събота, 17 октомври 2009 г.

СЕДМИЧНО ПО КЛАСА - 13-17 ОКТОМВРИ

ЛОБИСТИ, ДЕФИЦИТИ, НОСТАЛГИЯ ПО КОМУНИЗМА, ОСТАВКИ И ЯДРЕНИ ЗАПЛАХИ, КОНЦЕПЦИИ И ПРОВАЛИ, КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ВЪОБЩЕ ВСЯКАКВИ КАЗУСИ – ТОВА Е ЖИВОТА У НАС И ПО СВЕТА - CADA DIA!


Румяна Тодорова: Готова съм да си подам оставката
Директорката на здравната каса иска среща с премиера и запазване на институцията
Предложенията на министъра на финансите Симеон Дянков за реформи в НЗОК ще спестят само една заплата, каза вчера шефката на касата Румяна Тодорова.
Александър СивиловАко моята оставка е залог за това да не се разбива НЗОК, съм готова да я подам. Това каза на пресконференция вчера директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя обясни, че сегашният екип е свършил много работа и призова да не се унищожава постигнатото. Повод за брифинга бе отхвърленият от парламента отчет на касата, както и заявката на шефа на здравната комисия Лъчезар Иванов за смяна на ръководството на НЗОК.„Повече от две седмици търся среща с премиера – не за да запазя себе си. Искам среща с Бойко Борисов, защото осъзнавам, че започват да се повтарят стари неща, които гледах и в предишното управление. Истината не стига до най-важните хора”, каза още Тодорова.Според нея с предложенията за реформи в управителните органи на НЗОК, направени от министъра на финансите Симеон Дянков, ще се спести само една заплата. Тодорова обясни, че и сега повечето членове на управителния съвет не получават възнаграждение. Според нея към момента финансовото състояние на касата е перфектно. Тя обясни, че очаква около 270 млн. лв. да се съберат в резерва на касата до края на годината. Тодорова беше категорична, че използването на средства от НЗОК за други нужди може да стане само след сериозни законови промени. Тодорова допълни, че се притеснява за бъдещето на здравната система в страната. „Интересува ме какво ще се случи с тези 6,5 млн. осигурени лица и каква ще е съдбата на тези 2000 служители, които външните институции са квалифицирали като високоспециализиран персонал“, каза директорката на НЗОК. Багряна Маркова от КТ „Подкрепа” обясни, че синдикалистите от НЗОК ще изпратят писмо до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов с искане да се изпълни разписаното в Кодекса на труда и те да бъдат информирани за подготвените промени в НЗОК три месеца преди влизането им в сила.„Ние сме, меко казано, обидени от изявлението, че сме мошеници. Има други органи в държавата, които се занимават с престъпниците. Нека те да кажат кои са престъпили закона“, заяви още Маркова. В сряда в парламента политици от управляващото мнозинство заявиха, че НЗОК е ненужна паразитна структура.

Лекарите искат национална здравна стратегия
В сферата на здравеопазването трябва да се създаде дългосрочна национална стратегия, а не всяко правителство да идва със свои идеи. Това заяви вчера д-р Юлиян Йорданов, кандидат на Столичната лекарска колегия (СЛК) за председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Според него на базата на стратегията трябва да се правят всички законодателни промени. Председателят на СЛК на БЛС д-р Методи Маджаров изрази несъгласие срещу някои от подготвяните промени в Закона за здравното осигуряване като премахването на договорното начало, предвижданите високи санкции за лекари и допълнителния медицински одит. Според него цените на медицинските услуги трябва да бъдат формирани от външни експерти. Председател на БЛС ще бъде избран на събора на съюза в Равда на 15,16 и 17 октомври. Кандидат за поста е и сегашният председател д-р Цветан Райчинов. Сред спряганите имена е и това на д-р Андрей Кехайов.

Дянков: Може да се окаже, че АЕЦ "Белене" не е нужна
Българският енергиен холдинг внася цялата си печалба в бюджета
Идеята за построяване на всяка цена на АЕЦ "Белене" е лансирана, без да има икономически анализ, без публичен дебат, каза на среща с бизнесмени в Смолян вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Ако се направи пълен икономически анализ, ще се окаже, че АЕЦ "Белене" не ни трябва, заяви вицепремиерът. Според Дянков проектът за втора атомна централа е задвижен на принципа „Каквото каже Русия“ и е дело на партийци. Той допълни, че в момента се прави икономически анализ, който ще бъде готов вероятно следващия месец. Според финансовия министър, държавата въобще не трябва да се меси като гаранция или като заеми около АЕЦ "Белене".Дори и да има икономически смисъл от тази АЕЦ, не е ясно как проектът ще се финансира, особено по време на тази криза, посочи министърът. Той оцени като несериозна идеята да се строи едно такова голямо съоръжение и след това токът да се изнася. По думите му няма да има достатъчно търсене за нея. „Идеята е била свързана с това колко пари могат да се присвоят, като се казва, че този проект ще върви", допусна Дянков. Общо 47 милиона лева ще внесе в държавния бюджет под формата на дивидент "Български енергиен холдинг" ЕАД през 2009 г., съобщиха от БЕХ. Оттам поясниха, че това е 100 процента от печалбата на холдинга за 2008 година. Половината от сумата - 23,5 милиона лева, са преведени на собственика на капитала на холдинга – държавата, още през май. Останалите 23,5 милиона лева ще бъдат внесени в бюджета след решението на Министерския съвет от сряда. Според него държавни дружества, сред които е и холдингът, трябва да разпределят допълнителен дивидент за акционерите, който е 50 на сто от печалбата им за 2008 г., се посочва в съобщението. БЕХ ще внесе най-голямата сума в бюджета.
Без добавки към пенсиите и 13-а заплата
Няма да има добавки към пенсиите за Коледа, нито 13-а заплата за работещите в държавния сектор, каза при посещението си в Кърджали министърът на финансите Симеон Дянков.В момента на национално ниво дефицитът е от 540 млн. лева, а при общините - 320 млн. лева. Така че всяка една от тях сама да се оправя до края на годината, посочи министърът.Новият кабинет гледа много сериозно на проекта за изграждането на каскада "Горна Арда", тъй като е много добре икономически обоснован и край бъдещата й инфраструктура ще се развият и други производства.

ВиК дружествата дължат 40 млн. лева за екология
Рая АтанасоваВиК дружествата дължат 40 млн. лева на държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството, съобщи вчера на комисията по околна среда зам.-министър Евдокия Манева. След среща с тях и регионалния министър Росен Плевнелиев е станало ясно, че те могат да платят до 5 млн. лв. Средствата са от дължима такса водоползване, която е 2 ст. на кубик вода, допълни Емилия Стоянова, директор на предприятието. Най-големи длъжници са ВиК - Бургас, Пловдив, Стара Загора, Варна. Кюстендил и Добрич въобще не са плащали, а с габровското дружество се водят дела. Така възможните постъпления в ПУДООС намаляват почти наполовина. В същото време то трябва да разплати изпълняващи се вече проекти за 90 млн. лева, а в предприятието има само 300 000 лева. Бюджетът за 2010 г. е почти двойно по-малък и от 97 млн. предприятието ще има само 49 млн. лева. Това означава, че догодина предприятието няма да може да изпълнява нови проекти, а разплащанията по старите ще продължават и през 2011 г.

Лиу Яджун, генерален директор на Агенцията за насърчаване на инвестициите в Китай: България е перспективна страна за нашите предприемачи
Г-н Яджун, смятате ли, че България е привлекателно място за инвестиции?
- В България индустрията е положена на добри основи. Страната ви е разположена на добро място, като транзитът оттук е на задоволителни нива. Друго предимство е, че цената на произвежданата продукция е относително ниска. Затова мислим, че България е атрактивна дестинация за китайските предприемачи. В очите на нашите предприемачи страната ви е много добра за инвестиции, защото това е развиващ се пазар. Тези пазари означават повече възможности за нас.
- Можете ли да кажете някой по-специфичен сектор на икономиката, към който проявяват интерес вашите предприемачи?
- Членовете на нашата делегация са от различните сектори на икономиката. Аз смятам, че хората от всички тези сектори имат интерес да инвестират в България. Смятаме, че традиционните индустриални производства при вас са привлекателни за фирмите ни.Интересите им не се припокриват. Повече от компаниите ни имат интерес към производството.
- Можете ли да посъветвате българския бизнес как да инвестира в Китай?
- На първо време инвеститорите трябва да се запознаят с китайския пазар. Големи промени бяха направени в икономиката ни през последните 30 години. Икономическата система в Китай става все по-добре развита. А развитието значи повече конкуренция. Затова, ако искате да инвестирате в Китай, трябва да знаете повече за китайските пазари, да се подготвите повече. Също трябва да познавате всички предимства на вашата индустрия, за да може тя да навлезе на китайския пазар.
- По какъв начин се отразява икономическата криза на инвестициите и търговския обмен между двете страни? Как може да се предотврати евентуална криза в инвестициите?
- Чрез засилване на сътрудничеството и комуникацията помежду ни може да се намали ефектът на кризата. По-доброто сътрудничество в инвестициите и в търговията между двете страни също е от значение.

Кандидатите да оглавят НДСВ представиха концепциите си в София
Кандидатите за лидери на НДСВ представиха своите концепции за бъдещето на партията късно вчера пред 150 членове и симпатизанти от Югозападна България, съобщиха от пресцентъра на партията. Това стана по време на първата регионална конференция в София за представяне и обсъждане на концепциите на кандидат-лидерите. Изтегленият по време на срещата жребий определи и реда на изказване на четиримата кандидати – Илия Лингорски, Николай Василев, Биляна Раева, Христина Христова. Уверен съм, че всеки от нас, който вие изберете, ще бъде достоен и ще поеме отговорността, каза Илия Лингорски. Партията започва от местната власт, категоричен бе зам.-председателят на НДСВ и кандидат за лидер на партията Илия Лингорски. Затова и моето първо предложение е да променим процеса на вземане на решения – да дадем шанс на хората чрез изборност и конкуренция да се издигат в партията, в местната и изпълнителната власт. Основната цел на НДСВ трябва да бъдат местните избори през 2011 г., според Лингорски. Той подчерта, че НДСВ трябва да следва либералните ценности. Единственият ни шанс е да останем заедно, завърши изказването си той.За всички нас е чест да се кандидатираме за този пост, след като сме работили и с царя. С тези думи Николай Василев се обърна към приятелите на НДСВ. Това не е битка, а благородна конкуренция между лични приятели и колеги. И аз ви уверявам, че всички ще помагаме на избрания от вас. Платформата на Николай Василев носи името „Интелигентната сила на България.” За стратегическа цел на НДСВ той очерта партията да спечели следващите парламентарни избори, да излъчи министър-председател и да участва в дясно-реформистко правителство. НДСВ винаги е имало дясно-центристки ценности, но е необходимо нашата партия да направи завой надясно по отношение на риториката, подчерта Василев. Той представи пред членовете и симпатизантите на НДСВ от Югозападна България и своята концепция за това НДСВ да създаде правителство „в сянка”. Василев предлага към партията да има следните организации – младежка (вече съществува), женска (вече съществува), национален корпус на доброволците, бизнес организация, организация на хората с увреждания, на ромите и на българите в чужбина.Решението ми да се явя на това състезание е лично. Не съм спаринг партньор на Николай Василев, увери Биляна Раева. Аз се кандидатирам за председател, защото единствено царят ще остане лидер на НДСВ. В концепцията си Биляна Раева предлага засилване на ролята на Националния съвет на партията, както и включването в него на повече хора от страната.Който от четиримата кандидати за лидери спечели гласовете на членовете на НДСВ да покани останалите трима за свои заместник-председатели, предложи още Биляна Раева. Друга нейна идея е да се въведе ограничение на мандатите на зам.-председателите на партията. Активно участие в работата на общинските съвети в страната, изграждане и поддържане на система от информационни клубове, провеждане на обучения и стажове, са част от предложенията на Биляна Раева. Тя предлага още НДСВ да има и комисар „в сянка”.За мен е важно НДСВ да продължава да отстоява принципите на либерализма. Ако някой иска да направи нещо различно от НДСВ, да си направи нова партия и да извърви самостоятелно пътя, който НДСВ извървя – път с рози, но и с тръни, подчерта при представяне на концепцията си Христина Христова. В концепцията си тя залага на запазване на поведението на партията център-дясно. Типичните десни и леви партии постепенно се придвижват към центъра. В България центърът е на НДСВ и ние трябва да държим на центъра. Иначе ще върнем страната към двуполюсния модел с неговото противопоставяне и острота, от коят много хора вече се измориха и търсят умереност и толерантност, подчерта още Христина Христова. Вместо правителство в сянка да дадем на България кметове и съветници на слънце, категорично заяви тя. Всекидневни скайп конференции между ръководството и координаторите на НДСВ, засилване работата на консултативните съвети към НДСВ, обучения (поне два пъти годишно) на общинските координатори на партията, са част от предложенията на Христова. Да няма китайска стена между Централата и структурите, да няма по-важни и по-маловажни структури, НДСВ да работи като “стъклена къща” и обществото да разбира всеки партиен ход. Всички заедно да продължи напред с НДСВ, бе своеобразното мото, с която бившата социална министърка се явява, не за лидер, а за кандидат за председател на партията. Защото България има нужда от НДСВ и от хора като нас, каза още тя. И четиримата кандидати определиха авторитета и ролята на лидера си Симеон Сакскобургготски като незаменима ценност за партията. Кандидатите отговориха на много въпроси на координаторите за това какви са причините НДСВ да загуби изборите, за финансирането, за бъдещи политики, за комуникацията вътре в партията и др. В отговорите им проличаха различни нюанси и оценки, както и различни аспекти от техните концепции.Регионалните конференции, на които кандидатите за лидери лично ще представят своите концепции и ще дискутират своите предложения с членовете на НДСВ, са общо 6. Следващите срещи са във Велико Търново (23 октомври 2009 г. от 18.00 часа), във Враца (24 октомври 2009 г. от 11.00 часа), в Пловдив (31 октомври 2009 г. от 11.00 часа), в Бургас (6 ноември 2009 г. от 18.00 часа) и във Варна (7 ноември 2009 г. от 11.00 часа). /БГНЕС/

Михайлова: Няма значение кой ще е лидер, ако няма отбор зад него
СДС прилича на националния отбор по футбол има звезди, но няма екип. Това заяви в изказването си пред 19-тата конференция на СДС евродепутатът Надежда Михайлова, предаде репортер на БГНЕС. Лидерските проблеми в СДС трябва да бъдат разрешавани в контекста на екипност, тъй като в противен случай партията никога няма да се превърне в силата, която е била, изтъкна тя. Михайлова припомни на делегатите, че няма значение кой ще е лидер, ако няма отбор зад него. Тя беше категорична, че СДС не е ощетена от членството си в Синята коалиция и съотношението на депутатите в парламента показва точно това. Абсурдно е да смятаме, че по-малката партия ДСБ ще ни асимилира. Смятам, че СДС не може да си позволи празна година, заяви Михайлова обявявайки се против това, че партията няма да се яви самостоятелно на частичните местни избори в София. Агоп Овагинян се обърна към конференцията с думите, че новият председател на партията Мартин Димитров е взел еднолично решение за коалиция с ДСБ, и по този начин е лишил много представители на върховния орган на СДС да дадат своя глас. Станахме ракета носител на Иван Костов и ДСБ и най-демократичният устав беше тотално погазен, допълни още той. Кметът на район Витоша в столицата е един от спряганите за кандидат за лидерското място в СДС. Любен Петров заяви, че ще има лидерска битка в СДС и изрази надежда, че тя ще доведе до по-добро СДС. Самата ситуация в партията не е добра и е важно СДС да бъде изведена на преден план. „Отрежда ни се от някои колеги поддържаща роля, допълни той. Според него Синята коалиция трябва да бъде основно преформулирана и да се търси по-широко обединение, тъй като сега е момента за това. СДС трябва да бяга от вътрешно-партийните драми, в които сме се вкарвали през годините. Откакто Мартин Димитров е председател на СДС имаше на рушения на НС на партията, вътрешно-партийните избори не бяха спазени и зачетени от председателя, и бяха подменяни хора по усмотрение, незнайно защо, обясни още Петров. Според депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров обаче, партията няма вътрешно политически битки, а има вътрешно-политически мераци. Пред БГНЕС той изтъкна, че силни опоненти на Мартин Димитров в момента няма, и че може да се окаже , че изборите за лидерската позиция ще бъдат много скучни и няма да има никаква драма. Гяуров заяви, че автентичната десница е обречена на единомислие и единодействие и ако Синята коалиция успее да оцелее и да докаже правото си на живот, значи е била разумно решение.

Мартин Димитров: Преди да оглавя СДС, партията приличаше на фирма от доклад на ОЛАФ
Нямам намерение да правя една партия от Синята коалиция, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров по време на 19-тата Национална конференция на партията, предаде репортер на БГНЕС. Той изтъкна, че СДС е фундамента на Синята коалиция, с политически партньори, в чийто редици в огромната си част хората са седесари. СДС е най-голямата партия в дясното политическо пространство, изтъкна още Димитров и обеща пред всички делегати на конференцията, че ще работи за разширяване на мостовете в дясното пространство и общи действия с все повече партии. От сега трябва да се започне работа за подготовката за явяването на партията на следващите местни избори, а заедно с другите политически партии в дясното пространство, трябва да се подготви кандидат за президент какъвто България заслужава, защото сегашното положение повече не се търпи, допълни Димитров. Ще бъде създадена академия за обучение на кадрите на СДС обеща той. Според него партията е фундамент на демократичната ни държава. Лидерът на партията заяви, че вече е приключил етапът, пред който тайните политически опоненти на СДС и откровените им врагове са се опитвали да реализират замисъла си за ликвидирането на първата демократична организация на България. Те публично и усърдно подготвяха почвата за отстраняването на СДС, докато задкулисни апартчици и стратези разиграваха бруталния сценарии за превземането на СДС отвътре, или за неговото елиминиране от политическата сцена. Той подчерта, че въпреки всичко, тези опити не са успели, като припомни, че преди да стане председател на СДС, партията е престанала да прилича на политическа организация и изглеждала като фирма от доклад на ОЛАФ. Тогава рейтинга на СДС е бил паднал под критичния минимум и именно затова Димитров се е кандидатирал за председател, за да предотврати опасността СДС да не е парламентарно представена. Лидерът на СДС заяви, че най-доброто развитие за България след последните избори е било, подписването на споразумението за управление между депутатите от Синята коалиция и ГЕРБ.На 19 – тата Национална конференция на СДС се очаква да бъдат разгледани и обсъдени промени в устава на партията, да бъдат избрани ръководни длъжности, и да се насрочат вътрешно партийни избори. Близо 600 – те делегати на конференцията трябва да приемат и обща политическа резолюция в края на днешния ден. Засега политическите дискусии са спокойни.

Румен Овчаров: Нямам намерение да предложа смяна на лидера
Нямам намерение да предложа смяна на лидера на утрешния конгрес на БСП, каза председателят на столичната организация на партията Румен Овчаров по Дарик радио. Въпросът беше решен още преди три месеца, когато беше приет дневният на конгреса, каза Овчаров. По думите му няма предвидено обсъждане за смяна на лидера. Единственото възможно е да се случи оставка или някакъв вид недоверие. Но според него за оставка е късно, тя е трябвало да се случи веднага след изборите. Няма обаче проблем да бъде избран нов лидер на партията, каза Овчаров, но не е ясно дали това би могло да се случи сега. За себе си Овчаров каза, че би се справил като лидер на партията, но не желае да се кандидатира след кампанията за неговото очерняне от страна на съпартийците му. Ние допуснахме БСП да стане най-корумпираната партия без да имаме такива корупционни сделки като предишни управляващи и някой трябва да носи отговорност за това, смята Овчаров.

„Топлофикация София” ЕАД започва общото пускане на отоплението от понеделник
„Топлофикация София” ЕАД започва от понеделник, 19 октомври 2009г. общото пускане на отоплението в столицата, съобщиха от дружеството.То ще се извърши в следната последователност: детски градини, училища, здравни и социални заведения; жилищни сгради; обществени и офис- сгради. Клиентите на „Топлофикация София” ЕАД имат възможност на 17 и 18 октомври /събота и неделя/ да поискат предсрочно пускане на отоплението. За целта в двата почивни дни от 09.00 до 15.00 часа във всички топлорайони ще има дежурни служители, които ще изпълняват заявките. За предсрочно пускане на отоплението е необходимо клиентите да представят заявление и подписано за целта решение от общото събрание на етажната собственост. Във връзка с предстоящото от понеделник общо пускане на отоплението в столицата, дружеството дава възможност на клиентите, които желаят включване на по-късен етап, да заявят в обслужващия ги топлорайон писмено искането си и да представят решение от общото събрание. В случай, че през следващите дни температурите се повишат, абонатните станции ще се самоизключат, тъй като са оборудвани с автоматични системи за управление. Напомняме на клиентите още сега да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението.Призоваваме нашите клиенти да приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна и топловодна инсталация и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил. За допълнителна информация във връзка с началото на отоплителния сезон, дружеството предоставя следните телефони: ТР ”София” – 931 49 49; ТР ”София Изток” – 970 99 32; ТР ”Земляне” – 859 01 95; ТР ”Люлин” – 934 00 80. „Топлофикация София” ЕАД напомня отново, че за да бъде осигурено постоянно, надеждно и качествено топлоподаване през настъпващия отоплителен сезон, дружеството трябва да заплаща коректно и в срок доставките на природен газ от „Булгаргаз” ЕАД. Това задължава и нашите клиенти коректно в срок да заплащат месечните си сметки за доставената им топлинна енергия. „Топлофикация София”ЕАД благодари на всички клиенти, които намериха средства и време да заплатят сметките си за консумираната досега топлинна енергия, пише в съобщението на дружеството.

Полицаите, блудствали с непълнолетно момиче, са освободени от следствения арест
Отстранените от длъжност двама служители на МВР в Разград, срещу които тече разследване за секс с непълнолетно момиче, са освободени от разградския следствен арест след изтичането на срока на 24-часовото им задържане.Наложена им е мярка за неотклонение "Подписка". Дисциплинарното производство срещу тях е за секс с непълнолетна и за злоупотреба със служебно положение. То се води от Районната прокуратура във Варна, тъй като престъплението е извършено в морския град, където през лятото са били командировани служителят от полицейското звено за Сигнално-охранителна дейност в Разград и полицаят от РПУ-Лозница. Проверка за съпричастност към деянието и злоупотреба със служебно положение тече и срещу трети полицейски служител. По неофициална информация, той работи като патрулиращ полицай в Исперих. Информация на БНР.

За някои държавни дружества печалбата е последна грижа
Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитиеМинистерският съвет реши близо 64 млн. лв. да постъпят допълнително в бюджета от шест търговски дружества с държавно участие. При сегашното положение на бюджета изтеглянето на свободни средства от държавни предприятия е нормална мярка, стига да не се нарушава вътрешнофирмената им политика. Би трябвало да се обсъди положението на всяка фирма – дали печалбата не е само счетоводна, или съществува като реални средства. Ако е първият вариант, едно грубо изтегляне на ресурс може да разклати сериозно самите дружества. Ако средствата ги няма във фирмата, би трябвало да се види къде са, има ли потенциал да се генерират, за да се изтеглят като дивиденти.Като антикризисна мярка смятам, че идеята е добра. Но не бива да се действа грубо и еднакво с всички, а да се направи внимателен анализ на всяко предприятие поотделно и там, където е възможно, да бъде приложена. Всеки собственик в сегашната ситуация определя своите приоритети, за държавата това е балансирането на националния бюджет. Една от най-големите слабости на държавните и общинските фирми е, че ръководствата им ги управляват така, че най-последната им грижа остава печалбата на собственика. А тъй като това е държавата, реално средствата остават и се изразходват не особено рационално в самите фирми дори и когато има печалба. И сега има практика много от ръководствата да не водят фирмите до печалба, а да изразходват средствата свободно за различни цели. Известни са драстичните примери за какво са отивали парите в дружества като „Топлофикация“ например. Затова собственикът, т.е. държавата, трябва да бъде категоричен и да изисква фирмата да излиза на печалба, която след необходимите инвестиции да бъде отчислявана за националния бюджет.За всички е ясно, че държавата е лош собственик, но все пак трябва да има контрол и да се следи дали не се нарушава общественият интерес. Аз поддържам идеята принципалът да погледне по-строго като собственик върху своите дружества, но е важно да има постоянен мониторинг.

Омагьосаният кръг на междуфирмената задлъжнялост
Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камараРегистрираното увеличение на фалитите е повече от 2 пъти спрямо миналата година. Това е нормално за този период, защото се очакваше влошаване на платежоспособността и свръхзадлъжнялостта на предприятията. Това доведе до тези процедури по несъстоятелност. Аз смятам, че тенденцията ще продължи и дори ще се засили заради изявите на кризата, които се очаква да се задълбочат през зимните месеци и да продължат през първите месеци догодина. Нарастването на междуфирмената задлъжнялост е основният проблем за повечето компании. Много фирми, дори и да са коректни, когато предоставят стоки и услуги, но не им бъде платено в уговорения срок, започват да изпитват затруднения с техните плащания. В този порочен кръг има много предприятия. Образно казано, те имат да взимат някакви пари и в същото време ги дължат на трета фирма. Проблемът е, че тези средства не могат да бъдат прихванати, така че компанията да излезе на нула. Въпросът е как да се съберат тези вземания по-бързо. Ние съветваме компаниите, когато има забавени плащания и търговски спорове, да включват в договорите си арбитражни клаузи, за да могат после при евентуални трудности да минават по арбитражен път в рамките на 2-3 месеца. Защото всички знаем, че съдебните процедури могат да се проточат с години. Факт е, че почти всички сектори пострадаха заради свръхзадлъжнялостта, затова не могат да се определят отделни браншове, защото те са взаимосвързани. Едни от най-засегнатите са фирмите в машиностроенето, защото е със силно свито производство, другите са дървообработването, текстилната индустрия, строителството, търговията. В тези сектори намалението е с над 30%. В момента все още има работодатели, които предприемат действия с цел да запазят работните места и да тушират последствията от кризата, но това няма да е за дълго. Аз очаквам година след началото на кризата мерките да се изчерпят и процесът да се ускори, както и повече фирми да фалират.

Борисов: Пари просто няма
Много ясно и точно показахме, че пари просто няма. Така премиерът Бойко Борисов коментира факта, че няма да има пари за добавки към пенсиите за Коледа и коледни заплати, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.Обещавали са държавни пари за ремонти на градовете, допълни той и обясни, че вчера е отпуснал 800 хил.лв. за ремонта на пътната мрежа в Благоевград. Много е лесно кмета да поиска пари, защото градът ще остане в кал, заяви още Борисов. Във време на криза доста от плащанията на държавата не са направени, каза още министър-председателят. Борисов изтъкна, че предишното правителство не е платило за нито един “от масрафите, които е започнало“. В тази връзка корветите и тяхното изплащане са на последно място. Борисов припомни, че не са платени и фрегатите, хеликоптерите и правителствените самолети. Действително в момента има много добра финансова дисциплина и затова ни хвалят от Брюксел, заяви още Борисов. Ако новото правителство е искало да постигне балансиран бюджет това е и за да докаже на ЕС, че умее да съхранява и парите на данъкоплатците и да направи така, че да не фалира държавата. Ако се постигне балансиран бюджет следващите месеци ще може да има потвърждение за захранване на бюджета с допълнителни средства, подчерта Борисов и добави: Аз искам да направя така, че на България да се вярва и в следващите години. Борисов обясни, че има няколко инструмента, които могат да бъдат използвани в началото на следващата година при постигане на балансиран бюджет и самият той има увереността, че някои от големите европейски лидери ще му помогнат да направи това. Премиерът ще постави този въпрос при следващото си посещение в Брюксел на 29 – 30 т. месец. На въпрос кога ще се осъществи реалния дебат между членовете на предишното и сегашното правителство премиерът заяви, че трябва всеки министър да излезе и да каже какво е направил и какво не и сегашните министри също да си кажат своето мнение. „Ако някъде има най-ясна визия, това е точно в сектора за сигурност. Той обясни, че обвиненията по повод липсата на такава визия идват поради факта, че ДАНС досега се е използвал като източник на информация, но това вече не е така.

Пролетната кампания е заплашена от провал заради липса на средства
Пролетната кампания за подготовка на земята за засяване на зърнени култури е заплашена от провал, тъй като производителите ще останат без средства. Причината е, че Министерството на земеделието и храните няма да може да изплати държавните субсидии за обработка на земята (директни плащания) до края на февруари, съообщават от Асоциацията на земеделските производители.Предложението директните плащания да се превеждат най-късно до края на февруари беше поставено от председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов на днешната среща със зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров и експерти от ведомството.Според асоциацията много от зърнопроизводителите има вероятност да засеят по-малко площи през тази година, тъй като нямат достатъчно средства. Това ще доведе до намаление на производството и повишаване на цените на зърнените култури, прогнозираха от бранша. На срещата беше дискутиран и друг проблем свързан със сроковете за плащане на проектите по ПРСР. От асоциацията поискаха фонд «Земеделие» да представи конкретен график със срокове за разглеждането и одобрението на проектите по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони. Поради забавяне от страна на фонд «Земеделие» има вероятност част от проектите да бъдат разгледани едва догодина и субсидията по тях да бъде с 10% по-малко. От аграрното ведомство обаче посочиха, че ще направят всичко възможно проектите да бъдат разгледани възможно най-бързо, но не дадоха конкретни срокове. «Притеснени сме какво ще кажем на земеделските производители, тъй като всички колеги очакваха днес да ги информираме за конкретни срокове за забавени повече от шест месеца проекти по програмата., коментира Христо Цветанов. Аграрното министерство се съгласи с предложението на АЗПБ, фонд „Земеделие” да изпраща уведомителни писма на земеделски производители, на които проектите са били одобрени, в които да е посочен и конкретен срок за подписване на договорите.

Цветанов: Държавата се сеща за ромите само в предизборни кампании
Държавата се сеща за ромите само в предизборни кампании, заяви на кръгла маса за интеграцията на ромите вицепремиерът Цветан Цветанов, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси, предаде репортер на БГНЕС.Цветанов призна, че „ромският проблем" е наистина сериозен и всеки си прави равносметка, че не е направено достатъчно, за да се постигне желаният ефект, предвид многото реализирани програми. Той подчерта, че за правителството е важно да има активна политика за постигане на по-голяма ефективност, но в процеса на интеграция трябва да се включат и общините. Малък е процентът на тези които имат качествено образование, посочи той, отбелязвайки, че такова имат едва около 5 хиляди. Един от основните проблеми е голямата безработица и кризата, която не дава възможност да се направи необходимата интеграция. Вицепремиерът определи като „пропуснати” за ромите 20-те години на преход и трябва да се акцентира на образованието. „Тези, които бяха на 2-3-5 години тогава щяха да са на по 25 сега и да имат съвсем друга ценностна система”, каза Цветанов. Самият подход е да се търси решението със социален елемент, според него, обаче създава недобро усещане у другите българи. „Създаването на трудов навици трябва да започва от най-ниска възраст и да бъдем част от това гражданско общество, което си плаща данъците”, призова той. Въпреки, че като министър на вътрешните работи Цветанов не е правил разделение, когато се извършва престъпления, той отчете, че по-големият процент закононарушения са извършени от граждани от ромски произход. „Има логични обяснения за това, но не трябва да насаждаме допълнително някаква омраза към етноса”, е съветът на вицепремиера.Въпрос на дискусия е идеята на министъра да има роми полицаи да се реализира. Това е важно с оглед на факта, че много повече ромите ще вярват на един полицай, ако той е ром. На първо място за Цветанов е изграждането на активен диалог с възможност на равнопоставеност между ромската общност и българското правителство като партньор за решаването на проблемите. По думите му ако ромите нямат лекари, полицаи и представители в местната власт няма как самите да повярват в интеграцията си. Предвид условията на криза Цветанов не пожела да се ангажира с конкретна сума, която да подкрепи интеграцията, но обеща на ромите да се обучават за подготовката на проекти по оперативните програми и място в изпълнителната власт.В същото време обаче Цветанов увери, че незаконните постройки, независимо дали се обитават от роми или българи, ще бъдат събаряни. „Не трябва да правим тълкувания, че държавата или местната власт имат някакви тълкувания, че държавата или местната власт има лошо отношение към българските роми”, увери Цветанов, като допълни,че те трябва да спазват закона. Поводът за смяната на петима областни управители на МВР в градовете Габрово, Ловеч, Плевен, Шумен и Перник той обясни с предприетата оптимизация в дейността на МВР. Петимата за подали своите заявления за освобождаване на постовете и Цветанов е удовлетворил исканията им. В две областни дирекции вече са назначени нови ръководства, които в понеделник ще се срещнат с министъра. Цветанов информира, че ръководителят на групата общински съветници на ГЕРБ Малина Едрева днес ще подпише споразумение със Синята коалиция за подкрепата към Йорданка Фандъкова, която е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София. „В тази посока няма нещо, което да е изненадващо, няма формулирани конкретни ангажименти, просто става дума за добри намерения за реализирането на една дясноцентристка политика във формат на ЕНП”, уточни той.

Столични казуси
Не е редно градът да е заложник на частни интереси или чиновнически грешки
Амбициозният план за изграждането на пет натоварени кръстовища в София на две нива може и да не се осъществи, стана ясно вчера на заседание на общинската комисия по бюджет и финанси. Причината е, че заради някакви засега неясни причини тръжната процедура за изпълнението на проектите е обжалвана в съда, а какво ще е решението, никой не може да прогнозира. Още повече че Столична община не може да си позволи скъпи адвокати, заради което през последните години изгуби немалко дела. Общинските съветници от опозицията пък директно атакуваха иначе полезния проект, като обявиха, че търговете за него не са били достатъчно публични и не е ясно по какъв критерий са избрани кръстовищата, на които предстои модернизация. Така столичани и гостите на София още дълги години ще си късат нервите по светофарите, а катастрофите в конфликтните точки на булевардите ще станат повече, защото трафикът се увеличава. И всичко е заради административните неуредици, които позволяват на всеки, който пожелае, да поведе съдебна битка срещу общината. Заради подобни казуси още мечтаем за бърз и модерен околовръстен път като в европейските столици, а изпълнението на последната отсечка на метрото закъсня с повече от две години. Май е време администрацията на Столична община да поеме своята отговорност, за да не допуска и в бъдеще двумилионна София да се превръща в заложник на частни интереси или чиновнически грешки.

Не се предвижда електронно гласуване на изборите в София
Не се предвижда електронно гласуване в София по време на частичните местни избори на 15 ноември, съобщи за БГНЕС председателят на Общинската избирателна комисия Диана Зулчева.БГНЕС припомня, че тогава ще бъдат избрани градоначалник на столицата, както и кмет на район Панчарево. В момента тези длъжности се заемат съответно от Минко Герджиков и Стефка Ризова. Крайният срок за подаване на заявления за регистриране на кандидати от страна на политическите партии, инициативните комитети и коалициите в столицата изтича на 15 октомври в 19:00 ч, а окончателно регистрираните претенденти за кметския пост ще бъдат обявени на 20 октомври. На 15 частични местни избори ще се проведат и във Враца, където след като избраният на редовните избори Тотю Младенов положи клетва като министър на труда и социалната политика управлението временно беше поето от Светла Кръстева. Според сега действащия закон за местните избори всички кандидати носят административна отговорност в тридневен срок след края на изборния ден да премахнат разпространяваните по време на кампанията плакати и агитационни материали. На тези избори гражданите ще имат и един ден за размисъл, тъй като закона за месните избори не е променян от 2007г. Закона забранява финансирането на предизборната кампания със средства оттърговски дружества с над 5 на сто държавно или общинско участие, от държавни и общински предприятия, кандидати и участници в процедура по възлагане на обществена поръчка, която не е приключила и не е изтекъл срокът за обжалване по Закона за обществените поръчки, изпълнител по договор за обществена поръчка или юридическо лице в процедура на приватизация. Ако се установи, че лице, което е избрано за кмет, е ползвало за предизборната кампания средства, предоставени му в нарушение на закона, по предложение на партиите, коалициите и инициативните комитети, участвали в изборите, и прокурора съответният окръжен съд обявява избора за недействителен, а получените суми се присъждат в полза на държавата.

Нека поне в Европа сме единни
У нас всяка партия е готова да предложи свой еврокомисар
Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи кандидатурата на външния министър Румяна Желева за еврокомисар, а на образователния министър Йорданка Фандъкова – за кмет на София, стана ясно вчера. Категоричната позиция на ЕНП, която обединява десни партии от страни с различия в икономически, политически и дори културно-исторически план, всъщност показва каква е ситуацията у нас. Докато в повечето европейски страни борбата е техният еврокомисар да вземе по-престижен и важен ресор в ЕС, у нас като че ли всяка партия е готова да предложи свой еврокомисар, а на другите кандидатури се гледа войнствено и с недоверие. Евродепутатът от БСП Кристиян Вигенин например заяви, че българските социалисти тепърва ще мислят дали да подкрепят Желева, Меглена Кунева не крие амбициите си за втори комисарски мандат, а преди десетина дни СДС обяви, че Надежда Михайлова е най-подходящият български кандидат за престижния пост. През 1866 г., когато Петко Славейков написа прочутата си басня „Орел, рак и щука“, още не сме имали своя държавност, но политическата прозорливост на поета наистина е била феноменална. Крайно време е партиите у нас да забравят понякога граничещите си с дребнавост амбиции и да разберат, че по отношение на европейската политика всички те са впрегнати в една кола. Затова трябва да подкрепят най-силната ни кандидатура за еврокомисар в името на България, а партийните лидери просто да си спомнят какво гласи националният ни девиз: “Съединението прави силата.“

Борисов: Докладът на Сметната палата ще бъде представен и във финансовия котрол и в прокуратурата
Надявам с декларацията, която Сергей Станишев прочете пред Народното събрание от името на партията си да му помогне в неделя на конгреса й. Аз няма да се бъркам в политиката нито на БСП, нито на ГЕРБ, оправяйте се в Народното събрание, каза министър председателят Бойко Борисов преди да отговори на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.С решение от 20 август 2009 г. на НС беше възложен одит на Министерски съвет в срок от 1 януари 2008 г. до 31 юли 2009 г. В хода на одита Сметната палата е констатирала резки разминавания между доклад първия доклад на екип на Сметната палата и има отказ от заверка, напомни премиерът. Отказ се прави, когато има становище, че не е направен вярно и точно. Одитният доклад ми беше връчен на 29 септември и на 13 октомври е представено писмено становище по доклада, както е по законов срок, каза Борисов. С решението на Сметната палата по нашия отговор към настоящия момент нямаме още отговор от страна Сметната палата, посочи премиерът. При наличие на данни на престъпления се пращат на прокуратурата, а при по неспазени други процедури данните се пращат на финансов контрол, напомни Борисов. След като се запозная с доклада на Сметната палата ще се заема с представянето на доклада в Национален финансов контрол и прокуратурата. Това се отнася и за тогавашния премиер Сергей Станишев и административните служители. В дуплика Иван Костов уточни, че не са знаели, че все още по доклада са в процедура със Сметната палата. Но бихме искали нарушението на правителството Станишев да стане достояние на обществото, уточни Костов. БГНЕС припомня, че депутатите от ДСБ Иван Костов и Веселенин Методиев бяха задали въпрос към премиера за резултатите от одитния доклад на Сметната палата за дейността на правителството от 1 януари 2008 г. до 31 юли 2009 г.

Симеон Дянков: „Горна Арда” е перфектен проект
Министърът на финансите Симеон Дянков определи в Кърджали проекта за изграждането на каскада „Горна Арда” като много добър и за пример, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Финансист №1 в държавата пристигна в късния следобед и подчерта, че „Горна Арда” е икономически проект, който е много добре обоснован, има смисъл и като енергиен проект, и като проект, около който може да се развие друг тип индустрия”. Той посочи, че „това е проект, за който правителството е решило, че е необходим и е направило всичко възможно, за да подпомогнем инвеститорите”. „Това всъщност е един пример на проект, който, вместо да се чудим как да намерим 12 милиарда евро за строежа на АЕЦ „Белене”, да мислим за други по-малки проекти, които съвместно можем да си осигурим енергийните нужди”, заяви Дянков. След около месец ще бъде завършен икономическият анализ, от който, според финансовия министър, ще стане ясно, че България няма нужда от АЕЦ „Белене”. „Това е много скъп проект, а България трябва да спестява повече от енергия в бъдещето, трябва да се прави саниране на сгради. Т.е. трябва да минем изцяло към тази тема, която е основна в страни като Австрия, Германия, в голяма част от ЕС. Не да се произвежда повече електроенергия, а да се спестява повече и да се премине към по-малки алтернативни енергийни източници”, подчерта Дянков. Запитан дали държавата ще се намеси с подкрепа за общините, в които се очертава голям дефицит, той отсече, че ще им се наложи да се оправят сами. „Дефицитът в общините е около 300-320 милиона на този етап. На национално ниво той е над 540 милиона. Правителството няма да се намесва в разрешаването на дефицита в общините. Ние имаме дефицит, те имат дефицит и като добри собственици трябва не само да се надяваме на държавната хазна, а през следващите няколко месеца се налага, общо взето, да затегнем коланите и да преодолеем тежката ситуация”, посочи Дянков. Според него най-тежката ситуация всъщност ще бъде през следващите 3-4-5 месеца. „С две думи, ще оставим общините да се оправят сами, като ще направим изключение само по няколко по-големи инфраструктурни проекти, които са почти завършени или са пред приключване”, поясни министърът. Ако обаче тези проекти не се завършат преди зимата, щяло да стане „много трудно, тъй като те са главно за пътища”. Там държавата непременно щяла да помага. „Днес премиерът ми нареди да отпуснем пари за такъв проект в Ямбол, в Благоевград. Гледаме проект по проект и там, където са крайно необходими заради безопасността на движението, те трябва да приключат преди да дойде зимата. Но за всички останали проекти и ние нямаме пари, и общините нямат”, каза още Дянков. Той изрази надежда всички министри да последват примера му за за 11-процентови съкращения, иначе те щели да имат по-малък бюджет за следващата година. „Тези 11% вече са съкратени, а до края на годината ние ще свием допълнително 3,5%. Така, че финансовото министерство е първото, което направи оптимизация, а Министерският съвет достигна близо 20%”, похвали се министърът. До 1 ноември той очаква всички министри да то информират писмено по какъв начин ще направят оптимизацията в техните ведомства. „Защото не може във време на криза, когато частният сектор страда и съкращава, държавата да си увеличава щата и да се прави, че все едно няма криза”, аргументира се Дянков. Той огласи още, че „няма да има нито добавки, нито 13-а пенсия, нито 13-а заплата”. Това се налагало заради дефицита. „Намираме някакви приходи оттук-оттам, особено от митниците – от акцизите започват да идват по-големи постъпления, но те отиват главно в инфраструктурни проекти и в здравеопазването, където дефицитът също е голям”. Според финансиста проектът за бюджета за 2010 г. е тежък и балансиран, което означавало, че в първата част на годината няма да има много пари. Надеждите му били, че с актуализирането на бюджета в средата на годината приходите ще се вдигат и ще могат да се покриват някои от задълженията, „които са и към общините, и към някои от приоритетните инфраструктурни проекти”.Финансовият министър Симеон Дянков отговори и на други въпроси на БГНЕС в Кърджали, преди да бъде приет в кабинета на директора на местната НАП.-Смятате ли, че Кърджали действително е бил привилегирован по отношение на финансирането?-Определено Кърджали досега е бил привилегирован по отношение на финансирането, но пък няма причини отсега нататък също да не получава добри финансови помощи от държавата, защото всички граждани са еднакви пред МС и парламента. Така, че Кърджали действително в миналото е получавал повече пари от останалите общини. Това го знам, защото познавам финансовите резултати - в тази община са идвали доста повече пари средно на човек, отколкото в другите. -А каква е била мотивацията за тази привилегия – политическа, или се е отчитала спецификата на този планински район?-Този планински район не е по-специфичен от Смолянския, Троянския и други планински региони в страната. Така, че причината да се наливат повече пари е била чисто политическа. Но в момента пак има политика, но тя се базира на равнопоставеността на всички български граждани и така ще продължи занапред и за разлика от предишното правителство, което е наливало тези пари, без да ги е имало в бюджета. Ние затова сме сега на този дефицит. Ние имаме много по-добра икономическа политика – виждате реформите всеки месец, виждате дефицита на месечна основа за септември е вече 9 пъти по-малък от този за юли. И като излезем от кризата, ще имаме много повече пари в хазната, отколкото предишното правителство и ще ги харчим по-добре. Така ще има повече пари и за Кърджали.-На коя страна, в която сте работил по кризисно спасяване, ви прилича българският батак?-Българският батак ми прилича най-много на този в Словакия след 1998 г., когато тя 8 години беше управлявана от комунисти. И това беше всъщност последната страна в Средна и Източна Европа, която преименуваната комунистическа партия продължаваше да води. Те бяха извън НАТО, нямаха преговори за присъединяване в ЕС и т.н. През 1998 г. влезе дясноцентристко правителство като нашето на ГЕРБ и в период от 6 години Словакия влезе в НАТО и в ЕС. Словакия стана страната с най-много чуждестранни инвестиции, страната с най-добър икономически растеж, страната, която първа влезе в Еврозоната от останалите в Централна и Източна Европа. За цяла Европа Словакия е страната, която отбелязва икономически растеж за тази година. Аз искам ние да повторим това, което те постигнаха за 6 години. Аз участвах в този процес като част от работата си в Световната банка.-На нас 6 години ще ни стигнат ли да изплуваме от батака?-Определено ще ни стигнат 6 години. Първите 1-2 години ще са за оправяне на батака и за строене, и излизане извън кризата, където, според мен, се справяме много добре, но още няколко месеца ни трябват. А оттам нататък и за големите реформи – в здравеопазването, в отбраната, в енергетиката, в този сектор изобщо не е имало преструктуриране от социализма и сме много зависими от Русия, което трябва да се промени. България трябва да стане страна с енергиен сектор, който е ориентиран към Европа, а не към миналото ни, към социализма.-Видяхте ли прословутото „Водно огледало”, струва ли си парите?-Видях го. Всичките тези пари аз бих ги внесъл в нещо друго, което дава икономически облаги на населението. А Огледалото – разглеждаш го, интересно е и след това какво? Доста сме далеч от Амстердам, много огледала ще ни се наложи да построим.-Кога ще дойде еврото в България?-То ще дойде у нас в края на първия ни мандат

Промените в закона за ДАНС разделиха депутатите
Депутатите приеха промените в закона за ДАНС със 122 гласа за, 33 против, 20 въздържали се, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.Както се очакваше промените в закона за ДАНС, които се обсъждат днес в НС, разделиха депутатите на поне три лагера. Твърдо срещу тях са парламентарните групи на БСП и ДПС, с безусловна подкрепа ГЕРБ и Атака, а подкрепа срещу определени промени в тях от Синята коалиция и РЗС. Основния въпрос, философията на промените в този закон е идеята за силната ръка, заяви Лютви Местан от ДПС от парламентарната трибуна. Според него неслучайно е и подкрепата на Атака за законопроекта. От ДПС не приемат идеята за силната ръка да се представя като синоним за обществения ред, което за тях е опасно и неприемливо. Основната теза на промените според Местан е тезата за концентрацията и централизацията на власт. Дали ДАНС е била инструмент в ръцете на Доган и ДПС или те са били жертва на ДАНС, ние посрещаме с горчива усмивка, заяви Лютви Местан. От БСП няма да подкрепят законопроекта за ДАНС и това не е нито от опозиционен инат или поза, а защото не виждали предложения, които да повишат ефективността в работата на ДАНС, заяви Ангел Найденов от ПГ на Коалиция за България. Според него подпомагането на националната сигурност, няма да стане чрез ограничаване на част от правомощията на ДАНС и прехвърлянето им към МВР, защото се създава доминираща позиция на вътрешното ведомство. Преди от РЗС да гласуват в подкрепа на закона за ДАНС на първо четене, Яне Янев запита от трибуната на НС, дали няма подписано някакво споразумение между ГЕРБ и Атака, учуден от удивителния синхрон в позициите на двете партии по този законопроект. Да си кажат, дали вече имаме двупартийна коалиция, подчерта той. От РЗС имат много несъгласия към поправките, но заявяват, че ще ги подкрепят по принцип на първо четене, като си запазят правото да предложат промени между първо и второ четене. БСП се опитаха да решат вътрешните си проблеми чрез ДАНС и успяха да задържат на власт една от групировките си, затова сега да не дават съвети от парламентарната трибуна, заяви Янев. Той повтори позицията на РЗС, че не бива да се променя нито закона за ДАНС, нито закона за МВР, преди да има цялостна стратегия за националната сигурност. Той се надява, че от комисията за контрол на ДАНС, ще имат становище за прецизиране на текстовете . От Синята коалиция 7 депутати гласуваха за а 4 въздържал се за законопроекта. Иван Костов остави впечатление с изказването си от трибуната, че ще подкрепи поправките. Въпреки това, той каза, че са минали 80 дни откакто новото управление пое властта, но няма напредък в сферата на националната сигурност. Няма поемане и на сериозни и отговорни ангажименти от тяхна страна, за блокиране на точно определени опасности в държавата. Той също подчерта, че между първо и второ четене със свои колеги ще се опитат да решат поне някои от важните въпроси. „Не можем да знаем, каква трябва да е структурата нито на МВР нито на ДАНС, без да знаем срещу какво и кого противодействаме, без да бъдат назовани тежките проблеми. За досегашната работа на ДАНС той спомена, че пред очите ни е възкръснал един рецидив на Държавна сигурност. „Видяхме как е била използвана ДАНС за политически чистки. Направен бе опит, да се създадат нелегитимни структури, които да бъдат използвани като политическа полиция, допълни той. Трябва широка дискусия по темата призова Йордан Бакалов - депутат от Синята коалиция и допълни, че дяволът в този законопроект е заровен в детайлите.

Искра Баева: Основният проблем на БСП е корупцията
Основният проблем на БСП е корупцията, която унищожава абсолютно цялото социално говорене, заяви специално за БГНЕС доц. Искра Баева, историк, преподавател в Софийския университет.Признаването на присъствието на корумпирани лица в партията е много болезнен процес, а ролята на медиите и обществото е да допринесат за осъществяването на разкриването на тези лица, допълни Баева. Тя посочи, че БСП е в дълбока криза и през последните 20 години не е била в по-тежка ситуация. Става дума за криза на доверието не само от страна на обществото, но и от страна собствените членове на партията. Струва ми се, че БСП се е съсредоточила в битката вътре в ръководството си и това може да я направи неефективна и перспективата й за бъдещето да бъде прекършена, допълни тя. Не очаквам драстични промени по време на Конгреса на партията в неделя, обясни доц. Баева. Очакванията й за конгреса са свързани предимно с обсъждане на различни проблеми, предимно с персоналните качества на хората в партията, а не на идеите на левицата като цяло. Последните 20 години показват, че лидерите на БСП не могат да бъдат сменени, освен ако те самите не подадат оставка. Примери за това са оставките на Александър Лилов, Жан Виденов, както и поемането на лидерския пост в БСП от Сергей Станишев след оставката на Георги Първанов / той направи това, защото бе избран за президент – бел. ред./. Станишев трябваше да подаде оставка още веднага след изборите, допълни тя. Трябва да се свика нов извънреден конгрес, категорична е доц. Баева. Неминуемо е необходима смяна на членовете на Изпълнителното бюро. Разпускането на предишното Изпълнително бюро и не избирането на заместник-председатели на сегашното не беше демократичен процес. Заместник- председатели в ръководния орган на партията не е имало във БКП, но след създаването на БСП са били избирани. Тя призна, че медийното говорене за тежката ситуация в БСП допринася допълнително за нагнетяването на недоверието на обществото към партията. По-слабите и нечутите използват медиите, за да им се чуе гласа и в партийните среди, но това говорене разрушава обществения образ на БСП. В тази връзка Румен Овчаров и Румен Петков имат нужда от обществената подкрепа, за да засилят позициите си в партията, заяви тя. Не мисля, че те доброволно биха напуснали ръководството на партията, каза още Баева. Сформирането на новото младежко обединение в партията е поредната борба за власт вътре в БСП, обясни доц. Баева и допълни, че младите трябва да имат възможността да се изказват свободно. На фона на останалите леви партии БСП се вписва в общата криза. Проблемите в Партията на европейските социалисти са много сериозни и трябва да бъде обсъдени посоките на общата им лява икономическа политика, тъй като повечето от тях в момента реализират десни политики. Проблемът трябва да се реши на европейско равнище, обясни Баева. Левицата е загубила много от образа си и трябва да направи стъпки за възвръщането му. Относно кметските избори в столицата Баева призна, че БСП няма големи шансове, но явяването й е необходимо действие в момента и може да допринесе да се направят първите малки стъпки във вярната посока.

Станишев, Пирински и Дончева с най-голямо доверие в БСП
Сергей Станишев, Георги Пирински и Татяна Дончева имат най-висока обществена подкрепа в БСП и в обществото. Това сочи проучване на НЦИОМ, проведено от 10 до 15 октомври тази година. Станишев е одобряван от 21% от българите, а Пирински от 23%. Татяна Дончева изпреварва и двамата с подкрепа от 33 на сто. Почти същата подкрепа като Станишев и Пирински има и лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, който е одобряван от 21% от българите. Проучването отчита и резултати сред симпатизантите на БСП, според които най-висока партийна поддръжка от над 80% имат отново Станишев и Пирински, докато чисто партийния вот при Татяна Дончева е 70%. Проучването отбелязва, че кандидатът за кмет на София Георги Кадиев трябва да работи още за натрупване на популярност. „Кадиев има потенциал за промяна в рейтинга, вече е спечелил доверието на почти половината от червените избиратели“, отбелязват още от НЦИОМ. Близо 3/4 от хората подкрепят управлението на ГЕРБ, а според 64% от анкетираните влиянието на БСП намалява.

НАП разследва Емилия Масларова за злоупотреби
Комисията за борба с корупцията взе решение вчера да възложи на НАП да разследва няколко сигнала срещу бившия социален министър Емилия Масларова. Поводът: писмо от настоящия министър Тотю Младенов относно доклад за МТСП, съдържащ данни за корупция, свързани с Масларова. НАП ще проверява нарушения по проект „Красива България“, както и злоупотреби при ремонтирането на сграда на министерството в Стара Загора. Агенцията ще разследва и направена от Масларова замяна, благодарение на която срещу два апартамента в крайните квартали на града е получила ресторант, двуетажна сграда, помещение и магазин. В сигнала пише също, че пианото на Лора Каравелова се съхранявало в дома на бившия министър. Членовете на комисията решиха да се даде възможност на Емилия Масларова да даде писмени или устни обяснения. Лидерът на РЗС Яне Янев заяви вчера пред bTV, че в ДАНС е имало данни за корупция срещу висши държавни служители и експремиера Станишев. Имало е и сигнали за управлението на Иван Костов. „Трябва ДАНС да провери за корупция и Петър Мутафчиев, Емел Етем, Николай Василев, Емилия Масларова, Бюрхан Абазов“, добави Янев.

Двама нови депутати се заклеха в парламента
Михаил Михайлов от Синята коалиция и Рушен Риза от ДПС се заклеха НА 14.10.2009 като депутати в пленарна зала. Те влязоха в парламента на местата на колегите си Венцислав Върбанов и Бюрхан Абазов след като Конституционният съд и ЦИК решиха, че в Русе е имало грешки при преброяването на бюлетините.„Начинът, по който влязох в парламента, е по-особен и това, което се случи с решението на КС и ЦИК показва, че политическите права на гражданите могат да бъдат защитени. 20 години се говореше за манипулации на избори, сега стана ясно, че гражданите на Русе могат да бъдат със защитени интереси и те да имат свой представител в парламента.”, коментира в парламента Михайлов. Колегата му Рушен Риза беше категоричен, че решението е било изненада за него.

СДС променя устава си срещу атаки тип „Гацев“
Павел РайчевПромените в устава на СДС, които ще бъдат приети тази събота на националната конференция на партията, ще се опитат да парират атаки, подобни на тези на Николай Гацев, които доведоха до съдебните неволи на сините преди изборите. Това заяви вчера пред „Класа“ Любен Петров, зам. председател на СДС-София. „Ние гледахме промените на Националния съвет в началото на тази седмица. Остана да ги изчистим технически и юридически“, каза Петров. Сините са притеснени да не се повторят главоболията, причинени от Николай Гацев, който атакува многократно текстове от Устава, свързани с избирането на лидер на партията. „На конференцията също ще правим анализ на изборите и изборния резултат. Ще преценим каква е ситуацията в момента, какви са и перспективите в бъдеще“, заяви за „Класа“ главния секретар на СДС Иван Сотиров. „Според мен ще има коренно различни оценки за изборните резултати, както и за самото ни участие в Синята коалиция“, заяви Любен Петров. „Пред нас стоят и вътрешнопартийните избори, които ще са на 29 ноември“, добави Петров, който е сред спряганите имена за кандидат-лидер на партията. „Отдавна се говори и за Владимир Кисьов, Иван Сотиров, както и стигналия до балотаж миналата година Румен Христов“, каза още Любен Петров. По време на конференцията на СДС няма да бъде променян регламента за вътрешнопартийни избори, както и за изборите за ръководство на партията, решиха сините още преди месец. Вероятно обсъждана тема е и разширяване на Синята коалицията с по-малки десни партии.

Борис Велчев: Няма данни за пари по делото „Красьо”
Няма данни за предадени пари от кандидатите за магистратски постове на Красьо от Плевен, заяви главният прокурор Борис Велчев на излизане от Висшия съдебен съвет, предаде репортер на БГНЕС.Данни за корупция в собствения смисъл на тази дума няма, уточни Велчев. Факт е обаче че не е нужно нещо да бъде непременно лошо, важното е да не изглежда лошо. Това, което се случи изглежда много зле и поражда недоверие. Затова ВСС трябва да направи съответните стъпки. Една част от тях днес бяха направени, друга част предстоят. Установените контакти на Красьо с магистрати, както избрани, така и некадрувани от ВСС, Борис Велчев обеща да оповести имената им, след като делото приключи. Според него обаждането, което е получил Пламен Стоилов / третият от магистратите с тесни връзки с Красимир Георгиев, Красьо – бел. ред./ от няколко секунди, може да бъде тълкувано по много начини, но не е задължително да се говори за вина. Велчев заяви и че не чувства да има упражнен натиск върху ВСС, предвид двете оставки, които членовете на политическата квота – Стоев и Димов, обявиха, че ще подадат.

Темида и подкупите
Магистратите ще докажат, че могат да се справят с проблемите си само когато издават присъди
Магистрат с подкуп хванаха вчера органите на реда. Новината, че Юрий Маринов, съдия от Кюстендилския окръжен съд, е заловен с рушвет от 24 хиляди лева, беше огласена на нарочна пресконференция.Това, че магистрат е хванат с подкуп, не е сензация. Такива бяха хванати на няколко пъти и сумите бяха сериозни. По-интересно е какво се случва след това. Защото практиката показва, че магистрат магистрата око не вади и всички заловени досега се измъкнаха. Единият доказа, че взел парите назаем, другият – че не са негови и т.н. Нищо чудно и Маринов да пробва същата схема. Сега е моментът хората с тоги, които раздават правосъдие у нас и за което им плащаме, да отсъдят справедливо. И да покажат, че имат воля за промяна.В противен случай ще се наложи спешно да изпълним препоръката на бившия президент на Франция Жискар д'Естен, която той отправи при срещата си с премиера Бойко Борисов. А именно: да освежим съдебната си система, което означава само едно – да я подновим с нови кадри. Които преди това да минат на тест за лоялност към държавата.

Цецка Цачева: Общинска полиция ще има още през ноември
Общинската полиция ще е факт в началото на месец ноември, след направените и гласувани на първо четене промени в Закона за МВР. Това заяви на среща със симпатизанти на ГЕРБ от град Славяново, Плевенска област председателката на парламента Цецка Цачева, предаде кореспондентът на БГНЕС от Плевен.Според председателят на НС с това едно от обещанията на ГЕРБ – гарантиране на сигурността на хората и тяхното имущество, ще бъде изпълнено. Тя съобщи и че промените в Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса ще бъдат направени до седмица. НЗОК се е превърнала в разплащателна агенция, без да провежда каквато и да е здравна политика, смята Цачева. „На практика ГЕРБ трябва да реформира нереформираната здравна система. В момента от Сметната палата проверяват и Районната здравноосигурителна каса в Плевен, очаква се до дни да се излезе с окончателно становище и за нейната работа”, добави председателката на парламента. В началото на следващата година се очаква Сметната палата да влезе и във всички общини на Плевенска област, засега се проверява областната управа. Жители на Славяново настояха пред Цачева за помени в Закона за обществените поръчки, който според тях е най-корупционния закон, да се намерят лекарства за онкоболните, да се спре застрояването на паркове и градини, и да се помисли за децата в града и общината.

Любомир Христов: Предлагаме пределна цена на таксиметровите услуги заради многото потърпевши
Като елемент на политиката за промени в областта на автомобилните превози в рамките на автомобилната администрация бяха създадени няколко работни групи, заяви Любомир Христов, и.д. директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", който категорично отхвърли обвиненията на федерацията на таксиметровите водачи в България, предаде репортер на БГНЕС. Една от тези групи е тази, която ще работи върху промените в закона за автомобилните превози, включващи и таксиметровите услуги, като първата работна среща на групата е била преди няколко дни, уточни Любомир Христов. Той посочи, че през последните дни сме свидетели на изявления на хора, които се представят за представители на бранша да отправят нападки срещу мен и министерството, посочи Христов. Едно от предложенията на групата е за предлагане на пределна цена на таксиметровата услуга, защото има много потърпевши, посочи Христов. По думите му жертви на подобни действия стават чужди граждани и лица, които са в кризисни ситуации. Нередовните шофьори се подвизават в района на болници, гари и подобни места. Проблем явно има и ще се търсят начини за решаването му, коментира още Любомир Христов. Той посочи, че не може да има такива разлики в цените на таксиметровите услуги на територията на страната. Принципът за единна средна цена, който ние предвиждаме е на базата на средните цени за отделните общини, уточни Христов. По думите му пазарният принцип трябва да се запази, но държавата трябва да намери механизъм да запази интересите и на потребителя. Водачът може да избере формата на взаимоотношенията между него и фирмата, защото законът в това отношение е либерален, коментира Христов по повод представен документ вчера, че шофьорите от пет фирми са без трудов договор. До края на ноември законът за автомобилните превози трябва да е готов, като проект, съобщи Любомир Христов. Той не се нае кога ще бъде внесен той в Народното събрание и гласуван от депутатите. Търси се възможност за намаляване на сивия сектор в областта не само на таксиметровите превози, но и на автобусните и товарните превози. По отношение на лицензионните режими ще има допълнителни изисквания относно местоположението на фирмите превозващи пътници, както и за седалището им. В момента има 30-40 фирми регистрирани на един адрес, посочи още Христов. Ще се прецизира и размера на санкциите на неизрядните превозвачи, като ще се избегне и възможността за субективно определяне на глобите. Санкциите ще бъдат фиксирани за отделните видове нарушения. Към момента на територията на цялата страна има регистрирани 3252 таксиметрови фирми и над 24 хиляди автомобила към тях, съобщи Любомир Христов. Той обясни и процедурата за регистрация на таксиметровите фирми и разрешенията за дейност, което е за една година. Изявленията от вчера са ясен знак, че мерките представени от заместник-министър Камен Кичев са правилни, посочи още Любомир Христов.Не съм адвокат на Любомир Христов, но трябва да уточним кой направи изявленията вчера, заяви Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите. Крумов съобщи, че срещу Яне Янков има пет жалби за времето, когато е бил водач на такси, като първата е от октомври 2002 година. Янков е бил осъден за нарушенията, като окончателното решение на съда е от 2007 година. След това Яне Янков започва работа в друга фирма, като има същите проблеми, уточни още Румен Крумов. Той посочи още, че Янков се е пробвал в осем софийски таксиметрови фирми, преди да регистрира собствената си фирма. Не е ясно и колко и кои фирми членуват в браншовата организация, която се оглавява от Янков, допълни Крумов. БГНЕС припомня, че вчера председателят на националната федерация на таксиметровите водачи в България Яне Янков на пресконференция посветена на сивия сектор в таксиметровия бизнес заяви, че ако до края на другата седмица и.д. директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Любомир Христов не бъде уволнен обмислят да излязат на протест пред Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Около 400 души са се съгласили отсега да излязат на протест пред министерството на транспорта. Според федерацията Христов е допуснал до пазара лица нямащи право да извършват превоз на пътници и по този начин унищожава конкуренцията. На срещата си със заместник-министъра на транспорта Камен Кичев с представители на бранша той не е поел официално конкретни ангажименти, заяви Янков. Според него вината за сивия сектор в таксиметровия бранш трябва да се търси в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (ИААА) защото от нея зависи регистрирането на автомобилите, апаратите и водачите. „Обмисляме вариант в знак на протест да пуснем коли, които да возят на 40 стотинки, но да не отговарят на абсолютно никакви изисквания“, допълни още Янков. Той призна, че в асоциацията членуват хора, които возят и на най-скъпите тарифи в сектора. Целта на мярката, освен обществената подкрепа, е да докаже че в момента всякаква кола може да бъде регистрирана като такси, както и да даде на пътниците възможност да изберат не само цена но и по-човешки условия. По данни на асоциацията 5 от големите компании в столицата нямат назначени водачи. „Фирмата продава коли на лизинг, парите взема водачът, а данъците се дължат от мъртва душа“ . Минималната заплата на която според закона може да бъде назначен един шофьор е 350 лв, а осигуровката 155 лв. заяви Ромео Ценков – собственик на таксиметрова компания за 1 долар. Според него сивият сектор в столицата е над 90%. Тъй като превозвачи, които нямат собствен автомобил не се облагат с данъци у нас има практика ЕТ със седалище в ж-к Факултета да има 400 автомобила. Едно лице пък се фискализира на няколко автомобила. По тези и други схеми около 300 млн. лв. годишно потъват в сивия сектор в национален мащаб твърдят от федерацията. 35 000 таксита и 180 000 апарата има у нас алармира Янков. Поне 12 000 са фалшивите коли, чиито среден оборот от 70-100 лева на смяна отива на никъде, твърди той.

Млекопроизводители протестират заради ниските изкупни цени на млякото
Около 60 фермери се събраха на изхода на Стара Загора по посока Казанлък. Те протестират заради ниската изкупна цена на млякото, както и да се забрани вноса на сухо мляко, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора. Млекопроизводителите изсипаха мляко в шахта, тъй като нямаха разрешение от ДВСК да разливат мляко на асфалта, а глобата за замърсяване на околната среда е до 5 000 лв. Около 70 полицая бдят за реда и сигурността на протеста. На твърдението на министър -председателя Борисов, че от 2010 година няма да има фалирала нито една ферма, млекопроизводителите отговориха, че ако не се промени нищо в техния бранш и държавата не се вземе в ръце, съвсем скоро няма да има ферми, които да бъдат затворени. Те ще фалират много преди 2010, а животните ще измрат от глад. Фермерите подготвят декларация , която да изпратят в земеделското министерство и Министерския съвет.

Ниски лихви на запад, високи - на изток. А кои са нормалните?
Трезорите са „безскрупулни“, „алчни“ и „жестоки“, когато става дума за кредити, но никой не се оплаква от ставките по депозитите
Сред най-дискутираните теми в последно време е защо лихвите по ипотечни кредити на запад са ниски, а у нас високи. И какви всъщност трябва да са „нормалните“ им нива. Факт е, че самото образуване на ставката у нас е съвършено различно от западните ни съседи. В Англия например основният лихвен процент /ОЛП/ играе ключова роля. Сега той е свален от Bank of England на 0,5%, така че е напълно нормално кредитите там да се отпускат при 3-3,5% лихва. Ние обаче сме във валутен борд и ОЛП не играе почти никаква роля за съставянето на крайната лихва. За съжаление нещата далеч не са прости и цената на ресурса за банките, който те ползват, за да кредитират, зависи от много повече фактори.Освен това трезорите често са определяни като „безскрупулни“, „алчни“ и „жестоки“, когато става дума за кредити. Никой обаче не се оплаква от лихвите по депозитите. Никъде в Европа няма такива ставки по влоговете, каквито има у нас. Но това не пречи на българина да се радва на високата лихва, когато си внася парите, и да се оплаква, че му искат повече за заема.И още нещо - в условията на валутен борд БНБ разполага само с един-единствен механизъм за управление на лихвите. И той е, като намалява или увеличава задължителния минимален резерв на банките. В момента тези пари са сведени до минимум, но и напълно да се ликвидират, последствията няма да са особено значими. Така че ситуацията с лихвите по ипотечни кредити не е приятна за никого, включително и за банките, които отчитат все по-сериозно спадащи печалби.

“Вируси” в икономиката подбиха пазара на метали
Политическа шапка или групировки гарантират спокойствието на сивия сектор, предполагат експерти
10–15 фиктивни фирми са източили поне 5 млн. лв. миналата година чрез фалшив износ на метали, съобщиха представители на бизнеса. Високите цени на суровината, съчетани с бума на строителството, тогава осигурили на “апартаментните” фирми печалба от 75 евро на тон продадена арматура. Фиктивните търговци били мобилни, офисът им на практика бил лаптоп в автомобила, а печатите в джоба. Те представяли перфектни документи, прибирали печалбата и бързо пререгистрирали фирмите. Законодателството ни е добро, но държавната администрация действа твърде бавно срещу подобни “вируси” в икономиката, коментират търговците. Незаконната дейност според тях ще доведе до фалита на малки фирми от сектора, които не могат да издържат на дъмпинга.Печалбите на големите инвеститори намаляват, а бавното връщане на ДДС допълнително влошава положението. В същото време никой не се наема да изчисли дела на сивия сектор и да каже колко пари не савлезли в бюджета. Оказва се на практика, че фиктивните фирми печелят по-бързо схемите на ДДС, докато големите търговци са обект на продължаващи с месеци ревизии.Вероятно над сивия бизнес има политическа шапка или групировки, които прибират печалбите, предполагат експерти. Странно защо “куфарните” търговци на метали не са обект на сериозни ревизии.

Взаимни жестове срещу по-малко лоши кредити
Нито банките, нито клиентите имат полза от необслужваните заеми
В природата, в държавния бюджет и дори в банковата система има нужда от баланс. И ако някъде нещата се нареждат естествено, от само себе си, в други сфери, каквито са отношенията трезори – клиенти са необходими много жестове и компромиси както от едната, така и от другата страна. Банките например трябва да са още по-гъвкави и търпеливи към длъжниците си, изпаднали в затруднение. Заради кризата бяха измислени и приложени всевъзможни схеми и облекчения, но броят и на фирмите, и на гражданите, теглили кредити, се увеличава. Расте и дългът им към банките. Те пък на свой ред отчитат по-ниски печалби.От друга страна, простата икономическа логика показва, че не може да се привлича капитал – т.е. да се дават кредити при 4,5%, а в същото време потребителите да очакват лихвата при депозитите им да е двуцифрена. Самите те трябва да си правят сметката, и то навреме. Най-малкото би трябвало да заделят пари за поне 3-месечни вноски. Дори и да бъдат уволнени, ще имат времево предимство. Друг е въпросът, че за да стане „лош“, кредитът не трябва да бъде изплащан още поне 180 дни. И именно в този период водеща роля изиграва банката, която тогава може да покаже дали е враг или приятел на своя клиент в затруднение. С две думи отново стигаме до най-простия житейски принцип - „Приятел в нужда се познава“. Но дали банката ви е приятел е друг въпрос.

Високи налози и виртуални бюджети
Ако ДДС върху хляба е 10%, фирмите ще работят на светло, казват производители и отново подхващат темата за размера на данъка убиец
Наполовина да бъде намален ДДС за хляба, предложиха вчера производители, убедени, че подобна мярка ще извади на светло бизнеса. Не е тайна, че в момента хлебарите работят на ръба на фалита, защото разликата между себестойността на продукта и цената на едро е само няколко стотинки. На тази преса могат да издържат най-големите, които са индустриализирали производството си. По-малките в бранша, които са и по-многобройни, просто си спестяват налога. Те лъжат държавата, за да оцеляват. Държавата от своя страна пък държи високо налога, залага приходи и разпределя разходи. Но, както се потвърди и през последните дни държавните сметки се оказаха в голяма степен виртуални.Изходът е в нисък ДДС, реални обороти и истински бюджетни постъпления. Звучи логично, остава само да е възможно. В цяла Европа има диференцирани ставки на данъка върху добавената стойност. Налогът за лекарствата, храните от първа необходимост, за книгите, детските облекла и т. н. стоки е по-нисък от стандартния, понякога дори е нула. Данъчните обаче знаят, че различни ставки много по-трудно се администрират. Освен това – направят ли веднъж компромис, верижната реакция ще им е вързана в кърпа. Кой е крив тогава? Държавата държи високо данъка, за да го събира лесно, а бизнесът седи на тъмно, крие обороти, за да оцелява. Както се казва, „балансът“ на интереси е намерен, но всички са недоволни.

Обама ще е домакин са срещата на върха САЩ - ЕС през ноември
Президентът Барак Обама ще се срещне в началото на ноември с ръководителите на Европейския съюз. Срещата на върха ще е посветена на климатичното затопляне, икономиката и положението в Афганистан, Пакистан и Иран, съобщи Белия дом.Освен Обама ще участват вицепрезидентът Джо Байдън, а от страна на ЕС премиерът на ротационния председател на Евросъюза, Швеция, Фредрик Рейнфелд, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и върховният представител за външната политика Хавиер Солана. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс уточни, че срещата ще е на 3 ноември. На 4 ноември държавният секретар Хилари Клинтън ще разговаря с представителите на Евросъюза.

САЩ: Рекорден бюджетен дефицит за 2009 г., без подобрение през 2010 г.
Както се очакваше, САЩ отбелязаха рекорден бюджетен дефицит за 2008-2009 г. от 1417 милиарда долара или приблизително 10% от американския БВП. Това показват данните, изнесени от министерството на финансите. От 1945 г. това е най-високият дефицит спрямо БВП на страната, отбелазва АФП.Дефицитът се дължа на спад на данъчните приходи от 16,6%, предизвикан от кризата, и от увеличение на разходите с 18,2% . Приходите са 2105 милиарда долара и представляват 14,8% от БВП – най-ниското им равнище от повече от 50 г. Обратно, разходите в размер от 3522 милиарда долара са достигнали най-високото равнище от повече от половин век – 24,8% от БВП. Според министъра на финансите Тимъти Гейтнър все пак дефицитът за 2008-2009 г. е бил по-малък от прогнозираното главно поради усилията на правителството на президента Обама да оздрави финансовата система на възможно най-ниска цена за данъкоплатците. За следващата финансова година, която започна на 1 октомври, също се очаква рекорден бюджетен дефицит от 1502 милиарда долара.

Индустриалното производство в САЩ нарасна 3-ти пореден месец
Индустриалното производство на САЩ се увеличи през септември за трети пореден месец с повече от прогнозираното, показват коригираните данни, публикувани днес от Американската централна банка /Фед/, предаде АФП.Въпреки че увеличаването на индустриалното производство на страната се е забавило спрямо предишния месец до 0,7%, това е повече от очакванията на анализаторите, които предвиждаха повишение с 0,2%. Освен това Фед ревизира към повишение с 0,4 пункта данните си за увеличаването на производството през август до 1,2%. Индустриалното производство обаче продължава да отбелязва спад на годишна основа с 6,1% в края на септември и процентът на използването на индустриалния капацитет на страната, въпреки че нарасна до 70,5% /спрямо 69,9% през август/ продължава да е много нисък.

Държавата отново сграбчи китайската икономика в смъртоносна хватка
Управляваните от Пекин конгломерати получиха огромни заеми от стимула, с които закупуват частни предприятия
Един от трите държавни енергийни гиганта на Китай CNOOC упорито преговаря за нигерийски петрол.
Дейвид Пилинг
Допреди кризата да опровергае идеята, че пазарите са непогрешими, винаги се е смятало, че ако Китай забогатее, държавата ще загуби силата си. Това е кръгов довод. Ако Китай продължи да просперира, правителството ще трябва да отслаби смъртоносната си хватка, за да даде възможност на частните предприятия да трупат активи. Тази слаба логика бе отхвърлена, поне временно. Макар Вашингтон да превърна някои от индустриалните си капитани в държавни служители, не бива да ни изненадва, че Пекин също е все по-голям фен на държавното планиране и контрол. Най-очевидният пример е валутният и фискален стимул. Пекин масово пришпори разходите, като обяви намерение да налее 4000 млрд. юана (15% от производството) в инфраструктура за две години. Освен обичайните разноски за пътища и мостове страната се стреми да изгради гъвкава инфраструктура, която е необходима за стимулиране на потребителските разходи. След годините съкращения на десетки милиони работници и изпразването на „желязната купа ориз“ с жилище, образование и здравни услуги, Китай иска да създаде една мини социална държава. Повторното нахлуване на държавата (напълно необходимо след срива на външното търсене въпреки признаците за подобряване в търговските данни) е още по-очевидно в банковия сектор. Държавните банки, които вече имат чужди акционери, изведнъж решиха, че е време да отпускат кредити. Тази година те увеличиха кредитите в юани с над 160%. Едва ли някой допуска, че са избрали този път като свободни агенти в отговор на пазарни сигнали. По-голямата част от парите отидоха не към малки частни компании, а към големите държавни конгломерати, много от които реално не се нуждаят от тях. Някои ги връщат директно в банката. Много от тях изтичат в инвестиции в имоти и акции, което създава опасност от балон на активите. Ако кредитната вълна доведе до скок на несъбираемите заеми, повечето банки ще очакват държавата да обърне нова страница.Всичко това е логичен и засега успешен отговор на грандиозния удар отвън. Нали се очаква икономиката на Китай да се разшири с над 8% тази година. Но ръката на държавата, а и ботушът й стават все по-видими. Едната се забелязва над пазарите на суровини. Китай обяви серия инвестиции по света, за да си осигури достъп до въглеводород, с който да задвижи жадния си за енергия ръст. Пекин е предложил на Гвинея милиарди долари в инфраструктурни заеми в замяна на правото да сондира за петрол на сушата. CNOOC, една от трите големи енергийни компании на Китай, опита да спечели нигерийските петролни блокове на своя страна и да ги отдалечи от западните гиганти. Преди това бяха обявени други сделки за заем срещу гориво с Казахстан, Русия, Бразилия, Венецуела и Ангола. Тези инвестиции отчасти са неизбежни предвид огромните резерви в чужда валута на Китай и нежеланието му да излива милиарди в канала, наречен „американски държавен дълг“. Но те отразяват и загубата на доверие в спот пазарите, където по традиция Китай задоволява енергийните си нужди.Усилията на държавата за осигуряване на ресурси не се ограничават с петрола и газа. Chinalco, най-големият производител на алуминий, иска да инвестира $19,5 млрд. в англо-австралийската Rio Tinto. Малко след като сделката се провали, четирима изпълнителни директори от Rio Tinto (единият, участвал в тежките преговори за цената на желязната руда) бяха арестувани, първоначално по обвинения в шпионаж. Впечатлението бе, че китайската държава е готова да покаже нокти в защита на търговските си интереси. Третият сигнал за вероятно завръщане на държавата се появи миналия месец, когато организацията с грандиозното име Държавна административна комисия по надзора на активите към Държавния съвет подкрепи правните усилия на китайските компании да прекратят договорите си за деривати с чужди банки, носещи им загуби. Косвеното предупреждение от държавния орган не бе, че китайските компании трябва да се въздържат от казино капитализма, а че чуждите банки не бива да им подават жетони.Има още един начин, по който кризата изостри тенденцията, позната като guojinmintui – „държавата напредва, докато частният сектор изостава“. Държавно управляваните компании, получили огромни стимулиращи заеми, разполагат със средствата за закупуване на частни предприятия. Консорциум, воден от държавната China National Oils, Foodstuffs & Cereals Group – най-големия вносител и износител на храни, грабна 20% от Mengniu Dairy – най-големия млекопроизводител. Държавата се сдоби с мажоритарен дял и съвсем очаквано месеци по-късно основателят на Mengniu бе заменен с изпълнителен директор, назначен от държавата. Следящите събитията в Китай никога не са били убедени, че държавата се е оттеглила. Малцина обаче имат основание да се съмняват, поне засега, че тя напредва.

Стабилните резултати на JPMorgan разведряват Уолстрийт
Изненадата за тримесечието поднесе инвестиционното портфолио - $1,3 млрд. печалба от търговията на ликвидните книжа в баланса
Изпълнителният директор Джейми Даймън предупреди, че JPMorgan може да загуби около $1 млрд. по кредитни карти през първото полугодие на 2010 г.
Франческо Герера
Когато Майкъл Кавана определи като солидни резултатите за третото тримесечие на JPMorgan Chase, благият финансов директор на банката остави впечатлението, че използва почти непознат за Уолстрийт речеви похват – сдържаното изказване.Все пак JPMorgan тъкмо бе дала старт на най-новия отчетен период за американските банки с печалба след данъци от $3,6 млрд., с което значително надвиши очакванията на анализаторите и провокира покачване на финансовите акции и общото равнище на фондовия пазар. По-задълбоченият поглед към данните обаче очертава фундаменталния проблем пред сектора – Уолстрийт може и да се усмихва, но търговците на дребно все още страдат. JPMorgan е идеалната илюстрация за несиметричната среда, с която големите банки са принудени да се борят. От една страна, инвестиционното й звено имаше зашеметяващо тримесечие с печалба от $1,9 млрд., движена от силните приходи в бизнеса с активи с фиксиран доход и други сфери на финансовата търговия.Банката постигна особено добри резултати, като използва огромния си баланс, за да търгува редом с клиентите си и за собствена сметка. Тези „основни транзакции“ (извършвани директно с клиента) генерираха $3,9 млрд. в общи приходи за компанията.Инвестиционната банка бе подпомогната и от ръст в размер на $400 млн. по ипотечните й книжа и заемите за задлъжнели лица. Увеличението е ключов момент за финансовата институция, която, подобно на мнозина от конкурентите си, понесе отчисления за милиарди долари по тези активи. Скокът бе движен от ръста в пазарната стойност на тези ценни книжа и заеми, което накара JPMorgan да продаде част от тях.Добрите новини от инвестиционната банка обаче не могат да скрият проблемите на американския бизнес за потребителски стоки. Звеното й за кредитни карти отчете загуба от $700 млн. (малко по-висока от миналогодишната), след като финансово затруднените американци продължиха да изостават със сметките. Дребното банкиране на JPMorgan едва успя да излезе на чисто.Главният изпълнителен директор Джейми Даймън не дава особени надежди за край на потребителския спад с изявлението, че институцията му може да загуби около $1 млрд. по кредитни карти през първото полугодие на 2010 г. Това е отделно от $2,5-те млрд. на тримесечие, които банката очаква да губи по ипотечното портфолио. Новите правила за защита на потребителите и решението на банката да промени таксите по услугата овърдрафт могат да доведат до допълнителни загуби от $500 млн. годишно, казва Даймън.JPMorgan добави нови $2 млрд. към резервите си през изминалото тримесечие, с което буферът й срещу бъдещи загуби стана $31,5 млрд., или 5,3% от общия размер на заемите – ниво, което анализаторите оценяват като благоразумно високо. Звената за търговско банкиране, финансови услуги и управление на активи отчетоха прилично тримесечие, но истинската хубава изненада дойде от инвестиционното портфолио. JPMorgan е с $1,3 млрд. печалба от търговията на ликвидните ценни книжа, които държи в баланса си. Кавана казва, че сумата ще падне рязко с нормализирането на пазарите през следващите тримесечия. А JPMorgan и акционерите й се надяват, че дотогава американските потребители ще са се събудили от дългия си сън.

Европейските страни емитират в долари
Причината е, че силната конкуренция на вътрешните пазари спъва привличането на инвеститори
От Barclays Capital, която ще урежда дълговата емисия на Хърватия, предупредиха емитентите сериозно да обмислят на кои пазари да влязат и кога.
Дейвид Оукли
Европейските правителства са принудени да набират пари в долари, тъй като силната конкуренция на вътрешните им пазари затруднява привличането на инвеститори. Централно- и източноевропейските страни бяха особено сериозно засегнати от ефекта на изместването заради рекордното емитиране на суверенни задължения, което позволи на инвеститорите да бъдат много по-придирчиви към облигациите, които купуват. В сряда Хърватия се включи в растящата тенденция да се емитира в долари и обяви намерението си да пусне първата си облигация в американска валута. Сделката ще бъде проведена от Barclays Capital, Citigroup и JPMorgan, а очакванията са за приходи от $500 млн.Литва емитира първите си дългови книжа в долари миналата седмица. Инициативата набра $1,5 млрд. в петгодишни облигации, а по нея работиха HSBC и RBS.Полша, която е една от най-активните държави на облигационните пазари, планира този месец да набере средства в йени, след като от началото на годината направи това в долари, швейцарски франкове и евро. Джонатан Браун, директор за нововъзникващите пазари в Barclays Capital, казва: „Конкуренцията за вниманието на инвеститорите расте, което налага емитентите по-сериозно да обмислят на кои пазари да навлязат и кога.“С набирането на средства в долари нововъзникващите държави могат да се възползват от масовото пренасочване на американските инвеститори от фондовете за инвестиране на паричните пазари към активи в новоиндустриализираните икономики.Не само централно- и източноевропейските страни обаче се обръщат към американския пазар за набиране на средства. Германия, Италия, Австрия, Белгия, Португалия и Испания също са пуснали задължения в долари през последните месеци, сочат данните на Dealogic.Много емитенти от еврозоната също се възползваха от изгодната практика да се набират пари в долари, а после в евро. Базисният суап между валутите (размяна на плаващи лихви, определяни върху различна база) в момента позволява на тези правителства да намалят разходите по сделката с около 20 базисни пункта. Причината е, че голямото търсене на долари понижи разходите за преминаване обратно в евро с 0,2% под ЛИБОР, които ще бъдат използвани за финансирането на деноминирана в евро сделка.

Напомнят на Г-20 за ангажиментите є към регулацията
Жак дьо Ларозиер смята, че МВФ е по-универсален избор за глобален надзорник
Брук МастърсУвеличават се гласовете за създаване на пълномощен глобален орган, който да следи дали лидерите на страните от Г-20 спазват обещанията си за подобряване на финансовите стандарти. Г-20 смело пое ангажимент за установяване на по-сурови правила, но малко страни излязоха с конкретни предложения, а тези, които го направиха, като Великобритания, бяха разкритикувани, че правят икономиките си неконкурентни.Все повече регулатори се замислят за създаване на международен орган, който да получи правомощия да докладва и евентуално да налага глобални регулаторни стандарти. „Бихме попитали дали една по-подробна рамка ще е разумно решение“, коментира Верена Рос, директор на международния филиал на британската регулаторна Служба за финансови услуги (FSA). Тя изтъкна Световната търговска организация като възможен модел. Жак дьо Ларозиер от Френската централна банка, който ръководи работна група за подобряване на надзора, също се обяви в подкрепа на създаване на механизъм за „затваряне пропастта между целите на регулацията и реалното им изпълнение“. Но добави, че МВФ има „моралната власт“ да назовава и порицава страните, които не изпълняват задълженията си, и затова ще е по-малко противоречив избор от една организация, основана на нов договор. Миналата седмица председателят на Международната организация на комисиите по ценните книжа Джейн Диплок заяви, че организацията й би желала да докладва колко добре се справят нациите от Г-20 с въвеждането на препоръките. Шефът на Британската асоциация на банкерите Анджела Найт пък коментира, че индустриалните компании се притесняват от появата на нови регулаторни органи и биха предпочели механизъм за налагане на правилата, който да бъде управляван от съществуваща организация, като Борда за финансова стабилност, основал наскоро група за надзор на напредъка по въвеждане на новите регулаторни стандарти. Ларозиер подкрепи и широкото въвеждане на т. нар. модел на регулация „върхове близнаци“ в Европа и Великобритания. Системата, която вече съществува в Австралия и Холандия, отделя надзора на банките и застрахователните компании от защитата на потребителя и ръководената регулация.Британските консерватори заявиха, че ако спечелят общите избори догодина, ще прекратят дейността на FSA, като създадат агенция за защита на потребителя и върнат надзора на банките на Bank of England.

Рояк от лобисти се опитва да въздейства на финансовата реформа
На практика всяка компания е потенциален обект на пакета от закони, предложен от Белия дом
Стивън Лабатън New York Times
Лобисти, представляващи огромен брой сектори, се стекоха към заседание на ключова комисия в Конгреса, която тази сряда започна работа по законодателната рамка за реформиране на американската регулаторна система. В лобистки сезон, който вече кипи от активност покрай битките в здравеопазването, фирмите следят отблизo дебата за промените, които Вашингтон планира в отговор на кризата. Индустрията за финансови услуги изразходва над $220 млн. за лобиране през 2009 г., голяма част в подготовка именно за започналата тази седмица работа в Конгреса. Както при повечето важни законодателни усилия във финансите, така и сега конгресмените чуха порой оплаквания от малките търговски банки и големите играчи на Уолстрийт, от застрахователи, компании за кредитни карти, кредитни съюзи, взаимни и хедж фондове. На практика всяка компания е потенциален обект на комплексния пакет от закони, предложен от президентската администрация, така че този път учудващо широкият спектър от лобисти, прииждащи към Конгреса, включва още адвокати на авиолинии, съдържатели на заложни къщи, строителни предприемачи, фермери, търговци на коли, производители, търговци на дребно и енергийни и телефонни компании. Всички искат да се уверят, че новият надзор на финансовата система няма да доведе до по-строги правила за техния бизнес или да оскъпи финансирането на дейността им и хеджирането на рисковете.Други компании лобират по въпроса, дали правилата трябва да бъдат променени по начин, който да улесни завеждането на съдебни дела срещу корпорациите и техните съветници. Гореща тема е и дали да бъдат облекчени ограниченията, за да се даде по-голям глас на акционерите при избирането на директори и определянето на заплащането за висшите кадри. „Пакетът от закони предлага да се регулират значителни части от икономиката, а такъв тип инициативи винаги привличат много интереси към Конгреса – адвокати, работнически профсъюзи, потребителски организации и много компании“, казва Стивън Елмендорф, бивш високопоставен съветник на лидерите на демократите в Долната камара, а в момента представител на няколко големи финансови институции и компании. Елмендорф казва, че законите могат да ангажират лобистите със седмици, тъй като ще минат на обсъждане в най-малко четири комисии в Камарата на представителите и Сената, а после идва гласуването в двете камари и още срещи за изглаждане на несъвместими проекти. „Ще има много възможности и начини, по които планът да бъде променен. Процесът ще е дълъг“, казва той. Вперил поглед в претъпканата с лобисти и адвокати зала за изслушвания, конгресменът Барни Франк, демократ от Масачузетс и председател на Комисията по финансови услуги към Долната камара, направи забележка за предложено изменение, която някои лобисти разтълкуваха като коментар за живия интерес, проявяван от клиентите им. „Правенето на наденици и на закони невинаги е интересно за гледане“, заяви Франк. Макар че президентът Обама обеща да промени културата на корпоративно влияние върху Вашингтон, администрацията допринесе, макар и непреднамерено, тази година да се превърне в знаменателна за лобистите. Белият дом събуди безбройните федерални агенции от дерегулирания им осемгодишен унес, което извика поява на лобисти, защитаващи новооткритите интереси на клиентите си.В случая с финансовата реформа корпоративните интереси имат особена власт над умерените и консервативните демократи, от чиито гласове зависи прокарването на законите в Конгреса. Лобистите постигат умерен успех в опитите си да повлияят върху вида на законите, съдейки по растящия списък от освободени от по-строгия надзор върху дериватите и надзора на планираната агенция за финансова защита на потребителите.Комисията по финансовите услуги към Камарата на представителите прие в сряда условие, което според Франк ще освободи огромна част от бизнеса, който използва деривати за хеджиране на рисковете, от задължение да търгува тези инструменти през фондови борси или клирингови къщи. Високопоставени представители на Комисията за фючърсна търговия и Комисията по ценните книжа и фондовите борси разкритикуваха решението. Според тях то ще създаде прекалено голяма вратичка за финансовите инструменти, които досега бяха нерегулирани и с основен принос за възникването на кризата. Администрацията обяви подкрепата си за освобождаването. Майкъл Бар, зам.-министър по финансовите институции, заяви в телефонен брифинг пред репортери, че макар списъкът с изключения да не е предложен от администрацията, той е приемлив и няма да попречи на агресивния контрол, тъй като законодателството ще наложи надзор върху дилърите на деривати. Новата агенция за защита на потребителите се превърна в особено силен магнит за лобистите. Банкерите проведоха кампания за милиони долари, чиято цел бе да убие агенцията или най-малкото значително да отслаби първоначално планираните й правомощия. Американската търговска камара, в която членуват над три милиона компании, провежда рекламна кампания за $2 млн. в тази насока. Медийната им офанзива набра достатъчно политическа инерция, за да предизвика реакция от Обама, който публично я разкритикува като подвеждаща. Тази седмица камарата се присъедини към 17 други браншови асоциации, в т.ч. Кръглата маса за финансови услуги и Кръглата маса на бизнеса, в писмо до конгресмените от Долната камара, обявили се против агенцията. Президентската администрация предложи новата институция да защитава потребителите от злоупотребяващите и измамните кредитни карти, ипотеки и други заеми. В отговор на опасенията, че агенцията ще направи опит да упражни власт върху редица други индустрии, отпускащи заеми, като дилърите на коли и търговците на дребно, Франк заяви ясно намерението си да освободи много други бизнеси от надзора в опит да прокара мярката през Конгреса. Политическите пречки пред новия орган за потребителска защита са огромни. През последното десетилетие банковите институции, както и други интереси, които са против създаването на агенцията, са дарили над $77 млн. на членовете в Комисията по финансовите услуги, сочат данните на Центъра за отговорна политика – безпартийна организация, изучаваща въздействието на парите върху политиката. Двама от най-големите реципиенти на средства от финансовия сектор през посочения период са Барни Франк, чиито кампании са получили над $3 млн., и конгресмен Спенсър Бакхус от Алабама, най-високопоставеният републиканец в Комисията по финансовите услуги и изтъкнат критик на предложения от Белия дом план.

Злоупотреба със субсидии
Еврокомисията трябва да се намеси в преговорите за Opel
Редакционен коментар
Документът, върху който се основава Европейският съюз (ЕС) – Договорът от Рим, подписан през 1957 г., обещава освен всичко останало „система, която да гарантира, че общият пазар не е деформиран“. Предотвратяването на злоупотребите с държавна помощ е основен елемент от първоначалната мисия на ЕС.Следователно време й е на Европейската комисия да започне да отстоява властта си и да вземе дейно участие като арбитър в преговорите за продажбата на Opel – жалката останка от европейския бизнес на американския автомобилен гигант General Motors. Очевидно е, че решенията в хода на тази сделка се вземат посред потоци от субсидии, отпускани от европейските правителства.Първо, през май германското правителство предложи на Opel €1,5 млрд. мостов заем, чрез който да поддържа платежоспособността на компанията. Малко по-късно, през лятото, Берлин предложи да осигури още до €4,5 млрд., за да подкрепи продажбата на автомобилостроителя, при условие че канадският производител на авточасти Magna и руската Сбербанк станат новите собственици на Opel. Миналия месец пък британският министър по въпросите на бизнеса лорд Питър Манделсън изрази притесненията си, че основанията на германското правителство за избора на Magna не са били чисто търговски. Планът на канадците не е „толкова рентабилен, нито толкова стабилен“, като плановете на някои от конкурентите им, изисква „по-малко съкращение на капацитета“ и включва протекции за някои неназовани „по-слабо ефективни заводи“. Всъщност се оказва, че правителството в Берлин предпочита Magna, защото канадците обещават да съкратят по-малко работни места в Германия. Но след като доста повече страни вече са замесени в преговорите, нещата като че стават по-користни и недалновидни. В момента цели шест европейски държави може би прибавят своя дял към сумите за Opel, за да запазят работни места в собствените си страни. Дори лорд Манделсън миналия месец благородно се присъедини към тези машинации около преговорите, за да предпази британските работници от лошите последици от сделката за Opel. В крайна сметка Европейската комисия май трябва да се намеси и да се увери, че законите на ЕС се прилагат както в големите страни членки, така и в малките. Резултатите от преговорите за закъсалия автомобилостроител ще наранят много повече от конкуренцията на автомобилния пазар на Стария континент. Атакуван в това опасно залитане към протекционизъм е обединеният суверенитет по отношение на търговията и конкуренцията – двата фактора, които са сред основните компетенции на Евросъюза. Ако комисията откаже да приложи властта си в този случай, нагласеният конкурс за динозавъра Opel може да доведе до прецеденти, които наистина ще навредят на най-ценните, обединителни и важни активи на европейската цел – обособения европейски пазар. В името на ЕС комисарите трябва да отстояват принципите, които са определени от Договора от Рим.

Печалбата на General Electric се сви 2 пъти
През третото тримесечие на 2009 г. General Electric Co. сви печалбата си с 51% до 2,5 милиарда долара, или 22 цента на акция, се казва в съобщение на компанията. Приходите са намалели с 20% и са достигнали 37,8 милиарда долара.Анализаторите, анкетирани от агенция "Блумбърг", са прогнозирали тези показатели на равнища от 20 цента за акция и 39,66 милиарда долара. Общият обем на поръчките на General Electric през третото тримесечие е достигнал 18,4 милиарда долара, намалявайки с 18%. Стойността на поръчките за оборудване е нараснала със 700 милиона долара. Обемът на неизпълнените поръчки за продукция и услуги в края на третото тримесечие е достигнал рекордната сума от 174 милиарда долара.

САЩ скоро ще разположат ракети Пейтриът в Полша
САЩ скоро ще инсталират в Полша ракети земя-въздух Пейтриът, като същевременно продължат разговорите с Варшава за нова система за противоракетна отбрана, съобщи заместник министърът на отбраната на Полша Станислав Коморовски, цитиран от АФП."Скоро, съгласно предишни декларации, батарея от /ракети/ Пейтриът ще бъде инсталирана на ротативен принцип на полска територия", съобщи пред журналисти заместник-министърът след среща със заместник министър на отбраната Александър Вершбоу. Батареята ще "включва елементи, позволяващи интегрирането й с полската система за отбрана", допълни той. Следващата сряда американският вицепрезидент Джо Байдън ще посети Полша. "Президентът Барак Обама направи нови предложения относно мястото на Полша в противоракетната отбрана", заяви още Коморовски и допълни, че "нова по-точна информация" е била представена днес от американската страна.

Bank of America със загуби от 1 млрд. долара за Q3
Една от най-големите банки в САЩ - Bank of America, обяви, че чистите й загуби възлизат на 1 милиард долара през третото тримесечие на годината, предаде АФП.Общите загуби за акционерите са дори по-големи - около 2,24 милиарда долара или 26 цента за акция, по-лошо от очакваното от повечето анализатори. Компанията изплати специални дивиденти от 1,2 милиарда долара, включително 893 милиона долара на американското правителство за капиталовите си инжекции. Банката посочва, че резултатите се дължат на продължаващата слабост в икономиката на САЩ и останалите страни, и на стрес върху потребителя, който продължава да бъде свързан с високи кредитни разходи.

Банкер упрекван от родителите си заради огромната заплата
Родителите на бившия изпълнителен директор на национализираната в началото на т.г. Royal Bank of Scotland (RBS) Стивън Хестър го упреквали заради неприлично високата му заплата.Това признава самият Хестър в интервю за британския в. Daily Mirror: "Не че родителите ми не ме обичат и не се гордеят с мен. Но според тях заплатата, която вземах, бе неприлично висока". Годишното възнаграждение на Хестър като изпълнителен директор е било 9,7 млн. паунда, като в това се включват премиалните и доходите от привилигерована покупка на акции. В своя защита Хестър казва: "Разбирам родителрите си и не им се сърдя. Футболистите и поп-звездите също печелят много пари, но понеже професиите им са такива, че забавляват хората, те не търпят упреци. Банкерите обаче сме друго тесто - ние олицетворяваме ограниченията, на които е подложен в ежедневието си обикновения човек. Затова и ни мразят".

Electricite de France може да влезе в „Южен поток“
По време на работното посещение на делегацията на „Газпром“ във Франция президентът на руската корпорация Алексей Милер и генералният директор на Electricite de France (EDF) Пиер Гадонекс обсъдиха перспективите за развитието на сътрудничеството в енергийната сфера. Става дума за възможното участие на EDF в проекта за строителството на морския участък на газопровода „Южен поток“, който ще свърже руския с българския черноморски бряг, се казва в съобщение на „Газпром“.Участниците в срещата подчертаха важността и навременността на реализацията на този инфраструктурен проект. Алексей Милер и Пиер Гадонекс изразиха единното мнение, че строителството на „Южен поток“ ще съдейства за диверсификацията на маршрутите за доставка на газ за европейските потребители и ще внесе значителен принос за укрепването на енергийната сигурност на континента. След приключване на конструктивната и приятелска среща са достигнати договорености за подготовката на съответното споразумение, което може да бъде подписано в най-близко време. „Газпром“ е заинтересуван от развитието на дългосрочното и взаимоизгодно многостранно сътрудничество с компанията EDF, всепризнат лидер на европейския енергиен пазар, заяви Алексей Милер, цитиран от Интерфакс. „Основата за това сътрудничество ще стане „Южен поток“, който е стратегически важен проект за повишаването на надеждността и стабилността на доставките на газ в Европа“, добави той. За диверсифицирането на маршрутите за износ на газ „Газпром“ съвместно с италианския концерн ЕНИ реализират проекта за строителство на газопровод по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа - „Южен поток“. Компанията EDF е един от европейските лидери в сферата на производството, транспортирането, разпределянето и доставките на електричество и природен газ. EDF експлоатира 19 АЕЦ с 58 действащи енергоблока, ТЕЦ, ВЕЦ и т.н.

Google регистрира чиста печалба от $1,64 милиарда
Американската информационна компания Google, собственик на на най-голяма търсачка в света, регистрира чиста печалба от 1,64 милиарда долара през третото тримесечие на 2009 г., спрямо 1,29 милиарда долара за същия период на миналата година, предаде Ройтерс.Чистата печалба на акция се е увеличила от 4,06 долара през третото тримесечие на 2008 г. на 5,13 долара през тази година. Приходите на информационния гигант през третото тримесечие на 2009 г. са достигнали 5,94 ,милиарда долара срещу 5,54 милиарда долара спрямо същия период на 2008 г. Приходите за второто тримесечие на 2009 г. са били 5,52 милиарда долара.

Саркози очертава проблемите пред кандидатурата на Блеър за президент на ЕС
Френският президент Никола Саркози заяви, че отказът на Великобритания да се присъедини към еврозоната, може да се превърне в "проблем" за шансовете на Тони Блеър да стане първият президент на Европейския съюз (ЕС), предаде АФП.Саркози беше един от първите лидери от ЕС, който подкрепи кандидатурата на Блеър през 2007 г. Бившият британски премиер не е обявявал официално кандидатурата си до този момент, но през последните няколко месеца възникнаха известни противоречия, свързани с името му. Саркози заяви в интервю пред вестник "Фигаро", че е "твърде рано да се каже" дали Блеър би бил добър кандидат за поста президент на ЕС, един от ключовите постове, който е предвиден от Лисабонския договор. "Ще има дебат", заяви Саркози. "Има две идеи: дали президентът трябва да е силен и харизматичен, или президент, който е добър в постигането на консенсус и умее да организира работата? Лично аз вярвам в Европа, която е политически силна. Но фактът, че Великобритания не е в еврозоната остава проблем", добави френският президент. Авторитетният британски вестник "Файненшъл таймс" съобщи през юни 2007 г., че Саркози е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери перспективата Тони Блеър да стане първият президент на ЕС. Докато Лисабон се бори за приключването на процеса по ратификацията на договора от всички 27 страни-членки, някои страни, начело с Белгия, Люксембург и Холандия, вече посочиха, че Блеър няма достатъчно проевропейски профил за поста президент на ЕС.

Нетаняху призовава ООН да отхвърли "Доклада Голдстоун"
Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова страните членки на Съвета по човешките права на ООН да отхвърлят "Доклада Голдстоун", в който Израел е обвинен за военни престъпления по време на операцията в Ивицата Газа в края на миналата и началото на тази година, предаде АФП."Страните с чувство за отговорност трябва да гласуват против тази инициатива, която подкрепя тероризма и е спънка за мира", подчерта Нетаняху снощи след срещата си с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. На днешното си извънредно заседание в Женева 47-те страни членки на Съвета по човешките права трябва да се произнесат върху резолюция, одобряваща доклада на южноафриканския съдия Ричард Голдстоун. Резолюцията призовава Израел и палестинското движение ХАМАС да разследват твърденията за военни престъпления през декември-януари в Газа.

Амнести: Бедността е най-сериозната криза с човешките права
Правозащитната организация Амнести интернешънъл заяви, че бедността представлява най-сериозната криза в сферата на човешките права в света, и призова дебатите за мизерията да се прехвърлят от икономическата област към територията на правата на човека, предаде ЕФЕ.Генералният секретар на Амнести Ирене Хан представи снощи в Ню Йорк книга, озаглавена "Нечутата истина: Бедност и човешки права". Тя подчерта, че най-тежката криза с човешките права в света е бедността, и апелира да се придава на икономическите, социални и културни права същото значение като на гражданските и политически права. "Дискриминацията, правителствените репресии, корупцията, несигурността и насилието характеризират бедността по същия начин като материалните средства. Тези проблеми с човешките права не могат да бъдат разрешени само с повишаване на доходите. Материалните блага сами по себе си не са гаранция, че ще се ликвидира бедността, че ще се подобри сигурността и че ще чуе гласът на бедните", подчерта генералният секретар на Амнести интернешънъл.

Италианското правителство ще съди "The Times"
Италианското правителство ще предяви иск на британския вестник "The Times" за неверни публикации, че правителството е давало пари на талибаните да спрат нападенията, предаде ЕФЕ.Италианското правителство заяви, че не е давало съгласието си за каквато и да било форма на плащане на лидерите на талибаните в Афганистан. То увери още, че ще съди британския ежедневник "The Times" за невярна информация, че Италия подкупвала талибаните, за да предотврати нападенията срещу страната. Британското издание съобщи, че италианските тайни служби са подкупвали с десетки хиляди долари талибаните в Афганистан, но плащанията били прикрити. Тези публикации сериозно са разтревожили италианското правителство. От Съвета на министрите са дали изявление, че тези обвинения са напълно неоснователни. Правителството на Берлускони увери, че не знае за подобни инициативи.

Испания е намалила емисиите от CO2 с 16,7% през първото тримесечие
Испания е намалила вредните емисии от CO2 с 16,7% през първото тримесечие от годината спрямо същия период през 2008 г., посочва оценката, публикувана днес от Фондация за приложни икономически изследвания, пишат испански медии.Кризата, по-ниското ниво на производството и спадът в търсенето на електроенергия са причините за намаляването на емисиите на CO2. Най-голям спад се наблюдава при строителния сектор, който е намалил емисиите си с 30%. Това се дължи като цяло на кризата с недвижими имоти. Друг сектор, в който емисиите са намалели е този на транспорта, който отчита спад с 5,5%, според доклада на икономическите експерти по изменението на климата. Енергийният и строителният сектор са произвели 97% от вредните емисии от 2000 г. насам.

Обсъждат правата на имигрантите в контекста на кризата
Имигранти за всеки хляб под слънцето е мотото на информационната кампания , която запчва на 16 октомври на Световния ден на хляба, съобщават организаторите.Проектът цели подобряване на отношението на българското общество към имигрантите в страната и се финансира от Европейския интеграционен фонд чрез Министерство на труда и социалната политика. Експертен форум ще обсъди предизвикателства пред процесите на миграцията и интеграцията. 16 октомври е Световен ден на прехраната, който се отбелязва по решение на организацията на ООН по прехрана и земеделиие (ФАО). За участие са поканени представители на институции, ангажирани с процесите на интеграция на имигрантите, представители на синдикални организации, на неправителствени организации, работещи в сектора и представители на различни имигрантски организации.Конференцията ще се проведе от 9.30 до 12.30 в зала „Опал” на хотел Дедеман Принцес в София. Ще бъдат представени актуални данни за имигрантите в страната, добри европейски практики, данни за стереотипите по отношение на представители на различните имгигрантски общности у нас. От 13 ч. в тунела пред Централна гара, от страната на водопада, ще се състои фолклорен концерт на национален ансамбъл БЪЛГАРЕ, който ще представи танци на четири имигрантски общности у нас – турска, арабска, китайска и руска. В събитието ще се включат и имигранти от различни общности. По време на концерта ще бъдат раздавани информационни материали и различни хлябове на имигрантските общности. Въпросите за интеграцията на имигрантите са нови за българското общество, но тяхното значение ще нараства предвид ангажиментите на Република България като страна–членка на Европейския съюз, както и необходимостта от обмяна на опит и добри практики в областта на интеграцията на имигрантите в нашето общество.

GDF Suez може да инвестира в проекта "Набуко"
Френската компания GDF Suez е готова да разгледа инвестиране в проекта за газопровод „Набуко“ "в дългосрочен план", заяви генералният директор на компанията Жерар Местрале, цитиран от АФП. "Известни трудности от политически характер изглежда се отстраняват и ние можем отново да обсъждаме", заяви Местрале, имайки предвид ветото на Турция, което неотдавна беше отменено. "Това е много сложен проект", каза още той. "Набуко" е концепция, не е проект с точни стойност, трасе и снабдяване", допълни Местрале. Газ дьо Франс /днешна GDF Suez/ опита да се включи в Набуко в началото на 2008 г., но газовата компания се изправи пред противопоставянето на Турция, основна транзитна страна за газопровода, която искаше по този начин да протестира срещу признаването на арменския геноцид от френския

Златото може да поскъпне до 1200 долара за унция при слаб долар
Цената на златото може да достигне 1200 долара за унция в края на годината, тъй като спада на курса на долара увеличава търсенето на скъпоценни метали в качеството на средство за спестяване, съобщава агенция „Блумбърг“, позовавайки се на прогнозата на анализаторската компания CPM Group.„Волатилността на икономиката ще се усили през следващите 5-10 години, макар да няма значителни катаклизми. Инвеститорите отнасят златото към категорията активи, които могат да бъдат използвани за хеджиране на рисковете при подобна волатилност“, отбеляза анализаторът на CPM Group Дъглас Хорн. По думите му, златните слитъци ще представляват 1-2% от общия инвестиционен актив в света през следващите години. Към момента този показател е на равнище по-малко от 1%. Днес златото с незабавна доставка се търгуваше в Лондон за 1056,40 долара за унция.

Лучан Кройтору е новият премиер на Румъния
Съветникът на управителя на Националната банка на Румъния Лучан Кройтору беше избран от президента Траян Бъсеску за нов премиер на страната, който ще замени Емил Бок, чиято дясноцентристка коалиция се срина тази седмица, пише румънският вестник "Евениментул зилей". Предложението на президента ще задълбочи, най-вероятно, конфликта между държавния глава и Демократичнолибералната партия от една страна, и опозиционните политически партии, от друга. Либералите и социалдемократите потвърдиха днес подкрепата си за кмета на Сибиу Клаус Йоханис. Лидерите на опозицията предупредиха, че всяко друго предложено лице, различно от кмета на Сибиу, номиниран за премиер, няма да получи вота на мнозинството в парламента. 52-годишният Лучан Кройтору е съветник на управителя на Националната банка Мугур Исъреску, неженен е, има едно дете. В продължение на четири години, между 2003 и 2007 г., е изпълнявал ролята на представител на Румъния в Международния валутен фонд (МВФ) в качеството си на съветник. Траян Бъсеску очерта вчера портрет на бъдещия премиер: "Това е един човек с икономически опит, който има опит в отношенията си с банките, но и с международните финансови и банкови институции, един премиер, който има капацитета да координира всички министерства, както и институциите, от които зависи изпълнението на нашите задължения пред МВФ и ЕС", заяви държавнияг глава.

ЕБВР: БВП на бившия соцлагер ще се свие с 6,3% през 2009г.
Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ съобщи в Лондон актуализирани прогнози за състоянието на Брутния вътрешен продукт в страните от бившия социалистически лагер, предаде АФП. Свиването на БВП през 2009 г. ще бъде с 6,3%, докато предишното предвиждане беше за 5,2%. Неблагоприятният резултат за тази година се дължи на големия спад в промишленото производство през първото полугодие, "но признаците за растеж през третото тримесечие подсказват, че в много страни от района рецесията е достигнала най-ниското си ниво". По-оптимистична е прогнозата за 2010 г. - предишната е била са растеж от 1,4%, а осъвременената е 2,5%, според ЕБВР. Банката все пак проявява предпазливост в прогнозите си: "Каквото и да е възстановяването през 2010 г., то ще бъде крехко и неравно."

Косово и Македония очертаха общата си граница
Косово и Македония подписаха споразумение за демаркиране на границата между тях, предава Асошиейтед прес.Документът се отнася до участък от границата с дължина няколко километра, където през 2001 г. имаше вълнения на албанското население и където досега патрулира миротворчески контингент от САЩ с численост близо 1000 души. Според медиите в двете страни подписването на споразумението позволява те да установят дипломатически отношения. Границата между Македония и Югославия бе демаркирана през 2001 г. След едностранното провъзгласяване на независимост от Косово в началото на 2008 г. Македония обяви, че признава новата държава, но въпросът за границата досега не бе решен.

Няма коментари: