, унищожават рядка растителност и причиняват неограничено шумово и биологично замърсяване. Журналисти и фотографи многократно сигнализираха за изхвърлени дори твърди битови отпадъци в района, които по-отговорните посетители на парка периодично почистват, докато се опитват да се радват на природата. Природозащитниците са разтревожени, че чрез толерирането на големи ски комплекси се пропиляват възможностите на района за развитие на екологичен туризъм. Дори да бъдат «хармонично» развити, големите ски зони биха унищожили именно тази уникалност, с която България се гордее и може да използва в по-дългосрочен план. Заради многобройните курорти за масов туризъм, в по-високите планини в Европа отдавна са изчезнали специфичната атмосфера и богато биоразнообразие, които туристите все още могат да намерят в българските планини.

ПГ на РЗС напусна пленарна зала заради закона за лова и опазване на дивеча
Парламентарната група на РЗС напусна пленарна зала днес заради промените, които депутатите обсъждат в закона за лова и опазване на дивеча и които според тях водят до конфликт на интереси, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. От парламентарната трибуна Яне Янев припомни на колегите си, че от РЗС са дали 6 месеца безрезервна подкрепа за правителството на Бойко Борисов и за политиката на ГЕРБ, но когато се стига до такива конфликтни текстове, от ПГ на РЗС ще напускат залата. Би било редно, да се преосмисли порочната практика въведена от Тройната коалиция, да се прокарват лобистки законопроекти, поясни Янев. В словото му бе намекнато, без да се цитират имена, че определени личности имат интереси, които промяната в този закон защитава. Председателят на НС Цецка Цачева, която води заседанието заяви пред депутатите, че с тези аргументи на Яне Янев, би трябвало всички народни представители, които са ловци да напуснат залата.

"Обстрелват" с обувка Доминик Строс-Кан
Турски студент днес захвърли обувка срещу генералния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, докато той изнасяше лекция пред студенти от истанбулския университет "Билги", предаде АФП.Маратонката не улучи Строс-Кан, а виновникът за инцидента беше бързо неутрализиран от няколко охранители, които го изведоха от аудиторията. Отначало той седял на задните банки, но в един момент тръгнал надолу по стъпалата, викайки "МВФ вън от Турция!" и хвърлил бяла маратонка по посока на лектора, който останал спокоен и се опитал да запази усмивката си. Негови колеги се опитали да издигнат транспарант и скандирали лозунги срещу "тайно съзаклятие" между МВФ и управляващата турска Партия на справедливостта и развитието.

Банките отписват активи за $3,4 трлн. до 2010 г.
Рано е да се говори за победа над финансовата криза
Според генералния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан кризата все още не е зад нас
Растящите цени на ценните книжа в световен мащаб са довели до занижаване на оценката на Международния валутен фонд (МВФ) за загубите на банките. Фондът очаква кризата да доведе до загуби за 3,4 трлн. долара за финансовите институции в периода 2007-2010 г., пише “Уолстрийт джърнъл”. Това е с 600 млрд. долара по-малко от прогнозираното от МВФ през април.Общата загуба на банковия сектор се очаква да достигне 2,8 трлн. долара, като оценката остава същата като през април. Според изчисленията на фонда досега са отписани 1,3 трлн. и предстои да бъдат отписани още 1,5 трлн. долара.В доклада се посочва, че все още е рано да се говори за победа над финансовата криза, макар световната икономика да проявява признаци на възстановяване. Експертите от фонда обръщат внимание, че за подобряването на състоянието на балансите на банките в последно време е помогнало в частност и привличането на капитали.„Запазват се сериозните притеснения, че влошаването на ситуацията на кредитния пазар ще продължи да оказва натиск върху банковите баланси. Нашият анализ показва, че до 2010 г. щатските банки ще преодолеят над половината от цикъла на загубите, като същевременно в Европа признаването на загубите е в по-малка степен, което се обяснява с различията в икономическите цикли", се казва в доклада.Според МВФ независимо че ръстът в печалбите на банките в момента им позволява да поддържат ниво на капитализация, няма основание да се очаква, че те ще компенсират напълно отписването на активи през следващите 18 месеца. „Очаква се, че затягането на банковото регулиране ще доведе до свиване на нетните приходи и ще е необходимо по-скъпо застраховане за сметка на повишаване нивото на капитализация и ликвидност", се подчертава в документа.Според експертите от МВФ напрежението във финансовата сфера на формиращите се европейски пазари е отслабнало съществено, но същите остават силно уязвими.„Западноевропейските банки могат да издържат на евентуално влошаване на условията по кредитирането в страните от Европа с формиращи се пазари, но и капиталът им може да се окаже недостатъчен , за да поддържа ръста на икономиките в региона", смятат от МВФ.Авторите на доклада прогнозират свиване на банковото кредитиране в периода до края на 2009 г. и през 2010 г. както в САЩ, така и в Европа.

Депутатите отхвърлиха доклада на комисията „Кушлев“
Властта била доволна от запора на имуществото на Христо Ковачки, разширяват правомощията на органа
С 41 гласа „за”, 32 гласа „против” и 85 гласа „въздържали се” депутатите в парламента отхвърлиха вчера годишния отчет на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията „Кушлев“. „Няма ефективност от работата на комисията. Необходими са спешни законодателни промени в тази област“, каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова. Според нея в бюджета няма постъпила нито една стотинка и нито един лев от дейността на комисията. „Не сме коментирали персоналното отстраняване на г-н Кушлев или на когото и да било. Става въпрос за законодателни промени в тази област, за да има ефективност”, каза още Фидосова. Тя добави, че този вид доклади се представят само за сведение на народните представители, и по думите й дори не било необходимо гласуване. „С неприемането на доклада ние искаме да кажем, че не сме съгласни с ограничените правомощия на комисията“, каза пред „Класа“ Анастас Анастасов, шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.„Неприемането на доклада на комисията „Кушлев” е своеобразен знак за бламиране на дейността й“, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на РЗС Яне Янев. Според него съдържанието на доклада е ясно и красноречиво и са дадени всички данни, които са свързани с дейността на комисията, „За разлика от доклади на много други органи и институции, избрани от Народното събрание, този доклад е чудесен. Докладът съдържа такива данни, каквито са необходими на народните представители, за да се запознаят с дейността на комисията”, коментира лидерът на РЗС. Той беше категоричен, че неприемането на доклада е лош сигнал за Брюксел.„Ние трябва да разширяваме обхвата на дейността на тази комисия. Считам, че час по-скоро ГЕРБ трябва да подкрепи поправки в закона, които да разширят правомощията на комисията, по отношение на демонстрираното богатство и лукс, които са необясними за обществото“, каза още той. Според него не е ясно защо РЗС и Синята коалиция са гласували „за” доклада, а по-голямата част от ГЕРБ – „въздържали се”. Пред „Класа“ Янев заяви, че вече е разговарял с премиера Бойко Борисов и двамата са постигнали консенсус относно разширяването на обхвата на дейността на комисията. „Считаме, че са необходими промени в законодателството - НК и НПК, за да може комисията да получи свобода да действа по-ефективно“, каза Янев. Той допълни, че двамата с премиера са на едно мнение, че е много добър пример за работата на комисията запорът на имуществото на бизнесмена Христо Ковачки на стойност близо 144 млн. лв. заради невнесени данъци. „Трябва да се продължи да се работи по същия начин“, каза Янев. И допълни: „Вярвам на Бойко Борисов.“

Румен Георгиев, зам.-директор на НСлС: Наказателната ни политика е сбъркана
Много е вредно, че професията следовател беше смачкана
Румен Георгиев е роден през 1956 г. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи като следовател от 27 години. В момента е зам.-директор на Националната следствена служба.

Г-н Георгиев, какви срокове за досъдебното производство трябва да бъдат заложени в новия Наказателно-процесуален кодекс?
- Досъдебната фаза е обвързана с най-много срокове, а тя е изследователски процес и трудно може да бъде поставена в някакви времеви рамки, защото е непредвидима. Какъв срок например бихме могли да поставим за намиране на лекарство срещу СПИН? Никакъв, защото става дума за изследване. Така че, когато говорим за дейностите по разследването, те са трудно предвидими и логиката на процеса изисква там да има по-малко срокове. Тук става дума и за оперативно-издирвателната дейност, която предхожда всичко. Отправната точка за сроковете в наказателния процес би следвало да бъде привличането на едно лице като обвиняем, а не самото образуване на делото. Сега ние образуваме дело за това, че някой е убит, но то е срещу неизвестен извършител. В обратната хипотеза - тази, която е в момента, за да се признае годността на доказателствата, установени със специални разузнавателни средства, например първо трябва да имаме образувано дело. Нещата са нонсенс – слага се един краен срок на цялото разследване, след което заинтересованото лице може да поиска това, което е събрано в хода на досъдебното производство, да се разгледа незабавно и да бъде оправдано. На следващо място, за да има срочност, репресивната машина на държавата, която е свързана с наказателния процес, трябва да се използва пестеливо, защото е много скъпа дейност. Издръжката на един затворник излиза на държавата колкото 3-4 пенсионери. Един процес струва хиляди левове и не би следвало да се прави само когато е извършено материално посегателство върху незначително имущество. Ето ви пример – когато водим дело за една коза, която струва 160 лв., казваме, че защитаваме стопаните й. Но сега държавата ще изхарчи 10 000 лв. за делото и наказването на крадеца и нито лев няма да остане за жертвите, ето това значи не добра наказателна политика.

- В предварителния ни разговор ми споменахте, че е сбъркана наказателната ни политика, кое ви дава основание да мислите така?
- Ние сме на 5-о място в Европа по брой наказани с лишаване от свобода на 100 000 души население. Има държави, които са далеч пред нас като Русия и САЩ, но много от развитите и далеч по-богати от нас държави са след България. Защо? Основният дял от случаите, които не са обществено значими, би следвало да се решават бързо и евтино, което предполага един по-друг механизъм, а не тежък процес. Нека системата се олекоти и наказателната репресия се насочи наистина към хората, които са най-опасни за обществото – убийци, изнасилвачи, рекетьори... Защото човешката неприкосновеност и живот са висша ценност, така че престъпленията против личността трябва да се преследват с цялата строгост на закона. Що се отнася до останалата част от престъпленията, свързани с присвояване на пари, вещи – там на първо място трябва да се преследват тези, които са нанесли най-голяма обществена вреда. Защото иначе в стремежа си да накажем всеки - от крадеца на кокошка до обиращия банки, ние препълваме затворите главно с хора, които имат дребни провинения, а „най-лошите” са извън обсега на наказателното правосъдие. Има дефицит на справедливост, което означава, че нещо куца. Наказателната политика трябва така да използва наказателната репресия, че полицейската сила да занимава правосъдието само в най-тежките случаи. И когато броят на делата намалее, тогава и срочността няма да идва само защото законът го изисква, а защото ще стане реална. Дестабилизацията, която е в правосъдната система, е основна вина на управляващата ни класа, на хората, които имат властта да наложат една или друга норма да стане закон. Не може да се говори, че всички камъни са в градината на съдебната власт, и че тя е коренът на злото.- Поправката в Закона за амнистията, която опрощава престъпления за безстопанственост, направени до 2008 г. и която беше дадена от кабинета на Конституционния съд, изпълни ли задачите си или не? - В наказателното право има един стар (откакто Каин уби Авел) принцип и той е, че наказателното право не се прилага с обратна сила, и че винаги, когато има различни закони, се прилага най-благоприятният за дееца. Законът за амнистията, дори и да съществува 4 секунди и отмяната му да е в същия Държавен вестник, в който е публикуван, вече е по-благоприятна норма и съществува в правния мир. В този камък българските политици се спъваха и по делото „Луканов“. Тогава към чл. 201 от НК, който касае присвояването, беше добавено „в чужд личен интерес“ - т. е., когато длъжностното лице се разпорежда в полза на колектив от хора, не е присвояване. Тази норма беше премахната от Конституционния съд, но това не попречи по-благоприятната норма да се прилага за времето, в което е действала, така че хората, които са извършили престъпления преди действието на този текст, се ползват от него. Така стана и преди време с поправката „ Ванко 1“. Макар да беше отменен законът, който специално беше гласуван за него, той пак се възползва от по-благоприятната норма, по простата причина, че го е имало.

- Предстоящата промяна на НПК ще доведе и до изменения в други нормативни актове, в това число и в Закона за съдебната власт, чиято последна редакция бе следствието да мине към прокуратурата. Мислите ли, че на следователите беше намерено точното място?
- Мястото на следствието е определено в конституцията, която може да бъде променена само от Велико Народно събрание (ВНС). Ако политиците считат, че е нужно да станем отдел в Министерството на правосъдието, което някои сега предлагат, трябва да се свика ВНС. За да станем президентска република, също трябва ВНС. Във всички случаи, каквото и да се прави, трябва да стане много премерено.Най-голямата трагедия у нас е, че законодателството ни се променя с часове. Например законът „Анти-Куцкова“ беше приет за 3 работни дни. Той премахна възможността членовете на ВСС да направят дисциплинарно дело за аморална проява на магистрат. Същевременно следователите от НСлС за 5 години не можем да направим нещо много просто – да разширим делата, по които да работим, и да облекчим работата на разследващите полицаи. Ако искаме да станем цивилизована държава, структуроопределящите закони, кодексите трябва да се приемат след широко професионално обсъждане, а не защото правителството така е решило да върти волана. И не на последно място, трябва да престанем да мислим, че веднага след излизането на текста в Държавен вестник нещата ще са се променили и всичко е тръгнало по мед и масло. Когато в една Англия започнаха съдебната си реформа, тя продължи десетилетия. Но те правеха и нещо много важно – две години преди даден закон да влезе в сила обучаваха тези, които ще го прилагат. А ние правим зигзаги и се оплакваме, че резултатът е плачевен.

- Има ли натиск върху следователите?
- Не знам. Но вредно е, че професията ни беше смачкана. И следователите, и разследващите полицаи трябва да се ползват с повече авторитет. Не може от един смачкан чиновник, който има 150 началници, да се иска хъс и сили да се бори с тежката организирана престъпност. Докато няма адекватна оценка от законодателя на труда на разследващите органи, много трудно може да се разчита на успех от разследването. А то е много интересна дейност, която изисква много умения, интелект и търпение. В момента позицията на тези органи е такава, че трудно би могъл да се ангажира човек с подходящи качества да се занимава с тази професия. Но животът не започва от днес и ако силните сега нямат поглед върху процесите, те ще бъдат неадекватни. Никой от нас не е Адам и не открива света. Грешките, които са допускани, не бива да се повтарят.


Ориана Фалачи: Каква Европа? Европа я няма вече
Италианската топжурналистка разтърсва читателите с последната си книга „Интервю със себе си. Апокалипсис”
Ориана Фалачи е едно от най-известните и остри пера на Апенините. Тя почина през 2006-а, но книгите й продължават да разтърсват света. „Интервю със себе си. Апокалипсис“ е една от тях и се появява на книжния пазар у нас с логото на изд. „Ера“. Ориана започва журналистическата си кариера едва шестнадесетгодишна. През 1963 г. се премества в Ню Йорк и пише за в. „Ню Йорк таймс”, сп. „Лайф” и лондонския в. „Таймс”. Работи като репортер в Южен Виетнам по време на войната там.През 1968 г. Ориана отново е в центъра на събитията. Тя отразява мирна демонстрация в Мексико, на която властите отвръщат с насилие. Неочаквано по Фалачи са изстреляни три куршума, войници я влачат за косата и я оставят, защото мислят, че е мъртва.Тя обаче оживява и продължава журналистическата си кариера. Фалачи налага собствен стил в журналистиката със своите скандални и силно персонифицирани интервюта. Световна слава й носят разговорите с Ясер Арафат, Голда Меир, Фидел Кастро, Муамар Кадафи, Хенри Кисинджър, Федерико Фелини, Индира Ганди. След разговор с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър той заявява, че това е „най-катастрофалното” интервю, което е давал през цялата си политическа кариера. По-късно Ориана започва да пише книги, в които изразява позицията си по актуални обществени проблеми – дебатите за аборта през 70-те години, гражданската война в Бейрут, съпротивата срещу режима на „черните полковници” в Гърция.На върха на кариерата си Фалачи неочаквано потъва в мълчание заради личната си драма – борбата с рака. Но след атентатите от 11 септември журналистката отново предизвика световен скандал с публикациите си, провокирани от трагичните събития.

Творчеството на Ориана е отражение на собствения й живот – изпълнен със страст, решителност, целеустременост и сила. Нейният пламенен и мощен глас ще остави завинаги своя остър отпечатък върху политическия и обществения живот на ХХ век. Глас, който никога няма да бъде заглушен.

Вчера гледах документален филм, в който една интелигентна и образована жена, архитект от Багдад, облечена в дрехите, определени от Корана, каза: „Много се надявам, че ние ще постигнем демокрацията. Разбира се, демокрация от ислямски тип“. ИСЛЯМСКИ ТИП. Тоест, управлявана от молли, имами, законите на Мохамед, на господ, който е абсолютен господар. Пълна тъпотия е илюзията, че тези избори могат да променят нещо.
Тъпотия?
Тъпотия. Доказват го тържествуващите тълпи по улиците на Багдад, скупчени около обезобразения, разкъсан труп на американец в униформа. Доказват го „бойците“, които всеки ден убиват по един министър или министър-председател от временното си правителство и стотици новобранци. Доказват го варварите, които обезглавяват заложници в името на най-справедливия Аллах. В тази връзка да ви запитам – успяхте ли да изгледате видеозаписа на обезглавяването на Пол Джонсън, американския инженер, отвлечен миналия юни? Аз не можах. Накарах да ми го разкаже човек, който го е гледал, и... Така, Джонсън е проснат на диван, покрит с чаршаф. Плаче. Облечен е в червен анцуг, сега в такива обличат заложниците, осъдени на смърт, ръцете му са вързани с въже и плаче. Плачейки, говори нещо, което не се разбира. Може би моли за милост. Палачът е облечен с бяла престилка, като лекар или санитар. Камерата го снима откъм гърба така, че да не може да бъде разпознат, вижда се само дясната му ръка, в която държи нож с трийсетсантиметрово назъбено острие, вижда се и лявата му ръка – на китката има красив златен часовник. Със спокойна, бавна крачка се приближава до Джонсън, който продължава да плаче. С лявата си ръка, украсена от скъпия златен часовник, вдига мокрото му от сълзи лице. С дясната допира ножа до шията му и започва да реже. Бавно и внимателно. Не бърза. Без да обръща внимание на крясъците, които скоро се превръщат в гъргорене, хриптене, докато накрая спират. През цялото време в стаята звучи сладка, монотонна песен. Гласът на жена, която пее: „Взривете ги, взривете ги! Убийте ги, където и да са! Унищожете ги!“. А колкото до главата на Джонсън, бедната му глава – на снимките тя беше поставена върху корема му, знаете ли къде е била намерена? Във фризера в къщата на един от ръководителите на „Ал Кайда“, арестуван в Риад. Той си я бил прибрал. Държал я като трофей.

Защо ми разказахте толкова подробно, в такива детайли това злодейство? Защо?
За да се ужасите. Да се изплашите, да ви унижа. А също така да ви помогна да разберете защо ги ненавиждам със същата сила, с която те ме ненавиждат. Ох, направо ме разсмиват дърдорковците, които декламират: „Тероризмът не може да бъде победен с оръжие“.

Но вие самата писахте, че тази война е между култури, не между армии...
Писах го по повод на тяхната пълзяща, на пръв поглед мирна инвазия, с която завладяват Европа, по дяволите! Писах го по повод тяхното размножаване чрез нелегалните нахлувания по море и политиката-на-утробата. Писах го по повод на наглостта, с която налагат своите костюми и обичаи, като ни карат да премахнем свинското от училищните столове или като забраняват на нашите деца да предлагат на техните деца пържени оризови топки с марсала! Не съм го писала във връзка с техния тероризъм! Как бихме могли да се борим с техния тероризъм – тероризъм, който ни коли, реже ни главите, взривява ни със стотици, с хиляди наведнъж? Наистина ли с целувки и прегръдки, с прошка, с да-се-обичаме-много на папа Войтила? Да не би сега вече да е забранено и да се защитаваме, когато искат да ни убият?!?

Добре. И да забравим този нож с назъбено острие, тази глава във фризера, докато говорим за Европа.
Каква Европа? Европа я няма вече. Има Еврабия. Какво разбирате под Европа? Този така наречен Европейски съюз с неговата смешна, непочтена конституция, която оставя настрана, тоест отрича нашите християнски корени, нашата същност? Както вече казах, Европейският съюз е просто един финансов клуб. Клуб, пожелан от вечните господари на този континент, тоест от Франция и Германия. Това е лъжа, с нея трябва да се задържи на крака проклетото евро, да се утвърди антиамериканизмът, ненавистта към Запада. Извинение, за да се плащат огромни заплати, освободени от данъци, на евродепутати, които заедно с чиновниците на Европейската комисия си живуркат в Брюксел. Това е номер да си навират носа в нашите джобове и да тъпчат организмите ни с генномодифицирани храни. Месо, което вече не е месо, риба, която вече не е риба, зеленчуци, които вече не са зеленчуци, пармезан, който вече не е пармезан, мляко, което вече не е мляко, вино, което вече не е вино. Така новите поколения, освен че израстват, без да знаят вкуса на истината, не научават и какъв е вкусът на добрата храна. И заедно с рака на душата телата им също се разболяват. Но най-вече това е инструмент да се пропускат все повече завоеватели на нашата територия, да им се позволи да обикалят из нашия дом без никакви пречки. Помислете си за историята с „Кап Анамур“, немския кораб, който се промъкна в наши води с намерението да осигури политическо убежище на трийсет и седем суданци, уж нещастни бегълци от мръсния робски режим в Хартум, но в действителност хитреци, идващи от Гана и Нигерия. Спрян от нашите погранични служби, корабът остава в открито море цели три седмици. През това време Роберто Кастели, министър на правосъдието, казва на Германия: „Ние какво общо имаме с това? Те се намират в международни води. На борда на немски плавателен съд с немски капитан и екипаж. Следователно те са поискали политическо убежище от вас. Дайте им го“. Но Германия, тази Германия, дето не иска да си прибере кюрда Окалан, за когото има издадена заповед за арест, отговаря: не, благодаря. И докато италианските колаборационисти възхваляват капитана антиглобалист, посветен на нелегалната имиграция, тоест търговец, който преди да натовари хитреците, ги е накарал да си платят по хиляда долара на глава; докато журналистите пишат сърцераздирателни хуманни статии за трийсет и седемте хитряги, вътрешният министър Пизану се предава. Позволява им да акостират в пристанището Емпедокъл, разрешава им да слязат от кораба и ги настанява в Центъра за емигранти в Агридженто. А после рецитира – отчаян или разкаял се – два много подходящи стиха на Монтале: „Тази вълна на състрадание, стоварила се върху нас, е последен данък“.
Виждам, че все по-малко вярвате в Европа...
Вярвах, когато все още беше Европа, когато не беше станала Еврабия.

Няма коментари: