петък, 2 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 2 ОКТОМВРИ 2009

ПО БНР

Слаба избирателна активност на референдума в Ирландия
Никола Миладинов - спец. пратеник на БНР в Дъблин

Относително слаба е избирателната активност към момента на провеждащия се в Ирландия повторен референдум за Лисабонския договор. Гласуването ще продължи до полунощ българско време, а първите резултати се очакват утре.
След като получи гаранции, че ще запази своя еврокомисар, военния си неутралитет и други национални политики, ирландското правителство реши отново да подложи на всенародно гласуване договора от Лисабон, който трябва да влезе в сила от 1-ви януари догодина и да реформира функциите на европейските институции.
Общият брой на регистрираните за гласуване е 3 милиона и 100 хиляди души.


Барак Обама е предложил Джеймс Уорлик за посланик на САЩ в България
Американският президент е внесъл в Сената предложение за назначаване на Джеймс Уорлик за нов посланик на САЩ в България, предаде агенция Интерфакс, като се позовава на пресслужбата на Белия дом.
В началото на сегашното десетилетие Уорлик е работил като генерален консул на Съединените щати в Москва, а след това е бил съветник на американския посланик в Ирак Пол Бремър. От април 2006 г. той е заместник-помощник-държавен секретар по въпросите на международните организации.
Барак Обама предложи по-рано съпругата на Джеймс Уорлик - Мери Уорлик, за посланик на САЩ в Сърбия. Между 2001 и 2004 г. тя е била министър-съветник по икономическите въпроси в американското посолство в Москва. През периода 2007-2008 г. Мери Уорлик е заемала постовете директор на отдела за Русия в Държавния департамент, специален помощник на президента и старши директор за Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ. До май тази година тя е била изпълняващ длъжността заместник-министър на отбраната по въпросите на Русия.


Тринайсет милиона италианци живеят в сянката на мафията
Тринайсет милиона италианци живеят в райони, където мафията упражнява голямо влияние върху всекидневния живот, показва доклад, цитиран от британския вестник "Гардиън".
Докладът е изготвен от изследователския институт "Сенсис" по поръчка на парламентарната комисия за борба с мафията, въз основа на статистически данни за престъпността в градските и селските райони в италианския юг, където клановете са най-активни.
Според доклада дори италианците, които се придържат към закона и не принадлежат към някой от клановете, в посочените 610 района са подложени на някаква форма на принуда от присъствието, което черпи сили от способността да упражнява всеобхватен контрол.
По думите на председателя на комисията Джузепе Пизану италианската мафия "бавно просперира, насочвайки се от гръмките престъпления и кланета към бизнеса и политиката". Според него крайната цел на организираната престъпност е да превземе фундаменталната роля на държавата.
По данни на "Сенсис" най-много хора - 95,9 на сто, живеят в сянката на мафията в провинция Агридженто, област Сицилия. На второ място с 95 на сто се нарежда Неапол.


ПО НЮЗ.БГ

Срив в БТК остави страната без интернет
Абонатите на БТК на територията на цялата страна останаха без интернет за няколко часа.
По непотвърдена информация системата на компанията е била разбита от хакери.Абонати от цялата страна са сигнализирали за проблеми с достъпа до интернет.
От пресцентъра на компанията отрекоха информацията и посочиха, че става въпрос за технически проблем, който вече е отстранен.
Във връзка с възникналия технически проблем в нормалното функциониране на мрежата на VIVACOM в столицата и някои региони на България компанията съобщава още, че:
1. Достъпът до интернет услугата VIVACOM Net и градската мрежа за пренос на данни са възстановени в 15.30 часа днес;
2. Мобилната услуга е възстановена в 15.00 часа;
3. IP/VPN и интернетът за бизнес клиенти вече също функционират нормално.
Техническият проблем е настъпил в 13:52 часа и се дължи на софтуерна грешка в системата. Нормалното функциониране на мрежата бе напълно възстановено до края на работния ден.


САЩ се отказа от контрола над интернет
Интернет регулаторът ICANN съобщи, че е подписала ново споразумение с министерството на търговията на САЩ, съгласно което става независима организация, извън контрола на правителството, предаде TechNews.bg.
ICANN ще трябва да предоставя подробни публични отчети за своята дейност най-малко един път годишно на всичките си членове.
Американското правителство обаче ще продължи да участва в работата на корпорацията, тъй като министерството на търговията на САЩ ще получи едно от местата в Правителствения консултативен комитет (GAC) на ICANN.
GAC контролира дейността на ICANN, като дава различни препоръки. В комитета влизат представители на над 80 държави.
ICAAN е нестопанска организация, базирана в Калифорния, която отрежда имена и адреси в интернет. В нейните отговорности влиза поддръжката на надеждността и стабилността на работа на интернет, координацията на техническите функции по управление на сървърите на домейн имена (DNS) и др.
През 1998 година ICANN подписа споразумение с американското правителство, което подчини организацията на министерството на търговията на САЩ.
Срокът на споразумението изтече на 30 септември тази година, като преди това Европейският съюз многократно настоя ICANN да се обособи като независима организация.


България подкрепи самостоятелността на ICANN
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов приветства обявената самостоятелност на организацията за управление на системата за домейни и раздаване на IP адреси (ICANN), съобщиха от пресцентъра на министерството.
Новият статут на организацията е резултат от преустановяване на споразумението между ICANN и правителството на САЩ.
Така организацията ще се управлява с участието на всички заинтересовани страни: частният сектор, гражданското общество, правителствата, потребителите. Ще продължи развитието на политики, насочени към включване на нови домейни.
Това е особено важно за България, тъй като тя бе първата страна, поискала официално от ICANN създаването на домейн на кирилица ".бг".
"България и българското правителство винаги сме подкрепяли развитието на Интернет у нас, а е известно, че по света сме давани за пример с либералното си законодателство", заяви по повод приключването на договора, заместник-министър Първан Русинов.
"Нека напомня, че ние сме една от малкото, ако не и единствената държава, в която по законодателен път е решен проблемът с управлението на домейните и IP адресите - в интерес на Интернет-потребителите. Раздаването на имена и домейни не се администрира от държавата.
Нашето управление продължава традицията на предишните - на сътрудничество с частния сектор, с неправителствените организации и с потребителите.Ние сме решени да предложим в кратки срокове работещо електронно правителство и разчитаме на иновативния български бизнес да ни подкрепи.
България участва в работата на ICANN от самото създаване, чрез постоянен представител в Правителствения консултативен комитет, а в продължение на три години имахме и наш съгражданин - член на Съвета на директорите на организацията.ICANN проведе заседание на Съвета в България през 2006 г.
Много добре е, че ICANN тръгва по нов път, в който ще се отчитат интересите на целия свят. България е една от страните, които са дали заявката си за създаването на нов домейн от най-високо ниво, ".бг" (на кирилица) и ние работим с ICANN за реализирането на тази задача в най-кратки срокове.", допълни Русинов.


6 пъти се свил дефицитът
Само за месец разликата между приходите и разходите в държавния бюджет се е свила над 6 пъти.
Към края на август бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) е отрицателно в размер на 478,8 млн. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 577,4 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 98,6 млн. лв.
На месечна база дефицитът по КФП отбелязва сериозно подобрение, като от 564,3 млн. лв. за юли дефицитът през август се сви до 92,3 млн. лв., съобщиха от Министерството на финансите.
Това подобрение е резултат от решителните мерки за стабилизиране на фискалната позиция, които предприе новото правителство, уточняват от ведомството на вицепремиеар Симеон Дянков.
Тези мерки се отразиха и в стабилизиране на нивото на фискалния резерв, който към 31.08.2009 г. е 7 667,5 млн. лв. и отбелязва незначително намаление спрямо отчетения размер на показателя към края на юли.
Приходите и помощите, постъпили по КФП към края на август, са в размер на 16 581,6 млн. лв., или 50,9% от годишния разчет, но спрямо същия период на миналата година те съставляват 89,0%.
Данъчните приходи по КФП, вкл. и постъпленията от осигурителни вноски, възлизат на 13 254,8 млн. лв., което представлява изпълнение от 51,5%.
От преки данъци са събрани 2 785,3 млн. лв., или 56,3% от планираните за годината.От косвени данъци приходите в номинално изражение са значително повече - 6 548,0 млн. лв., но те съставляват само 47,5% от програмата за годината.Приходите от ДДС са 3 986,3 млн. лв., или 77,6% от постъпленията за същия период на предходната година.От акцизи към края на август са постъпили 2 475,3 млн. лв. и в номинално изражение остават близки до отчетените за съшия период на 2008 г.


226 млн. лв годишен приход от акциз върху цигарите иска Дянков
Акцизът на цигарите за следващата година ще бъде завишен до 76 евро за 1000 къса.Това означава, че тази ставка нараства с над 43% спрямо действащата в момента, която е 53 евро.
Ставката е по-висока от минималната, която е 64 евро за 1000 къса, и тя е заложена в директивите на ЕС за 2010 година.
Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в конферентна връзка от Гьотеборг.
Ако бъде приета ставката на ЕС, в хазната ще влязат повече от сегашните приходи с 96 млн. лв., а с предлаганото от Дянков увеличение приходите ще нараснат с близо 130 млн. лв. И по този начин общите приходи от акциза на цигари ще достигне 226 мл. лв., обобщи Дянков.
Освен фискална, тази мярка има и здравословен характер и има зе цел превенция срещу тютюнопушенето в Българиоя.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) България е на трето място по пушене на глава от населението след Гърция и Япония. У нас 52,4% от всички мъже пушат, а от жените - 38%.
Вицепремиерът посочи и притеснителната статистика, че 48% от всички пушачи в България палят първата си цигара преди да навършат 13 години, а 70% от българите са изложени на пасивно пушене.
На въпрос на Money.bg къде ще отидат приходите от завишения акциз на цигарите, Дянков каза, че 130 млн. лв. ще бъдат за здравеопазване, а част от тази сума ще е за кампания, която ще разяснява вредата от тютюнопушенето.
Съществена промяна в акциза на горивата не се предвижда за следващата година, поясни Дянков. Най-масово използваният от бизнеса дизел ще бъде без промяна, а при бензините ще има незначително увеличение. Дянков не уточни размера на ставката.
На въпрос на Money.bg какъв ще бъде акцизът за алкохола, Дянков каза, че алкохолът е затворена система и тепърва предстои обсъждането на подобна мярка.
В заключение вицепремиерът каза, че по предварителни данни до септември за пръв приходите от акцизи на годишна база са повече от тези за същия период на 2008 г. Това според вицепремиера се дължи на реформите в митниците и Националната агенция за приходите.
Бюджетът за 2010 година е готов и следващата сряда ще бъде внесен за обсъждане в МС, обяви още вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Държавният сметкоплан е разработен върху прогноза за 2% спад на икономиката. Дянков не пожела да коментира други подробности от бюджета.
Страховит черен пазар на цигарите предвиждат при по-висок акциз
Бритиш Американ Табако България (БАТ) изразява своето сериозно безпокойство относно намерението на Министерство на финансите да увеличи сегашното ниво на акциза на цигарите от 51 евро за 1000 къса на 76 евро за 1000 къса, което надхвърля договореното с ЕС ниво с 10 евро.
В разпространеното до медиите становище компанията подчертава, че ако това стане, нелегалната търговия през 2010 г. ще генерира черен пазар на цигарите повече от 40%, или 6.9 млн. къса цигари, за които няма да бъдат платени данъци.
В контекста на икономическа криза през 2009 г., цените на цигарите вече се повишиха с 25% и в случай, че последното предложение бъде прието и въведено, едно бъдещо увеличение с 38% на сегашните цени ще бъде шоково за пазара, тъй като подобно увеличение е прекалено за потребителите.
Разбираме нуждата на правителството от по-високи бюджетни приходи и имаме готовност да сътрудничим в намирането на решение, удовлетворяващо всички заинтересовани страни.Има множество примери, включително в Унгария, които показват, че с бързото увеличаване на контрабандата обемът на легалната търговия намалява за сметка на нелегалната и правителството няма да успее да получи планираните приходи, пише в съобщението на БАТ.
Но според компанията в настоящата ситуация, когато таксите и данъците представляват 85% от цената, плащана от потребителите е изненадващо, че правителството взема подобни ударни мерки, без никакви консултации с индустрията, което е практика в повечето европейски страни.
Ние сме част от международните инвеститори в България и вярваме във възможностите да правим бизнес свободно, в конкурентна, предвидима и прозрачна икономическа среда. В този конкретен случай финансовият министър взема решение, като изолира индустрията, търговските канали и останалите заинтересовани страни.
Бихме искали да инициираме в най-близко бъдеще разговор с министъра, за да намерим по-добър начин за събиране на приходи, без да се вреди на местния законен пазар на цигари и без да се създава благоприятна среда за нарастване на нелегалния тютюнев пазар.


Регистрираме ООД с 1 евро
ООД се регистрира с два лева начален капитал вместо, както досега с 5 000 лв.
Това реши парламентът като прие на второ четене промените в търговския закон.
"Промените в закона ще съживят българската икономика", изтъкна след гласуването председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.
Една от пречките за стартиране на малък бизнес в България е изискването за минимален капитал, което вече ще отпадне, изтъкнаха вносителите на законопроекта.
Новата сума за регистрация на Дружество с ограничена отговорност от символичните два лева, представляващи равностойността от 1 евро, ще е стимул за предприемачеството, за повече работни места и предлагането на нови услуги и стоки.


КОМЕНТИРАЛ ФАКТА. За съжеление не си е поставал изцяло изказването:
Ще има ли край турското икономическо робство на България?За два мандата триглавата мафия БСП-НДСВ-ДПС наля милиарди евро в анадолски фирми Магдалена ТАШЕВА Турция владее цели сектори от икономиката на България. На фирми от Анадола са предоставени жизненоважни за националната ни сигурност отрасли - строителният, автобусните превози, тежкотоварният автомобилен транспорт, минералните води, дърводобивът. Да прибавим към тях потурчените шивашка, кожарска и обувна промишленост, производството на храни (олио, мая и пр.) Голяма част от тези фирми са всъщност мафиотски кланове и легални фасади на турската агентура, нямащи нищо общо с бизнеса, зад който се прикриват. На 30 септември стана ясно, че турският консорциум МАПА Дженгиз" , който "спечели" проекта за магистрала "Люлин", нямал лиценз за строеж на пътища. Европейските данъкоплатци (сред тях и българските) са изплатили стотици милиони евро на турските мошеници, които нямат право да извършват такова строителство. Това разкри подизпълнителят на обекта Иван Иванов, чиято фирма е наета за разчистване на трасето на магистралата от дървета. (В. "Атака", 30 септември 2009 г.) Въпреки многобройните му жалби нито прокуратурата, нито ДАНС са реагирали, което означава, че са получили заповед от върха на властта да съучастват мълчаливо в престъплението. Кой е дал заповедта ли? Станишев и Първанов, разбира се. Снимките, на които членове на кабинета "Станишев" се прегръщаха и ръкуваха с турците от "МАПА Дженгиз", могат да се видят в интернет. Строителният бранш на Турция е ноторно известен като лоно на турската мафия - няма световна медия, която да не анализира този факт след двете земетресения през 1999 г., в които загинаха над 40 хиляди души. Оказа се, че жилищни блокове са строени без основи. Не са слагали и арматура, пестели я, но добавяли повечко пясък в бетона, сипвали в него даже празни кутии от кока-кола. Но въпреки това цели 8 години триглавата мафия БСП-НДСВ-ДПС вадеше стотици милиони от българската хазна и ги наливаше в турската икономика. ("Турски фирми ще строят пътища с фискалния резерв?!", в. "Кеш", 7 ноември 2003 г.) В периода 2002-2006 г. на турски фирми са дадени европроекти на обща стойност 252.7 млн. евро, близо 60% от общо 435 млн. евро, предоставени на България за подобряване на националната пътна мрежа в този период. По време на предизборната си кампания през 2006 г. Георги Първанов откри пречиствателна станция в Горна Оряховица, изградена от турския консорциум "Тексер-Мапа-Масс-Гюнал" за над 14 млн. евро. Но тъй като отново ставаше дума за неквалифицирана фирма, станцията бе преоразмерена и не сработи. Строежът на пречиствателните станции за Монтана и Ловеч бе дадено на турската "Систем Яки", която получи 30 млн. евро. Скандални бяха и търговете за пречиствателните станции в Севлиево, в бургаския квартал "Меден рудник", в Стара Загора и Димитровград. Те бяха "спечелвани" от турски фирми и анулирани от Европейската комисия. Милионите евро, дадени от европейските данъкоплатци за България, вместо да останат в родния бизнес и да повишат жизнения стандарт на българите, отиват в джобовете на турски фирми и граждани. Което на практика си е европейска помощ за турската икономика", писа Евгени Чачев във в. "Сега" от 5 март 2007 г. Аферата "МАПА Дженгис" ("Ченгис", "Чингис" и пр.) не свършва само с факта, че за да налее 200 милиона евро в турската икономика, кабинетът "Станишев" е дал проекта на лица, неумеещи да строят пътища. Тя е по-дебела. Вторият удар по България е, че след като платим стотици милиони евро на този консорциум и той си отиде в Турция, ние с вас ще трябва да връщаме още милиони евро на Брюксел защото програма ИСПА, която осигурява част от финансирането, свършва в средата на 2010 г. "МАПА Дженгиз" умишлено няма да завърши магистрала "Люлин" дотогава - за да ни принуди да връщаме пари. Факт е, че тя съзнателно бави строежа, даже тази година спря всякаква работа за 10 дни - заради Рамазана. Третата форма на мошеничество, от която някой министър (министър-председател?) е получил пари под масата, е в долнокачествения бетон (размесен с морски пясък) и канцерогенният турски цимент, които турците наливат във всички строежи на България - по 70 циментовоза на ден.( В. "Капитал" от 3 април). В нашата страна няма значим инфраструктурен обект, който да не е даден за изпълнение на турци. "Киска-Туран" получи като подарък строежа на трансграничния път към прохода "Маказа". "Догуш-Еко" спечели търга за 45.8 млн. евро, а впоследствие получи двойно по-високи суми за изграждането на отсечката Карнобат - Бургас от магистрала "Тракия". Навсякъде, повсеместно, това строителство се върши в условията на откровена дискриминация на българите - работници, подизпълнители и съизпълнители. Ето няколко примера. У нас на работниците от Турция се заплаща 8-10 пъти по-висока надница, отколкото на българите за една и съща работа и квалификация.На фирмата-подизпълнител на Иван Иванов се плащат по 2.6 лв на почистено дърво. За същата работа българската държава дава на "МАПА Дженгиз" по 20 лв. на дърво. "Доуш иншаат ве тиджарет" строи Софийското метро. За част от втората линия на железницата с дължина 3.8 км тя поискала 329.186 милиона лв, т.е. по 86.6 милиона лв на километър. На съизпълнителя "Метротрейс" е дадена отсечка от 2.6 км. За това строителство българската компания ще получи 141.96 милиона лв, т.е. по 50.7 милиона лв/км. (в. "Дневник", 22 юли 2008 г.) Да сравним 86.6 милиона и 50.7 милиона. На турците се плаща по 36 милиона лв./км (58%) по-скъпо, отколкото на българите. Турската фирма "Гама" извършва реконструкцията на ТЕЦ "Марица изток 1". Тя си доведе 400 работници от Турция, които веднага поискаха да им се построи и джамия. Съгласно Закона за насърчаване на заетостта общият брой на работещите чужденци не трябва да надвишава 10% от целия средносписъчен състав в съответната фирма. Това би трябвало да означава, ч...


Спират дърводобива в гори, дадени на царя
Премиерът е разпоредил да бъде повдигнат иск за възстановяването на неправомерно надвзетите гори на Симеон Сакскобургготски на държавата от 1 октомври. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Трявна, цитиран от БНР.
Той участва в семинар за новата политика на правителството и на министерството на земеделието и храните по управление на еврофондовете до 2013 година.
Горите са в размер над 4500 дка. Със заповед от днес председателят на ДАГ Георги Костов е забранил всякаква сеч в тези гори, информира Найденов. Предвижда се и съпътстващ запор от страна на съда.
В тези гори към момента е извършван дърводобив и държавата ще изиска по съдебен път получената от него печалба, както и пропуснати ползи, обяви министър Найденов.


Гръмна трамвай номер 8 в столицата
Гръмна трамвай на градския транспорт в столицата. Трамвай номер 8 е аварирал до Кооперативния пазар в ж.к. „Люлин". Инцидентът е станал към 20:30 ч.
„Чу се гърмеж от силна бомбичка или от взривени няколко пиратки накуп. Видяхме огнени искри в лявата част на трамвая, след което той рязко спря, а осветлението вътре изгасна", разказват пътници на злополучния трамвай.
Движението по линията е блокирано. Към мястото на инцидента пътуват екипи по авариите на градския транспорт. Инцидентът се оказа лек и няма пострадали. „Можеше обаче да е нещо по-сериозно", коментират пътници.
Хората, които тепърва ще се прибират към „Люлин" и живеят в районите 3,4,5 и 6 на най-големия столичен квартал в близко време трябва да потърсят алтернативен транспорт до дома си. Трамваят трябва да бъде отстранен от релсите, за да бъде възстановено нормалното движение по линията.
Трамвай 8 се движи от най-крайната точка на ж.к. „Люлин" - микрорайон 5 през почти целия квартал до Съдебната палата. Трамваите са изключително стари и малки.
Хората са гневни, че трябва да плащат по 2 лв. на ден, за да пътуват с трамвая или да си купуват абонаментни карти за градския транспорт, а не могат да използват качествено услугата и трябва да се прибират пеш в дъжда.


ВАС окончателно отмени "кризата с боклука"
Петчленен състав на ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, с което бе отменено решението на кабинета „Станишев" за обявяване на кризисно положение в София по Закона за управление при кризи.
Със същото решение на тричленката на ВАС бе прогласена нищожността на създаването на Национален кризисен щаб.
Съгласно отменения вече Закон за управление при криза, криза е всяка промяна на установеното състояние на живот, обхванала територии, обекти, сектори и сфери на икономиката и обществения живот или околната среда, предизвикана от човешка дейност или природни явления, в резултат на която условията за съществуване и за осъществяване на дейност в променената среда са силно нарушени.
Петчленният състав на ВАС споделя изводите на тричленния за липса на установени фактически основания за наличие на криза във връзка със сметосъбирането и сметоизвозването в столицата според дефиницията, заложена в цитираната разпоредба.
Решението не подлежи на обжалване.


Радостина умряла след 15 минути агония
Смъртта на зверски убитата варненска студентка Радостина Евтимова е настъпила по особено мъчителен начин, като фатални са се оказали ударите с остър предмет в гръдния кош.
Преди тях жертвата е била изнасилена и е получила множество прорезни и прободни рани, както и травматологични наранявания по цялото тяло.
Това показва експертизата, изнесена пред съда от експертите, които са я изготвили, съобщи varna24.bg.
Прорезните и прободни рани са били общо 52. Освен по гърдите те са констатирани още и по лицето и крайниците на момичето.
Обвиняемият за деянието Георги припадна по време изнасяне подробностите около убийството на момичето. Адвокатите му поискаха отлагане на делото, но прегледалите го лекари от Бърза помощ посочиха, че здравословното му състояние позволява процесът да продължи.
Стана ясно още, че жертвата се е защитавала, за което се съди по нараняванията на дланите й. Според вещите лица Радостина се е опитвала да хване ножа, с който са й нанасяни ударите.
Часът на смъртта не може да бъде определен с точност, но след фаталните пробождания Радостина е била още жива и е прекарала в агония около 15 минути. Според експертизата, тя е имала наранявания и в областта на половите органи, а след смъртта й с тялото е било блудствано.Следи от сперма не са открити по трупа и бельото на жертвата. Това според експертите може да се дължи на времето, което е минало от извършване на половия акт до аутопсията.
Съдебният лекар д-р Ганчев смята, че Радостина е осъзнавала какво я е чакало. Преди да бъде заклана студентката е била зверски пребита, за което свидетелстват избитите зъби, счупения нос и уврежданията на мозъка. Те са били нанесени със значителна сила и жертвата е чувствала силна болка, заяви д-р Ганчев.
Като причина за смъртта медиците посочиха кръвозагубата от множеството рани, като част от тях да били дълбоки. Докато е била мушкана и рязана в агонията си Радостина вдишвала от собствената си кръв, което довело до асфикция.
В началото на заседанието стана ясно, че бившата приятелка на подсъдимия - Пламена е изчезнала. В четвъртък съдът разпореди тя да бъде доведена принудително в залата, тъй като не се яви на призовка.
Съдебната полиция докладва, че момичето е било търсено на адреса и късно вечерта и рано сутринта, както и на работното й място. В магазина, където работела, обяснили, че е взела отпуск, за да се яви на делото.
Униформените посетили местоработата и на баща й, който също бил в отпуск. Всички известни телефони на Пламена били изключени или никой не отговарял на повикванията, обясниха още съдебните полицаи.


Обвиненият за убийството на Радостина припадна в съда
Уличеният в убийството на 21-годишната студентка Радостина Евтимова Георги Цветанов припадна в съдебната зала.
Екип на Бърза помощ ще прегледа подсъдимия. Най-вероятната причина за припадъка е фактът, че тази сутрин му е взета кръв за изследвания, съобщава Днес плюс.
Инцидентът се случи минути преди да бъде прочетена съдебно-медицинската експертиза по случая с убийството на Радостина. Преди това стана ясно, че приятелката на Георги Пламена Жекова не може да бъде открита от служителите на Съдебна полиция. Вчера тя беше призована като свидетел по делото, но не се яви за разпит.
Тя е била търсена три пъти на двата адреса, които е посочила за контакт. Не е открита и на работното й място.
От там са отговорили, че си е взела отпуск, за да се яви в съда. Съдебните служители обясниха, че и баща й не е бил открит. Оказало се, че и той си е взел отпуск. От съда обясниха още, че мобилният телефон на Пламена от вчера е изключен.


ДПС сигнализира за нарушения на изборите в Русе
Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов е внесъл становище в Конституционния съд във връзка с изборните резултати от 5 юли.
Негова проверка в секционните протоколи от Русе е показала, че в 6 от 10 документа се разминават с данните на ЦИК и има надписани 124 гласа в полза на Синята коалиция.
В КС вече има внесена подобна жалба, но от страна сините за това, че не са зачетени 24 гласа, подадени за коалицията, съобщи БНР.
Бюрхан Абазов призова да не се допуска прецедент да се преразглеждат вече избрани народни представители.
"Ако въведем резултатите от тези 6 проверени секции и със 124 гласа се коригира националната база данни, а жалбоподавателите са повече, бройката разминавания е същата, какъв ще е резултатът от изборите?", запита Абазов.
"Всичко това ме кара да си мисля, че вотът е изопачен само от 6 проверени секции. И така ако вървят нещата, и това примерно се направи като прецедент, и се допусне като практика в нашата страна, всички тези мечти, които имаха нашите приятели от РЗС, като че ли ще се сбъднат", коментира Бюрхан Абазов.
"И да не се стигне дотам, след като се преизчислят мандатите, да стане така, че РЗС да излязат, а да влезе ЛИДЕР примерно", посочи още депутатът от ДПС.


Премиерът защити Дянков за акциза на цигарите
Премиерът Бойко Борисов даде рамо на идеята на вицепремиера Симеон Дянков акцизът на тютюневите изделя да скочи драстично, което ще бъде отразено в държавния бюджет за 2010 година.
"Цяла Европа не пуши и в Америка не пушат. И тук ще намалим цигарите", каза пред журласити премиерът при откриването днес на спортана площадка в район "Триадица", цитиран от репортер на News.bg.
На въпрос дали той самият ще намали цигарите заради по-високите цени, Борисов посочи, че в последните месеци е увеличил количеството цигари, но ще ги намалява. С изказването си Бойко Борисов даде ясен сигнал и към министъра на икономиката Трайчо Трайков да не влиза в противоречие с вицепремиера.
Вчера в интерактивна телефона вързка от Гютеборг Симеон Дянков каза пред журналисти, че акцизът на цигарите за следващата година ще бъде завишен до 76 евро за 1000 къса. Това означава, че тази ставка нараства с над 43% спрямо действащата в момента, която е 52 евро. Ставката е по-висока от минималната, която е 64 евро за 1000 къса, и тя е заложена в директивите на ЕС за 2010 година.
Същия ден от ведомството на колегата му - икономическия министър Трайчо Трайков, бе разпространено съобщение, че ведомството подкрепя варианта за специфичен акциз от 44 лв. на 1000 къса и пропорционален акциз от 46% от продажната цена на цигарите. Това отчита в най-висока степен предвиденото нарастване на акциза с около 12%, с оглед достигане на минималния за ЕС размер, който е 64 евро за 1000 къса.
Вносителите и търговците на цигари също се обявиха срещу идеята на вицепремиера и предупредиха, че така ще се стигне до генериране на черен пазар на цигарите.
Преди два дни Трайков се обяви и срещу друга идея на Дянков - наказателната лихва да бъде увеличена двукратно. На негова страна застана категорично и бизнесът. Председателрят на БСК Божидар Данев дори косвено обвини вносителя на предложението в „непознаване на манталитета на нацията и реалния бизнес и смята, че с такива санкции няма да се решат наболелите проблеми. Председателят на БСК смята, че преди да се въвеждат такива санкции, е по-добре да се подобри работата на данъчната администрация, която не е на необходимото ниво.
От БТПП също се обявиха срещу наказателната лихва. От палатат предупредиха, че ако наказателната лихва бъде повишена, първото следствие е, че ще се накажат коректните фирми, които в момента изпитват затруднения с плащанията заради забавяния по веригата на доставките.


ПО Money.bg

Парламентът проверява Трайчо Трайков за конфликт на интереси
Срещу министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков е открита процедура за за установяване на конфликт на интереси. Това заяви председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Яне Янев.
Лидерът на РЗС заяви, че Трайков, който допреди съпването си в длъжбост беше прокурист на "ЕВН България Топлофикация" и "ЕВН Електроразпределение", трябва във възможно най-кратък срок да даде обяснения.
За двата месеца в които трае процедурата трябва да бъде установено каква длъжност е заемал Трайков 12 месеца преди да заеме министерския пост, както и дали тази позиция включва управленски или контролни функции.
Припомняме че в средата на септември народният представител от БСП Корнелия Нинова обвини енергийния министър в остър конфликт на интереси след решение на Министерски съвет, предшествано от доклад на Трайков, който одобрява за инвеститор по проекта Горна Арда компания с участието на австрийстките ЕВН и Алпине.
Янев добави, че това, което ще се проверява, е дали действията на министъра представляват разпореждане с държавно или общинско имущество и дали касаят разходването на бюджетни или извънбюджетни средства, включително средства от еврофондовете. Ще се проверява и дали като министър е гласувал в интерес на частни лица.


„Държавата се престраши да съди царя за горите", „Автозастраховката скача със стотачка", „Силното евро разтревожи Европа", „Болници източват пари за лечение на мъртъвци"

„Държавата се престраши да съди царя за горите", съобщава от първата си страница „Сега"
Държавата да заведе съдебен иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски, за да си вземе 4521 дка гори, които му бяха върнати в повече с решение на поземлената комисия в Самоков. Това препоръчва в доклад до премиера Бойко Борисов работната група към Агенцията по горите, която от месец проучва казуса.
От доклада й до премиера, с който вестник "Сега" разполага, става ясно, че част от спорните декари вече са изключени от горския фонд, което означава, че върху тях може да се строи. Затова работната група препоръчва в защитата на държавния интерес да се включи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
"Сега" не успя вчера да получи коментар от премиера, но на сайта на горската агенция бе публикувана заповед на шефа й Георги Костов, с която той нарежда на правния отдел в агенцията да подготви иска.
Изключването на масива е станало на 3 декември 2007 г. със заповед на бившия шеф на ведомството Стефан Юруков (БСП) по искане на собствениците на имота. Т.е. това е станало само месец преди софийската окръжна прокуратура да установи с експертиза, че Сакскобургготски е надвзел гори и преди Юруков и тогавашният земеделски министър Нихат Кабил да почнат да си прехвърлят топката кой да разреши казуса. Вчера Юруков не отговаряше на мобилния си телефон.
"Сега" научи, че са изключени 5 дка от ползваните неправомерно гори. "Върху тях Сакскобургготски позволи на "Бороспорт - Боровец" да изгради водоем за заснежаване - технология за създаване на изкуствен сняг, обясни пред "Сега" шефът на "Бороспорт" Недялка Сандалска. Дружеството е собственост на "МG корпорация", която наследи "Мултигруп", и е концесионер на ски съоръженията в Боровец. От пресцентъра на Симеон Сакскобургготски заявиха, че адвокатът, който следи казуса - Ели Христова, е в чужбина и ще го коментира, когато се върне. "Царят винаги държи по този казус да се изказват експертите", допълниха оттам.
Размотаването на държавните органи по проблема с царските гори започна на 16 януари 2008 г. Тогава Софийската окръжна прокуратура съобщи, че е открила грешка на поземлената комисия в Самоков. Службата е възстановила гори по две заявления на Симеон Сакскобургготски от 2002 г., без да разбере, че става дума за едни и същи гори.
Първото заявление е за 12 022 дка, които наследниците доказват с нотариален акт от 1930 г. Второто е за 4521.5 дка, установени с крепостни актове от 1900 г. Исканите 4521.5 дка всъщност са част от вече възстановения масив от 12 022 дка и така се оказва, че са реституирани два пъти.Още от статията на „Сега"

„Автозастраховката скача със стотачка", предупреждава от първата си страница „Стандарт"
"Гражданска отговорност" скача със стотачка. 250 лв. подгони задължителната автозастраховка за най-ниския клас автомобили в някои компании. "Дженерали" е вдигнала сериозно тарифите, и то в Деня на застрахователя, показва проверка на сайта на дружеството. За най-ниския клас автомобили с двигател до 1600 куб. см и софийска регистрация полицата вече струва 254,40 лв. Цената е валидна, ако през последната година водачът няма катастрофи. Ако обаче е причинил дори едно произшествие, сумата скача на 268,40 лв. Ако катастрофите са две, вече дължите 416 лв. Джигитите на пътя пък ще трябва да си купят полица за 686,40 лв. За коли до 2000 кубика без катастрофи полицата излиза 274,40 лв. Още 19 лв. ще трябва да извадите, ако двигателят ви е до 2500 куб. см. За най-мощните лимузини "Гражданска отговорност" струва между 585,40 и 1540,40 лв., ако съответно нямате ПТП или пък те са повече от три.Още от статията на "Стандаррт"

Силното евро разтревожи Европа", информира от първата си страница „Дневник"
Европа започва битка с една от ключовите пречки за бързото й възстановяване от рецесията - високата обменна стойност на еврото спрямо останалите световни валути. Еврокомисарят по монетарните въпроси Хаокин Алмуня и управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише съобщиха в четвъртък, че в събота в Истанбул ще има специално обсъждане на този проблем и приемане на обща позиция преди срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7.
Новината от заседанието в четвъртък на финансовите ръководители от еврозоната в шведския град Гьотеборг веднага натисна еврото и то поевтиня спрямо 13 от 16-те основни валути, съобщи агенция "Блумбърг". Към 19:00 ч. българско време единната валута поевтиня с 0.75% до 1.45 долара за евро. През последните 7 месеца еврото, към което е вързан и българският лев, поскъпна спрямо долара с 13%, а това пречи на износа, на който Европа разчита да я измъкне от кризата.
В същото време правителствата не спират да увеличават бюджетните дефицити и повечето от тях с нежелание се съгласиха в Гьотеборг през 2011 г. да спрат с изливането на държавни помощи в икономиките си и да започнат незабавно подготовката на плановете как точно да стане това.
Алмуня обяви в четвъртък, че още 9 държави ще нарушат догодина изискванията на Пакта за стабилност, на който се основава прилагането на еврото. Според него това не може да продължава безкрайно, защото така се обезсмисля самата идея за зона с единна валута. В момента 13 от 16-те страни с евро и 20 от 27-те в ЕС са с бюджетни дефицити над 3% от БВП.
Според председателя на Екофин Жан-Клод Юнкер в следващите 10 години икономиката на еврозоната ще нараства едва с 1.5% годишно, докато преди кризата темпото беше 2-2.5%. Европейската комисия предупреди, че ако не последва промяна във фискалната политика, в 2016 г. задлъжнялостта на страните в зоната ще скочи до 100% от БВП и до 120% през 2020 г., при положение че през миналата година бе 69.3%.Още от статията на „Дневник"

„Болници източват пари за лечение на мъртъвци", разкрива от първата си страница „Монитор"
Болници са източвали пари от Националната здравноосигурителна каса като по клинични пътеки са "лекували" починали вече пациенти. За тях са изписвани скъпи лекарства, консумативи и са надписвани всякакви дейности, каквито се полагат при лечение на жив човек. Доктори дори са водели картони на отдавна умрели и са отчитали, че са им правили профилактични прегледи, за да вземат допълнително пари от касата. Това съобщи шефката на дирекция "Контрол в извънболничната медицинска помощ" в НЗОК д-р Галя Йорданова вчера.
Три договора, два от които с лекари - специалисти от доболничната помощ и един в болничната, е прекратила касата в последните четири месеца заради мъртви души, от които те са пълнели джобовете си.
Юристите на НЗОК обмислят да дадат провинените на прокуратурата. Затова до приключване на следствието имената им няма да бъдат обявени.
Над 300 съдебни дела срещу лечебни заведения и доктори е завела касата по жалби на граждани от началото на годината до 31 юли, съобщи още д-р Йорданова.
В болниците искат пари на ръка
Повечето от хората се оплакват, че независимо от изрядните си здравни осигуровки, в болниците им искали пари на ръка уж за консумативи, скъпи лекарства или дейности, за които касата не плащала. Проверките обаче показали, че за всички тези дейности и медицински услуги лечебните заведения са си получавали парите по клинични пътеки от финансовата институция.
203 от заведените дела са в районните съдилища, а 123 са стигнали до Висшия административен съд. 59 от тези във ВАС са спечелени от касата. Всички те са по жалби на пациенти.
Глоби за 5 млн. 609 хил. 407 лева е наложила НЗОК по време на общо 10 472 проверки на болници, диагностично-консултативни центрове, лекари-специалисти в доболничната помощ, джипита и зъболекари.Още от статията на „Монитор

„Скандалните заменки се оказаха законни", информира „Дневник"
Държавните гори, които предишното правителство е заменяло, са оценявани тройно по-евтино в сравнение с пазарните цени, защото кабинетът "Станишев" е отказал да актуализира наредбата за оценка на земи и гори. Това е основният извод от първите приключили проверки по сделките в периода 2008 - 2009 г., разписвани от предишното ръководство на агенцията по горите, съобщи новият председател на държавното ведомство Георги Костов пред "Дневник". Други сериозни нарушения към момента не са установени, напротив - почти всички оценки са в съответствие с нормативна база, а при допуснатите грешки обикновено става въпрос за недоглеждане, не за умишлена вреда, са изводите в доклада, изготвен от експерти на държавните лесничейства и фирма "Агролеспроект" ЕООД.
Още през 2006 г. Централната комисия по оценките е внесла в Министерския съвет предложения за актуализация на наредбата, според която се оценява стойността на държавните терени. То обаче не е прието и в резултат държавата е загубила значителни средства. "Ако цените са били актуализирани навреме, държавата щеше да получи тройно повече за заменените гори край морето", коментира Георги Костов. "Нямам спомен... Мисля, че имаше актуализация и промени в коефициентите, но наистина не мога да коментирам", каза бившият земеделски министър Нихат Кабил (до 2008 г.) в отговор на въпрос защо предишното правителство е отказало да промени наредбата.
Досега експертите са проверили около 25% от извършените замени в периода 2008-2009 г., работата ще продължи, каза Георги Костов. Установени са нарушения при оценката на получените от държавата гори в различни региони в Ловешко и Бургаско. Причината е, че преди тя да влезе във владение на имотите, предложени за замяна от частни собственици, в тях е извършвана сеч. В част от случаите това не е отразено в крайната оценка на частните гори, което би я намалило, в друга е ставало, преди държавата да влезе във владение. Подобни сечи са установени при замени с частни гори с общ обем 14 хил. дка, сочи докладът.
Заради дългите нормативни процедури от оценката на гората до окончателната замяна минава почти половин година и в това време във все още частните гори се е вихрела контрабанда, която впоследствие е трудно да се установи, обясни Костов. И добави, че държавната агенция ще предаде всичките случаи на прокуратурата.Още от статията на „Дневник"

„Ниските осигуровки спестяват на хората и бизнеса само 280 млн. лв.", предупреждава „Сега"
Ефектът от свалянето на осигурителната тежест с 2% с идеята да останат повече пари в бизнеса ще е със 100 млн. лв. по-малък от предвиденото, стана ясно след окончателното договаряне на минималните осигурителни прагове.
Средното увеличение на праговете е 4.8%, като това ще доведе до 100 млн. лв. повече постъпления в НОИ през 2010 г., съобщи социалният министър Тотю Младенов. Тези пари на практика не остават в бизнеса. Според изчисленията с намалените осигуровки ще се освободи ресурс в икономиката от около 380 млн. лв., но след увеличението на осигурителните прагове "свежите" пари на практика остават само около 280 млн. лв.
Минимални осигурителни доходи са договорени за 1 415 740 работници в 43 дейности и увеличението е средно с 6.06%. "В производството на хляб и хлебни изделия то например е с 21.8%, за дейности в болниците - с 21.7%", обясни Младенов. В 34 икономически дейности е направено служебно разпределение от увеличение с 2.2%. "Това е прогнозната инфлация за 2010 г.", уточни министърът. Така средно за всички дейности праговете се вдигат с 4.85%.
Основният проблем да не могат във всеки бранш да се договорят нови прагове е, че на много места се появяват нелегитимни браншови организации, които не са особено склонни на диалог, обясни зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Вчера в НОИ се състоя традиционният празник на възрастните хора, на който експерти даваха безплатни съвети. Хора се интересуваха коя пенсия е по-изгодна, ако получават инвалидна и вече са навършили възраст за пенсия за трудов стаж. "Винаги остава по-благоприятната", успокояваха ги експертите.Още от статията на „Сега"

„Двоен праг за ДДС регистрацията предлагат от НАП", информира „Монитор"
Прагът за задължителната регистрация по ДДС да се увеличи от сегашните 50 хил. лв. на 100 хил. лв. Това е едно от предложенията на Националната агенция за приходите (НАП) за промени в данъчното законодателство, които целят повишаване на събираемостта. Мярката е част от специален пакет, подготвен съвместно от Министерството на финансите и НАП.
От приходната администрация обясниха, че сегашният праг от 50 хил. лв. не отговаря на новите условия и повишените обороти от икономическата дейност. От там обаче уточниха, че промяната със сигурност няма да стане факт до края на годината. Причината е, че за да се промени прагът за ДДС регистрацията, България първо трябва да получи съгласие за промяната от Брюксел - нещо, което изисква много време и усилия.
Наред с тази мярка от НАП за първи път лансират идеята за въвеждане на т.нар. ревизии по аналогия. За целта трябва да се промени Данъчно-осигурителният процесуален кодекс (ДОПК), след което данъчните ще имат право след анализ на дейността на дадена фирма да определят съвсем различен размер на осигуровките за служителите, които компанията е декларирала, че внася. Сега тази практика е допустима само за данъчните задължения. От НАП обясниха, че ако бъде въведена тази мярка, ще се преустанови практиката работодатели да осигуряват работници, извършващи една и съща работа на една и съща територия и в рамките на идентичен бизнес на съвсем различен осигурителен доход. Така например данъчните са установили, че два съседни хотела по Черноморието с еднаква категория и сходна големина осигуряват служителите си на съвсем различни заплати - единия на 220 лв., а другия на 1000 лв. С промяната на ДОПК данъчните ще могат да задължават фирмите да започнат да осигуряват служителите си на по-високата сума.
„Имаме трудна задача да повишим събираемостта на приходите по време на криза. Не искаме с принудителни мерки да доведем до фалити хиляди фирми и затова предлагаме този пакет от законодателни мерки. Чрез тях можем да осигурим допълнителни постъпления в хазната, и то основно от некоректните фирми", каза по повод законодателните предложения на НАП изпълнителният й директор Красимир Стефанов.
Друга спешна мярка, която предлагат от НАП, е по законов път да се ограничи възможността физически лица, които са участвали в управлението на фалирали компании, да ръководят новорегистрирани фирми. Тоест да бъдат назначавани като техни управители и търговски пълномощници.Още от статията на „Монитор"

„Някои компании ползват бюджета като кредитор", казва в интервю за „Класа" старши икономистът в институт „Отворено общество Георги Ангелов
Г-н Ангелов, опозицията твърди, че разглеждането на бюджет 2010 вече е закъсняло и все още се бавят редица данъчни закони. Съгласен ли сте с това?
Цялата бюджетна процедура закъсня, защото на практика преди изборите не бяха преминати много етапи и едва след август бе започната работа. В крайна сметка бюджетът трябва да бъде внесен до 31 октомври, т.е. има още месец, в който да се разгледат данъчните закони и да се внесе за обсъждане проектобюджетът. Така че закъснението не е фатално и вероятно правителството ще успее да го внесе навреме. Финансовият план за 2010 г. ще е първи тест за правителството, което няма пълно мнозинство в парламента. Вероятно предстоят много дебати и всичко зависи от новата полукоалиция от партии, които ще подкрепят ГЕРБ.

Миналата година министерствата поискаха 2 млрд. лв. повече, отколкото впоследствие получиха, а сега настояват за 4 млрд. лв. над бюджета за 2009 г. Как ще се справи в тази ситуация правителството?
Този въпрос не е толкова плашещ, колкото изглежда, защото всяка година министерствата искат повече, а им дават по-малко. Миналата година искаха 2 млрд. повече, защото се очакваше през 2009 г. да има голям ръст на разходите. В крайна сметка този разход го нямаше, така че министерствата са получили не 2 милиарда в плюс, а 5 млрд. лв. по-малко, отколкото са поискали. Просто защото планираните приходи не бяха събрани и разходите бяха намалени. В този смисъл и сега е сравнимо това, което искат, и това, което ще получат. Всъщност ситуацията се повтаря всяка година и е част от бюджетната игра.

Смятате ли, че скандалите в земеделското министерство или в ПУДООС са причина тези ведомства да поискат по-малко пари сега?
Идеята е министерствата, които управляват еврофондове, да се концентрират към усвояването им и така по-малко да тежат на националния бюджет. Става въпрос и за земеделие, и за транспорт, и за инфраструктура. След като бюджетът няма средства, би трябвало да се обърнем към парите от Европейския съюз, които стоят сега замразени. Това е нормално и се надявам повече министерства да го направят.
В интервю преди две години заявихте, че не сте голям почитател на европейските пари. Продължавате ли да мислите така?
- Общо взето, моите предположения се оправдаха - еврофондовете не са манна небесна, която ще реши всички проблеми и ще ни направи богати. Радостно е, че тези очаквания бяха приземени.
От друга страна, еврофондовете не насърчиха корупцията. В момента, в който тръгнаха по корупционни схеми, парите бяха спрени. Добре е и за нас, че си намерихме външен съюзник в борбата с неефективното харчене и намаляване на корупцията. Ако това доведе до промяна в манталитета на чиновниците, може да се надяваме тази практика да се пренесе и върху българския бюджет.

Правителството заяви съвсем ясно, че това ще е приоритет в работата му, но не звучи ли странно, че първата крачка - свиване на разходите за администрацията, започнала със съкращаване на служители в Държавен фонд „Земеделие" и Агенция „Митници", бе последвана от назначаване на почти толкова нови хора в същите ведомства?
- Поне в митниците не са назначили толкова, колкото съкратиха. Всъщност назначението на нови хора е за сметка на агенцията за пътищата. Това може да се види с времето, но със сигурност по-добрият вариант е да се намалява числеността, без след това да се увеличава.
Обещанието за 15% съкращения не би трябвало да е еднократно, а да е дълготрайна тенденция. Това е голям проблем в нашата администрация, защото всяко правителство идва на власт с идеята да отреже много хора и се сблъсква с огромна опозиция сред чиновниците. В крайна сметка много от реформите всъщност биват върнати обратно. Обикновено в началото на мандата политиците диктуват промените, а в края на мандата бюрокрацията е взела властта и определя какво да правят министрите. Правителството губи връзка с обществото и затова не печели следващите избори. Сегашното правителство има шанс да промени тази неблагоприятна тенденция, но предстои да видим. Все още съкращенията не са направени във всички ведомства. Предстои да видим дали ще се спазят първоначалните обещания и дали това ще се върне като контраатака от бюрокрацията.
Но не само администрацията, а и много други групи ще се противопоставят на реформите на кабинета. Вече се вижда при данъчната, здравната реформа, при споровете за осигуровки, определянето на пенсионната възраст...

Затова ли отпадна от дневния ред на кабинета в сряда точката за определяне на наказателна лихва за неизплатени данъци?
- Там възникнаха някои противоречия - доколко законната лихва е по-ниска от пазарните лихви. За някои бизнеси е по-лесно да не си плащат данъците и да внасят наказателната лихва. Получава се така, че някои компании използват бюджета като кредитор, вместо да си вземат нормален заем от банката. Нормално е да се повиши законовата лихва, но да нараства двойно, е твърде много. Трябва да се намери някакъв междинен вариант, в който да не се получава такова изкривяване - наказателната лихва да е по-ниска от пазарната, но и да не е чак толкова висока, че да допринася за фалита на компании. В данъчната политика трябва да се спазва принципът за неутралност и максимално опростяване на системата.Още от интервюто в „Класа"

„Държавата губи контрола върху археологическото богатство", казва в интервю за „Дневник" председателят на Асоциацията на археолозите и зам.-декан на Факултета по история в Софийския университет Тотко Стоянов
Във вторник Конституционният съд обяви за противоконституционен текстът от закона за културното наследство, изискващ правото на собственост върху културни ценности - национално богатство, да се установява с официален документ. Отпадна и забраната при претендиране за права върху такива антики да се използва т.нар. придобивна давност - добросъвестното стопанисване на предмета за повече от 5 години. За противоречаща на основния закон беше обявена и разпоредбата, според която тези, които не са установили правото си на собственост върху експонатите - национално богатство, се смятат за техни държатели. Така притежателите на подобни антики ще могат да доказват правото си на собственост с какъвто и да е документ, не непременно официален (например митническа декларация или съдебно решение), както и да се позовават на давността. Конституционният съд беше сезиран от омбудсмана Гиньо Ганев през юли. Именно срещу оспорените текстове повече от две години се водеше битка, която според експерти и наблюдатели е оглавявана от големите колекционери.

Как ще коментирате решението на Конституционния съд, с което отпаднаха строгите изисквания в закона за културното наследство за доказване на собственост върху ценности от национално значение?
- Решението очевидно е победа за колекционерите. Ако се прочетат мотивите, предоставени в съда от Министерския съвет, от Министерството на културата, от министъра на правосъдието, донякъде от Националния исторически музей, се вижда, че всъщност те застъпват противоположното становище на това на съдиите. И обратното - мнението на Конституционния съд е близко до становищата на адвокатската колегия и на фондация "Тракия" (на колекционера Васил Божков - бел. ред). Въпреки витиеватото позоваване на членове от конституцията за мен водещ трябва да е интересът на обществото и разпоредбата на основния закон, според която държавата трябва да се грижи за опазване на културното наследство. В мотивите на съда обаче на практика имаме превес на частния интерес. Знаем, че в периода, когато се натрупаха колекциите, придобиването на подобни ценности беше незаконно. Не може да наследиш от баба си например сребърна тракийска фиала, нито да си я купил, без да знаеш, че това е незаконно придобита ценност. Както в особените мнения на петима съдии в КС, така и в мненията на други институции, ясно се казва, че става дума за предмети, които няма начин да са придобити законно и да не са откраднати от държавата. Оттам нататък е въпрос на юридическа еквилибристика.

Да не би да подозирате съдиите в корист?
- ...може би има упражняване на влияние, на натиск върху част от съдиите.
Приемате ли аргумента на съда, че след като навремето държавата не е изисквала официален документ при всяка сделка, сега не е редно да се поставят такива изисквания за покупки, станали преди години?
- Ще кажа отново: в годините, в които се натрупваха колекциите, всички прекрасно знаеха, че покупко-продажбата е незаконна. Археологическите паметници бяха публична-държавна собственост. Ще дам пример - ако си купил джип, който е откраднат и в един момент това се установи, какво се случва - джипът се отнема. Затова и държавата искаше да се докаже максимално ясно произходът на ценностите. За някои от тях е очевидно, направо е очевадно, че са от ограбени тракийски гробници, могили, селища.

Какво ще се случи, след като вече няма да се изисква собствеността да се декларира с официален документ?
- Според тълкуванието на КС излиза, че е достатъчен неофициален документ. Това отваря вратата за всякакви манипулации - могат да се представят документи с невярно съдържание. Много лесно могат да бъдат изфабрикувани всякакви документи, щом те не са с официален характер. И това трудно би могло да се докаже. Как например ще докаже държавата, че експонат не е купен от някого, който вече отдавна не е сред живите? Това на практика е амнистия върху придобитите по незаконен начин археологически ценности в частни колекции. Още когато се дискутираше законът, германски професор представи експертно становище, в което изрично препоръча да не се стига до такава амнистия.

Какви други последици ще предизвика решението на съда?
- Държавата отново ще стане слаба и ще изгуби дори временния контрол върху археологическото богатство. Можем само да гадаем какви конкретно ще са последствията. Но ако положението след решението на съда се запази, ще бъдат развързани ръцете както на колекционерите, така и на тези, които търгуват с антики. Търсенето на пазара ще се увеличи и съответно ще се засили и иманярството. Освен това част от експонатите в колекциите, след като вече ще се водят за придобити законно, ще бъдат изнесени, продадени, съвсем легално. Така ще се провокира и желанието да притежаваш и купуваш още, което отново ще стимулира иманярството.

Не е ли утешително все пак, че улесненията ще важат за първоначалното деклариране на придобити отдавна неща в определен в закона срок? А след това собствеността на всеки нов обявен ценен предмет ще трябва да се доказва по-сложно, както посочват управляващите.
- Досега предвиденият срок за първоначална регистрация беше 6 месеца и той почти изтече. Сега ще бъде удължен с половин година. Но къде е гаранцията, че той няма да бъде удължен отново или изцяло да отпадне. Така всеки намерен нов експонат, деклариран след изтичане на този срок, може отново безпроблемно да бъде признат от държавата като частна собственост.

Наистина ли само големите колекционери имат интерес от това законът да бъде преработен? Опоненти на нормативния акт твърдяха, че и редовите българи ще имат затруднения, ако беше запазен досегашният режим.
- Кой може да има богата колекция, много антики? Обикновен човек най-много да има един-два експоната. И никой не му пречи да си ги притежава, ако няма намерение да ги продава. Проблемът е до търговията и трупането на тези колекции, заради което съществува и тава варварско иманярство на археологическите богатства на България. Сега може да се окаже, че това е почти легална дейност, стига да може да се покаже какъвто и да е документ за придобиване.Още от интервюто на „Дневник"

„Мисля за България, а не за постове", казва в интервю за „Стандарт" министърът на външните работи Румяна Желева

Госпожо Желева, наскоро се завърнахте от участие в 64-ата сесия на ООН в Ню Йорк. Как бихте обобщили акцентите от посещението на българската делегация?
- България се вписа по много убедителен начин в цялостната дискусия по глобалните предизвикателства в рамките на 64-ата сесия на ООН. Дебатите обхващаха много въпроси - климатични промени, въпроси, свързани със сигурността, запазването на мира, непосредствени горещи теми като участието на коалицията в Афганистан, близкоизточния мирен процес. По всички тези теми България имаше какво да каже на останалия свят от най-високата трибуна на света. Имах повече от 18 участия в различни форуми, срещи с колегите ми от ЕС и НАТО, както и 12 двустранни срещи със страни от Черноморския регион и Балканите. Използвам случая да кажа, че от 1 ноември България поема председателството на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Мисля, че никога досега, и това го казаха много от другите делегации и експерти, България не е присъствала толкова интензивно по време на сесия на ООН. Това беше основното послание - България я има, България търси ново начало, в това число и във външната си политика. То се състои в продължаване на започнатите инициативи по отношение на Черноморския регион, но също така в много по-интензивното ни присъствие вече на международната сцена по отношение на горещите теми. Както каза президентът Барак Обама - няма големи и малки държави, бедни и богати, всички имаме своя принос спрямо глобалните предизвикателства. Това се забелязва в признанието, което даде американският президент за приноса на България в коалицията в Афганистан, поздравленията, които получихме включително и за избора на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. Първите един-два дни в Ню Йорк успях да мотивирам доста от моите колеги да дадат своята подкрепа за нейния избор.

Наблегнахте на важността, която България отдава на държавите в нейна непосредствена близост. В този контекст ресорът политика на добросъседство за бъдещия ни еврокомисар ли трябва да настояваме да получим?
- Това трябва да бъде първото и основно желание на България. Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу може да прецени и добави към този ресор разширяването, но това е въпрос единствено от неговата компетенция. Аз мисля, че България би се справила достойно с тази задача, не само защото има като свой приоритет добросъседските отношения. Аз говорих дълго пред ООН за този приоритет на страната ни и за това, че тя винаги е била остров на стабилност на Балканите. Винаги е била открита за държавите, с които граничи, много толерантна и е оказвала голяма подкрепа на тяхната европейска ориентация. Смятаме, че техният стремеж за членство в НАТО и ЕС подпомага реформите вътре в самите държави. Можем в много голяма степен да споделим с тях своя опит. В този смисъл България със своята балансирана външна политика и своите международни контакти може да бъде държавата, на която с голямо доверие да се гласува от другите страни членки този ресор.

СДС предложи Надежда Михайлова да бъде номинирана за еврокомисар. Притеснява ли ви това като човека, спряган за бъдещ български еврокомисар и като член на правителството на ГЕРБ?
- Да разделим двете неща. Спряган е точната дума, защото в момента аз съм външен министър на България и това е изключително отговорна работа. Върша я с голямо удовлетворение и с истинско удоволствие, и мисля, че резултатите са видими. Аз наистина съм само спрягана, не очаквайте от мен сама да спрягам името си. Така че като "спрягана" не желая да коментирам предложението на СДС, тъй като в момента ви говоря в качеството си на външен министър. Оттам насетне по никакъв начин не мога да коментирам, че отделни партии или лица правят номинации. Те имат възможност да го правят и го правят. Мен абсолютно нищо не ме притеснява освен как това се отразява на България, на нейния имидж и репутация и възможностите страната ни да получи един успешен ресор.Още от интервюто на „Стандарт"

„Виновните трябва да отговарят пред закона", казва в интервю за „Монитор"
шефът на Секретариата към Съвета за управление на средствата от Европейския съюз Юлияна Николова
Г-жо Николова, вие оглавихте Секретариата към Съвета за управление на средствата от Европейския съюз. Какво беше личното предизвикателство пред вас, след като толкова години сте шеф на Европейския институт?
- Политиката, подготовката, готовността, общата философия на европейската идея, нейното вграждане в нашето общество - всичко това от тази позиция е много различно. И, естествено, в последните години еврофондовете, европейската солидарност, европейската политика за солидарност като че ли станаха част, и то преобладаваща част от общата европейска политика. Аз като директор на Европейския институт в последните 4-5 години говоря за това как не бива да се монетаризира европейската идея през това, че фондовете ще потекат едва ли не директно към нас. Моето верую е, че първо е българската идея - къде отиваме, как се развиваме. Използване на европейската солидарност за постигане на собствените си цели. Отговорността за целите си е наша, не можем да я прехвърляме на друг. И министър-председателят, и министър Дянков ме предизвикаха с това - като толкова знаеш, хайде да видим какво можеш. И си беше предизвикателство.

Обществото дава голям кредит на доверие на правителството. Да говорим за размразяването на средствата от европейските фондове. Какво да очакваме?
- Илюзия би било и никой не си го позволява да каже, че заради единия месец от управлението на правителството са тръгнали парите от еврофондовете. Но е факт, че правителството на Бойко Борисов не спря предишните усилия, не тръгна да се саморазправя с администрацията. Продължи буквално на следващата нощ - ако вземем например земеделския министър Мирослав Найденов. Това не е достатъчно. Всяко усилие трябва да продължава и нататък. Не само защото сега на нас ни възлагат големи надежди. Ние просто трябва тези надежди да ги превръщаме в дълбоко доверие между нас и партньорите ни било в страната, било навън, с конкретни действия. Не можем да си позволим да прескочим нито една стъпка, защото години наред на много институции, личности и правителства бяха давани надежди. Но колкото по-големи са очакванията, толкова по-лесно се сриват.

Означава ли това, че вашият екип продължи работата на ексминистър Меглена Плугчиева?
- Ако правим аналогии, вицепремиерът Дянков продължи да гради върху това, което се е доказало, че е полезно. Например продължи работата на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз, който се състои от министри, които се събират един път месечно. Първото събиране се ръководеше от министър-председателя. Министрите обменят идеи, съгласяват се общи действия, поставят общи задачи. Няма грандиозни решения и магически формули няма. Това си ежедневна работа, която, ако е координирана, отнема много по-малко време и ресурс. Преди всичко важно е сме полезни на хората, които ползват тези услуги и програми. Те са едни и същи бенифициенти по няколко програми. А всяка програма е с различна процедура и на хората, които използват тези програми, им беше изключително трудно. Но това е следваща стъпка - как да вървим към унификация.

Как оценявате модела за управление на програмите от Европейския съюз?
- Новият Съвет за управление на средствата от ЕС ще осигури координация на мерките за изпълнение на правителствената политика за икономическо и социално развитие на страната, финансирани със средства от Европейския съюз - това на практика е реализация на принципа за постигане на съвместни действия между националните приоритети и средствата, които можем да използваме по политиката за сближаване.За мен създаденият модел за управление на програмите, финансирани от Европейския съюз, има едно ключово предимство - той поставя в центъра координираното провеждане на политиките за икономическо и социално развитие на страната. Този подход всъщност е отговор на много от критиките, които има към България, тъй като създава база за ефективна координация и съгласуваност както на действията, предвидени по програмите, така и за тяхното оперативно управление, а оттам и за постигане на видими за обществото резултати от провежданите политики.

Какви са основните функции на Съвета за управление на европарите?
- Съветът е съставен от министри и се ръководи от заместник министър-председателя г-н Симеон Дянков. Амбицията е този съвет да бъде висш форум за обсъждане на приоритетите за развитие на страната и място за съгласуване и координиране на конкретните действия, които всяко министерство предприема. Ще осигурява съответствие между целите и приоритетите на програмите, финансирани от ЕС, с тези на националните политики. Нещо повече, Съветът ще участва и в бюджетната процедура, като предлага на Министерския съвет рамката на приоритетите за финансиране за следващата бюджетна година с оглед реалното прилагане на принципа за допълняемост на националните средства с европейските фондове. Радвам се, че правителството възприема този модел, защото само по този начин могат да бъдат създадени условия за бързо излизане от кризата и модернизиране на българската икономика, оттам и повишаване доходите на българските граждани.

Можем ли с общи усилия да променим отношението на Европейската комисия към нашата страна?
- Аз не считам, че Комисията има специално отношение към България. Тя очаква от нас, както и от всички останали държави членки, да спазваме правилата и чрез собственото си развитие да допринасяме за постигането и развитието на целия Европейски съюз. Комисията всъщност следи за законосъобразното прилагане на нормите за управление на средствата, които Съюзът отделя за подпомагане на развитието на своите членове, както и за постигане на общите цели за укрепване конкурентоспособността на европейските икономики. Именно в този смисъл ЕК отговаря и за защитата на интересите на европейските граждани и ефективното използване на финансовите ресурси на общността. Сигурна съм, че след като са налице честност и прозрачност на управлението и нетърпимостта към всякакви прояви на корупция, ще бъдем приветствани от нашите европейски партньори. Ние вече сме пълноправни партньори и като държава членка трябва активно да участваме в процеса на създаване и реализиране на общите политики на ЕС, като същевременно отстояваме своите национални интереси и създаваме условия за тяхната реализация. Това е начинът за възстановяване на доверието на европейските ни партньори към страната.

Какво наследство получихте от предишното правителство? Вече направихте ли своята ревизия на работата по еврофондовете?
Аз избягвам да говоря за това. Но на вас ще ви кажа - получихме натрупани проблеми с опити за решаване за някои неща в полезна посока. От друга страна, има натрупани грешки, и то с години. Има области, в които ти се иска да започнеш отначало, а сме стигнали в края на процеса и няма как да тръгнем отначалото. В такива случаи се стремим да минимизираме щетите. И то не за сметка на държавата, а по отношение на хората, на бенифициентите, за да не са те ощетените. За нас, българите, е важно да се знае кой точно е виновен, да се знае поименно. Навън обаче стои държавата България. Това, което досега се е случило, е било правено от името и за сметка на държавата. Сметката ще я плаща държавата. Грешките ще ги плаща държавата. След като сметката ще я плаща държавата, по механизмите на правосъдието е редно да я плати този, който е виновен. Можем да кажем, че политически сметката вече е платена. Тези, които трябваше, си платиха политически сметката. Но идва другата сметка - там, където има нарушения, там, където не е спазван законът, там, където има текстове, по които се носи отговорност, тя да бъде понесена.
Още от интервюто на „Монитор"


1600 души вече са съкратените в железниците
Напрежение в момента в железниците действително има, но съкращенията не започват от сега, те текат през цялата година и вече има съкратени над 1600 души. Тези съкращения трябва да продължат, тъй като ситуацията е доста тежка. Категоричен беше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков предаването на БНТ „Денят започва". Според него съкращенията са неизбежни и на този етап няма друг изход.
Основният аргумент за уволненията според Цветков е спадът на товарните превози, който е изключително голям - около 40% в сравнение със същия период на миналата година. Има спад и в пътническите превози, но той е доста по-малко - около 7-8%.
Като съществени причини за създалата се ситуация министърът посочи:- кризата,- затварянето на „Кремиковци",- намаляването на работата на другите структуроопределящи предприятия.
Александър Цветков каза още, че планът за съкращение предвижда по около 2000 души във всяко едно от двете дружествата - БДЖ и в НКЖИ. Процесът обаче ще бъде разсрочен до края на годината и в началото на следващата. Други съкращения не се предвиждат.


Броят на съкратените в САЩ за септември - по-висок от очакванията
Работодателите в САШ са осъществили повече съкращения през септември, отколкото предвиждаха анализаторите, което доведе до ръст в безработицата с 0.1 до 9.8%, пише Bloomberg.
Броят на съкратените е бил 263 хил, про очаквания на анализаторите за 175 хил. Данните от август бяха понижени от 216 хил на 201 хил.
Вчера председателят на ФЕД Бен Бернанке, заяви че икономическия растеж не е толкова стабилен, че да допринесе за спада на безработицата. Изказването му бе тълкувано, като възможност централната банка да не прибързва с изтеглянето на трилионите долари, които наля в икономиката. По думите му през цялата 2010 нивото на безработица едва ли ще падне под 9%
Министерството на труда в САЩ обяви и първите си прогнози, относно окончателната ревизия в броя на бзработните за годината до 30 март 2009. Според данните към досега известните 4.8 млн. може да бъде добавена бройката от 824 хил. съкратени позиции
По предварителни данни от декември 2007 г. до сега работа са забуили 7.2 млн. души в САЩ, което е най-голямата бройка от Великата депресия през 30-те години на миналия век.
Съкращенията при строителите са 64 хил за септември след спада им до 60 хил. спрямо предишния месец. Финасовите компании са освободили 10 хил. души, при 25 хил. за август. В сферата на услугите са освободените позиции са 147 хил служители, след спада от 69 хил. през август.


Блахослав Файмон е новият регионален мениджър на ЧЕЗ за България
ЧЕЗ България назначи за нов регионален мениджър Блахослав Файмон. Той е встъпил в длъжност от 1 октомври и отговаря за цяла България.Файмон има висше образование като строителен инженер и над 20-годишен опит в сектора.Последните три години е бил регионален мениджър на ЧЕЗ за Украйна. Преди това е работил в различни фирми в Централна и Източна Европа.


Увеличава се борят на необслужваните бизнескредити в САЩ
Броят на просрочените заеми, лизинги и кредитни линии изпозлвани за капиталови разходи от малките и средните фирми в САЩ запазва тенденцията за нарастване и през август, показвт разчетите на PayNet, която предлага услугите си на кредиторите в индустриалния сектор.
Сметките по които е нямало погасяване 30 или повече дни е нараснал до 4.40 през август от 4.36 през юли. Тези с просрочие от 90 и повече дни намалява леко от 1.52 за юли до 1.51 за август. Обезпокоителна е че се забелязва ръст и при най-тежката група, която отчита необслужвани заеми за повече от 180 дни, като за август ръста е с 0.3 процентни пункта до 0.81 от всички кредити.
Докладът на PayNet e поредният от последните дни, които показват че икономическото възстановяване е колебливо и с неясна перспектива.
Компанията разполага с достъп до 15 млн. договори за кредити оценени на 645 млрд. долара
Неочакван ръст на молбите за социални помощи в САЩ
Седмичните заявки за социални помощи при безработица в САЩ са нараснали с ъс 17 хил до 551 хил.броя, предаде Finance.news.bg. Очакванията на пазара бяха за по-слабо покачване до 335 хил. броя при първоначално обявените за миналата седмица 530 хил.(сега ревизирани на 534 хил.)
Очаква се утре Министерството на труда в САЩ да обяви важните данни за безработицата в страната през септември. Прогнозите на икономистите са, че за деветия месец са освободени 175 хил., а нивото на безработицата да нарасна 9.8% или най-високото от 1998 г.
От своя страна данните за личното потребление в САЩ за август се покачва с 1.3% на месечна база,. при очаквания за скок с 1.1%. след ръста от 0.3% за юли.. (възходяща ревизия от +0.2%м./м.) Което е най-силното повишение на личните разходи от октомври 2001г. насам, като най-вероятно то е задвижено от правитествената програма „кеш за таратайки".


Комисията „Кушлев” – лошо копие на ирландски модел
При създаването на Комисията „Кушлев", или както е пълното й име - Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е ползван ирландски опит. „България обаче не възприема чуждия опит по най-добрия начин", казва в интервю за програма „Хоризонт" на БНР икономистът от „Отворено общество" Георги Ангелов.
Дейността и бъдещето на комисията станаха доста актуални, след като парламентът не прие преди два дни нейния отчет за 2008 година. Ангелов не пожела да се ангажира с прогноза каква ще бъде съдбата на комисията, но като икономист той смята, че комисията има твърде голям бюджет, който харчи и който се измерва в милиони, а като приходи за бюджета ефектът й е близко до нулата. „И от тази гледна точка се оказва, че незаконно имущество няма", обобщи Ангелов.
Според него основният проблем е, че добрият опитът на Ирландия не е пренесен успешно в България. Там комисията не е самостоятелен орган със собствени правомощия, а отдел към полицията, който съвместява и ползва опита и дейността на различни служители - полицаи, данъчни инспектори, митничари. Докато у нас е създаден структура, която няма нищо общо с това, но лошото според Ангелов е, че няма никакъв финансов и икономически ефект от комисията „Кушлев". Той препоръча законодателите да се върнат към първоизточника и комисията да не работи изолирана от другите държавни структури - полиция, приходна агенция, митници.
Нека припомним, че в неприетия доклад на комисията пише, че по нейно искане са започнали 126 производства по Закона за установяване на имущество придобито от престъпна дейност. От всички производства 17,5% са във връзка с измами, 15,9% за организирани престъпни групи, 8,7% за изнудване, 7,1% за контрабанда, 7,9% за укриване на данъци, 5,6% за подкупи, 3,6% за длъжностно присвояване, 4% за наркотици, 3-5% за пране на мръсни пари, за присвояване и трафик на хора, 3,2% за незаконен хазарт.


Петролът се търгува около $70 за барел
Цената на суровия петрол се понижи заради опасенията, че американската икономика все още се намира в окото на кризата, което ограничава търсенето на петрол в най-гоемия консуматор на суровината в света
Стойността на нефта се понижи след като броят на американците попълнили молби за социални помощи нарасна повече от очакваното, а доларът достигна триседмичен връх спрямо еврото от 1.4512 EUR/USD
Американският лек суров петрол с доставка през ноември се понижи с 72 цента или 1% до 70.10 долара за барел, след като вчера нарасна с 21 цента. От началото на седмицата цените са нараснали със 6.4%
Сортът Брент с доставка през ноември се понижи с 69 цента или 1% до 68.50 долара за барел, след като вчера нарасна с 12 цента.

Няма коментари: