понеделник, 19 октомври 2009 г.

ХАЙДЕ, ЗАПОЧВАМЕ СЪС СЕДМИЧНИТЕ АНАЛИЗИ НА ИЗВЕСТИЯТА - 19.10.2009 Г.!

ПО НЮЗ.БГ

САЩ с планове за нови военни бази в България и Румъния
Пентагонът смята да похарчи над $100 млн. за изграждането на нови военни бази в България и Румъния, въпреки че администрацията на американския президент Барак Обама наскоро се отказа от плановете за разполагане на ПРО в Източна Европа.
Миналия месец от Белия дом обявиха, че се отказват от ПРО в Полша и Чехия. Още след встъпването в длъжност на Барак Обама се породиха съмнения, че правителството му може да се откаже от проекта за противоракетен щит на бившия президент Джордж Буш в момент, когато САЩ се опитват да се сближат с Русия и да подновят диалога с Иран.
Междувременно повече от 2000 американски войски, включително и две девизии от американската военна база във Вилсек, Германия, взеха участие в ученията близо до Румъния и България. Това съобщава електронното издание на въоръжените сили на САЩ "Старс енд страйпс".Военните тренировки започнаха в края на юни и ще продължат до края на октомври.
„Никой в Румъния или България не е възразил срещу плановете на САЩ за сътрудничество с тези две страни, откакто обявихме, че няма да разполагаме ПРО", коментира полковник Гари Ръс, командир на американските войски в Източна Европа. "Смятам, че базите в двете страни са доказателство за силния ни ангажимент към Източна Европа", смята още полковник Ръс.
Лидерите на Чехия официално заявиха, че разбират причините за отказа от ПРО и изразиха увереност, че това няма да накърни сигурността на Чехия. В Полша също имаше разнопосочни реакции. Премиерът Доналд Туск изрази надежда, че страната му ще продължи да играе роля в новите американски отбранителни планове.
Част от военното споразумение предвижда изграждането на военна база в Румъния на стойност $50 млн., където ще се обучават 1600 войници, а другото съоръжение ще бъде изградено в България. Базата е на стойност $60 млн. и в него ще работят 2500 войници.
По първоначални планове изграждането на военната база в Румъния трябва да бъде завършено през следващите два месеца, а в България тя ще заработи през 2011 - 2012 г.
„Базите, финансирани от САЩ, съответно с 60 и 50 милиона долара, се притежават от правителствата на България и Румъния и ще бъдат използвани съвместно", добави още полковникът.
"Разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток", заяви от своя страна Джеймс Робинс - експерт по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон.
Изграждането на двете бази в Румъния и България са част от глобалната стратегия за прегрупиране, която стартира в началото на управлението на Джордж Буш и цели да премести американските военни от Германия на изток, посочи още Робинс.
Американските военни бази в България, официално наричани „военни съоръжения и обекти за съвместно ползване", са бази, предоставени за обучаване на американски войници в България. Договорът за тях е за първоначален период от 10 години, като всяка от страните има право да прекрати неговото действие с едногодишно предизвестие.
На 24 март, 2006 г. официално беше обявено, че преговорите за базите са приключили и предстои ратифициране на договора от двете страни. Договорът беше подписан на 28 април в София от бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс и тогавашния външен министър на България Ивайло Калфин. Споразумението е ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г. с 155 гласа „за" срещу 20 „против". Първите американски военнослужещи пристигнаха в България през есента на 2007 година.
Американските военни бази в България до момента са 4 - полигона в Ново село, който се използва за обучение на сухопътни сили; военновъздушната база в Безмер, използвана за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село; военновъздушната база в Граф Игнатиево - за транспорт на сили и техника. Базата е по-далече от Безмер, но с по-големи възможности за момента и складова база в Айтос - (досега използвана от българските въоръжени сили) с поддържаща функция към полигона Ново село.
Според договора на територията на България може да има до 2500 цивилни и военни по едно и също време, но тази численост може да бъде увеличавана с още 2500 души за срок от не повече от 90 дни. Според бившия посланик на САЩ в България Джон Байърли, възможно е войниците да бъдат на ротационен принцип само за по няколко месеца, като при застъпване на отделните бригади в България може да има до 5 хиляди американски военни.

Талибаните със собствен канал в YouTube
Талибаните продължават да пропагандират екстремистките си идеи с всички средства, съобщават световните агенции.
Те са се опитали да създадат свой канал в сайта YouTube.
В него, активисти на движението са качили клипове със сцени на насилие.
Най-вероятно към момента целият им канал вече е изтрит.

60 убити талибани в Пакистан
60 талибани са загинали до момента при офанзивата на пакистанската армия в Южен Вазиристан.
Пакистансикте сили са дали 5 жертви, съобщава АП. Други източници обаче информират за големи загуби и за двете страни.
Вече 24 часа продължава мащабната операция срещу талибаните в Южен Вазиристан.
Един срещу друг са се изправили 28 хиляди пакистански военни и 10 хиляди талибани, които са подкрепени от близо 1000 узбекски бунтовници и стотици арабски членове на Ал-Кайда.
Припомняме, вчера започна мащабна военна операция срещу бунтовниците в Южен Вазиристан. Армията настъпи едновременно от север, изток и запад към вътрешността на Южен Вазиристан.
Настъплението ще продължи до ликвидирането на терористите, съобщиха при започването на операцията от щаба на пакистанските военни сили.
Според очевидци бунтовниците оказват изключително силна съпротива на военните и обстрелват хеликоптери на пакистанската армия.

Медведев: Няма решение за косовския въпрос без Сърбия
Преди визитата си в Белград, руският президент Дмитрий Медведев заяви, че "косовският въпрос" ще има своето решение едва, след като Сърбия каже последната си дума, съобщи РИА "Новости".
Русия бе една от малкото държави, които подкрепят Сърбия, която все още твърди, че Косово е част от нейната територия и не призна независимостта й, обявена преди повече от година.
В интервюто си пред сръбски вестник, Медведев отново се противопостави на опитите да се решава въпроса с независимостта толкова лесно.
От посещението му се очаква да бъдат заздравени сръбско-руските двустранни отношения.

Предотвратиха атентат в Назрани
Сапьори от силите за сигурност на Ингушетия са успели да обезвредят напълнен с експлозиви автомобил в центъра на административната столица Назрани.
Автомобилът е бил оставен в близост до автобусна спирка, като е забелязан още вчера вечерта. Милиционерите са отбелязали, че той е подозрителен и са направили проверка.
Веднага след това са отцепили района и са повикали сапьорите.
Рано тази сутрин с контролиран взрив сапьорите са обезвредили бомбата.
Според очевидци, експлозията се е чула и извън границите на града.

Пентагонът ускорява изтеглянето на US-войските от Ирак
Министерството на отбраната на САЩ ускорява темповете за извеждане на американските войски от Ирак.
Това съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира пресслужбата на Пенатгона.
Вашингтон се отказва от предишните си планове за изпращане в Ирак през януари 2010 г. година на армейска бригада в състав от 3 500 души. На ротационен принцип тя е трябвало да смени аналогично формирование.
"Приетото решение се основава на щателен анализ на положението в сферата на сигурността в Ирак. То отразява разширяването на възможностите на силите за сигурност на тази страна да охраняват гражданите и институциите си", отбелязва американското военно ведомство.
Както се уточнява, приетото решение се отнася до 1-ва пехотна бригада от 10 дивизия на сухопътните войски на САЩ, дислоцирани във Форт Дръм, щата Ню Йорк.

Елитни ирански генерали загинаха при атентат
Няколко високопоставени ирански военни са загинали при атентат в югоизточната иранска провинция Систан-Балучистан, съобщи БиБиСи.
Сред загиналите са най-малко 5 висши генерали от елитния Корпус на стражите на ислямската революция - генерал Нур Али Шуштари, помощник-комендант на пехотните войски на гвардията и генерал Мохаммад Задех, комендант на гвардията за провинция Систан-Балучистан, комендантът на Стражите за град Ираншахр, Югоизточен Иран и офицерът Амир ал Моменин.
Някои медии посочват, че загиналите висши военни са 7.
Атаката е извършена от атентатор-самоубец. Взривът е избухнал около 8 часа сутринта пред гимназия в град Пишим, където се е провеждала срещата на сунитски и шиитски лидери.
Представители на Корпуса на стражите на ислямската революция обвиниха „чужди елементи" за организирания терористичен акт.
Според изявленията тези „елементи" имат пряко отношение към САЩ, съобщават иранските медии. Заговори се и за конкретни обвинения към Великобритания.
По-късно иранската телевизия съобщи, че за атентата е поела отговорност сунитската екстремистка групировка "Джунд Аллах" (Войници на Аллах).
Президентът Махмуд Ахмадинеджад е заявил, че престъпниците трябва да бъдат наказани. Скоро те ще получат заслуженото за антихуманните си действия, казва иранският държавен глава, цитиран от агенция ИРНА.
Иранското външно министерство поиска обяснение от пакистански дипломати, работещи в Техеран за атентата, съобщи „Ройтерс".
Според Ислямската република, извършителите на днешния атентат са влезли в страната от Пакистан.
Пакистан, според Техеран, е дал убежище и укрива бойци на групировката "Джунд Аллах".
От своя страна, пакистанските дипломати са уверили Иран, че полагат нужните усилия границите да не бъдат преминавани от терористи.
Ударът е убил най-малко 49 души, а ранените са над 60.
Военните са имали среща с племенни лидери от предимно сунитската провинция, които също са сред жертвите.
БиБиСи допълва, че граничният район на атаката от дълго време е арена за различни престъпления, измежду които обири, трафик на наркотици и отвличания.

Изданията на ЕС - на един клик разстояние
На Франкфуртския панаир на книгата ( Book Fair 2009), който се провежда тези дни, Леонард Орбан, еврокомисар по езиковите въпроси, обяви пускането в действие на виртуалната библиотека на книжарницата на ЕС ( EU Bookshop Digital Library ).
"Ние решихме да се придържаме към принципа на абсолютната прозрачност - всички могат да се запознаят с нашите законодателни публикации", заяви Орбан.
Тя предлага безплатен достъп до всички публикации на ЕС, събрани на едно място, редактирани от Службата за публикации, издадени от името на институциите, агенциите и други органи на ЕС от 1952 г. насам.
Сканирането на 12 милиона страници прави възможно безплатното изтегляне на повече от 110 000 публикации на ЕС от виртуалната библиотека на книжарницата на ЕС.
Виртуалната библиотека на Службата за публикации прави така, че отново - този път във виртуалното пространство, се появяват публикации като обръщението на Жан Моне, председател на Върховния орган, към Общата асамблея на първата сесия през септември 1952 г. Всеки ден към библиотеката се добавят нови публикации.
По-малко от две години по-късно резултатът представлява електронна библиотека с документи във формат PDF , оптимизирани за интернет, съдържащи общо повече от 14 милиона страници, които са безплатно достъпни за обществеността.
Сканирани са 12 милиона страници исторически публикации и около 2 милиона страници публикации, направени в последно време.
Със своите 1600 нови публикации годишно, на около 50 езика и с възможност за поръчване на печатно копие, Книжарницата на ЕС е ценен източник на информация за граждани, журналисти, преподаватели, студенти, библиотекари, издатели и всеки интересуващ се от Европа.
Съдържанието на Книжарницата на ЕС ще бъде също достъпно посредством Europeana - проект за цифровизация на голям брой значителни европейски библиотеки и архиви. По този начин Книжарницата на ЕС ще допълни националните сбирки на Europeana от гледна точка на институциите на ЕС.

Гледат делото за убийството на Борилски
Апелативният съд във Велико Търново ще заседава по делото за убийството на 24-годишния български студент във Франция Мартин Борилски.
Предишното заседание през лятото бе отложено по молба на майката на загиналия Иванка Въчева. Тя е частен обвинител и граждански ищец, съобщи БТВ.
Тогава Въчева поиска да не бъде даван ход на делото, защото нейният адвокат се намира в чужбина и не може да присъства в съдебната зала.
Според материалите по делото, на 20 юли 2000 г. Мартин Борилски е бил намерен в парижката си квартира мъртъв с 93 прободни рани от нож.
Разследването, водено от френски следователи, идентифицира като основни заподозрени за деянието двама младежи от Варна - 21-годишният Георги Желязков и 20-годишният Стоян Стоичков.
През 2002 г. заподозрените са арестувани и освободени под парична гаранция от 2000 лв., а в обвинителния акт, изготвен от Софийската градска прокуратура, се иска от 15 до 20 години затвор.
Делото беше насрочено във Варна, но процесът не можа да започне, защото отводи направиха всички прокурори и съдебни състави. Причината за това е фактът, че бащата на единия от обвиняемите е известен варненски юрист.
С постановление на Върховния касационен съд делото беше изпратено на Окръжния съд в Шумен, който го насрочи за 27 март 2008 г. Местните магистрати оправдаха двамата подсъдими поради липса на доказателства и отхвърлиха предявените граждански искове.
Тази присъда бе потвърдена и от Апелативния съд във Велико Търново на 21 януари 2009 г., където делото бе разгледано на втора инстанция.
Решението, което предизвика острата реакция на посланика на Франция Етиен дьо Понсен, бе протестирано от Апелативната прокуратура пред ВКС с искането за връщането на делото за разглеждане от нов състав.
ВКС постанови, че делото "Борилски" трябва да бъде разгледано от нов съдебен състав на Апелативния съд във Велико Търново. Върховните магистрати мотивираха решението си с факта, че е постановен немотивиран съдебен акт. Допуснати са били и съществени нарушения на процесуалните правила за проверка и анализ на доказателствата.

Фандъкова е кандидат само на ГЕРБ, подчертават от партията
Кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София е самостоятелна и ще бъде регистрирана като кандидатура само на партия ГЕРБ в Общинската избирателна комисия.
Това заяви общинският съветник и председател на предизборния щаб на ГЕРБ за изборите в София Малина Едрева.
"Това, че нейната кандидатура получи подкрепа в страната и извън нея дава възможност на останалите партии в център-дясно да се присъединят към кандидатурата й", каза Едрева.
Трите партии, които са членове на Европейската народна партия, се договориха за подкрепа за Фандъкова още преди дни.
Фандъкова сама ще реши дали ще покани представители на подкрепилите я десни партии в екипа си.
Според Едрева основният опонент на Фандъкова на тези избори ще бъде Георги Кадиев.
Не е необходимо кметът да бъде експерт, кметът е политик, особено в една европейска столица, обясни още Едрева и допълни:
За първи път след 2001 г. София има възможност да бъде управлявана от човек, който върви в един път заедно с правителството и този човек да състави своя екип и да има максималната подкрепа на гражданите.
"При цялото ми уважение към господин Кадиев не е достатъчно да си експерт, трябва да обединяваш хора", каза още тя.
Припомняме, градските организации на ГЕРБ, СДС и ДСБ пописаха споразумение за предизборно сътрудничество за частичните местни избори за кмет на Столичната община на 15 ноември.
КАНДИДАТУРИТЕ ЗА КМЕТСКИЯ СТОЛ:
Йорданка Фандъкова - ГЕРБ Георги Кадиев - БСП Теодор Дечев - номиниран от гражданска инициатива Павел Попов - РЗС Иван Антикаджиев - ССД

СДС да бъде по-близо до себе си, съветва Зеленогорски
Покрай политическия анализ и усъвършенстването на устава на СДС имаше и различни мнения, но една малка група от 40-50 души създадоха суматоха и напрежение, което не е присъщо на зряла партия.
Това заяви Найден Зеленогорски за конференцията на сините, съобщи БНР. Той допълни, че няма да има опасност от асимилиране, ако СДС седи по-близо до себе си. Найден Зеленогорски не потвърди някои от очакванията той да оглави СДС като изтъкна ангажименти в качеството му на кмет на Плевен.
Припомняме, делегати поискаха оставката на лидера на СДС Мартин Димитров по време на 19-тата Национална конференция на партията.
Агоп Овагимян от СДС София даже го сравни с „раково образование", което трябва да бъде отстранено. В кулоарите той беше категоричен: Не можем да си спестяваме истината.Овагимян заяви: Истината е, че когато една партия е в опозиция и не си вдига рейтинга, значи има проблем и проблемът е в лидера.Партията е болна, трябва да оздравее, следователно болестта трябва да се отстрани. Болестта е Мартин Димитров, категоричен е той.

Румен Овчаров: Процесите в БСП сега започват
Преизбирането на Сергей за лидер на партията е знак за промените в партията. Процесите в БСП започват с този конгрес, а не свършват с него.
Това коментира партийният член и председател на Софийската организация Румен Овчаров в студиото на БиТиВи.
Припомняме, Овчаров вчера обяви, че подава оставка като шеф на градското БСП и призова и други хора да го последват.
Според него самата промяна вече е факт - тъй като най-малкото вече подкрепата за Станишев е не над 90%, а около 60%.
Той допълни обаче, че продължава да е на мнението, че лидерът е трябвало да се оттегли и че основно загубата на изборите се дължи на загубата на обществено доверие заради отношенията на БСП и ДПС.
Той предупреди, че и в бъдеще ще се налага на БСП да си сътрудничи с ДПС затова и партията трябва да формира своето отношение -
„Всъщност ние и до този момент нямаме визия. Въпросът е как ДПС ще промени отношението си към властта и как ние ще я принудим да направи това, защото така или иначе явно БСП ще си сътрудничим", каза Овчаров и припомни, че той предупреждава за опасностите около ДПС още от времето на своята оставка.
На обвиненията за корупция, той противопостави тезата, че той самият никога не е бил обвиняван в корупция, а обвинението срещу него е било за това „че владее държавата".
Това обаче са „лични въпроси" и нека теза които коментират настоящата ми оставка да не бързат", предупреди председателят на Софийската организация.
Румен Овчаров припомни също, че един от мотивите за неговата оставка е било именно сътрудничеството с ДПС и начинът, по който се кунсумира властта.
"Още малко след вчерашното гласуване, ще излезе, че всичко в партията е наред и че проблем няма. Не, не е така, но ще видим. Сега Сергей има възможност да покаже, че БСП може да върви напред", допълни Румен Овчаров.

Станишев е необходим на БСП, смята Костадин Паскалев
Запазването на Сергей Станишев като лидер на БСП е необходимо в този момент". Това заяви кметът на Благоевград и член на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев, цитиран от БНР.
Според него Станишев има шанс да състави свой екип и да покаже, че се извършва промяна. Важно е и партията да има силно опозиционно поведение, смята още Паскалев.
"Новината от заседанието на конгреса, според мен, е свързана с волята на Станишев за промяна в БСП", каза Паскалев.
Въпреки че подкрепя оставането на Станишев на поста, Паскалев уточни, че според него е било по-добре да не се прави лидерски дебат на този конгрес, а да се мине към цялостна отчетно - изборна процедура за председател и нов конгрес.

Станишев: Този избор за мен е най-вече отговорност
“Този избор за мен е най-вече отговорност." - това заяви Сергей Станишев след преизбирането му за лидер на БСП.
Той каза, че в личен план за него е по-лесно да се оттегли, но това би било бягство в сегашния труден за БСП момент.
Станишев е категоричен, че БСП трябва да издържи на безпрецедентната атака, да се държи като адекватна лява опозиция и да възстановява доверието.
„Това не би могла да бъде мисия на един човек, било то и председател", отбеляза Станишев.
По думите му, много е важно какъв дух, каква атмосфера ще бъде създадена в БСП в следващите месеци.
„Имаме алтернативата да продължим да се занимаваме със себе си, с нашите конфликти и раздели, но имаме и алтернативата да се поучим от изборната загуба." - зави Станишев.
Той каза, че не разглежда никой от тези, които му отправиха критики като свой враг с партиен билет.
Станишев каза, че рано или късно ще настъпи разочарование от сегашното управление и напомни на делегатите:
„От нас се очаква да бъдем силна опозиция и всеки може да допринесе за това".
Той изрази надежда, че на следващото заседание на конгреса ще е преодоляна тази тежка криза в БСП.

Стоилов поиска категорична лява политика за БСП
Янаки Стоилов каза, че се кандидатира за председател на БСП, защото трябва да има представител на категоричната лява политика на партията.
Този курс би я извел във водеща позиция, категоричен е Стоилов.
Той каза, че част от най-облагодетелстваните отново са се запътили към новите управляващи и призова делегатите, които искат промяна, да я направят.
Според Стоилов БСП трябва да води лява политика, да бъде демократична, да бъде европейска.

Борисов: Доган ми е най-големият конкурент в политиката
Ахмед Доган ми е най-големият конкурент в политиката, всички останали са слаби в сравнение с него.
Това заяви в предаването „На 4 очи" премиерът Бойко Борисов.
По думите му Доган най-умно води партията си, от минимума прави максимума и е най-коварен.Винаги съм казвал, че Доган е най-великият политик през последните 20 години, но, за съжаление, е деструктивен, каза още премиерът.
В същото време Борисов не пропусна да гарантира, че ще бутне барбекюто в сараите на Доган.
Според Борисов той не смята президента Първанов за конкурент, тъй като той има само още две години мандат и няма право на трети.
Той определи отношения си с държавния глава като нормални - нито топли, нито хладни. Има дисциплина и дипломатичност между нас, коментира премиерът.
Мощен отговор получи твърдението на БСП лидера Станишев по време на 47 конгрес на партията, че ГЕРБ е непредсказуема.
Няколко часа след изказването премиерът Борисов реагира:
"Тази шайка разбойници да ги слушаме какво говорят там. Няма такава партия по света като БСП, бившата БКП, която е избивала хора по лагерите и е взривявала църкви.Не мога да им се смея вече - толкова са нагли."
По отношение на бившия премиер Борисов повтори неколкократно, че Станишев не е направил нищо, а само е обещавал.
Стана ясно още, че 13-а заплата няма да има, защото „Станишев е изял всичко".

Немарливост на лекари от "Пирогов" - причина за смъртта на проф. Саркисян
Немарливост и нехайство от страна на лекари от "Пирогов" са причина за смъртта на проф. дфн Саркис Доник Саркисян.
Медици от здравното заведение не предприеха навременни мерки за влошеното състояние на баща ми, което е причината за нещастния край, заяви за news.bg дъщерята на Саркис Саркисян - Вероника.
Тя разказа, че на 25 септември баща й постъпил в "Пирогов", където претърпява тежка операция на ставата.
По думите й, операцията е преминала изключително успешно, ортопедите са работили професионално, след което баща й е преместен в Първа травматология, където се възстановява много бързо - сяда, изправя се и ходи с патерица.
На 13 октомври обаче при именития наш учен се проявяват симптомите на остра емболия - тежко повръщане, разстройство и силни болки в корема.
Въпреки настояването на съпругата му, която е медицинско лице, да бъде прегледан не само от ортопеди, той не получава навременна медицинска помощ.
Вероника Саркисян разказва, че на четвъртия ден след появата на емболията, баща й е изпаднал в клинична смърт и едва тогава е бил преместен в друго отделение.
На 16 октомври Саркис Саркисян умира най-вероятно от остра емболия, която може да се лекува само в начален стадий.
В смъртния акт обаче е записана обща сърдечна недостатъчност като причина за смъртта.
По думите на Вероника Саркисян до момента никой от лекарите в „Пирогов" не се е свързал със семейството й, за да даде повече подробности около смъртта на баща й.
„Няма да съдим „Пирогов", защото до момента няма нито един осъден лекар от там.
Освен това трябва да имаме връзки с патолог, който да има силни позиции там и да не напише смъртен акт, оправдаващ действията на медиците", коментира Вероника Саркисян.
Аз изгубих баща си, а България изгуби най-големия арменист на Балканския полуостров и Европа, посочи още тя.
Проф. Саркисян започва научната си кариера през октомври 1960 г. като асистент в Техническия университет - София.
През 1977 г. е избран за професор по философия в Техническия университет.
Бил е избран за ръководител на катедра, Директор на центъра и Зам.-ректор (три мандата) на Технически университет София. Благодарения на него са направени много иновации.
Той е инициатор и създател на специалност „Арменска филология" и сектор „Арменистика" към Софийския университет през 1995 г, където до последните си дни преподава история на Армения, арменска цивилизация и странознание.
Избран е за академик на Международната академия по философия през 1994 г.
Автор е на над 300 научни публикации, над 20 монографии, 8 учебници и над 20 научни публикации на арменски, английски, немски, руски, полски, украински, унгарски и чешки езици.

Социалното включване - приоритети на националните и регионалните политики за социална Европа
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще открие регионален семинар на тема „Социалното включване - приоритети на националните и регионалните политики за социална Европа".
На него ще бъдат представени изследванията, проведени в страните от региона по въпросите на социалното включване. Участници от България, Румъния, Сърбия, Република Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова ще споделят опит от своята практика и ще обсъдят политики за недопускане на социалното изключване.
Семинарът ще разгледа проблематиката на национално, регионално и европейско ниво, като анализира направеното и постигнатите резултати и начертае бъдещите действия.
Организатор е фондация „Фридрих Еберт".
Началото на двудневния форум е в 9 ч., хотел Хилтън.
Това съобщават от правителствената пресслужба.

Фалстарт на делото срещу общинския съветник дилър
Още първото съдебно заседание по делото срещу варненския общински съветник Иван Славков беше отложено заради представен болничен лист. Според медицинското свидетелство един от подсъдимите - Пейчо Пеев е бил опериран преди дни и не може да се яви в съдебната зала.
Днес във Варненския окръжен съд трябваше да започне наказателното дело срещу общинския съветник Иван Славков и четирима от членовете на създадената и ръководена от него въоръжена престъпна група.
Припомняме, Иван Славков бе задържан, докато беше общински съветник, избран от листата на ДПС.
Обвинението е и за разпространение на наркотици, пране на пари, склоняване към проституция и трафик на хора.
Бившият президент на ФК "Спартак" застава на подсъдимата скамейка заедно с Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, с Пейчо Пеев и Свилен Николов.
Според обвинителния акт Славков създал групировката през есента на 1996-та година. Другите четирима подсъдими се включвали в дейността й заедно с множество други лица в различни периоди от време до септември 2008-ма година.
Групата работила по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на град Варна, на курортните комплекси и околностите.
В различни периоди от време ръководно участие в нея е вземал и бившият общински съветник Веселин Данов, спрямо когото след подписано споразумение с прокуратурата има влязла в сила присъда.


ПО Money.bg

Петролът прескочи 79 долара
Цената на суровия петрол премина прага от 79 долара за първи път от година насам, заради очакванията че търсенето на суровината ще нарасне, пише Bloomberg.
Днес се очаква да излезе редовното проучване за настроенията сред строителите на жилища в САЩ, което според анализаторите ще отчете силно покачване.
В раната азиатска търговия Американският лек суров петрол нарасна с 52 цента или 0.7% до 79.05, което е най-високата стойност на контракта от 15 октомври 2008 г. В последствие цената на суровината отстъпи и се понижи до 78.78 долара за барел.
Ноемврийският фючърс, който изтича утре нарасна с 1.2% до 78.53 долара за барел в петък, след като производството в САЩ нарасна повече от очакваното.
Сортът Брент с доставка през декември нарасна с 33 цента или 0.4% до 77.32 долара за барел.

Разнопосочен старт на борсовите индекси
Слаба остава активността на играчите на БФБ и на старта на новата седмица, а нагласите са почти изравнени. От общо 33 търгувани позиции, тези с покачваща се средна цена са 13, а падащите - 18.Превес на мечите настроения отразява и SOFIX, който прекъсна покачването си с понижение от 0.21% до 482.63 пункта, докато BG40 прибавя 0.21% до 131.01. На червено е и BGTR30 с промяна от -0.17% до 368.94, а BGREIT засега отбелязва ръст от 0.42% до 50.26.Оборотът за час е 422 хил. лв., като основната част от него - 255 хил. лв. или 60%, е от сделки с акции на Химимпорт и основно от единична сделка на 2.59 лв. Тя определя и средната им цена, с нови 0.7% по-висока.Най-много сделки - 34 за 2803 лота, има с акциите на Енемона, който паднаха със 6.07% до средна цена 11.26 лв. След като отвориха на 11.74 лв. цената им бе натисната до 11.01 лв., но след това започна да се възстановява и последната цена на която има сделка е 11.40 лв.Разнопосочно започва търговията при банковите институции, като ЦКБ засега отбелязва съвсем лек ръст, а ПИБ - слабо понижение. В различни посоки със слаби изменения са и инфраструктурните компании. Най-добре сред тях се представя Мостстрой, +2.36% до 4.81 лв.*Информацията е към 10:30 ч na 19.10.09

Поредният български парадокс
-Няколко месеца след като през юли 2008 година кабинетът Станишев затвори безмитните български магазини Европейската комисия прие директива, която разрешава безмитната търговия по сухопътните граници на съюза с трети държави до 2017г., за да противодейства на сивия сектор в Европа, пише в анализ, Deutsche Welle.
- Ръст на контрабандата с горива и цигари през България - това е едно от последствията от закриването на 17 безмитни обекта по границите с Турция, Македония и Сърбия, според Асоциацията за безмитна и тревъл ритейл търговия в България
- Проблемът за закриването на българските безмитни обекти по югоизточната граница на ЕС ще е една от темите на предстояща конференция за duty-free търговията в Източна Европа и Балтийския регион. Конференцията се провежда във Варшава, от 11 до 13 ноември 2009 г. Като основен докладчик е поканен председателят на българската Асоциация за безмитна и тревъл ритейл търговия /АПБТРТ/ Радостин Генов
- ЕК обяви затварянето на безмитните обекти в България като успех срещу корупцията, но не публикува протоколи от разговори с български оператори, в които се признава, че „безмитната търговия е най-големият враг на карго контрабандата"
Това научаваме от сайта duty-free.bg. Антоанета Ненкова разговаря с Радостин Генов, един от авторите на сайта.

Успех срещу корупцията?
На около 18 млрд. евро годишно се оценява безмитният и тревъл ритейл пазар в рамките на ЕС. Европа се намира в ликвидна криза, а продажбата на алкохол, цигари и парфюмерия по граничните пунктове и летищата е източник на кешови плащания.
Според European Travel Retail Council, ако безмитните и тревъл ритейл магазини преустановят дейността си, тези средства ще отидат в ръцете на сивия сектор - както стана в България. Именно този факт привлече вниманието на депутатите от Европейската народна партия Астрид Люлинг и Маргаритас Шинас, както и на британския либералдемократ Бил Нютън Дън. В отговор на Дън за затварянето на българската безмитна търговия, комисар Ласло Ковач ясно каза, че това в крайна сметка е решение на българското правителство и натиск от страна на ЕК не е оказван по никакъв начин. Точно обратното се твърдеше в България.
В края на миналата година, няколко месеца след като през юли 2008 кабинетът Станишев затвори безмитните български магазини, е приета директива на ЕС 2008/118/ЕЕ, за противодействие на сивия сектор в Европа. Тя дава право на страните-членки, които към 1 юли 2008 г. са развивали безмитна търговия по сухопътните граници на съюза с трети държави, да продължат тази дейност до 2017 година.
Към 1 юли 2008 България има 17 безмитни обекта по сухопътните си граници с Турция, Сърбия и Македония. На 9 юли 2008 година с правителствено решение лицензите за безмитна търговия са отнети, а безмитните магазини по границите - затворени. Може ли сега България да приложи европейската директива и да възстанови безмитната си търговия до 2017?
Какво губи България?
"Задължително трябва да го направи", казва Радостин Генов. "За година и половина - периодът от затварянето на безмитните обекти - държавата загуби близо 50 милиона лева постъпления от данъци, около 1700 работни места заедно със съпътстващите дейности, и 235 млн. евро от износ. България загуби и предимства, свързани с факта, че сме външна граница на ЕС и с географското си положение на Балканите. Всичко това при положение, че има европейска директива 2008 /118, която разрешава duty-free бизнеса по сухопътните граници на ЕС."
"За същия период", допълва Радостин Ганев, "Турция сваля всякакви ограничения при покупка в безмитните си магазини. Тя разкрива над 2800 кв.м. безмитна площ поотделно на ГКПП Капитан Андреево и Лесово веднага след като затварят българските безмитни магазини. Само за година Турция строи огромен свръхмодерен МОЛ на Капитан Андреево. С около 70% са скочили оборотите и на румънските оператори."
Какви други последствия има отказът на българската държава от подкрепа на безмитния бизнес?
"Осигуряване на монополно положение на Турция в търговията без мита по югоизточната граница на Европа и ръст на контрабандата с горива и цигари през България - това са последствията от закриването на 17 безмитни обекта по границите с Турция, Македония и Сърбия. Статистиката отчита, че в периода след затварянето на безмитните обекти скритият трафик на цигари, според представители на „Бритиш американ тобако", е скочил с 15%, въпреки очакванията да се случи обратното. Според министър Дянков понастоящем контрабандата на цигари е около 40 %. Делът на контрабандните горива е над 30 %. При алкохола ситуацията е съвсем драматична - легалните продажби са жалки проценти в сравнение с нелегалните."
"Има и друго последствие", уточнява Радостин Ганев. "През март 2008 г. световният гигант в безмитния бизнес - германската компания „Хайнеман" заедно с швейцарската компания „Нюанс" предлага инвестиция от няколко стотици милиони евро за изграждане на модерна европейска мрежа от безмитни обекти в България. Предложението е внесено писмено в канцеларията на бившия премиер Станишев. Инвестиционният проект не е реализиран, защото българското правителство вече е решило да закрие безмитната търговия в България."
Ако безмитните магазини не са синоним на контрабанда, както твърдите, защо имаше критики срещу търговията в duty-free зоните и в двата междинни доклада на ЕК от февруари и юли 2008 година за напредъка на България в
европейското й развитие?
"Безмитната търговия не е контрабанда"
"Засега Еврокомисията не може да предостави нито едно ясно доказателство пред европейския омбудсман Никифорос Диамандурос в подкрепа на дискредитиращите определения в междинните й доклади от февруари и юли 2008 . Еврокомисията отказва по странен бюрократичен начин да предостави на обществеността протоколи от разговорите си с българските безмитни оператори, в които оценките са различни от записаното в докладите. ЕК обяви затварянето на безмитните обекти в България като успех срещу корупцията. Така правителството на Станишев най-сетне получи някакво външнополитическо признание за реформаторска сполука - точно преди изборите." "Но и досега", подчертава Радостин Генов, "няма официални данни за нарушения в тази търговия. Върху безмитните търговци е прехвърлена цялата вина за митническата контрабанда и сивия сектор в търговията и икономиката." Според Радосин Генов, ако приемем определението на преподавателя в СУ доц. Димитър Стефанов, че „функционирането на безмитната търговия е най-големият проблем на контрабандата", лесно ще си отговорим на въпроса за ролята на контрабандата в партийното финансиране в България.
Безмитната търговия не е контрабанда, а инструмент за пресушаване на контрабандните канали, категорични са от Асоциацията за безмитна и тревъл ритейл търговия /АПБТРТ/.
Според справка на финансовото министерство от началото на годината „при извършените проверки от митническите органи за пет години назад на дейността на икономическите оператори /безмитните търговци/ няма извършени нарушения". И това не е случайно, уточнява Радостин Генов. Той казва, че парадоксът е в това, че от приемането на България в ЕС единствените търговски обекти, които са вързани онлайн и в реално време с митниците, са именно безмитните търговци.
Проблемите са около безмитния бизнес, а не в него, категоричен е Радостин Генов - в административния рекет, налаган от митничари и гранични служители, в куфарните търговци в зоните на ГКПП. Добре известно е, че големият проблем са карго контрабандните канали, които работят на „вдигната бариера". И че безмитната търговия е техният най-голям враг, защото осигурява прозрачни продажби и качествени стоки на привлекателни цени, което отклонява пътникопотока от сивия сектор.
Мотивът за затварянето на безмитните магазини
Остава въпросът - защо се стигна до ликвидирането на един легитимен и работещ в съответствие с европейското законодателство бизнес?
Политически лобизъм в интерес на трета страна е едната версия, според Радостин Генов. Най-активен в натиска бе бившият посланик на САЩ в България г-н Джон Байърли, който поиска чрез една българска медия поправки в Закона за безмитна търговия. Може би е трябвало да се осигури на Турция монопол в тази търговия на Балканите, което обяснява и активността, проявена от посланика на нейния най-голям стратегически съюзник, при дискредитирането на българските безмитни оператори?
Възможно е и купуване на политически индулгенции от евробюрократите в Брюксел. Дали кабинетът Станишев е бил принуден чрез политически машинации? "Срещу потупване по рамото бившият премиер Станишев закри 1700 работни места и ликвидира един уреден по европейско законодателство бизнес", смята Радостин Генов .
Друга версия според председателя на Асоциацията за безмитна и тревъл ритейл търговия е лобиране за икономически интереси. Случилото се може и да е компенсация за неудовлетворени апетити към българския държавен телеком на мощната турска компания „Коч холдинг", която има интереси и в безмитната търговия. Веднага след закриване на българските обекти турският безмитен оператор „Сетур", част от „КОЧ холдинг", застрои по границата с България над 10 000 кв.м търговски площи, уточнява Радостин Генов. Затварянето на безмитните български магазини, подчертава Радостин Генов, превърна Турция в монополист в тази дейност по югоизточната граница на ЕС и доведе до пренасочване на печалби и данъци от нас в съседни страни.
Има и четвърта версия - за заложена от тройната коалиция политическа мина за следващото правителство. Правните искове в Страсбург, Люксембург и Вашингтон ще увредят имиджа на новото правителство. До момента има три спечелени дела от български безмитни оператори срещу решението на българската държава да спре бизнеса им. От Асоциацията на безмитните оператори предлагат следното:
Как да се противодейства ефективно на контрабандата?
Първо: Внимателно „пипане" на акциза на горива, цигари и алкохол. Практиките в ЕС сочат, че вдигането на акцизите води до развихряне на контрабандата. С вдигането на акциза паралелно се затяга и контролът. Срещу всяко 1 евро, вложено за затягане на контрола по митници и граници, държавата получава приход от 2.5 евро.
Второ: Създаване на условия за развитие на търговията по ГКПП в микромолове - каквито може да се видят в Гърция, в Румъния и по вътрешните граници на ЕС, където тази търговия се нарича тревъл ритейл.
Трето: Всички европейски държави, включили в борбата срещу контрабандата външните си разузнавателни служби, имат успех. „Маята" на контрабандата е в изграждането на логистични центрове зад граница, които координрат финансовите и транспортните потоци. Именно тези държави, които използват здраво ресурса на външните си разузнавания, за да пресекат незаконните финасови и транспортни канали, успяват да противодействат по-ефективно на контрабандата, обобщава Радостин Генов. Няма държава в света, която е свила до нула контрабандата. В Англия контрабандата на цигари е над 20%, независимо, че това е страна със силни силови структури и утвърдени демократични традиции. Въпросът е държавата да снижи нивото на контрабандата до степен, която не деформира нормалните пазарни отношения. Това ще е успехът за България в борбата срещу контрабандата.

Прага се опасява от нова газова война между Русия и Украйна
Газовата зависимост от доставките на руски газ кара Чехия да се притеснява от нов конфликт между Киев и Москва, съобщават медиите в страната. Предвижда се днес правителството в Прага да обсъди мерки, които трябва да бъдат приети в случай на нови проблеми с газовите доставки от Русия, които покриват 75% от потреблението в средноевропейската страна.
В края на миналата седмица стана ясно, че Украйна предвижда да повиши с близо 60 % таксата върху транзита на руски газ през своята територия от 1 януари 2010 г. Това съобщи президентът на украинската компания Нафтогаз Олег Дубина
"Съгласно предварителни изчисления, тарифата за транзит през 2010 може да достигне 2.68-2.7 долара за 1000 куб. метра на сто километра срещу сегашните 1.7 долара.
Мярката се налага тъй като, цената на руския газ, плащана от Украйна също ще се увеличи ц близо със 70-80 долара за 1000 куб. метра през първото тримесечие на 2010". В момента Киев заплаща 208,12 долара за същото количество синьо гориво.
Анализатори коментираха че заявлението може да разсърди съседна Русия, чийто президент Дмитрий Медведев обвини Украйна в началото на септември в желание да предоговори условията на транзита на руски газ през своя територия. От ръководството на Газпром Москва вече е заплатила авансово таксите за перенос до края на първото тримесечие на 2010 г.
Днес започва предизборната кампания Украйна, като на 17 януари страната ще гласува за своя нов президент Двама са основни конкуренти досегашният министър-председател Юлия Тимошенко и про-руският Виктор Янукович. Според социологическите проучвания. Янкулович има преднина от 28%, пред Тимошенко с около 19% от вота.

Хората с мерцедеси и ланци без социални помощи
Социалните помощи на хората, които спират с мерцедесите и ланците пред бюрата за социално подпомагане, ще бъдат спрени. Закани се министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти на семинар на тема „Социалното включване - приоритети на националните и регионалните политики за социална Европа".
Догодина парите за социални помощи ще бъдат толкова, колкото ще бъдат необходими за хората, които се нуждаят от тях, а социалното министерство ще направи всичко необходимо, за да защити най-уязвимите групи, които имат нужда от социални помощи, обясни Младенов.
Няма да се прахосват пари за хора, които нямат нужда от социални помощи, гарантира министърът. За тази цел социалното министерство планира да направи преатестиране на хората на социални помощи, за да може държавата ще подпомага тези, които действително имат нужда от това.
Договорен заем от Световната банка по проекта за социално включване на най-уязвимите групи на стойност от 40 млн. евро. Това според министър Младенов са децата от 0 д 6 години най-вече от ромските общности, както и за децата с увреждания. Парите ще бъдат отпускани за проекти, разработвани от общини и неправителствени организации. Критериите за кандидатстване се разрабват заедно с експерти на Световнатга банка.
Половината от средствата ще бъдат предназначени за строителство на детски градини. "Посещението в детска градина трябва да стане задължително за всички деца", кагоричене социалният минстър, цитиран от БНР.
Другата половина ще за инвестиции в политики за социално включване. "Когато искаме да интегрираме ромите още от най-ранна степен. Още в посещението им в детските градини, в училищата, защото по този начин, ще ги откъснем от тяхната среда", общи Младенов. Той уточни, че стратегията за социално включване вече е готова, а от следващия месец ще започне нейното популяризиране, за да може общините и неправителствения сектор да са запознати с условията за кандидатстване по проекта.

$60 млн. за военни бази у нас отпуска САЩ
Пентагонът ще похарчи над $100 млн. за изграждане на нови военни бази в България и Румъния, след като правителството на президента Барак Обама неотдавна се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа, пише вестникът на въоръжените сили на САЩ "Старс енд страйпс" в електронното си издание. "Базите, финансирани от САЩ, съответно с $60 и $50 млн., се притежават от правителствата на България и Румъния и ще бъдат използвани съвместно", казва Гари Ръс, командир на американските войски в Източна Европа, цитиран от списанието. Според Ръс базите в Румъния и България са доказателство за силния ангажимент на САЩ към Източна Европа. Списанието цитира и Джеймс Робинс, експерт по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон, който казва, че разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток.
Лидерите на Чехия официално заявиха, че разбират причините за отказа от проекта за противоракетния щит и изразиха увереност, че това няма да накърни сигурността на Чехия.
В Полша също имаше разнопосочни реакции. Премиерът Доналд Туск изрази надежда, че страната му ще продължи да играе роля в новите американски отбранителни планове, пише във военното списание "Старс енд страйпс".

Протест срещу високите лихви
Националната асоциация на българския бизнес организират протест пред банките срещу високите лихви. От неправителствената организация очакват граждани и фирми, които не са доволни от банковата политика, да застанат пред централата на съответния клон и да протестират днес от 12 до 13 часа.
Протестът ще се провежда всеки понеделник в рамките на един месец, докато не бъде постигната някаква договореност с банките, предупреждават от асоциацията в разпространено до медиите съобщение.
Стъпки към постигане на някаква договореност с банките се очаква да бъдат направени на кръгла маса, която ще се проведе на 26 октомври в София. На нея ще бъдат поканени представители на всички банки, за да се поставят исканията и да се подпишат споразумения.
Според асоциацията банковото поведение е агресивно и несъобразно в условията на криза. "Постоянно растящите лихви съсипват икономиката на страната, фалитът на малкия и среден бизнес води до липса на постъпления в бюджета, което пък от своя страна предполага бюджетен дефицит и застрашаване на националната сигурност", предупредиха от асоциацията.

„Доктори уреждат здрави с инвалидни пенсии”, „От 2011 г. вноските в частни здравни фондове стават задължителни”, „Приравняват здравните плащания с данъчните”, „Мокра поръчка за 2 декара”
„Доктори уреждат здрави с инвалидни пенсии", разкрива от първата си страница „Монитор"
Лекари от ТЕЛК в цялата страна са надписвали диагнози и са изкарвали здрави хора болни, за да вземат надбавки за инвалидност върху пенсиите. Това е установила масирана проверка на Министерството на здравеопазването, регионалните центрове по здравеопазване и Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, направена в комисии във всички региони.
В 63 на сто от решенията на експертните лекарски комисии се вижда намаляване на процентите на трайната нетрудоспособност на хората с увреждания, каза Диана Инджова от националния съвет. 25-30 процента от проверените телкове имат повтарящи се грешки и пропуски.
Най-честите нарушения се отнасят до освидетелстването на лицата и определянето на процента на крайна нетрудоспособност, която увеличава сериозно надбавките за инвалидност върху пенсиите.
Решението в 72 от проверените случаи е недобре аргументирано и недобре обосновано, обясни д-р Кънчо Райчев - директор на НЕЛК.
Близо 10% от изготвените решения на телковете в София, Пловдив и Силистра за периода юни - август 2009 г. са постановени неправилно, категоричен бе заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.
Виновните доктори от комисиите ще отнесат люти санкции. Лишаване от лекарски права от половин до две години и глоба до 3000 лв. е санкцията за нарушителите.Още от статията на „Монитор"
"От 2011 г. вноските в частни здравни фондове стават задължителни", предупреждава от първата си страница „Сега"
През 2011 г. допълнителното осигуряване в частни здравни фондове ще стане задължително, съобщиха от министерството на здравеопазването. Целта е в здравеопазването да влязат повече пари.
Нужните поправки в Закона за здравното осигуряване ще влязат в парламента съвсем скоро.
Още не е ясно под каква форма ще се въведе т.нар. втори стълб - задължителното допълнително осигуряване. Единият вариант е частните фондове да доплащат на болници и лекари за услугите, които и в момента поема НЗОК, но се смятат за недофинансирани. Другият е пакетът на касата да се свие, т.е. НЗОК да плаща по-малко видове услуги, а за лечение, изследвания и лекарства извън поетото от касата да се грижат частниците. Не е ясно и най-важното - дали ще се увеличи здравната вноска и с колко.
За да мотивира идеята да се задължат гражданите да се осигуряват в още един здравен фонд, от няколко дни министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че в момента за голяма част от лечението в болниците здравната каса плаща по-малко от необходимото. 84% от клиничните пътеки са недофинансирани, обяви вицепремиерът, но не обясни как е изчислено това.Още от статията на „Сега"
„Приравняват здравните плащания с данъчните", информира от първата си страница „Класа"
Здравноосигурителните плащания ще бъдат приравнени с данъчните. Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев пред лекари в Силистренско в неделя вечерта, предаде БТА. "За мен основната цел на промените в Закона за здравното осигуряване е да се създадат законодателно условия, в които здравните вноски да се плащат както от всички граждани, така и от държавата чрез съответните трансфери", съобщи Нанев, цитиран от агенцията.
Той изтъкна необходимостта от допълнително здравно осигуряване и разви идеята за здравноосигурителни фондове, които да отговарят на определени условия. Според министъра частните фондове могат да започнат да работят не по-рано от 2011 г. Обмисля се вариант още от следващата година да се въведе доплащане. Според Нанев това е "такса самоучастие". Той заяви, че има проучване, което показва, че пациентите са с нагласа да приемат такава такса, стига тя да е регламентирана.
Министър Нанев посочи и необходимостта от въвеждането на методика за ценообразуване. Във връзка с преструктурирането на болниците той каза още, че се обсъжда идея по международен проект за създаване на "областен болничен консорциум" - областта да прецени на регионално ниво какво да запази на базата на определени стандарти. Ще се имат предвид качеството на кадрите, обезпечеността с техника, ще се прецени и какъв поток от пациенти е имало едно лечебно заведение.
Същевременно Извънредният отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз (БЛС), който се проведе на 16, 17 и 18 октомври в Равда, излезе с решение по предложените от правителството промени в Закона за здравното осигуряване.Още от статията на „Класа"
„Мокра поръчка за 2 декара", информира от първата си страница „Стандарт"
2 трупа заради 2 декара земя оставиха зад гърба си бивш висш държавен чиновник и съдия-изпълнител. Това стана ясно след 20-месечно разследване на полицията. То започна на 6 март 2008 г. Тогава пред дома си бе отвлечен бургаският бизнесмен Стоян Стоянов. Той бе собственик на фирма "Гранити", която зареждаше цяла Югоизточна България със строителни материали. Оказа се обаче, че Стоян Стоянов не е бил отвлечен заради откуп, както полицията първоначално предполагаше. МВР разплете историята, след като на 9 юли 2009 г. задържа двамата организатори на похищението на Стоянов - Стоян Колев и Нено Атанасов. Още същия ден двамата признали, че са качили бизнесмена в колата си и дори казали по чия поръка са го направили. На криминалистите обаче им трябват още доказателства, за да задържат истинските виновници. Тогава те започват да събират данни срещу бившия шеф на Агенцията за държавни вземания и частния съдия-изпълнител Галин Костов. Това са имената, които задържаните посочват като поръчители на отвличането на Стоян Стоянов, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов вчера. Близки на бизнесмена отново са повикани на разпит през лятото, за да разкажат какви отношения е имал Стоянов с Михайлов и Костов. Роднините на бизнесмена обясняват, че той е спорил с тях заради имот. Парцелът от 2,5 дка се намира в Бургас в посока кв. "Меден рудник", в непосредствена близост до магазин "Мосю Бриколаж". До него бил залепен терен на Стоянов, който притежавал от години. Стоянов настоял да купи земята от Михайлов и Костов. Те притежавали имота чрез подставено лице. Стоянов и двамата юристи водили дълги спорове за цената на терена. Михайлов и Костов искали 6-цифрена сума, която Стоянов отказал да плати. Затова на 5 март м.г. бившият шеф на АДВ и съдията поръчват на двамата бандити Колев и Атанасов да убият Стоянов. В последния момент обаче им се обаждат и нареждат да отвлекат и закарат на последен разговор бизнесмена. След час спор той отново отказва да купи имота. Затова Михайлов и Костов нареждат Стоян Стоянов да бъде убит.
Похитителите обаче отказват да цапат ръцете си с кръв. Затова по спешност наемат за мократа поръчка други двама бандити - Манол Хаджиев и Веско А. Те се озовават веднага на мястото, тъй като им обещават по 30 000 евро на калпак, ако теглят куршума на Стоянов. Без да се замисли, Хаджиев взема пистолета си и убива с един куршум в главата бизнесмена недалеч от Дюлинския проход. След това двамата с Веско го заравят в гората край Обзор. Месец по-късно обаче физическият убиец Манол Хаджиев още не е получил и евро от обещаната му сума. Той всеки ден звънял на Атанасов и Колев, но без успех.Още от статията на „Стандарт"
„Енергийната система на България може да поеме само 17% от заявените екоцентрали", предупреждава „Дневник"
Енергийната система на България може да поеме само 17% от възобновяемите енергийни мощности, заявени като проекти, стана ясно на хидроенергиен форум за Югоизточна Европа, проведен миналата седмица край Варна.
В момента капацитетът на мрежата е максимум 1800 мегавата, съобщи ръководителят на отдел "Електрорежими" в Електроенергийния системен оператор (EСО) Венцислав Захов. "До момента инвеститорите са заявили над 11 хил. мегавата нови вятърни и соларни паркове. Дори половината от намеренията да са истински и се изпълнят, трябва да се осигури огромен резерв от мощности, които да се включват, когато вятърните паркове не работят", каза Захов.
Според него в момента липсват критерии за оценка кои от предложенията могат да се реализират. Един от вариантите е инвеститорите да внасят парична гаранция.
Заради зависимостта на възобновяемите мощности от природните условия (наличие на вятър, слънце и т.н.) системата трябва да компенсира при необходимост с други производствени централи. Тази роля могат да изиграят водните централи. Тяхното присъединяване към мрежата на НЕК обаче също е проблем, защото те обикновено се строят в слабо населени места с неразвита енергийна инфраструктура. Инвестициите на НЕК и ЕРП-тата в мрежата се контролират от енергийния регулатор, с който компаниите се оправдават за проблемите в системата. Поради липса на технически възможности те могат да откажат на инвеститорите да изградят електропроводи и тогава това става за сметка на компаниите. Често обаче НЕК и разпределителните дружества поставят и допълнителни условия при присъединяването или отказват.Още от статията на „Дневник"
„НАП хвана лъжливи заеми за 2.7 млрд. лв.", информира „Сега"
Укриването на данъци е национален спорт за много народи, но българите имат особен принос в полето на фиктивните заеми. Всеки втори българин, проверяван за несъответствие между охолен живот и ниски доходи, се опитва да убеди данъчните инспектори, че поддържа висок стандарт благодарение на парични помощи от добри роднини и верни приятели. Това е констатирала Националната агенция за приходите (НАП).
В НАП са изчислили, че според оправданията на съмнителните данъкоплатци заемите, раздавани между физически лица, са достигнали космическите 2.7 млрд. лева. Ако беше вярно, това би означавало, че на всеки икономически активен гражданин в страната се падат по над 35 000 лв. борчове, без да се броят банковите кредити. В същото време според официалната статистика средният българинът дължи само 59 лева.
Постепенно лъжезаемите станаха редовно оправдание за мезонетите, именията и луксозните коли на митничари, фолкзвезди, спортисти и преуспяващи бизнесмени. Обикновено граждани, попаднали в полезрението на инспектори на НАП, съчиняват истории за получени суми и показват прясно изфабрикувани фиктивни договори за заеми - без нотариална заверка и без доказателства, че парите наистина са отпуснати.Още от статията на „Сега"
„Сделката за Божурище глътнала 37 млн. лева", разкрива „Монитор"
Скандалната сделка със замяната на летище Божурище глътнала 37 млн. лева от държавата, показа проверка на "Монитор". Сумата идва от разликата на реалната цена на имота, която е 47 млн. лева, и тази, която са определили частните оценители - 10 млн. лева. Източници на "Монитор" коментираха, че до Нова година ще бъдат повдигнати обвинения. Дотогава трябва да приключи разследването и да се установи кой има вина и кой не. От прокуратурата не се ангажираха с предположения, дали на скамейката на подсъдимите ще седнат и бивши министри. Ако обаче тяхната вина се докаже, те ще бъдат съдени за безстопанственост в особено големи размери.
Частните оценители, които най-вероятно ще бъдат приведени под наказателна отговорност, са актували терена изцяло като "земеделска земя", което не отговаря на истината. Върху него има бетонна писта с дължина 800 метра и ширина 30 метра., както и десетина масивни сгради. Намира се в близост до път, има ток и канализация. Все неща, които повишават цената на един имот. Оценителите явно не са забелязали тези неща и са актували терена като нива за 10 млн. лева. Експерти обаче коментираха, че по това време цената на терена от 1045 декара е била 47 млн. лева.
Първите стъпки за приватизирането на имота са през 2005 година, когато летище Божурище е прехвърлено от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Така в последното си заседание от 2005 г. отиващото си правителство на жълтите, включва като извънредна точка "замяна" на 2000 декара в Божурище плюс 3 декара в центъра на София срещу 44 апартамента. Основно в Казанлък, Сливен, Айтос и други градове в провинцията.
Летището граничи непосредствено с действащи секретни военни обекти и не би трябвало да се предава в частни ръце, без да се вземе становището на Генералния щаб на Българската армия и на Главния щаб на Военновъздушните сили, които пряко отговарят за отбранителната инфраструктура на страната и противовъздушната отбрана на София. Още същата година обаче сделката е прекратена от Военноокръжната прокуратура, тъй като са налице множество закононарушения.Още от статията на „Монитор"
„Витоша пропуска зимния ски сезон", съобщава „Класа"
Скиорите тази зима най-вероятно няма да се качат на Витоша. Заради забраната на ръководството на природния парк да се извършва почистване на пистите „Витоша ски" АД не успя на подготви терените за зимния сезон, съобщиха от дружеството.
Как се стигна до безпрецедентната ситуация - в планината да няма скиори и сноубордисти?
Проблемът се заражда още през лятото. Въпреки че съгласно плана за управление на Витоша, подготовката на пистите за зимния сезон е задължение на дирекцията на парка, това не е извършено. В края на юли 2009 г. ръководството на „Витоша ски" АД иска позволение от шефа на ПП „Витоша" Тома Белев дружеството да подготви пистите, което включва косене на тревата, насипване на почва в ерозиралите участъци, затревяване, почистване от паднали клони, дървета и храсти. Дружеството поема ангажимента почистването да стане за негова сметка.
Тома Белев не дава това разрешение. Той се позовава на забрана от агенцията по горите, но тя е за съвсем друг проблем - строителството на бараки и капанчета и други преместваеми съоръжения в планината. Поводът за издаване на тази забрана е фактът, че от десетки години чрез използване на формулировката "странични ползвания" се изграждат обекти за обществено хранене. В заповедта се прави уточнение, че съгласно Закона за горите, странични ползвания са всъщност брането на гъби и горски плодове и други подобни дейности, но в никакъв случай - издаване на разрешения за строителство.
След това в началото на юли зам.-председателят на агенцията Росен Попсавов забранява тези „странични ползвания" и строителството в парка.
Като се позовава на тази кореспонденция, шефът на парка отказва в края на юли на „Витоша ски" почистването на пистите, тъй като му е забранено да издава позволителни за „странични ползвания". Това се случва въпреки факта, че почистването на пистите не е странично ползване и следователно не е забранено от агенцията по горите.Още от статията на „Класа"
„На магистрала "Люлин" се трудят като на египетска пирамида", разкрива „Сега"
Магистрала "Люлин" скоро ще се окаже най-проверяваният строителен обект в България. Под заплахата 19-километровият аутобан да стане най-големият строителен провал в съвременна България заради огромното закъснение и опасността да изгубим милиони евро европейско финансиране на обекта непрекъснато се правят проверки от строителния надзор, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от синдикатите и от кой ли още не.
През август регионалната структура на КНСБ в Перник направи проверка на място на условията на труд, които турската фирма изпълнител "МАПА-Ченгиз" прилага, и откри сериозни нарушения на трудовото законодателство. Синдикатите установиха, че работниците са принуждавани да работят "доброволно" през почивните дни, а при отказ не получават пълния размер на договорената заплата. Открити бяха и редица нарушения на закона за здравословни и безопасни условия на труд. Досега регионалната и столичната инспекция по труда са наложили глоби на стойност 90-100 хил. лв., но резултатите от проверките все още се обработват и предстои да бъдат предадени на прокуратурата.
От разказите на работници по магистрала "Люлин" става ясно, че в констатациите на КНСБ няма и грам преувеличение.
Тежка работа за жълти стотинки, мизерни условия и лошо отношение, наподобяващо отношението към тези, които са построили египетските пирамиди - това са повтарящи се моменти в разказите на много хора.
Методи Зафиров работи като заварчик на обекта вече втора година заедно със съпругата си Славка. Двамата са от Кюстендил, но се преместили, защото останали без работа и нямало с какво да се издържат. Строежът на магистралата им се сторил добра възможност да си осигурят по-дългосрочен ангажимент. Оказало се обаче, че срещу месечната им заплата те трябва да работят почти всеки ден, без за това да им се заплаща извънреден труд. "След две години работа за 28 работни дни в месеца получавам 575 лв.", посочва Методи. Ако пък откаже да работи в събота и неделя, му намаляват заплатата, разказва той. Съпругата му Славка получава още по-малко. Тя е назначена като общ работник и заплатата й е 350 лв.
Двамата разказват, че се справят трудно с тези пари, защото трябва да плащат за квартира.
Те си наели жилище близо до Бучино, което заедно с наема и сметките за ток и вода им се връзва около 250 лв. на месец. Радват се, че поне децата им са пораснали и се издържат сами. Това, което наистина ги възмущава обаче, е, че за същата работа турските работници получават по 1000-1200 евро. "Как е възможно това? Нали когато българите отидат да работят в чужбина, те не получават повече от местното население", чуди се Методи.
Малките заплати обаче са само част от неволите, с които двамата са се сблъскали на строежа. Методи разказва, че работи като заварчик, но няма предпазен костюм. Затова и ръцете му са изгорени. Той се чуди защо не се купуват такива облекла, при условие че не са скъпи. Според него специални ръкавици струват 4 лв., а цял костюм 30 лв. "Заварчиците сме 12, така че това не би трябвало да е сериозен разход", коментира Методи.
Той разказва, че като цяло не се спазват условията за безопасност. Изкопите и каналите не са обезопасени, мостовете нямат парапети. Според него често стават инциденти с работниците и само по чудо не се е стигнало до по-тежки случаи.Още от статията на „Сега"
„Аз гуру на кабинета? Пълни глупости!", казва в интервю за „Стандарт" лидерът на ДСБ Иван Костов
Г-н Костов, какво става със Синята коалиция? Очаквате ли проблеми в съществуването й след конференцията на СДС?
- Преди изборите всички вкупом обявихме, че Синята коалиция е сериозен дългосрочен проект. Хората ни повярваха, дойдоха на митинги, подкрепиха ни близо 300 000 души. Това не бива да се поставя под съмнение. Чуват се подобни призиви, но се надявам да останат изолирани. Нашите съмишленици, членове и симпатизанти не се колебаят.
Мартин Димитров обаче има доста проблеми със запазването на лидерския пост в СДС? Ако ви сменят партньора?
- Тогава ще мислим, сега не ме вкарвайте в подобни теми. Не мисля, че изобщо има сериозна политическа основа за подобен дебат. А политическата основа са избирателите, другото са локални, групови, междуличностни конфликти и интереси.
Но проблемът на СДС винаги са били подобните конфликти, не политиката?
- Не съм си позволявал и не искам да се бъркам в проблемите на друга партия.
Но други ви забъркват...
- Човек може да бъде забъркан в нещо само ако той позволи, ако иска. Ние сме свободни хора. имаме лично пространство. Да, в него всякакви идиоти могат да искат да нахлуват, това се случва непрекъснато, но не е нужно да бъдат допускани. Не сме варварско общество, европейци сме. Е, вярно е, че не е както преди 1989 г. - истинските варвари буквално нахлуваха в живота ни. Но и сега ги има и човек трябва да бъде хладнокръвен.
Говори се, че имате фаворити за вътрешните избори в СДС, марионетки...
- Нямам никакво отношение към това. Всички знаят, че никога не съм имал. Който ме познава, знае и че не съм такъв човек.
Все пак не беше ли по-добре да издигнете кандидат за кмет на София?
- И кои проблеми ще реши той при започнат и останал наполовина мандат, при такова мнозинство на ГЕРБ в СОС? С каква програма ще се изправи пред хората? Това не е сериозно.
Изминаха вече 80 дни от управлението на ГЕРБ - вижда ли се преходът от ревизия към програма? Критикувахте властта по този повод?
- За да има управленска програма, трябва да са набелязани проблеми на хората, които изпълнителната и законодателната власт искат да решат. Трябва да се анализира наследството - какво е направено и какво не е, за да се предложат решенията по всеки въпрос чрез програмата за управление. За съжаление досега няма подобно нещо. Ето последния пример - тече дебат по закона за МВР в пленарната зала, самият вицепремиер Цветан Цветанов, който го внася, се изправя пред депутатите и казва: това е временна мярка. Тоест законът не атакува най-тежките, най-сложни проблеми на вътрешното министерство, а се задоволява само със структурни промени. Това е движение по повърхността - не подход към реформиране на системата.
Създава се впечатление за сериозни разминавания между Синята коалиция и ГЕРБ?
- Не бих използвал тези думи. Но Синята коалиция сме коректив на властта - казваме какво не се прави, а трябва. Изпълняваме си ролята - ние не сме в управлението.
И опозиция не сте?
- Не сме, подкрепяме правителството, но едновременно искаме да сме пълноценен коректив на властта. И най-важното - да се гарантира, че България върви по правилния път. Това изисква една по-откровена позиция от наша страна, не е продиктувано от различно политическо позициониране.
Като ви слушам, си спомням една приказка: "Какво правиш? - "Нищо. А ти?" - "Помагам на бате". Не трябва ли да бъдете по-активни, да предложите повече експерти на ГЕРБ?
- Всички управляващи разполагат с капацитета на цялата администрация. Въпросът е дали умеят да го насочат как да работи. Но ГЕРБ не управлява с експертния и политическия потенциал на всички, които искат да им помогнат.
Яне Янев обаче ви нарече "гуру" на правителството?
- Глупости! При положение че не сме включени в изработването на ключовите документи, на стратегиите, не знаем какво става със закона за бюджета, с данъчните закони, дори със средносрочната финансова рамка... За какъв гуру може да се говори, наистина е голяма глупост. Ако някой иска да съветва правителството, той трябва да има поне понятие за основните разработки, които се правят - бюджета и стратегията за национална сигурност.Още от интервюто на „Стандарт"
„Умишлено не е инвестирано в рисковите митнически пунктове", казва в интервю за „Дневник" директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов
Какво показва първият месец и половина откакто сте начело на митниците? Успяхте ли едновременно да затегнете коланите и да повишите събираемостта? Ще успеете ли да съберете тези 700 млн. лв. допълнително до края на годината, за които говореше финансовият министър?
- Бюджетът за 2009 г. е изключително нереален. Засега митниците изоставаме с около 1.5-1.6 млрд. лв. по-малко от годишния план. Не можеш да планираш да събереш с 25% повече в сравнение с 2008 г. от мита и акциз, когато вносът е спаднал с 45-47%! Това е едната страна. Второ, има и промяна на цените, върху които се начислява ДДС. Ще дам пример с металите - желязото е било на цена 1600 лв., сега е 450-460 лв. При три пъти по-ниски цени и приходите от ДДС ще са три пъти по-ниски. Основните суми, които влизат от ДДС, са върху суровия петрол. Преди кризата цената му е била 120 долара за барел, сега се движи между 45-48 долара. На всичкото отгоре през последните дни се наблюдава спад на долара. Затова няма как да бъде постигнато заложеното увеличение с 25% на приходите в бюджет 2009 г.
От гледна точка на мита и ДДС няма никакъв резерв. Има опасност до края на годината, ако продължава да се срива доларът, приходите да бъдат още по-малки. В момента тенденцията е за засилване на износа, тъй като нашите стоки, които произвеждаме, са с ниска себестойност и се търсят. Но продължава да намалява вносът, а мита и ДДС се събират от внос.
Последните справки показват, че изпълнението в митниците ще е с 2 млрд. лв. по-малко. Затова търсим резерви и се опитваме да намалим това неизпълнение на 1.5-1.6 млрд. лева. Така трябва да се разбират тези 400 - 500 млн. допълнително.
И друго много важно нещо. През 2009 г. акцизът на цигарите също беше повишен. Затова през 2008 г. първо се обсъждаше гратисен период до края на юни и производители и вносители бяха стимулирани да закупят бандероли за 6 месеца, което увеличи приходите в края на миналата година. Впоследствие гратисният период стана 3 месеца. Освен че в началото на тази година нямаше постъпления от акцизи върху цигарите, сега се наложи и да връщаме 130 млн. лв. от тези със стар бандерол, които не успяха да се реализират на пазара и бяха унищожени. В продължение на месеци над 200 служители на митниците се занимаваха с това - бандерол по бандерол да се описва и да се правят протоколи - една несвойствена задача и нещо, което никъде в ЕС не се е случвало.
Затова ли предлагате промяна в закона производителите и търговците да могат да купуват до средномесечното си количество?
- За да не се случи това, което е станало през 2008 г., първо трябва да е ясен срокът - три месеца от началото на 2010 г. ще може да се продават цигари със стария акциз. А с промените в Закона за акцизите и данъчните складове производителите и вносителите няма да могат за заявяват закупуването на повече бандероли от това, което са заявявали средномесечно, т. е. няма да има такова презапасяване. Това, което разказах, че се е случило през миналата година, е изкуствено попълване на бюджета за 2008 г. с пари от 2009-а.
Казахте, че могат да се търсят резерви. Има ли някакъв положителен знак в тази посока?
- Резервите, които могат да бъдат постигнати в краткосрочен план, са свързани с горивата. Откакто съм в митниците основната задача, с която се заехме, е да изготвим и да внесем промени в закона за акцизите. Стремежът ни беше да премахнем това, което битува в момента - че законът не е вратичка, той е поле, което ощетява държавата. През 2006 г. в него са направени промени, лишени от всякаква логика и убийствени за държавата. Такова е разрешението в данъчни складове да се смесват всякакви суровини и материали и това е станало основна дейност на някои търговци на горива. Смесват дизелово гориво с базови масла. Едното е с 600 лв. акциз, а другото е безакцизно и произвеждат тежко гориво, което е с 30 лв. акциз. Разликата е 570 лв. и отделно 200 лв. ДДС - общо грубо 800 лв. на тон не влизат в държавата. Това гориво е продавано на селскостопански производители, които имат право на възстановяване. Тоест - тези 600 лв. на тон не са внасяни в бюджета, а в същото време държавата ги е възстановявала на селскостопанските производители. В момента сме внесли поправка горивото за земеделските производители да бъде на много ниска ставка и да е оцветено. Няма да има възстановяване , т.е. ще консумират толкова, колкото им трябва. Сега какво се случва? Един производител има Х декара, умножени по 7 литра на декар примерно, прави 1000 единици. И той търси фактури за толкова, защото на базата на тях му се възстановява акциз. Дали обаче е използвал точно толкова гориво не се знае.
В същото време с промените в закона ще се стимулират коректните земеделци, които отглеждат култури, изискващи повече обработка, и които имат по-голям разход на декар. Те са ощетени от сегашната система на възстановяване по норматив.
Вторият проблем е тежкото гориво, което е с 30 лева акциз, при условие че се използва само за отопление.
Може ли да бъде назована приблизителна глобална сума, с която е била ощетена държавата?
- Желанието ни е в рамките на около 5 месеца във всички големи фирми да бъде извършена ревизия от "Последващ контрол" на агенцията, за да сме наясно как стоят нещата и да можем да планираме и предприемем съответни действия на базата на анализ. В момента тече ревизия в "Лукойл", която е една от най-големите фирми, като и във фирмата "Инса ойл". След като завърши, ще разполагаме с конкретни цифри.
В законовите промени, които предлагаме, искаме да отпадне сегашната възможност за смесване на горива в данъчни складове. Не може от висококачествен продукт да се прави нискокочествен. Явно през лятото на 2006 г. е използвано сериозно лоби и законът е променен в ущърб на държавата. Да се надяваме, че в сегашния парламент ще бъдат направени необходимите корекции.
При данъчните закони предложихме да не може да става прехвърляне на фирми без уведомяване на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП). За да се знае дали има задължения към държавата и ако фирмата се прехвърли, старият собственик да продължи да носи солидарна отговорност за тези отпреди прехвърлянето. Предложихме и да няма кешови плащания над 30 000 лева, за да може да се проследяват паричните потоци. Това са мерки, които ще бъдат оръжие в ръцете на НАП, на митниците и на МВР.Още от интервюто на „Дневник"
„Избраният модел за цифровизация е опасен за средата", казва в интервю за „Класа" изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) Гриша Камбуров
Г-н Камбуров, през миналата седмица АБРО представи пред парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите своите виждания за промени в Закона за радиото и телевизията. Кои са темите, които коментирахте?
- Целта на срещата бе опознавателна - от една страна, да чуем вижданията на комисията по няколко основни въпроса - въвеждането на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги и цифровизацията, а от друга, да ги запознаем с нашата позиция по същите въпроси.
Приятно бяхме изненадани, защото представителите на управляващото мнозинство демонстрираха както интерес към темата, така и задълбочени познания в сферата на електронните медии. Въпросите, които зададоха и по които дебатирахме, бяха онези проблемни зони, които се нуждаят от реформиране и за които сме алармирали неведнъж.
Директивата за аудиовизуални медийни услуги на ЕК трябва да бъде транспонирана в националното ни законодателство до 19 декември тази година. Очаквате ли новият закон да е готов дотогава? Ако не е, очакват ли ни санкции?
- Знаете, че нееднократно сме призовавали работата по транспонирането да започне от рано, за да има възможност да се направи максимално широко обсъждане на спорните моменти, работата по разписването на текстовете да се обосновава въз основна на максимално информиран избор.
В тази връзка АБРО и „Отворено общество" организирахме пет публични дискусии, в които взеха участие над 250 колеги от всички заинтересовани страни. Обобщените резултати и стенограмите от дискусиите сме предоставили както на старото, така и на новото ръководство на Министерството на културата и считаме, че те са една добра основа, върху която може да се гради процесът по транспониране.
За съжаление, въпреки усилията, които секторът положи за навременно разписване на новия закон, в предното политическо мнозинство нямаше нужната воля това да се случи, а и като че ли този процес бе неглижиран. За това се налага в настоящия момент, близо два месеца преди да изтече крайният срок, да се изготви спешно Закон за изменение и допълнение на ЗРТ, чрез който текстовете на директивата да се въведат в него. През миналата седмица министър-председателят г-н Бойко Борисов издаде заповед, с която се създаде работна група, която до 5 ноември да изготви и представи проект на ЗИД на ЗРТ. АБРО ще окаже пълната си подкрепа както на Министерството на културата, така и на Медийната комисия с оглед професионалното разписване на текстовете и спазването на крайния срок. В наше лице властта може да намери своя коректен партньор.
Цифровизацията у нас трябва да завърши до 2012 г., но страната ни закъснява с този процес. Кои са най-големите пречки пред дигитализацията?
- Основната пречка е националното ни законодателство. Освен че законът бе изготвен в последните дни на предходния парламент, абсолютно на тъмно, той въведе един много опасен модел на цифровизация, какъвто не е използван и познат в нито една държава. Обособиха се няколко отделни структури - телевизионните оператори, оператор на мултиплекс, който получава разрешението за ползване на спектър от КРС, преносна мрежа, която пренася сигналите. Съществува забрана телевизионните оператори и свързани с тях лица да бъдат мултиплексоператори, а от друга страна, мултиплексоператорът да притежава мрежа за разпространение на сигналите. Тези изкуствени ограничения, освен че изкривяват чисто пазарните принципи, доведоха и до ограничаване на участие в конкурсите пред КРС за предприятия, които притежават богат опит и могат в срокове да направят процеса успешен. Всичко това бе направено под предлог, че по този начин никой по веригата няма да бъде ощетен, а напротив - ще се създаде добра конкурентна среда. Както тогава, а и сега, близо 9 месеца по-късно това звучи смехотворно. За каква конкуренция говорим, като КРС, както е записано в ЗЕС, издаде на едно предприятие разрешение да оперира два мултиплекса на първи етап и друго разрешение, също на едно предприятие, което да оперира три мултиплекса на втори етап!
Друг, криещ рискове момент в законодателната уредба, е, че никъде в нея няма текстове, които да регулират цените. И двете предприятия съответно на първи и втори етап са абсолютни монополисти на пазара, който оперират. Те могат да определят цена, която телевизионните оператори да им заплащат в непосилни размери и операторите да бъдат поставени в неизгодна позиция, като нямат друга среда за разпространение. Може да се допълни и липсата на комуникационна кампания, която да информира населението за процеса по прехода, липсата на виждания, как и дали ще се предоставят set-top-box устройства на хората в неравностойно положение.
АБРО разработи и спечели проект по ОПАК, който има за цел да изследва добрите европейски практики в страните членки и да предложи най-добрия модел за нашата страна. Направили сме обстойни анализи, които ще предоставим при взимане на решенията по важните въпроси, но като цяло общо е мнението, че има нужда от цялостна промяна на избрания модел у нас.
Каква е позицията на АБРО относно списъците с излъчвани програми и документите, свързани с придобиването на права за разпространение, които операторите трябва да предоставят на СЕМ на всеки 6 месеца, по силата на чл. 125 „в" от ЗРТ?
- Изискванията на закона следва да се спазят. Проблемите в тази сфера са многогодишни и имат своите натрупвания. По данни на СЕМ над 200 предприятия, които разпространяват радио- и тв програми, не са предоставили никаква информация за това дали имат права да разпространят програмите в техните мрежи.
Тези въпроси бяха обсъдени миналата седмица на среща в СЕМ, която продължава днес, но с по-широко участие на КРС и дружествата за колективно управление на права.
Според представителите на кабелните оператори е достатъчно да предоставят списък на програмите, които излъчват. Позицията на СЕМ е, че това не е достатъчно, а е необходимо да се предоставят и договорите за уреждане на правата на съответната програма. Ние подкрепяме СЕМ. Регулаторът направи голям реверанс към тези 200 предприятия, които не са представили документи, като не наложи санкции, но през февруари, когато изтича вторият шестмесечен период, СЕМ следва да приложи строгостта на закона.
Вие сте секретар на Експертния съвет (ЕС) към СЕМ. Как върви работата на органа? Върху какви медийни казуси работи в момента?
- През миналия месец ЕС финализира изготвянето на проекта на списък от значими събития и мерките за неговото администриране, като към момента този проект е изпратен за предварително обсъждане до 11 институции и организации. Около 1 декември се очаква да получим становищата им, ще ги обобщим и поместим в сайта на СЕМ за започване на общественото обсъждане.Още от интервюто на „Класа"
„Кризата се отрази благоприятно на заведенията за бързо хранене", казва в интервю за „Дневник" регионалният директор за България на веригата за бързо хранене Subway
Втората по големина в света верига за бързо хранене (фаст фууд) "Сабуей" (Subway) планира да отвори 27 заведения в България през следващите 7 години. Иван Тодоров пое позицията регионален директор за България на компанията преди година. Тогава той беше собственик на единствения в страната ресторант на мултинационалния бранд. Дванадесет месеца по-късно ресторантите на "Сабуей" у нас са вече 6. Компанията за бързо хранене е втората по големина в света след "Макдоналдс". Тя разполага с над 30 хил. ресторанта на всички континенти. С Тодоров разговаряме за развитието на фаст фууд индустрията у нас и отражението на кризата върху нея.
Как се отрази кризата на развитието на фаст фууд индустрията в България?
- Кризата сякаш заобиколи нашия бизнес. Нещо повече, имам чувството, че дори ни се отрази благоприятно. Сферата на бързото хранене предлага относително постоянни приходи, макар и не така високи както в други дейности. Освен това кризата извади на пазара много свободни търговски площи с перфектни локации и на много добри цени, които доскоро бяха недостъпни. В момента на една обява за работа в големите специализирани портали отговарят по 100 души на ден. Това беше немислимо допреди няколко месеца.
Има и друго парадоксално правило - в моменти на криза бизнесът на фаст фууд ресторантите тръгва нагоре поради относително ниската цена на предлаганите продукти, по-нервния и забързан ритъм на живота и т.н. Един обяд във фаст фууд ресторант като "Сабуей" рядко надхвърля 6 - 7 лв., докато в останалите ресторанти трудно можеш да се нахраниш за по-малко от 20 лв. За последната година, която на практика съвпадна с кризата у нас, оборотите на "Сабуей" само във Варна са се увеличили с около 20%.
Как е разпределен в момента пазарът на бързото хранене между големите мултинационални вериги, представени у нас?
- В момента у нас има 23 ресторанта на "Макдоналдс", 11 на KFC и 6 ресторанта на "Сабуей". В сметката не влизат веригите за продажба на дюнери и други сандвичи. Така в момента "Макдоналдс" заема около 50% от пазара на бързото хранене в България, KFC около 30% и "Сабуей" - около 20%. С два ресторанта в страната е "Бъргър кинг". Това, което наблюдаваме в момента, е огромен интерес от страна на потенциални франчайзъри. Още когато поех длъжността на регионален директор за България преди около година, получих внушителен списък с около 200 души, които вече бяха заявили интерес към партньорство с компанията.
Каква е системата за предоставяне на франчайзингови права, която "Сабуей "прилага в България?
- Доколкото ми е известно, в момента "Сабуей" е единствената франчайзингова верига в областта на бързото хранене у нас, която предоставя права на трети лица. Всички останали франчайзингодържатели развиват веригите си по системата "мастър франчайз". Опитът, който "Сабуей" има на големи пазари извън Съединените щати, обаче показва, че в конкретния случай тя не работи в полза на марката. При тази формула на работа франчайзърът придобива правото да развива веригата от ресторанти със съответната марка на територията на цялата страна. Подобна система на работа обаче е доста тежка за управление. Именно поради тази причина "Сабуей" създава мрежа от индивидуални франчайзъри за всеки ресторант в цялата страна. Резултатът, поне на българския пазар, показва, че това позволява доста по-агресивно и бързо разрастване от останалите вериги за бързо хранене.
Какви са плановете за развитие на веригата в близките години?
- Плановете на "Сабуей" за развитие в Европа предвиждат до 2015 г. на континента да има минимум 10 000 ресторанта . Поне 27 от тях трябва да бъдат открити в България в рамките на 7 години. Това е напълно постижимо, като имаме предвид, че за последните 12 месеца от един ресторантите, които предлагат нашите сандвичи, станаха шест. До края на тази година обектите на "Сабуей" в страната трябва да станат 9 или 10. Имаме два ресторанта във Варна, по един в Стара Загора, Бургас и Слънчев бряг, както и един , който току-що отвори в София. В момента се водят преговори за откриването на един обект в "Мол София", но те са още в начална фаза. Предстои да открием ресторанти в търговските центрове "Сердика център", "Карфур" на "Цариградско шосе", както и в "Аутлет център". Преговаряме за откриване на ресторант в "Гранд мол" във Варна, който предстои да бъде открит в първата половина на следващата година.
На какво се дължи според вас това темпо на разрастване на веригата?
- Това развитие на нещата, разбира се, се дължи на няколко фактора или по-скоро на комбинацията от тях. Предлагаме много ниска, дори символична франчайз такса от 7500 евро, от която 50% се връща, ако ресторантът бъде открит до 1 година от подписване на договора. Инвестицията в един такъв ресторант е между 60 и 100 хил. евро. Не случайно "Сабуей" е обявявана за франчайз № 1 в продължение на 16 поредни години. За разлика от другите вериги - конкуренти, при нас няма процес на готвене или приготвяне на храната. Ние правим сандвичи. Малкият брой персонал, който е необходим за поддръжката на ресторанта, също е плюс за франчайзърите на "Сабуей". Личният ми опит показва, че дори и в най-натоварените моменти за обслужването на клиентите са достатъчни не повече от пет души. А това означава, че един ресторант, разположен на около 35 кв.м, може да работи с не повече от 6-7 души персонал, тъй като според утвърдената схема за работа точно разпределение на длъжностите при нас няма. Всеки се занимава с всичко - работи на касата, предлага напитките, наблюдава изпичането на хляба и, разбира се, приготвя сандвичите.Още от интервюто на „Дневник"

Сукре ще сменя долара в Латинска Америка
От 2010 г. някои страни в Латинска Америка ще въведат за разплащане единна обща валута - сукре. Това са държавите от т. нар. алианс ALBA, в който членуват 9 държави в региона: Боливия, Венецуела, Куба, Еквадор, Никарагуа, Хондурас, Доминика, Антигуа и Барбуса, Сент Винсент и Гренадин. Алиансът беше основан през 2004 г. от Венецуела и Куба.
Основната цел на ALBA е общата валута сукре да намали зависимостта на региона от долара. Засега сукре ще е безналична, а кога ще се появи банкнота сукре няма информация. Според агенция AFP не е изключено нови наднационални валути да се появят и в други региони.
Решението да се въведе сукре като обща валута за разплащане между 9-те държави от Латинска Америка бе взето на срещата на високо равнище на алианса в боливийския град Кочабамба. Според президента на Боливия Ево Моралес, цитиран от AFP, сукре е важна крачка по пътя към паричния суверенитет на ALBA, който „ще ни избави от диктатурата на долара".
Нека припомним, че тези държави се управляват от леви политически сили и заради това името на валутата е избрано в чест на Хосе Антонио Сукре, който се е борил за независимостта на южноамериканските държави от Испания. Освен това СУКРЕ (Sistema Único de Compensación Regional - от исп. ез.) е абревеатура на единната система за регионално обезщетение.
След въвеждането на еврото за страните-членки на ЕС, сукре ще бъде втората обща валута за регион от над 2,6 млн. кв. километра, населяван от повече от 73 млн. души, но с относително нисък общ брутен вътрешен продукт от $669 млрд.
Бягство от долара чрез създаване на обща регионална валута са заявили и страните от Персийския залив със своя златен динър. Съществуват планове и за създаване на обединена валута от някои държави в Югоизточна Азия.
Подобна идея лансира преди година и руският презоидент Дмитрий Медведев на първата среща на върха на БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Сигурно и заради това Русия не остана на страни от срещата в Кочабамбе. Предсетаделят на Съвета за безопасност на Руската федерация Николай Патрушев прочете приветствие от Медведев до участниците в срещата на деветте от ALBA.

Бягството от долара започна
От юли до септември обемът на световните валутни резерви са нараснали до $7,3 трлн., като увеличението е с $413 млрд. повече в сравнение с второто тримесечие на годината, съобщава Bloomberg. Според агенцията делът на американската валута в новите резерви съставлява само 37%, което е почти два пъти по-малко в сравнение с последните 10 години.
По данни на Barclays Capital през третото тримесечие централните банки са обърнали 63% от валутните си резерви в йени и евро, което е своебразен рекорд. „Централните банки по целия свят са се заели да диверсифицират валутните си резерви и докато преди само говореха, сега вече реално вършат това", казва анализаторът от Barclays Стивън Ингландер. Според него най-активни са централните банки на развиващите се страни, които са започнали още през март да продават средно по около $30 млрд. всеки месец.
Бягството от долара допълнително влияе върху отслабването на американската валута, когато вече се забелязва известно възстановяване на световната икономика. Само през миналата седмица доларовият индекс (който отразява промените на американската валута към еврото, йената, британската лира, канадския долар, швейцарския франк и шведската крона) падна до 74,77 пункта, а за цялото полугодие на 2009 г. доларът е поевтинял с повече от 10%.
Инвеститорите се плашат и от рекордния дефицит на американския бюджет, който за финансовата 2009 г. (завърши на 30 септември) съставлява $1,4 трлн.
„Действията на централните банки показва, че финансовите пазари не вярват, че президентът Обама, финансовият министър Гейтнер и шефът на Федералния резерв Бернанке ще успеят да осъществят така чаканата политика на „силния долар". Освен това от състоянието на валутите става ясно как се променя баланса на силите в света", казва главният анализатор на Cantor Fitzgerald Стивън Поуп.
Той смята, че низходящият тренд на долара ще продължи, докато САЩ не променят политиката на „количествените облекчения" и лихвите не се върнат до равнищата в другите индустриално развити държави. В момента в САЩ те са 0% до 0,25%, докато средната ставка за рефинансиране в еврозоната е 1%, а във Великобритания е 0,5%. Въпреки това Поуп не е краен песимист, защото смята, че доминирането на долара наистина ще отслабва, но ролята му на резервна валута няма да бъде заличена скоро.

Гринспан не вижда бъдеще за рублата като резервна валута
Руската рубла засега не може да стане дори регионална резервна валута, да не говорим да замени долара като световна резервна валута. И причината за това според бившия председател на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Алън Гринспан е в изключителната зависимост на рублата от цената на петрола.
Получаването на статут на резервна валута зависи от много фактори, вкл. и от възможността за свободно конвертиране, което е определящ фактор за доверието към всяка валута, казва Гринспан в интервю за руската агенция „Новости", цитиран от Reuters. Като допълнителни фактори да липсва перспектива за руската валута като световна резервна бившият шеф на ФЕД посочва неразвитата инфраструктура в Руската федерация и недиверсифицираната й икономика.
По думите Гринспан дори Русия да пристъпи към активна модернизация на икономиката си, ще са й нужни най-малко 10 години, за да се появят реални условия рублата да стане резервна валута.
Според Reuters поводът за прогнозата на Гринспан е изявлението, направено преди седмица от руския министър на финансите Алексей Кудрин, че вече се виждат признаци да се пристъпи към утвърждаването на рублата и китайския юан като резервни валути за световна търговия. Кудрин е подчертал, че задължителните условия това да се случи е устойчивостта на съответната икономика в перспектива най-малко за 10 години, както и водената политиката за макроикономическа стабилност.

Назрява нов мулти-валутен свят
Вероятното появяване на "мулти-валутна" международна система заслужава внимание. Това заяви Кристиан Нойе, член на борда на диркеторите на ЕЦБ пред Централната банка на Аржентина, предаде Finance.news.bg
Доларът остава световна резервна валута, но и еврото "започва да играe по-важна роля", допълни Нойе
"Засилващото се влияние на други валути дава сигнал, че те може да станат напълно конвертируеми и търгуеми съвсем свободно. Това може да доведе до това по-голям брой валути да получат международен статус" каза още Ноайе.
"Ако такъв "мулти валутен" свят се появи, трябва да се адаптира съобразно с това и международната финансова система.

Няма коментари: