четвъртък, 22 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 22 октомври 2009

ПО Money.bg

Как се защитават интереси в енергетиката
В задочен спор за руските интереси и съвместните ни енергийни проекти влязоха бившият премиер и настоящ лидер на ДСБ Иван Костов и бившият икономически министър и настоящ депутат от БСП Петър Димитров по БНТ. Темата явно ще е изключително актуална и днес, защото в Москва е министърът на икономиката Трайчо Трайков, за да обсъжда точно двустранните проекти. В друг голям руски град Санкт Петербург обаче се срещат и тримата премиери на Русия, Италия и Турция Владимир Путин, Силвио Берлускони и Реджеп Ердоган, които ще обсъждат бъдещето на газопровода „Южен поток".
По повод разразилата се вчера дискусия, предизвикана от твърдения на руската преса, че България ще бъде загърбена от проекта „Южен поток", Петър Димитров беше категоричен, че подобна мярка е възможна и това за Русия е по-изгодно, но настоява да строи в България, защото не иска да бъде зависима от Турция. „По отношение на „Южен поток" Русия иска да влезе директно в границите на ЕС от руска територия", подчерта Димитров. Според него спекулациите в момента са по-скоро натиск от страна то Русия, но и България трябва да каже в крайна сметка ще ги реализира тези проекти или не.
„Аз се страхувам, че "Бургас- Александруполис" е под въпрос", категоричен беше Петър Димитров и обясни, че има голяма вероятност Русия да разглежда енергийните проекти в пакет и България трябва да се съобрази с това.
На подобно твърдение Иван Костов реагира много остро: „Какви са тези глупости? Ние българи ли сме? Докога в студио на българска национална телевизия ще се коментира руски интерес? Кога ще започнем да коментираме българския интерес, попита още той, като отбеляза, че е изключително възмутен от подобна постановка на въпроса. И как да се защитава българския интерес, когато досегашни управляващи са обвързали България със споразумения, от които е толкова трудно да се излезе."
Бившият премиер смята, че петролопроводът Бургас-Александуполис е опасен от екологична гледна точка и ще унищожи туризма по южното Черноморие. Костов беше категоричен, че е необходима диверсификация на източниците за доставка на газ, но не пожела да каже какви се предпочитанията му към проектите, които е планирано да преминат през България - „Южен поток" и „Набуко".

Мафията заработи 10 000 000 от откупи”, „Шокиращи сделки изскочиха и в правосъдието”, „НАП готви двоен капан за фиктивните заеми”, „Отпускат 5 пъти по-малко пари на пътната агенция за инфраструктура”
„Мафията заработи 10 000 000 от откупи", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Над 10 милиона лева е заработила вече мафията по отвличанията. Това разкри за "Стандарт" градският прокурор на София Николай Кокинов. Страшната истина е, че все още не можем да се справим с тези престъпления, призна магистратът.
15 неразкрити покушения разследва в момента спецзвеното, което бе създадено преди година, за да спре бума на отвличанията.
Най-тревожно е, че зачестяват случаите на кокошкарските нападения за 2-3 бона откуп, посочи още Кокинов. Според него проблемът е в разкриването на престъпниците, а не в по-тежката присъда.
Още от статията на „Стандарт"
„Шокиращи сделки изскочиха и в правосъдието", съобщава от първата си страница „Дневник"
Неизгодни договори за стотици милиони левове и обществени поръчки, сключени в нарушение на правилата, с подписа на бившия министър на правосъдието Миглена Тачева е изпратила в прокуратурата наследницата й на поста Маргарита Попова. Само с договора за строеж на сграда за Софийския районен съд и прокуратура ще фалира държавата, каза Попова при представянето на финансовия одит за времето на Тачева. Новият министър допълни, че ще започнат и дела за развалянето на договорите по съдебен път, а трима служители от ведомството вече са уволнени дисциплинарно.
Проверката е установила, че правосъдното министерство е подписало договори са строеж и ремонт на сгради за 350 млн. лв., при положение че в бюджета му за капиталови разходи за три години напред са планирани само по 26 млн. лв. Малка част от парите са платени и сега новото ръководство на ведомството се оказва с 333 млн. лв. дълг.
Една от причините за скъпите строежи и ремонти е, че е оставено на шефовете на съдилища сами да избират проектите за тях. "Естествено е всеки да иска за служителите си най-добрите условия, но нали трябва министерството, което дава парите, да контролира. Ако нямаш пари за ресторант, си отиваш вкъщи, а не поръчваш всички най-скъпи ястия", каза Попова, която определи тази практика като лош мениджмънт.
Двата най-скъпи договора са за строителство на нови съдебни палати в София и Варна. И двата са подписани на 28 декември 2008 г. За столицата е предвидено в нова сграда на бул. "Цар Борис III" (на мястото на тази на Строителни войски) да се настанят районният съд и прокуратура. Цената на договора е 184 млн. лв. и е възложен без търг или конкурс на публичното дружество "Енемона". Същата фирма пак без конкурс преди години ремонтира Съдебната палата в София и договорът с нея се превърна в източник на продължили с месеци скандали между бившите шеф на Върховния касационен съд Иван Григоров и главния прокурор Никола Филчев. Изграждането на нова Съдебна палата във Варна пък е поверено на "Валекс" ЕООД (Трявна), сега "Валекс" ЕАД, със собственик Христо Кацаров.
Масово по договорите са включвани клаузи за неоправдано високи неустойки. Например за сградата в София се оказва, че министерството трябва да дава на строителя по 154 хил лв. на ден при закъснение на плащанията. При по-дълго забавяне министерството трябва да плати 34 млн. лв. на фирмата строител, без дори да се налага тя да доказва, че е претърпяла вреди.
Още от статията на „Дневник"
„НАП готви двоен капан за фиктивните заеми", информира „Сега"
Двоен капан за измамниците, които оправдават сивите си доходи с фиктивни заеми, готви Националната агенция за приходите. Заемите над 5000 лв. не само ще трябва да се декларират в годишната данъчна декларация, но ако информацията е невярна или изобщо липсва, се предвижда глоба в размер на 10% от некоректно декларираната сума.
Ако гражданинът повтори нарушението, санкцията се вдига на 15%, предвиждат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които ще бъдат гледани днес в бюджетната комисия.
Още от статията на „Сега"
„Отпускат 5 пъти по-малко пари на пътната агенция за инфраструктура", пише „Класа"
Около 98 млн. лв. за капиталови разходи ще получи през 2010 г. Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), което е почти пет пъти по-малко от поисканите 500 млн. лв. Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък ще получи в бюджета си за капиталови разходи 50 млн. лв. Още 148 млн. лв. са заделени в централния републикански бюджет за строителното ведомство и пътната агенция. Това съобщи след заседанието на кабинета вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Той обясни, че извън капиталовите разходи на пътната агенция са осигурени още 35 млн. лв. за зимно поддържане за сезон 2009-2010 г., 15 млн. лв. за аварийно поддържане и още 3 млн. лв. са предвидени за зони с общинска инфраструктура.
АПИ обаче е бенефициент и по оперативна програма „Транспорт" и оттам трябва получи за свои проекти още около 990 млн. евро. По линия на програмата за регионално развитие пък трябва да се усвоят над 500 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на пътища II и III клас, поясни Плевнелиев.
Бюджетът на пътната агенция за тази година е 313 млн. лв. До средата на септември обаче тя бе под шапката на МС. От общите пари 121,7 млн. лв. са били за инвестиции в капитално строителство, а 123,7 млн. лв - по програми за основен, текущ ремонт и поддържане, в т.ч. и зимно.
Плевнелиев припомни, че през последните 18 месеца не е обявяван нито един конкурс за проектиране от пътната агенция.
Още от статията на „Класа"
„1900 лв. трябват за нормален живот", съобщава от първата си страница „Монитор"
1913 лв. на месец са необходими, за да живее без лишения четиричленно семейство с две деца у нас. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Средно 478 лв. на човек трябват за храна и редовните сметки за ток и парно.
Издръжката на живота е спаднала с 0,5 % през третото тримесечие спрямо юни 2009 г., съобщи директорът на института Любен Томев. С 1,5 на сто обаче е поскъпнал животът на годишна база. 0,2% е измерената годишна инфлация спрямо септември 2008 г., сочат данните на КНСБ. Средно 0,3 на сто пък е годишната инфлация в ЕС.
12 на сто от сънародниците ни имат доход над 478 лв., а 31% вземат до 240 лв. Един от десет пък живее под прага на бедността.
182,98 лв. на месец струва храната за физическото оцеляване, изчислиха от конфедерацията.
Средно с 1,5 на сто са поевтинели хранителните стоки от юни до септември. Най-голям спад е регистриран за зеленчуците и зеленчуковите консерви - 15,6 на сто. С 0,4 % пък е поевтинял хлябът през третото тримесечие.
Още от статията на „Монитор"
„Еколози спряха перки за 100 млн.", разкрива „Стандарт"
Действията на инспекцията са правомерни, заявиха от екоминистерството. Проектът е спрян временно, докато набави необходимата документация. Той е получил одобрение на ОВОС през 2005 г., когато не е бил в сила законът за защита на биологичното разнообразие. Според него освен ОВОС е необходимо да има и оценка на проекта за съвместимост. Инвеститорът не се е съобразил със заповедта да се снабди с необходимите документи. Когато бъдат направени необходимите оценки как промяната ще се отрази на околната среда, може да се получи разрешението, казват още от МОСВ.
Инвестицията за 100 млн. лева във ветроенергиен парк край Каварна и село Българево е спряна. Това е станало със заповед на директора на районната инспекция за околната среда и горите (РИОСВ) - Варна, Синан Мехмед. Мотивите са, че възложителят - "ЕВН Енертраг Каварна" ООД, работи по монтирането на перките, въпреки че има забранителна заповед от 18.12.2008 г.
"Това е безумие от страна на РИОСВ и поредна идиотщина, с която искат да спрат инвестиция за над 100 млн. лв.", коментира кметът на Каварна Цонко Цонев. Той е категоричен, че в заповедта липсват всякакви мотиви за подобно решение. "Посочената "промяна на инвестиционните намерения" е, меко казано, смешен мотив", категоричен е Цонев. Инвестицията е на австрийската компания EVN, която започна поставянето на 25 генератора, всеки с мощност от по 2 MW.
В предварителните документи компанията бе посочила 3 вида генератори, като за единия от тях има одобрен ОВОС. "За мен действията на РИОСВ са опасен прецедент и съм убеден, че Административният съд ще отмени заповедта.
Още от статията на „Стандарт"
„100 дни парламент - много дисциплина и малко закони", обобщава „Дневник"
Комфортно - без политически скандали и при медийна толерантност минаха първите сто дни на новия парламент, доминиран от ГЕРБ. На фона на честите съобщения за заварените безобразия в изпълнителната власт и множеството словесни сблъсъци между предишния и сегашния премиер в Народното събрание не се случи нищо особено запомнящо се. Изключението е безпрецедентна подмяна на двама депутати след решение на Конституционния съд, което на практика промени изборните резултати. "Този парламент не само че не роди закони, но дори не роди и вицове", обобщи шеговито бившият транспортен министър, а сега депутат от левицата Петър Мутафчиев.
Ред и дисциплина
Засега това е най-отличителната черта на групата на ГЕРБ от 116-те депутати, повечето от които са дебютанти на голямата политическа сцена. Дотук те не успяха да се отличат с ораторски качества или лични инициативи, но пък не направиха и запомнящи се гафове. Придържаха се стриктно към указанията на премиера Бойко Борисов, дадени им при първата сбирка - да внимават как и какво говорят, да са дисциплинирани, да не гласуват с чужди карти, да не забравят за какво са ги избрали. Редиците са стегнати дотам, че народните представители от управляващата партия дори не излизат от залата, за да изпият едно кафе. Те натискат копчетата за гласуване като по команда, следят кой е в залата и кой бяга от час. Колегите им от "Атака" подмятат, че се чувстват "малко като в курник" - всички трескаво кълват по бутоните за гласуване, а пултовете издават нещо като писукане. Може и да буди ирония, но поведението на ГЕРБ дава резултат - кворумът досега не се пропука и управляващите, макар и без мнозинство, успяха да прокарат всичките си решения без проблеми.
"Парламентът не работи"
Този упрек се чуваше често от опозиционерите от БСП и ДПС и това се оказа най-дразнещото твърдение за ГЕРБ. Слезлите от власт критикуваха новата власт, че се занимава само с ревизии, а не предприема нужните за справяне с кризата законодателни действия. Аргументи за подобни твърдения дадоха липсата на пленарни заседания почти целия август заради недостатъчно закони за обсъждане, както и множеството предсрочно прекратени заседания в следващите месеци заради изчерпан дневен ред. Румен Петков (БСП) дори предложи да си върне депутатската заплата за август, защото тогава в Народното събрание всъщност почивали.
Когато започнаха да приемат закони пък, депутатите от ГЕРБ получиха и първите критики, познати от предишни мандати - за прокарване на лобистки текстове (виж карето). Те дойдоха не само от опозицията, но и от групите на формациите, които подкрепят властта.
За 100 дни представителите на "Атака" безусловно и винаги гласуваха с властта. Освен хората на Волен Сидеров групата на "Синята коалиция" и на РЗС гласуваха за правителството на малцинството на Бойко Борисов. Досега
само в няколко случая десният съюз и хората на Яне Янев критикуваха действия или внесени закони от ГЕРБ, но и това не създаде проблеми за мнозинството.
Проверки и временни комисии
Ревизии, проверки, запечатани кабинети, сигнали до прокуратурата бяха сред първите действия на новото ръководство на 41-ото Народно събрание. Съмненията, че предишната власт ще се опита да скрие данни за злоупотреби, доведоха и до опити депутати от ГЕРБ да прочетат личната кореспонденция на техни колеги от левицата. На прокуратурата бяха дадени обществени поръчки за ремонт на ведомствени жилища, за доставка на асансьори и за покупка на техника. В новия парламент бяха създадени и временни комисии за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната година от мандата на правителството на Сергей Станишев, както и на сигналите за опорочаване на изборите за Народно събрание. До момента обаче нито една от тези проверки не е довела до конкретни резултати.
Още от статията на „Дневник"
„Правителството замразява АЕЦ "Белене" през 2010 г.", информира „Сега"
България няма да отпусне държавна гаранция за какъвто и да е заем за изграждането на АЕЦ "Белене" през 2010 г. Кабинетът прие вчера списъка с държавно гарантирани заеми за догодина и ще го изпрати в парламента за утвърждаване като неразделна част от бюджета за догодина. В него има само 6 проекта и АЕЦ "Белене" не е сред тях. Това означава, че на практика ще спрат всякакви дейности по втората атомна централа. Единствената възможност за промяна на ситуацията е правителството на ГЕРБ да осъществи намеренията си да продаде част или целия държавен дял от проекта. Пред "Сега" висши чиновници от МФ вчера обясниха решението с "актуалната политика на правителството".
Решението идва ден преди срещата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския вицепремиер Сергей Собянин. Съдбата на АЕЦ "Белене" е една от основните теми на българо-руските отношения.
За 2009 г. държавата гарантира заеми за АЕЦ "Белене" за 600 млн. евро. През април руският премиер Владимир Путин обяви, че тогавашният му български колега Сергей Станишев го е помолил Русия да разгледа възможността за отпускането на заем за изграждането на АЕЦ "Белене". Путин каза, че Русия може да отпусне експортен заем от над 3 млрд. евро за главния изпълнител "Атомстройекспорт", но за това трябва държавна гаранция. Тогава от "Български енергиен холдинг" прецениха, че през 2010 г. може да се усвоят 1.5 млрд. евро от този заем, и поискаха държавата да даде гаранция за тази сума през 2010 г.
Списъкът, утвърден вчера от кабинета, показва, че през 2010 г. България ще изтегли над два пъти по-малко заеми в сравнение с тази година - 266 млн. евро. С тези пари ще стартира изпълнението на 5 инфраструктурни проекта.
За довършване на разширението на Южната дъга на софийското Околовръстно шосе, от "Симеоновско шосе" до Бизнес парка в "Младост", са предвидени 12.7 млн. евро. Участъкът от 5 км трябва да бъде завършен до 2012 г. "За строителството му ще има нова тръжна процедура, а няма да се сключва анекс с "Главболгарстрой", които ремонтираха предишните 5 км от Околовръстното", каза вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Компанията усвои за този проект рекордната сума от 100 млн. лв., т.е. 1 км излезе по 20 млн. лв.
Още от статията на „Сега"
„150 жилища под прицел на имотната мафия", разкрива „Монитор"
Близо 150 апартамента се набелязват всяка година от имотната мафия в София. Пет професионални групи се занимават с кражби на жилища. Основните играчи са Трайо-Кривия корем, Делчо Мутафов, Георги Янев-Джеймса, Силвия Спасова-Сиса русата, Янчо-Оси, Роман-Рамито, научи "Монитор" от сигурни източници. С изключение на Силвия, която е столичен адвокат, всички останали живеят в ромските махали.
Част от имотната мафия са и двамата измамници - мъж и жена, които прехвърляли имоти с фалшиви лични карти. Самоличността им не може да бъде установена вече трета година, тъй като са показвали пред нотариусите лични карти, съдържащи данните на истинските собственици на имота, но снимките в документите за самоличност били на измамниците.
Според източници на вестника от криминалните среди една банда си набелязва средно между 20 и 30 жилища за година.
"Не мога да ви кажа с точност колко апартамента крадат, но ако на 10 успеят да прехвърлят един, за тях това е успех и изгодна печалба", коментира служител от "Икономическа полиция".
Парите, които изкарват измамниците, зависят от мястото, на което се намира апартаментът. Могат да спечелят от 40 000 евро за жилище в кв. "Фондови жилища" до няколко милиона, ако успеят да присвоят имот в центъра на София. През лятото МВР успя да разкрие подготвяно прехвърляне на имот, оценен на 10 милиона лева. Обикновено жилището, което ще се краде, се продава на добросъвестен купувач на 60-70% от реалната му цена, за да могат бързо да реализират печалбата.
Сред потърпевшите има фрапиращи случаи на хора, принудени да живеят на квартира, докато водят дела, за да спасят собствените си жилища. В същото време проверка на "Монитор" показа, че циганските босове на имотната мафия се разпростират в суперлуксозни палати с дворове от по няколко декара, скрити зад високи огради. В такова жилище на ул. 734 в ромския кв. "Факултета" живее Джеймса. Портата, през която се влиза за дома му, се отваря с дистанционно от 50 метра. В големия двор има паркирано АТВ (бъги).
"Георги го няма, тук не може да го намерите. Само по лична карта се води на този адрес, живял е като малък в тази къща", обясни пред екип на вестника съпругата на Джеймса. Още с открехването на входната врата на двуетажната къща се забелязва обзавеждане за десетки хиляди лева вътре.
"Съветвам ви да не влизате друг път така по дворовете в нашия квартал, защото може да си изпатите. Не всички ще ви посрещнат като нас", предупреждава жената и посочва изхода.
Още от статията на „Монитор"
„От заиграването с фискалния резерв полза няма, но има голям риск", пише в „Стандарт" старшият икономист в институт "Отворено общество" Георги Ангелов
Преди 6 години коментирах във в. "Сега" темата за фискалния резерв, защото тогавашното правителство беше започнало да прави депозити в търговски банки. Сега ситуацията е малко по-добра - депозити още няма, а има възможност да се чуят мнения и критики по идеята, преди тя да се реализира. Още по-добре е, че публичното й обсъждане успя да предотврати изцяло реализацията й. Засега.
Фискален и валутен резерв
Фискалният резерв е резерв на правителството, който (почти изцяло) е депозиран в Българската народна банка. Поради тази причина той се явява част от официалните валутни резерви на страната. С други думи, всяка промяна във фискалния резерв автоматично променя и валутните резерви.
Да си представим, че правителството извади 2 милиарда от фискалния резерв в БНБ и ги сложи в търговски банки. Това означава спад на официалните валутни резерви с 1 млрд. евро. На следващия ден Нуриел Рубини или някой друг многознайко в Ню Йорк, Вашингтон или Лондон ще започне да твърди, че такъв рязък спад на валутните резерви означава, че има атака срещу борда, че България се срива и т.н.
Този филм вече сме го гледали. През декември 2008 г. правителството похарчи излишъка, натрупан преди кризата. Този излишък също беше част от фискалния резерв. В момента, в който фискалният резерв намаля, спадна и валутният резерв. И всякакви анализатори започнаха да повтарят, че този спад на валутните запаси е индикатор колко зле е ударена България от кризата, че валутният борд е под атака, че платежният баланс ще ни съсипе, че България не може да оцелее без МВФ повече от няколко седмици. Проф. Нуриел Рубини също не пропусна да се изкаже.
Вече съм имал повод да пиша в "Сега", че малките страни като България много страдат от това повърхностно "внимание" - от една графика се вадят чудовищни заключения. Но това е реалността - нито една инвестиционна банка не може да си позволи да има 20 души изследователски отдел, който да се занимава с България, ние сме малък пазар. Обикновено е обратното - един човек наблюдава 20-30 страни от региона.
Ето защо повечето чужди анализатори виждат България от "птичи полет" - съсредоточават се върху няколко основни индикатора. Валутните резерви и всякакви съотношения, включващи валутните резерви (например краткосрочен дълг към валутни резерви), се следят под лупа. Всяка промяна във валутните резерви се отразява негативно на доверието към страната. Колкото пъти западните медии писаха нещо за България в началото на тази година, толкова пъти западни анализатори врачуваха, че България ще загуби много валутни резерви през 2009 г. (това не се случи, но негативният ефект върху инвеститорите е факт).
Когато през октомври 2008 г. правителството реши да похарчи голяма част от излишъка, малко по-късно беше намален кредитният рейтинг на страната, притокът на капитали намаля, а лихвените проценти започнаха да се качват. Точно обратно на твърденията на правителството харченето на пари и намалението на фискалния резерв доведе до утежняване на кризата, а не до нейното омекотяване.
Валутен борд и управление на резерва
Ако правителството извади резерви от БНБ и ги сложи в търговските банки, това ще окаже влияние на паричните агрегати и лихвите. Т.е. правителството ще започне де факто да води монетарна политика. Но валутният борд също е вид монетарна политика - политика, която фиксира валутния курс и осигурява валутна стабилност.
Още от статията на „Сега"
„7 милиарда за пенсии", съобщава „Стандарт"
Над 7 млрд. лв. ще отдели правителството за пенсии догодина. Това е записано в проектобюджет 2010 г., с който "Стандарт" разполага.
Социалните плащания са най-голямото перо от хазната, но увеличаване на пенсиите догодина засега няма да има. Правителството обаче спазва ангажимента си да увеличи добавките за старост с до 50 лв. месечно за хора над 75 години. Вдовишките добавки също се увеличават с 5%, като целта е да достигнат 40% от пенсията на починалия съпруг. Няма да падне таванът на пенсиите от 1 януари, а минималната работна заплата остава 240 лв. Няма да има 10% увеличение на заплатите и за чиновниците, както бе досега. В бюджета са заделени по-малко средства за заплатите им, затова министрите ще трябва да "режат" чиновници. Възнаграждението на всеки ще е според свършената работа.
Държавата ще събере 435 млн. лв. повече от тази година, пише още в документа. Общите приходи в хазната ще бъдат 25,96 млрд. лв., а разходите - 25,15 млрд. лв. Допълнително страната ще трябва да изплати и годишната си вноска като членка на ЕС от 806 млн. лв.
Попълнения в бюджета вицепремиерът Симеон Дянков предвижда от повишаване на акциза на цигарите, керосина и тока за бизнеса. Папиросите се увеличават средно с 1,10 лев на кутия цигари. Така кутия "Виктори" ще струва от Нова година около 4,50 лв. Акцизът за енергията на бизнеса пък се повишава от 1,40 лв. на 2 лева за мегаватчас.
След социалните плащания най-много пари са отделени за образование и здравеопазване - по 2,6 млрд. лв. За детския сектор са отделени 92,7 млн. лв. Полицията ще получи от хазната 1,13 млрд. лв. Със 130 млн. по-малко ще получи земеделието. За издръжка на чиновниците държавата отпуска 1,76 млрд. лв.
Още от статията на „Стандарт"
„Премиерът заподозря корупция в зимното чистене", съобщава „Сега"
Министър-председателят Бойко Борисов заподозря корупционна схема със зимното почистване на страната. "Аз съм убеден, че и за 32 млн. лв. не са свършили работа, а 100 млн. ще откраднат и ние ще платим", възмути се той. След това Борисов веднага уточни, че това е корупционната схема, която правел Румен Гайтански - Вълка. "Като знам кризисния щаб на Станишев и Вълка, мога да си обясня защо сега имаме да плащаме 132 млн. лв.", коментира премиерът.
Румен Гайтански - Вълка е собственик на фирмите за чистота "Волф 96", ДИТЦ и "Чистота - София", които са част от скандалната "Новера". Столичната община имаше договори с нея чак до 2014 г., но ги прекрати предсрочно заради неспазване на задълженията.
Още от статията на „Сега"
„Трудният мач с похитителите", анализира „Монитор"
Правозащитните ни институции водят неравна борба с "онази банда за отвличания", за която уж се знае толкова много, а реални резултати срещу нея няма. Засега е 16:0, в полза на похитителите. Съвсем не е за подценяване и разкритото отвличане и убийство на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Но за съжаление то не може да бъде включено като точка в резултата, тъй като мотивите на извършителите са съвсем други.
Очевиден факт дори и за неспециалисти е, че членовете на престъпната група, извършила последните знакови отвличания у нас, са първо отлични професионалисти, част от които са били обучавани със средства от нашите данъци - т.е. или бивши полицаи или военни.
Второ, това са хора, които съвсем не се поддават на провокации, че сред тях има доносник и че могат да бъдат предадени. От тези два извода логично следва и третият, че е крайно време нивото, на което МВР и прокуратурата разследват тези престъпници, рязко да се повиши. И за тях да се мисли по-скоро като за бивши колеги, които знаят и могат много.
Може би тогава би имало по-реални резултати, отколкото след поредното отвличане да бъдат извършени рутинните мероприятия - да се качат на подслушване телефоните и да се следят банковите сметки на близките на похитения.
Прав е премиерът Бойко Борисов, че за да се преборим с тези престъпници, трябва да има закон, макар и от една страничка, чрез който отвличанията да станат едно от най-тежко наказуемите престъпления. Подходът на вътрешния министър Цветан Цветанов да използва европейския опит, рано или късно ще даде резултат.
Но най-важното е най-накрая да отбележи макар и минимален напредък в осветяването и евентуалното задържане на поне един от членовете на въпросната банда. Тогава надали ще има толкова голямо значение какво точно ще бъде наказанието, а че ще има такова. Защото, колкото и да е строг законът, като няма върху кого да бъде приложен, става ненужен.
И премиерът и вътрешният министър са хора, които знаят как, кога и доколко да действат в подобна ситуация и със сигурност са наясно, че ако впрегнат всичките си усилия и ресурси, за да разклатят доверието вътре в самата банда, това ще даде резултат. Защото за всички е ясно, че тези хора разчитат само на себе си и ако някой се издъни, ще се провали всичко.
Още от статията на „Монитор"
„Стремим се да ограничим безработицата до 10% през тази година", казва в интервю за „Дневник" зам.-министърът на труда Красимир Попов
Г-н Попов, какви промени са необходими в програмите по заетостта на министерството на труда, за да се ограничи ръстът на безработицата през 2010 г.?
- Най-важното е мерките да бъдат антикризисни. Трябва да се съобразим с новата структура на безработицата, с възможностите на работодателите и с новите реалности. Вторият акцент е, че мерките, предложенията и решенията ни трябва да са консенсусни. Те трябва да са взети в рамките на социалния диалог със синдикатите и работодателите. Някои от тях със сигурност няма да са популярни и няма да бъдат подкрепени от цялото общество. Освен това мерките трябва да са фокусирани, за да решават проблемите на конкретни целеви групи в определени населени места. Най-добре е да са фокусирани на ниво населено място, защото от няколко месеца се появява сериозно различие на безработицата в рамките на отделните региони и общини. Има общини, в които безработицата е 7-8%, но в някои населени места достига 30 - 40%. Затова трябва да търсим локално решение на тези проблеми.
Как според вас може да се подобри ефективността?
- Чрез добро управление на публичните средства и чрез засилен публичен контрол. Чрез оповестяването на всички възможности, които дават програмите, постоянно наблюдение на динамиката на пазара и бърза реакция при промени. Вероятно ще има и мерки, от които ще се откажем, ако не докажат своята ефективност. За целта сме предвидили по някои от мерките да се прави независима външна оценка. Ако се прецени, че те не решават проблемите на хората, към които са насочени, ще бъдат променени.
Какво имате предвид, като казвате, че някои от мерките са непопулярни?
- Например подкрепата на предприятията за преминаване на непълно работно време се радваше на силен интерес от страна на работодателите. Едва ли обаче има работник, който да предпочита да работи половин ден и да получава по-малко възнаграждение. Затова трябва да се правят взаимни компромиси, за да се запази заетостта по време на кризата.
Какви са основните цели, които преследвате на пазара на труда чрез мерките?
- Основният ни приоритет е запазването на работните места. Ограничаването на безработицата чрез включване на хората в курсове за квалификация и подкрепа при последващата им заетост са също основни аспекти от стратегията, касаеща заетостта. Друга важна задача за нас е да помогнем на най-уязвимите групи на пазара на труда. Мерките в тяхна подкрепа ще вървят успоредно с тези за съкратените и за тези, които са застрашени от освобождаване. Както виждате, става въпрос за доста сложен баланс в политиката по заетостта.
Към кои групи хора ще насочите приоритетно ресурси догодина?
- Ще приложим балансиран подход, но предвиждаме и приоритетна подкрепа например за безработните младежи до 29 г. Субсидираната заетост на младежи от Националния план за действие по заетостта се радваше на интерес сред работодателите, тъй като покривахме разходите за наемането им за 12 месеца. Затова ще я продължим и догодина. Ще стартираме и мерките, свързани с младежите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Друга интересна мярка е "Старт в кариерата", по която работодателите наемат за 6 месеца току-що завършили младежи, а ние плащаме техните заплати и осигуровки.
Една от препоръките на бизнеса в тази връзка е държавата да ограничи разходите за създаването на работни места за нискоквалифицирани кадри. Неотдавна бяха изнесени данни за неефективността на програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост", въпреки че за нея социалното министерство заделя доста сериозен ресурс.
- Тази програма е единственият шанс за някои хора да работят и ще продължи и догодина. Обикновено такива програми се реализират именно в период на криза, защото дават възможност на нискоквалифицираните кадри да запазят трудовите си навици или да ги възстановят. Не можем да разчитаме, че участващите в тях ще останат постоянно заети. По-добре е на хората без квалификация да се даде възможност да вършат полезна работа, отколкото да се дезинтегрират и да нямат никаква възможност за личностна реализация. Затова има и мярка по оперативната програма, при която над 10 хил. възрастни ще бъдат ограмотени чрез Министерството на образованието, науката и младежта.
Неотдавна министърът на труда Тотю Младенов заяви, че през последните 4 години държавата е вложила 64 млн. лв. за квалификация, но въпреки това в България има дефицит на квалифицирани кадри. Как обученията да станат по-ефективни?
- Трябва да има по-засилен контрол при провеждане и приключване на обучението. Трябва да се осъвременят базите, центровете да бъдат мотивирани да инвестират печалбите си в нови технологии и методи за обучение. Необходимо е да се правят реални тестове за оценка на нивото на придобитите знания и умения, а не да се издават сертификати на всеки, който е включен в някакъв курс, за да се вземат парите за него. Придобитите умения трябва да отговарят на нуждите на работодателите. Всички тези въпроси се обсъждат в рамките на Националния съвет за професионална квалификация и ще се намери адекватно решение, ако е необходимо, и чрез законодателни промени.
Неотдавна представители на синдикатите и работодателите заявиха, че през пролетта на 2010 г. предстои сериозен срив на пазара на труда и в резултат на това безработицата ще стигне 12-13%...
- Работодателските организации разполагат с данни от големите компании, които са техни членове, така че най-вероятно те ще са прави в прогнозите си. Не мога да се ангажирам с прогноза колко ще е безработицата през следващата година. Това, към което ние се стремим в момента, е тя да не надхвърли 10% до края на годината. Трябва да е ясно, че ако не съществуваха активните мерки на пазара на труда, в момента безработицата щеше да е по-висока с поне 1.5 процентни пункта. Правим всичко възможно при изключително ограничени финансови ресурси. За следващата година правим разчети на база заложената прогноза в средносрочната фискална рамка - за 11.4% ниво на безработицата.
Още от интервюто на „Дневник"
„Не съм издавал никакви разрешения, тези постройки са незаконни", казва в интервю за „Класа" главният архитект на София Петър Диков
Г-н Диков, какви действия ще предприемете с незаконните постройки на Витоша?
- Не съм издавал нищо и затова тези постройки са незаконни. Попитайте в парк "Витоша", защото от там непрекъснато ни обвиняват в какви ли не грехове. А в същото време си позволяват да извършват строителство, което е извън рамките на закона. Но аз съм пратил проверка, имаме констативен протокол на дирекция „Контрол по строителството" и проблемът в момента е в ДНСК.
След като казвате, че са незаконни тези постройки, кога ще бъдат съборени?
Аз не мога да ви кажа подобно нещо. Колегите са ходили там и са направили констативен протокол. А ние за разлика от тези, които строят незаконно, действаме по закон.
Какво е следващото действие по закон, след като има констативен протокол?
- Да пратим съответното писмо заедно с констативния протокол до ДНСК. Те са органът, който трябва да предприеме действия по събаряне, ако се потвърди, че тези постройки са незаконни.
Но вие сте виждали този протокол. Освен констатация, че постройките са незаконни, има ли някаква препоръка?
- Не, ние препоръки не можем да правим. Не можем и да събаряме. ДНСК може да събаря.
Още от интервюто на „Класа"
„Бойко Борисов измисли новата комуникация в ГЕРБ", казва в интервю за „Сега" административният секретар на партията Цветомир Паунов
Г-н Паунов, сработиха ли новите ограничения в ГЕРБ, според които депутатите трябва да пишат писма на министрите, за да се срещнат с тях?
- Хубаво е да разясним за какво става въпрос - за въвеждане на правила и ред в комуникацията между депутатите, областните структури, министрите и партията. Говорим за координация, а не за някаква забрана или възпрепятстване. Идеята е да се постигне експедитивност при срещите. Общоприета практика е, когато отиваш на среща, да имаш предварително подготвена информация. Иначе се губи ценно време. Всеки министър приема в определен час от седмицата хора, свързани с ГЕРБ. На тези срещи присъства целият им екип, присъствам и аз. Целта е тогава да се излезе с решение, а не тепърва да се поставя въпросът. Когато има ясен регламент за такова общуване, се предотвратяват опити за евентуално лобиране с нечисти цели, за натиск за назначения от страна на партийните структури към министрите и обратно. Просто говорим за добре сработена машина и форма за комуникация, въведена лично от премиера Бойко Борисов, за да може ГЕРБ да изпълни поетите ангажименти.
Защо смятате, че с формалните писма ще прекратите порочната практика на кадруване? Ако реши, един депутат винаги може да намери начин да лобира пред министър - например при експертната работа по даден закон, при която новите правила не важат.
- Хипотетично всичко е възможно. Но тогава нещата стават ясни. Нали разбирате, че този ред се спазва и от министри, и от депутати и никой няма да си позволи да го наруши. Не мисля, че някой ще стигне дотам да се поддаде на такова прекалено изкушение, както се получи с други политически формации в миналото. Дори да има някакви опити, информацията стига до мен, нещата се разбират и се предотвратяват. Знаете, че винаги, когато за някой наш член се докаже нещо, реагираме политически. Спомнете си какво стана с кмета на Ветрино, председателя на ОС в Пазарджик, общински съветници. Много са подобните случаи. Имаме и много случаи на прекратяване на членство след получени сигнали за прокурорски проверки.
Но защо се презастраховате? Имате съмнения за морала на депутатите си или вече има опити за кадруване?
- Не се съмняваме. Става въпрос за ред и правила, а не за някаква превантивна мярка. Ако искаш да въведеш ред в държавата, първо трябва да го направиш в партията и в собствените си взаимоотношения. Не както се получи с други партии, които себе си не можаха да оправят. Знаете, че един от най-големите проблеми досега бе смесването на различни партийни функционерски нива с изпълнителна, законодателна власт. А оттам идва и размиването на отговорността. ГЕРБ е много по-различна партия и управлението ни е много по-различно от досегашните. Затова дори и в тази си част ние се различаваме съществено от другите.
Повярвайте ми, до този момент нито един от колегите ми народни представители или областни ръководители на партията не е дошъл с някакъв лобистки интерес. Всички проблеми, които се поставят пред министрите, са свързани с развитието на съответни общини, със спрени проекти от еврофондовете, с лошо управление до този момент.
Как ще коментирате тогава назначението на сътрудничката на Лъчезар Иванов Албена Златарева за зам.-шеф на НЗОК?
- Честно казано, не съм запознат с този случай и не мога да го коментирам. Но не трябва заради това, че по някакъв начин даден човек е работил заедно с депутат, веднага да приписваме лобистки интерес.
Още от интервюто на „Сега"

Зелена светлина за магистрала „Тракия"
Бойко Борисов заяви, че страната ни е помолила ЕС да стартира предварително работата по лот 2 на магистрала "Тракия". Това е отсечката от 31 километра между Стара Загора и Нова Загора. Премиерът направи изявлението по време на пресконференция в Министерски съвет с еврокомисаря Павел Самецки.
"Успяхме да ги убедим, че сме научили уроците от магистрала „Люлин". Едно от нещата, които най-тежко се преодолява е загубеното доверие, подчерта Борисов, цитиран от агенция "фокус". Той уточни, че е убедил еврокомисаря, че ще се справим и молим ЕС да стартираме предварително лот 2, като спазваме абсолютно всички процедури, които законодателството изисква.
Във връзка с големите инфраструктурни проекти Борисов посочи, че водният цикъл на Враца е пред подписване, както и водният цикъл на Габрово, а метрото на София е подписано и стартира.
Финансирането не само за автомагистрала „Тракия", но и за другите проекти, които са по оперативна програма „Транспорт" е изцяло осигурено, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
От една страна има подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка, което може да бъде използвано, а от друга страна - имаме наличните фондове в европейската общност, каза Плевнелиев.
Надявам се, че със старта на магистрала „Тракия" по начина, по който работим ще заслужим тяхното доверие и тогава вече ще водим допълнителни разговори, дали не могат да ни позволят да вървим по-бързо, заяви Борисов.
Вярваме, че можем да си сътрудничим по един нов и конструктивен начин, каза еврокомисарят по регионалното развитие Павел Самецки. Той уточни, че са предвидени 6,4 млрд. eвро за модернизация на икономиката, инфраструктурата, за автомагистрали, училища и болници.

Еврокомисарят обясни, че на страната ни се предоставят още няколко години, за да усвоим тези средства.
Избрали сте вече 700 проекти, от тях 170 училища - основни и средни, които ще бъдат реновирани и модернизирани, фирмите ще получат подкрепа за инвестиции в технологии, изграждане на умения.
Избрани са 500 фирми на базата на конкурси", посочи Самецки. Във връзка със ситуацията около структурните фондове и регионалната политика, Самецки посочи, че тя е „добра".
„Що се отнася до финансирането, което в миналото до известна степен е било изгубено, бихме искали да гледаме по-скоро към бъдещето", каза още еврокомисарят.
Той заяви, че се радва да чуе за нови идеи по отношение на децентрализацията и делегирането на правомощията на общините в България.
Европейските пари трябва да бъдат използвани ефективно, трябва да произвеждаме проекти, които имат смисъл и за България най-смисленият проект е магистрала „Тракия".
„Министерство на регионалното развитие и благоустройството прави всичко възможно да изчисти нещата така, че тези проекти да бъдат поставени на ясна основа, допълва министър Плевнелиев.
Един автоматизъм на удължаване на сроковете не решава проблема, той ще бъде решен с конкретни действия тук на място, екшън планове, така че да преодолеем тези закъснения, а разбиране от страна на Европейската комисия има по този въпрос", посочи министъра.

Пускат извънредна емисия ДЦК за 30 млн. лв.
На 28 октомври ще бъдат предложени за продажба 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) от емисия с ISIN BG 20 300 09 117 с падеж 18.02.2014 година в обем от 30 млн. лева, съобщи Министерството на финасите. Аукционът не е заложен в емвисионня календар за октомви.
Тенденцията, която се наблюдаваше на проведените аукциони за продажба на дългосрочни ДЦК през септември, продължи проявлението си и на проведения на 19 октомври аукцион за продажба на ДЦК. Беше отчетен много висок интерес както от банки първични дилъри, така и от техни клиенти (пенсионни фондове, договорни фондове, застрахователни дружества и др.), подчертава в рзпространеното дмедиите съобщение ведомството на СимеонДянков. Подадените заявки надхвърлиха предложеното количество близо 4 пъти. Коефициентът на покритие на аукциона е 3,91 и това е най-високият от декември 2006 г. до сега.
Запази се тенденцията за намаляване на постигната доходност на първичния пазар на ДЦК. Средната одобрена доходност на аукциона е 3,74%, като спредът в сравнение с котировките на вторичен пазар на германски съкровищни облигации (бундесбондове) със същия приблизителен остатъчен матуритет е в рамките на 260 базисни точки, което е най-ниският спред, постигнат на първичен пазар спрямо бундесбондовете от началото на 2009 година. Тази тенденция е повлияна главно от демонстрираните категорични намерения от страна на правителството за провеждане на гъвкава и адекватна на финансовата ситуация емисионна политика за пазарно финансиране на заемните нужди на държавата, както и от доброто състояние и високата ликвидност на финансовата система в страната.
През последните два месеца се наблюдават положителни индикации за промяна на пазарната среда в България. Рисковата премия на Република България, като емитент на суверенен дълг, измерена чрез показателя CDS спред (цената на протекция от неплатежоспособност), регистрира рекордно ниски стойности за последната година - 185 базисни точки на 23.09.2009 г., при най-висока стойност от 698 базисни точки на 09.03.2009 г. (193 базисни точки на 19.10.2009 година).
От началото на годината цената на краткосрочния левов ресурс, измерен чрез индекса ЛЕОНИА, базиращ се на представителна част от сключените овърнайт депозити, намаля от нива над 4% до 0,60 % на 16.10.2009 г. което прави инвестицията в правителствени ценни книжа ниско рискова и много атрактивна.

Нуриел Рубини: Икономиката на Източна Европа все още не е извън опасност
Опасенията за задълбочена регионална финансова криза в Източна Европа намаляха благодарение на силното присъствие на Международния валутен фонд, стабилната външна подкрепа за нуждаещите се и общия спад на апетита към риска. Въпреки това районът все още не е вън от опасност, пише днес в списание "Форбс" известният американски икономист Нуриел Рубини, цитиран от БНР.
Рисковете може би все още съществуват, но се появи лъч светлина. През второто тримесечие икономическите тенденции във Франция и Германия, ключови пазари за износа и важни източници на капитал за Централна и Източна Европа, се промениха, което е положителен знак. Все още обаче не се знае доколко стабилно е възстановяването на германската и френска икономики.
Не бива да се подценява и спадът в апетита към поемане на рискове в световен мащаб. Както гласи поговорката "приливът повдига всички лодки". Сега инвеститорите са по-склонни да купуват държавни облигации на страните от Източна Европа спрямо началото на тази година, което намали външните финансови рискове.
По-добрата новина - отрицателните ефекти от обезценяването на лата най-вероятно ще бъдат ограничени. Засега обезценяването на националната валута на Латвия не е непосредствена опасност, но рискът това да се случи през идната година остава висок.
Заплахата от разпространяване на тази тенденция към други страни от Централна и Източна Европа все пак е по-малка, отколкото беше през лятото. Временните резки корекции на месните валути и на фондовите пазари вероятно е предвестник на обезценяване, но ефектите, за по-голямата част не би трябвало да са трайни.
Инвеститорите имаха време да обмислят рисковете, а политиците пък имаха време да се подготвят. Най-новият доклад на МВФ показва, че степента на предварителна подготовка за кризата има важно значение за това дали ще последва вълна от обезценяване на валутата.
Рискът от "ефекта на доминото" е ограничен също така и защото икономиките на страните от Централна и Източна Европа все повече се различават една от друга. Полша, например, е единствената европейска икономика, която не влезе в рецесия.
Страните от Централна Европа като Чехия и Полша според повечето анализатори имат принципно здрава икономика и до голяма степен не би трябвало да бъдат засегнати от трайни отрицателни ефекти. Все пак обаче моите анализатори и аз продължаваме да вярваме, че евентуалното обезценяване на лата ще разклати доверието в другите валути, които са обвързани (с еврото - бел. ред.) в региона, пише Рубини.
Това означава, че, ако Латвия се откаже от обвързването на валутата си с еврото, то Естония, Литва и България, които са в същото положение, могат да изпитат най-силни "вторични трусове". Лошата новина - натискът върху банковия сектор все още продължава Банковите системи в Източна Европа бяха подложени на натиск, тъй като мнозина длъжници спряха да изплащат кредитите си на фона на свиването на икономиката.
Според експертите тази тенденция ще достигне пика си най-рано в началото на 2010 г., тъй като обикновено неизплащането на кредитите "изостава" с няколко месеца от развитието на бизнеса.

Леко отстъпление на цените на петрола
Американският суров петрол падна под $81 за барел, след като вчера достигна $81,37, което е най-високата стойност след 9 октомври 2008 г., предаде Reuters. Основната причина за лекия спад са нарасналите запаси на черното злато с 1,31 млн. барела, до 339,1 млн. барела, което пък е най-високото ниво от август насам.
"Петролът е във възходяща тенденция, а доларът е под обстрел. Затова не бих се изненадал да видя цени между $83 и $85 за барел до края на годината, прогнозира изпълнителен директор на CWA Global Markets в Сидни Петър МакГаяр от CWA Global Markets в Сидни. Според него обаче пазарът на петрол до края на това тримесечие зависи преди всичко от състоянието на долара. При поевтиняване на американската валута котировките на петрола се качват.
Вчера в Лондон петролът от сорта „Брент" поскъпна с 3,2%, до $79,69 pа барел, а веднага след борсата отвори, котировките за фючърсите през декември отбелязаха спад от 0,25%, до $79,49 за барел.

ПО News.bg

Ще я бъде ли Комисията по защита от дискриминация
Народното събрание отхвърли отчета на Комисията по защита от дискриминация за миналата година.
82-ма депутати гласуваха „против", 53 подкрепиха отчета, а 44 гласуваха „въздържал се".
В обсъжданията на отчета депутатът от „Атака" Павел Шопов посочи, че няма да бъде загубено нищо, ако подобна институция бъде закрита.
Според него длъжностите в нея са синекурни, а колкото повече ДПС защитава институцията, толкова тя по-трудно може да бъде защитена.
От ДПС и БСП защитиха съществуването на комисията.
Лютви Местан от ДПС припомни, че комисията е създадена не от тройната коалиция, а от 39-то Народно събрание.
Според него има необходимост от между институционална гаранция за защита правата на човека.
"Ваше право е да не приемате отчета на комисията, но ако я закриете няма да ни остане нищо друго освен да повторим тезата, че основният управляващ субект би обслужил програмни цели на „Атака",каза Местан.
Мая Манолова от БСП посочи, че това е пореден сценарий за дискредитиране н независим орган.
„Заиграването с етническата карта е изключително опасно", предупреди депутатът и припомни, че тъй като има задължителни европейски документи за съществуването на такава институция, в момента атаките са за подмяна на мандата, и хората.
Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи, че докладите прикриват политически назначения на квотен принцип.
Комисията не е политическа и е била сезирана от различни политически партии и формации, посочи председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп.
„Не сме идеални, но все пак за такъв кратък срок направихме работещ орган.
Нека комисията да продължи да работи, тъй като от такъв орган има нужда както България, така и демокрацията", коментира Еюп.
По думите му разходите по комисията не са големи, а заплатите също не са високи.
В хода на дискусиите обаче стана ясно, че заплатата на Еюп е била 2 500 лв.

6-ма депутати поемат контрола на СРС-тата
Депутатите разглеждат закона за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).
Екатерина Михайлова и Веселин Методиев оттеглиха предложението си контролът върху СРС-тата да се осъществява от специална комисия.
Те се съгласиха с управляващите контролът да се осъществява от подкомисия.
Депутатите от ДСБ оттеглиха и предложението си за създаване на специализирана администрация за експертен контрол.
Мая Манолова от БСП заяви, че червените няма да подкрепят идеята да се закрие Бюрото за контрол на СРС-тата.
„Шестима депутати (по един от всяка парламентарна група, б.р.), какъвто ще бъде съставът на тази подкомисия, няма да могат да се справят с контрола върху 10 хил. СРС-та, които се издават годишно", категорична бе тя.
Това решение оставяме в ръцете на изпълнителната власт - да реши как ще се използват СРС-тата, допълни Манолова.
Подкомисията има право да прави предложения за подобряване на процедурите по прилагане и използване на СРС-та, както и за съхраняване и унищожаване на придобитата чрез тях информация, е записано в закона.
При наличие на данни за неправомерно използване на СРС-та, както и за нарушения при съхраняването на придобитата от тях информация, контролиращата подкомисия може да сезира органите на прокуратурата.
В закона е регламентирано използването и прилагането на СРС-та във връзка с международно сътрудничество по наказателно-правни въпроси.
Дава се правомощие на чуждестранните агенти под прикритие да използват СРС-та на територията на България.
Това ще става с получаване на молба от държавата, която желае да подслушва на наша територия, като ВКП внася писмено мотивирано искане за разрешение за използване на СРС до председателя на СГС или до оправомощен от него заместник председател.
Също така, в спешни случаи на преминаване на българската граница при извършване на трансгранично наблюдение, когато не е било поискано предварително разрешение, чуждите агенти могат да го продължат на наша територия, ако това е предвидено в международен договор, в който участва и България.
Чуждите агенти обаче при използването на СРС-та не могат да влизат в жилищата на оперативно интересните лица и на места, които не са обществено достъпни.
Чуждите агенти трябва да докладват на ВКП и СГС за хода на подслушването.
Със закона се закрива Бюрото за контрол на СРС-та. Активите и пасивите на бюрото преминават към правосъдното министерство, а документацията и архива се предават на Народното събрание.
Трудовите правоотношения на членовете на бюрото и на служителите от неговата администрация се прекратяват, но ВСС може да ги назначи в органите на съдебната власт, като стажът им в бюрото ще се зачита.

Оставиха Баретата в ареста, адвокатите му – бесни
Апелативният съд остави Златко Баретата в ареста.
Адвокатите му са възмутени, че определението е постановено без сериозни аргументи.
Златомир Иванов не уважи с присъствието си съда, не заради влошено здравословно състояние, а защото решението на съда е било очаквано.
Припомняме, Баретата иска промяна на мярката си за неотклонение поради здравословни причини - проблеми с бъбреците.
Преди седмица състав на Софийски градски съд отказа освобождаването му и затова Баретата обжалва пред по-високата инстанция.
Заседанието отново е при закрити врата, а Баретата не присъства на него.

Велчев: "Затваряне" на ВСС до пълното му изчистване
Главният прокурор Борис Велчев призова Висшия съдебен съвет да прекрати всякаква дейност до "изчистване до край на случая „Красьо".
Той призова да бъде изяснено дали останалите магистрати, контактували с бизнесмена, са нарушили етичните правила.
Двама от тримата магистрати, които са уличени в контакти с т.нар. Красьо от Плевен са уличени в нарушаване на моралните и етични норми на ВСС. Това гласи заключението на специалната комисия, която бе създадена по случая.
Двамата магистрати са Стойко Стоев, който вече подаде оставка, и Иван Димов - който миналата седмица подаде оставка, но днес я оттегли.
Третият член на ВСС - Пламен Стоилов не е нарушил правилата, смятат от комисията.
За оставки на всички магистрати, чийто телефонни номера са открити в списъка на Красимир Георгиев, призова и председателят на ВАС Константин Пенчев.
Колегата му от ВКС Лазар Груев от своя страна поиска скандалът „Красьо" да излезе от съдебната система и да доведе до прочистване и в другите сфери на обществения живот, където бе споменавано името на Красимир Георгиев.
Припомняме, по време на разнищването на скандала стана ясно, че Красимир Георгиев е имал връзка и с политици.

Лазар Колев: Никога не съм виждал сестрите Белнейски
Не, не ги познавам, никога не съм ги виждал и не са ми правили впечатление.
Никога не съм ги познавал и не съм ги виждал.
Това каза обвиненият за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев.
В интервю за БиТиВи той призовава някой да даде показания за това, че той се е познавал с тях.
"Нека мой познат, техен - някой да каже, че кафе ме е видял да пия с тях", казва Колев.
Той бе преместен отново в Пазарджишкия затвор, където излежава присъда за кражба, тъй като следствието за Белнейски бе удължено с нови 6 месеца.
Лазар Колев допълва, че продължава да се чуди защо точно той е обвинен в това убийство:
„Защо аз, какво им е дало повод мен да ме сложат на това?", пита той и продължава с тезата на своя защитник адвокат Марковски за невалидността на ДНК пробите и за това как най-добрите лаборатории не могат да докажат, а нашите след три години успяха да извлекат и да докажат, че една от трите е сперма на Лазар Колев.
„Защото когато оставят това дело на масата, тогава ще се разбере цялата истина за това ДНК", посочи Лазар Колев.
Припомняме, сестрите Белнейски бяха намерени мъртви на 31 януари 2006 г. в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово. Те са били изнасилени, а след това жестоко убити.
След множество експертизи, разследването стигна до ексхумация на телата за повторна работата на патоанатомите, като втората експертиза изведе на преден план нови факти. Между първата и втората експертиза обаче изводите коренно се разминаваха.
Изненадващо в края на февруари месец година обвинения бяха повдигнати на Лазар Колев.

Върнете детето, има и други начини за печелене на пари
„Върнете това дете и престанете... Има толкова начини да се печелят пари".
Това призова похитителите на Румен Гунински президентът на ФК „Славия" Венцислав Стефанов от ефира на телевизия PRO.BG.
Припомняме, синът на самия Стефанов бе отвлечен преди повече от 5 години и макар да бе платен откуп, съдбата му все още е неизвестна.
Според Стефанов синът му е убит.
Познавам Румен Гунински, той е сериозен мъж и ще направи всичко възможно да прибере детето си живо и здраво.
Той има приятели, които могат да му помогнат, той самият е достатъчно сериозен, искрено му желая да види детето си живо и здраво, заяви още Венци Стефанов.
Той е убеден, че похитителите не са случайни, че са „добре подготвени хора, хора с опит, които знаят какво искат и знаят как да го постигнат.
Отвличат деца, от чиито родители знаят, че ще могат да изкарат пари, коментира бизнесменът.
Стефанов бе искрен и емоционален:
Искам да се обърна към тези хора, да могат да ме разберат малко или много...твърде много мъка и печал посяха през всичките тези години... Спрете... Те с какво право отнеха живота на моя син?!
Сега с какви очи влизат в своите къщи, с какви очи галят своите деца, как не им присяда... Не знаете какво е да влезеш в църква и да не знаеш къде да запалиш свещ...
За тях и педофилите в затвора няма място.
Той е убеден, че всяко семейство, станало жертва на отвличане, трябва само да реши как ще постъпи в конкретния случай - дали ще плати откуп, дали ще се обади на полицията и т.н.
Но в същото време Стефанов подчертава: „Колкото по-малко хора се бъркат, толкова по-добре. Рецепта за това няма, много е трудно, много е сложно."
На въпрос „Къде е държавата в такива ситуации?", Венци Стефанов отговори: „2000 дни и нощи си задавам този въпрос...
За съжаление, дай Боже да върнат детето живо и здраво, ще се изпишат хиляди страници, които ще се забравят до следващия случай..."
Президентът на ФК „Славия" допълни, че познава и отвелечия през пролетта Вене Сотиров, който също до ден-днешен е в неизвестност.
Венци Стефанов е категоричен, че Ване Сотиров, както и собствения му син, не са между живите - „Убеден съм", завърши Стефанов.

Двама жестоко убиха баба, за да й изядат хляба
Разкрити са убийците на баба Митра, която бе убита и изхвърлена в река Искър близо до язовир „Лакатник".
И двамата извършители са от Монтана, а убийството е извършено с цел обир.
В хода на разследването станало ясно, че двамата - 24-годишният Г.К. от Монтанско и съучастникът му - Ц.Б. на 27г. - били заедно, когато забелязали възрастната жена в двора на къщата й.
Мъжете я издебнали в гръб и започнали да я удрят жестоко по главата и тялото с дърво. Когато се убедили, че жената е мъртва, влезли да тършуват в къщата, не намерили пари и взели парче хляб.
После решили да скрият трупа на убитата жена, съблекли дрехите й, завлекли го и го хвърлили в реката.
След това хладнокръвно покрили петната от кръв по двора с изсъхнали растения и си тръгнали поотделно.
До разкриване на жестокото и вулгарно убийство се стигнало, след като на 18 октомври вечерта в РУ - Своге сигнал за две разбити жилища в кантон подала дежурната ръководителка движение на гарата.
Пристигналите на адреса полицаи установили, че вратата на втория етаж е взломена. Вратата на жилището на първия етаж, обитавано от възрастната жена, не била заключена, а по стената имало следи от кръв.
Полицаите забелязали и кървави петна, предвидливо замаскирани с изсъхнали цветя. По пътеката, която водела до стръмен скат над р. Искър, имало следи от влачене, които свършвали близо до реката.
Пристигналите криминалисти след около 3 км от местопроизшествието забелязали човешко тяло във водите на реката. То било извадено с помощта на екипи на "Гражданска защита" и РСПБЗН.
При извършената аутопсия е установено, че травмата по главата на жертвата е причинена от удари с твърд тъп предмет.
Разследващите започнали разпити на живеещи в околността жители. В хода на проверките били установени свидетели, които същия ден забелязали непознат мъж, движещ се по ж.п. линията в района на Гара Лакатник.
След като получили точна информация за външния вид на непознатия, полицаите я подали на колегите си в РУ -Мездра, след което се стигнало до ареста на Г.К., задържан в с.Елисейна.
Двамата арестувани са направили самопризнания пред съдия, както и извършването на други кражби.
Задържани са за 72 часа като прокуратурата ще иска постоянен арест. И двамата са криминално проявени.

Бойко забрани сделка с резерва; Едва 12% от българите нямат проблеми с издръжката си

Няма да се пипа!
„Стандарт":
Бойко забрани сделка с резерва
Фискалният резерв няма да се пипа. Това отсече вчера премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета. Той бе категоричен, че правителството не е вземало решение за подобна операция, а само е обсъждана идеята на финансист номер 1 Симеон Дянков част от резерва да се вкара като депозити в търговски банки и държавата да печели от лихвите.
Отзвукът от дебата по темата обаче се разнесъл дори в чужбина. "У нас пък това стана повод за атаки от страна на опозицията", коментира Борисов. Той обясни, че е говорил с шефа на БНБ Иван Искров и за да спрат спекулациите, правителството излиза с ясно становище. Резервът няма да се прехвърля и няма да се правят конкурси за банки, които да държат част от него на депозит.
Избори.
„Новинар":
18 в битката за кмет на София
18 са кандидатите, които ще се борят за кметския пост в столицата на вота на 15 ноември. Основните претенденти за стола на Бойко Борисов са кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и номинираният от Коалиция за България Георги Кадиев. Зад Фандъкова застанаха СДС, ДСБ, "Атака" и Движение "Гергьовден".
РЗС издигнаха кандидатурата на арх. Павел Попов. От десницата има и още една номинация - тази на ССД. Партията на Стефан Софиянски предложи като алтернатива на десните избиратели кандидата Иван Антикаджиев.
Измамниците - с нова схема.
„24 Часа":
Плъзна нов вид измамници - регистрират СИМ карти
Телефонните измамници изработиха нова тактика, предупреждават от Областната дирекция на МВР в Перник. Този път престъпниците се възползвали от новия закон, според който собствениците на предплатени СИМ карти трябва да се регистрират в офисите на мобилните оператори с конкретни лични данни.
Измамниците, засечени в селата в пернишкия регион, се представяли за служители на мобилните оператори. Те ходели по домовете на хората и ги уверявали, че обслужването на място цели да им спести време и усилия. Услугата обаче не била безплатна. Мнимите служители на мобилните компании искали различни суми пари.
Добавки.
„Стандарт":
Стотачка отгоре за главните учители
По 100 лв. към заплатата ще получават всички главни учители. Това стана ясно вчера, след като Министерският съвет прие стълбовете за кариерно развитие на учителите по време на редовното си заседание. 50 лв. месечно пък ще е бонусът за всички старши даскали. Общо 12 милиона лева е разчела властта за учителските надбавки до края на тази година. За 2010 г., когато ще влезе и степента "учител методик", са заложени 46 милиона лева.
Властта определи и нови 153 средищни училища, в които да се обучават 45 820 хлапета. Идеята е с оптимизацията през следващите две години да се избегне масовото закриване на школа. Един ден сградите отново ще ни трябват, прогнозира и.д. образователен министър Сергей Игнатов.
Лекари от Европа за Маргините.
„Новинар":
Викат лекари от Европа за Маргините
Обвинителите по делото на Красимир и Николай Маринови-Маргините ще търсят помощта на медицински експерти от Европа. Това заяви един от наблюдаващите прокурори по делото Роман Василев. Изказването на обвинителя беше провокирано от поредното отлагане на заседанието на съда заради отказа на експертните лица да изготвят медицинска експертиза на единия от подсъдимите Иво Карагеоргиев.
Стандарт на живот.
„Сега":
Едва 12% от българите нямат проблеми с издръжката си
Само 12% от българските домакинства имат доход над 478 лв. на човек, колкото е нужно за осигуряване на нормално калорийно съдържание на храната и посрещане на разходите през третото тримесечие на годината. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за издръжката на живот.
Под абсолютната линия на бедност в момента живеят 15 на сто от семействата у нас. За септември тя е 183 лв. на едно лице, които са необходими, за да се покрие потребителската кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване. Линията на бедност е намаляла спрямо юни с 1.1% и с 0.8% спрямо септември 2008 г. "В тази кошница няма акцизни стоки като алкохол и цигари, което обяснява намалението", обясни Любен Томев, шеф на института. През 2008 г. обаче под линията на бедност са били 22 на сто от хората.
Над 13 млн. укрити данъци разкриха от НАП-Враца
Инспектори от НАП - Враца са разкрили 13 340 000 лева извън декларираните от фирмите като задължения към държавата.
Нередностите са станали при ревизии, извършени в областта през изминалите девет месеца на годината.
Най-голямото разкрито задължение през последните три месеца е почти 870 000 лева. Съставени са 347 ревизионни акта. От тях 132 са за данъчни и осигурителни задължения по над 10 000 лева.
Разкритите данъчни задължения са за над 11 милиона лева. „Забравените" осигуровки от работодателите са за 2 196 000 лева.
Убит е бизнесмен и депутат от "Единна Русия"
Убит е руският бизнесмен и депутат от партията на Владимир Путин „Единна Русия" Григорий Носиков.
Носиков е бил открит с огнестрелни рани на входната врата на апартамента от съпругата си вчера вечерта.
Носиков е живял и е представител на Думата от Наро-Фоминския район. Там е бил и бизнесът му - основно превозваческа дейности и логистика. Той е бил директор на автотранспортното предприятие, най-голямото в района.
Основна версия по която полицията работи е свързана с предприемаческата дейност на Григорий Носиков.
Той е втори мандат депутат, а на 11 октомври участва и в регионалните избори от „Единна русия".

Руска организация с награда за свобода на мисълта "Сахаров"
Наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2009-та година беше присъдена на организацията "Мемориал".
Това съобщи председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Наградата се присъжда на Людмила Алексеева, Сергей Ковальов и Олег Орлов от организацията.
„Мемориал" насърчава основните човешки права в държавите от бившия Съветски съюз, в това число и в Азербайджан, Армения, Грузия, Таджикистан, Молдова и Украйна.
Припомняме, в средата на юли Наталия Естемирова, представителят на чеченския отдел на центъра за правна помощ на организацията, беше убита.
Tя събираше факти за екзекуции и насилие, похищаване на хора в Чечня от самото начало на войната.
Именно на събрани от Естемирова данни са се опирали много международни организации, включително и Human Rights Watch.
Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, която носи името си в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя се връчва от 1988 година насам на личности или организации, които са дали важен принос в борбата за правата на човека или демокрацията.
Тазгодишната награда ще бъде дадена на 16 декември в Страсбург.

Караджич бойкотира процеса в Хага?
Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич заяви, че има намерение да бойкотира процеса срещу него, който се очаква да започне на 26 октомври, съобщи БиБиСи.
Караджич е изпратил писмо до трибунала в Хага, като е заявил, че „защитата му не е готова".
Той отрича и всички 11 обвинения, повдигнати към него.
За защитата си Караджич се подготвя с група адвокати на доброволни начала. Той подаде и искане до съда за снемане на обвиненията във военни престъпления, тъй като през 1996 американският дипломат Ричард Холбрук му е обещал неприкосновеност. Холбрук от своя страна отрича това твърдение.
Караджич бе арестуван и предаден на Трибунала в Хага миналата година, след като бе преследван в продължение на 11 години.

Почина атентаторът от Локърби?
Починал е Абдел Басет ал-Меграхи - единственият обвинен за атентата над шотландското селце Локърби, предаде Ройтерс, позовавайки се на британската телевизия Скай Нюз.
Шотландският адвокат на либиеца Тони Кели обаче е коментирал пред Ройтерс, че информацията на Скай нюз е невярна и Меграхи е жив.
Припомняме, на 20 август шотландските власти освободиха Меграхи, заради влошеното му здравословно състояние.
"Пускаме го, за да умре", заяви при освобождаването му правосъдният министър на Шотландия.
Либиецът, който страда от рак на простатата в последен стадий, излежаваше доживотна присъда.
Меграхи бе осъден през 2001 г. за бомбения атентат срещу самолет на американската авиокомпания "ПанАм" над шотландското селце Локърби през 1988 г.
Самолетът, който превозваше главно американски граждани от Ню Йорк, беше взривен като при експлозията загинаха всички 259 пътници и екипаж на борда и 11 души на земята.
Освобождаването на Абделбасет ал Меграхи предизвиква вълна от недоволство сред западните страни, а в САЩ и Великобритания се разразява истински дипломатически скандал.
Британското външно министерство отхвърли твърденията, че освобождаването на атентатора от Локърби Абделбасет ал Меграхи е свързано с търговски договори с Либия.
Външният министър Дейвид Милибанд заяви, че всички решения свързани със случая на Меграхи, са били изцяло на шотландските министри и шотландското правосъдие.
По-късно обаче правосъдният министър на Великобритания Джак Стро призна, че освобождаването на атентатора от Локърби е свързано с петролна сделка.
„Търговията с Либия изигра важна роля при решението на Великобритания да включи осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал-Меграхи в двустранно споразумение за прехвърляне на затворници, каза Стро.
Не липсваха и коментари, намесващи осъдените в Либия българските медици.
В отговор на обвиненията и критиките, отправени от семействата на жертвите от атентата, либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че „шокът от освобождаването на Меграхи сред семействата на жертвите, прилича на негодуванието на либийците от освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар през 2007 г., осъдени за умишленото заразяване на над 400 либийски деца със СПИН".

Полша: Най-после САЩ могат нещо да ни дадат
Според мнението на маршала на полския сейм Бронислав Коморовски визитата на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън отваря пътя за преговори за увеличаване на американското участие в осигуряването на полската сигурност.
Американският вицепрезидент пристигна вчера във Полша.
Визитата му е свързана с новата система за противоракетна отбрана.
Маршалът уверява, че Полша ще направи всичко, за да покаже, че иска да бъде стратегически партньор на САЩ, а новото предложение отваря врати за нова форма на сътрудничество.
Полша има шанс да получи нещо за себе си, каза Коморовски.
Миналия месец САЩ обяви, че се отказва от разлолагането на противоракетна система за сигурностна територията на Полша и Чехия. Вместо това предложиха изграждането на нова мобилна система с балистични ракети SM-3.
Във връзка с визитата на Байдън външният министър на Полша Радослав Сикорски заяви, че не очаква преломни моменти.
"Очакваме по-подробни и конкретни предложения и ще реагираме в съответствие с тях. Но не очаквайте някакви драматични или преломни събития, тъй като трябва да припомня, че Полша трябва да се включи в системата за ПРО в третата й фаза или през 2018г., т.е за доизясняване на детайлите има още много време", обяви той.

Берлускони обсъжда енергетиката на частно парти на Путин
Пътуване до Русия на италианския премиер Силвио Берлускони повдигна много въпроси сред италианските политици от опозицията.
Частната двудневна визита на Силвио Берлускони е по повод рождения ден на Владимир Путин, който беше 7 октовмри, пише италианската агенция AKI.
„Доста необичайно е Берлускони, който е председател на съвета на министрите на парламентарна демокрация, да отиде до Русия, за да се срещне с Владимир Путин, а причините за визитата да бъдат държани в тайна."
Това е заявил зам.председателят на Сената Луиджи Занда.
Заради пътуването си за частното парти за рождения ден на Путин, Берлускони е отменил срещата си в Рим с краля на Йордания.
Занда определи „тайната визита" на Берлускони като „институционален абсурд" и поиска да узнае истинската причина за това пътуване.
Според информация на Файненшъл таймс руските спорни планове за изграждане на два нови газопровода в Европа ще са „на фокус в дневния ред", докато италианският Ил Джорнале, притежаван от членове на семейство Берлускони, пише че двамата премиери ще дискутират геополитически въпроси и енергетиката.
„Във всяка друга демократична страна, подобно действие на лидер би означало край на неговата кариера.", заяви Луиджи Занда.

Клаус отваря кутията на Пандора, предупреди шефът на ЕНП
На заседание на ЕП евродепутатите остро са критикували чешкия президент Вацлав Клаус заради неговите искания за промяна в Лисабонския договор.
В Страсбург се е разразил и дебат за т. нар. Бенешови декрети, заради които чешкият държавен глава иска гаранции.
Според шведския министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом новата Европейска комисия ще зависи от това, какво ще направи Чехия с Лисабонския договор.
Председателят на ЕНП Жозеф Дол е изразил съжалението си, че заради Клаус и други страни започват да имат въпроси и претенции, около вече ратифицирания Лисабонския договор, вероятно визирайки Словакия.
Припомняме, словашкият премиер Робърт Фицо заяви, че щом Чехия иска промени в Хартата за правата на човека спрямо Бенешовите декрети, то Словакия няма да остане по-назад. Аргументът на Фицо е, че документите на президента Едвард Бенеш са изготвени по времето на Чехословакия и касаят еднакво и двете страни.
Не трябва да отваряме кутията на Пандора... Трябва да вървим напред, смята председателят на най-голямата парламентарна група в ЕП.
Чехите заслужават нещо по-добро, казва по адреса на президента Клаус евродепутатката от зелените Ребека Хармс.
Тя е призовала шведското председателство на следващата среща на ЕС да не приема исканията на Чехия и да се правят изключения в документа, заради подписа на Клаус.
Хармс също така е намекнала, че чешкият президент явно не уважа парламента в страната си, който вече е ратифицирал договора.
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е изразил убеждение, че няма да има нови изкуствени пречки пред приключването на ратификацията на Лисабонския договор в Чехия.

Още 699.5 млн. долара за Беларус от МВФ
Международният валутен фонд отделя втори транш оэт кедит за Беларус в размер на 699.5 милиона долара
Така общият обем от помощта на фонда за Минск става 2.23 милиарда долара.
Според експертите от МВФ властите в Беларус са постигнали определен успех в борбата с последствията от глобалната икономическа криза.
Почти 700 милиона долара ще бъдат отделени, за да продължи правителство своето политика в това отношение.
Сред положителните мерки, които са предприето от Беларус, заместник-директорът на МВФ Такатоси Като посочи изключително затегнатата бюджетна политика и сериозното съкращаване на държавните разходи. Както фондът отбелязва Минск е готов да продължи тази политика и да върви към нататъшно съкращаване на текущия дефицит.
При това независимо от значителното съкращаване на износа, спадът в беларуската икономика се оказва не толкова голям колкото в много други страни.
Програмата за подпомагане на Беларус от МВФ бе приета през януари 2009 година и разчетена на три транша за 15 месеца. През юни месец кредитът бе преразгледан и Минск може да разчита на 3.63 милиарда долара.

Продават лондонското летище "Гетуик" за $2.5 млрд.
Компанията ВАА се е съгласила да продаде летище „Гетуик" на инвестиционния фонд Global Infrastructure Partners (GIP).
Летището, което се намира в южната част на Лондон, ще премине напълно под контрола на GIP срещу 1.5 милиарда фунта стерлинги (2.5 милиарда долара), гласи официалното съобщение от компанията, цитирано от БиБиСи.
Освен „Гетуик", ВАА е собственик на още две от лондонските летище - Хитроу и Стенстед. Компанията управлява още летище Саутхемптън и летищата на най-големите градове в Шотландия.
Миналата година обаче британските регулаторни органи заключиха, че ВАА е заела монополно положение на пазара и с това оказва вреда на потребителите. Комисията по конкуренцията задължи ВАА да продаде Гетуик, Стенстед и още едно от летищата, което се намира в Шотландия - или това в Единбург, или в Глазгоу.
Решението обаче за продажбата на всички тези обекти се оспорва все още в съда от собственика.
Централата на фонда GIP е в Ню Йорк и има 75% от дяловете в летището в Лондон - сити.
Компанията ВАА принадлежи на испанската Ferrovial, която купи оператора за 10 милиарда фунта през 2006 година.
За да се финализира сделката за "Гетуик" трябва да получи одобрението на регулаторите на Европейския съюз. Двете страни разчитат че това ще стане до края на годината.

Първи смъртен случай от свински грип в Сърбия
Сръбските здравни власти потвърдиха за първи смъртен случай от свински грип.
46-годишна жена е починала в болница в град Крагуевац, който се намира на близо 80 км. от Белград, съобщи информационна агенция Танюг, позовавайки се на местните здравни власти.
Жената, която е боледувала от тежка пневмония, е била приета в болница на 5 октомври. Тази диагноза й е поставена на 29 септември, но тя е отказала да бъде хоспитализирана.

Свински грип затвори училищата в Диарбекир
Турското здравно министерство е затворило всички училища в югоизточния окръг Диарбекир заради свински грип.
В две от училищата са установени 7 случая на вируса A(H1N1). В друго учебно заведение също има регистрирани случи сред учениците и сред персонала.
Грипната ваканция за децата в Диарбекир ще продължи една седмица.
До момента 551 са регистрираните случаи на свински грип в Турция. Няма починали от заболяването.
Междувременно първата пратка от ваксините срещу новия вирус е пристигнала вчера в страната, съобщава анадолската агенция.
Първоначално здравното министерство ще извърши случайни тестове на 500 000 души, преди да разпространи ваксините за масова употреба.
Анкара поръча 20 млн. дози и планира да ваксинира най-малко 10 млн. души от различни рискови групи - сред които бременни жени, деца и диабетици.

Японци пускат в продажба естествени сини рози
Япония ще стане първата страна в света, където в продажба ще бъдат пуснати естествени сини рози, съобщава АФП.
Компанията Suntory обяви, че розите, работата за чието създаване е започнала преди 20 години, ще се продават по магазините от ноември. Новият сорт се нарича "Аплодисменти".
Очаква се 1 синя роза да струва 2 000 -3 000 йени /22-23 долара/, което е с 10 пъти по-скъпо от цветята с традиционни цветове.
В природата сини рози не съществуват, тъй като в тези цветя отсъства ген, отговарящ за изработването на синия пигмент.
В магазините сини рози са се продавали и по-рано, но всички те са били направени от бели рози с помощта на оцветители.


ПО КОРИТАРОВ

ДА УБИЕШ ПРИСМЕХУЛНИК!
(За кредитите и лихвите).
Идеята на вице-премиера и финансов министър Симеон Дянков за влагане на част от фискалния резерв в търговските банки с цел постигане на по-висока доходност е повече от добра. И много странно ми звучат критиките на бившия финансов министър Иван Костов за това колко лоша идея било това. Единственото обяснение за мнението му би могло да бъде това, че все пак той стана финансов министър от битността си на асистент по политикономия ( на социализма, да не забравяме това) , и едва ли мнението му би трябвало да се взема на сериозно. Но конкретно по въпроса – какво предложи Симеон Дянков?
Симеон Дянков предложи ЧАСТ от фискалния резерв (между впрочем и резерва на НЗОК, защо не?) да се вложи в търговските банки, срещу по-висока доходност. Кратка и бърза сметка показва, че само лихвеният диференциал при депозирани около 2 млрд. лева в търговски банки а не в БНБ, би донесъл около 100 млн. лева повече от лихви. Това би била само едната от многото възможни ползи. Друга полза би бил натискът върху търговските банки за сваляне на лихвите по кредитите, които като следствие биха дали допълнителна глътка въздух на реалния бизнес. Такова едно действие би имало ако не същият, то поне подобен ефект върху реалния бизнес, като действията на администрациите в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и някои други страни, които наляха милиарди долари и евро ДИРЕКТНО в доста банки, именно с цел да завъртят отново колелото на икономиката. Защото стара максима е, че финансовите институции ( финансовите „потоци” ) са кръвоносната система на реалната икономика. Не бих искал да влизам в теоретизиране, но азбучна истина е, че ако не искаме колапс на икономиката в период на криза, единственият начин е силово, под налягане, въвеждане на свеж финансов ресурс в реалния сектор. Единствено дискутируеми са методите и средствата за това. Дали това ще бъдат големи инфраструктурни проекти финансирани от фиска, ( виж. Ф.Д. Рузвелт и излизането от голямата депресия в САЩ, виж. Германия в началото на 30-те и строителството на магистрали, ако щете вижте и плана Маршал от края на 40-те.) или директно финансиране от фиска на закъсали банки и/или на големи структоро-определящи предприятия (виж действията на американската администрация ( последните месеци на Буш-младши и първите реални действия на Б. Обама – изкупуване на закъсали банки, за да се избегне ефектът на доминото, директно финансиране, чрез изкупуване от фиска на контролни пакети акции в реални структоро-определящи отрасли в икономиката на САЩ – автомобилната индустрия, подобни действия във Великобритания, Франция, ако щете и последните „проблемни” действия на правителството на Ангела Меркел в Германия,свързани с продажбата на ОПЕЛ. Всичко това показва активни действия на администрацията, по просто казано на държавата, с цел управление на процесите.
България няма тези възможности – нито имаме толкова стотици милиарди, нито автомобилна промишленост! Но това, което се опитва да предложи Дянков е добро, и за съжаление май единствено възможното, освен ако не смятаме увеличаване на данъците или рязкото орязване на разходите в бюджета. Въобще не говорим за печатане на пари – слава Богу сме във валутен борд! И всякакви опасения за това, колко било рисковано такова едно действие, като депозирането на част от фискалния резерв в търговските банки са просто смехотворни. Какво щяло да стане, ако фалира някоя банка, в която са депозирани такива пари? А какво ще стане, ако банката фалира, но там не са депозирани пари от резерва? Нали пак държавата ( на базата на закона за гарантиране на влоговете – изменен преди година, ще плати на всеки гражданин влоговете до 100 000 хиляди лева? Нали тези влогове ( до 100 000 лева,т.е. влизащи в зоната на гарантирани влогове) са над 97% от всички влогове на фирми и граждани.
Да не говорим, че има елементарни способи за диферсифисиране на риска и премиерът Борисов спомена за един от тях – търг за ресурса. Разпределението на този свободен финансов ресурс в десетина банки, и то на неголеми „депозитни порции”, ще даде подобна сигурност на парите от резерва, депозирани в търговските банки, еквивалентен на сигурността, която имат нашите, на гражданите, влогове в същите тези банки.
А като допълнителен бонус, ще се получи ясна картина, кои банки ( не, че не се знаят) и защо, поддържат такива високи лихви по кредитите, след като в банките майки в Европа лихвата е в пъти по-малка. И нали всички знаем, че проблемът не е в „калкулирането на високия риск в България” – той е горе-долу като във всяка друга европейска страна, а в липсата на законова регулация, ( това е един от основните подходи, които световните лидери се опитват да въведат, за избягване в бъдеще на подобни кризи), както и в желанието на някои „топ” банкери в България, да заработват големите си бонуси за сметка на всеки един от нас.
Август Мичев

С ГАЗ, ПАРИ И ИСТОРИЯ
Русия бетонира влиянието си в Сърбия, пише Tagesanzeiger. Дмитрий Медведев обяви в Белград за задълбочаване на сътрудничеството. Такива аплодисменти Дмитрий Медведев никога не е получавал от началото на президентството си, пише авторът Енвер Робели. В чест на пристигането му в сръбската столица стотици музиканти изпълняваха руски и сръбски песни, а местните политици вкупом заговориха за историческото посещение, което трябва да засили връзките на братските славянски народи.
Медведев, посочва изданието, пристигна в Белград, придружен от внушителен антураж, който включва ръководителите на „Газпром“ и „Лукойл“, ръководителя на РДЖ, както и видни банкери.
Белград и Москва подписаха споразумение, предвиждащо минаването на клон на газопровода Южен поток през територията на Сърбия. Енергийният гигант „Газпром“ получи на най-добрата цена сръбската NIS, може би, в знак на благодарност за отказа на Москва да признае независимостта на Косово, смятат някои анализатори.
Освен това Русия ще даде на Сърбия заем от $ 1 милиард евро за запълване на празнината в държавния бюджет. В този случай за ориентираният към Запада президент Тадич сближаването с Русия няма да представлява отказ на Сърбия от нейните цели на външната политика, а именно влизането в ЕС.
Както кореспондентът отбелязва, Сърбия цели съюз с Русия и Китай, именно защото в замяна на интеграция в ЕС, Западът има определени изисквания към Белград. Опитвайки се да овладееа баланса между Изтока и Запада, Борис Тадич се позовава на опита на югославския диктатор Тито. Все пак днешна Сърбия е с твърде незначителна роля в световните дела.
За Русия, продължава журналистът, сътрудничеството със Сърбия е много важно – тя може да се позиционира като енергиен гигант на Балканите. Стремежът на Белград към ЕС се подкрепя от Москва с надеждата, че ще има в лицето на Сърбия в Брюксел представител на своите интереси. Посещението на Медведев в Белград е и с конкретен повод, то се случва в навечерието на 65-та годишнината от Освобождението на Белград от югославските партизани и Червената армия.
Източник: Tages anzeiger

ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ БЪЛГАРИЯ Е НА 68-мо МЯСТО В СВЕТА
Според международната неправителствена организация „Репортери без граница“ (Reporters Sans frontieres) , нашата страна вече е на 68-мо място в света по свобода на медиите сред общо 175 държави. Тази информация за състоянието на медиите е публикувана днес на сайта на организацията (http://www.rsf.org/fr-classement1001-2009.html).
Според днешния доклад положението със свободата на медиите в България се е влошило спрямо предишната година, когато страната ни е била на 59-то място.
От организацията отчитат, че държавата , където ситуацията се е подобрила съществено е САЩ. Миналата година американците са били на 40-то място, а сега са се качили до 20-то . Според „Репортери без граница“ това се дължи на новия американски президент Барак Обама.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Вместо свобода на словото- свобода на славенето
Не е новина, че „Репортери без граница” регистрират ново голямо пропадане на свободата на медиите в България с цели 7 места и по този показател изоставаме от африкански, латиноамерикански и балкански страни.. Това ни е известно – особено на репортерите с граница.
Не е новина, че сме последни в ЕС по този показател. По кой ли не сме?
Не е новина също, че мрачните данни за пълзящия мрак в българските медии не намират място нито сред жизнерадостните хроники в новините за успехите на властта, нито сред скръбните вести за кончината на тройната коалиция, истинският извършител на деянието със задушаването на гаснещата свобода на словото.
За свободата на медиите в нашите медии се говори и пише като за умрял – или добро, или нищо.
Лицемерното пренебрегване на темата обаче само подклажда впечатлението за гузност. Ако имаше някой, който най-много би трябвало да се интересува от този болен въпрос, това са точно медиите. Само че този някой е никой. Няма го. Крие се от себе си.
С мълчанието си медиите се държат като лекар, който не се интересува от медицина, като архитект, който нехае за новостите в строителството или като юрист, който не иска да чуе за промените в законите. С други думи, медиите се държат абсурдно.
А още по – абсурдно е, че сривът със свободата на медиите в България се ускори именно след приемането ни в ЕС ( което отбелязва и Дойче вече в коментар на медиен специалист, интервюиран от радиото). За сравнение – съседна Сърбия, без да е член на ЕС, дава повече свобода на медиите.
Ние си знаем, че вината за това не е в самия Брюксел, а във властите в София, които решиха, че са ударили кьоравото и вече могат да я карат през просото с хоругвите на ЕС начело, употребявани за целта като индулгенция за управленските безобразия . Дали това е известно и на самия ЕС?
Свободата на словото тук се подменя все повече със свобода на славенето. Дано не се окаже изобщо, че вместо обещаната промяна, се натъкваме на обичайната подмяна.
Геомутрия на тъпоъгълния любовен триъгълник
Берлускони загря в България с мъжката дружба и отиде в Русия да празнува рождения ден на Владимир. Не на Ленин, а на Путин.
А в родината му хиляди жени се бунтуват. Набира скорост женско протестно движение в Италия под мотото „ Не съм жена за ваша употреба”. Това е реплика на италианска депутатка, обидена от подхвърлената по неин адрес „закачка” на Силвио в рамките на публична дискусия, в която тя била определена от него като „по – скоро хубава, отколкото умна”.
Зрители на случката твърдят, че е било доста гадно, защото дамата не изглеждала „ по – скоро хубава” , което направило подигравката особено брутална .
Властта посрещна у нас и изпроводи при Владимир неговия приятел Силвио като личен гост ( президентът Първанов го закичи пътьом с най – висока държавна награда)..
Италианките протестират срещу Силвио, докато Бойко се остави Силвио да му пипа мускулите ( все едно,че Силвио е българска репортерка).
Същевременно Бойко неуморно омайва с галантни политически приказки българките. Те му отвръщат с електорална взаимност. Как да изчислим хипотенузата на хипотезата , според която излиза, че българките не са като италианките?
Замислих се за любовната страна на този тъпоъгълен триъгълник:
Ленин е любим на Путин. Путин е толкова важен на Силвио, че Силвио му гостува на рождения ден в Москва. Силвио го обичат двустранно Владимир и Бойко, а в подялбата на чувствата се включи с церемония по награждаване и Георги Първанов.
Силвио е десен. Първанов е ляв. Бойко е бесен ( на левите). Путин е в центъра, но не политически и идеологически, а логически. Поради едни пари.
Най – тъпо е все пак усещането ми, че остротата на обществените реакции у нас е като зъби, изпилени с рашпила ( любим метод за измъчване в цитаделата на НКВД – КГБ в центъра на Москва на ул. „Лубянка”, за който разказват оцелели при инквизициите съветски щастливи нещастници).
Всяка прилика с всяка мутра в тази геополитическа задача не е случайна. Дали пък случайно не се нарича от сега нататък геомутрия?

Русия е в нас и ние сме в Русия
от Иво Инджев
Прословутият израз на Левски ( който съм чувал и западни посланици да цитират) „времето е в нас и ние сме във времето” спокойно можем да преведем на езика на новините от деня така: „Русия е в нас и ние сме в Русия”.
Докато българският министър на икономиката Трайчо Трайков е в Русия на тежки преговори около руските енергийни проекти в ( и за България – в смисъл, че те предопределят бъдещето ни) , неговият предшественик на същия пост, но от близкото тройно коалиционно минало Петър Димитров , отново заговори за това какво мисли и смята да прави…Русия.
От екрана на държавната телевизия в ранни зори Петър Димитров за пореден път обясни, че щом Русия си е наумила да „пакетира” трите големи енергийни проекта, значи нямаме избор. Трябва да козируваме и да изпълняваме. Каза го някак с примирение и тъга на обречен изпълнител на чужда воля, но посланието за публиката беше категорично: ако не слушаме, ще ни заобиколят.
На което искам да му отговоря, като припомня друг, не толкова популярен завет на Дякона, защото у нас за него се мълчи: „ който ни освободи, той ще ни зароби”.
И тъй като Русия ни е освободила от турско, капиталистическо и социалистическо робство, време е да послушаме Апостола и да й кажем, че не искаме да ни освобождава повече. Нищо, че е в нас.
Ще трябва да се освободим в такъв случай от себе си. Трудна задача, но при този висок рейтинг на властта , нищо не би трябвало да й се опре- дори и Това.

Няма коментари: