събота, 31 октомври 2009 г.

ПОСЛЕДНИ ИЗВЕСТИЯ ЗА ОКТОМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

Криминалисти спряха 90 незаконни ТВ програми
Антимафиоти са спрели 90 незаконно излъчвани телевизионни програми в Карлово, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Установено, че местна кабелна телевизия е излъчвала 140 телевизионни програми, от които 90 без уредени авторски права.
Криминалистите са конфискували сървър, използван за управление на кабелната телевизия, 6 аналогови кабелни декора, 7 цифрови кабелни декодиращи устройства и 1 цифров кабелен приемник, чрез който са били излъчвани незаконно пиратските телевизионни програми.
Операцията е проведена след сигнал, подаден от Българско сдружение за защита на обекти на интелектуалната собственост (БУЛАКТ) и е под прякото наблюдение на прокуратурата.
Акцията се реализира в изпълнение на стратегията на МВР и "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към Министерство на културата за ограничаване на интелектуалното пиратство.

БСП мисли декларация за 10 ноември
Един час БСП обсъжда с каква позиция да излезе за 20-годишнината от 10-и ноември.
Декларация представи Георги Пирински. „Политическите измерения на 10-и ноември са от особено значение за БСП", се посочва в нея.
„Сега, след 20 години, на обществото ни е необходима равносметка преди всичко като основа за поуки, нужни за да разчупим омагьосания кръг от повтарящи се сривове и разочарования", се посочва още в декларацията.
Според Росен Малинов, член на Националния съвет на БСП, преходът е силно идеологизиран.
Според него трябва да се отговори на редица въпроси. Как стана така, че едни хора си легнаха с цървули, а на сутринта се събудиха с обувки от крокодилска кожа, попита Малинов, според когото на този и подобни въпроси, обществото очаква отговор.
Според него преходът е дал основа за криминално преразпределение на собствеността, поставил е началото на морална деградация, „в която Киро картофът е много по-известен Иван Вазов".
Да не отхвърляме на ангро нашата вина и нашите постижения, призова евродепутатът Кристиян Вигенин.
Според него в декларацията трябва да бъдат отбелязани и процеси, които лично него го притесняват.

„Виждаме един безпрецедентен натиск върху медиите, които трябва да отразяват Бойко Борисов и ГЕРБ по един определен начин, безпрецедентен натиск, върху опозицията.
Сега се връщаме към периода, когато още не е направена крачка към развенчаване култа към Сталин", изтъкна той.
„Ние започнахме демократичния преход и ние ще отстояваме демокрацията в България", категоричен бе Вигенин.
Татяна Дончева също поиска своите отговори. „Преди Бойко Борисов, преди Сакскобургготски, преди Иван Костов, какво стана 90-а, 91-ва година, кой и защо точно той стана богат за една нощ", попита Дончева.
Според нея трябва да се отговори на въпроса защо са били раздадени необезпечени кредити, как и защо е тръгнал преходът.
Според Румен Петков пък новият Национален съвет на БСП трябва да отговори на въпросите раздавани ли са куфари с пари и имало ли е списъци с хора, които забогатявали.
"Ако сме правили списъци, ако сме раздавали куфарчета с пари, това означава, че ние в БСП трябва да зададем въпроса, дали сме законосъобразна партия", каза той и допълни, че упражненията на тази тема стават през последните 20 години.
Да се даде категоричен отговор, защото в противен случай ще станем съучастници на убийството на БСП, изтъкна той.
„Без участието на БСП в прехода, той щеше да е много по-конфронтационен за българските граждани", смята от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.
Според него в декларацията БСП трябва да покаже, че в момента България върви към все по-авторитарно управление.
Добрата опозиция е мъртвата опозиция за това управление, смята Станишев. Според него също така БСП трябва да излезе с позиция за 100-те дни на правителството на ГЕРБ, които изтичат точно след 2 дни.

Ако аз преговарях, нямаше да затворим 3 и 4 блок
Сигурен съм, че ако аз бях преговарял за 3 и 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй", те нямаше да бъдат затворени.
Съжалявам, че моят предшественик се е съгласил срещу компенсация от 300 млн. евро те да бъдат закрити, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БНР.
По повод замразяването на АЕЦ „Белене", премиерът изтъкна, че от германския концерн RWE са казали, че след като проектът няма финансова рамка, след като предишното правителство не се е вслушало в аргументите им по този проект, те излизат.
„От нашето правителство няма нито един смесен сигнал, има политическа воля от моя страна да върви проектът, но и двамата ми министри - Дянков и Трайков, казват, че няма пари за него.
Не се отказвам от АЕЦ „Белене", но защо още навремето са определени реактори, които не са от последно поколение?
Не искам след 10-15 години, след хвърлени огромни пари заради реакторите, отново от Брюксел да притиснат бъдещото правителство за нови пари.
По този проект са правени три първи копки за изминалите години, така че дали ще се забави с някоя друга година няма никакво значение", посочи още премиерът.
Борисов очарован от новия си гръцки колега Папандреу, с когото имали "сърдечна" среща в Брюксел
Още...
По думите на министър-председателя, в условията на криза е нормално да има намаляване на приходите на хората и закриване на работни места, но изрази надежда да се подобри положението.
В противен случай правителството ще продължи да реже публичните разходи с цел стабилизиране на държавата, категоречен е Борисов.
„Никой не може да направи бюджет в една държава, в която предишното правителство тотално е лъгало. Сега Орешарски пита за фискалния резерв - това е нагло, защото самият той го е харчил, той е вършил безобразията", заяви още Борисов.
В същото време премиерът успокои, че в момента имаме стабилна банкова система.
„Държим 8 млрд. лв. кеш, които при поискване от която и да е банка, ще запушим дупката - нямаме проблем в банковата система", категоричен е Борисов.

Тежки преговори в Брюксел за климата
България и още девет държави от Централна и Източна Европа успяха да договорят по-изгодни условия по темата с климатичните промени.
Това стана факт на завършилия Европейски съвет в Брюксел, съобщи пресцентърът на МС.
„Доста тежко заседание. Сутринта имахме работна среща с още девет държави и крайното решение е вписването на текст, който да гарантира, че няма да бъдем донори на държави като Китай, Индия, Русия и Бразилия.
Когато трябва да се плаща, то ще бъде съобразено с брутния вътрешен продукт и с моментното финансово състояние на отделните държави", каза премиерът Борисов.
Министър-председателят проведе поотделно разговори по темата с германския канцлер Меркел, с президента на Франция Саркози, с британския премиер Гордън Браун, както и с премиерите на Полша и Унгария.
„Близо два часа се водиха преговорите, докато се съгласиха по-богатите държави с това наше искане, така че спестихме минимум по 40-50 милиона евро от тези заседания", каза Бойко Борисов.
Създадена е работна група, която трябва да предложи решение по обсъжданите днес теми.
Нейните предложения след това трябва да бъдат одобрени с консенсус. Този документ е важен, за да бъде Европейският съюз единен, силен и водещ за срещата по климатичните въпроси в Копенхаген в началото на месец декември. На нея страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

И Орешарски бил готов да вади фиска от БНБ
По времето на управлението на предишното правителство 14% от фискалния резерв е бил вкаран в 17 различни търговски банки.
Имало е и тайно споразумение между бившия финансов министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров около 1 млрд. лв. от резерва да бъде сложен в търговски банки.
Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол отговори на Орешарски, който го попита дали възнамерява да хвърля нови информационни бомби в обществото.
Поводът за въпроса бе идеята на Дянков да извади част от фискалния резерв от БНБ и да го даде на търговски банки.
Дянков заяви, че Орешарски миналата седмица е коментирал идеята за влагането на фискалния резерв в търговски банки като неприемлива, а същевременно бившият финансов министър е изповядвал такава политика.
Дянков посочи още, че към края на септември фискалният резерв е бил в размер на 7.791 млрд. лв., като 30% от него е бил на дневни депозити с лихва от практически 0%.
В някои седмици тя дори е била отрицателна, което означава, че бюджетът е плащал на БНБ да пази резерва.
Около 4.2 млн. лв са били вложени в седмични депозити, които са носили лихва от едва 0.3% на седмица (на годишна база), допълни вицепремиерът.
Той заяви, че в най-скоро време ще започне да представя на всеки 3 месеца анализ за размерна на фискалния размер и за това как се управлява.
В отговор Пламен Орешарски заяви, че тайните споразумения са за това да не се огласяват.
Но допълни, че предвидените 1 млрд. лв. не са давани на търговските банки, а са щели да отидат в банките, ако системата ни усети по-силно финансовия трус. Става въпрос за октомври 2008 г.
Орешарски допълни, че това не се е наложило. Но е имало едно изключение, което бившият финансов министър не пожела да назова, за да не навреди на финасовата система в страната.
Междувременно от БНБ разпространиха съобщение, в което се казва, че споменатото от министър Дянков споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система.
Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него, подчертават от БНБ.
Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания.
Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити, уточняват още от централната банка.

Дянков не позна за дефицита през септември
Бюджетният дефицит на месечна база през септември възлиза на 73.6 млн. лв., съобщи Министерството на финансите.
По първоначални данни обаче, съобщени преди две седмици от министър Дянков, дефицитът беше 62.3 млн. лв.
Така сметките на финансовия министър не излязоха с 11.3 млн. лв.
В разпространеното до медиите съобщение се подчертава, че дефицитът на месечна база е намален над 5 пъти още през август. За юли той е бил 564,3 млн. лв., за август - 92.3 млн. лв.
За момента подобряването на салдото на месечна база е все още само по линия на строгите ограничения в разходите.
През последното тримесечие на годината се очакват и ефекти от мерките за повишаване на събираемостта на приходите, с което всички усилия са насочени за постигане на стабилна бюджетна позиция в края на годината.
Това ще позволи и поддържане на размера на фискалния резерв на относително стабилно ниво, което като част от международните валутни резерви на страната е в подкрепа на паричния съвет.
Приходите и помощите по консолидираната фискална програма (КФП - държавния бюджет, заедно с този на НЗОК, НОИ и др.) към края на септември са в размер на 18 525,3 млн. лв., или 56,9% от планираните за годината в ЗДБРБ за 2009 година. Отчетените постъпления са 88,8% от тези за същия период на миналата година.
Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец септември възлиза на 14 868,0 млн. лв., което е 80,3% от общите постъпления по КФП.
Приходите в частта на преките данъци са 3 021,8 млн. лв., което е 61,1% от планираните за годината.
Към края на месец септември бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 552,3 млн. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 590,5 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 38,2 млн. лева.
Фискалният резерв към 30.09.2009 г. е в размер на 7 691.4 млн. лева.

МНЕНИЕТО НА КОМЕНТИРАЛ: Румен
Приятели, или кой каквото обръщение му харесва,
- Изминаха стоте дни. Завършиха ревизийте по министерства и Агенции. Правителството ВЕЧЕ ЗНАЕ, какво завари... Всички искаме да видим извънреден Национален „План за излизане от кризата”...
Лично аз очаквам да видя следното в плана...:
1. Основен принцип:
„Подкрепа на националните инвестиции в български фирми и гражданите, чрез „челенасочен и умерен финансов протекционизъм.”
2. Цели на мерките:
- Възстановяване на общественото и на партньорите ни доверие в икономиката ни;
- Финансова подкрепа само за „реформи в държавните системи, икономически растеж и работни места”;
- „Ремонт” на банковата система, за да се възстанови нормалното кредитиране, при поносими лихвени нива в условия на криза – лихвата на БНБ+ макс. 3%;
- Изкупуване от ББР(Българската Банка за Развитие), на онези части от жилищните кредити, за единствените жилища на гражданите, които са „необслужваеми” и последващо разплащане с гражданите.
- Засилване на фискалните регулаций и въвеждане на „драконовски” данъчен и финансов контрол НАД ВСИЧКИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, за да се възстанови доверието в правителството, на гражданите и партньорите.
3. Метод за прилагане:
„Стимулирането на икономиката и подпомагането на такива български физически и юридически лица, чрез които ще се окаже най-голям положителен ефект на производствената свера и преди всичко износно ориентираните”.
4. Годишен ресурс:
Ресурса трябва да е около 1% от БВП, отделени чрез политиката на „Фискален излишък” и превишението на Валутния резерв от 1.8 милиарда.
5. Схема за финансирането:
І.Етап.
Основна схема на разпределение:
- 1,2 милиарда, за първите 18 месеца - инвестирани чрез Бълг. Банка за Развитие(ББР) В БЪЛГАРСКИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, с лихва БНБ+1%;
- Не по-малко от 3 милиарда за следващите 24 месеца - инвестирани чрез ББР.
Допълнение към програмата;
- 400 мил. „целеви” резерви на БНБ, за гаранций на износно ориентирани производства, неограничени във времето;
- Държавни гаранций и национално съфинансиране и инвестиране в енергетиката и инфраструктурата от 1 милиард., през първите 18 месеца;
ІІ.Етап.
- 5 милиарда, за целево финансиране на национално ниво, след първия етап, чрез по-гъвкави схеми за финансиране отново, чрез ББР, през следващите 24 месеца.

БОЙКО, ПАРИТЕ ГИ ИМА..., ЧАКАМЕ...!!!

Трима кандидати за оператор на .бг домейни
Трима са кандидат операторите за .бг домейни, съобщи TechNews.bg.
Наличието на няколко заявки обаче може да забави процеса по одобряване на .бг, твърдят запознати с практиката на регулатора ICANN.
"Изискването на ICANN е да няма колебания и противоречия в страната", коментира Илия Базлянков, председател на Унинет.
Сдружението Унинет е един от кандидатите за .бг оператор. Останалите са Регистър.БГ и Публичен Интернет Регистър с председател Димитър Ганчев.
По-рано днес ICANN съобщи, че скоро ще бъде възможно пълните интернет адреси да се изписват с нелатински символи. Бордът на организацията вече е одобрил т.нар. "Internationalized Domain Name Fast Track Process", който ще отприщи регистрацията на домейн имена на всякакви езици.
Това е най-голямата техническа промяна в 40-годишната история на интернет, заяви председателят на ICANN Питър Денгейт Тръш.
Fast Track Process е първата стъпка към обогатяване на интернет адресите със 100 000 символа от различни езици.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Червени питат кой e раздавал куфарчета с пари след 10-ти ноември
БСП си избира ново Изпълнително бюро
Членове на Националния съвет на БСП попитаха кой е раздавал куфарчета с пари след 10 ноември 1989 година и кой и как е станал богат за една нощ в първите години на прехода. Това стана по време на днешното заседание на съвета, на което ще бъде избрано ново Изпълнително бюро на партията. НС прие и политическа позиция по повод 20-годишнината от промените на 10 ноември.
В документа се казва, че преходът у нас е довел до дълбоко социално разслоение, което поражда и новите социални конфликти. Бедността и безработицата, престъпността, неграмотността и болестите, се превърнаха в остри проблеми с дълготрайни последствия, смятат социалистите. Една от основните причини за това е станало обстоятелството, че преходът е бил силно идеологизиран. Друга причина била десният неолиберален модел на промените.
В позицията се казва още, че преди две десетилетия силите на промяната в тогавашната комунистическа партия са открили перспектива за ново демократично начало за развитието на България. Записано е, че заслуга на БСП е мирният характер на прехода у нас, за демократично развитие в това преломно време на смяна на политическата и икономическата система.
БСП носи огромна отговорност за това, че не успя да отстои и да реализира социалния модел на прехода, независимо че на два пъти спечели абсолютно парламентарно мнозинство, се заявява в позицията. Като главни предизвикателства днес са посочени да се даде реален живот на принципите и нормите на демокрацията, на върховенството на закона и на социалната справедливост.
Преди гласуването се състоя дискусия по проекта за позиция. Татяна Дончева повдигна въпроса за куфарчетата с пари. Според нея обект на анализ трябва да станат годините 1991, 1992 г. и да се търсят отговори на въпросите: Кой и защо точно той стана богат за една нощ? Защо беше разбита БНБ и защо лица получиха право да вземат необезпечени кредити? Защо БСП не заложи на мениджърите на късния социализъм? Според Дончева в България няма община, в която да няма някой, който за една нощ да е станал богаташ в началото на прехода.
Росен Малинов попита как е станало така, че хора са си легнали с цървулите и са се събудили с обувки с крокодилска кожа.
Когато самите ние твърдим, че сме участвали в процеса с раздаването на куфарчета с пари, не можем да се учудваме, че имаме такъв резултат на изборите, заяви бившият вътрешен министър Румен Петков. Да се поставя такова твърдение без доказателства означава, че ние обявяваме БСП за незаконно образувание, добави той. Да твърдим, че сме раздавали куфарчета с пари без абсолютно никакви аргументи, означава, че ние ще сме съучастници в убийството на БСП, бе категоричен той. По думите му, ако е имало такива неща, то те отдавна щяха да са на показ. Петков предложи новото Изпълнително бюро да отговори на поставените въпроси в залата за раздаваните куфарчета с пари по списъци.
Лидерът на БСП Сергей Станишев подкрепи идеята. Той отбеляза, че без последователната политика на БСП за национален консенсус, българският преход е можел да бъде доста по-конфронтационен. Сега виждаме динамиката на развитие на авторитарно управление, което не зачита разделението на властите, каза той. Станишев заяви, че “от устата на министър-председателя Бойко Борисов е прозвучала почти заплаха, че е грешка, че БСП не е забранена”.
Соцлидерът, че подготвят конкретна експертна и политическа оценка за първите 100 дни на новото правителство. По думите му единственото, с което се занимава управлението, е т. нар. ревизия, която “се основава на лъжи”.
Станишев предложи 21 души да влязат в новото Изпълнително бюро, съобщи “Фокус”. Това са Деница Златева, Корнелия Нинова, Евгений Узунов, Катя Николова, които ще бъдат секретари. Димчо Михалевски е предложен за говорител. За членове са предложени Ваня Добрева, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Борислав Гуцанов, Илия Баташки, Явор Гечев, Николай Малинов, Владимир Топенчаров, Бойко Великов, Атанас Костадинов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Дора Янкова, Кирил Добрев, Кристиан Вигенин, Димитър Горов.
събота, 31 октомври 2009

Трима видни пенсионери заедно в Берлин 20 години след падането на стената
Горбачов, Кол и Буш-старши на гости на Меркел
Трима пенсионери на Студената война Хелмут Кол, на 79 г., Джордж Буш, на 85 г. и Михаил Горбачов, на 78 г. се срещат днес в Берлин с Ангела Меркел по случай 20 г. от отварянето на Берлинската стена, предаде БГНЕС. Бившият германски канцлер (1982-1998), бившият американски президент (1989-1993) и бившият съветски президент (1985-1991) ще споделят спомени с току-що преизбраната германска канцлерка Ангела Меркел за есента на 1989 г. на кръгла маса, която ще предшества честванията на 9 ноември.
Събитието е организирано в Фридрихщатпалас в бившия източен Берлин, наричан по времето на ГДР “Хонекеровите Фоли Бержер” (по името на бившия източногермански ръководител Ерих Хонекер и едно от най-известните парижки кабарета). Вечерта тримата бивши ръководители ще са гости на пресгрупата Шпрингер, която издава всекидневника с най-голям тираж в страната “Билд” и консервативния “Велт”. Аксел Шпрингер, който бе настанил своята пресгрупа близо до Стената и чийто кабинет гледаше към Източен Берлин, бе посветил изданията си за каузата на обединението и на борбата срещу комунизма, отбелязва АФП.
На самата годишнина – 9 ноември – Михаил Горбачов и бившият полски антикомунистически водач Лех Валенса ще преминат заедно с Ангела Меркел и свидетели на онова време през бившия пропускателен пункт на Борнхолмерщрасе, първия отворен вечерта на 9 ноември 1989 г. Празникът на свободата ще се открие с концерт на открито пред Бранденбургската врата от оркестъра на Берлинската опера под диригентството на израело-аржентинеца Даниел Баренбойм. Вечерта хиляди полиестерни домина високи 2,5 м ще се сринат символично по протежение на двукилометров маршрут в центъра на столицата.
Организаторите се надяват на масово присъствие на спектакъла. Сред политиците, които Ангела Меркел ще посрещне, са британския премиер Гордън Браун и руския и френския президенти Дмитрий Медведев и Никола Саркози. Американският президент Барак Обама обаче ще отсъства, но ще бъде представен от държавния секретар Хилари Клинтън.

Сорос: След кризата Китай става номер 1
Юанът крепи долара да не се срине
Китай повече от всички други страни ще спечели от световната криза, като след приключването й ще се превърне в най-значимата във финансово-икономическо отношение държава в света, смята известният финансист Джордж Сорос. “Предстоят сериозни изменения на световната финансово-икономическа сцена, като най-сериозна се очертава промяната в статуса на САЩ и Китай”, изтъкна той по време на своя лекция, която той изнесе в родната си Унгария.
Финансистът не вярва, че след края на кризата ще настъпи пълен стабилитет в световната икономика, като той дори прогнозира втора вълна на кризата. Основен довод за очертаващия се икономически възход на Китай е очакваният през следващата година растеж на брутния вътрешен продукт на азиатския гигант с невероятните в условията на криза 9,5 %. Китайският юан, според Сорос, се явява “основен крепител” на американския долар.
Последният няма да се срине напълно, въпреки сериозния спад в последно време, тъкмо заради подкрепата на китайската валута. Това означава, че американските зелени банкноти ще продължат да играят функцията на единствена световна резервна валута. Според Сорос, ако на долара му бъде отнет този статус, никой няма да спечели от това - американската икономика допълнително ще отслабне, което неминуемо ще повлияе негативно и върху останалите икономики в света.

Македония нямала териториални претенции
Груевски: Съжалявам, ако някой ме е разбрал погрешно
Нямаме никакви териториални претенции към никого - нито към България, нито към която и да било друга съседна страна. Не само че няма териториални претенции в моето изявление, а има обединяващ и проевропейски дух. Това заявява премиерът на Македония Никола Груевски в интервю за агенция МИА, цитирано от “Фокус”, в отговор на въпрос по повод реакцията на българския президент Георги Първанов за изявлението му в Австралия. Интервюто на Груевски, взето в Брюксел, е публикувано на официалната страница на македонското правителство.
Българският държавен глава определи изявленията на Никола Груевски като териториални претенции. Министър-председателят на Македония заяви: “…. в Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци”.
На въпрос как ще отговори на обвиненият за териториални претенции, Груевски отговаря: „Изявлението е извадено от контекста. С оглед на ситуацията на македонската общност в Австралия в изявлението си призовах македонците там да имат по-голямо разбирателство, да не се делят на никаква основа, каквито са църковните делби - в смисъл „за” и „против” администратора на Македонската православна църква (МПЦ) или въз основа на произход. Казах, че там, в Австралия, живеят в една държава и трябва да се уважават. При това добавих, че и на Балканите, когато всички страни станат членки на ЕС и се срутят границите и всички народи на Балканите ще живеем в Европа без граници, както в Австралия живеят в една държава етнически македонци, независимо къде са родени, хървати, гърци, албанци и т.н. от различни държави. Добавих и това, че е човешко да се скараш, но е християнско да се прости. Призовах към разбирателство, единство и прошка.
Македонският въпрос не трябва да се ползва като въпрос за раздор, а като въпрос за помирение и обединяване. Съжалявам, ако някой ме е разбрал погрешно или му е било предадено несъответно. Аз съм последователен в изявленията си и това, което казвам у дома, казвам и навън и обратното”, казва Груевски.

Медведев: Няма оправдание за жертвите при Сталин
Не трябва да се допускат опити за ревизионизъм
Убийството на милиони по времето на Сталин не може да бъде оправдано, заяви руският президент Дмитрий Медведев в блога си днес, когато Русия почита паметта на жертвите на политически репресии.
Руският президент предупреди, че не трябва да се допускат опити за ревизионизъм. “Убеден съм, че паметта за националните трагедии е също толкова свещена, както тази за победите”, заяви Медведев, който нарече репресиите и преследванията през 30-те години “една от най-големите трагедии в руската история”. Той отхвърли твърденията на търсещите оправдание, че “изтреблението” е било необходимо за “висшите цели на държавата”.
“Нищо не може да бъде по-важно от човешкия живот”, каза Медведев, цитиран от АФП, на която се позова БТА. Според него нищо не може да оправдае репресиите. Той обеща да се бори “срещу фалшификациите на нашата история”.
Руските либерали и консерватори водиха ожесточени спорове за наследството на диктатора, отговорен за смъртта и затварянето на милиони в печално известната система ГУЛАГ на СССР. Но въпреки добре известната бруталност на Сталин, много руснаци все още асоциират неговото управление със съветската победа срещу нацистка Германия през Втората световна война и запазват симпатии към него.
По време на управлението на бившия президент Владимир Путин, Москва омаловажаваше престъпленията на Сталин в опит да подсили патриотичните чувства, като го възхваляваше като ефективен военновременен лидер. През май тази година Медведев предупреди, че не трябва да се позволява подмяна на историята.

Къщата на ужасите
"Дойче веле"
Както всички източноевропейци по времето на комунизма, така и унгарците бяха жертва на своята тайна полиция. Един музей в Будапеща показва как жестоко са били третирани политическите затворници в Унгария. Музеят е уреден в сградата, наричана “Къщата на ужасите”, където се е помещавала комунистическата политическа полиция.
Десетки хиляди унгарци са били разпитвани в тази зловеща сграда в течение на 40-годишното комунистическо господство. Те са били арестувани по различни причини - защото са били водени за държавни врагове, заради религиозната им вяра, защото са били антикомунисти или борци за свобода. Или защото са се опитвали да избягат от Унгария. Директор на “Къщата на ужасите” е Мария Шмидт.
Сам срещу системата
“Имате ли представа какво означаваше да живееш в една тоталитарна терористична диктатура? Хората се страхуват да кажат нещо, което противоречи на партийната линия, отнемат им собствеността или къщите. Изисква се пълно подчинение на комунистическата държава - а онзи, който бъде нарочен за държавен враг, бива подлаган на репресии”.
Посетителите на музея могат да разгледат някогашните стаи за разпити и затворническите килии. Показват се непрекъснато видеофилми с интервюта на бивши политически затворници. Но най-кошмарната част на музея са онези голи стаи в мазето, където задържаните са били изтезавани: “Те са били бити, лишавани от сън, някои са били затваряни в килии, залети с вода”, разказва Мария Шмидт. “Ласло Наги помни добре ужаса, който е изживял тук през 50-те години. Той бил задържан, защото по време на въстанието през 1956 бил на страната на народа: “Прекарах общо седем месеца в изолационен арест. Единствените хора, които виждах, бяха пазачът и офицерът, който ме разпитваше. Това беше много ефикасен начин да те изолират изцяло от външния свят.”
За да остане споменът жив
Целта на разпитите била да се изтръгнат признания от задържаните. Ласло Наги: “Всеки знаеше колко лесно се влиза тук, а колко трудно е да излезеш после жив. Осъдените на смърт биваха откарвани просто в някой затвор, където още на другата сутрин ги обесваха”.
“Къщата на ужасите” в Будапеща е потискащо място, което позволява обаче да се добие съвсем реално впечатление за комунистическата действителност в Унгария. Това е от голяма полза най-вече за младото поколение, което няма спомени от времето на диктатурата.


ПО БЪЛГАРИЯ-НЮЗ.БГ

ДУПКАТА В ХАЗНАТА СЕ СВИ ДО 73,6 МЛН. ЛЕВА
През октомври се очаква държавният бюджет да излезе на плюс, прогнозира финансовият министър Симеон Дянков. Дефицитът в националния бюджет е 552 млн. лева
Дефицитът в държавния бюджет намалява сериозно и през септември, когато разходите на министерствата превишават приходите със 73,6 млн. лева, показват окончателните данни на Министерството на финансите. Спрямо август недостигът намалява с близо 20 млн. лева, а спрямо юли с близо половин милиард лева – правителството на ГЕРБ пое хазната дупка от 564,3 млн. лева към края на юли. Засега запълването на ямата в бюджета се дължи основно на драстично орязаните държавни разходи, но през октомври се очаква хазната да излезе на малък плюс, прогнозира през седмицата финансовият министър Симеон Дянков. По-сериозен ефект от мерките за повишаване на събираемостта на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници” би трябвало да има през последното тримесечие на годината. Това ще позволи и поддържане на размера на фискалния резерв на относително стабилно ниво, което като част от международните валутни резерви на страната е в подкрепа на паричния съвет, уточняват от ведомството. Фискалният резерв към края на септември 2009 г. е в размер на 7,69 млрд. лева.
Към края на месец септември бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (тук се включват и приходите и разходите от здравни и пенсионни осигуровки и средствата от европейски проекти) е отрицателно в размер на 552,3 млн. лв.

Дупката е от дефицит по националния бюджет в размер на 590,5 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 38,2 млн. лева.
Приходите и помощите по консолидираната фискална програма към края на месец септември са в размер на 18, 525 млрд. лв., или 56,9% от планираните за годината. Отчетените постъпления са 88,8% от тези за същия период на миналата година.
Общата сума на данъчните постъпления (с приходите от осигурителни вноски) към края на месец септември възлиза на 14, 868 млрд. лв., което е 80,3% от общите постъпления. Приходите от преки данъциса 3, 021 млрд. лв., което е 61,1% от планираните за годината. Приходите от косвени данъциса в размер на 7, 455 млрд. лв., което е 54,0% от програмата за годината.

От ДДС в хазната са влезли общо 4, 516 млрд. лв., което е 77,4% от постъпленията за същия период на предходната година.
Постъпиленията от акцизи за периода са в размер на 2, 839 млн. лв., като в номинално изражение отбелязват незначително намаление (с около 81,1 млн. лв. или 2,8%) спрямо постъпления за същия период на миналата година. Като цяло приходите от ДДС представляват 48,5% от планираните за 2009 г., приходите от акцизи – 66,7%, и приходите от мита – 45,8%.
Постъпленията от други данъци (имуществени данъци и др.) възлизат на 512,7 млн. лв., като годишните разчети са изпълнени с 52%. От здравни вноски към края на септември са събрани 3, 878 млрд. лв.,, което е само 64,6% от разчетените за годината.
Неданъчните приходи са 2, 611 млрд. лв., което е 68,4% от годишните разчети. Постъпилите помощи (основно авансови плащания от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС по бюджета на Националния фонд и постъпления от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство по бюджета на Разплащателната агенция към ДФ „Земеделие”) за деветте месеца на 2009 г. са в размер на 1,046 млрд. лв. (34,7% от планираните).
Разходите по консолидирания бюджет(вкл. вноската на Република България за общия бюджет на ЕС) към 30.09.2009 г. възлизат на 19, 077 млрд. лв.,което е 62,8 % от годишния разчет

НАД 1 МЛРД. ЛЕВА ОТ РЕЗЕРВА СА РАЗДАВАНИ ТАЙНО ПО БАНКИТЕ
14% от фискалния резерв е бил даван за управление на 17 трезора от предишното правителство, разкри финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на Пламен Орешарски откъде са му дошли идеите за депозиране на част от държавните пари
14% от фискалния резерв е бил даван за управление от 17 търговски банки по време на мандата на предишното правителство, съобщи по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков. Той каза това в отговор на въпрос на бившия финансов министър Пламен Орешарски каква е била целта на подхвърлените идеи за депозиране на част от резерва в кредитни институции заради по-високата доходност от лихви. Това означава, че държавата все пак е използвала вече възможността си да депозира около 1,1 млрд. лева от финансовите си резерви в търговските банки, въпреки критиките, които отправиха към Симеон Дянков в един глас Пламен Орешарски и шефа на БНБ Иван Искров. Между тях двамата е съществувало тайно споразумение за влагане на други 1 млрд. лева от резерва, ако някои от българските банки се окажат в затруднение заради кризата, разкри още пред депутатите вицепремиерът.
Той категорично отказа да съобщи кои са били банките, като препрати въпросите към Орешарски и Искров, но от думите му стана ясно, че влагането на част от парите от резерва в търговски банки се е случило през май 2008 г., няколко месеца преди кризата да засегне България. По същото време в интернет тръгна слух за фалит на Първа инвестиционна банка, който за два дни се прехвърли в медиите и доведе до опашки от теглещи спестяванията си хора в клоновете на банката. Проблемите бяха свързани с промяната на софтуера на банкоматите на трезора, заради което голяма част от клиентите на банката не успяваха да теглят от сметките си. Тогава БНБ наистина се намеси, опроверга твърденията и обясни, че няма да допусне нито една българска банка да изпадне в затруднения. Нито Дянков, нито Орешарски обаче отговориха на въпроса дали от БНБ са насочили средства към банката.
Пред медиите Орешарски коментира само, че е

имало такова споразумение през октомври, когато в цял свят цялата банковата система, и то водещи банки, получаваха огромни публични фондове, за да бъдат спасени.
„Имахме превантивно споразумение, ако стигнем до необходимост да действаме по аналогичен начин, за радост избегнахме тези опасни тенденции с едно малко изключение. Но аз не бих оповестявал неща, които представляват опасност за финансовата стабилност”, обясни Орешарски.
От БНБ уточниха, че споменатото споразумение има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него, уточняват от ведомството на Иван Искров.

"Споменатите 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите,
тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити", се казва в позицията на БНБ.
Скандалът всъщност се разгоря заради активната позиция на бившия финансов министър срещу намерението на правителството на ГЕРБ да „изнесе” част от резерва към търговските банки в този момент. Орешарски беше един от най-сериозните критици на тази идея, като не само обясни, че „игра с фискалните резерви, които са част от общите валутни резерви на страната, не е много препоръчителна от гледна точка на евентуална загуба на доверие от страна на външните наблюдатели и инвеститорите”, но и припомни как опитът на финансовия министър на НДСВ Милен Велчев отпреди 8 години да управлява активно резерва, приключва с искането на МВФ парите, извадени от резерва, да бъдат прибрани обратно там.

„Пропуснахте една добра възможност да замълчите”,
каза по този повод Орешарски на Дянков, а след това обясни, че тайните споразумения затова са тайни, за да не се разгласяват.
Настоящият финансов министър обясни, че премиерът Бойко Борисов е сложил край на спекулациите по темата, като е заявил категорично, че правителството няма да депозира пари от резерва в търговски банки. След това разкри, че това, за което сега е критикуван толкова активно от левицата и бившия си колега, всъщност е правено именно от тях.
„Идеята за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки се разви по една причина – да се съберат повече пари в бюджета. Към 30 септември фискалният резерв възлиза на 7, 691 млрд. лв. 86% от тази сума е в момента депозирана в БНБ, като 30% е на дневни депозити, където средно претеглената годишна лихва е 0%. Понеже тази лихва варира в съответствие с пазара, в някои седмици лихвата е отрицателна. С други думи – бюджетът плаща на БНБ да пази 30% от фискалния ни резерв. Други 63%, се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0,3%. С други думи вие и предишното правителство не сте водили добра доходна политика”, каза още Дянков.

По време на управлението на Тройната коалиция една голяма част от фискалния резерв е бил несигурен, смята Дянков.
„Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно”, посочи министърът. Министерството на финансите е започнало анализ защо това е било направено, а Симеон Дянков пое ангажимента всяко тримесечие да оповестява данни за състоянието и доходността на фискалния резерв.

Дефицитът е овладян
Становището на мисията на МВФ през септември 2009 г. отбеляза, че до средата на тази година фискалната политика не е била пренастроена към влошената икономическа среда, каза Симеон Дянков в отговор на питане от депутата Пламен Орешарски във връзка с бюджетното изпълнение в България и останалите страни - членки на Европейския съюз.
По думите на финансовия министър, през последните седем месеца на управлението на предишното правителство - седемте месеца на 2009 г. приходите са намалели с 10%, а разходите са се увеличили с 24% в сравнение с 2008 г., което означава, че дупката в бъджета е нараснала с 34%. В резултат на това фискалният излишък от 6,3% за първите седем месеца на 2009 г. се е превърнал в дефицит от 0.,6% от БВП. Без корективните мерки на нашето правителство и като се има предвид влошения макроикономически сценарий фискалният дефицит през 2009 г. щеше да достигне 3,5% от БВП, или свръхдефицит според определението на ЕК, обясни още Дянков. Правителството е похарчило 34% от годишната си програма, а Столична община – 65% за първите шест месеца, репликира Пламен Орешарски.

ИВАН КОСТОВ: ГУБЕНЕТО НА СЕКРЕТНИ ДОКЛАДИ У НАС Е ПО-ГОЛЯМА ПАНДЕМИЯ ОТ СВИНСКИЯ ГРИП
"ДАНС, при цялата какафония около нея в момента, е изготвила три качествени документа - концепция за реформата си и основните си функции, вторият - за рисковете от икономическата криза и третият - за причините, поради които е спряно европейското финансиране. Аз последният документ го препоръчвам на всички министри да се видят в него отстрани. Заключенията са много откровени и силни". Това каза в предаването на Дарик радио "Седмицата" председателят на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов.

Според него рисковете от икономическата криза са в три направления - допълнителното нарастване на престъпността, ако кризата се развие още. Една част от фирмите ще предпочетат да се скрият в сивия сектор , за да оцелеят. И ще се увеличат посегателствата срещу собствеността на хората. Има риск от фалити, и то много сериозен, за значителна част от фирмите - към 20 процента. Възможно е банковата система да се разклати от фалитите на фирмите. "Когато институция от типа на ДАНС прави анализи или доклади, тя включва не само открити източници, но анализира и своя собствена, събирана информация от всичките си направления, с които се занимава. Защо Станишев е имал съветници, които са дали поводи на ДАНС да се занимава с тях, кой ги е избрал и назначил?", попита риторично Костов. Според него акцията на ДАНС в село Рибново е била излишна - нормално състояние на нещата е предизвикало несиметрични действия на ДАНС. Иван Костов смята, че много по-голямо поражение върху сигурността на страната имаше предишния отчет за сигурността, публикуван във вестник "Галерия". "Този доклад осветява ДАНС много силно и помага на противниците на страната, които работят срещу националната ни сигурност, предупреждава престъпниците, които се търсят, да си изработят алиби, издават се оперативни дела, механизми на действие, ако щете начините, по които се организира защитата на сигурността на страната. Сега това всичко трябва да отиде в архив и да се направи на наново, както с разработката "Лиана" - самото осветяване на разработката фактически я прекрати, защото предупреди тези, срещу които бе насочена. Знаете ли какво е 9 оригинални доклада да попаднат в ръце, в които не трябва да попаднат? Ако се държим с класифицираната информация така, никой няма ни дава такава. Бившият премиер трябва да бъде изправен на съд заради тези доклади - иначе няма правосъдие", категоричен е Иван Костов. След това поясни, че хазартът няма общо с нашенския. В Лас Вегас и Атланта всъщност това са големи акционерни фирми - тук данъчните са вътре в хазартните дела. Само на тези места е разрешено да се играе хазарт под монопола на правителството и службите за сигурност. Борбата с хазарта Иван Костов определи като негов личен поход, който няма общо със Синята коалиция.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Австралийският гаф на президентския гняв – къде го чакаш, къде се пука
Има хора на високо ниво, които са финансово зависими от чужди служби, става дума за доста пари, заяви пред БНТ Рашко Зайков, бивш директор на главна дирекция “Контраразузнаване” в ДАНС, в момента консултант на ПП РЗС.
Това изявление допълва картинката, нарисувана от Иван Драшков, друг голям началник в ДАНС, действащ при това, който вече ни информира за мафиотски и дори буквални битки ( доколкото един служител пребил друг на работното му място).
Не по – малко интересно е и твърдението в медиите на бившия шеф на службата за борба с организираната престъпност и настоящ началник на митниците Ваньо Танов за това , че митницата на софийското летище е на практика едно огромно корупционно предприятие с преплитане на агентурни и семейни връзки, които просто не можели да бъдат пресечени.
На върха е черешката, сервирана върху тази торта от консултанта Гамизов, който предизвика прокуратурата с категорично твърдение, че му е известно за подкуп от 15 милиона евро, взет от един от тримата най – важни хора на върха на държавата.
На всичко това главният прокурор Борис Велчев някак обобщаващо отговаря с картинното отрицание на ролята на поверената му служба като „пожарна” . Ако в репликата му има намек за пожарникарското минало на премиера Борисов, Велчев прави пръв публичен намек за раздразнение от Бойко Борисов.
По сходен ( като израз на спокойствие) начин, чак от Австралия ( там гасенето на пожарите е национален приоритет) гаси пожара председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова по БНР. Според нея публикуваната секретна информация в интернет по никакъв начин не застрашава нито националните интереси, нито ангажиментите на България в НАТО. „От онова, което излезе, поне тези 26 страници, които се публикуваха, не съществува информация от естество, която да застрашава националния суверенитет“, заяви Маркова.
Нейното спокойствие има своето логично обяснение. Тя е в делегацията на президента Първанов, който също не се тревожи от ставащото в България. Гневи се, направо изригна като вулкана Пинатубо, от приказките на македонския премиер Груевски за някакво единство на македонците, изречени също в Австралия преди броени дни.
Гръмовното възмущение на президента ни долетя от другия край на света не толкова като предупреждение, че страховитата Македония почти обявява война на НАТО , колкото като знак за това кое му се вижда важно и кое не. Защото да се озъби на Груевски от Австралия може би щеше да е адекватно, ако не се правеше на глух и незрящ какво се случва в изоставената от него държава, която се пука по шевовете от обвинения за корупция на най – високо място и за мафиотски битки в подкупени от чужди държави тайни служби, призвани да се борят с мафията и с посегателствата срещу националната ни сигурност.
Не за друго, а защото въпросните обвинения този път не идват от „анонимни източници”, а валят от устата на възможно най – осведомените такива. Това прави тези обвинения далеч по – тревожни за съдбата на България като държава от перченето на Груевски. Не и според Първанов, който не иска да си разваля удоволствието от екскурзията на стойност половин милион лева.

Ако Перник е като Правец, Първанов като кой е?
от Иво Инджев
На медиите вече е подхвърлена нова занимавка – лов на котараци. Предложението дойде лично от бившия премиер Станишев, който посъветва журналистите да се поинтересуват от „котараците”, предполагаемо близки до премиера Борисов бизнесмени.
Няма да участвам в това сафари – дори и да исках, няма как да разследвам нещо толкова мистериозно. Но ще кажа, какво ми прави впечатление.
Ставало дума за пернишки бизнесмени, които били известни като “Котараците”, твърдят електронни медии, някои от които вече публикуваха доста подробно бизнес досие на заподозрените в близост до министър – председателя. Става дума за строителен бизнес с национален размах, но със седалище в Перник.
Питам се дали Перник не е новият ни Правец.
Ако отворите сайта на президентството, ще видите поредица от заглавия, в които се променя само обектът на президентския апетит за посещения: „посети Малта, посети Южна Корея, посети Австралия” и също така „посети Перник”.
Президентското посещение в Перник е надлежно отразено като важно събитие и сигурно е такова. От него научаваме например, че твърденията за селския произход на Първанов не са верни:
„Президентът Георги Първанов участва в тържествата по повод честването на св. Иван Рилски и празника на град Перник. Държавният глава се срещна с кмета на града Росица Янакиева и се включи в празничното шествие до паметника на Св. Иван Рилски..
Георги Първанов заяви, че е съпричастен към проблемите на родния си град и изрази удовлетворението си от извършеното за облагородяване на града – подмяната на водопроводната система, преасфалтирането на улици и строежа на нови обекти”.
Но и това не е всичко. Посещавайки Австралия президентът е сметнал за нужно Австралия да бъде посетена заедно с него и от съгражданката му Росица Янакиева, кмет на Перник. Тя е включена в делегацията му в тихоокеанския му воаяж и със сигурност разходите за това не само за сметка на пернишките данъкоплатци.
То не бяха президентски спонсори ( като разследвания за злоупотреби с европейски фондове по европейски сигнали Людмил Стойков), то не са бизнесмени…Не е чудно май, че сред най – четените новинарски сайтове в България е именно един за новините от града, списван от местни журналисти.
Ако искате да знаете, дори на адреса, посочен анонимно в интернет като притежание на Г.Първанов на бул. България в София ( и като подарък от друг негов спонсор), първият собственик, регистриран като такъв в службата по вписванията, също е от Перник. И също е бизнесмен. И също е строител.
Ако в България имаше интернет по времето на Живков вероятно щеше да има много популярен сайт с новините от Правец. Хората искат да знаят какво става в неофициалната столица.
Впрочем, като има интернет ( и свобода на словото) днес, знаят ли?


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
100 дни Борисов: много шум, малко програма

Новият български премиер знае как да повиши градуса на обществената подкрепа
Под това заглавие електронното издание на австрийския "Ди Пресе" публикува статия на Франк Щир за първите 100 дни от управлението на правителството на Бойко Борисов. Ето някои от по-важните моменти в статията:
Новият премиер блести преди всичко с атаки по адрес на предшествениците си. Тлеещата от години вражда между Бойко Борисов и Сергей Станишев заплашва да достигне връхната си точка, твърди в анализа си авторът Франк Щир и започва статията си с думи на Бойко Борисов: "Създаденото от Станишев Франкенщайнче ще му изяде главата".
Стратегията на Борисов се оказва успешна за него самия
Борисов се цели в болното място на българите
С това изказване Борисов има предвид създадената от Сергей Станишев Държавна агенция за национална сигурност - ДАНС. От 2007 година службата работи за преборване на корупцията по високите етажи на властта, но привлече вниманието повече със скандали, отколкото с постигнати резултати, пише авторът.
И 100 дни след началото на управлението си Борисов не се отказва да воюва с предшественика си по обичайния за него хъшлашко-прям начин. Наскоро се появи доклад на ДАНС от октомври 2008 година, в който се съдържат пикантни детайли за известни личности от политическата сцена на България. По думите на Борисов докладът бил изчезнал от бюрото на бившия премиер Станишев. Поради тази причина Борисов иска да предаде Станишев на държавния прокурор заради издаване на секретна информация.
От поемането на властта в края на юли Борисов и неговите министри поставиха акцента на дейността си в публичното разбулване на предполагаеми нарушения на коалиционното правителство на Станишев. Предишните управляващи са обвинявани, че са поръчвали прекалено скъпи правителствени самолети, че са изразходвали прекалено много средства за луксозното саниране на правителствените сгради и че изобщо са пилеели държавни средства. Борисов явно уцелва със стратегията си болното място на българите - това доказва рекордната обществена подкрепа, която възлиза на 77%.
Медиен премиер или успешен политик?
Обявилите се в началото за съюзници на правителството, като консерваторите около бившия премиер Иван Костов, междувременно колебливо започват да се дистанцират от Борисов. Според тях липсва конкретно формулирана правителствена програма, а парламентът, който е доминиран от партията на премиера, работи мудно. Само "Атака" се въздържа от критика към управлението на Борисов и продължава да заявява безусловната си подкрепа.
Министър-председателят обеща, че до края на мандата си ще построи три автомагистрали. За сметка на това обаче все още цари неяснота относно съдбата на планираните големи енергийни проекти с руско участие. В началото на седмицата синдикатите в страната се обявиха против проектобюджета за 2010 година, който предвижда големи съкращения. И 100 дни след поемането на властта все още не може да се каже дали Бойко Борисов ще бъде само медиен премиер или наистина успешен политик, заключава Франк Щир.
ДП/ЙЙ/ЕВ

Решаване на сгрешената задача
Не всяка задача е лесна за решаване
Отказът на германския енергиен концерн RWE от проекта за строеж на АЕЦ ”Белене” засили критиките на лявата опозиция срещу сегашното българско правителство. Г. Папакочев с анализ на основанията и парадоксите на критикитe.

Официалният отказ на RWE от участие в строежа на АЕЦ "Белене", който българският премиер Бойко Борисов определи като "нежелание на германците да купят котка в чувал", изглежда леко повдигна смачканото самочувствие на лявата опозиция в страната.
Тези основи струват вече милиард и половина лева
Критика от ляво
Все още зашеметените от следконгресните си пререкания и скандални истории около ДАНС среди на БСП използуваха фактическото ново замразяване на проекта за "втората атомна", за да поискат оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заради "провалените стратегически национални интереси" в енергийния сектор, да огласят упреци за "съсипване на най-хубавия проект за АЕЦ "Белене" на тристранната коалиция поради постоянното непремеренно "говорене" за земетръсни зони и неосигурено финансиране и което звучи направо арогантно – да обвинят сегашното управление, че то отново тикало България в обятията на Москва.
"Ако веригата ток, нефт, газ, въглища се затвори за Русия, зависимостта на България ще бъде пълна", предупреди сурово бившият икономически и енергиен министър Петър Димитров, с което по същество потвърди поговорката за крадеца, който викал "Дръжте крадеца!”. Във викането незабавно се включи и другото енергийно "светило" на левицата Румен Овчаров, който успокояващо заяви, че оттеглянето на RWE не е толкова драматично, и че то можело само да "оскъпи и забави малко проекта".
Отказът на RWE - стратегически ход
Още в края на миналата година големите германски медии обявиха, че участието на RWE в строежа на АЕЦ "Белене" е започнало да предизвиква спорове в компанията. В началото на ноември 2008 година нейният надзорен съвет, въпреки подкрепата си за участие в бъдещия проект, изрази съмнения в инвестицията заради безопасността и екологичното състояние на новата централа, в резултат на което не е взето решение за инвестиране.
В защита на българският проект тогава се обявяват освен председателят на Управителния съвет Юрген Гросман, така и бившият германски министър на икономиката и труда, социалдемократът Волфганг Клемент, който по въпроса за сеизмичния риск край Дунав беше казал в германския печат: "В Япония, Корея и САЩ има значително по-застрашени райони".
Така или иначе новата управляваща в Германия коалиция на ХДС и ПСвД /Партията на свободните демократи/ обяви плановете си за удължаване живота на ядрените реактори в Германия, което най-вероятно е натежало за решението на RWE да се оттегли от проекта Белене, още повече, че въпросът за финансирането му остана напълно нерешен до последния момент.
Кабинетът "Борисов" е наред със задачата
Отново в обятията на Русия?
Проблемите на сегашното българско правителство около "втората атомна", обаче остават. Край брега на Дунав вече са фактически заровени в земята около милиард и половина лева, а евентуалните неустойки по сключения още през 2006 година от социалистите договор с руския изпълнител „Атомстройекспорт” възлизат на още един милиард и половина лева. Сложната процедура по избор на консултант, инвеститор и финансовото преструктуриране на проекта ще отнеме нови две години, през които акумулираните загуби за най-бедната европейска държава ще набъбнат неимоверно.
И тогава, както написа през седмицата влиятелен руски вестник, Москва ще има шанса да получи пълният контрол върху бъдещата нова българска централа. Дотогава руснаците ще очакват решението на кабинета на ГЕРБ. Поредното трудно решение на напълно сгрешената задача.
Автор: Георги Папакочев / Редактор: Е. Лилов

От малка държава към държава-фантом
Оправдани ли са тревогите за суверенитета на Швейцария?
Една страна, която допусне размиване на границите си, не е повече суверенна държава, а разпадащо се общество. Консервативният швейцарски седмичник "Ди Велтвохе" се опасява, че тъкмо това става вече с Швейцария.
Каква е разликата между Швейцария и Либия? Либия е една държава, една управлявана от деспот потисническа държава, но въпреки това една успешна държава, която, когато се наложи, отстоява по най-брутален начин своите права. Дори, когато това не са легитимни права. Днешна Швейцария е сборище от хора, които искат да живеят колкото се може по-безгрижно и безконфликтно, нагаждайки се към всичко, което животът им поднесе. И които се ужасяват, когато срещат само презрение и присмех за поведението си.
Публикацията дава израз на страхове, които изглеждат странни в обединена Европа
"Граница" е мръсна дума
"Тягостното светоусещане в малката държава", анализирано и разкритикувано така остро през 1963 година от големия швейцарски мислител Карл Шмид като мекушава настройка на някои хелветски интелектуалци, се превърна междувременно в мисловна схема на мнозинството. Политическа Швейцария не желае повече да се разграничава от никого, а смирено да се разтвори в големия свят. "Граница" е мръсна дума, всякакви бариери, доколкото са останали такива, биват дискредитирани като отживелица и позор.
Пълзящата промяна на нацията, която преди бранеше население, институции, ценности и територия, трансформирането й в една страна, която започва да се срамува от своите демаркационни линии, намира отражение и в бюджета. През 1970 година всеки четвърти франк от бюджета, точно 25,9 процента, отиваше за отбраната. През 1990 за целта се отпускаха все пак 19 процента. А днес конфедерацията заделя едва 8,1 процента за своята сигурност.
Още по-впечатляваща е промяната в приоритетите. Докато само до преди 20 години защитата на независимостта беше държавна цел номер едно, днес тази задача е деградирала до досадна странична дейност. Днес всеки трети франк на държавата отива в социалната мрежа. Социалните разходи, транспортът и образованието поглъщат 60 процента от бюджета. Днес Швейцария отпуска за отбрана 0,8 процента от брутния си обществен продукт, докато страните-членки на НАТО заделят по 2 процента.
Разбира се световно-политическото положение се промени и носталгията не е подходящ инструмент за анализ. "Отбраната" не може повече да бъде дефинирана и финансирана както преди 20 години. Само че промените в бюджета не са резултат от задълбочен анализ. Истинският мотив е желанието на писателстващите и политизиращите елити да размекнат републиката, която в продължение на десетилетия успешно защитаваше своята специфика и самостоятелност
Откакто е в Шенген, Берн не е господар на границите си, се казва в публикацията
На какво се дължи безсилието?
Присъединяването към Шенгенското споразумение беше най-радикалното скъсване с тази традиция. Граничните райони, които нямат повече влияние върху неконтролираните и затова фактически несъществуващи граници, се оплакват от разрастващ се криминален туризъм. Напоследък това безсилие се проявява във визовата политика. Либия използва най-безсрамно това суверенно право, а Швейцария не може дори да заплаши с контрамерки.
Швейцария не е безсилна, защото не е член на ЕС, както твърдят евро-пропагандистите, а тъкмо защото е член на Шенгенското споразумение и по този начин не е повече господарка на своите граници. Не става дума за това да издигнем непреодолими гранични бариери. Но една държава, която се откаже от границите си, се отказва от самата себе си. Щом отбраната и редица закони бъдат делегирани на европейските ни съседи, тогава спокойно може да се приеме и провокационното либийско предложение Швейцария да бъдела разпределена между заобикалящите я страни. Тогава това няма да бъде повече афронт, а действителност.
ДВ/СГ/БГ

Опасен прецедент
Строежът на новия ЕС остава трудно и опасно начинание
Лисабонският договор премина последното политическо препятствие. Държавните и правителствени ръководители на ЕС приеха условията на чешкия президент Вацлав Клаус. Блокадата пред договора отпадна, но на кава цена?
Непокорният чешки президент Вацлав Клаус може да бъде доволен. Той получи това, което искаше. ЕС прие допълнителна клауза за Чехия, която по съдържание и юридически погледнато е излишна, но задоволява суетата на самообявилия се за европейски дисидент Клаус. Сега е негов ред да изпълни своя дял от споразумението и най-сетне да ратифицира Лисабонския договор. Сапунената опера около съпротивата срещу договора за реформи на Общността трябва да има край.
Клаус постигна целта си
Тактика с успешен изход
Поуката, която могат да извлекат държавните и правителствени ръководители от пражките номера, не е много радваща. Явно в ЕС печели твърдоглавието. Трябва само да се лази по нервите на останалите достатъчно дълго и така човек получава това, което иска. Вацлав Клаус си получи заслуженото като премиер и правителствен шеф на Чехия, но след това като президент, преизбран с малка преднина, той се сви в ъгъла, което можем да наречем и старчески инат. ЕС гарантира на Клаус с допълнителната клауза онова, което и без друго си е написано в договора, че той ще се използва само за бъдещи европейски правни дела, но няма да се отнася до миналото. Предполагаемата опасност, че прогонените от Чехословакия след Втората световна война судетски германци ще предявят претенции към чешките земи, всъщност никога не е била реална.
С големи усилия държавните и правителствени ръководители на ЕС успяха да предотвратят искания на другите страни като Словакия и Унгария за подобни изключения от условията на Лисабонския договор. Отстъпването пред Вацлав Клаус би могло да се превърне в опасен прецедент в бъдеще, когато ще се налагат преговори за основни европейски договори. Всяка държава би могла да има специални условия и да настоява за тях, давайки Клаус за пример. Да се направи ЕС по-функционален и действащ може да се окаже невъзможна цел, ако трябва да се обръща внимание постоянно на всички желания на отделните страни-членки. Сега Лисабонският договор може вече да влезе в сила от януари, в случай че чешкият конституционен съд не вземе друго решение през следващата седмица. Но тъй като жалбата на Клаус беше инсценирана, можем да очакваме, че ще бъде отхвърлена, сега, когато той вече получи, каквото искаше.
Стратегически ходове без край
Съдържателните бариери остават
Лисабонският договор утвърждава две върхови позиции в ЕС, за които все още не са намерени хора. В сложния механизъм на гласуване между малки, големи, северни, южни, източни, консервативни и социалдемократични държави се открояват няколко кандидата. Вече няма да бъде предлаган германец за водещите позиции. За най-голямата страна-членка на ЕС това не е въпрос на чест. За вземането на решение кой да заеме водещите позиции ще бъде свикана извънредна среща на върха. Този факт също показва колко трудно е станало навреме да се взимат решения в един ЕС с 27 страни-членки. Съюзът се нуждае от повече решения на основата на мнозинството. Да се надяваме, че това ще стане с влизането в сила на Лисабонския договор.
Автор: Бернд Ригерт / Редктор: Е. Видински

"Yes we do" вместо "Yes we can"
Представите за Обама са размътени
От лятото одобрението за Барак Обама е намаляло повече, отколкото за всеки негов предшественик в аналогичен период. Защо Обама губи симпатиите на избирателите? Поредица от грешки ли е неговата политика?
Обикновено една година след изборите човек може да си състави представа за новия господар на Белия дом. В случая с Барак Обама образът е доста неясен. Нека го сравним с предшествениците му. Първата година на Джон Кенеди бе време на изпитание. На срещата във Виена през 1961 Никита Хрушчов се опита да сплаши "младока"; Кенеди му отвърна с масирано превъоръжаване. През 1965 година Линдън Джонсън ескалира войната във Виетнам с половин милион войници; от самото начало той беше президент на войната.
Еуфорията отмина
Що за човек е Обама?
И още примери: през първата си година (1969) Ричард Никсън нанесе големия удар: разведряване с Москва и Пекин. През 1977 година Джими Картър зае позата на борец за атомно разоръжаване. Роналд Рейгън реши да покаже на Кремъл кой е истинският номер едно: последваха Пършинг и "звездните войни". През 1989 година Буш-старши съдейства за мирното погребение на съветската империя. Бил Клинтън през 1993 година се изстъпи като социален реформатор, Буш-младши през 2001 година поведе войните в Афганистан и Ирак.
А Обама? В навечерието на първата годишнина от избирането му списание "Нюзуийк" анализира 15 предизборни обещания и стига до извода, че две са изпълнени, едно е нарушено, останалите са блокирани или в процес на работа. Да се мери един президент по това, което е постигнал за толкова кратко време, е нечестно. Междувременно подозираме накъде е тръгнал той - към "социалдемократизирането" и "деимпериализирането" на Америка. Реториката за човешките права заглъхна, изтеглянето от Ирак върви по план, планираните за Полша и Чехия ракети не стоят повече на дневен ред, започнаха разговорите с Иран.
И все пак не е ясно къде възнамерява Обама да сложи най-едрите си чипове. В понеделник той обеща на американските войници, че няма да ги изложи прибързано на опасност. Той има предвид явно подкрепленията за Афганистан: от месеци вече генералитетът настоява за още 40 000 войници, но Белият дом се колебае. Доларът пада главоломно, Вашингтон гледа и не прави нищо. Следващото изпитание ще бъде Ирак, където в неделя жертва на терора станаха 180 души. Посланието към Обама гласи: "Ти си отиваш, ние - Ал Кайда и подобните им - се завръщаме."
Обама е под натиск
Размагьосването на Обама
От лятото одобрението за Обама е намаляло повече, отколкото за всеки негов предшественик в аналогичен период. Преднината на демократите, която през март беше 20 пункта, днес възлиза едва на 6. Пак по това време 56 процента от американците смятаха, че Америка е поела по верния път; днес също толкова смятат, че Америка е сбъркала пътя.
Дали Обама просто не знае какво иска? Или е идеалният прагматик, за когото компромисът стои на първо място? Защо избирателите се отвръщат от него? Защото политиката му - например в областта на здравеопазването - е сбъркана или защото е така трудно да се разбере що за човек е? Икономическата криза и войните сега са негова работа - макар Обама все още да се оплаква от наследството на Джордж У. Буш. Избирателят е подъл и бързо забравя. Той не иска "Yes we can", а "Yes we do". Обама разполага с още една година време; тогава се провеждат изборите за Конгрес - ден на избори и на разплата.
ДЦ/СГ/БУ

RWE се отказа с лека ръка от Белене
Пред провал ли е Белене?
Две енергийни теми преобладават в информациите на чуждестранните медии, свързани с България. Едната е отказът на RWE от проекта "Белене", а другата - искането на отстъпки за Източна Европа при опазването на климата.

Германският седмичник Ди Цайт предлага в онлайн-изданието си информация под заглавие "RWE прекрати авантюрата Белене". Изданието се пита защо есенският концерн се отказа от проекта именно сега и отговаря така: "От месеци насам се очертаваше краят на проекта - най-късно от лятото, откакто в България на власт дойде ново правителство, отнасящо се значително по-критично към проекта. RWE обаче трябваше да изчака срока, поставен за осигуряване на финансирането, за да не е принуден да плаща неустойки."
RWE разполага вече с алтернативи на Белене
Според Ди Цайт изтеглянето от Белене не е представлявало трудна стъпка за шефа на RWE, защото той вече разполага с алтернативи - изгодни оферти от Великобритания, в които ще участва заедно с E.on, а и в Германия, където новите управляващи по всяка вероятност ще се преориентират отново към атомната енергия.
Две специализирани финансови издания - 4investors и peoples and deals - също информират за Белене, разяснявайки, че отказът се дължи единствено на трудности във финансирането от българска страна, така че RWE се възползвал от една клауза в договора си, според която в подобна ситуация има право да се откаже от проекта, без финансови загуби. 4investors отправя освен това препоръка за купуване на акциите на RWE. Австрийският Дер Щандарт, който също предлага информация по темата, пише, че Русия няма намерение да се отказва от строежа на АЕЦ Белене и ще изпълнява и занапред договорните си задължения.
Другата голяма енергийна тема, свързана с България, е тази за опазването на климата и разноските, които отделните европейски държави трябва да си поделят. Множество издания, сред които Куриир, Винер Цайтунг, Виртшафтсблат и др., съобщават, че редица нови страни-членки на ЕС, сред които България, настояват за отстъпки при финансирането на мерките за опазване на климата. Вестник Зюддойче Цайтунг публикува силно критичен коментар за поведението на "новите европейски държави", като ги обвинява, че искат само да взимат, но не са готови да дават. Според изданието този път източноевропейските държави са прекалили с исканията си за "специално третиране" и отстъпки, с което прокарвали ново разделение в Общността.
Отново за българите, експлоатирани в Мюнхен
Австрийският Дер Щандарт предлага голяма статия за плановете на новото правителство да санира здравеопазването в България. Заглавието е "Който има дългове, няма да пътува". Изданието пише, че новият министър на здравеопазването Нанев има планове за демонополизация на здравно-осигурителната система. Статията обръща внимание и на факта, че някои от идеите на новото правителство за запълване на хазната са били посрещнати с недоволство, дори от негови съмишленици като бившия премиер Костов.
Вестник Абендцайтунг отново предлага голям репортаж за съдбата на бъларските строителни работници, които били безмилостно експлоатирани на строеж на луксозен хотел в Мюнхен. Шафхаузен Нахрихтен изяснява съдбата на рода Батенберг, който е влязъл и в българската история. Изданието разказва за Александър Батенберг, на чието име са кръстени няколко централни улици в София и чиято памет се почита от българите за заслугите му по Обединението на България.
Обобщение по публикации в медиите/БУ/БГ

Няма коментари: