понеделник, 26 октомври 2009 г.

ДРЪН-ДРЪН ДЕСКРИМИНИРАНИ ЧЛЕНОВЕ НА БСП! Ама много нагли копелета са тия от партията Столетница!

ТЪПА ЛИ Е ТАЗИ КОРНЕЛИЯ ДА ГОВОРИ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ, КАКВО ДА КАЖЕ В КОНТЕКСТ НА ИЗНЕСЕНОТО в “Членове на БСП дискриминирани в Благоевград” БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД? ДЕТО 20 ГОДИНИ ГО СЪКРАЩАВАХА, ИЗХВЪРЛЯХА СЕ НА УЛИЦИТА САМОТНИ МАЙКИ, УНИЩОЖАВАХА СЕ КАРИЕРИ, СМАЧКВАХА СЕ СПЕЦИАЛИСТИ И СЕ ПРИНУЖДАВАХА ДА РАБОТЯТ ПО ПАЗАРИЩАТА, УМИШЛЕНО СЕ ОГРАБВАШЕ НАРОДЕЦЪТ НИ, ЗА ДА СКИМТИ СЕГА ЗА ЕДИН ХЛЯБ . Тая на кой свят се намира въобще? Такава е действителността госпожо, 20 години ни мачкахте и унижавахте, СЕГА Е ВАШ РЕД да изпитате екстрите от политическите ви шикалкавяния И ЧЕНГСАРСКИ ИСТОРИИ. И още по-лоши неща ще започнат да ви се случват, защото бяхте безпощадно лоши с мирното население – място няма да си намерите, както се казва. Защо нито веднъж до момента не уважихте жалбите на народа си, а той посочваше и посочва нередностите, дискриминацията и политическите извращения в ежедневието си? Няма виновни, защото виновните сте вие и такива като вас бесепарски кратуни, вие никога не се признавате за виновни, че грешите. Вие се считате за богове, ама по същност и в червата сте си дяволи – “църни дяволи” като ви го каза още навремето и Т.Живков. Цялото ни пръвосъдие е бъкано от подкупните ви партийни креатури и днес вкл., които продължават да отсъждат В ЗАГУБА НА НАРОДА по всяка една преписка. Няма съдия към днешна дата, който да е провел морално и професионално процес, и знаете ли защо - защото всичките магистрати са подкупни бесепарси динозаври, усмърдяващи пространството над цялата страна с лъжите и клеветите си. СЕГА ЩЕ ЧАКАТЕ, КОГАТО ВИ ДОЙДЕ РЕДА - да се разгледа жалбата ви. Дискриминация в случая ви казвам, че няма, както сте съобщили и описали в дописчицата си. Опитвате се да вменявате при това неправомерно, на измислена от самите вас вина пред цял един народ. Смешна и жалка сте! Ако нещо подобно се е случило, то то е в контекст на съществуващите безбожно раздути административни щатове из цялата държавна администрация, в която яко сте се окопали, и където не вършите никаква съществена професионална работа – просто доста тъпички и мързеливи сте, дори за 20 години не успяхте да понаучите нещо полезно, пардон в амплоато ви е да скалъпвате клюки и интриги, с които пълните главите на населението основно. Това сте вие.

По Нюз.бг

Членове на БСП дискриминирани в Благоевград
В администрацията в Благоевград се извършва политическа чистка, заяви говорителят на БСП и депутат от района Корнелия Нинова, цитирана от БНР.
Професионалисти се уволняват за това, че са членове и симпатизанти на БСП, което е дискриминация, уточни Нинова -съкращават се експерти в областна управа без мотив.
Аргументът, че има решение за намаляване на администрацията е лъжа. Не е направена промяна в постановлението на МС, с която се определят числеността на областната управа в Благоевград, категорична бе Нинова.
Освобождават се хора от сутринта за обяд - сутрин се викат, предупреждават се и на обяд вече са освободени без предизвестие. Освобождават се хора без приемопредавателни протоколи, а те носят отговорност за това което са правили до сега. Освобождават се хора без заповед за уволнение.
Говорителят на БСП съобщи още, че ще внесе в парламента актуални въпроси в деня на парламентарния контрол за мотивите за освобождаването.

Станишев готов да се откаже от имунитета си
Борисов от Велико Търново: "Не искам на никого сваляне на имунитета, има си прокурор, който да си свърши работата". / “Може и да закрия ДАНС.”
Председателят на НС на БСП Сергей Станишев няма намерение да се ползва от имунитета си на народен представител по повод изнесения доклад на ДАНС, съобщиха от пресцентъра на БСП.
При поискване от прокуратурата, Станишев ще се откаже от имунитета си, воден от желанието за истинска проверка по случая.
Бившият премиер ще окаже пълно съдействие за бързо изясняване на истината около „прочутия" доклад, защото смята, че много от важните проблеми на обществото като социалната сигурност и защита на хората в кризата остават на заден план.
Припомняме, по-рано днес от РЗС призоваха бившия премиер и настоящ депутат от Коалиция за България Сергей Станишев доброволно да се откаже от депутатския си имунитет.
Не е изключено целта на скандалите около ДАНС и изнасянето на секретни доклади, е тя да бъде закрита, предположи лидерът на ДСБ Иван Костов, който също призова лидерът на БСП да се откаже от имунитета си.
Повод на последния скандал около ДАНС е обявеното от премиера Борисов изчезване на доклада от секретната секция на бившия Министерски съвет, т.е. от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев.
По думите на премиера това се е знаело в ДАНС и е било документирано в Министерски съвет.
От пресцентъра на БСП отрекоха твърденията на Борисов, както по-рано самият Станишев отрече да е чел и да му е бил даван подобен доклад.
Днес стана ясно и че прокуратурата е проверявала данни от този доклад преди една година, но проверката не е била успешна.
Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов бе категоричен, че е имало намеса на ДАНС върху политиката на България. Цветанов посочи още, че Агенцията е обслужвала политическите кръгове около Сергей Станишев.
Самият Станишев трябва да отговори какво постигна и с това кадрово обезпечение, което направи в ДАНС, отбеляза той.
"Не искам на никого сваляне на имунитета, има си прокурор, който да си свърши работата". Това заяви по-късно във Велико Търново министър-председателят Бойко Борисов по повод искането на РЗС за сваляне на имунитета на бившия премиер Сергей Станишев.

Викат Станишев и Сертов утре в прокуратурата?
Бившият премиер Сергей Станишев, бившият директор на ДАНС Петко Сертов и бившият сътрудник на службата Алексей Петров ще бъдат разпитани до края на седмицата по скандала със секретния доклад на ДАНС.
Това каза градският прокурор Николай Кокинов, цитиран от БиТиВи. Заради изнасянето на секретния документ вече има образувано досъдебно производство.
По информация БНТ бившият премиер Сергей Станишев и екс-директорът на ДАНС Петко Сертов ще дават показания утре.
На Алексей Петров е изпратена покана за края на седмицата.
Бившият съветник в ДАНС, който по неведоми пътища се сдоби с доклада и го върна на премиера Борисов, засега е извън подозрения и вероятно ще излезе чист от скандала.
Тази събота премиерът Бойко Борисов обвини предшественика си Сергей Станишев, че е изнесъл или изгубил секретния документ
За казуса с изтичането на секретния доклад на ДАНС, Кокинов добави: „Ще потърсим кое е отговорното лице, което последно е държало този доклад. Зависи чисто фактологически - може да е някой от секретната служба, може да е самият премиер, може да е друго лице".
Към настоящия момент един факт е сигурен, че циркулира в публичното пространство един секретен документ, който не би следвало да циркулира по този начин.

Гамизов: Шеф от ДАНС поръчал на Таки да ме убие, Здравни чиновници си докарват хилядарки от комисии 24 часа"

Гамизов: Шеф от ДАНС поръчал на Таки да ме убие
30-те страници справка на Иван Драшков - заместник-председателят а на ДАНС, който я разпраща на най-важните адреси в държавата в деня на своето уволнение, може първо да затвори българското ФБР, а после да затвори и някой висш държавник. В събота Бойко Борисов даде месец, два улиматум ДАНС да заработи. В неделя обявилият се за енергиен консултант Стефан Гамизов се похвали публично, че неговите дела заемат около 10 страници от справката. Гамизов, който бил информиран за "своята част" в справката, обясни още, че имало записан разговор между шеф в ДАНС и митичния Христофорос Аманатидис-Таки, където държавният служител свойски нареждал убийството на Гамизов. Дори лично Петко Сертов потвърдил съществуването на мократа поръчка пред главния прокурор Борис Велчев.

„Труд"
Здравни чиновници си докарват хилядарки от комисии
Служители от здравното министерство са взели между 25 000 и 50 000 лв. за участие в процедури по акредитация на лечебните заведения. Парите са получавани за период от 3 години под формата на хонорари от бюджетите на болници, центрове и др. "Ще променим начина на акредитация и тя няма да изисква договор със здравната каса", каза заместник здравният министър д-р Валерий Митрев.
Проверка на "Труд" показа, че членовете на Акредитационния съвет с председател доц. Красимир Гигов (бившият главен секретар на МЗ) и Звеното за административно-техническо обслужване (с шеф Таня Накева) са вземали въпросните възнаграждения. Информацията бе потвърдена и от ръководството на министерството. Механизмът за тези доходи обаче е съвсем законен.

„Труд"
13 наши компании с шанс за "Тракия"
Тринайсет български фирми имат технически и кадрови потенциал да участват в строителството на магистрала "Тракия", съобщиха от Българска браншова камара (ББК) "Пътища". Тези компании биха могли да се обединят в няколко консорциума, за да успеят да покрият показателите в предстоящите търгове, твърди Румен Йовчев, председател на камарата. Точните условия и изисквания за участие в търговете все още не са обявени от пътната агенция. В момента тръжните документи все още са в процес на изработване, но вече се понесоха слухове, че с тях ще се направи опит участието на български фирми да бъде затруднено. От "Тракия" остават за довършване 116 км. Предвижда се те да се изграждат на три участъка (лотове). Финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма "Транспорт" на ЕС, в която са заделени 990 млн. евро за аутобани.

„Стандарт"
Бойко: Сергей кажи си!
"Бих помогнал веднага на Станишев ако той излезе и каже: Да, грешен съм. Дадох доклада на лицето Х, те бяха некоректни, сега ме изнудват, рекетират. Тогава ще му се притека на помощ". Това казав Разлог премиерът Бойко Борисов по повод скандала с изнесения доклад на ДАНС. Премиерът бе категоричен, че трябва да има арест. Това е престъпление с до 10 години затвор. Ако не на Станишев, арестът трябва да е на лицето, което той посочи, че е получило доклада. Борисов се обяви и против неопределените изказвания свързани с ДАНС като визира президента Георги Първанов. "Президентът каза да не се атакува ДАНС. От кого се атакува?! Кажете името г-н президент, кажете името! Кои са лицата, които атакуват ДАНС. Аз считам към днешна дата, че тази служба ако не я възстановим да работи както трябва, генерира само скандали. И виновникът за това е само Станишев. Защо не каже президентът - Станишев е направил от службите нищо", заяви премиерът.

„Стандарт"
Винетките поскъпват
По-скъпи винетки за леките коли ще плащаме догодина. Цената ще се вдигне обаче само за годишните стикери, съобщи строителният министър Росен Плевнелиев в интервю за "Стандарт". Утре ще е готов анализът, поръчан от финансовия министър Симеон Дянков, от който ще стане ясно дали и с колко повече ще броим за документа. Сега годишната винетка струва 67 лева и не е поскъпвала от 2007 г. Вдигането на цената се налага заради дупката в бюджета, завещана от кабинета "Станишев". Пътната агенция е останала на червено още през пролетта. Затова се налага всички пари от винетки и пътни такси да се събират в специален фонд и да се харчат само за кърпене на шосетата, обясни Плевнелиев. Баркод ще брани лепенките от фалшификати, които ощетяват хазната.

„Монитор"
Далавери за 20 милиона лева в Раковата
Далавери за над 20 милиона лева лъснаха след проверка на прокуратурата в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, разкриха вчера пред "Монитор" източници от разследването.Ръководството, начело с бившата шефка на болницата Петранка Троянова, сключило няколко неизгодни договора за охрана, почистване и строителни дейности за лечебното заведение с близки до директорката фирми на безбожно високи цени, разказаха източниците пред вестника.Разследващите напипали и друга врътка, с която Троянова и приближените й източвали държавни пари. За последните четири години ръководството на лечебното заведение отчело 120% заетост на легловата база.

„Монитор"
Директори си искат чипса в лавките
Директори си искат чипса и вафлите обратно в школските лавки. Вече има изпратени предложения в Регионалния инспекторат по образованието (РИО)-София за промяна на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците. Това обясни Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в столицата, който е изпратил становище до РИО на 13 октомври.
"Ултимативно е поставено всичко за асортимента, който се предлага в училищните лавки. Тук тези храни и напитки не могат да се продават, а в съседните магазинчета и барчета могат. Такава наредба
прави училището непривлекателно
за децата по още една причина, тъй като това е рестрикция", обясни Стаматов.

„Монитор"
Прокуратурата подхвана докладa на ДАНС
Софийската градска прокуратура е образувала дело за изнесения от Министерския съвет доклад на ДАНС, който касае корупцията по високите етажи на властта. Проверката ще установява кой е отговорен за изтичането на класифицирана информация. Новината огласи вчера зам. градският прокурор на столицата Роман Василев.Ден по-рано премиерът Бойко Борисов набеди своя предшественик Сергей Станишев, че стои зад изчезването на единия от общо петте екземпляра на доклада. Документът е с обем 30 страници и е бил изготвен на 8 октомври 2008 г. Два дена по-късно са изпратени по един екземпляр на президента, премиера, шефа на НС и главния прокурор, а петият се намирал в ДАНС. На 13 октомври пък Станишев получил от секретното деловодство в МС справката за лица и кръгове, които оказват деструктивно влияние върху министерствата и други държавни структури. Бившият премиерединствен от адресантите не върнал докладана ДАНС, нито в секретната дирекция на "Дондуков" 1.

„Дума"
Съдът в Белград чака Борисов
Българският министър-председател Бойко Борисов трябва да се яви днес като свидетел в съдебния процес срещу наркобоса Сретен Йосич. Делото е на Белградския окръжен съд, а поредното заседание ще се води в зала в Централния затвор на сръбската столица. Там Йосич трябва да бъде доведен при засилени мерки за сигурност. Белградските магистрати решиха през пролетта, че Бойко Борисов трябва да свидетелства по време на съдебното дирене. Ивана Рамич, говорителка на Окръжния съд в Белград, официално потвърди определението на съда. Тя съобщи, че поканата към Борисов ще бъде връчена по дипломатически път.
От сегашния премиер на България се иска да обясни пред сръбския съд покровителствал ли е като главен секретар на МВР (2001-2005) сръбския наркобос Сретен Йосич.
Изказването на Йосич: "В България се чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор и на Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София", предизвика шумен скандал в българския политически живот. 40-ото НС създаде специална комисия за изясняване на фактите около престоя на Сретен Йосич в България. Председателят на комисията "Йосич" Христо Бисеров обяви месец по-късно, че Борисов е призован да се яви като свидетел по делото в Белград.

„Дневник"
"Последната минута" ще реши и зимния сезон 2010
Офертите в "последната минута" (т.нар. last minute) ще са ключът към успеха на предстоящия зимен туристически сезон. Предложенията, които се правят малко преди началото на ваканцията, са със сериозни намаления и затова все повече туристи изчакват тези цени, вместо да планират предварително. Под знака на "последната минута" премина и летния сезон. Засега туроператорите предлагат оферти като в последния сезон, а целта им да повторят тазгодишните си резултати като брой привлечени туристи.

Най-критично през ноември, според Борисов
Премиерът Бойко Борисов заяви пред студенти във Велико Търново, че в условията на икономическата криза следващият месец ще бъде най-критичният до края на годината, а известно подобрение може да се очаква през декември.
Въпреки тежката ситуация сме предвидили в бюджета на образованието със 140 млн. лв. повече средства за следващата година, каза още Борисов, цитиран от БНР.
Гарантирани са и 7.4 млрд. лв. за пенсии на възрастните хора и всеки опит да ме накарат да отклоня част от тези средства за други сектори няма да успее, заяви премиерът.
От изключително значение за страната е да бъде постигнат балансиран бюджет, защото тогава ще разполагаме с повече европейски инструменти, посочи Борисов.
Според него, спазването на финансовата дисциплина ще помогне за по-лесното влизане на България в еврозоната.
В отговор на въпрос премиерът посочи, че автомагистрала "Тракия" ще бъде свързана с Бургас и Варна под общото наименование "Тракия-Черно море".
За разлика от автомагистрала "Хемус", този проект ще бъде финансиран през следващите четири години със средства от ЕС, като част от европейския транспортен коридор Европа-Азия, каза премиерът.
По думите му най-вероятно поради липса на държавно финансиране отсечката от автомагистрала "Хемус" от София до Велико Търново ще бъде отдадена на концесия, като трасето ще бъде продължено по направление Русе-Шумен и Варна и ще се експлоатира по същия начин.
На академично тържество по повод предстоящия Ден на народните будители министър-председателят Бойко Борисов връчи почетни грамоти на 33-ма преподаватели от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", които са защитили през изминалата година научни степени и звания.

Икономисти: Заложете по-малко приходи в бюджета
Според икономиста Георги Стоев от "Индъстри уоч" дори и в бюджета за догодина да се заложат по-големи дефицити за финансиране на определени системи, както искат от синдикатите, някой ще трябва да плати въпросните разходи.
Става въпрос за социалните системи и политиката на подкрепа на пазара на труда срещу безработицата. Стоев обясни, че ако се отделят такива пари, то това ще бъде в ущърб на заетите и на бизнеса.
Стоев подчерта, че не е много реалистично в Бюджет 2010-а да се залагат данъчни приходи, близки до тези от 2008-а, защото тогава икономиката ни се развиваше много добре.
Ако се окаже, че планираните постъпления не влизат реално в хазната, то тогава може да се наложи правителството да прехвърли към частния сектор някои от своите дейности, защото не може да осигури финансирането им.

С 2% падат осигурителните вноски от 2010 г
От началото на следващата година с 2 процентни пункта ще бъдат намалени осигурителните вноски за фонд „Пенсии", предвижда проектобюджетът за следващата година.
Под председателството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъдиха проекта на Бюджет 2010, преди внасянето му за разглеждане от правителството.
Намалението на осигурителната вноска ще бъде с 1,1 процентен пункт за работодателя и 0,9% за работника.
Държавното участие във финансирането на фонд „Пенсии" се запазва. С бюджета ще се осигури субсидия от 12 на сто от осигурителния доход за всяко осигурено във фонда лице. Няма да се променят вноските за останалите фондове на държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и здравноосигурителните вноски. Съотношенията между работодател и работник остават 60:40.
Като мярка за ограничаване на сивата икономика и повишаване на приходите от осигурителни вноски минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се ще се увеличи от 260 лв. на 420 лв. Максималният осигурителен доход остава непроменен - 2 000 лв.
За по-висока осигурителна защита на работниците и служителите, загубили работното си място поради несъстоятелност на работодателя, през 2010 г. максималният месечен размер на обезщетението от фонд „Гарантиране вземания на работниците и служителите" ще се увеличи от две и половина минимални работни заплати или 600 лв., до три минимални работни заплати или 720 лв.
Минималното и максималното обезщетение за безработица остава непроменено - съответно 120 лв. и 240 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст също остава 240 лв.
Основна цел в пенсионната политика на правителството е запазване на осигурителната защита за възрастните хора в най-уязвима позиция - най-възрастните и самотно живеещи хора.
Поради това през 2010 г. ще бъде въведена т. нар. „добавка за старост" към пенсиите на хората над 75-годишна възраст. Тя ще бъде до 50 лв. и ще бъде диференцирана според размера на пенсията. При пенсии до 150.00 лв. добавката ще е 50 лв., при пенсии между 150.01-200.00 лв. - 40 лв., между 200.01-250.00 лв. - 30 лв., 250.01-300.00 лв. - 20 лева

Над 5,5 млн. лв глоба за Райфайзенбанк България
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от 5 584 570 лв. на „Райфайзенбанк България" ЕАД.
Това е най-високата глоба, налагана някога от комисията.
Повод за образуване на производството е подаден до Комисията сигнал от гражданин, в който е посочено, че той и съпругата му, като клиенти на банката по договор за ипотечен кредит от октомври 2004 г., са получили безплатна застраховка „Живот" за целия период на договора.
Този бонус е бил предлаган от самата банка в периода 2004 - 2007 г.
През 2009г., след като съпругата на подателя на сигнала е починала и той е предприел необходимите действия за оповестяване на настъпилото застрахователно събитие, е станало ясно, че застраховката едностранно е прекратена от Райфайзенбанк, считано от 1 юни 2006 г.
Реакция
Райфайзен ще проучи мотивите на решението, след като го получи официално. От публикуваната до момента информация може да се заключи, че комисията е приела за установени обстоятелства, които не отразяват вярно фактическата обстановка по конкретния казус. Ако проучването покаже, че тези заключения на Райфайзенбанк са верни, банката ще обжалва решението по предвидения в закона ред
От събраните по преписката доказателства е видно, че банката е продължила да предлага тази застраховка към сключен договор за ипотечен кредит и след 1 юни 2006 г. В някои от рекламните съобщения дори изрично се е изтъквало, че безплатната застраховка „Живот" е за целия период на кредита.
Комисията счита, че предлагането на този бонус почти до края на 2007 г. и липсата на обяснения относно причините, наложили прекратяването на договора по инициатива на банката, показват намерението на финансовата институция да използва безплатното предлагане на застраховката единствено като способ за привличане на клиенти, без да е налице действително намерение услугата да бъде реално поддържана.
Освен вредата за потребителите, това поведение уврежда интересите и на конкурентите на пазара на финансови услуги, като поставя дружеството в привилегировано положение спрямо онези, които не предлагат безплатна застраховка или предлагат тази услуга, но и действително заделят необходимите средства за нейното изпълнение, изтъкват от КЗК.
При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание съдействието от страна на ответника и постигнатото споразумение между банката и пострадалото лице, но също така и продължителния период на нарушението.

Съдът възстанови сечта от спорните гори на Симеон
Софийският административен съд отмени забраната за сеч и извозване на дървесина от спорните горски имоти на Симеон Мария-Луиза Хробок.
Припомняме, шефът на горското стопанство в Боровец разпореди за предварително изпълнение спиране на сечта и извозът на дървесина в 17 насаждения, за които има издадени позволителни за сеч и извоз.
Тази заповед бе атакувана от Симеон с жалба до съда.
Административният съд приема, че искането за отмяна на допуснатото предварителното изпълнение е основателно.
Нормата предвижда възможност за постановяване на предварително изпълнение на акта, ако това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда.
В конкретния случай, предварителното изпълнение на заповедта е допуснато „с оглед защитата на особено важни държавни интереси и поради обективно съществуваща възможност да последват значителни и трудно поправими вреди".
Според съда в заповедта не са изложени никакви фактически обстоятелства, които да налагат извода, че съществува особено важен държавен или обществен интерес, чиято защита зависи от незабавното й изпълнение, нито са представени съответни доказателства за това.
Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния административен съд

Втора оставка на магистрат падна в Бургас
Втори магистрат от Бургас е подал оставка днес, съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Молба за освобождаване от длъжност като административен ръководител - председател на Апелативен съд - Бургас и като съдия, е подала Дора Чинева.
Отбелязано е и желанието за пенсиониране поради навършване на възраст и необходим трудов стаж.
„Понастоящем недоброто ми здравословно състояние, допълнително повлияно от породената напоследък сянка на съмнение относно повторния ми избор за административен ръководител не ми позволява да продължа работа", пише в заявлението си до ВСС Дора Чинева.
Това е втората оставка, след като окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов заяви желание да бъде освободен като административен ръководител.
Оставките идват в резултат на апела на Висшия съдебен съвет от последното заседание, проведено на 22 октомври за оставката на магистрати, които са имали контакт с лицето Красимир Георгиев.
Припомняме, след разразяването на скандала с бизнесмена от Плевен Иван Димов и Стойко Стоев от ВСС, подадоха оставки на 15 октомври. Дни по-късно обаче Димов заяви, че оттегля оставката си.

Тефтерчето на Красьо
Името на 27-годишния плевенски бизнесмен Красимир Георгиев стана актуално след информация, че е обещавал на кандидати за постове в съдебната система да им осигури подкрепата на членове на ВСС срещу 200 000 лева.Трийсетина имена на магистрати са открити в телефона на т.нар Краси от Плевен, който е разговарял с петнайсетина кандидати, и им е обещал специфична подкрепа, за да спечелят местата.

Либия замрази връзките с ЮНЕСКО
Либия обяви, че замразява сътрудничеството си с Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) заради избирането на българката Ирина Бокова за неин генерален директор.
Това съобщава швейцарският информационен сайт Вен минют (20minutes.ch), като се позовава на националната Швейцарска телеграфна агенция.
Либийският лидер Кадафи е обявил замразяване на сътрудничеството си с ЮНЕСКО след избирането на българката Ирина Бокова за главен изпълнителен директор.
Либийската делегация в ЮНЕСКО обяви, че "осъжда и не одобрява" избора на Ирина Бокова.
В позицията на Либия се казва, че страната "няма да бъде щастлива да бъде член на организация, оглавявана от представител на България."
Либийската страна обяснява това свое решение с "нарушението на международните конвенции за размяна на затворници", извършено от България, "при освобождаването на българските медицински сестри, осъдени на доживотен затвор във връзка със случая с заразяването с вируса на СПИН на 450 либийски деца".
Джамахирията открито заплаши ООН, че последиците за отношенията между тях ще бъдат лоши.
Припомняме, Бокова се пребори за поста генерален директор на ЮНЕСКО с египетски министър - антисемит, но веднага след избирането си изрази уважението си към исляма и мюсюлманската култура и обеща да работи с представителите и на тази религия.

Amnesty иска от Нигерия ареста на суданския президент
Международната правозащитна организация „Amnesty International" поиска от Нигерия да арестува президента на Судан Омар ал Башир, ако той присъства на срещата на Африканския съюз там.
Държавният глава е с издадена заповед за арест от Международния наказателен съд, припомня СиЕнЕн.
Според организацията, Нигерия, която е подписала документа, уреждащ създаването на съда, е задължена да окаже сътрудничество и да задържи Башир.
Всяко неспазване на задълженията към международното право от страна на Нигерия ще се равнява на възпрепятстване на правосъдието, посочват от „Amnesty International".
Башир е издирван във връзка с гибелта на 200 000 души по време на овладяването на безредиците в суданската провинция Дарфур през 2003 г.
Президентът на Судан стана първият действащ държавен глава, който е обявен за издирване от Международния наказателен съд. Властите на Судан твърдят, че истинският брой на жертвите при безредиците в Дарфур е не повече от 10 хиляди човека.

Сред обвиненията, повдигнати на Башир, са убийства, насилствено изселване, мъчения, изнасилвания. Президентът на Судан е обвинен и във военни престъпления, измежду които издаване на заповед за директни атаки над цивилни, допълва СиЕнЕн.

В Москва задържаха четирима от митинг за подкрепа на Ходорковски
Поне четирима души бяха арестувани на Червения площад в Москва, където се състоя митинг в подкрепа на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, предаде ДПА.
Митингът бе организиран по повод шестата годишнина от задържането на Ходорковски.
Десетина поддръжници на Ходорковски спонтанно се събраха на площада и за кратко издигнаха транспаранти, един от които бе с надпис "Шест загубени години за Русия".
Ходорковски бе арестуван на 25 октомври 2003 г. на сибирското летище в Новоросийск. От 2005 г. той излежава присъда от осем години затвор за финансови измами и укриване на доходи.
В момента срещу Ходорковски тече втори процес по обвинения в пране на пари и кражба на милиони тонове петрол. Новото дело има за цел противникът на Путин да остане каторжник.

Обама гневен на кървавата баня в Багдад
Американският държавен глава Барак Обама остро осъди кървавите атентати в Багдад, при които терористи взривиха два камиона, пълни с експлозиви. Той определи атаките като „пагубни и свирепи", съобщи БиБиСи.

Тези нападения нямат никаква друга цел, освен убийството на невинни мъже, жени и деца.
Те разкриват пагубните намерения на онези, които искат да лишат народа на Ирак от бъдещото, което заслужава, заяви в специално изявление американският президент.
АП допълва, че малко след атентатите Обама е провел телефонен разговор с премиера и президента на Ирак, като ги е уверил, „че САЩ са заедно с иракчаните и иракското правителство".
Като близък приятел и партньор на Ирак и с оглед на подготовката за избори следващата година, ние продължаваме да носим отговорност за бъдещото на хората в тази страна, се посочва още в позицията на Обама.
Заедно, ние ще продължим да работим за установяването на трайна сигурност и справедливост, е отбелязал още той.
Изявление след атентатите направи и американският държавен глава Хилъри Клинтън, която посочи, че Ирак ще работи заедно с Ирак, за да се сложи край на всички форми на насилие и опити за дестабилизация на страната.
БиБиСи цитира думите на британския външен министър Дейвид Милибанд, според който атентатите представляват „ужасяващо напомняне за заплахата, която представлява екстремизмът".
При атаките в иракската столица загинаха над 160 души. Повече от 500 други са ранени. За момента никой не е поел отговорност за взривовете.
Кореспондентът на БиБиСи в Ирак Габриел Гейтхаус коментира, че атаките в Багдад най-вероятно ще създадат доста трудности за плановете на американския държавен глава, които предвиждатизтегляне на военните на САЩ от Ирак.
Ако ситуацията със сигурността в страната продължава да се влошава, най-вероятно Вашингтон ще трябва да преразгледа крайния срок за оттеглянето на войските, посочва той.

Аятолахът на Иран против преговорите със САЩ
Върховният духовен водач на Иран Аятолах Али Хаменей е против директните преговори със САЩ, заяви заместник-председателят на иранския парламент Мохамед Реза Бахонар.
"Върховният национален съвет за сигурност и върховният лидер подчертават, че нашата стратегическа политика е основана на отсъствие на преговорите със САЩ.
Поради което Иран няма да води никакви преговори с тази държава ", подчерта Бахонар.
Представители на Вашингтон и Техеран участваха в преговорите по иранската ядрена програма в Женева на 1 октомври, а след това и във Виена.

Бивш руски зам.-финансов министър застава пред съда
Следствието срещу бившия заместник финансов министър на Русия Сергей Сторчак е завършено и е изпратено в Генералната прокуратура.
"В прокуратурата са постъпили всички материали по наказателно делосрещу Сторчак и други лица. Според законодателството в установения срок ще бъде взето процесуално решение", обяви говорителят на прокуратурата Марина Гриднева.
Така продължаващото вече 1 година и 11 месеца следствие вече е завършено и в момента прокуратурата разполага с 10 дни, за да напише обвинителен акт, който да предаде в съда.
От своя страна съдът може да върне делото за доразследване или да го прекрати.
Адвокатът на Сторчак Андрей Ромашов заяви обаче, че последният вариант е малко вероятен и те се подготвят за обвинение и защита.
„Хипотетично те могат да прекратят всяко едно дело, но не и това дело", коментира адвокатът.
Обвиненията срещу бившия заместник финансов министър са за злоупотреба, незаконни действия, които са в ущърб на държавата и държавните интереси, опит да съдейства на компанията „Содексим" за получаване на 43.4 милиона долара от федералния бюджет като компенсации за нанесените щети по време на операцията по погасяване на алжирския дълг.
Сергей Сторчак отговаряше в Министерство на финансите за въпросите, свързани с външния дълг и категорично отхвърля обвиненията. По думите му, с поправката в законопроекта за бюджета, която ще позволи да се изплати компенсация на „Содексим" той се е занимавал открито, а присвояване на средства от федералния бюджет е невъзможно, тъй като всички разходи се утвърждават от Думата.
Сергей Сторчак бе арестуван на 15 ноември 2007, а по-късно бе пуснат от съда с по-лека мярка и официално се намира в отпуска.
От Министерството на финансите също заявиха преди две години, когато Сторчак бе арестуван, че не виждат никакво криминално деяние в неговите действия, тъй като държавата наистина има дълг пред „Содексим".
Прекият началник на Сторчак, вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин също се изказа в негова защита и посочи, че не се съмнява в честността и професионализма му. Кудрин обяви, че счита връщането на Сторчак на работа за „въпрос на принцип".
Според изказване обаче на прокурор Александър Бастрикин обвинението е доказано и по делото са работили най-добрите финансови специалисти.

Няма коментари: