събота, 10 октомври 2009 г.

ЕТО И ОЩЕ МАЛКО ИНФО НА 10 ОКТОМВРИ

Журналистите не са единствените жертви на тази политика на терор !!!

ПО НЮЗ.БГ

Либия заплашва ООН заради избора на Бокова
Избирането на българката Ирина Бокова за генерален директорна ЮНЕСКО разгневи Либия, съобщи БНР.
Джамахирията открито заплаши ООН, че последиците за отношенията между тях ще бъдат лоши.
Поводът за гневната реакция е именно произходът на Бокова и случаят с българските медицински сестри,осъдени на смърт за заразяването на стотици либийски деца със СПИН.
За Либия все още освобождаването им е компромис, а помилването им - недопустимо.
Припомняме, Бокова се пребори за поста генерален директорна ЮНЕСКО с египетски министър - антисемит, но веднага след избирането си изрази уважението си към исляма и мюсюлманската култура и обеща да работи с представителите и на тази религия. (натриса се на държавата ни една безмислена вреда с назначаването й?б.м.)

Самолет на ООН се разби в Хаити
Самолет на ООН с 10 души военен екипаж на борда се е разбил в Хаити, предаде CNN.
Агенцията цитира източник от Организацията, която има мисия и в Хаити.
Загинали са най-малко 6 от военните, намиращи се в самолета.

Провал в преговорите между Азербайджан и Армения
Десетилетните спорове на Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах очевидно скоро няма да достигнат края си, предаде „Ройтерс".
Двудневните преговори на представители на двете държави, приключили днес, са се провалили.
Агенцията съобщава, че разговорите отново са завършили със скандал.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е заявил пред местна телевизия, че позицията на Армения е неконструктивна и това пречи на сключването на споразумение.
Все още няма официални изявления на двете правителства.
По-рано, руският външен министър Сергей Лавров бе съобщил, че страните са близо до резолюция.
Конфликтът между Азербайджан и Армения започна през 1988 година, когато населения предимно с арменци Нагорни Карабах обявиха излизането си от състава на Азербейджанската съветска република.
През 1991 година след провеждането на референдум и обявяването на самостоятелна република Нагорни Карабах имаше военен сблъсък между двете страни.
Напрежението продължи три години и едва през 1994 година влезе в сила Споразумение за прекратяване на огъня. От 1988 година до 1994 година в района загинаха повече от 30 000 души, а около милион бяха принудени на напуснат родните си домове.(голяма правда! няма що за мирното население там. Кой страда заради политическа лакомия - ами обикновените хора. б.м.)

Стачка в "Алиталия" в неделя
Италианската авиокомпания "Алиталия" предупреди, че в неделя служителите й ще стачкуват от 12 до 16 часа.
В нея ще се включат пилоти, стюрдеси и наземни екипи.
През 4-те часа на протеста пътниците могат да имат сериозни проблеми заради отменяни полети, предаде АП.

Качински подписва днес Договора от Лисабон?
Полският президент Лех Качински ще подпише Лисабонския договор днес, предадоха световните агенции.
Така окончателно ще се сложи край на протакането и спекулациите дали и кога точно държавният глава ще сложи подписа си.
Вчера бе съобщено, че той ще сложи подпис под документа в неделя, но и тогава информацията бе отричана и променяна.
Председателят на ЕК Жозе Барозу обяви в сряда, че никога не е съмнявал, че полският президент ще подпише Договора.
Винаги ме е уверявал, че ще подпише и това е добра новина, заяви Барозу по време на дебат в Европейския парламент.
Единствено Чехия и Полша не са ратифицирали Лисабонския договор до момента. Чехите от своя страна обявиха, че ще подпишат до края на годината.(под днес, се разбира на 10 октомври полагане на подпис от поляците, а чехите казаха "ще видим", бре опърничави хора! б.м.)

30 тежки катастрофи за денонощие в страната
За изминалото денонощие на територията на страната са станали 30 тежки катастрофи.
Двама души са загинали, а 33-ма са ранени.
Един е с опасност за живота.
В района на София са станали 7 тежки катастрофи, при които 7 столичани са ранени.
168 са леките пътнотранспортни произшествия за изминалото денонощие.

Над 100 нарушения при строежа на ТЕЦ в "Марица Изток"
Над сто нарушения са установени на площадката на изграждащата се нова Топлоелектрическа централа в комплекса "Марица изток". Проверени са 12 от над 200 фирми, които работят на обекта, съобщи БНР.
От Областната инспекция по труда са издали 35 акта за повече от 100 хиляди лева.
В проверката са участвали Бюрото по труда, Агенцията по заетостта, НАП -Стара Загора и Служба "Миграция" в ОД на МВР.
Обектът е избран, защото на него работят над 3500 работници, в това число и чужди граждани, най-вече от Турция и много фирми. Точният им брой обаче е неизвестен.(да бе - неизвестен при наличието на служба "Миграция" на МВР. Тогава се пита каква служба са въобще. б.м.)
20 от проверените чужди граждани били с изтекли визи, шест са без трудови договори, а някои не носели дори документи за самоличност.Според Камен Маринов, директор на Инспекцията по труда, чужденците използвали слабости в законодателството ни, за да пребивават без трудови визи.( ами да го оправят това пусто законодателство един път за винаги!б.м.) Поради тази причина на министъра на труда ще бъдат предложени по-рестриктивни мерки в нормативната уредба за наемане на чужденци на работа у нас.
Най-честите нарушения на данъчните закони, констатирани при проверката, са начисляване, но и неизплащане на социални осигуровки.(това си го знаем. Колко българи горят все още, ако недай си боже се разболеят - плащат си лечението сами обикновено! А защо ли след като работят? - пак заради лошо законодателство. Аман от него!б.м.)

Давид Черни няма да дойде в България
Чешкият художник Давид Черни, който разбуни духовете в Пловдив с намерението си да присъства на откриване на изложба в града, няма да дойде, съобщи bTV.
Художникът обяснил на организатора на изложбата, че се чувства нежелан и отлага посещението си в страната ни.
Давид Черни е обиден от отношението на властта в Пловдив и затова няма да дойде на изложбата в Баня Старинна утре. Черни отказва да се срещне и с премиера Борисов, с когото бе предвидено да се види в неделя.
Черни продължава да работи по свой мащабен проект в Съединените щати.
Оказва се, че черният креп, който трябваше да бъде показан на изложбата в културния център, е копие на плата, с който Черни е покрил творбата си.(пак български шашмички! това сме си ние - вечно гледаме в чуждата чиния, обикновено с намерението да се открадне нещо от там, и дрънкаме лъжи, което произвежда много, ама много клюки в държавата ни. Да ни беше изобразил като клюкарник, въпреки, че в контекст кенефа може да се приеме като такъв! б.м.) Това е копие, оригиналът е изчезнал, когато „Ентропа" е била демонтирана, каза кураторът на изложбата Емил Миразчиев.
Заради призивите за протести в събота пред баня Старинна ще има засилено полицейско присъствие.

Над 8900 бутилки алкохол без бандероли иззеха в Старозагорско
Два дни полицаи и митничари от Пловдив и Стара Загора са работили по откриването на търговци на алкохол, които не плащат акциз.
В стопанска постройка в района на бившето ТКЗС на с. Ново село, стопанисвана от 37-годишен мъж са намерени и иззети около 2000 бутилки високоградусов алкохол, облепени с бандероли с изтекъл срок на валидност или без акцизен бандерол.(ами каквито е намерил човека, с такива е облепил бутилките си за пиеската "акциз"! обикновено българинът не чете изчерпателно, та заради това са били с изтекъл срок. Ех, Кунева, Кунева - кога ще ни култивираш? б.м.)
В проверявания обект е установен и лек автомобил лек автомобил "БМВ Х3", при проверката на който е констатирана интервенция в областта на рамата. Автомобилът е предаден доброволно. Работата по изясняване произхода на колата продължава.(ле-ле, мале! А каква е била интервенцията?б.м.)
Още около 800 бутилки без бандерол или с изтекла валидност на бандерола са иззети от складово помещение в кв. "Индустриален" в Стара Загора.
То е стопанисвано от 32-годишната жена.(тази мадама добре се е била позапасила, ама са я резнали видно! б.м.)
Най-голямото количество - над 6000 бутилки - алкохолни напитки без валиден акцизен бандерол са иззети от склад на старозагорска фирма в кв. "Индустриален". Той е стопанисван от двама мъже от Стара Загора.
От трите обекта са иззети общо 8902 бутилки с над 100 вида високоградусов алкохол - всички без акцизен бандерол или облепени с бандероли с изтекъл срок на валидност.
Иззетите акцизни стоки са оставени на съхранение в склад на Регионална митническа дирекция - Пловдив. За случаите е уведомена Районна прокуратура и са образувани досъдебни производства.(чакайте бе хора, къде са публикувани промените за акцизите, всичко до тук е само на приказки от г-н Дянков - НЕПРАВОМЕРНОСТ! б.м.)

Непълнолетен печата банкноти по 2 и 5 лв.
Непълнолетен фалшификатор на банкноти е разкрит в Горна Оряховица.
Полицаите са претърсили дома на 17-годишния Галин, съобщават от МВР.
Там те са открили два компютъра и многофункционална система, с която той е отпечатвал фалшиви пари.
Основно е работил през септември, но количеството, което е отпечатал, не е установено.Изработвал е банкноти от 2 и 5 лева.
Галин е направил пълни самопризнания пред съдия.(това момче трябва да е било бая богатичко - я с каква техника е разполагало! А Горнооряховчини се славят с голяма бедност от доста време в региона си, поради безработица естествено, и почти половината са се изнесли в София към днешна дата! Чудна работа! б.м.)

Ученик в "Пирогов" след меле в училищен двор
Училищна саморазправа заради момиче завърши с ареста на трима непълнолетни и 16-годишен младеж, ранен с нож в главата.
Сигнал за инцидент в двора на столичното 69 СОУ е получен в 8 РУМВР. Изпратеният на място патрул заварил окървавен 16-годишен ученик от друго столично училище в жк."Младост", съобщиха от пресцентъра на МВР.
Той обяснил, че не е ученик в това училище, но дошъл в "Дружба", за да се срещне с 18-годишният Константин Костов.
Искал "да се разберат по мъжки", след като предишния ден се скарали заради момиче. Нападаният е ученик от 10-то училище в ЖК „Младост".
Момчето пристигнало само, но Константин Костов го посрещнал с група приятели, които се нахвърлили върху него с юмруци и метален бокс. Костов извадил джобен нож и му нанесъл порезна рана над лявото ухо. След това нападателите избягали.
Според деца, свидетели на случилото се, 18-годишният нападател е известен с прякора си „Коко Джи". Той се казва Константин Костов и е ученик в 69 СОУ „Димитър Маринов" в девети клас.
Директорката на училището Живка Гавраилова заяви, че е видяла децата да се бият и веднага е отишла на мястото на инцидента. Те обаче се разбягали на момента.
С линейка 16-годишният бил откаран в "Пирогов", а полицаите предприели издирване на побойниците. Скоро открили 18-годишния Константин, който се опитал да избяга между блоковете в жилищния комплекс, но след кратко преследване бил заловен.
Бащата на пострадалия и самият той отказват всякакви контакти с медиите, както и подробности за причините и състоянието му. Малко по-късно съобщиха, че момчето е прегледано и освободено за домашно лечение.
В момента нападателят му се разпитва в присъствието на майка си в полицията. В Осмо РУМВР са задържани и трима негови съучастници - непълнолетни ученици. По случая е образувано досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда. Материалите ще бъдат докладвани на прокурор.( Ех, Шекспир, къде си? - толкова екшън сюжети със сигурност не си и сънувал! Съвременните ни пикльовци, обикновено са деца на "по-интелектуални граждани" населени в кварталите на Младостите, а бе да си го кажа направо - населението там основно е от лигльовците и подлизурковци на комунистическата ни партия на времето, все майстори в "борбата", които бяха специално обгрижвани от Тошо като видна интелигенция на партията, ама селска по бит и характер. Правиха ги гражданета чрез тези комплекси! б.м.)

Талибаните предложиха "Нобел за насилие" за Обама
Талибаните остро осъдиха присъждането на Нобелова награда за мир на американския президент Барак Обама и заявиха, че той по-скоро заслужава да получи „приз за насилие". Според говорители на движението политиката на 44-ия американски държавен глава вместо да доведе до мир в Афганистан е допринесла за задълбочаване на конфликтите там. Обама увеличи броя на военните в Афганистан и затвърди агресивната политика на своя предшественик, посочват още талибаните. Ние не виждаме никаква промяна в неговата стратегия за постигане на мир. Той не прави нищо, за да постигне този мир, заяви Забихулах Муджахид, говорител на бунтовниците, цитиран от АФП.Нобелова награда за мир ли? Обама трябва по-скоро да получи награда за задълбочаване на насилието и убиване на цивилни, каза още говорителят. Той добави, че когато Обама е встъпил в длъжност, талибаните са се надявали да изпълни своя ангажимент за промяна в Афганистан. Oбама обаче не прави нищо друго, освен да следва същата стратегия на Буш, даже отива по-далеч от него, посочи още Муджахид. (е, прави са си хората! б.м.)

Френската полиция задържа ядрен експерт за връзки с Ал-Кайда
Полицията във Франция е арестувала учен, работещ в областта на ядрените технологии, за който се предполага, че поддържа връзки с Ал-Кайда.
Това съобщи АФП, като се позова на източник от прокуратурата, пожелал анонимност. Задържаният е работил в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН. Той е бил арестуван заедно със своя брат във Виен, Югоизточна Франция.(мале-мале! Този Ал-кайда има бая дългички ръчички щом и до "частицата бог" бърза да се добере! Жалко, че само се предполага! Щях да му стисна лично ръката за проявяваната любознателност. б.м.)
Мотив за задържането на учения е информация, според която той е в близки отношения с членове на Ислямския Магреб в Ал-Кайда. Според данни на френския вестник „Figaro" арестуваният е 32-годишен френски гражданин е от алжирски произход. Той е поддържал тесни контакти с терористите. Заедно са обсъждали възможни нападения във Франция. (това пак ли са само предположения??? б.м.)Изданието допълва, че след извършения обиск в дома на мъжа, са иззети два компютъра, които съдържат информация за контактите му с Ал-Кайда (хора бързо трийте всякаква информация от компютрите си, че българското ФБР ако ни набара, лошо ни се пише. Ще вземат и нас да ни изтипосат пред важните медии по света! А колко кофи с мастило ще се изпишат, направо не е за вярване! И защо ли им изземват компютрите, след като дистанционно е достъпно, копирането на цялата информация, при това в реално време. Май наистина е време полиция и хакери да си стиснат ръцете! Налага се.б.м.).

Борисов обеща $1 млрд. на общините
При добри проекти на общините очаквам Световната банка да отпусне 1 млрд. долара на страната ни. (ето го и завоалираното бъдеще време на премиера ни! Изразеното какво време е? б.м.)
Това заяви премиерът Бойко Борисов пред участниците в Шестата годишна среща на Националното сдружение на общините в България, която се провежда в Сандански.
По думите му това е още една от антикризисните мерки на правителството, които ще помогнат страната по-бързо да излезе от кризата. Трябва да се обединим и заедно да излезем от кризата, посочи Борисов. Искайте, за да получите. (бързам да си поискам веднагически! На първо време поне 1000 евро заплата, за да не гладувам и студувам до края на годината, за другата отново ще се пазарим и делово договаряме. На второ място ... работа, подходяща на кфалификацията ми, ама чистачка не ща определено! На трето, при осиуряване на първите две - парички, може и заемче за една нова количка, я Ровърче, я Крайслерче ... . Спирам до тук, защото надявам се ще има и други граждански "проекти-искания", където също ще трябва да се дава. б.м.)На ваша страна съм, обърна се още премиерът към кметовете.
По време на годишния форум в Сандански беше подписано споразумение между правителството и НСОРБ, което очертава приоритетите на сътрудничество.
Сред тях са продължаване на процеса на децентрализация във финансирането и управлението, ефективното използване на еврофондовете за изграждане на съвременна общинска инфраструктура, прозрачност и добро управление, както и допълване на централните и местните политики за развитие на човешкия капитал в България.

Кипър ни помага за връщане на пари от еврофондовете
Кипър ще окаже помощ на България за деблокиране на средствата от европейските фондове, за да бъде даден тласък на развитието на българската икономика.
Това стана ясно след среща на българския президент Георги Първанов с кипърския му колега Димитрис Христофиас. Държавният глава е на официална двудневна визита в Република Кипър.
В присъствието на двамата президенти беше подписана „Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между Правителството на Република България и Правителството на Република Кипър за периода 2009 - 2011 г.". (ясно. Източването на новите еврофондове ще бъде по описаните трасета. А понеже икономика почти нямаме,освен ишлеме-шивачество, по малко производство на винце, орязване на горски масиви и тук таме някое и друго гюмче млекце, комай за друго силите ни не ни стигат, значи еврата ще се тъпчат в джобчетата на познатите ни днешни олигарси, нови (олигарсчета)няма да има смелост да се произвеждат и афишират. И всичко това с братската помощ на ... Кипър, няма майтап. О Мохамед, о Алах, о Господи, о Дяволе закриляйте ни б.м.)
Президентът Първанов посочи, че намира за важна подкрепата, която двете страни си оказват в рамките на международните институции.
България има амбицията да продължи да бъде фактор на стабилност в Югоизточна Европа, заяви българският държавен глава и подчерта, че страната ни има много добри отношения с всички свои съседи.
По време на срещата Първанов благодари на колегата си Христофиас за положителното отношение към нашите сънародници (50-тина души ресторантьорски и хотелски персонал обикновено, обслужващ предимно акостиралите там американски войници, които между впрочем били много галантни и големи купонджии! б.м.), които живеят и работят в Кипър.Двамата президенти размениха мнения във връзка с усилията за разрешаване т.нар. „кипърски въпрос".
Подкрепяме усилията на кипърската държава за бързо и справедливо разрешаване на този въпрос. Подкрепяме идеята за двузонална федерация и това е позиция на всички български институции, посочи Георги Първанов.
В отговор Димитрис Христофиас благодари на своя колега за подкрепата от страна на българската държава.
По-късно през деня държавните глави ще участват в откриването на кипърско-български бизнес-форум.
Първанов ще се срещне с председателя на парламента на Република Кипър Мариос Гароян и с кмета на Никозия Елени Мавру.
През втория ден от посещението президентът на България ще се срещне с Негово Блаженство архиепископ Хрисостомос ІІ и епископа на Пафос Негово Високопреосвещенство Георгиос, както и с представители на българската общност в Кипър.( Е, приятно му изкарване! б.м.)

Проверяват за конфликт на интереси всички зам.-областни
Министър-председателят Бойко Борисов възложи проверка, която да установи дали всички назначени заместник-министри, областни и заместник областни управители са подали декларациите си по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
Проверката ще обхване и членове на политически кабинети. Тя е възложена на дирекция „Главен инспекторат" в Министерския съвет.
Декларациите трябва да бъдат подадени в 7-дневен срок от встъпването в длъжност. Неизпълнението на тази разпоредба се наказва с глоба от 1000 лв. до 3000 лв.(А бе, г-н Премиер, не разбрахте ли, че страната ни е като едно голямо село, за какви глоби бълнувате, какви конфликти на интереси се въртят в главата Ви? Не знаете ли, че интереса клати феса? От Луната ли падате? Ако започнете нормално да си отговаряте, айде няма да Ви подсказвам ... Действай те! теб.м.)

С филм за Моцарт започва Киномания 2009
За 23-ти път Националният дворец на културата предлага на българските зрители 3 седмици от най-новото, най-интересното и най-коментираното в световното кино.
За първи път в предстоящото издание на филмовата панорама ще има отделни секции с детски кинофилми, късометражно кино от цял свят и подбрани шедьоври, събрали в едно театралната и киносцена.
Киномания 2009 а започва на 13-ти ноември, в зала 1 на НДК с българската премиера на най-новия филм на режисьора Карлос Саура - „Аз, Дон Жуан".
Карлос Саура, който неведнъж е доказвал, че умее да създава шедьоври от двете изкуства (музика и кино) в едно, този път се осмелява да надникне в творческите източници на Моцартовите работи и да създаде филм, изпълнен с драматизъм и преклонение пред операта.
Светът на един от най-харесваните световни композитори е красиво пресъздаден в изтънчен разказ, проследяващ раждането и съдбата на една от най-известните му опери - "Дон Жуан". В центъра на историята, обаче не е великия композитор, а неговия либретист Лоренцо да Понте, работил с маестрото в може би най-добрите му опери - "Сватбата на Фигаро", „Така правят всички" и "Дон Жуан".
НДК в сътрудничество с София Мюзик Ентeрпрайсис, организират прожекции по повод концерта на Силви Вартан, който ше се състои на 28 октомври от 20.00 часа в Зала 1.
„Търсете идола" включва едни от най-популярните песни на Силви Вартан, сред които и „Тази вечер аз съм хубава", позната от българските кавър версии на Богдана Карадочева и Дони и Нети.
„Търсете идола" е комедия за мъж, принуден от приятелката си да открадне скъпо бижу. За да се спаси от преследвачите си, той скрива бижуто в китара, след което се разколебава и решава да върне откраднатото.
Проблемът е, че китарата със скритото бижу се оказва собственост на няколко музиканти...
Продажбата на билети за филма, с който се открива 23-тото издание на Киномания „Аз, Дон Жуан", както и за всички филми от програмата на панорамата започва на 30.10.2009 г. в билетния център на НДК.
Цените на билетите са 8 и 10 лева, както и специално намаление за ученици и пенсионери на цена от 6 лева.
Всички филми от програмата на Киномания 2009 могат да се видят в кината: Зала 1, Люмиер, Дом на киното, Одеон.


ПО КОРИТАРОВ

Центърът за правата на човека „Мемориал“ попадна под ударите на авторитарното правителство на министър-председателя,
национален лидер и бивш полковник от КГБ Владимир Путин. За овладяване на организациите на гражданското общество всички средства са добри: в крайна сметка работата на тези асоциации „развалят имиджа на страната“, което означава, че те са, според официалната версия, „враговете на родината“ и искат да унищожат Светата Русия.
Малкото политически опозиционери, които, според Владимир Путин, „са чакали на чуждестранните посолства“, бяха систематично атакувани, пише „Нувел обсерватьор“.
Нарушенията на човешките права? За такива неща в Русия не се говори. Владимир Путин предпочита всяка година с шампанско да чества рождения ден на ЧК, в учебниците е реабилитиран Сталин, а „Големият терор“ е оправдан от успехите на индустриализацията; архивните данни за репресиите са затворени, на армията е върнат червения флаг, а Русия получи преработен съветския химн, се казва в статията.
Откакто дойде на власт Владимир Путин, две дузини журналисти, включително и един американец, са „мистериозно“ убити. А двете последни жертви на мъчения, публично разказали за тях, са безследно изчезнали .
Ахмед Гисаев идва на работа в „Мемориал“ за да може мъченията, на които той е подложен през 2003 г., да не останат ненаказани. Този гражданин на Русия от чеченски произход, изпитва на собствен гръб това, което Никола Саркози, толкова много пъти споменавайки по време на предизборната си кампания „дипломацията на ценностите „, нарече „руска специфика в областта на човешките права“. Както авторът отбелязва, за газ, нефт, обещаващ пазар на Русия и на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН има такива аргументи, чиято „ценност“ е неизвестна.
Ахмед разказва на автора на статията, че през 2003 г. е отвлечен от хора от полицията и ФСБ и тежко изтезаван 15 дни, като е освободен едва след като семейството му плаща откуп. Според него мъчителите му са говорили на руски без акцент, противно на широко разпространената версия, че всички бруталности, от които Москва енергично се опитва да се дистанцира, са изключително от проруското чеченско правителство, ръководено от страховития президент Рамзан Кадиров. Тази версия отразява печата, това налага в чужбина руската литература, изобразяваща чеченците като „диваци“, които се избиват помежду си, пише авторът.
Гисаев е убеден, че такива „решения, не се вземат в Чечня, а в Москва“. След освобождаването си той се обръща към Европейския съд по правата на човека. Но дори и ако му платят няколко хиляди евро, ужасите няма да спрат, смята изданието.
След всичко това руснаците казали, според Гиса, че арестуването му е просто „грешка“. Жертвата на една от тези „грешки“ беше през ноември 2007 г. и сегашният ръководител на „Мемориал“ – Олег Орлов. Той и двама други журналисти, които пристигат в Назран за демонстрация срещу изчезванията, мъченията и екзекуциите, посред нощ са измъкнати от леглото от мъже в камуфлажни дрехи, които говорят руски без акцент, бити, отвлечени и хвърлени голи върху снега на полето. Предупреждението за тях било: „Следващият път ще бъде по-лошо“.
Източник: Le Nouvel Observateur


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Красота в Грозни
от
Иво Инджев
Когато узнах, че Грозни ще става столица на красотата ( като приюти модно ревю по мюсюлмански вкус), си помислих: бедни ми Достоевски! Красотата щяла да спаси света?!
Грозни = красота!
Идва ми повечко. Политковская, една от онези редки, но ярки птици на съпротивата в резервата на руския деспотизъм в самата Русия, беше убита в Москва на 7 октомври преди три години.
Тясна специалност на широко скроената Политковская беше изобличаването на бруталните практики на руския милитаризъм, благодарение на които Чечня беше „вразумена”.
Политковская си позволяваше да се изправи в защита на малките хора в Чечня, мачкани от репресивната машина на великата й родина (начело с вожда Путин). И плати с живота си за тази волност на духа.
Дано красотата, макар и с фредеже, да спаси Грозни.
Преди 10 години възходът на Путин започна именно от Грозни. Или по – точно: от смазващата бомбардировка, която превърна в руини половин милионната столица на Чечня ( погребвайки поравно руснаци и чеченци сред цивилното население).
Съветът на Европа, ЕС , както и САЩ осъдиха тогава действията на Путин, които обаче го направиха популярен в очите на повечето му сънародници.
Десет години по – късно се задава дефиле на мюсюлманската мода в Грозни.
Красота в Грозни!


ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ


ХВРЪКНА ГЛАВАТА НА ШЕФА НА АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА
До момента не са ясни причините, поради които Даниела Митева, наскоро превърнала се в мишена на Яне Янев и компания, се прости с поста си
Новата власт продължава да реже глави на заемащите високи постове в държавата. В петък в поредната жертва на правителствената метла се превърна изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Министерството на правосъдието до момента не е оповестило мотивите, с които отстранява Митева от длъжността й.
Ясно е обаче кои ще я замести до избора на нов шеф. Това е досегашният й заместник Анастас Георгиев. Той е бивш регионален директор на агенцията в Русе и преподавател по право в университета на крайдунавския град.Уволнената Митева и до днес подопечната й институция неотдавана попаднаха на мушката на партията - неуморен радетел за ред, законност и справедливост, начело с Яне Янев. В средата на юли лидерът на формацията, неговият заместник Димитър Абаджиев и юристи от екипа на РЗС сигнализираха за нарушения, които създавали "редица проблеми с опазването на правото на собственост на българските граждани".
Сред тях са нередности в новата информационна система на Агенцията по впизванията "Икар", която по думите на нотариус Филипов не отговаря на действащото законодателство.В използвания от институцията софтуер имало преструктуриране на информация от старата система, което водело до дублиране на сигнатури по съществуващите вече книги за вписвания за периода до 26 януари 2009 г., когато в употреба влиза новия програмен продукт. Липсвали и някои книги за вписвания - книга "Заличавания", "Откази" и др."Има и редица пропуски при издаването на достоверни удостоверения за тежести", заяви пред медиите нотариус Филипов.От РЗС подчертаха, че информационната система на Агенцията по вписвания позволявала на хакери да си правят шеги. Като пример в подкрепа на думите си, представители на партията показахасправка за имот, в която в графа "Описание" е записано "Свободна съм за обяд".
В други документи от този вид пишело "Нали знаеш колко ми дължиш!" или "След като те вписах неправомерно, издължи се!"
Димитър Абаджиев определи Агенцията по вписванията като средство, чрез което "имотната мафия придобива голямо влияние". Той каза още, че неуредиците в институцията са поредното доказателство за това, че през последните години Министерството на правосъдието се е занимавало само с "уреждането на лични интереси на малка група от хора".Абаджиев обвини екс-министъра Миглена Тачева, че не е спазила обещанието си да даде на прокуратурата ръководството на агенцията още, когато е заела висшия пост. За проблемите в агенцията РЗС били информирани от съдии по вписванията в Софийския районен съд, от служители на самата агенция, нотариуси и потърпевши граждани.Според партията на Янев дори решението за безвъзмездно предоставяне на нова сграда на Агенцията по вписванията, взето от Министерския съвет още миналата година, нарушава Конституцията и някои от законите на България. Представителите на партията разкритикуваха и начина, по който архивът на агенцията е бил преместен от сградата на нотариата в центъра на София до новите офиси."Цялата документация беше изнесена в найлонови торби без да са спазени съществуващите изисквания за подобно преместване и без контрол от страна на съдиите по вписванията", категоричен бе Абаджиев. Той обясни тези действия с преследването на корпоративни икономически интереси.Юристът Димитър Чукарски пък описа няколко случая на сключване на договори между агенцията и външни фирми за предоставяне на излишни услуги. Сред тях са контрактът за осъществяване на правна помощ по проект за създаване на имотен регистър, сключен въпреки факта, че по принцип Агенцията по вписванията има собствен отдел за административно и правно обслужване. На помощния екип се плащало с парите на българските данъкоплатци. Агенцията обаче пренебрегнала този факт и обявила обществена поръчка, спечелена от адвокатско дружество, което получава по над 14 хиляди лева месечно. Договорът за техническа поддръжка на информационната система пък бил подписан в противоречие със Закона за обществените поръчки.
Той е сключен като допълнително споразумение с фирма "Грама Системс" ООД към вече съществуващ контракт от 2008 г. Предметите на двата договора обаче били коренно различни, обясни Чукарски.Минути, след като изслуша всички обвинения на РЗС, бившият вече изпълнителен директор на агенцията Даниела Митева категорично ги отхвърли. Тя заяви, че информационната система "Икар" функционира безупречно и всички данни от използвания по-рано програмен продукт са мигрирани съвсем коректно в новия софтуер."Системите на търговския и имотния регистри, използвани в България, бяха оценени като най-добре работещите в Европа и в света както от Вашингтон, така и от Брюксел", заяви в своя защита Митева.Тя призна, че е била обект на разследване от страна на прокуратурата, с което опроверга твърдението на РЗС, че правосъдния министър Тачева не се е обърнала към държавното обвинение за проверка на дейността на ръководството на агенцията. "Има прокурорско разпореждане, с което са прекратени производствата срещу мен", открито обяви Митева.Тя декларира, че подчинените й са ”най-добре работещата администрация у нас” и нямало да позволи да бъдат хулени.Дали именно неуредиците, оповестени публично от РЗС, са довели до уволнението на Митева, предстои да стане ясно от очакваната официална позиция на правосъдното министерство. Засега сигурно е, че дори да има ”най-добре работещата администрация у нас”, Агенцията по вписванията не се е радвала на най-доброто управление. Поне според вижданията на кабинета ”Борисов”…

ГРАЖДАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ИСКА ОГРАНИЧАВАНЕ ПРАВОМОЩИЯТА НА МВР
Съкращения в администрацията, публичност на бюджета и дейностите и прекратяване на издръжката на ведомствените почивни бази са само част от предложенията на неправителствената организация “Справедливост”
Задълженията по организирането на дейността на екипите от противопожарната охрана да се прехвърлят от Министерството на вътрешните работи към общините. Това поискаха публично в сряда членовете на неправителствената организация Гражданска инициатива ”Справедливост”. Оттам настояват още за ограничаване функциите на МВР до планиране и координация при бедствено положение. Активистите препоръчаха на правителството да изготви и внесе предложения за промени в Закона за класифицираната информация,
които да предвиждат предоставяне на изчерпателни данни за бюджета, структурата, дейностите и личния състав на вътрешното ведомство. Това щяло да гарантира гражданския контрол върху работата на министерството.
От ГИ „Справедливост” искат още децентрализация и деконцентрация на правомощията вътре в самото МВР, като в същото време бъде предоставена необходимата автономност на отделните служби. Съкращенията на администрацията с 15%, прекратяването на издръжката на ведомствените почивни бази, редуцирането броя на институтите и учебно-приложните дейности, както и отказа от несвойствени функции в сферата на здравеопазването също са сред предложенията за радикална реформа в системата на МВР.Основната функция на министерството трябва да бъде защита на правата и сигурността на гражданите и обществения ред,
отбелязват членовете на неправителствената организация.”Липсата на категорична ценностна база от страна на правителството води до обществено-психологически регрес в сферата на защитата на правата на човека”, категоричен бе председателят на ГИ ”Справедливост” Иван Груйкин.Критиките и предложенията на активистите по отношение функциите на вътрешното ведомство идват броени дни преди кабинетът да внесе идеите си за изменения в Закона за МВР в пленарна зала.Междувременно в сряда правителството направи своеобразен подарък на МВР, с цел да улесни изпълнението на задълженията на България по наблюдението и охраната на външните граници на Европейския съюз. Управлението на част от имот - публична държавна собственост бе отнето от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и предоставено на МВР. Теренът с площ 52 дка се намира в района на летищния комплекс в София. Върху него ще бъде изградена авиобаза за вертолети.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ СЪБУЖДА ПРИЗРАКА НА ПОЛИЦЕЙСКИЯ BIG BROTHER
ДОТИ ще получи и официално достъп да следи трафика на мобилните и интернет операторите. Гражданското общество ще бъде изложено на опасността от полицейски произвол
Под благородния предлог за борба с телефонните измами вътрешният министър Цветан Цветанов възнамерява да отново да вкара скандални предложения за засилване на полицейското подслушване над гражданското общество. Призракът на „Big Brother” (Големия брат) отново се появи в парламента.
„Полицията не e ефективна при разкриването на телефонните измами”, призна от парламентарната трибуна в отговор на депутатски въпрос Цветан Цветанов. Той оправда неспособността на МВР да се справи с тези престъпления със законови пречки, които не позволяват достатъчно бърз достъп до разпечатки от разговорите от стационарни и мобилни телефони.
Телефонните измамници са много изобретателни с тренирани психологически умения, които по време на разговора се ориентират за личността на жертвата. Те често сменят сценариите, обобщи вътрешният министър. Междувременно стана известно, че в Разградско измамници са се опитали да измъкнат пари с мотива за сбиване между деца, завършило със смъртен случай. За щастие родителите отишли до полицията, за да проверят за детето си, без да дочакат срещата с мошениците.
Още в самото начало на мандата си като вътрешен министър Цветанов призова за промени в Закона за електронните съобщения. С тях се разрешава на служба ДОТИ да вади телефонни разпечатки на проследявани лица, а не както е сега да се чака до месец - два. В момента службата също може незаконно да подслушва, защото разполага с терминал, през който минава целият трафик.
Как полицаите искаха да подслушват телефоните. През последната половин година МВР на пет пъти се опита да прокара през парламента закон, който да позволи да специалните й служби да следят телефонията и интернет трафика в България без разрешение от съдия.
През ноември миналата година Върховният административен съд (ВАС) отмени като противоконституционна наредбата, с която под обтекаемата формулировка „за нуждите на оперативно-издирвателната дейност" вътрешното министерство можеше да взима информацията и то с определяния като „пасивен достъп до сървърите чрез компютърен терминал”, като така не се налагаше дори да изпраща искане до мобилните и интернет операторите.
През февруари парламентът пък отхвърли искането на спецслужбите сред законите, по които ще се събират данните, да се впише и законът за МВР,като така отново щеше да се преодолее изискването информацията да се получава след разрешение на съдия и за посочване на основателни мотиви за искането. След дълги дискусии депутатите отхвърлиха и този опит за безпроблемно следене и решиха данните да се получават само за разкриване на тежки престъпления и да има разрешение на съдия.
Двайсетина дни по-късно МВР инициира изменения в Закона за електронните съобщения и чрез депутати от БСП, ДПС и независими ги внесе в парламента. Промените отново предвиждат пасивен достъп чрез интерфейс до информацията и пак за отхвърлените от ВАС нужди на „оперативно-издирвателната дейност". Промените предизвикаха сериозни спорове в предишния парламент. Предложенията бяха отхвърлени от комисиите по транспорт, вътрешен ред и интеграция. Въпреки това скандалните изменения бяха внесени в пленарна зала, за да приключат безславно своето пътуване с края на предишния парламент.


ДОГАН ПАК ОГЛАВИ КЛАСАЦИЯТА НА НЕПОСЛУШНИТЕ ДЕПУТАТИ
След лидера на ДПС в непрестижната класация се нареждат съпартиецът му Делян Пеевски с пет и екс-премиерът Сергей Станишев с четири неизвинени отсъствия
За трети пореден месец лидерът на ДПС Ахмед Доган отбелязва най-много неизвинени отсъствия от парламентарни заседания, сочат данните на интернет страницата на Народното събрание. През септември Соколът не се е появил нито веднъж в пленарната зала и отново ще се прости с една част от заплатата си, за да покрие глобите, налагани на депутатите за нередовно явяване на работа.Освен Доган, без уважителна причина през изминалия месец кратки почивки са си дали още 31 народни представители. Повечето от тях са членове на ”Коалиция за България” – 13.Бившият премиер Сергей Станишев и екс-регионалният министър Асен Гагаузов се нареждат сред най-нередовните избраници със съответно 4 и 3 отсъствия.
Следват ги Евгений Узунов с две отсъствия и Георги Петърнейчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Евгений Желев, Ивелин Николов, Мая Манолова, Петър Димитров, Румен Овчаров и Янаки Стоилов – с по една липса.По примера на лидера на своята партия, Делян Пеевски от ДПС също често е пренебрегвал служебните си задължения. Той им цели 5 неоправдани отсъствия от пленарна зала. Съпартийците му Емел Етем и Емил Иванов пък са натрупали по две черни точки.
Наполовина по-малко имат Гюнай Сефер, Дурхан Мустафа, Ердоан Ахмедов, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Касим Дал, Митхат Метин и Петя Раева.Два пъти по-малко от задължителното прага на парламента е прекрачил и лидерът на ”Атака” Волен Сидеров. Сред членовете на националистическата партия, макар и с по-скромен ”негатив” от по едно отсъствие, в ”черния списък” фигурират и Камен Петков и Стоян Иванов. Водач в листата на ”непослушниците” от управляващата политическа сила ГЕРБ е Валентин Микев. Той си е позволил да пропусне работна сесия два пъти през месец септември. Следва го колегата му Анастас Анастасов, чието кресло е останало празно само веднъж за изминалите 30 дни.
Радетелите за безкомпромисна дисциплина в обществото – партия ”Ред, законност и справедливост” (РЗС) също се оказват не дотам примерни в изпълнението на служебните си задължения. Техният председател Яне Янев е пропуснал едно заседание на парламента, а Димитър Чукарски – две.Според новия Правилник за работата на Народното събрание имената на депутатите, които са решили да вземат нерегламентирана почивка, стават публично достояние след изтичането на всеки месец. Прегрешилите понасят определени санкции. Това е една от мерките, които новите управляващи въведоха с цел затягане на дисциплината в парламента.

ЕМНАХА ДЯНКОВ, ЧЕ СМЯТА БЮДЖЕТА НА ОКО
Министърът на финансите експериментира върху нервите на българите и непрекъснато генерира идеи за ръст на данъчното бреме, заяви бившият премиер Сергей Станишев. Според БСП държавните разходи за следващата година били разпределени некомпетентно
Няколкото вече ясни намерения на правителството на ГЕРБ за евентуалното повишаване на приходите в хазната през следващата година получиха критики не само от страна на лявата БСП, която логично е против ръста на всякакви данъци, но и от сините редици, които са по-скоро партньори на управляващото мнозинство.
Първо БСП обвини кабинета, че параметрите, които се залагат в бюджета за следващата година излъчват противоречиви, непоследователни и вредни за икономиката сигнали, след това, че бюджетът се готви на тъмно и без публично обсъждане, а накрая – че е некомпетентен и сметките в него са сгрешени.
„Министърът на финансите ежедневно експериментира върху нервите на българите и непрекъснато генерира идеи за ръст на данъчно бреме – акциите на цигарите, алкохола и оттам скок на цените на стоките”, посочи бившият премиер Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в парламента. Той призова депутатите от ГЕРБ да спрат да използват Народното събрание като инструмент за прокарването на корпоративни интереси и да се обърнат към реалните проблеми на хората и да работят за тях.
По този повод съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска от управляващите да разкрият цялата истина за наследството, което са получили от Тройната коалиция. Костов призова Симеон Дянков да огласи прогнозите си за изпълнението на бюджета за следващата година:
„Излезте и кажете, защото започват атаките, които ще бъдат все по-силни. Излезте и им кажете, да не казвам аз, защото аз знам какво ще се случи”.
Най-критикуваните намерения на Симеон Дянков са тези за рязко повишаване на акцизите върху цигарите и алкохола, с които той разчита да осигури допълнителни приходи от съответно 130 млн. и 60 млн. лева. Намеренията са тези пари да бъдат насочени към здравния сектор, но засега опозицията има право, че идеите за реформата в системата остават по-скоро хаотични и неясни.
Бившият заместник финансов министър Георги Кадиев от БСП обаче разкритикува доста сериозно сметките на финансовото ведомство. Първо, не е вярно твърдението на Симеон Дянков, че няма акциз върху бирата, и второ, няма как с 15% върху акциза на спиртните напитки да се съберат 60 млн. лева, изчисли Кадиев пред агенция „Фокус”.
„Акциз на бирата има и трябва да се мисли за политиката на министерството там - увеличава ли този акциз или не, защото и там има капацитет за увеличение, обясни финансистът. Той изчисли, че приходите от акциза върху алкохола през тази година ще са около 98-100 млн. лева, което означава, че планираното увеличение ще донесе около 15 млн. лева допълнително. Затова според Кадиев Дянков трябва да излезе и да обясни откъде според него ще дойдат останалите 45 млн. лева приходите от този акциз.
Според Кадиев и другата сметка за приходите от увеличението на приходите от акциза върху цигарите няма да излезе така, както е обявена: „Винаги, когато смятате някакво допълнително увеличение, вие задължително във формулата влагате и намаляване на потреблението”. Министерство на финансите е заложило 20% намаляване на потреблението и с увеличаване на ставката с около 50% и очаква да събере около 220 млн. лева по това перо, като акцизът става 76 евро на 1000 къса цигари. Финансистът от БСП обаче смята, че първият удар по приходите ще е презапасяването на търговците със стока на старите цени още в края на годината, а вторият – увеличението на контрабандата. Прогнозата на финансовото министерство за следващата година е намаление на БВП с нови 2%, от което следва в бюджетът да постъпят по-малко приходи от досега събираните данъци, които принципно няма да се увеличават. Като приоритети са изведени реформата в здравеопазването и образованието, но и двата сектора ще получат по-малко пари в сравнение с предвидените за тази година – изчислено е като процент от БВП разходите да не се намаляват, но при свиването на икономиката, логично парите ще са по-малко.
Единствено увеличение се планира за социалния сектор – планирани са 1,3 млрд. лева повече за осигуряване на пенсионната система и социалните плащания, както обяви Дянков.
Освен допълнителните приходи от акцизи и намаляването на нелегалния внос, който трябва да се случи след реформата в митническата администрация, Данков премахва и всички въведени от Тройната коалиция данъчни преференции (виж текста за промените в данъчните закони). Колко допълнително могат да се съберат по това перо засега също е трудно да се каже, но отсега е ясно, че ще предизвикат доста по-широко недоволство отвъд вратите на парламента.
Агенцията за следприватизационен контрол не е работила. По време на правителството на Сергей Станишев Агенцията за следприватизационен контрол почти не е работила, обяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът Симеон Дянков по повод въпрос от депутата от Атака Павел Шопов. Натрупаните вземания в полза на държавата вече са за 800 млн. лева, а от създаването на агенцията през 2002 г. до края на 2008 г. тя е успяла да събере общо 110 млн. лева, посочи финансовият министър.
Преди месец от ръководството на АСК се оплакаха пред парламентарната комисия по икономическа политика, че по много от сделките липсват гаранции и обезпечения при неизпълнение на поетите от предприятията ангажименти. Това, заедно с тромавите съдебни процедури, връзва ръцете на агенцията. До края на тази година ведомството ще събере около 20 млн. лева от начислени неустойки и глоби.

ДЯНКОВ: НАПУСКАМЕ „ДОЛНИЯ” СВЯТ
Финансовият министър Симеон Дянков стои твърдо зад искането за драстичен скок на акзица върху цигарите и увеличаване на акциза върху алкохола, за който ЕС няма изисквания към нас
С увеличението на акцизите на цигарите и алкохола България заявява стремежа си да бъде средна държава, заяви финансовият министър. Бюджетът за следващата година ще е консервативен и балансиран с опция за увеличение на държавните разходи
С увеличението на акцизите върху цигарите и алкохола България ще покаже стремежа си да бъде средна, а не долна държава, мотивира предложението си финансовият министър Симеон Дянков при представянето на основните параметри в бюджета за следващата година. В него е заложено 15% увеличение на акциза върху спиртните напитки и около 40% на този върху цигарите. Намерението е от 1 януари акцизът върху цигарите да стане 76 евро за 1000 къса вместо исканите от ЕС около 64 евро. Средните нива на данъка в ЕС са около 100 евро на 1000 къса, а в сравнимите с България държави – около 80 евро, посочи Симеон Дянков. С по-голямото увеличение на акциза показваме, че не искаме да сме минимална страна и да сме в минималните нива, обясни позицията си финансовият министър. На срещуположната теза е икономическият министър Трайчо Трайков, но след гласуването от Министерски съвет през следващата седмица, крайната дума по конкретните параметри в бюджета ще има парламентът. Законът за бюджета ще бъде внесен за обсъждане от депутатите в края на този месец.
По повод предложението от браншовите организации на производителите и вносителите на спиртни напитки увеличение на акциза върху бирата, финансовият министър заяви, че по този въпрос ще са необходими повече разговори, но не е добра идея във време на криза да се въвеждат нови данъци – в момента за виното и бирата не се плаща акциз.
Нито един от данъците няма да се увеличи през следващата година.
Пенсиите ще останат на сегашните си нива до 15 юни. В зависимост от това как ще се развие икономиката и какви ще са приходите, след средата на следваща година ще може да се коментира евентуално ново увеличение на пенсиите. В номинално изражение се предвижда отпускането на 1,35 млрд. лева над сумата, дадена през тази година.
Основните допускания за бюджет 2010 са направени при балансиран бюджет, каза министърът на финансите. През следващата година е заложен спад на икономиката с около 2%, което е по-оптимистично от прогнозата на Международния валутен фонд за намаляване на БВП с още 2,5 на сто през 2010 г.
Правителството иска да покаже твърдо, че България държи на валутния борд и че дава сериозна заявка за влизане в еврозоната. Едното от нещата, които са необходими за присъединяване към механизма ERM ІІ, е да има бюджет за 2010 г. и конвергентна програма на съответната страна, което се прави до края на ноември, обясни Симеон Дянков. През тази година ЕС е удължил срока за конвергентните програми до края на януари заради наличието на свръхдефицити в много от държавите членки. Финансовият министър е категоричен, че бюджетът на България няма и няма да има свръхдефицит. Вероятно пълната документация за кандидатстване за чакалнята на еврозоната ще бъде подадена до края на януари.
В бюджет 2010 г. също ще бъде предвиден буфер от 10 % за разходите на отделните министерства. Ако няма промяна в икономическата ситуация, бюджетът ще бъде какъвто е приет, без промяна. Ако към средата на годината се забележат признаци за излизане от кризата и приходите в Националната агенция за приходите се увеличат, ще може да бъдат увеличени и част от държавните разходи.
Приоритетите на държавата ще бъдат образованието, здравеопазването и спорта. Инфраструктурните проекти ще бъдат осъществявани основно с европейски средства.
Надеждите са, че ако вносът се увеличи, това ще доведе до увеличаване и на постъпленията от ДДС, с което държавата ще може да финансира някои от по-важните програми в първостепенните министерства.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: БОЙКО БОРИСОВ Е PR-ПРЕМИЕР
Предстоящата среща на министър-председателят със Спаска Митрова в Сандански показва, че той се грижи за имиджа си, вместо да защитава правата на българските граждани в чужбина, без да се съобразява с външни обстоятелства, твърди журналистът и бивш посланик

Г-н Енчев, какъв е Вашият коментар по въпроса с освобождаването на Спаска Митрова от македонския затвор в Идризово?
Освобождаването на Спаска Митрова е първия голям провал на външното министерство на партия ГЕРБ, защото още от самото начало на конфликта премиерът Борисов беше предупреждаван, че дефанзивният подход, предприет от МВнР, ще доведе именно до този резултат – излежаване на почти цялата присъда от страна на Митрова, само защото тя е българска гражданска и има смелостта да изрази своето българско самосъзнание. Министър-председателят обаче не само не се вслуша в тези препоръки, а предприе така наречената "тиха дипломация", която, както той самият призна вчера, не е довела до нищо. Въпросната "тиха дипломация" се състоеше в телефонни разговори между Борисов и македонския му колега Груевски и два телефонни разговора на президента Първанов с държавния глава на Македония Георге Иванов. Кое е сбърканото в тази схема? В последните 20 години отношенията между България и Македония винаги са били поставени в сянката на българската пасивност и скопската активност. От личен опит с работата с македонски дипломати мога да кажа, че когато става дума за такива спорни въпроси, те разбират само от езика на дипломатическата сила. Това най-добре го знае заместник-министърът Марин Райков, с когото съм работил – аз като посланик в Хърватия, той – като зам.-министър в екипа на Надежда Михайлова. В този период, когато възникваха деликатни въпроси в българо-македонските отношения, ние двамата бяхме възприели по-офанзивния подход – изпреварващи удари по македонизма, незабавна реакция на македонски провокации, независимо от това дали те се случваха на територията на самата Македония или в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и другите бивши югославски републики. Тогава имаше стратегия за много остро противопоставяне на македонизма.
В началото на случая ”Спаска Митрова” посъветвах публично в рамките на моето предаване премиера Борисов и външния министър Желева да възприемат един единствен подход – ”или освобождавате Спаска Митрова, или България официално ще възрази срещу официалното ви членство в НАТО и ЕС”. Защото, след като Македония води такава антибългарска политика, когато не е член на тези две организации, представяте ли си в какво положение ще бъдем поставени, ако бъде приета в тях.В този смисъл политиката на Гърция е много далновидна. Още преди 20 години тя осъзна, че ако македонистите не бъдат дисциплинирани още в навечерието на тяхното членство в двете важни и авторитетни организации, Гърция ще има сериозни проблеми при влизането на Македония в НАТО и Евросъюза. Такива България вече има. В този смисъл, отказът на премиера Борисов да възприеме офанзивния дипломатически подход доведе до този резултат в случая на Митрова.
Нека да отбележа и нещо друго много важно – в македонски затвори, по признанието на професор Божидар Димитров, се намират поне още трима български граждани с подобни присъди. Един от тях е Мирослав Ризински, чието дело е още по-ярко доказателство на антибългарската политика на Скопие.
За да обобщя казаното дотук, ще отбележа, че в казуса ”Спаска Митрова” става дума за стратегическа грешка на външно-политическия екип на министър-председателя Борисов, която обаче за съжаление е следствие от пасивността на самия него. Той се съобразява повече с американската политика по отношение на Македония и по-малко – с европейската. Вашингтон, и по времето на Буш, и сега при Обама, е за безрезервна подкрепа на македонското членство в НАТО и ЕС. Съюзът обаче смята, че западната ни съседка първо трябва да изпълни ред изисквания, както по отношение защитата правата на човека, така и що се отнася до двустранните отношения на Скопие.
Как си обяснявате тази пасивност на българските власти по случая ”Спаска Митрова” и, ако действително както казвате зам.-министър Райков е наясно с отношенията между България и Македония, защо поне той не реагира по-адекватно?
Ще бъда безпощадно откровен – Румяна Желева е пасивна и съветва министър-председателя по този начин първо, защото е тотално некомпетентна и второ, защото нейната главна цел е да стане еврокомисар на България. Ето защо тя смята, че не е особено удобно в този момент министерството й да има сериозни външно-политически проблеми със съседна страна. Желева е преценила, и за себе си е права, че не е добре да влиза в подобен конфликт. А що се отнася до Марин Райков, той също има лична кауза – да стане външен министър. Ето защо и той няма интерес от официализиране на подобен проблем в очите на ЕС и особено на Вашингтон. За съжаление става дума за преследване на лични интереси, заради които изработването на радикална стратегия по отношение на Македония, се забавя. Предполагам, че когато се решат тези два кадрови проблема, може би ще имаме по-избистрена външна политика.
Да разбирам ли, че отдавате присъдата на Спаска Митрова изцяло на българо-македонските отношения, а не на наказание за някакво извършено престъпление?
В юридическата практика на Македония до момента няма наложена ефективна присъда за бракоразводно дело. А що се отнася до практиката на ЕС – подобни случаи изглеждат направо смешни. Бих искал да оповестя и една информация, която изнесох снощи и в предаването си ”Дискусионно студио”. Преди около три седмици от канцеларията на държавния глава Георги Първанов официално са предупредили временно оглавяващия нашето посолство в Скопие Ангел Ангелов да не оказва никакво съдействие на бившия президент Петър Стоянов, който се ангажира с освобождаването на Спаска Митрова и проведе телефонни разговори с македонския президент. Казвам това с цялата отговорност за думите си. Това още веднъж доказва, че нашата външна политика е разкъсана от желанието да се харесаме на новите господари във Вашингтон и от вътрешно-кадрови и най-вече егоистични съображения на управниците ни.
Днес се появи информацията, че Бойко Борисов ще се срещне със Спаска Митрова в Сандански и смята да й предложи помощта на българската държава. Как ще коментирате тези действия на премиера?
Това е една демонстрация в стил "Бойко Борисов". Той трябваше да проведе тази среща преди два месеца, и то не със Спаска Митрова, а с македонския си колега Груевски. Предстоящото събитие в Сандански за сетен път ще покаже, че имаме PR-премиер, а не премиер на една независима страна, който, без да се съобразява с външни обстоятелства, защитава правата на българските граждани в чужбина и действително радува за нормални, добросъседски отношения с Република Македония, поставени на равноправна основа.
Борисов се впечатли и от изказване на американския посланик в Скопие, който преди два месеца заяви, че отношенията между България и Македония не трябва да бъдат обременявани от казуса ”Спаска Митрова”. Тогава нашите управници си свиха сармите и си затвориха устите. Това е цинизмът на новата ни външна политика, която по същество е старата.
Ако все пак приемем, че държавата има искреното желание на помогне на Спаска Митрова, в какво, според Вас, трябва да се изразява тази помощ?
Преди два часа изпратих писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което го сезирам за твърденията на Митрова, че по време на престоя си в затвора в Идризово е била склонявана към самоубийство от управителките на женското крило, както и за това, че й е била отказвана медицинска помощ през всичките 70 дни, тъй като лекарят на затвора бил в отпуск. А премиерът Борисов би трябвало да отиде до Скопие и да поиска среща с македонския си колега, за да помогне за решаването на въпроса с попечителството над дъщеричката на Спаска, тъй като все още няма издадено съдебно решение. Вместо това обаче министър-председателят си организира PR-акции, карайки жената да му дойде на крака в България

Даниела Желязкова*: Пловдив трябва да развали дружеството с Гергов - „Пълдин туринвест”. Има решение на Общината за разпределение на дивидент. Къде са парите?
Г-жо Желязкова, оказа се няма дивидент, който община Пловдив да търси от Панаира, а неразпределена нетна печалба, както обясниха кметът и заместникът му?

Дали има дивидент от Панаира, или няма, дали има някакво решение на Общото събрание, или няма - всичко това може да стане ясно, след като бъде гласувано решението, което предложих в Общинския съвет още декември 2008г. А именно, представителят на общината в Общото събрание на „Пълдин туринвест” Николай Радев (БСП) най-после да изпълни задължението си в 30 дневен срок от учредяването на дружеството да представи бизнес-план за развитието му. От него да стане ясно как тази „прекрасна” според екс-кмета Чомаков и част от съветниците, идея за възстановяване и развитие на част от къщите в Стария град, ще се случи. С какви проекти, с какви финанси, в какви срокове. Изобщо, какви ползи ще има градът от това дружество. Срокът е 30 дни.! Три години след учредяване на дружеството, такъв план не е представен. Предлагам и представителят на общината да представи протоколите от заседанията на Съвета на директорите на „Пълдин туринвест”, на които се вземат решения за промяна на капитала. Защото според устава, приет от предишния Общински съвет, право на промяна на капитала има Съветът на директорите. В резултат община Пловдив от мажоритарен собственик в това дружество със 75%, остава само с 24.98%. Като собственици и местен парламент искаме да получим информацията с какви мотиви Съветът на директорите е вземал подобни решения. И последно, да се представи протокол от Общото събрание на акционерите на „Международен панаир Пловдив” АД за разпределение на дивидента. Защото при оповестените печалби на Панаира община Пловдив би следвало през „Пълдин туринвест” да получи дивидент. Нещо повече: в решението за преструктуриране на собствеността на Панаира и участието на община Пловдив чрез „Пълдин туринвест” се казва, че всяка година се разпределя дивидент в зависимост от печалбата на дружеството и той се превежда по сметките на общината и се разходва за социални и здравни нужди. Но такава информация липсва в община Пловдив. Затова я изискваме, за да може Общинския съвет да я анализира и да вземе решение за съдбата на „Пълдин туринвест” и участието в Панаира.

Защо това предложение не влиза на сесия на Общинския съвет?

През април по мое настояване то бе изпратено до заместник кмета Александър Константинов (БСП) за комплектоване на документацията. До момента това не е извършено и предложението не е върнато в Правната комисия. С други думи – затворено е в някое чекмедеже и за него не се говори. Затова направих питане до кмета Славчо Атанасов: какви са сроковете за административно обслужване на гражданите и фирмите и защо една комплектовка на документи се бави толкова месеци. Отговорът бе повече от посредствен. Това доведе до изводът ми, че кметът отказва да търси дивиденти за Пловдив от участието в Панаира през „Пълдин туринвест”. Кметът дори не желае да говори по този въпрос.

Кметът проговори по въпроса и се оправда, че е с вързани ръце. Както в Панаира, така и в самото дружество „Пълдин туринвест”. Това било наследството от миналия мандат.

Аз не питам кой е виновен за създаване на дружеството. Всички сме наясно как се случи това. Всички са наясно, че още тогава са заложени подводните камъни и интересът на Пловдив е предаден, да не кажа продаден. Няма предпазни клаузи, които да не допускат такова драстично намаляване на дела на общината. Но г-н Славчо Атанасов е градоначалник, управленец и с екипа си трябва да вземе доброто решение. Дори ако трябва да се върви към разваляне на това публично-частно партньорство с Гергов. Иначе излиза, че е съгласен с подаряването на града на търговското дружество на Гергов!? Идеята за създаването му бе благините, което Пловдив ще получи от това участие, а аз такива благини три години по-късно не съм видяла. Нещо повече – и къщите в Стария град нямат по-различен вид от този през 2006г.

Това бе записано в предизборните програми на всички политически сили в Пловдив за местните избори ...

Включително и в тази на г-н Славчо Атанасов!

Защо тогава кметът е толкова пасивен две години от началото на мандата по темата Пловдивски панаир и участието на общината в „Пълдин туринвест”?

Това е голямата изненада. Вероятно има обяснения, но ще изчакам той да ги даде. Повече ме изненада невротичното му поведение веднага след сесията на Общинския съвет да бърза да дава пресконференция, за да обяснява как е с вързани ръце. Това трябваше да го каже в предизборната кампания и пловдивчани да не избират кмет с вързани ръце. Не ощипана госпожица, а човек, който има волята да взема решения в полза на пловдивчани. Защото сегашната му пасивност е в чужда полза, на Гергов, не на пловдивчани.

Вие сте политик, каква е политическата ви оценка, сегашният кмет на Пловдив свързан ли е с Гергов, както бе предшественика му?

Това бе „обществена тайна”. Настоящото поведение на кмета Славчо Атанасов показва, че има политически чадър над действията на Георги Гергов и представителите на БСП. Питанията ми де факто са отправени към дейноста на предишния член на Съвета на директорите на Панаира и настоящ заместник кмет от квотата на БСП Александър Константинов. Явно ВМРО и БСП не искат истината да излиза наяве. Не искат да търсят сметка за пропуснати ползи и дивиденти за община Пловдив. Иначе в кризата търсят средства за детските градини, за площадките, за озеленяване, спорт ...

Пестят от кламери за администрацията ...

Пестят от кламери, а не търсят дължимите суми от участието на общината в търговски дружества.

Само политически ли е чадърът на кмета над Гергов и БСП?

Аз го разчитам като политически, защото в Пловдив в момента на практика управлява БСП. ВМРО и БСП са коалиция и са заинтересовени тези решения да не стават публични, да не влизат в сесия на Общинския съвет. Защото в този случай дебата по темата ще ги направи достояние на всички.

А има ли финансов интерес?

Не мога да кажа в момента. Всеки мой коментар би бил оборим. Нямам доказателства, че има финансов интерес. Но факт е, че има политически чадър, за да не се допуска до сесия едно подобно рутинно решение. И то да предизвиква такава странна реакция. За мен това или показва слаби нерви, или има нещо, което трябва да се скрие. Явно има нежелание Общинският съвет да се запознае с данните на двете дружества – Панаира и „Пълдин туринвест”.

Пловдив окончателно ли загуби апортираните в „Пълдин туринвест” имоти и най-вече къщите в Стария град?

Да. Те бяха отписани от собствеността на общината и вписани в активите на публично-частното дружество. С намаляването на дела на Пловдив в „Пълдин туринвест” АД бе загубено сериозно перо, което да допринесе за развитието на града. Затова бе измислена тази сложна схема. Сега държавата се управлява от политическа сила, която получи доверие. Пловдив се управлява също от политическа сила, която получи доверие и привлече друга политическа сила да управляват заедно. Това са политическите субекти, които трябва да предпиремат следващите действия. Аз само помагам този процес да стартира.*Даниела Желязковае общински съветник от ДСБ в Пловдив и член на националното ръководство на партията.

БСП СЪВЕТНИК ИЗНУДВА ПЛОВДИВ ЗА НАД 10 МИЛИОНА
Ангел Батаклиев реши, че след година колебание точно сега е момента да си потърси „загубите”. В крайна сметка Общината май ще плати, защото има и още „нещо”.
Общинският съветник от БСП и мажоритарен собственик на „Градски транспорт” Пловдив Ангел Батаклиев е внесъл искова молба за 10 300 000 лева срещу община Пловдив. Като аргумент той посочва ... пропуснати ползи. След като Батаклиев купил общинския превозвач, се оказало, че в гаражите има 48 рейса и тролея по-малко от описаните в приватизационния договор. Милият приватизатор бил заблуден и дал част от парите си за нещо, което го имало само на хартия. Но го разбрал едва след като мандалото лопнало и се подписал под договора за покупка на „Градски транспорт” Пловдив. Трогателно! Близки до Батаклиев твърдят, че като бизнесмен той цепи стотинката на две.
Потомък на виден пазарджишки род, на който има кръстена централна улица в родния му град, той вече е овладял транспортния бизнес там. След това амбициите му достигат и Пловдив, като първоначално „печели” няколко маршрута в градския транспорт по времето на кмета Чомаков, а след това успява да пребори фаворита на ГЕРБ Веселин Дошков при приватизацията на общинската фирма „Градски транспорт”. За протокола - Дошков вече е активист на ВМРО, след като ГЕРБ бяха извадени от управлението и на тяхно място дойдоха БСП. Но това е друга тема.
Та, представете си, как този бизнесмен Батаклиев не забелязва, че петдесетината возила, които е трябвало да получи при покупката на „Градски транспорт”, нещо ги няма?!

Нали досега служителят му, който е сверявал документите с наличностите в халетата на бившия общински превозвач, трябваше да е разпнат на кръст - след като е проспал липсата на не една, не две, а цели 48 транспортни машини!
Зад целия този мелодраматичен латино-цирк прозира поредната схема, която цели да бръкне дълбоко в хазната на Пловдив, респективно в джоба на данъкоплатеца.

Искът за 10-те милиона е депозиран от Ангел Батаклиев в съда веднага след приключването на приватизационната сделка

преди 2 години. Но до тази седмица нищо не се знаеше за него, Батаклиев също дума не е обелил досега. Вместо това, близо месец занимава медиите с дилемата: инвестиция или не са купените от него на лизинг 60 нови автобуса. Дилема, защото се оказа, че след ловка финансова врътка, пак Общината има задължението да ги плаща...
Тази седмица Пловдив умело беше вкаран в националните новини с темата „Ще дойде или не чешкият художник Давид Черни”, който за ужас на патриотарите от ВМРО изобрази творчески България като турска тоалетна. Какво по-удобно време от това за съпартиецът му - зам.-икономическия кмет на града Александър Константинов (БСП) да покърши пръсти пред журналистите като алармира, че

Пловдив може да „загуби” 10 милиона!? Пак трогателно!

Театрото дори подтикна някои медии да повторят рефрена за война в БСП.
Нищо подобно. Това е просто удобен момент на бял свят да лъсне още един провал в стопанисването и управлението на втория град на България. Точно сега Батаклиев оповести иска си от над 10 милиона към общината, защото усеща удобния момент за неговото удовлетворяване. Погълнати от еуфорията по откриването на първия в стараната екозавод и от патриотарските емоции около посещението на Давид Черни в събота, пловдивчани няма и да се сетят за някакви там искове на Батаклиев. Още повече, градската мълва носи, че има недотам лицеприятни видео записи, документирали тайна среща на Ангел Батаклиев с кмета Славчо Атанасов.

Имало и аудио, което било с твърда финикийска тематика. Досега записът бил дълбоко скрит в касата на висш пловдивски управник. Но наскоро бил изваден от там и пуснат за прослушване комуто трябва. Местните зевзеци твърдят, че „слушателите” се е почувствали като хванати за едни чувствителни места от мъжката анатомия и склонили да преговарят.
Така че, общината няма накъде да мърда и най-вероятно ще удовлетвори иска на БСП-съветника. Неслучайно пред медиите той говореше, че „да, има подобен иск, но до дело може и да не се стигне, стига с общината да се разберат”. Естествено извън съдебната зала. Това става само, като му бъде платено. Останалото ще са поредната доза празни приказки. И за жалост отново с потърпевш - Пловдив.

ПЛОВДИВ С ПЪРВИЯ ЗАВОД ЗА БОКЛУК. A НА КАКВА ЦЕНА?
Премиерът Борисов откри съоръжението, кметът Атанасов отхвърли един дерт от главата си, а дали? Държавата де факто финансира частно начинание, а дори няма гаранция, че Пловдив ще може да ползва завода в предвидените 30 години
В типичния си за последните месеци стил «Батман» премиерът Бойко Борисов долетя с хеликоптер в Раковски, за да открие първия завод за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци. Така на пръв поглед се слага край на сагата по построяване на съоръжението, продължила цели 10 години. Еко-заводът скара съдружниците във фирма «Еко глобал» Атанас Търев и Петър Станчев и от този скандал на бял свят изпълзяха маса далавери и злоупотреби с държавни пари.

Виновни и наказани, естествено няма. Въпреки замислената като мащабна рекламна акция, събрала над 300 гости в еко-завода, премиерът Борисов нямаше как да подмине въпроса за изнесените данни за финансови нередности, съпътствали строежа на съоръжението. «Това е една от най-проверяваните сделки и прокуратурата ще каже последно кое е истина, но сега е важно, че заводът заработи и с него се решава екологичният проблем не само на Пловдив, но и на редица населени места около него.» Така

Бойко Борисов побърза да прехвърли горещия картоф в полето на магистратите, както обичаше да прави и по времето на главното си секретарство в МВР. «Заводът тръгва и аз ще имам една грижа по-малко, което ме прави щастлив», пламенно възкликна в микрофоните кметът на Пловдив Атанасов. Всъщност грижите на кмета тепърва започват, защото пловдивчани ще усетят ефекта от хвърлянето на боклука в Шишманци още следващата година. И то по джобовете си. Защото селото е значително по-далеч от Цалапица и това оскъпява транспортните разходи. Пловдив е уж собственик на еко-завода, но ще плаща такса от 29 лева на тон за боклука, който кара там. За разлика от досега, когато ползва депото в Цалапица на половин цена – 7 лева на тон (другите общини, включително София, плащат 14-15 лв.).

Разликата ще доведе неминуемо до скок на такса смет в Пловдив, но с колко...

Въпрос, по който общината упорито мълчи. Но нищо, нали пък Славчо Атанасов имаше на разположение цял следобед да се пъчи, как дава старт на първия завод за боклук в страната и дори на Балканите. Покрай еуфорията от откриването той дори не се заслуша в думите на колегата си - кмет на Раковски Иван Антонов, който каза, че след като заводът е на територията на неговата община, то той ще го ползва с предимство и на половин цена – 15 лева на тон!? Тема за размисъл на Славчо Атанасов.
Иначе изграждането на завода започна през 2003 година. То многократно бе спирано поради липсата на пари. Или по-точно поради непрестанните искания на пари от държавата.

След сложна схема с твърде много спорни и даже криминални епизоди Атанас Търев се отърва от бившия си съдружник, хотелиерът Петър Станчев и «пристана» на най-пресния съдружник в консорциума «Екологичен завод» Николай Гигов. Докато достояваха съоръжението, в продължение на последните две години и двамата в хор повтаряха, че спешно трябват още 5 милиона и аха-а, режем лентата.
Ако се върнем часовника още малко назад, то и двамата, и работниците им отдавна трябваше са се разделили с някои телесни части след ултимативния плакат, гордо проснат на фасадата на бъдещия завод от предишния кмет Чомаков:

«Пролетта на 2007 – режем лентата или ни режат главите!»

По официални данни еко-заводът погълна 42 милиона лева, от които 32 милиона лева държавна пара. По документи собственик на машините, сградите и депото за събиране на отпадъци е община Пловдив. Нейни съдружници са оръжейният бос Николай Гигов и шампионът по овчарски скок Атанас Търев, чрез фирмите си „Икотайм” и „Скок С”. Договорът за съвместната работа е за 30 г., а след това кметството няма да е собственик на предприятието. В същност не се знае дали това ще продължи толкова дълго, като се има предвид печалния опит на община Пловдив в подобни смесени участия - в Стария град и в Международен панаир Пловдив. И в двете общината няма думата, защото участието й е свито далеч под минимума, който би й дал право участва във вземането на решения.
През годините в многобройни сигнали до медиите и местните власти се твърдеше, че при строежа на завода се извършва истински пладнешки обир и че от първоначална проектна стойност от около 18 милиона лева, сумата е набъбнала до над 40 милиона. Разликата де факто бе „усвоена” от изпълнителите Гигов-Търев, а държавата на практика финансира един частен проект.

Заводът за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци започна 72-часови проби. Капацитетът му, при първоначален едносменен режим на работа с една поточна линия, е 125 хиляди тона отпадъци годишно, което е достатъчно да поеме боклука на Пловдив и Раковски


БАКАЛСКИ ЛИ СА СМЕТКИТЕ ПО СДЕЛКАТА С ДЪЛГА
Според Милен Велчев от позиция на времето сделката с външния дълг била още по-изгодна за страната
България губи 2 млрд. долара от сделката на Милен Велчев с външния дълг, изчисли ексфинансовият министър Муравей Радев. Сделката обаче повиши кредитния рейтинг на България и доведе милиарди инвестиции, допълва Стоян Александров
България губи около 2 млрд. долара от сделката с външния дълг, която направи бившият финансов министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев, но спечели по-добър кредитен рейтинг, който доведе милиарди евро външни инвестиции. Това коментира пред Bulgaria News финансистът Стоян Александров, бивш финансов министър в кабинета на Любен Беров, сега шеф на Д Банк. Според него критиките към сделката имат основание, но въпросът не е толкова прост, за да може да се правят бакалски сметки.
Изчислението, че при сегашните нива на лихвите на международните пазари България губи около 2 млрд. долара от превалутирането на външния дълг до 2015 г., направи бившият министър в кабинета на Иван Костов Муравей Радев пред Би Ти Ви. Той определи сделката като нецелесъобразна и вредна за страната и обясни, че тя е била подготвена по-рано и то с цел на обслужи интересите на конкретни финансови институции.

Въпросът с дълговата операция е актуален отново след като депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и БСП предложиха на бюджетната комисия в парламента да възложи експертен анализ, който да определипечели или губи България от замяната на външния дълг от правителството на Симеон Сакскобургготски. От 2001 г. досега се споменават различни числа, с които се определят загубите на страната, но никой до момента не е казал цялата истина, мотивира предложението Асен Агов от Синята коалиция. Той предположи, че вероятно замяната на дълга от долари в евро е довела до загуби, защото доларът започна да пада след сделката.
В началото на управлението си правителството на НДСВ замени брейди облигации в долари за глобални облигации в евро. България емитира нови глобални облигации, деноминирани в евро и долари, с които замени брейди облигации за 1,327 млрд. долара. В резултат на трансформацията номиналът на дълга се намали с 8-10% (около 125 млн. долара), а фискалният резерв се увеличи с около 130 млн. долара. Финансови последници по сделката са „Джей Пи Морган” и „Соломон Смит Барни”. Мерил Линч”, банката от която дойде Милен Велчев, е един от консултантите по сделката. Според Муравей Радев целта на операцията е била да спечелят международните институции и не случайно най-активна по сделката е била „Мерил Линч”.

Според него още в деня на замяната на старите брейди облигации с нови, загубата е била в размер има 340 млн. евро. От смяната на доларите в евро загубата е 260 млн. долара, пак по сметките на ексфинансовия министър на кабинета „Костов”. Той посочи, че
старите брейди облигации са били с много ниска плаваща лихва - 2,5 – 3% годишно. Новите са с твърда лихва и тя е 8, 25% на година за доларите, а за еврото е 7,5%. Заради всички тези неща тази операция не е невинна, коментира Муравей Радев.
Още тогава много финансисти критикуваха Милен Велчев за тази операция, сделката беше дадена и на прокуратурата. Заключението на предишния главен прокурор Никола Филчев беше, че няма престъпление. На Конституционния съд е изпратена и ратификацията на сделката от парламента, но и според него сделката не е нарушила законите в България. Въпросът на финансистите обаче е изгодна ли е тя за държавата или е в полза на финансовите институции, участвали в нея.
„По онова време подкрепих сделката, но анализите, които ни бяха представени, показваха движение на лихвите в обратната посока, при това се позоваваха на прогнози на уважавани институции като Световната банка и Международният валутен фонд. За първия етап сделката изглеждаше оправдана, но след като след няколко месеца стана ясно, че тези прогнози не се случват, може би не трябваше да се прави вторият етап от сделката”, коментира Стоян Александров. Той подкрепя изчисленията на Муравей Радев, но с уговорката, че сегашните лихвени нива се запазят до 2015 г. Винаги има варианти дълга да се предоговори отново, но в момента те са по-рискови, смята шефа на Д Банк. Грешката според него е, че правителството е обявило публично, че ще прави сделката с дълга, с което е вдигнало и „цената” му. Според Александров обаче на обвиненията, че е обслужил конкретни финансови интереси, Велчев може да изложи и обратната теза – че вместо да оповестява операцията, е можел да я предложи на избраните от него.
Според самия Милен Велчев от дистанцията на времето сделката е изгодна, защото ако дългът не е бил преструктуриран, България е щяла да понесе доста по-тежко сегашната финансова криза. Позицията на финансистите е, че по принцип никой не може да предскаже движението на валутите за дълго време напред, а целта на правителството тогава не била да спекулира с валутите, а да превалутира дълга във валута, с която работи българската икономика.

През годините операцията с дълга, извършена от Милен Велчев се свързваше и с бизнеса на брат му Георги, който година след операцията с брейди книжата напуска „Морган Стенли” и учредява инвестиционният фонд „Сигма Кепитъл” заедно с Веселин Данев. Фондът има хотели по българското Черноморие с над 3 хил. стаи, които са част от испанската верига „Сол Мелиа”. Тя влезе в България чрез смесено дружество с инвестиционния фонд. Един от най-големите обекти в портфолиото на компанията е „Сол Мелиа Гранд Ермитаж” в Златни пясъци, който преди това беше част от друга международна верига – „Кемпински”.
През годините имотите на Георги Велчев бяха обект на проверки и от страна на прокуратурата, а Милен Велчев неведнъж беше обвиняван, че фондът на брат му изкупи студентските почивни бази в Равда за мегакомплекса „Академика Сий палас” с неговата благословия. Сделката се случва през 2003 г., когато десетки плажни имоти встрани от Слънчев бряг влизат като апортна вноска в смесено дружество между държавната „Академика 2000” и фирма „Керко”, управлявана от Иво Евгениев. Името на Евгениев се свързва с инвестиционния фонд на Георги Велчев. Докато пазарните цени на земите за строителство по това време са от 300 до над 450 евро/кв. м, земята на държавното дружество влиза в проекта с оценка от под 50 евро/кв. м. Дружеството е забранено за приватизация, но според прокуратурата няма проблем да участва с апорт в сделката. От фондовете в групата на „Сигма” има и такива за инвестиции в енергетиката, в чието управление участва и бившият заместник на Милен Велчев Красимир Катев, разкри преди време вестник „Седем”.
През февруари 2007 година Милен Велчев изтъргува с червения олигарх Георги Гергов шефското място на Държавната агенция по туризъм ( ДАТ ).

Тогава пловдивският хотелиер все още имаше някакво влияние над туристическата общност, което безвъзвратно загуби с чорбаджийския си манталитет и политическата си мимикрия: ту с БСП, ту с НДСВ, ту .. с когото му е изгодно за момента. Гергов ентусиазирано прие да подкрепи публично кандитата на НДСВ за председател на Агенцията, при положение, че Милен Велчев и Николай Василев ще убедят Царя жълтата партия да си затвори очите и запуши ушите на тема: бандитската приватизация на Международен панаир - Пловдив. Тази комбина беше сътворена зад гърба на Анелия Крушкова, която пое ДАТ в тежък момент на скандали и корупция и успя да се справи с комплицираната ситуация, без да се превръща в политическа маша на НДСВ. Разочаровяният от невъзможността да я командва Милен Велчев предизвика мъртво вълнение срещу Анелия Крушкова на "Врабча", но тя достойно издържа бойкота на "своите" и си свърши добре работата, предпочитайки да защити държавните интереси в туризма, а не интересите на клана Велчеви и тяхното обкръжение


Р.ОВЧ. ЩЕ СЪДИ МАРИЯ КАПОН.ТОЙ ЩЕШЕ ДА СЪДИ И БОЙКО БОРИСОВ?!
"Не се уплаших да застана срещу своите, когато сметнах, че са нарушени правата на гражданите, няма да се стресна и сега”, отговори на заканата Mария Капон.
За БСП никой момент не е удобен за задаване на въпроси. Ако иска да ме съди - добре дошъл. Той преди искаше да съди и Бойко Борисов за „дъвките и близалките”, но последният взе, че стана премиер, каза Мария Капон
Бившият народен представител Мария Капон използва правото си на отговор по БНТ1 и коментира изявлението на Румен Овчаров, че щял да я съди за публичните обвинения в корупция и лично облагодетелстване. Миналата седмица тя и Елеонора Николова внесоха в Софийска градска прокуратура сигнал за сключването на скандалната сделка за доставка на газ от Русия. В сигнала си те се позоваха на документи за допълнително засекретено споразумение към договора за доставка и транзит на руски газ. С него страната ни се задължава 2 пъти годишно да увеличава цената на синьото гориво до 2013 г. Годишните загуби от това са близо 500 млн. лева, т.е.България е ощетена с 2 милиарда лева.
Веднага след това тя внесе в парламентарната Комисия за борба с корупцията сигнал за съмнение за корупционни практики и конфликт на интереси срещу депутата от Коалиция за България Румен Овчаров. Според председателя на Единната народна партия, комисията трябва да извърши проверка на връзките между Валентин Димитров - Топлото и Румен Овчаров, сделките и обществените поръчки и комисионните около ТЕЦ Варна и АЕЦ "Козлодуй". По думите й е имало информация от граждани, че прокуратурата през 2006-2007 година е правила проверки и се е натъкнала на две офшорни сметки, собственост на Овчаров или негови близки и захранвани с пари от комисионни. Председателят на комисията Яне Янев заяви, че следва „втори епизод на аферата Р.Овч.” и заяви, че ще разгледат сигнала.
В неделя бившият министър на икономиката и енергетиката заяви, че ще сезира прокуратурата за думите на Мария Капон. Според него тя говори неща, за които няма доказателства: "Ако имам офшорни сметки, посочете кои са те и колко пари има в тях".
"Някак си не е разбрал г-н Овчаров, защото ние подаваме институционален сигнал за 2-та милиарда, с които беше ощетена държавата, когато той беше енергиен министър и защото цената на газа от 1 януари догодина ще се увеличи", обясни тя в сутрешния блок на БНТ. „Аз нищо не твърдя, аз задавам въпроси, а комисията и прокуратурата имат задължението да проверят има ли такива сметки и ощетен ли е действително българския народ от действията или бездействието на Румен Овчаров”.
Овчаров нарече Мария Капон „поръчков играч” на Станишев, който „ръси глупости” точно преди конгреса на БСП, за да дискредитира вътрешнопартийните противници на председателя.
„Тогава сигурно и Мартин Димитров, и Иван Сотиров, и Яне Янев и медиите са поръчкови играчи на Станишев, защото си позволяват вече три години да задават въпроси за тоя договор. За БСП никога не е подходящо време да им се задават въпроси! – отговори тя. – Те все са в предизборна ситуация – местни и национални избори на всеки две години, президентски, сега партийни... Е, кога да питаме за това, ощетена ли е действително България от действието или бездействието на техните министри?”
"Ако Овчаров иска да ме съди - добре дошъл. Той преди искаше да съди и Бойко Борисов за "дъвките и близалките", но последният взе, че стана премиер. Не се уплаших да застана срещу своите, когато сметнах, че са нарушени правата на гражданите, няма да се стресна и сега”, отговори председателката на Единната народна партия в предаването „Денят започва”.
Румен Овчаров я обвини също, че „клевети, политиканства и прави кариера на гърба на политическите опоненти”. „"Белите мишки" в главите да си ги държат за себе си. Ако продължават, както са тръгнали, скоро БСП ще се разпадне на отделни групи. А този разпад вече сме го виждали вдясно и знаем, че до нищо добро не води”, контрира Мария Капон. „Конфликтът не е Овчаров срещу Капон, - каза тя. – Конфликтът е между гражданите на България и тези, които се облагодетелстват на техен гръб”. „Имахме прекрасен договор до 2010 г. с едни цени и той си позволи да промени тези цени", посочи тя и добави, че днес има среща с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков точно по тези въпроси - кои са били концесионерите, наложили тези промени в договора, кои са фирмите-посредници, защото тези пари сега ги плащат българските граждани.


ПРЕРАБОТВАТ ПЛАНА НА ЦАРЕВО
Екоминистерството ще преразгледа устройствения документ, с който морската община се опита да узакони очевидно незаконния ваканционен комплекс край Варвара и да бетонира 9 хил. дка от природния парк „Странджа”
Общият устройствен план на Царево ще бъде преразгледан, съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя допълни, че в министерството все още не е постъпило официално становище от Европейската комисия за четирите нови предупреждения, които България получи във връзка с неопазване на природата и несинхронизиране на законодателството по околна среда. Едното писмо е във връзка с общия устройствен план на Царево и предвижданото строителство върху големи територии в границите на парка.
С уточнението, че министерството ще има конкретни предложения за решаване на проблемите, когато се запознае с писмата от Брюксел, Нона Караджова призна, че има нарушения при четирите нови казуса, посочени от Комисията. Тя обаче уточни, че още преди да стане известно предупреждението, свързано с парк „Странджа”, ведомството е предприело стъпки за преразглеждане на плана.
Скандалът тръгна през 2006 г., когато стана ясно, че фирмата „Краш 2000” строи със законно издадени разрешения вилно селище в границите на природния парк „Странджа”.

По закон, доколкото изобщо се допуска строителство в защитени територии, то трябва да става по изрично записани в плана на управление на всеки парк правила. Докато се точеха жалбите обаче, инвеститорът „Краш 2000” продаде апартаментите на зелено и успя да завърши грубия строеж на селището. После се разбра, че строителните разрешения са издадени на базата на фалшифициран подпис на един от заместниците на Джевдет Чакъров, който беше министър тогава. В началото на тази година последна инстанция на Върховния административен съд окончателно отмени разрешенията на фирмата с мотива, че проектът не е минал през оценка за въздействие върху околната среда – задължителна по закон и посочена като един от принципните проблеми в строителството в защитени територии и в последните предупреждения от Брюксел.
Междувременно, подкрепен от кмета на община Царево, инвеститорът се опита да оспори границите на парка в съда, позовавайки се на старите планове, по които са одобрявани границите на защитената територия.
Историята стигна до Европейската комисия точно в момента, в който оттам заплашиха, че ще открият наказателна процедура срещу България заради орязването на териториите от екологичната мрежа „Натура 2000”

– такава вече е факт и според експертите по защитени територии глобата по нея няма как да се избегне.
ВАС задължи министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров да приеме новия план за управление на парка, който пък се забави повече от пет години заради протеста на общините Царево и Малко Търново срещу ограниченията за строителство в природния парк, който е на тяхна територия. Новият устройствен план, който представи общината, предлага застрояване на около 9 хил. дка от територията на парка и предвижда застрояване на цялото крайбрежие на територията на двете общини, алармираха природозащитници. Въпреки съпротивата им обаче устройственият документ, който нарушава въведените изисквания за управление и опазване на защитената територия бяха приети от Министерството на околната среда и водите.
В становището си по въпроса еврокомисарят по околна среда Ставрос Димас изтъкна, че въпреки че България заема една 2,5% от площта в ЕС, на нейната територия се намират около 70% от застрашените птици и около 40% от европейските защитени местообитания.

Очаквам от България да съгласува своето законодателство с европейските изисквания, и преди всичко да осигури правилното му прилагане на практика, в реалните случаи, заяви еврокомисарят.
За другите посочени от ЕК проблеми – строителството на ски писти в Банско, които навлизат в територията на Националния парк „Пирин” и строителните дейности около бреговете на река Вая в защитената зона Иракли – Емине Нона Караджова коментира, че няма формули, по които да се определят санкциите. Екоминистерството ще се опита да убеди ЕК, че ще направи необходимото за опазване на териториите.

От неправителствената организация „Да спасим Иракли” обаче посочиха, че именно Нона Караджова е издала заповедта за обявяване на зона Емине – Иракли, включена в „Натура 2000” и в нея няма забрана за строителство. Продължава да действа временната забрана за строителство, издадена от Джевдет Чакъров, но до приемане на устройствен план на община Несебър, който да уреди въпроса. Това според експертите по защитени територии е абурдно, защото поставя българското законодателство над европейските директиви за защита на природата, които страната ни е длъжна да изпълнява. И беше предупредена, че ако не се поправи, ще плаща.
В момента има започнати още две наказателни процедури спрямо България заради европейската екологична мрежа Натура 2000. Едната е заради непълната мрежа по Директивата за птиците. Причината е, че при приемането на списъка с териториите за защита, от тях бяха изключени части от защитените територии в Рила, Пирин, Централен Балкан, Русенски Лом, Калиакра. Втората е заради липсата на опазване на защитена зона Калиакра заради вече построените ветропаркове и голф игрища.

Възможно е Европейската комисия да започне наказателни процедури срещу България и заради неопазването на Витоша, както и на района около Седемте рилски езера и Паничище в Рила, предупредиха от Световния фонд за дива природа (WWF).
Не само неправителствените организации, но и голяма част от експертите, които работиха по проблемите с опазването на защитените птици, животни и растения в България през последните три години предупреждаваха МОСВ, че с приемането на членството в ЕС, България е приела и да прилага европейското законодателство, включително това за защита на природата. Сега същите експерти се надяват, че новото правителство ще разреши проблемите, които наследи, преди да се стигне до действия срещу страната ни в Съда на Европейските общности в Люксембург и плащане на глоби за милиони евро.

ОБАМА МАНИЯТА ОБХВАНА И НОБЕЛОВИЯ КОМИТЕТ
Американският президент изненадващо беше отличен с наградата за мир, защото той не бе посочен сред предварително спряганите фаворити като Пиедад Кордоба, Гази бен Мухамад и Сима Самар
Обама манията обхвана и Нобеловия комитет, отбелязва АФП, коментирайки номинацията на американския президент за престижната награда за мир. Така Барак Обама стана четвъртият президент на САЩ, удостоен с високата чест. Преди него Нобелова награда са печелили Теодор Рузвелт (1906 г.), Томас Удроу Уилсън (1919 г.), и Джими Картър (2002 г.). От тях единствено Картър стана лауреат, когато вече не бе в Белия дом.

Изборът е мотивиран с усилията на Обама за ограничаване на ядрените оръжия и приноса му за световния мир.

Американският президент води кампания за разоръжаване и работи за възраждане на близкоизточния мирен процес. Американският държавен глава е заслужил отличието заради „необикновения си принос за заздравяване на международната дипломация и сътрудничеството между народите", се посочва в номинацията.
Номинирането на Барак Обама е доста изненадващо, защото той не бе посочен сред предварително спряганите фаворити като колумбийския сенатор Пиедад Кордоба, водила преговори с левите бунтовници от ФАРК, йорданския принц Гази бен Мухамад и председателката на афганистанската независима комисия по правата на човека Сима Самар.
Общо номинираните за отличието бяха над 200 кандидати - личности и организации.
Барак Обама беше избран от 5-членен Нобелов комитет, базиран в Осло, уточнява Ройтерс.
Председател на комитета е ръководителят на норвежкия парламент и бивш премиер на Норвегия Тубьорн Ягланд, който неотдавна беше избран и за генерален секретар на Съвета на Европа.

Отличието е създадено по волята на изобретателя на динамита, шведския учен Алфред Нобел.

Нобеловата награда за мир, подобно на другите Нобелови награди, представлява златен медал, диплом и парична сума от 10 милиона шведски крони, което прави 1,4 милиона долара. Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир ще се състои на 10 декември в Осло. На следващия ден, 11 декември, в Осло ще има по традиция концерт в чест на новия Нобелов лауреат за мир. Тази година проявата ще бъде водена от американския актьор Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет Смит.
Номинацията на Барак Обама предизвика и доста критични коментари.
На практика американският президент стана нобелов лауреат по-малко от девет месеца, след като встъпи в длъжност. Независимо от амбициозните си международни планове засега той няма особен успех при разрешаването близкоизточната криза или иранската ядрена програма, а на дневен ред пред него стои и трудния избор за по-нататъшната стратегия в Афганистан, критично отбелязва Ройтерс.

В своята история Нобеловата награда за мир е била връчвана общо 89 пъти.

За първи път тя е присъдена през 1901 г. на швейцареца Жан-Анри Дюнан, основател на Международния комитет на Червения кръст, и на французина Фредерик Паси, икономист и основател на френското Дружество на приятелите на мира.
От 2000 г. насам лауреати на Нобеловата награда са:
- 2000 г. - южнокорейският президент Ким Те-джун за политиката му на сближаване между двете корейски държави;
- 2001 г. - ООН и генералният секретар на ООН Кофи Анан за работата им в областта на човешките права и разрешаването на световните конфликти;
- 2002 г. - 39-ият президент на САЩ Джими Картър за усилията му за мирното разрешаване на международните конфликти.
-През 2003 г. наградата взе иранската юристка Ширин Ебади за борбата й за демокрация в Иран и за защитата на правата на иранските жени и деца;
- 2004 г. - кенийската еколожка Уангари Маатхай за приноса й за устойчивото развитие, демокрацията и мира;
- 2005 г. - Международната агенция за атомна енергия и нейният генерален директор Мохамед ел Барадеи за усилията им за предотвратяване на използването на ядрената енергия за военни цели.
-През 2006 г. лауреат на мира стана бангладешкият икономист Мухамад Юнус и неговата банка за микрокредити „Грамийн" за усилията им за постигане на икономическо и социално развитие на Бангладеш чрез създаване на схема за микрокредитиране;
- 2007 г. - Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени и бившият американски вицепрезидент Ал Гор за усилията им в борбата срещу климатичните промени и глобалното затопляне.
-През 2008 г. наградата спечели бившият президент на Финландия Марти Ахтисаари за миротворческите му усилия в продължение на над 30 години за решаването на конфликти на няколко континента, сред които в индонезийската провинция Ачех и в Косово

ЕКОЛОГ ЗАСТАВА НАЧЕЛО НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ В ГЕРМАНИЯ
Една от иконите на ГСДП Франц Мюнтеферинг се оттегля от активния политически живот. Опозицията търси пътя за връщане на доверието на избирателите
Една седмица след тежкото си изборно поражение Германската социалдемократическа партия номинира досегашния министър на околната среда Зигмар Габриел за свой нов председател, предаде „Дойче веле”.

На предстоящия през ноември в Дрезден конгрес на партията 50-годишният Габриел, който получи 78 % от гласовете, ще бъде гласуван за наследник на Франц Мюнтеферинг.

Решението Габриел да бъде предложен на лидерския пост беше взето на закрито заседание на 45-членния Председателски съвет на партията.
Габриел е талантлив оратор и за кратко беше премиер на провинция Долна Саксония. Ако бъде избран за партиен лидер, той ще наследи Франц Мюнтеферинг. Габриел ще остане министър на околната среда, докато Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел и Свободната демократическа партия - либерали не сформират коалиционно правителство.
На заседанието на Председателския съвет на ГСДП за генерален секретар на партията беше номинирана Андреа Налес, а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде лидер на опозицията като председател на парламентарната група в Бундестага.
Габриел заяви, че не изключва бъдеща коалиция с партията Левите, наследник на комунистическата партия на ГДР, но предупреди, че социалдемократите не бива да променят курса.

Социалдемократическата партия понесе най-тежкия си изборен неуспех, който я изпрати в опозиция след 11 години в управлението, последните четири от които в коалиция с ХДС на канцлера Ангела Меркел.
Въпреки желанието си да остане начело на ГСДП Франц Мюнтеферинг беше принуден да се оттегли. През ноември 2007 г. той се оттегли от всички политически длъжности, които заемаше и запази само депутатския си мандат в Бундестага. Вицеканцлерът и министър на труда Мюнтеферинг обясни тогава, че напуска по лични причини, за да се грижи за болната си от рак съпруга, припомня „Дойче веле".
Той вече е заемал председателския пост в Социалдемократическата партия - за година и половина от 2004-та до 2005-та година. 69-годишният политик явно не издържа на хаотичната гледка в партията, която губи все повече привърженици и подкрепа сред избирателите. Мюнтеферинг е сред социалдемократите с най-голям опит и авторитет.
Той познава на пръсти и Бундестага, където е бил от 1975-та до 1992-ра и отново от 1998-ма - до сега. Мюнтеферинг организира първата успешна предизборна кампания на Герхард Шрьодер, която доведе до създаването на коалиция от социалдемократи и зелени. Той е известен като един от създателите на реформаторската програма Агенда 2010, с която Шрьодер си навлече гнева на социалдемократите от лявото крило в партията.
Той показа това в трите години като генерален секретар на партията от 1999-та до 2002-ра, в които успява да я консолидира въпреки вътрешните противоречия. И все пак през 2005-та година, вече като председател на партията, Мюнтеферинг не успява да намери единна позиция с лявото крило и се оттегля от поста.
„Този, който иска да бъде политически водач, трябва да е в състояние и да е готов да носи знамето, да знае, накъде вървят хората, но и да казва ясно, накъде трябва да се върви, а не да го усуква", заяви наскоро Мюнтеферинг в типичния за него прям стил, подчертавайки онези достойнства, които той самият носи: дисциплинираност и способност да сплотява

СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В РУСИЯ ОСТАВА МИРАЖ
Либералната демокрация зависи от репортерите, които разследват и публикуват наученото. Тя не може да процъфтява, когато професията на разследващата журналистика е съпроводено с неофициална смъртна присъда
Една жена, натоварена с покупки, влиза в безистена на блока, в който живее в Москва. Малко след това пет изстреля проехтяват. Анна Политковская пада мъртва.
Смелата журналистка от „Новая газета”, разкрила ужасяващи нарушения на човешките права в Чечения, издъхва на място от раните си. Нейното убийство става в деня, който е Путин навършва 54 години.

Смъртта й постави на дневен ред свободата на словото в Русия.

20 години след падането на Желязната завеса надеждите за истинска демокрация в Русия остават напразни. Важна причина за това е опасното положение на руските медии. В САЩ разследващ журналист, смутил спокойствието на силните на деня, може да си спечели овации, в Русия такъв журналист може да си спечели куршум. Либералната демокрация зависи от репортерите, които разследват и публикуват наученото. Тя не може да процъфтява, когато практикуването на професията разследваща журналистика е съпроводено с неофициална смъртна присъда, коментира в. „Вашингтон пост”.
Последните месеци се оказаха ужасни за смелите журналисти, които продължават да работят в името на това, за което Политковская пожертва живота си. През юли правозащитничката Наталия Естемирова беше отвлечена пред дома си в Грозни в Чечения. Надупченото й от куршуми тяло беше намерено няколко часа по-късно в съседна Ингушетия.
През октомври Естемирова получи първата награда, носеща името на Анна Политковская, от правозащитната организация "Да стигнем до всички жени при война" (RAW in War, Reach All Women in War, създадена в Лондон от българката Марияна Кацарова).
През януари Станислав Маркелов, водещ адвокат по човешките права и президент на руския Институт за върховенство на закона беше смъртоносно прострелян в Москва на излизане от пресконференция, която беше свикал, за да протестира срещу освобождаването на руски офицер, осъден за жестокости по време на войната в Чечения. Маркелов, близък приятел на Политковская и Естемирова, беше известен с работата си като съдебен защитник на жертви на мъчения и журналисти. При стрелбата срещу Маркелов беше убита и Анастасия Барбурова, журналистка от „Новая газета”.

Но не само пишещите за проблемите Чечения са изложени на риск.

През ноември Михаил Бекетов, редактор на вестник в Химки, северозападно от Москва, който пишеше за случаи на местна корупция, беше пребит почти до смърт и оставен на ледения студ. Той загуби единия си крак и пръсти на ръката си от измръзване. През февруари редакторът на местен седмичник в Солнечногорск, още по на северозапад от Москва, беше намерен в безсъзнание и с изтичаща кръв. Той беше публикувал критични статии за местни политици.
През декември 2006 г., коментирайки убийството на Анна Политковская, Естемирова каза: "За мен е пределно ясно, че онези, които я убиха, са си въобразявали, че така й запушват устата, но не стана така. Защото сега в "Новая газета", на мястото, където обикновено се публикуваха нейните статии, има и ще има информация от "Мемориал" - международно признатата правозащитна руска организация". След убийството на Естемирова обаче "Мемориал" затвори представителството си в Грозни и много от хората, които работеха за докладването на нарушения на човешките права напуснаха региона.
Има всички основания да се вярва, че убийствата на тези журналисти са политически. Политически мотивирани покушения, извършени или прикрити от членове на руските разузнавателни служби и игнорирани от правителството, чийто първи дълг е да защитава живота и свободите на гражданите. За съжаление казаното от Естемирова за убийството на Политковская вероятно ще е вярно за всички останали подобни убийства: "Дори ако открием кой е натиснал спусъка, лицето, което е дало заповедта, ще си остане неизвестно".
Русия вече не се нуждае от ГУЛАГ, за да накара опозицията да мълчи. Навремето наказанието, ако привлечеш внимание към греховете на управляващите, беше показен процес и заточение, евентуално в трудов лагер. Сега журналистите получават анонимни, но правдоподобни заплахи за насилие срещу тях или срещу техните семейства, побой до смърт на прага на дома им или, в някои случаи, екзекуция посред бял ден.
Журналистите не са единствените жертви на тази политика на терор. Русия претендира, че е член на глобалната общност на демократичните страни. Но демокрацията не функционира там, където гражданите са лишени от основна информация, чрез която да преценяват действията на лидерите си.

ПЕРИТОНИТЪТ УБИ ЯПОНЧИК. РУСКИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ ОЧАКВАТ ИЗБУХВАНЕ НА ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА
В Москва издъхна един от създателите на мафията в постсъветското пространство. Създадената от Япончик империя очаква неговия наследник
Известният в Русия и САЩ мафиотски бос Вячеслав Иванков, придобил мрачна слава с прякора си Япончик, е починал в луксозна частна руска болница от перитонит, предаде РИА „Новости”.

Той беше приет в болница след като вечерта на 28 юли на излизана от тузарския ресторант „Тайвански слон” беше прострелян с три куршума в корема от снайперист.

Тогава лекарите успяха да спасят живота му, но след операцията настъпили усложнения, които са довели до неговата смърт.
В средата на септември за първи път руските медии съобщиха, че Япончик е преживял клинична смърт след като сърцето му спряло. Благодарение на бързата намеса на дежурните лекари известният мафиот „прескочил трапа”.
69-годишният Япончик, който живее отдавна в чужбина, през юли пристигнал инкогнито в Москва да урежда спор между две криминални групировки, контролиращи хазартния бизнес в руската столица. Явно една от тях е решила да го отстрани след неуспешните преговори. Следователи съобщиха, че известният Аслан Усоян (Дядо Хасан) и Тариал Мулухов, повече известен с предишната си фамилия Ониани. Руските спецслужби вече предупредиха, че в Москва и другите големи градове може да се очаква избухване на гангстерска война за преразпределяне на наследството на престъпния бос.
Япончик е един от босовете на руската мафия, която контролира доходоносни дейности от наркотрафик до хазарт. Той се ползва с безспорен авторитет и често е търсен като последна инстанция при разрешаването на спорове. „Крестний отец”, както наричат още в Москва Япончик, контролира две от най-големите групировки в Русия – „Солнцевская” и „Измайловская”.
Преди два месеца „Коммерсант” мрачно прогнозира, че забраната на хазарта в Москва и големите руски градове и преместването на индустрията в четири зони ще предизвика вълна от убийства. Страстта към залаганията не може да се изкорени с обявяването й извън закона. Действията на властите само ще я тласнат в ръцете на мафията, която не се спира пред нищо в желанието си да трупа повече печалби, писа „Коммерсант”.

Япончик започва престъпната си кариера си още през 60-те и 70-те години на миналия век. Япончик е роден през 1940 г. Той е един от най-старите „законни крадци” в СССР и след това в Русия. Така там наричат мафиотите, действащи с благословията на властите.
Краде още от 14-годишен, а първата си присъда получава на 26 години за джебчийство. В съветско време лежи в затвора 10 години за ръководство на престъпна група. През 1981 г. отново е осъден на 14 години, но през 1991 г. излиза на свобода. За него ходатайстват известни певци, актьори, правозащитници. Остава в Русия по-малко от година, след което със снимачния екип на известния руски режисьор Ролан Биков заминава за САЩ, където остава под фалшива самоличност.
Настанява се в Бруклин. След пристигането му в "малката Одеса" рязко нарастват поръчковите убийства на бивши емигранти от бившия Съветски съюз, като убитите по правило са го ядосали с нещо.
ФБР го подозира във връзки с руската мафия, но успява да го арестува едва през 1995 г. През 1997 г. е осъден на десет години за изнудване и фиктивен брак. През 2000 г. задочно е обвинен от руската прокуратура за убийството на трима граждани на Турция в Москва и през 2004 г. американските власти то екстрадират в Русия. През 2005 г. обаче московски съд го оправдава, като тогавашният прокурор на Москва Владимир Бакун заявява, че седем от 12-те съдебни заседатели са били криминални престъпници. Върховният съд на Руската федерация обаче потвърждава присъдата през 2006 г. и той е освободен.
Междувременно британският вестник "Сънди таймс" писа, че през 1994 г. във френския град Боне мафиоти от цял свят са си разпределили Европа на територии. „Южната зона”, в която попадала и България, била представлявана от руснака Вячеслав Иванков-Япончик.

ЗДРАВО ЛИ Е АМЕРИКАНСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
"Промяната, от която се нуждаем" беше сред най-популярните предизборни лозунги на Барак Обама. За много американци това означаваше именно реформа в здравеопазването.
Националната здравна каса е мечта за обикновените американци. Интересите на частните здравно осигурителни компании спъват реформите, предложени от екипа на Обама
През тази седмица се очаква Американският сенат най-после да започне да обсъжда в зала и да гласува въвеждането на отлаганата с десетилетия здравна реформа. Страстите са нажежени и партиите буквално са се хванали за гушите. Частните здравно-осигурителни компании са застрашени от въвеждането на държавна осигуровка и пръскат милиарди долари за PR кампании и лобиране, опитвайки се да спрат реформата, предлагана от екипа па президента. Осигурителните компании са уплашени, че ще загубят многомилиардните си приходи и не жалят средства. Говори се, че за лобирането на един сенатор се плаща средно като на 6 лобисти в момента. В сметката не влизат милиардите, подарени предварително за изборните кампании на членовене на двете камари.

Какво обаче, ще направят сенаторите не е ясно.

От друга страна, вече стана известно, че членовете на Камарата на преставителите в Конгреса са „за” въвеждането на държавна застраховка и незабавно начало на здравната реформа.
В началото на октомври някои медии, като например NBS и CBS, разпространиха данни от техни социологически проучвания, според които 65 % от населението искат максимално бързо да се въведе възможност за държавна здравна осигуровка в САЩ. Такава съществува сега само за военните и за хората на възраст над 65 години. Всички останали имат избор само измежду предлаганите от частните здравноосигурителни фондове, които с обединени усилия трупат огромни печалби и просто диктуват условията и цените. Тази неконтролирана експанзия превърна здравната застраховка в САЩ в лукс, който е буквално непосилен и затова невъзможен за десетки милиони американци. Здравните услуги са нещо като привилегия, а не нормално човешко право.
Пак според тези изследвания, възрастните и военните са напълно доволни от държавната здравна осигуровка, която е и доста по- евтина от частните. Простата логика на предлагания от екипа на Обама план е, че конкуренцията на пазара ще намали цените на всички осигуровки.

От друга страна, ще позволи на милиони американци да ходят на доктор и ползват медицински услуги.
Доколко болезен и неотложен е проблемът със здравната система на САЩ става все по-ясно с всеки изминал ден. Според същите източници 4400 американци месечно умират само поради липсата на здравни услуги и здравна застаховка, а не заради нелечими болести или фатални инциденти. Нека си спомним, че живеем в началото на ХХI век и действието се развива в най-богатата страна на света, която все още се радва на авторитета си на страна на неограничените възможности!

Проблемите със здравното осигуряване са преплетени с икономическата криза и рекордната безработица.

За всеки в Америка е ясно, че като нямаш работа е почти невъзможно да имаш здравна осигуровка , а оттам и лечение. Като шокираща добавка към постоянно растящите цени на здравните услуги дойде информацията колко са американците, фалиращи заради медицински сметки, а не поради ипотечни проблеми. Според споменатите социологически данни, около една трета от фалитите през 2008 са заради неплатени медицински сметки.

Прокрадва се мнението, че не само жилищните ипотеки, но и тромавата, скъпа и неефективна здравна система са били в дъното на икономическата криза.
В понеделник, 5 октомври президентът Обама покани преставители на лекарските среди за да изслуша тяхното мнение. Оказа се, че над 60% от всички лекари в страната са твърдо „за” въвеждането на държавно осигуряване.

Нещо повече, те са доста по-радикални и настояват, че всеки американец трябва да има държавно здравно осигуряване. Предлагат да се направи Национален здравен фонд. Препоръчват частното осигурянате да е само като незадължителна добавка. Сред тях е и самият личен лекар на Обама от Чикаго, който смята, че президентът трябва да настоява за доста по-радикална реформа, за универсално здравно осигуряване на всеки и да не се допускат никакъв компромиси и отлагане в името на партийни интереси.
Сблъсъкът на интереси е толкова остър, че някои конгресмени - преставители от долната камара на Конгреса изразиха шумно и публично съмнения, че Американският сенат е престанал да изразява и защитава интересите на избирателите. Припомниха, че даже някои от „бащите на демокрацията” са считали Сенатът за излишен. Например Томас Джеферсън е предлагал Конгресът да има само една камара на представителите на отделните щати

“ГАЛЕРИЯ” - НЕЗАКОННА, СЕРТОВ И ПЕТРОВ СТАВАТ КЛИЕНТИ НА ПРОКУРАТУРАТА
Скандалното дело е започнато без наличие на заплаха за националната сигурност, извършвани са и нерегламентирани разпити, установиха членовете на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС
Няма каквото и да било законово основание за откриването на скандалната разработка "Галерия", осъществена от Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС). До този категоричен извод са стигнали депутатите от парламентарната Комисия за контрол на службата.
Начело със съпредседателя на ”Синята коалиция” Иван Костов, контролният орган установил, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов е започнал делото без наличието на заплаха за националната сигурност и сега
не може да посочи коя класифицирана информация, публикувана в пресата и глобалната мрежа, е дала основание за подобна работа на служителите на спецагенцията.
”Поради тази причина всички последващи действия на ДАНС не съответстват на закона”, гласи официалното становище на комисията.
В хода на ”Галерия” Сертов разпоредил на служители, които нямат съответните правомощия, да извършат нерегламентирани действия. Така например, без основание е поискано използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу Димитър и Мартин Златкови и Недялко Йорданов.
Сертов не е предоставил на прокуратурата паралелната оперативна проверка, извършена от МВР по негово искане по темата на делото "Галерия". Въпросната разработка стартира възоснова на жалбата на бизнесмена Петър Манджуков, който твърдеше, че е оклеветен в публикация на сайта ”Опасните”.
Комисията за контрол на ДАНС обаче е счела работата на вътрешното ведомство по случая за незаконосъобразна, тъй като делата за обида и клевета са частни от наказателен характер и с тях не се занимават специалните служби. Ето защо депутатите ще сигнализират вътрешния министър Цветан Цветанов да възложи проверка на действията на бившия изпълняващ длъжността директор на ГДБОП комисар Петър Владимиров.
Парламентарният орган е констатирал още, че служители на ДАНС, сред които съветникът на Сертов Алексей Петров и екс-шефът на специалните операции в агенцията Велин Хаджолов, са провели нерегламентирани разпити и са снели писмени обяснения от бизнесмена Младен Мутафчийски, Йоргос Пецас (системен администратор на сайта "Фрог Нюз") и журналиста Огнян Стефанов и са ги подложили на психологически натиск.
В същото време Петров и Хаджолов не са имали никакво официално отношение към ”Галерия”.
Своеобразното разследване на народните представители е установила също, че ДАНС е събирала и обработвала данни за граждани, журналисти, политици, фирми и медии, без те да имат пряка връзка с проверката на Главна дирекция "Вътрешна сигурност". Тези действия довели до необосновани изводи и политически внушения.
Комисията за контрол на ДАНС поиска от новия председател на спецагенцията Цветлин Йовчев да разпореди да събирането на декласифицираната информация по ”Галерия” и след заличаването на съдържащите се в делото лични данни, тя да бъде предоставена за ползване на всички заинтересовани.
Задачите, които Йовчев ще трябва да изпълни в близко бъдеще обаче, не се изчерпват с това. Предстои му да извърши проверка за наличието на други незаконни разработки и да съобщи за тях на депутатите.
За всички изредени по-горе нарушения на служители на ДАНС ще бъде сезиран главният прокурор на републиката Борис Велчев. Този ход се предприема, след като членовете на парламентарната комисия достигнали до извода, че държавното обвинение не е разгледало обстойно всички факти по делото при извършената вече проверка.
За оперативната разработка първи информира левият депутат Татяна Дончева в края на септември миналата година.
Тогава тя обяви, че е събирана информация и телефонни разпечатки от разговорите на политици и журналисти.
По-късно стана ясно, че делото е било разрешено заради изтичане на информация от ДАНС и службата е започнала вътрешна проверка за установяване на източника. Впоследствие кръгът на действие на спецагентите бил разширен и в делото попаднали данни за депутати, издатели и журналисти.
В разгара на скандала от спецагенцията излязоха и с официално становище, в което беше посочено, че "информационното дело „Галерия" не е водено съгласно вътрешно-нормативните актове на председателя за оперативния отчет и поставените цели не са постигнати". Според съобщението
„Галерия" се е отклонила от първоначално преследваните задачи
и по нея е събирана информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да се съотнесе към предмета на делото.
Изнасянето на данните около „Галерия” съвпадна с побоя над журналиста Огнян Стефанов и разкритията около бившия заместник на Сертов - Иван Драшков за имотни злоупотреби на неговия брат, както и това, че е инициирал подписка в спецагенцията срещу Дончева. Така Драшков беше принуден да подаде оставка, след което се присъедини към Института за сигурност на бившия вътрешен министър Румен Петков.
Дни след Драшков от ДАНС си тръгнаха настоящият шеф на агенцията и тогавашен ръководител на дирекция ”Контраразузнаване” Цветлин Йовчев и Веселин Марков, който стоеше начело на главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност".

Няма коментари: