петък, 23 октомври 2009 г.

ДА ОБИЧАМЕ ИСТИНСКИ И ДЪЛБОКО!

По България Нюз
ДО СЕДМИЦА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ИМА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ЗАКОНА ЗА ОТВЛИЧАНИЯТА
Премиерът Бойко Борисов ще има последната дума при определянето на наказанията за похитителите. РЗС предлага строги наказания за замесени полицаи
„До седмица ще има цялостна концепция за готвения от правителството Закон за отвличанията”, каза в парламента пред Bulgaria News вътрешният министър Цветан Цветанов.
Той уточни, че

при изготвянето на закона ще се ползва опита на страни като Италия, Испания, Ирландия и Франция.
Цветанов потвърди, че в момента целият ресурс на МВР е насочен към залавянето на похитителите на студента Румен Гунински.
Вътрешният министър със съжаление отбеляза пред журналисти, че в МВР има хора, които помагат на престъпниците. Той съобщи, че и днес тече операция, свързана с контрабанда, в която са замесени такива служители.
„Аз вярвам, че разкриваемостта ще бъде по-голяма. Вие видяхте какво се случи с разкриването на отвличането и убийството на Стоян Стоянов. Как беше разплетена една цялостна и организирана престъпна група с поръчител, организатор и извършител", обясни още Цветанов.
„Убеден съм, че, ако имаме някакви по-специални текстове и по-тежка наказателна отговорност, тези лица ще могат да получат едни справедливи присъди", защити вижданията си за по-тежко законодателство вътрешният министър.
От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че ще настоява за налагане на минимум 30-годишна присъда на извършителите на подобен род криминални деяния. Ако пък бъде причинена смъртта на похитения, престъпниците ще лежат зад решетките до живот.
Лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев не остана по-назад и също поиска по-сурови наказания за бивши служители на МВР, които са замесени в похищенията. Според промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс се предвижда те да получават доживотни присъди, а имуществото им да бъде конфискувано.

Проверка на Bulgaria News показа, че
специални закони, които да наказват сериозно отвличанията, има предимно в държавите от Латинска Америка.
След зачестилите отвличания срещу откуп във Венецуела, властите в Каракас приеха закон, който е в сила от миналата година. Похитителите са заплашени от 30 години затвор. Подобен закон беше приет само преди четири месеца в Боливия, където в случай на отвличане, държавата поема охраната и грижата за имуществото на жертвата.
В Латинска Америка през последните години голяма популярност придобиха отвличанията на обикновени граждани, за които се иска минимален откуп и те се пускат след няколко дни.
Разположен в подножието на Андите, венецуелският щат Баринас е известен с две неща - като бастион на семейството на президента Уго Чавес и като място, където отвличанията се превърнаха в ужасяващо често явление. В резултат щатът може да се бори за титлата „мястото в Латинска Америка, където има най-голяма вероятност да те отвлекат”.
Новите данни показват, че отвличанията са скочили до 454 случая през първите шест месеца на 2009 година, от които 66 са в Баринас, в сравнение с между 537 и 612 за Венецуела за цялата 2008 година. Чиновниците обаче признават, че действителният брой вероятно е по-висок заради многото случаи, за които никой не съобщава.
От шест години във Филипините съществува длъжност „съветник за борба с отвличанията”, който работи в кабинета на президента.
Наказанията в различните страни варират от 15 години затвор до смърт, като единствено Италия е приела специални разпоредби,
за да ограничи похищенията, които отбелязват истински бум между 60-80-те години на миналия век и техни жертви са представители на бизнес, културния и политическия елит.
За целта на Апенините от 18 години действа закон, който блокира всички авоари на семейството на похитения. Целта е психологическа, престъпниците да знаят, че няма как да получат откуп от замразени сметки и имущество. През 1998 година обаче, текстът предизвика сериозен дебат, поради невъзможността на полицията да освободи възрастния бизнесмен Джузепе Софиянтини, чиито близки бяха готови да платят откуп заради влошеното му здраве. След осем месеца неуспешни преговори, властите издават специална заповед за размразяването на 3 млн. долара от средствата на семейството, за да бъде платен откупът.
През далечната 1875 г., във в. „Ню Йорк Таймс” излиза статия за решение на сената, с което се иска 25-годишно наказание за отвличане. За съжаление в наши дни всеки щат в САЩ има свое собствено законодателство по въпроса. В някои щати похитителите отиват на електрическия стол, ако в резултат на действията им е настъпила смърт на жертвата. Законодателството по проблема не е унифицирано в САЩ, въпреки че една от целите за създаването на ФБР е борбата с тероризма и отвличанията.

Французите са вицешампиони като жертви на отвличания,
писа преди ден в. „Либерасион”. Първенството в тази класация се държи от китайците. Място в класацията намират американците, германците и други страни. В Полша случаите на отвличания дори предизвикаха оставки на министри.
Разбира се, този факт си има своето обяснение. Една от основните причини французите да са най-предпочитаните мишени в света вероятно е свързана с факта, че много френски компании работят в бивши африкански колонии, където стават примамлива плячка за откуп.
Друго обяснение е традицията на Франция да участва в международни хуманитарни организации като „Лекари без граници”, „Действие срещу глада”, „Международна медицинска помощ” и „Хендикап интернешънъл”.
Стотици доброволци заминават всяка година да работят в конфликти зони и така се излагат на риска да бъдат отвлечени. И накрая – Франция е влиятелна страна, член на Съвета за сигурност, чиято външна политика и военни ангажименти могат да поставят в опасност гражданите й в чужбина, заключава „Либерасион”.

В САНКТ-ПЕТЕРБУРГ ПУТИН НАЧЕРТА ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ, А ТРАЙЧО ТРАЙКОВ БЕШЕ В МОСКВА
"Бургас-Александруполис" влиза в люта конкуренция със "Самсун-Джейхан". София има интерес през България да минат и „Набуко" и „Южен поток"
Руският премиер Владимир Путин начерта в Санкт-Петербург бъдещето на енергийните трасета в Черно море и на Балканите, обобщават световните медии.
Той първо разговаря с италианския си колега Силвио Берлускони, а след това двамата чрез видео връзка обсъдиха възможностите за износ на газ и петрол с турския премиер Силвио Берлускони.

Тримата са констатирали „положителната динамика” за реализация на проекта за газопровода „Южен поток”,
обобщава „Интерфакс”. От своя страна Путин е посочил, че има шансове трасето през Черно море да бъде реализиран по-рано от „Северен поток”, отбелязва „Праймтайс”.
Особено внимание е било отделено на сътрудничеството в енергийната сфера, предаде ИТАР-ТАСС.
„Вие споменахте за „Син поток”, това вече е реализиран проект, при това с италианско участие. И на нас нищо не ни пречи да осъществим, както се договорихме, „Син поток-2” с възможност за доставката на енергоносители за трети страни”, обеща Владимир Путин на Ердоган, цитиран от РИА „Новости.
Газопроводът „Южен поток” предвижда транспортирането на 63 милиарда куб.м. газ и ще свързва руския с българския черноморски бряг. От България се предвиждат два маршрута на тръбата – единият за Гърция и Италия на юг, вторият за Централна Европа на северозапад.
„Южен поток” се изгражда съвместно от руския газов гигант „Газпром” и италианския енергиен концерн „Ени”. В момента се преговаря и за включването на френския концерн Е Де Еф. Тръбата трябва да осигури доставките на руски газ, заобикаляйки Украйна.

Съвместните енергийни проекти между България и Русия бяха основна тема
на разговорите между икономическия министър Трайчо Трайков и вицепремиера на Русия Сергей Собянин в Москва.
Предварително планираната визита се проведе два дни след като руски медии публикуваха информации, според които България може бъде изключена от газопровода „Южен поток” в полза на Турция.
За „Южен поток" той ме информира за срещите си в Милано и за това, че вече почти е напълно сигурно, че тръбата ще минава през турската част на Черно море, като е много вероятно през 2010 година да започнат конкретни работи по проекта, съобщи пред БНТ Трайчо Трайков.
По повод на това дали има вероятност тръбите на „Южен поток" да заобиколят България, Трайков заяви, че не трябва да се търсят такива неща и поясни, че ако мине втора тръба през Турция, това вече няма да е „Южен поток", а ще е „Син поток 2".
Министърът дори уточни, че София има интерес през България да минат и „Набуко" и „Южен поток". Работим и в двете посоки по един лоялен начин с партньорите си, допълни енергийният министър.

На въпрос за АЕЦ „Белене" той каза, че руската страна иска нещата да се случат колкото се може по-бързо
и поясни, че от наша страна също има желание нещата да се случват бързо, но ако са спазени съответните правилни стъпки. Има някаква тенденция и желание нещата да се случат политически, но аз казах на Шматко, че за нас това е преди всичко икономически проект и можем да се ангажираме политически само след като нещата са правилно свършени икономически, коментира Трайков.
„Независимая газета” коментира, че за да се реализира „Южен поток”, на Русия ще се наложи да прави отстъпки,като основната ще е влизането й в проекта за петролопровод „Самсун-Джейхан”, което поставя под съмнение „Бургас-Александруполис”.

Избраната политика от Бойко Борисов с протакане да печели време принудила Русия да действа по-решително,
тъй че дори спешната визита в Москва, направена от българския министър Трайчо Трайков, надали можеше да промени ситуацията, скептично прогнозира „Независимая газета”.
Позицията на Русия по проекта „Бургас – Александруполис” е непроменена, заяви Сергей Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта „Самсун – Джейхан".
Двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв, и докаже по-добри търговски условия, ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета. България очаква гаранции за запълване капацитета на тръбите

БОЙКО, ВЪРЖИ ДЯНКОВ ДА Е МИРНА ДЪРЖАВАТА
Финансистът от Световната банка се опитва да експериментира всички възможности за излизане от кризата върху търпението на българите
Той беше добрата новина в бъдещия кабинет на Бойко Борисов. Човекът, на който столичният кмет се довери да намери качествените хора, които, както сам каза при посещението си в Чикаго, в България вече ги няма. И „тежката артилерия”, която новото правителството да извади срещу кризата. Като специалист от Световната банка, който е следил средата за бизнес и работата на над 90 правителства, Симеон Дянков очевидно има широк поглед върху нещата. Като финансов министър обаче все повече започва да дразни колегите си, които сам събра в кабинета на ГЕРБ. В желанието си да покрие всички ресори, докторът от Университета Мичиган вече отблъсква и хората, които бяха готови да му се доверят.
Докато трябваше да убеди избирателите, че Бойко Борисов и армията зад него са добрата алтернатива на Тройната коалиция, идеите, които Симеон Дянков вадеше на килограм, даваха надежди. Три месеца по-късно и бабите по селата, и младежите в градовете са наясно, че само с идеи няма да изкарат зимата.

Това обаче, което хората, които избраха Бойко Борисов заради простичкия му език и готовността, с която реже ленти по села и паланки, все повече не могат да понасят, е високомерието.
В техните очи бившият вече ръководител на групата по антикризисни политики в Световната банка е просто надуто момченце, което не разбира българската действителност и нещата от живота.
„Летящият му старт” във финансите дойде с незабавното решение за съкращаване на държавните разходи с „колосалната”, особено на фона на предизборните разходи на предишното правителство, сума от 1,2 млрд. лева. И една бързо написана чернова за бюджета за следващата година, който вече всички знаят, че ще е балансиран, но все по-малко могат да разберат какво означава това.
Инициативите на финансовия министър са толкова много, че надминаха и приоритетите на правителството на ГЕРБ.Което впрочем и досега не е спряло да обвинява „корумпираните” си предшественици, че не са били наясно на какво да наблегнат.

Ако досега Симеон Дянков беше в топ 100 на най-цитираните икономисти в света, то откакто е вицепремиер, е в топ 3 на най-цитираните в България.
Но както попита бившият му колега от Световната банка Любомир Христов пред Bulgaria News, ако махнем идеите и оставим свършеното, за какво всъщност ще пишат медиите.
Това, с което Дянков спечели вниманието на публиката в началото, беше ясното и точно назоваване на проблемите, бързината, с която обяви намеренията си за реформи в митниците и данъчните служби, и яснотата за това къде ще отидат парите от намаляването на злоупотребите. Два месеца по-късно обаче, все още коментираме само идеи, антикризисната програма на правителството се оказа нещо средно между предизборна платформа и тюрлю гювеч за много вкусове, а уж готовият бюджет за 2010 г. всеки ден има нов приоритет. „Образованието ще е секторът – символ за приоритет на България в България”, дословно цитираме финансовия министър в един от първите му коментари по темата, в който обясни, че за образование догодина ще има повече пари в бюджета, а другите приоритети ще са екология, и по-специално ВиК (защото ще плащаме милиони евро глоби, ако не си спазим сроковете) и магистрали (защото никой досега не се справи с инфраструктурата, а тя е фактор за икономически растеж).

После стана ясно, че колкото и да са десни, управляващите няма как да пренебрегнат основния електорат
или най-малкото да си затворят очите пред безработицата и се наложи към приоритетите да се добавят и „малките деца и социалните плащания в здравеопазването”. Освен това разбрахме, че парите от спирането на контрабандата ще се инвестират в пътища, а парите от по-високия акциз върху цигарите (с който Дянков си навлече сериозното недоволство на над половината – по цитираната от него статистика – живеещи в държавата) - в здравеопазване и спорт. И докато по темата с почти двойното увеличение на акциза върху цигарите, с което България ще излезе от „долния” свят, финансовият министър успя да удържи фронта, идеята му за увеличение на акциза върху алкохола отиде в небитието. Защото в крайна сметка последната дума има премиерът Бойко Борисов. Само че в цялото говорене

за публиката вече става трудно да се ориентира как изобщо се взимат решенията и ще се случи ли скоро нещо, различно от проверките на сделките и харчовете на предишната власт.
Ако слушаме Дянков, въпреки дефицита в бюджета, за всички ще се намерят пари – за снега, за психиатричните заведения, за фонда „Ин витро”, за здравеопазване … Самият той, като човек живял извън България в последното десетилетие, току-що откри в какво трагично състояние е здравната система и се нае лично да решава проблемите. И тук засега идеите са доста повече от решенията, но колкото и да са в правилна посока, пак всички са недоволни. Лекарите вече са против финансовия министър, защото иска да им отнеме "правото" с едната ръка да си оценяват услугите, за които им плаща здравната каса, а с другата – да прибират пари за същите услуги от пациентите. Пациентите не са във възторг, защото трудно разбират за какво си дават парите в момента, но вече беше обявено, че от догодина здравето ще им струва с 30% повече. От частните здравни фондове пък все още се надяват, че ще получат шанс да влязат на пазара на здравни услуги, но още никой не казва по какъв начин и откога. Само е ясно, че догодина за здравеопазване ще има с 600 млн. лева повече. При положение, че в черновата на бюджета са заложени с 200 млн. лева по-малко. Объркването не е умишлено, просто цитираме финансовия министър…
Горе долу в същия порядък са идеите за образованието – ясно е, че е приоритет и ще има повече пари от догодина, но само това. В социалния ресор, пак министър Дянков лансира идеята за увеличаване на пенсионната възраст, приета отново на нож от електората, въпреки че има икономическа логика.

Но и тук в желанието си да не „изземва” функциите на колегата си Тотю Младенов финансовият министър пусна един-два варианта и … мина на други теми.
По темата енергетика обаче Дянков си поддържа мнението, че големите проекти с руско участие са правени „на принципа каквото каже Русия”, необосновани са икономически и пари за тях няма. В твърдостта, с която вицепремиерът защитава тази позиция, се сблъска не само енергийния му колега Трайчо Трайков, който още не може да намери въпросната икономическа обосновка, но и самия премиер, който пък отиде неподготвен на разговорите си с Владимир Путин, а напоследък се мръщи на твърденията, че Русия смята да ни отреже отвсякъде.
На Бойко Борисов му се наложи да отрича и една друга идея, този път във финансовия ресор – тази за прехвърлянето на част от държавния резерв в търговски банки с цел постигане на по-висока доходност. Ако оставим настрана факта, че именно ГЕРБ и лично Симеон Дянков, като ръководител на икономическия екип на партията, шумно нападаха Тройната коалиция за харченето на излишъци, обещаваха стабилност и се клеха във валутния борд, подобна авантюра по време на криза си е чисто отстъпление от обещанията, с които спечелиха изборите.

Зад всяка спомената и после отхвърлена идея обаче личи много сериозен проблем – липсата на яснота за това какво изобщо да се прави с властта,
да не говорим за излизането от кризата. Въпреки че зад някои от идеите, подхвърляни от финансовия министър наднича премиерът (като тази с парите от резерва), в хората остава впечатлението, че докато се ориентира в българската действителност, Симеон Дянков ще се опита да експериментира на гърба на сънародниците си всичко, научено от работата му в десетките държави по линия на Световната банка. На хартия много от идеите му са чудесни, но в момент, в който хората не знаят как ще си платят сметките утре, теоретичните разработки би трябвало да намерят адекватно на действителността и конкретно (на практика) приложение. И то по начин, който да е по-малко болезнен, дори и да приемем, че част от бизнеса така или иначе ще фалира, а част от работниците, искат, или не – ще се преквалифицират. Засега обаче желанието е да се помогне на всички. От което страдат всички.
Така че, г-н Борисов, вържете Данков, за да е мирна държавата. Дайте му възможност да си върши работата без да му се бъркате, но оставете и другите министри да си свършат тяхната и сами да отговарят за нея. Но преди това се разберете кои са ви приоритетите.

БОЙКО БОРИСОВ: ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ЗА ОТВЛИЧАНИЯТА, МВР ГОТОВИ СЪС ЗАКОНА
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSSСофия КРОСС/ 30 години затвор да е наказанието за извършителите на отвличания, а при причиняване на нараняване или смърт на жертвата присъдата да е доживотна. Това е предложението на министър-председателя Бойко Борисов, което той обяви в интервю за НОВИНИТЕ на PRO.BG. "Тези хора не трябва да бъдат оставяни да се връщат пак на улицата", категоричен е той.
Законът за отвличанията вече е готов, изтъкна премиерът. Той е една страница и е изготвен от юристи на министерството на вътрешните работи. По-късно днес документът ще бъде представен в МВР. Също по-късно днес ще бъде съобщено за разкриването на още едно убийство. Тялото на 44-годишен мъж, който се е смятал за отвлечен, е намерено във Владайската река край пътя Перник-София. "Когато през 2004 година като главен секретар на МВР бях на посещение в Лондон, от Скотланд Ярд ми казаха: Гответе се след убийствата да започнат отвличанията", каза премиерът. Тамошната полиция е регистрирала по 85-86 отвличания на месец. "Престъпността си има мода и развитие", каза Бойко Борисов.
Няма шанс да има коледни добавки към заплати и пенсии, категоричен е премиерът. "Няма как не само като не си на плюс, но си взел от комшиите заеми - да правиш банкети", коментира той. Целият свят започва с думата "криза", а не "благоденствие", добави Борисов. Никой европейски лидер не му е дал формула за справяне с кризата. Единственият универсален съвет на въпросите му как да се справи с кризата е бил: "Не харчете пари". "Тройната коалиция ни остави минус над половин милиард лева пасив", припомни той. "БСП е разбойническа партия... това е партия терористична", каза отново Бойко Борисов по повод на бившите управляващи. Според него нито един вот на недоверие срещу кабинета му няма да мине.
По повод последната ревизия на пътната агенция, която показа, че е похарчила 132 милиона лева за почистване за миналата зима, Борисов е убеден, че 100 милиона от тях са откраднати. "Аз едвам съм намерил 25 милиона, а 132-те милиона са откраднали - може ли това да е съдба", е коментара на премиера. По повод наближаващите 100-те дни на новия кабинет, премиерът каза, че този период не го интересува и че не се притеснява от атаки: "Не е досега да не сме атакувани, точно обратното. Дори някой министър да сподели някоя идея, започва незабавно да се коментира и се налага аз да излизам и да казвам как точно ще се случи-така беше с акциза на цигарите, с фискалния резерв...". Идеята акцизът на алкохола да отпадне е дошла след среща с винопроизводители, които са казали, че има много грозде тази година и премиерът е решил да остави хората да си изпекат ракията.
Идеята на министъра на финансите да сложи част от фискалния резерв в търговска банка пък той обясни така: "Да приемем, че в условията на криза всяко семейство има запас от 8 000 лева, дадени от свекърите и тъщите. Понеже са още млади, големите в света се събират и казват, че понеже България не може да си управлява парите сама трябва да си ги държи на възможно най-безрисково място - в БНБ, без лихва. Дянков обаче идва и вижда, че това са загубени пари, само че те скочиха да го атакуват".
Премиерът даде пример с доброто управление на парите на страната с данните, че откакто е премиер е спаднал риска на България от 4,8 на 1,8 докато този на всички оставали държави от нашия ранг се е вдигнал много. "Не сме отписали проектите за газопроводите, искам първо да намерим финансиране", отговори премиерът на въпрос дали правителството има намерение да се отказва от трите проекта - за газопровода "Южен поток", АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис".
Бойко Борисов заяви, че предишното правителство е подписвало договори и поемало ангажименти без да имат ресурс да ги изпълнят. "И затова толкова се излагаме в момента", е коментарът му. Проблемите, които има по проектите не са нерешими и на предстоящата българо-руска комисия през декември ще бъдат дискутирани в конкретика и страната ни ще има окончателна позиция. "В момента провеждаме разговори с италианци, французи, немци, за да се случи "Белене", например. Ако го задраскаме 1 милиард и 200 милиона отиват в канала", коментира той.
"Там където има бази - няма войни" - така премиерът Борисов отговори на въпрос за американските бази у нас. Той каза, че вижда само положителни последствия от тях.

До седмица ще има концепция за Закон за отвличанията
Тихомир Безлов: В цяла Европа с лекота може да отвлечете близки на заможни семейства
Борисов: Гарантирам 100% финансиране на проектите. Не се интересувам кой кмет от коя партия е

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: ОСТАВИХА НИ АВГИЕВИ ОБОРИ
На който душата не му издържа, няма място в парламента. По този начин, в предаването "Панорама" на БНТ, председателят на Народното събрание Цецка Цачева отговори на въпрос - докога депутатите от ГЕРБ ще издържат на "желязната" дисциплина. По думите й, депутатите от ГЕРБ работят открито и непрекъснато. По повод неприетите отчети на някои институции Цачева заяви, че това е оценката на обществото. Тя обвини предходния парламент, че им оставил "Авгиеви обори".
"Никой няма намерение да забрани БСП. Ако не запазите генералите си, ще съхраните партията си", заяви Цачева в отговор на обвиненията на Димчо Михалевски.
"Този парламент трябва да бъде оценяван като първи парламент, избран при членството на България в Европейския съюз", посочи Цачева.
"Основната, тежката работа на парламента се води в постоянните комисии. Там е срещата с гражданското общество, представено чрез различни неправителствени организации и пред погледа на медиите. Хубаво е, че общественото мнение се тества, хубаво е, че имаме гражданско общество. Без да има силна левица, няма да има добър парламентарен дебат в залата", подчерта Цецка Цачева.
Цецка Цачева: Ние вършим несвършената работа на предходните парламенти
Цецка Цачева: Европа не само ни чува, но и вижда

ПРОКУРОР И БИЗНЕСМЕН ЗАДЪРЖАНИ ЗА ПОДКУП
Задържаха Георги Велков, прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен и бизнесменът Илиян Михайлов. Това е станало при съвместна операция на МВР, ДАНС и Софийска градска прокуратура. Двамата са задържани заради подкуп, научи Информационна агенция КРОСС.
При задържането им е иззета сума в размер на 23 хиляди лв.

По непотвърдена информация парите са взети от трето лице, чието име засега не се съобщава.
Образувано е досъдебно производство за подкуп от длъжностни лица по чл. 302 от Наказателния кодекс. Двамата са задържани за 72 часа.
В понеделник СГС ще разгледа мярката за неотклонение.
Чл. 302 от Наказателния кодекс предвижда от три до десет години лишаване от свобода, глоба до 20 хил. лв. и лишаване от права за подкуп, извършен от лице, което заема отговорно служебно положение.
Арестът предизвика изключителен интерес и събра многобройна публика, а задържаният прокурор престоя с белезници пред блока си близо три часа. Парите са били предадени в найлонов плик, в който имало и дискове, според неофициална информация.
Прокурорът Георги Велков и бизнесменът Илиян Михайлов са в близки отношения във връзка с дело, което Михайлов води срещу "Октопод Инвест Холдинг" ЕАД заради обсебване на мелницата в град Славяново, бивша собственост на бизнесмена. Прокурор по делото е Георги Велков. Процесът е срещу бизнесмена Светозар Д., който е обвинен в обсебване в големи размери чрез измама. Засега не е ясно дали днешният подкуп има връзка с делото. След поредно отлагане през септември процесът трябва да продължи в началото на ноември. По информация на пресцентъра на МВР, подкупът е искан от лице, срещу което е заведено наказателно дело от общ характер.

ОБРАЗУВАНО Е ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ ВЕСЕЛИН БОЖКОВ
Образувано е досъдебно производство по случая с подкупа, който е поискал шефът на КРС Веселин Божков. Това каза за Информационна агенция КРОСС заместник-градският прокурор на София Роман Василев.
Поисканият подкуп е в размер на 300 000 евро. Досъдебното производство срещу Божков е по член 282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба. Все още Божков не е разпитан. Заместник-градският прокурор не пожела да коментира от кого са поискани парите.
Все още на Веселин Божков не е повдигнато обвинение. Във връзка с появилите се информации в медиите, че подкупът е поискан от Илиана Беновска, потърсихме самата нея, за да поясни случая.
Искан ли е подкуп от Вас шефа на КРС Веселин Божков ?
Да.

Кога стана това, какво се случи точно?
На 19.10.2008 г. Съобщила съм, където трябва.

Намесил ли е той и бившия премиер Сергей Станишев?
Пред мен, не. Искам да вярвам, че Станишев, дори, не знае за деянията на Божков. Но, знам, че висши партийни функционери, от близкия кръг на Станишев, са съучаствали на Божков.

Разпитваха ли Ви по случая в прокуратурата?
Предприеха се разрешените от закона действия.
Знаете ли кой друг е разпитан?Смятам, че прокуратурата ще си свърши работата , както повелява законът.
Вън от Вашите въпроси, трябва да отбележа, че ако сегашната членка на ВСС г-жа Костадинка Наумова беше спазвала законите на РБългария и не беше съдействала в кражбата на радиото и то да не може да работи две години, нямаше да се стигне до срещата ми с г- н Божков, председател на КРС. Силно се надявам, че и ВСС ще си свърши работата.
Иначе, ще се потвърдят за ен-ти път констатациите на Европа, че България е царството на злото - корупция навсякъде, убийства и отвличания всеки ден, кражби, като за световно. И най-важното - медиите, които ни приспиват с чалга и тъпи зрелища.
Ще видим, дали правораздавателните органи и народните избраници ще си застанат на местата и ще работят за демокрация и гражданско общество в България... И да осъзнаят, че имат мисия. Аз, лично, работя за това. Журналистите в радиото, все още обичаме България, като своя родина. Тя се третира, като територия за разграбване. Ценим българите, като личности, а не само като данъкоплатци, които да кърпят дупките на бюджета. За това създадохме и Радио К2. К2 е най-трудният за изкачване връх. Подкрепете ни!

РАЗРЕШИХА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА РУСКАТА АРМИЯ ПО ЦЯЛ СВЯТ
Държавната Дума прие на трето, окончателно четене поправките в Закона за отбраната, които бяха предложени от президента на Русия Дмитрий Медведев, предаде агенция Интерфакс. Поправките разширяват възможностите за оперативно използване на Въоръжените сили на РФ зад граница. Според експерти, новият закон фактически разрешава на Москва да използва военна сила в цял свят.
След направените промени, руските войски ще могат да участват в бойни действия при нападение на руски контингенти в трети страни, защита или предотвратяване на агресия срещу друга държава, защита на граждани на Русия зад граница, борба с морски пирати.


По 24 часа
Крият ферарита от похитители
Стреснати от слуха за банда, която набелязва богати студенти за отвличане, бащи прибират трескаво скъпите коли.
Вчера Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията допълни информацията на "24 часа", че заможните у нас трудно могат да опазят семействата си от отвличане и вече са заплашени не само децата, но и майките.
"Отдавна прибрах ферарито - колкото по-малко се говори и пише за заможни студенти, толкова по-добре", обясни баща, чийто син се появи на първия учебен ден с кола за 200 хил. лв. Родителят - уважаван предприемач в текстилния бранш, и вчера каза, че дал колата само за ден, но бил наясно, че синът му ще привлече вниманието с подобна марка. Известен банкер обясни, че праща дъщеря си в чужбина, за да се чувства спокоен.

Нова банда отвлича богати студенти
Нова банда, която се занимава с похищения на богати студенти, може да стои зад отвличането на 20-годишния Румен Гунински в понеделник вечерта.
Това е една от версиите, по които работят антимафиотите и прокурорите от спецекипа срещу отвличанията, научи "24 часа".
Студентът в Националната спортна академия бе похитен от четирима маскирани пред лъскавата кооперация в Студентски град, където живееше заедно с приятелката си.
Отвлеченият младеж е син на правешкия бизнесмен Румен Гунински, който е един от най-богатите хора в Ботевград и региона.
Разследващите от екипа, в който участват и спецове от Главна дирекция "Криминална полиция", работи по версията, че Румен Гунински-младши е станал жертва на нова банда, която е взела на прицел студенти с богати родители.
Една от хипотезите е, че бандитите използват услугите на "студенти информатори", които срещу заплащане им "снасят" новини кой от колегите им харчи повече пари, живее ли в луксозно жилище както Румен и какви коли кара.
Имало вероятност бандата да черпи информация за доходите на студентите и от местното РУ на МВР. Трети източник на сведения за похитителите били собствениците на лъскави заведения в Студентски град, които също снасяли за студенти със сериозни харчове в техните кръчми и дискотеки.
Спецекипът се опасява, че въпросната банда вече е изготвила черен списък с богати младежи, които да бъдат отвлечени и за тях да се иска солиден откуп.
Бандитите набелязвали за жертви предимно деца на богати родители от провинцията.
Родителите осигурявали на синовете и дъщерите си максимално лъскави условия за живот в столицата - добро жилище, стабилни доходи и скъпа кола.
Румен Гунински е идеална мишена. Баща му е доста заможен, а студентът живеел в скъпа кооперация до Зимния дворец на спорта.
Освен това младежът карал "Мазерати", което не може да не направи впечатление на обитатетелите на Студентски град.
На спецекипа помагат експерти от Великобритания, които съветват МВР от няколко месеца.
"24 часа" научи, че имало сериозни сведения, че хората, отвлекли Румен Гунински-младши, са нова група, която ще действа предимно в Студентски град. В бандата имало бивши полицаи и студенти. Тя нямала нищо общо с отвличането на бизнесмена Киро Киров през пролетта на т.г. За групата, отвлякла Киров, имало съмнения, че е съставена предимно от чужденци.
Друга версия, по която работи спецекипът, е, че един от босовете на бандата е бивш антимафиот или служител на специализирана дирекция във вътрешното министерство. Затова се проверява с какво се занимават в момента всички напуснали през последните 5 г. ГДБОП и дирекциите за подслушване и проследяване и отряда на баретите, разказаха запознати.
В разследването на последните няколко отвличания, за които се смята, че са извършени от една или две банди, вече са се включили и агентите на дирекция "Вътрешна сигурност".
Спецченгетата ровят дали действащ полицай не издава вътрешна информация на похитителите.
През последната година рязко са се увеличили отвличанията, като за повечето случаи близките на пленниците изобщо не се обръщат към полицията заради липсата на разкриваемост, съобщиха експерти по сигурността.
Полицаи потвърдиха информацията, като разясниха, че за десетки случаи през последните 2 г. в МВР се разбирало едва когато откупът е платен и пленникът върнат. Тази информация достигала до МВР от техни странични информатори, като близките категорично отказвали да подават жалби дори за по-стари случаи, за да не попаднат отново в полезрението на похитителите.
Експерти предупреждават, че ще има бум и на опити за изнудване със заплаха за отвличане, какъвто случай бе вече разкрит в Лом.
SMS-ът, с който похитителите направиха връзка с бащата на пленника Румен Гунински, е бил изпратен от центъра на столицата, засекли по GSM - клетка разследващите.
Мястото било така подбрано, че да няма никакъв шанс да бъде идентифициран членът на бандата, който ще води преговорите.
Според неофициални източници до вчера следобед конкретна сума за откуп не е била поискана, а в краткото съобщение бандитите само са казали, че държат 20-годишния студент, и написали номера, от който ще комуникират със семейството му.
"Никой не ме е търсил, никой не ми е пращал есемеси. Стоя и чакам. Нямам никакви новини за сина си", каза Гунински-баща.
"24 часа" обаче научи, че спецполицаите от направление "Контратерор" са посъветвали родителите на студента да отричат до последно за искан откуп, преди да бъде платена някаква сума.
Антимафиотите наредили на бизнесмена да не коментира никакви детайли около случая, за да не се провокират похитителите. Близки на Гунински разказаха, че почти през цялото време с него в София се движи спецслужител на МВР, който да му помогне при връзка с похитителите.
Според запознати от вчера вече са започнали преговори между похитителите и семейството на Румен Гунински за откупа.
Засега обаче конкретна сума не била искана, научи "24 часа".
При евентуално задържане на заподозрени от тях ще бъдат взети ДНК проби, които ще бъдат сравнявани с биологичните следи, оставени на мястото на отвличането от похитителите.
Антимафиоти разпитват всички близки и приятели на младежа, за да възстановят подробности от живота му в последните дни преди отвличането. Това обаче едва ли ще им помогне, за да стигнат до бандитите.

Бойко Ганчевски, криминален психолог: МВР да чака бум на похитители
- Г-н Ганчевски, защо според вас се увеличиха отвличанията?
- Причинатае, че няма никаква разкриваемост, а и с действията си МВР направо финансира тези престъпни банди. Ако бяха забранили навреме плащането на откупи, със сигурност щяха да спрат поне половината от тези престъпления. Аз прогнозирам, че ще има още по-значително увеличение, като тенденцията да похищават и искат подкупи вече ще се насочи към средната класа. Контингентът от бандити, склонни да пленят човек, все повече се увеличава, защото тези хора виждат, че има много бърза и добра печалба, а рискът да ги заловят е почти нулев. Много скоро МВР ще започне да се сблъсква с огромен брой малки групи, които ще се занимават само с отвличания и ще бъде много по-трудно да бъдат заловени.
- Какъв е профилът на тази неуловима банда похитители?
- Това е конспиративна организация от мафиотски тип, в която със сигурност участват бивши полицаи от специалните служби. В действията им прозира много добра оперативна подготовка, за съжаление те знаят и предвиждат всеки ход на полицията. Във всеки от ударите трябва да участват поне 6-има души, като двама са пазачи на жертвата, двама правят нападението, а други двама водят преговори със семейството.
- Според вас има ли действащ полицай в тази банда?
- Аз не мога да кажа със сигурност, но това трябва да провери "Вътрешна сигурност" и мисля, че те вече са включили дирекцията в разследването.
Похитителите трябва да се търсят в кръга от лица с терористични нагласи, които се идентифицират със самата група и искат много бърза печалба, без да имат съчувствие към жертвата. Трябва да се търсят в контингента от хора, които са били осъдени за користни престъпления или за престъпления, свързани с голяма жестокост.
Основното, което престъпниците искат да правят, е всяване на страх сред населението с оглед получаване на голям откуп. Авторитетът на похитителите се поддържа чрез ликвидиране на жертвата - когато се заяви, както при последния случай, че нямат пари да платят съответния откуп. Мотото на тези хора е: "Убий един и ще уплашиш до смърт 10 000 души, от които можеш и да получиш пари".
- Как да се спрат отвличанията?
- Необходими са изключително строги закони с присъди до 30 години затвор и доживотна присъда. Въвеждане на модерна техника в действията на полицията, защото те вървят по техника много зад тези престъпни елементи. Третото нещо от психологична гледна точка е свързано със сътрудничество между полицаи и пострадали. За съжаление недоверието към полицейските органи води до отказ за сътрудничество от страна на близките на похитеното лице. Те започват собствени преговори, които могат да доведат и до смърт на пленника.

Цветан Цветанов: След като работим, значи Румен е жив
След като се работи по случая с отвлечения Румен Гунински син, предполагаме, че е жив. Това заяви вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на дискусия, организирана от българския форум на бизнес лидерите, съобщи сайтът "Всеки ден".
Цветанов гарантира, че МВР и правителството са взели мерки за повишаване на сигурността на гражданите и представителите на бизнеса срещу отвличанията, които се случват у нас.
Вътрешният министър посочил, че МВР иска да се отвори към представителите на бизнеса, които се сблъскват с рекета и други форми на организираната престъпност.
Той допълнил, че бизнесмените могат да помогнат много на вътрешното ведомство, ако му имат довериеи подават сигнали, които биха довели до разкриването на престъпления.
От своя страна представителите на охранителния бизнес казаха, че могат да бъдат от полза със знанията и опита, които имат в тази област.
Цветанов определи отвличането на Румен Гунинскикато много неприятен инцидент, който представлява проблем, стоящ пред цялата държава. Вътрешният министър бе категоричен, че се прави всичко възможно да бъдат заловени извършителите на отвличането, като по случая работят МВР и другите правоохранителни органи.
СТЕФАН ТАШЕВ, БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Тайнствена жена следила младежа?
Мистериозна чернокоса жена обикаляла около блока в Ботевград в който живеела майката на отвлечения студент Румен Гунински, ден преди той да бъде отвлечен.
Това разказаха съседи на майката Даниела Димитрова, която е учителка по английски в местното училище. Мистериозната дама била на около 50 години, с къса черна коса и носела със себе си сак. Тя била забелязана и в понеделник, когато бе отвлечен синът на ботевградския бизнесмен Румен Гунински.
"Румен е много добро момче, не пие и се държеше много почтително с всички, въпреки че баща му беше доста заможен", разказаха съседи на майката.
Според тях той я навестявал почти всяка неделя и затова те предполагат, че тайнствената жена със сака е следила момчето и близките му преди той да бъде похитен.
Надяваме се всичко да бъде наред, макар че психиката му вече едва ли ще бъде същата, коментираха ботевградчани и стискаха палци драмата с отвлечения студент да приключи благополучно.
ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Венци Стефанов, шеф на ФК “Славия”: Върнете момчето живо и здраво!
"Върнете това дете и престанете... Има толкова много начини да се печелят пари!", обърна се вчера към похитителите на студента Румен Гунински шефът на ФК "Славия" Венцислав Стефанов.
Вече шеста година синът на Стефанов - Димитър, е в неизвестност. Младият мъж бе отвлечен от преоблечени полицаи на 6 април 2004 г. в София, които го издебнали на гърба на сладкарницата му "Киара".
"Желая на бащата Гунински да види детето си живо и здраво", каза Стефанов. Той изключва в това похищение да има политически мотиви. Стефанов се познава с Гунински-старши, но вчера се въздържа да каже дали двамата са говорили след изчезването на момчето.
"Оставете тези неща, недейте, не коментирайте. Хората знаят какво трябва да направят. Ако не можем да им помогнем, тогава поне да не пречим", призова още Стефанов чрез "24 часа".
На въпрос какво трябва да се прави, за да спре бизнесът с отвличанията, той заяви: "Трябва да има непримиримост. Всеки си мисли, че ако се случи на другия, на него няма да му се случи". Пред PRO.BG Стефанов припомни, че и в случая със сина му е имало доста очевидци, но той и до днес не знае да е "имало много хора, които да са помогнали с нещо."
Похитителите "посяха твърде много мъка и печал през тези години. Те с какво право отнеха живота на моя син?! Сега с какви очи влизат в своите къщи, с какви очи галят своите деца, как не им присяда... Не знаете какво е да влезеш в църква и да не знаеш къде да запалиш свещ!"
Ако е жив, днес Димитър, щеше да е на 29 г. След покушението баща му получил в бял найлонов плик 3 снимки на пленения си син, мобилен телефон "Сименс" и касета със запис. Пратката била оставена в блок в кв. Младост, в поща на жена, която по това време била в Белгия. На записа се чувал гласът на Димитър, който молел баща си да плати откуп. Стефанов дал парите, но така и не видял сина си.
СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА
Първо спрете теча към бандитите
Нашата Темида и криво седи, и криво съди!
Премиерът Борисов поиска сурово наказание от 30 години затвор за бандитите, които отвличат хора.
Това трябва да стане в новия закон срещу отвличанията, който МВР пише.
Явно отвличанията се превръщат в страхотен проблем на обществото, да не говорим за ужаса, който изпитват по-заможните, че могат да станат жертва на това престъпление. В проектозакона може да се напише и доживотна присъда за похитители, но дали ще има ефект? Защото до момента не е заловена нито една от бандите, които се занимават с този черен бизнес. А и вицепремиерът Цветанов признава, че служители от МВР донасят на бандитите. Първо да запушат теча, после да хващат бандитите и след това да пишат закони.
Премести стадиона, да е мирна столицата
Четири години бяха необходими на главния архитект на София Петър Диков да разбере, че 45-хиляден национален стадион няма място на пъпа на столицата. Във вчерашния брой на “24 часа” той разкри, че общината търси място някъде в крайните квартали, където да бъде построена новата спортна арена.
Всъщност “Васил Левски” е морално остарял откъм местоположение с около 100 години. Затова беше ясно, че основният му ремонт е палиативно решение. А и този ремонт се проточи и 4 години националите се скитаха немили, клети и недраги между София (“Георги Аспарухов” или “Българска армия”) и Бургас (“Нефтохимик”).
Може би мисълта трябваше да споходи Диков още тогава. Ясно е, че няма как 40-50 хиляди души да се съберат на едно място и това да не причини гигантски ядове на поне десет пъти повече хора.
Стигаше се и до невероятни абсурди. Заради мачле на футболното недоразумение “Черноморец Бургас” (София) с публика от 5 души полицията спираше движението по един от най-натоварените столични булеварди “Евлоги и Христо Георгиеви”.
Дори и в сегашния си накипрен вид стадион “Васил Левски” носи повече негативи, отколкото полза. Така че идеята да бъде изнесен в покрайнините е най-доброто пожелание за него.
Никъде в Европа не се строят или реконструират спортни съоръжения в градските центрове. Турците си построиха супермодерен олимпийски стадион на 30 км от Истанбул и на него приеха финала на Шампионската лига през 2005 г. Е, въпрос на късмет бе да се получи толкова драматичен мач - от 3:0 за “Милан” срещу “Ливърпул” до 3:3 и победа с дузпи за англичаните. Но този мач влезе във футболната история на Европа като Чудото на Истанбул и благодарение на този стадион.
Българският футбол е в може би в най-дълбоката си сатурнова дупка, откак националният отбор за първи път си развя гащетата на световно първенство през 1962 г. Близо 50 години не е имало период да ни мачкат така навън, а първенството да е толкова мизерно, колкото сега.
Основен лост за оправяне на футбола, който ще доведе до клубни успехи в евротурнирите и до класиране на националния отбор за финали на европейски и световни първенства, е връщането по трибуните на средната класа. Сега на мач ходят предимно лумпени, гамени, изпуснати деца . Това са все хора без задръжки, диви и зли, които побесняват още преди да е почнал мачът и се превръщат в пасмина.Публиката от разумни запалянковци е нищожно малка и се гуши в сектор А около ложата на големците, където поне охраната е гъста.
Англия имаше ужасни футболни хулигани - армии от свирепи средновековни главорези като Майкъл Шийлдс. Но успоредно с драконовските мерки срещу тях там започнаха да оправят и стадионите. Направиха ги по-луксозни от зала 1 на НДК и в резултат посещаемостта се увеличи драстично. Това накара три четвърти от клубовете да построят нови стадиони с по-голям капацитет.
Между 120 и 200 млн. евро струва строежът на нов стадион. УЕФА разпределя спортните съоръжение най-общо в четири категории - от 1-а до 3-а и “Елит”. Единствено последната дава право на домакинство на финал в Шампионската лига и в Лига Европа. Да се строи стадион, без перспектива за европейски клубен финал е все едно да се копае метро за дилижанси. Така че новият национален стадион трябва да е от категорията "Елит".
Критериите за него са следните:
- Минимум 30 000 седящи места, от които поне 22 500 да са покрити. Отделно за финал на Лига Европа се иска поне 40 000 места да са изцяло покрити, а за Шампионска лига - поне 60 000 изцяло покрити места;
- На всеки 200 зрители да има поне една тоалетна със седалка, а на всеки 150 - по един писоар. За “Васил Левски” това означава съответно 215 и 290;
- Павилиони за сандвичи и безалкохолни напитки във всеки сектор;
- Теренът да е с максималните размери от 105 м дължина и 68 м ширина, като настилката да е от трева или одобрена от ФИФА изкуствена. Осветлението да е поне 1400 лукса;
- Резервните скамейки да са за поне 13 души, а съблекалните - за поне 25;
- Да има отделна стая за дежурния делегат, помещение за допинг контрол и за първа помощ. Стадионът да има монтирана система за видеонаблюдение на всяка точка от него;
- На трибуните да има място за 1500 ВИП гости и за 200 журналисти, както и помещения за минимум 3 телевизионни студиа;
- Паркинг със 150 места за ВИП гостите и още един за минимум 400 автобуса.
Разбира се, построяването на национален стадион съвсем няма да възроди футбола. Нужни са поне още два в София, които да са най-малкото от категория 3, един край морето, един-два в Пловдив...
А “Васил Левски” най-добре да бъде съборен, като от него остане само централната част. Там може да се помещава музей на спорта, може би и на футболната ни слава. Защото в този си вид стадионът не става дори за международни състезания по лека атлетика, както препоръчва главният архитект. Липсва задължителният стадион за загряване, няма място и за бягане на 110 м с препятствия.
А ако Диков още не е харесал терен за новия стадион - ето една мимолетна идея: В Казичане току до затворническото общежитие има една хубава поляна. Ако стадионът е на нея, публиката му ще остава в съседство и София няма да има никакви проблеми с трафика след мач.

Дянков: Затваряме гишетата в БНБ
От януари 2010 г. гишетата на първия етаж на БНБ ще бъдат затворени. Ведомствата, ползвали салона за разплащания, ще въведат електронното банкиране. Това съобщи вчера в Разград финансовият министър Симеон Дянков. Сега от 300 държавни структури, ползващи бюджетни пари, само 88 правели банковите си операции онлайн. Чиновниците бойкотирали електронното банкиране, защото им харесвало да имат свободен ден, да се разхождат из София и да пазаруват, смята министърът. (24часа)

Бордът в ръцете на 38-годишен
от днес. Калин Христов ще ръководи управление "Емисионно" през следващите 6 години.
Той бе избран за подуправител на БНБ от парламента през август по предложение на шефа на централната банка Иван Искров, който пък бе одобрен малко преди това.
Пред депутатите новият подуправител положи клетва вчера. Минути след това лидерът на ДСБ Иван Костов го предупреди в кулоарите на парламента, че няма да му е лесно и че централната банка трябва да поддържа макроикономическата стабилност на цялата страна.
От 2003 г. досега Христов бе съветник на Искров. В БНБ е бил експерт в отдел "Паричен и финансов анализ" и в дирекция "Изследвания и прогнози", както и съветник в управление "Емисионно". Завършил е УНСС, бил е асистент в катедрите "Икономика" и "Финанси" в университета. (24часа)

Пълно електронно разплащане за държавните ведомства
От Нова година всички първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни средства ще се разплащат с държавата само по електронен път.
БНБ ще закрие клиентските си гишета. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща с бизнесмени в Разград вчера вечерта, цитиран от news.bg.
До момента електронното разплащане се ползва едва от 88 от близо 300 държавно финансирани ведомства.
Счетоводителите на останалите ведомства всеки месец ходят в Централната банка за заплатите на служителите си. Така те си уреждат нерегламентиран почивен ден за пазаруване в столицата, коментира финансовият министър.
Сред ведомствата, които още не ползват системата за електронно разплащане с държавата, са Агенцията за финансов надзор и Агенцията за икономически анализи и прогнози. Дянков ще се срещне днес с данъчната администрация и с данъчни от област Търговище.

Откриха до езеро труп на брутално убит мъж
Труп на млад мъж е намерен в пернишкото село Рударци, съобщи бТВ.
Тялото е на 28-годишния Веселин Б., който работи в местния железарски магазин в центъра на селото.
Убийството е извършено по особено жесток начин. Трупът е близо до езеро, с охлузвания е и има кръв по него.
По първоначални данни на мястото на инцидента са временно изпълняващият длъжността директор на ОД на МВР - Перник Владимир Босев и окръжният прокурор Пламен Найденов.
По непотвърдена информация вече има заподозрян по случая.

Свидетел срещу Маргините от тайна вила - в килия
Защитеният свидетел по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Велин Добрев-Моториста, вече не е под охрана във вила, пазена от спецагенти. Той е вкаран в един от 12-те затвора у нас, където надзиратели ще бдят за сигурността му.
Тайното му местонахождение, за което знаеха неколцина полицаи и служители от Бюрото за защита, е сменено по искане на прокуратурата. В писмо до съвета по защита тя настояла да се изпълни влязла в сила присъда на Добрев за участие с още 4-ма в разстрела на Валентин Алексиев-Лисицата на 12 февруари 1996 г.
"Нямаме специално отношение към никого, законът е еднакъв за всички", лаконичен бе вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов. Той и колегите му не се наеха да кажат дали в случая килията не е начин да се запази животът на свидетеля. Разпространяваните през 2005 г. слухове, че е имало сделка Вили Моториста да проговори за Маргините, за да отърве килията за покушението срещу Лисицата, не се потвърдиха.
Той бе осъден на 10 г. затвор, въпреки че единствен направи частични признания. Според версията му атентатът бил за сплашване на Лисицата. Смъртта му не била търсена, но нещата се объркали. Сред останалите осъдени за убийството са известни в близкото минало врачански хазартни босове. Единият - Валтер Папазки, вече излежава присъдата си от 10 г. затвор при строг режим в Казичене. "Не се е опитвал да се крие и да създава проблеми", казаха от прокуратурата. Брат му Георги Културиста бе обявен за издирване чрез Интерпол още по време на следствието. Осъдиха го задочно.
Велин Добрев бе включен в програма за защита преди близо 4 г. Въз основа на показанията му срещу Маргините и аверите им тръгна дело за подготовка на 3 убийства - на бившия външен министър Любен Гоцев и на покойните вече Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов. Трета година то буксува заради разклатеното здраве на подсъдимите.
Като защитен свидетел Моториста има секретно досие, поддържаше и непрекъсната връзка с инспектор. По-рано се твърдеше, че е със сменен външен вид, но никой не го потвърди официално. Сигурно е, че самоличността му не е променена.
На делото за убийството на Лисицата Вили Моториста бе крит с параван от присъстващите в залата, охраняваха го спецполицаи. Държавна тайна е как в момента се охранява в затвора, казаха магистрати.

Езиче на врата и течаща тоалетна - грехове на Масларова
Заяло езиче на врата, лошо източване на тоалетна, лайсни в неподходящо цветово съчетание, некачествено боядисан санитарен възел.
Тези и други подробности се изреждат в 16 страници одитен доклад на инспектората към социалното министерство за извършени нарушения по проекта “Красива България” от бившето ръководство. Изнесе ги самата “обвиняема” Емилия Масларова.
Така бившият социален министър илюстрира “далаверите”, в които я обвини наследникът й на поста Тотю Младенов.
“Това са страхотните нарушения. Милата ни прокуратура ще трябва да се занимава с тях”, възкликна Масларова.
Примерите са от ремонти на пенсионерски клуб, детска градина, дом за възрастни с физически увреждания и с умствена изостаналост в малки населени места.
Вече с одита в ръце, Масларова отхвърли и обвиненията в неправомерно изразходвани по проекта “Красива България” 7,4 милиона лева, които не са били предвидени в бюджета й. Тя подробно изреди хронологията от министерски постановления, финансови траншове и сключени договори. И заключи: “Някой в опит да се подмаже на министъра го манипулира или подвежда. Никога по този проект не са планирани повече пари, отколкото са били налични. И нека почнат да правят разлика между меморандум и договор”, иронизира Масларова упоритото търсене на въпросните 7,4 милиона лева. Нормално било при сключването на договори да се търси по-ниска от планираната цена.
Според нея обаче самата проверка е претупана. Тя попита например защо в доклада не е отбелязано, че със сключените договори са осигурени над 8000 работни места. Обвиненията срещу Масларова първо се чуха откъм парламентарната комисия за борба с корупцията. Там граждани подали сигнали. Масларова се закани да изиска официално имената им, за да заведе дела срещу тях за клевета. (24часа)

В София някои имат по-големи кортежи от президента
“Отишли сте прекалено навътре в защитата на правата на престъпния контингент”, заяви вчера френският посланик Етиен дьо Понсен пред БНТ.
Според него в България на защитата са дадени много правомощия и се е стигнало до там, че никой не може да бъде осъден. Дипломатът даде пример с делото “Борилски”, в което Франция се намеси. “Ако се окаже, че няма виновни при такова жестоко убийство, какво да се направи", възмути се дипломатът.
“Ние се питахме дали Наказателният кодекс не е бил изготвен от обвиняеми, от хора, които ги протежират и защитават до такава степен, че много често имате дела, казуси и афери, които избухват в пресата, също лица, които стават следствени, и дотам. Нататък нищо повече не се случва - те не са обвинени, не получават присъда, напротив, биват оправдани."
Скандалът във ВСС, свързан със съмнения за купуване на магистратски гласове, според Понсен показва, че на най-високо равнище съществуват сериозни проблеми.
Долу публикуваме и личните впечатления на посланика от срещата му с т.нар. бизнесмени с кортежи.
БИХ ИСКАЛ да споделя впечатлението си от една сцена, на която присъствах снощи и която, според мен, е част от българското всекидневие.
След участието ми в едно телевизионно предаване, излизайки пеша от един голям софийски хотел (този, който прилича на кула: онези, които познават града, ще го идентифицират лесно), попаднах лице в лице с пристигащ впечатляващ кортеж.
Пред входа се появиха четири луксозни лимузини германска марка. Най-внушителната, твърде вероятно здраво блиндирана, бе непосредствено следвана от джип, снабден с много антени.
Заинтригуван, ми обясниха, че те служат за смущение на вълните за избягване на взривяване на бомба от разстояние. Всички тези коли бяха с особени номера ( от рода на С – за София – 000 и още нещо).
От тях най-напред слязоха яки юначаги с късо подстригани коси, с ясно видими слушалки и ръце под саката; после слязоха красиви и пъргави млади жени на високи токчета; дължината на полите им явно не беше първата им грижа.
Накрая с телефон на ухото и с отпусната походка слезе охраняваният човек. Не го познавах. Цялата тази компания влезе в хотела, като бодигардовете заеха позицията на стрелци в хола, както се казваше по време на моята военна служба.
Държа да уточня, че не ставаше в никакъв случай въпрос за официален кортеж или охрана. Това беше безпределно ясно.
Тогава ми дойдоха наум думите, произнесени от президента Георги Първанов по време на една неформална среща с посланици от Европейския съюз: “В нашата страна някои личности са по-добре охранявани и имат по-импозантни кортежи от моя.”
Със сигурност, познавайки добре официалната екипировка за охрана на българската държава, той беше сто на сто прав.
За един ми при тази гледка помислих, че се намирам в иракска, афганистанска или ливанска обстановка. Къде другаде можеш да се страхуваш да бъдеш убит насред улицата или от бомби с дистанционно управление? Но не! Бях в България, страна-членка на Европейския съюз от две години. А кортежи като този се срещат редовно в София или другаде.
ЕТИЕН ДЬО ПОНСЕН, ПОСЛАНИК НА ФРАНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ, от личния блог на дипломата

Силви Вартан: Всичко в мен е българско!
Силви Вартан се ражда в с. Искрец през 1944 г., напуска България в началото на 50-те години на миналия век и се превръща в звезда в началото на 60-те във Франция.
На 65 години, Силви Вартан има съдбата на емигрант, на човек, който сменя култури, езици, географски ширини. Домът й през последните 25 години е в Лос Анджелис, където живее със съпруга си, известния продуцент и мениджър Тони Скоти и дъщеря им Дарина, която двамата осиновяват в края на 90-те години в България.
Силви Вартан заедно с Шер са двете най-известни изпълнителки в света, чиято кариера продължава вече 50 години. С бившия си съпруг Джони Холидей Силви поставя рекорд през 70-те години. Двамата изнасят концерт пред 200 000 души. Силви Вартан издава албуми, които се продават в милиони тиражи по целия свят. 20 от нейните сингъли попадат в челните позиции на европейската класация, а песните й се превръщат в хитове в Япония, Латинска Америка, Азия.
И още нещо важно, за което Силви Вартан не обича да говори - работата й във фондация "Силви Вратан", чрез която певицата успява да помогне на хиляди български деца със своите лични дарения.
Поради огромния успех на последното й шоу през септември в зала "Олимпия" Вартан ще има поредица от концерти и в началото на 2010 година.
Българската публика ще гледа спектакъла й на 28 октомври, сряда, от 20 часа в зала 1 на НДК. А зрителите на Би Ти Ви ще видят на 25 октомври от 12 часа документалния филм "Силви Вартан - отражения" на журналиста Георги Тошев, оператора Румен Василев и режисьора Ема Константинова.

- Силви, след броени дни вие ще пеете за втори път пред българска публика, как се чувствате?
- Вълнувам се. Това е особено чувство. България ми е скъпа...
- Нещо много специално...
- Да, твърде специално за мен преживяване. Чувството винаги е едно и също: вълнение, нетърпение, нервност, очакване...
- След всички тези години на сцената все още ли чувствате, че сърцето ви ще изхвръкне?
- Днес дори пулсът ми се ускорява повече, отколкото в началото. Започнах млада, бях на 16 години и предполагам, че тогава просто не съм обръщала чак такова внимание. Приемах всичко като забавление, беше страхотно и не се страхувах, нямах такава сценична треска като сега.
- Какво ви накара да изберете музиката?
- Израснала съм в музикално семейство: баща ми беше композитор, дядо ми беше композитор. Вкъщи винаги е имало пиано, а баща ми композираше мелодии, ваеше скулптури, рисуваше. Той беше самоук човек на изкуството, беше много методичен. Това беше средата, в която живеех, и това беше част от живота ми. Разбира се, брат ми също беше музикант. Винаги съм искала да бъда човек на изкуството, още от малка, когато играх в известния български филм “Под игото”.
- Имам специален подарък за вас от в. "24 часа". Това е филмът "Под игото".
- Благодаря на "24 часа", страхотен подарък! Невероятно е как малките неща могат да променят живота ти. Аз се появявам само за две секунди, но за мен беше все едно снимах... “Отнесени от вихъра”, беше хипнотизиращо, завладяващо и от този миг винаги съм искала да бъда човек на изкуството.
- Кое е най-значимото нещо за вас от годините, прекарани в България?
- Емоциите ми са изцяло български. Всичко в мен е българско. Детството ми, чувствата ми, всичко, което харесвам днес, съм се научила да харесвам в България, аз съм такава, каквато съм, благодарение на преживяното и наученото в България.
- А след България следващата ви любов е…?
- Е, това е Франция. Франция е моята страна, френският е моят език. Франция ми даде всичко: свобода и успех, както и възможността да осъществя мечтата си да бъда артист.
- Какво си спомняте от деня, в който напуснахте България?
- Спомням си влака, но най-вече вълнението на родителите ми, когато получиха разрешение от властите да заминат, а после и внезапното осъзнаване, че става дума за нещо драматично. Освен радостта и драмата, и раздялата бяха факт, а нямаше връщане назад. Така че беше доста силно преживяване. Мисля, че тогава пораснах за 10 минути, станах зрял човек.
- Какво изпитвахте към България през всичките тези години, в които живеетев чужбина?
- България винаги е заемала специално място в сърцето ми, винаги. И сега, когато отново се връщам, за да пея, знам че ще има много да плача също като първия път. Тогава бях подложена на истинско изпитание: беше прекрасно изживяване, но и много емоционално, бях много притеснена Както казах, през всичките тези години България е била в сърцето ми. Когато се върнах първия път, беше като че ме срязаха с нож.
- С какво свързвате сцената?
- Сцената е като друга планета. Тя е възможност да избягаш от света, ежедневието, тревогите, тъгата и да можеш да общуваш и да излееш емоциите си. А и аз получавам много, мога да доловя реакцията на публиката. Това е истински прекрасно преживяване.
- Разкажете за най-вълнуващото ви преживяване в “Олимпия”?
- Имало е толкова много страхотни моменти. Първото ми изпълнение пред публика беше на сцената на "Олимпия". Спомням си много добре господин Кокатрикс, който беше собственик и артистичен директор. Той винаги е вярвал в мен, винаги ме е окуражавал и беше чудесно, когато той стоеше зад кулисите. Сигурна съм, че след няколко дни, когато аз ще застана зад червената завеса, непременно ще се сетя за него.
- Вие сте от малцината щастливци, делили сцена с "Бийтълс".
- Точно така. През 1964 г. беше първата поява на "Бийтълс" и аз пях с тях и Трини Лопес. Беше вълнуващ момент, но, разбира се, никой не подозираше, че “Бийтълс” ще се превърнат в това, в което се превърнаха и че аз ще имам толкова продължителна кариера, не знаехме нищо. Просто пеехме и изпитвахме удоволствие от това. Днес, след толкова години всички казват, че е бил култов концерт, и той наистина е такъв, но ние си нямахме представа за това.
- Разкажете за вашата лична история с Джони Холидей?
- Това е любовна история, определено. Ние бяхме две хлапета, които се влюбиха и живеехме в един и същ чудесен и луд свят и споделяхме фантастични моменти, пътувахме, изпитвахме едни и същи чувства. Но пътищата ни се разделиха, всеки от нас пое по различен път.
- Как сегашният ви съпруг Тони Скоти ви промени?
- О, той ме промени напълно! Промени ме във всяко едно отношение. Имах късмета да го срещна, а и ако не беше Скоти, това едва ли щеше да се случи, защото, когато си известен и си пред погледа на всички, много рядко можеш да срещнеш значим за теб човек, който може да те приласкае, защити, да те обича така, както той го прави във всички аспекти на живота ми, включително и професионалния. А това е чудесно, защото ние имаме много общи неща, той е много голям професионалист и наистина познава бизнеса от игла до конец, защото е бил певец, актьор, продуцент и продължава да е на върха. Той е изключително взискателен, а е много хубаво да си с някого, който да е като огледало за теб.
- Какво е за вас семейството?
- То е всичко!
- Опишете с две думи сина ви Давид и дъщеря ви Дарина?
- Те са любовта, част от любовта в живота ми, защото има и други: Илона, Ема и Камерън, моите внуци. Обичам ги много. Животът ми се върти около тях.
- Има ли разлика между Силви Вартан майката и Силви Вартан бабата?
- Няма никаква разлика. Винаги съм била и певица, и майка. Мисля, че всичко се преплита: аз съм същата личност, реагирам чрез емоциите си такава каквато съм, въз основа на това, което са ме учили и което съм научила в живота. Считам, че съм се обогатила с годините, защото започнах много млада кариерата си, а когато съзряваш, натрупваш и повече опит, но е прекрасно да не губиш детските си емоции. Това, че съм артист и певица, поддържа жива връзката ми с детството, а това е много важно.
- Кой е бил най-трудният момент в живота ви?
- Определено това е загубата на хората, които обичаш.
- Питам, защото сте човек, който познава и любовта, и тъгата…
- Нима това не важи за всички нас!
- Какво е да живееш в такъв контраст?
- Мисля, че е типично за славяните - да изживяват всичко до крайност. Когато си щастлив, да си истински щастлив, просто не съществуват междинни чувства, ти си същество от страст.
- Коя е любимата ви българска дума?
- Любов!

Тони Скоти: Тя ме научи да обичам
Тони Скоти е известен певец, актьор и музикален продуцент. Той е човекът, който лансира в Америка АББА, “Би Джийс”, Оливия Нютън Джон и други световни звезди. Той среща Силви Вартан за първи път през 1981 година на песенен конкурс в Япония. По-късно продуцира шоуто й в Лас Вегас, билбордът за което гласи: "Силви Вартан е най-добрият подарък от Франция след Статуята на свободата". На 2 юни 1984 г. Силви и Тони се венчават в Лос Анджелис. Певицата издава албума Made in USA, който попада в класацията на “Билборд”. Скоти и до днес е най-важният съветник на съпругата си в нейната кариера.
- Г-н Скоти, с какво ви впечатли Силви при първата ви среща?
- Тя има невероятно силно излъчване. Каква жена само! Спомням си, че бяхме в Япония на един международен конкурс за млади певци. Тя беше звездата от Европа в журито, а аз американският импресарио. Двамата трябваше да оценяваме изпълнителите. На първия коктейл аз я забелязах. Тя стоеше някак си самотна сред толкова много хора. Стори ми се крехка, изумително красива, недостъпна. Аз стърчах над останалите гости и някак си естествено погледите ни се срещнаха. Малко по-късно ни запознаха. Тя беше мила, но дистанцирана. Запомних лицето, очите й. Мисля, че се влюбих на мига в нея, но бях женен и не съм и помислял, че може да излезе нещо от евентуална връзка, но я запомних. Така както се помни нещо много красиво. След време отново се срещнахме, аз организирах концертите й в Америка.
- И това влюбване от пръв поглед се превърна в една голяма любов…
- Която продължава вече 25 години. Ние се венчахме през 1984 година.
- Каква е Силви в живота?
- Емоционална, истинска, уязвима. Знаете ли, понеже тя е славянка, преживява всичко много дълбоко. Обичам я, защото е чувствителна. Приличаме си. Аз съм потомък на италианска фамилия. Ние също сме много емоционални и сме запазили този характер, тази емоционалност. Знам какво е да напуснеш родното място, да започнеш живота си отначало в чужда страна, да се доказваш, да се бориш за правото да бъдеш оценен… Със Силви се живее лесно, уютно. Тя е човек, който умее да се грижи за семейството. Всъщност семейството е много важно за нея. Тя се съгласи да живее с мен в Америка. Тук дойде и майка й, която много ни липсва днес… Домът ни е в Америка, щастливи и спокойни сме с нашата дъщеря Дарина. В същото време Силви поддържа жива връзката с Франция, а България… Сърцето й принадлежи на България. Казвам ви го не защото сте българин, а защото през последните години тя все по-често сънува България.
- Как се жвиее със звездата Силви Вартан?
- Уютно и лесно, защото тя е много зает човек. Не е обсебваща.
- Вие сте най-близкият й човек днес, какво ви разказва за България?
- Детството бележи всеки човек. Детството на Силви в България е спомен изпълнен с вълнение. Детството са баба й и дядо й, приятелите, първата й роля в киното… Когато със Силви кацнахме за първи път в България през 1990 година, аз разбрах как болезнено тя е преживявала през годините тази раздяла… България е част от живота на Силви, така както Франция и Америка. Силви знае стари български песни, помни български думи. Аз също знам някои…
- Кои?
- Обичам те! Боже, боже…Така казваше майката на Силви, когато се ядосваше… Изключителна жена!
- Какво знае за България вашата дъщеря Дарина?
- Дарина знае, че България е част от нея така, както е част от майка й. Бих казал, ако не ви прозвучи нахално, но България е и част от мен. Двете най-скъпи същества - жена ми и дъщеря ми, принадлежат на вашата страна и това е невероятно чувство.
- Вие сте човек, който сте наложили в Америка АББА, Оливия Нютън Джон и други световни звезди, помагате ли на Силви като артист?
- Научих я да се грижи по-добре за себе си. В Европа на артистите гледат по един начин, в Америка - по друг. За мен е важно Силви да не бъде ощетена. Тя има публика, която обхваща няколко генерации. И това е вълнуващо да се види на концертите й. Някак си с годините на Силви й е трудно да каже: Стоп! Слизам от сцената. Защото публиката я иска на сцената. Това, което тя преживява всеки път преди и по време на шоуто, е изключително. Аз мога само да я съветвам за посоката, която да избере за даден албум или шоу, но тя е жена със страхотна интуиция. В живота й е имало много трудности - и лични, и професионални, но тя е оцеляла, защото е силна.
- Какво научихте вие от нея?
- Научих се да понасям болката с достойнство, да не се страхувам от емоциите си. Силви ме научи да обичам истински, дълбоко!

КИНОМАНИЯ`09
В рамките на Киномания'09 ще бъде представена музикалната комедия „Търсете идола" с участието на Силви Вартан, Шарл Азнавур и Джони Холидей. „Търсете идола" включва едни от най-популярните песни на Силви Вартан, сред които и „Тази вечер аз съм хубава", позната от българските кавър версии на Богдана Карадочева и Дони и Нети.
„Търсете идола" е комедия за мъж, принуден от приятелката си да открадне скъпо бижу. За да се спаси от преследвачите си, той скрива бижуто в китара, след което се разколебава и решава да върне откраднатото. Проблемът е, че китарата със скритото бижу се оказва собственост на няколко музиканти...
Прожекциите са на 25 октомври (неделя), 19.30 ч ,в кино „Одеон" и на 27 октомври (вторник), 19.00 ч ,в кино „Люмиер", НДК
ГЕОРГИ ТОШЕВ, СПЕЦИАЛНО ЗА "24 ЧАСА"

Няма коментари: