неделя, 25 октомври 2009 г.

С КАКВИ ИЗВЕСТИЯ ЗАСТЪПВАМЕ НА 26 ОКТОМВРИ 2009

ПО ФОКУС
Зора Генчева: Дискриминацията е психологическо насилие, което трудно се доказва
Какви са основните видове дискриминация и кои най-често се срещат в нашата страна? Достатъчно запознати ли са гражданите какво представлява дискриминацията и знаят ли как да се защитят? По тези и други въпроси Агенция „Фокус” разговаря със Зора Генчева – член на Комисията за защита от дискриминация.

Фокус: Какви са основните видове дискриминация и какви случаи най-често се среща в нашата страна?
Зора Генчева: Законът за защита от дискриминация е в сила от 2004 г. По този закон е създадена и Комисията за защита от дискриминация. В чл.4, ал.1 са разписани всички принципи, по които е забранена всяка пряка или непряка дискриминация. Те са общо 19, като е оставен вариантът за всякакъв вид други признаци, установени със закон или по международен договор, по който България е страна. Пряка дискриминация е по-неблагоприятно третиране на едно лице на основата на изброените признаци в закона. Имаме формулировка и за неблагоприятно третиране в преходните заключителни разпоредби на закона. Той е един от малкото закони, в който за първи път се дават подобни дефиниции какво представлява всъщност пряката и непряката дискриминация.

Неблагоприятно третиране е всеки акт, действие или бездействие, който пряко или непряко засяга права или законни интереси. Може да се каже, че един от водещите признаци към момента е дискриминацията според личното положение. Имаме дискриминация по признак увреждане, доста жалби по признак обществено положение, които са предимно при упражняване на правото на труд. Имаме много жалби за отношенията между работодател и служители. Срещаме доста проблеми в тази насока при неясните и неточни критерии от страна на работодателя, когато трябва да бъдат съкратени съответно бройките, не е ясен регламента на съкращаване. Това е един от основните проблеми, който се среща в тези отношения.
Преобладава дискриминацията по лично положение, увреждане, възраст, етническа принадлежност, обществено положение, политическа принадлежност, образование, произход, имуществено състояние, пол, убеждение, по вяра, семейно положение, религия, народност, сексуална ориентация. Наблюдаваме и признака тормоз при упражняване правото на труд. Среща се и дискриминация по признак синдикална принадлежност, който не е записан в закона, но ние го установихме. Абсолютно всички признаци се наблюдават.
Другият момент е, че ние постановихме едно решение, в което обсъждаме професиите, които са с по-специален статут. Това са летци, миньори, водолази. Техните пенсии трябва да бъдат съгласувани с трудовия стаж, с квалификацията и с условията за пенсиониране и изискванията около трите стълба, които са по линия на ЕС и разгледани в кодекса социално осигуряване. Там трябва да бъдат направени промени в тази връзка. Преписките ни лавинообразно се увеличават всяка година от 2005 насам. До октомври образуваните преписки са над 680 броя. Това са само жалби, а отделно имаме сигнали. Заедно със сигналите броят става някъде над 740 общо – от началото на януари до октомври месец тази година.

Фокус: Има ли места в страната, откъдето постъпват по-голям брой сигнали?
Зора Генчева: Не, няма. Ние работим с нашите регионални представители на територията на страната, които приемат жалби и сигнали и предоставят помощ на хората при оформянето, когато те искат да подадат такива. Основното е, че сигналите засягат голяма група лица. Друг пример са сигналите за дискриминационно отношение по политическа принадлежност или т.нар. слово на омразата – тези отношения, които са между отделните политически сили. Дискриминация има и по признак на дадена етническа принадлежност. Подават се сигнали за статии и предавания в електронните медии или в печатните издания, които съдържат елементи от речта на омразата според етническата принадлежност. Това е виждането на сигналоподателите. Съответно ние образуваме преписка и се произнасяме дали действително има подобна форма на дискриминация, дали това представлява тормоз или е пряка дискриминация.

Фокус: Достатъчно запознати ли са българите с това какво представлява дискриминацията? Знаят ли те как да се защитят от дискриминация?
Зора Генчева: Ние правим всичко възможно и полагаме максимални усилия според човешкия ресурс, с който разполагаме, и според това, което ни е отпуснато като финансов ресурс, за да се вместим в бюджета. Положили сме усилия, защото от самото създаване на комисията до днес ние продължаваме да обикаляме градовете, да правим открити приемни, да даваме консултации на място на хората, които идват на нашите открити приемни. Обиколили сме всички големи градове в страната поне по веднъж, а на някои места сме ходили по два и три пъти, провеждали сме семинари, които продължаваме да провеждаме и в момента с различни целеви групи. Смятаме, че лавинообразното повишаване на жалбите всяка година говори, че ние всъщност се справяме в разпространяването и разясняването на принципите в Закона за защита от дискриминацията, дейността на комисията и производството на комисията.

Фокус: Какво трябва да знаят хората за подаването на жалба за дискриминация?
Зора Генчева: Единствените важни неща, които трябва да се знаят, е, че жалбата и сигналът трябва да съдържат точен адрес на подателя, задължително да има подпис, защото анонимни сигнали и жалби не приемаме. Имаме изискването да има адрес на жалбоподателите и сигналоподателите, до който да изпращаме съответната кореспонденция, която е необходима в хода на производството и проучването. След като счетем, че жалбата или сигналът отговарят на реквизитите, които са предвидени в нашия закон, ние образуваме производство в рамките на един месец. Ако е необходимо, удължаваме с още 30 дни, но до два месеца ние образуваме проучване.

Фокус: Каква е процедурата по подаване на сигнал?
Зора Генчева: Сигналът се подава до председателя на комисията. Обяснява се с няколко думи, може да се приложи видеозапис или статия в зависимост за какво е сигналът. Могат да бъдат посочени свидетели или пък да бъдат приложени документи в подкрепа на твърденията в жалбата на подателите. В жалбите се изписва всичко, което сигналоподателите смятат, че трябва, че са видели и считат, че е дискриминация.

Фокус: Как се доказва, че даден човек е жертва на дискриминация?
Зора Генчева: След като се образува преписката, се започва производството. В него се използват показания на свидетели, документи, които са необходими за доказване на някакъв акт, действие на дадените лица, които са ответна страна в случая, че евентуално предприемат някакви дискриминационни действия. Докладчикът често пъти прави проверка на място, среща се с хората, събира свидетелски показания, документа. В това отношение законът е предвидил специален член, който казва, че всички органи и държавни структури трябва да оказват съдействие на докладчиците в хода на производството, за да могат да съберат необходимите материали и доказателства. Дискриминацията е едно психологическо насилие и тя трудно се доказва. Тя се доказва предимно със свидетелски показания и с много точни факти, документи, които ние проучваме, обследваме и след това прилагаме като материал към решенията. За това се изисква време и затова законът ни е дал периодът – ако не може в рамките на месец, в рамките на два месеца трябва да се произнесе комисията и след това в заседание да може да бъде разгледана преписката.
Има няколко причини, поради които хората се обръщат към нас и едната е защото имаме бързо и безплатно производство. Всички разходи по време на самото проучване, които никак не са малко, са за сметка на бюджета на комисията. Често пъти социално слаби хора подават жалби и сигнали при нас. Ние възстановяваме пътните разходи на хората, за да дойдат на заседание. Те биват запознати с всичко, което сме събрали като доказателства и затова е необходимо хората от провинцията да дойдат при нас. За разлика от съда, ние подпомагаме активно засегнатите лица, насочваме страните какви доказателства да представят, изпълняваме контролна функция по отношение на взетите решения. След като мине заседанието, ние се произнасяме с решение и установяваме контрол по изпълнение на това решение. За самото производство пред комисията не се събират държавни такси. Всичко това прави комисията по-предпочитан орган, отколкото съда.

Фокус: Има ли обжалвания на взети решения от Комисията за защита от дискриминация?
Зора Генчева: В повечето случаи нашите решения се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) от ответната страна. Когато жалбоподателят не е доволен от нашето решение, че не сме постановили дискриминация, или пък сме постановили, че има непряка дискриминация, пък той е считал, че е бил дискриминиран, той също обжалва пред ВАС. Но това са по-редки случаи. Доста често ответната страна обжалва нашите решения. Тъй като нашето производство се прави в кратки срокове и дори да се обжалва в рамките на шест месеца има краен акт. Засегнатите лица естествено искат да има протакане, но ВАС се произнася също достатъчно бързо.

За един доклад на ДАНС... (това е коментарът на деня за тази агенция)
Министър-председателят Бойко Борисов е получил доклад на ДАНС относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури. Същият доклад е бил предоставен и на бившия премиер Сергей Станишев. Борисов обвини Станишев, че по негово време този доклад е изчезнал от Министерски съвет.
Премиерът Борисов поиска, Станишев да излезе и да каже на кого е дал доклада на ДАНС, каза при посещението си в Разлог министър-председателят Бойко Борисов по повод изчезналия екземпляр от доклада на ДАНС
В позиция, изпратена от „Позитано” 20 се съобщава, че председателят на НС на БСП Сергей Станишев в качеството си на министър-председател на Република България не е прикривал, нито изнасял информации и доклади, подавани от ДАНС.

Сергей Станишев заяви, че е заинтересован да се направи проверка по случая с изнесения доклад на ДАНС
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви в Бяла Слатина, че е заинтересован да се направи проверка по случая с изнесения от ДАНС доклад, предаде БНР. Според него, интересен е начинът, по който гражданинът Алексей Петров се е сдобил с документа, и като бивш служител на ДАНС той би трябвало да знае, че по всички доклади са правени проверки по разпореждане.
Сергей Станишев каза: Аз съм получавал сигурно стотици доклади от ДАНС. Този конкретен, за който става дума, по него е направена проверка, в това число има и заключение на прокуратурата, доколкото знам. Но наивно е да се мисли, че съм го прибрал и съм го дал на някой, за да го предпазя, защото най-малкото, елементарно е да си направиш ксерокопие. Има различни версии на всичко това, което се случва, като се започне от политическите интереси, защото, разбира се, управляващите са заинтересовани вместо да се говори за икономика, за социалните проблеми, за тези неща, които вълнуват гражданите, свързани с доходите, много по е интересно и пикантно да се говори за службите. Има и политически проекти, които се развиват в момента, в това число и в лявото политическо пространство. Не визирам хора от БСП. Но господин Петров има и политически интереси. Има и една последователна линия на обезличаване на ДАНС.

Бойко Борисов: Ако до два месеца службите не заработят нормално, някои от тях ще се върнат към министерствата
Ако до два месеца службите не заработят нормално, някои от тях ще се върнат към министерствата, каза при посещението си в Разлог премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на радио „Фокус” – Кюстендил. Бившето правителство е създавало структури, генериращи само напрежение. Според министър-председателя, ДАНС също е структура, генерирала до този момент единствено напрежение. Поради това Борисов посочи, че ако до два месеца, службите не заработят нормално, то някои от тях отново трябва да се върнат към министерствата. „Разпоредил съм много проверки, ако и по мое време ситуацията остане същата и нещата не се подобрят, наистина част от службите трябва да бъдат върнати към министерствата”, заяви Бойко Борисов.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Корнелия Нинова: Сергей Станишев не е изнасял класифицирана информация
Сергей Станишев като министър–председател не е покривал доклади и не е изнасял информация. Стана практика на представители на изпълнителната власт да изземват функции на правосъдната система. Дали по случая трябва да бъде заведено дело, могат да кажат само представители на съдебната власт, а не не изпълнителната. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР говорителят на БСП Корнелия Нинова. Вероятно тези дни Сергей Станишев ще направи изказване по този случай, допълни тя. Не знам какво е съдържанието на този доклад. Щом има прокурорска проверка, нека да изчакаме, но пак заявявам, че Станишев не е изнасял класифицирана информация, уточни Нинова. Смятам, че бях оклеветена, че съм източвала „Булгартабак”. Не мога да гледам безучастно, защото хората остават с впечатления за вина. Ще се боря докрай, за да докажа своето право, каза още Корнелия Нинова.

Бойко Борисов: Станишев да излезе и да каже на кого е дал доклада на ДАНС
„Станишев да излезе и да каже на кого е дал доклада на ДАНС, за да може главният прокурор да го пъхне в затвора.” Това каза при посещението си в Разлог министър-председателят Бойко Борисов по повод изчезналия екземпляр от доклада на ДАНС, предаде репортер на радио „Фокус” – Пирин. По думите на премиера за това престъпление наказанието е затвор. Той допълни още, че тук не става въпрос за какъвто и да е секретен документ, а за изнесен доклад. „Винаги бих помогнал на човек в беда, но в този случай пет месеца наред се мълчи. Бившият премиер е дал този доклад на лицето Х.” По думите на Борисов, законът ясно е казал как се работи с такъв вид документ, които е направен да се чете от повече очи, и тогава няма да има екземпляр едно и две. „Бих помогнал на Станишев, ако той излезе и каже „Да грешен съм, дадох доклада на лицето Х, но те ме преследват и изнудват”.
Докладът е пратен направо в ръцете на бившия премиер и не е обявен за откраднат или изгубен.

Иван Костов: Станишев остави държавата абсолютно разградена
Очевидно е, че Сергей Станишев е извършил грубо нарушение на Закона за класифицираната информация. Би трябвало да му се потърси наказателна отговорност за това. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР лидерът на ДСБ и председател на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Това, което се случва, показва, че държавата е оставена абсолютно разградена от г-н Станишев, допълни той.Във вида, в който е наследена от предишното правителство, ДАНС е тежко дискредитирана. Има сериозна загуба на авторитет на службата, подчерта Костов. Ударите срещу ДАНС идват от предишния й председател. Разбира се, че службата е превърната в политическа полиция и това е една от причините върху авторитет й да се нанесе такова голямо поражение, каза лидерът на ДСБ. Нашата комисия не е виждала изнесения секретен доклад на ДАНС, но за мен нещата са очевидни. По-скоро трябва да се съсредоточим върху изготвянето на законопроекта на ДАНС. Той би трябвало да бъде внесен в парламента през следващата седмица, подчерта той. Имам опасения, че проектобюджетът за следващата година не беше консултиран с никоя от партиите, подкрепящи ГЕРБ. От друга страна при обстановката, в която се внася бюджетът, вероятно ще има тежки политически битки около приемането му, каза още Иван Костов.

Роман Василев: По случая с изнесения секретен доклад на ДАНС има образувано досъдебно производство
По случая с изнесения секретен доклад на ДАНС в Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство за престъпление по член 357. Това е за разгласяване на информация, която има класифициран характер. Извършват се всички действия по издирване на нарушителя. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР зам.-градският прокурор на София Роман Василев. По повод на отвличанията, ние трябва да приеме комплекс от мерки, който включва законодателни и административни мерки, заяви той. Не може да се борим с престъпността, без да има някои ограничения на някои права и свободи на гражданите. Трябва политическата воля да намери отражение в законодателните мерки. От наша страна се прави каквото може, допълни Василев. Наказателният кодекс е тема, която не трябва да се прави на парче, трябва да се работи професионално за промени в цялостната наказателно-правна политика, уточни зам.-градският прокурор на София. Пословичен съм, че към мен политически натиск много трудно може да се осъществи. С моя екип работим последователно и виждате, че се постигат резултати. Обществото трябва да знае, че прокуратурата работи добре и си връща доверието на гражданите, каза още Роман Василев.

Хамид Карзай постави под въпрос надеждността на САЩ като партньор
Вашингтон. Президентът на Афганистан Хамид Карзай постави под въпрос надеждността на Съединените щати като партньор, докато се опитва да отхвърли критиките срещу правителството му заради данните за фалшификации по време на изборите, предаде АФП.
Основният опонент на Карзай, бившият външен министър Абдула Абдула предупреди в интервю за Си Ен Ен, че стратегията на САЩ няма да постигне успех без надежден партньор в Кабул, обвинявайки Карзай за влошаващите се в страната условия. Но подчертавайки политическото ‘главоболие”, което очаква Вашингтон ако Карзай спечели втория тур на президентските избори срещу Абдула следващия месец, президентът на Афганистан посочи с пръст САЩ в друго интервю за Си Ен Ен.
„Дали САЩ са надежден партньор на Афганистан? Дали Западът е благонадежден партньор на Афганистан? Получихме ли обещаната ни отговорност? Отнасят ли се към нас като към партньор?”, пита той.
Карзай отбелязва, че за него партньорството е „да се зачита живота на афганистанците, да се уважава собствеността им и традициите им, да се знае в каква посока се движат нещата”.
Коментарът му очевидно е загатване за отдавнашните критики на Карзай за цивилните жертви при въздушните удари на САЩ, и към все още липсващото решение на президента Барак Обама за стратегията на Вашингтон в Афганистан и искането на генералите му за още 40 000 американски войници.

Преглед на някои от основните теми в световния печат /Агенция “Фокус”/
Инспектори на ООН посетиха за първи път в неделя доскоро тайния обект за обогатяване на уран, които засили опасенията на Запада за развитието на иранската ядрена програма, пише в-к „Ню Йорк таймс”.
Полуофициалната агенция Мехр съобщи, че екипът от четири души е посетил строгоохранявания обект, който е вкопан в планините в близост до Техеран. Визитата е първата независима проверка на мястото, но резултатите от инспекцията няма да станат ясни преди експертите да напуснат Иран по-късно през седмицата.
Оценктата съвпада с очакването на решението на Иран дали да приеме споразумение да обработва ядреното си гориво в чужбина – целта на плана е Западът да успокои страховете си за иранския потенциал да произведе материал, годен за произвеждането на ядрено оръжие.

Нови сблъсъци между израелската полиция и арабски младежи избухнаха край комплекса на джамията „Ал Акса”, съобщава в-к „Аарец”.
При инцидента са ранени трима служители на реда и най-малко 25 палестински младежи.
Полицията нахлу в комплекса на два пъти в рамките на деня. При втората намеса полицаите са използвали зашеметяващи гранати.
Около 16 души са арестувани за безредиците. Сред задържаните е и съветника на президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас по въпросите на Ерусалим Хатам Абд ал Кадир. Ал Кадир е заподозрян за организирането на безредиците.

Китайският премиер Вън Цзябао и ръководителите на страните-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) вчера в Банкок проведоха среща за съдействие за регионалното сътрудничество в противодействие на световната финансова криза и постигане на съвместно развитие, пише "Женмин Жибао".
„Китай се превърна в необходима опора за политическа и икономическа стабилност в региона”, каза премиерът на Тайланд Абхист Ветчачива.
Той приветства също така мирния подем на Китай и провежданата от него политика на добросъседство, отбелязвайки, че Пекин е допринесъл за регионалното сътрудничество и за развитието на международната общност.

Вчера Япония подкрепи ролята на САЩ в източноазиатската общност, като премиерът на страната заяви, че съюзът между Токио и Вашингтон е в сърцето на японската дипломация, пише в-к „Банкок пост”.
Премиерът Юкио Хатояма заяви по време на срещата с лидерите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), че трябва да има някакъв ангажимент на САЩ в блока.
Все още не е ясно как точно ще действа този механизъм. „Твърде е рано да обсъждаме членството в тази отдавна планирана общност”, коментира Казуо Кодама, говорител на японската делегация, участвала в срещата на АСЕАН в Тайланд.

Бившият украински президент Леонид Кучма заяви, че Киев все още не е получил реални гаранции за сигурността си 15 години след доброволния отказ от ядрения си потенциал, съобщава „Корреспондент”.
Той определи като много голяма несправедливост факта, че международната общност все още не е оценила по достойнство не само отказа на Украйна от участие в проекта за строителството на реактор в Бушер, Иран, но и доброволния отказ на страната от статута й на ядрена държава.
„Украйна все още не е получавала реални гаранции за сигурността си, а меморандумът от Будапеща се оказа просто лист хартия”, каза Кучма. "През 1994 година в Будапеща на срещата на върха на ОССЕ подписах меморандум за гаранции за сигурността на Украйна от страна на ядрения клуб. Тогавашният френски президент Франсоа Митеран каза – „Не вярвай на този документ, ще те излъжат”, добави той.

Ако Грузия бе в НАТО, нямаше да има война с Русия, смята външният министър на Люксембург
Рига. „Не трябва да забравяме, че ако Грузия бе членка на НАТО, то в август миналата година нямаше да има война с Русия”, каза на конференция в Рига министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. Според него, ако август миналата година Грузия е била страна-членка на НАТО, то това е щяло да бъде нарушаване на клауза във Вашингтонския договор, която предвижда задължения по оказване на помощ на съюзник от НАТО подложен на нападение, съобщава латвийското електронно издание ”Делфи”.
Дипломатът казва още, че Алиансът трябва да подобрява отношенията си с Русия, защото само по този начин ще може да бъде контролирана и държана в полезрение.

Икономиката на Южна Корея отчита ръст от 2.9%
Сеул. Икономиката на Южна Корея отбелязва по-бърз ръст от очаквания, от 2.9% за третото тримесечие на годината, предаде АФП, цитирайки данни на централната банка на страната.
В сравнение със същия период на миналата година ръстът е 0.6%, първите положителни данни на годишна база от 12 месеца насам.
За второто тримесечие на 2009 г. бе регистриран ръст от 2.6%.

Терор в Ирак (гореща тема)
Над 800 души са пострадали при двойния атентат в Багдад днес, съобщиха от болниците в града. Досегашната информация съобщава и за най-малко 64 жертви. Очаква се броят на жертвите и пострадалите да нарасне още, тъй като поради големия им брой пострадалите се транспортират към четири болници и статистиките на този етап не са точни. Две коли бомби са избухнали почти едновременно в близост до министерството на правосъдието и сградата на губернатора на града.
През месец август тази година около 10 експлозии, предизвикани от коли бомби, взривни устройства и мини разтърсиха Багдад. Мощен взрив нанесе значителни щети в района на министерството на финансите, втора експлозия имаше близо до външното министерство, недалеч от строго охраняваната "Зелена зона", където се намират множество чуждестранни посолства. Други бомби избухнаха край министерствата на здравеопазването, търговията, образованието и градоустройството.

Броят на загиналите при атентатите в Багдад достигна 147 души
Багдад. Броят на загиналите при двата терористична акта в неделя в центъра на столицата на Ирак достигна 147 души, а ранените са 721.
Двата камиона, пълни с експлозиви, са взривени от атентатори-самоубийци, но все още никой не е поел отговорност за нападенията.

Генералният секретар на ООН осъди атентатите в Ирак
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун решително осъди атентатите в Ирак, при които по последни данни са загинали 136 души и повече от петстотин са ранени. Това се казва в официално изявление на говорителя на генералния секретар на ООН.
„Генералният секретар е шокиран и дълбоко опечален от информацията за двата взрива пред сградата на Министерството на правосъдието и на канцеларията на губернатора на Багдад, в резултат на което стотици са били убити или ранени. Той решително осъжда този безмилостен и ненужен акт на насилие, за пореден път насочен към мирното население и има за цел подкопаването на Ирак”, се казва в изявлението.

Генералният секретар на НАТО осъди двойния атентат в Багдад
Генералният секретар на НАТО нарече „осъдителен” двойния атентат в неделя в Багдад, при които загинаха 99 души и бяха ранени над 700.
„От името на НАТО остро осъждам днешните взривове в Багдад, довели до големи загуби на невинни”, каза Андерс Фог Расмисен. „Това е осъдителен акт на насилие, за който не може да има оправдание. Поднасям своите съболезнования на правителството на Ирак и на иракския народ, и пожелавам на ранените бързо възстановяване”, допълва той.

Великобритания осъди атентатите в Багдад
Двойният атентат в Багдад днес не може да бъде оправдан и трябва да бъде осъден, каза британският външен министър Дейвид Милибанд.
„Днешните бомбени нападения срещу правителствени сгради в Багдад са ужасно напомняне за заплахата от ревностния екстремизъм”, каза Милибанд. „Подобни терористични действия нямат оправдание и трябва да бъдат осъдени безрезервно. Поднасям своите съболезнования и съчувствие на всички пострадали в резултат на тези жестокости”, каза още той.

Барак Обама определи днешните атентати в Багдад като „възмутителни”
Американският президент Барак Обама заяви, че самоубийствените атентати в Багдад днес, при които загинаха 132 души, са „възмутителни” и опит да се забави напредъка на страната.
„Тези експлозии не служат на друга цел, освен на убийството на невинни мъже, жени и деца и само разкриват изпълненените с омраза и разруха планове на хората, които се опитват да попречат на иракския народ да получи бъдещето, което заслужава”, заяви Обама в изявление.
От Белия дом съобщиха, че около 19:00 часа българско време Обама е телефонирал на премиера Нури ал Малики и президента Джалал Талабани, като им е обещал, че САЩ ще „подкрепят иракчаните”.

ЕС разкритикува остро днешните атентати в Багдад
ЕС разкритикува остро днешните атентати в иракската столица Багдад. агенция „Председателството на ЕС критикува днешните нападения с коли-бомби в Багдад, включително този в близост до министерството на правосъдието, при който най-малко 60 души загубиха живота си, а 400 бяха ранени”, се посочва в изявление на ротационната страна-председател на ЕС Швеция.
„Председателството изказва своите съболезнования на семействата на жертвите на това терористично нападение”, се съобщава още в изявлението.

Атентат в Багдад
Две силни бомбени експлозии избухнаха днес в иракската столица Багдад. Броят на жертвите в резултат на взривовете достигна 90 души, над 800 души са ранени.
По данни на иракската държавна телевизия, експлозиите са избухнали в близост до сградите на канцеларията на губернатора на Багдад и на министерството на правосъдието.
По предварителни данни, взривните устройства са били заложени в паркирани край сградите автомобили. Смята се, че бомбите са били приведени в действие от атентатори-самоубийци, но до момента нито една групировка не е поела отговорност за взривовете.
Взривовете са причинили значителни щети сградата на министерството на правосъдието на Ирак. Това съобщиха от иракското вътрешно министерство

Агенция „Фокус” припомня:
През месец август тази година около 10 експлозии, предизвикани от коли бомби, взривни устройства и мини разтърсиха Багдад. Мощен взрив нанесе значителни щети в района на министерството на финансите, втора експлозия имаше близо до външното министерство, недалеч от строго охраняваната "Зелена зона", където се намират множество чуждестранни посолства. Други бомби избухнаха край министерствата на здравеопазването, търговията, образованието и градоустройството. Вълната от насилие предизвика опасения за способността на иракските сили да гарантират сигурността по-малко от два месеца, след като американските войски се изтеглиха от градовете. Иракското правителство обяви, че преразглежда мерките за сигурност след кървавите атентати - най-тежките от повече от година. Тогава броят на жертвите надхвърли 100, а пострадалите бяха повече от 1200 души.

Двойна експлозия избухна в близост до министерството на правосъдието в Багдад
Двойна експлозия избухна в близост до министерството на правосъдието в центъра на Багдад, предаде АФП.
Според агенцията експлозиите са били с изключителна мощ.
Засега няма повече подробности по случая.

“Таймс”: Дейвид Милибанд подкрепи Тони Блеър за лидер на ЕС
Лондон. Тони Блеър трябва да стане лидер на един по-силен ЕС, който да е способен да се конкурира с Китай и САЩ на световната сцена, каза министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд, пише вестник “Таймс”. Според него, бъдещият председател на ЕС трябва да е някой, който „спира трафика” във Вашингтон и Пекин и му е гарантиран достъпа до световните лидери.
Докато европейските лидери се готвят тази седмица да започнат разговори относно перспективите пред г-н Блеър, неговите поддръжници започнаха кампания за излагане на предимствата, с който той би допринесъл на високия пост. Задкулисните битки стават все по-чести, след като някои от по-малките страни-членки на ЕС се обединяват около усилията „Спрете Блеър”. За момента той е единственият политик, който ще бъде подкрепен открито за поста.
Външният министър Милибанд каза пред Би Би Си, че мандат за Блеър ще е „много добре за Великобритания, както и Европа”.

В Люксембург се открива двудневна среща на министрите на външните работи от ЕС
Люксембург. Със заседания на съветите за сътрудничество ЕС-Армения, ЕС-Азербайджан и ЕС-Грузия на ниво външни министри се открива в Люксембург двудневната среща на министрите на външните работи на 27-те страни-членки на Европейския съюз, предаде РИА Новости. Очаква се съвета ЕС-Грузия да обсъди и работата на мисията на ЕС в Грузия и ситуацията в Южна Осетия в светлината на изводите в доклада на международната комисия за разследване на обстоятелствата в конфликта в Грузия.
Освен обсъждането на отношенията със страните от Кавказ, външните министри от ЕС предстои да гласуват решението за отмяна на ембаргото за търговия с оръжия с Азербайджан.

Поддръжниците на опозиционната Демократическа партия в Италия гласуват за нов лидер
Рим. Избирателната активност се оказа по-висока от очакваното, след като 2.5 млн. поддръжници на Демократическата партия в Италия дадоха своя глас за избирането на нов лидер на лявоцентристката опозиция, предаде АФП, позовавайки се на организаторите.
Маурицио Миглиавака, представител на партия, определи активността като „голям успех” и „чудесен ден за италианската демокрация”. „Това е добър знак за жизнеността на опозицията” към премиера Силвио Берлускони, каза той.
Поради високата избирателна активност, на някои места гласуването е било удължени и след изтичането на предварително опредения срок.
За лидерския пост в партията се борят трима кандидати. Това са Пиерлуиджи Берсани, бивш министър в няколко правителства, Дарио Франчешини, временен секретар на партията, и Игнасио Марино, хирург присъединил се към партията през 2006 г.

В Международния трибунал в Хага започва делото срещу Радован Караджич
Хага. За днес е насрочено началото на делото срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич в Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия, съобщават медиите. Започването на процеса беше неколкократно отлагано. Апелативният състав отхвърли неотдавна жалбата на Караджич срещу решението за започване на процеса и неговото твърдение, че не е имал достатъчно време, за да се подготви за процеса.
Бившият президент на Република Сръбска е обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството над мюсюлманите и хърватите, както и за взимане на заложници по време на войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995г. Караджич ще отговаря по 11 обвинения, най-важните от които са 44-месечната обсада на Сараево, в която загинаха 10 хил. души, както и избиването на около 8 хил. мюсюлмани - мъже и момчета, край босненския град Сребреница през 1995 г.

Маршал Жуков е свален и обвинен в изграждане на култ към собствената му личност в 1957г.
Маршал Жуков е свален от всички заемани от него постове и е обвинен, че спомага за изграждането на култ към собствената си личност на тази дата преди 52 години в 1957 година.
Георгий Константинович Жуков (1896-1974 г.) е известен съветски офицер, маршал на Съветския съюз и министър на отбраната на СССР.
Жуков участва в Първата световна война, като от 1918 г. е в Червената армия. Награден със звание „герой на Съветския съюз“ и орден "Червено знаме" на Монголия за ролята си при операцията по обкръжаване и разгромяване на войските на японския генерал Камацубара при река Халхин-Гол през 1939 г. Жуков е най-изявеният съветски военноначалник през Втората световна война, като заема най-високи военни длъжности - едновременно първи заместник на народния комисар на отбраната на СССР и заместник на върховния главнокомандващ. Командва и фронтовете: Резервен, Ленинградски, Западен (едновременно и главнокомандващ на Западното направление), 1 украински, 1 белоруски. Ръководи защитата на Ленинград, Сталинград и Москва през 1941 г.; започва първото контранастъпление след битката за Москва. Командва решаващите пробиви при Сталинград (1942 г.), Курск (1943 г.). Той е първият съветски военачалник, удостоен през Втората световна война с военното звание „маршал на Съветския съюз“ (18 януари 1943 г.). През заключителния етап на войната ръководи освобождаването на Варшава (17 януари 1945 г.) и грандиозната Берлинска операция за превземане на столицата Берлин (1945 г.), с което завършва войната.
На 8 май 1945 г. в Карлсхорст (Берлин) маршал Жуков приема от хитлеровия фелдмаршал Вилхелм фон Кайтел безусловната капитулация на нацистска Германия. Приема триумфалния Парад на победата в Москва на 24 юни 1945 г.

Сергей Лавров заминава на работно посещение в Шри Ланка
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров днес заминава за кратко работно посещение в Шри Ланка, предаде РИА Новости. Говорителят на външното министерство Андрей Нестеренко съобщи, че ще бъдат подписани две споразумения - за разбирателство между външните министерства на Русия и Шри Ланка; и за сътрудничество в борбата с прането на пари и търговията с наркотици.

Със 130 бели балона ще почетат паметта на загиналите при трагедията в театъра на Дубровка през 2002 г.
Москва. Днес в руската столица ще бъде отслужена панихида за загиналите при нападението срещу театъра на Дубровка през 2002 година, когато загинаха 130 души, предаде РИА Новости.
„В десет часа сутринта в памет на 130-те загинали в небето ще бъдат пуснати 130 бели балона. Ще бъдат положени цветя пред възпоменателната плоча на сградата на театъра и ще се състои концерт-реквием”, се казва в съобщение на администрацията на Югоизточен окръг на руската столица.

Агенция “Фокус” припомня:
На 23 октомври 2002 г. 41 въоръжени чеченски терористи – мъже и жени нахлуват в Московския театър на ул. “Дубровка” по време на премиерата на “Норд-Ост”. Около 700 души, сред които много жени и деца, стават заложници на чеченските терористи. Терористите заплашват, че на всеки час ще убиват по 10 заложници, ако не бъдат изпълнени исканията им. Те настояват до седмица да започне изтеглянето на руските войски от Чечня. По-късно чеченците освобождават 37 заложници - главно мюсюлмани и около 20 деца. Сред заложниците има 75 чужденци, сред които двама българи. Това са 28-годишният Веселин Недков от Разград и Емилия Узунова, която е с двойно гражданство – българско и австрийско. Тя е сред загиналите заложници при атентата.
На 26 октомври в резултат на проведена операция на руските спецслужби заложниците в театралния център в Москва са освободени, а ръководителят на терористите Мовсар Бараев и 32-ма терористи са убити. Установява се, че във всеки от терористите имало от 700 гр. до 2 кг тротил. При терористичната акция загиват 128 души и стотици са ранени.

Няма коментари: