събота, 3 октомври 2009 г.

И ... ОЩЕ МАЛКО ЗА ОПОЗНАВАНЕ по битието и житието ни, и нюансите от осветяването на събития, дати, факти и лицето ни дори!


ПО РАЗКРИТИЯ

Проф. Чирков се гласял за здравен министър в кабинета Борисов
Най-известният сърдечен хирург у нас проф. Александър Чирков се гласял за здравен министър в правителството на Бойко Борисов. Седмица преди изборите лекарят, който в момента живее в Германия, изпратил писмо до лидера на ГЕРБ, в което го уверил, че бил готов да помага с всички сили на новата власт и дори да оглави здравното ведомство. Борисов обаче заложи на млади хора в екипа си и сега на здравния министерски пост е Божидар Нанев, също хирург.
Пречката, която препънала кандидатурата на проф. Чирков, вероятно е искането му новата власт да му върне клиниката „Св. Екатерина”, известна като Чирковата болница. Лекарят бе отстранен от шефския пост от тогавашния министър Гайдарски, след като се разрази скандал за незаконни трансплантации.
Сега Александър Чирков пребивава спорадично у нас. 71-годишният професор е сключил граждански договор с болница „Токуда”, където ще извършва сърдечни операции. Възнаграждението му може да достигне 30 хил. лв. месечно – твърдят медици от това здравно заведение. Александър Чирков, който е горд с ромския си произход, и досега се слави като най-добрия кардиохирург у нас.


Олигархът Людмил Стойков се заканва на ОЛАФ
Висша форма на наглост демонстрира олигархът Людмил Стойков, който съди ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите) за 7 млн. евро. Бизнесменът беше арестуван преди 2 години с обвинения, че с Марио Николов е източил от САПАРД 7,5 млн. евро. Оттогава делото срещу него е затлачено, тъй като не достига компетентност на нашите магистрати в тази сфера и те са направили допитвания до своите колеги в Съда на европейските общности в Люксембург. Българските съдии търсят помощ в практиката за злоупотребите с европейски субсидии. Авоарите на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков са блокирани и в съдебния си иск в граждански съд в Германия той твърди, че са му нанесени не само неимуществени, но и финансови щети.
Людмил Стойков източи милионите от САПАРД и ги вложи в своя комплекс „Дюни”. Той направи врътката с помощта на офшорната компания „Кингстън ентъпрайзис” – регистрирано в САЩ дружество, през което са минали парите. Людмил Стойков е един от родните ни олигарски, известен спонсор на президента Георги Първанов. След повдигнатите му обвинения той се опита да напусне страната и да пътува до Щатите, но не успя, тъй като съдът му наложи забрана да напуска България. Известно е, че ОЛАФ гледа под лупа развитието на съдебното дело срещу Людмил Стойков, като неговото име беше цитирано в доклада на службата до тогавашния вицепремиер Меглена Плугчиева.


Милен Велчев: ГЕРБ все още кара медения си месец като управляваща партия
Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев реши да проговори пред „24 часа“ и да обясни какво се случва в царската партия. „Всяка партия, която не се е представила добре на избори, има нужда да си събере силите вътрешноорганизационно, за да продължи. И в такъв момент не може да се очаква тя да е първа на барикадата, “за” или “против” едно правителство, което още е в 100-дневния си меден месец.“Велчев заявява, че не никога не е бил привърженик на опозиционните действия заради самите тях. След като мине 100-дневният толеранс, той и НДСВ ще заемат принципни позиции. „Когато правителството направи нещо хубаво, ние ще сме първите, които ще го поздравим. Но ще сме и първите, които ще посочат грешките.“, отбелязва бившият финансов министър.
От тройната коалиция НДСВ е най-малко засегната от ревизията на ГЕРБ, което събуди подозрение, че имат договорк с Бойко Борисов? „Договорки нямаме абсолютно никакви с никого. Обяснението е съвсем елементарно – нашите министри много трудно могат да бъдат обвинени в каквито и да било зулуми. Нещо повече – сега, когато излизат стенограмите от заседанията на МС, се вижда как те по всеки нашумял публично въпрос са вземали много принципни позиции в интерес на обществото.“, обясни Велчев.


Славчо Атанасов vs Красимир Каракачанов – кой ще бъде баш войводата?
Броени дни до конгреса на ВМРО (17-18 октомври) битката за лидерския пост се ожесточи. Двама са претендентите за водач на войводите – досегашният председател Красимир Каракачанов и пловдивският кмет Славчо Атанасов.
След като свърши романтичния период на организацията ВМРО, сега партията е със затихващи функции – тя е една куха структура, но с известна марка. От над 30 хиляди членове преди 10 години, днес войводите едва ли наброяват повече от 6 000. Допълнителен обществен негатив е фактът, че повечето хора от ръководството на партията, включително и Красимир Каракачанов, са били агенти на ДС.
Красимир Каракачанов е на върха на организацията от 1997 г. Лидерът се опитва да фокусира обществен интерес върху себе си по случая Спаска Митрова и скандала с учредяването на мюсюлманската партия в с. Славяново. Тези две теми при всички случаи ще бъдат широко дискутирани от делегатите на конгреса, но не му гарантират избора за лидерския пост.
Славчо Атанасов стана първият кмет на голям град, излъчен от ВМРО. Основният му аргумент срещу Каракачанов е ниският вот, който събра партията на последните избори. Организацията едва акумулира процент – процент и половина от гласовете на избирателите, което е най-големият срив в доверието към ВМРО от най-новата ни история.
Този вот означава само, че организацията със 116-годишна история е със затихващи функции. Сега тя има само трима кметове – в Пловдив, в Банско и в Златарица.
„Нуждаем се от сериозна промяна, защото истината е, че ВМРО в момента няма ясно виждане как да се управлява държавата, а се занимава с вечеринки, концерти,поднасяне на венци и исторически сказки. Това, разбира се, е важно, но много по-важно е да имаме ясни послания и позиции за икономическото развитие, за образованието, здравеопазването, социалната политика, националната сигурност и другите важни обществени сфери” – заявява за сп. „Тема” Славчо Атанасов.


Розовите мечти на старото правителство
За бившия кабинет всичко е било в розово. И беемветата им са били розови, и на щерките роклите им са били розови! И баните им са били розови! И мивките им са били розови! И мечтите им, явно – и те са били розови. Но със смяната на това, иначе така симпатично розово правителство, се наложи ексминистрите да си свалят розовите очила.
След прословутия скандал (с хумористичен привкус) за розовите коли на военното министерство, нова „нежна” вълна заля бившия кабинет. Оказа се, че бившата шефка на Дирекция „Напоителни системи“ и сегашен депутат от ДПС Петя Раева хубавичко и модерно си е обзавела двата кабинета. Скромно, Раева похарчила едни 100 хил. лв. за охолство и лукс, докато служителите от „Напоителни системи” дори не получавали заплати, тъй като Дирекцията нямала пари. И как ще има – със загуби от над 5 млн. лв…
Това, което ни забавлява в случая, са не розовите мечти на Раева, че мръстните й далавери ще останат скрити покрити. Забавното е, че депутатката също имала особен афинитет към нежното розово и дори мивките в баните на двата кабинета били боядисани в този цвят. Типично – като за момичешка тоалетна. В заседателната зала пък масата била на листенца в същата гама, разбира се. Сладко, нали? Заслужава си парите сигурно. А може би си е заслужавало и глада на хилядите служители, които месеци наред са си чакали мизерните заплати.
Припомняме, че наскоро при посещение във военното министерство премиерът Бойко Борисов откри две пребоядисани розови беемвета. И докато се чудиха дали странната хрумка не е била на някой министър с обратни наклонности и фетиш към розовото, стана ясно, че цветът бил просто прищявка на министерска щерка. Рожбата на Николай Свинаров щяла да бъде на абитуриентския си бал с рокля в цвят пепел от рози и съответно искала модерно возило в тон с тоалета й. Нищо работа за таткото! Ще боядиса два „бавареца” в розово и готово! Пък после бате Бойко да се чуди какво да ги прави.
Нямат край розовите мечти на бившите управници. Мечтали, мечтали, та чак се о*рали. За съжаление обаче, Бойко има други мечти и положението за старата власт никак не е… розово!


Защо „прозренията“ Станишеви априори гневят мнозинството обикновени и необикновени българи?
Интересен факт е, че всяка изнесена в медиите реплика на бившия премиер веднага се превръща в повод за коментар. Може би журналистите и обикновените хора, които „смилат” информацията, се повличат по маниера на сегашния министър-председател, който не оставя една Сергей-Станишева фраза неотреагирана. Но за какво говори такъв нестихващ интерес към един бивш висш управленец и настоящ лидер на партия, чиито крака силно са се разклатили? Само за едно – страх от рецидив на неговото управление. Но ако той е бита карта и е въпрос на време да бъде екс партиен лидер, ако никой не му вярва и всички го мразят, как ще бъде реабилитиран той и управлението на столетницата? Ами само ако една маса деменции и зомбита продължават да му вярват и да го издигат в култ.
Разгорялата се форумна дискусия е провокирана от изказване на бившия премиер пред активисти на БСП в Монтана. Там Станишев атакува сегашното правителство, за което твърди, че дава индикации за авторитаризъм. В „ябълка на раздора” се превръщат думите му:” „През първите си два месеца управление новото правителство се занимава само с овладяване на позиции във властта. Появява се тенденция към авторитарност – цели се всички независими регулиращи органи да се закрият или овладеят. Примери в това отношение са закриването на Бюрото за контрол на използването на специалните разузнавателни средства, ударите по Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на конкуренцията и т.н.”
Ето какво му отговаря другата част от народа ни, която определено се разграничава от всичко, оцветено в червено-розовия нюанс. Този отговор би било добре да чуят и отявлените и непробиваемите привърженици на омерзената и опровергана на практика идея на левите.
„Столетницата е болна от неизлечима болест-свръх богат елит организиран в кланова структура и беден, неосъзнат, гласуващ по-скоро поради старческа закостенялост и ограниченост електорат и членска маса. Елитът провежда дясна политика, докато залъгва бедните, че е лява партия. Подобна шизофреничност може да бъде излекувана само с едно средство – евтаназия.”
„По-добре авторитарно, отколкото некадърно и крадливо, бе смешник! Наистина Жан Виденов е за уважение в сравнение с този мишок! Ама дано си го изберат пак,та да довърши крадливата клика наречена БСП! Трябва да смени очилцата… Тези вече явно не са му достатъчни. Ама партийните приятели хич не са залинели, нали? Даже постигнаха големи успехи в бизнеса, с държавна помощ!”
Измежду трезвите преценки се провира и едно, което е изключение, но потвърждава правилото:
„Станишев е напълно прав за това, което казва! В. Сидеров иска да се закрие Бюрото за контрол на използването на специалните разузнавателни средства… Ако се върнем през 2007 г. и си припомним как за кметските избори един евродепутат от Атака беше готов да се откаже от европарламента и да стане кмет и вместо да представи някаква управленска програма, говореше за пожарникарски маркучи … За същия този евродепутат от Атака се спрягаха някакви 1 млн лева …”
Най-мъдри са тези, които разчитат на бъдещето да покаже дали ще се изроди в авторитаризъм новото управление или наистина и това е за предпочитане пред управлението на „хаоса”, както някои определят властването на Коалицията, ръководена от БСП.


Тайфунът Яне Янев
Във времето на най-новата ни история на политическата сцена трайна следа остави Яне Янев, който само за 6 години премина като тайфун през управляващата класа и „паркира” на депутатското кресло като лидер на формация, подкрепяща силните на деня.
Истина е, че за тези 6 години Яне Янев слезе от млекарския гюм и фанфарно се качи на трибуната като председател на антикорупционната комисия в парламента. 38-годишният лидер на РЗС си създаде имидж на борец за правда и появата му по медиите вече не се счита за толкова екзотичен акт, както беше навремето. Телевизионните зрители вече свикнаха да виждат в кадър как Яне Янев размахва поредната папка със сигнали за корупция. „Трудно мога да проследя всички медийни изяви на г-н Янев, който хвърля димки в медиите” – заяви дори експремиерът Сергей Станишев.
Яне Янев е вече запазена и утвърдена марка по темата за коруцията поне толкова, колкото и „Пайнер мюзик” за съвременно българско изкуство – коментира сп. „Тема”. „Внимавай, ще те дам на Яне!” стана популярна заплаха сред политиците, която вече не звучи като шега, а като клетва.
От официалната биография на Яне Янев разбираме, че е завършил две висши образования – агроинженерство и икономика. Негова вечна тема като политик са „царските имоти”, а информираността му по нея дължи на неговия дългогодишен съратник адвокат Атанас Железчев. Според информирани, сигналите за корупция Яне Янев взема от осветения агент Алексей Петров. Близък съратник на политика е и бизнесменът Радостин Генов, шеф на асоциацията за безмитна търговия. Най-довереният съветник на Янев по партийните дела на РЗС е 24-годишният Иван Подолински.
Политолозите твърдят, че в отношенията между премиера Бойко Борисов и Яне Янев прозира пакт за ненападение.


Истински или псевдомерки се вземат срещу смъртоносния щам A(H1N1)?
Резултатът – в българска болница, българин е пристигнал с диагноза свински грип е регистриран на 27 септември. На 30-ти вече е налице първият летален изход от смъртоносната инфекция. От два дни народът, доколкото се замисля, не знае дали е редно да се набляга на превенцията или да се отдаде на паника и истерия. Защото, според главния държавен здравен инспектор на Републиката д-р Тенчо Тенев, трябва да се отчита фактът, че щамът A(H1N1) вече свободно циркулира в нашата страна. Лошото е, че в България се засича различно начало на грипа, от различни места. Също много констатации се свеждат до това, че новият грип може да се очаква в районите, където има повече чужденци. Те ще бъдат и по-засегнати.
И други медици са на мнение, че след като има смъртен случай и след като жертвата не се е заразила в чужбина, а в страната., затварянето на летища или завишен контрол по границите вече не е ефективна мярка. В момента адекватна реакция ще е работа по ранната диагностика, ограничаване на контактите, ваксинирането на първо време със сезонните противогрипни ваксини, а след одобрението на специалните ваксини от ЕК и с тях, особено застрашените контингенти.
Тъй като досега от новия грип по света са починали най-малко 2837 души, Европейската агенция по лекарствата официално е одобрила за употреба две ваксини срещу грипния вирус A(H1N1). Те се наричат Pandemrix и Focetria.
Скептици са на мнение, че и в случая евентуално може да се касае за интереси на фармацевтичната индустрия, но както се казва, „страх лозе пази”. Тук е мястото да се спомене любопитен и куриозен факт. Латвийският учен Янис Полис предложил да се противодейства на вируса чрез засилване на имунитета, чрез таблетки, по химичен начин. Така се е появил Ремантадин против грип. Повишаващ имунитета. Ученият не е получил обаче нито копейка за създаване на лекарството и живее в една стая в социална квартира и с пенсията си купува Ремантадин. През това време индустрията с ваксините процъфтява.
Друго абсолютно задължително условие и разумно поведение от страна на медиците е първи джипитата ни да имат предвид, че заболяването е налице и да мислят и за него, когато поставят диагнози. А не да се чака да се появят усложненията и тогава да се води неравна битка с тях.
Шефът на отдел „Надзор на заразните болести“ в здравното министерство – Д-р Ангел Кунчев, макар да не отрича в интервю, че България е навлязла в грипна пандемия, е повече оптимист, отколкото песимист по въпроса. По негово мнение не се налагало да се взимат предварително антивирусни препарати. Трябвало да се хапва силна храна, богата на витамини и минерали. Имуностимулаторите също помагали. Вирусулогът добавя, че смъртността от новата зараза е под 0,5%, т.е. тя е по-ниска от тази при сезонния грип. По традиция новите зарази са по-агресивни към по-млади хора вероятно защото, ако не са боледували, нямат изграден имунитет към подобен вирус. За починалия българин становището му е, че смъртният изход се дължал на наркозависимостта му. Близка на момчето обаче опровергава това в коментар във връзка със статия по въпроса, като казва, че то е било абсолютно здраво и не е било наркоман. И други намекват, че някои факти около изследванията на приетите в болниците с пневмонии се крият. Не се съобщава също, че тази година починалите от атипични пневмонии са нараснали драстично в сравнение с миналата година. И това е повод да смятат, че може би е ставало въпрос за по-страшна диагноза като свински грип или дори за спин.
Така или иначе едно е сигурно, а именно, че българинът трябва да е особено внимателен с хигиената, начина на хранене и на държане на обществени места. Дори и в случай на нужда да свикне да носи маски, без да го счита за ненормално или неудобно.


Прокурор Кокинов се зае с босовете на ЦСКА
Главният прокурор Николай Кокинов се зае да нищи обвиненията, които Тодор Батков отправи към босовете на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов. Според адвокатът мотивите им са манипулиране на резултат от футболна среща с цел печалба от залагане, което е незаконно. „Много е вероятно и част от залозите да са в незаконни заложни къщи, да ги наречем. Второто, естествено, е три точки във вечното дерби. И третото е моя лична дискредитация и дискредитация на клуба, който цяла България обича, и който е символ за прозрачност и честност. Честна игра и феърплей от поне десет години насам.“, смята мустакатият бос.
Батков се надява прокуратурата докаже съмненията му и виновниците да получат заслуженото наказание. „Не съм чел Наказателния кодекс отдавна, но става дума за тежки престъпления, които така или иначе са извършени в България. Да повдигна завеската още малко – от руските приятели има не само съдействие на приятелска основа и на база на сътрудничеството, което имат двете държави по отношение борбата с престъпността. Те са изключително заинтересовани от разплитани на случая, тъй като те разследват едно много неприятно събитие от края на август. С един голям руски клуб. И май се оказва, че хората са едни и същи.“, каза пред Бареков босът на Левски. По този начин Батков намекна, че срещата Динамо Москва – ЦСКА също е била уговорена.
Междувременно стана ясно, че „червените“ „висят“ на Министерството на физическото възпитание и спорта с над 1,6 млн. лв за такса битови отпадъци и наеми. Това стана ясно след официален документ от ведомството на Свилен Нейков днес. От него се разбра, че е имало разговори за разсрочването и начина на плащането им, но без да са подписани споразумения.
Шефът на „армейците“ Димитър Борисов пък е обещал устно да внесе до понеделник (5 октомври) 150 000 лв.
От министерството са категорични, че ако до 10 октомври от ЦСКА не започне да се издължава, то ще си потърсят правата по съдебен ред.


Роми искат смъртта на германския педофил
Ромската махала в Самоков е настръхнала срещу германския педофил Артур. Припомняме, че преди два дни извергът бе задържан при акция на ГДБОП.Изродът бил член на затворения педофилски форум “GLF” (Deutsches Girllover Forum). Мъжът е разпространявал голи снимки на българчета в интернет мрежата, като за целта е снимал ромски деца от града. Той ги примамвал, черпейки ги с шоколади и бонбони.При акцията в Германия са претърсени 121 адреса, а в България е установен само един – този на 72-годишния мъж в Самоков.Разследващите от сектора за борба с компютърните престъпления се натъкнали на ужасяващи кадри, заснети от изверга, на личния му компютър.
Артур набирал малолетни деца на възраст до 7 години от ромската махала в Самоков. След като ги прилъгвал с лакомства, ги събличал и започвал фотосесията. Повечето снимки са правени в банята му или в спалнята. Освен в дома си пенсионерът е снимал децата и на излети в планината или край реки в града. Някои от снимките показват изнасилване с предмети на деца с памперси, разкриха от МВР. Сред заснетите жертви на педофила е имало и съвсем невръстни бебета.
Доста от хората в Самоков са потресени от случилото се. Те споделили, че са били приятелски семейства с немския гражданин. В момента някои родители искат дори смъртта на педофила!


Бедните, мизерните, горките… наркодилъри!
Местната власт е жестока към родните наркопласьори. Гони ги, арестува ги, съди ги, а те, горките, просто искат да си изкарват хляба на спокойствие. Дето се вика, те не са тръгнали от хубаво по лошия път, ама като нямаш пари да се обръснеш даже, как да не престъпиш закона за едни 300-400 хиляди лева. Пита ли ги някой с колко пот на челото ги изкарват!!!
Такъв е и случаят с двамата наркотърговци от Разград. На Светослав Славов (32 г.) и аверът му Христо Христов (39 г.) им дотегнало от къртовски, неблагодарен труд и мизерните пари, които получавали. „Бедни сме, затова продаваме дрога”, проплакали клетите пласьори. Трябвали им пари, едвам свързвали двата края… Направо да се просълзи човек!
Светослав Славов работел във фирма “Гресткомерс” като доставчик, а вечер – като таксиметров шофьор. Но и така парите не стигали, затова решил да пласира и дрога. Живеел в гарсониера, имал си приятелка, но не можели да се задомят, защото жилището било малко… Какво ли не прави човек от любов! След като потръгнал новият бизнес на „бакшиша”, двамата заживели заедно. Той разнасял „веселата стока” чрез жълтата кола, като така печелел все повече клиентела. Амфетамините пласирал и чрез служебния автомобил на “Гресткомерс”. Докато един ден полицията не го хваща заедно с още двама негови авери с 5 кг амфетамини.
Всъщност далаверата с такситата-дилъри не е от вчера. Припомняме, че „Разкрития” първи предупредиха за новата мода сред наркобизнеса – бакшишите с директна доставка по домовете ти осигуряват желаната дрога.
Същото било положението и с Христо Христов. Горкият, все се оплаквал, че парите не му стигали. И шофьорска книжка искал да си изкара, ама не бил събрал достатъчно левчета. Третият задържан Красимир Василев от Лозница пък си бил чисто безработен.
Боже, колко мъка има по този свят, Боже… Те така и Митьо Очите, и Златко Баретата, и Демби, и Ицо Стружката – всичките са за оплакване. Бедни са, за това се занимават с наркобизнес…


ПО 24 ЧАСА

Обама забрани SMS-и и Facebook зад волана
Президентът на САЩ Барак Обама забрани с указ писането на SMS съобщения по време на шофиране. Заповедта се отнася до всички държавни служители, независимо дали карат служебни или лични автомобили, съобщи Ройтерс.
Смъртните случаи, в резултат на загуба на внимание при използване на мобилен телефон зад волана, се увеличават. Обама смята, че правителствената администрация, която надвишава 3 млн.души, трябва да даде пример в борбата с рисковете от пътни инциденти.
Указът забранява също чат, обновяване на статуса в социални мрежи и използване на устройства за получаване на навигационна информация.
По данни на службата за безопасност по пътищата, през последната година над 515 хиляди души в страната са пострадали от инциденти, причинени от загуба на внимание у шофьорите. Смъртните случаи наброяват 5800.
Министърът на транспорта на САЩ Рей Лахуд се надява този ход на правителството да подтикне и други организации да въведат подобни забрани, в частност транспортните компании.
В указа на Обама са предвидени и някои изключения. Забраната за писане на SMS-и зад волана не важи за служителите, отговорни за националната сигурност на САЩ.


Заловиха фалшификатори на документи за самоличност
След тримесечно разследване бе неутрализирана организирана престъпна група, изготвяла и пласирала фалшиви документи за самоличност в страната, съобщи пресцентърът на МВР.
Операцията е осъществена под ръководството на Софийска градска прокуратура.
Документите са били предназначени за легализиране на престоя под фалшива самоличност на териториите на различни държави.
Структурата е действала в строго определена йерархична зависимост под ръководството на 38-годишния Б. Х. от София.
Той е с множество криминални прояви, осъждан за документни престъпления.
Изработването на неистинските документи се осъществявало от И.С., на 36 г., също криминално проявен, осъждан за документни измами.
По време на полицейската операция са извършени обиски в София и още 4 града на територията на страната.
Разкрити са 2 работилници, в които са изработвани фалшивите документи за самоличност.
При претърсване на 13 адреса, ползвани от задържаните, са иззети вещи и материали, използвани за изготвянето на документите.
Намерени са и голямо количество готови неистински документи за самоличност, като и чужди свидетелства за управление на МПС, фолио със защитни елементи за залепване върху паспортите, немски и шенгенски визи, холограмни стикери, голямо количество снимки паспортен формат, контролни талони за водачи и свидетелства за регистрация на МПС.
Първоначално са арестувани 6 души. На И.С. е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".


Събраха пари за арестуван фен
Агитката на ЦСКА остави пари на единствения арестуван по време на мача, за да може да се прибере в България. 36-годишен софиянец се опита да се направи на интересен и тръгна да влиза на стадиона с бокс и нож. Те бяха конфискувани, а той прибран за 24 часа. Родните полицаи, които бяха на срещата, получиха уверения от своите колеги, че ще бъде освободен.
Заради изцепките на част от агитката българските фенове бяха буквално обезкостени от карабинерите. Изхвърлена от автобусите бе дори и храната им, която те бяха приготвили за пътя към София. Агитката на ЦСКА не бе пусната повече от час от трибуните от отчайващите организатори. Те успяха да побъркат всички и дадоха доказателства защо толкова често се случват инциденти по стадионите в Италия. Отборът едва бе изведен към летището и се прибра чак в 5,30 часа сутринта вчера.
Положението на стадиона бе плачевно. Благодарение на намесата на пратеника на “Спортал” Филип Друмчев бяха осигурени кабели за връзка с интернет за българската група журналисти. Предния ден домакините твърдяха, че на целия стадион има безжична връзка, но след това се оказа, че са се объркали. (24часа)


Италия съди психо доктор, лекувал и българи
С шокиращ плакат на страдаща от анорексия жена италианският фотограф Оливиеро Тоскани изобрази модните истерии. Плакатите бяха разлепени на билбордове в Милано и пуснати на двойни страници в италианските вестници.
Пред заплаха от съд и затвор в Италия е изправен смятаният за гуру в лечението на булимия и анорексия Валдо Бернаскони. Той е основател на следваната и в България Неорайхианска психотерапевтична школа, която е в центъра на люти спорове в Италия.
С още 9 души от клиниките му "Сана вита" до Лугано и "Казадап" в Комо Бернаскони е обвиняем за участие в престъпна организация, сексуално насилие, тежка измама срещу националната здравна система и незаконно упражняване на професията лекар и психотерапевт. 60 от общо 403 пациенти, както и 4 здравни каси се явяват като ищец в делото.
В Комо, Северна Италия, се състоя първото съдебно заседание, на което трябва да се реши дали ще започне процес срещу него. Сред пациентите на Бернаскони е имало и много българи.
Разследването срещу психотерапевта започна преди повече от 2 г. Според тезата на обвинението чрез "Казадап" десетината разследвани са вкарали в действие измама за изпомпването на 800 000 евро от италианската здравна система. Предполага се, че пациентите на клиниката били завлечени с 13 милиона евро.
Още през 2007 г. беше разпитана в рамките на делото и българката Галина Новачева Христова, университетска изследователка, ръководила до 2006 г. експерименталния проект "Казадап". Галина е спечелила дело срещу Бернаскони за това, че не е била заплатена достатъчно в клиниката му, и е било постановено да й се платят 14 000 евро обезщетение.
Христова отива в намиращата се до Комо клиника преди 12 г. като стажантка със стипендия от 300 долара. Пред магистратите българката хвърля светлина върху системата на клиниките на Бернаскони, противоречивите терапевтични методи, използвани от него, и "вербуването" на момичета като пациентки.
Христова твърди, че тя е завързвала първия контакт с кандидат-пациентките. Галина е бивша жена на актьора Исак Джордж, работещ като театрален терапевт в клиниката и също обвиняем в момента. След десетгодишен стаж в "Казадап" през 2006 г. българката напуска клиниката с гръм и трясък и завежда гражданско дело срещу Бернаскони и Пиеро Балари, също лекуващ анорексия.
В регистъра на разследваните през 2007 г. е вписано името и на друга българка - Борислава Костова, телефонистка в клиниката до Лугано, а после в тази до Комо. Новачева и телефонистката са били разследвани по делото, но не са обвиняеми.
Една бивша българска пациентка на Бернаскони е била в съдебната зала сега и е поискала да стане ищец в делото срещу него.
Според адвоката на Бернаскони - Пиермарио Вимеркати, терапевтът имал подкрепа от учени от Софийския университет за правилността на методите му и български колеги били готови да свидетелстват в негова защита пред съда.
Адвокатът на Бернаскони поиска споразумяване с правосъдието. Мярката обаче трябва да бъде поискана от всичките 10 обвиняеми, за да бъде приложена. Всички те трябва да бъдат съгласни и за продажбата на сградата на "Сана вита", оценена на 3 милиона евро и гаранция пред съда.
С парите могат да бъдат обезщетени жертвите. За да се разбере дали това ще стане, трябва да се изчака до 10 октомври, следващото съдебно заседание. Тези дни Бернаскони беше изключен от Ордена на психолозите в Тоскана, тъй като методите му за лечение не са признати от научния свят.
Заедно с още трима свои служители Бернаскони е разследван и за сексуално насилие срещу 12 пациентки. Сред терапиите му, поставени под прицела на властите, е т.нар. "масаж в срамните части". Именно по този начин служителите на клиниката са упражнявали сексуално насилие.
Много от лекуваните се оплакали, че са били изнасилени. Друга част от 403-те пациентки обаче смятат Бернаскони за свой спасител и казват, че именно с негова помощ са се измъкнали от анорексията и булимията. 6 от пациентките на Бернаскони са се явили в съда в негова защита.
Еротични ревюта
40-годишна бивша пациентка на Бернаскони от Милано, минала през клиниката му до Лугано през 2000 г., разказва пред магистратите, че е платила 100 хиляди евро в рамките на година за лечението си.
"На закуска ни караха да правим гимнастика с викове, казваха ни, че снема напрежението. След това се заемахме с "домашно стопанство", т.е. чистехме клиниката. Следобед бяха терапиите с масажи, които трябваше да си правим взаимно. Имаше и театротерапия, при която нерядко трябваше да играем с прилепнали и секси дрехи. Веднъж трябваше да изиграем спектакъл, представящ Древен Рим. Бяхме облечени само с чаршафи и от някои момичета беше поискано да се разголят. Не липсваха и ревюта със секси облекло, на което Бернаскони и театротерапевтът Исак Джордж искат от момичетата да се състезават по сексапилност, а след това избираха победителката. През уикендите идваше шопинг терапията. Завеждаха ни в магазини и ни караха да си купуваме с наши пари дрехите, които искаха те - обикновено миниполи или разголени дрешки."
През август 2007 г. италианската прокуратура поставя под запор за месец "медицинския кабинет" на Бернаскони в Кампионе д'Италия и институт, част от който са били дейностите му. Бернаскони твърди чрез адвокатите си, че не се разкайва за нищо. Той изтъква, че е дипломиран в Лос Анджелис, основател е на Неорайхианската школа (Вилхелм Райх е ученик на Фройд) и е дори почетен консул на Хърватия в Лугано.

МЕТОДИТЕ НА БЕРНАСКОНИ
Сред прилаганите от Бернаскони и от клиниките му терапии са не диети и лекарства, а дейности като пазаруване, ревюта по бельо, срещи на четири очи с гуруто, които според прокуратурата са водели и до сексуално насилие.
Сред 12-те пациентки, жертви на засиленото внимание на Бернаскони, е и 22-годишната Даниела Серафинели от Морбеньо, която след излизането си от клиниката се самоубива на 2 септември 2005 г. Нейният дневник, в който е описана връзката й с Бернаскони, е сред главните оръжия на обвинението. Самият Бернаскони казва пред магистратите, че "методите му са плод на десетгодишна работа и че специалистите от неговата сфера ще докажат правилността им. Още от 80-те г. многобройни швейцарски, италиански, германски и български специалисти минаха през школата ми. Върнал съм усмивките и радостта към живот на стотици хора."
Според в. "Кориере дела сера" Бернаскони казва, че не е вземал пари за терапиите си и че посредством форума "Кристалиде" (в който са "Казадап" и "Сана вита" и който присъства и в България) лекувал десетки хиляди хора. Основна част от лечението обаче се е провеждала до Лугано.
ВИОЛИНА ХРИСТОВА, РИМ

Светла Банкова: Прекратихме отношенията си заради процеса
Представители на Неорайхианската школа по аналитична психотерапия у нас поддържат сайта apicsbg.com, в който се казва, че е на представителството на проф. Валдо Бернаскони в България. "Офисът на проф. Валдо Бернаскони в България е Представителство на структурите в Швейцария и Италия - клиниката "Сана вита" и "Казадап". Координатор за България и изпълнителен директор е Светла Банкова", пише на заглавната страница на сайта. От него се получава информация за програма за следдипломна специализация по аналитична психотерапия (неорайхиански модел) към Фондацията на проф. Валдо Бернаскони в България.
- Госпожо Банкова, вие сте координатор за България на фондацията на проф. Бернаскони. Свързвате ли го с пациенти, посредничите ли по някакъв начин при набирането им?
- Не, категорично! Ние представляваме школа за обучение на психотерапевти, които се подготвят в неговата теория. Дотолкова само са ни отношенията с него. Освен това през юни той се оттегли от нашата школа категорично и затова тече пререгистрация на школата, която си остава чисто българска. Така че вече сме напълно отделно от него. Нямаме нищо общо с пациентите - булимички и анорексички, които са били там.
- Но подготвяте специалисти по неговата методика?
- Да, това е следдипломна квалификация на специалисти, завършили психология. Ние ги обучаваме за психотерапевти, като нашата програма отговаря на условията на европейската асоциация по психотерапия, защото спазваме нейните изисквания за брой часове, преподаватели и всичко друго необходимо.
- В списъка на обучените психотерапевти, който сте публикували на страницата, има някои доста популярни имена. Тези хора са обучавани по неговата методика и продължават да я прилагат, нали?
- Всички тези хора са психолози и могат така или иначе да работят като психолози. Ние им даваме допълнителни инструменти, с които да могат да работят в психотерапията. От чисто теоретична гледна точка.
- В сайта ви информацията актуална ли е? Още ли сте представителство на проф. Бернаскони за България?
- Информацията не е актуална от юни. Трябва да я променим. Вече нямаме преподаватели от центровете на проф. Бернаскони, а от други места. Но като цяло информацията за обучението ни е вярна.
- Там пише, че от 1994 г. академията на проф. Бернаскони има официални отношения с Медицинския университет.
- И това вече не е актуално, защото официален договор вече нямаме. Той е прекъснат въз основа на този процес.
- Т.е. вие съзнателно се дистанцирате от него, така ли?
- Ами горе-долу. Да, така се получава.
- Познавате ли лично проф. Бернаскони и българската му сътрудничка Галина Христова?
- Да, познавам и двамата лично.
- Що за хора са?
- Впечатленията ми и от двамата са положителни. Проф. Бернаскони е много добър теоретик и психотерапевт. Работила съм и с него, и под негова супервизия и имам отлични впечатления от общата ни работа.
- Познавате ли българи, които са преминали успешно лечение в неговите клиники?
- Да, познавам немалко.
- Как ще коментирате обвиненията в сексуално насилие, отправяни от пациентки срещу професора?
- Мисля, че са напълно неоснователни и изобщо нямам идея на какво може да се основават. Категорично нямам никакво обяснение за тях. Нямам впечатления от него, че може да е способен на такова нещо. Познавам го от много години - от 1997-а, и такова нещо няма.
ЖЕНЯ МИЛЧЕВА

Мадлен Алгафари: Методът му лекува
Мадлен Алгафари, психотерапевт, е сред известните ученици на Бернаскони. Тя му е била специализантка до 1999 г. и казва, че е научила много от него. "Дали е правил финансови злоупотреби, няма как да знам, но ми се ще да вярвам, че не е. Това за сексуалните злоупотреби пък е пълна глупост, мисля. Някой май ги бърка с биотерапевтичния масаж на чакрите, какъвто в психосоматиката се прилага. Ако всеки телесен контакт с пациент се възприма като сексуално посегателство, трябва да бъдат арестувани всички масажисти", заяви Алгафари.
Тя разказва: "Познавам лично десетина българки, които са се излекували в клиниката на Бернаскони. Една от тях от години му дължи пари, защото нямаше възможност да плаща, но Бернаскони никога не я е притеснявал за парите.
Методът му за лечение на булимия и анорексия е компилативен, основава се на психосоматичния подход, според който тяло и душа са едно. Това го прави много широкоспектърен и работи отлично при такива случаи, защото много точно хваща психогенната динамика на тези заболявания, чиито корени са в първите седмици след раждането, но се проявяват обикновено през пубертета.
Но всяко лечение има и неуспешни случаи особено когато става дума за психотерапия, защото това е най-доброволното лечение. Ако човек не е мотивиран да се справи и се съпротивлява, и Господ да слезе, няма да му помогне.
Аз също прилагам някои методи на Бернаскони в комбинация с други при лечението на булимия и анорексия. Използвам 2 негови патентовани теста с оцветяване, които работят гениално - само по 10 избора на цветни комбинации може да се научи много за човека."

25 терапевти обучава у нас за 15 години
Според сайта apicsbg.com фондацията на Бернаскони в България "Международна академия за развитие на науката и културата "APICS" - България" е от 1994 г.
Целите й са развитие и разпространение на неорайхианската теория чрез академични сътрудничества с български учебни заведения, социални програми за превенция на зависимостите с акцент върху хранителните разстройства (анорексия, булимия и хиперфагия).
В сайта пише и че през 1994 година е подписан първият договор за академично сътрудничество между Westdeutsche Akademie, представлявана от проф. Валдо Бернаскони, и ректорите на СУ "Св. Климент Охридски" и Медицинския университет - София.
През същата година стартира и първият курс от обучението. През 1998-а се дипломират първите български аналитични психотерапевти. Година по-късно е подписан нов договор за академично сътрудничество между Westdeutsche Akademie и Медицинския университет -София, същата година са дадени първите супервизорски права. През 2004 г. е актуализиран договорът за академично сътрудничество с Медицинския Университет - София. До 2007 г. стартират общо 11 курса за обучение в неговата школа, обучени са 25 психотерапевти. У нас са публикувани и няколко книги на Бернаскони.


Премиерът и 6-има министри фаворити
Първото впечатление от рейтинга на новите министри е позитивното отношение към работата на всички без изключение. Причините за това са най-малко три:
1. Не е оправдано да се смята, че за три месеца управление новите министри са успели да постигнат някакви реални резултати в своята област. Затова първата причина за позитивно отношение е по-скоро желанието на хората да привидят в тях нещо добро в контраст с безобразия на свои предшественици в миналото. Хората искат добри управляващи и проектират тези свои желания върху членовете на новия кабинет.
Положителният рейтинг е резултат на едно засега доброжелателно отношение към министрите, нещо като кредит на доверие, който хората им дават за бъдещите им стъпки.
3. Добрите оценки за работата на министрите са в голяма степен отражение на положителния рейтинг на ГЕРБ като спечелила изборите партия и най-вече на нейния лидер Бойко Борисов. В нашето проучване премиерът печели доверието на 71 на сто от българите срещу 5 на сто, които са декларирали недоверие към него.
В класацията на Gfk ясно се очертават две групи министри - в първата попадат 6-имата с най-високо одобрение. Обяснението за по-високата степен на одобрение към Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и Божидар Димитров е в положителното отношение към техните биографии. В случаите със Симеон Дянков, Румяна Желева и Йорданка Фандъкова важна роля играе изключително активното им присъствие в медиите в последните три месеца.
Доминиращото в другата група министри е, че хората не ги познават, което е причина и по-голямата част от тях да нямат мнение за тях.
Министерският съвет и всеки един негов член персонално все още разполагат с кредита, който българите поискаха на изборите. Но оттук нататък от всеки министър поотделно зависи как ще го оползотвори. И което е по-важно - в бъдещите рейтинги данните по всяка вероятност ще покажат оценка на конкретно свършена работа, а не очаквания.
СВЕТОСЛАВ СЛАВОВ, Gfk - България


Учени: Чака ни трусът на хилядолетието
Земята е като полудяла - тежки трусове люлеят един след друг Югоизточна Азия и това далеч не е краят. Сеизмолози предупредиха, че истинската катастрофа тепърва предстои.
Кери Сий от университета в Сингапур прогнозира, че като директно последствие от катастрофите на Суматра ще последва най-голямата природна стихия за последните 200 години или дори може би на всички времена.
Само в рамките на няколко минути ще се издигнат 10-метрови цунами-вълни и ще залеят сушата. "Това може да стане утре, догодина или след 30 години. Но ще стане - времето за това е дошло", твърди Сий.
Причина за черното предсказание е в разместването на земните пластове край Суматра. Океанското плато се втъква със 7 сантиметра годишно под платото Сунда, върху което лежи Индонезия. Така се появява огромен натиск. "Това е все едно да боксираш спящ тигър в муцуната"ы сравнява професорът. Според него е напълно възможно платото да хлътне с десет метра в секунда и в резултат да се образуват невероятно силни десетки земетресения.
Подобна опасност има и съвсем близо край нас - в Истанбул. Там голямото земетресение се очаква от години. Причина за него са размествания на земните пластове в Северна Анатолия. Освен това цялата средиземноморска зона е застрашена от трусове, тъй като морето се свива и става все по-малко. (а земните пластове си се разместват, и ще продължават, докато Африка се слее с Европа, в по-далечно бъдеще разбира се. Тогава няма да има вече Средиземно море. Предполага се, че в далечно хилядолетно минало двата континента са били действително слети и така е ставало пренасянето на съответна култура сред народите, за която сега се предполага. б.м.)


ПО НЮЗ.БГ

Защо България е най-бедната страна в Европа?
News.bg публикува текстовете ви без редакция...

ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ 45 + 20 години комунистическо управление, което систематично ограбваше народа в полза на една малка клика от партийни династии и чуждите им господари.Започна се със “строителството на социализма” през 60-те години след като първо бе унищожено най-ценното в българската икономика-селското стопанство и частната инициатива през 50-те години с национализацията и колективизацията приложени с насилие и терор.
Строителството на социализма се изразяваше в строителство на големи, енергоемки, трудоемки,но остарели мастодонти без никаква икономическа полза като МК“Кремиковци”, ВМЗ, Балканкар, КТМ Радомир, КТМ Русе, “Плама”-Плевен, и много др.заводи, оборудвани със стари съветски машини и построени с единствената цел да обслужват интересите на СССР и т.н.социалистическо разделение на труда в СИВ – напр. прословутите български електрокари-абсолютно непродаваеми и безполезни, консервни фабрики и тютюневи комбинати годни да хранят единствено гладния и пиян руски мужик и т.н.С разпадането на соц.лагер и СИВ свърши и “братската дружба” със СССР и всичко стана с пари.Новите съветски и в последствие руски управници много бързо се перестроиха на пазарна вълна и престанаха да ни подаряват евтини съветски суровини и да купуват нашите боклуци, напротив въведоха високи вносни мита за българските стоки, а напълниха новите си лъскави супермаркети с вносна стока от Запад.У нас се смени частично системата – от “развит социализъм” се наложи да се връщаме към строителството на капитализъм през 90-те год. на 20 век.Проблемът на този преход, който продължава вече 20 години е,че се извършва от същите строители на социализма-бившите комунисти и партийни ченгета,в които останаха финансовите и информационни средства.Голяма част от финансовите средства на НРБ бяха изнесени в чужди банки напр.Нордбанк,ЕБВР още през 80-те год.чрез т.нар.външно-търговски фирми. По неофициални данни това са няколко милиарда лева,които се управляваха от доверени партийни функционери като Огнян Дойнов, А.Луканов,Ст.Марков, Г.Найденов и др.С тези средства през 90-те год.се създадоха новите”капиталисти” и техните фирми,банки,имоти, а по-късно се осъществи големият строителен бум от 2004-2008 год.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАПЪТИ КЪМ КАПИТАЛИЗМА ПО ПОСТ-СЪВЕТСКИ МОДЕЛ:Сценарият беше създаден и спуснат от КГБ още при краха на СССР и перестройката на Горбачов и целта беше всички средства на бившите соц.държави / вкл.финансови, технологични, информационни /да се съхранят, завземат и преразпределят от старата партийна номенклатура.Не случайно в новосъздадените / с парите от големите соц.стопански организации / у нас банки всички директори станаха бивши ченгета от Школата на МВР в Симеоново, борци и др.спортисти станаха “добре облечени бизнесмени”, изведнъж се пръкнаха големите олигарси собственици на набързо приватизирани примамливи фабрики и цели отрасли – напр.в хранително – вкусовата промишленост-месокомбинати, мандри,винзаводи, хлебозаводи, захарни заводи; голяма част от мините и обогатителните фабрики,земеделски земи и стопанства, мелници, силози, транспортни средства и дори цели параходства.
Между впрочем, явно при това преразпределение борбата е била безмилостно жестока, защото неколцина от тези “милионери на заплата” загинаха зрелищно или се споминаха скоропостижно – всички ги знаем и помним...Засега ще се ограничим с историята тъй като тя е известна и хората с не много къса памет я знаят добре.И така според нас основните причини за бедността на българина са:
1.Ограбването на народа в продължение на много години от една престъпна партийна клика и нейните креатури в по-ново време.Ограбените от народа и преразпределени средства са в размер на много милиарди лева.Ограбването стана и става по различни начини – спомнете си финансовите и стокови пирамиди от 90-те, хазарта, чрез цените на тока, парното, водата, телефонните услуги вкл.мобилни, банковите лихви и такси, увеличените данъци,такси,глоби, а в последните 4-5 години и чрез строително-имотната пирамида.
2.Оставането в ръцете на партийната номенклатура и новите креатури на всички средства за производство - икономика, финанси,информация,технологии и тяхното преразпределение в интерес на малка група избрани партийни олигарси-бизнесмени.
За съжаление у нас няма класа на капиталисти-собственици с опит в различните стопански дейности, с финансови средства, ноу-хау, материална база, технологии.
3.Остарялият социалистически манталитет на гражданите? Това е най-големият проблем на поколения българи, които социализма научи на мързел и живуркане.
Работлив бил българинът – може и да е бил ама преди 9.9.44 г., а не сега, 60 години по-късно.В резултат на социализма се затри българското село и селско стопанство, а в градовете не останаха соц.предприятия в които дошлите селянчета се учеха набързо в ПУЦ-а да станат стругари, монтьори, шивачки, тъкачки и т.н.
Няма го прословутия български хъс и предприемчивост. В последните 10-ина години новите”капиталисти” се опитват да налагат западна организация на труда.
На мода са професии като охранител, оператор в кол център / телефонист /,продавачка, сервитьорка, танцьорка на пилон, а едни от най-желаните професии от децата са чалга певица или бодигард. Медиите упорито насаждаха и насаждат мнението,че приватизацията е мръсна работа,че частен бизнес значи престъпен, че фирмаджия е равно на мошеник и прочие.
Създаде се дори едно неписано разделение между частници и държавни чиновници – идете напр. в което и да е държавно учреждение и помолете за справка или документ – ако не ви върнат минимум 3 пъти, значи имате голям късмет...Чиновника гледа на гражданине-клиент като на престъпник или досадник, дошъл да му губи времето. Болшинството от хората чакат нещо наготово, някой друг да решава вместо тях и да ги оправи. Тези настроения се насаждат постоянно и от манипулирани и некомпетентни журналисти, за които държавата е майка-хранилница.В резултат на хаотичното преразпределение и дивашкият капитализъм / с цел първоначално натрупване на капитал /в страната се оформиха няколко икономически и демографски центъра – София,Варна,Бургас,Ст.Загора, в същото време селата и малките общини са обезлюдени и със застаряващо население и с така нар.”затихващи функции”.
хора търсят работа и бърза реализация,нямат търпение да чакат като родителите си с години за жилище, кола, телевизор и др.благинки.Когато не намерят добре платена работа у нас мнозина заминаха в чужбина – над 1 млн.млади и по-стари българи се трудят сега в цяла Европа- Испания, Германия, Гърция, Турция, Кипър, Италия и др.Те наливат в страната под формата на финансови помощи,които изпращат на своите близки над 1 милиард годишно.Тези,които останаха тук са принудени да търсят каква да е наемна работа.
Мнозина се съгласяват да работят на минимална заплата,без осигуровки, само за да оцеляват. Значи проблемът на хората е не в държавата, в управляващите или други странични фактори, а в собственото им МИСЛЕНЕ.Над 90% от хората по света приемат заобикалящата ги действителност като даденост, стремят се предимно към потребление – храна, секс, удоволствия, забавления, а работата възприемат като нещо задължително необходимо за да живеем, но тягостно и неприятно. От друга страна по силата на навика и установения си мироглед на тогованци, пак над 90% след като останат без работа, пак отиват да търсят наемен труд,но се страхуват за започнат собствен бизнес. Малцина са тези, които намират удовлетворение в работата си, и това са предимно самозаети, хора със свободни професии, хора в голяма степен постигнали по-висок социален статус и в определена степен финансово задоволени и независими.
Ето, това трябва да се прави – да се стимулират онез 10-15% находчиви, да се стимулира предприемчивостта, желанието за работа, търсещите хора с нови идеи.
Няма страшно,че ще се случат грешки и ще се наложи да се сменят по няколко пъти различни бизнеси, това не пречи,напротив натрупва се опит и увереност с всеки следващ успех.В Европа средната възраст на фирмите е 3 години, след това фалират.Предприемчивите и находчивите не се отказват да започват и не започват да се отказват.
4.Най-голямата беда у нас е,че с разпадането на соц.система и прехода към новата-стара система на капитализъм икономиката остана полу-социалистическа. Уж се създадоха частни фирми, уж имаше приватизация, уж дойдоха чужди частни “стратегически инвеститори”, но на практика, начина на работа и мислене е по старому.
Голямото пост-социалистическо, разграбващо преразпределение на икономиката не доведе до нищо ново и позитивно.
-У нас не се извърши докрай приватизация и демонополизация – и сега големите мастодонти НЕК, БТК, ВиК и др. си определят цени както си искат и крадат народа, в същото време въртят милиарди и разпределят милиони в бонуси, луксозни коли и офиси за мениджърите си.
- У нас не се създаде класа на истински богатите хора, а само на изкуствено забогатели, но зависими т.нар.”милионери на заплата”.Само богатите хора са двигател на прогреса и просперитета, защото те наистина създават средства за производство и възможности за работа на много други хора-наемните работници. Но богати хора,които сами са постигнали богатството си с труд и предприемчивост, или са го наследили от предците си, а не такива получили всичко наготово откраднато.
Богатите създават нови производства, предприятия, услуги, работни места защото влагат нови идеи, финанси, много труд и иновативна енергия, докато наемния работник се интересува само от свършването на определената му работа / много често некачествено / и от получаването на заплащане за това.
Пример за приноса на богатите е Великобритания-най-старата капиталистическа страна.Там лордовете и богатите предприемчиви индустриалци още през Викторианската епоха са създали най-модерните фабрики, най-красивите замъци и сгради, мостове,пътища,паркове, инфраструктура.
Кралицата им предоставя земята за ползване за срок до 99 години под наем и това важи и до сега, но при застрояването се спазват определени изисквания и всичко остава за поколения напред. За съжаление с честен труд богат се става бавно и трудно, най-често с труда на няколко поколения.
-У нас не се създаде т.нар.”средна класа” от хора,които до голяма степен да са финансово обезпечени и задоволени – тази средна класа в САЩ и стара Европа създава най-големия дял от нац.доход и е най-големия данъкоплатец.Освен възможности за създаване на класа на богатите,която се създава с поколения труд, държавата следва да дава възможност на хората,които имат идеи,желание и предприемчивост да започват и развиват собствен бизнес.
Възможности се създават чрез стимулиращи мерки /особено в криза /, а не чрез рестрикции както е сега – такси, регулации,лицензи, глоби, купища ненужни документи и разрешителни.
За да се открие 1 магазин дори в собствен гараж се изискват няколко десетки документа от различни инстанции. Малцината, опитали се в началото на прехода да започнат честен частен бизнес се отказаха или бяха принудени да се откажат заради множеството изисквания,такси, данъци, глоби, увеличени наеми и прочие.
В допълнение мнозина бяха рекетирани от създадените борчески рекетьорски бригади, охранителни фирми,”застрахователи” и др. мутри. Все пак се оформи една “дребно-буржоазна” на соц.език прослойка от занаятчии и дребни бизнесмени – собственици на минимаркети и кафенета, на малки ресторантчета тип барака, фризьори,бръснари,тенекеджии,монтьори, нотариуси, стоматолози, агенции за услуги и др.
Такива хора оцеляват сами и не са се напечелили, но поне работят с желание и с убеждението, че сами са си господари.”Средна класа” означава прослойка от хора, които са финасово задоволени и дори финансово независими, а има ли такива у нас и колцина са те?- Сега ни убеждават,че България ще настигне европейските държави по доходи след 45 години – т.е.”трай коньо за зелена трева”-това е поредната заблуда за народа, наред със заблудата на пенсионерите,че им вдигат пенсийките. В много от бившите соц. и нови европейски държави като Словения,Естония, Латвия,Чехия, Унгария и дори Румъния заплатите почти достигнаха най-ниските нива в Европа като тези в Португалия,Гърция.
Това е така,защото там се създадоха възможности за хората да работят, извърши се доста по-прозрачно приватизация, вкараха се чужди инвеститори и пари, докато тук се крадеше от всички, на всякакви нива. България се оказа за някои най-богатата страна-“манна небесна”.
У нас сега могат да се видят повече луксозни имоти и коли отколкото и в най-богатите държави.
И така РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИНА Е: СВОБОДА В ИКОНОМИКАТА, ДИСЦИПЛИНА В СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ:
1. Облекчаване до минимум на изискванията, документите, регулациите при стартиране на нов бизнес, облекчено ползване на кредити, гратисни режими на връщане и т.н.Реално общините могат да планират и регулират бизнеса в своите райони като определят напр.необходимите търговски обекти за всеки град или село според брой жители.
2.Облекчаване на нормативните актове, процедурите и изискванията при стартиране на нов бизнес-закони,наредби, общински наредби,правилници и др. Защо да не се промени напр.Търговският закон и се предвиди създаването на т.нар. “1 евро ООД” както е в Германия.
3.Облекчаване на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство по отношение изисквания за трудови договори, регистрацията и отчитането им и др.В Германия и др.европейски страни напр. всеки може да отиде и да работи без договор за по няколко часа дневно,но на края са длъжни да му платят надника.
4.Намаляване до минимум на чиновниците и др.платени държавни службици, които реално не само не помагат, а напротив пречат на хората, при това получават огромни заплати,премии,бонуси, коли и др. облаги.
5.Много важно е да се ограничат до минимум всякакъв вид облаги и привилегии за всички – като се започне от министрите и политиците и се стигне до последните т.нар.”социално слаби” цигани,получаващи помощи пак от нашите вноски.МНОГО ПО-МАЛКО СРЕДСТВА ДА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ от държавата под формата на помощи, социални плащания, а чрез даване на възможности, но и търсене на отговорности.
Сега напр.социалният министър инж.Тотьо иска да разпределя 1 милиард за това? Добре, нека се похарчат милиард за преквалификация, но да се видят реалните последици от това – колко хора са си намерили нова работа след това, а не парите пак да отидат на вятъра или на море. Преди Масларова похарчи милиони за курорти на пенсионери и др.глупости.Нека да се намерят и други възможности, сигурно има и умни хора по министерствата, ако няма, да намерят.
6.Да се намери начин за осигуряване на заетост на неграмотните и неимотни хора по селата – предимно от малцинствата.
Защо да не се трудят в определени селскостопански кооперативи от типа на КЗС? Така ще имат храна и подслон и ще се прекратят кражбите и грабежите по селата.Или говорим за циганите само преди избори и след поредния грабеж и селски протест.
7.Законите да бъдат направени в услуга на хората, а не на чиновниците и корумпираните управници.
Когато са разумни, разбираеми и изпълними, всеки ще предпочете да си плаща, вместо да лъже и крие доходи и данъци.Дайте на хората възможности и свобода да работят и ще има за всички.За да можеш да взимаш, трябва първо да даваш.
Някога Людмила Живкова казваше, че ще сме стигнали комунизма когато всички хора заживеят “по законите на красотата, а не по законите на необходимостта.” Писателят Николай Хайтов пък заяви , че за него комунизъм ще настъпи тогава, когато хората ще могат да се занимават с това, което ги прави щастливи. С една дума – всеки да може да работи това за което е най-подходящ и можещ и това да му носи удовлетворение без да се налага да се труди за да оцелява както го правим сега.
Е, 45 години оцелявахме и бяхме еднакво бедни, после още 20 години се преустройваме и пак оцеляваме в различни кризи, ДОКОГА! Животът на 1-2 живи поколения мина, а засегна и този на следващите. Всяко ново поколение е принудено да започва от началото – родителите ни оставиха имотите на село и дойдоха в панелните градски гета, след това нас ни изритаха в по-новите панелки в крайните квартали, а децата ни избягаха по чужбините и започват от начало да градят семейство, дом, имот. В Западна Европа имотите са даденост за мнозина и въобще не ги притеснява какво ще работят, защото знаят,че ще наследят магазина или фабриката или бизнеса на родителите и дедите си отпреди 100-200 години.
Ще можем ли да повторим “повелята” на Г.Димитров и за 10-15 години да постигнем онова, което други народи са направили за векове.
Нима не е възможно, ами то всичко е измислено и проиграно.
Само да има кой да ни води по тъзи утъпкан път и ще станем наистина европейци.
Дай Бог!!!


50 хиляди случая на инсулт у нас през миналата година
Около 50 хиляди са случаите на инсулт през миналата година, като 85 на сто от тях са исхемичните инсулти. Наши и чужди специалисти ще обсъждат днес и утре новите методи за лечение на инсулт, съобщи БНР.
Единственият ефикасен метод за спиране на развитието на болестта - тромболизата, у нас се прилага изключително рядко, обясни проф. Екатерина Титянова, ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във Военно-медицинската академия.
"Тромболизата в България се прилага от 2005 г. От същата година датира и клинична пътека. За периода от 2005 до 2009 г. обаче за цяла България са проведени едва около 150 венозни тромболизи, което е значително под приетия минимум от 1% годишно, а интерартериални тромболизи, т.е. прилагането на медикамента директно в артериите, са изключително редки и за страната те са под 10 боря", обясни проф. Титянова.
"Здравните заведения в България, които са акредитирани за това лечение и имат договор с НЗОК, са едва 34 на брой или малко под 105 от заведенията за болничната помощ. Това са предимно университетските, областните и някои големи общински болници. При това едва в 1/3 от тези болници са реализирани тромболизи", посочи още Титянова.

Почина последният лидер на варшавското гето
Последният оцелял лидер на варшавското гето от 1943 година, въстанало срещу нацистите, Марек Еделман почина на 90 години.
Въстанието - предизвикано от решението на нацистите да изпратят жители в концентрационни лагери - продължило три седмици преди да бъде смазано.
Еделман, тогава на 23 години, е един от 200 млади евреи, които са се били с немски войници. Негов приятел е заявил, че той е умрял "у дома, сред приятели". Бившият полски министър на външните работи Владислав Бартошевски отдаде почит към него, предаде БиБиСи."Той достигна добра възраст. Напуска като спокоен човек, въпреки че винаги е бил наясно с трагедията, през която премина", каза Бартошевски пред Газета Виборча."Аз не искам да кажа, той е незаменим, никой не е, но има малко хора като Еделман."
На 28 ноември НДСВ избира приемника на Симеон


На 28 ноември ще се проведе Петият извънреден конгрес на НДСВ.
Това решиха делегатите на Националния съвет на НДСВ, проведен в столичната зала „Рейнбоу плаза".
Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев мотивира датата с изискването конгресът да се проведе месец след публикуването на обява в Държавен вестник.Това означава, че най-рано Петият извънреден конгрес на НДСВ може да се проведе в средата на ноември, каза Велев и изтъкна като допълнителен мотив предстоящият на 21 ноември Конгрес на АЛДЕ, на който ще присъстват представители и на НДСВ.
Дневният ред на конгреса включва
- Отчет за дейността на централните органи на НДСВ
- Промени в устава на НДСВ
- Избор на нови централни органи на НДСВ, това включва и избора на нов ПС, нов лидер и всички останали органи на партията.
- Приемане на политическа визия за участие в обществения живот на страната.
Стана ясно още, че предстои организиране на регионални конференции в 6-те района за планиране, на които кандидатите за лидери на НДСВ ще представят своите концепции.
Самите концепции трябва да бъдат подадени до 12 октомври, 12 часа в НДСВ, след което ще бъдат публикувани на интернет страницата на партията.
Припомняме, непосредствено след изборите за 41 Народно събрание, които бяха катастрофално загубени от НДСВ, лидерът на партията Симеон Сакскобургготски обяви предстоящото си оттегляне от председателския пост.
Зам.-председателят на партията и бивш парламентарен шеф Огнян Герджиков сподели пред делегатите своята оценка за управлението на НДСВ, като подчерта, че мандатът 2001 - 2005 г. е бил успешен.Управлението на НДСВ 2005 - 2009 г. в рамките на т.нар. тройна коалиция проф. Герджиков определи като „донякъде успешен".
Спечелихме много битки заедно, но загубихме битката за 41-ото Народно събрание и тази загуба подейства угнетяващо на нашите симпатизанти и избиратели, каза още Герджиков.
По думите му обаче това не означава, че НДСВ губи позициите си в обществото, защото партията има огромен кадрови потенциал, с който не разполагат много от партиите, които сега са в парламента.


Корупция
News.bg публикува текстовете ви без редакция...

Медийно обещание или твърдо намерение е изказването на премиера Борисов за нулева толерантност спрямо полицаите, които не си вършат работата? Предвидени ли са мерки за противодействие и срок спрямо полицаи, издигнали престъпната си дейност до нивото на „Коза Ностра”?
Това за сетен път се питат всички свидетели и пострадали от тираничните издевателства на босът на Провадийска околия – дон Минко Ангелов. Ще намери ли верния път и сили новият премиер и новото ръководство на МВР да постави на мястото му ченгеджийския интригант.
Ще се окажат ли верни твърденията на „Минко & Син”, че с идването на власт на „бате Бойко” са станали „неразбиваеми като мавзолея на Георги Димитров”? Истина ли е, че „лилипутите” са обвързали „Гъливер” с ловни излети и бракониерски постижения, за което сега той ще ги закриля?
А хаберлия ли е бате Бойко, че същия този негов „храненик” при последната проверка от Инспектората, за да спаси кожичката си е освободил чрез приятеля си ренегат Георги Андреев-кмет на Ветрино скромната сума от 200 000 лева в посока патримониума на експремиера Станишев? От къде толкова пари и защо ли е било необходимо плащането им?
За хората от високите етажи на властта може да е неизвестно, но за всички останали е ясно, че „човекът, който много взема, но и много дава” има защо да трепери и да се откупва. Има ли политическа воля за истинска проверка, която да разкрие всички престъпления и далавери на Ангелов и сие?
Тежките разкрития, които ще излязат на яве, ще установят, че от назначаването му като полицай, въздигането му за началник на полицията в гр. Провадия, неуспешния опит за назначаването му за директор на Областната дирекция на полицията – Варна и до настоящия момент, с парите придобити от него би се подпомогнал външния дълг на България. Проверките могат да започнат от дългополските бургоджии, които изнудвани от него са му предоставяли крупни суми, с които да купи мястото „Началник на РПУ Провадия”.
Последвалото мракобесно управление на РПУ-то го превърнало в „Еднолична фирма”. Полицаите били принудени да работят за неговата фирма под страх от уволнение и преследване. „Непокорните и непослушни” били уволнявани, пенсионирани, премествани или принудени да напускат. Останалите „овчици” били водени на паша от групата довереници на феодала.
Започнало експлоатиране на всяко плодоносно начинание, което носело пари и облаги за Минко и по веригата след него. Начало на крепки приятелства поставил с бракониерски излети. Изготвяли се планове и стратегии за „изгаряне на невинни души”, откриване на нови пътеки за финансови постъпления и изграждане на система за недосегаемост. Ловкият манипулатор успял да обвърже политически фигури, лица от изпълнителната и съдебната власт.
Ангелов използвал случайни посещения на тогавашния главен секретар на МВР и настоящ премиер в района на феодалното си владение, за да включи и неговото име в кръга на своите покровители (последното и в момента усилено се твърди от Минко & Син, макар че едва ли някой в София е чувал за тях). Последвало поставяне на ръка върху всички доходоносни дейности: дървена мафия, автоджамбазлък, кражби на животни, цветни метали, наркотици, рекет спрямо заложни къщи и заможни бизнесмени и т.н. и т.н.
Последните му подвизи, в които включил съдия, кмет и адвокат, довели до придобиване почти без пари на апетитни недвижими имоти в землището на село Дебелец. Без значение е това, че се наложило да заблуди президента на Републиката, да влезе в смъртен конфликт с ДПС в лицето на доскорошния му съратник Муталиб и да си навлече неприязънта на ловците от Цоневската ловна дружинка. Апетитният залък си заслужавал и Минко започнал строежите на туристическите дестинации.
Когато в края на 2008г. неочаквана проверка „от горе” го изненадва, за да опази кожата си, Ангелов „изневерил” на Герб и загърбил човека от чието име демонстрирал, че е покровителстван. Събрал парички, намерил близък до обкръжението на тогавашния премиер Станишев и откупил оставането си на служба, за да успее да прикрие следите от престъпленията си.
След последните демонстрации на безсилие на контролиращи полицията органи да изолират, накажат и заклеймят срамещите МВР престъпни елементи, обезверените отправят погледи към обещанието на Премиера Борисов и Министъра на ВР - Цветанов, за безкомпромисно изкореняване на корупционни практики от изпълнителната власт. Но извършване на проверка без отстраняване от заеманата длъжност на провадийския мафиот, ще бъде поредния фарс и хвърляне на прах в очите на хората.
Измиване на позора от пагоните, реставрация на доверието в полицията и тържествуване на справедливостта зад железните завеси в Провадия, Дългопол и Ветрино все още е възможно. Отстраняване на „вълка в овча кожа” от служба, блокиране на фамилията и преданния кръг от блюдолизци и извършване на детайлна проверка от мотивирани професионалисти ще доведе до невероятни резултати.
Те навярно ще изчервят ексръководството на МВР, но институцията ще се реабилитира в очите на отдавна изгубилите надежда граждани. Наложените справедливи санкции и конфискацията на престъпно придобитото имущество ще бъдат недвусмислен знак, че новото правителство има за основен приоритет борбата с корупцията в МВР.„Поздрав, Цезаре, тези които отиват на смърт те поздравяват !”


ДСБ подкрепя Фандъкова за кмет на София
Партия "Демократи за силна България" ще подкрепи кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова.
Това съобщи председателят на столичната организация на партията Атанас Атанасов.
Днес делегати на "Демократи за силна България" се събраха в зала "България" за шестото си национално събрание.
Явяването на предсрочните кметски избори е решение на местните организации на ДСБ заедно с партньорите от Синята коалиция, каза в доклада си пред шестото Национално партийно събрание председателят на ДСБ Иван Костов.
Той подчерта, че националното ръководство ще подкрепи всяко решение, каквото и да е то.


Ирландските "антилисабонци" признаха поражението си
Лисабонският договор вероятно е одобрен на референдума в Ирландия. Това съобщи външният министър Майкъл Мартин, цитиран от Евронюз.
Изглежда, че договорът ще бъде ратифициран, заявиха и от ирландска организация против Лисабонския договор.
Официалните резултати ще бъдат обявени в 19 часа българско време.
Междувременно преброяването на бюлетините от ирландския референдум за Лисабонския договор започна.
Припомняме, според exit-polls резултатите, обявени тази нощ непосредствено след края на референдума 60% от гласувалите са подкрепили документа, който трябва да реформира ръководните органи и структурата на управление на ЕС.
Ирландия е единствената страна от ЕС, където договорът трябваше да мине през одобрение от референдум. До момента Договорът от Лисабон не е ратифициран от Германия Полша и Чехия, но полският президент Качински обяви, че ще подпише договора, ако Ирландия каже "да".
припомняме

Новото в Лисабонския договор
Увеличени правомощия на Европарламента и националните парламенти1. Почти всички решения за бъдещето на ЕС ще се взимат по процедурата на "съвместното взимане на решение".2. Националните парламенти получават право да упражняват пряк политически контрол върху съответствието на законодателните предложения на Комисията с принципа на субсидиарност, чрез въведения механизъм за “ранно предупреждение” като елемент в системата за гарантиране на неговото спазване.
Нова система за гласуване. Даден акт ще се смята за приет, ако за него са гласували най-малко 55% от членовете на Съвета, но поне 15 страни-членки, представляващи 65% от населението на ЕСРазширява се обхватът на дейностите на Съвета, в който актовете ще се приемат с квалифицирано мнозинство, вместо с единодушие.
От 2014 г. се намалява броят на членовете на ЕК на 2/3 от броя на държавите-членки. Въвеждат се и постовете „Председател на Европейския съвет” и Върховен представител по външните работи, който ще председателства Съвета по външните работи и който ще бъде един от заместник-председателите на Комисията, ще гарантира последователността на цялата външна дейност на Съюза.
Седем институции на съюза:
Европейският парламент
Европейският съвет
Съветът на ЕС
Европейската комисия
Съдът на Европейския съюз
Европейската централна банка
Сметната палата.

Няма коментари: