петък, 16 октомври 2009 г.

КЪСНИ ИЗВЕСТИЯ НА 16 ОКТОМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

Травми от детството провокирали убождача
Софийски районен съд остави в ареста Валентин Петков, който беше задържан заради това, че е убождал деца със спринцовки.
Според съда съществува риск, ако той бъде освободен, да извърши същото престъпление.
Нищо не съм направил, каза пред журналисти подсъдимият.
Притесненията на разследващите са, че делото може да бъде забавено, тъй като няма достатъчно пълнолетни свидетели, които да застанат пред съда.
До момента е ясно, че Петков е работил като шофьор в Бърза помощ, а също и в охранителна фирма "Егида". Престъпленията извършвал след употреба на бира.
На днешното съдебно заседание стана още ясно, че той е бил бит от баща си. Пред разследващите споделил, че семейството му повече обичало осем години по-малката му сестра и цялото внимание е било за нея. Петков се чувствал недостатъчно обичан в дома си.
Престъпленията са ставали в една и съща обстановка, с едни и същи движения и ритуали. Петков е възприемал спринцовката като мъжки полов орган.
Той разказал още, че искал да стане инженер, но баща му настоял да учи във военно училище.
Повратен момент в живота на мъжа е смъртта на майка му, която той описва като тиха и спокойна жена. Загубата й го депресирала силно.
Тя починала, когато той е бил трети курс студент и заради емоционалната травма, която му нанася този случай, не успял да вземе няколко изпита. Поради тази причина бил изключен от военното училище. В резултат баща му много се ядосал и го изгонил от вкъщи. Изпратил го да живее при баба му, която също била властна и строга жена.
Друг конфликтен момент в отношенията му с родителя му е, когато баща му забранил да се ожени за жената, която обичал. Петков има влечение към по-възрастни жени - предимно разведени и несемейни.
Човекът нищо не каза, примири се, обяви пред медиите защитникът на Петков Сотир Сотиров и допълни: "Не се призна за виновен".
На днешното заседание е обсъдено и здравословното състояние на подсъдимия. Макар Петков да няма психични отклонения, той е с влошено здравословно състояние.
Той е обвинен в извършването на блудствени действия с 4 малолетни деца, поясни и наблюдаващият прокурор Александър Налбантов. Имаме безспорни доказателства за тези 4 случая, допълни той. Децата са малолетни - от 6 до 9-годишна възраст.
От профила на обвиняемия е установено, че същият е с педофилски наклонности. Това е безспорен факт, категоричен е прокурорът. Според него, ако Петков бъде пуснат на свобода, той ще продължи да извършва подобни престъпления. Всички те са извършени по някакъв ритуален начин, обясни още той.
Престъпленията са ставали в една и съща обстановка, с едни и същи движения и ритуали. Петков е възприемал спринцовката като мъжки полов орган.
Считаме, че е изключително опасен, посочи прокурорът. Той добави, че четирите жертви са го разпознали. Допълнителните данни за другите престъпления, извършени от него, ще бъдат приобщени към делото, ако се съберат доказателства, каза още Налбантов.
Общо 17 са жертвите на Петков в София, като има данни и за един случай извън столицата.
На този етап прокуратурата няма данни педофилът да има съучастник.
Запитан как си обясняван факта, че Петков е успял девет години да се укрие от органите на реда, прокурор Налбантов обясни, че от предишните си служби той е усвоил умения, които са му помогнали да остане неуловим.
За подобни престъпления законът предвижда до шест години затвор. При определени обстоятелства е възможно да бъде постановено условно осъждане по член 66 от НК.
Той предвижда:Когато съдът налага наказание лишаване от свобода до три години, той може да отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от три до пет години, ако лицето не е осъждано на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и ако съдът намери, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието.

Пращат в психиатрията мъжа, вилнял с тесла в Пловдив
Пловдивският районен съд е постановил задължително лечение в Психиатричната болница в Кърджали на Костадин Камбуров, предаде Радио Пловдив.
Припомняме, мъжът в края на септември тази година въоръжен с нож, тесла и торба с камъни, нападна и нарани няколко граждани по главната улица в Пловдив.
На днешното съдебното заседание е изслушана психиатрична експертиза, според която Камбуров страда от шизофрения, параноидна форма и може да бъде опасен за себе си и околните.
Задължителното лечение ще бъде за срок от 6 месеца.

Оставиха Данчо Пръча в ареста
Състав на Окръжния съд във Враца отказа да промени мярката за неотклонение на Йордан Тонов, по-известен като Данчо Пръча.
Той е обвинен в организиране и ръководене на престъпна група за трафик на хора, склоняване към проституция и наркоразпространение. Тонов и защитата му внесоха искане той да бъде пуснат под домашен арест заради проблеми със сърцето, появили се от едногодишния му престой в следствения арест.
В заседание на 5 октомври съдът назначи съдебно-медицинска експертиза за състоянието на обвиняемия, която бе приета на днешното заседание. Според заключението на лекаря-кардиолог, Йордан Тонов има известни проблеми със сърцето, но състоянието му е задоволително, съобщи БиТиВи. Групата на Йордан Тонов беше разкрита при полицейска акция през октомври 2008 г. във Враца, Мездра и Роман. Тогава с постоянни мерки във ареста бяха задържани 11 души, заедно със сочения за лидер Тонов.
През ноември миналата година като съорганизатор на групата бе привлечен Димитър Желязков, който тогава излежаваше присъда за създаване и ръководене на престъпна група за наркоразпространение. Бяха задържани още трима заподозрени за участие в престъпната група, като общият брой на подведените под отговорност стана 15.През юли тази година десет от обвиняемите се признаха за виновни за участие в престъпната група и постигнаха съдебно споразумение с прокуратурата, като получиха различен срок затвор. На 27 август съдът призна съдебното споразумение и с Димитър Желязков, който получи четири години и девет месеца лишаване от свобода за участие в престъпната група на Йордан Тонов.На 17 септември Окръжната прокуратура във Враца внесе обвинителен акт в съда срещу Тонов и останалите трима от групата - Калин Петков, Милен Цонков и Никола Тодоров. Очаква се делото срещу тях да започне след две седмици.
То ще бъде гледано при закрити врата заради защитени свидетели и използваните в хода на следствието специални разузнавателни средства.

Пуснаха под гаранция подкупния съдия от Кюстендил
Софийски градски съд наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" на съдията от Окръжния съд в Кюстендил, взел подкуп и граничния полицай, който му е съдействал.
Наложената гаранция е в размер на 10 000 лв. за всеки.
Припомняме, Юрий Маринов беше задържан след като поискал сумата от 24 000 лв., за да разреши дело в полза на бизнесмени.
Посредник в предаването на парите е бил граничният полицай Чавдар Бурнарски, който в последствие беше уволнен.
Според адвокатите му парите, за които се смята, че са поискан от него подкуп всъщност може да са заем и не е доказано, че са дадени във връзка с престъпната сделка.
Мотивите на съда да пусне двамата, че няма опасност двамата да извършват друго престъпление или да повилият на делото.

3 пъти обгазиха Кърджали
Превишения на алармения праг за серен диоксид са регистрирани днес в Кърджали, съобщиха от пресслужбата на РИОСВ-Хасково.
В три последователни часа автоматичната измервателна станция "Студен кладенец" в Кърджали е отчела концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух.В 13 ч. са отчетени 619,10 микрограма, в 14 ч. - 607,50 микрограма, а в 15 ч. - 951,33 микрограма на кубичен метър, или близо три пъти над допустимото.
Веднага след първото обгазяване екоинспекцията е дала предписание ОЦК в Кърджали да спре работата на агломерационната машина в оловното производство.
По същия начин е реагирано след второто, а заради третото обгазяване, за неизпълнение на дадено предписание, на металургичното предприятие ще бъде съставен наказателен акт.Населението е информирано, а в действие са приведени мерките за опазване на здравето на хората, се посочва в съобщението.

Бутнаха опасна сграда в "Надежда"
32 души са живеели незаконно в опасна полусрутена сграда в столичния квартал „Надежда", съобщават от пресцентъра на софийска община.
Сградата е била съборена днес със заповед на кмета на район „Надежда". След извършена проверка на полицаите от 2 РУ МВР са открити 32 самонастанили се от ромски произход.
Процедурата по премахване на жилищната сграда е продължила повече от 3 часа. Общинският терен се намира на бул."Рожен" №4.

Затвориха ветеринарна аптека във Велико Търново
Ветеринарни инспектори от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) затвориха нелегален обект за производство и търговия с ветеринарномедицински препарати във Велико Търново.Обектът е собственост на фирма "Синапс ЕСКЛ" СД.
Проверката е извършена на 15 октомври 2009 г. съвместно с представители на Областната дирекция на полицията във Велико Търново, съобщават от службата.
При проверката инспекторите откриха и са сложили под възбрана близо 30 кг. субстанции за производство на лекарства и различни единични бройки медикаменти.
От тях са взети проби и са изпратени за анализ в Института за контрол на ветеринарномедицински продукти (ИКВП) към НВМС. Продуктите и суровините ще останат под възбрана до излизането на резултатите от пробите, след което ще бъдат унищожени съгласно Закона за управление на отпадъците.
Според законодателството производство на ветеринарномедицински продукти в страната може да се извършва от физически и юридически лица, регистрирани по Търговския закон и получили лиценз за производство. Той се издава от генералния директор на НВМС.
Затвореният обект не е имал такова разрешително за работа. На собственика на нелегалния обект бе съставен акт за извършване на дейност без необходимите документи, санкцията по който е на стойност от 2 000 до 5 000 лв.

Остава стачната готовност в железниците
Синдикатите в БДЖ и НКЖИ остават в стачна готовност въпреки, че правителството отпусна 7 милиона лева за закъснелите заплати за месец август.
Причина за решението на профсъюзите е, че и след среща тази сутрин в Министерството на транспорта не са получили гаранция за редовното изплащане на възнагражденията до нова година, съобщи БНТ.
Синдикатите продължават да настояват да се спре и със закриването на 13 жп участъка и съкращенията там.Според синдикатите има индикации, че съкращенията се извършват не в администрацията, а в оперативните звена на железницата.
Профсъюзите заплашиха, че ще излязат отново на улицата, ако не си получат аванса и заплатата за септември съответно на 15 и 25 октомври.

Измамниците въвлякоха в схемите си и сираци
От пресцентъра на МВР съобщават за разкрита нов тип измамна схема. Става въпрос за лица, които са се представили за трима бивши възпитаници на домове за сираци. Те поискали среща с общинската администрация в Стара Загора. Тримата обяснили, че са учредили младежка неправителствена организация и поискали да им бъде предоставен общински терен, на който да построят защитено жилище за сираци с подкрепата на европейска фондации.
При последвалата проверка служители на сектор "Икономическа полиция" изяснили, че единият от тях - 31-годишният А.Е. е организирал перфектна схема за измами. В нея той въвличал младежи, останали без родителска грижа и израснали в социални домове. Той им обещавал част от печалбата.
С получените пари триото правело залози в игрални зали.
От МВР допълват, че за периода от август до октомври т.г. А.Е., заедно с връстника му В.М. и 33-годишната В.Т., посетили множество фирмени офиси и медицински кабинети в града, като залагали на благотворителността на хората. Механизмът бил следният - обяснявали, че са приети за обучение във висше учебно заведение, но като сираци нямат нужните финансови средства. В подкрепа на твърденията си представяли писмо от общината и заявявали, че желанията им били подкрепени от високопоставени служители на общинска администрация. Документът е бил издаден на единия от тях, за да му послужи при кандидатстване за обучение във висше учебно заведение. Много от фирмите и физическите лица откликнали на молбите и предоставили на измамниците, както пари в брой, така и дарения във вид на дрехи и технически средства, които тримата после продали. С получените пари триото правело залози в игрални зали. Разследването започнало след сигнал от Община - Стара Загора. В хода на проверката е задържан 31-годишният А.Е.. Установено е, че той е осъждан и изтърпял наказание за същите престъпления. Мъжът е задържан е за 72 ч., а по случая е образувано досъдебно производство

Спряха нелегален износ на дървесина
22 палета дърва за огрев задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост.
Дървесината пътувала от България за Германия, но придружаващите документи усъмнили митничарите и те сигнализирали дежурните служители от Държавната агенция по горите.
Горските инспектори потвърдили, че има нарушение и съставили акт за това, че товарът пътува без документи, доказващи законния му произход.За случая са сигнализирани органите на ОД на МВР - Русе, съобщават от агенция Митници.
Преди повече от година агенцията по горите и митническата администрация подписаха споразумение за сътрудничество, което цели да се повиши контрола при износа и транспортирането на дървен материал.

Антимафиоти задържаха 30 кг. хероин на "Калотина"
Антимафиоти задържаха близо 30 кг. хероин на КГПП "Калотина". При специализираната акция срещу трансграничния трафик на дрога полицаи от Отдел "Наркотици" на Дирекцията за противодействие на организираната и тежката престъпност" и служители на Агенция "Митници" арестуваха 48-годишен мъж.
Мъжът е задържан при опит да напусне страната. В управлявания от него автомобил с българска регистрация са открити 28 кг наркотично вещество, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При тестване с полеви наркотест то е реагирало на показателите за хероин. Количеството трафикиран високорисков наркотик е било открито под предните седалки на автомобила, разпределено в 54 пакета. По дени на съдопроизводството откритото количество е на стойност около 3,5 млн. лв., уточняват експерти.
Задържаният мъж през 2000 г. е бил арестуван в Мюнхен за трафик на 20 кг хероин. За него се знае, че е регистриран за закана за убийство и е осъждан условно за измама.
Експертите от Отдел "Наркотици" са установили данни за съпричастност на задържания към дейността на организирана престъпна група за незаконен трафик на наркотици към страни от Европейския съюз.
Антимафиотите уточняват, че действията на организираната група са във фокуса на вниманието им от няколко години. По тази група работят и партньорски служби от други европейски страни. Като резултат от проведените продължителни и разнопосочни разследвания в страната и в Европа са задържани многобройни куриери, пренасяли големи количества дрога, основно хероин.
Събраните до момента данни в Главната криминална дирекция и в Отдел "Наркотици" - Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" сочат тревожна тенденция на зачестяване на случаите, при които българи са използвани като куриери за рискови доставки на наркотици за Западна Европа, уточняват антимафиотите.

Дянков погва и залозите в интернет
След тютюнопушенето министърът на финансите е решил да се бори с още един порок на българите - залозите в интернет, предаде БНР.
По неофициални данни оборотите от този вид хазарт възлизат на един милиард лева. Безпрепятственото залагане в мрежата е провокирало Симеон Дянков да възложи анализ, който да покаже каква е реалната ситуация и колко губи държавата от този бизнес. Най-късно до 10 дни министърът на финансите ще знае на каква сума възлизат залозите в интернет и с каква сума е ощетена хазната.
"Според мен колкото и да губи държавата, е много и трябва да се направи нов законопроект, така че, както в много други държави, примерно в САЩ, това да спре като практика и да се узакони", заяви Дянков.
Как обаче може да се ограничи залагането в интернет - министър Дянков има отговор и на този въпрос.
Съгласно официалната статистика, оборотът само на нелегалните Интернет хазартни оператори в България през 2008 г. е надхвърлил 1 млрд. лв., като всяка година тази сума нараства с 20% до 40%.
"Интернет е глобална мрежа, наистина няма как да се спре, но има технически начин, са ми казали нашите експерти, да може да се види от какви компютри и към кои уебсайтове постоянно има някаква връзка и по този начин, предполагам, може да има някаква борба", добави Симеон Дянков.
Финансовият министър не беше сигурен, че за борбата със залозите ще създаде интернет полиция, но категорично заяви, че за нелегалните залагания в мрежата ще има нов закон.
Междувременно в становище по темата от Еврофутбол се посочва, че съгласно официалната статистика, оборотът само на нелегалните Интернет хазартни оператори в България през 2007 г. е около 700 млн. лв.През 2008 г. е надхвърлил 1 млрд. лв.Държавният бюджет губи от неплатени данъци за 2008 г. над 120 млн. лв., като за 2009 г. най-вероятно тази сума ще надхвърли 160 млн. лв. Всяка година тази сума нараства с 20% до 40%.
Според конкретен пример, посочен в становището, за периода август 2008 - юли 2009 компанията "Спортингбет" има нетни приходи в размер на 163,6 млн. паунда.От тях 4.4% са били от България, т.е. 7,2 млн. паунда.
Това по груби сметки означава, че брутните приходи от България са 70 млн. паунда или 150 млн. лв. и загубите за държавната хазна са в размер на 15 млн. лв. само от невнесен корпоративен данък от един от-лайн оператор.
Според Еврофутбол бързата и ефективна регулация на он-лайн хазарта в България би могла да увеличи постъпленията в хазната с повече от 160 млн. лв. годишно.
Ръководството на българския букмейкър коментира проекта за промяна на данъчната ставка на хазарта от 10 на 12 процента.
Според тях това категорично ще доведе до повече от 30 млн. лв. преки загуби в сектора само през първата година, тъй като голяма част от хазартните оператори са застрашени от фалит.
Към момента българските компании в развлекателния хазартен сектор, в частност „Еврофутбол", реализират изключително сериозен спад на приходите - над 40%, се посочва в становището на букмейкъра.

Дянков: По-висок акциз, по-малко пушачи
Симеон Дянков е категоричен, че повишаването на акциза на цигарите ще повлияе благотворно.
В кулоарите на парламента той каза, че е загрижен за здравето на държавата и като финансов министър се грижи за здравето на бюджета.
Като политик Дянков каза, че иска да допринесе за такива дългосрочни политики, които да са полезни за здравето на нацията.
Министърът е убеден, че повишаването на акциза на цигарите ще накара много хора да престанат да пушат или да пушат по-малко, което е добре за здравето им.
Запитан дали не се опасява, че като не се вдига акцизът на алкохола хора може да започнат да пият повече и така да увредят здравето си, Дянков предупреди, че акцизът на алкохола може да се увеличи в бъдеще.
След четиричасово неделно заседание на Министерски съвет бе решено да се вдига само акцизът върху цигарите, въпреки че Дянков първоначлно съобщи същото и за алкохола.

Купуват скенери срещу контрабандата на цигари
Контрабандата с цигари ще бъде спряна на контролно-пропускателните пунктове със специални скенери. Те ще бъдат внесени, а цената им е въпрос на договорка, но най-вероятно съоръженията ще излязат около 15 млн. лв. Желанието на нашата страна е те да функционират още от януари идната година.
Това каза вицепремиерът Симеон Дянков в кулоарите на парламента. Преди това той отговари в пленарна зала на въпро на Корнелия Нинова от БСП относно размера на структурата на акциза на цигарите.
Дянков уточни, че в момента се преговаря с две неевропейски програми, които имат за цел да подпомагат борбата с контрабандата по принцип. Той дори се надява голяма част от парите за скенерите - около 75 на сто, да дойдат като помощ за България от други държави.
Скенерите ще бъдат монтирани първо на границата ни с Турция и Сърбия където според Дянков се извършва най-голямата контрабанда.Предвижда се тримесечен преходен период - до април догодина, през който тютюнопроизводителите и вносителите ще могат да използват стари бандероли, съобщи още министърът. Но новият акциз и цени влизат в действие от 1 януари 2010 г., а от фискална гледна точка вдигането на акциза на цигарите е четири пъти по-важен от повишаване на акциза на алкохола.
Попитан дали ще се вдигат цените на винетките от догодина, Дянков заяви, че въпросът не е обсъждан и не е част от подготвените от правителството законопроекти. Вицепремиерът увери, че ще бъде спазен срокът за бюджет 2010. На 1 ноември той ще бъде внесен в парламента, а още идната сряда - за одобрение от Министерския съвет.
ПО MONEY/BG

Преките данъци и ДДС не се пипат
Нито един от преките данъци в България не се повишава, не се пипа и ставката на ДДС, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков на пресконференция след днешното заседание на правителството. Така според него бизнесът ще разполага с достатъчно финансов ресурс, за да се справи и излезе от кризата, както и да се запазят повече работни места.На днешното редовно заседание праявителството прие пет изменения в данъчни закона.
В променния Закона за акцизите и данъчните складове акцизът на цигарите очаквано се повишава до 76 евро на 1000 къса, като с това в държавния бюджет ще постъпи допълнителен ресурс от 232 милиона лева за 2010 година, изтъкна Дянков.
Във връзка с борбата със сивата икономика се въвежда система за продажба на маркирани горива - газьол и керосин, използвани за отопление и обработка на земеделски земи, чиято акцизна ставка става 50 лв. на 1000 литра, информира финансовият министър.
Така според Дянков ще се прекрати контрабандата на горива, които влизат уж като горива за земеделието, а реално се продават на бензиностанциите.Въвежда се нулева акцизна ставка за смазочните масла, като те ще бъдат обект на митнически контрол. В момента те не минават на митническа проверка. Няма да се повишава акцизът на алкохола.
Премахва се изискването за подаване в Националната агенция за приходите на годишни финансови отчети като вместо това от тук нататък предприятията, търговските дружества, бизнесът ще могат да подават годишните си отчети само в Националния статистически институт, съобщи още финансовият министър.
Тази мярка е по изричното настояване на премиера Бойко Борисов. Според Дянков така ще се спести „ходенето по безполезни опашки".
Приети са и промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.Въвежда се условие, че при продажба на имот това няма да бъде облагано с данък, ако същият имот е само един и е притежаван повече от три години.
Идеята е държавата да се пребори със спекулацията, когато имот се купува и след няколко месеца се продава и се избягва облагането с данък на печалбата от продажбата.
От 2 на 2,5 на хиляда се повишава промилът, определян в Закона за местните данъци и такси. Намалява се прагът за необлагне на имотите от 2520 лв. до 1680 лева. От 1 януари 2010 година влизат облекченията за млади семейства, които искат да си купят имот. Относно това решение има възражение от Еврокомисията и от Комисията за защита от дискриминация, защото то е дискриминационно спрямо "по-възрастни" от 35 години родители.
В Закона за корпоративното подоходно облагане се отменят данъчните облекчения за предприятия, извършващи големи инвестиции в размер на над 10 млн. лева в отделни отрасли.
В последната година от тази преференция са се възползвали големи предприятия и инвеститори, малките предприятия пък се оплаквали от дискриминация. Освен това, според Дянков, тази мярка подпомага главно чуждестранни инвеститори.
ПО MONEY/BG

БНБ прие Тарифа за таксите на Централния кредитен регистър
Управителният съвет на БНБ прие Тарифа за таксите на Централния кредитен регистър, в сила от 1 ноември 2009 г., която отменя досега действащата. Промените са свързани с разширяването обхвата на участниците в регистъра с финансовите институции. Към банковите кредити в Централния кредитен регистър (ЦКР) ще бъдат включени и кредитите, които се отпускат от новите участници - небанкови финансови институции.
В новата тарифа се запазват действащите и в момента цени на услугите в регистъра с цел стимулиране на по-широкото използване на информацията от регистъра за нуждите на банковата система и финансовите институции.

Тарифата е публикувана на интернет-страницата на БНБ: http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/CreditRegister_Tariff?OpenDocument&BG


Алтернативните таксита заплашват да блокират София
Малките таксиметрови компании в София заявиха, че ще блокират София другата седмица, ако не бъде уволнен изпълнителният директор на агенция „Автомобилна администрация" Любомир Христов. Това заяви Яне Янков, председател на федерацията на таксиметровите водачи.
„Картел на престъпниците" са създали, по думите на Янков, пет софийски фирми с подкрепата на настоящия шеф на агенцията Любомир Христов и на Румен Крумов, председател на Съюза на частните превозвачи.
„Любомир Христов е престъпник и автор на сивата икономика в бранша", заяви още Янков и увери, че ако до средата на следващата седмица не бъде уволнен от ръководството на Министерството на транспорта, повече от 400 шофьори ще излязат на протест в столицата, предаде Дарик радио.
Посочените от Янков пет компании са О'кей Супертранс", „Радио СВ такси", „Такси за 1 евро", „Йелоу 333" и „Такси експрес 91280, които дори нямат шофьори, които да бъдат на трудов договор. Тези фирми не внасят данъци и осигуровки, каза още Янев.
Проверка на money.bg установи, че Яне Янев е управител на фирмата ОК Суперлукс, която бе глобена от Комисията за защита на конкуренцията със 150 хил. лв за това, че копира логото на О'кей Супертранс. Тарифите на компанията на километър не падат под 2.5 лв., а цените на минута престой са също завишени спрямо тези на превозвачите, които обвинява.
От федерацията са представили данните си на ресорния заместник-министър на транспорта Камен Кичев, като според тях той е останал учуден. По информация на Дарик Кичев е обещал да смени ръководството на изпълнителната агенция в най-скоро време.
Шефът на „Автомобилна администрация" Любомир Христов няма да си подаде оставката въпреки настояванията на част от бранша. Пред Дарик Христов отказа да коментира обвиненията на Националната федерация на таксиметровите шофьори, че е отговорен за таксиметровата мафия в столицата.
Румен Крумов, към когото също бяха отправени обвинения, не изключи възможността и за съдебни действия, но след като се запознае с конкретните изказвания. „За малкото им оставащо време, в което тези юнаци, да не използвам друга дума, ще продължават да вършат безобразия по улиците, явно намират достатъчно трибуна по медиите, за да разтягат всякакви локуми".
По странна логика се оказва, че именно тези, които за последните няколко години се опитват с всевъзможни факти да тероризират гражданите на София и не само, не знам защо получават трибуна
ПО MONEY/BG

Броят на изтъргуваните на БФБ акции падна под половин милион
Твърде вяло премина и последната за тази седмица търговска сесия на БФБ. Въпреки че броят на търгуваните позиции се увеличи до 92, обемите паднаха под 500 хил. бр., или 20.37% по-ниско от вчера. Оборотът от нормалната търговия набъбна до 1.75 млн. лв., но бе реализиран основно от пакетни сделки.Днес бе един от малкото дни, в които оборотът на нерегулиран пазар надхвърли този на нормалния, достигайки 6.04 млн. лв. Това се дължеше предимно на единична сделка с облигациите на ТБ Райфайзенбанк (България) ЕАД. От емисия 9ILA бяха прехвърлени 6 000 бр. на цена 999.996 лв. Скоро търговията на тази емисия ще бъде прекратена поради настъпване на падеж на 30.10.2009.За разлика от предходната сесия, превес в петък взеха компаниите, търгувани на по-ниски средни нива, но индексите на БФБ успяха да се задържат на положителна територия, като изключение направи единствено BGREIT.SOFIX - 483.67 (+0.37%)BG40 - 130.73 (+0.42%)BGTR30 - 369.56 (+1.18%)BGREIT - 50.05 (-0.68%)Общият дневен оборот достигна 1.75 млн. лв., като три четвърти от него бяха резултат от сделки с акции на Агрия груп холдинг, Софарма и Албена.В две сделки бяха изтъргувани общо 155 хил. от акциите на Агрия груп холдинг, представляващи 2.28% от капитала му, като цената на която стана това бе 4.75 лв., или с 5% по-ниска от предходната сесия на търговия.Със значително понижение се изтъргува и основният прехвърлен пакет от 2000 бр. акции на Албена, като цената на сделката бе на ниво 38 лв. Тя натисна и средната им за деня до 38.23 лв., -4.42%.Най-търгувани се оказаха акциите на Холдинг Пътища, които след едва 44 сделки на стойност 34 хил. лв. останаха почти без изменение в средната си цена на 3.37 лв., -0.04%.Спад в средната си цена отбелязаха и повечето от останалите компании в индексите.Отново при разнопосочни настроения на пазара на компенсаторки, поименните компенсационни бонове отбелязаха трети пореден спад в размер на 1.61% до 24 ст., компенсаторните записи прибавиха още 0.40% до 25 ст., а жилищните компенсаторни записи пак останаха без промяна на 25 ст.
ПО MONEY/BG

Диамант вместо неплатени данъци
Служителите на НАП-Стара Загора се оказаха изправени пред странен казус дали да приемат диамант вместо запор на апартамента на свой длъжник. Оказалият се в неизгодно положение длъжник предложил диамант в замяна на неплатените си данъци. Ревизорите за пръв път се натъкват на подобно предложение.
След ревизия на физическото лице, което е извършило множество сделки с недвижими имоти, публичните изпълнители на приходната агенция са установили, че не са декларирани получените доходи. Служителите на НАП-Стара Загора веднага наложили на длъжника възбрана на недвижимото му имущество.
"Въпросното лице предложи запорът на апартамента да бъде заменен със запор на диамант", обясни пред Дарик ръководителят на пресцентъра на НАП-Стара Загора Мариета Добрева.
Изпълнители на НАП-Стара Загора станаха свидетели на куриоз. Длъжникът предложи обезпечение на наложената мярка като замени апартамента с диамант.Досега сме се натъквали на случаи, в които ни предлагат автомобили, бутикови картини, но не и скъпоценни камъни, обясни Мариета Добрева.
Длъжникът обаче не е представил сертификат за стойността на скъпоценния камък. Лицето вече е платило дължимата сума, която е преведена в централния бюджет.
ПО MONEY/BG

Украйна забрани вноса на овце и овче месо от България
Украйна забрани вноса на овце и овче месо от България. Причината е установена бруцелоза по овцете в Ловешко. Държавният комитет по ветеринарна медицина на страната е забранил вноса на наши овце и овчи продукти, съобщи БТА, като се позовава на сайта mignews.com.ua.
От Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), обаче, уточняват, че в Ловешка област не е открита бруцелоза, а болестта скрейпи. Скрейпи е хронично, дегенеративно увреждане на централната нервна система на животните, с прогресивно развитие, завършващо винаги със смърт на засегнатото животно.
Болестта не е опасна за хората. Причинителят на заболяването не може да се пренесе при консумация на месо от животните, заразени от болестта, уточняват от НВМС.
От службата припомнят, че в началото на този месец е констатиран положителен резултат за наличие на болестта скрейпи при една коза в областта. Трупът на животното е унищожен в екарисаж. За случая е уведомена Европейската комисия. Заболяването е обявено и пред Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и информация за него е публикувана на интернет сайта на организацията още на 2 октомври 2009 г.
ПО MONEY/BG

Пациентите ще имат свой представител в НЗОК
Пациентите вече имат свой представител в Националната здравноосигурителна каса. Той ще бъде представен днес от Конфедерация "Защита на здравето", съобщава БНТ.
Това е най-голямата пациентска организация у нас, официално призната от Министерството на здравеопазването за национално представителна.На пресконференция ще бъдат изнесени резултати от анкета, направена сред лидери на пациентски организации, за реакциите след въвеждането на новия реимбурсен списък.Той влезе в сила от първи юни. Пациенти веднага сигнализираха Комисията за защита от дискриминация за това, че в списъка с лекарствата, които касата напълно или частично заплаща липсват важни медикаменти.Освен това списъкът бил пълен с грешки. Днес ще бъде обсъдена и лекарствената политика на институциите, ангажирани със здравеопазването и взаимодействието между ресорното министерство, Здравната каса и организациите, които представляват болните.
ПО MONEY/BG

Честито, шефе!
Днешният ден е обявен за международен ден на шефа. За първи път е празнуван на 16 октомври 1956 г. в САЩ, но напоследък придобива популярност и у нас. На този ден подчинените изразяват уважение към своите началници, като им изпращат запазени от Деня на влюбените картички.
Шефовете се делят на няколко вида. Един от най-често срещаните типове е контролиращият капризен бос, който иска да одобри всяко решение предварително.
След него се нарежда „кажи всичко" шефът, който се нуждае от постоянна аудитория.
Третият тип е „контролиращият" началник и „променящият правилата" шеф, който сменя разпорежданията и очакванията си към себе си.
ПО MONEY/BG

Ще изчезнат ли магазинчетата "Всичко по 1 лев"?
Очевидно кризата е засегнала и бизнеса с най-оборотните в по-бедните балкански страни стоки, тези които идват от Турция и Китай.Нищо чудно скоро да започнат да изчезват магазинчетата от типа „Всичко по 1, 2, 3 лева", опасенията се засилват след като стана ясно, че вносът от Турция и Китай е паднал на половина за първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на 2008 г.От Турция са внесени стоки за 1,2 млрд. лева, което представлява близо 13 на сто от общия обем на вноса от трети страни, съобщиха от Агенция "Митници". Китайските стоки, внесени у нас, са на стойност 791 млн. лева или почти 8 процента от вноса от трети страни.
През последната година е засилен контролът върху турското и китайското карго, което е довело до пренасочването му към Гърция и Румъния. Общият спад обаче се дължи и на ефекта от кризата.
ПО MONEY/BG

„Промяна на лихвата – с писмо до клиента”, „Дянков: Коледни заплати? Забравете!”, „Берлускони ни кани в нов газопровод”, „Статистиката най-после отчете обедняването на българите

„Промяна на лихвата - с писмо до клиента", пише на първата си страница „Дневник"
Банките в България ще уведомяват лично всеки свой клиент при промяна на лихвата по заемите, и то преди изменението да е влязло в сила. Това ще е задължително за финансовите институции от 1 юни 2010 г., ако се приеме новият законопроект за потребителския кредит, подготвен от експерти на министерството на икономиката и на БНБ. Текстът е публикуван на интернет страницата на министерството.
В момента няма унифицирано изискване към банките и те използват различни форми за обявяване на промените в лихвите - чрез разлепени писмени съобщения в банковите салони, на интернет страниците си, с писма до клиентите или sms-и. Според законопроекта, който отразява изискванията на новата европейска директива за потребителския кредит, уведомленията до клиентите трябва да бъдат "на хартиен или друг траен носител". В тях банките ще трябва да съобщават и новия размер на вноските по кредита, както и дали има промени в броя и периодичността им. Потребителят ще се смята за информиран, когато уведомлението е било изпратено на последния адрес, посочен от него. В обхвата на закона попадат и небанковите финансови институции, които отпускат заеми.
Проектът премахва и дребния шрифт в рекламите на банките. В тях задължително ще се уточнява дали лихвеният процент е фиксиран или променлив, какъв е годишният процент на разходите, срокът на кредита и общата сума, която потребителят ще дължи, както и размера на месечните вноски. Подробната информация за всички разходи по кредита трябва да е придружена с представителен пример в рекламното съобщение.
Предварителната информация за кредитите ще се унифицира по специален образец за всички банки, за да могат клиентите лесно да сравняват различните предложения и да вземат информирано решение. И в тези документи ще е забранено използването на дребен шрифт.
"Клиентите на банките не бива да губят дома си заради дребния шрифт в договора. Подобна ясна регламентация трябва да има и за всички останали видове заеми", каза Кръстьо Преславски, асистент в кабинета на еврокомисар Меглена Кунева, в четвъртък по време на обсъждане за защитата на потребителите на финансови услуги.
В сравнение със сега действащия закон за потребителския кредит новият е по-прецизен, смята Ирина Марцева, главен секретар на Асоциацията на банките в България (АББ). "Банките приветстваме по-добрата информираност на клиента, която се осигурява с изискванията в закона", каза Марцева пред "Дневник". По-добрата информираност на клиентите осигурява и повече прозрачност, добави тя.
Клиентите на банките получават и право да се откажат от потребителския кредит в срок от 14 дни от датата на сключване на договора. В този случай те няма да дължат обезщетения или неустойки. Клиентът трябва да уведоми писмено кредитора за отказа си. След това в 30-дневен срок от датата на уведомлението трябва да върне главницата на кредита, както и лихва за периода, в който парите са били в неговата сметка.
„Дянков: Коледни заплати? Забравете!", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Коледни заплати? Забравете! Така финансовият министър Симеон Дянков попари надеждите на народа за бонуси по празниците. Няма да има нито добавки към пенсиите по Коледа, нито 13-а заплата за работещите в държавния сектор, обяви вицепремиерът в Кърджали вчера. Коледните "подаръци" за пенсионери и чиновници се режат заради дефицита в държавния бюджет от 540 млн. лева в края на септември. Общините също няма да разчитат на допълнителни помощи, въпреки че са на червено с 320 млн. лева, стана ясно от думите на Дянков. И следващата година се очертава много тежка, каза министърът в Смолян. Декември, януари и февруари ще са най-критични, а следващите 6 месеца ще бъдат трудни за държавата и общините, посочи той. Хазната ще бъде по-щедра за училищата и здравето.
„Берлускони ни кани в нов газопровод", съобщава от първата си страница „Монитор"
България да се включи в газопровод от Гърция към Италия. Тази оферта отправи към българския премиер Бойко Борисов италианският му колега Силвио Берлускони.
Точно в 15.55 часа вчера гостът пристигна на еднодневно официално посещение у нас. Двамата министър-председатели се договориха за визитата през септември, по време на международния форум в полския град Гданск.
"Гърция, България и Италия имат планове как да работят заедно по проект за доставка на газ", посочи Берлускони, след като в продължение на час разговаря на "Дондуков"1 на 4 очи с премиера Борисов. Ако проектът бъде реализиран това ще е третата газова тръба, в която ще се включим след "Набуко" и "Южен поток". Последният проект също е бил сред темите на разговор на двамата премиери.
След края на срещата Берлускони подчерта, че е важно проектът да стартира за да се избегне зависимостта от Украйна. Той напомни за газовата криза през януари и необходимостта да бъдат диверсифицирани доставките на гориво. Попитан дали "Южен Поток" няма да увеличи енергийната зависимост на България от Русия, Берлускони, отговори, че не по наша вина по-голямата част от газа съществува най-вече в Южен Сибир. Според него важното е, горивото да минава по морето извън теритторията на Украйна и без да се влияе от вътрешното положение там.
Както е известно италианската компания ENI държи половината от проекта за тръбата заедно с руския "Газпром".
лед като в понеделник покани френски фирми да се включат в изграждането на АЕЦ "Белене", вчера премиерът Борисов е отправил същата оферта и към италианския си колега. Българският министър-председател обаче подчерта, че ще представи на госта по-подробно предложението по време на вечерята, която дава за него в столичния ресторант "Къщата с часовника".
„Статистиката най-после отчете обедняването на българите", съобщава от първата си страница „Сега"
За пръв път от началото на годината статистиката отчете рязко намаляване на доходите на българите. Ако през юли доходите на домакинствата са били с 40 лв. повече от предходния месец, през август те вече са паднали със 17.49 лв.
Всички пера, формиращи семейния бюджет, бележат спад с изключение на пенсиите и социалните помощи, сочат данните. Ако през юли доходът от заплата е бил средно по 163.85 лв. на човек, то през август сумата вече е 162.35 лв. Кризата и възможността да останат без работа явно са подействали дисциплиниращо на българите, защото приходите в семейния бюджет от заеми и кредити са намалели наполовина. Ако през юли от това перо семействата са разчитали на 29.02 лв., то през август тази сума е едва 13.01 лв. Но все повече българи посягат към спестяванията си - през август са теглени средно по 32.56 лв., докато през юли те са били 26.56 лв.
Увеличението на приходите от пенсии е минимално - от 89.81 лв. на човек през юли до 90.05 лв. през август. Нараснали са и обезщетенията за безработица в семейния бюджет за същия период - от 3.58 лв. на 4.31 лв.
Разходите на домакинствата през август са се увеличили с 29.33 лв. Оптимистичното тук е, че се наблюдава забавяне на темпото - за юли спрямо юни харчовете на българските семейства се увеличиха с над 38 лв. Това на практика обаче означава, че повече от половината от месечните спестявания на българите са се стопили.
През август според статистиката приходите на българските домакинства превишават разходите с едва 33.28 лв., докато месец по-рано семейните бюджети са били на плюс с цели 80 лв. Годишното сравнение на данните за август тази и миналата година показва, че и доходите, и разходите на семействата са се увеличили средно с по 46 лв.
„Брюксел затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити", информира от първата си страница „Класа"
Европейската комисия обмисля да въведе много по-строга регулация на достъпа до ипотечни кредити, съобщи EurActiv. Според ЕК трябва да се постави 40-процентно ограничение на индикатора на съотношението на дълга на ипотеката към стойността на имота. На практика това означава, че ако новите правила влязат в сила, купувач на апартамент за 100 хил. евро ще може да получи заем с нормален лихвен процент до 40 хил. евро. А ако той иска повече, ще трябва да се изправи пред по-високи нива на лихвата.
Доклад на Европейската федерация на ипотечно кредитиране (ЕФИК) от 2004 г. сочи, че средната стойност на отпускан заем от банките в Обединеното кралство е била 87%, докато в Испания, Белгия, Дания и Швеция е 80%, в Германия - 71%, във Франция - 70%, в Италия и Полша - 60%, в Гърция - 57%, а в Унгария - 40%.
В България трезорите отпускат ипотечно финансиране от около 75-80% от стойността на имота. От ЕФИК очакват данните за 2008 г., които трябва да излязат през ноември, да не са по-различни от тези за 2004 г. В ЕС средният отпускан процент е бил 70%, което означава, че за къща на стойност около 140 000 евро, купувачът е получавал ипотечен заем при нормални лихвени проценти от 102 000 евро.
Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "КредитЦентър", коментира за "Класа", че ако въпросната мярка бъде приета, ще ограничи рязко достъпа до финансиране. По този начин все повече хора ще трябва да живеят под наем, докато съберат другите 60%, с които да успеят да си купят жилище. Тошев обясни, че при текущите цени на недвижимите имоти у нас и при стандарта на българина, събирането на основната сума ще е трудно, а в някои случаи дори невъзможно. По думите му предложенията на ЕК ще сведат риска във финансовата система до 0%, но не са в полза на клиента.
Именно с прекалените рискове, поемани от кредитните институции на пазара на имоти, мотивираха предложенията си от комисията. Но уточняват, че подобна мярка ще засили пропастта между "имащите" и "нямащите".
„Неработещи бизнес модели спират пазара на придобивани", анализира Дневник"
Голяма част от българските компании се нуждаят от незабавно преструктуриране, за да успеят да преодолеят кризата и да излязат от нея с нов и работещ бизнес модел. Нещата обаче може да се окажат не толкова прости. Причината е, че доста от собствениците и мениджърите им нямат трезва оценка за тяхната дейност, а и все още не са наясно, че някои от традиционните доскоро бизнес модели за България вече не работят. Това са и проблемите, които блокират пазара на сливания и придобивания и набиране на средства от капиталовия пазар, показва проучване на "Дневник" сред инвеститори и консултанти.
Всъщност проблемът е и че често зад приетите за добри бизнес модели на компаниите се крият и някои порочни практики. Консултанти дават пример с компании, които с част от инвестиционен кредит осигуряват лъскав автопарк. В един момент заради кризата започват проблемите с обслужването на заема, но собствениците продължават да смятат, че моделът им е добър и че са надежден и доходоносен партньор за фондовете с частен капитал. Освен това много от проектите, които са финансирани с много дълг преди кризата, сега не са атрактивни за купувачите, но собствениците им продължават да са на друго мнение.
"Ако допреди година увеличаващата се консумация и търсене на потребителски и индустриални стоки водиха след себе си и до икономическо развитие и растеж за фирмите, то сега моделът е коренно променен", каза Виктор Манев, управляващ партньор на консултантската компания MMC.
"Вследствие на кризата и на дългосрочните ефекти от нея някои бизнес модели вече не са устойчиви, докато други, по-малко атрактивни доскоро, се очаква да са по-интересни", коментира и Виктор Димитров, инвестиционен мениджър в Oriens, фонд за дялово финансиране, активен в Централна и Източна Европа и фокусиран в сферата на услугите.
Високата задлъжнялост също се оказва проблем за пазара на придобивания. Преди дни компанията за управление на кредитния риск "Кофас" посочи, че за първите девет месеца на 2009 г. фирмите, изпаднали в несъстоятелност, са се увеличи близо два пъти и половина, и то преди банките да са започнали да изискват предсрочно погасяване на заеми. А това според консултанти скоро може да започне, въпреки че засега банките предпочитат да разсрочват заемите на компаниите в затруднение.
„Спряха скандален конкурс за 6 млн.", разкрива „Стандарт"
Съдът спря скандален конкурс на икономическото министерство за европари. Процедурата за 6 млн. евро бе спечелена миналата година от фирма с участието на Андрей Лалов. Самият той 6 месеца подготвя процедурата във ведомството, след което напуска, участва в конкурса и го печели. Тричленен състав на ВАС постанови преди ден спирането на процедурата като временна мярка. Освен Лалов в подготовката на конкурса за дейности за комуникация и публичност по програма "Конкурентоспособност" участва и колежката му Ивайла Илиева. После и двамата "прескачат" в частния бизнес и се явяват като участници в консорциума "БизнесДотКомм", който печели 6-те милиона евро.
"Стандарт" неведнъж алармира своите читатели за скандалния конкурс. Дори в Брюксел научиха за скандалната афера. С нея са запознати и експерти на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Те дори нарекоха случая "Лалов" и го посочиха като явен конфликт на интереси при посещението в Брюксел преди седмици на премиера Бойко Борисов.
Скандалната обществена поръчка е подписана от икономическия ексминистър Петър Димитров. Комисията за провеждане на конкурса напълно съзнателно е скрила в официалните си документи, че петимата й членове се познават с участниците в търга Лалов и Илиева. По-късно Комисията за защита на конкуренцията отказва да спре временно процедурата. Сега обаче съдът отменя това нейно решение, и то окончателно.
„С 57,6% намаляха преките инвестиции за година", информира „Монитор"
С 57,6%, или 2,653 млрд. евро, са намалели преките чуждестранни инвестиции у нас за една година, сочат данните на Българската народна банка за периода януари - август. За първите осем месеца на годината вложенията са в размер на 1,952 млрд. евро, или 5,8% от БВП, а за същия период на 2008 г. те са били 4,605 млрд. евро, или 13,5% от БВП. Преките инвестиции покриват 88,6% от дефицита по текуща сметка за отчетния период при 91,2% за януари - август 2008 г., сочи още статистиката на Централната банка.
Драстично намаляват и преките инвестиции на български компании в чужбина. За една година те са спаднали с 84%. За първите осем месеца на годината те възлизат на 69,2 млн. евро, докато за същия период на 2008 г. са били 441,9 млн. евро. С 29,9% намалява износът на годишна база и за първите осем месеца на 2009 г. възлиза на 7,423 млрд. евро. За същия период на миналата година той е бил в размер на 10,590 млрд. евро, а на годишна база тогава е бил отчетен ръст от 22,7 на сто. През август са изнесени стоки за 984 млн. евро, като спадът за една година е с 15,1 на сто.
Вносът за периода януари - август е в размер на 10,518 млрд. лв., като за 12 месеца той намалява с 34,9%. За първите осем месеца на 2008 г. той е бил в размер на 16,149 млрд. евро, а ръстът му на годишна база е бил от 24,5 на сто. През август са внесени стоки за 1,24 млрд. евро, което е с 34% по-малко на годишна база.
„Бюджет 2010 просто ще ни направи по-бедни", пише Йосиф Аврамов в „Сега"
Без да е представило нито управленска програма, нито антикризисни мерки в пълнота, правителството оповести някои параметри на проектобюджета за 2010 г. После се оказа, че те са твърде предварителни, тъй като исканията на отделните министри тепърва ще се изясняват. Няма да е голяма изненада, ако до 31 октомври в Народното събрание бъде депозиран бюджет със съвсем различни параметри от представените. Но от публично известните досега, а и от проектите за промяна на данъчните закони може да се направи изводът, че през 2010 г. просто ще обеднеем повече от сега.
Финансовият министър Симеон Дянков обеща с неприкрит патос, че ставките върху основните данъци, които засягат бизнеса и хората, няма да се променят, което гарантира предвидимост в кризата. За сметка на това обаче се предлага по-високо облагане на цигарите и хазарта и едва през последния уикенд се реши, че правителството се отказва от намерението да вдигне акциза и върху алкохола с 15%.
Оказва се, че общата финансова рамка на държавата предвижда 6.5 млрд. лева по-малко приходи в държавната хазна до края на 2009 г. от заложеното в бюджета. Брутният вътрешен продукт догодина ще бъде с 10 млрд. лв. по-нисък от предвидения в бюджета за 2009 г. Спадът на икономиката ще бъде 2% през 2010 г., а брутният вътрешен продукт (БВП) - 63.518 млрд. лв. Приходната част на бюджета догодина ще бъде много по-малка от предвидената за тази година - с цели 6.5 млрд. лв. Засега по отношение на приходната част на проектобюджет 2010 може се направи изводът, че дори тези сметки са повече от смели.
Защото мерките, които се предлагат за увеличение на приходите, могат и да не оправдаят оптимистичните очаквания. Например цигареният акциз. По всеобщо мнение най-безболезненият вариант за увеличаване на приходите в поизтънелия държавен бюджет е да се повишат акцизите на тютюневите изделия, което вероятно ще донесе допълнителни приходи за фиска. Те обаче ще бъдат несъмнено по-малки от предвижданите, защото независимо от някои успехи в борбата срещу контрабандата на акцизни стоки, тя едва ли ще намалее, а по-скоро ще се увеличи.
Погрешни ще се окажат и сметките на МФ за 20% намаление на употребата на цигари догодина, тъй като производителите и търговците на цигари ще се презапасят със сегашните бандероли и вероятно ще ги използват през първите 3-4 месеца от 2010 г.
Сред предвидените мерки има и такива, които уж са някакво облекчение, но в действителност няма да доведат до никакви благоприятни последици за бюджета. От 1 януари 2010 г. отпада акцизът за нови и употребявани автомобили. Досега обаче такъв налог имаше за по-мощните автомобили - над 120 киловата, или 163 к.с., като този акциз зависеше и от възрастта на автомобила. Например вносът на мощен, но нов автомобил излиза в пъти по-евтино, отколкото ако същата кола е втора ръка. Промяната в Закона за акцизите и данъчните складове бе приета в края на мандата на кабинета "Станишев", след като българин, живеещ във Франция, заведе дело срещу България и го спечели. До края на тази година действа старият режим, при който за кола до 163 к. с., каквито са масовите модели, не се дължи акциз. За по-мощните коли акцизът бе най-често между 3 и 5 хил. лева, а за някои модели стигаше и до 15 хил. лева. Търговци на автомобили втора ръка смятат, че отмяната на акциза за мощните возила няма да увеличи изобщо сделките с тях, защото става дума за скъпи автомобили, чиито купувачи не се влияят от промяна с няколко хиляди лева.
Мерките, които засягат бизнеса, също не дават надежда за големи облекчения. В Закона за ДДС например се предвижда от догодина да се направят някои очаквани от бизнеса промени, като особено положително се оценява предложението да се увеличи срокът за ползване на данъчен кредит на една година.
Досега той беше 3 месеца, през които фирмите имаха възможност да впишат фактурите, получени от свои контрагенти в дневниците си по ДДС и да ползват данъчен кредит. Това затрудняваше търговците на бързооборотни стоки, тъй като при тях документооборотът е голям и невинаги успяваха да съберат цялата нужна документация навреме. Въпреки тази промяна обаче България продължава да е сред страните в ЕС с един от най-късите срокове за ползване на данъчен кредит. В някои държави той съвпада с давностния срок за погасяване на данъчни задължения. Например той е 5 години в Унгария, Полша и Румъния, а 4 години - в Словакия и Ирландия.
„Удрят джиповете с ДДС", разкрива „Стандарт"
Първата вноска от данъка за жилищата през 2010 г. ще се плаща от 1 март до 30 април. Който плати целия данък в този срок, ще ползва 5% отстъпка. От 2010 г. ще се вдигне горната граница на данъка за имотите от 2 на хиляда на 2,5 на хиляда. Затова през януари общините ще имат време да гласуват новия размер на налога.
В годишните си данъчни декларации за доходите ще пишем взетите и дадените кредити на обща стойност над 5000 лв., но без банковите. Който не обяви някой заем, ще отнася глоба от 10% от укритите суми. 10% е и данъкът върху доходите. Така ще отпадне възможността богаташи и корумпирани митничари да обясняват, че са взели пари назаем, за да купят колите и жилищата си.
ДДС за всички джипове ще плащат фирмите. Те няма да имат право на данъчен кредит и за най-големите 4 x 4 автомобили. Това гласят промени в Закона за ДДС, които в четвъртък бяха одобрени от Министерския съвет. Сега фирмите може да си теглят данъчния кредит по ДДС за автомобили, които са с 6 места плюс това на водача. Затова много джипове и комбита се регистрират като товарни автомобили с 6 + 1 места и фирмите си теглят 20% ДДС. С промените фирмите ще може да си теглят данъчния кредит за автомобили, които са 9 плюс 1 места.
„София върви към връщане на контрола си над Общинска банка", информира „Сега"
Препоръката на БНБ капиталът на Общинска банка да се вдигне с 10.1 млн. лв. може да доведе до връщане на контрола на София върху финансовата институция. Ако фирмите, свързани с Христо Ковачки, не успеят да осигурят своя дял от увеличението, възлизащ на 2.3 млн. лв., БНБ може да изиска общината да го направи вместо тях. Така Ковачки може да загуби служебно блокиращата си квота във финансовата институция.
Това разясниха специалисти във връзка с предстоящото общо събрание на банката. Вдигането на капитала е част от дневния ред, но единственият начин решението да бъде взето е фирмите на Ковачки да се съгласят с него. Бизнесменът държи само 23% от банката, но може да блокира всяко едно решение, защото по устав гласуването изисква квалифицирано мнозинство.
Не е ясно дали Ковачки ще успее да намери пари за вдигането на капитала, така че да запази дела си, или ще се стигне до повторна намеса на БНБ. В момента бизнесменът е в затруднено финансово положение, а върху негово имущество на стойност 143,5 млн. лв. бе наложен запор. Вчера от офиса на бизнесмена не отговориха на въпроса на "Сега" как ще постъпят.
„Най-лошото е зад нас, но лошото не е приключило", казва в интервю за „Дневник" първият вицепрезидент на ЕБВР Варел Фрийман
Делегация на ЕБВР, начело с Варел Фрийман, проведе в София първите си срещи с новото правителство в седмицата, когато ЕБВР публикува новата си прогноза за 2009-2010г. Той е първи вицепрезидент на банката и ръководи Комитета за операциите, Този комитет преглежда всички искания за кредити и наблюдава формулирането на стратегията за преход в 27-те държави, където действа банката.
Фрийман е член на Изпълнителния комитет на банката, предзедателстван от нейния президент, и изпълнява фунциите му, когато той отсъства.
Американецът Фрийман е завършил "Принстън" и има богат опит с възникващите пазарти икономики в Латинска Америка, Азия и Африка, като е работил в частния и публичния сектор. Той се присъединява към ЕБВР през 2006г.
Господин Фрийман, в София за пръв път се срещнахте очи в очи с новата администрация. Какви са впечатленията ви?
- Срещнахме решимост в новото правителство, към което знаем, че има големи очаквания. В София видяхме увереност, че му предстои да изпълни - и то бързо - една мисия с много и ясно разписани цели. Новата администрация оставя много силно положително впечатление за отношението си към бизнес общността. След три дни срещи съм сигурен, че тя ще бъде добър партньор на бизнеса. Виждаме добро подреждане на интересите и приоритетите и ясно съзнание за ролята на пазара, което съответства и на разбиранията на ЕВБР за икономиката.
Техните (на правителството - бел. ред) приоритети в енергийната ефективност, транспорта, водоснабдяването, магистралите, комуналните услуги са точно в тези сектори, които и според нас са важни. Моля да ни разберете правилно - ние не диктуваме проритети, а просто констатираме, че правителството осъзнава кои са нуждите на България и какво да се направи за тях.
ЕБВР традиционно се интересува от енергийната ефективност...
- Да, това е друг голям сектор, където сме предоставили значителен финансов ресурс и където сме ангажирани по няколко големи проекта. Ние виждаме как тези важни инвестиции са финансово изгодни и допринасят за устойчиво намаляване на енергийната интензивност в българската икономика. Става дума за саниране на жилища, енергийна ефективност на обществени сгради, инвестиции в индустрията за по-добро използване на енергийните ресурси.
Това е сфера, в която България демонстрира силни водещи позиции. Днес около една трета от това, което ЕБВР прави, е свързано с енергийната ефективност.
Извинете, но общото усещане е за точно обратното - че страната изостава по отношение на енергийната ефективност. Има стратегия, но тя е твърде обща и почти нищо конкретно не се прави.
- Нашите нови проекти и развитието на този пазар ни показват, че тук се случват доста добри неща. Бих направил разлика между една стратегия "на хартия" и реалните резултати, а ние оценяваме именно резултатите. Затова и ЕБВР остава ангажирана в този сектор, а и новата администрация също е решена да остане ангажирана в тази област. Знаем, че в сегашните времена обществените институции не поставят този проблем сред най-належащите, понеже енергийната ефективност не е свързана с нова голяма инфраструктура и възможности за публични инвестиции. За тези проекти не се предвиждат големи капитали и често те са ограничени в рамките на едно предприятие или сграда. Те не дават възможност да се реже лентата пред камерите на медиите, да се държат речи и да се създава впечатление за нещо голямо. Но тези инвестиции са много важни. В същото време енергийната ефективност означава по-добра конкурентноспособност на икономиката и по-малка необходимост от големи инвестиции в нови електроцентрали.
Можете ли да сте по-конкретен - какви са по-важните проекти, има ли нови...
- Не искам да посочвам конкретни проекти, защото това няма да е коректно към инвеститорите в тях. Понякога те просто искат да се свърши работа без много медийно отразяване преди да вземем решение да продължим напред с инвестицията. Проектите, които предвиждаме са кредитни линии за енергийна ефективност на средни и малки предприятия и частни лица; тези кредитни линии минават през банковата система. Имаме и кредити, предоставени директно на компании, които биват използвани за нови енергоспестяващи технологии и организация, за намаляване потреблението на енергия. Това може да са ново поколение бойлери или по-ефективни електродвигатели, отоплителни и охладителни системи, рециклиране на отработената енергия... хиляди неща, които могат да се направят с тези пари.
При тези проекти се засягат дори въпросите на данъкоплатците. Колко отопление отива за обществени сгради в България като болниците, например? Там се гълта много енергия и ако намалите консумацията с по-ефективно енергийно управление, това ще намали и тежестта върху данъкоплатците.
„Функциите на някои звена в БДЖ са удвоени и утроени", казва в интервю за „Класа" новият изпълнителен директор на БДЖ Пенчо Попов
Г-н Попов, стана ясно, че двете дружества от системата на железниците са пред фалит. Очаквате загуба от 40 млн. лв. в края на годината. Как ще стабилизирате финансово компанията?
- От доста време размерът на задълженията към доставчиците ни са в този вид и това, че не ни притискат, все още ни крепи.
Основните мерки са рестриктивни - да не се правят излишни разходи. Планираме структурна реформа и намаляване на администрацията.
Кои отдели ще съкратите - планира се от 59 да станат 25?
- Точно това ни е основната задача в момента - да се обособят ясно отделните функции - търговска, техническа, финансова и административна. В момента има компания майка с три дъщерни дружества „БДЖ - Пътнически превози", "БДЖ - Товарни превози" и "БДЖ - Тягов подвижен състав (локомотиви)". Така фирмите са общо четири, всяка със своя администрация. Няма ясно обособени мениджърски задачи, което предполага размиване на отговорностите и прехвърляне на задачите от една дирекция в друга.
Трите дружества ще се влеят пак в компанията майка. Общо в четирите фирми има 59 отдела. Със сливането те ще станат около 25.
Усилията са насочени към намаляване на администрацията с 60% в четирите компании.
Абсолютно е необходимо да се увеличи производителността. В противен случай дори са увеличим предлаганите услуги, няма да се стабилизираме.
Какъв резултат да очакваме от тази реформа?
- Подобряване на управлението и на мениджърските функции, изчистване на удвояването и дори утрояването им. Очакваният финансов резултат е спестени 1 млн. лв. годишно от заплати и консумативи. Тази стратегия е разработена от новото ръководство на БДЖ. В регионалните поделения вече е направена реформа и дублирането е отстранено.
От НКЖИ ви поставиха ултиматум да си платите задълженията до две седмици, в противен случай ви режат достъпа до релсите.
- Призовавам колегите да се въздържат от подобни реакции, тъй като подобно действие ще влоши взаимоотношенията ни с НКЖИ и клиентите. Ако загубим пътници и товари, това ще се отрази и на двете дружества.
Приемам съобщението им като едно сериозно предупреждение. Всеки ден плащаме твърда вноска за инфраструктурни такси.
Колко вагона ще продадете като скрап?
- БДЖ има големи количества залежали неоперативни активи, включително товарни вагони за брак и локомотиви. Напоследък ни спираше намалялата цена на скрапа, но в момента нямаме друг избор освен максимално бързо да се освобождаваме от тях.
Сделките трябва да бъдат извършени много стриктно, така че да не се допусне вагони, които не са за брак, да бъдат унищожени.
Около 2000 товарни вагона са за бракуване, както и около 70 локомотива и големи контейнери.
Как оценявате идеята БДЖ да придобие акции на „Кремиковци"?
- Не е ясна търговската изгода от подобна силно рискова операция. И не е сигурно как ще си върнем задълженията, които са над 22 млн. лв.
Планирате съкращение на 2000 души, колко са от администрацията?
- Представителите на администрацията са около 30%.
Съкращенията ще се отразят ли на безопасността на превозите?
- Този въпрос можете да го зададете и на частните превозвачи, които работят с 300 души. Това, че технологията е подобрена и оптимизирана, не намалява безопасността.
Ще има ли съкратени пътнически влакове?
- Бих направил всичко възможно да няма подобно съкращение. Защото влошаването на услугата ще доведе до отлив на пътници.

„Европа вече вижда действията ни срещу корупцията", казва в интервю за „Монитор" председателят на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов
Проф. Бакалов, какво е предизвикателството за вас да поемете ръководството на Държавна агенция "Архиви"?
- Тази агенция съхранява националната памет, тъй като всички документи, които се отлагат от министерства, от държавни органи и институции след известен период от време според закона се съхраняват в агенцията. Има ведомствени архиви към МВР, Министерство на отбраната и службите, които имат друг ред за архивиране. Там има период на давност, след това постъпват при нас. Целта на тази агенция е да направи публично достояние тези документи и затова освен чисто регистрационната обработваща дейност се извършва и научна. Практически всички историци и публицисти, които се занимават с проблемите на държавността и политиката работят тук. Разбира се, имаме и 28 териториални архива, които съвпадат с окръзите на страната, където също има немалки хранилища. Организацията изисква много усилия, тъй като се работи по определени методики. Но след като архивите постъпят тук, те вече са публично достояние. Това е и социалната функция на тази агенция.
Тази година е юбилейна - 20 години от падането на Берлинската стена. Можем ли вече да прочетем в архивите във вашата агенция как са работили българските правителства, в какви посоки сме вървели?
- Сроковете на давност са различни и онова, което вече е постъпило при нас, вече е напълно достъпно. Всеки може да влезе в читалнята и по регистъра да се ориентира по въпросите, които го интересуват. Така че може вече да се погледне в архивите в този преходен период. Често пъти правим изложби, които са тематични, свързани с определени важни събития от българската история. Сега престои за Ньойския договор да се направят изложби. Обикновено архивите си сътрудничат с университети или ведомства. Ние подготвяме на постери или по друг начин изложби на документи, придружени с текстове, и по този начин се върши и една популяризаторска работа. Тя е от особена важност, защото ние показваме не субективното отношение към събитията, а самите автентични документи. Най-често нашите посетители могат да се запознаят с оригиналните документи, без ние да им натрапваме някакво становище за тях.
Как оценявате факта, че кабинетът направи възможно чрез интернет да се четат документите от заседанията на Министерския съвет?
- Това е във връзка с цялостната политика, която се провежда от това правителство за прозрачност и публичност за решения, които се отнасят до цялата страна. Една практика, която в миналото беше напълно пренебрегвана. Сега може да се види как функционира самото правителство, доколко и как изпълнява предизборните ангажименти. И мисля, че това е една много добра практика.
Като историк каква е вашата оценка за изминалите 20 години - свърши ли преходът, или още продължава? Както продължава в публичното пространство и дебатът за това?
- Разноезичието по въпроса за края на прехода идва оттам, че някои си обясняват прехода като период, в който всичко ще дойде на мястото си и държавата ще заприлича на развитите западни страни в Европа. Ако от тази гледна точка погледнем прехода, той не е свършил. Не само че трябваше да сменим политическата система и идеологията и ръководството в държавата, но и се включихме в Европейския съюз, което също е период на адаптация. В този смисъл преходът не е свършил. Но от историческа гледна точка той е приключил. Щом има промяна на политическото статукво, има многопартийност, има демократична форма на държавно управление, изборност, вече смятаме, че преходът е приключил, още повече че собствеността в частния сектор е преобладаваща. А това е коренна промяна. В този смисъл по-редно е да говорим, че преходът в България е завършил.
Двадесет години имахме една голяма национална цел - влизането в Европейския съюз. След като я осъществихме, като че ли останахме без хоризонт?
- Обществените очаквания бяха, че влизането ни в Европа се свързваше главно с подобрение на материалния статус, със значителна, осезателна промяна в бита на хората. Това не се случи и не можеше да се случи веднага. Нито пък това е била целта на включването ни в Европейския съюз. Важното е ние, влизайки в това голямо семейство, да работим по принципите на демокрацията, на публичността, на взаимноизгодните договорености. Това постепенно ще се усеща с всяка една изминала година. Ние вече започваме да чувстваме промяната и тя е в спазването на правилата. Това е най-важното засега. А, както отбелязахме, изливат се и големи средства, които се отразяват по-скоро на макроикономиката и в по-малка степен се усещат в личното битие на всеки един от нас. Но след време и това ще стане, като следваме примера на Испания, Португалия, Гърция. Те минаха приблизително по същия път и виждаме, че сега резултатите при тях са много по-различни. Ние в обозримото бъдеще няма да се доближим до стандарта на Германия, Великобритания и Франция. Но сме на път да постигнем това, което са направили гърците, португалците и испанците.
ПО MONEY/BG

Киберпрестъпниците стават все по-лукави
Киберпрестъпниците намират нови начини за кражба на лична информация - заразяват уеб сайтове с Троянски коне и създават софтуерни пакети, които изглеждат легитимни, но съдържат зловреден код, предупредиха експерти на форума по кибер сигурност TechAmerica, проведен на 13 октомври във Вашингтон.
Напоследък атаките стават все по-сложни и включват т. нар. целенасочен фишинг (spear phishing), при който се изпраща нормално на вид електронно писмо, съдържащо измамата, до определена малка група от хора, съобщава IDG.BG.
Този специфичен вид фишинг е подобен на обикновения, но вместо имейлът да изглежда така, сякаш е пратен от банка или сайт за е-търговия, той прилича на писмо, изпратено от познат, например колега от фирмата.
Често пъти се подбират хора, които е по-вероятно да се поддадат на подобна измама, според Ерик Коул, главен експерт по кибер сигурност в Lockheed Martin.
През 2007 г. два уеб сайта, свързани с отбора по американски футбол Маями Долфинс (Miami Dolphins) бяха инфектирани със зловреден код. Същото се случи и със сайт, посветен на Пол МакКартни по-рано тази година.
Има десетки хиляди други сайтове, заразени с малуер и във връзка с това напоследък се забелязва ръст на кражбите на пароли, добавиха от RSA, компания, активна в областта на кибер сигурността. Старото правило беше да не ходим в лошия квартал на Интернет, където неприятните неща се случват, но сайтът за Пол МакКартни едва ли е от онази страна на оградата.
В Microsoft са засекли огромен ръст на свалянията на маскиран „легитимен" софтуер през 2008 г., който в много случаи е дегизиран като антивирусен софтуер. Затова потребителите трябва да са много внимателни и да теглят софтуер само от сигурни източници.
В други случаи много хора се подлъгват от примамливи обяви за работа от вкъщи. Например, предлага им се да обработват плащания, свързани с благотворителност, а всъщност се оказват по средата на схема за пране на пари, идващи от разбити банкови сметки.

Станишев пак разсърди Борисов
Бившият и настоящият премиер задочно си отправиха нападки в парламента.
Станишев упрекна ГЕРБ, че продължават да се държат като предизборен щаб и призова да разработят програма за управление на България.
Новият финансов министър явно е хипнотизиран от идеята за балансиран бюджет, каза Станишев и постави въпроса какво трябва да бъде спасено през кризата и от кризата - децата или бюджета.
В защита на своето управление той се позова на доклада на ЕК за Устойчивостта на публичните финанси от 14 октомври, който обявява, че България е сред петте икономики в най-нисък риск, защото има здрави държавни финанси.
Станишев не пропусна да разкритикува и външните прояви на Бойко Борисов и изтъкна, че докато е бил премиер не е подписвал договор и не е поемал ангажименти за корветите, както и че французите вече са част от проекта „Белене".
Декларацията на Станишев беше наречена от съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев „Доклад за конгреса на БСП", а ПГ на БСП и лидера й Станишев бяха упрекнати, че използват парламентарната трибуна за партийна пропаганда и популизъм.
По повод обвиненията на Станишев, че парламентът не работи, Велчев представи парламентарната статистика, според която от 670 проведени в пленарна зала гласувания, Станишев е гласувал едва 6 пъти.
Думите на Станишев бяха изтълкувани от премиера Бойко Борисов в кулоарите на парламента като опит за „оправдаване" - „Имат конгрес, нека си говорят".
По думите на Борисов най-добре е тези хора да бъдат забравени.
Той упрекна предшественика си, че когато говореше, че няма финансова криза, тя вече е била в ход и че всички буфери и възможности на бюджета тогава да бъдат урегулирани плащанията не са били направени.
„Те просто не са си платили за нито един от масрафите, които са започнали", заяви Борисов и добави:„Корветите са на последно място - за тях само са срамиме. Не са си платили фрегатите, не са си платили вертолетите, не са си платили правителствените самолети, които са си поръчали.Да не говорим, че януари и февруари са изхарчили и държавните дотации, така че сега да няма пари за заплати."
„Много ясно и точно показахме, че пари просто няма". Така премиерът Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента факта, че няма да има добавки към пенсиите за Коледа и 13-та заплата.
По отношение на 3% дефицит Борисов припомни направеното от Жан Виденов и подчерта, че всичко това е наложило на България да се гледа с лошо око и много стриктно да се следи финансовата дисциплина.
Докладът на ЕК от октомври месец е заради това, че ние действително в момента имаме много добра финансова дисциплина и затова ни хвалят, изтъкна още Борисов.
Той допълни, че балансираният бюджет е необходим именно за да докажем на европейските институции, че умеем да съхраняваме и парите на данъкоплатец, и да не фалираме държавата.
„Аз съм убеден, че ако това го постигнем, ние ще получим потвърждение и то в реални възможности да захраним бюджета с допълнителни средства", заяви премиерът и каза, че това ще стане със санкция на ЕС.
„Аз искам да направя така, че на България да се вярва", заяви още Борисов.
Той припомни, че правителството е заделило над 7 милиарда лева за пенсиите и че защитава най-голямото съсловие - българските пенсионери.
Премиерът обясни, че постигането на балансиран бюджет ще позволи използването на два- три инструмента в началото на следващата година, за което е получил уверение за подкрепа от големите лидери в Европа и което възнамерява да постави на обсъждане на срещата в Брюксел.
"Ние държим 8 милиарда на 0% лихва, а досега е трябвало да се удвои този резерв. Искам да ни повярват и да ни дадат възможност да го използваме", заключи Борисов.

Борисов: РЗС да не се правят на значими на наш гръб
По повод на изразени съмнения от РЗС, че има негласно споразумение за коалиционно управление между ГЕРБ и "Атака", Бойко Борисов заяви:
„Разбирам, че искат да се направят на значими. Нека да го правят, но не на наш гръб."
Борисов допълни още в кулоарите на парламента, че лидерът на РЗС Яне Янев често идва при него в кабинета и съответно лидерът на "Атака" Волен Сидеров също би могъл да го обвини в подобно нещо.
Помолен на коментира критиките на опозицията, че управляващите нямат визия за сектора Сигурност, Бойко Борисов заяви категорично, че ако някъде има най-ясна визия, това е точно в този сектор.
„ДАНС са я превърнали от създаването й в източник на информация и понеже сега този източник прекъсна, някои партии казват, че нямаме визия за сектора", поясни той.

ВАС отмени уволняването на Иван Драшков от ДАНС
Върховният административен съд отмени решението на Министерски съвет, с което от длъжност бе освободен Иван Драшков, зам.председател на ДАНС.
Припомняме, решението на премиера Станишев бе след постъпило искане за освобождавене на Драшков от шефа на ДАНС Петко Сертов.
Според 3-членния състав на ВАС в предложението на председателя на ДАНС не са посочени конкретни служебни задължения, които да не са изпълнени от Драшков. Такива не са и доказани.
Съдебният състав е категоричен, че съгласно чл. 170 от АПК, административният орган трябва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в административния акт.
Министерският съвет (МС) не е освободен от тази тежест на доказване при оспорване пред съд на издадени от него актове.
Другото основание за освобождаването на Драшков - нарушаване на етичния кодекс на агенцията, според съда е относимо към престижа на агенцията, но в предложението на Петко Сертов не се сочи нарушаване на такива морални норми.
ВАС смята, че МС не е представил в съда доказателства, че подписката срещу депутат, насърчена от Драшков, е довела до намаляване авторитета на агенцията.
Решението на съда, което може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред 5-членен състав, е подписано с особено мнение от съдия Пенка Гетова.
Според нея действията на жалбоподателя (Драшков, б.р.) в изготвянето и изпращането на обръщението на част от служителите в ДАНС действително не са съвместими с неговите служебни задължения като заместник-председател и уронват престижа на службата.

30 години затвор за отговорен за клането в Сребреница
Босненският съд за военни престъпления постанови присъда от 30 години затвор за сръбския капитан Милорад Търбич.
Той е признат за виновен за убийството на десетки хора и за участието си в преследване и залавяне на хиляди души по време на клането в Сребреница през 1995-а, когато загинаха близо 8000 мюсюлмани.
Като заместник-директор по сигурността на Бригадата Зворник от сръбската републиканска армия, Търбич е смятан за отговорен за действията на военната полиция по време на събитията в Сребреница от 1995 г., е постановил съдът.
Снето е обвинението в геноцид, заради липса на достатъчно доказателства.
След превземането на Сребреница повече от 8000 мюсюлмани - мъже и момчета, потърсили сигурност в зоната под закрила на Силите за защита на ООН (UNPROFOR), са екзекутирани от босненските сръбски сили под командата на генерал Ратко Младич и от паравоенни части, включително части на сръбската военна полиция.
Близо 25 000 жени, деца и възрастни хора са депортирани насилствено.
Генерал Ратко Младич, който е основен обвиняем за геноцида, е все още на свобода четиринадесет години по-късно.
Радован Караджич, тогава президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, е вече предаден на МНТБЮ. Процесът срещу него се очаква да започне в края на този месец.
Всяка година се откриват нови тела на жертви от масови гробове в областта, които се идентифицират чрез ДНК анализ.

Откриха 9 обезглавени тела в Мексико
Полицията в Мексико откри 9 обезглавени тела на мъже в камион, изоставен на магистрала край щата Гереро.
Властите съобщиха, че телата и отрязаните глави са били намерени в 18 найлонови торби, оставени на пода в пикапа. Камионът е блокирал движението по магистралата, което привлякло вниманието на полицията.
Мексиканските криминалисти открили още заплашително писмо, подписано от наркокартела „Фамилията".
Щата Гереро е залят от вълна на насилие, свързан основно с наркотрафика там. Властите съобщават, че честите убийства са разчистване на сметки между наркокартела „Фамилията" и други трафиканти, които си разпределят територии в региона.

САЩ разполагат ракети "Пейтриът" в Полша
САЩ започват да разполагат ракети „Пейтриът" на територията на Полша догодина, съобщават световните агенции.
Това е потвърдил във Варшава Александър Вершбов, който е представител на американското министерство на отбраната.
Все пак той е обърнал внимание и на факта, че САЩ и Полша все още трябва да обсъдят детайлите относно новата противоракетна система и функционирането й.
След преговори със заместник-министъра на отбраната на Полша Станислав Коморовски Вершбов е заявил, че двете страни интензивно обсъждат ролята, която Варшава ще изиграе в рамките на европейската част но новото ПРО.
На територия на Полша, по думите му, трябва да бъде разположена една от двете планирани ракетни бази, които трябва да пазят всички страни членки на НАТО.
В тази връзка следващата седмица в Полша пристига и американския вицепрезидент Джо Байдън.
САЩ за момента смятат да разположат контролната база на съоръжението в Чехия.
Припомняме, в средата на септември президентът на САЩ Барак Обама обяви, че Вашингтон се отказва от ПРО на територията на Полша и Чехия. Система за противоракетна отбрана все пак ще има, но от друг тип - по-мобилна, обясни по-късно министърът на отбраната Робърт Гейтс.
Новата мобилна система ще използва ракети „Пейтриът" и балистични ракети SM-3, както и ще има част, разположена на вода.
Промяната в плановете на САЩ се налага преди всичко заради факта, че иранските ракети с малък и среден обсег се развиват изключително бързо и ще бъде насочена към предотвратяване на подобен тип нападение.

Клаус си иска бележката под линия в Лисабонския договор
Чешкият президент Вацлав Клаус няма да иска повторна ратификация на Лисабонски договор от всички страни членки в ЕС, съобщават от администрацията му, цитирани от чешките информационни агенции.
Държавният глава иска добавяне на бележка под линия от две изречения във връзка с Хартата за основни права.
Става дума за гаранции, които запазват валидността на Бенешовия декрет и забраняват по-нататъшни искания от страна на германците от судетската област.
Декретът, издаден от чехословашкия президент Едвард Бенеш след Втората световна война, забранява евентуални реституционни претенции на судетските немци.
След желанието на Клаус се появиха коментари, че исканите промени в Договора от Лисабон могат да предизвикат възражения при останалите страни, които вече са ратифицирали документа, но без въпросните допълнения.

Нобел за Обама - добре, а за Ево?, пита Фидел Кастро
Президентът на БоливияЕво Моралесе достоен за нобелова награда не по-малко от президента на САЩ Барак Обама. Това заявява лидерът на кубинската революция Фидел Кастро под заглавие „Нобелова премия за Ево".
"Ако Нобеловата премия е присъдена на Барак Обама за това, че той като афроамериканец, спечели изборите в едно расистко общество, то Ево е заслужава за това, че той като коренен жител спечели изборите в собствената си страна и освен това е изпълнил и вече своите обещания", пише Кастро.
Припомняме, миналата седмица Кастро определи като положителна стъпка присъждането на Нобеловата награда за тази година на президента Барак Обама.
Обама, пише днес Кастро, е достатъчно интелигентен, за да проумее, че обстоятелствата, при които му е присъдена премията, и това, че той все още не я заслужава.
Кастро обяснява, че след като премията е присъдена единодушно, остава въпросът дали членовете на комисията са се консултирали помежду си и преди всичко с номинираните. Кубинският революционер има предвид и думите на Обама „че не се чувства достоен" и коментира, че не може по еднакъв начин да се съди човек, който е знаел предварително, и такъв, който не е знаел.
Говорейки за Ево Моралес Фидел Кастро отбелязва, че боливийският лидер е доказал, че е способен за победи „ужасните и клеветнически кампании на империализма" и за защити суверинитета на Боливия, както и правото на народа на уважение към неговите традиции.
Кастро припомня в статията си под ръководството на Моралес Боливия е победила неграмотността, в страната има безплатна медицинска помощ за милиони души, а властите успешно реализират социалните програми. Той задава въпроса: Защо Ево Моралес не бе награден с Нобелова премия за мир?"
"Аз разбирам, той има един сериозен недостатък: Ево Моралес не е президент на САЩ", завършва статията на лидера на кубинската революция.

Хилъри по-известна от Обама
Министърът на външните работи на САЩ Хилъри Клинтън е по-популярна от президента Обама, сочат последните социологически проучвания.
Според изследване на Галъп 62% от запитаните американци вярват на Клинтън, а на Барак Обама - 56%.
Промяната в позициите на стълбичката на популярността между двамата политици сигнализира смяната не техните политически задачи, коментират световните медии.
Барак Обама дълго време беше най-популярният американски политик и това бе една от причините за победата му над бившата първа дама по време на кампанията за президентските избори миналата година.
Доверието към Хилъри Клинтън е на стабилно ниво от около 60% от встъпването й в длъжност.
Популярността на Обама, който зае поста си с рекордния рейтинг от 78%, обаче се променя динамично.
Проучването е извършено сред 1013 респонденти между 1-4 октомври. Отбелязва се, че тогава все още не беше ясно, че Обама печели Нобелова награда за мир, което би трябвало да повиши рейтинга му.

Няма коментари: