сряда, 28 октомври 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 28.10.09

По 24 часа

От 8 ноември - даваш 20 лв., ако не си включил фаровете
От 1 ноември КАТ започва масови проверки дали шофираме с включени фарове и през деня.
В рамките на традиционната акция "Светлина" в първите 7 дни шофьорите само ще бъдат проверявани, а след 8 ноември и глобявани по 20 лв.
На всеки водач, който от 1 ноември до 1 март кара без включени къси светлини, ще му бъдат отнемани и по 5 контролни точки от талона. Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди години, за да се увеличи видимостта на шофьорите и да бъдат намалени катастрофите през сезона.
Глоби ще се налагат и за мръсни стъкла и гуми с износени грайфери. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, а глобата е 40 лв. (24часа)

Откъде ми е скъпата кола? Офшорка ми прати 300 000 евро
31 фирми и физически лица си имат легални доходи с платени данъци, с които могат да си купят бентли, съобщи шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.
Данъчните са проверили 105-а, които притежават скъпите автомобили. 12 фирми и 3 физически лица дали пред тях смехотворни обяснения за произхода на средствата си.
Те твърдели, че са направили покупката със заем. Заради това инспекторите назначили ревизии и на тези, които им дали парите. Приходната агенция вчера предостави и свой доклад до главния прокурор Борис Велчев.

Прокуратурата е поискала данните за различни лица, за които има образувани преписки. От доклада изскачат истински шедьоври на заплетени схеми за измами.
В него например присъства фирма, която има автомобилен парк от 209 леки коли, сред които бентли, ферари и мазерати, но единствените й официални приходи са заеми от едно физическо и две юридически лица.
При проверка на други собственици на бентлита се оказало, че те имат огромен автомобилен парк от луксозни возила, сред които поршета, лимузини, мерцедеси за стотици милиони левове.
Друг случай, описан в доклада, е за дружество, теглило кредити от банки за 2,5 млн. лв., взело още 1,3 млн. заеми.
С тези суми то дълго време покривало лизинговите вноски по договори за покупката на коя от коя по- луксозни коли.
Собственик на фирма заел за две години на свое дружество 200 000 лева, за да може чрез нея да си купи луксозна лимузина “Бентли Арнаж”.
Друга проверка установила, че фирма, за която първоначално се смятало, че притежава само бентли, имала и „товарен" джип Infinity FX45. Тя го обявила като такъв и изтеглила данъчен кредит за него, който ще се наложи да бъде върнат.
Отракан собственик на лъскави коли пък оправдал покупката им пред данъчни, дошли на проверка при него със странни и за самия него преводи от офшорна зона за близо 300 000 евро.
Проверени били и собствениците на 230 яхти, съобщи Стефанов. От 109 ревизии се установило, че 99 собственици си декларирали парите и имат официални доходи, с които могат да си позволят яхта. При 31 човека обаче имало проблеми и течали ревизии.
Инспектори ровят доходи и имоти на седем човека, посочени от “яхтсмените”, че им помогнали финансово със заеми. Пет са футболните клубове, които са изразили някакво желание за разкриване на данъчно-осигурителната тайна, но съгласието им е дадено така, че не могат да бъдат разкрити заплатите на футболистите, каза Стефанов. Предстои представители на клубовете и хора от приходната агенция да бъдат изслушани пред комисията по корупция в парламента.
РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Искат да отрежат куфарчета с пари
“Ще сложим край на куфарчетата с пари. Всички сме наясно, че няма държава в Европа или по света, в която всеки да може да си разнася куфарчето с милиони и никой да не му търси някаква отговорност”.
Това каза вчера шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Тяхната идея разплащания над 15 000 лева да стават само по банков път ще бъде записана в закон за разплащанията.
От догодина всеки гражданин или фирма ще обявява в данъчната си декларация и получени заеми за над 5000 лева, каза още Стефанов. Причината били огромните вериги за фиктивно предоставяне на заеми, с които се обяснявали скъпи покупки.
По сметки на данъчните годишно излизало, че си раздаваме едни на други по 2,7 милиарда лева като заеми. „По наши оценки повече от половината, да не кажа и 90%, са фиктивни”, каза Стефанов. Ревизираните баровци се осигурявали на 200-300 лв., а същевременно получават заеми от „добри приятели”, за да могат да разполагат с луксозни в коли и вещи, обясни той.
Затова в данъчните декларации ще посочваме сумата и човека, който ни е дал пари назаем. В случай, че нещо усъмни инспекторите, ще се назначава ревизия не само на този, който е взел заем, но и на този, който му го е дал. Така приходната агенция смята, че ще прекрати източването на хазната с фиктивни схеми. (24часа)

Кушлев погна наркобарон и крадла на европари
Комисията "Кушлев" заведе 5 дела за отнемане на имущество в Перник, Благоевград, Хасково и София. Исковете са за имоти на обща стойност 1,356 829 лв.
Софийският градски съд може да конфискува парите на столичанката Мария Загорска и Николай Клисарски-Коко от Дупница. Жената има присъда за присвояване на пари на ЕС. Искът срещу нея е за 108 хил. лв.
Клисарски е известен майстор на екстази от долината на Струма, осъден за отглеждане и трафик на наркотици.
Комисията е хвърлила око на негови дворни места в Студентски град и Драгалевци, мерцедес, ауди и банкови сметки - общо за 135,869,24 лв.
В Пернишкия окръжен съд е заведено дело за отнемане на имоти за 337 370 лв. на Асен Димов. Той е осъден за контрабанда на цигари. В периода 1996 - 2009 г. Димов имал приходи в размер на 1178 минимални работни заплати и харчове за 2290 минимални работни заплати. Сред имотите, на които "Кушлев" иска да сложи ръка, са супермаркет в Перник, две леки коли, камион и 150 дяла от капитала на 3 фирми.
В Благоевградския окръжен съд ще се гледа дело срещу Васил Петров от Дупница. Комисията ще се опита да докаже, че имуществото му за 358 500 лв. е придобито от престъпна дейност. В Хасково под ударите на "Кушлев" попада Дончо Димитров от Харманли. Той има присъда за притежание на огнестрелно оръжие без разрешение и може да се раздели с имоти за 417 022,60 лв., сред които магазини, офиси, апартамент, коли. (24часа)

“Кушлев” посегна на замъка с лебеди край Равадиново
Внушителният замък в готически стил с черни лебеди край созополското село Равадиново е запориран от комисията "Кушлев".
Възбраната върху имота е поискана от районната прокуратура в Несебър като обезпечителна мярка по дело срещу собственика Георги Тумпалов. Той е обвинен за изнудване на бизнесмен от Св. Влас.
Комисията "Кушлев" посегнала на замъка, тъй като на бизнесмена не се водило никакво друго имущество. На негово име като едноличен търговец обаче било издадено строителното разрешение за замъка.
Сградата с островърхите кули се намира на километър от селото, в което поетът Христо Фотев се пресели в последните си години. Посетители твърдят, че в езерата му плуват бели и черни лебеди като в романтична приказка. Палатът е вдигнат върху 5 дка и разполага с 60 стаи.
"Нямам никакви притесния за запора, мога да ви покажа документи", коментира Тумпалов. Ставало въпрос за дело, свързано със спор 1998 г. Тумпалов дал заем на човек от Влас. Две години не му върнали парите, той оформил дълга като цесия, и на свой ред му запорирал къщата. Потърпевшият завел дело като обвинил Тумпалов, че го е заплашвал.
"Смешни обвинения. Да не говорим, че замъкът многократно надвишава стойността на къщата, която в сравнение с него е направо коптор", каза Тумпалов.
Според запознати атрактивният палат се оценявал на поне 20 млн. евро. Облицован е от специален странджански камък, който при различна светлина си сменя цвета. Край него имало зоопарк. Собственикът отглеждал елен лопатар, щрауси, фазани и др. Само виното в специалната изба под замъка било за няколко десетки хиляди лева.

Вземат имоти за 2 млн. на Гаич
Съдът в Добрич уважи иска на комисията "Кушлев" и отне от семейството на Миролюб Гаич 4 недвижими имота, автомобил "Опел", 25 243 лв. и левовата равностойност на 3 291,47 долара. Собственикът на "Югоагент" и съпругата му Живка Гаич трябва да платят 85 552 лв. такса и 43 836 лв. съдебни разходи за експертизи.
Комисията "Кушлев" заведе дело срещу фамилията на набедения за фараон Гаич в началото на 2008 г. Отнетото имущество е на стойност 2 138 805 лв. (24часа)

За ЧРД на Кушлев вземат имоти на Митьо Очите
Димитър Желязков-Митьо Очите загуби имоти за 2,3 млн. лв. Те трябва да бъдат конфискувани в полза на държавата, стана ясно вчера от решение на Бургаския окръжен съд по дело, заведено от комисията "Кушлев".
Процесът почна през лятото на м.г., след като влезе в сила присъда на Желязков като лидер на наркобанда. Решението за отнемане на имотите му бе огласено часове след рождения ден на Кушлев.
Митьо Очите трябва да се раздели с вила в Сунгурларе, част от жилищна сграда в новия Несебър, парцели в землището на Бургас и Равда, както и с 3 коли - мерцедес, порше и алфа ромео.
Удовлетворени са всичките ни искания, това се дължи на прецизната работа на целия ни екип, каза Павлин Иванов, шеф на представителството на комисията "Кушлев" в Бургас.
Атрактивна сграда в с. Кошарица, както и модерното ламборгини, в което Желязков се возеше преди задържането му през април 2007 г., не са в списъка на отненетото имане. Те се водят на други и към тях не можем да имаме претенции, обясниха от комисията. Делото е за имоти, вписани на името на Желязков или на двете му дъщери като преки наследници, както и на фирма "Прогрес 2003" с регистрация в Бургас.
Около 5000 лв. бяха намерени в банкови сметки на Желязков след ареста му. Разследващите отвориха няколко сейфа и откриха злато и валута. Те обаче се водят на майката на Очите - Станка, и на нейния брат. През май започна друго дело срещу Желязков за пране на пари. По него обвиняеми са майка му, брат й и Антигона Янулис, с която Желязков живее от години.
Междувременно трима от членовете на заловената през ноември м.г. врачанска банда на Димитър Желязков-Очите, ръководена от Йордан Тонов-Пръча, влизат в затвора. Адвокатите им сключиха споразумения с прокуратурата. Венелин Кръстев - Ечо Мафията, отнесе 5 г. затвор за участие в трафик на хора и блудство. Известният автоджамбазин във Врачанско - Ники Георгиев-Циганчето, отива на топло за 2 г. и 10 месеца, а Васил Иванов-Бакеловеца - за 2,2 г.

Роми атакуваха болница заради детето родилка
"Искаме си бебето и жената!", скандираха вчера сутринта стотина роми пред входа на областната болница в Сливен. След половин час най-решителните преодоляха охраната и се изсипаха пред родилното отделение на третия етаж. Наложи се директорът на МБАЛ д-р Йордан Котов да иска съдействие от полицията, за да изкара бунта навън.
Роднини на 11-годишната Кортеза от ромския кв. Надежда в Сливен вдигнаха скандал от страх, че Агенцията за закрила на детето смята да настани момичето и нейното бебе в социален дом. По-късно обаче невръстната родилка и рожбата й Виолета се прибраха при фамилията.
На 22 октомври шестокласничката Кортеза стана най-младата майка в България. Родилните болки я хванали в първата вечер от тридневното сватбено тържество по ромски тертип, без граждански брак.
Бременната булка пристигнала в болницата с бялата рокля и прическа с брокати. Малката й щерка Виолета се появила нормално, без усложнения, с тегло 2,5 кг и ръст 48 см. Лекарите обаче се ужасиха, че при "раждането на деца от деца" възрастта на майките пада до абсурда.
"Кортеза и бебето са много добре. Този случай може да е някакъв недобър рекорд, но не е сензация, защото голяма част от нашите родилки са малолетни. Тя сподели, че всичко, което е правила с Желязко, е било със знанието и одобрението на нейното семейство. Чакаме родителите на Кортеза и бащата на бебето да подпишат необходимите документи и да си ги вземат. Моят проблем е да ги изпиша от болницата живи и здрави, а какво ще предприемат други органи, това е юридически казус извън правомощията ми", коментира д-р Йордан Котов.
От местната служба на Агенцията за закрила на детето сезираха прокуратурата и заявиха, че няма да допуснат невръстната Кортеза да продължи съжителството с 19-годишния баща Желязко и ще я настанят с пеленачето в тяхното звено "Майка и бебе".
"Държавата да не се меси в личната работа на хората, като искат да се обичат и да си имат деца. Нашите циганки се женят рано, добре си гледат бебетата и не ги хвърлят на боклука като някои. Нашите момичета на 9-10 г., като им дойде, стават пълнолетни и ги женим, да си имат мъж и семейство. Тази "Закрила" какво иска, в затвор ли да ги държат, да не правят любов и да не раждат до 18 години?", протестира мъж от родата на Кортеза.
"Дайте ни бебето и булката, не се занимавайте с нас, такава ни е традицията. Обичам си снахата и бебето, ще си ги гледам, 5 кубика дърва взех за зимата", пледира свекървата Виолета, на която кръстили внучката.
Райна, 33-годишната майка на Кортеза, каза, че и тя родила на 12 г. и била щастлива. "Не си давам внучката и дъщерята, ще си ги гледам, имам обстановка. "Бях в Испания, като стана тая работа с Желязко и Кортеза спря училището. Поемам ангажимент да се грижа за тях", нарежда младата баба.
"Съпругът" Желязко също настоява, че ще работи в чужбина и ще издържа семейството си. Оправдава се, че когато си харесал Кортеза в двора на училището, изобщо не знаел, че е толкова малка.
"Момиченцето си имаше гърдички, дупенце както си трябва. Като се разбра, че е вече с коремче на 5 месеца, тогава научихме годинките и си я взехме у нас да си живеят заедно, като моя дъщеря й треперя", кърши ръце свекървата.
"Няма да се бием с роднините. Но ако отстъпим в такава ситуация, значи мълчаливо се съгласяваме деца да раждат на 10-11 г. По цял ден в кв. Надежда въртят порноканали. Тази напаст не знам докъде ще стигне. Притеснявам се, че проблемът излиза от контрол", каза Снежана Кръстева, шеф на местната Агенция за закрила на детето. И добави: "Скоро сезирахме прокуратурата за съжителство на 14-годишно момиче с мъж на 21 г. Отговориха ни, че има извършено престъпно деяние по еди-кой си член от НК, но смятат, че това не е обществено укоримо и значимо, защото било в духа на ромските традиции."
Вчера следобед майката на Кортеза подписа декларация в отдела за закрила на детето, че ще се грижи за дъщеря си и внучето.
"Не толерираме тези случаи на съжителство, но при това положение родилката и бебето ще се приберат у дома", каза Снежана Кръстева. Според нея законът трябва да се промени и помощите за дете да се получават само от родители, навършили 18 г. Сега 1 година Райна ще получава майчинството за внучето - 150 лв. месечно, 600 лв. еднократна помощ за раждане, както и помощи за отглеждане на собственото й дете Кортеза.
Междувременно окръжният прокурор в Сливен Пейчо Хитов обясни, че се води разследване и срещу 19-годишния Желязко ще бъде повдигнато обвинение за съвкупление с малолетна. "Това е престъпление от общ характер и в случая становището на общността и на пострадалото момиче нямат никакво значение. Лошото е, че каквато и наказателна репресия да се упражни, тя няма да реши проблема", каза той.

Волен се изясни с Яне за интервю в “24 часа”
Респектираща акция за уточняване на отношенията между две политически сили, осъществиха вчера депутатите от “Атака” при колегите си от РЗС вчера.
В почивката групата на Волен Сидеров почти се строи пред стаята си, измина 20-ината метра до кабинета на Яне Янев и влезе вътре. На озадачените журналисти и депутати обяснения не бяха дадени. След 15 минути групата напусна стаята на РЗС с по-миролюбиво излъчване.
“Уточнихме взаимоотношенията между двете политически сили. Търсихме сближаващи точки, а не конфликт. Между нас няма сериозно противопоставяне”, обясни уклончиво Сидеров груповото гостуване. Той призна, че един от поводите за изясняване на отношенията станало интервюто, което Яне Янев даде във вчерашния брой на “24 часа” (Виж факсимилето-бел. ред.)В него лидерът на РЗС коментира, че тясното сътрудничество на ГЕРБ с “Атака” може да доведе страната до патова ситуация и да предизвика реакции на най-високо ниво в САЩ, Великобритания, ЕС и Израел.
И “Атака”, и РЗС подкрепят управлението на Бойко Борисов. Хората на Яне Янев обаче често критикуват решенията на ГЕРБ, а националистите демонстрират пълна лоялност.
Още по-лаконичен и загадъчен бе Яне Янев. “Отказвам да коментирам конкретния случай. Но си запазвам правото да направя конструктивен анализ на парламентарното поведение в 41-ото Народно събрание”, заяви той. И добави, че РЗС са отворени за разговори с “Атака” и другите сили от мнозинството в контекста на новото конституционно мнозинство. (24часа)

240 деца болни от свински грип
Училище в Трявна пламна от свински грип, съобщиха потърпевши родители в “24 часа” вчера. След като над 240 деца останали вкъщи за лечение, в понеделник директорът на СОУ “П. Р. Славейков” алармирал РИОКОЗ - Габрово. От днес затварят и останалите 3 училища. Засега грипната ваканция е до края на седмицата. До момента нямало тежки случаи.
Изпратени са 100 дози тамифлу, които ще се дават по преценка в приемно-консултативното отделение на местната болница, каза д-р Николай Пенчоков от РИОКОЗ. Трявна е на крачка от епидемия, добави той.
Пред взрив била и математическата гимназия в Ямбол. В София още не са пламнали училища, но има много болни. Всеки ден се изследват десетки проби, всички са положителни за вируса H1N1. В момента 98% от болните са с новия грип. Той не се различава по симптоми от сезонния: започва с температура над 38 градуса, болки в гърлото, главата, мускулите и силна отпадналост.
Втори човек е починал от вируса в Самоков, съобщи "Дарик". 31-годишният мъж бил докаран в неделя в болница "Св. Ана" в София с двустранна пневмония и тежка дихателна недостатъчност. 6 часа след като го приели, издъхнал. Първият смъртен случай от свинския грип също беше в Самоков. В края на септември почина 30-годишен мъж, който бил наркозависим. (24часа)

Крият грипа
Министерството на здравеопазването шикалкави и не иска да признае очевидното - в шест региона на страната има епидемия от свински грип. Според чиновниците в МЗ това не било епидемия, а просто “широка циркулация” на вируса A(H1N1).Само за седмица са доказани 71 случая на новия вирус, а общо са 204. Поне 70% от боледуващите в момента имат свински грип, без да имат изследвания, твърдят епидемиолози. След Трявна и Ямбол затварят училищата и в Никопол. При децата свинският грип започва с температура 38-40 градуса, която 2-3 дни не пада от нищо, каза д-р Атанас Мангъров от Инфекциозната болница.
Не е епидемия, а широка циркулация 4553-ма болни от грип са отчетени у нас за седмица, с близо 400 повече от предишната, отчете здравното министерство вчера.
Доказаните случаи на свински грип са 204. Реалният им брой обаче е поне трикратно по-висок.
Въпреки че помежду си лекарите говорят за епидемия, от МЗ уточниха вчера, че “в страната е налице широка циркулация на грипния вирус A (H1N1)”. Епидемия се обявява по региони, но засега никъде не е достигнат критерият да боледуват по 180-200 души на всеки 10 000.
Пред епидемия са регионите Бургас, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Шумен, Ямбол, съобщи д-р Ангел Кунчев, шеф на отдела за надзор на заразните болести в здравното министерство. Там пикът се очаква в следващите 7 до 14 дни. В София боледуват 99 на 10 000 души.
Повечето заразени изкарват свинския грип леко и средно тежко, каза д-р Кунчев. За втория починал от новия грип - 32-годишен мъж от ромски произход от Самоков, се разбра вчера, че първо са боледували децата му. Той разви дихателна недостатъчност и почина за 6 часа в болницата “Св. Анна” в София.
Деца от Никопол и Трявна също са в болница, но състоянието им не било тежко. От вчера и в двата града обявиха грипна ваканция.
20 ученици от португалския град Санто Тирсо гостували преди 2 седмици на Славейковото училище в Трявна, което пламна първо. Седмица по-късно българчетата започнали да боледуват - първо в по-големите класове, после и малките. Както писа "24 часа", в понеделник 240 от общо 540-те деца на СОУ "П.Р. Славейков" останали болни у дома. Никой обаче не може да каже със сигурност откъде е дошъл свинският грип - от Португалия или с туристи в града.
Вчера кметът Драгомир Николов събра кризисен щаб по грипа с шефовете на РИОКОЗ д-р Веселин Димитров и на РЦЗ д-р Петър Стефанов, епидемиолога д-р Николай Пенчоков, директорите на болницата, на училища и детски градини. Те обсъдиха как да се овладее на епидемията.
"Спазваме алгоритъма на МЗ за тази епидемия, апелираме да се съблюдава хигиена, да се намалят контактите в този период. Затова пускам заповед за ограничаване на масовите мероприятия в общината", каза кметът Николов.
Според него в града има притеснени хора, но повечето приемат ситуацията нормално. Кметът е благодарен на началника на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев, който му се обадил вчера рано сутринта, за да изрази готовността на болницата да поеме усложнени случаи. Засега в Трявна нямало такива.
"В детското отделение се лекуват 33 деца, 22 от тях са с грипоподобни оплаквания и усложнения, главно с пневмонии. От тях 16 са ученици от СОУ, откъдето беше изолиран грипният вирус. Няма деца в тежко състояние", съобщи д-р Светла Брънекова, шеф на местната болница "Д-р Теодоси Спасов". Тя увери, че лечебницата е в готовност да посрещне повече болни и усложнения. От РИОКОЗ били предоставени 160 опаковки тамифлу за лечение.
Засега боледуват предимно деца, но прогнозите са, че идната седмица ще бъде пикът на епидемията в Трявна. В болницата са открити още 10 легла в детското и вътрешното отделения. РИОКОЗ прогнозира, че тревненски деца, които учат в габровски училища, ще пренесат епидемията и там. В момента заболяемостта в областния град е от най-високите в страната - 146 на 10 000 души.
Не се притеснявам, грип като грип. Дали е от новия, или от стария - прекарва се, каза Петя Йовчева, която беше седнала на кафе с голямата си дъщеря в Трявна вчера. Малката, ученичка в Славейковото училище, си стояла вкъщи, но не била болна. Младо семейство от съседната маса научи от "24 часа", че в града има свински грип. "Гостуваме тук, не се притесняваме от грипа, няма да си тръгнем", каза съпругът. В някои магазини жените зад щанда бяха сложили маски. Цветана Георгиева от закусвалня сподели, че двамата й внуци, на 5 и 16 г., от 10 дни са болни вкъщи. Имали в началото висока температура, но вече се оправят. Засега възрастните в семейството нямали грипни симптоми. "Аз съм медицинско лице и да ви кажа честно, за мен това е някаква провокация. Не може така изведнъж точно в Трявна - града, в който идват много туристи, да заболеят толкова много деца. Мисля си дали пък някой не завидя на града ни за туризма, и сега ни сочат с пръст", каза Иванка Лазарова, която работи в магазин за козметика.
В Хасковско са отчетени 5 случая на свински грип. В Ловеч заболяемостта е 75,6 на 10 000. Родители обаче сигнализират, че в някои детски градини има по 7-8 болни малчугани от група.
Експертният съвет по заразни болести към МЗ предлага опростяване на клиничната пътека, по която болниците приемат със свински грип. Предвидените 7 дни престой са твърде много, отпада задължителното вирусологично изследване, уточни д-р Кунчев. С тази диагноза ще приемат и детски, вътрешни и белодробни отделения, а не само инфекциозните. За снабдяване с антивирусни препарати и пандемична ваксина се искат 12 млн. лв. от държавния бюджет. Готвят се още инструкции за личните лекари, които все още слабо изписвали антивирусна терапия.
ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Парализа и невропатии били сред нежеланите ефекти на имунизацията
Няма доказателства, че използването на антивирусните препарати тамифлу и реленца свалят смъртността при епидемия от свински грип, пише авторитетното медицинско сп. “Лансет”. Регистрирани са обаче редица странични ефекти. В Япония, където тамифлу се изписва масово от години, са установили 3% нежелани реакции. За статията в “Лансет” са проучени 2275 такива случаи. При младежите най-често става дума за промени в поведението, крампи, делириуми или халюцинации. Възрастните се оплакват от гадене и повръщане.
Много страни като Великобритания, Германия и САЩ предприеха масови кампании за имунизация срещу свински грип. Приоритетно се ваксинират рисковите групи - деца и младежи, възрастни хора и здравни работници. Германия поръча 50 млн. дози от една от регистрираните в ЕС три пандемични ваксини. Първите 22 млн. дози вече са налице в САЩ и приложението им започна. Имунизацията е безплатна, но заради страх от странични ефекти мнозина се въздържат.
Скептични са и някои лекари: препаратите били тествани недостатъчно и малко се знае за ефекта им върху децата и бременните. Листовката на една от ваксините, публикувана в интернет, сочи, че има опасност от вреди като синдрома на Джулиан-Бар, който води до парализа и дори до смърт, васкулит (възпаление на кръвоносен съд) и анафилактичен шок (остра алергична реакция).
Лекари в Германия, цитирани от “Зюдвест пресе”, признават, че дори не са поръчали ваксина. Те се страхуват не толкова от локални реакции - болка и зачервяване на мястото на убождането, колкото от сериозни последствия. Такива са имунологичните реакции на организма, които се появяват под формата на полиневропатии и възпаления на нервите. (24часа)

250 учели болни в гимназия в Ямбол
Математическата гимназия в Ямбол обяви грипна ваканция до 3 ноември. От 800 деца 150 са отсъствали, а 250 са били в час, но с висока температура, хрема и други признаци на дихателна инфекция. Това е станало ясно, след като по сигнал на преподавателите е извършен преглед на учениците в класните стаи.
Паниката в училището тръгнала от регистриран случай на свински грип при момиче от 7-и клас, което вече е излекувано. Според учители е възможно част от децата да не идват на училище от страх да не се разболеят.
Увеличението на болните наложи среща по проблема в областната управа вчера. Присъстваха директорите на училищата, представители на просветния инспекторат и на РИОКОЗ. Данните показват, че засега обстановката в града е нормална за сезона - заболелите са 174 на всеки 10 000 души. За да се обяви епидемия, броят на болните трябва да стигне 300 на 10 000.
Отчита се обаче почти двойно увеличение на респираторните заболявания в сравнение с по-миналата седмица, когато съотношението е било 90 на 10 000.
В училищата боледуват от 24 до 26 процента от децата. Ако броят им достигне 30 процента, всички излизат в грипна ваканция. В учебните помещения се прави всекидневна дезинфекция на подовете, чиновете, вратите. Напомня се на децата да спазват строга хигиена. Взети са и всички мерки за овладяване на ситуацията, ако се наложи. Лечебните заведения са заредени с антивирусния препарат тамифлу, който е активен при свински грип.
Д-р Атанас Мангъров, детски инфекционист: Започва с 40° температура, 3 дни не пада от нищо
- Д-р Мангъров, има ли особености в протичането на свинския грип при децата?
- Не, всички боледуват еднакво. Досега грипът върви леко и доброкачествено. Хората се плашат и идват в Инфекциозна болница - София, заради много високата температура, с която започва инфекцията: между 38 и 40 градуса. В първите 2-3 дни тя не пада от нищо, но после се нормализира.
- Какво трябва да се прави за нея?
- Най-важното е родителите да не се опитват да я свалят на всяка цена, защото има голям риск от предозиране на лекарствата против температура. Вече сме имали деца, на които са давани конски дози препарати, съдържащи парацетамол и ибупрофен, и това не е добре за организма. Трябва да се знае, че в началото на грипа, каквото и да се дава за намаляване на температурата, няма голям ефект. Разбира се, поведението зависи основно от това как се чувства болното дете. Температура 40 градуса е много неприятно нещо, но ако състоянието е поносимо, може и да не се правят опити за сваляне. Това е защитна реакция на организма при вирусни инфекции, не само при свинския грип. Нищо фатално няма да стане, ако тази температура не може да бъде свалена 2-3 дни.
- По какво друго се отличава новият грип?
- Заедно с температурата се появява и много неприятна суха, дразнеща кашлица. И двете не са страшни, просто са част от грипната инфекция. Силната кашлица не означава, че детето вече има пневмония. Тя се дължи на силното дразнене на лигавицата на трахеята, причинено от вируса. Заболяването минава за 7 до 10 дни.
- Кога трябва да се внимава за усложнения?
- Към края. Могат да се появят бактериални усложнения като пневмония, отит, ангини. Досега сме прегледали и лекували около 200 деца, усложненията са по-скоро редки. Не сме имали нито едно дете с тежко протичане.
- Какво е лечението?
- Както при всеки грип. Човек трябва да остане у дома, да си облече пижамата и да приеме, че за около седмица е болен. Да поема сокове, чай, супи. Едва ли е нужно на всеки да се дава тамифлу безплатно, може би само в тежките случаи.
- Мнозина се ядосват, че тестът за свински грип не е достъпен. Трябва ли да се изследваме?
- При положение че светът обяви пандемия, има ли смисъл от масови тестове? Видно е, че боледуват много хора. Досега сме пуснали около 150 проби на деца, всички са положителни. Човек получава едно листче, нищо повече не представлява тестът. Освен това методиката полимеразно-верижна реакция е скъпа, струва поне 50 евро.
АННА БОТИНОВА

Чешмата тече, за да не чува ДС, но „ухото” е в масата
Лятото на 1989 г. Телефонът в квартирата на столичната улица "Чавдар войвода", където живее Желю Желев, звъни. Обажда се Велислава Дърева. Между другото пита:

- Какво прави проф. Кушев?
- Много е добре, изтегнал се е на дивана - отговаря Желев.

След време от ДС викат Дърева на разпит в Пловдив. И между другото я питат: "Кой е проф. Кушев?" "Как кой? Не знаете ли, много известен модернист!".
Така се потвърдиха подозренията ни, че ни подслушват, казва Дърева. А проф. Кушев всъщност е черният котарак Кушо, който "участвал" в дисидентската дейност, кипяла в кухничката на Желев.
Преди всяка революция и в смутни времена на драматични промени в обществото се появява къща или отделна стая в нея, която след това се окичва с табелка "конспиративна (нелегална) квартира".

Такава е например къщата на ул. "Жеко Димитров"1 в София, където е заседавало нелегалното Политбюро на ЦК на БКП. В началото на септември 1944 г. там Антон Югов, Трайчо Костов, Цола Драгойчева и др. вземат решение за всенародно въстание срещу "фашистката власт".

С такава "слава" сега се кичи прословутата кухня в дома на Желю Желев. На вратата на апартамента имало нарисуван петел, който днес тълкувателите на историята могат да определят като метафора за разкукуригването на дисидентството през 1988-а и 1989 г. Всъщност го нарисували децата на Желев.
В апартамента на втория етаж сем. Желеви живее под наем Домът бил на техни приятели, емигрирали в чужбина. Семейството се настанява там, след като изтича заточението на Желев в Грозден - родното село на жена му Мария. Там той престоява от 1965 до 1972 г.
Причината за строгото наказание е подготвяната дисертация "Определението на материята и съвременното естествознание". Желев ревизира ленинското определение за материята. Заради това през 1965 г. е изключен от БКП, уволнен от университета, отнето му е временното софийско жителство.

Желев е заточен в Грозден и там написва книгата "Фашизмът".
С типичната си скромност д-р Желев казва, че тази кухня не бива да бъде героизирана. В нея наистина се събирали приятелите му проф. Николай Генчев, професорът по ядрена физика Петър Райчев, Ивайло Трифонов, Велислава Дърева...
Пиехме бяло вино, което Желю носеше от Грозден, ядяхме орехи и обсъждахме текстове - декларации и други, спомня си Дърева.
Коментирали вътрешни проблеми, както и дисидентството, когато се появяват първите хора и организации. Но никога не се изживявали като съзаклятници или апостоли на революционно движение.
Велислава Дърева внася допълнителни щрихи към историята с кухничката отпреди 20 г. В дома на Желеви я завежда проф. Генчев. Според нея тогава се запознава с Желю, преди това се знаят задочно - той от нейните публикации, тя от книгата "Фашизмът" и статиите му. И двамата остават изненадани един от друг.
Желев признава, че от текстовете на маститата авторка Велислава Дърева очаквал да види "една корполентна дама". Тя отговаря, че докато четяла книгата му, си представяла автора "така малко по-англосаксонски".

Тя пристига от Пловдив, в кухнята заварва режисьора Дучо Мундров и полк. Борис Спасов, които пият чай и хапват сельодка. След малко с разкопчана канадка и развят шал буквално влетява Желю Желев. И от вратата вика: "Тодор Живков падна!" Тримата не вярват и Желев повтаря: "Честно! Живков падна!"
Според Дърева в този момент в кухнята влиза баба Танче, тъщата на Желю, и те й казват, че Живков е паднал от власт. "И много лошо ли се е ударил?", притеснено пита възглухата баба. Не, бе, паднал е от власт. "Оу, аз реших, че е паднал и се е пребил. То от власт не е страшно..." Това била първата рецензия, която Дърева чува за историческото събитие.

Много интересна е и информацията, разказана от Димитър Иванов, последния шеф на Шести отдел в Шесто управление на ДС. При една среща с д-р Желю Желев, който вече е президент на България, Иванов му казва къде било скрито подслушвателното устройство.

Микрофонът е поставен в единия крак на масата, около която сядали гостите на Желев. И службите записвали всичко, въпреки че разговарящите пускали чешмата да тече постоянно и радиото да свири. Днес вратата на двустайния апартамент в кооперацията на ул. "Чавдар войвода" 7 е заключена.

Собственикът Александър Цветков живее в Париж от дълги години. Той е цигулар, заминава на специализация във Франция в началото на 70-те години на миналия век и остава там.

Сестрите му емигрират в Швеция, където по-късно отиват и родителите им. Малцината, предимно възрастни хора, живеещи в кооперацията, помнят Желю Желев като тих и кротък човек.

След 10 ноември 1989 г. собственикът си идва в България и прави основен ремонт. Почти всички вещ и мебели, свидетели на срещите и разговорите, водени в малката кухня, са захвърлени на тавана.

Ако след години някой реши да направи музей на първия демократично избран български президент, някои от тези вещи може да заживеят втори живот.
Веднъж Дърева ми разказа как точно в тази кухня научава вестта, че Тодор Живков е свален от власт.

Премиери и президенти се чакат на вернисаж
Днес може би ще видим събрани на едно място Бойко Борисов, Желю Желев, Петър Стоянов и Ренета Инджова. Мястото е площадът пред Народния театър. Държавниците са се съгласили да дойдат за обща снимка по случай откриването на изложбата "20 години в 60 снимки" от 13 ч.
Събития и лица, някои от които забравени, други, станали култови знаци на българския преход, ще видим на снимките от експозицията, правени от репортери на BG медиите. Без съмнение тя ще привлече вниманието на най-разнородна публика. Един от ценните кадри показва интелектуалците на първия митинг след падането на Тодор Живков. Радой Ралин чете от лист хартия, а до него се виждат Анжел Вагенщайн, Петър Берон, Красимир Каракачанов, Петър Слабаков. Забележителна е и снимката на стотиците хора от легендарния митинг на СДС на Орлов мост и бул. "Цариградско шосе".
Виждаме протестни вериги пред Народното събрание срещу член първи от конституцията, полицай, изправен пред мъж, който държи дете в ръцете си, изпадналия в безтегловност Тодор Живков след свалянето му и т.н.
На откриването на изложбата ще присъства и шефката на Представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова. (24часа)

Секретарка на Сергей говорила как ще ударят Руменовците
С Румен Петков, депутат от БСП и бивш министър на вътрешните работи при Сергей Станишев, разговаря БОРЯНА ЦАЧЕВА:
- Г-н Петков, от дни държавата се върти около доклада на ДАНС. Във вторник Бойко Борисов каза : “С омразата си към мен и Румен Петков Станишев унищожи възможностите държавата да се съпротивлява с организираната престъпност.” Вярно ли е - заради тази омраза ли бе създадена ДАНС?
- "24 часа" е единственият орган, на кой съм предоставил мое писмо до Станишев от началото на август. Там много ясно обяснявам какви са отношенията в БСП. Днес добавям, че сме в убийствена ситуация като партия - конгрес и след конгреса нищо. Защото един солиден председател на другия ден след конгреса ще свика пленум да избере ръководство. Две седмици минаха и чак вчера бе насрочен пленум. Летят обвинения, че председателят е крадец, мръсник, боклук. Аз нямам различия с тези обяснения, защото председателят не е казал нищо. Напротив - пресцентърът съобщава, че Станишев е готов да си даде имунитета. Но председателя на БСПго няма никъде. Затова пуснете акцентите от писмото ми от 5 август, защото то е еманация на това, което съм казал преди.
- Ударите срещу партията ви са сериозни, къде търсите изход?
- Лидерът се е вгледал в себе си и доубива БСП.
Да бяхме избрали Муйо Пилата, щяхме да вдигнем 5% рейтинг - заради интереса към Муйо. С този лидер се сриваме всеки ден. Бойко искал да съсипе БСП. Не, разбира се! Бойко търси доверие от обществото. Бойко превърна Станишев в средство и докато той седи там, ще е средство. Докато сме средство като партия, която е била определяща в последните 120 г., ще е страшно. А лидерът е готов да бъде средство само да е лидер.
- Вие и Румен Овчаров само критикувате, но къде тогава са другите критици?
- Продължава да се внушава, че Станишев е спечелил 60% на конгреса. Не, гласуването беше 50 на 50, защото, ако се видят реалните числа, става ясно, че група хора се е отказала да гласува. Тези цифри трябва да доведат лидера до извода да се търси нов.
- Да не искате да кажете, че вторият - Янаки Стоилов, щеше да спаси БСП?
- Най-големите ми грешки са в кадрови аспект - в това число Станишев.
- Защо, не сте го издигали вие?
- Защото съм го подкрепял като лоялен член. И лоялността ми подведе партията. Трябваше да кажа много неща преди много време.
- Кога ще ги кажете?
- Както казва един наш приятел - тези дни по Нова година.
- Герой в доклада е още един кандидат-лидер на БСП. Татяна Дончева се хвали, че ви е взела главата, като е изманипулирала ген. Атанасов и Костов.
- Дали Дончева може да манипулира тези хора, е друг въпрос. Това, че ме мрази, не е голямо откритие. Факт е, че в хора в БСП са си поставяли за цел да дискредитират вътрешния министър. Това трябва да се разбере.
- Дончева е критикувала президента, Станишев, вас. За кого работи?
- За себе си на първо място. Преди време обяснявах на Станишев, че очерняйки хората около себе си, за да остане той в бяло, ще съсипе партията. В кабинета му влязох лично, за да му кажа, че секретарката му Иренка или Ирка ходи по кюстендилски кръчми и разказва как ще бъдат дискредитирани двамата Руменовци и дори в какъв времеви порядък ще трябва да напуснат изпълнителната и партийната власт.
- Кога става това, когато бяхте министри?
- Да. Станишев ми каза, че иска да си изкара мандата. Успях само да го уведомя, че изкарването не може да е самоцел. Той не махна секретарката си, която не знам дали е член на БСП. А после убиха човека, който я препоръча на Станишев.
- Как го убиха?
- Застреляха го! Беше черешов бос. (Бел. ред. - Александър Тасев е убит 2007 г.) Тогава вътрешният министър нарежда проверка, защото в колата на убития има пропуск за парламента, а премиерът спира проверката.
- На чие име е пропускът?
- Не знам.
- Не знаете?
- Човекът е много свестен, но е под разпореждането на Станишев.
- Извинявайте, но обикновено ударите срещу БСП я обединяват, сега е обратното.
- Станишев методично води партията към разпад и колкото по-рано си отиде, е по-добре за България и за БСП. Аз съм казал преди изборите, че не желая място в ръководството, но днес ще се боря да имаме качествено ръководство. По устав той ще си го предложи. Но като чувам какво се предлага... Партията е обезглавена - както беше и преди конгреса. Така че със и без Станишев партията БСП потъва.
А дали Станишев ме мрази, какво казва Борисов, в този случай не бих опровергал премиера.
- И да не би да се спасявате с нов ляв проект?
-В отвратителното състояние, в което Станишев оставя партията, той ще предизвика нов ляв проект.
- Президентът ще има ли нещо общо с него?
- Георги Първанов е най-успешният политик за последните 20 г. и не би правил неща на дребно.
- Нека се върнем на доклада. По ваше време ДАНС работила ли е срещу Борисов и Цветанов?
- Не. По мое време спряхме да работим срещу политици само защото са политици.
- А имахте ли информация за връзки на Ковачки със Сретен Йосич?
- За Ковачки не е имало информации. Но да ви кажа, че стремежът всичко в държавата да е в черно, ме притеснява. Ако ми позволите да кажа - съдебната система трябва да се противопостави срещу собственото си дискредитиране с етикет “Красьо”. Ако някой звъни на президента, на Бойко, на мен и ние си вдигаме телефоните, повод ли е за оставки.
- Красьо звънял ли ви е, нали сте от Плевен?
- Нямам честта, но че е звънял на Милен Велчев, на този или онзи... Извинявайте, но вие откъде имате моя телефон. Всеки в България има на някого телефона. В тази връзка съм замислен за здравословното състояние на медиите. Когато в една държава хора като Гамизов или Куйович са добре дошли в медиите, трябва да се замислим за устоите държавата.
- ДАНС свърши ли работата, за която я създадоха?
- Помните ли историята с циркония. (Обвиненията са срещу Петков и Иван Драшков за милиони.) Той е емблематичен. Някой от ДАНС извика оня Яне и му казва нещо. Същият Яне, за когото прокуратурата до ден-днешен не попита как има безплатни офиси и билбордове, а това е политическа корупция. Може би трябва да стана и аз кресльо, за да престанат да се занимават с мен. Та излиза Яне и плещи глупости и откъде ги знае?
- Най-вероятно от ДАНС.
- Ставаме двама, които мислим така. Та ние двамата с вас сега се обръщаме към прокуратурата да разследва днес и веднага откъде Яне знае за циркония или, както аз казвам черковния (онази фабрика е на ул. “Черковна”).
- В историята с циркония беше замесено името на Драшков. А според Стефан Гамизов вие управлявате ДАНС чрез него.
- Драшков още не е в ДАНС.
- Чували ли сте, че са заплашвани журналисти?
- Лично на мен ми е казано, че ще бъда изведен от партията и държавата. Питах премиера какво означава това, не получих отговор в това число дали става въпрос и за физическо изваждане.
- А заплахи за журналисти?
- Те са над нещата. Те са тези, които дават трибуна на Гамизов и Куйович. Когато заплашат журналистите, си премълчават. Днес е важно дали ще кажат: “Добър ден, общество, ние сме тук”, или ще продължат да си мълчат. Това е честната позиция.
- Все пак ДАНС трябва ли да бъде закрита?
- Не. Ще е грешка. Трансформацията на службите през 1-2 години са грешен подход и това ген. Борисов го знае.

Из писмото до председателя
От много време се наслагва тревогата, че със свои действия (част от тях непублични) и главно бездействия ръководството на БСП е съпричастно към редица вредни за нас като партия въпроси.
1. През цялата изборна кампания въпреки крещящата необходимост от политическа реакция по редица въпроси ИБ не проведе нито едно заседание.
2. Редица въпроси бяха решени без и въпреки ИБ:
- Изборът на зам.-шеф на парламента.
- Преговорите за участието ни в парламентарните комисии на НС, както и определяне състава на групата, която води преговорите.
- Гласуването в зала на ръководители на комисии - Яне Янев, Иван Костов и др. Впрочем много е важно да се види разпечатката на тези гласувания - тя показва състоянието на групата и потенциала на нейното ръководство.
- Липсата на реакция по очевидната политическа корупция на РЗС и Яне Янев - билбордове, офиси-подаръци. Това вероятно има друго обяснение.
- Липсата на реакция по обвинения за източване на стотици милиони, уволнения с обвинения в корупция и даване на прокуратурата на висши, свързани с нас държавни служители. Атакуват се стратегически проекти - наше дело, нужни и на България, и на Европа - АЕЦ "Белене", “Южен поток”, и ние мълчим. Отсъствието на каквато и да е наша позиция тревожи партията и буди негативни за нас разбирания в обществото!
Това са малка част от големите проблеми, които се нуждаят от задълбочен анализ и спешна реакция.
Още веднъж заявявам позицията си от 10 юни 2009 г. за моето лично оттегляне от ИБ на НС на БСП от този, както и от следващия му състав.
Изредените проблеми правят по мое мнение още по-актуална и силна позицията ми от 5 юли 2009 г. за радикална реформа и промяна в БСП и най-вече в нейното ръководство.
5 август 2009 г.

Проектът на Гамизов тайно приет от МС?
Министерският съвет все пак е взел решение да се разработи проекта на американската фирма "Джи Ар Ес", научи "24 часа".
Това станало на закрито заседание през втората половина на септември 2008 г. Решението е било засекретено. Мотивите били фомулирани доста мъгляво - за борба с организираната престъпност, за подобряване работата на ДАНС, в интерес на националната сигурност. В МС отказаха коментар по решението.
Енергийният консултант Стефан Гамизов е представил проекта като "Краун ейджънс", но не в митниците, а в ДАНС. Само че без прекалено раздути бюджети. Целта е била независими западни експерти да въведат ред в агенцията, да пресекат изтичането на информация и порочните практики.
Проектът е бил предложен от Гамизов на премиера Сергей Станишев и шефа на ДАНС Петко Сертов. Те се хванали за него, защото ситуацията била такава, че трите разведки в състава на агенцията - НСС, ВКР и финансовото разузнаване, не мелели брашно. Вместо да работят по-добре, след като се събрали под един покрив, започнали сериози борби за надмощие в агенцията. А Сертов не успявал да овладее управлението или поне да координира действията им.
Хората, които препоръчали Гамизов, изтъквали факта, че той бил автор на едни от най-читавите проекти в енергетиката напоследък. Малцина знаят например, че именно той довел "Тайсей" в София - японската фирма, която построи метрото.
Близки нему хора признават, че е доста ексцентричен, понякога невъздържан, славолюбив, но изключително продуктивен и бъкащ от идеи.
Иван Драшков, зам.-шеф на ДАНС по линия на контраразузнаването, пък бил против американския проект. Така се появявал риск да се разкрие, че всъщност ДАНС работи с много нисък коефицент на полезно действие. Въпреки високите заплати и огромния бюджет от 120 млн. лв.
Всъщност контактите на Гамизов в САЩ били създадени от адвоката Костадин Сирлещов. Той го запознал с крупни фигури като бивш юрист на ФБР и бивши сенатори, които пък направили връзката с "Джи Ар Ес". За да ги ангажира по-здраво, Гамизов обещал да започне веднага да им плаща заплати. Като се надявал на 100%, че правителството ще одобри проекта и много скоро заплатите на янките ще тръгнат от бюджета.
Някои от сумите били 6-цифрени, твърди отлично осведомен източник. Според него в началото наистина ги плащал Гамизов. С това се обяснява и нервността в записите на телефонните му разговори в края на юли 2008 г.
До договор и държавни пари обаче не се стигнало, твърди източникът. Същото каза и експремиерът Станишев вчера. Източникът не коментира причината за провала на идеята. Потвърждава обаче, че от това произлезли много тежки финансови последици за Гамизов и неговите фирми. След като близо година плащал на експертите от "Джи Ар Ес" само и само да ги задържи да не се разпилеят и се захванат с друга работа, скандалният консултант спрял да плаща.
В момента Стефан Гамизов дължал много пари на различни фирми. Според отлично осведомени Гамизов бил сериозно заплашен от фалит. Очаквало се много скоро да обяви несъстоятелност. За пример се посочва скандала със списанието "Идеалист", което той уж бе започнал да издава, но след кратки сухи тренировки, внезапно го спря, без да плати на журналистите. По последни данни не се е издължил на репортерите и до ден днешен.
ЛЮБОСЛАВ КИРОВ

Заплахи и очни ставки в ДАНС
В предишната част от справката се обясняваше как енергийният лобист Стефан Гамизов има план да разклати държавата, да предизвика предсрочни избори, Велико народно събрание и да стане държавен глава.
Днес четете за вътрешното напрежение в ДАНС и пасивното отношение към проблема на председателя на агенцията Петко Сертов.
Трябва да се отбележи факта, че атаката срещу Алексей Петров в сайта "Опасните" започва два дни след проведените от него разговори с лица, подозирани във връзки с организираната престъпност (Златомир Иванов и Николай Маринов). (...)
Неколкократно председателят на ДАНС Петко Сертов поставя на обсъждане пред ръководството на агенцията и главните директори изнесеното в сайта, като изразява своето безпокойство.
Според него това е атака срещу правителството и премиера Станишев и агенцията трябва да установи кой стои зад публикациите. Мотивите му са, че в изнесеното се съдържа вътрешна информация за срещите му с журналисти, както и детайли от проведените разговори с Иванов, Маринов и бившия служител на МВР Александър Петров.
При тези обсъждания неколкократно и по различни поводи подчинените му изразяват становище, че не е удачно агенцията да се занимава с този въпрос по няколко основни причини:
- Възможно е детайли от посочените срещи да са станали известни на журналистическите среди от участниците в тях, които не са служители на ДАНС. Изхождайки от това, не може да се твърди, че има нерегламентиран достъп до класифицирана и дори до вътрешна информация.
- Изхождайки от законовите функции на ДАНС, няма достатъчно основания за образуване на проверка, дори и при публикуване на неверни и злепоставящи данни.
- Предприемането на каквито и да е действия ще предизвика някаква форма на дебат, който ще мултиплицира негативния ефект върху държавните органи и в частност върху агенцията.
Независимо от тези мотиви Петко Сертов възлага проверка на Алексей Петров, служител в кабинета па председателя. Трябва да се отбележи, че към този момент съгласно функционалните задължения на звеното, в което работи, Петров няма оперативни функции и респективно няма такива права (оперативните функци има специализираната администрация в ДАНС). Наред с това Алексей Петров не е преминал и през задължителната подготовка за оперативен служител, която е необходимо условие, преди всеки да бъде допуснат до такъв род дейност. (...)
Липсата на необходимите знания и опит се отразяват непосредствено в действията на Алексей Петров. Неспособността му правилно да оцени и интерпретира информацията, както и да оцени източника на данните и обстоятелствата, свързани с тяхното придобиване, предпостави формирането на необосновани крайни твърдения и в резултат на тях прибързани и неадекватни действия.
В хода на извършваната проверка Алексей Петров първоначално обявява, че със сигурност зад публикациите стои група около бившия служител на МВР Тихомир Стойчев. В тази връзка той нарочва за източник на информацията от ДАНС служител, чийто роднина се познава със Стойчев. Това е единственото основание за твърдението, но то дава повод на Петров да проведе разговор с въпросния служител и да му отправи косвени заплахи.
Малко след това Алексей Петров лансира друга теза, че зад сайта "Опасните" стоят журналистът Огнян Стефанов и бизнесменът Младей Мутафчийски. По оперативни данни през август 2008 г. Петров предприема масирана кампания сред политици, журналисти и общественици, за да лансира тази версия.
При разговорите си той открито намеква, че зад атаките срещу него стоят заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков и главният директор Веселин Марков, тъй като двамата се познават с бизнесмена Мутафчийски.
Тезата и взаимовръзките, които прави Петров, са също толкова примитивни, както и при първата версия. От друга страна, действията му са необясними и нелогични по следите причини:
- В случай че съществуват оперативни данни, които да дават основание за подобни твърдения, то те са класифицирана информация и разпространението им е нарушение на ЗЗКИ.
- Предварителното оповестяване на версията пред широк кръг лица създава предпоставки да бъдат информирани обектите на проверката и това да попречи за доказване на твърденията.
- Такъв тип поведение е недопустим за служител от ДАНС. Контактите с лица извън агенцията по служебни въпроси, както и обсъждането на служебна информация се извършва по определен ред след съответното писмено разрешение.
Изхождайки от това, основателно може да се предположи, че действията на Алексей Петров по-скоро целят създаване на обществена нагласа, която, от една страна, да подкрепи предварително създадените у него убеждения, а от друга, да формира нагласа срещу Драшков и Марков в определени среди, включително и експерти, близки до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев. Според оперативни източници през съшия период председателят на ДАНС Петко Сертов е провел срещи с представители от различни политически сили, като в разговори с тях е заявил, че проверката категорично е установила съпричастността на Стефанов и Мутафчийски към сайта "Опасните", както и че Иван Драшков и Веселин Марков имат отношение към написаното.
Трябва да се отбележи, че до този момент заместник-председателите, главните директори и директорът на дирекция "Сигурност на ДАНС" не са запознати с никаква конкретна информация, която да подкрепя посочените твърдения. Основателно възниква въпросът съществуват ли данни, които да обосновават тезата на Петров, на какво основание и в кое звено от специализираната администрация са събирани.
Председателят на ДАНС Петко Сертов не е разпоредил проверка и не е изискал обяснения от заподозрените служители, което е задължително, ако за тях има подобни данни.
Действията на Алексей Петров ескалират в открита конфронтация, като той отправя остри обвинения, основно към Веселин Марков, а на 07.08.2008 г. дори открито му предава директни заплахи чрез техен общ познат.
За случая устно са информирани председателят Петко Сертов (към този момент е в отпуск), главният прокурор Борис Велчев и заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков.
На 18.08.2008 г. Сертов организира среща, на която присъстват главните директори Николай Методиев и Цветлин Йовчев (Драшков и Марков са в отпуск) Алексей Петров и визираният по-горе общ познат. На импровизираната очна ставка лицето е приканено да сподели информацията по случая, с която разполага. На разговора слава ясно, че непосредствено преди срещата той е провел разговор с Алексей Петров, в хода на който двамата са установили, че вероятно не са се разбрали и е станала грешка. По негови думи Петров го е убедил, че всъщност е отправил заплаха не към Марков, а към Тихомир Стойчев. По време на цялата среща Петров и въпросното лице са изключително нервни.
Изхождайки от горното, организираната очна ставка по-скоро е фарс, който цели да защити Алексей Петров пред част от ръководния състав, отколкото да изясни истината по случая. В противен случай разговорът с българския гражданин, посочен като свидетел на заплахата, трябва да се проведе без присъствието на Петров.
Още повече, не бива да се позволява на служителя на ДАНС да разговаря с него преди срещата, тъй като това е директна възможност да въздейства върху поведението му. Изцяло ненужно е и присъствието и на главните директори, като проведеният разговор по-скоро цели да формира тяхната позиция и да изгради защитна теза за Петров. Дори да се приеме за вярна версията на Алексей Петров, това в малка степен променя оценката за случилото се. Той е отправил заплаха, независимо дали към Марков или Стойчев, което е недопустимо за служител от ДАНС и спрямо него е необходимо да се предприемат строги административни санкции. Такива действия няма и до момента.
Следва да се отбележи, че по данни на оперативни източници в този период Петров неколкократно е оправял заплахи и към журналисти. След публикация във в. ".24 часа" в разговор с главния редактор Венелина Гочева той е поискал да бъдат спрени негативните статии на тази тема, като в противен случай е обяснил, че Гочева ще бъде натоварена в багажника на автомобил и ще бъде разходена до Витоша (подобна е заплахата и към служителя на ДАНС). (...)
Всички тези сигнали устно са докладвани на председателя на ДАНС, за да се предпази доброто име и авторитет на агенцията. Реакцията във всичките случаи е, че това не може да бъде истина, с което случаите приключват.
Невземането на управленско отношение от страна на Петко Сертов и косвената подкрепа, която Петров получава, се явява силен стимул за поведението му в тази посока.
Още веднъж следва да се отбележи, че той няма оперативни правомощия, а и не е ясно в качеството си на какъв провежда подобни срещи и разговори.
На 21.08.2008 г. председателят на ДАНС уведомява по телефона Иван Драшков и Цветлин Йовчев, че сайтът "Опасните" е разбит и категорично чрез технически средства е установено, че зад него стои журналистът Огнян Стефанов. Трябва да се отбележи, че до момента никой от заместник-председателите и главните директори не е виждал данни от технически средства, които потвърждават това.
На следващия ден бизнесменът Мутафчийски се свързва по телефона с Иван Драшков в качеството му на заместник-председател на ДАНС и силно афектиран, отправя остри упреци към агенцията. В разговора той твърди, че Петров си е позволил да отправи директни заплахи към журналиста Огнян Стефанов и неговия син. Заплашва, че ще отнесе въпроса до чуждестранни официални представителства и Европейската комисия (впоследствие при проверка за нерегламентиран достъп до класифицирана информация се потвърди факта, че е имало свързване на Петров със Стефанов). (...)
Освен неадекватната реакция на председателя на ДАНС учудване предизвиква и проведеният разговор на Петров със Стефанов. Не е ясно по чие разпореждане и в какво качество Алексей Петров е извършил това.
Като резултат от посочените по-горе събития малко по-късно на следващия ден Петров се свързва с Драшков, като го заплашва, че това, което прави, ще има последствия.
Всички тези действия водят до ескалация на напрежение в ръководството на ДАНС. Неколкократно в разговори с председателя Петко Сертов заместник-председателят Иван Драшков и главният директор Веселин Марков му предлагат, ако има каквито и да е данни за твърденията на Петров, да се образува проверка в прокуратурата, като изискват от него да въздейства върху последния, за да спре с откритите атаки и заплахи.
Реакцията на Сертов е отново неадекватна и е в посока - разговаряйте с него, разберете се. Изцяло необяснима е липсата на реакция и управленско решение в каквато и да е посока.
Паралелно с този скандал протичат и други процеси, които нееднозначно показват не само нежеланието на Сертов да разреши проблема, но и дават основание да се твърди, че той търси изостряне.
Въпреки добрата оценка при последната проверка на представителите на Европейската комисия за дейността на ДАНС през юни и най-вече за противодействието на организираната престъпност и корупцията председателят Петко Сертов не насърчава структурите да действат всъщата посока. Необяснимо защо като лице, което ще координира взаимодействието на ДАНС с МВР и прокуратурата, е посочен Алексей Петров.
При създаването на съвместни групи за работа между трите институции, като представители на агенцията са посочени Петров и наскоро постъпилия служител от бившата ГДБОП Евгени Костов. Практически от процеса са извадени главният директор Веселин Марков и директорът на дирекция "Противодействие на трансграничната и организирана престъпност" Красимир Христов.
Като резултат служителите, допринесли за добрата оценки на ЕК, са изолирани от процеса, а на тяхно място необяснимо защо е поставен Петров.
Наред с това Алексей Петров започва да поставя директни задачи на служители от ДАНС без знанието на началниците им, с които са в йерархична зависимост. При това в редица случаи той организира срещите си с тях на басейна "Спартак". В разговори неколкократно е споделял, че Марков ще бъде освободен скоро и решението за това е взето от председателя Сертов. (...)
В средата на септември 2008 г. персонално срещу Веселин Марков в ДАНС постъпват два почти идентични сигнала за извършени нарушения. Единият е от народния представител Волен Сидеров, а другият от Константин Спасов - бивш служител на ПСС-МВР, работещ в ЗК "Лев инс" (собственост на Алексей Петров). Впоследствие се установи, че информацията е предоставена на депутата Сидеров от Алексей Петров чрез Слави Бинев, с когото Петров поддържа близки отношения.
Фактът, че и в двата случая има основателни подозрения, че Петров стои зад сигналите, е съобщен на председателя Петко Сертов. В разговор с него Веселин Марков опровергава с факти (включително и документи) обвиненията, които Сертов приема. Въпреки това той издава заповед на дирекция "Инспекторат" да извърши проверка по случая. Преди проверката дори да е започнала, Сертов с писмо сезира и прокуратурата за този сигнал. (...)
Развитието на описания по-горе конфликт поражда няколко силно негативни ефекта в дейността на ДАНС:
- Напрежение в ръководството на агенцията, породено от откритите враждебни действия на Алексей Петров и косвената подкрепа, която той получава от председателя Петко Сертов;
- Създаването на паралелни механизми на управление води до объркване, демотивация и криза в доверието на служителите към ръководството на агенцията;
- Снижаване на темповете в оперативната дейност и респективно резултатите от нея.
Неколкократно са провеждани разговори от ръководни служители в агенцията с председателя Петко Сертов, в рамките на които те са изразили своите опасения.
Включително на 19.08.2008 г. главният директор Цветлин Йовчев предлага на председателя да предприеме по-крайни действия спрямо Алексей Петров с цел да се прекратят негативните практики. Трябва да се отбележи, че детайли от този разговор са станали достояние на депутата Татяна Дончева почти веднага. Тя е коментирала проведения разговор и е изразила негативно отношение към Йовчев, включително и пред свои колеги в парламента, като е добавила, че само Алексей Петров ще ги изчисти тях от агенцията (само може да се предполага кои са другите).
Друг интересен момент е, че бившият служител на МВР Цвятко Цветков е бил информиран за атаката на Алексей Петров срещу Веселин Марков предварително и е коментирал това с пресаташето на агенцията Зоя Димитрова. Двамата, Цветков и Дончева, са много близки на председателя Петко Сертов.

Близо час и половина разпиваха Станишев в прокуратурата
Близо час и половина беше разпитван в прокуратурата експремиерът Сергей Станишев във връзка със секретния доклад на ДАНС, който изненадващо беше предаден на премиера Борисов от бившия секретен сътрудник Алексей Петров.
Преди това през прокуратурата мина и нееднократно споменатият в доклада Стефан Гамизов. Той обясни, че е подал лично на градския прокурор Николай Кокинов жалба срещу бившия заместник-директор на ДАНС Иван Драшков.
В рамките на образувано досъдебно производство за изтичане на класифицирана информация, прокуратурата вече разпита Алексей Петров и бившият директор на агенцията Петко Сертов.
„Справката е върната от мен в ДАНС миналия октомври за проверка на материалите в нея", каза бившият премиер Сергей Станишев на пресконференция.
Той посочи, че има притеснения по какъв начин справката се е оказала в ръцете на Алексей Петров. Станишев отбеляза също, че е осъзнал след парламентарните избори, че Петров не е лоялен, защото водел към дискредитиране на ДАНС.
По думите му „новото правителство целенасочено върви към ликвидация на ДАНС", защото не иска да има още един източник на контрол извън МВР. Той каза, че справката, която циркулира в интернет, прилича на тази, която е чел преди година, но не може да е сигурен на 100 процента.
"Защо сега не се направи разследване на приятелския кръг на премиера Бойко Борисов, т.нар. кръг „Котараците", попита Станишев.
От своя страна премиерът Борисов каза, че още девет секретни документа на ДАНС, които се водят на Сергей Станишев, са изчезнали. По думите му това не е случайност, а „тенденция".
Един от тези доклади е за възможни мерки на Министерството на финансите на САЩ относно банковата система. Има доклад за контрабандните канали, както и за търг за специална продукция, сигнал за окръжна прокуратура в Плевен, за енергийната карта на страната и други.
Премиерът вероятно в понеделник ще има среща със служителите на ДАНС.
„Ще им благодаря за работата и ще ги успокоя. Сегашният началник на ДАНС е бил на ниска позиция и е от хората, които са си вършели работата", каза Борисов.
Нито едно обвинение нямам към Станишев, хвърлено във въздуха, каза още той. „Фирмите, котараците, мишоците - не влизам в този диалог. Ако Станишев има данни за това, че определени фирми са печелили поръчки по мое време, да ги даде на прокурор и да посочи кои са тези фирми", каза още Борисов.
Очаквайте още подробности около разпитите на Сергей Станишев и Стефан Гамизов, както и от пресконференциите на Бойко Борисов и бившия премиер.

Путин сниман във филм за стената
Владимир Путин лично е спасил от погром офис на КГБ в Дрезден преди 20 години. Това показва документален филм за падането на Берлинската стена, пише в. “Комерсант”. Лентата "Стена" ще бъде показана на 8 ноември по НТВ.
Във филма руският премиер участва с интервю. В края на 80-те години Путин като агент на КГБ в Дрезден убедил немски демонстранти, които щурмували сграда на Щази, да не посягат на собствеността на Москва.
49 на сто от руснаците смятат, че в страната има култ към личността на Путин, сочи социологическа анкета. (24часа)

Режисьорът Стилиян Иванов със свой филм в Хага
За първи път български филм - документалният “Траките”, ще бъде излъчен в Аудиториума на трибунала в Хага по покана на Алианс Франсез. Това ще е и премиерата му, която ще е на 20 ноември. На нея ще присъстват авторът и режисьор Стилиян Иванов и операторът Мирослав Евдосиев. Преди дни екипът се върна от Турция, където снима друга част от документалната поредица - за Анатолия. Със съдействието на турското министерство на културата зрителите ще видят едни от най-старите следи от човешки крак, запечатани във вулканична лава преди 17 000 години, както и скални рисунки на 11 000 години.
Албанец държал дъщерите си в окови 22 г.
70-годишен албанец държал двете си дъщери оковани в продължение на 22 г. с оправданието, че са психично болни и агресивни, съобщават местни медии.
И двете бяха болни и аз ги държах на вериги, за да не избягат, казал мъжът. Той ги хранел и къпел, но нямал време да ходи да ги търси, ако изчезнат.
Жените, на 38 и 47 г., живеели само с едно одеяло на пода. Говорело се, че голямата дъщеря е прекарала 7 г. в психиатрична клиника, като след излизането й бащата я оковал. (24часа)

Метеорит като атомна бомба плаши Индонезия
Метеорит с диаметър около 10 м се е взривил над Индонезия, съобщи “Ню сайънтист”. Мощността на небесната експлозия е била 50 000 тона тротилов еквивалент, твърдят канадските астрономи Питър Браун и Елизабет Зилбър. Това е три пъти по-силно от атомната бомба над Хирошима.
Метеоритът е изгорял през деня на 8 октомври на височина около 15-20 км над остров Сулавеси в района на град Боне, според информация на НАСА. Никой от местните жители не е видял светлините от взрива, но мнозина са чули силен тътен. Хората помислили, че става дума за стрелба от военни изтребители. Някои се паникьосали. Малцина успели да заснемат на видео мъглявина след взрива, който не довел до разрушения или жертви.
Телескопите на астрономите също не са регистрирали нищо. Взривната вълна обаче била засечена от няколко станции, които следят за ядрени тестове. Те първи подали информация за странното явление, след това астрономите разчоплили загадката.
Метеорити с диаметър 5- 10 м навлизат в атмосферата на Земята веднъж на период от 2 до 12 години, обясняват експертите. Ако са по-големи от 20 метра, могат да предизвикат сериозни разрушения. Космически обекти с диаметър над 100 м астрономите следят с повишено внимание. (24часа)

Метеорит разбуни Литва
Метеорит падна в района на град Мазсалаца, Северна Латвия, предаде АП. Сигналът бил получен в 18,30 ч в неделя от очевидец. “Чух звук като от двигател на самолет, който прелита ниско. А после видях във въздуха огнено кълбо, което бързо се приближаваше към Земята”, разказва очевидецът Ансис Щайнберг.
Мястото бе незабавно отцепено от полицията. Военните измериха радиацията, която се оказа нормална. Пристигналите по спешност геолози установиха, че на мястото има кратер с диаметър 9 м и дълбочина 3 м. От дупката още излизаше дим, когато дойдох, каза геологът Улдис Нуле от центъра по околна среда, геология и метеорология. “Всички доказателства сочат, че това наистина е метеорит”, изрази той първото си впечатление. Ръбът на кратера бил леко издигнат, а на дъното имало черно-сиви следи. Друг геолог - Дайнис Озолс, обаче веднага заяви, че според него това е някаква нелепа човешка шега. “Метеоритът” е изгоряло химическо съединение, а големият кратер е предварително изкопан от хора, прецени той. В кратера са открити изгоряла селитра и сяра. Някой преднамерено ги е запалил, а после е разпространил видео и информация за уж паднал метеорит. По-късно и колегата му Нуле изрази същото мнение.
Падането на толкова голямо небесно тяло на Земята би било истинска рядкост. Повечето изгарят още в атмосферата и не стигат до повърхността й. Съдейки по размера на кратера, метеоритът трябва да е с много високо съдържание на желязо, каза Владимир Светцов от Руската академия на науките. “Каменните метеорити по правило се разпадат още във въздуха и изгарят. Това може да е желязно тяло, голямо няколко метра, и с тегло до няколко тона”, добавя Светцов. Железните метеорити са едва около 10% от общия брой на метеоритите.
Все още няма официално съобщение за произхода на кратера и веществата в него. (24час

В Германия “папеса” оглави евангелистите
Това е историческа сензация! Пет века след основаването си от Мартин Лутер Евангелистката църква в Германия се сдоби със своята “папеса”. За първи път тя бе оглавена от жена.
51-годишната Маргот Кесман бе избрана за председател на съвета на Евангелистката църква на Германия – най-важния пост сред последователите на Лутер.
Кесман е от 10 г. епископ на Хановер. След оттеглянето на досегашния глава на евангелистите Волфганг Хубер представителите на църквата се събраха в Улм, за да изберат нов председател. Дребничката, но самоуверена Кесман получи 132 от общо 142 гласа.
Тя е родена в Марбург на Лан на 3 юни 1958 г. Завършила е теология. Въпреки че е разведена, успява да направи невероятна кариера в църквата си. През 1999 г. е избрана за епископ на Хановер – отново първата жена на такъв пост. От вчера Кесман е глава на 25 милиона евангелисти в Германия. Това ще постави в затруднено положение католиците, които отново ще трябва да обясняват защо в тяхната църква жените не могат да стават дори свещеници. Разколът по този въпрос между двете църкви е толкова голям, че при първата си визита в Германия през 2005 г. папа Бенедикт ХVIІ отказа да приеме Кесман.

Барозу си взе нов шеф на кабинета
Шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу назначи за нов шеф на кабинета си досегашния говорител на ЕК Йоханес Лайтенбергер.
Германският юрист, който ще бъде запомнен с фразата “Ще повтарям до посиняване”, ще бъде заместен от датчанката Пиа Аренкилде Хансен. “Журналистите направихте живота ми интересен. Понякога труден, но никога скучен”, призна Лайтенбергер на прощаване.
Барозу, който е единственият сигурен член на следващата Еврокомисия, започна първи да събира екипа си. Новите комисари ще влязат в длъжност едва към февруари-март 2010 г. Вчера стариятсъстав на Еврокомисията заседава за последно преди края на мандата си на 31 октомври. От понеделник комисарите ще изпълняват функциите си служебно, съсредоточавайки се върху текущите дела.
ЕС изчаква Чехия да приключи ратификацията на Лисабонския договор, за да започне подбора на нови комисари. Препитването на кандидатите, сред които и Румяна Желева, се очаква в Европарламента през декември или януари.
Завчера чешкият Конституционен съд се събра, за да се произнесе по Лисабонския договор, но отложи решението си за 3 ноември.

Надупчиха 6-има полицаи в Гърция
Дъжд от куршуми се изсипа тази нощ срещу полицейския участък в квартала Агия Параскеви в Атина. Ранени са шестима полицаи, двама от които тежко.
Хаотичното терористично нападение е станало малко след 21,30 ч, когато четири въоръжени лица с качулки на мощни мотоциклети се насочили към входа на полицейския участък и започнали да стрелят с автомати "Калашников" срещу шестимата полицаи. Сред тежко ранените има и жена - стажантка от специалната охрана. В някои информации се говори и за седми пострадал, който е случаен минувач. На мястото на инцидента са намерени над 50 гилзи.
“Намираме се във война, нещата са извън всякаква логика”, заяви министърът на защитата Михалис Хрисохоидис, който веднага е осведомил премиера Георгиос Папандреу за инцидента.
“Фактите показват, че имаме мащабна конфронтация, вследствие на която ще оплакваме много жертви”, заявиха висши служители от гръцката полиция, допълвайки, че “извършителите са решили да нападнат по време на предаване на смяната, за да има колкото е възможно повече кръв”. Властите са обявили награда от 600 000 евро за информация, която би помогнала за задържането на престъпниците.
Нападението носи почерка на групировката “Революционна борба”, която е най-издирваната терористична организация в страната. През април 2007 г. нейни хора нападнаха друг полицейски участък в Неа Йония, като стреляха с автоматично оръжие и хвърлиха саморъчно направена бомба на улицата. През февруари 2009 г. и полицейският участък в Коридалос бе атакуван от Сектата на революционерите.

ЦРУ е в Атина заради Facebook
Агенти от ЦРУ, ФБР и служители на държавния департамент пристигнаха тайно в Атина, за да участват в конгрес по въпроса за засилването на сигурността.
Форумът, планиран преди доста седмици, се организира от представители на министерството за защита на гражданите. Една от темите в дневния ред ще бъде възможността за надзор от службите на сайтове за социална комуникация като Facebook и Тwitter.
Впечатление прави и фактът, че Националната информационна служба отрича участието си в тази среща между членове на чуждите служби, като все още не е уточнено дали гръцката полиция или други гръцки служби са изпратили представители. Недоумението си относно този конгрес изразиха вчера и членове на министерството за защита на гражданите, макар че той се организира от орган към същото министерство.
Конгресът на тема “Засилване на националната сигурност чрез подобряване на анализа на информацията” се провежда в централен хотел в Атина. В конгреса ще участват около 40 представители на Glоbal Future Forum (GFF), създаден през 2005 г. съвместно с ЦРУ и държавния департамент с цел сътрудничеството между тайните служби на 20 държави в света по въпроси, свързани с обмяната на данни и анализиране на тенденциите в организираната престъпност и международния тероризъм. Предишната среща на GFF бе във Ванкувър, Канада.

Топлото в Сливен - първи пробив. В София кога?
ТОПЛОФИКАЦИЯТА в Сливен обяви промоция - според нея потреблението тази зима няма да се плаща на киловатчас енергия, а ще има таван според отоплявания обем площ.
В допълнение няма да се плаща за общи части и ще има отстъпки за клиенти, които са плащат редовно сметките, както и за хора с увреждания и социално слаби.
Общо взето, причината за тази неочаквана активност от една топлофикация е проста - все по-малко хора ползват парно, а много от тези, които ползват, не си плащат сметките.
Собственикът на топлофикацията в Сливен вероятно е смятал, че тя е монопол и ще прави лесни печалби. Реалността обаче е друга.
Без активност и пазарен подход топлофикацията съвсем лесно може да фалира. Виждаме какво се случва и с други топлофикации, които имат трудности с плащанията към доставчици на газ (включително държавната топлофикация в София). Монопол или не, топлофикация се управлява трудно и с това не всеки може да се справи.
Интересно е, че двете топлофикации, които бяха приватизирани от стратегически чуждестранни инвеститори, се справят най-добре ("Далкия" във Варна и EVN в Пловдив).
Те подобряват събираемостта на вземанията си и плащат дълговете си към "Булгаргаз" навреме.
Това не е случайно - международният опит и финансови ресурси на двете компании им помагат да се справят по-добре. Което е още една причина да се предпочитат стратегически инвеститори при приватизация.
Дали подходът на топлото в Сливен е правилен? По отношение на премахването на плащането за общите части - да.
Абсурдно е да се плаща за нещо, което човек не иска да ползва. А и не е практично да съдиш хиляди хора, които не ползват парно, но дължат такса за общите части.
Не само не си заслужава разходите, не само се затлачва съдебната система, но и тези хора толкова се ядосват, че никога няма да станат клиенти на топлофикация - т.е. губят се потенциални клиенти. Дано и "Топлофикация - София" да разбере това скоро, преди да е фалирала окончателно.
Също позитивно е да се дават отстъпки в сметките на редовни клиенти. В София по едно време се правеше точно обратното - даваше се отстъпка на нередовни клиенти, които си платят сметките.
Което само стимулира все повече и повече хора да стават нередовни; неслучайно точно това става в София.
По отношение на плащането според отопляем обем обаче има проблем. Ако хората плащат не според изразходваната енергия, а според обема на апартамента си, тогава те нямат стимул да пестят.
Дори да са 2 седмици извън апартамента си, няма да намалят радиаторите, след като има таван на сметката.
По-добрият (но по-скъп) вариант е на входа на апартамента да има измерителен уред (като електромер, но за топлофикация), който да показва всекидневно и ежеминутно колко енергия е влязла в апартамента.
Така всеки човек ще може да си прави сметката колко енергия използва, колко ще му струва и как да пести.
Тогава обвиненията за непрозрачност и надписване на сметките ще намалеят, а доверието в топлофикациите може и да се върне.
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Реформа в правосъдието?Ако избираме пряко магистратите!
Пак дойде листопадът и пак ще кърпим конституцията заради пустия Красьо от Плевен, който продавал съдийски длъжности на парче. За да му развали бизнеса, адвокатското съсловие от Синята коалиция предлага нова фризура на основния закон. Но това е само камуфлаж. Главната цел е да се уволни днешният Висш съдебен съвет, но покрай сухото може да се ореже и мандатът на Борис Велчев.
На адвокатите от СК, а вероятно и на ГЕРБ, не им се чака с години. По принцип са прави - как ще съдят крадците, когато съдиите са все хора, свързани с предишната власт? Още повече че БСП извърши същата операция по предсрочно освежаване на ВСС в началото на предишния парламент.
То си е вече национална традиция. Още през далечната 1992 г., когато България се управляваше от Втори адвокатски колектив, СДС смени извънредно съдебния съвет, за да назначи син главен прокурор - прословутия Татарчев. След две години БСП и Първи адвокатски колектив взеха властта и на свой ред смениха съвета, дори понечиха да уволнят Татарчев, но Конституционният съд пъргаво отмени червената контрареволюция. За един и същ казус адвокатите от КС приеха две диаметрално противоположни решения, с което укрепиха вярата в светлото бъдеще.
Както едно време всеки нов софийски кмет пребоядисваше трамваите, така и всеки нов адвокатски колектив ремонтира съдебната система. Ту следствието се прехвърля към дознанието, ту дознанието към следствието, ту съдът трябва да се отчита пред парламента, ту не трябва, ту съдиите са доживотни, ту мандатни, ту прокуратурата трябва да е към правителството, ту към парламента, и така нататък, и така нататък - вече никой не може да им хване края. И каква е ползата? Никаква.
Както казва тези дни френският посланик, в България законите се правят от хора, които трябва да са зад решетките.
И ги прилагат други хора, които са на заплата при престъпниците. Ако всичките тези хора тръгнат на фитнес и на църква, от това Темида няма да забременее с повече правосъдие.
Този път кадрите на "Отворено общество" предлагат ВСС да се раздели на две части - на съдийски и на прокурорски съвет, за да могат по-добре да кадруват.
Вероятно има логика. Но какво ще се промени? И в единия, и в другия съвет назначенията пак ще се правят от партийните централи, а съдиите и прокурорите пак ще се изкушават от далаверата. Вместо Красьо ще дойде Ценко. Абсурдно е прокурор, уреден на поста от БСП, да обвини министър от БСП. Няма начин съдия, назначен от ГЕРБ, да прати за решетките някой виден гербаджия.
Заболяването на нашата съдебна система е много по-тежко от всичко, което Европа познава. Затова и мярката трябва да е много по-радикална от това, което ни съветват ту италианци, ту французи. Ако искаме в България да има истинско правосъдие, нужна е много по-фундаментална реформа.
А единствената възможна радикална промяна е съдебната власт да стане наистина независима от парламента и се подчини пряко на народа. Какво пречи районните прокурори и съдии да се избират от населението на всеки 4 г.? Това се прави в САЩ и резултатите са чудесни.
Ако магистратите зависят пряко от избирателя, те ще бъдат принудени да работят за обществото. Нищо друго няма да ги накара. Бихте ли гласували за прокурор, който си е построил вилно селище? Или за съдия, който редовно гуляе в компанията на местния бандит?
Днес обществото е обхванато от еуфорията на силното, еднолично управление. Наистина, в сравнение с предишния хлабав и крадлив триумвират здравата ръка може би е за предпочитане. А може и да не е - предстои да разберем. Но истинската демокрация не е нито едното, нито другото. Откъде може да дойде политическата воля за върховенството на закона? От адвокатското съсловие, което вече 20 г. кове законите в парламента?
Това е все едно да чакаме от умрял човек писмо. Адвокатите имат един професионален интерес - да защитават обвиняемите. Затова са си натворили система от закони, които да помагат на престъпниците.
Например в България законът забранява да се разкриват подкупи. Като ти задигнат автомобила, това се води "отнемане", а не кражба. Затова се твърди, че "няма колективна вина". Кражбите чрез "заменки" били законни. И ако някой бандит съвсем се накисне, винаги има опцията да си признае и по бързата процедура да получи две-три години условно за убийство.
Нямало как да се разкрият отвличанията? Спомняте ли си как преди около 5 г. двама бандити отвлякоха един грък с британски паспорт и се гавриха с него в някаква вила? Полицията успя да ги залови и да спаси живота на човека, иначе гарантирано щяха да го убият по жесток начин. И без това го бяха накълцали. И колко получиха тези двама юнаци? По три години. Защото си признали и сключили споразумение!
А защо на нито един адвокат в парламента досега не му е хрумнало да предложи магистратите да се избират от населението? Много просто - защото съдията, който се "споразумя" с тези бандити, повече нямаше да е съдия. Съдия ще бъде този, който въздава справедливи наказания. Но тогава адвокатите ще останат без най-ценните си клиенти...

Още един магистрат в оставка заради Красьо с ланците
Административният ръководител на Районния съд в Несебър Пламен Найденов подаде оставка днес, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Той е четвъртият магистрат, който напусна поста си заради връзка със скандално известния Красимир Георгиев - Красьо Черничкия.
Останалите три оставки са на Иван Димов - член на ВСС, Дора Чинева - председател на Апелативния съд в Бургас, и на Ангел Ангелов - окръжен прокурор в Бургас.
„Мой морален ангажимент е да подам оставка като административен ръководител," посочва Пламен Найденов в молбата си до ВСС.
ВСС призова за оставки на магистрати, които са имали нерегламентирани контакти с Красимир Георгиев - Красьо. Във вторник бяха получени материали от главния прокурор Николай Кокинов. В тази връзка на извънредно заседание на Комисията по превенция на корупцията и Комисията по професионална етика трябва да се определят конкретни мерки за работа по случая.

Да хванат другарите на Красьо за врата и да ги изритат
ЗАД всеки скандал от времето на тройната коалиция стои проблем, напращял за решаване.
Тези проблеми бяха системни и за малко да променят модела на българската държава - от европейска да я превърнат в азиатска. Изритването на станишевци от властта дойде точно навреме, за да не може това да стане.
Започна да става друго - проблемите да бъдат осветлявани, един по един, от прожектора на публичността.
Когато обществената ярост “отдолу” се срещне с политическа воля “горе”, чак тогава завесата се вдига и нещата се виждат. Но държавата е загнила до степен, в която публичността не води автоматично до резултати. Например: държавните служители, замесени в кални истории, просто отказват да се махат.
Вече има решение на Висшия съдебен съвет, че висшите съдии, замесени в далаверите на легендарния Красьо, са накърнили престижа на съдебната власт. Че трябва да се махат. Но въпреки своите 33 разговора с Красьо - провеждани в периоди, когато ВСС е назначавал съдии на висши постове - магистратът Иван Димов просто отказва да подаде оставка*. И, поне засега, няма кой да го хване за врата и изхвърли от системата.
Има и закъсняло с месеци разследване на варварските форми на манипулация, налагани от българските посолства в чужбина при гласуването на парламентарните избори. Знаем, че целта на основните посланици беше да направят така, че ДПС да вземе максимален брой гласове, а ГЕРБ и десницата - минимален.
Затова Турция бе удавена в изборни секции, а от САЩ долитаха депеши, че там местните власти не били позволявали да се правят секции. Което е най-долна лъжа.
И - какво? Искат сега от посланика в САЩ изборните книжа, а той: “Вижте, такованката, чистачката ги изхвърли и не мога аз да бъда винен за това.”
Чакай бе, другарю, нали ти - не чистачката - създаваш и поддържаш реда за съхранение на документи в повереното ти посолство?
Тези случаи са важен изпит за ГЕРБ. Ако не може да смачка такава кокошкарска съпротива в зародиш, какво ще прави зимъска, когато ще започне истинската война против правителството?
Вчера следобед Димов подаде оставка като изборен член на Висшия съдебен съвет.
ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ

Няма коментари: