петък, 23 октомври 2009 г.

ИНФОРМИРАНОСТТА Е ПОЛЕЗНО НЕЩО!

Тези известия По Разкрития съм пропуснала, но си заслужават информацията за протокола ни:
Родна студентка в Германия – елитна проститутка
Представете си, че пращате детето си да учи в чужбина. Почти всеки месец получавате информация, че то се труди, учи се и е на път да вземе живота си в ръце. И вие сте спокойни, дори и малко горди. В един прекрасен ден, обаче, научавате, че нещата които то ви представя изглеждат по малко по-различен начин.

Подобен е примерът с една българска студентка в Берлин, която учи математика в престижен тамошен университет. Да, момичето работи и се издържа само. Но с едно дебело пояснение – тя работи като проститутка. Днес под псевдонима Соня Роси решава да спечели някаква популярност като писателка не само в България, а и в Германия, където тиражът на книгата надхвърля 200 000 бройки. Оправната брюнетка не иска да разкрие истинското си име, тъй като в момента е на работа в престижна немска фирма.
„Там са ме наели заради образованието, а не заради личния ми живот“, защитава се пред „Ева“ г-жа Роси, когато я питат дали няма да я изгонят от работа заради разкритията в книгата й. „Не от всяка жена става проститутка. Жените имат вътрешен прагматизъм, който държи „главата им над водата“. В плановете на нито една от бившите ми колежки не влиза да остане проститутка до края на живота си“, твърди новоизпечената авторка. Според Соня дали мъжът е добър любовник или не е не зависи от националността, а от индивидуалността. Турците обаче имали навик да се държат доста обидно не само с проститутките, а изобщо с жените.
Въпреки това единственият клиент, с когото г-жа Роси завързала любовен роман, бил точно турчин.

Кой отвлече Стоян Стоянов?
На 6 март 2008г., около 8 вечерта, бизнесменът Стоян Стоянов звъни на приятелката си – Мария, за да й каже, че се прибира. Това е последният път, в който близките му го чуват. Тя го е видяла да влиза с автомобила си „Лексус” в подземния гараж на кооперацията, в която живее, но той така и не се качил в апартамента.
Цяла вечер жената, с която живее на семейни начала, не подава сигнал в полицията, това прави чак на другия ден. По този въпрос тя не е дала ясно обяснение.
Няколко дни по-късно полицията вече работи по версия отвличане.
Първоначално криминалистите се усъмняват в приятелката на бизнесмена и тръгват по тази нишка.
Стоян Стоянов е вдовец, съпругата му почива през 2005-та. От нея той има 8 годишен син, а по времето на отвличането чака дете и от Мария.
Мария е бивша манекенка, разведена с криминално проявения Тодор Стамов-Малкотърновския.
Стамов притежава огромно досие. Знае се, че е от хората на Митьо Очите, занимавал се е с кражби на коли. По времето на похищението е в затвора за изнудване, отвличане и опит за убийство.
Малкотърновския редовно заплашвал Мария, че ако я види с друг мъж, ще го убие.
Освен по тази версия, полицаите биват разсеяни и от друг инцидент, случил се на Стоянов в близкото минало. През юни 2007г. огромен пожар изгаря до основи най-големият склад на фирмата му „Гранити”, в ж.к. Меден Рудник. В началото той дава показания в полицията и посочва поръчители и извършители на палежа, а после казва, че станало случайно, от невнимание на работници.
Стоян Стоянов е едър бизнесмен. Фирмата „Гранити” е най-големият вносител на строителни материали в източна България, като освен нея, бизнесменът има участия и в други компании.
През юли 2009г. полицията арестува двама – организатори на отвличането и посредници на убийството – Нено Стоянов и Стоян Колев, но до поръчителите стигат чак през октомври тази година.
Оказва се, че най-отгоре стоят двама мъже, и двамата работили на високи държавни постове – Галин Костов и Станислав Михайлов.
Според разследващите, всичко станало заради парче земя – 2,5 декара, в близост до имот на Стоянов. Бизнесменът заявил желанието си да купи съседният до неговия имот, но до сделка не се стигнало, тъй като Михайлов и Костов му обявили изключително висока цена.
Оттам започнали кавги. Костов и Михайлов вероятно опитвали да притиснат Стоянов да купи парцела, но той не поддавал. На няколко пъти близки ставали свидетели на яростни спорове между Стоян Стоянов и Станислав Михайлов, като последният се разиграл месец преди похищението – през февруари 2008-ма по информация на „Стандарт”. Тогава свидетели са чули как двамата си разменят заплахи. Пръв започнал Стоянов, като предупредил Михайлов, че „не струва повече от 20хил. лв.”. Михайлов отвърнал със „Ще видим кой-кого.”
След отвличането, присъствалите на караницата подали сигнал в полицията, но… протоколът някак си се изгубил.
В криминалната група по отвличането и убийството са участвали общо 6 души. Първоначално Нено Стоянов и Стоян Колев отвлекли бизнесмена и го откарали в Обзор, където се срещнал с поръчителите, но и там не стигнали до съгласие за покупката на имота.
Галин Костов и Станислав Михайлов наредили на Нено Стоянов и Стоян Колев да убият бизнесмена. Двамата организатори на отвличането обаче, не се съгласили, но се свързали с двама килъри – Манол Хаджиев и Веско А.
Те бързо пристигнали на мястото. Стоянов бил откаран някъде в Дюлинския проход, където Хаджиев му теглил куршума в главата.
На Манол и Веско били обещани по 30хил. евро, но в крайна сметка не получили нищо. Убиеца няколко месеца си търсил парите настоятелно, като към края явно е събудил подозрение у Михайлов и Костов, че ще се разприказва, заради което те двамата се свързали с друг убиец – Недялко Димитров-Момата. Той „отървал” двамата поръчители от бремето им. „Момата” е най-жестокият сериен убиец в България, като на него се приписват поне 6 убийства, последните две на младо семейство.
Кои са поръчителите?
Двамата мъже, ръководещи престъпната група са Галин Костов и Станислав Михайлов. Познават се още от студентските си години, тъй като и двамата са следвали „Право” в СУ, по данни на „24 часа”.
От 2002 до 2006г. Михайлов е шеф на Агенцията по държавни вземания. През 2005г. около неговото и името на Галин избухва скандал. Оказва се, че Михайлов е продал 300 дка. земя в близост до Черноморец за левче на квадрат. Парцелът се водил „радиоактивен”, а адвокат по продажбата бил точно Костов, който пазил в тайна името на „купувача”. По-късно се оказало, че това е самият той.
Галин Костов от своя страна е бивш съдия във Варненския окръжен съд, а до арестуването си работил като частен съдия-изпълнител.
През 2003 г. точно Михайлов назначава Костов за синдик на авиокомпания „Балкан“. Свързва ги и общ интерес към земеделските кооперации. От 1998 до 2002 г. Михайлов работи като адвокат и има договор за събиране на държавните вземания на ДФ „Земеделие“. Костов е известен като ликвидатор на фалирали земеделски кооперации. Бившият съдия бе и ликвидатор на козметичната фирма „Рубелла“ от Рудозем. (24часа)
Отвсякъде си личи, че двете „дружки” Михайлов и Костов, са се занимавали с евтиното купуване на апетитни имоти и продаването им по-късно на огромни цени.
Предполага се, че така се е случило и с имота, обект на спор между отвлечения бизнесмен и двамата юристи.
Двойката се разследва и за поръчителство на друго показно убийство – това на адвоката от Велико Търново – Петър Лупов. Той бе гръмнат на 25-ти март тази година в гаража си. Предполага се, че се е занимавал със „странни” сделки за недвижими имоти. Известен е с най-високия адвокатски хонорар, получаван някога у нас – 1млн. лв.
Галин Костов бе арестуван в петък. Станислав Михайлов е пуснат за издирване в Европа, тъй като напуснал страната щом разбрал, че са го надушили. От МВР предполагат, че до края на седмицата ще го заловят, тъй като знаели в коя държава се намира, но не пожелаха да разкрият. Според неофициален източник, Михайлов се подвизава в Италия.

Университетите ги чака бавна и мъчителна смърт
Прогресът на човечеството и иновационните технологии ще доведат до края на университетите. Това, разбира се, не означава, че ще се свърши с висшето образование и ще настъпи „социализъм” в образованието – всички ще си бъдем равни. Напротив. Студентите спокойно ще си учат, но виртуално. Образно казано лаптопът ще бъде новата Алма Матер.
За новата тенденция съобщава сп. „ТЕМА”, като казва, че ВУЗ-овете са на прага на радикално преобразование. Студентите, които започват висшето си образование тази година, може би са едно от последните поколения, за които отиването в университет означава стягане на багажа за друг град или за друга страна и слушане на професора в препълнена аудитория, вещае списанието.
Всъщност практиката не е и толкова нова. Дистанционното обучение вече набира скорост и все повече се предпочита от студентите, които не искат да си губят времето с ходене по лекции. Разликата е, че при „онлайн университетите” няма да им се налага да ходят и по изпити. Учебниците ще са виртуални – ще пестим хартия, преподавателите ще са виртуални – ще се избегнат подкупите. Промяната е съвсем естествена, отговаря на развитието на технологиите. Вестниците умират, ред е на университетите и на още куп други „битовизми”.
Така ще се решат и много проблеми – хората с по-ниски доходи, които нямат възможност да отделят средства за висше образование, вече ще са улеснени. Днес повече от половината средства за обучение на студентите отиват по наеми за квартири, харчове за храна и т.н. Но си възпитаник на „Висшето компютърно заведение”, ще си спестиш доста пари.
Не е ясно обаче как ще се обучават студентите по медицина. Дисекция онлайн ли ще правят?
И след като на всички ни е ясно е, че рано или късно ще дойде краят на университетите, не можем да не се запитаме защо, по дяволите, в България ден през ден се пръкват нови ВУЗ-ове. Наскоро „Разкрития” писа за тази налудничава тенденция да се отварят университети по села и паланки. Вместо да се закриват все повече висши учебни заведения, ние ги откриваме като тараби. Не е ли малоумно?

Ужасните тайни от миналото на Диана Найденова
Защо е толкова злобна Акулата Диана Найденова? Какво се крие зад ледената й усмивка? Какво пази в миналото си водещата на „Челюсти”? И защо се е самоубил бившият й мъж? На тези и още други „тайни и загадки” около живота на Найденова отговаря новия брой на в. „Уикенд”.
Не е тайна, че устатата журналистка има дъщеря от скандалния строителен бос Борис Йорданов, който се самоуби в началото на тази година. Никой обаче не знаеше каква е причината да посегне на живота си. Според негов близък, изповядал се пред „Уикенд”, той дължал пари на много хора. Освен това, е теглил и огромен кредит, който не можел вече да покрива заради кризата в строителния бизнес. Това обаче е само привидната причина. Всъщност в живота на Борис Йорданов е имало много жени, с които той е изневерявал на Найденова и които са го довели до фалит.
Деца и борчове
В това число може би влиза и Акулата. Преди нея обаче бизнесменът е имал връзка с жена, която му родила две деца. Йорданов бил против обвързванията с брак и не се е оженил, но й подарил апартамент, като преди това я помолил да изтегли голям кредит от нейно име. Когато жена му разбрала накъде отиват нещата, го зарязала.
Другата жена, свързала живота си с този на скандалния бизнесмен, била от бранша. Сави също теглила кредит, за да покрие борчовете на Борис Йорданов и да подпомогне бизнеса му. Историята се повторила – родила му дете, а той й подарил апартамент. След това срещнал Диана и се влюбил. Зарязал Сави и заживял с Найденова.
Продължението всички го знаем – направил й дете, подари й апартамент. Не е ясно само дали и нея е молил за кредит. Ако е така, това означава, че Акулата е наследила доста голям борч от мъжа си и е затънала в дългове.
В началото на тази година Борис Йорданов се обадил на всички хора, на които дължи пари. Уговорил си среща с тях пред Първа инвестиционна банка, откъдето очаквал да му бъде отпуснат кредит. Получил отказ. Не издържал на напрежението и си теглил куршума в колата точно пред трезора.
Чувството за вината
Нейни приятели разказват, че дълго време тя не могла да се отърси от мъката след показното самоубийство на мъжа си. Все още имала нервни сривове и си го изкарвала на гостите си в предаването. Диана никога не говори за Борис. Освен, че в момента е ухажвана от мастит бизнесмен, тя изпитвала и огромна вина за трагедията с Йорданов.
Клюката носи, че Борис е бил първият мъж в интимния живот на Найденова. Той обаче не оценил жертвата й и системно й изневерявал. Акулата редовно му вдигала скандали, като накрая се разделили, а тя поискала родителските права над момиченцето им. Малко след това Борис Йорданов се самоубил.

Тайните на българските торент тракери
ГДБОП тръгна да се разправя с торентите, собствениците им едва ли не станаха медийни звезди. Сега обаче, никой не говори нищо за тях, а въпроси има много.
Проблемът с авторските права сякаш остана на страна и всички необезпокоявани си теглим спокойно филми, музика и игри от там.
Легални ли са?
Колко са легални и колко не са, още не е ясно, няма общо становище на европейския съюз. По целият свят развлекателната индустрия се бори с торент тракерите, съдят се хора, но така и не се стига до генерални мерки за окончателно и безвъзвратно спиране на големите тракери. Така например, на няколко пъти се е налагало ThePirateBay(най-големият световен тракер, физически намиращ се в Швеция), да бъде спиран, но колкото и глоби да е отнасял, на днешна дата отново е на линия.
Същото се бе случило и с нашенската Арена, но и тя изплува и си е още на мястото.
Поради проблемите с властите тук, сървърите и на Замунда и на Арена се намират в чужбина. Преди време имаше и други български тракери, но по една или друга причина бяха спрени.
Сега са на мода сайтовете тип „Mininova.org” – те не са торент тракери, просто използват торентите на истинските такива.
Представителят на Мининова у нас е http://nanoset.net . Той е онлайн от няколко месеца, но вече е добил известна популярност сред хората.
Хубавото при него е, че не се изисква регистрация, за преглеждане и сваляне на торенти. За сравнение и в Арена и в Замунда регистрациите са задължителни, като при вторите, регистрирането на нови потребители силно се ограничава.
Наносет ползва чужди тракери, вероятно без тяхно позволение. Така например, когато пуснете да теглите някой филм от там, вие не го теглите благодарение на Наносет, а ползвате „услугите” на Замунда, Арена или друг тракер.
Има разлика между самия сайт и тракера. Тракерът е специален сървър, който се съхранява всички торент-файлове на цялата система. Неговото предназначение е да получава, обработва и предава данните, използвани от клиентите за осъществяване и отчитане на обмена между потребителите – напр. кой е свалил даден торент, колко от съответното съдържание е свалено/качено, включен ли е в момента към системата, ако да – какво сийдва и т.н.
Поради тази причина, че нямат собствен тракер, сайтовете като Мининова и Наносет носят доста по-малка легална отговорност. А понеже не е нужна регистрация за преглеждане на торентите, файловете им се появяват и по търсачките като Гугъл, поради което печелят солидно количество трафик.
Какви са тези Team Movies, Team Games… ?
Отборите на двата нашенски тракера – Замунда и Арена се занимават с пълненето на сайтовете с търсени игри, филми, компилации от музика и така нататък.
Интересното е, че вършат този труд напълно безвъзмездно.
Защо ли изобщо се занимават? Сигурно за слава, престиж или може би са по-привилегировани от обикновените потребители.
Странно е, но и за тези „постове” има някаква конкуренция, въпреки че изискванията, да се присъединиш към един такъв екип са сериозни.
Откъде взимат филмите, игрите…?
Отговорът е прост – от други торент тракери. Едва ли някой от техните ‘отбори’ ходи в киното да снима с камерата, това се прави отново от разни екипи, но чуждестранни, тъй като у нас представянето и на филмите и на игрите обикновено се случва доста по-късно, отколкото в САЩ, например.
Гледане на филми онлайн?!
Да, и тази услуга вече се предлага(продава). Това, разбира се, е много далеч от закона, но явно от сайтовете, на чиито сървъри са филмите, си „измиват ръцете” като казват, че тези филми, музика и така нататък се качват от трети лица(потребители).
Сайтът, който работи с arenabg и nanoset.com е rapidadd.com. Всъщност, какво му е толкова незаконното, data.bg върши същото от зората на българския интернет.
Уловката е, естествено, в SMS-a, който трябва да изпратите, за да може да гледате/изтеглите филма от техните сървъри. Тук пак има леко заобикаляне на закона, тъй като тези 2,40лв., които давате, са за абонаментен план от 20 дни за теглене от сайта, а не за да можете да гледате определен филм. Иначе би излязло, че пиратското копие се продава, и сайтът лесно би попаднал под ударите на закона.
Рекламна политика.
Политика си е много силна дума. На началните си страници, и Арена и Замунда нямат нищо друго, освен реклами. Естествено, има и някои по-скрити.
Такива са RSS фийдовете (връзки към статии) на български онлайн издания. Тези издания изкупуват трафика на тракерите на „преференциални” цени.
Тези информационни сайтове също имат реклами на тях, което означава, че трафикът се продава още веднъж, но поне двойно по-скъпо. Техните рекламодатели смятат, че си купуват таргетирани посетители(такива, които се интересуват от определен вид информация или са склонни да купят някакъв продукт или услуга), а всъщност голяма част от хората идват от торент-сайтове… и със сигурност нищо не им се купува.
Замунда мами Адсенс. Adsense-Adwords на Google е най-печелившата рекламна мрежа, явяваща се посредник между рекламодатели и публикуващи реклами сайтове по цял свят. Реклами на Адсенс обаче, не могат да се поставят на торент сайтове.
Изглежда от Zamunda.net са решили, че не могат да оставят тази „златна мина”, без и те да припечелят нещо от нея. Поставили са линкове в най-долната част на сайта(наричана по принцип футър). Тези линкове(на български: ‘връзки’) са към други сайтове, които не съдържат почти нищо повече освен реклами на Гугъл. Един такъв линк, който в момента на писането на тази статия е видим в zamunda.net е lichno.net/game (озаглавен в торент сайта с подвеждащите „Безплатно сваляне” или „Голи Мацки”). Когато потребителят се озове там, вижда някаква игричка и реклами. Ако желае може да си поиграе (като така прави импресии, които намалят CTR в Адсенс – това е жизнено важно, за да не ги усетят от Google), ако пък не кликне никъде за определено време, потребителят бива пренасочен към друг ‘истински’ сайт, вероятно собственост отново на zamunda.
Печалба.
Всекидневно торент тракерите реализират огромно количество трафик. Според неофициалната статистика на Alexa.com, Zamunda.net е петият най-посещаван сайт в България. Преди него са vbox7, Google, Facebook, а след него abv.bg.
Arenabg.com пък е на 13-то място.
Това означава, че Замунда.нет се преглежда от 500 хиляди до 1 милион посетители всеки ден.
Изчисление на приходите им е трудно да се направи, но взимайки предвид количеството трафик и наблъсканите реклами – поне няколко хиляди лева дневно.
Когато ГДБОП погна Арена-та, беше установено, че сайтът е изкарвал над 100 хил.лв. месечно само от SMS-и.
Странно е при това положение, защо трудът на екипите по качване на филми и игри не се заплаща. Тракерите нямат и особено големи разходи.
Предполага се, че понеже работят с българската рекламна мрежа Easytrader, от тези им приходи се удържа данък 10%. Това си струва да се провери.

Няма коментари: