сряда, 7 октомври 2009 г.

ПОЛИТИКАТА НЕ Е ВСИЧКО, НО ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА - 7 ОКТОМВРИ

ПО НЮЗ.БГ

Бюджет 2010 готов, Дянков мисли и за акциз върху бирата
На оперативно заседание на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков е внесъл проектобюджета за 2010 година.
На следващото правителствено заседание, след като и другите министри се запознаят с него започват обсъжданията по него, които ще продължат до края на месеца, след това той влиза за гласуване в НС.
Симеон Дянков коментира, че в средата на следващата година може да има допълнително разглеждане на бюджета и евентуално негова актуализация.Ако има явни сигнали за изход от кризата, ще се увеличат някои разходи, обясни той.
Надяваме се на положителни изненади, каза още финансовият министър. По думите му в някои части на ЕС вече има сигнали за подобно нещо.
Готови са и бюджетните закони, които вече са публикувани на страницата на МФ.
Бюджет 2010 ще бъде балансиран, обясни Дянков. За нас е много важно и в период на криза да запазим добрата фискална позиция, смята още той.
България ще поддържа валутния борд, според финансовия министър с предлагания от него балансиран бюджет страната ни ще даде ясен сигнал на ЕС за намеренията ни за присъединяване към ERM II - важна стъпка за влизане в Еврозоната.
Залагането на буфер от 10% е част от бюджетния закон, така че този буфер ще бъде там, обясни още Дянков.
БСП:Дянков излъчва противоречиви, непоследователни и вредни за икономиката ни послания.
Още...
По думите му балансиран бюджет означава, че този буфер няма да се използва в следващата година.Ако до 15 юни 2010 година българската икономика не покаже някакви признаци на съживяване, бюджет 2010 няма да търпи никакви промени.
Според финансовия министър признаците за съживяване на икономиката ни ще станат най-ясни в приходите в НАП и увеличения износ.Стана ясно още, че бюджет 2010 е на база 2% спад в икономиката, като Симеон Дянков уточни, че от МВФ са по-големи песимисти от нас и прогнозират спад от 2,5%.
Над 1 милиард лева са заложени в бюджета за следващата година за увеличение на пенсиите, това е и част от ангажиментите на правителството за увеличение на вдовишките пенсии и на най-възрастните пенсионери.
Приоритетни области в бюджета са спорта, образованието, здравеопазването и инфраструктурата.
Относно данъците, Симеон Дянков успокои: "Не се увеличават данъците, не се увеличава ДДС, не се увеличава данък печалба". "Няма промяна в данък сгради", допълни той.Това ще подпомогне бизнеса да запази колкото се може повече работни места.
Не толкова добри са новините около акциза на цигарите и алкохола.
От следващата година акцизът на цигарите скача на 76 евро за 1000 къса, сега той е 52 евро за 1000 къса. Дянков обясни, че задължението на страната ни към ЕС в тази връзка е до 2010 година акцизът да скочи минимум до 64 евро за 1000 къса.
Във връзка с недоволството на пушачи и тютюнопроизводители, финансовият министър каза, че в ЕС се обсъжда кацизът на цигарите да скочи през 2010 до 90 евро за 1000 къса. Идеятата обаче не е окончателно приета.
Засега няма да има акциз върху бирата и виното, стана ясно още, макар че идеята, според Дянков, заслужава да се обмисли.
Идеята за акциз върху бирата дойде от недоволни вносители на спиртни напитки, тъй като според техни данни, българинът най-много пие бира.
Акциз върху любимото пиетие на българите спроед тях ще донесе добри постъпления в държавната хазна.
"За това сега не е моментът", уточни финансовият министър.
В условията на криза, според него, не е добра стъпка да се слага акциз, там където досега не е имало.
"Подготвяме всички документи за формалната ни апликация за ERM II", съобщи още финансовият министър. Документите обаче ще подадем най-вероятно догодина.

Бури в парламента заради промени в Закона за културното наследство
След бурни дискусии парламентът прие промени в Закона за културното наследство.
Поправките получиха подкрепа от ГЕРБ, Атака и Синята коалиция и бяха остро оспорвани от БСП и ДПС. Представителите на РЗС гласуваха „въздържал се".
Зам.-председателят на парламента Атанас Семов от РЗС предупреди, че промените в закона не стимулират съхраняването, а укриването и изнасянето на древните и националните богатства.
Според него те трябва да се отменят, както и целият закон и да се направи нова правна уредба за културното и историческото наследство.
По думите му в България колекционерите са по-силни от музеите и страна е на път да стане жертва на интересчийство.
Семов предложи спешно свикване на КСНС към президента по въпроса за стратегия за културно-историческото наследство като част от националната сигурност.
Съмненията за лобисткия характер на Закона идват от поправката, предвиждаща отпадането на необходимостта културните ценности да се регистрират с официален документ, поясни Лютви Местан от ДПС.
Той предупреди, че наличието на официален документ е защита на обществения интерес, а с отпадането на изискването му, тази защита ще отпадне. Освен това в мотивите към законопроекта липсват аргументи за тази промяна, посочи още Местан.
Петър Курумбашев от БСП заяви след гласуването на депутатите, подкрепили промените, че защитават не публичния интерес, а частно-корпоративния и изтъкна, че когато се отстояват публични интереси се прави политика, а отстояването на корпоративни интереси е далавера.
Бившият министър на културата Стефан Данаилов изрази несъгласие, че с промените се премахват Института за опазване на недвижимите културни ценности и Института по океанология.
Според него предвиденото дейността им да се поеме от Министерството на културата, е нецелесъобразно.
Припомняме, преди дни стана ясно, че Конституционният съд е отменил въпросните текстове в Закона.

Спасиха малолетна, отвлечена пред кафе в столицата
Отвличане на малолетно момиче в столицата е разкрито тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Снощи към 22.20 часа е получен сигнал за отвличане пред кафене в жк."Толстой". Свидетели се обадили в полицията и съобщи, че неизвестни качили насилствено младо момиче в черно "БМВ 520".
Очевидците съобщили и част от номера на автомобила. Макар и непълен, той е подаден на автопатрулите за издирване.
Установен собственикът на БМВ-то, който съобщил, че бил продал колата на 24-годишен мъж от кв. "Христо Ботев".
Веднага там е изпратен патрул, който установява, че мъжът обаче пребивава в района на т.нар. "Виетнамски общежития" в "Красна поляна".
Час след полунощ колата е засечена в кв."Орландовци" и е спряна принудително. Зад волана бил издирваният мъж, регистриран за грабежи и осъждан.
Пред полицаите той признал, че оставил съучастника си с инициали П.П. и отвлеченото момиче в кв."Бенковски".
По-късно малолетната е открита в посочения квартал, където в овощна градина е заплашвана и изнасилена от 30-годишния П.П.Той има друга регистрация за изнасилване на малолетна и е осъждан.
Отвлеченото момиче е открито от полицейските служители в друг автомобил с двама мъже, чиято съпричастност към престъплението се изяснява.

15% от българите депресирани
До 15% от българите страдат от различни форми на депресия, съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и завеждащ катедрата по психиатрия към Александровска болница в София, цитирана от БиТиВи.
Около 9% от тях страдат от периодична депресия или от т.нар. биополярно афективно разстройство (депресия и мания). Депресиите се задълбочават обикновено в края на октомври или ноември, както и в края на февруари и началото на март. В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен.
През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, обясни проф. Миланова.Симптомите са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние.
Депресивният човек трудно заспива, сънят му е накъсан, събужда се преждевременно с усещането, че не се е наспал, нарушава се апетитът му, губи тегло. Честотата на депресиите е най-висока сред хора с психични заболявания, посочи проф. Миланова.Депресията през есента се дължи на намаляването на деня и увеличаване на тъмната част от денонощието, което по физиологичен механизъм повлиява на настроението. Това се дължи на намаляване на отделяния в организма ензим мелатонин, известен още като хормон на настроението и съня.
Мелатонинът благоприятства за поддържането на тонус, на добро настроение. Това се нарушава в сезоните, при които се увеличава продължителността на нощта - есента и зимата, най-често през октомври и ноември.
Затова честотата на депресиите е най-висока в северните страни. В страните на юг от екватора хората по-малко страдат от депресии, обясни експертът.Един от новите методи за справяне със сезонната депресия е т.нар. светлинно лечение, при което се цели повишаването на мелатонин в организма като се търси ефекта на естествената слънчева светлина.
Неслучайно в северните скандинавски страни навсякъде има луминисцентно осветление, което дава ефекта на естествената дневна светлина, обясни проф. Миланова. Другият съвременен подход е медикаментозно лечение с ново поколение медикаменти, които влияят върху рецепторите, усвояващи мелатонин. Изборът на медикаменти за лечение на депресивните състояния е много широк. Антидепресантите се приемат известно време и след като депресията отшуми, за да възпрепятстват нейното завръщане. Често те се предписват и профилактично. Когато човек се чувства подтиснат дълго време, повече от седмица, когато усеща, че трудно върши всичко и че това изисква повече усилия и напрежение от обикновено, особено когато се наруши сънят му, трябва да потърси помощ при специалист, обясни проф. Миланова. Важно е да се вземат мерки особено, когато тези състояния започнат да се повтарят, отбеляза тя.Депресиите продължават средно между три и шест месеца, но ако се потърси медицинска помощ тези състояния могат да се преодолеят и за по-кратко време, допълни тя.
Жените са много по-уязвими на депресивни състояния, отколкото мъжете. Съотношението жени-мъже е две към едно. Причините за това са комплексни - хормонални, биологични и емоционални.
Жените много по-болезнено реагират на стрес. Най-често те развиват депресии след раждане. Близо половината от жените скоро след раждане за различен период от време преживяват депресии, разказа специалистът.Депресивните състояния много често са генетични, такива състояния често развиват хора, поставени в неблагоприятно социално положение - безработни, както и преживелите стрес.
Депресираният човек е важно да осъзнава, че има проблем и трябва да търси неговото решение. Той трябва да знае също, че депресията е временно състояние и преминава, отбеляза проф. Миланова.
Важно е хората да са подготвени и за негативните емоции, а не да изпадат в самосъжаление "защо това се случва точно на мен". Това, разбира се е изключително трудно и стресът винаги ни изненадва, коментира експертът. При психични разстройства обикновено българинът търси помощта на невролог, но не и на психиатър, поради страха от въпроса "какво ще си помислят хората". Нашето общество е нетолерантно към хората, които имат подобни проблеми, затова се избягва търсенето на специализирана помощ, смята проф. Миланова.Преодоляването на т.нар. стигма на психичната болест или най-общо казано неприемането на хора, които имат психични проблеми, е въпрос на по-дълъг период от време, посочи специалистът.

Осъдиха младеж, блудствал с 5-годишно момиченце
Варненският районен съд осъди 15 годишен младеж на 1 година и 6 месеца пробация за извършени от него блудствени действия с 5-годишно момиченце, предаде радио Варна.
Той трябва да се подписва 4 пъти седмично пред пробационен служител.
Самото престъпление е извършено на 2 юли тази година в междублокова градинка на варненски квартал.
Според изготвената по делото психиатрична експертиза подсъдимият младеж е психически здрав.
Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.

Столичният инспекторат погва Женския пазар
Столичният инспекторат и полицията започват акция из Женския пазар.
Инспекторите ще се борят срещу търговията с цигари без бандерол в района, както и срещу продажбата на вещи от боклука.
Незаконните цигари ще се конфискуват и ще се съхраняват в склад на инспектората до съставянето на протокол за тяхното унищожаване.
Пазарът ще се разчиства и от амбулантните търговци, които продават вещи от кофите за боклук: стари ел. уреди, обувки, детски играчки и др.
Сред нелегалните търговците има и малолетни деца, съобщават от Столична община.
Инспекторите ще събират тези вещи и ще ги изхвърлят в специално подготвени за целта контейнери за битови отпадъци.
Нарушителите ще се арестуват и ще им бъдат съставяни актове.

Наказания след неонацистката сбирка в Асеновград
Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев наказа с „Последно предупреждение за уволнение" Екатерина Христева и Снежана Митева.
Двете заемат съответно длъжностите технически организаторв отдел „Култура" на общината и изпълняващ длъжността директор на градската библиотека „Паисий Хилендарски" в Асеновград.
Наказанията са заради допуснатата сбирка на неонацисти в общинския клуб на библиотеката на 12 септември, съобщи радио Пловдив.
Общината ще изиска от лицата, които са ползвали през последните години помещението, да заплатят разходите за електрическа енергия. Двете служителки ще бъдат лишени от допълнителните възнаграждения в края годината.Припомняме, клубът, предоставен от местната управа за репетиции преди няколко години, стана трибуна за международни фашистки срещи.Участие в нея взеха младежи и от Швейцария и Канада. Те са били разсъблечени и се блъскали на сцената с крясъци „Убий евреина".Разкритието стана случайно - при засичане на изразходваната ел. енергия се оказало, че там има повече консумация от нормалното.

Този безумен и криворазбран национализъм просто ни прави смешни...
Публикуваме текстовете ви без редакция
Тази история с тоалетната и най-вече потресаващата българска реакция (никва интелигентост, никакво чувство за хумор) е срам и позор за България и ни прави да изглеждаме като ощипани селянки.
Аз видях работата и тя в контекста на такива "европейски поръчки" е супер интелигентна и е това което един художник трябва да прави, а не да рисува гълъби на мира и не знам какво още, което оттърва на политиците.
Всички страни бяха осмяни - не само българската, но никoй не реагира.
Това търсене на какво точно Черни бил казал, пък как излъгал е просто смехотворно.
Браво че са го поканили в банята - черния квадрат беше много умен като покритие, защото символизира двете исторически "поробвания" на България - турското (тоалетната) и руското (черния квадрат на Малевич).
Този безумен и криворазбран национализъм просто ни прави смешни.
Черни е добър художник, известно скандален, нищо не защитаваме като го атакуваме.
Просто ме е срам като чета тия оплаквания, Атака са абсолютно неадекватни и по-добре да се скрият някъде вместо да ни правят пак за смях.

Атака скочи срещу визитата у нас на чешкия художник Черни
Общинските съветници от Атака в Пловдив изразиха в декларация острия си протест срещу визитата в града на чешкия художник Давид Черни.
Припомняме, той се „прочу" у нас, след като изобрази България като турски клозет на специалната композиция "Ентропа" в Брюксел.
Черни е поканен от художника и куратор Емил Миразчиев на откриването на модерната експозиция "Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса".
Черни щял да донесе черния парцал, с който бе покрит турския клозет от инсталацията от ателието си в Прага. Той ще бъде експониран в баня "Старинна".
От Атака припомнят, че след българските протести Прага официално поднесе извинение, а по-късно стана ясно, че Черни е излъгал, че турският клозет е дело на българска художничка.Той бе принуден и да върне парите, които е получил от чешката държава.
От Атака призовават кмета Славчо Атанасов да не допуска и да не позволи подобно сборище в имот общинска собственост.
Към пловдивчани националистите се обръщат с призив да протестират в съботният ден пред баня „Старинна" срешу посещението у нас „на човек, опозорил публично България".

ПРИПОМНЯМ:
Чешкият автор: Запомнил съм България с турските клозети
News.bg се свърза със скандалния чешки скулптор Давид Черни, който представи страната ни като тоалетна в проекта на чешкото председателство „Ентропа".
Според Черни изложбата цели да представи всяка една от страните-членки по ироничен и гротесков начин, който изобразява пречупването на клишетата.
В отговора си той подчертава, че идеята за изобразяването на България под тази форма не е лично негова, а на един от неговите колеги.
Припомняме, вчера стана ясно, че организаторът на проекта си е измислил художниците, посочени в брошурата като автори на отделните произведения.
Дълго време ние обсъждахме клишетата, които са свързани с отделните европейски страни, допълва Черни.
В отговора си той обяснява, че идеята за тоалетната е дошла от спомен от неговото детство. Заедно със същия този колега Черни е прекарал като деца няколко летни ваканции на българското Черноморие.
По думите му, България е една красива страна и всеки от екскурзията я е харесал много. Единственото нещо което ни учуди, бяха турските тоалетни, които - допълва Черни, като деца ние не можехме да разберем добре.
Впоследствие, посочва още той, заедно с моя колега, решихме, че въпросната тоалетна е единственото нещо, което според туристите различава България от останалите европейски страни.
Поради тази причина, продължава Черни, взехме решение да изобразим България по този начин.
По думите му, присъствието на страната ни като тоалетна в експозицията по никакъв начин не цели да обиди или унижи България.
Аз обичам България, посочва още организаторът на проекта, като уточнява, че е прекарал тук две години с приятелката си българка.
Надявам се българите да приемат нашите извинения, казва още Черни. Още утре ще свалим образа на България от "Ентропа", завършва писмото на скулптура.
Давид Черни отказва да каже кой е измислил BG клозета
Чешкият скулптор Давид Черни опроверга спекулациите, че неговата концепция за проекта „Ентропа", която „ядоса българите", е била измислена някъде в някоя кръчма на чашка.
Това oбяснява Черни в интервю за чешкия вестник MF DNES.
„Не сме измислили „Ентропа" в кръчма. Трябва да кажа, че това беше доста тежка работа. Отне ни много часове да обсъдим всичко и след това много работа в ателието. Не сме седели в кръчмата и не сме се наливали с бира", категоричен бе Черни.
Скулпторът все пак отказа да уточни кой е измислил България, която се появи изложена в сградата на Съвета на Европа в Брюксел като турска тоалетна.
Черни все пак е признал, че сам е измислил концепцията си за Великобритания. „Идеята да махна Великобритания приписвам на себе си и съм горд с нея".
Давид Черни става известен в Чехия още в началото на 90-те след като боядисва в розово паметник на съветски танк в центъра на Прага.


Черният хумор на Чавес
По време на заседание на кабинета, предавано по телевизията, президентът на Венецуела Уго Чавес се пошегува с твърденията на САЩ за евентуален трансфер на ядрена енергия между Иран и Венецуела.
Приветствайки министъра на промишлеността и мините Родолфо Санс, Чавес го попитал: „За какво му е уран на Иран? За атомна бомба?
Неотдавна говорител на американския държавен департамент заяви, че САЩ са притеснени от възможността някои страни да предоставят уран на Иран, припомня Дейли Телеграф.
Венецуелският президент Уго Чавес настоява, че Иран има „суверенното право" да продължи мирната си ядрена програма и отрече Ислямската република да разработва ядрени оръжия.
Чавес обеща да продължи напред с плановете да развива ядрена енергетика във Венецуела. Венецуела не планира да изпраща уран в Иран, който има значителни запаси и в момента няма нужда да внася уран, пише изданието. "Скоро ще започнат да казват, че и ние ще правим атомна бомба," отбелязва Чавес.

Айфеловата кула в червено и бяло в чест на Турция
В чест на Турция и преди посещението на турския президент Абдула Гюл тази седмица, парижани ще осветят Айфеловата кула в цветовете на турския флаг - червено и бяло.
Тази украса ще остане цяла седмица.
Жестът на французите също е част от честването на сезона на турската култура, който се отбелязва във Франция. Турският президент Гюл ще се срещне с френския си колега Никола Саркози.
Очакванията от срещата са смекчаване на позицията на Саркози, който е голям противник на приемането на Турция в ЕС.По време на "Сезона на Турция във Франция" са предвидени повече от 400 културни мероприятия.

Хиляди румънци протестират заради кризата в страната
Хиляди румънци от цялата страна протестират в Букурещ заради ниски заплати. Демонстрантите искат управляващите да предприемат крачки за увеличаване на заплащането им.
Протестът трябва да продължи 3 часа, транспортът е пренасочен. Очаква се в него да се включат близо 20 хиляди души.
В понеделник стотици учители, медицински работници и други служители на обществения сектор протестираха срещу закон, който според тях ще понижи възнаграждението им.
Икономическата криза удари Румъния много силно и част от заплатите в обществения сектор трябва да се изплащат със заем от МВФ, коментират световните агенции.
Синдикатите искат увеличаване на минималната заплата и прекратяване на разпоредбата, според която работниците тази година трябва да си вземат 10 дни неплатен отпуск.
Икономическата криза в страната се влошава и е политическата нестабилност след разпадането на управляващото коалиционно правителство.
Премиерът Емил Бок оглави кабинет на малцинството, който в най-близките дни вероятно ще се изправи пред вот на недоверие.
Президентът Траян Бъсеску през уикенда огласи, че Румъния няма ясен път за излизане от кризата. На 22 ноември ще се проведат президентските избори в страната.

Дейли Телеграф: ЕС тайно планира да стане държава?
Европейският съюз е изработил таен план, според който да стане световна сила с правомощия да подписва международни споразумения от името на страните членки и да открива посолства в страните извън него.
Това твърди британският вестник Дейли Телеграф, позовавайки се на секретен документ, излязъл наяве покрай преговорите за ратификацията на Лисабонския договор.
На тайни преговори, за това как да се допълни Лисабонският договор, е предложено ЕС да може да преговаря, да сключва споразумения и да отваря собствени посолства по цял свят като отделна държава.
Според вестника се планира създаването на нова европейска дипломатическа служба (Европейска външна служба ЕЕАS), която да стане представител на всички страни-членки.
Дейли Телеграф пише, че ЕС вече е планирал първите пилотни посолства в Ню Йорк, Кабул и Адис Абеба. Пълният брой на посолствата в света би трябвало да бъде повече от 160.
EEAS ще се нуждае от законен статут, който да предоставя достатъчна автономия, за да може да изпълнява дейността си пише в документа, който според Дейли телеграф е изготвен от страните от Бенилюкса (Белгия, Холандия и Люксембург).
Освен това се коментира и че Лисабонският договор предвижда и създаването на функциите министър на външните работи на ЕС и президент.
Припомняме, Франция и Германия вече са започнали маневри в надпреварата за новия пост на министър на външните работи на Европа.
Според някои експерти този секретен документ обяснява защо Великобритания трябва да проведе нов референдум за Лисабонския договор.
Припомняме, консерваторите във Великобритания искат референдум за членството на страната в ЕС, ако партията вземе властта от лейбъристкото правителство, което Блеър ръководи вече десетилетие.
Лидерът на опозицията Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за това дали Великобритания трябва да приеме Лисабонския договор, който реформира ЕС и създава поста на постоянен председател, в случай, че споразумението все още не е ратифицирано, когато той поеме управлението на страната.
80% от 2205 членове на консервативната партия са отговорили в запитване на сайта на партията, че искат Камерън да проведе референдум, дори ако договорът от Лисабон вече е ратифициран и влязъл в сила.
82% искат да спрат финансовия принос на страната за СъюзА.
Новото в Лисабонския договор
Увеличени правомощия на Европарламента и националните парламенти
1. Почти всички решения за бъдещето на ЕС ще се взимат по процедурата на "съвместното взимане на решение".
2. Националните парламенти получават право да упражняват пряк политически контрол върху съответствието на законодателните предложения на Комисията с принципа на субсидиарност, чрез въведения механизъм за “ранно предупреждение” като елемент в системата за гарантиране на неговото спазване.
Нова система за гласуване. Даден акт ще се смята за приет, ако за него са гласували най-малко 55% от членовете на Съвета, но поне 15 страни-членки, представляващи 65% от населението на ЕСРазширява се обхватът на дейностите на Съвета, в който актовете ще се приемат с квалифицирано мнозинство, вместо с единодушие. От 2014 г. се намалява броят на членовете на ЕК на 2/3 от броя на държавите-членки. Въвеждат се и постовете „Председател на Европейския съвет” и Върховен представител по външните работи, който ще председателства Съвета по външните работи и който ще бъде един от заместник-председателите на Комисията, ще гарантира последователността на цялата външна дейност на Съюза.
Седем институции на съюза
Европейският парламент
Европейският съвет
Съветът на ЕС
Европейската комисия
Съдът на Европейския съюз
Европейската централна банка
Сметната палата.

Лисабонският договор "накуцва" към ратификация
Бавно, но не много стабилно Лисабонският договор върви към ратификация, пише БиБиСи.
След ирландското „да" по време на референдума миналия уикенд, само Полша и Чехия не са подписали документа.
Въпреки че парламентите на двете страни одобриха Договора, двамата президенти са вражески настроени към него.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще се срещне днес с чешкия премиер Ян Фишер, за да обсъдят напредъка по ратификацията на Лисабонския договор.
Очаква се Лех Качински да подпише документа в близките дни.
Новото в Лисабонския договор
Увеличени правомощия на Европарламента и националните парламенти
1. Почти всички решения за бъдещето на ЕС ще се взимат по процедурата на "съвместното взимане на решение".
2. Националните парламенти получават право да упражняват пряк политически контрол върху съответствието на законодателните предложения на Комисията с принципа на субсидиарност, чрез въведения механизъм за "ранно предупреждение" като елемент в системата за гарантиране на неговото спазване.
Нова система за гласуване. Даден акт ще се смята за приет, ако за него са гласували най-малко 55% от членовете на Съвета, но поне 15 страни-членки, представляващи 65% от населението на ЕС

Франция и Германия в надпревара за външен министър на ЕС
Франция и Германия са започнали маневри в надпреварата за новия пост на министър на външните работи на Европа, който ще бъде създаден по силата на Лисабонския договор.
"Върховният представител" по външната политика и сигурността се очаква да има повече влияние от новия президент на ЕС и е почти сигурно, че ще дойде от противоположния политически лагер.
Франция и Германия са започнали преговори за обща позиция за новите постове в ЕС, които ще бъдат създадени след като влезе в сила Договора от Лисабон.
Френският президент Никола Саркози иска решенията да бъдат взети този месец по време на заседанието на ЕС, но германският канцлер Ангела Меркел все още преговаря са съставянето на собственото си правителство, пише британският вестник Таймс. Предложението на Ангела Меркел е постът да заеме вътрешният министър на Германия Волфганг Шойбле.
Друг възможен кандидат е бившият шведски външен министър Карл Билд. Засега за президент на ЕС се спряга името на бившия британски премиер Тони Блеър.
Резултатите от втория референдум в Ирландия показаха, че 68% от ирландците са подкрепили документа.
Решението на ирландските гласоподаватели да подкрепят Лисабонския договор е „добра новина за Европа", заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.
„Приветствам резултата от ирландския референдум. Ирландският народ демонстрира сериозен ангажимент към европейския проект. Те потвърдиха своето желание да бъдат в сърцето на Европа", каза Бузек.

Турската полиция разпръсна анти-МВФ протест
Втори ден турската полиция използва сълзотворен газ и струи вода, за да разпръсне демонстрантите срещу икономическата среща на Международния валутен фонд и Световната банка, предаде Ройтерс.
Между 100 и 200 протестиращи, главно от турски обединения и леви политически парии, са се сблъскали в полицията на стотина метра от мястото където се провежда срещата, която приключва днес.
Припомняме, минала седмица беше арестуван турски студент за това, че хвърли обувка срещу шефа на МВФ Доминик Строс-Кан.

Над 2 000 жертви на въоръжени конфликти всекидневно
Повече от 2 000 души по света стават жертва на въоръжени конфликти всеки ден. Това съобщиха дванайсет правозащитни организации, информира Ройтерс. Повечето от загиналите са цивилни.Данните бяха изнесени в сградата на ООН при започването на дебатите около създаването на международен договор, регулиращ търговията с оръжие. Първият комитет на общото събрание на ООН по въпросите за разоръжаването започна да обсъжда проекторезолюция, определяща график за преговори и сключване на договор за търговията с оръжия през 2012г.
Докладът е изготвен по поръчка на 12-те организации от британската група "Оксфам". В него се посочва, че откакто през 2006 г. повечето правителства признаха необходимостта да бъде регулирана глобалната търговия с оръжие, около 2,1 млн. души са станали преки или косвени жертви на въоръжен конфликт.
Това прави средно по 2 000 души на ден или повече от един загинал всяка минута. Според данните от проучването повече от 700 000 души са загубили живота си в конфликтите в Афганистан, Сомалия, Судан, Шри Ланка, Конго.
Ройтерс припомня, че сред основните противници на сключването на международен договор през последните години, беше САЩ. През 2008 г. делът на Вашингтон в глобалната търговия с оръжие надвишаваше две трети.Износителите на оръжие Китай, Русия и Израел се въздържаха при гласуването на резолюцията в ООН по въпроса, допълва агенцията.

Пясъчната буря в Сидни помага на учени да изчислят CO2 газове
Австралийски учени заявиха, че червенопясъчната буря в Сидни, разразила се преди две седмици, е оказала неподозиран ефект върху околната страна, предаде ДПА.
Фотографии на бурята, напомнящи на сцени от филм за края на света, плъзнаха из цял свят.
Страховитата буря разнесе близо 140 хил тона пясък на всеки час от централна Австралия на хиляди километри до източния бряг на континента.
Изчислено е, че приблизително 4 хил. тона прах са покрили Сидни, а 3 млн. тона от червения прах са останали в Тазманийско море, между Австралия и Нова Зеландия.
В момента учените изследват ефекта на бурята върху околната среда по бреговете на Сидни.
Според тях завишените нива на въглерод показват, че повишението на хранителни съставки в океана може да помогне за изчисляване на действието на глобалното затопляне.
Професор от Океано-технологическия институт в Сидни заяви, че пясъчните частици съдържат над 1 процент хранителни вещества , като фосфор и азот.
"След като пясъчните частици достигнат повърхността на океана, хранителните съставки се разтварят в осветените от слънцето места на водата и така се използват от фитопланктоните за да се размножат", поясни професор Джоунс.
Според него чрез размножаването на фитопланктона в Тазмнийстко море, учените ще могат да изчислят чрез събралите се 8 млн. тона въглероден диоксид във водата, годишния процент на CO2 емисии изхвърлени във въздуха.

САЩ с ново предложение към Варшава
Варшава е получила от американската страна нови предложения в областта на противоракетната отбрана, които могат да заменят проекта за противоракетен щит.
В интервю за полско радио заместник-министърът на отбраната на Полша Станислав Коморовски съобщи, че е получил писмо по време на визитата си във Вашингтон.
Според новото предложение вместо противоракетния щит, американците обмислят създаването на логистични бази и съоръжения за оперативно командване на ракетни прехващачи SM-3.
Припомняме, президентът на САЩ Барак Обама обяви, че Вашингтон се отказва от ПРО на територията на Полша и Чехия. Система за противоракетна отбрана все пак ще има, но от друг тип - по-мобилна, коментира тогава министърът на отбраната Робърт Гейтс.

8 години война в Афганистан
Президентът на САЩ Барак Обама ще разисква днес с висши съветници бъдещата стратегия в Афганистан, предаде ДПА.
Днес се навършват осем години от началото на войната, когато оглавявана от САЩ международна коалиция навлезе в Афганистан седмици след терористичните нападения в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г..
Американският президент Обама се оказва под растящ натиск във връзка с афганистанската си политика, коментира Дойче веле.
Опозиционната Републиканска партия настоява за спешно решение относно изпращането на допълнителни войски.
Сенаторът Джон Маккейн подчерта, че републиканците подкрепят искането на генералитета за изпращането в Афганистан на още 40 000 войници.
От своя страна Обама повтаря, че първо трябва да се избистри вярната стратегия. В момента в Афганистан се бият 60 000 американски войници.

Спецакция на германската полиция срещу екстремисти
Превантивна спецакция срещу ислямистки екстремисти проведоха германски антитерористи в Берлин.
„Ако няма конкретни доказателства за планирането на атентат, акцията е насочена срещу хора, за които се смята, че участват в „обучения по джихад", обясни говорител на полицията, цитиран от СиЕнЕн.
Берлинската полиция е започнала проверки малко след 6 ч. сутринта, които продължили до обед местно време.
В германската столица мерките за сигурност са засилени след като екстремисти от Ал Кайда и талибаните разпространиха видеозапис, в който се вижда обучение на терористи малко преди изборите за национален парламент. Кадрите предупреждават избирателите да не дават гласа си за лидери, които искат да оставят военни контингенти в Афганистан.
Спецакцията беше проведена и след изявление на германски прокурор, който съобщи, че е задържан 24-годишен германец с турски произход по подозрение, че пропагандира идеи и материали на Ал Кайда онлан с инструкции как може да се направи бомба.
Все още не е ясно обаче дали днешната акция на полицията има връзка с ареста от миналата седмица.

Уеб-страница докладва за сринати топ-сайтове
Скандалните случаи на "падане" на някои от най-използваните уеб-сайтове в световната мрежа роди ново явление. Нарочно разработена интернет страница проверява и докладва дали любимите портали са сринати ("down") или не, пише TechNews.bg.
Downornot.com представлява уеб-страница с много елементарен, семпъл дизайн, в който любопитният посетител няма как да се обърка.Единственото поле за попълване е това, в което следва да се въведе URL адресът на сайта, за който се търси информация дали е сринат или не.
Самият бутон за действие се казва точно така - "сринат или не". След кратко изчакване за резултата любопитният посетител може да види отчет в доста лаконичен вид: името на сайта плюс бележката "сринат" или "си е на линия".
Откъде знаят? И този въпрос си има своя отговор в сайта, така че по-заинтригуваните могат да научат как е направена проверката. Отговорът представлява списък с локациите, откъдето е пуснат "ping" до заподозрения сайт, съответно с времето за реакция.
Списъкът включва най-малко три локации от различни континенти - например Амстердам (Европа), Флорида (САЩ), Токио (Азия). Ако 2 или повече станции за проверка открият грешка или не получат отговор до 4 секунди, сайтът се счита за "сринат".
Страницата съдържа и линкове за бърза проверка на най-често ползваните портали и социални мрежи: Amazon, Ask.com, bbc.co.uk, Ebay, Facbook, Flickr, last.fm, Linkedin, Google, Twitter, Thepiratebay.org, Wikipedia.org и др.

Корените на агресията не са в Интернет
Във връзка с трагичния инцидент, при който във Варна загина 16-годишният Георги Чакъров сайтът Impulse.bg разпространи свой коментар по случая.
В него се подчертава, че хипотезите, че "сайтът" е виновен за този нелеп инцидент са необосновани, защото проблемът относно агресията сред съвременните млади хора е фундаментален за обществото ни и корените му в никакъв случай не са Интернет.
Припомняме, Георги е бил активен потребител на социалната мрежа Impulse.bg, като именно в интернет е станал скандалът между двете момчета, след което те са си уредили срещата, при която е възникнал боят помежду им.
От Impulse.bg заявяват убеждението си, че потребителите са съзнателни хора, на които може да се вярва и затова, на част от тях са дадени администраторски права, чрез които се осъществява контрол над съдържанието в сайта.
За съжаление, се казва още в текста разпространен от сайта, както в офлайн пространството, така и в онлайн пространството не винаги може да се предотвратят подобни трагични инциденти.
Според Impulse.bg въпросът с причините за тази човешка трагедия е изключително сложен и затова се оставя следствието да проведe своите вътрешни разследвания и излезе със заключение по случая.

The Pirate Bay може да емигрира в Украйна
Големите BitTorrent тракери са подложени на все по-сериозен натиск от организациите, защитаващи авторските права, пише PCworld.bg.
Тъй като самите тракери са недосегаеми от гледна точка на закона, тъй като не съхраняват самото съдържание, а се явяват само логистични центрове, подпомагащи файловия обмен, на топа на устата попадат доставчиците на интернет и хостинг.
Актуален пример е Demonoid, който бе прогонен от родна Канада и след гастроли в Западна Европа накрая се засели в Украйна, обслужван от компанията Colocall.
Въпреки, че от десетина дена на началната страница на портала излиза съобщение, че се намира в продължителна профилактика и не се съобщава кога ще се върнат, вярваме, че този път изборът им на домакин е удачен.
В последно време така наречените правозащитници отделят все повече нездраво внимание на знаменития The Pirate Bay, около който в Швеция бе създадена и партия.
Опитите да се окаже натиск на собствениците на Залива чрез стокхолмския окръжен съд се провалиха. Вместо това го отнесе бившият им интернет доставчик - компанията Black Internet отнесе глоба от $70 хиляди.
В момента тракерът се обслужва от друг шведски провайдер - DCP Networks, но по всичко личи, че планира поредна миграция, този път извън скандинавската страна.
Според слуховете на TorrentFreak е доста вероятно ресурсът да се подслони в Украйна, поддържан от датацентъра на компанията Wnet. Източноевропейската държава е една от малкото, която е доста лежерна по отношение на спазването на авторските права.

15% ръст на рекламата в интернет тази година
До 20 млн. евро може да достигне пазарът на интернет рекламата в България тази година. Това ще представлява ръст от 15% спрямо миналата година, каза пред money.bg президентът на Interactive Advertising Bureau (IAB) Europe Ален Йоро.Той откри конференцията за интернет бизнес и маркетинг Webit в НДК. Йоро допълни, че през 2008 г. стойността на пазара за дигитална реклама у нас е 15 млн. евро.
Изчисленията на IAB показват, че това е около 0,1% от общата стойност на европейския пазар, която приближава 13 млрд. евро.Ален Йоро прогнозира още, че пазарът на дигитална реклама в България има голям потенциал за развитие, като е налице възможност за 10-20 процентно увеличение на стойността му.IAB Europe е търговска организация, която представлява интересите на европейската дигитална индустрия. В нея членуват над 5500 компании. Тя има представителства в 23 страни в Европа, като предстои откриване на офис и в България.Повече подробности може да откриете в money.bg

Безжично зарядно като вълшебно килимче
Кабелите за зареждане на батерията, с които стандартно идват повечето мобилни устройства - телефони, MP3 плейъри и портативни игрови конзоли, - вече са ненужни.
Зарядното Powermat (в превод: енергийно килимче) предлага елегантно и безжично решение на вечния проблем с кабелите, които или се губят, или се оплитат като спагети, пише HiComm.bg.
Джаджата е в две разновидности - едната е за дома или офиса, а другата е портативна за удобно носене по време на почивка или командировка.
Връзката между Powermat и устройството, батерията на което трябва да бъде заредена, става чрез специален конектор.
Цената на "енергийното килимче" (независимо дали стандартния или портативния вариант) е 100 долара. Конекторите за свръзка със зарежданите мобилни устройства са по 40 долара.
За дебюта на Powermat се предлагат конектори за BlackВerry и iPhone, няколко вида iPod, а също и за портативната конзола на Nintendo - DS.
През идните месеци ще бъдат пуснати и конектори за зареждане на по-широка гама от мобилни апарати.

Toyota показва нова концепция FT-EV в Токио
Toyota ще използва изложението в Токио, за да представи още една концепция FT-EV, която вероятно се явява предпроизводствена версия на бъдещия сериен модел, съобщи autoblog.bg.
Първата Toyota FT-EV Concept дебютира в началото на тази година в Детройт, а преди два месеца от японската компания взеха решение за разработка на сериен модел.
За момента е известно, че Toyota FT-EV II е в състояние да изминава 90 км. с енергията в литиево-йонните батерии и да развива максимална скорост от 100 км/ч., но липсва информация за времето, необходимо за презареждане на акумулаторите и мощността на автомобила.
Външният вид на FT-EV II (Future Toyota Electric Vehicle II) е претърпял известни изменения, в сравнение с този на първата концепция, и създава впечатлението, че автомобилът предлага по-голям простор. Достъпът до вътрешността пък е улеснен чрез две плъзгащи се настрани врати.
Интериорът на новата електрическа концепция е коренно променен, като той е в ретро-футуристичен стил. В него приборите сякаш са взаимствани от някой ретро модел, но в същото време липсват педали и волан, напомняйки автомобил от бъдещето, а управлението се извършва от два лоста.

Суперавтомобилът Audi e-tron става сериен
Компанията Audi официално потвърди намерението си да пусне в производство "суперелектроавтомобилa" e-tron, чиято концептуалната версия беше представена в средата на септември на автомобилното изложение във Франкфурт.
Както заявява в интервю пред изданието AutoWeek президентът на американското подразделение на Audi - Йохан де Нисшен, в САЩ серийните автомобили ще се появят до две-три години, а първите тестови екземпляри - в близките 24 месеца.
Концептуалният супераавтомобил Audi e-tron, построен на базата на модела R8, се задвижва от 4 електрически двигатели, по един за всяко колело и може да изминава до 248 км с едно зареждане на литиево-йонните си акумулатори. Зареждането на батериите от 230-волтов контакт ще отнема около 6-8 часа.
Максималната мощност на електромобила на Audi е 230 kW (313 к.с.), а максималният въртящ момент е невероятните 4 500 Nm.
Автомобилът е с две места и ускорява от място до 100 км/час за 4.8 секунди, а от 60 до 120 км/час за 4.1 секунди.
Максималната скорост на e-tron е 200 км/ч.
В близките няколко години в гамата на компанията Audi, освен електрическия суперавтомобил, ще се появят още няколко електромобила, включително и компактна градска машина, създадена на база на концепта VW Up! и родстер.

Chevrolet Caprice - новата полицейска кола
Chevrolet показа новата полицейска кола за Северна Америка през 2011 година, съобщи SpeedPress.
Новото предложение на компанията ще се предлага с избор между V6 и V8 двигатели, като и двата варианта са със задвижване на задните колела.
Chevrolet Caprice Police Patrol Vehicle (PPV) V8 е с мощност 355 к.с. и максимален въртящ момент от 520 Нм, това позволява колата да ускори от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. Любопитен е фактът, че може да използва като гориво и биоетанол.
По-скромната V6 модификация ще се появи през 2012 година. Тя ще бъде оборудвана с два акумулатора, монтирани в багажника, като единият е предназначен единствено и само за захранването на допълнителните специализирани системи на полицейската кола.
Заедно с множеството технологични допълнения новата „патрулка" на Chevrolet демонстрира уникален интериор, в който са използвани висококачествени материали.
Предните седалки са с иновативна конструкция, която гарантира оптимален комфорт на полицаите по време на дългите патрули.


ПО КОРИТАРОВ

ЗА „ДОБРАТА” ВОЙНА СРЕЩУ „ЛОШИЯ” МИР
Призивът на Румен Овчаров „иди си с мир, Сергей” може би някой ден ще влезе в историята на социалистическата партия. Не защото е някакво гениално формулирано изречение или внася ново политическо качество в БСП, а защото определя границата между мира и войната в българската левица. Или – между „лошия мир” и „добрата война”. Идеята, че и лош, мирът е по-добър и от най-добрата война, в живота има свой адекватен прочит, но в политиката понякога е обратното. По-важно е да спечелиш добра война, отколкото да затъваш в тресавището на „лошия мир”. „Лош мир” означава обреченост и пасивност. Във всеки случай означава такъв модел на компромиси, които блокират развитието и автентичността. Навремето – след смъртта на Андреас Папандреу в ПАСОК имаше достатъчно вътрешни противоречия и взаимноизключващи се разбирания как социалистическото движение да продължи напред.
Развръзката в полза на Костас Симитис не дойде като израз на лош мир, а като резултат от политическа битка с аргументи, при което основния съперник на Симитис – Акис Цохадзополус не получи партията, но зае поста на министър на отбраната. Сигурно ще се появи възражение, че това е било компромис и по-скоро подсказва за мир, но мисля, че не е така. Няма по-брилянтна война в политиката от тази – без много излишен шум да подредиш пъзела и от приятели, и от врагове, и от идеи. Да създадеш йерархия, като превърнеш хаоса в система от зависимости, подчинени на концепция. Да наложиш авторитети.
В момента БСП само привидно копира десния модел на партиен разпад. Сравнението между състоянието на СДС и ДСБ и кризата, в която навлиза социалистическата партия, е основателно само по външните си белези – много крясъци, много компромати, сериозна загуба на позиции и на влияние. Съществената разлика обаче е в това, че десните формации изчерпаха дългосрочния си политически проект с приоритети от времето на прехода и затова са се свили, докато БСП все още не е предложила на обществото свой модерен проект, а се движеше от силата на естественото махало „ляво-дясно”, без да има собствена стратегическа перспектива. По тази причина все още не е ясно какъв е потенциала на „червените” и как могат да се позиционират отделните им идейни сегменти. Образно казано – десните и левите не вървят успоредно в една и съща посока, а по-скоро възпроизвеждат насрещно движение на закъсняващи влакове. Шансът за оцеляване на левицата е малко по-различен като модел от този при
десните партии.
Ако СДС и ДСБ са непосредствено застрашени от претопяване в рамките на ГЕРБ, то в БСП са изправени пред риска да пропилеят и дори да не забележат възможността да станат единствена опозиция на управляващите. Скандалите между емблематични леви фигури не позволяват под повърхността да се види истинският проблем на БСП – защо е със запушени артерии и не произвежда политика? Дали причината е, че от някогашната „партия – държава” се родиха други симбиози – на „партия-правителство”, когато е на власт и на партия-носталгия, когато е в опозиция. Но така и не се роди партията-визия, която да е една и съща и на власт, и в опозиция. Има много спорове дали сегашната криза на БСП е лидерска, дали е израз на напрежение между елитите, дали е резултат от конкретен управленски провал. Впрочем – такива дискусии се водеха и в СДС през 2001 година, когато Симеон Сакскобурготски влезе във властта след Иван Костов.
И тогава стана ясно – не може да има лидерска криза сама за себе си. Тя във всички случаи е персонален израз на кризата в политиката. Днес БСП има остра нужда от смяна на своя лидер, но не самоцелно, а като функция на преосмислената политика и на това как да си отпуши артериите. Ако се потърси по-колоритен изказ – отстраняване на Станишев ще спаси БСП от политически инфаркт, но политическата й левкемия – заразените й стари идеи, се нуждаят от кръвопреливането на нови политически послания, от ново самочувствие и адекватност. От партия, подхвърляща обещания във вид на подаяния, тя трябва да стане партия, която дава шансове за развитие. Но преди това – трябва да премине през вътрешния си ад и добрата си война, както преди години това сториха десните. Лошият мир е тресавище за слабите.
Георги Коритаров

СМЪРТТА НА ДОЛАРА
В рамките на най-сериозните финансови промени в съвременната история на Близкия изток, страните от Персийския залив планират заедно с Китай, Русия, Япония и Франция да спрат плащанията на петрол в долари, преминавайки към кошница от валути, която ще включва японската йена, китайски юан, евро, злато, и нова, единна валута, планирана за страните от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, Кувейт и Катар. Финансовите министри и ръководителите на централните банки на Русия, Китай, Япония и Бразилия са провели тайна среща за изработването на схема, която ще доведе до това, че цената на петрола няма да се определя в долари. Тези планове бяха потвърдени от независими източници в арабския свят и в китайския банков сектор в Хонг Конг, което помага да се обясни последния скок в цените на златото, но също вещае и смяната на долара на пазара, което трябва да се случи в рамките на следващите девет години. Американците знаят, че тези срещи са проведени – въпреки че нямат подробности и със сигурност ще се борят срещу тази международна клика, който включва верните преди съюзници на Вашингтон като Япония и страните от Персийския залив. На фона на тези валутни срещи Sun Bigan, бивш специален пратеник на Китай в Близкия изток предупреди, че има риск от други разногласия между Китай и САЩ, заради влиянието и петрола в Близкия изток. „Взаимните спорове и сблъсъци са неизбежни – каза той пред списание Asia and Africa Review. – Енергийни интереси и съображения за сигурност не ни позволяват да се отпуснем по отношение на противопоставянето в Близкия изток“.
Това звучи като опаснo прогнозиране на бъдещи икономически войни между САЩ и Китай заради петрола на Близкия Изток, което отново ще превърне регионалните конфликти в битка за господство. Потреблението на петрол в Китай в сравнение със САЩ постепенно се увеличава, тъй като китайският растеж е с по-малка ефективност. Според източници от банковите среди валутният преход в случай на отказ от долара може да бъде и злато.
Спадът на американската икономическа мощ, свързан с настоящата глобална рецесия, бе косвено признат от президента на Световната банка Робърт Зелик. „Едно от последствията на тази криза може да бъде признаването на променените икономически отношения“, – каза той в Истанбул, говорейки в навечерието на срещата на МВФ и Световната банка, която ще се проведе тази седмица. Но това, заедно с изключителната финансова мощ на Китай и с раздразнението на производителите на петрол заради американската намеса във функционирането на международната финансова система, задейства последните дебати между държавите от Персийския залив.
Бразилия и Индия също са проявили интерес към сътрудничество на база плащания без долари. Но Китай са най-ентусиазирани от новата система не на последно място, защото имат с Близкия изток огромен търговски оборот.
Освен това, китайският износ за региона към днешна дата е не по-малко от 10 на сто от вноса във всяка една от страните от Близкия изток. В тези обеми се включват широк спектър от продукти -от автомобили до оръжейни системи, храна, облекло и дори играчки. Признавайки нарастващата финансова мощ на Китай, шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише призова Пекин да позволи на юана да покачи стойността си към отслабващия долар, като по този начин намали зависимостта на Китай от паричната политика на САЩ .
Китайците вярват, че американците са убедили Великобритания да се присъедини към еврозоната за да се предотврати бързото отстъпление от долара. Но източници от банковите среди в Китай казват, че дискусиите са стигнали прекалено далеч за да се опитат да ги блокират.
Източници в китайски финансовите кръгове смятат, че президентът Барак Обама е твърде зает в опитите да стабилизира икономиката на САЩ, за да може да се съсредоточи върху последиците от изхвърлянето на долара. Според преговарящите преминаването към новата валута трябва да стане през 2018.
Източник : „The Independent“

СКЪСАНИТЕ НИШКИ НА БЕЗРАЗЛИЧИЕТО
Скучният и безличен политически език не е от вчера. Клишетата, които всекидневно излизат от партиите, са като продукция от конвейер. Лидери и лидерчета изговарят заучени и „опаковани” фрази, колкото да напомнят, че съществуват и то – до границата да не поемат отговорност за собствена мисъл, тъй като тя току-виж влезе в противоречие с генералната линия. Проблемът на общуването между власт и медии е в едностранното търсене на компромис или на подчиняване.
Навремето – в национален ефир се случваше често политици да ми отказват отправените покани за диалог. Веднъж приятелски ми обясниха каква е причината. Трябва да е луд по-неопитен политик да седне срещу теб, защото ще го потопиш или в собствената му некомпетентност, или ще го забиеш из лабиринтите на някоя стара партийна програма. Както и много пъти се е случвало.
И често след видимия ефирен провал на човек със скъп костюм и стилна вратовръзка, но с беден речник и пълна липса на идея как да реагира при импровизацията на въпросите започваха позвъняванията по телефона. Обаждат се на шефове на медията, те – на главния редактор, а тя – както и да се опитваше да спестява и да отбива унизителния натиск върху свободата, от време на време разказваше за страховете на по-висшите началници от разгневени политически властелини заради това, че на живо е блеснала тяхната посредственост. Обяснението защо институционално важни личности отказваха да се появяват в ярко предаване със силни и точни въпроси е твърде елементарно.
Те търсеха трибуна там, където знаеха, че по условие ще им бъде лесно. Най-много да ги погъделичкат, а после веднага им се осигурява възможност с тъпа шега или прехвърляне на разговора към безобидна тема да излязат от ситуацията с гузна усмивка, сякаш нищо не се е случило. Колегата Любомир Минчев обаче не е прав за напускането на студиото, а ако е прав за шутовете – то е в преносен смисъл. „Четвъртата власт” като колективна неформална гражданска институция отдавна не съществува. Онези, които се опитвахме да се държим като откровен и стабилен коректив да другите власти, отдавна ни няма в така нареченото „национално медийно пространство”.
Там вече няма място за богата обща политическа култура, за въображение, за смелост. Икономическите интереси – да идват достатъчно реклами, да няма проблеми с властта или с олигархичните й зависимости, да се гарантира спокойна размяна на безразличия в ефир – не ме слушай какво те питам, а ми отговори, каквото си знаеш, а аз ще се направя, че ми е все едно – направиха така, че пред камерите и микрофоните вече танцува голямата скука. Прогонените носители на истинска журналистика или отдавна не се занимават с тази професия, защото няма смисъл, или – ако го правят, са се окопали в индивидуални медийни бункерчета и обстрелват политическата класа с въпросите си с една единствена цел – да показват, доколкото може – алтернатива. Какво би се случвало, ако политическият дебат в национален формат се водеше според правилата на честността. Виждате какво стана с проблема за общинския преврат в Пловдив отпреди година. В импровизирана обстановка се стига до признание как и защо е бил замислен заговорът.
Следва закъсняло извинение към засегнатото лице Йордан Кюмюрджиев. Следват реакции в регионалните медии. Следва заявка за търсене на отговорност заради упражняван натиск върху общински съветници. Следва… и нещата може и да спрат дотук. Журналистиката си е свършила работата, но политиците така и няма да я започнат. Защото след подобно признание големият взрив трябваше да се случи не в медиите, а в партиите и в Общинския съвет в Пловдив. Там обаче никой няма интерес да разваля следпревратната коалиция, която – както се твърди – донесла доста ползи на града, а ще осигури и добри стартови позиции за следващите редовни местни избори. Имаше ли тогава смисъл от политическото риалити шоу, което разкри неподозирани зависимости и физиономии? Все пак – мисля, че имаше.
Журналистиката показа как се играе според правилата на феърплея. Политиците ще премълчат. Зрителите обаче всичко видяха и когато пак станат гласоподаватели, ще могат да избират. Или да предпочетат партията, чиито милионери учат бедните как се управлява, или партията, която не се интересува нито от милионерите, нито от бедните, защото те трябва да участват в пъстро куклено политическо зрелище, където за развлечение конците се теглят според настроението ту в полза на едните, ту в полза на другите, за да може режисьорът да изглежда най-справедлив. Гледайте и избирайте! А ако се уплашите от видяното – направете си нещо ново. Силната журналистика и от бункерите си поне къса нишките на безразличието.
Георги Коритаров

ДА ОТКРИЕШ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- НОВ НАЧИН ДА СЕ ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ В ИНТЕРНЕТ
Великобритания, която вече е тъпкана с възможности за наблюдение, ще се превърне най-скоро в „нация на подслушвачи и наблюдатели“, пише „Таймс“. Гражданите ще имат възможност да печелят до £ 1000 – от тях ще се изисква да откриват престъпления със системата за видеонаблюдение, която ще бъде на разположение в интернет.
Тази схема, наречена „Интернет очите“ засега се развива като игра, но през следващия месец се очаква да бъдат приложена на практика в Стратфорд.
Желаещите може да се регистрират безплатно, след което ще им бъдат предоставени до четири камери за наблюдение. Предполага се, че интернет потребители от цял свят, привлечени от възможността да открият престъпление, ще следят всичките 4,2 милиона камери в Кралството.
Както посочва изданието, проектът вече е бил обект на критика от правозащитни организации, които твърдят, че Великобритания ще се превърне в „рай за надзирателите“. Те се страхуват, че потребителите на тази схема ще бъдат в състояние да мушкат носа си в дома на съседите и ще докладват за незначителни престъпления, свързани с управление на автомобил или, например, хвърляне на боклука извън кошчетата.
Също така, активистите за човешките права отбелязват, че тези които ще се свързват към системата за следене може да са и самите престъпници. Освен това, както се съобщава на интернет страницата на проекта, в мрежата ще бъдат показани и галерии от снимки на престъпниците, както и тези, които са го хванали. Създателят на този сайт Тони Морган казва: „Това може да е най-доброто оръжие за предотвратяване на престъпления от тези, които някога са съществували. Искам много хора да се присъединят към сериозната професия за борба с престъпността и да заработват пари“.
В публикацията се казва, че Морган е разработил точкова система: За откриването на предполагаемото престъпление потребителите ще получават една точка, а за доказателство за престъпление – три. Също така те ще загубят точки, ако се окаже, че повдигнатата аларма е била фалшива.
Източник: The Times

Няма коментари: