вторник, 6 октомври 2009 г.

КРЪГЛАТА МАСА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ ДА АФИШИРА ПОНОСИМИ СОЦИАЛНО ЗДРАВНИ ПАКЕТИ! - 6 ОКТОМВРИ

ПО НЮЗ.БГ

Цветанов изпревари Първанов в София
Вътрешният министър Цветан Цветанов изпреварва по рейтинг президента Първанов. Това сочи проучване на агенция Scan сред столичани, проведено в края на месец септември.
Цветанов и Първанов са съответно втори и трети с 40,2 и 32,1 процента, първи е премиерът Борисов със 75,4 на сто доверие сред софиянци.
Четвърти е лидерът на РЗС Яне Янев, който изпреварва Иван Костов.
Интересен факт е, че парламентарният шеф Цецка Цачева бие в София с един пункт синия лидер Мартин Димитров.
Доверието към президента Първанов е намаляло след загубата на изборите от БСП и отразява известното неодобрение на последнните му стъпки (поведението му по време на трагедията в Охрид, прехвърчането на искри в отношенията му с Б.Борисов).Най-критично настроени към действията на държавния глава са привържениците на Синята коалиция, РЗС и Атака.
Изследването констатира още един интересен социален факт. Наблюдава се колкото и на пръв поглед да изглежда несъвместимо „преливане на доверие" към двете ключови фигури на политическия живот от симпатизантите на партийните опоненти.
Така например 33% от симпатизантите на БСП в София одобряват действията на премиера Борисов.Обратното също е в сила. 29,6% от избирателите на ГЕРБ в София имат доверие на Първанов.
В навечерието на кметските избори кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова има убедителна преднина с 55,5 процента пред човека на БСП Георги Кадиев, който е със 17,3 на сто.
27,2 % от софиянци обаче все още не знаят за кого да гласуват, затова според социолозите остава известна въпросителна за вота на 15 ноември.
Отбелязва се също така и фактът, че Кадиев има повече от два пъти по-голяма подкрепа, отколкото самата БСП, която с 6,9 на сто.
Първи по популярност в София е ГЕРБ с 49,2 на сто, втори е Синята коалиция с 9,3 процента одобрение.
Данните от изследването показват,че подкрепата за Фандъкова много тясно кореспондира с подкрепата на столичани към политическа партия ГЕРБ, коментират социолозите от Scan.
След катастрофалната загуба на БСП на изборите за Народно събрание, партията започна да бъде разкъсвана от вътрешни противоречия между ръководството й.
С поемането на управлението на страната от ГЕРБ, последваха редица разкрития в публичното пространство, за злоупотреби по време на мандата на Тройната коалиция.
Всичко това увеличи дистанцията между двете партии. Към края на септември ГЕРБ има известно покачване и на без това високия изборен резултат и печели доверието на половината от избирателите в София.

Цветанов: Спряхме навреме нещата в Славяново
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изрази задоволството си, че държавата и институциите са успели да спрат навреме провокацията в село Славяново.
„Нали не си представяте, че двама или трима братя могат да създадат такъв медиен шум. Така че естествено, че има някакъв сценарий, но ние не позволихме това нещо да се разрасне", каза вътрешният министър, цитиран от БНР.
Той открои, че трябва да се направи всичко възможно да не се допускат такива случаи и конфликти в обществото.
По повод на твърденията на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, че ДАНС е укривала данни от разработката Куйович, вътрешния министър заяви, че единствено премиерът може да разпореди проверка в службата.
Цветанов допълни, че ще бъде направено всичко възможно ДАНС да не се използва от властта, както това бе правено от предишното управление.
Изявлението на Валентин Петров, че ще иска да бъде изслушан от вътрешната комисия на Европейския парламент, Цветанов коментира:
„Малко е несериозно един високопоставен служител на МВР, какъвто е бил господин Петров, да говори по такъв начин за българските институции. Ако той твърди подобно нещо, то имайте предвид, че става въпрос точно за времето, когато самият той е бил главен секретар."
Цветанов допълни, че според него важното е, че Куйович е получил сериозна присъда.

Цачева се среща с посланиците на Алжир, Белгия и Норвегия
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне днес с извънредния и пълномощен посланик на Алжир Ахмед Буташ от 10.00 часа.
По-късно, от 11.00 часа, тя ще проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Белгия Марк Михилсен.
От 13.00 часа председателят на парламента ще се срещне с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Норвегия Тове Скарстейн.

Петков: Някой лъже
Сергей Станишев твърди, че не е получавал справка и бележка от Цвятко Цветков. Единият от двамата очевидно лъже.
Надявам се това да не е бившият премиер, защото тогава имаше в ръцете си инструмент като ДАНС и да ползваш такъв тип клеветнически материали и хора с тежки увреждания в начина на мислене, би било крайно нелепо. Да се разберат кой лъже и да се каже на обществото.
Това каза в студиото на БиТиВи бившият вътрешен министър Румен Петков по повод справката, изпратена до Сергей Станишев във връзка с делото на Куйович.
Припомняме, вчера бившият главен секретар на МВР Валентин Петров коментира, че безспорно скандалът в МВР и този около Куйович са свързани.Петров показа писмо, в което по думите му е изнесен целият сценарии на скандала и се изясняват целите му.
Писмото е подписано от с инициалите Ц.Ц., зад които според бившия секретар се крие личността на експерта по сигурността и член на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветков и започва с обръщението „Серго", тоест бившия премиер Станишев.
От своя страна Цвятко Цветков коментира в студиото на БиТиВи днес, че справката, изпратена до Сергей Станишев във връзка с делото на Куйович е изготвена от експерта, бил в системата на МВР до 1997 година, Пламен Папалезов.
Там са обобщени данни, давани от хора от отдел „Вътрешна сигурност" на МВР, които са се занимавали с нарушения в министерството и които не са имали доверие в ръководството си.
Цветков поясни, че тази справка е адресирана до министър-председателя, а не до тогавашния министър на вътрешните работи, защото там има неща, които се отнасят и до Румен Петков.
От своя страна Петков призова прокуратурата да се заеме с това и да разбере коя фирма на кого какви пари е давала и как Папалезов е събрал тази информация.
Да се прави бълвоч от такъв тип клеветнически материали, които се базират на "тоз казал, онзи рече", да се оклеветяват хората и да се съсипват институции, да имаш ДАНС и да ползваш такива начини би било крайно нелепо, коментира бившият вътрешен министър.
Той твърдо отрече БСП да е организирала скандала в МВР и този около Куйович - това са клюки, клеветнически клюки, категоричен бе той.
Във връзка с твърдението, че Бойко Борисов също е бил разследван, Петков каза, че по негово време опозиционни лидери не са разследвани - Папалезов да каже кой е ходил да клевети Бойко Борисов, добави той.
Трябва да се кажат кои са били служителите на МВР, които са изнасяли клевети, кой му е поръчал този материал, посочи депутатът от БСП.
Относно Будимир Куйович Румен Петков подчерта неколкократно, че в момента той е работа на прокуратурата.
Прокуратурата ще отговори на въпроса дали е ваден от ДАНС след ареста си. Въпреки че е имал две предварителни дела, на които можеше да каже всичко което поиска, той лъже по този начин едва днес. Значи някой го е мотивирал, констатира Петков и призова: „Хайде да ги оставим този път да си свършат работата (бел. ред прокуратурата), защото притискането не е от полза на никой".
Румен Петков беше категоричен и че няма да се кандидатира за лидер на БСП.Не виждам мястото си в следващото ръководство, но на нашата партия й е необходима радикална промяна.
По думите му БСП се нуждае на първо място от солидна политика и лидер, който може да се бори със сила и характер, но и чистота, качества, които според него Станишев вече няма.

Дават Масларова на прокурор заради „Красива България”
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще сезира прокуратурата за сериозни нарушения по програма „Красива България".
Проверката на бившия министър Емилия Масларова и шефа на „Красива България" трябва да продължи, убеден е той.
Младенов съобщи, че от предишното ръководство на министерството е оставен дефицит във фонда в размер на 7,4 млн. лв. и подчерта, че закононарушенията по „Красива България" са много.
Той посочи, че има сключвани договори без финансов ресурс. „Нека прокуратурата да предприеме съответните действия", категоричен е Младенов.

Симеон: Не мога да си тръгна от България
След 50 годишно изгнание, завръщането ми в България бе нещо феноменално, заявява лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в интервю за израелския вестник „Маарив.
По думите му има хора, които не го долюбват или не го харесват, най вече защото е бил премиер.Постоянно са готови да ми подарят еднопосочен билет за Мадрид.А аз си казвам - тези хора, къде им е главата. След 50 годишно изгнание как може да си тръгне човек от някъде...
На въпрос как реагира на критиките, че се е завърнал в България не за да даде, а за да вземе, Симеон Сакскобургготски отговаря, че критиката е право на хората, но за сметка на всеки един.
Многобройните критики към него са започнали откакто е станал премиер, споделя в интервюто за израелското издание бившият премиер.Защо преди това никой нищо не казваше, когато още през 1998 година Конституционният съд реши , че като български гражданин имам право на реституция, пита Симеон.
„Аз мога ли да си прибера имотите в един куфар и да си отида в Мадрид с тях. Тези имоти бяха ли на народа през тези 50 години? Властта си ги прибра. А след това трябваше да останат, без да бъдат стопанисвани.Кое е по-хубаво?! Да харча пари и да се грижа за тях или да останат безстопанствени. Всичко това е част от една митология, злоба, завист, апетити... Никой, който имаше право на реституция, не се отказа да му върнат иззетото. Независимо дали си редови гражданин или имаш друга длъжност."
Според него в България не оценява и не се уважава достатъчно направеното след края на комунизма до днес.
„Постигнатото е невероятно, с голяма бързина влязохме в Европейския съюз, от който до сега бяхме напълно изолирани.", отбелязва Сакскобургготски.
Според него най-голямата трагедия на България е, че има определена носталгия по миналото, „когато всичко бе просто и лесно.
„Когато трябва да си отговорен за действията си, цената расте и изведнъж има повече недоволни. Свободната инициатива има цена.", смята той.
На новото правителство на премиера Бойко Борисов Симеон Сакскобургготски пожелава успех и казва: „ Въпросът е, както казах в началото, страната да върви нагоре и напред!"

Кичатов пак в съда - за убийство отпреди 11 години
Софийски градски съд даде ход на делото срещу Алексей Кичатов, обвинен в убийството на Юрий Кутепкин. Причината, поради която делото бе отлагано дълго време бе, че нямаше отговор от призования свидетел Калина Кутепкина - майка на убития.Днес стана ясно, че четири дни преди първото заседание тя е починала.За днешното заседание са призовани само част от свидетелите по делото, тъй като според съда не е било ясно дали и днес ще му бъде даден ход. Сред свидетелите е и топкриминалистът Ботьо Ботев.Оказа се, че Кутепкин и Кичатов - припомняме, той бе осъден за убийството на Андрей Луканов, но след това присъдата бе отменена от Върховния касационен съд - са имали общ бизнес и дълги години са били близки приятели. През 1997 г. отношенията между двамата се влошили, тъй като Кутепкин бил против връзката на Кичатов с тогавашната му приятелка Красимира. Юрий бил силно привързан към нея.Според обвинението през 1998 г. Кичатов и Кутепкин се срещнали пред хотел „Плиска" по работа. Тръгнали на път с кола извън София.До село Нови Хан Кичатов спрял, за да отиде до тоалетна. Двамата обаче пак се скарали. Кичатов взел пистолет от колата и прострелял Кутеткин в главата.От багажника взел чувал, сложил трупа вътре и го изхвърлил в кладенец. Първи пред съда застана свидетелят Димитър Пиров, който в периода 1997-98 г. работил като автомонтьор в сервиз в Горубляне. Кичатов ходил в сервиза, за да му отремонтират скоростната кутия на автомобил „Лада Самара".Тъй като Пиров се обърка в цвета на ладата, съдът настоя да му бъдат прочетени показанията, които е дал през 1999 г.От тях става ясно, че в сервиза е ходил руснак, висок около 1,85 м., кестеняв. Никъде в показанията му от 1999г. обаче Пиров не споменава името на Алексей Кичатов.Служебният защитник на украинеца го попита как е разбрал, че руснакът, посетил сервиза му, е именно Алексей Кичатов, като този въпрос обърка свидетеля.Първо Пиров каза, че е разбрал кой е Кичатов във връзка с делото „Луканов". После каза, че разбрал името на руснака от следователя.Тъй като съдът се смути от това, че разпитващият го следовател може би е въздействал върху показанията на свидетеля, го попита дали в следствието са му оказвали натиск да каже, че „руснакът" е Алексей Кичатов.Следователят ми каза, че ще ме затворят за 72 ч. отговори Пиров. Значи следователят ви е заплаши, попита съдията по делото.В крайна сметка Пиров обясни, че следователят му казал, че ще го затворят за 72 ч., защото не се държал подобаващо.Пиров бе категоричен, че в следствието не са му подсказвали какво да каже по време на разпита. Той заяви още, че е сигурен, че именно Кичатов е руснакът, който е ходил в сервиза.

Кръгла маса за промените в Закона за здравното осигуряване
Министерството на здравеопазването и членовете на Парламентарната комисия по здравеопазване от ПГ на ГЕРБ организират кръгла маса на тема: „Предложения за промени в Закона за здравно осигуряване".
Кръглата маса ще се състои днес от 10.00 часа в зала „Десислава" на Гранд хотел „България", София.
Участници ще бъдат министърът на здравеопазването Божидар Нанев, председателят на Комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов и представители на всички социални партньори, съсловни и пациентски организации.

До € 10 за ваксина срещу свински грип
България ще подкрепи предложение на Европейската комисия за обща процедура за закупуване на ваксини против вируса на свинския грип с единна обществена поръчка за държавите-членки на ЕС.
По първоначални разчети, цената на всяка ваксина няма да надвишава 10 евро.
Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.
Това стана ясна след редовното 176-о заседание на Съвета по европейски въпроси, на което беше обсъдена позицията на страната ни за Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.
Очаква се до края на годината България да обяви, заедно с останалите държави-членки, обществена поръчка за закупуването на ваксини, като условията за започване на процедурата вече са налице, поясни заместник-министърът на здравеопазването
Предстои да бъдат уточнени критериите за гражданите от рисковите групи, за които държавата ще осигури ваксините безплатно.
Към момента у нас са регистрирани 77 случая на опасния вирус, каза още заместник-министър Гайдов.

Издирват мъж, обрал заложна къща в Пловдив
Полицията в Пловдив издирва мъж, извършил въоръжен грабеж от заложна къща на ул. "Васил Левски" вчера следобед.
Той е бил с черна маска и заплашил с пистолет 36-годишната служителка, съобщи БНР. Крадецът задигнал 2 хиляди лева, мобилен телефон и златни накити за повече от 19 хиляди лева, след което ударил жената по лицето и избягал.

Ревизорите с право да обискират и конфискуват, иска НАП
Да се възстанови съществувалото до края на 2005 г. правомощие на инспекторите на НАП да претърсват и изземват доказателства от проверявани обекти.
Това предлагат от приходната администрация в проект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).
Възможността да се претърсват помещения и изземват доказателства ще се използва от инспекторите за разкриване на схеми за източване на ДДС, коментират от НАП.
Мотивът на агенцията е, че често в досегашната практика на НАП се е стигало до ситуации, в които проверяваните лица не са представяли исканите документи в момента на проверката, а на следващия ден, вече в присъствието на органи на МВР, се оказваше, че счетоводната документация била изгоряла или изчезнала.
Търговските дружества, които издават електронни счетоводни документи и фактури са длъжни да пазят електронни копия от тях за срок от 5 години, е записано още в промените на ДОПК.
Това ще даде възможност на НАП да извършва т.нар. електронни ревизии - автоматичен преглед и анализ на електронна счетоводна документация.
От НАП очакват електронните ревизии значително да облекчат бизнеса, като се елиминира необходимостта да се копират на хартия големи обеми документи, както беше досега.
Друга част от предлаганите промени са свързани с данъчната и осигурителната информация.В проекта е предвидено данъчна и осигурителна информация да може да се предоставя по искане на президента, председателя на Народно събрание, министър-председателя, главния прокурор и на министъра на финансите.
Предлаганите изменения предвиждат също данъчна и осигурителна информация да може да се предоставя на прокурор, водещ разследването, както и на наблюдаващ прокурор, без да е необходимо искането да минава през съдебен контрол.
Досегашният ред не предвиждаше такава възможност, което затрудняваше работата на съвместните координационни центрове на НАП и Прокуратурата.
Промените предвиждат и облекчен ред за предоставяне на данъчна и осигурителна информация от НАП на други държавни органи, при наличието на подписани инструкции или споразумения, пише още в проекта за промени на ДОПК.

Мащабен анализ решава съдбата на АЕЦ "Белене"
Българската държава не може да се нагърби със заем от Русия за изграждането на АЕЦ „Белене".
Това съобщи, цитиран от БНР, финансовият министър Симеон Дянков след годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул.
По-рано днес и министърът на икономиката Трайчо Трайков отрече възможността за подобни кредити от Русия.
Българският бюджет няма да бъде натоварен нито със заем, нито с гаранция за такъв, независимо дали е криза или не, категорично подчерта вицепремиерът Дянков относно думите на руския финансов министър Алексей Кудрин.
Двамата с Алексей Кудрин постигнахме съгласие относно необходимостта на техническо-икономически анализ, какъвто предишно правителство не е подготвило, каза още Дянков.
Въпросът за този анализ е с тригодишна неуточнена предистория, допълни Дянков и каза, че ако инвеститорите бъдат руски и нямат собствено финансиране, руската държава може да бъде заинтересована да им отпусне кредит, но България не може да се наеме да направи това.
Вицепремиерът потвърди информацията на министър Трайков, че се преговаря с повече от двама чужди инвеститори, за продажбата на държавния дял от 30%, но конкретни резултати могат да се очакват едва след изготвянето на въпросния анализ, който ще стане факт след края на октомври.

"Спящ" троянец източва сам банкови сметки
Нов троянски кон самостоятелно източва банкови сметки на жертвите.
Откритият зловреден код краде пари, докато потребителят извършва операции в своя акаунт, алармира компанията за сигурност Finjan.
URLzone всеки път така подбира сумата на нелегалния превод, че да не бъде засечен от системата за защита от мошеници, предаде Technews.bg, позовавайки се на BBC.
Зловредната програма се разпространява по традиционни начини - чрез електронна поща или от заразени уеб сайтове.
URLzone използва дупки в системата за сигурност на най-популярните браузъри. Достатъчно е потребителят да кликне на мошеническия линк и троянецът ще се зареди на неговия компютър.
Веднъж инсталиран, URLzone си почива, докато потребителят не посети определени банкови сайтове, при което троянецът автоматично се активира.
Обикновено зловредната програма не опустошава напълно сметката на жертвата, а краде малки суми. След извършване на превода, URLzone показва невярно състояние на баланса, така че кражбата да не е видима на момента.
От 90 хиляди компютъра, осъществили достъп да мошеническите сайтове, 7,5% са били заразени, по данни на Finjan. Троянецът е ужилил неколкостотин души, като е откраднал общо $438 хиляди долара.
Атакувани са немски банки, но "спящият" троянец е получавал инструкции от компютри, базирани в Украйна.

Hotmail пароли били компрометирани
Корпорацията Microsoft обяви, че пароли, принадлежащи на потребители на e-mail услугата Hotmail, са били компроментирани, предаде Technews.bg, като се позовава на "Ройтерс".
Те са били публикувани в Интернет сайт, който обаче е бил свален от Мрежата.
Компанията не е посочила колко потребители са били засегнати от случая. Според някои публикации в списъка са били изброени паролите на около 10 000 "акаунта".
"Ние сме наясно, че някои идентификационни данни на потребители на Windows Live Hotmail са били придобити нелегално, чрез фишинг схема, и след това публикувани на уебсайт", гласи лаконичният коментар на говорител на редмънтската компания, цитиран от Ройтерс.
Фишинг-схемата представлява форма на измама, при която мошениците слагат ръка върху лична информация чрез разпращането на e-mail съобщения до потребителите, като писмата са добре маскирани. Те наподобяват официални формуляри от банки, ИТ отдели или други доверени източници.
От софтуерната компания посочиха, че публикуваните пароли са били свалени от сайта и че корпорацията е блокирала достъпа до компрометираните пощенски кутии, като сега активно помага на своите потребители да си върнат достъпа до акаунтите.
Представителят на редмънтдкия гигант дебело подчерта, че кражбата на паролите не е резултат от пробив в който и да е от сървърите на Microsoft.

IBM стартира Web поща
IBM пусна LotusLive iNotes - e-mail, календар и система за управление на контакти, съобщава IDG.BG.
Продуктът конкурира Gmail и Microsoft Exchange, обявиха от компанията.
Цената е $3 за потребител на месец, която е по-ниска от цената на Google Apps Premier Edition - $50 за потребител за година. Предлага се и 30 дневен безплатен тестов период.
Услугата е ориентирана към големи компанни, които искат да мигрират пощенската си система към SaaS (software as a service).
LotusLive iNotes е подходящ и за малки компании, които се интересуват от софтуерни решения за бизнеса си, но смятат че не биха могли да се справят със сигурността и управлението на услугата.
LotusLive iNotes е базирана на технология закупена от IBM от компанията Outblaze от Хонг-Конг.

Нова система за озвучаване и осветление на Бал в Бяло
Тази събота е първото голямо парти след лятото и Метрополис се грижат то да бъде кулминация на един сезон, започнал със Свен Вeт и преминал през Саша и Джон Дигуийд.
Балът в бяло със специални гости Локо Дайс и новаторите Ливио и Роби, както и с резидентите Стивън, Смърф и Ясен Петров е един от най-амбициозните проекти на организацията и като такъв, мястото за провеждането му е от особена важност.
5-та зала на Интер Експо Център е най-модерното съоръжение, приютявало досега партитата на Метрополис. Предимствата на новата зала са много.
Партньорите на събитието от Жокер медия са останали изключително доволни от терена, който им осигурява пълна свобода в техническо отношение и затова ще представят нова схема, за озвучаване и осветление.
Намира се изключително лесно - на булевард Цариградско шосе 147 - точно срещу супермаркет "Метро".
Уникалното й разположение позволява на Метрополис да организират и специална открита част, в която ще има чил аут зона и специален фууд корнър, където гостите ще могат да починат и похапнат, без да губят връзка с партито.
ВИП гостите ще влизат през елегантно фоайе и ще се радват на лукс, какъвто все още няма в нито една от спортните зали в България.
Естествено, като най-нова, 5 зала на Интер Експо Център предлага и най-големи възможности за декорация, от които Метрополис ще се възползва най-пълноценно.

Rage и Sabaton пристигат ден преди концерта си в София
Rage и Sabaton пристигат ден преди шоуто си в столичната зала Христо Ботев. Двете банди ще се разщишат със съвместен концерт на 17 октомври, а организатори на събитието са Abv Pro.
Групите идват заедно със своите собствени технически екипи, които ще се грижат за качеството на звука и осветлението по време на концерта и изпълнението на всички технически изисквания.
Вратите на залата ще бъдат отворени за публика в 19 часа, както е указано на билетите.
Участие на подгряващи групи не се предвижда, предвид това че и двете банди ще представят пълни сетове пред родната публика. Шоуто ще започне директно с изявата на Sabaton, последвани от легендарните Rage.
След предвидения над тричасов метъл маратон, желаещите да продължат подобаващо вечерта си ще могат да го направят като се присъединят към after party-то, организирано в клуб "The Black Lodge" след 00:00 часа на 18 октомври.
Продажбата на билети продължава във всички обекти от системата на Eventim, както и онлайн, като концертът понастоящем е на второ място в класацията за продажби на Eventim. В момента може да закупите билетите си на цена от 45лв., а в деня на събитието - за 49лв.

Откриха древно село на магьосници край Момчилград
Древно село на магьосници откриха археолози при спасителни разкопки в района на Момчилград.
Край бреговете на река Върбица те попаднаха на повече от 50 ями, в които са извършвани неизвестни до момента ритуали, съобщи БНР.Съоръженията са от 12 век и в тях са намерени обгорели камъни, керамика, парчета от железни остриета и сурово месо.
В близост до жертвениците са открити още подобни ями, но те са на възраст над 2 хиляди години. Според археолозите, много вероятно е това да са места за заклинания или магии.

Обама отказа на Далай Лама заради Китай
Далай Лама, който вчера пристигна във Вашингтон, няма да се срещне с президента Барак Обама.
Според американската преса по този начин Обама се опитвал да не разгневява Китай, който призова световните лидери да не дават аудиенции на тибетския духовен лидер, смятайки го за опасен сепаратист.
Американският президент няма да се срещне с Далай Лама преди първата си визита в Китай през ноември.
Това означава, че Обама ще стане първият президент от 1991-ва насам, който няма да приеме носителя на Нобеловата награда за мир в Белия дом.
Далай Лама е в САЩ на едноседмична визитата, по време на която ще разговаря и с членове на Конгреса.

NYT: Антиамериканизмът в Русия се насажда от властите
Антиамерикaнизмът не е свойствена черта на руснаците, а се спуска от управляващия елит, пише в. "Ню Йорк Таймс".
Властите контролират средствата за масова информация, образованието и литературата и по този начин повишават или понижават градуса на антиамериканизъм в обществото.
При Путин ксенофобията стана главен елемент на официалната идеология, а антиамериканизмът се проследява в думите и действията на членовете на правителството, представителите на законодателните власти, журналистите и анализатори, лоялни на режима.
Враждебното отношение към САЩ се култивира от руските власти най-вече с цел домашно потребление, за да бъде представена Русия като обсадена крепост, а Путин като неин спасител.

САЩ обещаха диалог с Пхенян при отказ от ядрената програма
САЩ са готови да водят двустранни преговори със Северна Корея, при условие че Пхенян се върне в преговорния процес с "шесторката" и се откаже от своята ядрена програма.
Това съобщи АФП, като цитира говорителя на държавния департамент на САЩ Иън Кели.
По-рано лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир заяви, че страната му може да се върне на масата на преговорите с "шесторката" по проблемите на ядрената програма на КНДР, но това ще зависи от хода на двустранните преговори със САЩ.
„Ние и партньорите ни от шестте сили искаме Северна Корея да се ангажира в диалог, който води до пълно и доказуемо разоръжаване на Корейския полуостров посредством необратими стъпки", коментира Кели.

Ирландците преоткриват Европа
Положителният вот на ирландците на референдума за Лисабонския договор не е плод на голямата им "любов" към Европа, а по-скоро резултат на тънки икономически сметки.
Това коментира радио "Дойче веле".
Икономическата криза дойде в подходящия момент, поне от европейска гледна точка. Без кризата, която направи на пух и прах ирландското икономическо чудо, гражданите на Ирландия може би нямаше да променят мнението си за Лисабонския договор. Но страхът, че Европа може да обърне гръб на страната им направи от предишното "не" "да". Тоест не става дума за убеждение или евроеуфория, а по-скоро за надеждата, че Европа ще измъкне Ирландия от икономическите дълбини.
ЕС - на предела на възможностите си?
В действителност днес Ирландия би обявила банкрут като Исландия, ако Европа не беше действала солидарно и не беше отпуснала огромни кредити. Ирландците не се интересуваха толкова от съдържанието на Лисабонския договор. За тях по-важни са работните места, минималните трудови възнаграждения и съдбата на недолюбваното правителство на Брайън Кауън. Тези теми изобщо не се споменават в Лисабонския договор.
За министър-председателя Кауън, който умело успя да приобщи почти всички партии за каузата на новия Европейския договор, настъпват сурови времена. Той трябва да озапти галопиращата държавна задлъжнялост и да създаде нови работни места. Сега той трябва да се доказва, а това начинание ще бъде трудно.
Вероятно на останалите европейски правителства им падна камък от сърцето, че договорът все още живее, но продължилата десет години процедура за създаването на нов Европейски договор показа еднозначно, че ЕС е на предела на възможностите си. Лисабонският договор е последният, около който с мъка се обединиха 27-те страни членки на съюза. Съмнително е дали някога ще има нов договор, около който ще трябва да се обединяват усилията на още повече страни-членки след евентуално ново разширяване на ЕС. Балканските страни-кандидатки за членство в ЕС могат да отдъхнат. На основата на Лисабонския договор те могат да получат пълноправно членство в следващите години. Но най-късно с визирания прием на Турция в ЕС, на дневен ред ще дойде следващата реформа.

Последното препятствие пред Лисабонския договор
Това е подписът на чешкия президент Вацлав Клаус, който се назлъндисва докато не излезе решението на чешкия конституционен съд. От политическа и морална гледна точка, би било безотговорно една личност като Вацлав Клаус де се противопостави на волята на Европа, още повече че всички парламенти, също и чешкият, одобриха новия договор.
Консерваторите във Великобритания може да ни изненадат, ако спечелят изборите през пролетта на идната година. Те предвиждат референдум и във Великобритания за одобряването на договора от Лисабон. Но тук явно става въпрос повече за предизборни сблъсъци, отколкото за сериозни политически намерения. Още повече, че подобно на Ирландия и Великобритания също не може да си позволи да се противопостави на цяла Европа.


ПО КОРИТАРОВ

МИРЕК ТОПОЛАНЕК: „ПРАГА ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕ ТОВА ГЛУПАВО СПОРАЗУМЕНИЕ“
След като Ирландия каза „Да“, съдбата на ЕС е в ръцете на Чешката република. Според бившия чешки премиер Мирек Тополанек, който даде интервю за El Mundo, Договорът от Лисабон е „лоша сделка за нас, но няма алтернатива. Това е наложено споразумение, един набор от лоши условия, регулиращи живота на ЕС. Но далеч по-важно е да участваме в европейския проект.
Ето защо аз одобрявам това нелепо споразумение – заяви Тополанек в интервюто за кореспондента Мария Рамирес. – Това е по-малък риск от конференцията в Ялта, където бяха разпределени сферите на влияние след края на Втората световна война. За разлика от някои в тази страна, аз предпочитам Брюксел в Москва “ – подчерта той“.
Според него, споразумението в Чешката република подкрепят десните избиратели, „с изключение на някои кресльовци и малцината, които са го прочели и разбрали. Продължаващите политически вълнения в Чешката република са част от по-сложен процес, който се повтаря от всяко поколение и поставя въпроса дали ние сме свободна страна и дали можем да се самоуправляваме. Като причината е нашето геополитическо положение с Русия на Изток и с Германия на Запад“, казва Тополанек. „Тази страна е достойна за независимост, свобода и самоуправление. Ето защо аз ще направя всичко възможно, за да сме активен и критичен член на Европейската общност и на Евроатлантическия алианс. Ето защо, ние трябва да приемем това смешно споразумение „- за пореден път подчерта бившия чешки премиер.
Той изрази съмнение, че Вацлав Клаус има право да откаже да подпише споразумението, след като и двете камари на парламента са го ратифицирали. Той също така предупреди ЕС за санкции срещу Чешката република в случай, че Клаус откаже да подпише споразумението: „Ние сме болната точка на Европа, а опитът да ни накажат е път за никъде.“
Що се отнася до решението на администрацията на САЩ да се откаже от ПРО, Тополанек каза, че въпросът за американското присъствие в Централна Европа е геополитически, а не военен. „Всички са наясно, че противоракетната отбрана е необходима, както показват от страна на Иран проведените изпитания с ракети. Предложената от Обама идея, че се нуждаем от повече обсъждане и по-малко налагане, е погрешна. Когато американците напускат Централна Европа ще трябва да плащат и Съединените щати и Централна Европа. Радостта, която изразиха някои европейци и дори генералния секретар на НАТО, ме порази с безумието си „- казва той.
Според него Европа непрекъснато се адаптира към Русия. „Тя няма достатъчно сили да се защитава сама и не желае да поеме тежестта на миротворец и да не подценява Русия. Русия няма да предприеме военни действия извън своите сателити, тя ще провежда външна политика, основана на икономика и енергетика . Това е велика страна, ние искаме да търгуваме с нея. Но след кратко прекъсване в Русия е възобновено желанието да се превърне в суперсила „- казва Тополанек. „Европа продължава да води политика по образец на ХХ век. Повечето европейски съседи не разбират каква е заплахата от Русия, защото те самите не са преживели това. Във Франция, Испания и Италия имат исторически добри отношения с Русия, а Великобритания никога не е била значим играч в континенталната политика. Въз основа на нашия опит ние трябва да изберем по-малкото зло „- завършва интервюто си Тополанек.
Източник: El Mundo

ЛИГАВА И ГЛУПАВА ВЛАСТ. ВЪПРОС НА ИЗБОР
Какво тържество на партийния и културен мухъл! Шутът е добро решение за борба с молците.
Докато чаках реда си, слушах за партийния мухъл. Местни политически лидери обясняваха нещо за своите партии. Беше изключително забавно, защото не знаех, че мухълът така бързо превзема партийните структури, а самите лидери сякаш току-що бяха излезли от килера. Тъй като трябваше да говоря за четвъртата власт, се питах – това отсреща каква власт е? Изобщо власт ли е? Ако е власт, за какво се бори и дали води някаква борба? Исках да си изясня картинката - ако това отсреща е власт, как трябва да се държи четвъртата власт, каква е ролята й, има ли нужда от нея. Първото, което ми хрумна, е шут в задника и с няколко търкулвания по стълбите едната власт е на улицата. Още по-добре, ако се озове близо до боклукчийската кофа. Коя власт обаче?
Това се случва в телевизионно предаване на живо и няма начин някой да те забърше, ако ти хрумне да изцапаш пейзажа. То е като в реалити шоу - публиката предпочита да станеш за смях, така се забавлява по-добре и затова гледа.
Темата е партийният мухъл. Господин Николай Радев например твърди, че накъдето и да се обърне – не вижда мухъл по фасадата на БСП. Освен това основният въпрос в партията не е отношението между бедни и богати. Напротив - хубаво е, че има много богати, които ще учат и бедните да станат богати.
Виждал съм Коритаров да гледа странно, но в случая шефът на червените общински съветници успя да го докара до изумление. Имах усещането, че един от двамата няма да издържи и ще си тръгне. Залагах, че от стола първи ще стане Коритаров. Така щеше да намекне коя власт би трябвало да се търкулне по стълбите със силен шут отзад. Наистина не предполагах, че мухълът така бързо покрива партийните структури. Стана дума и за новото лице на партията, но разговорът се затегна и не се разбра дали за лицето е спорът, или за задника. Останах с впечатление, че лъсна нечий задник, вероятно на партията. Въпросът е откъде искаш да погледнеш лицето. Подобни сцени приключват по един и същи начин - скръцва вратата на килера и завесата пада. За по-голяма достоверност камерата може да покаже и мухъл. А може и мухльо.
Волен Сидеров е мухльо и това провокира темата за партийния мухъл. Когато даваше оценка за своя лидер, Тодор Христев не предполагаше, че ще се наложи да говори и за мухъла в партията. За една мухлясала история, която преди година обърна политиката в Пловдив и легитимира нечии партийни задници, които си мислят, че това им е лицето.
Сидеров наредил на съветниците от Атака да бутнат Йордан Кюмюрджиев, но така да го направят, че камерите да хванат лицата им, а не задниците. Тъй като маньовърът бил доста сложен, две от съветничките трябвало да се разреват, тъй като не искали да бутат Кюмюрджиев. Христев и още двама гласуват за оставането му, а ревливите съветнички - против. Христев показва бюлетината си на журналистите и всички вярват, че Атака е с Кюмюрджиев. Така след една година се стигна до изумителното: Извинявайте, господин Кюмюрджиев!
Нали ви казах, че е като в риалити шоу. Партийната конспирация е разкрита в ефир, извинението е в ефир. Конспирацията и партийният мухъл вървят заедно. Опитвам се да разбера двете ревящи съветнички от тази мухлясала история. Опитвам се да разбера тяхната партия, която от година, изглежда, е започнала да мухлясва. Опитвам се да разбера партийната конспирация. И най-отгоре - един мухльо! Що за партия е това? В отговор Сидеров изсъска по телефона: Кажи на Христев, ако има мъжеството тази отрепка, нека дойде и да ми го каже в лицето този плазмодий!
Тази сцена завършва по същия начин - вратата на килера проскърцва и някъде там се шмугва поредният партиен доносник, поредният мухлясъл партиен лозунг, поредният партиен кьорфишек, поредният партиен лумпен, или просто партията прави отчаян опит да се бори срещу нашествието на молците. Всичко е възможно. В тази сцена две разревани общински съветнички съвсем не са достатъчни.
Коя власт обаче? Ако сте забравили, една власт трябва да се търколи по стълбите, подсилена от як ритник, и да са озове до казана за боклук. Чудя се, докато мойде моят ред и слушам за партийния мухъл. Партийното говорене е отвратително. Ако предадеш отвращението си и на читателя, излиза, че четвъртата власт е постигнала една от редките си незначителни победи. Така тя запазва все още шансове да не се сурне по стълбите. Тя винаги е в деликатна ситуация - да остане наистина власт или да обслужва друга власт. При обслужването няма голям избор - отиваш при тези, които трудно правят разлика между лице и задник. И бързо се превръщаш в задник. Това, разбира се, понякога може да е прекрасен избор.
В съветите към сина си Фердинанд отбелязва, че колкото повече обсипваш царедворците и блюдолизците с почести и пари, толкова те стават по-глупави и по-лигави. Мисля си това, докато слушам за партийния мухъл и избора на четвъртата власт. Тя лесно избира да бъде лигава и глупава. Гледам отсреща другата власт - на партийните мухльовци, на партийните лумпени, на разреваните съветнички и четвъртата изглежда като Терминатор. Къде, по дяволите, тя губи силата си!
Говоря си по темата с човек от властта. Говорим си за черното и бялото. Той например твърди, че ако две седмици искаш 25 лева за тон софийски боклук, а на третата си съгласен на 14 лева, не се е случило нищо особено. А за 14 е настоявал политическият ти противник. Разбира се, че не се е случило нищо особено. Въпросът е доколко правиш разлика между лице и задник. Всъщност ние сме си говорили точно за това, а не за черното и бялото. Разликата е изборът на четвъртата власт. Тя винаги разполага с тонове тоалетна хартия. Другата власт знае това и често държи дори ключовете от склада. Ах, тази любезна четвърта власт!
Коя власт обаче? Въпрос на избор. Никой не ти пречи да бъдеш глупав и лигав. По-лесно е. Четвъртата власт има сериозен проблем. За да е силна, отсреща трябва да има друга силна власт с реална политика. Ако не е така, шутът отзад е добро решение. Коя власт обаче да се търколи по стълбите и да опре в боклука на улицата? Въпрос на избор.
Още една гледна точка за мухъла. Сатирикът и журналист Калин Калинов беше осъден, защото видял мухъл в културния отдел на Асеновградската община. По ирония на съдбата служителка в този отдел държала и ключа, който ползвали от неонацисткото сборище в клуб „Библиотеката“. Каква ирония на съдбата! Какво тържество на мухъла!
Любомир Минчев, главен редактор на в. „Марица“


ПО ИВО ИНДЖЕВ

С какво е подплатена платената любов към руските проекти у нас
От задочния разговор ( не бих го нарекъл диалог) за руския проект АЕЦ „Белене” на българска територия отново наднича история. Нямам пред вид някоя забавна история, каквато дистанциран наблюдател би могъл да види в трагикомедията с руския ентусиазъм да строи на всяка цена уж българска ядрена централа. Нито пък криминале, каквото вероятно се крие в тайната история за мотивацията на българските защитници на проекта.
Поводът за аналогиите с миналото е „новото” предложение на руския вицепремиер и министър на финансите Александър Кудрин Москва да отпусне на България кредит от 3,8 милиарда евро за строителството на централата. На това българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отвърна, че България не е искала такъв кредит.
Не знам на вас, но на мен тази настойчивост да добрия дядо Иван да ни стори добрина много ми напомня на упоритостта, с която съветската армия е искала да ни освободи. А българското правителство все се дърпало. Дори поискало от германските войски да се отдръпнат напълно от българска земя, за да не служат за повод червената армия да ни освобождава.
На българската войска неутралната де юре българска власт заповядала да не изстреля и един куршум срещу настъпващите съветски част. С чест била изпълнена тази заповед ( макар да се шушука, че някои български офицери се самоубили). После дошло безчестието. И по-точно : обезчестяването на България.
Както знаем от историята, СССР не се спрял пред нищо. Освободил ни е като стой та гледай. Цели 45 години след това България беше свободна да прави каквото си поиска, но само с решаващата помощ и одобрение на освободителите. Или евентуално по тяхна заповед ( открийте разликите!).
И до ден днешен в центъра на София, Пловдив, Шумен и на още много места у нас стърчат паметници на признателност към това освобождение. Който шукне срещу тях, моментално получава прозвището „вандал”, или „ фашист”. По-скоро и двете. И още по-често не толкова и не само от наследниците на съветския диктат по руска линия, колкото от техните български слуги.
Като нов паметник на признателността се очертава и следващият, много по-модерният по своята форма, направо сюрреалистичен монумент АЕЦ „Белене”- за мащабите на България той е нещо като Асуанския язовир в Египет плюс „Кремиковци” в шоплука. АЕЦ „ Белене” също, както паметниците на победилия с брутална сила вносен сталинизъм, не изобразява пряко фигурата на вожда ( Путин). Альоша, и незнайният му другар със знайния шмайзер в София никак не мязат на грозноватия Сталин, но символизират именно него – бащицата, който си прави тук всичко, каквото си поиска.
И още една дребна подробност се прокрадва в сюжета: Кудрин ни е съобщил, че ще ни дават пари от Истамбул. Пак от турска земя неотдавна Путин ни заплаши с друго – че ще ни подмине с трасето на” Южен поток”, ако много се дърпаме. И за по – убедително сложи подписа си под турската му алтернатива.
Този контекст на модерната руска доброжелателност към нас ни връща още по – назад във времената, когато руската империя подстрекавала Османската да си вземе обратно Южна Румелия, барабар с освободените там братушки. Това била идеята за наказание за непослушание на тогавашните българи. Тези подстрекателства успели обаче само пред сръбския крал Милан. Човекът се възползвал от офертата, докато султанът не пожелал да замени малкото Княжество, България, погълнато съответно от огромната Русия , като съсед в Европа, каквито били същинските планова на Николай Втори.
Ще спра дотук, защото пак ще ми се скарат българските патриоти, че руснаците са ни освободили въпреки всичко. Точно така, въпреки всичко…
Очаквам и сега въпреки всичко да ни дадат пари, за да стане тяхната. Но няма да кажа на какво прилича този вид „даване” на пари и срещу каква любов се прави. Дори на мен, националния предател ( у нас дързостта да се оспорват руските приоритети се наричат национално предателство) ми е неудобно да напиша черно на бяло очевидното. Което не прави разврата невидим.

Съюзът е на издателите, а не на издайниците
от Иво Инджев
Издателите издадоха на премиера Бойко Борисов публичната тайна за неясната собственост на медиите в България. Поискали са нещо да се направи по въпроса.
Това е за мен събитието от срещата на Съюза на издателите в България (СИБ) с министър-председателя, за която иначе участниците не издават кой знае колко подробности. Защото сервилното поведение на някои издатели към новия вожд на тази среща не е никаква новина, а си е „старина”, адски полезно ( за властта) изкопаемо, датиращо от времето преди (анти)христа , т.е. от преди 10 ноември 1989 г.
Веднъж издадена, тази тайна ще трябва да бъде разгадавана. Сега вече премиерът няма да може да бъде подозиран, че не знае.
Ще очакваме енергични мерки, за да бъдат разсеяни подозренията, че бизнесът с медиите е недосегаем за промени като единствената област, в която няма нередности, корупция, мъгла. А мерките е желателно да бъдат по – енергични, отколкото в разконспирирането на също толкова публичните тайни за чуждите интереси в енергетиката, за които обаче никой не смее да признае каквото и да било.. Толкова енергични, че да бъдат открити някои взаимни зависимости между собствеността на медиите и големите пари, свързани с енергетиката.
Дали пък основателно премълчаната ( що за новина е това, което си знаем отдавна) от самите медии тревожна констатация на съуправителя на ВАЦ в Германия Бодо Хомбах за употребата на медиите в Югоизточна Европа от олигарси за политически цели не е причината за този развой на събитията?
Все пак шефът на СИБ Тошо Тошев работи за ВАЦ.
Няма как да знам – не ми издават нищо по въпроса. Това е съюз на издателите, не на издайниците.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

В Париж днес се открива 35-та сесия на ЮНЕСКО
В Париж днес се открива сесията на Генералната конференция на ЮНЕСКО, на която Ирина Бокова ще бъде утвърдена за нов генерален директор на организацията. Тя е първата жена начело на ЮНЕСКО. Освен това ще бъдат обсъдени и приети програмата и бюджета на организацията за периода до 2011 година.
ООН преустановява временно работата си в Пакистан
Всички представителства на ООН в Пакистан са затворени на първо време вследствие на самоубийствения атентат срещу главната квартира на Програмата на ООН за изхранване на световното население. Жертва на вчерашната терористична акция срещу представителството в столицата Исламабад станаха шестима души. ООН се грижи за снабдяването на два милиона бежанци в Пакистан.

Фатах и Хамас на път към споразумение за помирение
Враждуващите палестински организации Фатах и Хамас ще подпишат в края на този месец в Кайро споразумение за помирение. Двете страни преговарят от близо една година насам при посредничеството на Египет. Помирителното споразумение би трябвало да открие пътя за парламентарни и президентски избори в палестинските територии през следващата година.

Северна Корея сигнализира готовност за преговори
Комунистическа Северна Корея сигнализира готовност за завръщане на шестстранните преговори за атомната програма на страната. Предпоставка за това е провеждането на успешни двустранни преговори със САЩ, заяви диктаторът Ким Чен Ир на среща в Пхенян с китайския премиер Вън Цзябао. Миналия месец Вашингтон предложи двустранни преговори, за да се даде тласък на шестстранния кръг.

Рационалният праг на политиката
Прекрачване на граници
Макар подкрепата към правителството да граничи с ирационалното, повечето българи се надяват на разумно управление. Толкова по-несъстоятелно се явява едно църковно-светско представление с премиера в главната роля.
Частица от Христовия кръст дари премиерът Бойко Борисов на Града под тепетата. Той даде светинята на Пловдивския митрополит Николай, който благослови министър-председателя за жеста. Из първа страница на в. “Телеграф”
Като пълноводни реки – или по-актуалното, като проливни дъждове, в медийното и обществено пространство се изляха и ни наводниха два паралелни сюжета. Първият е рационален, или поне може да мине за такъв, и е завихрен от предложението на вицепремиера и министър на финансите за рязко повишаване на акциза върху цигарите. Към него се притури и вдигането на данък сгради. Очевидно трябва да се предприемат драстични мерки за овладяване на кризата и дори пушачите, с мърморене и ругатни под сурдинка, предвид масовата подкрепа към правителството, приемат факта. Още повече, че Дянков обещава средствата, събирани по това перо, да отидат за здравеопазване.
Копнеж по чудеса
Две власти в едно представление
Вторият сюжет граничи с абсурда и без съмнение е стъписващ в многозначната си ирационалност: в него министър-председателят отнася 4-сантиметрова тресчица, извадена от секретния фонд и дадена му от министъра без портфейл и май все още директор на НИМ Божидар Димитров, на пловдивския митрополит Николай и подарява частицата от Божия кръст пред стотици граждани, стекли са на централния площад в Пловдив въпреки проливния дъжд. По-нататък дарението-светиня ще отпътува и към поклонническото място Кръстова гора.
В трудни и несигурни, и направо отчаяни времена като днешното копнежът по чудеса намира добра почва у мнозина, ясно е. Хеле пък и подир нихилистично-мистичните масови облъчвания от страна на гадатели, врачки, народни лечители и пишман астролози. Ще е пропуск, ако не споменем и повсеместното опростачаване, в което къде зорлем, къде доброволно бе въвряно населението. Да не забравяме и дълбоките, неизгниващи езически корени, от които може да избуи каква ли не налудна мистика по нашите земи. Та в тоя контекст да организираш грандиозни еклектични ритуали, със съучастието и на светската, и на духовната власт в лицето на църквата звучи меко казано несъстоятелно.
Отвъд популизма дори
Тъкмо сега да отваряш секретните фондове на НИМ, за да къртиш свещеното парченце, та да го пращаш в Кръстова гора, не осеяна, а направо оцвъкана в суматохата на прехода с нескопосни параклисчета от Мултигруп, си е форма на дребен шмекерлък, дето и за популизъм не може да мине. Пък сетне да натовариш действащия министър-председател със задачата на преносвач и дарител, означава да го замесиш в гротеска, напълно чужда на стремежа му да е солидарен с грижите, проблемите и драмите на повечето българи.
Борисов - главно действащо лице в гротескна пиеса
Участието в сценката на митрополит Николай, прочут главно със златния си ролекс, луксозния си автопарк и фанатичния си уклон да заклеймява явления и имена от различни сфери на културата, очертава представлението като пълен цирк. Ако църквата желае да заеме място в обществото и душите на хората, време е да отвърне поглед от имотите си и да се посвети на смислена и богоугодна благотворителност и да конкретизира човеколюбивата си деятелност в изграждането и поддържането на приюти, например.
Държавността и изпълнителната власт не са от Бога, а от избирателите, и те очакват прагматични действия от правителството и премиера, и най-вече прозрачно и разумно управление. Само с вдигане на акцизи и данъци и фукни от общ характер по медиите и баба знае, само че тогава и Господ не може да ни помогне, каквато и частица от кръста му да кътаме и разнасяме.
Автор: Мирела Иванова/Редактор: Александър Андреев

"Агресивни и атавистични"
Скандални изказвания по адрес на турците в Германия
"Агресивни и атавистични": думите на бившия берлински сенатор Тило Сарацин по адрес на турците се доближават до насъскване на етническа омраза. За подобно деяние германският НК предвижда лишаване от свобода до 5 години.
Критикуването на малцинства, включително и на малцинства от чуждестранен произход, е разрешено. Забранено е обаче да се надъхват с омраза части от населението, да се ругаят, умишлено да се злепоставят или оклеветяват представители на малцинства, с което да се засяга човешкото им достойнство. Който се изразява по начин, способен да наруши обществения мир, отива зад решетките. Тази опасност грози и бившия берлински финансов сенатор Тило Сарацин, попаднал в полезрението на прокуратурата с едно свое интервю, в което яростно напада арабските и
"Повечето турци ги бива само за търговия с плодове"
Бившият берлински сенатор е понастоящем в Управителния съвет на Федералната банка
В интервюто всъщност става дума за почти всички големи мигрантски групи в Берлин. За поляците той вижда известни надежди, макар да заявява, че "всяко по-добро берлинско семейство след Обединението имало по някой поляк, който за осем марки на час боядисвал стените и чистел боклука". Икономическата потребност от мигрантите е основен лайтмотив в целия текст. Много араби и турци нямали "продуктивни функции, освен в "търговията с плодове и зеленчуци".
Икономическата дееспособност обаче - от гледна точка на Сарацин - е неразделно свързана с интелигентността. "Необразованите обществени слоеве" - според него - "не могат добре да бъдат включени в икономическия кръговрат, а образованото население от поколение на поколение затъпява." Докато сред поляци, виетнамци, украинци, източноазиатци, китайци и индийци се забелязвал интеграционен потенциал, то сред югославяни, араби и турци личали типичните "турски проблеми".
Какво означава това? Според Сарацин "големи части от тези мигрантски групи нямат никакво желание за интеграция или не са способни да се интегрират". Затова единственото разумно решение на проблема било да не се допускат повече никакви мигранти от тези региони. Сарацин се оплаква, че вместо това постоянно се доставяли "булки за живеещи в Германия чужденци от малцинствата".
Турците - "производители на забрадени момичета"
Поведението на турските мигранти - според него - е скандално, защото произвеждали все нови и нови забрадени момичета, вместо да се грижат за образованието на децата си. Нещо повече - Сарацин твърди, че турските мигранти имали агресивен и атавистичен манталитет, който се манифестирал чрез нивото на раждаемост: "Турците завладяват Германия по същия начин, по който косоварите завладяха Косово - чрез по-високата си раждаемост", казва бившият берлински политик. Какво ще реши прокуратурата по този повод - остава да видим.
ТШ/БУ/

Двете страни на един и същ медал
Ще бъде ли отново попарена гръцката надежда за обрат?
В Гърция има смяна на властта. На изборите в неделя социалистите победиха убедително, а консерваторите бяха разгромени. Проблемът е обаче, че бившите и сегашните управници са всъщност двете страни на един и същ медал.
Промяната носи едно добре познато старо име - лидерът на социалистическата партия ПАСОК Георгиос Папандреу, който в изборната нощ обеща на гърците "връщане на усмивките" по лицата им, е син на народния трибун и дългогодишен министър-председател Андреас Папандреу. Промяна беше обещал и Караманлис, който преди 5 години измести от властта социалистическия си предшественик Костас Симитис.
Забравени грехове
Днес всеки грък знае какво имат предвид политиците, когато обещават промяна - че много искат, но все не успяват да се преборят с корупцията, да осигурят прозрачност в политиката и икономиката и да санират държавните финанси.
Папандреу и Караманлис - лидерите на две партии, станали символ за корупция
При управлението на Караманлис надеждите на хората бяха попарени за пореден път: много от министрите му се оказаха замесени лично в корупционни скандали, на приятели и верни на управляващите бяха раздавани постове, финансите така и не бяха санирани. А самото правителство се оказа без дъх след само 2 години в управлението. На изборите миналата неделя гръцките избиратели не само отказаха да дадат нов мандат на Караманлис, но и в цялата си паника потърсиха спасение в партията ПАСОК. Същата тази ПАСОК, която преди 5 години и след 20 години във властта беше наказана от избирателите заради корупция и множество скандали.
При други обтоятелства постоянната смяна на политическите династии във властта и взаимното очерняне би могло да бъде разглеждано като действие от някаква южна оперета. Ако обаче добавим, че тя се играе на ръба на икономическата пропаст и в най-слабата страна от еврозоната, тогава оперетата се превръща в трагедия. С вътрешен дълг от 296 млрд. евро и бюджетен дефицит от 11% от БВП Гърция отдавна е взривила всички Маастрихтски критерии.
Усмивки или депресия?
Всички са наясно, че ПАСОК на Папандреу и "Нова демокрация" на Караманлис са всъщност двете страни на един и същ медал - медалът на една остаряла и силно корумпирана двупартийна система, която успява да оцелее само благодарение на липсата на всякаква алтернатива. На този фон "връщането на усмивките" по лицата на хората ще бъде нелека задача за Папандреу в едно общество, където депресията превзема нови и нови слоеве от населението. И ако и този път не настъпи мечтаната промяна, това наистина може да взриви социалния консенсус.
Автор: С. Москову, Е. Лилов/Редактор: Й. Йорданова

Меркел и новият на Меркел
Новата лидерска двойка
Меркел ще трябва да свиква с нов вице - става дума за лидера на либералите Вестервеле, който през последните години в опозиция често създаваше проблеми на бъдещата си шефка. В личен план двамата са приятели отдавна.
На най-големия булеварден вестник в Европа "Билд" винаги може да се разчита в решаващите моменти: "Меркел си има нов" - под това заглавие таблоидът обрисува в обичайния си стил смяната на политическия партньор на германската канцлерка. След 4 повече или по-малко безутешни години със социалдемократите Ангела Меркел най-сетне се сдоби с либералния си и отдавна желан партньор Гидо Вестервеле. "Ценя неговата готовност да гласува доверие, неговата предвидимост, а също така и неговата дискретност, когато е нужно", казва Меркел по адрес на Вестервеле.
Предистория на хармонията
По-положителна характеристика надали може да се направи. А и Вестервеле хвали бъдещата си началничка: "Не изпитвам никакво съмнение, че и благодарение на добрите ни лични контакти ще разполагаме с много солидна личностна основа за воденето на добра политика."
Не е тайна, че двамата се разбират отлично
Толкова много хармония, разбира се, има предистория, започнала в средата на 90-те години. Тогава, както сега отново предстои, управляват пак консерватори и либерали. 40-годишната Меркел по онова време е федерален министър на околната среда в кабинета на Хелмут Кол, а със 7 години по-младият Вестервеле е на 33-годишна възраст генерален секретар на Партията на свободните демократи.
Тогава техните взаимоотношения са от чисто политически характер, но след провала на черно-жълтата консервативно-либерална коалиция през 1998 година нещата се променят. Меркел поема в Християндемократическия съюз същия пост, който Вестервеле вече заема в своята партия - генерален секретар. Бъдещата канцлерка е натоварена с нелеката задача да се справя с аферата около партийните дарения за ХДС, докато Вестервеле продължава да напредва при либералите.
Рамо до рамо
В началото на новото хилядолетие и двамата са партийни председатели. На изборите за Бундестаг през 2002 година Меркел все още е принудена да се откаже от кандидатурата си за канцлер в полза на председателя на баварската партия-партньор ХСС Едмунд Щойбер.
На преждевременните парламентарни избори през 2005 година личното приятелство между Меркел и Вестервеле очертава предстоящия политически съюз между консерватори и либерали, постигнат сега от втори опит. От тук нататък тепърва ще проличава доколко стабилни са наистина отношенията между двамата.
Автор: М. Фюрстенау, В. Шопов/Редактор: Б. Узунова

Последният слаб ученик в Европа
Бъдещето на Лисабонския договор остава под въпрос
Макар ирландците да одобриха Лисабонския договор, реформата на институциите в ЕС още не е гарантирана. За целта е нужен и подписът на чешкия президент. Той обаче е противник на договора и се опитва да печели време.
Не искаме Брюксел! - скандираха няколкостотин яростно настроени противници на Европа в Прага. Подобни демонстрациии са солидна морална подкрепа за чешкия президент Вацлав Клаус. Един от демонстрантите казва: "Дошли сме, за да подкрепим нашия президент и да му пожелаем здрави нерви, защото знаем на какъв натиск е подложен заради отрицателното си отношение към Лисабонския договор. Искаме да му покажем, че има хора, които са негова страна."
Блокаж чрез протакане
Вацлав Клаус няма намерение да разочарова тези хора. Той заяви, че приемал резултата от ирландския референдум, но че му било ясно как се е стигнало до постигнатия положителен резултат: "Едно е ясно: ако референдумът в Ирландия беше завършил с друг резултат, тогава щеше да има четвърти, пети или 59-ти поред референдум - докато не се постигне желания резултат. Не само аз съм на мнение, че подобно нещо не бива да се случва в Европа."
Клаус остава непреклонен
И след ирландското "да" евроскептичният чешки президент няма намерение да подпише Лисабонския договор за реформи. Клаус заяви, че смята да изчака решението на чешкия Конституционен съд по въпроса. Миналата седмица 17 консервативни сенатори за втори път внесоха въпроса за разглеждане пред Конституционния съд на страната. Целта им е - чрез протакане да блокират процеса на европейските реформи и да оказват косвена поддръжка на президента Клаус.
Експертите обаче предполагат, че чешките конституционни съдии до няколко седмици ще дадат зелена светлина за европейската реформа. Най-късно тогава вътрешнополитическият натиск над Вацлав Клаус ще се засили допълнително, още повече, че чешкото правителство и временният премиер Ян Фишер искат да приключат този въпрос до края на годината.
Ще се препъне ли Клаус?
"Положителният отговор на ирландците за Лисабонския договор е положителен сигнал за Европа" - казва безпартийният премиер, който е убеден, че ратификационният процес в Чехия може скоро да бъде приключен. Колко дълго още президентът Клаус ще може да протака и да отказва да сложи подписа си под договора от Лисабон не е съвсем ясно. По този въпрос в Прага се спекулира усилено. Противниците на Клаус обсъждат дори идеята да обвинят президента в бездействие и да се опитат да го свалят от поста му.
Автор: К. Янсен, Б. Узунова/Редактор: В. Шопов

Кунева премахва капани
Потреблението онлайн крие много рискове
ЕС и САЩ подемат съвместна борба срещу нарушения на потребителските права. Еврокомисарката по въпросите на потребителите Меглена Кунева е във Вашингтон, за да постави начало на преговори за сътрудничество в тази област.
Меглена Кунева е във Вашингтон от миналата седмица. Тя има срещи с висши представители на американската държавна администрация и на агенции за защита на потребителите, като Комисията за безопасност на потребителските стоки. Кунева проведе разговори с председателя на Федералната търговска комисия Джон Лейбовиц, както и с представители на Министерството на финансите.
Нов терен без пътни знаци
Тези срещи имат за цел да инициират преговори между ЕС и САЩ за два договора за сътрудничество в областта на защитата на потребителите, ползващи комерсиални услуги онлайн. Двете страни обсъждат и потребителските проблеми в сферата на финансовите услуги и сравняват плановете си за мерки срещу използването на лични потребителски данни за профилиран маркетинг от страна на големите компании или търсачки като „Гугъл”.
Кунева иска ясни правила
На пресконференция във Вашингтон Меглена Кунева заяви: „Не става дума само за защита на личните данни, а за използване на потребителски данни, което е нова територия без пътни знаци. Ще трябва да въведем много ясни правила срещу злоупотребите с правата на потребителите.”
Първият от договорите, които се обсъждат, ще бъде между Европейската комисия и американската Комисия за безопасност на потребителските стоки. Той ще позволи на ЕС и САЩ да обменят информация за опасни стоки на онлайн пазара. Вторият договор е между Европейската комисия и Федералната търговска комисия на САЩ. Той ще осигури прилагането на законодателни мерки в областта на защитата на онлайн потребителите и ще предвиди мерки срещу недобросъвестни търговци, опериращи на интернет-пазарите.
Мерки срещу подвеждащите оферти
Туристическите компании например, които продават стоки и услуги по интернет, ще трябва да спазват определени правила, едно от които е да не подвеждат хората, купуващи билети, да приемат скрити условия, каза Меглена Кунева във Вашингтон: „Има компании, които разчитат на незнанието на потребителите и на пролуките в закона. Новото законодателство в защита на потребителя ще забрани на компаниите да правят избор вместо нас. Никой не бива да взема решения вместо нас”, заяви Кунева.
Еврокомисарката ще обсъди с американските си колеги и предложения за създаването на агенции за защита на потребителите на финансовите пазари. Целта е да се елиминират банкови практики, които могат да бъдат подвеждащи за потребителите. В заключение Кунева каза, че среща отлично разбиране и желание за сътрудничество от страна на администрацията на Барак Обама.
Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-Витцел

Хоризонталният бранш като официално перо в икономиката
През последните години оборотът от проституция и наркотърговия се е удвоил
За пръв път при изчисленията на БВП Унгария включва също проституцията и търговията с наркотици. На тези две "специалности" на подземния свят се пада един процент от брутния вътрешен продукт на страната.
От финансовото министерство в Будапеща съобщават, че тези изчисления се правят единствено поради изискванията на Европейския съюз. Една от директивите е при публикуването на данните за брутния вътрешен продукт да бъде включен също и делът на приходите от сенчестата страна на националната икономика.
Унгария не е сред водещите по приход от сенчестия сектор
Над един милиард евро годишен оборот
За да се изпълни обаче това предписание, по неволя трябва да се борави с преценки. В края на миналия месец за пръв път бяха оповестени цифровите данни. С един процент приход от сенчестия сектор Унгария заема само едно средно място в съпоставка с другите страни-членки на Европейския съюз, подчертават от Националната статистическа служба в Будапеща. Цифрите се базират на проучвания, които водят началото си от 1995 година. Тези проучвания се съсредоточават върху полицейски и медицински данни.
Интересно е да се отбележи, че ако с услуги на проститутка се е ползвал чуждестранен гражданин, статистиката вписва предполагаемите приходи в раздела експорт. През 2005 година оборотът от проституция и търговия с наркотици е възлизал на 1 милиард и 270 милиона евро, докато през 2000 година - на половината от тази сума.
Легален бизнес с нелегален характер
Според статистическата служба Евростат повечето страни от Европейския съюз включват проституцията и наркотърговията в изчисленията на своя брутен вътрешен продукт. В Унгария проституцията е легализирана, но се ограничава само върху зони, където няма училища и църкви. Въпреки това този бизнес придобива нелегален характер, тъй като до голяма степен успява да избяга от полезрението на данъчните власти.
НЦЦ/БЕ/ЙЙ

Изтокът може да повлече цяла Европа надолу
Зависимостите проличават най-силно по време на криза
Европа ще усеща още дълго последиците от кризата, а много европейски държави, сред които и България, ще трябва да развият нов бизнес модел за икономиките си, заключава МВФ в най-новия си доклад за Европа.
Икономическото възстановяване в Европа ще е слабо и през 2010 година. Развитите икономики ще имат само 0.5 процента растеж, а развиващите се – около 1.7 процента. Но не всички европейски държави ще имат положителен ръст през 2010 година. По-солиден растеж може да се очаква едва през 2011 година, се казва в доклада на МВФ за икономическите перспективи в Европа.
Няма да има връщане към предкризисните времена
Директорът на отдела за Европа в МВФ Марек Белка подчертава: „Възстановяването в Европа ще е изключително слабо заради многото проблеми, които тепърва предстоят – надвиснали банкрути, растяща безработица, много малък икономически растеж.”
Възстановяването в Европа зависи от търсенето в САЩ
Зависимостта на европейската икономика от износа за американския пазар е един от факторите, които могат да подтиснат възстановяването. Марек Белка коментира, че възстановяването в Европа ще е бавно и несигурно поради силно намалялото търсене на американския пазар. Растящото потребителско търсене в Азия не е достатъчно, за да осигури износа на европейски стоки.
Една от големите опасности за Европа е т. нар. „безработно възстановяване”, което, според МВФ, ще има отрицателен ефект както върху потребителското търсене, така и върху инвестициите. Рисков остава и финансовият сектор, който, според формулировката на МВФ, е в „лесно нарушимо равновесие”. Потенциално най-опасни са заемите в чужди валути в Източна Европа. МВФ смята, че те все още могат да предизвикат вълна от нестабилност в целия континент, поради силната обвързаност на банковите системи и тесните търговски връзки.
В няколко сектора процъфтяването от периода преди кризата няма да се върне – става дума за финансовото посредничество, недвижимите имоти и строителството. Така че Европа ще се види принудена да промени структурната си политика, е категоричен Марек Белка. Много от европейските държави ще трябва да преструктурират икономиките си, за да балансират източниците на растеж и на финансиране, казва Белка:
Българската икономика се нуждае от преструктуриране
България: свръхзависимост от чужди капитали
„Има държави и на Запад, и на Изток в Европа, които ще трябва да променят бизнес моделите си. На Изток имаме предвид най-вече държавите, които са развили свръхзависимост от чужди капиталови потоци – това са балтийските държави и България. На Запад най-засегнати в това отношение са Испания и Ирландия – те също се нуждаят от дълбоко преструктуриране.”
След кризата България ще трябва да премине към нова структура на икономиката си, изтъкна МВФ в анализ за страната от миналата седмица. В новата структура ролята на главните двигатели на икономическия бум от последните години - недвижимостите, финансовото посредничество и строителство - трябва да бъде намалена в полза на други сектори, предимно на тези, произвеждащи стоки за износ.
Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-Витцел

София се сети за българските училища зад граница
Българското училище в Берлин получава 104 000 лева
Българските училища зад граница най-после получиха пари от държавата, чиито граждани образоват. По този повод Маринела Липчева беше в българското училище в Берлин. Ето какви са настроенията там:
"Това беше голяма изненада за нас. Честно казано, не се надявахме, че ще получим пари по този проект", казва Карина Бохе от Управителния съвет на българското училище в Берлин. За първи път през последните 20 години то получава пари от българската държава. За първи път тази държава се сети, че има ангажимент към онези деца, които, макар и зад граница, са нейни граждани и имат същите права като всички останали българи.
Българчетата в Берлин посещават българското училище веднъж седмично
Помощ за над 80 български училища в цял свят
Парите са отпуснати в рамките на "Националната програма роден език и култура зад граница", която беше приета от предишното правителство през март тази година. Най-учудващо е, че тя започна да действа едва след изборите, въпреки смяната на властта. Факт, който сам по себе си говори, че в София все пак са осъзнали потенциала на българските граждани в чужбина. И тъй като този потенциал е най-силен тогава, когато е съчетан с познаване на езика и културата, българските училища в чужбина играят изключително важна роля.
Досега тези училища се финансираха изцяло от вноските на родителите и от спонсори: "За нас тези пари са огромна помощ, защото така няма да сме зависими само от парите, които внасят родителите, и с които плащаме също хонорарите на учителите. Сега положението е вече по-спокойно", обяснява Карина Бохе. Защото макар и да е веднъж седмично като допълнение към германската образователна система в това училище се обучават деца от първи до 12-и клас. А те имат нужда от всичко, включително и от чисти стаи.
Сумата, която получава българското училище в Берлин, е малко над 104 хиляди лева. Тя ще бъде използвана за закупуване на учебни помагала по български език, литература, география и история на България, но и за хонорарите на някои от лекторите. Всичко това е подробно описано в проекта, както и в многобройните документи, изпратени от Берлин до София.
Същото са направили останалите 82 български училища, чиито проекти са били одобрени в София. Те са от цял свят: САЩ, Южна Африка и много европейски страни като Испания, Франция, Полша, Белгия. Румяна Тошкова, експерт в министерството на образованието в София, обяснява: "Предвиждахме с програмата да бъдат обхванати около 2 500 ученици, но за наша радост броят на децата, обхванати в тази програма, е над три хиляди".
Подпомагането ще продължи, уверяват от България
Ще има ли и догодина пари?
Дали догодина в София пак ще се сетят за българските училища зад граница? Според Румяна Тошкова: "Смисълът е тази програма да не бъде еднократен акт, а да продължи и в бъдеще, защото това е една чудесна възможност за финансово подпомагане на българските общности в чужбина, а на българските деца се предоставя възможността да запазят родовите си корени."
Въпреки парите от България финансирането на тези училища и занапред ще бъде най-вече в ръцете на родители и спонсори. Но те се радват и на най-малката финансова помощ от София, защото тя е първият ясен знак на признание за дългогодишните им усилия.
Автор: Маринела Липчева/Редактор: Д. Попова-Витцел

Няма коментари: