събота, 10 октомври 2009 г.

ТРЕВОЖНИ ИЗВЕСТИЯ ОТ 10 ОКТОМВРИ!

ПО РАЗКРИТИЯ

Животът на българите – живот на заем
Животът на българите отдавна вече се е превърнал в живот на заем. Според последни проучвания, близо една трета от българите са изтеглили кредит, а всеки пети живее под прага на бедността. Най-много пари хората дължат на топлофикационните дружества, следвани от тези към ВиК дружествата и доставчиците на електрическа енергия. Също така голяма част от хората, дължат данъци, осигуровки и здравни вноски.Масовото теглене на земи води до стряскащи резултати – над 76 процента от домакинствата, теглили заем, са с нисък доход – до 600 лв. на месец. Дори и тези, които успяват да погасяват кредита си, го правят на гърба на своите семейства, посочиха експертите.Основни битови нужди – това е една от най-разпространените причини за теглене на кредит. Близо 60 % са и тези, за които изплащането на заемите води до изключително тежко финансово положение. От тях близо 3 процента не успяват да смогнат с вноските си по тегления заем. Според експертите, кредитите са най-често на стойност 2500 и 10 000 лв. и са предимно потребителски. Като следващата услуга, на която се спират клиентите на търговските банки, е кредитната карта, след това се нареждат ипотечният заем и лизингът.Според много от експертите, българите имат „ниска финансова култура“, тъй като искат лихвите по кредитите да са ниски, а тези по депозитите – да останат високи. Това обаче се оказва невъзможно, защото ако лихвите по заемите паднат от сегашните 10 – 12 процента на 4 на сто, то тогава нивата по депозитите ще паднат на 1 процент, хората ще си изтеглят парите и банковата система ще рухне. Затова много от експертите съветват решенията за кредит задължително да бъдат обмислени добре.


Първанов разчита на служебен кабинет
За Гоце синьото е само турско синьо. Двуличието по отношение на правителството на ГЕРБ е повече от ясно. Тихата борба за власт между партиите е в услуга на Президента. Липсата на примирие между тях като едното нищо може да ни докара предсрочни избори. Но това в никакъв случай няма да го завари неподготвен. Президентът бил готов на вариант със служебно правителство, за да запази властта си. Депутати смятат, че това е причината той да излезе със специален доклад с мерки за излизане от кризата.
„Това е много сериозен труд – да събереш всички грешни решения на едно място е голямо усилие“, така лидерът на СДС Мартин Димитров коментира икономическия доклад пред в. „Труд“.Извънредните избори можели да се случат в интервала април-май 2010 г. Първанов от своя страна се надявал на трите месеца, в които ще има назначено от него служебно правителство.
„В това време той ще подпише договореностите с Путин за проектите и ще е доволен, че се осъществява неговата политика“, коментираха социалисти.
„БСП е реалната алтернатива и ако управлението на Борисов се провали и се стигне до предсрочни избори, ще трябва да се конкурира с нас отново за доверието на избирателите. Затова цялата му атака е насочена срещу министри от БСП и срещу Станишев, а не към ДПС или НДСВ“, коментира соцдепутатът Георги Божинов.
Първанов ми е ясен. Единственото, което чакам от него е да си отиде с добро. Не ми е ясно защо и герберите се натискат за предсрочни избори. Ако това е начинът за затвърждаване на позициите им, то нищо чудно приказките, че Бойко ни е натресен от Гоце по същият начин, по който се появи и дядото от Мадрид да се окажат верни.


Сергей не мирясва, пак иска да е лидер на БСП
Палавник излезе Серго. Немирник социалстически, услади му се властта и не иска да я дава. И тъй като все още е лидер на БСП, за него не представлява никаква трудност да извърви нещата така, че отново да е лидер. Според юристи от столетницата Станишев е заложил юридически капан пред евентуалните си конкуренти за шефското място в партията.
Те споделиха пред пресата, че в настоящата ситуация само Станишев би бил легитимен лидер на БСП и изборът на всеки друг на предстоящия конгрес би бил атакуем пред съда.
„Причината е, че Станишев официално не е подал оставка, нито му изтича мандатът. В партията овакантен пост за председател на БСП няма. Сергей каза, че ако междувременно на конгреса се появи някой, който иска да заеме длъжността, то той е готов да премери сили с него. Да, ама в дневния ред въобще няма точка за избор на нов лидер!
И ако някой бъде избран за такъв, той ще бъде нелегитимен“, ядосано коментираха представители на „анти-Станишев“ лобито в БСП.
Както може да се очаква първа за тази опасност ги алармирала напусналата политиката юристка Татяна Дончева.
„При тази ситуация всеки нов лидер може да бъде атакуван по съдебен ред и да бъде обявен за нелегитимен“, потвърди Дончева.
Хитро от негова страна. Типично по социалистически той си е „опекъл работата“, без да му се налага да мисли за нови избори и разни други формалности.„Всички, които имаха намерение да се борят за мястото, усетиха за какво става въпрос и се отказаха. На никого не му трябват главоболия и ходене по съдилищата в стил „Мартин Димитров шеф ли е на СДС“, обобщиха опозиционерите.
Аз поне не се сещам за нито една официална кандидатура за мястото на Станишев. И пак типично за червената партия, лидерските боричкания са единствено задкулисни. Близки до сегашния лидер не пропуснаха да се аргументират против тезата за „нелегитимност“.
„Нека някои другари не оправдават липсата си на кураж с измислени юридически проблеми“.
Е, защо се изненадват? Нали точно „нашите другари“ са се усъвършенствали в играта „забий нож в гърба на другарчето“.


„Убий се с пушка! Ти си българка”
За щастие, Спаска Митрова е вече на свобода. За добро поведение тя бе освободена предсрочно, като излежа два месеца и осем дни от полагащите й се 3 месеца.
След освобождаването си от затвора „Идризово”, съгражданката ни разказа пред bTV за мъките си по времето на пребиваването си там
Командирка в затвора редовно тормозила психически Спаска. Митрова споделя, че веднъж същата командирка си позволила да й каже „Убий се с пушка”, защото е българка. От управата на „Идризово” се отнасяли изключително зле с младата майка. Срещнала разбиране единствено от останалите затворнички.
По нейни думи, правата й като затворник не са били спазвани. Въпреки лошото й здравословно състояние(болна е от раково заболяване), лекар не бил допускан.
Майката на Спаска – Сузана Митрова разказва, че в килията на дъщеря й редовно била водена социална служителка, която също упражнявала огромен психически тормоз върху нея.
Сега основният проблем на Спаска е този, че не може да си върне детето. Ходила е в полицията и в социалните служби. И на двете места се натъкнала на агресивно и обидно отношение, като социалните дори и казали, че „трябвало още да е в затвора”.Следва нов процес, на който най-накрая ще се реши при кой да остане детето.
В обобщение на случая:
Цялата история на Спаска можете да прочетете тук
В Благоевград(където е била студентка) и Гевгелия се носят какви ли не слухове и пикантни истории по адрес на Спаска. Тях няма да обсъждаме, нека се абстрахираме от личния й живот и направим един обективен анализ на фактите и обстоятелствата около неволите на Митрова.
Спаска Митрова е националист. В добрия смисъл на думата, колкото и да ви се струва, че той се е изгубил, заради злоупотребата с него от страна на шовинистичните образувания – ВМРО, БНС и Атака.
Близките и приятелите на Спаска разказват, че проблемите й започнали много преди развода, съответно и делото. От родителите си тя знаела за българските си корени, и нямала намерение да се откаже от тях, напротив, следвала в български университет.
Върху Митрова е бил указван натиск да не си изкарва българско гражданство, да се откаже от бакалавърската си степен в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Ако беше склонила, може би нямаше да има сегашните проблеми.
Но тя не го е направила. Проявила е мъжка воля и смелост и се е опълчила на цял един народ. В същото време е станала и съосновател на „РАДКО” – сдружението на българите в Македония, което осъди държавата в Страсбург и бе възобновено през януари тази година, след като през 2001г., македонският съд разпореди то да бъде закрито.
Едно изречение е могло да спаси Спаска от всичко, случило й се през последните месеци – затвор, отнемане на детето й, постоянни унижения и тормоз. Трябвало е само да каже „Аз съм македонка” и сега може би щеше още да живее със съпруга си – отявлен сърбин.
Не. И веднъж не е поставила под съмнение българските си произход и самосъзнание. Изтърпяла е огромни мъки. Нямала е достъп до медицинска помощ за онкологичното заболяване, от което страда. Не е знаела какво се случва с детето й. Но не се е поколебала…
Може би някои са се усъмнили в съгражданката ни, но ни от пръв, ни от втори поглед си личи тя да може да извлече някакви съизмерими със страданията й ползи, от целият този съдебен фарс.
Героиня ли е тя, всеки сам може да реши. Факт е, че подобен патриотически подвиг, България не е виждала отдавна.


Блондинките на Бойко!
Блондинките на Бойко, бе! Те напълниха Парламента след победата на герберите. Случайно ли е, че през този мандат в Народното събрание е пълно с толкова много дами и то все с руси главици. И все от на Бойко партията.
Никак не е случайно. Повечето мъже ще ни убедят, че блондитата не са никак лош човешки материал, а брюнетките ще ни припомнят поне едни виц за русокоските. В контекста на това, което ще си говорим, ще ви кажа моят любим виц за блондинките.
Чухте ли за блондинката, която се побъркала наскоро?Шест години тя работила в публичен дом и наскоро съвсем случайно научила, че на всички останали им плащат, за това, което вършат.
Аз самата съм брюнетка, но понякога не се държа като такава. Не знам дали е правилно да правя сравнение между Народното събрание и публичния дом, но съм сигурна, че на дамите със светли коси там им плащат повече от добре. Нали това в крайна сметка е гарантирано от нас, данъкоплатците….
И ако трябва да направим класация за най-яката блондинка в Парламента, то това със сигурност ще е леля Цецка. Няма начин просто да е някой друг. Стил, красота и изящество, пред което дори Класната Екатерина Михайлова изглежда недодялана като полузащитник от някой селски отбор.
Следва я миловидната Любомила Станиславова. Както вече се досещате, тя е депутатка от ГЕРБ. И е блондинка. Депутатката не отрича, че няма нищо против закачките за цвета на косата й и подмятанията, че русите са по-секси.
„Шегувам се с факта, че съм блондинка. Понякога така се измъквам от неловка ситуация. Но съм естествена блондинка – бях много светла. Сега косата ми е потъмняла и я осветлявам“ – разказа Станиславова, която влиза в парламента от Видин. -„Приказките за блондинките нямат основание. Не се чувствам специална заради това, че съм руса. По-скоро политическата сила, от която съм, е специална“ -обобщава герберката в стила на останалите си колеги, които са категорични, че ще имат сила да променят държавата, водени от Бойко Борисов.
В защита на блондинката от ГЕРБ се изказа депутатът Владимир Тошев, който в парламента седи до русата си колежка.
„Любомила Станиславова стана депутат, защото е изключително интелигентна и е постигнала доста. Имам късмет, че ръководството на парламента ме постави да седя до нея. Коя е блондинка, коя брюнетка вече не ги разбирам. Жените много химия си слагат по главите. При нас в ГЕРБ е важно да се работи в екип, не да си красавец“ – казва той.
Естествено, Владимир Тошев не е прав. Наскоро учени от университета в Масачузетс публикуваха изследване, според което над 75 процента от мъжете искат да имат за партньорка в живота жена с руси коси.
И за да опровергаят лошата слава, която им се носи по принцип, но не и по същество, останалите блондинки в Народното събрание искат да докажат, че цветът на косата няма да им пречи в работата.
Русенската депутатка Светлана Ангелова разчита на трите си дипломи и стабилния си стаж от 21 години в областта на социалната политика.
„Няма да се пребоядисам. Aз съм доказан професионалист и това има по-голямо значение от това какъв цвят ми е косата“ -категорична е красавицата. Ангелова ще работи в комисиите по трудаСтоянова. Тя оглавява комисията по бюджет и финанси, а преди няколко години бе обявена за данъчен номер едно, докато оглавяваше Националната агенция по приходите в Пловдив. Още една блондинка от ГЕРБ е шеф на комисия – Даниела Петрова оглавява медийната.
Щом сме в Народното събрание, трябва да си свършим работата“, категорична е Петрова.
„Тук всички сме безполови“, „Всичко е дуалистично на този свят.Има ден, има и нощ, има мъже и жени, руси и тъмни хора. Блондинките са възприемани като по-женствени. Русият цвят е свързан с повишено производство на определени хормони в организма, който подчертава женствеността“, обясни Соколова. Според нея вицовете за блондинки са измислени от мъже, които по същия начин сътворяват приказките за жените, че са лоши шофьори.
Колежката й от Габрово и социалната политика, както и в комисията по жалбите и петициите на гражданите.
„Изобщо не слушам вицове за блондинки. Станах такава преди 18 г., защото е по-лесно да се поддържа като цвят“, заяви Менда.
Галина Банковска с удоволствие слуша всякакви вицове за блондинки, но не ги помни.
„Не се дразня, ако се пошегуват с мен. Като цяло съм много светла и няма да ми отива, ако съм с тъмна коса“, сподели Банковска. Според нея правело впечатление, че в този парламент са влезлимного хубави жени като депутати. Банковска е заместник-председателка на комисията по образованието, научаваме от часови седмичник.
Въпреки че никой не иска да си го признае, голяма част от депутатите от мъжки пол се заглеждат по русите си колежки. След което категорично отричат цветът на косата на някоя жена да ги вълнува.
Някои дори стигат до крайности.
„Тук, в парламента, всички сме безполови. Жените са ни само колеги, за да не стават грешки и да не правим излишни коалиции. Най-лесното е да станеш блондинка. Познавам много русокоси жени, които са умни, така че не вярвам на вицовете“, коментира русите си колежки социалистът Георги Анастасов. Е, на него му е лесно… В тяхната партия има само блондини.


Колко смъртни заплахи е получавал Бойко?
Заплахата от лудия асансьорен техник за атентат срещу Бойко Борисов не е нито първата, а сигурно няма и да бъде последната. Всякакви чешити са се заканвали на Генерала, отпращайки смъртоносни заплахи, но той остава непоклатим и успява да запази самообладание. А дали е така?
Както „Разкрития” писа, Генерала беше заплашван от Йоца Амстердама, заради това, че по негова вина последният беше опандизен. Сръбският топмафиот не веднъж се заканваше публично на Борисов, че ще си отвори устата за скандална информация за Бойко. Той пък, от своя страна, сподели опасенията си за своята сигурност. Точно в този период в джипа му беше поставена бомба, като леко пострада бившата му половинка Цветелина Бориславова. Оттогава премиерът се страхува най-вече за нея.
Сред по-сериозните заплахи за атентати е и този, свързан с опозицията. Министър-председателят на България си призна „без бой”, че БСП може да стигнат до крайности, за да запазят властта си и да организират покушение срещу него. Според Борисов опозицията се възползва подмолно от слабото му място – омразата на Сретен Йосич – и по този начин застрашават живота на Генерала и семейството му.
Слухове имаше и за организиране на преврат от Алексей Петров. Заради „поголовната сеч”, която премиерът предприе в ДАНС, баретата се закани да си отмъсти. Запознати дори вещаят бързия край на новата ера на Бойко и „самопровъзгласяването” на Алексей Петров за премиер на България.
Разбира се, освен тези, има и по-несериозни заплахи, отправяни към Бойко Борисов. Така например, през 2005 г. Генерала получил „смъртна заплаха” чрез есемес, който гласял „Престани да ровиш в корупцията”. Тъпо е да заплашиш точно Бате Бойко чрез телекомуникациите – направо се набутваш в устата на вълка. „Атентаторите” са били заловени – трима подпийнали студенти.
В списъка на „балъците” влезе и последният случай с асансьорен техник, който също се обади по телефона да съобщи, че премиерът ще бъде застрелян. Подробна информация даде „Разкрития” тук. В крайна сметка се оказа, че човекът не е искал да навреди на Бойко, а напротив – да го предпази. Техникът се изживявал като ангел – хранител на премиера.
Да не забравяме и за прословутия телефонен запис, на който се чува как мъжки глас се закача с Борисов на личния му мобилен. Оттам е и репликата „Много като тебе вече плакаха”. (пусни клипчето по-долу)
Но и тези луди не са за подценяване. Понякога точно те могат да направят „белята”.


Във ВСС се е вихрила търговия с влияние
Днешните управляващи са напът да извършат поредната реорганизация. Този път в съдебната система. Разпускането на Висшия съдебен съвет е въпрос на време. Като солиден коз в подкрепа на това намерение се появи предоставената от страна на Прокуратурата информация за корупционна афера в тази висша инстанция.
Моралът изисква от всички кадровици във ведомството, подали декларации, да са готови да понесат персонална морална отговорност, ако с действия са уронили престижа на съдебната власт. В случая има очевидно излагащи такива от страна поне на 15 съдии, но никой не е подал оставка. Нещо, което е в подкрепа на твърдението, че наистина има нещо гнило там. А и логично е, хора, които си имат вземане-даване със съмнителна особа, посредничела срещу 200 бона в евро за заемане на десетина поста в институцията, да нямат морал и да не искат да поемат персонална отговорност, макар и лицемерно декларирана. А е известен случаят с друг магистрат, в друга бивша соцстрана, който се самоосвобождава от длъжност с думите:
„Давам си оставката, ще докажа невинността си“.
Нищо подобно у нас. Макар самият факт, че със сигурност /според главния прокурор Борис Велчев/ поне двама съдии от ВСС са водили разговори и са били в контакт с лицето Красимир Георгиев, по-известно като Красьо от Плевен. Срещу него се води разследване за връзки с поне 15 съдии,а ако се съди от номерата в иззетия му телефон, същият е поддържал контакти с 30 съдии от цялата страна.
Има доста любопитни факти и косвени доказателства по въпроса.Разговорите с 27 годишния мургавелко, изтипосан със задължителните ланци, от страна на кандидатите за постове са прекратявани веднага след избора за дадено място.
Освен това няма очевидно обяснение на масовия интерес на магистрати към лицето Красьо, който работи като собственик на дискотека. Звучат глупаво от страна на опитни прависти обяснения от сорта, че телефоните им и обажданията от страна на Красьо на тези номера са или израз на демонстрирани връзки с висши магистрати, или поръчан компромат. А и нито Иван Димов/от ДПС/, нито Стойко Стоев /от НДСВ/ са имали сърце да откажат на господина елементарната любезност в случай, че той си е наумил да ги потърси.
Жалко, плашещо и деморализиращо е заключението, което се налага. А именно, че няма и една брънчица от икономиката и управлението на страната, която да не е демократично омаскарена от корупция и хайдуклук! Досега. Важно е как ще е отсега нататък. Направеното от Прокуратурата е повече от добро. Новата власт е на ход.


Свинският грип у нас – затишие пред буря
Директорът на института по микробиология при БАН – Ангел Гълъбов, казва,че най-вероятно заболелите от новия грип А (H1N1) са много повече от официално регистрираните случаи.Според него броят на болните от свински грип може да достигне няколкостотин, но заразените най-вероятно не знаят и затова го карат „на крак“. До този момент официално регистрираните случаи са 94.
Симптомите на болестта са следните: повишена температура, болки в мускулите, силна отпадналост, придружени със суха кашлица и хрема. В повечето от случаите обаче, хората не различават заболяването от обикновения грип и затова го изкарват на „крак“. Все пак, съветът на лекарите към всички е да си стоят вкъщи, в случай, че вдигнат температура и веднага да се консултират с лекар, преди състоянието им да се влоши.Според академик Гълъбов, ваксинация срещу сезонния грип е за препоръчване, защото иначе може да се получат усложнения. Ваксината струва около 12-14 лева и би могла да намали броя на смъртните случаи, породени от усложнен сезонен грип. За момента в България, тази тъжна статистика сочи между 600 и 1000 души всяка година.Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова твърди, че в момента столичната РИОКОЗ провежда кампания за превенция на разпространението на грипа в столичните училища. Според специалисти , именно учениците и студентите са най-рисковата група за разпространение на вируса. „Препоръчвам на населението да се ваксинира срещу сезонен грип и за около 20-30 дни ще имат изградена имунна защита. Увеличаването на процента на населението с имунитет е една гаранция, че ще се подтисне разпространението на вируса“, уточни Гълъбов.

Няма коментари: