вторник, 27 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯТА ОТ 27 ОКТОМВРИ

http://www.vsekiden.com/?p=60059 това е линкът, откъдето може да прочетете справката (Тайнствения доклад) на ДАНС, а по страниците на Всеки ден можете да намерите коментари по случая.

ПО НЮЗ.БГ

92% от българите: Бедни сме!
Според 92 сто от българите бедността е широко разпространена в страната ни, сочат данни от изследване на европейското обществено мнение, извършено от европейската служба Евробарометър.
България е втора в челната тройка при отговора на този въпрос сред държавите в Европейския съюз, съобщи БНР.
Пред нея е единствено Унгария, където 96 на сто от хората са убедени, че бедността е широко разпространена в страната им. На трето място е Румъния (90 на сто).
Изследването е извършено във връзка с Европейската година за борба с бедността, за каквато е обявена 2010 г. Според него общо 73 на сто от гражданите на Европейския съюз смятат, че бедността е широко разпространен проблем в родната им страна, а 89 на сто искат правителството им да вземе спешни мерки за борба с този сериозен социален проблем.
Според европейците най-рисковите групи, които могат да се окажат потенциали жертви на бедността, са безработните (56 на сто от запитаните), по-възрастните хора (41 на сто) и по-слабо образованите (31 на сто).
Същото допитване сочи, че според гражданите на Европейския съюз най-голяма отговорност за намаляване на бедността носят правителствата - 53%, самите граждани 13% и Европейският съюз като организация 9%.

ФБР разчита на финансов стимул за разкриване на отвличания
Държавата да дава награда за информация по случай на отвличания.
Това са обсъдили вътрешният министър Цветан Цветанови бившият директор на ФБР Луи Фрий, който е на посещение в България, за да сподели опита на американците в борбата с организираната престъпност, корупцията и отвличанията.
В САЩ има такава практика, обясни Фрий. ФБР разчита на финансовия стимул за участниците в група за отвличания , които да предадат своите съмишленици.
Американското законодателство осигурява и защита на свидетелите по важните криминални дела. „Имаме много силна програма за защита на свидетели", изтъкна Фрий.
Според него не е добра идеята да се криминализира даването на откуп:
„Трудно е да се направи това", смята бившият директор на ФБР, който обясни, че една такава практика може да демотивира семействата на похитени да подават сигнали в полицията и да започнат да търсят разрешение на проблема сами.
75% от похищенията в САЩ завършват с арестина групите с отвличания. Практиката на ФБР е групите за отвличания да биват задържани при предаването на откупа или след получаване на информация от някой от участниците.
Фрий посочи колко строги са наказанията в САЩ за този тип престъпления - максималната присъда е доживотен затвор, а ако при отвличането жертвата сериозно пострада похитителите могат да получат и смъртно наказание.
Основният принцип, при който се ръководят агентите на ФБР при разкриване на случаи на отвличания, е запазване живота на жертвата и второ, арест на похитителите.
С българския вътрешен министър Луй Фрий е обсъдил различни техники и способи за разследване на отвличанията.
Вътрешният министър коментира пред журналистите и скандалите от последните дни. Цветанов също така не се отказа от вчерашните си изказвания за намесата на ДАНС в политическия живот на страната.
„Това е логиката на събитията и процесите, които са ставали през последните години", смята Цветанов. Според него изнасянето на доклади от ДАНС е с една единствена цел - да няма служби и да няма сигурност в страната.
На въпроса как ще коментира заканите на Димитър Абаджиев, че ще извади любопитни факти за корупционни схеми в МВР, Цветанов отговори: „Чудесно, бих се радвал!".
„Сигурно ще извади данни и за личния ми живот, за бременността как се движи", допълни още той, визирайки публикуваните информации че очаква незаконно дете от своя тайна приятелка.
ДАНС разчиствало територия за Коалиция Каре
Господин Цветанов не е имал предвид „Ред, законност и справедливост". Това заяви Яне Янев по повод вчерашния намек на вътрешния министър, че ДАНС е създала политическата партия.
По този повод Димитър Абаджиев е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който го е убедил, че Цветанов не е визирал консерваторите.
Не можем да се позоваваме на някакви хипотези, допълни още Яне Янев и добави, че ако Цветан Цветанов в прав текст заяви, че РЗС е продукт на ДАНС, българските консерватори ще отговарят по подобаващ начин с извънредна пресконференция.
Яне Янев каза още, че вътрешният министър е на ясно, че РЗС е създадена на 11 декември 2005-а година. Официално е регистрирана през януари 2006-а година.
Тогава изобщо не е била създадена ДАНС, припомни Янев.
Той обеща съвсем скоро РЗС да изнесе данни как ДАНС е служила на Сергей Станишев и кръга около него, както и на НДСВ и ДПС.
Също така „българското ФБР" според Яне Янев е имало за цел да разчисти икономически и политически територия на Тройната коалиция.
Целта била да се създаде четворна коалиция, или както Янев я определи - Коалиция Каре.
Целта на тази коалиция, в която освен БСП, НДСВ и ДПС трябвало да влезе и ЛИДЕР (формацията на Христо Ковачки, б.р.), била да управлява страната вместо ГЕРБ и четирите сили да съберат над 121 гласа в парламента.
Според Яне Янев този сценарий бил провален от РЗС с предизборната им кампания:"Спри доганизацията".

Даваме обяснения пред Брюксел за доклада на ДАНС
Българските власти неизбежно ще трябва да обясняват пред Брюксел защо и как се е стигнало до скандалите с изчезването на секретния доклад на ДАНС.
Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Желева, цитирана от БНР.
Тя определи ставащото като „зловредно", но добави, че се надява то да не повлияе на цялостната оценка на ЕК за правосъдието и вътрешните работи у нас.
По думите на Желева случаят с доклада на ДАНС ще създаде отново необходимостта конкретно министерство на външните работи да дава обяснения пред Брюксел.
Отново ще трябва да обясняваме как се стигнало до тук, как някой не си е свършил работата и е пропуснал да защити ведомството и институцията, в която работи, изтъкна тя.
Когато има такива случаи, като този, които будят недоволство, несъмнено те (институциите в Брюксел - бел.ред.) ни питат, а ние даваме обяснение, допълни Желева.

Алексей Петров на разпит в прокуратурата
Бившият служител в ДАНС Алексей Петров се е явил на разпит в Софийската градска прокуратура.
Очаква се и бившият премиер Сергей Станишев и екс-директорът на ДАНС Петко Сертов да дадат показания днес. Ако това не се случи днес, оптималният срок да бъдат разпитани, е до края на седмицата.
Скандалът около доклада избухна след обявеното от премиера Борисов изчезване на документа от секретната секция на бившия Министерски съвет, т.е. от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев.
Последваха обвинения и призиви лидерът на БСП да се откаже доброволно от депутатския си имунитет, за да не възпрепятства проверката на прокуратурата за това кой и как е изнесъл секретната информация.
Не закъсня и отговорът на Станишев, който заяви, че няма намерение да се ползва от имунитета си на народен представител по повод изнесения доклад на ДАНС

Прокуратурата се сезира за онлайн доклада на ДАНС
Днес прокуратурата ще се самосезира за справката, която се намира в сайта на „Всеки ден". Това обяви зам.-градският прокурор Роман Василев, цитиран от БНТ.
Ще бъде възложена проверка как въпросна справка с логото на ДАНС се намира в някои от сайтовете, тъй като има грубо погазване на дисциплината за движение на документи с класифицирана информация.
Не може безпрецедентно подобни документи да се намират в сайтове и вестници и да се разкарват из държавата, категоричен бе Василев.
Припомняме, вчера стана ясно, че бившият премиер Сергей Станишев, бившият директор на ДАНС Петко Сертов и бившият сътрудник на службата Алексей Петров ще бъдат разпитани до края на седмицата по скандала със секретния доклад на ДАНС.
Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов, като поясни и че заради изнасянето на секретния документ вече има образувано досъдебно производство.
По непотвърдена информация се очаква Станишев и Сертов да бъдат разпитани днес.

Отлична идея, г-н премиер
Отлична идея, г-н премиер. Да се закрие ДАНС би било перфектният ход в момента. Както се казва - няма ДАНС, няма проблеми.
Имам предвид - не проблеми за престъпността (ДАНС няма кой знае какъв принос в борбата с нея)
Ще спрат проблемите за политиците - да се мъчат да обясняват за този и онзи доклад (вместо да си гледат работата), проблемите за самите дансаджии - да се чудят кво да правят, след като им орязаха тотално правата, проблемите на експерти, наблюдатели, политолози и прочие - да търсят под вола теле, сиреч - как да изкарат „ДАНС" обществено значима тема.
Ако го няма ДАНС, може би ще успеем да се заемем с наистина важните неща от деня, от които зависи „солта и хляба".
Защото въпросната агенция не бива да е темата с главно „Т", не бива да лягаме и ставаме с нея (още повече, ако - както се предполага, идват дни, в които ще лягаме гладни и ставаме на студено).
Една доста хубава мисъл от изминалите месеци бе, че да се нарича ДАНС, българското ФБР" е обида за самото ФБР.
Защото, откак е създадена, въпросната агенция е ръчкана, обсъждана, уволнявана, коментирана по седянки и кафенета, субекти, които нямат никаква представа от тази материя се пънат за някакви ръководни и контролни правомощия спрямо ДАНС и т.н., все неща, които не й създават каквито и да е условия за нормална работа и адекватно поведение.
Разбира се, длъжни сме да заподозрем - колкото и банално да звучи, че темата ДАНС има за цел да измести фокуса и акцента от наистина важните за страната ни проблеми.
Удобен параван за държавни и други далавери - медийната и обществена енергия са насочени към ДАНС, което позволява керванът да си върви необезпокояван.
Затова, г-н премиер, закривайте смело. Още повече, че това ще означава най-малкото - цялата власт за МВР...
И друго - за да не се заносва новата сграда на агенцията, от нея може да стане чудесен СПА център с няколко уютни кафенета - така ще се почетат и традициите - все пак в момента ДАНС е мястото, където се пие най-много кафе и се демонстрира изискано гостоприемство.

Арестувха младежи, заплашвали с убийство софиянка
Маскирани младежи, заплашвали с убийство софиянка, са арестувани тази нощ в РУ-Костинброд след бързата реакция на полицейските служители.
При обиска от тях са иззети газови пистолети, маски от плат и метален бокс, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Късно снощи софиянка, която живеела под наем със съпруга си в къща в Костинброд, съобщила в полицията, че била събудена от силно хлопане по вратата.
Погледнала през прозореца и видяла в двора трима маскирани мъже, които продължили да тропат и да крещят, че ще я убият.
В момента, в който чули, че тя говори с полицията, избягали. Авторите на деянието били задържани много скоро след подаване на сигнала от потърпевшата.
Три автопатрула блокирали града и след кратко преследване из улиците на града спрели лек автомобил "Деу Есперо". В колата се возели трима мъже на възраст между 18 и 20 години и 16-годишно момче.
При последвалия обиск на колата са открити два газови пистолета, две маски от плат и един бокс. Младежите са задържани в местното РУ с полицейска мярка за 24 часа, а непълнолетният - в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в София.
В хода на разследването било установено, че един от младежите бил внук на хазяйката, която дала под наем жилището на потърпевшата. Той решил да изгони наемателите и с тази цел събрал приятелите си, но намесата на полицията осуетила намеренията му.

Намериха пари за нови 250 хил. работни места
Докато данъчно-осигурителното бреме в България остава високо за повечето компании, няколко отрасли и дейности ползват данъчни преференции за стотици милиони левове годишно. Това установи Институтът за пазарна икономика (ИПИ) с изпълнителен директор Светла Костадинова, в първо по рода си изследване за данъчните разходи. Данните на института показват, че от преференции в хазната не постъпват 500 млн. лв. годишно.
Ако се премахнат посочените данъчни облекчения, спестените средства могат да се използват за намаление на осигуровките с цели 10 процентни пункта. Това би имало изключително позитивни ефекти върху икономиката, би облекчило значително данъкоплатците, би оставило повече средства във фирмите и домакинствата, би намалило стимулите за укриване на доходи и би довело до създаване на над 250 хиляди работни места. Във времена на рецесия, тази реформа е още по-належаща.
Най-големи загуби за бюджета има от земеделието (над 200 млн. лв. от многобройни преференции във всички данъчни закони) и туризмът (90 млн. лв заради тройно по-ниската ставка по ДДС). Използването на необлагаеми ваучери за храна вместо плащане на по-висока заплата е третият голям източник на загуби за бюджета (48 млн. лв.). Други данъчни преференции са освобождаване от данък за държавно предприятие Ръкводство на въздушното движение и за инвестиции в общини с висока безработица, възстановяване на акцизи за БДЖ, данъчни преференции за ипотечни кредити за млади семейства, необлагане на капиталовите печалби от акции, търгувани на борсата и пр.
Данъчните преференции са вредни, тъй като те стимулират лобизма в данъчната политика, водят до неефективно разпределение на ресурсите в икономиката, увеличават данъчната тежест върху секторите, които нямат силно политическо лоби и намаляват потенциала на икономиката, посочват от институа. Затова най-добре е да няма данъчни преференции, а да има по-ниско облагане за всички. / ПО MONEY.BG

По-скъпа вода искат 24 дружества в страната
Поскъпване на водата са поискали 24 ВиК дружества в страната.
Това заяви Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, цитиран от money.bg.
В тях не попадат обаче София, Пловдив и Варна, допълни Семерджиев.
Данните представени от дружествата предстои да бъдат анализирани и проверени от експерти, като решение ще бъде взето след това.
Не всички ВиК дружества са поискали поскъпване на водата, уточни Ангел Семерджиев. В страната те са малко повече от 60, като 24 от тях искат по-високи цени.
„Има група от дружества, чиито основания са цената на енергията например, която влиза като разход, други са свързани с покриване на разходите за обслужване на заеми, които са получили", обясни председателят на ДКЕВР.
Държавният регулатор не е разглеждал подобно искане от „Софийска вода", тъй като на първо време компанията трябва да докаже инвестиция от 52 млн. евро до края на годината, обясни Люцкан Далакчиев.
На срещата в сградата на енергийния регулатор стана ясно, че всички електроразпределителни дружества се подготвят за зимния сезон. Доколко са готови обаче, ще стане ясно след първия сняг, коментираха от ДКЕВР.
От следващата година се предвижда да бъде направена връзка между качеството на снабдяване с електроенергия и плащаната цена от битовите потребители, съобщи още Ангел Семерджиев.
В момента се работи по уеднаквяване на подходите при изчисляването на тези коефициенти и за трите електроразпределителни дружества. Идеята е при получаване на по-нискокачествена услуга да се плаща по-ниска цена - допълни още Семерджиев.

Заради строеж отсечени 3 стогодишни чинара във Варна
Три стогодишни чинари са били отсечени по време на строеж на ул. „Петко Каравелов" №20 във Варна.
За това са алармирали граждани, съобщава радио Варна.
Живеещите в съседство на този строеж са говорили няколко пъти с представител на фирмата-изпълнител, но дърветата не са били спасени.
Според хора, живеещи в съседство, срещу отсичането на чинарите са се обявили и екологични организации.
В сектор „Екологичен контрол" в общината обаче не знает нищо. Администрацията е обещала да извърши вече проверка по случая.

Листовките анонимни, изпитващият сяда отзад
Попълването на листовките за теоретичния изпит за шофьори ще бъде анонимно, както е при кандидатстудентските изпити - с номера на листовката вместо имена.
Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
В ръководеното от него ведомство бяха представени измененията на две наредби към Закона за движението по пътищата, които се отнасят до подготовката и изпитите за кандидат-шофьорите.
Това означава, че проверяващите няма да знаят имената на кандидатите, тъй като ще бъде запазен принципът на анонимност. Освен това в залите, където се провеждат теоретичните изпити, ще бъдат инсталирани видеокамери за наблюдение.
Предвижда се след средата на следващата година листовките да бъдат попълвани на компютър по електронен път, което допълнително ще гарантира анонимността на изпита.
За целта ще бъде разработен специален софтуер, който да обслужва тази система. Автошколите ще го получат безплатно, но те трябва да бъдат оборудвани с толкова компютри, колкото е броят на кандидат-водачите, които обучават.
Изменените две наредби - 37 и 38 на МТИТС, предвиждат по отношение на практическия изпит, човешкият фактор в лицето на изпитващия да намалее до 100%.
В момента теоретичният изпит не е анонимен, тъй като кандидат-водачът изписва имената си в горния край на листовката, и по този начин бива лесно идентифициран, което дава възможност за корупционни практики.
От министерството предлагат по време на теоретичния изпит в залата да присъстват единствено квестори, като да няма присъствие на инструктора и на представител на автомобилна инспекция, както е до сега.
Основните промени по отношение на практическия изпит ще бъдат две. Първата е свързана с въвеждане на видеокамера, която следи купето на автомобила, където се намират инструкторът, изпитващият и изпитваният.
Ще бъде монтирана и камера, която ще следи движението пред автомобила. Овен това курсът, по който е минал кандидат-шофьорът, ще бъде следен и записван с помощта на GPS устройство.
Другата основна промяна е свързана с мястото на изпитващия. Той вече ще седи на задната седалка, а не на предната, както беше до сега.
Това ще му позволи да се концентрира изцяло върху изпитния процес, реакцията на кандидат-шофьора и неговото поведение на пътя без да се грижи за безопасността на автомобила, както беше до сега, седейки на предната седалка. Там ще съди обучаващият инструктор, който ще бъде натоварен с осигуряването на безопасността по време на изпита.
Отпада и изискването изпитващите да имат задължително 5-годишен стаж като автомобилни инструктори, защото това стеснява много броят на изпитващите, а по този начин се създава предпоставка за корупционна практика.
Проверки на МТИТС по време на теоретични изпити за кандидат-шофьори са показали, че 50% от изпитваните са дали повече от 20 грешни отговора на листовките, което е недопустимо, но са били допускани до практически изпит. А това е неправилно, защото допустимият брой грешки е 5 от 60 изпитни въпроса.
Освен това много от проверките са установили, че фирмите, които предлагат евтини курсове за кандидат-шофьори не осигуряват всичките 31 часа, които са предвидени по закон.
Това според министър Цветков води до лошата подготовка на кандидат-шофьорите, тяхното незадоволително представяне по време на изпитите и съответно появата на желание книжката да бъде взета по втория начин.
Изпълняващият дейността директор на агенция "Автомобилна администрация" Любомир Христов заяви, че в момента автошколите с лиценз са 400, като общият брой на учебните автомобили е между 1700 и 1800.
Той посочи още, че новото изискване за оборудване за всеки учебен автомобил, плюс GPS устройствата, ще струва между 500 и 600 лв. Това означава, че една aвтошкола, която разполага с 4 коли, трябва средно да се бръкне със сумата от около 2000 лв., за да може да осигури необходимото оборудване.
Министър Цветков демонстрира работата на софтуера, който е разработен за полагане на теоретичните изпити. Той се оказа недобре подготвен теоретично, тъй като 10 въпроса той не успя да отговори само на един. А резултатът му, съотнесен към 60 въпроса, означава, че той няма да покрие критериите, необходими за взимането на теоретичен изпит, обясниха инструктори в залата.
Втори ден Караджич не влезе в съдебна зала
Второто заседание от процеса срещу бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич започна в негово отсъствие.
Същото се случи и вчера при стартирането на процеса, когато заседанието продължи само 20 минути. Бившият сръбски лидер обяви, че ще бойкотира откриването на съдебния процес с мотива, че не е имал достатъчно време да подготви защитата си.
Съдията О Гон Куон откри процеса въпреки отсъствието на обвиняемия, който ще представя и своята защита.
Съдията предупреди, че ако обвиняемият не се яви в съда докато прокурорът приключи с обвинителния акт, ще му бъде назначен служебен защитник. На самия Караджич ще бъде представена стенограма от заседанието.
Обвинителният акт, представен днес, се състои от 11 точки - пет касаят престъпления против човечеството, четири - нарушения на законите за водене на война и две обвинения за геноцид.
Бившият лидер отхвърля обвиненията и мотивира искането си за отлагане на процеса с огромното количество материали, с които трябва да се запознае.
Според белградския адвокат на Караджич на него ще са му необходими поне 9 месеца за това, но и всяко неявяване в съдебна зала без добра подготовка би било пагубно за него.
По думите му обвинението ще представи около милион и 200 00 документа, веществени доказателства и писмени показания на свидетели.
Очаква се съдията да се опита да приключи по възможност по-бързо с делото против Радован Каражич, за да не допусне повторение на ситуацията с бившия президента на Югославия Слободан Милошевич, който почина в затвора без да чуе присъдата си.
64-годишния Радован Караджич е заплашен от доживотен затвор, като съдът го признае за виновен по предявените обвинения

Осъдиха на 2 г. затвор сина на Митеран
Бившият френски министър на вътрешните работи Шарл Паскуа е осъден на три години затвор и глоба в размер на 100 000 евро за участието му в аферата Анголагейт.
Това съобщи електронното издание на френския вестник „Le monde".
Освен ексминистъра е осъден и сина на бившия президент Митеран - Жан-Кристоф Митеран.
Неговата присъда е две години лишаване от свобода и глоба от 375 000 евро.
Аферата Анголагейт засяга продажба на произведено в Източна Европа оръжие на Ангола без официално разрешение от френските власти. Става въпрос за танкове, хеликоптери, муниции и бойни кораби, които са били продадени на режима на Душ Сантуш.
И двамата осъдени за признати за виновни за това, че са взимали подкупи като част от сделката и по този начин са спомогнали за нейното осъществяване.
По мегаделото, в което са подсъдими 42 души, са осъдени и двама от ключовите заподозрени. Това са предприемачът Пиер Фалкон и неговият съдружник Аркади Гайдама, които са организирали трафика на оръжие. Те са осъдени на по шест години лишаване от свобода.

Продължава разтакаването около Лисабонския договор
Конституционният съд на Чехия ще продължи разглеждането на жалбата на група сенатори за несъответствие на Лисабонския договор с конституцията, съобщи Ройтерс.
Новата дата, на която ще се разгледа тя, е 3 ноември.
Молбата на 17 сенатори беше внесена на 29 септември, а по-късно отхвърлена от съда, който обаче все още не се е произнесъл официално.
До момента чешкият президент Вацлав Клаус отлагаше подписването на Лисабонския договор до произнасянето на решението на Конституционния съд.
Впоследствие той поиска допълнителни условия в Договора от Лисабон, свързани с Хартата за правата на човека.
Днес стана ясно, че полската консервативна партия „Право и справедливост"също ще депозира жалба в Конституционния съд срещу договора

Сестрата на Фидел Кастро призна, че е шпионирала за ЦРУ
Сестрата на лидера на кубинската революция Фидел Кастро - Хуанита Кастро призна,че "е помагала на главния враг на своя брат" в продължение на 3 години от 1961 г. до 1964 г.
Това съобщава МИГнюз.
Тя дори е приютявала противниците на комунистическия режим в дома си в Хавана, преди да избяга в Америка през 1964г.
Именно в този период е започнала военната кампания на САЩ през 1961г. и кубинската ракетна криза след година, както и десетките опити на ЦРУ да ликвидира Фидел Кастро.
През последните 35 г. 76-годишната сестра на кубинския ръководител живее в САЩ, работи в аптека в Маями и не е разговаряла с Фидел близо 40 години.
Въпреки, че и в миналото е имало предположения, че е помагала на американското разузнаване, едва сега тя прави самопризнания в новата си книга "Моите братя Фидел и Раул. Тайната история".
Подобно на шестимата си братя и сестри, първоначално тя подкрепяла кубинската революция срещу режима на Фулхенсио Батиста и дори пътувала зад граница за да събира средства за закупуването на оръжие.

Сръбската "Желязна лейди" излезе от затвора
Бившият президент на Република Сръбска Биляна Плавшич бе освободена от затвора, където излежава присъда от Международния трибунал в Хага.
Миналия месец Хагският трибунал за военни престъпления одобри предсрочното й освобождаване, тъй като тя вече е излежала две трети от 11-годишната си присъда.
Плавшич бе осъдена за военни престъпления в бившия Югославия по време на управлението на Радован Караджич, когато тя бе вицепрезидент, и след това, когато го смени на поста от 1996 до 1998 година.
Биляна Плавшич се предаде доброволно на международния съд в Хага и бе осъдена на 11 години затвор през 2001 година.
Само преди една година властите отклониха същата молба за предсрочно освобождаване.
79-годишната Плавшич е по професия биолог, с научно постижение професор. Често в Сърбия е наричат „желязната лейди" заради безкомпромисните си политически възгледи.
Припомняме, вчера стартира процеса в Международния трибунал за бивша Югославия срещу най-високопоставения лидер от Балканите - Радован Караджич. Той обаче отказа да се яви в зала, тъй като съдът не уважи искането му за отлагане на заседанието.
Експрезидентът на Сърбия Милан Милутинович вече бе оправдан от Международният трибунал, а Слободан Милошевич почина в затвора на Хагския трибунал през 2006 година и не чу присъдата си. След смъртта му процесът бе прекратен.
Продължава да се издирва по обвинения за военни престъпления военният лидер Ратко Младич.

Тиражите на вестниците в САЩ падат драстично
Тиражите на вестниците в САЩ паднаха до най-ниското си равнище от 70 година насам. От април до септември американските ежедневници в цялата страна са загубили 10,6% от своите читатели в сравнение със същия период на 2008 г., съобщава Washington Post.
Изданието се позовава на обобщени и прогнозни данни на асоциацията по тиражите (АВС), които показват, че следващата седмица от понеделник до събота вестници ще си купят около 30,4 млн. американци. Още около 40 млн. ще си купят неделните издания. По данни на друга асоциация на американските издатели 41,1 млн. американци са купували всеки ден вестници през 1940 г.
Средната дневна аудитория на ежедневниците в САЩ започва да спада от 1987 г. насам. В същото време интернет сайтовете започват да се ползват с по-голяма популярност, но само като количествени измерения, а не като приходи. Това съотношение се запазва и сега, тъй като рекламните пространства в интернет продължават да се продават много по-евтино от тези в печатните издания.
Така през септември консултантската компания Nielsen съобщава, че интернет версията на New York Times е най-популярния сайт за новини с 21,5 млн. посетители за месеца, което представлява ръст от 7% спрямо същия период на 2008 г. В края на миналата седмица обаче групата Times Co. съобщи за 27% спад на доходите от реклама за третото тримесечие за всички свои издания.
Още по-лошо е положението на Washington Post. За първото полугодие на тази година ежедневникът е загубил $143 млн., а посетителите на сайта на вестника са намалели с 29%, до 9,2 млн. души в сравнение със септември 2008 г.
Факторите, с които може да се обясни падането на тиражите са няколко. Някои издателства съкратиха дистрибуторските си мрежи и престанаха да доставят своите вестници на много места, за да съкратят бензин и от производство. В същото време обаче бяха повишени цените на почти всички вестници. И на трето място се посочва предпочитанието на читателите към онлайн версиите на вестниците.
Единствените издания, които отчитат ръст на тиражите, са най-малките ежедневници, които са се специализирали в местни новини и които се издържат от реклама на местни компании.
По данни на АВС от април до септември най-голям спад на тиражите от националните вестници отчита USA Today - 17% по-малко в сравнение със същия период на 2008 г., до 1,9 млн. броя. Първенството се държи от пълноцветния ежедневник Wall Street Journal с тираж от 2 млн экземпляра. New York Times е загубил 7% от читателите си, Los Angeles Times - 11%. Абсолютни рекордьори са регионалните San Francisco Chronicle - с 26%, и Dallas Morning News - с 22%./ ПО MONEY.BG


ПО КОРИТАРОВ

ФАЛШИВИ РУСКИ БЛОНДИНКИ ЛОВЯТ В ЧАТА ДАНЪЧНИ ДЛЪЖНИЦИ
Инспекторите от данъчната служба на Русия намериха начин за борба със злонамерени длъжници на хазната, пише Леонард Коен в статия, публикувана във вестник „La Repubblica. В продължение на няколко месеца пищна блондинка с убийствени данни – 90 х 60 х 90, със сини очи и с ангелско лице – работи за идентифициране на данъчните нарушители. Главното условие за чата си с младите хора тя поставя така : „Искам да говоря само с тези, които живеят в Удмуртия“. Това е автономна република, която се намира на хиляди километри от Москва. За себе си блондинката пише много малко като казва:
„Аз живея в Ижевск, самотна съм“, но за младите хора, с които си контактува тя иска да знае почти всичко: дали и каква кола имат , къде почиват, колко са готови да похарчат за забавление. Тя също така се интересува от мястото, където те работят, какви са техните доходи. Тези, които и отговарят мислят, че проявява меркантилен интерес, продиктуван от особеностите на своята древна професия за бартер: любов в замяна на финансова сигурност.
В продължение на няколко месеца една мистериозна блондинка е работила в мрежите на Facebook и www.odnoklassniki.ru. С развитието на запознанствата тя показва все по-голяма готовност да се срещнат. Но дългоочакваната среща, истинската, се оказа фатална за нейната жертва. Защото вместо нея на срещата идват съдия-изпълнител и офицери от спецслужбите.
Те са готови да събират данъчните задължения, издръжката за жени и деца, да изземват имоти. В рамките на месец на стръвта на блондинката са уловени десетки бегълци от изпълнението на финансовите си задължения.
Източник: La Repubblica

СОРОС: „ВТОРА ВЪЛНА НА КРИЗАТА Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНА“
Втората вълна на кризата е напълно възможна, казва Джордж Сорос в интервю за „Файненшъл таймс“. „Основните проблеми идват от САЩ,“ – смята той. Според Сорос, това е упадъка на банковия сектор и на пазара на дребно, както и спада на търсенето в САЩ, където преди това в продължение на 25 години потребителите са харчели повече отколкото печелят.
Нов спад на фондовия пазар е доста вероятен, тъй като в момента спекулантите са оптимисти – вярват, че сегашната криза е различна от предишните. Но надеждите за икономическото възстановяване не са изпълнени, казва Сорос: „Аз просто не знам откъде ще се появи икономически растеж в Америка.“
Според Сорос долара е много слаб, а това е просто защото всички други валути са още по-слаби. „Налице е общо недоверие към валутата и се отнемат средства от реалните и активи“. Диверсификация на активите засегна преди всичко суровинния пазар, така че цените на петрола и златото се повишават . Но падането на долара ще остане в рамките на допустимото, тъй като е свързан с китайския юан .
В действителност постепенното отслабване на долара е желателно, препоръчва Сорос: „в ситуация, в която американските потребители са спестила повече и харчат по-малко, износът ще помогне за баланса в американската икономика.“ Нуждаем се от нова парична система, тъй като хроничните и нарастващите неравновесия в световните финансови пазари са твърде скъпи, казва Сорос. Той препоръчва създаването на световна валута въз основа на специални права на тираж СПТ (МВФ). Според Сорос, богатите страни – и по-специално Великобритания и Франция – вече са започнали да помагат на бедните, предавайки им част от СПТ. Разходите, свързани с употребата на СПТ поема МВФ. В отговор на въпрос за какво трябва Обама да преговаря с Китай през ноември във финансовия сектор, Сорос препоръчва да се привлече Пекин за изграждане на нова архитектура на световната финансова система, в която ще имат право на глас Китай, съизмерно с финансовата си мощ. За да убеди китайската страна за засилване на юана, валутата трябва да се използва в СПТ, заедно с другите, независимо от факта, че е неконвертируема, казва Сорос. Същото нещо той препоръчва да се направи и с бразилския реал.
„Но какво да кажем за страховете на Америка, че насърчаването на отклонението от долара като резервна валута в крайна сметка ще отслаби икономиката на САЩ?“ – попитаха Сорос. Финансистът казва, че съществуването на долара като единна световна валута не е задължително да е изгодно за САЩ, защото това обрича Америка на хроничен дефицита по текущата сметка. Въпреки това, в този момент за Америка е много удобен, защото останалата част от света всъщност финансира разходите на федералните власти. Но в бъдеще Китай ще разнообразят предлагането му на своите фондове – кредитирайки например Бразилия и Южна Африка, за да финансира своя износ за тези страни. И ако Америка не вземе активно участие в реформирането на глобалната финансова система, Китай ще влезе в двустранни споразумения за плащания в местна валута, като тази, която вече съществува в Пекин и в Буенос Айрес. Обезценяването на долара е необходимо за да се компенсира слабостта на американската икономика в средносрочен план. Движещата сила на мястото на американския потребител ще бъде Китай, въпреки че нейната икономика е много по-малка. Съединените щати, от друга страна, ще се превърнат в баласт, забавяйки глобалния икономически растеж, отбелязва Сорос.
Сорос препоръчва да се ограничи и нивото на заплатите в банките, които са твърде големи, за да може държавата да ги обяви в несъстоятелност. Междувременно сега американските банки получават скрита субсидия: заемат почти по нулев процент и купуват държавни облигации на 3,5%. Приходите от тези операции са действителен подарък за банките и следователно те не трябва да бъдат похарчени за бонуси, казва Сорос. Обществеността е възмутена от големите печалби на някои банки на Уолстрийт тази година. Тази емоционална реакция може да доведе до приемането на неверни механизми за регулиране : „Ето защо финансовия сектор може да си навреди, ако твърде активно защитава интересите си“, заключава Сорос.
Източник: Financial Times

ПО ИВО ИНДЖЕВ
Първанов цака „Южен поток“ с южнокорейски фишек
През януари президентът Първанов посети Япония и заяви ( както беше оповестено в неговия сайт) , че България е „готова да работи с Япония в областта на икономиката, енергетиката, инфраструктурата, туризма”. Освен това предложи на японците български инвестиции. Нито дума не обелиха обаче японците, дали те са готови да си работим заедно на този широк фронт. И както се вижда към днешна дата – не напразно, защото в графата „КПД” по отношение на президентската визита до Токио се мъдри една нула, празно пространство.
Предполагам, че по същата логика, ще предложи на австралийците да изградим съвместни ферми за кенгурута.
Но да не избързвам – в момента Г.Първанов е в Южна Корея и предлага на „Хюндай” заедно да произвеждаме във Варна кораби за пренос на газ в рамките на Черно море ( може би от България за Русия, защото за обратното намерение няма индикации).
От „Хюндай”, според долетялата до нас от доста далечния Изток сензационна новина, били погледнали с „интерес” на идеята. И как няма! Както и да го погледнеш, то си е интересно.
Да обобщим: Южна Корея ще строи кораби за пренос на газ ( явно като алтернатива на руските газопроводи в Черно море, няма как да е иначе) в Източна България, а още по- на изток и малко на север ще гледат със скръстени ръце развоя на тази западна ( от руска гледна точка) идея.
Реалистично, нали! На това му се казва „реалполитика”, направо по учебник, по Бисмарк – поставяме ги руснаците пред свършените факти, зачеркваме им синя, южния и северния поток и фактите…свършват. Остават фантазиите. И снимките за спомен на фантазьорите по екзотичните точки на планетата.
Апропо, като стана дума за разхищенията на президента с неговата страст към пътуванията на далечни разстояния, не можеше ли летенето до Япония да се съчетае с това до Южна Корея и Австралия – и без това резултатът явно е еднакъв, нулев. Поне разходите щяха да са по – малки.
Но да не тревожим човека с дребнави въпроси за някакви си половин милиона лева. Той генерира идеи от глобален мащаб, пък ние му придиряме за някакви си разходи. Всичко вложено в неговата държавническа дейност ще ни се върне – тъпкано дори.
За финал ( като стана дума за държавническо мислене), да попитам плахо: един такъв грандиозен план за превръщане на Черно море в българско – южнокорейски басейн за транспортиране на газ ( с какъвто не разполагаме), не трябваше ли все пак да бъде представен на вниманието на самите българи, преди да развеселяваме с него далечните южни корейци? Така де и ние душа носим, бихме се посмели от душа, имаме нужда от малко разтуха.

Секретите на Станишев ни излизат през носа
Има (но)вина, но…Ах, това „но”!
Сергей Станишев, нямал нищо против да се откаже от имунитета си.
Но! Трябвало главният прокурор да му го поиска.
И аз мога да се откажа от кръщелното си и да кажа на майка ми, че не ме е родила, но…
Имунизираните срещу правосъдието, някои по рождение , чиято имунна система не познава вируса на съдебната атака, винаги имат в ръкава по едно „но” (на съюзнически език е „no”, т.е. „не”). В същия ръкав, от който, по израза на Румен Овчаров, Г.Първанов е криел Станишев, преди да го извади като зайче.
Ако се доверим на Овчаров за оценката, зайчето Станишев не иска да бяга от отговорност, но…някой трябва да го подгони. И това трябва де е Главният прокурор, когото Г.Първанов извади от ръкава си също.
Нарушена е имунната система на обществото ни, систематично разрушавана от имунизираните срещу правото да бъдат съдени.
В резултат на това тук „всичко тече, но…нищо не се променя”. Ах, това „но” !
Текат разработки, секретни доклади изтичат в публичното пространство. Текат като секрети, да не казвам какви…
Но ни излизат през носа.

Кризата ни изненада пак – този път политически
Вторият човек в парламентарно представената партия РЗС Димитър Абаджиев стана първият политик от парламентарното мнозинство ( доколкото то може да бъде хомогенно без обвързващ документ), който посегна на единството на самия политически връх в ГЕРБ , на тандема Борисов – Цветанов.
В отговор на скандала с изтичането на справката на ДАНС в публичното пространство, разшифровано от вицепремиера Цветанов като доказателство за усилията на старото ръководство на ДАНС да се меси в политиката чрез създаване на „своя партия”, Димитър Абаджиев „дописа” изречението му, отричайки това да е именно РЗС ( с което потвърди, че именно за РЗС е намеквал Цветанов). В пряко предаване на Би Ти Ви Абаджиев изрази „изумление”, че Цветанов визира РЗС на основание на твърдението, че тази партия вече е спряла с разкритията си за корупция в държавата.
За да покаже, че това не е вярно, Абаджиев заплаши и ГЕРБ с разкрития и дори заяви, че вече се работело по сигнали за корупция в областта на сигурността и икономиката в наши дни.
Абаджиев „вби клин” между Цветанов, от когото изрази възмущение, обвинявайки го че се изживява като „втори премиер” на държавата и Борисов, но заяви лоялност към самия Борисов. Заради него , въпреки Цветанов, подкрепихме това правителство, каза той, давайки да се разбере, че антагонизмът между РЗС и сегашния шеф на МВР не датира от вчера.
Пътьом, основателно или не, Абаджиев насочи подозренията към провалилата се ( но на „милиметри от целта”, бих казал) партия Лидер на бизнесмена Ковачки. Точно тя била онази, която ДАНС е създавала и това потвърдил лично Бойко Борисов вчера в телефонен разговор с Абаджиев ( според самия Абаджиев).
Някой лъже по веригата. И понеже този някой сред цитираните дотук имена не е кой да е, интригата повдига въпроси за стабилността на най-стабилното (според социолозите например) управление на страната през последните 20 години.
Ха сега си представете, какво ли ще да е „малко по-нестабилното” от това супер стабилно и сплотено управление.
Изглежда кризата, за която ни подготвят психически, за да не кажа „обработват пропагандно”, ще се стовари върху обществото далеч не само като икономическа…

Т(р)ъжна процедура
от Иво Инджев
Тъкмо реших най- после да дам своя принос в жизнерадостната практика на нашите медии да поощряват оптимизма в нас ( например с акцент върху „добрата новина”) и пак оплесках работата. Но за това – малко по – късно.
Най – напред , ето я самата ( наистина ) добра новина:
„Между 12-15 ноември ще бъде обявена тръжната процедура за лот 2 от автомагистрала „Тракия”, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Паралелно обаче трябва да се решат проблемите с липсата на екологична оценка, отчуждителни процедури и липса на строително разрешение.
Тръжната процедура предвижда да има и избор на изпълнител през февруари и март през 2010 г. и да започне строителството през пролетта на 2010 г. Движим се категорично по график, каза той. „Ако успеем до края на годината да получим Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), ще имаме три месеца буфер и ще имаме време за реакция, ако има проблеми, обясни министърът”.
„ Дотук – добре”, казал падналият от върха на небостъргача някъде по средата на свободното падане…
Въпросът обаче е защо трябваше да се стига „ до тук” да празнуваме една процедура като някаква национална победа над самите себе си. Спомняте ли си всички приказки на предишните управляващи за приоритетното им внимание към пътната инфраструктура? Продължението на магистрала „Тракия” беше сред най – често споменаваните лъжи, с които поживо, поздраво си изкараха мандата, който на всичко отгоре нарекоха успешен.
Ако мандатът им беше „неуспешен”, ако не ни бяха проглушили ушите за повишената събираемост на дължимото към бюджета, за неговото препълване, за привлечените чужди милиарди и други подобни самохвални приказки, щяхме да приемем по – лесно свършения факт, че нищо не свършиха по отношение на обещанията си за магистрали и първокласни пътища. Но да тръбиш колко успешно си развил икономиката, а да оставиш недоразвита нейната кръвоносна система, пътните артерии, е връх на управленското падение.
Днес никой не може да кажа какви са нанесените щети от пропуснати ползи за икономиката, нито да пресметне колко са жертвите на войната по пътищата, дадени именно поради това ( най- меко казано) престъпно нехайство.
Ето защо обявяването на въпросната тръжна процедура на 20 –тата година от благоволението на другарите да разрешат пазарната икономика е по – скоро тъжно събитие. Защото истината е, че няма построени магистрали заради магистралното грабене от страна на чиновници, сплетени в люта конкурента битка да прибират комисионни, ефектът от което е пълен блокаж на системата по придвижване на особено важни за икономиката ни проекти, като магистралите.


ПО ДНЕС +

Назначиха нова експертиза по делото срещу детеубиеца Панюков
Съдът в Благоевград назначи нова експертиза по наказателния процес срещу Манчо Панюков, бащата, който закла двете си деца в Осиково и причини смъртта на съпругата си Биляна, която получи 85% изгаряния при пожар в дома на родителите й.
Съдебният медик д-р Камен Аврамов ще трябва да изготви за следващото заседание на съда през ноември експертно заключение за настъпилите трайни увреждания на пострадалите в опожарения от Манчо Панюков дом на Фикра и Мурад Парапанови.
Искането за нова експертиза беше направено от прокурорът по делото Роза Мавродиева и от защитата на канституираните като гражданските ищци роднини на Биляна Панюкова.
В съдебната зала бяха разпитани вещи лица, част от които са извършили аутопсията на убитите от бащата деца Иво и Еди. Д-р Методи Гошев заяви пред магистратите, че смъртта на момчетата е настъпила за не повече от 15 секунди. С 20-сантиметровия нож Панюков е прерязал сънните им артерии и жертвите са изпитали почти мигновена болка, се сочи в медицинското заключение.
Подсъдимият Панюков през цялото време на заседанието седеше на пейка в залата с ръце на ушите и глава свита към коленете. /Дарик радио

Пробация за 32-годишна варненка, извършила документни престъпления
За документни престъпления, Районният съд във Варна осъди на пробация 32-годишната Десислава Христова. В продължение на 1 година подсъдимата трябва да изпълнява задължителните пробационни мерки при периодичност два пъти седмично, както и да положи 150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.
Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. 32-годишната Десислава Христова бе призната за виновна по две повдигнати обвинения – по чл.309 от НК (за съставяне на неистински частни документи) и по чл.316 ( за съзнателно ползване от неистински официални документи). Неистинските документи, сред които пълномощни, декларации и нотариални заверки на подписи, са послужили на подсъдимата да продаде на трето лице апартамента на възрастна жена в кв.”Левски”. Документните престъпления са извършени от Христова в периода 31 юли – 6 август 2007 г.
За двете престъпления съдът наложи на 32-годишната Десислава Христова отделни наказания, като след групиране подсъдимата следва да изтърпи най-тежкото от тях, а именно 1 г. пробация и 150 ч. безвъзмезден труд. Решението на Районния съд във Варна подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Собственик на дискотека свидетелства за плащан рекет на братя Галеви
Между 1500 и 2000 лева рекет като такса за охрана са плащали собственици и наематели на дискотеки в Дупница на един от приближените до братя Галеви - Апостол Чакалов-Тоци. За това свидетелства Стоян Терзийски, който е един от частните обвинители по делото срещу Пламен Галев, Ангел Христов и още петима подсъдими в Кюстендилския окръжен съд, което се води за организиране и ръководене на престъпна група.
"Така си гарантирахме липса на скандали и конфликти, а и съответно по-малко проверки", каза Стоян Терзийски пред съда. Той разказа и случка от дискотека "Браво" в Дупница, където винаги имало запазени по две маси за приятелката и за дъщерята на Пламен Галев. Една вечер обаче табелките на масите били разменени и дъщерята седнала на масата на приятелката. Терзийски я помолил да се премести, но тя отказала. За тази постъпка той бил пребит от единия от подсъдимите Георги Блатски и от още няколко души от охраната, като те го били с патериците, с които той ходел заради счупен крак.
По това време имало и проверка в дискотеката от екипи на полицията и Комисията за защита на потребителите и според Терзийски те са видели побоя. Полицаите обаче отрекоха това. /Дарик радио

Разпитаха над 30 свидетели по делото Галеви
Провеждането на очна ставка между свидетели по делото "Братя Галеви" разпореди и проведе състав на Окръжен съд - Кюстендил.
Искането бе направено от прокуратурата поради противоречие в показанията на ключовия свидетел Пламен Миланов, който е и частен обвинител и е предявил граждански иск по делото, и показанията на Красимир Стоилов. Стоилов е управител на счетоводната къща, която е обслужвала шест фирми на Пламен Галев.
Счетоводителят заяви, че е присъствал на среща между Миланов и подсъдимият Владимир Ангелов. На въпросната среща Ангелов е дал на Миланов 15 000 лева, които са били за закупуване на радиостанции. По време на очната ставка Миланов категорично заяви, че никога не е имало подобна среща и никога не е получавал каквито и да е било пари от Ангелов или Пламен Галев.
По делото, което продължава вече осми час показания дадоха редица свидетели. Свидетелят Сашо Велев, шофьор на такси от Дупница заяви, че не е плащал такса за охрана, но на месец е давал по 180 лева за станция и предположи, че част от парите са били и за охрана. Свидетелят каза, че не е имал право да спира на определени пиаци и от там да взема пътници. Тази забрана е отпаднала от преди година време, след задържането на Галеви и техните приближени.
Свидетелят Божил Начев, таксиметров шофьор, заяви, че в Дупница е имало три пиаци на които не е имал право да спира. Показания по делото дадоха служители от фирмата на Пламен Миланов - диспечерките Теодора Димитрова, Галина Начева, Соня Михайлова и Таня Георгиева. /БГНЕС

4 години и половина затвор участник в престъпна група за отвличане и принуда
Христо Г., един от престъпната група на Арменак Х., Добрин Т. и Енчо Г., извършили отвличане на лица и серия от принудителни действия, заплахи и побой, за да ги принудят да продават дрога за тях, от днес е с ефективна присъда на Варненския окръжен съд в размер на 4 години "лишаване от свобода". Съдът призна вината на 32-годишния варненец за отвличането на Валентин Ж., извършено миналата пролет в съучастие с другите членове на престъпната група, както и за принудата, която Христо и неговите съучастници оказали на общо три лица, за да продават наркотици за тях.
Престъпленията на организираната група, създадена за разпространение на наркотици са извършени в периода март - юли 2008 година. Освен Валентин, групата е принуждавала със сила, заплахи и бой и други две лица - Милен П. и Петър Б. да продават различни видове наркотични вещества. Заради множеството идентични престъпления съдът завиши с още 6 месеца наказанието на Христо и така общият размер на присъдата, която той ще изтърпи е 4 години и половина "лишаване от свобода". Съдът отне в полза на държавата 10-те телефона, открити в Христо при задържането му и го осъди да заплати близо 400 лева разноски по делото.
Пресслужбата на съда припомня, че в края на м. юли тази година Арменак, Добрин и Енчо признаха вината си за цитираните престъпления, извършени в изпълнение на решения на престъпната група, сключиха с Варненска окръжна прокуратура споразумения за различни по вид и размер наказания, които ВОС одобри. Арменак и Добрин се споразумяха за изтърпяването на ефективни присъди от 3 години и половина "лишаване от свобода. за първия и 1 година и 10 месеца затвор за Добрин. Наказанието за Енчо Г. бе година и половина "лишаване от свобода, чието изпълнение се отложи с три години.
За разлика от тримата, Христо не призна вината си и поиска делото да се гледа по общия ред. Така след две съдебни заседания и разпит на ключовите свидетели се стигна до днешната присъда, която подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Милиони долари "спасени" от български митничари
Пет устройства за кражби на данни от банкови карти (скиминг устройства) бяха задържани от митнически служители на Аерогара София, съобщиха от агенция "Митници".
Устройствата са пристигнали от Индонезия с куриерска пратка, съдържаща DVD плейър.
След като митничарите разглобили плейъра, открили петте устройства, два панела с монтирани на тях микрокамери и флаш памет, пълна с данни за банкови карти.
Устройствата са работили над 20 дни и съдържат данни за сметки и пин кодове, показват проверките.
Изчисляването на "спасената" сума ще отнеме време, но вероятно става дума за милиони долари, твърдят експерти.

Събират неправомерно пълна потребителска такса от пенсионери във Варна
Напоследък зачестиха оплакванията на здравноосигурени пациенти, че лични лекари и специалисти събират неправомерно потребителска такса, а при отказ да се заплати, лекарите отказват прегледи. Сигнали и жалби постъпват в РЗОК – Варна, и срещу събирането на потребителска такса, която е 1 процент от минималната работна заплата за страната, без да се издава за това касов бон.
РЗОК – Варна, напомня на своите договорни партньори - общопрактикуващи лекари и специалисти, че пенсионерите заплащат само 1 лев потребителска такса. Това се отнася за жените, навършили 60 години, и за мъжете, навършили 63 год. Искането и събирането на пълния размер на таксата е незаконно.
Изцяло са освободени от заплащането на потребителска такса здравноосигурени лица по член 37, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване. Списъкът на заболяванията е публикуван в приложение 14 на Националния рамков договор и медицинските и денталните практики, както и лекарите специалисти са задължени той да бъде поставен на видно място, за да бъде достъпен за пациентите.
Потребителска такса не заплащат пациенти, страдащи от хронични и инвалидизиращи заболявания в групите белодробна и извънбелодробна форма на туберкулоза, вродени аномалии, ендокринни заболявания и смущения на обмяната на веществата, заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната и храносмилателната система, бъбречни заболявания, болести на кръвта и кръвотворните органи, психични заболявания, болести на нервната и костно-мускулната система и съединителната тъкан, болести на сетивните органи, както и болни с органна трансплантация и изкуствени отвори. При някои от изброените по-горе групи заболявания се изисква пациентът да притежава призната инвалидност.
Не подлежат на плащане на потребителска такса и всички пациенти със злокачествени новообразувания, както и здравноосигурени лица, страдащи от тежка степен на намалена работоспособност според наредбата за медицинска експертиза на работоспособността. От заплащане на потребителска такса са освободени напълно и всички бременни и родилки до 45 дни след раждането. Част от сигналите срещу лични лекари са и срещу порочната практика на някои от тях да се иска заплащане на потребителска такса за всеки един от отрязъците на тримесечните рецепти. Във връзка с това РЗОК – Варна, напомня на договорните си партньори, че потребителската такса не се дължи за изписване на рецепта, а за извършен медицински преглед.

Разпитваха час и половина Сертов за доклада на ДАНС
Петко Сертов, бившият председател на ДАНС беше разпитан от прокуратурата във връзка с доклада на ДАНС, информацията от който излез в публичното пространство.
Разпитът продължи близо час и половина. От прокуратурата отказаха коментар по проведените днес разпити на бившя председател на ДАНС Петко Сертов и бившият агент на ДАНС Алексей Петров.
По-рано днес премиерът Бойко заяви, че Петко Сертожв ще бъде отзован като консул в Солун заради изтеклата информация по доклада на ДАНС. /БГНЕС

Иван Димов пак подаде оставка
Членът на ВСС Иван Димов е подал оставка, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Припомняме, Димов е един от висшите магистрати, замесени в скандала с Красьо от Плевен.
Иван Димов вече веднъж подаде оствака в началото на скандала, но след това я оттегли, заявявайки, че налагането на двоен стандарт в моралните етични норми, засягащи съдебната система, се превръща в нещо обичайно
Днешната му оставка ще бъде включена в дневния ред на редовното заседание на ВСС в четвъртък - 29 октомври.
Стана ясно още, че днес след обяд Цони Цонев, който е председател на Комисията по превенция на корупцията и професионална етика, е получил от Главния прокурор материали от досъдебното производство срещу Красимир Георгиев (Красьо, б.р.), които се отнасят до контактите му с магистрати.
Още утре ще бъде свикано извънредно заседание на Комисията, съобщи той, цитиран от пресцентъра на ВСС.
Ще бъдат определени конкретните стъпки и мерки за работа по случая. Комисията ще положи максимални усилия в най-кратък срок да приключи проверката.

ЕК предложи да се отпуснат 300 млн.долара за АЕЦ "Козлодуй"
Европейската комисия предложи предоставянето на 300 милиона евро на България, като компенсация за затворените реактори на АЕЦ "Козлодуй", предаде АФП. Недостатъчните мерки за сигурност принудиха България да затвори четири от шестте си съветски реактора в Козлодуй, преди да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. Това струваше на страната позицията й на водещ износител на електричество за Балканите.
До края на миналата година ЕС предостави 550 милиона евро, като компенсация за България за закриването на реакторите и за да помогне на страната да се справи с икономическите последствия от затварянето им. Новата сума ще покрие периода от 2010-2013 г., ако бъде договорена от 27-те страни-членки.
"Тази инвестиция в по-безопасна и по-стабилна българска енергийна мрежа илюстрира нашето желание да видим България напълно интегрирана в общия европейски енергиен пазар", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.
"Смятам, че това е важен сигнал за европейската солидарност и нашата решителност да се отнасяме еднакво към всички страни-членки", добави той. България отдавна планира да изгради втора атомна електроцентрала в Белене, източно от Козлодуй, на брега на Дунава. /БГНЕС

България няма кандидат за президент на ЕС
България няма да издигне своя кандидатура за президент на Европейския съюз, заяви Веселин Вълканов от Министерството на външните работи след редовното заседание на Съвета по европейски въпроси. Съветът разгледа проекта на позиция на България за участие в редовната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел на 29 и 30 октомври, когато неформално ще се обсъждат кандидатурите за президент и министър на външните работи на съюза, постовете които са заложени в Лисабонския договор.
България няма да издигне и кандидат за позицията на върховния представител по външна политика на съюза, който ще бъде и заместник-председател на Европейската комисия. Нашата страна е готова да обсъди претендентите на другите страни-членки, допълни Вълканов. Той обясни, че някои от структурите на комисията ще бъдат прехвърлени към новата Европейска външна служба, но че отделите, отговарящи за разширяването и търговията трябва да останат в рамките на Европейската комисия.
Официалната позиция, която ще защитава нашата страна в рамките на Европейския съвет е за концентриране на усилията на ЕС за преодоляването на безработицата. На днешното заседание на Съвета по европейски въпроси са разпределени по компетентност на отговорните работни групи 13 нови проекти на ЕС за нови актове, сред които и проекти за макрофинансова помощ за Сърбия и Армения. /БГНЕС

Саркози изхарчил 171млн. евро по време на председателство на ЕС
Френският президент Никала Саркози е изхарчил 171 милиона евро по време на френското председателство на ЕС през втората половина на 2008 г., което означава по 1 милион евро дневно, посочва доклад, изготвен от Сметната палата, пишат испанки медии.
Тези цифри определят френското председателство през 2008 г. като най-скъпото в историята и много над средното ниво от 70-80 милиона евро, което са изхарчили други страни. Испанското правителство е обявило бюджет от 90 милиона ерво за испанското председателство на ЕС през първата половина на 2010 г. Бюджетът на френското правителство е много по-висок в сравнение с изминали години.
В своя доклад, Сметната палата подчертава прекалено натоварената програма, понякога високите разходи за 489 събития, 25 срещи, включително 9 международни срещи на високо равнище, проведени по времето на френското председателство. /БГНЕС

Има твърд и мек вариант за влизане на България в еврозоната
Съществуват две основни тези при разширяването на еврозоната, които важат и за България, каза Филип Марини, член на Френския сенат и главен докладчик в Комисията по финансите на тази институция в своето изявление днес в резиденцията на френския посланик в България Етиен дьо Понсен.
Той обясни, че според първия, по-твърд вариант, трябва да се постигне съгласие между страните-членки, които да са единодушни дали страната-кандидат притежава гаранции за влизане в еврозоната. При втория - икономическите анализатори смятат, че някои страни-кандидати вече са в изключително много свързани с еврото и там няма да се изискват гаранции. Марини обясни, че това е по-мекия вариант, за който ще се изисква по-кратко време, но институциите в страната-кандидат трябва да бъдат на висотата на заложените критерии.
Френският експерт даде и допълнително разяснение, че в страните-членки още не е ясно какви ще са окончателните последици от кризата и от отговора на този въпрос ще зависи как ще се процедира при влизането на новите страни-членки в еврозоната и дали критериите ще останат същите.
Марини ще бъде докладчик пред френския сенат по темата за финансово-икономическото състояние на страните-членки и в частност на новите страни и за начина по който се справят с кризата. Особено внимание той ще обърне усвояването на европейските фондове. Марини изрично подчерта, че Франция има участие от 16% в тях и е силно заинтересована как и за какво се изразходват тези средства.
Днес Марини ще се срещне с управителя на БНБ Иван Искров и със заместник-министъра на финансите, за да получи информация дали България има сценарии за излизане от кризата и план за икономическо възстановяване и актуални и конкретни параметри.
Той специално отбеляза, че на Запад са учудени, че България усвоява само 1/3 от европейското финансиране и държат да узнаят сектор по сектор, област по област какви са качествените и количествените показатели на нашата програма за усвояване на еврофондовете. Марини отбеляза още, че ще се следи как вървят поправките в Наказателния ни кодекс, за да стане той адекватен и да има реален резултат в борбата с корупцията и организирана престъпност. Той ще се запознае и с новите бюджетни параметри, но очакванията му са добри, тъй като страната ни по-късно почувства последиците от кризата.
Марини подчерта, че помощите за България ще дойдат главно от европейските фондове и желае да проследи как те ще се изразходват за приоритетни области като инфраструктурата, борбата с безработицата и др.
Очакванията на Франция са за по-ускорено усвояване от страна България на еврофондовете, тъй като има рамков договор от 27 точки, които очертават начина на харчене на европейските средства. Ако българските управляващи спазват тези правила няма да има проблем те да бъдат усвоявани коректно, заключи Марини. /БГНЕС

Канадците искат прекъсване на връзките с британската корона
Мнозинството канадци искат прекъсване на връзките с британската монархия, показва публикувано днес проучване на държавната канадска телевизия CBC, цитирано от АФП.
Над 60% от анкетираните канадци считат, че конституционната монархия в Канада, според която кралица Елизабет II е формално държавен глава на страната, е остаряла, показва изследването на института Навигейтър.
Във франкофонската провинция Квебек този процент е над 80%, според анкетата, оповестена от CBC. Изследването показва също така, че канадците нямат особено добро мнение за британския престолонаследник принц Чарлз, който трябва да пристигне на посещение в страната в понеделник заедно със съпругата си Камила. Чарлз, който ще бъде в Канада за 16-и път, ще посети четири провинции, включително Квебек, по време на визитата си, която ще продължи до 12 ноември. /БГНЕС

Караджич е главният ръководител на етническото прочивстване в Босна
Делото за геноцид срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич беше подновено днес пред Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага в отсъствие на обвиняемия, който бойкотира делото, предаде АФП. "Камарата счита, че заседанието може да продължи в негово отсъствие", обяви южнокорейският съдия О-Гон Куон, подчертавайки, че Караджич "доброволно" е избрал да не присъства и "трябва да приеме последиците от това".
Съдът счита, че Караджич е бил "главният ръководител" на кампанията по етническото прочистване по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г. "Това дело е за главния ръководител, мъжа, който впрегна силите на национализма, омразата и страха, за да осъществи своята визия за етнически разделената Босна/ Радован Караджич", заяви прокурорът Алън Тиегер.
Караджич бойкотира вчера началото на делото срещу него с мотива, че не е имал достатъчно време да подготви защитата си. Бившият лидер на босненските сърби се защитава сам. Срещу него са повдигнати 11 обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления за ролята му във войната в Босна /1992-1995 г./, при която загинаха 100 000 души, а 2,2 милиона бяха принудени да напуснат жилища. Той беше арестуван през юли 2008 г. в Белград след 13-годишно укриване. /БГНЕС

Китай забрани порнографска литература в Интернет
Китайските власти от януари насам са цензурирали 1414 литературни произведения, заради "порнографско" съдържание, предаде ЕФЕ. Повече от 20 страници бяха блокирани от началото на годината, след акция на Генералната администрация на пресата и публикациите в Китай.
Произведенията имали забранено порнографско съдържание, провокативни заглавия, имащи за цел да привлекат вниманието, както и съдържание на сексуално насилие, които пренебрегвали благоприличието. Това е последната инициатива, предприета от китайското правителство, за контрол върху съдържанието в Интернет, което през последните месеци е довело до закриването на хиляди сайтове в страната.
Сред списъка с недостъпните в Китай страници са известните сайтове като Youtube, социалната мрежа Facebook, както и Twitter. Китай е страната с най-голям брой интернет потребители с почти 380 милиона души, но в последния доклад на "Репортери без граници" КНР се намира на 168 позиция в световен мащаб по свобода на печата. /БГНЕС

Босненски затворници си зашиха устата заради освобождаването на Плавшич
Затворниците от босненски затвор си зашиха устата в знак на протест срещу предсрочното освобождаване на бившия президент на Република Сръбска Биляна Плавшич, съобщи официален източник, цитиран от АФП. "Голяма група затворници си зашиха устата в знак на протест срещу предсрочното освобождаване на Биляна Плавшич", се казва в комюникето, публикувано на сайта на затвора в Зеница.
Затворниците, осъдени за различни престъпления, искат да получат възможност да се възползват от подобна мярка, допълни същият източник. Не се уточнява броят на затворниците, които протестират по този начин, но източник на затвора съобщи пред АФП, че към движението са се присъединили около 30 души.
Биляна Плавшич беше освободена предсрочно след като излежа две трети от 11-годишната си присъда, произнесена през февруари 2003 г. от Международния наказателен съд за бивша Югославия. Тя напусна Швеция, където излежаваше присъдата си, и се завърна в Белград. /БГНЕС

Възможно е откриването на директна самолетна линия София -Сеул
Възможността за откриване на директна самолетна линия София – Сеул е била обсъдена по време на срещите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в корейската столица. С оглед на бъдещото натоварване на линията се очаква в София да пристигнат корейски туроператори, за да проучат възможностите на страната ни като дестинация за културен туризъм.
Министър Трайков и корейският му колега – министърът на икономиката на знанието Чой Кюнхван, са се договорили да задълбочат икономическото сътрудничество между двете страни в светлината на подписаното споразумение за свободна търговия между ЕС и Република Корея. Приоритет в това сътрудничество е развитието на иновациите и прилагането им в индустрията. И двамата министри са се съгласили, че особен акцент в деловите отношения между двете държави трябва да бъде поставен върху екоефективната енергетика.
Корейската страна ще проучи възможностите част от компонентите за производство на енергоспестяващи електроуреди и електромобили да се произвеждат в България. Тази тема също е била засегната в разговорите между министрите Трайков и Кюнхван.
По време на срещата на министър Трайков с държавната енергийна компания КЕПКО е станал ясен интересът на компанията да строи и оперира електроцентрали, включително и ядрени. От компанията обаче изключват това да става в ролята им на инвеститори.
Корейски компании се интересуват от строителството на инфраструктурни обекти в България, както и от производството на храни, електромобили за голф игрища и други. Този интерес е бил заявен по време на българо-корейския бизнесфорум в Сеул, в който участваха министър Трайков и неговият заместник Евгени Ангелов. На форума „Инвестиционен климат и бизнес възможности в България” те са запознали корейските партньори с актуалното икономическо развитие на страната и са представили потенциала и предимствата на България за привличане на чуждестранни инвестиции.
Държавна корейска компания в консорциум с финансови инвеститори ще строят курортно развлекателен комплекс край София, е станало ясно по време на срещата на министър Трайков с Корейската асоциация по конни надбягвания в Сеул. Първоначалната инвестиция е за 500 млн. долара, а общият й размер е 970 млн. долара. Очаква се по време на работата на комплекса да бъде осигурена постоянна работа на около 6 хил. души, а при строителството му – около 30 хил.
Република Корея е един от най-перспективните партньори на нашата страна в Азия. През 2008 г. стокообменът между двете страни е на стойност 156.8 млн. долара, в това число износ за 47.4 млн. долара и внос за 109.4 млн. долара. Отрицателното за България салдо се формира основно от тенденцията на съкращаване на българския експорт на традиционни стоки – прежди, отпадъци и отломки от мед, алуминий и други. Едновременно с това през последните години нараства вносът в България на автомобили, битови електроуреди, телевизори, климатични съоръжения и други от Корея.

Сбогом, Белене
След продължителни критики срещу строежа на българската атомна централа в Белене германският енергиен концерн ЕрВеЕ очевидно има намерение да се откаже от проекта. Ето какво пише по този повод вестник "Зюддойче Цайтунг":
Според българското правителство ЕрВеЕ е променил основно позицията си. Министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви пред българския парламент, че е възможно есенският концерн да се оттегли от проекта. От кръговете на концерна също се чу, че финансирането на строежа може да се окаже невъзможно. Така един от най-оспорваните атомни проекти в Европа на практика се намира пред провал, се казва в статията на Маркус Балзер, който пояснява, че това се дължи на рисковото местоположение на Белене в земетръсен регион - факт, който предизвикал недоволство сред редица учени, политици и международни екологични организации.
Говорителка на ЕрВеЕ отказа да потвърди намерението на концерна да се откаже от строежа, но потвърди, че съществуват проблеми с финансирането му. "От самото начало обвързваме изграждането на "Белене" с реализирането на определени фактори, а към тях спада финансирането. Факт е, че от българска страна има трудности, свързани с финансирането", каза тя.
В същото време говорителката на ЕрВеЕ заяви, че ръководството на концерна не е взело решение за бъдещето на проекта "Белене".ЕрВеЕ се включи в проектното дружество за изграждането на "Белене" през миналата година. България държи 51% от дяловете, ЕрВеЕ - остатъкът.
Концернът от Есен до скоро търсеше допълнителен партньор за дялово участие, но не успя да го намери. Сега пък и българското правителство има намерение да редуцира своя дял от 51 на 21%. То възложи на независима консултантска фирма да търси нови инвеститори, но в средите на проектното дружество това се счита за невъзможно, особено с оглед на финансовата криза. Сбогуването с милиардния проект в България би било и поражение за шефа на ЕрВеЕ Юрген Гросман, който се ангажира с него акивно, включително и по време на заседанието на акционерите през април. Според Гросман на ЕрВеЕ не са известни проблеми със сигурността, които да са причина за спирането на проекта.
Концернът беше оповестил, че смята да възложи на независими експерти оценката за сигурността на начинанието. Въпросните експертизи все още не са завършени. Екологични организации като Грийнпийс и Ургевалт протестират от години поради земетръсната опасност в региона на Белене, но и поради проблеми, свързани с корупцията. Български еколози, участвали в протести срещу изграждането на АЕЦ Белене, пък бяха заплашвани с убийство. /Дойче веле

Бизнесът затяга колани, домакинствата също – трябва и държавата да затегне своя колан
С Бюджет 2010 се очертава зрелищата през следващата година да бъдат повече от хляб. Така определи проектобюджета за следващата година вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков пред БНТ.
Притесненията на синдиката са в три основни посоки. От една страна по разходните пера редица плащания се замразяват на равнищата от тази година, заяви Ненков. По думите му, това са минимална работна заплата и заплатите в бюджетния сектор, които може и да се намалят. Според него от гледна точка на системата за държавно обществено осигуряване, няма да се спазят разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване. Ненков допълни, че са замразени са всички видове обезщетения и помощи, като на преден план са обезщетенията за безработица. Той каза още, че се получават и противоречия със законодателството, тъй като в Кодекса за социално осигуряване се казва, че обезщетението за безработица трябва да бъде 60% от трудовия осигурителен доход. Той даде пример с човек, който е получавал 1000 лева и след като остане безработен ще трябва да получи обезщетение от 600 лева.
Фискалният резерв в момента е около 7,5 милиарда лева, заяви вицепрезидентът на КНСБ. По думите му, Законът за бюджета гласува минимално ниво на фискалния резерв за съответната бюджетна година, с което се получава луфт от милиард – милирад и нещо. Тези пари биха могли да се използват за фондове, в които има много големи дефицити, каза още той. Само дефицита при фонд „Безработица” е 90 милиона лева, общият дефицит на системата на Държавно обществено осигуряване е 2,1 милиарда лева, заяви синдикалистът.
От своя страна старши икономистът в институт “Отворено общество” Георги Ангелов заяви, че Бюджет 2010 в сегашния си вариант увеличава преразпределението през държавата, тоест отнема повече от данъкоплатците и в този смисъл може да бъдат ударени работещите и икономиката, вместо да им се помогне да излязат от кризата и така тя би се задълбочила. По думите на Ангелов, трябва да се облекчи пазарът на труда, да се създават работни места, а не хората да бъдат уволнявани и след това да им се създава изкуствена субсидирана заетост.
В крайна сметка и бизнесът затяга коланите и домакинствата затягат коланите, трябва и държавата да затегне своя колан, категоричен бе икономистът. Ако държавата разпусне колана, това означава, че тежестта ще се прехвърли на някой друг, допълни той. /БГНЕС

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Българската мрежа на бизнес ангелите ще работят по план за съвместни действия
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков утвърди план за съвместни действия между ръководеното от него ведомство и Българската мрежа на бизнес ангелите (БМБА). Планът обхваща времето до края на 2010 година и предвижда съвместно провеждане на семинари по теми, свързани с алтернативното финансиране на стартиращи предприемачи, срещи с млади предприемачи и информирането им за възможностите за финансова подкрепа от страна на бизнес ангелите, организиране и провеждане на семинари с Асоциацията на бизнес клъстерите в България за запознаване с условията за рисково финансиране на клъстерни структури и други. Сред планираните съвместни дейности е и обменът на информация за предприемачи и фирми с проекти, които се нуждаят от финансово подпомагане.
„Българска мрежа на бизнес ангелите” ООД е регистрирано през ноември 2007 г., а от юни 2008 г. е пълноправен член и на Европейската мрежа на бизнес ангелите. Основна роля на БМБА е да осъществява връзката между предприемачи и инвеститори и да подпомага финансирането с рисков капитал на проекти и компании в ранен стадий на развитие.
Намирането на рисков капитал и финансирането с дялово участие често е единственият възможен вариант за успешна реализация на стартиращи проекти. Така освен финансови средства, малките и средни предприятия могат да придобият и управленски опит, ноу-хау, маркетингови и мениджърски съвети.
Планът за съвместни действия между МИЕТ и БМБА е разработен, за да подпомогне създаването на условия за развитие на рисковото финансиране в България. Тази дейност е в съответствие с приоритет 3 „Улесняване на достъпа до финансиране” на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия в България 2007 – 2013 г. Практиката досега показва, че един от основните проблеми, които стоят пред малките и средните предприятия, е достъпът им до финансиране.

Тайните служби: начини на употреба
Българското общество вече развива непоносимост към "ченгесарската" проблематика и всяко ново действие, като изчезването и появата на свръхсекретния доклад, отнема от очакванията му за нормализация, твърди Мирела Иванова.
“След сигнала на премиера Бойко Борисов прокуратурата започна проверка за разпространяване на класифицирана информация.” Из новините на БиТиВи
Нов антистанишевски залп разтърси устоите на обществото и предизвика пелеевия гняв на премиера Борисов, който надълго и нашироко заобяснява, че изчезналият секретен доклад е свидетелство за пълната липса на държава. Всъщност поредната ченгесарска сага, сапунка или постановка е с далеч по-сложен сюжет.
Докладът не е изчезнал чисто и просто от бюрото Станишево, а е попаднал в ръцете на бдителния гражданин и бивш служител не само на ДАНС, но и на всички служби с главно С Алексей Петров, който май дори е наковладен в същия този свръхсекретен документ и по тези причини, но и по други, непроумяеми за средноинтелигентния българин, се е докачила професионалната му съвест и тутакси е оттърчал до Министерския съвет да докладва истината за съсипията на държавата.

Свръхприсъствието на тайните служби
Бедата е, че ние всекидневно живеем в тази истина и тя има по-дълбоки и дори трагически измерения, по-ужасяващи знаци и изнесеният доклад само опошлява възможните обществени дебати и омърсява надеждите ни заедно с настоящето правителство да се справим с метастазите, напълзели целия обществен организъм, целия ни безкраен преход, минал под невидимите, но ясно разчитани и доловими с просто око мероприятия на бившата Държавна сигурност.
Безмилостните бойци на невидимия фронт разграбваха икономическия ресурс, създаваха борчески групировки, доразработваха и укрепваха контрабандните канали, заграбваха със замах цели стопански отрасли, дирижираха политиката и медиите, дърпаха конците на зависимост в съдебната система. Ченгесарската машина произведе и свръхпроизведе всички абстрактни и конкретни чудовища, които подчиниха страната на просташката си и варварска експлоатация, зачеркнаха и отнеха много от перспективите на страната и гражданите. Затова и те днес очакват смяна на перспективата, зададена от тайните служби преди двайсет и повече години.

Преобръщане на перспективата
Бедата е, че в постановката с тайния доклад и цялата псевдопатетика на говоренето, което той поражда, отново сме въвлечени там, откъдето все не можем да се измъкнем. От Разлог, където е отскочил за откриването на киноложка изложба, Борисов свежда до знанието на народа, че изнасянето на класифицирана информация се наказва със затвор, от националния радиоефир Костов иска съд за Станишев, а Станишев пък отвръща на удара от Бяла Слатина, обяснявайки на верните си симпатизанти, че цялата пушилка се вдига заради тежките икономически проблеми, с които дясното мнозинство не може да се справи. Пропуска да спомене само незначителния факт, че те се дължат и на неговото довчерашно управление.
Уморихме се от толкова политическо безсилие, фалшиви поведения, простолюден популизъм и ченгесарски произвол. Колкото и да е разсипана държавата България, тя все пак е член на Европейския съюз, а не просто територия за експериментите, активните мероприятия и всевластието на тайните служби, повече вчерашни и по-малко днешни. Стига вече.
Мирела Иванова/ Дойче веле

И Петър Стоянов размахваше някакъв доклад
Истериите около т.нар. доклад на т.нар. български спец-служби имат поне още едно тълкувание. Това на данъкоплатците!
Средностатистческият български данъкоплатец финансира спец-службите. И би трябвало да получава отчет за свършената и несвършена от тях работа. Нали така?
Имаме си изборни институции, България е парламентарна република, президентът ни консумира власт вече втори мандат - все някой би трябвало да е наясно какво аджеба става!
Как така в публичното пространство хвърчат доклади на ДАНС? Огласява ги настоящият премиер, понеже му ги дал бивш агент, който пък бил действащ при бившия премиер и прочее дивотии. Забележете: мотива на Бойко Борсов да стартира цялата глупотевина – да не го били изпреварили от някоя медия!?! Ама не бил огласил класифицирана информация, понеже само бил обявил за съществуването на доклада и не бил давал подробности! Само малко! И първи - преди всички медии! И пред всички медии!
Навремето голям скандал стана с огласяването на един друг доклад на службите от кандидат-президента Петър Стоянов - в наши дни Борисов... пак огласява доклад на службите и то пак... пред... медиите. Същите онези медии, които критикуваха Стоянов и доведоха на власт Гоце!
И сега кого да критикуват журналистите? Този, който огласява съществуването на доклада, онзи “съзнателен” гражданин донесъл доклада, или трети, или четвърти и т.н.
Заради такива ли плащаме данъци, ми е скромния въпрос?
Че на всичкото отгоре, днес същият този Борисов обяви, че намалява представителните си разходи. Някой да го е карал? Работата му и на него и на службите е да гарантират националната сигурност, да съдействат за провеждането на ефективна икономическа политика, максимално полезна социална политика, мъдра външна политика, да спазва законите на страната, и т.н., и т.н.
Негово Величество данъкоплатецът НЕ ги е карал нито управляващите, нито шпионите им на управляващите да пестят от закуски.
Понеже е ясно, че ядат торти!
Ама, ако може, и докато пестят и да поработват малко за ОБЩОТО благо! Защото им се плаща да работят, а не да пестят! И да не си губят докладите, че съвестните граждани сън не ги хваща, да докладват където трябва! А, бе, защо изобщо са ни служби? Нали си имаме “съвестни” граждани!
Между другото, какво стана със закона за лустрацията?
Антон Луков

Бюст на Путин ще бъде подарен на Шварценегер
Бюст на руския премиер Владимир Путин беше изработен като подарък за бившия бодибилдър, а сега губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, съобщи неговият скулптор, цитиран от АФП. В момента бюстът се изработва в родния град на Путин Санкт Петербург по поръчка на руската Федерация по бодибилдинг и фитнес и ще бъде подарен на бившата кино звезда през март.
"Путин е толкова сложна личност. Той не е оставил никого безразличен", заяви скулпторът от Санкт Петербург Александър Черношчиков, който работи по изработването на бюста на Путин от юни. През 1991 г. той създаде скулптора на Шварценегер и президентът на федерацията по бодибилдинг Владимир Дубинин лично му я подари. Неотдавна двамата разбрали, че бившият холивудски екшън герой колекционира скулптори, съобщи Дубинин.
В колекцията му обаче липсвали фигури на лидери от комунистическата ера, поради което няколко години по-късно Черношчиков направи скулптори на Сталин и на Ленин.
"След това му подарихме бюстове на Горбачов и на Елцин", разкри Дубинин, според когото скулптора на Путин, който е бивш президент на Русия и настоящ премиер, била следващата логична стъпка. Скулпторът разкрива, че се заел с изработването на бюст на Путин, въпреки че не е съгласен с всичко, което той прави.
"Един истински член на интелигенцията винаги трябва да е опозиция на властта", счита Черношчиков. Неотдавна той изпратил съобщение до Путин да посети Санкт Петербург и да сложи автографа си върху бюста за Шварценегер, но до момента не е получил отговор.
Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че премиерът не знае за бюста и не би го одобрил, защото винаги е бил против опитите да превръщане на популярността му в култ към личността. /БГНЕС

Щастлив брак - само с умна жена
Мъжете, които искат щастлив брак, да забравят вечерите на свещи, романтичните уикенди, далеч от дома и безкрайните комплименти. Те просто трябва да си вземат по-умна жена, която е най-малко пет години по-млада от тях, се посочва в проучване публикувано във в. “European Journal of Operational Research”.
Учени са разработили доста неромантична формула, за да предскажат доколко двама души си пасват въз основа на тяхната възраст, образование и предишни връзки. Двойките, в които жената е с по-високо образование от мъжа, е най-вероятно да останат дълго време заедно. Необходимо е също така мъжът да е по-голям от жената с пет и повече години и да не се е развеждал преди това.
Специалистите анализирали беседи с над 1500 двойки, които били женени или имали сериозна връзка. Пет години по-късно те се свързали с 1000 от тях, за да разберат кои все още са заедно. По този начин те успели да определят факторите, способстващи за мечтания брак и тези, които унищожават връзката.
Изследователите открили, че ако жената е с пет или повече години по-голяма от съпруга си, е три пъти по-вероятно те да се разведат спрямо семействата, в които и двамата партньори са на една възраст. Доброто образование увеличава шансовете за запазване на брака, а особено светло е бъдещето на тези двойки, при които жената е по-образована от мъжа, показва изследването./Дарик радио

Няма коментари: