събота, 17 октомври 2009 г.

И У ТЯХ, КАТО У НАС! КАКВО ТОЛКОВА НИ КРИТИКУВАТ ТЕЗИ ОТ ЕС? Я ВСЕКИ ДА СИ ГЛЕДА В "ПАНИЦАТА" - 17 ОКТОМВРИ

ПО НЮЗ.БГ

Амнести Интернешънъл алармира за правосъдие от миналия век
Амнести Интернешънъл алармира за случай от тексаското правосъдие, който изглеждал като от миналото столетие, съобщава Ню Йорк Дейли Нюз.
На 5 ноември трябва да бъде изпълнена смъртната присъда на 32-годишния Крисчън Оливър.
Съдебните заседатели обаче взели решението си след като се консултирали с Библията, а не с американските закони, смятат от АИ.
Организацията за защита на човешките права обръща внимание на факта, че това е грубо нарушение на правата на Оливър и призовава властите в Тексас да променят присъдата.
32-годишният американец е осъден на смърт през 1999-а година за убийството на крадец, проникнал в дома му. Жертвата е била застреляна в лицето и бита със собственото й оръжие.
По-късно обаче на яве излиза обстоятелството, че докато съдебните заседатели са вземали решение да осъдят Оливър на смърт, са се консултирали с Библията.
4 от членовете на състава са потвърдили, че е имало няколко екземпляра от свещената книга в залата на журито и в тях били подчертани пасажи.
Един от тях гласи: „ Ако той го удари с железен инструмент, така че да умре, той е убиец: убийците трябва със сигурност да умрат".

СДС пак критикуват ГЕРБ, че управляват сами
XIX-та редовна Национална конференция на СДС беше открита с поздравителни адреси от председателя на ЕНП Вилфред Мартенс, от председателя на ХДС и канцлер на Германия Ангела Меркел и от лидера на ДСБ Иван Костов.
Очаква се делегатите да приемат промени в устава на партията на СДС, а също и да насрочат вътрешнопартийни избори.На днешния форум не се очакват персонални промени, като това не е записано и в дневния ред.
Политическият доклад на лидера Мартин Димитров често бе прекъснавн от аплодисменти и скандирания „СДС! СДС!".
Димитров направи обзор на развитието на партията и очерта новите насоки.
„Приключи етапът на обратното броене за СДС, през който политическите ни опоненти и откровените ни врагове се опитваха да реализират замисъла си за ликвидирането на първата демократична организация в България след краха на комунистическата система", изтъкна Димитров.
Той подчерта, че сега на прага на 20-годишнината от създаването, СДС отново е парламентарно представена партия и отбеляза, че това доказва, че СДС нито е партия на преход, нито е преходна партия.
Лидерът на сините посочи като голям успех и резултата от евроизборите, с които Надежда Михайлова стана евродепутат.
Мартин Димитров определи партията за фундамент на Синята коалиция и посочи, че половината от законопроектите в парламента са внесени от депутати на СДС.
Той също така изрази неудовлетворение от избора на ГЕРБ да управлява самостоятелно.
По думите му най-доброто за България щеше да е подписването на споразумение за управление между „нашите депутати и ГЕРБ, но ГЕРБ избра друг път - по-труден за тях и по-несигурен за България".
Мартин Димитров отбеляза, че сега България е пред най-тежките последици от кризата, пред труден за изпълнение бюджет и тежка зима и изтъкна, че в такава ситуация СДС може да допринесе с опита си на можеща и знаеща политическа сила.
Лидерът на сините напомни на делегатите, че остават 2 години до местните избори и поиска да работят усилено за укрепване на структурите и присъствието си във всяка община.
„Нямам намерение да правя една партия от Синята коалиция. Няма нужда от такова нещо. Ще работя за разширяване на мостовете в дясното пространство и общи действия с все повече партии", заяви Димитров.
Той подчерта, че членовете и симпатизантите на СДС са истинските антикомунисти, което беше посрещнато от скандирания „СДС! СДС!".
Мартин Димитров каза още, че ще бъде създадена академия за обучение на кадри на СДС, за което бе аплодиран.
По думите му за президентските избори СДС трябва да издигне син кандидат.

Пловдив - сред основните причини за неуспехите на ВМРО
За своята 116-годишна история ВМРО е преживяла и периоди на възход, и периоди на тежки поражения, но винаги е намирала сили да се изправи на крака, за да продължи своята битка за защита на българщината и обединение на българската нация.
Това заяви в своето изказване пред делегатите лидерът Красимир Каракачанов.
По думите му в момента партията се намира в ситуация, в която трябва да реши начина, по който ще продължи и как ще продължи отстояването на своята политика.
Нашият девиз е изписан много ясно - „Единство и сила". „Без единство няма и сила", категоричен е лидерът на воеводите.
Сметки

През 2007-а година партията е отчела над 355 хил. лв. разходи - за подготовка и участие в местите избори.Над 249 хиляди е струвала самата кампания, отчете лидерът на ВМРО.През периода 2008-2009 партията е получил средства от МФ в размер на 549 896 лв. - заради проведените два избора - за европарламент и за национален.Настоящият конгрес струва 31 826 лв. В момента наличността в банковата сметка на движението е малко над 264 хил. лв.
Пред делегатите той представи и своя отчет за политическия живот и ситуацията в партията.
По думите му след напускането на ЛИДЕР от коалицията „Напред" ВМРО е трябвало да се яви самостоятелно на евроизборите.
Липсата на организационен секретар, който да синхронизира работата на координаторите и структурите в страната, е довело до хаотичност в партията.
Къде допуснахме грешки след създаването на „Напред"?, реторично попита Каракачанов.
Подценихме Лидер, че нямат претенции да играят основна и водеща роля в коалицията.Надценихме земеделците като организационен и структурен потенциал по места, изтъкна той.
„Влизането на Гергьовден в коалицията допълнително усложни ситуацията около разпределението на местата в листите и ни изяде ценно време - около 1 месец", посочи още Красимир Каракачанов.
Също така на местни избори 2007, според него, на няколко места в страната като Пловдив, Приморско, Малко Търново и Русе отношението между ВМРО и ГЕРБ са се обтегнали.
Най-драстична според него е била ситуацията в Пловдив, където се сформирало ново коалиционно мнозинство между ВМРО, БСП и Атака.Това е било използвано като повод за политически атаки срещу ВМРО директно от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Припомняме, именно кметът на Пловдив Славчо Атанасов е
Какво е настоящето състояние на партията - 5859 регистрирани членове с членски карти в 344 местни организации.
Цифрите обаче според Каракачанов не са реални и към момента организацията на воеводите има между 9500 и 10 000 члена.

Каракачанов: Няма драма, че има и друг кандидат-лидер
Няма никаква драма, че има и друг кандидат за лидерския пост във ВМРО.Това заяви преди конгреса на воеводите настоящият лидер Красимир Каракачанов.
Относно обвинението на другия кандидат - пловдивският кмет Славчо Атанасов, че Каракачанов води безпринципна политика той коментира:„Безпринципно беше, когато направихме коалиция в Пловдив ВМРО-ГЕРБ, след което я развалихме и направихме коалиция с БСП".
По думите му най-важното не е именно той да бъде преизбран за лидер.
„Въпросът е след този конгрес ВМРО да излезе единна и по-силна", обясни още Каракачанов.
От днешния конгрес той очаква дебат за политиката на ВМРО за следващите 2 -3 години.
Каракачанов опроверга слуховете за план по някое време на конгреса той да се откаже от лидерския пост и на свое място да предложи Ангел Джамбазки.

Караджова недоволна от процедурата за екооценки
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова смята, че е необходима промяна в процедурата, по която се изготвят екооценки на инвестиционни проекти.
Тя коментира проблема във връзка с новите четири наказателни процедури, който Брюксел започна срещу страната ни заради проблеми в областта на екологията.
Караджова обясни още, цитирана от БНР, че сега инвеститорите сами избират научен екип - той изготвя доклада, който впоследствие се разглежда от компетентен орган.
Ако докладът не е направен добре, процедурата може да се удължи с една-две, каза още министърът.

Търсят навън лекари за Маргините, Боянските ливади устройват БФС
„24 часа"
Търсят навън лекари за Маргините
Няма кой да провери здравето на аверите на Маргините, тъй като българските лекари масово отказват да правят експертизи по делото на прочутите братя.Това е неочаквана медицинска пречка пред мегапроцеса, който продължава в Софийския градски съд на 21 октомври.
„Труд"
Боянските ливади устройват БФС
Двайсет декара ливади в рамките на резиденция "Бояна" и Дом № 6 до тях напълно устройват Българския футболен съюз за изграждане на база на националните отбори. Това заяви пред "Труд" Борислав Михайлов, президентът на БФС.
С отделянето на терена премиерът Борисов има и уникален шанс да вкара два гола с един шут. Как? Като използва момента да удовлетвори и претенциите на наследници на имоти в границите на резиденцията.
„Труд"
Вадят зъбите на ДАНС
Парламентът прие вчера на първо четене заявените от ГЕРБ поправки в Закона за ДАНС. Ако промените минат окончателно, агенцията ще стане беззъба на практика, тя ще е аналитично-информационна контраразузнавателна служба, а не такава като всесилната по-рано ДАНС, която можеше да захапе с арести мафията.
Агентите вече няма да могат да задържат заподозрян дори за 24 часа. Освен ако някой не опита да проникне в тяхна сграда, двор или зона за сигурност. Дори тогава от ДАНС трябва да предадат нарушителя незабавно в ръцете на полицията.
„Стандарт"
Брокер плаща данък с диамант
Брокер втрещи данъчните в Стара Загора. Длъжникът тупнал на масата истински диамант и предложил сделка с него. За гаранция, че камъкът не е фалшив, баровецът водел със себе си и адвокат. Бизнесменът имал да внася налози в особено големи размери от търговия с недвижими имоти. Данъчните обаче му запорирали апартамента и тогава борчлията решил да се прости със скъпоценния камък.
За първи път ни предлагат такава сделка, разкри шефката на пресцентъра на местната НАП Мариета Добрева. Досега са ни предлагали автомобили, ценни картини, но такова нещо - не, обясни тя.
„Стандарт"
Вирус "Виновен" мъчи шефовете
Уволних го. Беше добър работник, но нямах избор - кризата го налага, останахме без поръчки. Как ли ще плаща ипотеката си сега?
Това чувство за вина измъчва всеки втори работодател у нас. Вирус "Виновен" тормози шефовете в кризата. Те работят под зловещо напрежение, за да задържат "кораба на повърхността". Принудени са непрекъснато да съкращават хора и чувството им за вина се превръща в болестно състояние.
Около 8% от българите страдат от тревожно и паническо разстройство, сочи проучване сред 6000 нашенци, осъществено от екип на секция "Глобално психично здраве" към Националния център за опазване на общественото здраве. 2,8% от българите са с разстройство на настроението. 1,2 на сто - със сериозно психическо разстройство, вследствие на стрес или злоупотреба с алкохол или успокоителни.
„Монитор"
Дайте ни по-скоро €380 млн. за 2 магистрали
Италия да лобира пред Брюксел, за да получим възможно най-скоро между 370 и 380 млн. евро, които ще бъдат инвестирани в изграждането на магистралите "Тракия" и "Черно море". Това е поискала страната ни от италианския премиер Силвио Берлускони в четвъртък по време на вечерята, която беше дадена в чест на ВИП госта в столичния ресторант "Къщата с часовника", разкри пред "Монитор" министър-председателят Бойко Борисов.
По думите на премиера амбицията на правителството е не просто да направи високоскоростно трасе, което да свързва София с морето. Целта била да се пътува
бързо и безопасно от столицата чак до Варна,
като се минава през Бургас, където ще се свързват двете магистрали.
„Монитор"
Четири деца разпознаха педофила с иглата
Четири деца на възраст от 6 до 9 години са разпознали задържания педофил, който боде хлапета със спринцовка по дупетата. Срещу 47-годишния Валентин Пенчев вече са повдигнати обвинения в блудство, съобщи вчера шефът на районната прокуратура Александър Налбантов, който е и наблюдаващ обвинител по случая.
Станалият известен като Чичкото със спринцовката беше оставен за постоянно в ареста. Магистратите прецениха, че на свобода бившият офицер от Строителни войски може да извърши ново престъпление с много по-тежки последствия за жертвите.
„Монитор"
Станишев на съд за харчовете на МС
Експремиерът Сергей Станишев ще бъде даден на прокурор заради нарушенията, открити от Сметната палата във финансовия отчет на Министерския съвет. Това обяви по време на вчерашния парламентарен контрол министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос относно отказа на одитния орган да завери доклада на кабинета "Станишев" за 2008 година. Проверявайки харчовете на "Дондуков" 1 за периода 1 януари 2008 - 31 юли 2009 г., Сметната палата се натъкнала на данни, които противоречат със становището за заверка на финансовия отчет, направено по-рано.
„Дума"
Очаква се хаос с безплатни лекарства
Болни с тежки, хронични и редки заболявания са притеснени от намерението на управляващите да променят начина на осигуряването на необходимите им лекарства - от здравното министерство към НЗОК. За това алармираха вчера от конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ). Засега това е само идея, каза за ДУМА Татяна Иванчева, секретар на КЗЗ, но компетентните органи трябва да внесат повече яснота. Министерството по Наредба 34 от 25 ноември 2005 г. заплаща от републиканския бюджет лечението на българските граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. В наредбата са включени ХИВ-инфекцията, раковите заболявания, трансплантираните, хемофилиците, пациентите на хемодиализа, редките болести, сърдечните операции, множествената склероза и др.
За някои от заболяванията пациентите са само няколко човека, а медикаментите им достигат космически цени.

Визите за българи за САЩ и Канада остават
Няма шанс в скоро време визите за българи за САЩ и Канада да отпаднат, прогнозира външният министър Румяна Желева, цитирана от bTV.
На среща с дипломатическия корпус във Велинград министър Желева припомни, че основната причина за бариерата пред българите са новите паспорти с биометрични данни, както и високият процент на отказ на кандидатстващите за визи.
"Няма да крия ,че при предишното правителство беше създало и у мен лично самата впечатление, като че ли едно очакване, че много лесно ще се реши този въпрос и в много кратко време.
За жалост нещата не са толкова лесни, заяви Румяна Желева.

Черно море се пълни с отровни медузи от Турция
Затоплящите се води на Черно море са привлекли отровни видове медузи, разпространени в турски води, съобщи БНР.
Новите видове се изтеглят на север, тъй като черноморските води започват да доближават температурата на Средиземно море. То на свой ред започва да добива характеристиките на тропическо море.
Това обясни Снежана Момчева - координаторът за България на спонсорираното от ЕС проучване на Средиземно и Черно море.
Тя и екипът й наблюдават миграцията и на нов тропически вид риба към Средиземно море. Този вид риба става отровна, щом достигне дължина от 7,6 см., обясни Момчева.

Спират трамвай 8 за уикенда
В събота и в неделя няма да се движат трамваи по линия номер 8, съобщиха от Центъра за градска мобилност.
Причината е основен ремонт на участъка от бул. "Ал. Стамболийски" до трамвайното обръщало "Люлин". Трамваите по линия номер 10 ще се движат по делнични разписания.За времето на ремонтните дейности ще бъде разкрита временна автобусна линия "8-ТМ" с маршрут от трамвайното обръщало "Люлин", бул. "Д-р Петър Дертлиев", бул. "П. Владигеров", бул. "Царица Йоанна", ул. "Булина ливада", бул. "Възкресение", бул. "Вардар" от бул. "Царица Йоанна" по маршрута - двупосочно.

Мафията от Сицилия печели и от земетресенията
Дружества, контролирани от мафията в Сицилия, се опитват да получат някои договори по реконструкция на опустошен от земетресението в региона на Централна Италия, предаде Ройтерс.
Най-малко една компания, подчинена на Коза ностра, е била в състояние да заобиколи строгия контрол и да спечели договор за € 450 хиляди.
Тя е свързана с престъпното семейство Ринцивило от град Джела от южната част на Сицилия.
Фирмата е била привлечена към сключен договор за изграждането на стената на друга по-голяма компания, спечели договор за € 50 млн.
Около половината от служителите на Ринцивило са с криминално минало. Силно земетресение разтърси през април област Абруцо, причинявайки щети в Акуила.

Чехия въведе извънредно положение заради снега
Обилен снеговалеж и силен вятър станаха причина в 11 от общо 77 административни райони на Чехия да бъде обявено извънредно положение, предаде АП.
Снегът е затрупал много пътища, а вятърът е изкоренил хиляди дървета. Ограничено е подаването на електроенергия заради аварии в преносната мрежа.
Според чешките метеоролози зимата в страната е подранила, като този октомври е най-студеният в Чехия от 30 години насам. Практически цялата северна територия на страната е затрупана със сняг. В Яблонец, например, снежната покривка е над половин метър, което за района се явява абсолютна аномалия.
Десетки влакове бяха спрени, защото ж.п линиите са затрупани със сняг или върху тях има повалени от вятъра дървета. Снежна покривка почти напълно е покрила северните райони на Чехия.
Затворени са десетки пътища през горите. Общинските служби не успяват да разчистят преспите.

Белгия наема затвор в Холандия
Белгийското правителство в петък одобри план, според който то ще вземе под наем затвор в Холандия, предаде Би Би Си.
По силата му в началото на 2010 г. затворът в Тилбург ще бъде опразнен от холандски затворници, а на мястото им ще бъдат изпратени 500 белгийски, които ще бъдат охранявани от белгийски надзиратели.
Мярката се предприема, защото затворите в Белгия са препълнени и затворническата площ в тях не отговаря на европейските норми.
Годишният наем за затвора в Тилбург ще е 30 милиона евро. Там ще лежат затворници, осъдени на дълъг срок затвор, като приоритет ще се дава на холандци, осъдени в Белгия.
Министърът на правосъдието на Белгия Стефан де Клерк заяви, че това е временна мярка, към която властите трябва да прибягнат, докато не бъдат готови новите затвори.
За целта той дори щял да подпише за целта споразумение с холандския си колега. Споразумението е част от по-обща договореност холандски затвори да преминат към белгийската затворническа система и трябва да бъде одобрено от парламентите на двете страни.

Украйна дава радарите си на САЩ, Русия се противопоставя
Киев може отново може да разпали спора между Москва и Кремъл, предупреждава АФП.
Украйна е започнала разговори със САЩ за възможността в бъдеще Вашингтон да използва информация, получена от украински радари, съобщи Ройтерс, като се позова на украинския посланик във Вашингтон Олех Шамшур.
Дискусията по въпроса все още е в начална работна фаза, заяви Шамшур и добави, че в миналото и други украински ръководства са подкрепяли идеята.
Украинското външно министерство отказа да коментира темата. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков изрази безпокойство от перспективата САЩ да водят разговори за противоракетна отбрана със страни извън НАТО.
Шамшур наля допълнително масло в огъня, загатвайки, че Русия е изпуснала шанса си да използва информация от украинските радарни системи.
Миналата година Москва прекрати споразумение за ползване на две радарни станции в Украйна - в Севастопол и в Мукачево, в Закарпатската област, тъй като те били остарели.
През последните месеци отношенията между Кремъл и Белия дом бяха обтегнати заради плановете на бившата администрация на Джордж Буш младши да разположи системи за противоракетна отбрана в Полша и Чехия.

Пакистанската армия притисна талибаните
Пакистанската армия е започнала мащабна военна операция срещу талибаните в Южен Вазиристан, съобщава БиБиСи.
30 000 военни, подкрепени от танкове, се придвижват към седалището на Хакимула Мейсуд, новият лидер на пакистанските талибани.
Сухопътните военни части са подкрепени и от авиация. Военни настъпват от север, изток и запад към вътрешността на Южен Вазиристан.
В близост всички комуникации са прекъснати.Голямо военно присъствие има на пътя между Танк и Дера Исмаил Кан.
През последните дни целият граничен район, смятан за крепост на бунтовниците, е бил обграден.
Сухопътните ни сили започнаха операция в различни части на Южен Вазиристан с подкрепата на военновъздушните сили, съобщи телевизия "Самаа", цитирайки ръководителя по сигурността в Тарик Хаят Хан.
Настъплението ще продължи да ликвидирането на терористите, добавя той.
Предполага се, че именно в южната част на Вазиристан се крият както лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Осама бин Ладен, така и много от главатарите на талибаните.
Припомняме, вчера американското правителство одобри предоставянето на помощ за Пакистан на стойност 7.5 млрд. долара.
Средствата ще бъдат отпуснати през следващите 5 години и са за икономически и социални програми.
Президентът Барак Обама вече е подписал закона, с който Вашингтон подкрепя Исламабад заради борбата му срещу тероризма.

Италия отрече да е плащала на талибани
Италия отговори остро на твърденията, разпространени в британски вестник, че плаща на талибани, за да не извършват атентати в Афганистан. Това съобщи БиБиСи, като се позова на източници от италианските военни среди. Припомняме, според публикация на вестник „Times" разузнаването на Италия е плащало на талибаните, за да не извършват нападения в региона, контролиран от италианския контингент край Кабул. Става въпрос за хиляди долари. Изданието цитира анонимен източник от афганистанските военни, според който Италия е плащала на талибаните, за да се намали броя на организираните от тях атентати.
Ние знаем, че италианските сили са плащали на талибаните в Сароби, за да не атакуват те в района. Имаме информация, че подобен тип договорки са били направени и с бунтовниците и в западен Херат, е посочил още източникът. Италия, Франция и представители на НАТО веднага отрекоха обвиненията на вестника. БиБиСи допълва, че италианският министър на отбраната има намерение да съди британското издание.

Назрява конфликт между Италия и Великобритания
Италия гневно отрече твърденията на британски вестник, че е плащала на талибани в Афганистан, за да запази мира в страната.
Италианският министър на отбраната заяви, че страната му планира да съди вестник Таймс, който публикува тази информация.
Френските сили за сигурност поеха областта без да бъдат предупредени за тази политика, без да знаят за рисковете, написа вестникът. Десет войници са били убити в рамките на седмици. Вестникът, цитирайки западни военни представители, обяви, че тази практика е била предприета от италианските тайни служби в областта Сароби, източен Кабул.
Става дума за десетки хиляди долари, съобщава британският Таймс.
Франция поема контрола на областта през 2008 година, смятайки, че това нискорисков регион - само един италианец е бил убит предишната година.
Само за месец обаче са убити 10 френски военни и 21 са ранени.
Неназован офицер от афганистанската армия също е заявил пред АФП, че Италия е плащала на талибаните, за да избегне жертвите.
„Знаем, че италианските сили са плащали на бунтовниците в Сароби, за да не нападат. Имаме информация че подобни споразумения са направени и в западната провинция Херат от италианските войници в състава на НАТО.
„Много страни от НАТО, чиито войски са разположени в Афганистан, плащат на бунтовниците, за да не атакуват.", е добавил афганистанският офицер.
Италианският министър-председател Силвио Берлускони отрече информацията.
„Правителството никога не е упълномощавало или разрешавало плащането под каквато и да форма на суми в полза на бунтовниците талибани в Афганистан.", се казва в официално съобщение на правителството.

Разгневени фермери блокираха Париж
Разгневени френски фермери организираха мащабен протест в Париж, съобщи „Le monce". Стотици производители се включиха в протестното шествие, което блокира Champs-Elysees. Фермерите настояват за спешна помощ за сектора от страна на държавата. Те посочват, че той е един от най-засегнатите от икономическата криза. Производителите са подготвили и представили на правителството план за възстановяване на бранша, чиято стойност възлиза на1,4 милиарда евро. 400 от тях фермерите настояват да бъдат изплатени незабавно.По време на протеста производителите горят сено, посочва изданието. Около 40 фермери пък се събрали пред ресторант Le Fouquet's, където през май 2007г. настоящият президент Никола Саркози празнуваше изборната си победа.
Саркози, трябва ли земеделието да плаща тази цена, гласи един от протестните плакати. Голям брой фермери от други части на страната също подкрепят недоволството на колегите си. Изданието допълва, че в южната част на страната стопаните са блокирали централни магистрали. „Le monde" посочва че представители на най-големия синдикат на производителите настояват за спешна среща с президента Саркози. „Le Figaro" припомня думите на държавния глава, който обеща изработване на спешен план за сектора и влизането му сила до края на октомври. Не искаме повече празни обещания, искаме конкретни действия, е днешният отговор на синдикалния лидер Жан-Мишел Лематаие.

Скандалът с депутатските пари във Великобритания взе нови размери
Британски депутат, член на Консервативната партия, Дейвид Уилшър, обяви, че няма да се кандидатира за депутат след като името му беше замесено в скандала с неправомерните разходи за депутатите, предаде АФП.
Междувременно той сам се е отнесъл към Комисията по деловите интереси на депутатите в парламента, след като днес вестник "Дейли телеграф" съобщи, че е използвал 100 000 британски лири, предвидени за негови разноски, за да плати на притежавана от него фирма, предаде Ройтерс.
Дейвид Уилшър, народен представител на Спелтхорн, графство Съри, е плащал на „Мурлендс рисърч сървисиз" (Moorland Research Services), която притежава заедно със свой партньор, до 3250 бр. лири месечно, пише "Дейли телеграф".
Компанията е получила общо 105 000 бр. лири от парламентарните разноски на депутата.

Турция поиска от Франция да екстрадира Джем Узан
Турски съд издаде заповед за арест на бизнесмена Джем Узан, който е поискал политическо убежище във Франция, предаде АП.
От своя страна Париж обяви, че няма да екстрадира бизнесмена Джем Узан.
От своя страна посланикът на Франция в Анкара Бернард Еми уточни, че засега на Джем Узан не му бе предоставено политическо убежище.
„Молбата му се обсъжда. Докато този процес не приключи екстрадирането на Джем Узан е невъзможно", разкри Еми.
Мнозина считат, че династията Узан е на път да залезе. На членовете на семейството е забранено да напускат страната. Джем Узан и сестра му Айшегюл Акай са осъдени на 15 месеца лишаване от свобода в Обединеното кралство заради неизпълнение на съдебно разпореждане.
Според Джем фамилията Узан е жертва на политически интриги. Той твърди, че целта на жестоките финансовите мерки върху семейните активи е да го накарат да замълчи.
Джем Узан е един от най-ярките популисти в Турция. Създадената в навечерието на предишните парламентарни избори през 2002 г. Млада партия (Генч Парти)
спечели изненадващо 7.5%. Основни нейни поддръжници са младите избиратели, които са привлечени от популистките й послания. Той е противоречивата фамилия Узан. Неговият баща и брат бяха осъдени на затвор за измами, злоупотреби и присвоявания.

Баският сепаратистки лидер Арналдо Отеги остава в затвора
Баският сепаратистки лидер Арналдо Отеги ще остане в затвора и няма възможност той да бъде пуснат под гаранция, предаде ЕФЕ.
Днес той беше разпитан от съдията Балтасар Гарсон, по чиято заповед бяха задържани петте члена на ЕТА.
Отеги и другите четирима задържани са заподозрени в опити да възстановят ръководството на партията "Батасуна" по инструкции от ЕТА, посочи ЕФЕ.
Радикалната партия "Батасуна", смятана за политическото крило на въоръжената сепаратистка организация ЕТА, е забранена в Испания от 2003 г.
През последните седмици в Испания полицията започна серия операции срещу радикалната сепаратистка организация ЕТА.
През последния месец ЕТА организира серия от бомбени атаки, като едната от тях беше пред сграда на Цивилната гвардия (Гуардия сивил) в северния испански град Бургос, и рани близо 60 души, сред които 7 деца.

Очаква се бърз преход към Windows 7
Корпоративните потребители ще преминат по-бързо към Windows 7, отколкото направиха това с предходните версии на системата, прогнозират анализатори от Jefferies & Company, предаде TechNews.bg.
В момента под управлението на Windows XP и Vista работят над 740 милиона компютри. Всяка година се добавят около 247 милиона нови или модернизирани РС.
Според Jefferies & Company, 263 милиона машини ще преминат към Windows 7 в първата година на новата ОС. Следващата година ще бъдат добавени още 301 милиона, а на третата - 336 милиона.
Обикновено компаниите започват прехода към нова операционна система след 1-2 години от нейното излизане. Това време е необходимо за тестване и планиране на миграцията.
При Windows 7 обаче процесът ще протече по-бързо, твърди Jefferies & Company. Към настоящия момент около 70% от корпоративните РС работят под управление на XP. Много компании се отказаха да мигрират към Vista в очакване на Windows 7.
Освен това се предполага, че Microsoft, производители на софтуер и хардуер ще започнат да намаляват или напълно да прекратят поддръжката на Windows XP.
В допълнение, срокът на програмата Windows Downgrade, която позволява при покупка на нова ОС потребителят да премине към предходната версия, ще изтече през април 2010 година.
Всичките тези фактори ще доведат до ускорен преход към Windows 7.
Най-сериозна спънка за миграцията пък е необходимостта от подобряване на компютърния парк. Голяма част от корпоративните PС в момента не отговарят на изискванията на Windows 7.
Налице са и някои усложнения при прехода от XP към новата ОС, отбелязва Jefferies & Company.

Силви Вартан се посвещава на благотворителни каузи в София
Наближава дългоочакваният концерт на примата на френската естрада Силви Вартан в София. Той ще се състои на 28 октомври в зала 1 на Националния Дворец на Културата.
Концертът ще се проведе в рамките на ежегодния фестивал Мюзик Джем 2009. Организатор на шоуто е София Мюик Ентърпрайсис.
В деня след концерта звездата ще се посвети на активна благотворителна дейност. По предварителен план, тя ще посети Дом „Майка и дете" - Младост, Втора градска болница и Многопрофилна Болница за Амбулаторно Лечение и Спешна Помощ „Пирогов".
Визитата е част от програмата на асоциация „Силви Вартан за България", чиято дейност е съсредоточена в дарения за болнични заведения. Благодарение на личната инициатива на Силви и сътрудниците й в София, асоциацията дарява апартура за новородени деца в цяла България.
От издаването на първия си албум през 1961г. до днес магнетичната певица и актриса се радва на изключителна популярност. Перди броени дни излезе нейният най-нов албум „Toutes peines confondues", който показва звездата в една по-различна светлина.
Настоящото турне на примата на френската поп музика, посветено на последния й албум, се радва на небивал успех. То стартира с няколко концерта в Париж в небезизвестната зала Олимпия, където през 60-те години Силви пее на една сцена заедно с легендарните Бийтълс.
По повод предстоящия си концерт в зала 1 на НДК, Силви Вартан споделя, че няма търпение да посети отново родната си страна и да се срещне с любимата си българска публика. Билети за концерта на забележителната певица могат да бъдат закупени на цени от 30 до 80 лева от касите на Тикетпро България в цялата страна и онлайн.

20-годишна залята с киселина в Кърджали
Полицията в Кърджали издирва мъж, залял 20-годишна жена с течност, която е причинила изгаряния.
Инцидентът е станал около 22 часа снощи в района на автогарата в града, съобщават от пресцентъра на МВР.
Момичето е с 6% изгаряния по шията, рамото и гърдите.
Според жената, непознатият минал покрай нея и плиснал течността.
Тази сутрин тя е транспортирана в болница в Пловдив.

Ден на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"
Ден на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" ще се състои днес, съобщиха от електроцентралата.
В програмата са включени посещения на командни и машинни зали на енергийни блокове, демонстрации на работа с противопожарна техника, на мобилната лаборатория за мониторинг на околната среда и др.Посещението на АЕЦ "Козлодуй" в Деня на отворени врати е без предварителна заявка или записване. Достъпът до площадката на централата ще се оформя срещу документ за самоличност, като децата трябва да са с пълнолетен придружител.
Посрещането и регистрацията на гостите ще се извършват в Информационния център на АЕЦ "Козлодуй" от 8:30 до 14:30 часа.За разглеждането на обектите в централата, включени в маршрутите за посещение, ще се сформират групи по реда на регистрация на посетителите, като водачи са експерти от АЕЦ.
За посетителите е осигурен безплатен автобусен транспорт на всеки кръгъл час от Козлодуй (с начална спирка "Бриз") към Информационния център на АЕЦ "Козлодуй" от 8 до 14 часа.

Баретата води 4-ма лекари в съда
Софийски градски съд не уважи искането на Златомир Иванов Баретата да бъде пуснат от ареста поради здравословни причини.
Делото се гледа при закрити врата.
Златко Баретата дойде в съда както винаги във видимо добро настроение. Той обаче беше елегантно облечен - с бяла риза и черно палто, а не с традиционната грейка.
Той е във видимо добро здравословно състояние, движи се съвсем спокойно и нормално. Според защитата му обаче той има сериозни проблеми с бъбреците.
В съдебна зала дойдоха и четиримата лекари, прегледали Златомир Иванов.
И прокурорите, и адвокатите не пожелаха да съобщят какви са мотивите на съда, тъй като делото е секретно.
Според защитниците на Иванов обаче съдът го е оставил само защото е популярният „Златко Баретата". Те очакват на втора инстанция нещата да бъдат по-ясни и са категорични, че ще обжалват постановлението на СГС.
Стана ясно още, че адвокатите на Баретата са представили и медицинска експертиза, че Иванов се нуждае от спешна операция. Съдът обаче е счел, че това не е достатъчно основание да го пусне от ареста.

В Борисовата градина се провежда концерт срещу катастрофите
От 16:00 часа на лятната сцена в Борисовата градина ще се проведе благотворителен концерт, посветен на всички жертви на войната по пътищата.

Няма коментари: